Парламентът подхваща кризата в Украйна, президентът свиква КСНС

Родният парламент най-накрая ще се опита да излезе с обща декларация за кризата в Украйна. Утре се очаква депутати от различните парламентарни сили да се пробват да напишат позицията на страната ни по въпроса. Президентът Росен Плевнелиев пък свиква в понеделник извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата, съ Родният парламент най-накрая ще се опита да излезе с обща декларация за кризата в Украйна. Утре се очаква депутати от различните парламентарни сили да се пробват да напишат позицията на страната ни по въпроса. Президентът Росен Плевнелиев пък свиква в понеделник извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата, съ

Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"

    


Стрелба на кръв от укранските части в Крим?!

На украинските войници се „разрешава да използват оръжия”, след като страната даде първата жертва в Крим, обяви украинското министерството на отбраната. „За своя самозащита и защита на живота им, на украинските военнослужещи в автономна република Крим се разрешава да използват оръжия”, се съобщава в изявление министерството.

България иска русия ангел Мария обратно от Гърция

Мария да бъде върната на България, настоя вчера пред съда в Солун българският консул Георгиев, който представляваше държавата на делото за попечителство в град Лариса. Българската държава настоява прокуратурата да предостави попечителството на Държавната агенция за закрила на детето в град Гурково, тъй като русият ангел Мария е българска гражданка. Мария да бъде върната на България, настоя вчера пред съда в Солун българският консул Георгиев, който представляваше държавата на делото за попечителство в град Лариса. Българската държава настоява прокуратурата да предостави попечителството на Държавната агенция за закрила на детето в град Гурково, тъй като русият ангел Мария е българска гражданка.

Вижте пожара в село Драгичево - СНИМКА

Огромен пожар изпепели ливади и част от гора в пернишкото село Драгичево. Това съобщи за ZaPernik.com кметът на населеното място Тодор Тодоров.

Пожарът се е разразил над стадиона на Драгичево. Около 2 часа три екипа на пожарната и 5 доброволци от селото са се борили с потушаването на пламъците. В гасенето на огнената стихия се е включил екип на софийската пожарна.

В близост до пожара се намира и ЖП линията за Югозападна България. Няма опасност за...

Продължава

Творбите на пет българки разказват в Берлин за водите

Творбите на пет български художнички представя Българският културен институт в Берлин в изложбата „Водите...“/ „Течащи води“ през целия месец март.

"Безспорно е значението на Берлин като мултикултурен художествен център - градът, обединяващ академичната традиция с авангардните течения, дава възможност за създаване и развиване на диалог със София. Реката, която пресича германската столица, не достига до България, но една важна „течаща вода” свързва Германия с България - река Дунав.

Тя, през всичките си извивки и градове донася сецесион, експресионизъм, есенни листа, балове, кораби, парчета спомени… Различните гледни точки на близките по възраст художници представят общото и персоналното в контекста на общоевропейската културна", отбелязват организаторите на събитието.

Произведенията на Бисера Вълева, Анна Цоловска, Лилия Балева, Десислава Денева и Боряна Перчинска

са различноформатни и са изпълнени в маслени бои, водни и графични техники и др. 

Изглед от творбите на Анна Цоловска и Лилия Балева от изложбата в Българския културен институт в Берлин Изглед от творбите на Анна Цоловска и Лилия Балева от изложбата в Българския културен институт в Берлин

Проектът представя различния прочит на темата в творческите интерпретации на съвременни български и германски художници, които по някакъв начин са обвързани със сюжета. Той се състои от свързани изложби в залите на галериите на Българският културен институт в Берлин и Българските културни институти в Будапеща, Виена и Прага, където изложбата проект вече е представяна, но с различни произведения на същата тематика и от същите автори, така че работите да са адекватни на съответните пространства и културни диалози.

"Форматното и сюжетно разнообразие е еквивалентно на динамиката на реката – на голямото й тяло и малки извивки, на началото, на развитието, на разливите, на различните предмети, които се носят по течението. Символиката на водата обединява сътворението, наказанието, пречистването...Сътворяването създава живота. Течащата вода е като живота. Тя редува доброто с по-доброто, съмнението с болката, забвението с възторга... ",  спорелят художничките.

Платната им показват, че водите понякога просто съществуват - като почти неподвижно водно огледало, като опитомена вълна, като диалог на бреговете и разтваряне на желанията, като културно послание, като буря, която връхлита външните пространства и унищожава вътрешното ни усамотение. Водата, тихата и спокойна вода, привлича, подмамва, превръща оглеждащите се в Нарциси, скрива образите, размесва ги и дори не дава възможност да проумеем разтапянето и разпадането на постоянните илюзии.

Една от творбите на Десислава Денева, представена в експозицията Една от творбите на Десислава Денева, представена в експозицията

"Мътната вода крие тайни, градове и съкровища, а много често и отломки на невъзможни желания. Реката символизира плодовитостта, а също така означава гъвкавост. Тя обикаля препятствията и се провира през градовете. Водата поема различните послания и ги трансформира обединявайки ги. Тя отразява различни сгради, пейки, паркове, листове, филтрира еднаквите ни мечти като ги превръща в повод за ново начало или просто за нова изложба", споделят още те.

Настоящият проект е посветен на творческа среща - диалог на художници, провокирани от пространството и философията на различни галерии като галериите на Български културен институт в Будапеща, Виена и Прага.Това са съвременни автори, които интерпретират традицията, но едновременно с това изграждат личен визуален изказ в контекста на търсенията на съвременната пластика, което ги ситуира в Берлинската мултикултурна общност.


Арестуваният кмет на Тетевен бил герой в роман на Георги Стоев

Кметът на Тетевен Милен Ганев Милев бе арестуван в понеделник при акция на ДАНС. Заедно с него бяха задържани и тримата му заместници Левчана Хаджиева, Детелин Първев и Десислав Цветанов, които били изненадани на работното им място около 17 ч.
Милев бил извикан от дома си и прибран пред входа на общината. Кметът на Тетевен Милен Ганев Милев бе арестуван в понеделник при акция на ДАНС. Заедно с него бяха задържани и тримата му заместници Левчана Хаджиева, Детелин Първев и Десислав Цветанов, които били изненадани на работното им място около 17 ч. Милев бил извикан от дома си и прибран пред входа на общината.

Откриха действащи вулкани на Венера

/КРОСС/ Учените отдавна подозират, че вулканите са изиграли огромна роля в еволюцията на забулената в облаци Венера. Изображенията, получени космическия апарат „Venus Express" обаче потвърждава, че и към днешна дата на планетата има вулканични изригвания.Учените са открили четири бели петна на фона на сравнително младата разривна зона, известна като Ganiki Chasma, които „Venus Express" е наблюдавал най-малко 36 пъти. И четирите източника се намират в близост до огромен вулкан, изригнал за последно преди 10-20 млн. години назад. Изглежда, че въпреки липсата на мощни изригвания, на територията на вулкана действат негови по-малки събратя, потоците от лава от които се простират на разстояние до 25 километра.По думите на планетолога Евгений Шалягин на Венера, водещ автор на изследването, вероятно и до ден днешен продължава да има вулканична дейност.

Джакпотът от фонд "Региони" - за Кърджали, Търговище и Кюстендил

Три от 28-те области в страната се отличават с изключително висок коефициент на успеваемост в кандидатстването за пари от правителствения фонд “Региони”. Това са Кърджали, Търговище и Кюстендил. Почти 100% от подадените от тях проекти са одобрени от кабинета при средно ниво на одобрение около 33%. Това става ясно от данни, Три от 28-те области в страната се отличават с изключително висок коефициент на успеваемост в кандидатстването за пари от правителствения фонд “Региони”. Това са Кърджали, Търговище и Кюстендил. Почти 100% от подадените от тях проекти са одобрени от кабинета при средно ниво на одобрение около 33%. Това става ясно от данни,

Банков офис дими, няма пострадали

Гъст дим е излизал от офиса на една от банките на бул. „Цар Шишман” в центъра на Пазарджик, съобщи Фокус. На мястото са били екип на пожарната, противопожарен автомобил, служители на полицията и СОТ. Направен е оглед на място, за да се установи причината за задимяването. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Разък спад на битовата престъпност в Търговищко

Търговище /КРОСС/ Разък спад на битовата престъпност в петте общини на Търговищка област бе отчетено по време на състоялата се днес среща между представители на общините и Областната дирекция на МВР. На нея бяха обобщени досегашните резултати от кампанията за противодействие на престъпността.Според Георги Николов, директор на областната дирекция на МВР, извършваните тематични специализирани полицейски операции в малките населени места дават изключително добри резултати.Участниците в работната среща се обединиха около разбирането, че създаването на звената за самоохрана в селата и изграждането на видеонаблюдение на входно-изходните магистрали ще допринесе за по-високата разкриваемост на престъпленията в Търговищка област.

Санкциите срещу Русия са недопустими и ще имат последствия, заяви Лавров пред Кери


Въведените срещу Русия санкции от Европейския съюз и САЩ са недопустими и ще имат последствия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на държавния секретар на САЩ Джон Кери, предадоха световните агенции.

"Въведените от САЩ и ЕС санкции са абсолютно недопустими и няма да останат без последствия", заяви Лавров в телефонен разговор с Кери, гласи изявление на руското външно министерство. Разговорът се е състоял по инициатива на САЩ.

Жителите на Крим направиха...

Г-7 или Г-8?

Въпреки подписването на договора за присъединяването на Крим към Русия, Руската Федерация остава член на Г-8, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя припомни, че за момента се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи, която трябва да се състои през юни. "Освен това не са взимани никакви други решения", каза канцлерката.

Едновременно с това, Меркел подчерта, че поглъщането на Крим от Русия след референдума и обявяването на независимост са нарушение на международното право. "Така нареченият референдум нарушава международното право, декларацията за независимост, която руският президент прие вчера също не съответства на международното право, както и поглъщането на Крим към Руската Федерация", каза тя.

Меркел подчерта, че международните организации, включително Организацията на обединените нации, Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, споделят това мнение. Германският канцлер заяви още, че на фона на тази безизходица, ще продължат диалога. "Искаме по-добро развитие, особено в Украйна. Но различията в мненията относно Крим остават", заяви канцлерът.

По-рано днес президентът на САЩ Барак Обама призова за среща на високо равнище на страните от Г-7 през следващата седмица, на която да бъде обсъдена ескалиращата конфронтация с Русия. Обама е поискал от своите колеги да се присъединят към него в Хага другата седмица, където ще се проведе среща на върха за ядрената сигурност. Той поиска от световните лидери да дойдат, за да обсъдят кризата с Русия и как биха могли да подкрепят Украйна.

"САЩ и останалите членове на Г-7 вече преустановиха подготовката на срещата на високо равнище на Г-8 в Сочи", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън. "Днес президентът Обама покани своите колеги от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и ЕС на среща на лидерите на Г-7 през следващата седмица в кулоарите на срещата на високо равнище за ядрена сигурност в Хага. Срещата ще се фокусира върху ситуацията в Украйна и по-нататъшните стъпки, които Г-7 може да предприеме, за да подкрепи Украйна.

Украйна никога няма да признае анексирането от Русия на Крим, съобщи говорител на украинското външно министерство днес. "Ние не признаваме и никога няма да признаем т. нар. независимост и т. нар. споразумение за интегрирането на Крим към Русия", заяви Йевген Перебинис. Той допълни, че подписаният договор "няма нищо общо с демокрацията, правовата държава и здравия разум".

Междувременно партията на бившия боксьор и настоящ политик Виталий Кличко УДАР призова властите в Киев да скъсат дипломатическите отношения с Москва. "Предвид враждебните действия на руските власти и международната практика настояваме дипломатическите отношения между Украйна и Русия да бъдат прекъснати незабавно", съобщи партията в комюнике.


Мъжете мислят за секс по 4 часа на ден

/КРОСС/ Европейските учени успяха да разберат за какво мислят мъжете през по-голямата част от деня. От данните става ясно, че мъжете отделят на работата по 3 часа и 35 минути, за социални контракти - 3 часа и 20 минути и цели 4 часа и 20 минути, мислейки за секс. Останалите часове от денонощието мъжът запълва с естествени потребности и сън. По този начин поръчаното от Unilever Compressed изследване е доказало неписаното правило, че съвременните мъже често мислят за секс. Това далеч не е всичко. В хода на изследването са излезли още много любопитни подробности, като например, че 64% от мъжете използват смартфони и таблети в тоалетната, а 70% са склонни да се откажат от голяма част от приятелите си, за да имат повече време за себе си.

Проект с европейско финансиране ще информира за правата на имигрантите в България

Проект “Национална информационна кампания за правата на имигрантите и по-доброто им възприемане от българското общество” ще информира за правата на граждани на трети държави в България чрез провеждане на кампания в медиите и организиране на национален форум.

Президентът свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност

Президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник (24 март), в 10.00 часа.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На заседанието ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България свързани с развитието на кризата в Украйна, се посочва в съобщението.

В понеделник руският президент Владимир Путин призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, а днес обяви анексирането им. Това стана по време на извънредното му обръщение пред Федералното събрание - съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността.

Международната общност очаквано не признава референдума в Крим и анексирането от Русия.

Вчера външните министри наложиха санкции на руски и кримски представители заради кризата в Украйна, а днес лидери на ЕС обявиха анексирането за незаконно и предупредиха Путин, че санкциите срещу Русия ще продължат.


Ронадло бесен заради голи снимки на Ирина с рапър

Футболист номер 1 в света Кристиано Роналдо бил направо бесен на приятелката си Ирина Шейк заради разголени снимки, твърди португалският вестник Футболист номер 1 в света Кристиано Роналдо бил направо бесен на приятелката си Ирина Шейк заради разголени снимки, твърди португалският вестник "Корейро да Маня". Руското гадже на мегазвездата на "Реал" (Мадрид) засне доста предизвикателна фотосесия с рапъра Ар Кели за американското модно списание V magazine. Роналдо бил здраво ядосан, тъй

Wall Street се оттегли в зелената зона

Руският президент Владимир Путин се погрижи за добро настроение на фондовите пазари

    


Херман Ван Ромпой отмени пътуването си до Москва

На украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си след нападението срещу военна част в Симферопол

ВКС отмени присъда срещу Лечков

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия сливенски кмет Йордан Лечков (ГЕРБ) по обвинение за престъпление по служба и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Бургаския апелативен съд. Решението на върховните магистрати е от 17 март. Наказанието на Лечков пада за втори пореден път пред висшата инстанция.
Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия сливенски кмет Йордан Лечков (ГЕРБ) по обвинение за престъпление по служба и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Бургаския апелативен съд. Решението на върховните магистрати е от 17 март. Наказанието на Лечков пада за втори пореден път пред висшата инстанция.

Дядо падна в реката на Драгичево от ЖП моста

Възрастен мъж е паднал в Драгичевска река от ЖП моста в пернишкото село Драгичево, научи ZaPernik.com.

Инцидентът е станал тази вечер около 20 часа. Човекът, на видима възраст около 70-години е паднал в речното корито и е започнал да вика за помощ. 

Жители на селото, които живеят близо до реката чули виковете на мъжа и сигнализирали кметът и "Спешна помощ", които в момента са на мястото на инцидента.

"Не мога да кажа как е станало....

Продължава

Майката на стрелеца от Лясковец налита на бой на репортери

"Да се махате оттука, махайте се че...", разкрещя се баба Стефанка към чакащите я репортери пред приюта на пастор Христо Благинов в Горна Оряховица. Майката на лудия убиец от Лясковец Петко Петков се прибра пеша след 19 ч снощи по тъмно. 76-годишната жена замахна с найлонова торба, която носеше, срещу камерите и фотоапаратите.

StartUp кафе със Себастиан Фрю

 StartUp кафе със Себастиан Фрю - преподавател в Институт за развитие на предприемачеството в Швейцария. Срещата ще се състои на 20.03 (четвъртък) в хотел Арена Ди Сердика, зала "Терра Антика" от 15:30 ч.

На срещата ще бъде представен стартиращ проект на CEED България, който има за цел да насърчи потенциала на малкия и среден бизнес в България, да представи и внедри успешни практики на специалисти от Швейцария, от които могат да се възползват българските предприемачи.

Моля, за потвърждение на участието ви до 17:00 ч. на 19.03.2014 г.

Консултативен съвет за Украйна

Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради ситуацията в Украйна, съобщиха от "Дондуков" 2.

Президентът свиква съвета за национална сигурност заради Украйна

Президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което ще се проведе в понеделник (24...

Проверяват по списък 250 000 българи с оръжие след драмата в Лясковец

Прокуратурата започва масови проверки за оръжие, взривове и боеприпаси в цялата страна след драмата в Лясковец, при която командос бе убит, а трима негови колеги бяха ранени. 
По заповед от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров отдел Прокуратурата започва масови проверки за оръжие, взривове и боеприпаси в цялата страна след драмата в Лясковец, при която командос бе убит, а трима негови колеги бяха ранени. По заповед от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров отдел "Надзор за законност" към Върховната административна прокуратура (ВАП) ще следи как се спазват наредбите за...

Броят арсенала на народа

Пълна проверка на оръжията и боеприпасите, които притежават гражданите, е наредил главният прокурор Сотир Цацаров. До масовото разследване се стига след кървава престрелка в Лясковец, при която един командос загина, а трима негови колеги бяха ранени от психясалия Петко Петков.

Разрешиха на украинските военни в Крим да използват оръжие

/КРОСС/ След падането на първата жертва в Крим министърът на отбраната на Украйна позволи на украинските войници да използват оръжия. „За своя самозащита и защита на живота им, на украинските военнослужещи в автономна република Крим се разрешава да използват оръжия", съобщава в изявление министерството.

Преместиха кметството на Тетевен в ареста

Кметът на Тетевен Милен Милев и тримата му заместници - Детелин Пърлев, Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов, се събраха в понеделник следобед, но не в общината, а в ареста.

Светещи топки ще огреят началото на благотворителния концерт „Вярвам в теб!“

Подготовката на благотворителния концерт „Вярвам в теб!“ е в разгара си! Няколко щастливци, закупили билети и регистрирали ги на сайта на „Сдружение Азбукари“, ще получат възможност да се запознаят със зведите зад кулисите. Трупата на Нешка Робева, професор Илия Илиев, Веселин Маринов, Мариана Попова, Искрен Пецов, група Конкурент, Йоанна Драгнева, Теди Кацарова, Стефан Илчев, Маги Джанаварова, Ники Манолов, Ева, вокална група Щурче, танцова формация „Танцувам не по-различно от теб“, училище за певци „D Stars“, Стефани Борисова, Кристиана Асенова, Галияна, Иво Танев и актьорът Славчо Пеев ще се раздадат за публиката в името на децата с увреждания. Националната кампания „Вярвам в теб!“ цели създаване на специализирана детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания в град Велико Търново. По този повод на 19 март в зала 1 на НДК ще се проведе и благотворителен концерт. Повече от 2 години членовете на „Сдружение Азбукари“ проведоха над 60 инициативи, посветени на социалната интеграция. Стремежът им е да ангажират българското общество с подкрепа за социализирането на децата със специфични потребности, за насърчаване на благотворителността, за развитие на таланта на хлапетата и за подобряване достъпността на градската среда. Екипът на „Сдружение Азбукари“ благодари за оказаната подкрепа от страна на съмишлениците, на сродните организации, на училищата и университетите. Специални благодарности на медиите, които безрезервно съдействат доброто да бъде посявано в изобилие, за да жънем заедно големите успехи. Заповядайте на благотворителния концерт. 19 март, 19:00 часа, зала 1 на НДК. Билети на касите на НДК и от офиса на „Сдружение Азбукари“. Още информация на www.azbukari.org, както и на фейсбук страницата Детски фестивал „Вярвам в теб!“ и на телефони: 0882 881 908, 0882 881901

Цени на билетите : 10 лв., 20лв., 40лв.


САЩ замразяват дипломатическите си отношения със Сирия

Ще ги продължат, ако Башар Асад напусне властта

    


Турция хлопва Босфора за руски кораби

Ако спрямо кримските татари бъде употребено насилие, Турция ще затвори Босфора за руски плавателни съдове. Това е заявил турският премиер Реджеп Ердоган в разговор по телефона с руския президент Путин. По-рано Ердоган и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев са обсъдили заплахата за татарите във връзка с анексирането на Крим от Москва. Ако спрямо кримските татари бъде употребено насилие, Турция ще затвори Босфора за руски плавателни съдове. Това е заявил турският премиер Реджеп Ердоган в разговор по телефона с руския президент Путин. По-рано Ердоган и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев са обсъдили заплахата за татарите във връзка с анексирането на Крим от Москва.

БЕХ предложи 4 варианта на София за дълга на парното

Българският енергиен холдинг е предложил четири варианта на столичната община, за да погаси веднага дълга на “Топлофикация София” за държавните доставки на природен газ. Те са заем (облигационен или банков) от 500 млн. лв., листване на столичното парно на борсата или създаване на инвестиционно дружество. 
Вариантите са предложени на среща в държав Българският енергиен холдинг е предложил четири варианта на столичната община, за да погаси веднага дълга на “Топлофикация София” за държавните доставки на природен газ. Те са заем (облигационен или банков) от 500 млн. лв., листване на столичното парно на борсата или създаване на инвестиционно дружество. Вариантите са предложени на среща в държав

Проф. Атанас Палазов: Обезпокоително е намаляването на запасите от калкан в Черно море

Варна. С всяка година намаляват запасите от калкан в Черно море, което е много обезпокоително. Това заяви пред Радио „Фокус” – Варна директора на Института по Океанология проф. д-р Атанас Палазов. По думите му, вече е общоприет факта, че разпада на социалистическата система и някои мерки, които са били предприети в Европа, във връзка с ограничаване използването на изкуствени торове, е довело до намаляване на натиска върху Черно море, от гледна точка на топогенни замърсители.

Димитър Димитров отрече преговори с "Ботев"


Треньорът на "Черноморец" Димитър Димитров-Херо отрече твърденията, че е търсен от ръководството на "Ботев". Специалистът заяви, че ще остане в бургаския клуб.

"Аз лъжи няма да опровергавам. Не съм имал контакти с никой от "Ботев". Това, че някой журналист измислил нещо, друг го е преписал и аз сега трябва да опровергавам всяка една измислица. Това е несериозно просто", заявил Димитров пред Plovdiv24.bg.

Той има договор "Черноморец" до 2016 г. Освен това желанието му е да...

БСП ще бие ГЕРБ на евровота

Няма спор, че БСП ще победи ГЕРБ на предстоящия евровот. Това обяви зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Паника в центъра на Пазарджик

Пазарджик /КРОСС/ Гъст дим, излизащ от офиса на една от банките в центъра на Пазарджик, вдигна на крак пожарна, полиция и СОТ. По-късно се оказало, че задимяването е тръгнало от техника вътре в банката.Служител на клона е отворил офиса, пожарникарите са извършили оглед на място и са установили, че няма сериозен проблем.Най-вероятната причина е проблем в офиса на банката. При инцидента няма пострадали хора и нанесени щети. В момента на място на инцидента има екип на СОТ, който изчаква димът окончателно да се разсее и офисът да бъде затворен.

Кокаиновият крал напусна затвора в линейка!

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо напусна Централния затвор в София с линейка. Излизането му обаче беше покрито с истерия, тъй като нито един от чакащите го навън репортери не го видя да напуска сградата. Оказа се, че Банев е бил качен в линейката и изведен тайно, а че се е прибрал у дома видяха чакащите го в боянската му къща друга група репортери, които го мернаха в далечината.

11-годишно дете почина при катастрофа

11-годишно детенце загина при инцидент на главен път София - Русе, в село Златна Панега. Това информират от ловешката полиция. 
Катастрофата е станала около 15:00 часа.
Детето е било блъснато на пътя от лек автомобил, управляван от 37-годишен мъж, жител на Златна 11-годишно детенце загина при инцидент на главен път София - Русе, в село Златна Панега. Това информират от ловешката полиция.  Катастрофата е станала около 15:00 часа. Детето е било блъснато на пътя от лек автомобил, управляван от 37-годишен мъж, жител на Златна

Предстоящи събития в страната за утре, 19 март

***Лондон /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение във Великобритания. ***Видин /КРОСС/ От 10.00 часа в сградата на Областната администрация в град Видин ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София /КРОСС/ От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 09.00 часа пред Министерство на финансите на ул. „Г.С. Раковски № 102" ще се проведе протест на жителите на столичните квартали: „Бенковски", „Илиянци", „Требич", „Враждебна", „Малашевци", „Княжево" и „Бояна" срещу ниската оценка на земите им, засегнати от строежа на „Северната тангента". ***София /КРОСС/ От 09.30 часа състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов. ***София /КРОСС/ От 10.00 часа в зала „София" на Съюза на архитектите в България (ул. „Кракра" 11), ще се проведе пресконференция на Сдружение „Аз обичам България" и Съюза на архитектите в България по повод приключването на конкурса за идеен проект на Монументален комплекс „Васил Левски" край Свиленград. ***София /КРОСС/ От 10

Създават културна полиция

Министерството на културата е започнало работа по създаване на „културна полиция” или полиция в областта на културата, обяви вчера министър Петър Стоянович, който заедно със заместничката си Велислава Кръстева представи на специална церемония пред медиите две уникални културни ценности, върнати на държавата.

До края на годината започва работа по нов закон за обществените поръчки

"Работата по създаване на нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) ще започне до края на тази година”, заяви вицепремиерът Даниела Бобева по време на...

"Южен поток" да бъде спрян, призовават енергийни експерти

Проектът "Южен поток" незабавно трябва да бъде спрян, с оглед на безпрецедентните действия на Руската федерация в Крим. Това коментира в сутрешния блок на ТВ "Европа" енергийният експерт Георки Касчиев. Според него България трябва да търси алтернативни източници като шистов газ, внос на газови доставки от Катар или да се включи при евентуално подновяване на проекта "Набуко", за да стане най-накрая по-независима енергийно от Москва.

ЕРП-тата започнаха да плащат на НЕК

Часове преди изтичането на крайния срок, даден им от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), енерго дружествата започнаха да превеждат пари на НЕК. Плащанията обаче са частични и са далеч от сумата от 318 млн. лв., която НЕК си търси от ЕРП-тата.

ГЕРБ предложи три мерки срещу ликвидната криза в енергетиката

Огромната ликвидна криза в енергетиката, породена от цените на тока, може да бъде преодоляна с прилагането на три спешни мерки, които са способни да осигурят приходи от около 500 млн. лв. Това обявиха на извънредна пресконференция депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Томислав Дончев, които съответно бяха министри на икономиката и енергетиката и по еврофондевете в правителството на Бойко Борисов, което подаде оставка преди година след бурни февруарски протести срещу високите сметки за ток и парно.   Именно около 500 млн. лв. е дефицитът в цената на електроенергията, определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на август 2013 г., когато бе променен моделът на ценообразуването и разходите на електроразпределителните предприятия и на НЕК за изкупуване на зелена енергия не бяха признати в цената на тока, за да бъде тя намалена тогава, а в края декември отново бе свалена въпреки предупрежденията не енергийните фирми, че така се залага бомба в енергетиката. ДКЕВР разчиташе да покрие дефицитът в тарифите с приходи от продажба на държавни спестени парникови емисии, но парите се оказаха недостатъчни.   В допълнение отменена от съда методика за компенсиране на разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за зеления ток забърка сегашния батак с дължими суми от страна на НЕК към ЕРП-тата за възобновяемата енергията, които трите дружества решиха да си прихванат от свои плащания към НЕК. Така се стигна до ултиматум от страна на държавата ЕРП-тата да си платят всичко към НЕК, без да е ясно кога и дали тя от своя страна ще им плати своите борчове.   Добрев и Дончев посочиха, че проблемът с липсата на пари в НЕК, която по този начин не може да се разплати на електроцентралите, а те на мините, може да се реши без да се стига до отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и национализацията на активите им, което би струвало на държавата няколко милиарда.   Първата незабавна мярка, която може да доведе до постъпления в НЕК, е възстановяването на 193 млн. лв., дадени от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за дейността на компанията "Южен поток България" за строежа на газопровода през българска територия. Проектът е замразен, работи се на техническо ниво, което значи, че средства за него не са необходими и БЕХ може да си изцтегли парите и да ги предостави на дъщерната си НЕК, обясни Делян Добрев, цитиран от БТА.   Като втора спешна стъпка от ГЕРБ препоръчват да започне продажба на гаранции за произход на зелена енергия - на първо време от март 2013 г. до момента. Те са собственост на държавата, своеобразна ценна книга, посочи бившият министър на икономиката и енергетиката. Той изчисли, че около 150 млн. лв. може да осигури тази мярка, чието въвеждане се коментира поне от десетина години, но така и не се случва въпреки решения и правила за издаването на тези сертификати от ДКЕВР.   Спасително за енергетиката и НЕК е и връщането на предишната такса за износ на ток, която при ГЕРБ е била в пъти по-висока, а в момента е в пъти намалена. Това би осигурило още около 15 млн. лв. според изчисленията на Делян Добрев.   "Автосугестичните повтаряния в НЕК ще ни докарат голямата беля", коментира Томислав Дончев. Той обобщи, че политиката на управляващите в сектора ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще "избие" отнякъде. Политическата илюзия, че може да харчиш повече, отколкото изкарваш, в конкретна ситуация може да се превърне в икономическа катастрофа, предупреди депутатът. И посочи, че подобен подход се следва и в други сфери като социалната, например.

Памела се разголи за Purple /снимки 18+/

/КРОСС/ Памела Андерсън отново е във вихъра си. Сексапилната блондинка продължава да бъде все така секси и доказа това с фотосесия за Purple. Секс бомбата демонстрира високо самочувствие и завидно тяло за 46-годишна жена, когато позира по евино облекло пред обектива на фотографа Санте Д'Орацио. Вниманието на всички обаче приковават прелестите на Памела, които са и отговорни за нейната широка популярност.      

Украинските военнослужещи в Крим вече ще могат да използват оръжие

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че на украинските войници се „разрешава да използват оръжия", след като страната даде първата жертва в Крим след превземането на полуострова от руски и прокремълски военни преди близо три седмици, съобщи Франс прес.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че на украинските войници се „разрешава да използват оръжия", след като страната даде първата жертва в Крим след превземането на полуострова от руски и прокремълски военни преди близо три седмици, съобщи Франс прес. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с

Кола уби 11-годишно дете на пътя

11-годишно детенце загина при инцидент на главен път София - Русе, в село Златна Панега. Това информират от ловешката полиция. 
Катастрофата е станала около 15:00 часа.
Детето е било блъснато на пътя от лек автомобил, управляван от 37-годишен мъж, жител на Златна 11-годишно детенце загина при инцидент на главен път София - Русе, в село Златна Панега. Това информират от ловешката полиция.  Катастрофата е станала около 15:00 часа. Детето е било блъснато на пътя от лек автомобил, управляван от 37-годишен мъж, жител на Златна

От 7 май пенсията ще може да се взема от всяка поща

От 7 май пенсионерите ще могат да си получават пенсията не само в кварталната пощенска станция, а във всяко населено място. Това каза шефът на “Български пощи” Валентин Петков.
Да кажем, възрастният човек е на почивка на морето или на гости в друг град. Отива в пощенската станция и срещу заявление и лична карта получава пенсията си. От 7 май пенсионерите ще могат да си получават пенсията не само в кварталната пощенска станция, а във всяко населено място. Това каза шефът на “Български пощи” Валентин Петков. Да кажем, възрастният човек е на почивка на морето или на гости в друг град. Отива в пощенската станция и срещу заявление и лична карта получава пенсията си.

Украинските военни в Крим получиха разрешение да използват оръжие

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че на украинските войници се „разрешава да използват оръжия Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че на украинските войници се „разрешава да използват оръжия", след като страната даде първата жертва в Крим след превземането на полуострова от руски и прокремълски военни преди близо три седмици, съобщи Франс прес. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване