България е предпоследна в ЕС по обществено доверие в независимостта на съдебната система


България е на предпоследно място в Европейския съюз по доверие на обществото в независимостта на съдебната система. Това показва доклад на Европейската комисия, представен днес. По-слабо е доверието в съдебната система единствено сред гражданите на Словакия.

Данните са от разпространената днес информационна таблица на ЕС в областта на правосъдието, която следи качеството, независимостта и ефективността на съдебните системи в съюза. Докладът се основава на данни от Европейската...

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас

Лично премиерът Пламен Орешарски награди победителите

Борисов: Може би Местан има отношение към подслушванията

София /КРОСС/ Както многократно съм казвал, винаги когато някой критикува Лютви Местан, той веднага търси оправдание за своите грешки, говорейки за други хора. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Днес ВСС порица публично председателя на ДПС Лютви Местан, че оказва натиск върху независимостта на съдебната власт и руши нейния авторитет. И веднага отново господин Местан опита да си намери извинение чрез други хора и други теми, като започна да говори за незаконни подслушвания. Това ме навежда на мисълта, че най-вероятно, може би, Местан има някакво отношение към тях. Явно са му интересни", отбеляза бившият премиер.

Масларова: Всеки пети младеж не иска да учи и да работи

София /КРОСС/ Бедността у нас е като воденичен камък. 50% от хора в риск в България живеят в бедност, докато в Европа те са едва 20%. Това обяви пред TV7 бившият социален министър Емилия Масларова. „Ако нещо сме направи по времето на Тройната коалиция, когато имаше икономически растеж, който стигна до 5,6%, е, че имаше увеличение на доходите почти двойно. Правителството сега полага усилия хората да усетят глътка въздух, защото върнаха ударно ДДС, има бонуси към работодателите, за да се наемат млади хора", коментира тя.Масларова каза още, че сега в България най-големият проблем е демографската криза. „Сега се насочват усилия към хората в трудоспособна възраст. Причината е, че много от тях нямат ценз. Това е проблемът. Всеки пети младеж не иска да учи и да работи. Сега се подпомагат работодателите, за да се привлекат младите. Оказва се, че това, което отива при работодателите, не е на нужния ценз", добави тя.

Най-ярките злоупотреби на рекламата с шедьоври

Рекламата е най-агресивното младо изкуство, понякога пошло и безпардонно. Но да му се отрече креативност и оригиналност е невъзможно. То не се свени да бърка за вдъхновение дори в най-святи за цивилизацията области и нагло експлоатира класически произведения за целите на високите продажби. 
Най-уязвими на ударите на рекламата са Леонардо, Дали Рекламата е най-агресивното младо изкуство, понякога пошло и безпардонно. Но да му се отрече креативност и оригиналност е невъзможно. То не се свени да бърка за вдъхновение дори в най-святи за цивилизацията области и нагло експлоатира класически произведения за целите на високите продажби. Най-уязвими на ударите на рекламата са Леонардо, Дали

Наши крият "Калашников" в таблото на кола

Автомат „Калашников” опитали да изнесат от България двама българи, като го скрият в арматурното табло на кола. Оръжието е открито от митничари във Видин.

Енерго-про: Компанията винаги е изпълнявала двустранните договори с НЕК и е плащала коректно своите задължения

Плащанията на ЕНЕРГО-ПРО към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Компанията винаги е изпълнявала двустранните договори с НЕК и винаги е плащала коректно своите задължения. Всеки месец ЕНЕРГО-ПРО плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на ЕСО за такса пренос и достъп високо напрежение, съобщиха от електроразпределително дружество в писмо, изпратено до медиите.

Стойнев: Проектът "Южен поток" не е замразен

Проектът "Южен поток" не е замразен. Това каза на пресконференция в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Работата по него продължава на техническо ниво. Това означава, че в бъдеще ще можем да си сътрудничим за този толкова важен и стратегически за Европа проект с компании от ранга на Шнайдер Електрик", каза Стойнев.

Съдът отиде в болничната стая на стрелеца от Лясковец, за да му наложи арест


Окръжният съд във Велико Търново наложи постоянна мярка "задържане под стража" на 53-годишния стрелец от Лясковец Петко Петков.

Случаят беше безпрецедентен, защото магистратите заседаваха в болничната стая на обвиняемия, информира БНТ. В петък той уби спецполицая Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му. 

Петков е в реанимацията на великотърновската болница, след като беше прострелян при задържането му в петък. От прокуратурата...

Съдът отиде в болничната стая на стрелеца в Лясковец, за да му наложи арест


Окръжният съд във Велико Търново наложи постоянна мярка "задържане под стража" на 53-годишния стрелец от Лясковец Петко Петков.

Случаят беше безпрецедентен, защото магистратите заседаваха в болничната стая на обвиняемия, информира БНТ. В петък той уби спецполицая Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му. 

Петков е в реанимацията на великотърновската болница, след като беше прострелян при задържането му в петък. От прокуратурата...

Греков: Земеделието е най-стабилният сектор от икономиката ни

  „Земеделието е най-стабилният сектор на българската икономика и има потенциал за износ на външни пазари. Доказателство за това е и фактът,...

Стрелецът от Лясковец остава за постоянно в ареста

53-годишният Петко Петков от Лясковец, който в петък уби баретата Емил Шарков и простреля други трима негови колеги по време на акция по задържането му, остава задържан за постоянно. Това реши в понеделник Окръжният съд във Велико Търново. Заседанието по мярката за неотклонение на Петков се проведе в местната болница, тъй като състоянието му не позволява да се яви в съда. При задържането му в петък той бе ранен в областта на корема. Освен в убийството на полицай, Петков е обвинен за опит за убийство на още трима спецполицаи, за заплахи с убийство, както и за незаконно притежание на 4 ловни оръжия и боеприпаси. МВР опита да задържи 53-годишния мъж заради отправени от него заплахи, че ще стреля по ученици от близкото училище, ако не спрат да вдигат шум в двора и да минават покрай блока му. По данни на полицията Петков има психически проблеми и от 2011 г. се е барикадирал в жилището си и не излиза. Разрешителното му за ловните оръжия пък е изтекло през 2012 г., но той е отказал да ги предаде.

Курумбашев: Само 3 партии ще минат бариерата на евровота

Сериозен разговор за европейски политики очаквал Курумбашев по време на кампанията за евроизборите. Забавно е да се наблюдава тандема Борисов-Първанов, заяви още той.

Борисов:На Местан подслушванията са му интересни и явно има отношение към тях

Както многократно съм казвал, винаги когато някой критикува Лютви Местан, той веднага търси оправдание за своите грешки, говорейки за други хора. Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
"Днес ВСС порица публично председателя на ДПС Лютви Както многократно съм казвал, винаги когато някой критикува Лютви Местан, той веднага търси оправдание за своите грешки, говорейки за други хора. Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS "Днес ВСС порица публично председателя на ДПС Лютви

Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори

    


Съставът на ЦИК ясен в четвъртък

Казусът с ЦИК ще стане ясен в четвъртък. Тогава парламентът трябва да гласува новия състав на комисията, а президентът да издаде указ. Днес депутатите изслушаха кандидатите за членове на ЦИК.

Борисов: Местан може би има отношение към подслушванията, интересни са му

Както многократно съм казвал, винаги когато някой критикува Лютви Местан, той веднага търси оправдание за своите грешки, говорейки за други хора. Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Както многократно съм казвал, винаги когато някой критикува Лютви Местан, той веднага търси оправдание за своите грешки, говорейки за други хора. Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS "Днес ВСС порица публично председателя на ДПС Лютви

Отново човек от системата стана втори зам.-директор на митниците

Дългогодишен митнически служител, заемал възлови постове в системата, бе назначен в ръководството на Агенция "Митници". Със заповед на финансовия министър Петър Чобанов зам.-директор на агенцията с ресор обща администрация става Чавдар Васев. Васев е добре известен в митническите среди, защото работи във ведомството от 1995 г. Има тригодишно прекъсване (1999-2002), когато е главен секретар на тогавашния ДЗИ. След това отново е върнат в митниците и в течение на осем години е главен секретар на ведомството. Така в течение на половин година Агенция "Митници" почти окомплектова ръководството си. В момента тя има директор и двама заместници, като все още остава празно възловото място за заместник, отговарящ за митническото разследване и разузнаване. Директорът Павел Тонев бе назначен на поста в началото на ноември миналата година, а в края на месеца той получи и заместник - Лъчезар Кръстев, отговарящ за акцизите, митническите режими и процедури и информационните системи. И двамата - и Тонев, и Кръстев - са работили в митниците - първият като директор на Пловдивската митница, а вторият - като служител в Столичната митница. Все още се чака "подходящият човек" за зам.-директор по ресора митническо разследване и разузнаване. Постът за известно време се заемаше от дошлия от системата на МВР Николай Попов, който обаче не получи достъп до класифицирана информация и най-сетне бе освободен. Новият ръководен екип в митниците е от хора, близки до Асен Асенов, който оглавяваше ведомството по време на правителствата на НДСВ и на тройната коалиция. След идването на ГЕРБ на власт митниците бяха разтърсени от кадрови промени, които тогавашният шеф Ваньо Танов се опита да направи. А след назначаването на Павел Тонев и Лъчезар Кръстев на ръководни позиции в агенцията Ваньо Танов кратко коментира, че "правителството назначава готови хайдуци". Самият финансов министър Петър Чобанов изрази нееднократно искрено намерение да сложи "нови лица" в митниците. Това обаче бе в началото на мандата му като министър, а след продължителните злополучни опити да се намерят подходящи нови кадри хем да ръководят успешно ведомството, хем да повишат събираемостта, министърът се отказа и се съгласи на стари кадри, които му се спускат от политическите сили, подкрепящи правителството.

Бум на „черни таксита“ се очаква през лятото във Варненско

Активизирането на нелегални таксиметрови превози се очаква през лятото. Това каза за Днес+ председателят на таксиметровия синдикат „Авто - 94” Димчо Иванов. По думите му „черните таксита“ излизат през този сезон, защото тогава идват туристите, които стават лесна мишена.

И ООН се безпокои от ситуацията в Украйна

Проведеният референдум в Крим допълнително усложнява ситуацията около Украйна, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. "Генералният секретар е дълбоко разочарован и обезпокоен, че ...

Агенция "Митници" мълчи за митничарите от тефтерчето на Цар Киро

Агенция „Митници” категорично отказа да обясни дали митничарите от прословутото вече тефтерче на Цар Киро са проверявали негово предприятие за производство на незаконен алкохол в К...

Вигенин: Не сме нито ястреби, нито троянски коне

Имаме ясна, балансирана и умерена позиция за Украйна; надяваме се да бъдат избегнати санкции срещу Русия, заяви българският вътрешен министър

Берлускони ще остави Зеедорф начело на Милан за следващия сезон


Собственикът и президент на "Милан" Силвио Берлускони подкрепи треньора Кларънс Зеедорф. Бившият министър-председател на Италия обяви, че холандецът ще запази поста си.

"Мястото на Зеедорф не се обсъжда. Той ще бъде треньор на "Милан" и през следващата година", каза Берлускони.

"Милан" допусна третата си поредна загуба в първенството след 2:4 срещу "Парма" у дома. Няколко дни по-рано "росонерите" отпаднаха и от Шампионската лига след 1:4 от "Атлетико" (Мадрид).
...

Търгът за "Химко" е в сряда, пазят в тайна колко са участниците

Има заявен интерес към активите на „Химко” - Враца. Крайният срок за депозиране на близо 3 млн. лева за участие в търга изтече. Пази се в тайна колко ще са участниците в наддаването, но интерес има и търгът в сряда ще се състои, научи bTV.
Началната цена за производствените мощности на фалиралия завод е 29 млн. лева. Има заявен интерес към активите на „Химко” - Враца. Крайният срок за депозиране на близо 3 млн. лева за участие в търга изтече. Пази се в тайна колко ще са участниците в наддаването, но интерес има и търгът в сряда ще се състои, научи bTV. Началната цена за производствените мощности на фалиралия завод е 29 млн. лева.

Топалов продължава с ремитата

Веселин Топалов продължи с ремитата в турнира на претендентите по шахмат - този път със Сергей Карякин (Русия) в четвъртия кръг. Така българинът има 2 точки и запазва шансове да атакува първото място. Защото лидерът Вишванатан Ананд завърши наравно с Владимир Крамник и има 3 точки.
“След дълга пауза за мен е тежичко да вляза в играта, но физически Веселин Топалов продължи с ремитата в турнира на претендентите по шахмат - този път със Сергей Карякин (Русия) в четвъртия кръг. Така българинът има 2 точки и запазва шансове да атакува първото място. Защото лидерът Вишванатан Ананд завърши наравно с Владимир Крамник и има 3 точки. “След дълга пауза за мен е тежичко да вляза в играта, но физически

Търгът за фалиралото "Химко" е в сряда, пазят в тайна колко са участниците

Има заявен интерес към активите на „Химко” - Враца. Крайният срок за депозиране на близо 3 млн. лева за участие в търга изтече. Пази се в тайна колко ще са участниците в наддаването, но интерес има и търгът в сряда ще се състои, научи bTV.
Началната цена за производствените мощности на фалиралия завод е 29 млн. лева. Има заявен интерес към активите на „Химко” - Враца. Крайният срок за депозиране на близо 3 млн. лева за участие в търга изтече. Пази се в тайна колко ще са участниците в наддаването, но интерес има и търгът в сряда ще се състои, научи bTV. Началната цена за производствените мощности на фалиралия завод е 29 млн. лева.

Обратно начисление на ДДС ще има и за други сектори

След като от началото на годината правителството въведе обратното начисляване на ДДС за зърнените култури, сега се предвижда това да се разшири и в някои други сектори, съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев в Пловдив, без да уточни в кои. Междувременно Българската стопанска камара (БСК) съобщи, че е изпратила писмо до министрите на финансите, на икономиката и на земеделието с искане обратното начисляване на ДДС да се въведе и за захарта като мярка срещу данъчните измами. От БСК припомнят, че още преди две години са изпратили предложения към Министерството на финансите и Националната агенция за приходите в подкрепа на исканията на захарния сектор за въвеждане на специална мярка за дерогация на евродиректива и съответно в Закона за ДДС, с което да се въведе механизмът на обратно начисляване и в този сектор, подобно на въведения вече механизъм при сделките със зърно и с отпадъци. В този сектор измамите с ДДС нанасят вреда не само на държавния бюджет, но и на българските дружества производители на захар и на търговците с нея, завяват от БСК. Стопанската камара смята, че в интерес на българските дружества и на държавния бюджет е от изключително значение предприемането на спешни мерки от страна на правителството за въвеждането на тази мярка.

ВСС смъмри Местан. Той: Нямате проблем с ДПС!

Магистратите с призив политиците да не нападат съдебната власт

    


Минчев: Санкциите към Русия няма да са само икономически

София /КРОСС/ Референдумът в Крим е поредна стъпка, свързана с опита тази територия да бъде откъсната от суверенна Украйна и да бъде присъединена към Руската федерация по един или друг начин. Този референдум не може да бъде признат от гледна точка на международното право, защото всяко едно малцинство във всяка една суверенна държава може да си самоназначи подобен референдум или да потърси помощ от мощен съсед, с цел да осъществи подобен процес на откъсване от територията на страната, към която принадлежи. Това коментира пред БНР анализаторът Огнян Минчев.Този референдум и последствията от него, все още не е ясно дали ще има пряко присъединяване на Крим към Руската федерация, или ще се избере статутът на предното нелегитимно разцепление на държава от постсъветското пространство - Грузия, чрез откъсването от нея на Абхазия и Южна Осетия - който от двата варианта да бъде избран, на практика новият статут на Крим няма да бъде признат от огромната част от международните фактори, независими държави, международни организации. Тези процедури, чрез които Крим придобива независимост или нов статут, са в разрез с позициите на международното право."Това, което се случва, може да бъде определено само по един начин. Окупацията от паравоенни руски формирования на Крим, последващите мерки, включително и решенията на парламента и референдума, слагат началото на една изключително опасна дългосрочна ситуация на цялостна дестабилизация на това, което се нарича постсъветско пространство

Станишев цака Борисов с видеоминутка в нета

Лидерът на БСП Сергей Станишев хвърли ръкавицата на опонента си Бойко Борисов като излезе с видеообръщение във Фейсбук.

Гергов: За първи път държавата е с лице към бизнеса

Пловдив /КРОСС/ Ползотворна и с надежда за бъдещето - така оцени срещата на министър Стойнев с пловдивския бизнес председателят на БСП в града и областта Георги Гергов. Той не скри задоволството си от новия подход в комуникацията между държава и предприемачи. За първи път управляващите се обръщат с лице към бизнеса и го канят на разговор, защото тази среща е по желание на икономическия министър, посочи лидерът на социалистите. Той определи дискусията като полезна за двете страни, защото се чуха не само проблемите, но се обсъдиха идеи и решения. Георги Гергов настоя за равнопоставено отношение към родни и чужди инвеститори. В момента българският бизнес се чувства пренебрегнат за сметка на външните фирми, обясни председателят на БСП в Пловдив и областта. По думите му това отношение трябва да се промени, защото българските компании са гръбнакът на икономиката. Гергов посочи, че индивидуалният подход в бизнеса е обречен и призова за обединяване на мениджърските усилия.

Икономиката на САЩ се подобрява след лютата зима

Производителността в САЩ се е покачила най-много през февруари за последните шест месеца. Изглежда, че индустрията започва да се подобрява след...

Държавата отпуска 200 000 лв. за ремонт на русенската педиатрия, тя се мести

Здравното министерство ще отпусне пари за ремонт на детското отделение на болницата в Русе, съобщи депутатът от БСП Добрин Данев в понеделник. По думите му, здравният министър Таня Андреева е казала, че в тазгодишния бюджет са заложени 200 хиляди лева капиталови разходи, с които ще се заплати нова мазилка, боядисване и частичен ремонт на мивките в русенската педиатрия, както и допълнителни санитарни възли, защото наличните не стигат. "Тоалетните на етажа са четири и те трябва да се ползват от 40 деца и техните придружители", обясни директорът на лечебното заведение Владин Петров и допълни, че проблемът е от години, тъй като сградата е строена в средата на 50-те години. Болницата поиска средства за ремонта през есента на 2013 г., тъй като в детското отделение има мухъл и олющена боя, а санитарните възли не са достатъчно. Докато държавата отпуска средства за ремонт, русенската болница обаче обмисля да премести детското отделение от старата сграда на деветия етаж на хирургичния блок и в момента обжалва решение на окръжния съд от миналата година, според което този етаж е собственост на Комплесния онкологичен център (КОЦ). Този спор е налице още откакто Онкото се отделя от болницата като отделно дружество, а в съда влиза през 2013 г. и КОЦ го печели на първа инстанция. Идеята на болницата е деветият етаж на хирургичния блок и една операционна на партера му да станат педиатрия, а на мястото на детското отделение (на което предстои ремонт) да се направи кожен диспансер. В замяна на това на КОЦ се предлага старата сграда на кожното, която обаче е в още по-окаяно състояние от педиатрията. По думите на началника на отделението по онкохирургия към КОЦ Виктор Чехларов, за ремонт на стария кожен диспансер са необходими 1.5 млн. лв.

Чавдар Васев зае поста заместник-директор в Агенция "Митници"

Новият ръководител има дългогодишен опит като главен секретар на "Държавен застрахователен институт"

    


Слънчеви централи поискаха международен борд за енергетиката ни

Обезпокоена от протичащите в последните дни процеси в енергийния отрасъл у нас, Българската фотоволтаична асоциация (БФА) предложи да се въведе международен борд за сектора. Според организацията в него може да участват Европейската комисия, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които да осигурят необходимото финансиране за преструктурирането, финансовото оздравяване и модернизирането на сектора при спазване и съхраняване на легитимните права и отчитайки интересите на всички участници в енергийния отрасъл. "Считаме за спешно необходимо привличането на авторитетни международни институции, които да подкрепят реформите в сектора и гарантират спазването на принципите на Третия енергиен пакет, осигурявайки прозрачност и дългосрочна финансова стабилност на системата", пише в съобщение на БФА, разпространено в понеделник. Същия ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се закани държавата да отнеме лицензите и да си вземе електроразпределителните предприятия (ЕРП), ако не спрат да прихващат от своите плащания към НЕК дължимите от държавната компания към тях пари. През миналата седмица пък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) въведе със задна дата от септември 2012 г. цена от 2.45 лв. за мегаватчас, плащана от слънчеви и вятърни централи за достъп до мрежата на държавния "Електроенергиен системен оператор"(ЕСО). Тя трябва да замести определената по онова време подобна такса, плащана обаче от всички възобновяеми енергийни източници към ЕСО и ЕРП-ата, но отменена от Върховния административен съд като незаконна. По премахнатите такси са събрани 195 млн. лв., за които сега регулаторът реши, че ще се върнат парите за централите на биомаса, а за слънчевите ще се пресметне разликата от сега въведената цена и вече платеното. При нужда ще се връщат пари, или ще се доплащат. Асоциацията е недоволна и от въведената в началото на годината такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Заради всички тези решения, организацията смята, че са нужни реформи в управлението на енергетиката, допълнителна гаранция за които би било осигуряването на външна техническа помощ за ДКЕВР и назначаването на външен мениджмънт, който да управлява "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК) в условията на публична отчетност и конкурентна среда. "Буди недоумение последователният отказ от реформа в сектора, както и забавеното с почти година въвеждане на пазарни инструменти съгласно европейските ангажименти на България, които могат да допринесат за законно финансово стабилизиране на енергийната система", пише в становището на БФА. "Напротив, постъпателно се приемат решения, които са незаконосъобразни, дискриминационни и целят заобикаляне на европейските задължения, които има България. С целенасочена пропаганда представители на държавни органи, които носят отговорността за неадекватните решения в сектора, настройват едни електроенергийни производители срещу други", продължава организацията. Според нея намаляването на цените на тока за крайните потребители е било необосновано и е довело до хронични дефицити и декапитализиране на енергийните предприятия. В същото време редица оперативни разходи в системата бяха увеличени, като всички стари неефективности се запазиха, смята още организацията. В позицията й се посочва, че без ясна финансова обосновка бяха поети ангажименти за нови крупни инвестиционни проекти, които допълнително влошават финансовата позиция на държавните дружества в енергетиката. От БФА очакват "действия в унисон с европейската политика и в изпълнение на българското законодателство, за да се предотврати фалитът на НЕК, което ще доведе до верижна реакция и масови фалити на енергийни дружества, включително и БЕХ и да се оздрави и реформира енергийният сектор".

Ако ЦСКА не продаде акции за 4,2 млн. лв., компанията няма да се търгува на борсата

София /КРОСС/ Ако не бъдат купени поне 1,4 млн. акции от ЦСКА, пускането на клуба на борсата ще бъде неуспешно. Това обясни пред Дарик брокерът Димитър Георгиев, който е част от един от най-големите инвестиционни посредници у нас. Феновете, които искат да се възползват от възможността от покупката на акции от любимия си клуб, трябва да се свържат именно с такава компания, за да могат да участват в борсовата търговия.Според експерта, появата на ЦСКА на борсата няма да раздвижи като цяло капиталовия пазар у нас, защото всеки фен ще придобие малко акции, с които вероятно няма да иска да търгува повече.ЦСКА ще пусне за търговия 3 млн. акции, като всяка от тях ще струва 3 лева. Възможно е да купим пакет от най-малко десет акции. Пред Дарик брокерът Димитър Георгиев обясни, че за да бъде успешно т.нар. листване на компанията, трябва да има заявки поне за половината от акциите.„Т.е., ако минимум 4.2 млн. лв. бъдат набрани, ЦСКА ще стане публично дружество - ще започне да се търгува на борсата и всеки ще може да закупи дори и една акция след това от свободния пазар на борсата по цена, която ще се определя от търсенето и предлагането тогава. Може да бъде 3 лева, може да бъде по-ниска или по-висока".Миноритарният пакет от акции не изисква нищо от инвеститора, но му дава право на участие в събранията, както и на дивидент или ликвидационен дял от компанията, ако се стигне до негативен сценарий

Чавдар Васев става зам.-директор в Агенция „Митници"

Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов за заместник-директор на Агенция „Митници" с ресор Обща администрация e назначен Чавдар Васев, съобщиха от Министерство на финансите. Чавдар Васев е роден на 02.08.1954 година.

Киев не иска посредничеството на Москва

Изявлението на руското външно министерство прилича на ултиматум, заяви говорител на украинското външно министерство

Главните прокурори на 28 американски щата призоваха големите вериги да не продават цигари


Група от 28 американски главни прокурори призоваха с писмо главните изпълнителни директори на пет големи търговски вериги да спрат да продават цигари. Според обвинителите наличието на едно и също място на тютюневи изделия и на продукти за грижа за здравето е противоречиво, предава агенция "Ройтерс".

Компаниите, чиито ръководители са получили писмото, са веригите супермаркети Wal-Mart Stores, Kroger и Safeway и веригите аптеки Walgreen и Rite Aid.

"Аптеките и дрогериите,...

Процедурата по изслушване на кандидатите за ЦИК се оказа формалност

Правната комисия в парламента изслуша в понеделник 24-те кандидати за членове на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), като се натъкна на юридически казус около това могат ли адвокати да участват в ЦИК. Въпросът възникна покрай номинирания от Реформаторския блок (РБ) Ивайло Ивков за член на комисията, но както се оказа, дори той да се откаже или да го откажат от участие в ЦИК, проблем няма, тъй като реформаторите могат да посочат друг на негово място, а процедурата по изслушването е повече или по-малко формалност. Предстои номинациите за четирите ръководни поста в ЦИК - на председателя, двамата му заместници и секретаря, да бъдат внесени в Народното събрание, а предложенията за "редови" членове на ЦИК – при президента. След това държавният глава и НС ще имат три дни за окончателното назначаване на комисията, която по план на управляващите ще бъде сформирана на 21 март. Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с квотното разпределение на местата в ЦИК – ГЕРБ настояват за една бройка повече от БСП, но според изчисленията на управляващите двете партии трябва да имат еднакъв брой представители. Адв. Ивайло Ивков, който е предложен за член на ЦИК от РБ, заяви пред народните представители, че ако се окаже невъзможно съвместяването на адвокатска практика с работата в ЦИК, той ще предпочете практиката си. Изборният кодекс не е достатъчно ясен в това отношение, така че юристи трябва да се произнесат. От това обаче не следва драма, тъй като РБ ще може да ползва своята квота и да я попълни със следващ кандидат, въпреки, че процедурата по назначаване на ЦИК е изтекла. "Дори партиите да са внесли някой кандидат в НС, в крайна сметка е важно какви имена ще се дадат на президента. По този начин в парламента могат да бъдат изслушани едни номинации, а формациите да решат съвсем различно нещо и да си внесат при Плевнелиев други имена", обясниха социалисти дупката в закона. Шоуто на Гацев Номинацията на Ивков, направена формално от Синята коалиция, защото това е форматът на десните партии, под който имат представители в Европарламента, доведе и до още един правен казус. В залата, където се провеждаше изслушването, нахлу познатият от февруарските протести Николай Гацев. Той използва ефирното време на БНТ и изненадващо показа пълномощно, с което претендира да бъде представител на Синята коалиция и поиска парламентът да "заличи" номинацията на Ивков, защото той възнамерявал да представи свой експерт. Аргументът му беше, че коалицията се представлява нелегитимно от бившите председатели на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов, а Димитров вече дори не е член на СДС. Гацев е един от основателите на движение "Орлов мост на промяната" и бивш член на СДС. Преди години пак той бе основната маша на Пламен Юруков, който след като не бе избран за лидер на Съюза на демократичните сили, използва именно Гацев, за да оспори лидерството на Мартин Димитров. Синята коалиция беше сформирана за изборите за Европейски парламент и Народно събрание през 2009 г. от СДС, ДСБ, Българската социалдемократическа партия (БСДП), "Обединени земеделци" и Радикалдемократическата партия на България. Заради опита на бившия председател на СДС Пламен Юруков да регистрира партията си самостоятелно за евроизборите, отново с помощта на Гацев, тя формално отпадна от коалицията, но за парламентарния вот беше включена. Синята коалиция има право на член на ЦИК, защото има представители в Европарламента – Светослав Малинов и Надежда Нейнски. Кандидатурата на Иво Ивков беше внесена от Мартин Димитров и сегашния председател на ДСБ Радан Кънев с пълномощно от Костов и беше съгласувана с Реформаторския блок, в който членуват двете партии. От блока очакват президентът да уважи номинацията им. Пълномощното на Гацев е подписано от БСДП и Радикалдемократическата партия, с което, по думите му, той представлявал Синята коалиция и оттеглял кандидатурата на Ивков. Пред журналисти поясни, че утре смята да внесе при президента нова номинация и дори би поканил Реформаторския блок на разговори. "Не е изключено отново да внесем Ивков, но аз не го познавам", заяви Гацев. Според юристи, обаче пълномощното му е нищожно, тъй като в споразумението на Синята коалиция е изрично записано, че формацията се представлява от физическите лица Иван Костов и Мартин Димитров. Изслушването и "бронирана, прозрачна къща от стъкло" Изслушването на кандидатите продължи близо четири часа. Всеки номиниран бе представян от партията, която го е издигнала, след което депутатите и представителите на президентството имаха право да отправят въпроси. Основната тема, по която бяха препитвани кандидатите, бе прозрачността на ЦИК и ролята на предвидения в закона Граждански съвет. Повечето кандидати са единодушни, че участието на гражданските организации ще бъде от полза както за ЦИК, така и за обществото. Кандидатът на ГЕРБ Маргарита Златарева коментира, че предвидената в Изборния кодекс публичност е "модерна", но би могла и да затрудни работата на комисията. Номинираната от БСП за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, издигната от организацията на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков – Институт за модерна политика (ИМП), заяви, че иска да променя системата отвътре и затова е готова да оглави комисията. "Всички сте наясно, че години наред ИМП извършва мониторинг на управлението и знаете колко критични сме били. И продължаваме. Сега имам възможността отвътре, с цялата си отговорност да приложа на практика, да въздействам това добро управление да се случи", посочи тя. А един от вносителите на кандидатурата й – Мая Манолова (БСП) подчерта, че с Алексиева социалистите изпълняват ангажимента да издигнат гражданска, непартийна кандидатура. Алексиева е работила като експерт и съветник към Министерството на извънредните ситуации в мандата на Тройната коалиция. Може би за да направи добро впечатление на бъдещата председателка, номинираната на "Атака" Мария Мусурлиева, дори цитира Алексиева с част от изказването й пред гражданската комисия миналата седмица. Тогава Ивилина Алексиева обясни, че си представя ЦИК като "стъклена къща", за да бъде прозрачна за гражданите. В понеделник Мусурлиева реши да внесе свой щрих, отбелязвайки, че "тази прозрачна стъклена къща трябва да бъде и все пак малко бронирана". Предложеният от граждански организации и номиниран от ГЕРБ Цветозар Томов пък получи похвали от Мая Манолова, която заяви, че била впечатлена от представянето му при предишното изслушване миналата седмица. "Защитавал е честно и морално каузите си. Ако имах възможност друга, освен морална, бих подкрепила Томов. Защото дори и да мислим различно по много въпроси, работата на ЦИК от подобни кандидатури само ще спечели", подчерта Манолова. Самият Томов заяви, че му се иска да достигне до стадий, в който България имала професионална администрация, независима от партийните квоти.

Украйна няма да отговаря с военни сили на окупацията на Крим

Има ли някой по света, с изключение на Русия, който подкрепя военния конфликт, запита украинският премиер Арсений Яценюк

    


Военнослужещи и цивилни ще получават допълнително възнаграждение за класна специалност

София /КРОСС/ Военнослужещите и цивилните служители ще получават допълнително месечно възнаграждение за присвоена/потвърдена класна специалност на основание обнародвана в „Държавен вестник" от 04.02.2014 г. Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-15/27.04.2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военна служба и положен труд.Изплащането на парите ще се извършва след присвояване или потвърждаване на съответната класна специалност. В момента, съгласно указанията, се изготвят изискванията за придобиване на класна специалност на военнослужещите и цивилните служители по чл. 15а, ал.1 от Наредбата, които следва да бъдат разработени от видовете въоръжени сили в тримесечен срок и в съответствие с § 5 от Заключителните разпоредби на Наредбата да бъдат представени на министъра на отбраната до 4 май 2014 г. Към момента тези средства се получават от летателния състав, а за останалите лица от Военновъздушните сили и другите видове въоръжени сили изплащането ще започне три месеца след влизане в сила на наредбата предвид необходимостта от разработване на изисквания за потвърждаване/ присвояване на класна специалност.

Осъдиха Крис Пайн

Шофьорската книжка на актьора бе отнета за половин година

    


80 млн. лева инвестиции в столичното ВиК

Софийска вода" АД иска да повиши цената на водата с 14 стотинки на кубически метър от 1 юли тази година. Поскъпването ще доведе до приходи от 80 млн....

ЕС разработва стратегия за намаляване на енергийната зависимост от Русия

/КРОСС/ Европейският съюз започна да разработва стратегия за намаляване на енергозависимостта си Русия. Това обяви на брифинг британският външен министър Уилям Хейг, след края на срещата на Съвета на външните министри на ЕС в Брюксел. На заседанието бяха одобрени редица санкции срещу Русия на фона на ситуацията в Украйна.„Днес започнахме да обсъждаме по-дълъг период, нуждата да редуцираме европейската зависимост от руска енергия", каза той след срещата на външните министри.Хейг допълни, че могат да бъдат прибавени още имена към списъка със санкционираните 21 длъжностни лица от Русия и Украйна. По думите му мащабът на бъдещите санкции ще зависи от това как Москва реагира на молбата на Крим да се присъедини към Русия след вчерашния референдум.

Вандали изпотрошиха лампи за над 8000 лв в градската градина в Благоевград

Неизвестни хулигани са разбили част от осветителните тела в градската градина в центъра на Благоевград. Нанесени са щети за няколко хиляди левове, пише struma.com. При проверка на общински служители е констатирано, че са унищожени 10 стълба и са счупени 36 глобуси. Един глобус за осветление възлиза на 100 лева заедно с монтажа и доставката, Неизвестни хулигани са разбили част от осветителните тела в градската градина в центъра на Благоевград. Нанесени са щети за няколко хиляди левове, пише struma.com. При проверка на общински служители е констатирано, че са унищожени 10 стълба и са счупени 36 глобуси. Един глобус за осветление възлиза на 100 лева заедно с монтажа и доставката,

Прокуратурата за трети път ще се занимава с Цветанов и "бебето във фризера"

Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа да се образува делото по случая с т. нар. "бебе във фризера", в който главен герой стана бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи сайтът "Правен свят" в понеделник. В края на ноември миналата година Софийската градска прокуратура отказа да образува дело срещу Цветанов за четенето на подслушани разговори на доктори от болницата в Горна Оряховица от трибуната на Народното събрание. Прокурор Даниела Личева от апелативната прокуратура е постановила, че колегите й от градската не са изпълнили указанията на Върховната касационна прокуратура, дадени през лятото на 2013 година, когато разследването бе възобновено. От постановлението й става ясно, че Софийската градска прокуратура не е снела показания на всички лица, замесени в случая, в това число и на наблюдаващия прокурор по делото "Горна Оряховица" Светослав Калчев от Велико Търново. От повторното разследване по делото се установи, че прокурор Калчев сам е чел публично СРС-та и е съдействал на Цветанов да извърши същото в парламента. На 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов устрои четене на стенограми от приложено подслушване от парламентарна трибуна и дори обяви лекарите, които, според него не са реанимирали недоносено бебе, за "убийци", без да има влязла в сила присъда. По-късно лекарите бяха оневинени от медицинските експертизи, случаят стана известен като "бебето във фризера". Още през 2011 година прокуратурата обяви Цветанов за невинен за четенето на СРС-та, макар те да представляват класифицирана информация. Тогава бе обявено, че наблюдаващият прокурор от Велико Търново е разрешил на Цветанов да обяви информацията. Новият главен прокурор Сотир Цацаров обаче отвори случая за ново разследване, след като обяви, че по делото така и не е намерено разрешението на прокурора за оповестяването на информация. Делото бе прекратено отново през 2013 година, защото бе намерено писмено разрешение на прокурора за Цветан Цветанов да обяви само имената на разследваните лекари. После прокурорът е дал и устно позволение на вътрешния министър да обяви данните. Цветанов прави изказването си от парламентарната трибуна в 12.00 часа на 3-ти декември. По-рано, в 11.30 ч. същия ден, самата прокуратура във Велико Търново дава пресконференция по случая.

Прокуратурата за трети път ще се занимава с Цветанов за "бебето във фризера"

Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа да се образува делото по случая с т. нар. "бебе във фризера", в който главен герой стана бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи сайтът "Правен свят" в понеделник. В края на ноември миналата година Софийската градска прокуратура отказа да образува дело срещу Цветанов за четенето на подслушани разговори на доктори от болницата в Горна Оряховица от трибуната на Народното събрание. Прокурор Даниела Личева от апелативната прокуратура е постановила, че колегите й от градската не са изпълнили указанията на Върховната касационна прокуратура, дадени през лятото на 2013 година, когато разследването бе възобновено. От постановлението й става ясно, че Софийската градска прокуратура не е снела показания на всички лица, замесени в случая, в това число и на наблюдаващия прокурор по делото "Горна Оряховица" Светослав Калчев от Велико Търново. От повторното разследване по делото се установи, че прокурор Калчев сам е чел публично СРС-та и е съдействал на Цветанов да извърши същото в парламента. На 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов устрои четене на стенограми от приложено подслушване от парламентарна трибуна и дори обяви лекарите, които, според него не са реанимирали недоносено бебе, за "убийци", без да има влязла в сила присъда. По-късно лекарите бяха оневинени от медицинските експертизи, случаят стана известен като "бебето във фризера". Още през 2011 година прокуратурата обяви Цветанов за невинен за четенето на СРС-та, макар те да представляват класифицирана информация. Тогава бе обявено, че наблюдаващият прокурор от Велико Търново е разрешил на Цветанов да обяви информацията. Новият главен прокурор Сотир Цацаров обаче отвори случая за ново разследване, след като обяви, че по делото така и не е намерено разрешението на прокурора за оповестяването на информация. Делото бе прекратено отново през 2013 година, защото бе намерено писмено разрешение на прокурора за Цветан Цветанов да обяви само имената на разследваните лекари. После прокурорът е дал и устно позволение на вътрешния министър да обяви данните. Цветанов прави изказването си от парламентарната трибуна в 12.00 часа на 3-ти декември. По-рано, в 11.30 ч. същия ден, самата прокуратура във Велико Търново дава пресконференция по случая.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване