Стойнев готов да сезира прокуратурата за дълга на ЕРП-тата

Притеснително е, когато чуждестранни инвеститори, каквито са ЕРП-та, си позволяват да не се разплащат към държавата.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ в Боровец, където се провежда семинар на БСП с участието на министри, депутати и партийни членове.

Коментарът му бе в отговор на въпрос за дълговете от 318 млн. лв. на електроразпределителните дружества към НЕК.

По думите му това е закононарушение.

Ако не се разплатят до вторник с НЕК, ще бъда длъжен да сезирам главния прокурор, а ДКЕВР има право да поиска отнемане на лиценза на трите дружества, добави министърът.

Вчера ДКЕВР призова страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок три работни дни.


На 17 март рожден ден имат

Елеонора Гигова, журналистка и тв водещаЙордан Господинов-Дачко, актьорВиолета Сечкова, тв продуцентПроф. д-р Дончо Конакчиев, вицепремиер и министър на териториалното развитие в правителството на Жан Виденов, бивш депутатГен. Златан Стойков, бивш началник на ГЩ на БА Йорданка Стефанова, Елеонора Гигова, журналистка и тв водещаЙордан Господинов-Дачко, актьорВиолета Сечкова, тв продуцентПроф. д-р Дончо Конакчиев, вицепремиер и министър на териториалното развитие в правителството на Жан Виденов, бивш депутатГен. Златан Стойков, бивш началник на ГЩ на БА Йорданка Стефанова,

Водафон продължава с придобиванията

Представители на британския мобилен оператор "Водафон" (Vodafone Group) постигнаха договореност с акционерите на испанската телекомуникационна компания "Оно" (ONO) за придобиването й за около 7 млрд евро. Съобщението е на неделния брой на американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Според източници на вестника споразумението е било предшествано от консултации, продължили няколко седмици. Общата сума на сделката включва изплащане на дългове, които има "Оно". Тяхната стойност е 3,34 милиарда евро. Останалата част от средствата ще бъдат получени от акционерите на испанската компания. Според данните на "Уолстрийт джърнъл", официалното съобщение за сделката ще бъде направено в близките дни. Освен това ще бъде необходимо и одобрение от регулаторите.
През 2013 година "Оно" има печалба около 1,6 милиарда евро, според данни на компанията.
Според наблюдателите споразумението за придобиването е пореден успех за "Водафон" по пътя към утвърждаването на доминиращо й положение на европейския пазар на комуникационни услуги.
През октомври 2013 година представители на "Водафон" съобщиха за финализирането на сделка на сума 7,7 млрд. евро за поглъщането на най-големия в Германия оператор на стационарни комуникации "Кабел дойчланд" (Kabel Deutschland).

Меркурий става пример за развитие на скалиста планета

Меркурий, най-малката планета от Слънчевата система, е намалил радиуса си между 5 и 7 километра, след като горната част на кората се е втвърдила преди около 4 милиарда години. Проучване по темата бе публикувано в неделя в сп. "Нейчър Геосайънс" (Nature Geoscience).

Силно земетресение с магнитуд 7.0 е регистрирано край бреговете на Чили

Силно земетресение с магнитуд 7.0 е регистрирано край бреговете на Чили, съобщава AFP.
По данни на американската геологическа служба земетресението е включвало два труса във времеви интервал по-малко от 1 минута.
Епицентърът на земетресението се намира на 61 километра североизточно от град Икике.
10 минути по-късно е имало второ земетресение с магнитуд 5.1 в същия район.
Образувало се е локално цунами между градовете Арика и Токопила.

Съществува път към дипломатическо разрешаване на украинската криза с отчет на интересите на Русия

Американският президент Барак Обама в телефонния си разговор с Владимир Путин е заявил, че референдумът в Крим е незаконен, но съществува път към дипломатическо разрешаване на кризата с отчет на интересите на Русия, предаде РИА Новости.
„Барак Обама е подчертал, че кримският референдум нарушава конституцията на Украйна и никога няма да бъде признат от САЩ и международната общност. Въпреки това той е подчертал, че съществува път към дипломатическо разрешаване на кризата с отчет на интересите на Русия и на украинския народ.
Той е помолил за подкрепата на Русия за незабавното изпращане на международни наблюдатели, които да помогнат да се избегне насилието от която и да е страна”, се посочва в прессъобщение на Белия дом.

САЩ имат намерение да въведат жестоки санкции по отношение на Русия

САЩ имат намерение в понеделник, 17 март да въведат жестоки санкции по отношение на Русия, съобщава Обозреватель, позовавайки се руски дипломатически източник.
По информация на източника ще бъдат напълно замразени капитали, инвестиции, рейтинги и кредити, ще бъде блокирана продажбата на природен газ за Европа. Ще бъде прекратен достъпът до САЩ на руски граждани, бизнесмени и чиновници.
Освен това ще бъдат проведени дейности относно собствеността и капиталите с руски произход в САЩ. Ще бъде установен произходът на парите, с които е закупена собствеността, ще бъдат замразени всички проблемни сметки.
Ще бъдат разследвани всички известни покупки на руски олигарси.

Чилийци притеснени от силния трус

Въпреки че първоначалните данни за силния трус край Чили бяха коригирани от магнитуд 7,0 на 6,7 с дълбочина 10 км (според други данни - с магнитуд 6,5), в някои населени места на северното крайбрежие на страната бе подадена тревога за възможно цунами.

Дафовска иска нов мандат като президент на биатлона

Екатерина Дафовска ще се кандидатира за нов мандат като президент на Българската федерация по биатлон (БФБ). Тази седмица Управителният съвет на централата ще насрочи изборно общо събрание за средата на месец май.
"Имам желание да продължа, но все пак ще решат клубовете", заяви единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри.
Същевременно Крас Екатерина Дафовска ще се кандидатира за нов мандат като президент на Българската федерация по биатлон (БФБ). Тази седмица Управителният съвет на централата ще насрочи изборно общо събрание за средата на месец май. "Имам желание да продължа, но все пак ще решат клубовете", заяви единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри. Същевременно Крас

Водафон продължава с придобиванията

Представители на британския мобилен оператор "Водафон" (Vodafone Group) постигнаха договореност с акционерите на испанската телекомуникационна компания "Оно" (ONO) за придобиването й за около 7 млрд евро. Съобщението е на неделния брой на американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Читирима убити при бомбен атентат в Ливан

Две ислямистки групивоки вероятно стоят зад

Само лек спад на японския фондов пазар след Крим

Токийската фондова борса започна деня в понеделник с лек спад, след като Крим гласува с огромно мнозинство за стартиране на процедура за присъединяване на автономната украинска република към Руската федерация. Гласуването потвърди дълбоките различия между Запада и Русия.

7.0 по Рихтер близо до Чили

Няма данни за жертви и големи разрушения

Човекът, който спаси изчезващите каракачански породи

Сидер Седефчев и неговият брат Атила, и двамата художници, влязоха в ролята на Ной от XXI век

Сидер Седефчев и неговите животни. Снимка: Иван Бакалов

България си има своя Ной в XXI век, който е натоварил в своя кораб някои редки животни, за да оцелеят. Кой е той?
Казва се Сидер Седефчев и е художник. Живее в пиринското село Влахи, като отшелник, със стада от изчезващи породи овце, кучета, кози, коне, които сам е развъдил. Впрочем, не сам. Балканският Ной на нашето време има обща мисия със своя брат Атила. Той седи повече в София и се занимава с административната част от бизнеса. Защото това е и мисия, и бизнес. При това нелек.
И двамата са дипломирани художници, завършили Художествената академия. По някакво стечение на обстоятелствата в началото на 90-те решават да издирят истински каракачански кучета. И покрай кучетата съживяват цяло изгубено животинско царство. Днес Сидер живее в пиринското село, гледа стадо от 500 чистокръвни каракачански овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози – също древна порода, аналог на каракачанската овца. И 20 каракачански коня, които пасат високо в планината като свободно стадо.

Кучетата пазители на агнетата лаят по фотографа. Снимка: Иван Бакалов

„Омир е писал, че

при траките се раждат черни агнета”
,

казва Сидер и се опитва да обясни що е то каракачанска овца и откъде идва. То се вижда и с просто око, че не е овца като другите. Ражда се черно агне и до първата година остава черно към тъмнокафяво на цвят. После започва да изсветлява към тъмносивокафяво, тъмносиво, сиво. Някои остават кафеникави, други съвсем сиви. Като се подреди стадото, се виждат едни пастелни тонове, преливащи през тези няколко цвята, все едно ги е рисувал художник. Само лицата им остават черни. Смешно е да се говори за лице на овца, но тези са някак одухотворени. И с една характерна вълна, която не е като на другите овце. Прилича на украса на кукерска маска. По твърда, космите се оформят като фитили на два слоя, така че като вали дъжд, той се стича по горния слой, а отдолу овцата остава суха. Връхна дреха от такава вълна също може да опази човек сух, не подгизва. Чорапи от такава вълна нямат скъсване. Но засега няма интерес към вълната от тези овце и Сидер трупа купчини от нея все още без приложение.
Тези овцете гледат и някак различно от другите…
В една кошара Сидер е отбил около 30 коча с едри навити рога. Иначе те са по-дребни от кочовете на други породи. Но са по-жилави, по-издържливи и …по-потентни. Обяснява, че ги отбива от овцете, за да не раждат те непрекъснато, трябва да има някаква сезонност през годината. Кочовете са още по-живописни от овцете и гледат като хора. Чак започваш да се притесняваш, все едно те наблюдава нещо от отвъдното, от някакъв стар свят, който вече не съществува.

Сидер Седефчев. Снимка: Иван Бакалов

"Ред бул" ще обжалва дисквалификацията на Даниел Рикардо


"Ред бул" обяви, че ще обжалва наказанието на Даниел Рикардо. Австралийският пилот завърши на второ място в откриващото за сезона Гран при на Австралия, но беше дисквалифициран заради прекалено голям разход на гориво. 

От този сезон всеки болид е ограничен в използването на 100 кг гориво за завършването на едно състезание без презареждане. Новите задвижващи системи използват 35% по-малко гориво спрямо досегашните двигатели, което е част от "зелената революция" във Формула 1. 

Любим виц на Деян Донков

Любим виц на Деян Донков
Животът е болест, предавана по полов път, а краят е неизменно Любим виц на Деян Донков Животът е болест, предавана по полов път, а краят е неизменно

Парижани карат коли през ден заради смога

Заради голямото замърсяване на въздуха в Париж се въвеждат ограничения в движението, съобщи френският в. “Монд”.
Днес ще се движат само автомобилите с нечетни номера, а тези с четни ще имат право да паркират безплатно.
Утре ще е обратното. Ситуацията ще бъде наблюдавана всекидневно, за да се прецени докога ще продължи ограничението. Заради голямото замърсяване на въздуха в Париж се въвеждат ограничения в движението, съобщи френският в. “Монд”. Днес ще се движат само автомобилите с нечетни номера, а тези с четни ще имат право да паркират безплатно. Утре ще е обратното. Ситуацията ще бъде наблюдавана всекидневно, за да се прецени докога ще продължи ограничението.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване