Вандали потрошиха новия асансьор на Мостика в Бургас

Новоизграденият асансьор за хора с увреждания на бургаския Мостик е бил вандалски потрошен снощи, съобщиха от пресцентъра на общината.
Разбита е автоматичната врата, липсват два броя защитни мрежи, два броя триклексови стъкла, както и опорните буфери. Вандалите са огънали подовата рамка, а електрическото захранване е изцяло прекъснато. Новоизграденият асансьор за хора с увреждания на бургаския Мостик е бил вандалски потрошен снощи, съобщиха от пресцентъра на общината. Разбита е автоматичната врата, липсват два броя защитни мрежи, два броя триклексови стъкла, както и опорните буфери. Вандалите са огънали подовата рамка, а електрическото захранване е изцяло прекъснато.

Петя Райчева, която наръга поляк, била жертва на трафик

Бургас/КРОСС/21-годишната Петя Райчева, която наръга седем пъти с нож 40-годишен полски гражданин в бургаския хотел „Парк", била жертва на трафик на хора. Младата жена на два пъти е лекувана в Центъра за психично здраве. На заседаниеднес Прокуратурата поиска най-тежката възможна „задържане под стража", като в полза на искането бяха представени аргументи, че престъплението в което бургазлийката е обвинена, а именно опит за убийство, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, се характеризира с особена жестокост, и че е възможно подсъдимата да се укрие от закона. В полза на искането бяха преведени и твърденията на пострадалия, че той е бил нападнат в момент в който излизал от банята, без да е предизвикал с нищо агресията. Според защитата обаче Петя Райчева не трябва да бъде задържана под стажа, тъй като тя също има наранявания по краката, ръцете и рамото, което свидетелства за агресия от мъжа към нея. Според лекарския доклад ударите да нанесени от горе на долу, което изключва подсъдимия да е бил прав по времена нападението, както той твърди. Отделно има и намушквания с нож по гърба на поляка, а от всички нанесени удари само един е с проникване в гръдната кухина, което би могло да се приеме от съда и като средна телесна повреда в бъдещите заседания. "Той беше легнал върху мен и ме държеше. Ножът беше първо насочен срещу мен, но аз успях да му го измъкна", каза момичето

Регионалното министерство обеща за започне да строи два язовира

В бюджета за тази година са осигурени 23 млн. лв. за проектиране и строителство на четири язовира. Така ще може да започне изграждането на язовирите "Пловдивци" и "Луда Яна", рехабилитацията на язовир "Студена" и проектирането на язовир "Нейковци", заедно с пречиствателна станция за питейни води, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.   Все още обаче няма избран строител за нито един от язовирите и не е ясно как строителството им ще започне през тази година. Това става ясно от страницата на проекта, който се изпълнява със заем от Световната банка.   Междувременно във вторник беше подписан договор със фирма Stucky за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир "Нейковци".   Срокът на договора е 15 месеца, а стойността му е 1.25 млн. евро с ДДС.   Очакванията са проектирането на съоръжението да завърши до юни 2015 г. Тогава ще стане ясна и индикативната стойност за доизграждането на язовира, заедно с пречиствателната станция и деривациите. "Тогава ще можем да направим план и как да процедираме със строителната дейност", каза министър Терзиева. Тя се надява строителството на обекта да започне през 2016 г.   Проектирането на язовир "Нейковци" е договорено преди две години. По времето на Росен Плевнелиев, когато беше регионален министър, обаче беше спряна работата по всичкси ВиК проекти поради липса на съфинансиране от страна на държавния бюджет.  

БСП може да поиска оставки за случая в Лясковец


Парламентарната вътрешна комисия ще изслуша утре главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник вътрешния министър Васил Маринов във връзка с акцията в Лясковец. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов.
Социалистите ще предложат заседанието да бъде открито и да се предава пряко. Парламентарната вътрешна комисия ще изслуша утре главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник вътрешния министър Васил Маринов във връзка с акцията в Лясковец. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов. Социалистите ще предложат заседанието да бъде открито и да се предава пряко.

МОСВ отбелязва Световния ден на водата с информационна кампания

София /КРОСС/ Министерство на околната среда и водите ще отбележи Световния ден на водата - 22 март с Национална информационна кампания под надслов „Всяка капка си струва". Тази година България има ключова роля в европейските политики по управление и опазване на водите с председателството на Международната комисия за опазване на река Дунав.Кампанията има за цел да привлече общественото внимание към устойчивото управление и опазване на водните ресурси, и да се повиши информираността на обществото. През 2014 година, Световния ден на водата ще бъде отбелязан под мотото „Вода - Енергия". Всички регионални структури на министерството ще се включат в кампанията с разнообразни инициативи, подчинени на основната цел - дискусионни форуми, открити уроци, презентации, игри, състезания и изложби с участие на ученици, студенти и екоклубове от страната. От днес в столичното метро се разпространяват информационни материали за популяризиране посланията на кампанията за пестене и опазване на водата. Материалите ще бъдат разпространявани и от всички регионални структури в цялата страна.Пълната програма на събитията е публикувана на сайта на МОСВ, рубрика Международни кампании.    

Холандски секс-чат набира бургазлийки с обяви

/КРОСС/Холандски секс-чат набира бургазлийки с обяви, разлепени по стълбовете в града, пише BurgasInfo. Достатъчно е само да имаш 18, да ти е писнало безпаричието и да можеш да издържиш пред камера 6 часа дибидюс. Зад шарените обяви стои холандска фирма с дългогодишен опит в индустрията за възрастни. Така поне гласи сайтът на фирмата. Смущаващото в нея е, че въпреки свободния режим и либералното отношение към проституцията (а в случая дори не става дума и за проституция) в тази държава, контактната информация се осъществява само с онлайн форма. Няма имена, нито стационарен адрес и телефон. Под шапката на холандската фирма процедира български работодател, който също е дълбоко скрит. Скайпът, посочен за контакт в обявата, не работи - изписва се съобщение за липсващ акаунт. Единственият начин за връзка е да оставиш координати, за да бъдеш намерен от представител на фирмата.

Коалиция за България ще настоява за оставки заради случая в Лясковец


Парламентарната вътрешна комисия ще изслуша утре главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник вътрешния министър Васил Маринов във връзка с акцията в Лясковец. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов.
Социалистите ще предложат заседанието да бъде открито и да се предава пряко. Парламентарната вътрешна комисия ще изслуша утре главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник вътрешния министър Васил Маринов във връзка с акцията в Лясковец. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов. Социалистите ще предложат заседанието да бъде открито и да се предава пряко.

Пълна правна бъркотия с анексирането на Крим


От първия до последния от официалните лица на Русия и от новата власт в Крим се кълнат, че в правно отношение всичко около референдума и присъединяването към Руската федерация е проверено и съобразено със закона. Същото каза във вторник в речта си при анексирането на тази част от Украйна и президентът Владимир Путин.

Но това просто не е така, коментира адвокат Вадим Клювгант на сайта на радио "Ехото на Москва".

Един безпристрастен анализ при пълно уважение към...

Брендо излиза от затвора

Мярката на Евелин Банев бе променена в "домашен арест"

Пластмасов пистолет с правоъгълен корпус изуми американците


Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

На пръв поглед новият пистолет на американската компания US Fire Arms (USFA) не прилича на сериозно оръжие. Правоъгълният му корпус с два големи профилни отвора ни кара да се замислим
как ли се захваща
това чудо,
удобно ли лежи в дланта, къде е спусковото му лостче?
Практиката обаче показва, че попадне ли в ръката ни, Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ На пръв поглед новият пистолет на американската компания US Fire Arms (USFA) не прилича на сериозно оръжие. Правоъгълният му корпус с два големи профилни отвора ни кара да се замислим как ли се захваща това чудо, удобно ли лежи в дланта, къде е спусковото му лостче? Практиката обаче показва, че попадне ли в ръката ни,

Втори съд оправда Банева

Добрич /КРОСС/ Добричкият окръжен съд потвърди решението на Районния съд в Каварна и оправда Евгения Банева - управител на "Русалка - Тур" ООД, срещу която управителите на "Аспа"ООД - Варна, Катя Димитрова и Йоана Динчева бяха предявили обвинения за унищожаване на въздушен електропровод на фирма "Аспа". Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Добрич.В обвинителния акт срещу Банева е записано, че тя в качеството си на управител „Русалка -Тур" ООД е възложила на фирма „Полимери" АД да премахне съоръжения за временно захранване на ниско напрежение, находящи се в местността в с. „Русалка", с. Свети Никола, общ. Каварна, противозаконно и е унищожила чужда недвижима вещ - въздушен електропровод, състоящ се от 7 броя метални стълбове, трайно закрепени към земята и 140 л.м. четири жилен алуминиев кабел 3х95 + 54.6 + 16 кв. мм., собственост на фирма „Аспа" ООД гр. с управители Катя Георгиева Димитрова и Йоана Альошева Динчева. Щети били на стойност 4006 лева.Съдът оневини Банева с мотив, че не са установени извършителите на действието и липсват доказателства, че тя е подписала договора за изпълнение. Магистратите са отхвърлили и гражданският иск на Димитрова и Динчева срещу подсъдимата Евгения Банева в размер на 4006 лева за обезщетение за претърпени имуществени вреди.

Огнян Минчев: Путин може да се насочи след Украйна към Балканите

"Путин и неговият екип все повече стават жертви на собствената си великодържавна пропаганда. Те все повече се считат за едва ли не благословени от трансцендентна сила да възстановят славата на Руската империя и няма да се учудя, ако след това, което вършат в Украйна, се опитат да направят нещо и в Прибалтика и Балканите", коментира политологът Огнян Минчев.   "Като наблюдаваме изключителната арогантност на руската пета колона в българските медии през последните седмица, аз няма да се учудя, ако подобни вълни на дестабилизация залеят Балканите, а и цяла Централна и Източна Европа", каза Минчев пред БНР.   "Всички ние на Балканите и Източна Европа трябва да направим в много кратко време един много основен избор. Европейската принадлежност е принадлежност към една идея и международна формация, която предполага непрекъснат процес на разширяване на сътрудничеството. Един проект, който включва и Украйна и постсъветското пространство и самата Русия, ако тя има желание за това. Алтернативният проект – великодържавният проект на Путин за възстановяване на Руската империя е антитеза на европекския проект – всичко това, което европейският проект не е и не може да бъде", каза Минчев.   "За нас е много важно да си дадем сметка за следното: Ние или ще бъдем част от една свободна просперираща Европа, в която имаме гаранции за сигурност и развитие или ще бъдем отново пето колело в каруцата на една провалена империя, която в момента се запътва към окончателния си крах", продължи политологът.   Той каза още, че референдумът в Крим е поредна стъпка, свързана с опита тази територия да бъде откъсната от суверенна Украйна и да бъде присъединена към Руската федерация по един или друг начин.   По думите му този референдум не може да бъде признат от гледна точка на международното право, защото всяко едно малцинство във всяка една суверенна държава може да си самоназначи подобно допитване или да потърси помощ от мощен съсед, за да осъществи подобен процес на откъсване от територията на страната, към която принадлежи.   "Това, което се случва, може да бъде определено само по един начин. Окупацията от паравоенни руски формирования на Крим, последващите мерки, включително и решенията на парламента и референдума, слагат началото на една изключително опасна дългосрочна ситуация на цялостна дестабилизация на това, което се нарича постсъветско пространство", посочи Минчев.   Случващото се с Крим и с целенасочено организираните безредици в редица източноукраински градове, ще доведе до още по-мащабна дестабилизация и до практическа поредица от мерки за санкциониране на Русия, допълни той.   "Някои говорят само за икономически санкции, но това няма да са само икономически санкции. Това ще бъдат мерки от всички сфери от институционалния и международен живот, които ще създадат атмосфера на една нова Студена война. Все още има известна надежда това да не се случи, но тя ни напуска с всеки изминал ден", каза Минчев.  

Създават полиция по въпросите на културата

Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата.

Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на Зелените за eвроизборите

Водачи на листата на партия "Зелените" за евроизборите ще бъдат разследващият журналист Атанас Чобанов и съпредседателят на партията Даниела Божинова, съобщиха от "Зелените" във вторник.   Двете кандидатури са били одобрени от Националното събрание на партията. Те ще работят на принципа на споделения мандат, което означава, че ако Зелените получат доверието на избирателите и спечелят места в европарламента, то те ще бъде поделени, като всеки един мандат ще се раздели на две части от по 2.5 години.   ПП "Зелените“ ще участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент с пълна листа от 17 кандидати, които ще бъдат подредени по т.нар. "зип принцип” – последователно мъж, жена и т.н. – като по този начин се насърчи равноправното участие на жените в политиката, се отбелязва в съобщението.   Избраните депутати от листата на Зелените ще се включат в групата на Европейската зелена партия.

Станишев: Доволни сме, че се намери ресурс за великденски добавки

За БСП основен приоритет остава социалната политика на кабинета. Доволни сме, че при нашето настояване и през миналата година бяха отпуснати за голяма част от пенсионерите коледни добавки, също така сме доволни, че се намери ресурс да има великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери, което показва, За БСП основен приоритет остава социалната политика на кабинета. Доволни сме, че при нашето настояване и през миналата година бяха отпуснати за голяма част от пенсионерите коледни добавки, също така сме доволни, че се намери ресурс да има великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери, което показва,

664.17 лв. е средномесечният осигурителен доход през януари

/КРОСС/Средномесечният осигурителен доход през януари е 664.17 лв., изчисли Националният статистически институт. Сумата е с 30.66 лв. по-малка, отколкото през декември, когато обичайно се изплащат бонуси, но по-висока, отколкото през ноември и предходните месеци, уточняват от статистиката. Средният осигурителен доход за страната за последните 12 месеца е 651.12 лв., с 2.39 лв. по-висок, отколкото отчетеният към края на декември. Сумата участва във формулата за изчисляване на новите пенсии, отпуснати през февруари. През 2013 г. средният осигурителен доход нарасна номинално с 5% спрямо 2012 г., а реално - с 4.6%  

Фермери получават 2 млн. лева по краткосрочни схеми за подпомагане

Земеделските производители получават 2 млн. лева по краткосрочни схеми за подпомагане, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие Земеделските производители получават 2 млн. лева по краткосрочни схеми за подпомагане, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие". С решение на Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие" се предоставят 800 000 лева за компенсиране разходите на земеделски производители за растителна защита в овощните насаждения.

Къртни Лав с ново хоби: Откри изчезналия малайзийски самолет

Певицата посочи координатите, на които да бъде намерена машината

    


Служители на „Напоителни системи" в Пазарджик на протест за заплати

Местният клон на дружеството е сред най-печелившите в страната

Наши бандити пребиват и ограбват таксиджии в Гърция

Двама българи са задържани в Гърция, а още един се издирва за побой над таксиметрови шофьори. Драмата се разиграла в Солун, където таксиджиите били спрели на светофар и били нападнали от нашенците.

Полицейският синдикат иска пълно разследване на случая в Лясковец

София /КРОСС/ Настояваме да бъде проведено пълно, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента в Лясковец. Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за това нещастно развитие на ситуацията и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност.Настояваме ръководството на МВР в най-кратък срок да излезе с програма съдържаща спешни мерки насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти. Това поиска в деклaрацията си Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/.От името на всички членове на най-голямата синдикална организация в МВР поднесе искрените си съболезнования и съчувствие към семейството, роднините, близките, приятелите и колегите на загиналия служител на МВР Емил Шарков и изразява надежда за скорошно и успешно оздравяване на тримата колеги от СОБТ ранени при операцията.От там припомнят, че винаги са проявявали синдикална солидарност и са подпомагали семейства на служители или колеги, пострадали при изпълнение на дълга си. Затова стартира кампания за набиране на средства за подпомагане на семействата на своите колеги от СОБТ, пострадали при провеждането на специализирана операция в гр. Лясковец

Пратиха Брендо под домашен арест

Софийски апелативен съд пуска кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо окончателно от ареста и го праща под домашен арест. Обжалваният постоянен арест бе в рамките на делото за пране на пари.

Атанас Чобанов оглави евролистата на "Зелените"

Разследващият журналист води листата заедно със съпредседателя на партията Даниела Божинова на принципа на споделения мандат

И Станишев поиска милионите от ЕРП-та

И лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за това ЕРП-та да се издължат на НЕК с въпросните 318 млн.

Бареков към Борисов: Научихте ли разликата между процент и коефициент?

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков призовава за тест колегата си от ГЕРБ Бойко Борисов. След като бившият премиер по-рано днес направи ироничен коментар във "Фейсбук" по адрес на Бареков, наричайки го "лидера политик с нов морал", Бареков му предложи проверка - но не за психично здраве, а за интелигентност.

КНСБ поиска да бъде платена поне една заплата на хората от "Напоителни системи"

Правителството трябва да намери начин да преведе веднага една заплата за бедстващите работници в "Напоителни системи". Това призова  президентът...

Станишев: Доволни сме, че се намери ресурс за великденски добавки

За БСП основен приоритет остава социалната политика на кабинета. Доволни сме, че при нашето настояване и през миналата година бяха отпуснати за голяма част от пенсионерите коледни добавки, също така сме доволни, че се намери ресурс да има великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери, което показва, За БСП основен приоритет остава социалната политика на кабинета. Доволни сме, че при нашето настояване и през миналата година бяха отпуснати за голяма част от пенсионерите коледни добавки, също така сме доволни, че се намери ресурс да има великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери, което показва,

"Барселона" отрече слуховете за напускането на Херардо Мартино


Ръководството на "Барселона" отрече твърденията на испанските медии, че старши треньорът Херардо Мартино е обявил пред спортния директор Андони Субисарета и пред президента Хосеп Бартомеу, че напуска в края на сезона.

"Категорично отричаме, че Тата или друг член на треньорския щаб е обявявал намерение да напусне клуба. Ние сме говорили с него и той е фокусиран изцяло върху целите на отбора и плановете за развитието му в бъдеще", заяви на пресконференция вицепрезидентът Мануел...

Проект между България и Румъния ще изследва археологическото наследство на дъното на Черно море

Трансграничен проект между България и Румъния ще изследва археологическото наследство на дъното на Черно море. Това заяви пред Радио „Фокус” – Варна директора на Института по Океанология проф. д-р Атанас Палазов. Той посочи, че през тази година Института изпълнява един много интересен проект, наречен ХЕРАС, който е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Гърция и Тройката постигнаха предварително споразумение

Гърция и кредиторите й от ЕС, ЕЦБ и МВФ постигнаха предварително споразумение след дълги преговори за деблокиране на нов транш от помощта, съобщиха европейски източници.

Разлог показва забележителностите си на туроператори от седем държави

Разлог /КРОСС/ Разлог посрещна 36 представители на туристическия бранш от седем държави за тур из забележителностите на планинската община и представяне на възможностите за целогодишен туризъм.36-те туроператори и журналисти от Англия, Швейцария, Гърция, Румъния, Турция и Косово се насладиха на лукса на голф комплекса в Разлог и опитаха домашно приготвена храна в уюта на „Къща за гости Дешка" в село Горно Драглище. Турът из община Разлог продължи с посещение на природни и културни забележителности, сред които църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат'' в село Добърско, „Старите бани" в село Баня и древния слънчев календар в централния парк на Разлог. Изключително голям бе интересът на туроператорите към възможностите за игра на голф от април до ноември, преходи сред природата в района, практикуване на конна езда и планинско колоездене и не на последно място добре развитият селски туризъм, където всеки може да се докосне до запазените традиции, бит и култура и да се потопи в автентичната атмосфера. Посещението на експедиентите и участието в туристически изложения е в рамките на съвместен проект на общините Разлог, Банско и Кресна - "Банско, Разлог и Кресна в прегръдката на Пирин", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007- 2013г."

От днес в Крим действа законодателството на Русия


Договорът между Русия и Крим за приемането на автономната република в състава на Руската федерация беше подписан по-рано днес в Кремъл, съобщи уебсайтът на правителството.

С този акт, засега признат само от Русия, на територията на Крим действа законодателството на Руската федерация.

В специално обръщение към Федералното събрание Владимир Путин подчерта, че Русия не се стреми към разпадане на Украйна, но Крим трябва да принадлежи на кримския народ.

Договорът...

"Газпром" иска кримския нефтен и газов сектор

/КРОСС/Руската енергокомпания "Газпром", която е държавна собственост, предложи да развие кримски нефтен и газов сектор, заяви днес официален говорител на украинския регион, който поиска да се присъедини към Русия, цитирано от РИА Новости. Разбира се, "Газпром" беше първата компания, която се свърза с нас с готово предложение, призна Рустам Темиргалиев, първи заместник министър председател на Крим. На въпрос дали украинският регион, който се обяви за независим и пожела да бъде присъединен към Русия с референдум, е получил подобно предложение от Газпром, представител на компанията отказа да даде коментар. Миналата седмица Темиргалиев заяви, че местните власти може да продадат енергийната компания Чорноморнафтогаз на руска компания като "Газпром", след като регионът поеме контрола над фирмата, която сега е част от украинска държавна енергокомпания. Межудвременно стана ясно, че най-големият руски производител не петрол "Роснефт" купува половината от консорциума собственик на 26% от италианската "Пирели". Няма официална информация за цената на сделката, но експерти твърдят, че акциите са били пуснати за по 12 евро.  

Проверка в националното следствие завърши с 12 дисциплинарни производства


Проверка в Националната следствена служба завърши с образуване на дисциплинарни производства
срещу 12 следователи и двама прокурори от Върховната касационна прокуратура. От друга страна, седем следователи са поощрени за отлично справяне с работата.

Това съобщиха от прокуратурата. В края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в следствието. Това се случи малко преди бившият ръководител на службата Бойко Найденов да подаде оставка и да напусне...

Учени: Наситените мазнини не са вредни за сърцето

Мазнините отдавна се обвиняват за затлъстяването и сърдечносъдовите болести, но някои специалисти вече казват, че те са охулени неправилно и всъщност причина за проблемите е захарта

Съдът прати Евелин Банев-Брендо под домашен арест

Софийският апелативен съд (САС) прие във вторник, че вече не са налице основания за продължаващото близо 2 години задържане на Евелин Банев-Брендо и постанови той да бъде освободен от следствения арест на Централния софийски затвор и пратен под домашен арест. Магистратите се съгласиха с аргументите на защитничката му Ина Лулчева, която изтъкна, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му. Освен това юристката цитира и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, според които оперативни данни на службите не могат да бъдат приемани за основателни данни за постоянен арест, тъй като достоверността им е непроверима. Става въпрос за записан със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор между Брендо и бившата му съпруга Моника Добринова, в който той казва: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е. Ако ни хванат – хванат", добавяйки "ако ни хване Интерпол, хване". Заради тези негови думи МВР организира на 16 май 2012 г. показна акция по задържането му и оттогава той се намира в следствения арест. Междувременно на 15 февруари 2013 г. Банев бе осъден от СГС на 7 години и половина затвор по обвинението му за пране на пари от наркотрафик. На 9 юли същата година пък италиански съд му постанови 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. И двете съдебни решения обаче са на първа инстанция и предстои да бъдат разглеждани от горните инстанции. По тази причина тези присъди няма как да послужат като основание той да продължи да стои зад решетките, прие във вторник САС, отчитайки, че преди арестуването на 16 май 2012 г. Брендо е имал перфектно процесуално поведение, не се е укривал от разследващите и се е явявал на всички призовки. Българското дело срещу Брендо е за пране на пари през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев – собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г. Според прокуратурата Банев е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, вдовицата Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова – свекърва на Дишлиева, смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха й. Година и половина по-късно, вече на свобода, подсъдимият разкри пред Нова телевизия, че бившият вътрешен министър Румен Петков го убеждавал да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари 2012 г. за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса – Иван Тодоров-Доктора. Делото за пране на пари срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на известните братя. По-малкият от които изчезна безследно, след като бе заподозрян за убийството на радио водещия Боби Цанков в началото на 2010 г., а впоследствие издирването му дори бе прекратено. След ареста на Брендо на 16 май 2012 г. службите се активизираха срещу него, тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. Последва и екстрадирането му в Италия, където бе осъден на първа инстанция. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но родният съд отказа. През м.г. 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането не са открити до този момент.

Съдът пусна Евелин Банев-Брендо от затвора и го прати под домашен арест

Софийският апелативен съд (САС) прие във вторник, че вече не са налице основания за продължаващото близо 2 години задържане на Евелин Банев-Брендо и постанови той да бъде освободен от следствения арест на Централния софийски затвор и пратен под домашен арест. Магистратите се съгласиха с аргументите на защитничката му Ина Лулчева, която изтъкна, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му. Освен това юристката цитира и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, според които оперативни данни на службите не могат да бъдат приемани за основателни данни за постоянен арест, тъй като достоверността им е непроверима. Става въпрос за записан със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор между Брендо и бившата му съпруга Моника Добринова, в който той казва: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е. Ако ни хванат – хванат", добавяйки "ако ни хване Интерпол, хване". Заради тези негови думи МВР организира на 16 май 2012 г. показна акция по задържането му и оттогава той се намира в следствения арест. Междувременно на 15 февруари 2013 г. Банев бе осъден от СГС на 7 години и половина затвор по обвинението му за пране на пари от наркотрафик. На 9 юли същата година пък италиански съд му постанови 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. И двете съдебни решения обаче са на първа инстанция и предстои да бъдат разглеждани от горните инстанции. По тази причина тези присъди няма как да послужат като основание той да продължи да стои зад решетките, прие във вторник САС, отчитайки, че преди арестуването на 16 май 2012 г. Брендо е имал перфектно процесуално поведение, не се е укривал от разследващите и се е явявал на всички призовки. Българското дело срещу Брендо е за пране на пари през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев – собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г. Според прокуратурата Банев е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, вдовицата Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова – свекърва на Дишлиева, смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха й. Година и половина по-късно, вече на свобода, подсъдимият разкри пред Нова телевизия, че бившият вътрешен министър Румен Петков го убеждавал да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари 2012 г. за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса – Иван Тодоров-Доктора. Делото за пране на пари срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на известните братя. По-малкият от които изчезна безследно, след като бе заподозрян за убийството на радио водещия Боби Цанков в началото на 2010 г., а впоследствие издирването му дори бе прекратено. След ареста на Брендо на 16 май 2012 г. службите се активизираха срещу него, тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. Последва и екстрадирането му в Италия, където бе осъден на първа инстанция. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но родният съд отказа.

Цацаров заповяда проверки за всички разрешителни за оръжия

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на издадените разрешителни за оръжие в цялата страна.Ще се проконтролира спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ще бъде извършена от отдела "Надзор на законност" на Върховна административна прокуратура (ВАП).

БФС наказа Владимир Гаджев и Омар Косоко с по три мача


Футболистът на "Левски" Владимир Гаджев и Омар Косоко от ЦСКА бяха наказани с по три мача за спречкването си след двубоя между двата отбора на 8 март.

Това реши Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз.

Играчите влязоха в конфликт след края на двубоя, който червените спечелиха драматично с 1:0, а главният съдия Георги Кабаков им показа директни червени картони.

Първоначално Дисциплинарната комисия спря правата на Гаджев и Косоко за неопределено...

Момичето, намушкало 7 пъти поляк: Душеше ме, беше при самозащита

"Искам да ми снимате раните. Момчето ми седна отгоре и искаше да ме нарани. Поиска ми 50 лв., не знам колко искаше да ме държи в хотелската стая". Това каза пред съда 21-годишната Петя Райчева, задържана за намушкването на 40-годишен поляк и обвинена в опит за убийство. След броени минути съдът трябва да се произнесе дали оставя

БФС наказа Гаджев и Косоко с по три мача


Футболистът на "Левски" Владимир Гаджев и Омар Косоко от ЦСКА бяха наказани с по три мача за спречкването си след двубоя между двата отбора на 8 март.

Това реши Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз.

Играчите влязоха в конфликт след края на двубоя, който червените спечелиха драматично с 1:0, а главният съдия Георги Кабаков им показа директни червени картони.

Първоначално Дисциплинарната комисия спря правата на Гаджев и Косоко за неопределено...

БСП подкрепя Стойнев за ЕРП-тата

Целта била да се защитят интересите на държавата и хората

Марихуана за 2,5 млн. лв. заловиха на ГКПП „Илинден”

/КРОСС/ В резултат на успешната съвместна работа на служители на Агенция „Митници", ГД „Гранична полиция" и ОДМВР - Благоевград бе предотвратена контрабанда на голямо количество канабис с товарен автомобил, идващ от Гърция през ГКПП-Илинден. Камионът е управляван от 31-годишен румънски гражданин и по документи е превозвал пластмасови изделия - чинии, чаши и кутии за сладолед. На база „анализ на риска" екип от мобилна група от ЦМУ и служители на Митница Югозападна и на Гранична полиция отклоняват камиона за митническа проверка, при която са открити пакети със зелена тревиста маса.При проверката са открити 18 средноголеми кашона с по 12-14 пакета в тях и 7 големи кашона със средно по 40 пакети с пресована суха тревиста маса, която отговаря при полевия тест на канабис. Пакетите били увити с двойно фолио с цел да не бъдат засечени от рентгеновите системи. Наркотикът е с общо тегло 602 кг на обща стойност около 2 408 000 лева (съгласно ПМС №23/29.01.1998г. за определяне на цените на наркотичните вещества по тарифа за нуждите на съдопроизводството - престъпление по чл. 242, ал. 2, пр.1 от НК).Румънският шофьор, превозното средство и марихуаната са задържани в ГПУ-Гоце Делчев. По случая в граничното полицейско управление е започнато досъдебно производство. С постановление на Окръжната прокуратура в Благоевград на румънския гражданин е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".

Над 20 детски градини и училища в страната са опасни за децата

Над 20 детски градини и училища в цялата страна са опасни за здравето на децата. Те са с напукани носещи стени и огради, провиснали плочи и тераси, нарушени покриви. Има и изоставени рушащи се сгради. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е проверила 3606 училища и забавачки в цялата страна през февруари, съобщи арх. Николай Христов, директор на ДНСК.   Даден е срок от 14 дни на кметовете да ремонтират опасните постройки или да ги съборят.   Нямаме информация за извършените проверки и резултатите от ДНСК, казаха арх.Влади Калинов, който отговаря за незаконното строителство в Столична община пред Mediapool. По думите му преди да се изнася информация в медиите, е нормално да бъдат уведомени местните власти.   При проверките са установени 903 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност.   Училища пред срутване   При проверките са установени неизползваеми сгради и постройки в лошо състояние, които представляват опасност и могат да доведат до инциденти, застрашаващи здравето и живота както на децата, така и на работещите в тях, каза арх. Христов.   Като пример той посочи, че в имота на средното училище "Св. Седмочисленици" в Пловдив има изоставен незавършен строеж, който е бил предвиден за кухненски блок. "За мен лично такива пустеещи сгради в дворовете на училищата представляват опасност за децата", каза началникът на ДНСК.   В двора на основно училище "Христо Ботев" в село Съдиево, община Нова Загора, има опасност сградата, ползвана като склад за дърва и въглища, да се срути, каза арх. Христов. Той посочи, че сградата е с напукани и наклонени тухлени зидове.   Общежитието в двора на основно училище "Христо Ботев" в село Мокрен, община Котел, пък застрашава сигурността и здравето на учениците и персонала, каза шефът на ДНСК.   Пропадания и пукнатини по стени и плочи   Нарушенията по ЗУТ най-често са наличието на пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаването на хидроизолацията на покривите на сградите, каза арх. Христов.   Като пример той даде спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. Сградата на училището има видими пропуквания и пропадания на работещата фуга между двата корпуса по цялата височина на сградата. По цялата дължина на коридора на първия етаж, вследствие на пропадане на земната основа има фуга с разлика в нивата около 1 см. Стълбището е отцепено от основната сграда с фуга от около 0.5 см.   Балконът на северозападния вход на детска градина "Слънчице" във Велинград е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата.   В детска градина номер108 "Детско царство" в жк "Дружба 1" в София армировката по терасите на втори етаж и по перголата над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Установено е и наличие на напречно разцепване на терасата на второто ниво на сградата.   При проверката на ясла номер 58 в жк. "Хаджи Димитър" в София са установени диагонални пукнатини по стените на сградата към улица "Баба Вида". Външното стълбище пред входа на сградата е видимо наклонено с хоризонтални пукнатини.   В 12 СОУ "Цар Иван Асен II" в София е констатирано отваряне на конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон.   Във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София е установено уширяване на конструктивна фуга между двете тела на сградата.   В148 СОУ "Любомир Милетич" в София има хоризонтални пукнатини на връзката между всички вертикални елементи - колони, стени и плочата на първи етаж. По едноетажното тяло (крило Д) е установено серия от хоризонтални, вертикални и диагонални пукнатини. В детска градина 113 "Лъвче" в София източната масивна ограда е деформирана с дълбока и широка пукнатина, която е опасна за играещите на двора деца, каза арх. Христов.   В седмична детска градина номер 3 "Детско градче" във Варна са установени пукнатини по тавани, стени, колони, има влага и течове. Хидроизолацията на плоския покрив е нарушена.   В детска градина 15 "Гълъбче" във Варна югоизточният край на блок А е пропаднал, терасата на първия етаж е отцепена по цялата дължина и по диагонал. Има видими пукнатини по таван, под и стени.   Пропаднали покриви   Някои от проверяваните сгради са с нарушени покривни конструкции, които се нуждаят от ремонт, каза шефът на ДНСК.   Например в основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Брадвари, община Силистра, част от основните греди и дъсчената обшивка са амортизирани и покривът е с пропадания, вследствие от което има течове и паднала мазилка в коридора над стълбището, както и по външните и вътрешните стени.   В Професионалната гимназия по селско стопанство "Никола Вапцаров" в Брезник има видими деформации по тавана на сградата.   Покривът на детска градина "Снежанка" в село Просеник, община Руен, е в лошо състояние и се нуждае от основен ремонт.   Средното училище "Любен Каравелов" в Несебър е с нарушена хидроизолация на покрива и има постоянен теч между хидроизолацията и водоотвеждащата система. Покривните панели на физкултурния салон са провиснали и са с повредени ръбове на греди, на места е оголена армировката.   Преустройства без документи   В някои случаи на проверяващите не са били представени документи за извършените преустройства, посочи арх. Николай Христов.   Като пример беше дадена детска градина номер 22 "Горска приказка" във Варна, където няма документи за монолитно построения втори етаж на забавачката.   В детска градина 12 "Пинокио" във Варна има изпълнени стоманобетонни плочи на първия и втория етаж на основната сграда и филиала.   В основното училище "Св. Кирил Философ" в Перник е направено преустройство на учебни зали във фитнес без строителни книжа и документи за въвеждане в експлоатация.   В основно училище "Георги С. Раковски" в село Голямо ново, община Търговище, е направен ремонт на котелно и газово стопанство без строителни книжа.   Установено е и ползване на отделни обекти без те да са въведени в експлоатация по установения от закона ред. Такъв е случаят в Професионалната гимназия за екология и минна промишленост "Христо Ботев" в Перник, където столовата и кухнята са превърнати във фитнес, за което не са представени документи за въвеждане в експлоатация, каза арх. Христов.   Другите установени нарушения са свързани с пътищата за евакуация и бързо освобождаване на сградите в случай на авария, липса на евакуационни планове, недостатъчен брой или с изтекъл срок на годност на противопожарни уреди.

Брожение сред бежанците: Дайте ни парите!

От 6 месеца не били взимали полагащите им се 65 лева

    


Антична купичка се очаква да донесе 24 млн. лири при продажба на търг

Предметът е изключително рядък и е изработен от китайски порцелан

    


Д-р Петър Берон: България свикна с просешката поза

Според Тео "Тоника" ще надживее крамолите
* Разногласията скрепили приятелството на певеца със Стефан Диомов
След конкурс през 1980 г. Теодор Шишманов е приет във формацията "Тоника СВ", в която пее заедно с Ваня, Милица, Ралица и Драго. Притискана от славата на предшествениците си - "Тоника", новата група бързо заема челните места в "Мелодия на Според Тео "Тоника" ще надживее крамолите * Разногласията скрепили приятелството на певеца със Стефан Диомов След конкурс през 1980 г. Теодор Шишманов е приет във формацията "Тоника СВ", в която пее заедно с Ваня, Милица, Ралица и Драго. Притискана от славата на предшествениците си - "Тоника", новата група бързо заема челните места в "Мелодия на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване