Шакира: Пике заслужава 1 милион любовни песни

37-годишната изпълнителка Шакира е на мнение, че колкото и песни да посвети на Пике те никога няма да бъдат достатъчни, за да изрази напълно чувствата си към него. "Писала съм много песни за Жер...

Пристанището във Варна е затворено, корабите със забрана за маневриране

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за опасен вятър и във Варна. Ще духа силен и бурен запад-северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек и пориви до 24-27 м/сек. По...

Иън Сомърхолдър се завръща към моделската професия

Красавецът от "Дневниците на вампира" позира за новия брой на китайския Esquire

    


Агро Финанс АДСИЦ без промяна в портфейла от земи през януари

Средната рента за стопанската 2013/2014 г. е в размер на 38,88 лв./дка

    


След трагедията в Лясковец

/КРОСС/В петък сутринта 53-годишният Петко Савов Петков, който се беше барикадирал в дома си, стреля по полицаи, уби един от тях и рани още две барети. За щастие смъртоносното олово попаднало в бронежилетките и щитовете на командосите и те не са пострадали. Част от куршумите са били от рикошети от безразборната стрелба на психаря. От изстрели и викове се събуждат в петък сутринта съседите на Петко Петков в иначе спокойното градче Лясковец. Около сградата буквално избухва истинска война. Съседите на Петко разказват, че преди бил весел човек, излизал от дома си и често сядал в местните заведения. През последните няколко години обаче държанието му коренно се променило. Хората в града разказват още, че преди години Петко е кандидатствал за работа във Френския легион. Кандидатурата му обаче била отхвърлена заради наднормено тегло. Тогава желанието му за работа във въоръжените сили и употребата на оръжия станали негова фикс идея. В Лясковец не вярват, че Петко някога ще съжалява за постъпките си. Екип на Нова отиде в СОУ "Максим Райкович" в Лясковец, което стана повод за петъчната трагедия в Лясковец. Там се срещна с директора на училището Николай Кожухаров и група ученици. Кожухаров обясни, че в града вече е спокойно, училището е отворило врати и децата вече са в час. Предстои всички класни ръководители да говорят с учениците по набелязани проблеми. Ще има срещи и с училищния психолог

Великобритания нарече фарс референдума в Крим

Така нареченият референдум в Крим - територия, незаконно окупирана от Русия, е нелигитимен, заяви канадският премиер Стивън Харпър. "Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол", каза Харпър.

"Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати", посочи канадският премиер в декларация. Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията.

Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че "безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин" ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство призовава Русия да не анексира Крим,

заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той. Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник "Никей".

Великобритания нарече фарс вчерашния референдум

в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него.

Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. "Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони", добави говорителят. Външният министър Уилям Хейг заяви преди днешната среща на външните министри на страните в Европейския съюз, че референдумът нарушава украинската конституция.

"Няма нищо в начина на произвеждане на референдума, което да ни убеди, че той е законен. Това е фарс в демократичната практика. Обединеното кралство не признава нито референдума, нито резултата от него, подобно на мнозинството от международната общност", каза Хейг.

Той отправи призив към колегите си от ЕС да подкрепят мерки, които да изпратят силен сигнал на Русия, че това предизвикателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще има политически и икономически последици.

Румъния няма да признае резултата от незаконния референдум в Крим,

заяви снощи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес. "Гласуване, организирано под заплахата на военна окупация, не може да бъде признато за законно от международната общност", добави президентът. Преди това външният министър Титус Корлъцян заяви,че признаване на резултатите от така наречения референдум в Крим ще разбие на парчета границите в Европа. Румъния, чиято енергетика не е силно зависима от руския газ, иска твърд, ясен и остър отговор от ЕС, каза външният министър.

Съветът на ЕС по външни работи ще заседава днес в Брюксел,

като основна тема ще бъде обстановката в Украйна. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани. Вероятно министрите ще обсъдят конкретен списък с имена. Съществува възможността списъкът да бъде оставен за утвърждаване от държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел в четвъртък и петък.

Външните министри днес се очаква да разговарят за енергийните отношения на ЕС с Русия, както и за т. нар. енергийна дипломация. В тази част от заседанието ще участва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който преди дни се обяви за отлагане на преговорите по проекта "Южен поток".


Волейболният отбор "Миньор" (Перник) стана недостижим съперник, след като записа 4-ти пореден успех

Волейболният отбор на "Виктория Волей" записа втора поредна и общо 8-ма победа от началото на сезона във Висшата лига, след като в мач от 16-ия кръг постигна хубав обрат като гост на УНСС в София.

"Студентите" поведоха с 2:0 (25:19, 25:17), но след това пловдивчани заиграха много хубаво и успяха да променят развоя на срещата след 25:20, 25:23 и 15:9 в тайбрека. За УНСС това бе 4-ти пореден мач, който завършва в пет гейма, като прекъснаха серията...

Продължава

Регистрираха първия случай на ХИВ предаден от жена на жена

Американският център за контрол и профилактика на заболяванията съобщи за първия случай на предаване на ХИВ вируса от жена на жена. Според специалистите вероятността от зараза при лесбийски контакт е изключително малка. Генетичното изследване на двете жени - 40-годишни жителки на Хюстън - е показало идентичност от 98% на вируса, което е доказателство, че едната е заразила другата.

Микола Балтажи: Времето на дипломацията не е свършило

/КРОСС/ „Имам чувството, че се връщаме в съветско време", каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за БТВ. Дипломатът коментира вчерашния референдум в обявилия независимост Крим, на който по последни данни около 96% са гласували за присъединяване към Русия. Той посочи, че украинската армия не се е противопоставила на редовната руска армия на украинска територия, за да не не бъде проливана кръв. Балтажи определи гласуването на референдума не като руско, а като съветско наследство. „Ние няма да предадем и ще защитаваме страната" допълни дипломатът. „Времето на дипломацията не е свършило", каза още Балтажи и изрази благодарност към България за подкрепата. Споразумението за асоцииране с Европейския съюз ще бъде подписано до края на тази седмица, допълни дипломатът.

Съседи на Петко от Лясковец: Кандидатства за работа във Френския легион (видео от екшъна)

В петък сутринта 53-годишният Петко Савов Петков, който се беше барикадирал в дома си, стреля по полицаи, уби един от тях и рани трима. От изстрели и викове се събуждат в петък сутринта съседите на Петко Петков в иначе спокойното градче Лясковец. Около сградата буквално избухва истинска война. Съседите на Петко разказват, че преди бил весел човек

Ограничават колите, за да намалят смога в Париж

От днес властите в Париж въвеждат ограничение за движението на автомобили, за да намалят смога, надвиснал над града от няколко дни.
В Париж и региона ще бъде позволено движението единствено на коли и мотоциклети с нечетни регистрационни номера. Мярката няма да важи за електрически и хибридни автомобили и за коли, в които се возят най-малко трима души. Мярката бе обявена, след като пет поредни дни в северните и част от югоизточните райони на Франция беше регистрирано вредно ниво на замърсяване на въздуха.
Властите обявиха по-рано, че градският транспорт ще е безплатен през уикенда, за да не ползват хората колите си.

Благоевградски отбор спечели турнира по футбол за момичета до 14 години, който се проведе в Перник

Първият отбор на „Спортика“ за момичета до 14 години спечели турнира по футбол в Перник. Надпреварата е по програма на УЕФА за развитие на женския и девическия футбол и се организира от БФС. В нея участваха два отбора на “Спортика”, “Места” (Хаджидимово) и домакините от "Миньор" (Перник).

Отборите изиграха много емоционални двубои, като очаквано първи стана тимът на „Спортика“1...

Продължава

Нейнски: Случващото се в Крим е опасен прецедент, може да дестабилизира цяла Европа

Това, което се случва с Крим, е един опасен прецедент, който може да дестабилизира цяла Европа, каза пред БНТ водачът на евролистата на "Синьо единство" Надежда Нейнски.Според нея темата на енергийната независимост ще бъде основна тема на изборите. По думите й реакцията на управляващите за кризата в Украйна е страхлива. В момента Русия прави опит Това, което се случва с Крим, е един опасен прецедент, който може да дестабилизира цяла Европа, каза пред БНТ водачът на евролистата на "Синьо единство" Надежда Нейнски.Според нея темата на енергийната независимост ще бъде основна тема на изборите. По думите й реакцията на управляващите за кризата в Украйна е страхлива. В момента Русия прави опит

Деца от Лясковец: Паметник на загиналия полицай Шарков

Съседи на стрелеца в Лясковец разказват какво помнят от петък сутринта, а ученици в местното училище искат да се издигне паметник на загиналия полицай Емил Шарков

Въвеждаме дуалното обучение - най-сетне!

ДУАЛНАТА система влиза в българското училище. С приемането на закона за професионалното образование младежите ще могат едновременно да учат и да работят. По-добре късно, отколкото никога! 
Промените в законодателството се интерпретират от просветното министерство предимно като мярка за предовратяване ранното отпадане от училище. Но социалните ефек ДУАЛНАТА система влиза в българското училище. С приемането на закона за професионалното образование младежите ще могат едновременно да учат и да работят. По-добре късно, отколкото никога! Промените в законодателството се интерпретират от просветното министерство предимно като мярка за предовратяване ранното отпадане от училище. Но социалните ефек

Искат надзорна институция за банките заради жалбите

През миналата година в Асоциация “Активни потребители” има 10% намаление на жалбите в сравнение с 2012 г.,

съобщи директорът на организацията Богомил Николов.

Според него

не са намалели измамите, но хората са загубили вяра в решаването им в тяхна полза.

Тази година мотото на Световния ден на потребителите е „Телекоми, зачитайте правата ни”.

Някои оператори и банки предлагат да сложите си подписа под договора чрез дигитални устройства и едва след това го разпечатват. В него не е посочено дали клиентът желае да се ползват личните му данни за повиквания и подписва „на сляпо”, разкри една от лошите практики спрямо потребителите Николов, което според него крие риск за потребителите.

Няма нищо по-справедливо от отчитане на разговорите по секунди, смята той. По думите му

все още липсва информация на сайтовете на компаниите качеството на услугите и подадените жалби.

Липсва регистър, не е ясна процедурата, по която се решават жалбите, няма и статистика, изброи недостатъците на контрол Николов.

От Асоциация “Активни потребители” настояват да се създаде надзорна институция за банките в България,  която да контролира кредитните институции да не подвеждат клиентите си при отпускане на заеми, които после трудно погасяват.

Чрез нея ще се следи дали извършват отговорно отпускане на кредити или заради печалбата се прави свръхкредитиране, без значение дали после клиентът е в състояние да си плаща вноските.

В Европа и САЩ тези практики се следят от т. нар "тайни клиенти", коментира директорът на „Активни потребители”.

Не са редки и случаите, при които се подписва договор за кредит, при едни условия, а впоследствие кредитът се погасява при други, напомни Николов.

Направихме проучване на процедурите на 23 банки, което показва доста така разнообразни резултати, например - само три банки имат специализирано звено за жалби и информацията му е публична и достъпна. Четири кредитни институции имат формуляр за образец за жалба и поощряват клиентите си да го ползват. Две банки водят статистика за подадените оплаквания.
По думите на Николов

за петнайсетгодишното си съществуване Комисията за защита на потребителите не е в състояние и няма капацитет да разреши споровете на банковите клиенти.

В ЕС има специализирана институция за надзор на банките, която е различна от тази, която издава лицензиите.

Защо у нас да няма орган, който да следи търговските практики, защото досега не съм чул за случай за нелоялни продажби, пита риторично той.

Ще направим проучване и на телекомите и на другите доставчици на обществени услуги, за да разберем доколко са възприели нашите идеи.

Ще поставяме знак на качество при добрите практики, за да са разпознаваеми, са решили в организацията, която защитава интереса на потребителите.

Богомил Николов не скрива тревогата си от липсата на политика и визия към социално слабите граждани, които ще са уязвими при наближаващата либерализация на енергийния пазар.

Дори не са започнали такива разговори, възмущава се той, а трябва да се мисли за замяна на уреди.

На Европейския енергиен форум се събират експерти от всички страни членки и вече е изработен образец на фактура, но в България все още не са я приели.


Близките на психичноболните са най-застрашени от тях

/КРОСС/„Близките на нашите пациенти най-често са най-силно застрашени от тях. Това е статистиката. Има полезен ход -всеки гражданин има право според закона да информира кварталния полицай или районния прокурор, след което този индивид да бъде наблюдаван и да се предприемат мерки", казва в студиото на Нова тв експертът по съдебна психиатрия доцент Владимир Велинов. Той коментира трагичния случай в Лясковец, при който загина служител на МВР, а трима други бяха ранени, след като се опитаха да арестуват психичноболен мъж. „В законите има ясни текстове за мерките и начините на лечение на опасните психичноболни. Много отдавна психиатричната асоциация предлагаше на здравното министерство за условията, начините, сроковете и заплащането на лечението на опасните болни. Защото голяма част от тях не са осигурени и няма как, освен болнично, да се проведе това лечение. Извънболничното е много по-важно. Има стандарт по съдебна психиатрия, но той отлежава в някакви архиви вече шеста година. В него всички тези неща са описани като задължения", категоричен е Велинов. „Трудно е да се намесвам в решенията на институциите, защото той още тогава е бил определен за лечение със съдебно решение. Защо не се е провело такова - вече друг трябва да отговори", добави експертът. „Психиатърът може да залитне в прекалена хуманност, но ако е със силни граждански позиции може да залитне и в прекалена рестрикция

Сергей Станишев: Рехабилитацията на язовир "Студена" с пречиствателна станция е гигантски проблем за Перник и перничани

- Г-н Станишев, пленумът на БСП утвърди листата за евровота, но след бурни дебати, поне като информация от кулоарите. Отпаднало е името на Недим Генджев-младши, сина на бившия главен мюфтия Генджев?

- Имаме изключително силна листа, аз съм изключително доволен от решението на Националния съвет, защото листата ни е съставена от хора, които споделят една кауза, екип са и всеки е много силен със своята индивидуалност и знания. Направете и сравнения с другите листи,...

Продължава

Русенската опера подхваща „Хофманови разкази”

Спектакълът е копродукция на Държавна опера-Русе и Македонската опера и балет. В ролята на Хофман ще се изяви световно известният тенор Калуди Калудов, Александър Крунев зрителите ще видят и чуят в четирите превъплъщения на Злото.

След дълго отсътсвие в репертоара на българските оперни театри Русенската опера посяга към "Хофманови разкази" от Жак Офенбах. 

Австрийската режисьорка Урсула Хорнер с много елегантност и вкус посяга към оперното заглавие. Освен чисто драматургичните послания, тя умело борави с различни изразни средства и пластични ефекти, вкарва фантастични и събирателни мистични образи в разказа си.

„Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в „Хофманови разкази” хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува”, споделя Хорнер.

За режисьорката Урсула Хорнер работата й в Русенската опера е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение. Емоционална, артистична, тя се задъхва от вълнение като описва всеки един от артистите, които участват в спектакъла на „Хофманови разкази”.

В ролята на Хофман на премиерата ще видим  Калуди Калудов. Хофман е може би един от най-трудните, но най-богатите в актьорски план вокални образи в оперната литература.

„Моят герой е непоправим романтик, който живее в своя свят. Много трудна и голяма роля, но я чувствам близка и не ми се налага да „играя”. Хофман е реална личност с различни интереси и това ми допада. След пет години отново пристъпих към нея като към нещо ново, но не непознато. Подготвям се от доста време и се стремя да я осмисля напълно – много текст, тежки вокални задачи, но това пък ме амбицира да прегърна предизвикателството Хофман", споделя големият ни тенор.

Петър Костов ще видим в ролята на Хофман в следващите спектакли на „Хофманови разкази”

В различните превъплъщения на Злото ще се преобрази  Александър Крунев, който ще изпълни четирите партии – на Линдорф, Копелиус, Дапертуто и Доктор Миракъл.

Ролята на куклата Олимпия ще бъде изпълнена от Диана Василева. Втората любима жена на Хофман – Жулиета ще бъдат Анна Дитри, а образът на нежната Антония ще бъде пресъздаден от Мария Цветкова. Петя Цонева ще се превъплъти в ролята на Никлаус – този път приятелят на Хофман е неговият Ангел-хранител и неговата стара душа в интерпретацията на режисьорката Урсула Хорнер.

Участват още Андреана Николова, Александър Баранов, Стилиян Минчев, Стоян Стоянджов, Калоян Христов, Георгиос Филаделфевс, Емил Желев, Момчил Миланов и др.

Диригентската палка е в ръцете на Диан Чобанов. Той за първи път ще дирижира операта „Хофманови разкази” от Офенбах. Досега диригентът не е дирижирал оперни заглавия от френската класика. Подготвял се е в продължение на няколко месеца и все повече започва да усеща творбата като „своя”. Прави неволна аналогия със стила на Моцарт – смята, че оркестрацията е почти на същия принцип. За себе си е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, към което предразполага музиката на романтизма. Търси по-ефирното звучене и го обяснява със самата драматургия на приказките. В тях има заложено много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията. Въодушевен е от работата си с артистите, впечатлен е от хора и оркестъра на Държавна опера-Русе. Радва се на изравненото и стилово вярно пеене на хора, когото сравнява с най-добрите европейски състави. Със сигурност ще се върне с удоволствие отново в Русе.

Над спектакъла работят сценографът Мария Ветероска /Македония/, костюмограф Мария Пупучевска /Македония/, дизайнер осветление Васко Лисичов /Македония/.

Мъри Стоилов разкрива бъдещето си в сряда

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Станимир Стоилов направи загадъчен намек след спечеленото дерби срещу градския съперник Локомотив (2:1).

Нейнски: Това, което става в Крим е опасен прецедент, може да дестабилизира цяла Европа

Това, което се случва с Крим, е един опасен прецедент, който може да дестабилизира цяла Европа, каза пред БНТ водачът на евролистата на Това, което се случва с Крим, е един опасен прецедент, който може да дестабилизира цяла Европа, каза пред БНТ водачът на евролистата на "Синьо единство" Надежда Нейнски.Според нея темата на енергийната независимост ще бъде основна тема на изборите. По думите й реакцията на управляващите за кризата в Украйна е страхлива. В момента Русия прави опит

Ядем родно вместо полско яйце за Великден

Обстановката на българския пазар за производителите на яйца преди Великден е коренно различна от миналата година,

коментира Иван Иванов, шеф на най-големия производител у нас „Яйца и птици - Зора”, село Дончево. Тази година Възкресение Христово за православните християни и за католиците е на една и съща дата - 20 април.

„Това е много важно за нас, защото миналата година в празниците имаше разлика от над 30 дни и се осъществи масиран внос на евтини яйца, най-вече от Полша, който срина нашия пазар”, обясни Иванов, но

не скри опасенията си и от дъмпинг на големите търговски вериги за този Великден.

Цената на яйцето тази година е по-евтина от миналата. В момента едно яйце М излиза от завода в Дончево на цена 17 стотинки с ДДС, срещу 19 стотинки от миналия Великден, а L е 19 стотинки, срещу 20 стотинки от миналата година. В търговската мрежа едно яйце от Дончево се продава за 22 стотинки, установи проверка на „Монитор”.

Нерегламентираната търговия с яйца домашно производство продължава да се вихри в Добрич. Из кварталите редовно се

предлагат картони яйца от багажници

на автомобили срещу 20 стотинки за бройка. Яйцата са без всякакви етикети за производство и срок на годност.

Фирмата в Дончево произвежда яйца само от щастливи кокошки. „От 2012 г. нещастни кокошки в България няма”, припомня Иванов. Щастливите снасят яйцата си в специални клетки със завески, за да не се срамуват от съседките си. Освен това, за да не се стресират носачките на яйцата от рязкото настъпване на деня и нощта, специално устройство имитира и здрачаване.

В момента

фирмата е спряла износа на продукцията си

заради наближаващите празници и задоволяване на вътрешния пазар. „Яйца и птици - Зора” прави износ за Кипър, Германия, Румъния и Италия. „Износът не е постоянен. Всичко зависи от търсенето на пазара. Не работим с постоянни догов


В Украйна се водеше политика за сметка на населението!

Искра Баева: Политиците не успяха да обединят общностите

    


Потребителското доверие в Нова Зеландия изкачи 9-годишен връх

В основата на подобрението на нагласите са засилването на заетостта и подобряването на личните финанси

    


МЗ изготвя регистър за хората с психични заболявания до есента

Регистърът ще бъде финансиран с 15 милиона лева по Норвежкия механизъм

    


Надявам се да сме изненадата на евроизборите, обяви Надежда Нейнски


"Синьо единство" се явявя на избори за първи път. Надявам се това, което предложим на хората, да ни превърне в изненадата на евроизборите, каза днес по БНТ лидерът на организацията Надежда Нейнски. Включените в листата на партията лица тя описа като хора, за "които думите демокрация, морал и принципи имат значение".

Според Неински на последните избори хората са делигитимирали всички комбинации в десницата, като за пореден път са показали, че обединенията на лидери нямат успех. "Сега...

Възможни са смущения в електрозахранването на кв. Виница

През тази седмица са възможни смущения на електрозахранването в района на кв. Виница. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха за Moreto.net от електроразпределителното дружество.

Татарите в България се опасяват от нови репресии в Крим от страна на Русия

 

Референдумът за присъединяването на Крим към Русия се оказва една от най-горещите теми в русенския град Ветово. Там се намира една от най-многобройните и активни татарски общности в България.

Съседите и децата им говорят помежду си на татарски, познават историята на своя етнос и се гордеят с произхода си. Много от тях имат близки приятели в Крим и приемат присърце съдбата им.

Във Ветово живеят около 140 татарски семейства. Те са дошли от района на Керч, Украйна, и са се заселили в България. Въпреки че са далеч от родината, не са прекъснали връзките си със сънародниците си в Крим и следят с тревога събитията, които се случват в момента в Украйна.

„Изпитвам солидарност към нашите сънародници, братя от Крим. Просто ние тук, нашата татарска общност, не сме доволни от това, което се случва в Крим, просто не го възприемаме това, което руснаците искат да направят в полуострова. Ние се събираме и си говорим по тези теми, обсъждаме, всеки един го боли, всеки един е съпричастен към този проблем”, разказа Ерхан Юсеин от Ветово.

„Поддържаме тесни контакти с нашите сънародници там, в момента за 20 дена са пристигнали 20 000 руски войски, а още десет пъти повече са чакали на украинско-руската граница. Хората много са притеснени, почнали вече руските войници да се разхождат по улиците”, допълни съгражданинът му Хошгюн Насуф.

Българските татари са категорично срещу референдума за присъединяването на Крим към Русия. В чисто исторически план те все още чувстват болката от преживяната от техните сънародници депортация през 1945 г.

„18 май 1945 г. Сталин депортира татарите, това е етническа чистка в Крим, не остават никакви татари и на техните места идват руснаци, които настаняват по техните домове. Решението е всички руснаци след 1945 г., които са дошли в Крим, да си заминат, откъдето са дошли, татарите да се върнат по домовете си и тогава може да има и референдум, когато станем болшинство в Крим”, коментира Бедеин Мурад от Ветово.

„За всички е ясно, че референдумът, който се организира в Крим, е предрешен. Този референдум е несправедлив, на второ място, той е абсолютно в противовес с европейски и всякакви закони, може би рецептата да се излезе от този конфликт е една пълна автономия на Кримския полуостров, с абсолютно самостоятелна юрисдикция, със самостоятелно правителство”, смята д-р Рейхан Хабил.

„Ние подкрепяме нашите братя, не искаме да има референдум, не искаме руснаците наново да ни командват и да изселят отново нашите сънародници от Крим, защото тази земя е на татарите, тази земя е татарска земя”, категоричен е Ерхан Юсеин.

„Аз съм Тамерланд, моите деди са дошли от полуостров Крим. И аз, и моето семейство, заставаме твърдо зад решението на нашите братя, кримските татари”, заяви малко момче.

От татарската общност във Ветово вече са изпратили декларация в подкрепа на събратята си от Крим, надявайки се конфликтът в Украйна да намери позитивно решение.

 


Бронежилетки спасили други двама командоси от раняване

Още две барети били улучени от куршумите на психаря Петко Петков по време на операцията по задържането му в Лясковец, твърди „Преса“, позовавайки се на два независими източника. За щастие смъртоносното олово попаднало в бронежилетките на командосите и те не пострадали. Част от куршумите са били рикошети от безразборната стрелба на психаря.

Андреева: До есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания

Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, каза пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Иван Петров: Подцениха ситуацията в Лясковец

/КРОСС/В случая в Лясковец ми се струва, че има до голяма степен подценяване на ситуацията. Самия факт, че един психично болен ще окаже сериозна съпротива е бил подценен. Това каза в ефира на бТВ Иван Петров, бивш директор на РДВР Хасково. Убийството на полицай Петров определи като тежък удар срещу елитните части и изобщо срещу МВР. Подобна операция трябва да се планира с помощта и на местните полицейски управления, така че да бъдат изготвени най-добрите планове за действия, за да не се стигне до подобни ситуации, в които служителите на реда да не знаят предварително какво да очакват и да се окажат недобре подготвени да реагират на място, смята Петров. Имам чувството, че е можело да се работи с този човек на терен, на местно ниво, смята още бившият полицейски началник. Майка му е била връзката му с външния свят - пазарувала му е храна, боеприпаси. Можело е например някой близък да му каже, че майка му е получила инсулт и че трябва да отиде в болница и така да бъде изкаран от жилището си - това ми идва на прима виста като вариант за действие, каза Иван Петров. Не искам да обвинявам колегите, но не смятам, че специализираното звено трябва да бъде използвано в такива ситуации. Също така не би трябвало районния инспектор да говори със заподозряното лице през терасата, трябвало е да има много повече оперативна работа и подготовка на място, за да не се стига до варианта да имаме загинал колега, смята бившият директор на РДВР Хасково. Иван Петров се върна и на случа с Чакъра

Показаха "Лорд ъв дъ денс" за последен път в България

Трупата на Майкъл Флетли представи за последен път спектакъла си у нас. Шоуто, организирано от Трупата на Майкъл Флетли представи за последен път спектакъла си у нас. Шоуто, организирано от "Симфоникс консъртс", се състоя в събота вечерта в зала "Арена Армеец". Въпреки че това не е първото им гостуване у нас, танцьорите отново накараха публиката да ги вика на няколко биса с изключителните си изпълнения. Предстои трупата да започне работа

Заради силен вятър в област Видин е обявен жълт код

Жълт код заради силен вятър е обявен в област Видин, съобщиха от Радио Фокус. Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Кодът е в сила общо за 20 области в страната. Причината е силен д...

Във Венеция гласуват символично за отделяне от Италия

Във Венеция и заобикалящата я област започна гласуване за отделяне от Италия. Социологически изследвания показват, че две трети от четирите милиона избиратели са за отделяне от Рим, но гласуванет...

Пушачите в Китай са повече, отколкото е населението на САЩ

Пушачите в Китай са повече, отколкото населението на САЩ - 350 млн. души спрямо 300 млн. души. Ако Пекин не вземе драстични мерки, през 2020-та година те ще са дори близо 450 милиона. За разлика от ...

Ученическите игри в Бургас и състезанията в областта продължават

Продължават областните състезания от ученическите игри за учебната 2013/2014 година, съобщиха от Радио „Фокус”. Вчера в спортна зала "Лукойл-Нефтохимик" се проведе втори...

От яростен критик на Запада Александър Вучич стана пръв борец за евроинтеграция

Управляващата проевропейска Сръбска прогресивна партия спечели 50% от гласовете на вчерашните предсрочни парламентарни избори и извоюва убедителна победа, която й дава възможност да управлява самостоятелно.

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години", каза лидерът на СПП и вероятен нов премиер Александър Вучич.

"Сигурен съм, че Сърбия ще продължи по пътя към ЕС. Желанието ми е Сърбия да продължи борбата с корупцията, да тласне напред икономиката и да увеличи заетостта. За тази цел са необходими болезнени реформи. но аз съм сигурен, че сърбите скоро ще живеят по-добре, отколкото живеят сега", добави той.

Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) СПП ще получи 160 от общо 250 депутатски места. Втора е Социалистическата партия, партньор на СПП в досегашната управляваща коалиция, с 15 на сто от гласовете. Останалите места ще се разпределят между прозападната Демократическа партия и Новата демократическа партия на бившия президент Борис Тадич, които получават по 6% от гласовете.

Избирателната активност бе около 52%.

Изборната победа на СПП - партия на бивши ултранационалисти, обявили се за членство на Сърбия в Европейския съюз, й осигури мнозинство, небивало от времето на Слободан Милошевич през 90-те години.

Вучич ще поеме министър-председателския пост в момент, когато Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС. От идването си на власт през 2012 г. правителството на СПП подобри значително отношенията с бившата сръбска област Косово, която обяви независимост през 2008 г. 44-годишният Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия - извоюва масираната подкрепа на електората след серия от зрелищни арести на свръхбогати бизнесмени в хода на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според анализатори, СПП дължи победата си на личната популярност на Вучич. Но негови опоненти се възмущават, че толкова много власт се концентрира в ръцете на човек, който допреди пет години беше злъчен критик на Запада и отстояваше каузата на Велика Сърбия, подпалила войните и кървавото разпадане на Югославия през 90-те години.

Чилийци се оплакват, че реферите им помагат

Закъсалият Уанчипато недоволства от съдийската подкрепа в своя полза

    


Уорън Бъфет призова Berkshire Hathaway да не разпределя дивидент

Апелът на милиардера идва, след като акционер в компания е отправил искане за изплащане на "смислен" дивидент

    


Кой пенсионер колко ще получи за Великден, обясни министър Адемов

/КРОСС/Близо 2 200 000 български пенсионери ще получат тази еднократна финансова помощ по случай Великден, изчисли министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. В интервю за предаването „Оригиналът" на ТВ 7 той уточни, че са отпуснати 57 700 000 лв. за помощта, а НОИ ще трябва да изтегли с няколко дни плащанията, за да може преди празника всички да получат тази подкрепа. Министър Адемов обясни, че не става въпрос за поемане на нови задължения, а парите идват от преструктуриране на централния бюджет. Размерът на еднократната финансова помощ е диференциран и така пенсионерите с пенсии до 150 лв. ще получат по 40лв., тези между 150 и 251 лв. ще получат по 30 лв. а всички над 250 лв. ще получат по 20 лв. Министър Адемов коментира, че идеята е това да бъде последователна политика и всеки Великден и всяка Коледа българските пенсионери да получават подкрепа.  

Посланикът на Украйна: Връщаме се в съветско време. Татарите от Ветово: Референдумът е несправедлив

"Имам чувството, че се връщаме в съветско време". Това каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи пред bTV.
Дипломатът коментира вчерашния референдум в обявилия едностранно независимост полуостров Крим, на който по последни данни около 96 % са гласували за присъединяване към Русия.
Той посочи, "Имам чувството, че се връщаме в съветско време". Това каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи пред bTV. Дипломатът коментира вчерашния референдум в обявилия едностранно независимост полуостров Крим, на който по последни данни около 96 % са гласували за присъединяване към Русия. Той посочи,

Н.Нейнски: Страхлива е реакцията на властта за Украйна

Реакцията на управляващите за кризата в Украйна е страхлива. В момента Русия прави опит да вдигне нова стена. Правителството ни има шанс да стане на страната на демократичните общества.Това каза в сутрешния блок на БНТ водачът на евролистата на "Синьо единство" Надежда Нейнски.

Vodafone придобива испанската Ono за над 7 млрд. евро

За британците покупката е трето придобиване в широколентовия сектор в Европа за последните две години

    


Откриха грешки за 7,5 млн. лв. в европроекти

Одиторите от изпълнителна агенция “Одит на средствата от Европейския съюз” са открили грешки за над 7,5 млн. лв. по европроекти. Това става ясно от...

Валери Жаблянов: Българската позиция е позицията на ЕС

/КРОСС/Референдумът е факт в Крим. Признаването на подобен тип референдуми отнема много време. Знаете, че и Косово все още не е приета от всички държави. Българската позиция е позицията на ЕС в момента. А ЕС не признава референдума.  Това каза политологът и депутат от ПГ на Коалиция за България Валери Жаблянов в интервю за Нова телевизия. По думите му въпросът Русия или ЕС не стои, тъй като, от една страната, ЕС не е срещу Русия, а от друга - ЕС в това състояние не може да си позволи да организира икономически блокади срещу Русия, защото това ще се отрази върху най-богатите държави.Позицията на България трябва да бъде премерена и внимателна, каза още Жаблянов и призна, че критика, по време на семинара на социалистите и кабинета в Боровец, към външния министър Кристиян Вигенин е имало и е била ясно изразена. Недоволството е било заради прибързаното изявление на Вигенин относно референдума в Крим. Депутатите и министрите се събраха, защото се натрупват много въпроси. Имаше дискусия, каза Жаблянов и отрече министри да са били „хокани". През уикенда Националният съвет на БСП утвърди листата на партията от 17 кандидати за участие в евроизборите. Защо Сергей Станишев оглави евролистата въпреки заявлението му, че няма да се кандидатира за ЕП, Жаблянов обясни с това, че отговорността на Станишев, като лидер на БСП и на ПЕС, не е само национална

Днес да почерпят

Виолета Сечкова, телевизионна водеща.

Димо Костов, олимпийски медалист, треньор по борба, 67 г.

Проф. д-р Дончо Конакчиев, депутат в 36-ото и 37-ото НС, вицепремиер в правителството на Виденов, 71 г.

Елеонора Гигова, журналистка. 

Генерал Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, 63 г.

Йордан Господинов-Д Виолета Сечкова, телевизионна водеща. Димо Костов, олимпийски медалист, треньор по борба, 67 г. Проф. д-р Дончо Конакчиев, депутат в 36-ото и 37-ото НС, вицепремиер в правителството на Виденов, 71 г. Елеонора Гигова, журналистка. Генерал Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, 63 г. Йордан Господинов-Д

Надежда Нейнски: Енергийната независимост ще бъде основна тема на изборите

/КРОСС/ „Демокрация", „принципи" и „морал" имат значение за кандидатите ни, макар че тези думи напоследък като че ли не значат нищо в политиката, каза водачът на евролистата на „Синьо единство" Надежда Нейнски в интервю за БНТ и добави: „Идеята ни беше да поканим в листата утвърдени демократи. Искаме да поставим началото на едно ново отношение към политиката и да утвърдим традиционното отношение на десните партии към политиката. „Синьо единство" се явява за първи път на избори и се надяваме да се превърнем в изненада. Изборите са състезание за доверието на хората. Не е изненада, че парите могат да извоюват определена обществена подкрепа. Изненада ще е, ако това доверие бъде извоювано с принципи, морал и последователна политика. Това ще се опитаме да направим ние". Енергийната независимост ще бъде основна тема на изборите, отбеляза Нейнски. Реакцията на управляващите на кризата в Украйна е страхлива. Българското правителство има шанс да застане на страната на демократичните общества. Случващото се в Крим е опасен прецедент, който може да дестабилизира цяла Европа, каза още Надежда Нейнски.

1 загинал и 7 ранени в катастрофи за денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 6 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 7 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от СБА.

Изчезналият самолет е при талибаните?

Малайзийски следователи разглеждат версията изчезналият самолет на „Малайзия еърлайнс" да се е насочил към територията на Афганистан или Пакистан, контролирана от талибаните, пише в. "Индипендънт".Започнати с разследването източници твърдят, че следователи очакват дипломатическо разрешение за проверка на тази версия."Що се касае Пакистан и Афга Малайзийски следователи разглеждат версията изчезналият самолет на „Малайзия еърлайнс" да се е насочил към територията на Афганистан или Пакистан, контролирана от талибаните, пише в. "Индипендънт".Започнати с разследването източници твърдят, че следователи очакват дипломатическо разрешение за проверка на тази версия."Що се касае Пакистан и Афга

Една жертва по пътищата за денонощие

Общо в страната са станали шест тежки ПТП-та

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване