Партиите ще имат само пет работни дни да предложат членове на ЦИК


Парламентарните партии и партиите с евродепутати ще могат да предлагат в правната комисия на парламента кандидати за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) до 13 март, а неправителствените организации – едва до 11 март – следващия вторник. Правната комисия трябва да организира публично изслушване на кандидатите, предложени от партиите, на 17 март.

Това са сроковете, които прие днес правната комисия в Народното събрание. Депутатите одобриха процедурни правила за съставянето на...

Тити Папазов хвърли оставка като селекционер

Тити Папазов подаде оставка като селекционер на националния отбор по баскетбол. Повод за решението на специалиста стана скандала в полуфиналите на турнира за Купата на България.

Бюджетите на болниците може да се орежат с 20%


Възможно е бюджетите на болниците да бъдат намалени с 20%, обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, цитирана от Агенция "Фокус".

Министърът обясни, че има тази информация от управителя на здравната каса Румяна Тодорова, която й била съобщена по време на среща. "И мен ме тревожи това положение", коментира Андреева.

Според министъра вероятно ще се върви към определяне на лимити за лечебните заведения, но...

ЕС отмени част от санкциите срещу Иран

Европейският съюз предприе доброволни мерки за временно спиране от страна на Съюза, за срок от шест месеца, на прилагането на някои ограничителни...

Преговарят за увеличение на заплатите на всички учители с 5%

/КРОСС/ "Със Синдиката на българските учители водим преговори за увеличение на заплатите на всички учители с 5 процента", заяви след заседанието на парламентарната образователна комисия министър Анелия Клисарова. За евентуалното увеличение на учителските заплати ще са необходими 27 милиона лева, каза министър Клисарова, но добави, че как ще се случи това е въпрос на дискусии. „Министерският съвет на оперативно заседание е одобрил 10 милиона лева, които да бъдат използвани за запазването на сегашните учителски заплати, след увеличението им с 8 процента от 2013 г", каза още тя. Същевременно за нови училищни автобуси са заделени 14-15 млн. лв., тъй като сегашните автобуси, с които се превозват учениците, са минимум десетгодишни и това е сериозен проблем. Тя уточни, че процедурата за училищните автобуси е обявена на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) и общините ще могат да кандидатстват за купуването на нови училищни автобуси. „Отделени са и средства за учителите, които преподават в училища в отдалечените населени места, за да им се покриват разходите за пътуване със собствен транспорт до учебните заведения", каза министър Клисарова.  

Два автомобила са горели снощи във Варна

Вчера в 03:20 ч. е получено съобщение за горящ автомобил в ж.к. "Младост" до бл. 112, съобщиха от пресцентъра на пожарната за Moreto.net. На място е изпратен един противопожарен автомобил. Причините за пожара са в процес на установяване.

Държавният департамент на САЩ цитира Достоевски, за да опровергае Русия: 10-те измислици на Путин

Държавният департамент на САЩ нанася пропаганден удар по Русия, като използва Достоевски, за да опровергае думи на руския президент Владимир Путин. Изявлението, озаглавено “Измислиците на президента Путин: 10 неверни твърдения за Украйна” започва така: “Докато Русия измисляше фалшив разказ, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, Държавният департамент на САЩ нанася пропаганден удар по Русия, като използва Достоевски, за да опровергае думи на руския президент Владимир Путин. Изявлението, озаглавено “Измислиците на президента Путин: 10 неверни твърдения за Украйна” започва така: “Докато Русия измисляше фалшив разказ, за да оправдае незаконните си действия в Украйна,

Станишев, Костов, Борисов и Доган и други в рейс 76

Специално за колегата Пенчо Ковачев големият майстор на римите Недялко Йорданов измисли нова дума - Специално за колегата Пенчо Ковачев големият майстор на римите Недялко Йорданов измисли нова дума - "стихобусотворения". Така нарича неговите стихове, родени по софийските улици, подрусвани от автобус №76, оцелели на прах, студ и жега в градския транспорт, оказали се неподатливи на "перфориране", закачливи и понякога горчиви. И го поощрява

Има надежда за изход от кризата в Украйна

Предложенията на САЩ за разрешаване на кризата в Украйна ще бъдат представени на президента Путин, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров след срещата си в Рим с американския държавен секретар Джон Кери.

ВТУ въвежда задължителен предмет български език за всички специалности

Всички студенти от Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" задължително ще учат български език от идната учебна година, съобщи БНР в четвъртък. В близо 70 специалности във ВТУ се обучават над 13 хиляди студенти. В три четвърти от специалностите досега не се учеше български език, но и за тях той става задължителен, каза ректорът професор Пламен Легкоступ: "Практиката във Великотърновския университет, а и не само в него, показва, че обучението по български език на ниво средно училище е, меко казано, слабо. Ето защо Академическият съвет реши, че във всички учебни планове се въвежда задължителна дисциплина "български език и стил" с хорариум 30 часа в редовната и 15 часа в задочна форма на обучение. Надяваме се, че след като поучат, малко поне, ще бъдат по-грамотни студентите, които излизат от Великотърновския университет. Решението в кой курс ще се учи "български език и стил" и дали студентите ще имат изпит или текуща оценка по тази дисциплина ще вземат факултетите.

ЕС подписва с Украйна преди изборите през май

"Няма военна опция за Украйна... Русия трябва да направи първата крачка назад. Те започнаха, те трябва да спрат", заяви Яценюк

Яценюк: Украйна е готова за споразумение с ЕС

"Няма военна опция за Украйна... Русия трябва да направи първата крачка назад. Те започнаха, те трябва да спрат", заяви Яценюк.

Яценюк: Няма военна опция за Украйна

"Русия трябва да направи първата крачка назад. Те започнаха, те трябва да спрат", заяви Яценюк.

Вигенин разговаря с Джон Кери

/КРОСС/ Министър Кристиан Вигенин разговаря с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на участието им в Конференцията за помощ за Либия, която се провежда днес в Рим. Двамата обсъдиха подготовката на обучението на либийски военни в България, както и въпроса за отмяната на визовия режим за български граждани. Джон Кери информира българския външен министър, че е посъветвал либийското ръководство да ускори преговорите по подписване на Споразумението за обучение на военни с България, защото по думите му „всеки ден забавяне работи срещу тях". Американският държавен секретар високо оцени ангажимента на България за изграждането на силите за сигурност на Либия. Кристиан Вигенин информира своя колега, че е пред финализиране Споразумението с Центъра на САЩ за скрийнинг на терористи, с което ще отпадне последната правна пречка пред отпадането на визите за българи. Българският външен министър изрази надежда, че американската страна ще възприеме по-гъвкав подход по отношение на процента на отказите за виза, доколкото това е критерий, чието изпълнение зависи изцяло от американската консулска служба. Американският държавен секретар заяви, че по този въпрос се работи и се надява да бъде решен скоро.  

Веселина Тенева се пенсионира с "почетен знак - сребърен"

Последният засега неуспял кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева се пенсионира в четвъртък с решение на Висшия съдебен съвет. Тя навърши пенсионната възраст от 65 години на 26 февруари. Първоначалният план на БСП и ДПС беше на 27 февруари тя да застъпи като шеф на съдебния инспекторат. Това не се случи заради множеството съмнения около нейното имотно състояние, което наложи процедурата да бъде прекратена. Дискусията във ВСС беше свързана основно с въпроса с какъв почетен знак ще бъде пенсионирана Тенева. По традиция съветът награждава магистратите, които се пенсионират, с "личен почетен знак – златен" и с парична награда. Такова бе и предложението на председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Веселина Тенева бе съдия именно във ВАС. С друго предложение обаче излезе Комисията по предложения и атестиране, която настоя съдийката да получи само служебна благодарност, грамота и парична награда. Причината е, че през 1998 година Тенева е участвала в съдебно заседание, в което са участвали и нейни роднини. Това е единственото укоримо нещо, което ВСС откри по отношение на нея. Съветът успя за един ден да провери всички й сделки, както и цялото й състояние, обявявайки, че не намира нищо нередно. В крайна сметка 9 членове на ВСС подкрепиха Тенева да се пенсионира със "сребърен знак" и без парична награда. Тя ще получи 20 брутни заплати при пенсионирането си, което е близо 80 000 лева.

Русия не иска да полемизира с "долнопробната пропаганда" на САЩ

САЩ нямали морално право на нравоучения в международните отношения

Бербатов с интерес към акции на ЦСКА

Един от акционерите в ЦСКА - Емил Данчев, призна, че Димитър Бербатов има интерес към дялове в клуба, от който тръгна за големия футбол.
"Не коментирам фантазиите, които чета, че зад покупката на акции стои Димитър Бербатов - цитиран е Данчев от официалния сайт на ЦСКА. - Те са закупени от мен и джиросани на дъщеря ми. Да, с Митко сме говорили на Един от акционерите в ЦСКА - Емил Данчев, призна, че Димитър Бербатов има интерес към дялове в клуба, от който тръгна за големия футбол. "Не коментирам фантазиите, които чета, че зад покупката на акции стои Димитър Бербатов - цитиран е Данчев от официалния сайт на ЦСКА. - Те са закупени от мен и джиросани на дъщеря ми. Да, с Митко сме говорили на

Започва финансирането по 185 проекта на фонда за научни изследвания

Другата седмица ще започне финансирането на новите одобрени проекти от фонд "Научни изследвания", съобщи просветният министър Анелия Клисарова пред парламентарната комисия по образование в четвъртък. Одобрените проекти са 185 и са на стойност 7 млн. лв. Клисарова посочи, че 2013 година е била "изцяло провалена" за фонда и министерството е платило 8 млн. лв. В началото на миналата година нарушения в работата на фонда за научни изследвания коства оставката на министъра на образованието в кабинета "Борисов" Сергей Игнатов. През лятото на 2013 г. се оказа, че и новото ръководство все още не беше взело мерки за възстановяване на работата. Поради това правителство спря временно финансирането на проектите към фонда, което доведе до протести на учени. В момента се работи по онлайн регистър на проектите, за да може финансовото министерство да осъществява контрол. Анелия Клисарова допълни, че фондът ще има две сесии – една за млади учени и една за фундаментални научни изследвания. Всички одобрени проекти се очаква да се качат до 1 септември на страницата на фонда.

Парламентът на Крим реши: автономната република влиза в състава на Руската федерация

/КРОСС/ Върховният съвет на Крим прие с пълно единодушие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи първият вицепремиер Рустам Темиргалиев пред журналисти в Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС.Преди това Темиргалиев каза, че референдумът за бъдещия статут на Крим се изтегля от първоначалната дата и ще се проведе идната седмица на 16 март. Той уточни, че на референдума ще бъдат представени два въпроса - дали Крим да стане част от Руската федерация и дали да се върне конституцията от 1992 година, според която Крим е автономен регион в състава на Украйна.Руският президент Владимир Путин беше веднага информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация.Напомняме, че проруски сили за самоотбрана, наброяващи над 11 000 души, контролират достъпа до Кримския полуостров в Украйна и са блокирали всички военни бази, които още не са се предали.Новият премиер на Крим Сергей Аксьонов заяви на заседание на кабинета снощи, че неговото правителство е в постоянна връзка с руски официални представители, включително с членове на голяма руска делегация, която в момента е в Крим.Според ООН напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същевременно той констатира, че ситуацията в този район остава несигурна и призова всички страни да проявяват сдържаност

Киев започна процедура по разпускането на кримския парламент (обновена)

Украинският парламент започна процедура по разпускането на областното събрание в Крим, след като то поиска присъединяване към Русия, заяви временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олекса...

Славчев: Новият морал е да влезеш с бялата риза в политиката и да излезеш с нея

Медалът за "Чисти ръце" ще го вземе този, който направи операцията, каза пред bTV зам.-председателят на "България без цензура" Ангел Славчев. По думите му няма значение кой ще пр...

България реагира бързо и адекватно на случващото се в Украйна, смята Вигенин


България е реагирала бързо и адекватно на случващото се в Украйна, а позицията ѝ е балансирана и умерена. Това каза за БНР министърът на външните работи Кристиан Вигенин, ден след посещението си в Украйна.

Вигенин беше обвинен, че е легитимирал властта в Украйна и беше критикуван дори от депутати от ДПС БСП, сред които Страхил Ангелов. Лаконичният коментар на министъра беше, че всеки депутат има право на мнение. "Аз не мисля, че трябва да давам индивидуални обяснения на хора, които...

Финансират близо 200 образователни проекта със 7 млн. лв.

185 проекта на стойност над 7 млн. лева към Фонд „Научни изследвания" са вече одобрени и финансирането им ще започне от другата седмица. Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова по време на изслушването й пред парламентарната образователна комисия.

По 22 лв. за Великден за всички пенсионери?

/КРОСС/ "Правителството обмисля да бъдат отпуснати по 22 лв. великденски надбавки за всички пенсионери - или поне за онези с най-ниски пенсии". Това съобщи социалният министър Хасан Адемов. Той обясни, че такива пари не са предвидени в бюджета, но се търсят варианти за отпускане както от държавния бюджет, така и от този на НОИ. Социалният министър поясни, че предстоят разговори с министъра на финансите Петър Чобанов, по време на които ще се реши, дали правителството може да отпусне средства за великденските премии. По думите му в условия на криза е логично еднократна финансова помощ да получат хората с по-нисък размер на пенсии. Тази година Великден се пада на 20 април. Ето защо решението трябва да бъде взето най-късно до 15 март, за да може надбавките да се калкулират в априлските пенсии. По думите на Хасан Адемов, яснота ще има още следващата семица. Социалният министър отхвърли критиките, че мярката е популистка и че се прави заради наближаващите избори за европарламент. Той припомни, че на Коледа малко над 1 млн. пенсионери са получили надбавки, без това да е съвпадало с период на избори.  

Посолството на Руската федерация в България: САЩ действат като в студената война

Ситуацията в Украйна остава напрегната. При това е добре известно кой и как създаде кризата в тази страна. Като оспориха легитимните действия на законната власт, някои наши западни партньори започнаха да подкрепят антиправителствени акции, насърчаваха участниците им, които преминаха към агресивни силови действия. Ситуацията в Украйна остава напрегната. При това е добре известно кой и как създаде кризата в тази страна. Като оспориха легитимните действия на законната власт, някои наши западни партньори започнаха да подкрепят антиправителствени акции, насърчаваха участниците им, които преминаха към агресивни силови действия.

Пенсионерите ще получат добавки и за Великден

Великденски надбавки за пенсионерите ще има, потвърди социалният министър Хасан Адемов в четвъртък. Той дори допусна, че може да се направи опит допълнителните средства за пенсионерите по Коледа и Великден да станат "традиционни". Не е ясно обаче дали ще се намерят пари за това. Не е лесно да се намери такъв ресурс, още повече, че такива пари не са предвидени в бюджета, каза Адемов. По думите му, Министерският съвет ще обсъди колко пари да се отпуснат допълнително за пенсионерите на заседание през следващата седмица. Според информация в медиите, социалното министерство предвижда да отдели за надбавки на пенсионерите по Великден 50 млн. лв., колкото бяха и за коледните им бонуси. Тогава тези, които получават пенсии под т.нар. линия на бедността (251 лв. за 2014 г.) - около един милион души - получиха по 50 лв.

Гамизов: Руски технологии - скъп ток, западни - евтин

Важно е да се сложи край на нашата зависимост от Русия, както и на срамната история с АЕЦ „Козлодуй" - да няма друг доставчик на ядрено гориво.

Енергиен експерт: Време е да направим неща, които от любов към Путин не свършихме

/КРОСС/ "За да мога да подразня расистите, ще кажа една еврейска поговорка - „Дефектът е ефект" - нещата, които се случват в Украйна, са повод да свършим неща, които отдавна трябваше да се направят в енергетиката, но от любов към диктатурата на Путин не са направени". Това заяви в предаването "Лице в лице" на бТВ Стефан Гамизов, енергиен експерт. „Трябва да се спре тази 100%-ва зависимост на газта от Русия, която е и много скъпа. До нас има газ - от Гърция, от Катар. Напълно възможно е да има друг доставчик на ядрено гориво за „Козлодуй". Токът от „Козлодуй" е евтин, защото централата е стара и е изплатена - това е истината. Ако трябва да построите нова руска централа, ще видите каква ще е цената на тока. Аз съм твърд привърженик на западната технология - привърженик съм й, защото с нея можем да имаме евтин ток", каза Гамизов. "Ще кажа нещо, което държах в тайна - втора година работим по проект - подготвяме един технически пакет, преди месец приключи неговото сглобяване, надяваме се да го осъществим в следваните 4 г. Става дума за специфична модернизация на 5-ти и 6-ти блок на „Козлодуй" - с тази модернизация ще може да осигурят приходи, с които ще може да се изплати 80% от новия 7-ми блок", съобщи Стефан Гамизов, но не даде повече подробности. „Мениджърите русофили да не ни пречат", призова той. „Нов ядрен блок ще ни струва много пари

Тити Папазов подаде оставка от националния отбор по баскетбол

Треньорът на националния отбор по баскетбол Тити Папазов обяви в четвъртък, че подава оставка от поста заради грандиозния скандал, в който се забърка след мача Левски – Рилски спортист в София. Преди да подаде оставка от националния тим, той едновременно бе и треньор на Левски. По време на мача с Рилски спортист за Купата на България Папазов първо дразни дълго време агитката на гостите, после влезе в ръкопашна схватка с директора на гостите Борислав Чилингиров. Двамата си размениха остри реплики, което не стигна на треньора на Левски, защото той шамароса зад врата Чилингиров. Това доведе до бяс треньора на Рилски спортист Росен Барчовски, който се опита да се сбие на свой ред с Папазов. Удържаха Барчовски и той успя само да му извика: "Ти си срам за баскетбола!". Папазов му отвърна с: "Махай се оттука, к.рво!". Наложи се намесата на полицията, за да изведе Папазов от залата. Всичко приключи по подобаващ за този цирк начин - Тити Папазов падна и си счупи ръката. Малко след скандала той се опита да обясни поведението си в интервю за "7 дни спорт", което също не прозвуча особено убедително. "Знам, че за хората от Самоков идването до София е голямо събитие и вечерта се хвалят във Фейсбук. След мача отидох да поздравя отбора (на Левски) и ме извикаха за интервю. Минавах покрай Чилингиров и той ми каза: "Неврастеник, ти си срам за българския баскетбол!", а аз му отговорих: "К.рво, изчезвай!". Той ме хвана за гушата и аз го плеснах зад врата. Другото, което ме предизвика, беше, че той беше облечен с червено яке. В такъв момент, като видя мъж на 50 години и нагоре като комсомолски секретар, също ми влияе", каза Папазов, известен със своята чувствителност по всякакви въпроси. Поведението му доведе до официално извинение от страна на Левски и искания на Рилски спортист да бъде махнат от националния отбор. Папазов първо отхвърли възможността да напусне представителния тим, но в четвъртък обяви, че напуска. "Съзнавайки, че с действията си нанесох удар по имиджа на българския баскетбол, на Българската федерация по баскетбол и на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол, чийто член съм, се оттеглям от поста селекционер на националния отбор", обяви треньорът. Той препоръчва за свой наследник треньора на Лукойл Академик Сашо Везенков.

Българските фирми, работещи с Украйна, вече търпят загуби

Български фирми, работещи с партньори от Украйна вече търпят загуби от неизпълнение на договори. Това заяви Цветан Симеонов, председател на...

Одитният доклад за ВМА "смути" министър Найденов

Министърът на отбраната заяви, че задълженията на ВМА са около 90 млн. лв., а просрочените в порядъка на 50 млн.

След оправдателна присъда разследват отново зловещо двойно убийство

Съдебното дело за двойното убийство в Рудник е било прекратено и върнато за доразследване, научи Съдебното дело за двойното убийство в Рудник е било прекратено и върнато за доразследване, научи "24 часа". Така едно от най-зловещите престъпления, извършени в Бургаска област през последните години, се отдалечи от произнасяне на присъда. Живеещите на семейни начала Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева бяха застреляни в края на септември 2010 г.

Иванов влиза с шести резултат на световното

Георги Иванов е с шести резултат за сезона на гюле преди световното по лека атлетика на закрито в Сопот от днес до неделя. Националният ни рекордьор фиксира 20,82 м този сезон, колкото има и Ладислав Прашил. Чехът обаче получи контузия и отказа шампионата в полския град. 
С най-силно постижение досега е американецът Раян Уaйтинг - 22,23 метра. Той Георги Иванов е с шести резултат за сезона на гюле преди световното по лека атлетика на закрито в Сопот от днес до неделя. Националният ни рекордьор фиксира 20,82 м този сезон, колкото има и Ладислав Прашил. Чехът обаче получи контузия и отказа шампионата в полския град. С най-силно постижение досега е американецът Раян Уaйтинг - 22,23 метра. Той

Ерменков: Проблемът с цените на тока не е политически

/КРОСС/ "Не бях в залата, когато имаше разгорещяване на страстите, отбеляза Таско Ерменков в предаването "Newsroom" по TV7 по повод неприличните жестове на народния представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид в НС, заради които той бе отстранен от две парламентарни заседания. "Постъпи предложение от ЕРП-та за повишаване на цената на електроенергията със седем процента. До юли твърдо няма да има повишаване на цените на тока, а след юли месец няма основание за такова повишаване. Няма логика да се вдигне цената, защото ще се правят инвестиции, които вече трябва да са направени", заяви той по повод еветнуалното повишаване на цените на електроенергия. "Проблемът с цените не е политически. Той се решава с развитието на икономиката и разширяване на свободния пазар", твърди Ерменков. По отношение на "Южен поток" той заяви: "Южен поток" със сигурност не отива в историята като се има в предвид ситуацията с Украйна. "Южен поток" е един от проектите в България, които трябва да се случат. Той има своето бъдеще и бързо ще се случи в България, всичко друго са спекулации". "Украйна няма да губи от това. Има политически проблеми между Русия и Украйна, които могат до доведат до проблем с транзита на газ, но при нас няма да има такъв проблем

Как точно се отнема лиценз на ЕРП?

Липсва ясна процедура в законодателството, пише ДКЕВР до НС

    


ЕС замразява преговорите за всеобхватно партньорство с Русия

Брюксел ще обмисли и други мерки, ако Москва не реагира на украинската криза

    


МБАЛ "Св. Анна" осигурява безплатен транспорт за служителите си, които живеят извън Варна

Служителите на МБАЛ „Св. Анна“, които живеят извън Варна, ще могат да пътуват напълно безплатно до работното си място в продължение на една година по график, съобразен с работното им време. Болничният екип ще може да се възползва от възможността благодарение на проект за близо 328 хил.

Миграцията в България е под пълен контрол, доволни от Фронтекс

Агенцията засилва взаимодействието си с „Гранична полиция”

ЕЦБ оптимистична за растежа в еврозоната

/КРОСС/ "Европейската централна банка намали прогнозата си за инфлацията в еврозоната за тази година до 1% и е по-оптимистично настроена, отколкото преди за растежа", съобщи нейният президент Марио Драги. Същевременно той добави, че от чисто финансова гледна точка кризата в Украйна не трябва да има голям ефект за еврозоната. Той обаче отбеляза, че има потенциал за много по-голяма нестабилност от близкия регион, ако напрежението ескалира, предаде "Ройтерс". „ЕЦБ очаква БВП на еврозоната да нарасне до 1,2% тази година спрямо 1,1%, както прогнозираше преди време. През декември банката предвиждаше също повишаване на цените с 1,1% тази година. Безработицата се стабилизира и "очакваме известно подобряване на вътрешното търсене", заяви Драги на месечната си пресконференция във Франкфурт, Германия. „Върху растежа в Европа обаче продължават да тегнат големи рискове, идващи главно от бурно развиващите се страни и от геополитическата несигурност в близост до региона. За 2015 г. ЕЦБ запазва прогнозите си непроменени и очаква растеж от 1,5% и инфлация от 1,3%. За 2016 г. ЕЦБ очаква инфлация от 1,5% и растеж на БВП от 1,8%", добави Драги. Междувременно Европейската централна банка остави без промяна основната си лихва на рекордно ниското равнище от 0.25% въпреки притесненията от ниската инфлация  

Военните, поругали паметник в Карлово, са осъдени на пробация

Двамата военни, поругали паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, са осъдени на пробация, съобщи говорителят на Военно-окръжна прокуратура майор Ангел Узунов. Редниците Моско Пънгов и Мустафа Бекташев са признати за виновни за извършените хулигански действия и нанасянето на телесна повреда, съобщи Дарик радио. Наказанието им включва три пробационни мерки. Това са задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и общественополезен труд. Единият трябва да положи 200 часа безвъзмезден труд за две години, а другият - 100 часа за една година. Уважен е гражданският иск за 3 хил. лв. на пострадалия Ивайло Пръмов. Осъдените трябва да заплатят и разноските по делото. Военните уринирали върху паметника в центъра на Карлово през декември миналата година и след това пребили младеж, който им направил забележка.

Напрежението в Крим не е причина за повишаване на бойната готовност на армията

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че не е повишена степента на бойна готовност на армията заради събитията в Крим. "Носи се обичайното дежурство и обичайната готовност", каза министърът. Преди ден стана ясно, че два български изтребителя МиГ-29 са били вдигнати по тревога на трети март заради руски самолет Ил-20, прелитащ над Черно море. Сигналът е бил подаден от Обединения център за въздушни операции на НАТО, съобщи военното издание pan.bg. От българските ВВС споделили, че времето е било много лошо, но въпреки метеорологичните условия бойните пилоти са се справили със задачата, като са стигнали до целта, а после са се завърнали в авиобазата. Във вторник турската частна телевизия НТВ съобщи, че турски изтребители Ф-16 са препречили пътя на руски разузнавателен самолет в близост до турското черноморско крайбрежие. След намесата на осем самолета Ф-16 на турските ВВС руският самолет, който летял паралелно на турското черноморско крайбрежие, е останал в рамките на международното въздушно пространство.

Тити даде оставка и обяви: Тази шайка не ме заслужава

“Когато утихнаха емоциите, бях готов да се боря, но после установих, че тази шайка не ме заслужава - заяви Константин Папазов-Тити пред медиите, след като подаде оставка като треньор на националния отбор по баскетбол. - Исках да ги гледам в очичките, но защо да им доставям това удоволствие.”
 Селекционерът изпревари решението на Управителния съвет “Когато утихнаха емоциите, бях готов да се боря, но после установих, че тази шайка не ме заслужава - заяви Константин Папазов-Тити пред медиите, след като подаде оставка като треньор на националния отбор по баскетбол. - Исках да ги гледам в очичките, но защо да им доставям това удоволствие.” Селекционерът изпревари решението на Управителния съвет

Оградата по границата няма да стане готова и за първи май

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че строителството на оградата по границата ще се забави допълнително заради лошото време и прехвърли вината за оскъпяването на съоръжението на МВР. Въпреки че вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев категорично се разграничи от изненадващо поскъпналия проект, от думите на Найденов стана ясно, че зад разчетите стои МВР. Първоначално се предполагаше, че оградата ще излезе около 6 млн. лева, но поскъпна до около 10 млн. "Работният проект с тези разчети е изпратен към Министерство на отбраната от МВР. Количествата материали и тяхното остойностяване е направено от проектанта, нает от МВР. По тези разчети нетната стойност на материалите, определена от проектанта, а не от Министерство на отбраната, е в размер на 7.3 милиона лева. Понеже сумата е нетната, тук не са предвидени разходи за доставка, тъй като това са цени, които са в склада на производителя. Оттам нататък всички разходи до граничната зона, в която се изграждат съоръженията, трябва да бъдат предвидени като допълните разходи към тази стойност", заяви Найденов. В момента Инспекторатът към Министерския съвет и Държавната финансова инспекция проверяват проекта, като преди ден премиерът Пламен Орешарски заяви, че съмненията му, че сметката е надписана, са се потвърдили. "Трябва да се плаща ДДС, там трябва да бъдат предвидени допълнителни разходи, с оглед доставката в терена от страна на фирмите, които доставят материалите. Трябва да бъдат предвидени разходите за личен състав и военната техника – които не са предвидени в тази стойност от проектанта. Затова се получава крайна стойност, която е по-голяма", обясни още Найденов. Първоначално се планираше съоръжението да бъде готово до края на февруари, но срокът бе отложен за май. Сега обаче стана ясно, че и тази дата едва ли ще бъде спазена. "Голяма част от притесненията ни са свързани с времето и с невъзможността да се работи на терен, защото условията са такива, че нито личен състав, нито техниката могат да работят по изграждане на съоръжението", обясни Найденов. В същото време главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че след изграждането на 30 км оградата по границата близо 700 служители на Министерството на вътрешните работи ще бъдат пренасочени към вътрешността на страната. "Правим всичко по силите и средствата си за постигане на по-добри условия на полицаите на границата. Няма да бъда коректен, ако кажа, че всичко е наред, но ще съм коректен, ако кажа, че правим всичко възможно, където има пропуски да ги отстраняваме", каза Лазаров.

Слух закрива фейсбук. Компанията: Помогнете ни да спрем тази глупост

Фейсбук ще затвори на 15 март – има такъв слух, който се върти в интернет последната седмица. Причината била, че Марк Зукърбърг не можел да издържи на тази „лудост“ и си искал стария живот обратно.
„Имаме официално потвърждение от Лари Лий - главен директор по корпоративни комуникации на "Фейсбук", че това не е истина“, съобщи CNN. Фейсбук ще затвори на 15 март – има такъв слух, който се върти в интернет последната седмица. Причината била, че Марк Зукърбърг не можел да издържи на тази „лудост“ и си искал стария живот обратно. „Имаме официално потвърждение от Лари Лий - главен директор по корпоративни комуникации на "Фейсбук", че това не е истина“, съобщи CNN.

Гамизов: Западното ядрено гориво е по-качествено от руското

Нещата, които се случват в Украйна, са повод да свършим бързо някои неща, които заради корупция и русофилство не свършихме досега, заяви енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Лице в лице Нещата, които се случват в Украйна, са повод да свършим бързо някои неща, които заради корупция и русофилство не свършихме досега, заяви енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Лице в лице" по bTV. „Важното е да се сложи край на нашата зависимост от Русия, както и на срамната история с АЕЦ „Козлодуй" - да няма друг доставчик на ядрено

Гамизов: За АЕЦ "Козлодуй" трябва да има и западни доставчици на ядрено гориво

Нещата, които се случват в Украйна, са повод да свършим бързо някои неща, които заради корупция и русофилство не свършихме досега, заяви енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Лице в лице" по bTV.

„Важното е да се сложи край на нашата зависимост от Русия, както и на срамната история с АЕЦ „Козлодуй" - да няма друг доставчик на ядрено Нещата, които се случват в Украйна, са повод да свършим бързо някои неща, които заради корупция и русофилство не свършихме досега, заяви енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Лице в лице" по bTV. „Важното е да се сложи край на нашата зависимост от Русия, както и на срамната история с АЕЦ „Козлодуй" - да няма друг доставчик на ядрено

Как да излезем от украинската криза

в. Вашингтон пост

Хенри Кисинджър. Снимка: официален сайт

В публичните дискусии за Украйна се говори само за конфронтация. Но знаем ли накъде вървим? В живота си съм видял четири войни, започнати с голям ентусиазъм и обществена подкрепа, и за нито една от тях не знаехме как да я завършим, а от три в крайна сметка се оттеглихме едностранно. Тестът в политиката е как една война завършва, а не как започва.

Украинският проблем твърде често се представя като премерване на силите: дали Украйна ще се присъедини към Изтока, или към Запада. Но за да оцелее и да преуспява, Украйна не трябва да бъде преден пост на никоя от двете страни срещу другата, а да функционира като мост между тях.

Русия трябва да приеме, че ако се опитва да наложи на Украйна статут на сателит, с което отново да премести руските граници, това би обрекло Москва на исторически повтарящи се самоизтощителни цикли от реципрочни сблъсъци с Европа и със САЩ.

Западът, от своя страна, трябва да разбере, че за Русия Украйна никога не може да бъде чужда страна. Руската история е започнала от т.нар. Киевска Рус. Руската православна религия е тръгнала оттам. Украйна е била част от Русия в продължение на векове, а техните истории са взаимосвързани още преди това. Някои от най-важните битки за свободата на Русия, започвайки с Полтавската битка от 1709 г., са се водили на украинска земя. Черноморският флот - средството, с което Москва утвърждава влиянието си в Средиземноморието, е базиран с дългосрочен лизинг в пристанището на Севастопол в Крим. Дори такива прочути руски дисиденти като Александър Солженицин и Йосиф Бродски твърдят, че Украйна е неотделима част от руската история и дори от самата Русия.

Европейският съюз пък трябва да признае, че бюрократичната му мудност и подчиняването на стратегическия елемент на вътрешната политика при договарянето на отношенията на Украйна с Европа, допринесе преговорите да се превърнат в криза. Външната политика е изкуството да се определят приоритети.

Украинците са решаващият елемент. Те живеят в страна със сложна история и многоезична структура. Западната й част бе присъединена към Съветския съюз през 1939 г., когато Сталин и Хитлер си поделиха плячката. Крим пък, чието население е на 60 на сто руско, стана част от Украйна едва през 1954 г., когато Никита Хрушчов, украинец по рождение, го подари на Украйна по повод честването на 300 г. от споразумението между Русия и казаците.

Западната част е предимно католическа, източната - предимно руско-православна. Западната говори украински, а източната - предимно руски. Всеки опит на едното крило на Украйна да доминира над другото - както се случва сега - води в крайна сметка към гражданска война и разцепване. Третирането на Украйна като елемент от конфронтацията Изток-Запад ще обрече на провал за десетилетия напред всякакви шансове са сближение между Русия и Запада - и особено на Русия и Европа - в рамките на някаква международна система за сътрудничество.

Украйна е независима едва от 23 г. Дотогава тя е била под някаква форма на чуждестранно управление от XIV век насам. Не е изненадващо, че нейните лидери не са усвоили изкуството на компромиса, още по-малко на отчитане на историческата перспектива. Политиката на Украйна след получаването на независимост ясно демонстрира, че коренът на проблема е в опитите на украинските политици от едната или от другата фракция да наложат волята си върху непокорните им части на страната. Това е същността на конфликта между Виктор Янукович и главния му политически противник Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на Украйна и не желаят да споделят властта. Една умна американска политика към Украйна би търсила начин тези две фракции в страната да си сътрудничат. Ние трябва ...

Рублата отново поевтиня след решението на Крим да се присъедини към Русия

Курсът на еврото към рублата на Московския валутен пазар в четвъртък отново мина границата от 50 рубли. Към 17.42 часа московско време, тоест към края на борсовия ден, европейската валута поскъпна с близо 50 копейки и стигна 50.05 рубли. Доларът се вдигна с 23 копейки до 36.27 рубли. Половин час по-късно - към 18.15 часа, борсовите курсове на основните световни валути отстъпиха от тридневния максимум. Еврото спадна малко под 50 рубли - 49.98 рубли, а доларът слезе до 36.19 рубли. Основните показатели на Московската фондова борса към 18.40 часа московско време спаднаха с повече от един процент. Индексът РТС се сви с 1.54%, а индексът ММВБ - с 1.02%. По време на търговията през деня и двата индекса спадаха с повече от 3% - първоначално инвеститорите реагираха негативно на новината, че парламентът на Киев е поискал автономната република да се присъедини към Русия, а след това разпродажба на акции бе предизвикана от съобщението на американските власти, че ще въведат санкции към някои руски чиновници. Индексът на Украинската борса UX към края на борсовия ден в четвъртък се понижи с 0.88%. За сравнение - на 4 март по време на търговията индексът UX се вдигна с 9-11% след новината, че Украйна е започнала преговори с МВФ, от който властите разчитат да получат финансова помощ. Американските фондови индекси в началото на търговията в четвъртък се вдигнаха с 0.3-0.4%. Според Агенция Блумбърг движението нагоре на борсовите индекси е свързано с публикациите с отчета на министерството на труда на САЩ, според които броят на исканията за отпускане на помощи за безработица са намалели до тримесечен минимум. Допълнителна помощ оказа и решението на Европейската централна банка да намали основната лихва до рекордното равнище от 0.25%. За първи път еврото мина 50 рубли в понеделник на 3 март, след като в събота на 1 март Съветът на федерацията разреши на президента Владимир Путин да вкара войски на територията на Украйна. Опасенията от възможно военно противопоставяне на двете страни доведе до срив на руските борсови индекси - РТС рухна с 12%, а ММВБ - с 11%. На следващия ден и рублата, и пазарът се покачиха, след като на пресконференция Путин обяви, че не вижда необходимост от използване на войски в Украйна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване