НСИ: Безработицата достига близо 13%, при младежите - 22%

Безработните българи през 2013 г. са 436,3 хил., от които 249,8 хил. са мъже и 186,5 хил. - жени, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Коефициентът на безработица се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2012 г. и достига 12,9 на сто.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Безработните българи през 2013 г. са 436,3 хил., от които 249,8 хил. са мъже и 186,5 хил. - жени, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Коефициентът на безработица се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2012 г. и достига 12,9 на сто. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Северна Корея изстреля 25 ракети с малък обсег

Санкциите на ООН не предвиждат забрана Северна Корея да изстрелва ракети с малък обсег и страната често прави тестове на арсенала си.

Путин ще се обърне към Федералното Събрание относно присъединяването на Крим към РФ

/КРОСС/ Във вторник на 18 март, Президентът на Русия Владимир Путин, ще се обърне с послание към Федералното Събрание във връзка с присъединяването на Крим към състава на Руска Федерация. Това съобщи днес първият зам.-говорител на Държавната Дума Иван Мелников.По думите му, изявлението е назначено на 15:00 ч. московско време, съобщи ИТАР-ТАСС.Върховния Съвет на Крим прие постановление «За независимост на Крим» на извънредно пленарно заседание, гласувано с положителен вот от 85 депутата. В приетия документ се посочва, че Република Крим в лицето си на Върховния Съвет се обръща към Руска Федерация с предложение Крим да Бъде присъединен към състава на РФ, в качество на нов субект със статут на република. Документът е приет изхождайки от пряко огласяване на народите на Крим, следователно, за отсъединяване от състава на Украйна. Парламентът на Крим е упълномощил говорителя Владимир Константинов и премиера на републиката Сергей Аксьонов, да сключат договор за присъединяването на Крим и Севастопол към състава на Руската Федерация.Днес на извънредно заседание Градския съвет на Севастопол единодушно прие постановление за присъединяване към състава на Руска Федерация, като отделен субект със статут на федерален град на РФ. Също така, Съветът единодушно упълномощи главата на Координационния съвет на град Севастопол Алексей Чалов, да подпише съответния документ с Русия.

Данъчните продават на търг огнестрелни и газови оръжия

Огнестрелни и газови оръжия ще бъдат изнесени на търг от столичната дирекция на НАП през април, съобщиха от агенцията.   Продават се 162 изделия, разделени в четиринадесет групи. В списъка са включени както колекционерски оръжия - пистолети "Маузер", карабини "Манлинхер" , така и употребявани пистолети, карабини, пушки и пълнители за тях.   Някои от оръжията са с възстановими функции, а други могат да се използват само за резервни части.   Част от продаваните оръжия са изоставени от собствениците си след изтичане срока на техните разрешения. Други са отнети в полза на държавата от съдебните органи и също подлежат на публична продан.   За участие в търга се допускат само лица, които притежават актуални разрешения за извършване на някои от дейностите, посочени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.   Кандидат-купувачите могат да наддават за една или повече групи. Предложенията за участие в търга се представят за всяка вещ или група вещи поотделно в срок от 2 до 4 април 2014 г. В същия срок трябва да бъде внесен и депозит от 20 на сто от първоначално обявената тръжна цена за съответната вещ или група.   През април столичната НАП ще обяви за публична продан и изделия от злато, сребро и скъпоценни камъни на обща стойност около 100 хиляди лева. По-голямата част от артикулите са бижута - комплекти от колиета и обеци, гривни, брошки и други. Сред изделията, които ще бъдат продавани, има брошки и пръстени с вградени диаманти, изумруди, сапфири и други скъпоценни камъни, златна табакера, златни зъболекарски дискове, златна кутия с блюдо, златни и сребърни монети.   Ще бъдат изнесени на търг и сребърни комплекти прибори за хранене, датиращи от 1896 г. с гравиран монограм (фамилен герб), както и стари джобни часовници, повечето от които изработени от неблагороден метал.   Част от изделията са уникат и авторска изработка, а други са с антикварна стойност.   На търг предстои да бъдат изнесени и машини за производство на цигари (цигарено-филтров агрегат, филтропоставяща машина, пълначна машина, целофанираща машина, целофанираща стек машина и др.) на обща стойност 84 хил. лева. Машините са иззети от цех за нелегално производство на тютюневи изделия.   Списък на вещите в обявените от столичната НАП търгове, продажната им цена, размерът на депозита, времето и мястото на огледите и продажбите могат да се видят на място в сградата на НАП София, ул. "Триадица" 2, както и на интернет страницата на НАП - www.nap.bg в рубриката "Продажби".   Информация за предстоящите търгове ще е достъпна след обявяването им.

Руски тв водещ: Москва може да превърне САЩ в радиоактивна пепел

"Русия е единствената страна в света, способна да превърне Съединените щати в радиоактивна пепел", заяви по руската обществена телевизия Русия-24 водещият Дмитрий Кисельов, смятан за шеф на пропагандата на Кремъл, предаде Франс прес. Кисельов каза това на фона на кадър с ядрена гъба, издигаща се в небето.   Седмичното му предаване, което представя гледната точка на Кремъл за международната политика, бе посветено на позицията на Съединените щати за референдума в Крим.   Кисельов бе назначен от президента Владимир Путин през декември за шеф на медийна група, обединяваща бившата агенция РИА Новости, телевизия РТ и радио "Гласът на Русия".   "Обективността е мит, който искат да ни наложат. Редакционната политика трябва да е свързана с любовта към Русия", каза той след назначаването си, припомня Франс прес.

Мешерето иска да забрани Facebook и интернет в ромските махали

Ромското мешере иска да забрани Facebook и интернет в ромските махали. Ромският квартал в Бургас е сред тези, в които има интернет и повечето младежи използват социалната мрежа. Това обаче е най-сигурният начин за трафик на хора, според Митко Доков, член на ромското мешере.

НСИ: Безработицата стигна 13%

Безработните българи през 2013 г. са 436,3 хил., от които 249,8 хил. са мъже и 186,5 хил. - жени, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Коефициентът на безработица се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2012 г. и достига 12,9 на сто.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Безработните българи през 2013 г. са 436,3 хил., от които 249,8 хил. са мъже и 186,5 хил. - жени, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Коефициентът на безработица се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2012 г. и достига 12,9 на сто. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Пожар отне живота на пенсионер в сливенско село

78-годишен мъж загина при пожар в сливенското село Глуфишево. Инцидентът е станал в пристройка до къща в ранния следобед на 15 март, съобщиха от полицията.   Сигналът за инцидента е получен в пожарната в Сливен, след което са изпратени екипи на РС „Пожарна безопасност и защита на населението" и на РУ „Полиция" - Сливен. Пожарът е потушен. 78-годишен мъж загина при пожар в сливенското село Глуфишево. Инцидентът е станал в пристройка до къща в ранния следобед на 15 март, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е получен в пожарната в Сливен, след което са изпратени екипи на РС „Пожарна безопасност и защита на населението" и на РУ „Полиция" - Сливен. Пожарът е потушен.

Франция призова ЕС да покаже твърдост към Русия

В това време е важно да не се тръгне по пътя на ескалацията

Прокуратурата в Пазарджик поиска една ефективна и две условни присъди. Обвиняемите искат да бъдат оправдани

/КРОСС/Четирима от обвиняемите по делото за проповядване на радикален ислям пожелаха да бъдат оправдани. Прокуратурата поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими, обвинението поиска глоби от 1000 до 5000 лева, информира Дарик радио. Подсъдимите в процеса заявиха, че желаят да получат справедливост, да получат оправдателни присъди, тъй като не са виновни и не са извършили престъпление. Обвиняемият Мохамех Камбер посочи, че освен в Главно мюфтийство не е участвал в други организации. Другият обвиняем Юсуф Горелски заяви, че няма доказателства за негово членство и участие в каквато и да било организация. Съпругата на Горелски, Найме, която също е обвинени, каза, че е невинна и делото е обида за мюсюлманите. Според Али Хайредин делото е грубо вмешателство в религията на мюсюлманите и нарушаване на законите. Последен от правото на лична защита се възползва Али Ходжа. Той каза, че призовава съда всички да бъдат признати за невинни. Според него делото е дълбоко недемократично, репресивно и дискриминационно. Ходжа счита, че това дело ни връща повече от 25 години назад. Делото продължава с изслушване на репликата на прокурора.    

Перничани стават загадъчни на пролетен бал с маски в Двореца на културата

Пролетен бал с маски организират в Двореца на културата в Перник, научи ZaPernik.com.

Шоуто е поредното предизвикателство, което отправя община Перник към своите съграждани. Дрескодът е задължителен.

Елегантни костюми (ретро, имитиращи известни личности), костюми на филмови герои, костюми тип венециански бал, домино, комични костюми и други. Резервни аксесоари ще бъдат на разположение на всеки, който има желание да стане част от карнавала.

За да...

Продължава

Ранените барети в Лясковец са повече, смята ГЕРБ

Искат главсекът на МВР да си подаде оставката

Разкрасяват варненски улици с конкурс

Островите на четири пътни участъка с кръгово движение във Варна ще бъдат разкрасени чрез озеленяване, монтиране на пластики или художествени инсталации, съобщиха от общината. За целта градската управа на морската столица обяви конкурс с общ награден фонд от 17 000 лв. 
По 4000 лв. ще получат призьорите за естетизацията на средните острови на Островите на четири пътни участъка с кръгово движение във Варна ще бъдат разкрасени чрез озеленяване, монтиране на пластики или художествени инсталации, съобщиха от общината. За целта градската управа на морската столица обяви конкурс с общ награден фонд от 17 000 лв. По 4000 лв. ще получат призьорите за естетизацията на средните острови на

Автомат „Калашников” в арматурно табло на кола откриха видински митничари

/КРОСС/ Автомат „Калашников" в арматурно табло на кола откриха митнически и гранични служители във Видин. След полунощ служители на Териториалното митническо управление Видин, съвместно с граничен полицай от ГПУ Видин, спират за проверка излизащ от страната лек автомобил с българска регистрация. В колата пътуват двама български граждани. Неспокойното им поведение събудило подозренията на проверяващите, които предприемат щателна митническа проверка. При нея, в кухина зад арматурното табло на автомобила, служителите откриват десантен автомат „Калашников" с три пълнителя и найлонов плик с патрони. Нелегалното оръжие и боеприпасите са били предназначени за държава от Европейския съюз.Случаят е поет от разследващ агент от ТДНС Видин.

Русия може да въведе специален данъчен режим за Крим

В Крим може да бъде въведен специален данъчен режим, ако регионът влезе в състава на Руската федерация, заяви руският заместник-министър на финансите Сергей Шаталов, цитиран от Ройтерс. "Вероятното присъединяване на Крим към Русия ще изисква значителни промени в данъчното законодателство - създаване на митническа служба, данъчна служба, данъчна регистрация на юридическите и физическите лица и правила за адаптиране към руската данъчна система", посочи Шаталов.   "Необходим е преходен период. Не изключвам и специални данъчни режими", допълни заместник-министърът

Малайзийски министър съжали за отказаната помощ от ФБР

Днес започна търсенето в северния и южния коридор

Печени гъби със сирене и салса от орехи и цвекло

Сайтът vremezagotvene.bg помага с идея как да си направим вкусни гъби с много интересна и вкусна плънка. Необходими продукти: 4 порции за гъбите: 300 гр едри печурки сол черен пипер 1 с...

Калинките летят по 120 километра без почивка

Калинките могат да прелетят без почивка разстояние от 120 километра със скоростта на галопиращ кон. Червените буболечки могат да се задържат във въздуха в продължение на два часа и да развият скорост...

Украинските войници могат да служат на Крим или да си тръгнат

Украинските войници в Крим ще имат право да застанат на страната на новата сепаратистка държава или да напуснат полуострова, съобщи председателят на кримския парламент Володимир Константинов след с...

Спад на инфлацията в ЕС през февруари

Годишната инфлация в Европейския съюз (ЕС) бележи спад до 0,8% през февруари спрямо 0,9% през януари, съобщават от европейската статистическа служба...

Младеж е в тежко състояние след опит да пресече Цариградско шосе

/КРОСС/Младеж е бил блъснат от автомобил на спирка на Орлов мост в столицата снощи. Мъжът е настанен в реанимацията на "Пирогов"  с черепно-мозъчна и гръдна травмаи е в тежко състояние, съобщиха от болницата.  Инцидентът е станал малко около 21:30 ч до автобусната спирка на "Цариградско" в посока хотел "Плиска". Според очевидци той се е опитал на пресече булеварда, когато движещ се в посока "Младост" ситроен го ударил.  

ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров заради акцията в Лясковец

От ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, във връзка с проведената в петък акция в Лясковец. Това обяви в извънредно изявление пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Цветанов заяви, че от партията ще настояват за създаването на От ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, във връзка с проведената в петък акция в Лясковец. Това обяви в извънредно изявление пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов заяви, че от партията ще настояват за създаването на

Влиянието на радикалния ислям върху маргинални обществени групи ще има ужасяващи последици

Днес се очаква да бъде сложен край на първа инстанция на делото срещу радикалния ислям, което сериозно разбуни обществото в последните две години. Започнал с шумни арести, процесът беше съпътстван с постоянни скандали и провокации. В началото се струпваше огромно множество от хора, облечени в нетрадиционни дори и за българските мюсюлмани дрехи, които явно се опитваха да влияят на българския съд, ако не с друго, то поне с броя и вида си. После се появиха скандалните клипчета в сайтове за видеообмен, на които се вижда как един от подсъдимите води множество цигани в циганската махала на Пазарджик, които са облечени в типични арабски дрехи, и които неистово крещят „Аллах акбар". Безсилието на държавата пролича в пълна степен и когато президентът на Република България седна на една маса с подсъдимите на празнична вечеря, на която бяха допуснати само турски медии и достъп на българските беше отказан, посочва ВМРО в декларация, прочетена пред сградата на съда в Пазарджик от областния организатор на партията Александър Сиди.„През времето на целия процес ние, от ВМРО, бяхме тук, до гражданите на Пазарджик, и успяхме да спрем множеството нетрадиционно облечени хора да пречат на работата на съда. С различни акции показахме на обществото, че бързо нахлуващият радикален ислям няма нищо общо с традиционното за част от българското население мохамеданско вероизповедание

Този път Путин много сгреши

Дори самият факт, че изобщо се стигна до провеждането на референдум за присъединяването на Крим към Русия, нагнети още повече взривоопасната обстановка в Украйна. При това резултатът от гласуването съвсем не е най-важното в случая. Важно е друго: а именно, че с този референдум Русия потъпка както конституцията на Украйна, така и редица ключови международни договорености.   Президентът Путин води Русия към международна изолация, излизането от която ще е много, много трудно. Дори Китай не подкрепя агресивната му политика спрямо Украйна. Одобрение идва само от две посоки - от режима на сирийския президент Асад и от Северна Корея.   Като по времето на Сталин   От огромно значение е и фактът, че този референдум не може да се тълкува като израз на свободната воля на хората, обитаващи Крим - поради простата причина, че това допитване нито беше законно, нито пък независимо и свободно. Набързо спретнатият референдум не бе предходен от обществено-политическа дискусия по темата, затова пък се проведе в присъствието на въоръжени руски армейски части и свързаните с тях "сили за самозащита" на Крим. Гласуването се проведе по добре познатия ни сценарий, приложен от Сталин след Втората световна война в окупираните Източна и Централна Европа - верни на Кремъл хора, разчитащи на военната мощ на Москва, инсценираха някакви подобия на избори, които трябваше да легитимират експанзионистичната политика на Кремъл. Нищо чудно тогава, че сега никой няма да приеме насериозно резултатите от референдума в Крим.   Путин може би се е надявал, че в целия хаос след свалянето на Янукович Западът ще си затвори очите за агресивната му политика. Може би е предполагал, че ще му се размине само с малко критика. Нищо чудно дори да очаква, че възмущението бързо ще затихне, а Западът ще се откаже от плановете си да налага още санкции на Русия. Нека не забравяме, че от години в руското общество се налага невярното внушение, че Западът е зависим от Русия - заради енергийните доставки.   Кремъл се надцени   Този път Путин много сгреши, сметките му няма как да излязат. Дори по-лошо: Кремъл изглежда все още не осъзнава, че е нагазил много надълбоко. Поетият курс на конфронтация е битка, която Русия няма как да спечели. Руската икономика е във фаза на стагнация, девалвацията на рублата намалява вътрешното потребление, а с това и благосъстоянието на руснаците. Ограничаването на енергийните доставки би представлявало за Русия един вид самоубийство на порции. Същото важи впрочем за възвестената разпродажба на руските валутни резерви.   Ако Западът се реши на строги икономически санкции, Русия ще пострада сериозно. Можем само да се надяваме, че няма да се стигне дотам. В същото време е пределно ясно, че както САЩ, така и ЕС ще реагират на референдума именно със санкции - на първо време замразяване на авоари, както и визови ограничения за висшестоящите представители на руския политически елит.   Тези политически санкции ще са последният опит на Запада да вразуми Москва и да я накара да се съгласи на диалог с Киев. Има опасност обаче Кремъл да пренебрегне всички тези предупреждения и още през тази седмица да предприеме стъпки за фактическото присъединяване на Крим към Руската федерация. От руска гледна точка анексирането на Крим ще е в такъв случай вече свършен факт. За Запада обаче това ще е достатъчно основание да пристъпи към разширяване на политическите и икономическите санкции. А това означава, че международната изолация на Русия ще е вече неизбежна.

Обновяват 40 обекта за 6,4 млн. лв. по „Красива България”

Проектите ще осигурят заетост на 680 безработни и професионално обучение на поне 144 души

    


И задочниците ще имат право на преференциални заеми

Предстоят законодателни промени, обещава образователният министър

    


Обновят 40 обекта за 6,4 млн. лв. по „Красива България”

Проектите ще осигурят заетост на 680 безработни и професионално обучение на поне 144 души

    


Украински хакери блокираха сайтове на НАТО

Про-руски настроени украински хакери успяха да свалят два натовски сайта в събота и неделя. Смята се, че атаката идва в отговор на позицията на...

ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР заради акцията в Лясковец


От ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, във връзка с проведената в петък акция в Лясковец. Това обяви в извънредно изявление пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Цветанов заяви, че от партията ще настояват за създаването на От ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, във връзка с проведената в петък акция в Лясковец. Това обяви в извънредно изявление пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов заяви, че от партията ще настояват за създаването на

Демонстрират технологии за подземната инфраструктура във Варна

Технически семинари с демонстрация на технологии за подземната инфраструктура ще проведе Индустриален Клъстер Подземна инфраструктура /ИКПИ/ на 18 и 19-ти март в базата на ВиК – Варна, съобщиха от водоснабдителното дружество за Moreto.

Mercedes купува Aston Martin?

Германската компания притежава 5% от спортния британски бранд

    


Осем години затвор за майка, убила бебето си

/КРОСС/Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която подсъдимата Юлияна Илинова, която уби новороденото си бебе, беше осъдена на осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от съда. Юлиана беше призната за виновна в това, че на 18 юни 2012 г. умишлено е умъртвила детето си, което се е намирало в безпомощно състояние. Пловдивският апелативен съд отхвърли твърденията на защитата, че деянието е извършено по непредпазливост и прие, че подсъдимата е действала с пряк умисъл. Не беше прието и становището, че наказанието трябва да бъде намалено и подсъдимата да бъде осъдена условно. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Подсъдимата призна фактите и обстоятелствата по обвинението и наказанието в този случай се налага под предвидения минимален размер. Решението на съда подлежи на обжалване пред ВКС в 15 - дневен срок. На 21 ноември 2013 г. започна делото срещу 33-годишната Юлияна Илинова от Сопот, която уби в частна клиника "Торакс" новородения си син. Юлияна Илинова е майка на две момичета - на 13 и 4 години. Съпругът й е шофьор на ТИР и непрекъснато пътува в чужбина. Юлияна е правила опит да махне детето, но аборт не е бил възможен поради късен срок. Тя е криела бременността си и сама е отишла в Пловдив, където и е направено секцио. След раждането е водила разговор за осиновяване. Убийството на момченцето е извършено на четвъртия ден след раждането.  

Феновете на "Ботев" обявиха, че времето на Станимир Стоилов е изтекло


Феновете на "Ботев" (Пловдив) поискаха старши треньорът Станимир Стоилов да напусне независимо от крайния изход на сблъсъка с "Левски" в четвъртфиналите за Купата на България. Според привържениците неговото време е изтекло и отборът трябва да поеме в друга посока.

Стоилов е под голямо напрежение заради слабите резултати през пролетта, дошли въпреки доста скъпата зимна селекция. През голямата част от дербито с "Локомотив", което "канарчетата" спечелиха с 2:1 след късен обрат, феновете...

Сценарии за Украйна

Украинската криза мина вече точката, след която няма връщане назад. Още на 6 март решението на кримския Върховен съвет да насрочи референдум за присъединяване към Русия (приключил вчера по официални данни с 96.6 на сто от гласовете "за", б. р.) показа достатъчно ясно, че полуостровът едва ли ще остане в състава на Украйна. На преден план излезе друг проблем - с какви граници и с каква политическа система ще остане страната след кризата. Бъдещето й се чертае чрез труден дипломатически обмен в четириъгълника Русия-САЩ-Германия-ЕС.   Той открои оценки, в чиято светлина изпъкват няколко сценария за развитие на ситуацията.   "Твърд" сценарий   За Украйна това ще е повторение на югославските събития от началото на 90-те. Политическата власт в Киев днес е нееднородна. Засилва се крайната десница, което може да предизвика опити за силова "украинизация" на източните и южните области. И тя на свой ред да подтикне други украински региони да последват примера на Крим.   Опасна ситуация може да видим в украинския изток. При всички вълнения в Харков и Донбас, стремежът за отцепване от Украйна в източните региони е по-слабо изразен, отколкото в Крим.   Източноукраинските области настояват да получат от Киев културни и езикови права, също и гаранции за ненамеса. В този контекст изглежда реалистично създаването на Югоизточна автономна територия, включваща Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Днепропетровска област. Към тях ще се присъединят навярно Херсонска, Николаевска и Одеска.   За юридическа база ще се използва решението на Северодонецкия конгрес от 2004 г. за създаване на Югоизточна украинска автономна република.   Този пример се очаква да засили стремежа към автономност в Закарпатието. Основният местен етнос - русините, традиционно е поддържал връзки не с Русия и Полша, а с Австро-Унгария. На общоукраинския референдум през 1991 г. Закарпатска област гласува за автономия, но Киев не призна решението й. За разлика от правителствата на Унгария, Словакия и Полша украинското не признава русините за отделен етнос.   В отговор Закарпатският областен съвет реши през 2007 г. да признае русините за коренна народност в Закарпатието. През ноември 2013 г. бяха разработени проекти за създаване на обща унгарско-русинска автономна територия с оглед резултата на референдума от 1991 г.   Опита ли се Киев да потисне местни брожения, може да предизвика намесата на други страни.   Русия ще се стреми не да окупира Украйна (както смятат мнозина във Вашингтон), а да формира "зона на сигурност" за югоизточните региони. Унгария може да прати войски в Закарпатието под предлог, че брани унгарското и русинското население. (Унгарската конституция от 2012 г. прави Будапеща отговорна за всички унгарци.) Примерът на Унгария може да бъде последван от Полша заради историческите й интереси във Волинска и Лвовска област.   Териториални претенции към Украйна може да се очакват от Румъния. През 2009 г. Букурещ спечели териториален спор с Украйна за 1500 квадратни километра континентален шелф в района на Змийския остров в Черно море и обяви, че претендира за дунавските острови Майкан и Ермаков. Не е изключено Румъния да поеме контрола върху устието на Дунав, а може би и върху Северна Буковина.   Твърде е вероятно тези събития да разпалят въоръжен конфликт на украинска територия.   "Мек" сценарий   Той ще стане реалност, ако в Киев започнат да печелят терен центристки сили. Кримските събития доказаха, че без да разшири правата на регионите, Киев трудно ще успее да запази контрола върху тях. Изходът за Украйна може би ще е преформатиране с образуване на федерална държава, която ще включва вероятно три образувания: Югоизточна автономна република, Украйна и Закарпатието.   Държавното устройство на тази "Украинска федерация" ще напомня Социалистическата федеративна република Югославия (СФРЮ) от периода 1974-1988 г.   Великите сили може да подкрепят стабилизирането на Украйна.   Гаранциите за сигурност и териториална цялост, дадени на Украйна от Русия, САЩ и Великобритания в рамките на Будапещенския меморандум от 1994 г., бяха с характер на препоръка.   Меморандумът може да бъде сменен с по-твърд международноправен документ, в който да участват не само Русия и САЩ, но също така Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Всяка от тях може в идеалния случай да стане гарант за сигурността на една република от хипотетичната Украинска федерация.   Не е изключен обаче и друг вариант. Изгуби ли Киев контрола над три области (Харковска, Донецка и Луганска), това ще превърне Украйна в етнически по-еднородна държава, съответно и по-способна да се интегрира в НАТО.   Което може да засили още повече антируските настроения не само в Западна и Централна Украйна - в крайна сметка страната да заприлича на Полша от времената на Лех Качински (2005-2010 г.) като държава, обединена на антируска основа и водеща проамериканска политика.   Този вариант не е тъй фантастичен, колкото изглежда на пръв поглед. През 2008 г. германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предложи компромис: Грузия да влезе в НАТО без Абхазия и Южна Осетия.   Германската или британската дипломация би могла да предложи нещо подобно и за уреждане на украинския конфликт.   След изтощителните дипломатически сражения и демонстрации на сила Москва най-вероятно с охота би приела такъв компромис. Но този изход от кризата едва ли ще е добър за Русия. По периметъра на новите, "фактически" граници на Украйна може да изникне американска военна инфраструктура, например по линията Суми-Полтава-Одеса. САЩ може би ще тръгнат към засилване на военното си присъствие в Черно море, главно чрез споразумения с Румъния и България. Обновената руско-украинска граница ще заприлича на границата между ГДР и ФРГ от времето на студената война.   Нова Ялта?   От началото на 2011 г. експертите често пишат, че е недопустимо да има "втора Ялта" в отношенията с Русия. Прокарват се паралели с Ялтенската конференция от февруари 1945 г., когато лидерите на Съветския съюз, САЩ и Великобритания разделят Европа на сфери на влияние. Администрацията на Франклин Рузвелт (1933-1945 г.) често е упреквана в цинизъм. Конференцията обаче не се дължи само на абстрактен стремеж да бъде запазено партньорството между съюзниците.   През зимата на 1945 г. и Москва, и Лондон, и Вашингтон чакат с напрежение момента, в който войските на съюзниците ще се срещнат на територията на победена Германия. И Ялтенската конференция е сред мерките, целящи да предотвратят възможния сблъсък между тях.   Последните три години обаче показаха, че трябва да се установят правила на играта в териториите от бившия Съветски съюз. Най-опасен изглежда е обсъжданият в медиите вариант в Украйна да влязат сили на НАТО. Днес Брюксел едва ли разглежда в практически план сценарий за война с Русия. Но ако сили на НАТО под предлог, че "бранят Украйна", се придвижат до определена линия и спрат, без да влизат в допир със сили от проруски настроени райони и/или руски военни, границата на зоните за сигурност ще зависи от бъдещите споразумения на Русия със САЩ и/или НАТО. В крайна сметка Украйна може да се разцепи на две държави по модела на ГДР и ФРГ: Украйна - членка на НАТО и на ЕС, и Украйна, членуваща в бъдещия Евразийски съюз.   Всички изброени сценарии изискват Русия и САЩ да започнат диалог с цел разработване на правила за взаимодействие на територията на бившия Съветски съюз. В противен случай ще ескалират конфликтите из цялото пространство от Балтийско до Каспийско море и това ще повиши риска от сблъсък между Москва и Вашингтон. В този смисъл украинската криза може да приключи с формиране на нов дневен ред в двустранните отношения.   По БТА

Треньорът на "Миньор" Юри Васев: Градим боеспособен отбор, нещата трябва да стават постепенно

През миналия сезон "Миньор" (Перник) се състезаваше в "А" група, но днес тимът се подвизава в аматьорските нива. Поради големите задължения на бившия собственик на клуба Христо Ковачки, перничани бяха принудени да започнат на чисто.

"Миньор" се обедини с "Витоша" (Долна Диканя) и така продължи участието си в Югозападна "В" група. Новото начало за отбора обаче няма нищо общо с това на Ботев от преди години. Сега...

Продължава

И ГЕРБ подкрепя ББЦ: Иска комисия „Лясковец”

След БСП, от днес и ГЕРБ тръгнаха по стъпките на ББЦ.

Гран при на Австралия ще търси обезщетение за тихите болиди във Формула 1


Организаторите на Гран при на Австралия са се оплакали на промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун от по-тихия звук на новите V6 турбодвигатели на болидите.

Според тях това дори може да се тълкува като нарушение на договора им за домакинство от страна на Formula One Management и възнамеряват да търсят обезщетение.

Изпълнителният директор на Australian Grand Prix Corporation Андрю Уестакот смята, че по-тихите автомобили са отнели част от спектакъла на Формула 1 за...

Видео: Музей на комикса ще отвори врати в Русе





Над 12 000 заглавия ще влязат в първия в България Музей на комикса, който предстои да бъде открит в Русе през месец април. Сбирката е на Стоян Стоянов, а музеят ще се помещава в Регионална библиотека "Любен Каравелов", съобщи БГНЕС.

Страстта на Стоян Стоянов към комиксите започва още в детските му години, когато започва да събира емблематичните за 80-те години списания "Дъга" и "Чуден свят", заедно с чуждестранните "Пиф" и "Рахан". В продължение на 30 години той...

Енергетиката изпадна в тежко състояние


Националната електрическа компания (НЕК) от една седмица е на практика в технически фалит - няма пари да обслужва плащанията си, а банките й отказват заеми за оборотни средства.

Причина за това е фактът, че ДКЕВР не предвиди достатъчно средства за покриване разходите на НЕК, а вместо това намали цените на тока, въпреки че те не покриваха разходите за производството му, пише в днешния си брой "Капитал daily".

Ситуацията се усложнява от отказа на електроразпределителните...

Преди 50 г. Рибново изгони властта с камъни и брадви

“Стари и млади, жени и деца, всички до един да прогоним врага.” Листовки с такъв текст заливат гърменското с. Рибново точно преди 50 г. - в края на март 1964 г., когато започва поредната кампания за смяната на имената на българо-мохамеданите.
На 6 март 1964 г. на заседание на Секретариата на ЦК на БКП, “Стари и млади, жени и деца, всички до един да прогоним врага.” Листовки с такъв текст заливат гърменското с. Рибново точно преди 50 г. - в края на март 1964 г., когато започва поредната кампания за смяната на имената на българо-мохамеданите. На 6 март 1964 г. на заседание на Секретариата на ЦК на БКП,

Ц.Цветанов: МВР ръководят хора без нужната професионална подготовка

Като цяло операцията в Лясковец показва дефектите на системата за сигурност след извършените реформи от управляващите. Това заяви на извънредна пресконференция на ГЕРБ Цветан Цветанов. В ръководството на МВР в момента има редица служители, които нямат нужната професионална подготовка, добави той.

Апелативният съд освободи община Дупница от дълг към пернишката фирма "Райс - 97"

Община Дупница няма да плаща сумата от 89 755, 20 лева на пернишката фирма "Райс-97"ООД Перник, реши Софийски Апелативен съд.

Делото се точи вече 5 години. През 2006 година, тогавашният кмет на Община Дупница Първан Дангов сключва договор с фирмата за строително-монтажни работи свързани с рехабилитация на улици в Дупница, а през 2009 година Общината завежда дело в Пернишки окръжен съд, с което оспорва плащането на остатъчната въпросна сума и печели делото,...

Продължава

Откриха тялото на изчезналия Иван Тодоров

По него не е имало следи от насилие. Според полицията става въпрос за самоубийство

Наръган поляк след любовна драма с бургазлийка

Мъжът е в болница, а 21-годишна жена е в ареста

    

България води по дефлация в ЕС през февруари

Инфлацията в еврозоната е била по-слаба, отколкото се очакваше

    


Поляк наръган с нож след любовна драма с бургазлийка

Мъжът е в болница, а 21-годишна жена е в ареста

    


ГЕРБ иска оставката на главния секретар на МВР

/КРОСС/От ГЕРБ ще поискат оставката на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, във връзка с проведената в петък акция в Лясковец. Това обяви в извънредно изявление пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов заяви, че от партията ще настояват за създаването на временна анкетна комисия по случая, тъй като липсва цялостна информация. Работна група по случая обеща вчера премиерът Пламен Орешарски.  Свидетели сме на един непрофесионално подготвен главен секретар, който е подписал реализацията, който е участвал в организацията и имал възможността да се запознае с всички експертизи от минал период от време, заяви Цветанов и добави: "Най-тревожното е, че никой не поема отговорност". Бившият силов министър зададе попита: "Кое наложи, в този час, в този ден, да се предприеме тази операция по този начин при заключенията, които са дадени от експертите, от Института по психология към МВР, където е посочено, че майката на мъжа е можело да бъде взета за заложничка и да бъде застрашен нейния живот. Най-тревожното е, че цялостната операция показва дефицита и дефекта на всички законодателни промени, които се правят в сектора за сигурност през последните десев месеца. Заобикаля се закона за МВР за така нареченото конкурсно начало за ръководните кадри в структурите на вътрешното министерство

Катето Евро без очила, махна диоптъра с операция

Катето Евро се подложи на операция за коригиране на зрението в събота и ден след това се показа по телевизията. Решава се, след като нейни приятели - собственици на очна клиника, дълго я убеждават да го направи.

Катето Евро се подложи на операция за коригиране на зрението в събота и ден след това се показа по телевизията. Решава се, след като нейни приятели - собственици на очна клиника, дълго я убеждават да го направи. "Преди не можех да виждам нито наблизо, нито надалеч. Имах и астигматизъм. От вчера виждам идеално. Вече няма да чета и да гледам

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване