Разговорът Борисов-Танов за Мишо Бирата е истински, обяви комисията

Цонев посочи, че фактите събрани до сега в комисията потвърждават

Мик Джагър недоумява защо приятелката му се е самоубила

"Изкарахме заедно прекрасни години", написа в сайта си певецът

    

Миг Джагър недоумява защо приятелката му се е самоубила

"Изкарахме заедно прекрасни години", написа в сайта си певецът

    


Имало ли е план за присъединяването на Крим към Руската федерация?

Според Илиян Василев Путин е бил изненадан от случващото се в Украйна

    


Плевнелиев свиква КСНС заради Украйна

София /КРОСС/ В понеделник в 10.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.На заседанието ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна.    

Махнаха връзките на обувките на Петя Райчева, за да не се обеси

Бургазлийката Петя Райчева, която бе арестувана заради опита за убийство на 40-годишен поляк остава в ареста, реши Бургаският окръжен съд (БОС).
Според съдия Петя Петрова момичето може да се укрие или извърши друго престъпление. Тя е опасна и заради лабилната си психика според магистратите.
Поради тази причина Петя Райчева бе доведена в съдебна Бургазлийката Петя Райчева, която бе арестувана заради опита за убийство на 40-годишен поляк остава в ареста, реши Бургаският окръжен съд (БОС). Според съдия Петя Петрова момичето може да се укрие или извърши друго престъпление. Тя е опасна и заради лабилната си психика според магистратите. Поради тази причина Петя Райчева бе доведена в съдебна

Новата платформа Android Wearables дебютира с устройство на LG

Часовникът LG G, задвижван от Android Wear, е създаден в тясно сътрудничество с Google

    


Забавачката със синьото мляко с нов директор

/КРОСС/ Детската градина „Слънце" в Асеновград, прочула се със синьото мляко, раздадено за закуска преди седмица, е с нов директор. За временно изпълняваща длъжността е определена Златка Тоскова, която ръководи детска градина „Никола Вапцаров". „Мисля, че мога да помогна, за да се преодолее тази ситуация и отново да се говори добре за детската градина", каза Тоскова. По думите й, има голямо напрежение сред персонала заради продължаващите проверки, но децата, които посещават градината, не са намалели.

Хеликоптер падна в центъра на Сиатъл, загинаха поне двама души

Хеликоптер с телевизионен екип падна в центъра на американския град Сиатъл. По предварителни данни загинали са двама души, ранен е още един човек, който се е намирал в една от двете коли, улучени от парчета от разбилата се машина.   Засега не са ясни причините за катастрофата.

Хеликоптер падна в центъра на Сиатъл, загинаха двама души

Хеликоптер с телевизионен екип падна в центъра на американския град Сиатъл. По предварителни данни загинали са двама души, ранен е още един човек, който се е намирал в една от двете коли, улучени от парчета от разбилата се машина.   Засега не са ясни причините за катастрофата.

Христо Кирчев: Москва няма интерес да спира газа

Светът е много глобален и интегриран, за да започнем да го разделяме на студена, топла и не знам каква си война. Държавите са толкова взаимно зависими и обвързани, че никой няма интерес от горещи конфликти. Това коментира в студиото на Дарик Варна бившият кмет на Варна Христо Кирчев и отявлен американофил.

Бизнес семинар в София представи Хонконг като партньор за успех в Китай

Търговско-икономическото Представителство на Хонконг в Брюксел (HKETO), заедно със съдействието на Съвета за Търговия и Развитие на Хонконг (HKTDC) проведе днес, в хотел Шератон в София, бизнес форум с участието на около 120 български фирми, браншови организации и предприемачи. В семинара ”Хонконг - Вашият партньор за успех в Китай” Търговско-икономическото Представителство на Хонконг в Брюксел (HKETO), заедно със съдействието на Съвета за Търговия и Развитие на Хонконг (HKTDC) проведе днес, в хотел Шератон в София, бизнес форум с участието на около 120 български фирми, браншови организации и предприемачи. В семинара ”Хонконг - Вашият партньор за успех в Китай”

Синдикати: Държавата ще фалира „Терем-Хан Крум"

/КРОСС/ Работниците в „Терем-Хан Крум" в Търговище изпратиха тревожна декларация, в която изразяват притеснението си от възможността дружеството да бъде доведено до фалит.„От 2008 г. държавата не е възлагала нито един лев поръчка за ремонт и въоръжение на техника", предупредиха от дружеството. Те изразиха съмнение, че държавата наистина няма нужда от услугите на фирмата и съзряха в неглежирането й съзнателна политика.„Не разбираме защо армията продаде бронетанковата техника като старо желязо, вместо да я ремонтира и да я продаде многократно по-скъпо", заявиха служителите, подкрепени от синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа".От дружеството настояха военният министър да представи план за осигуряване на заетост, по-високи доходи и оздравяване на предприятието. „Без друго живеем в регион с висока безработица. Не желаем нейното изкуствено повишаване!", написаха служителите и предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути, може да се стигне и до стачки.

Петя, намушкала 7 пъти поляк, остава в ареста

Бургазлийката Петя Райчева, която бе арестувана заради опита за убийство на 40-годишен поляк остава в ареста, реши Бургаският окръжен съд (БОС).
Според съдия Петя Петрова момичето може да се укрие или извърши друго престъпление. Тя е опасна и заради лабилната си психика според магистратите.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, Бургазлийката Петя Райчева, която бе арестувана заради опита за убийство на 40-годишен поляк остава в ареста, реши Бургаският окръжен съд (БОС). Според съдия Петя Петрова момичето може да се укрие или извърши друго престъпление. Тя е опасна и заради лабилната си психика според магистратите. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

Лидерът на кавказките ислямисти Доку Умаров е мъртъв, твърди джихадистки сайт


Лидерът на кавказките ислямисти и най-търсеният човек в Русия – Доку Умаров – е мъртъв. Това съобщава сайтът на групировката "Кавказки емират" www.kavkazcenter.com.

В съобщението с отметка "Некролог" се казва единствено, че Умаров е "станал мъченик", без да се дават някакви подробности. Засега няма потвърждение на информацията от руските власти или от други източници.

В миналото страницата, която е сред основните сайтове на руските ислямистки бунтовници, е използвала...

Нападнаха украински войници в Крим, раниха един

Украински войници в базата в столицата на Крим Симферопол са нападнати от руски военни, а един от украинските военнослужещи е ранен, съобщи Ройтерс.

"Един от нашите войници е ранен във врата и ключицата. Барикадирали сме се на втория етаж. Централното командване е превзето, а командирът ни е пленен. Искат от нас да сложим оръжие, но ние не възна Украински войници в базата в столицата на Крим Симферопол са нападнати от руски военни, а един от украинските военнослужещи е ранен, съобщи Ройтерс. "Един от нашите войници е ранен във врата и ключицата. Барикадирали сме се на втория етаж. Централното командване е превзето, а командирът ни е пленен. Искат от нас да сложим оръжие, но ние не възна

Служители на "Напоителни системи" са решени да бойкотират водния сезон


Около 140 служители на дружество "Напоителни системи" в Пазарджик излязоха на протест заради неплатени заплати. Работещите дават срок до понеделник да получат парите си, в противен случай ще предприемат по-драстични действия.

Работниците искат от работодателя си да им изплати заплатите за последните три месеца и да внесе осигурителните им вноски. Протестиращите са подкрепени от двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", а протести се провеждат и в други градове, където има работници на...

Започна кампанията за директни плащания

Кандидатите за получаване на директни плащания през 2014 г. вече могат да подават заявления за това. Крайният срок е до 15 март без санкции и до 9...

„Газпром” с предложение да развива петролния и газовия сектор на Крим

На въпрос дали украинският регион, който след референдума обяви своята независимост и изпрати молба за присъединяване към Русия, е получил предложения от руски компании да развиват петролната и газовата индустрия, вицепремиерът на Крим Рустам Тамиргалиев каза: „Разбира се, „Газпром На въпрос дали украинският регион, който след референдума обяви своята независимост и изпрати молба за присъединяване към Русия, е получил предложения от руски компании да развиват петролната и газовата индустрия, вицепремиерът на Крим Рустам Тамиргалиев каза: „Разбира се, „Газпром" пръв се свърза с нас."

Държавата предлага София да вземе 500 млн. лв. заем, за да плати дълга на "Топлофикация"

Държавата е поискала Столичната община да да вземе заем от 500 млн. лв., за да погаси задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи БТА.
 
По думите на председателя на Столичния общински съвет /СОС/ Елен Герджиков предложението е отправено вчера от експерти на министерството в рамките на първата среща на работна група за "Топлофикация София", в която от страна на СОС са участвали зам.-кметът по финанси, зам.-председател на съвета, представители на...

Какво ядат студентите: Големият глад в "греховния" град

МОНИКА ЦВЕТКОВА
МИЛЕН МИЛАНОВ

Градът, който никога не спи. Не, нямаме предвид Ню Йорк. А Студентския град в София - символът на вечната младост и неспирния купон в столицата. За едни той е Мека на забавленията и запазена територия на интелигентната младеж с провинциално потекло. За други - глобалното село в полите на Витоша, МОНИКА ЦВЕТКОВА МИЛЕН МИЛАНОВ Градът, който никога не спи. Не, нямаме предвид Ню Йорк. А Студентския град в София - символът на вечната младост и неспирния купон в столицата. За едни той е Мека на забавленията и запазена територия на интелигентната младеж с провинциално потекло. За други - глобалното село в полите на Витоша,

НЕК не прие парите на ЕВН

Дружеството е заплашено от отнемане на лиценза

Снайперист уби боец от отряда по самоотбрана в Симферопол

/КРОСС/ Боец от отряда по самоотбрана е застрелян в Симферопол, други двама са ранени, съобщи агенция „Криминформ". Инцидентът е станал на улицата „Кубан". Според предварителната информация, неизвестно лице със снайпер е открило огън от прозореца на една къща. Други подробности не се съобщават.    

Автобус падна върху шофьора си и му премаза ръката

44-годишен шофьор на автобус, ремонтиращ возилото си, пострада тежко днес при нелеп инцидент в Разлог, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Руски сили атакуваха украинска военна база в Крим

Руски сили са атакували украинска база в главния град на Крим, Симферопол, като според първоначална информация един украински военнослужещ е загинал, а друг е ранен.   Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че конфликтът с Русия е преминал във военен стадий и поиска свикване на комисия с участието на САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса.   "Руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Трябва да се реши въпросът за недопускане на по-нататъшно ексалиране на военния конфликт", заяви Яценюк.   Украински военен говорител съобщи, че при нападението на руските сили един военнослужещ е ранен във врата и ключицата. По-късно говорителят на регионалното министерство на отбраната Владислав Селезньов съобщи, че има и убит украински войник.    Командващият на украинския флот Сергий Гайдук съобщи от своя страна, че опитите за превземане на военни обекти с щурм и с използване на оръжие са се увеличили през последните дни.   Киев: Анексирането на Крим е опасно за цяла Европа   Временният президент на Украйна Олександър Турчинов заяви по-рано, че "Украйна и целият цивилизован свят няма никога да признаят анексирането на украинска територия".   "Това е опасно решение, което няма никакви юридически последствия. Това е опасна провокация не само за Украйна, а и за Европа и за целия свят", каза той.   Според Киев подписаното в Москва споразумение няма нищо общо с демокрацията, с правото и със здравия разум.   Кличко иска скъсване на отношенията с Москва   Партията УДАР на бившия шампион по бокс Виталий Кличко и кандидат за президентския пост на Украйна на изборите на 25 май призова за незабавно скъсване на дипломатическите отношения на Украйна с Русия.   "Предвид враждебните действия на руските власти и практиката на международните отношения ние настояваме за незабавно скъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия", каза лидерът на партия УДАР в изявление, публикувано в отговор на присъединяването на Крим към Русия.   Очаквайте подробности.

Путин: Крим и Севастопол се връщат в родното пристанище

/КРОСС/ На митинг под надслов „Крим иска Русия!" президентът на Руската Федерация Владимир Путин благодари на жителите на Крим и Севастопол за тяхната твърда позиция и заяви, че след тежко, продължително и изнурително плаване те са се върнали в родното пристанище - Русия. „Ние много силно преживявахме за Крим. Русия им отговори с топлина, обърна се към тях и откри цялото си сърце и цялата си душа", - заяви още президентът Путин, предаде РИА „Новости".

Спец пренасочил полет МН370

“Боинг-777” на малайзийските авиолинии изчезна безследно на 8 март с 239 души на борда. Днес властите смятат, че става дума за отвличане. Вместо да управлява механично самолета, въпросният човек набрал 7-8 команди на компютъра, разположен между командира на полета и помощника му. Този компютър е системата за управление на полета. “Боинг-777” на малайзийските авиолинии изчезна безследно на 8 март с 239 души на борда. Днес властите смятат, че става дума за отвличане. Вместо да управлява механично самолета, въпросният човек набрал 7-8 команди на компютъра, разположен между командира на полета и помощника му. Този компютър е системата за управление на полета.

Пернишките учители се надигнаха срещу червената метла уволнила Румяна Гьорева

Онлайн петиция в защита на политически уволнената от Инспектората по образование Румяна Гьорева тръгна в Перник днес, научи zaPernik.com.

Петицията е озаглавена „За признаване високия професионализъм на Р. Гьорева- РИО, Перник”, по повод на това, че от Инспектората се опитаха да изкарат Гьорева некадърна, след като 10 години е била топ служител на институцията.

Десетки учители се подписаха в защита на колежката си. Те твърдят...

Продължава

Капон: Никаква толерантност към политиката на Путин

София /КРОСС/ Решението на президента Путин за практическо анексиране на Крим и присъединяването му към Руската Федерация, е нагъл акт, в разрез с международното право, който поставя един голям въпрос пред света и пред България в частност: как може да се отговори на една имперска инвазия и брутално териториално разширение, което директно накърнява чужд държавен суверенитет.Очевидно в глобален план трябва да бъдат изработени механизми, които ефективно да препятстват подобна политика, защото през 2008 г. практическото анексиране на Южна Осетия и Кавказия от територията на Грузия, бяха проспани. Кой днес може да защити други територии в Източна Украйна, в които Москва инициира конфликти? Кой ще съхрани Приднестровието или Молдова?"Европа днес не трябва да допуска голямата грешка на миналото столетие и да смята, че един амбициозен диктатор ще се задоволи само с първата хапка. Така стана с Хитлер през XX век", коментира председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й България, като страна, е решила съществуването си, правейки съзнателен избор между Съветския съюз и Европейския съюз. Този избор е в полза на цивилизацията, а не на империализма, категорична е Мария Капон.Единна народна партия апелира към всички политически сили в България да бъдат отговорни пред страната си. Очевидно предстоят изпитания за нас и за целия цивилизован свят

Пролетна екозагадка


За какво служат тези прегради? Пояснение - всяко година напролет в "моето" немско село се появяват тези прегради, поставяни от доброволци на местна екоорганизация.


Плевнелиев: Британският бизнес може да бъде част от икономическата промяна в България

Информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата и автомобилният сектор са областите, в които бизнесът от Великобритания може да намери сериозни перспективи за развитие на партньорства в България. Това стана ясно на британско-български бизнес форум, който беше открит от президента Росен Плевнелиев в Лондон, с участието на около 60 представители на бизнеса от двете страни.

САЩ преустанови дипломатическите си отношения със Сирия

/КРОСС/ САЩ преустановиха дипломатическите си отношения със Сирия, предаде „Ройтерс", позовавайки се на изявление на специалния пратеник на САЩ в Сирия. Спира се и работата на сирийското посолство и консулствата на територията на страната. Служители на посолствата и консулствата на Сирия в Мичиган и Тексас са получили нареждане да напуснат територията на САЩ.По думите на специалния пратеник е неприемливо в САЩ да продължават да работят хора, назначени от президента на Сирия Башар ал Асад.

Книгата на Дженифър Анистън може да навреди на имиджа на Джоли

Биографията на Дженифър Анистън заплашва да разбие имиджа на Анджелина Джоли, предаде БГНЕС. Джоли била притеснена от предстоящата биография на Дженифър Анистън, в която се твърди, че ще излязат по...

Сидеров: Българите в Украйна се страхуват от превратаджиите

„Българите в Украйна се страхуват от превратаджиите”. Това заяви пред bTV лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който изпрати петима представители на партията да сл...

Руснаци нападнаха украински войници в Крим, има ранен

Украински войници в базата в столицата на Крим Симферопол са нападнати от руски военни, а един от украинските военнослужещи е ранен, съобщи Ройтерс.

Украински войници в базата в столицата на Крим Симферопол са нападнати от руски военни, а един от украинските военнослужещи е ранен, съобщи Ройтерс. "Един от нашите войници е ранен във врата и ключицата. Барикадирали сме се на втория етаж. Централното командване е превзето, а командирът ни е пленен. Искат от нас да сложим оръжие, но ние не възна

Битката с младежката безработица тръгва с 90 млн. лв. от бюджета през май

Отличникът в усвояването на европейските фондове "Човешки ресурси" ще е първата оперативна програма, която ще заработи през настоящия програмен период още преди да е одобрено Споразумението за партньорство и самата тя от Европейската комисия. Плановете са още през май да бъдат отворени схемите за борба с младежката безработица с пари от бюджета. Това съобщи Васил Асенов от отдел "Програмиране и планиране" на оперативната програма по време на обсъждане, организирано от Информационния център по еврофондовете в София. Бюджетът на оперативна програма "Човешки ресурси" до 2020 г. е 895 млн. евро, като средствата са значително повече по всички мерки спрямо изминалия програмен период, отбеляза Асенов. 41% от средствата ще отидат за борба с безработицата, а 15% - са за младежката безработица. Една трета от парите са предвидени за намаляване на бедността и ромите. Предвижда се да има едно ръководство за кандидатстване, опростени процедури и електронен обмен на разходите. Целта е вместо 166 схеми, както беше през изминалия период, сега да имаме 20 схеми за подпомагане, каза Асенов. По думите му през настоящия програмен период фокусът ще бъде върху резултата, а не върху чековете и листовете. Стартът с 90 млн. лв. срещу младежката безработица За тази година предвиденият бюджет за борба с младежката безработица е 90 млн. лв., като с тях ще бъдат обслужени над 129 хиляди младежи до 24 години, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова в интервю за investor.bg. За сравнение през 2013 г. 2267 младежи са били включени в обучения, а 2066 са намерили работа по линия на програма "Човешки ресурси", отчете Петър Карагинев, от оперативната програма "Човешки ресурси" (ОПЧР). Плановете за тази година са за всеки младеж до 24-годишна възраст, регистриран в бюрото по труда, да бъде изготвен индивидуален план за действие с оценка на неговите знания и умения – общо около 75 000. На тази база ще се предоставят и услугите. Така ако младежът има специалност, комуникативен е, с много добри ключови компетенции, веднага може да бъде насочен към свободно работно място на пазара на труда и да бъде препоръчан на работодател, който да го наеме. Очаква се така да намерят работа около 7500 младежи през годината. Ако лицето има добра квалификация, но не може да си напише автобиографията и не знае как да се държи на интервю за работа, тогава ще бъде включен в група за мотивационно обучение или в индивидуална работа, за да усвои съответните умения. По тази мярка е предвидено да преминат 14 000 младежи през тази година. Ако пък кандидатът е със средно общо образование и няма друга квалификация, но пък има професия, която не се търси в момента на пазара на труда, той може да бъде пренасочен към курсове за допълнителна квалификация. Ако се прецени, че кандидатът има потенциал, може да бъде насърчен да кандидатства за висше образование. В друг случай - хора, които имат придобита квалификация, но като цяло изпитват несигурност за прилагането й, може да бъдат включени в субсидирана заетост, така че да затвърдят уменията, които вече са придобили. Други могат да бъдат насочени към стажантски програми, обявени от работодатели. По тези мерки е предвидено да преминат около 31 хиляди младежи. Целият бюджетът на програмата "Гаранция на младежта" за страната ни е 110 млн. евро от еврофондовете, които трябва да бъдат изразходвани до 2017 г. Отделно всяка година от националния бюджет се отделят средства съгласно националния план за борба с младежката безработица. Целта е през различните мерки на програмата да преминат 804 хиляди младежи, като безработицата сред тях от сегашните 30% да бъде сведена до 7% до 2020 г., по думите на Росица Янкова. Работа с обезкуражените младежи За първи път се предвижда и работа с т.нар. обезкуражени младежи. Това са тези, които нито учат, нито работят. За тяхното включване на пазара на труда ще се работи съвместно с Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. Те ще издирват учениците, които са напуснали училище и нито работят, нито учат. На тях ще им се помага чрез младежките информационни консултативни центрове, които предстои да се създадат. Те ще ги мотивират или да се върнат в училище, или да се запишат в бюрата по труда, за да им бъде намерена работа. Подпомагане на стартиращи и социални компании Новото е, че през този програмен период по програмата ще могат да бъдат подпомагани стартиращи компании, дори и на работещи, като се предвижда помощта да се увеличи до 50 000 лв. Сега това право имаха само безработни, като помощта беше 20 000 лв. Целта е по този начин да се насърчи малкия бизнес, каза Васил Асенов. Тези схеми обаче се очаква да бъдат отворени след две години. Ще се насърчава и социалното предприемачество, като това ще са фирми, които ще работят без печалба. За да няма злоупотреби, ще бъде създаден регистър на социалните предприятия, каза Асенов. Заради новите схеми се предвижда да бъде приложен финансов инженеринг за първи път по "Човешки ресурси". В момента се дискутира насърчаването да става чрез създаването на гаранционен фонд, но това все още не е решено. Промени във ваучерите за образование Ваучерните схеми за работещи и безработни, които се радваха на голям успех, но ефектът от тях се оказва спорен, ще съществуват и през новия програмен период, но системата се променя. С предимството ще се ползват хората над 55 години и тези с ниско образование, каза Васил Асенов. Успоредно с това се предвижда да се финансира и скъпо образование на вече работещи, което струва примерно 5000 или 10 000 лева. Като пример Асенов даде обученията на ИТ специалисти или лекари. Оператична програма "Човешки ресурси" Приоритетна ос средства в млн. евро % Подобряване достъпа до заетост и работни места  367 41 Подобряване достъпа до заетост  по инициативата "Младежка заетост" 134 15 Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 295 33 Модернизиране на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването 45 5 Транснационално сътрудничество 18 2 Техническа помощ 36 4 Общо 895 100 Източник: ОПЧР

Пред май тръгва битката с младежката безработица с 90 млн. лв. от бюджета

Отличникът в усвояването на европейските фондове "Човешки ресурси" ще е първата оперативна програма, която ще заработи през настоящия програмен период още преди да е одобрено Споразумението за партньорство и самата тя от Европейската комисия. Плановете са още през май да бъдат отворени схемите за борба с младежката безработица с пари от бюджета. Това съобщи Васил Асенов от отдел "Програмиране и планиране" на оперативната програма по време на обсъждане, организирано от Информационния център по еврофондовете в София. Бюджетът на оперативна програма "Човешки ресурси" до 2020 г. е 895 млн. евро, като средствата са значително повече по всички мерки спрямо изминалия програмен период, отбеляза Асенов. 41% от средствата ще отидат за борба с безработицата, а 15% - са за младежката безработица. Една трета от парите са предвидени за намаляване на бедността и ромите. Предвижда се да има едно ръководство за кандидатстване, опростени процедури и електронен обмен на разходите. Целта е вместо 166 схеми, както беше през изминалия период, сега да имаме 20 схеми за подпомагане, каза Асенов. По думите му през настоящия програмен период фокусът ще бъде върху резултата, а не върху чековете и листовете. Стартът с 90 млн. лв. срещу младежката безработица За тази година предвиденият бюджет за борба с младежката безработица е 90 млн. лв., като с тях ще бъдат обслужени над 129 хиляди младежи до 24 години, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова в интервю за investor.bg. За сравнение през 2013 г. 2267 младежи са били включени в обучения, а 2066 са намерили работа по линия на програма "Човешки ресурси", отчете Петър Карагинев, от оперативната програма "Човешки ресурси" (ОПЧР). Плановете за тази година са за всеки младеж до 24-годишна възраст, регистриран в бюрото по труда, да бъде изготвен индивидуален план за действие с оценка на неговите знания и умения – общо около 75 000. На тази база ще се предоставят и услугите. Така ако младежът има специалност, комуникативен е, с много добри ключови компетенции, веднага може да бъде насочен към свободно работно място на пазара на труда и да бъде препоръчан на работодател, който да го наеме. Очаква се така да намерят работа около 7500 младежи през годината. Ако лицето има добра квалификация, но не може да си напише автобиографията и не знае как да се държи на интервю за работа, тогава ще бъде включен в група за мотивационно обучение или в индивидуална работа, за да усвои съответните умения. По тази мярка е предвидено да преминат 14 000 младежи през тази година. Ако пък кандидатът е със средно общо образование и няма друга квалификация, но пък има професия, която не се търси в момента на пазара на труда, той може да бъде пренасочен към курсове за допълнителна квалификация. Ако се прецени, че кандидатът има потенциал, може да бъде насърчен да кандидатства за висше образование. В друг случай - хора, които имат придобита квалификация, но като цяло изпитват несигурност за прилагането й, може да бъдат включени в субсидирана заетост, така че да затвърдят уменията, които вече са придобили. Други могат да бъдат насочени към стажантски програми, обявени от работодатели. По тези мерки е предвидено да преминат около 31 хиляди младежи. Целият бюджетът на програмата "Гаранция на младежта" за страната ни е 110 млн. евро от еврофондовете, които трябва да бъдат изразходвани до 2017 г. Отделно всяка година от националния бюджет се отделят средства съгласно националния план за борба с младежката безработица. Целта е през различните мерки на програмата да преминат 804 хиляди младежи, като безработицата сред тях от сегашните 30% да бъде сведена до 7% до 2020 г., по думите на Росица Янкова. Работа с обезкуражените младежи За първи път се предвижда и работа с т.нар. обезкуражени младежи. Това са тези, които нито учат, нито работят. За тяхното включване на пазара на труда ще се работи съвместно с Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. Те ще издирват учениците, които са напуснали училище и нито работят, нито учат. На тях ще им се помага чрез младежките информационни консултативни центрове, които предстои да се създадат. Те ще ги мотивират или да се върнат в училище, или да се запишат в бюрата по труда, за да им бъде намерена работа. Подпомагане на стартиращи и социални компании Новото е, че през този програмен период по програмата ще могат да бъдат подпомагани стартиращи компании, дори и на работещи, като се предвижда помощта да се увеличи до 50 000 лв. Сега това право имаха само безработни, като помощта беше 20 000 лв. Целта е по този начин да се насърчи малкия бизнес, каза Васил Асенов. Тези схеми обаче се очаква да бъдат отворени след две години. Ще се насърчава и социалното предприемачество, като това ще са фирми, които ще работят без печалба. За да няма злоупотреби, ще бъде създаден регистър на социалните предприятия, каза Асенов. Заради новите схеми се предвижда да бъде приложен финансов инженеринг за първи път по "Човешки ресурси". В момента се дискутира насърчаването да става чрез създаването на гаранционен фонд, но това все още не е решено. Промени във ваучерите за образование Ваучерните схеми за работещи и безработни, които се радваха на голям успех, но ефектът от тях се оказва спорен, ще съществуват и през новия програмен период, но системата се променя. С предимството ще се ползват хората над 55 години и тези с ниско образование, каза Васил Асенов. Успоредно с това се предвижда да се финансира и скъпо образование на вече работещи, което струва примерно 5000 или 10 000 лева. Като пример Асенов даде обученията на ИТ специалисти или лекари. Оператична програма "Човешки ресурси" Приоритетна ос средства в млн. евро % Подобряване достъпа до заетост и работни места  367 41 Подобряване достъпа до заетост  по инициативата "Младежка заетост" 134 15 Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 295 33 Модернизиране на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването 45 5 Транснационално сътрудничество 18 2 Техническа помощ 36 4 Общо 895 100 Източник: ОПЧР

НЕК не може да приеме сумата от EVN

Предложените пари не са плащане, а предложение за заем, твърдят от НЕК

    


13-годишната Ралица пак изчезна! МВР я търси!

Полицията в София издирва 13-годишната Ралица Владиславова Кръстева от София.

Невинни навици, които се оказват по-вредни, отколкото мислим!

Колко лошо е да измиете косата си с душ гел за тяло в краен случай?

    


Търсенето на автомобили в ЕС се увеличава

Новите регистрации на автомобили в Европейския съюз, ключов индикатор за икономическото състояние, отбелязват ръст през февруари, сочат индустриални данни.
Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП) заяви, че търсенето на автомобили в 27-те страни (без Малта) от ЕС се е увеличило с 8%, показва проучването. Новите регистрации на автомобили в Европейския съюз, ключов индикатор за икономическото състояние, отбелязват ръст през февруари, сочат индустриални данни. Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП) заяви, че търсенето на автомобили в 27-те страни (без Малта) от ЕС се е увеличило с 8%, показва проучването.

Няма да затварят училища и детски градини след проверките на ДНСК

Училища и детски градини няма да бъдат затваряни вследствие на проверките на ДНСК, съобщават от Министерството на инвестиционното проектиране...

Хеликоптер се разби в Сиатъл, двама загинаха

Хеликоптерът е новинарски, собственост на местен тв оператор

Т.Андреева:Занимаваме се с гасене на пожари и решения в крачки

Закъснели сме с мерките за психично болните. Реформите в здравеопазването се забавиха прекалено много. В момента се занимаваме с гасене на пожари и решения в крачки, защото системата е била оставена дълго време без контрол, над 20 години. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по ТВ7.

Общественото обсъждане на Наказателния кодекс претърпя провал

Пълен провал претърпя опитът на правосъдното министерство и правната комисия в парламента да организират смислено обществено обсъждане на силно критикувания проект за нов Наказателен кодекс. Проектът за нормативен акт, който трябва да определи наказателната политика на държавата, бе претупан от организаторите за малко над 2 часа. На обсъждането присъстваха 43 граждански организации и всяка от тях получи по 3 минути да се изкаже. Резултатът бе плъзгане по повърхността и отбиване на номера, тъй като организациите, които имат сериозна и обоснована позиция, вече я бяха предали писмено.   Обсъждането започна подобаващо с декларация, изчетена от известния протестиращ Николай Колев – Босия. Той призова за създаване на постоянно действаща “кръгла маса”, която да напише нова конституция. След като никой не му обърна внимание, Босия напусна залата, за да не “легитимира с присъствието си едно недоносче, каквото е този Наказателен кодекс”.   Впоследствие дума взе Димитър Михайлов, който се представи като свободен гражданин. Той дръпна пламенна реч, която обра овациите на голяма част от залата, обявявайки, че кризата в България не е дошла от луната, обвини властите за това и каза, че хората не трябва да се занимават с правата на костенурките. Тези две изказвания заедно с протоколните речи на правосъдния министър Зинаида Златанова и председателя на правната комисия Лютви Местан заеха 45 минути от времето за обсъждане по кодекса. Останаха 2 часа и 15 минути за 43 граждански организации по серия от тежки проблеми в проекта за кодекс.   Проф. Александър Стойнов, ръководител на екипа от експерти, работили по проекта, обяви, че върху него не е бил оказван политически натиск. Той обясни, че целта на екипа е била да запази добрите страни на сега действащия Наказателен кодекс. Стойнов се прочу със защитата си на премахването на маловажния случай при притежаването на наркотици.   Впоследствие тази тема стана една от най-силно засегнатите по време на обсъждането. Фондация “Инициатива за здраве” обяви, че отпадането на еднократната доза е изключително вредно и неефективно. Организацията напомни, че така законът поставя знак за равенство между дилърите, притежателите и зависимите хора.   “Това ще генерира рецидивисти и хора, които вместо да са в клиниките ще са в затворите”, обявиха от асоциацията.   Психиатърът Ангел Славков, който се занимава с лечение на зависими, също обясни, че наказателната репресия няма да даде резултат, ако не се предвиждат заместваши мерки за лечение. Сдружение за солидарна България обяви, че тази промяна ще направи така, че цялата правоохранителна система да работи безсмислено. От движение “Промена” се солидаризираха с колегите си.   Проф. Александър Стойнов и правосъдният министър Зинаида Златанова, която също защитава отпадането на еднократната доза, не опонираха на аргументите на тези организации.   По време на обсъждането неговият водещ Кирил Вълчев изпадна в нелепа ситуация. След всяко по-смислено изказване той обясняваше, че това е база за смислена дискусия. От формата на обсъждането обаче се разбра, че управляващите нямат желание да провеждат подобна дискусия. За капак Вълчев обиди голяма част от присъстващите в залата като обясни, че тези, които не са юристи в залата най-вероятно не разбират какво е “Обща част” на Наказателния кодекс.   В този тон дискусията се спря малко повече върху намерението на властите да криминализират неплащането на осигуровки. Работодателските организации групово обясниха, че така се създава възможност за рекет и шантаж върху бизнеса. Те изразиха своето притеснение, че може да се стигне до ситуация, в която конкурентите могат да подкупват чуждите работници, за да топят работодателите си пред полицията, че не им се плащат осигуровки. Синдикатите отговориха, че плащането на осигуровки не е само право, но и задължение на работодателите и настояха за прокарването на текста. КНСБ поиска и криминализиране и на неплащането на заплати. Въпреки изключително спорната тема до дебат не се стигна заради ограниченото време   Проектът за НК бе разгромен още и по темите за защитата на интелектуалната собственост, след като профилираните организации обвиниха, че текстовете са писани при пълно неразбиране от материята. Ръководителят на екипа проф. Александър Стойнов не оспори.   Накратко бяха засегнати и темите за домашното насилие. Адв. Емилия Недева отбеляза, че не се води стенографски протокол. Бурно протестирайки срещу този формат на обсъждане, тя отбеляза: “За 3 минути какво искате да ви обясним”. Отговорът бе, че ще има дискусия с професионалистите, а в залата се води видеозапис.   Накрая Четин Казак и Зинаида Златанова изразиха колко са доволни от дискусията. Златанова продължи да упорства за еднократната доза. Според нея трябва да се чуе мнението на прокуратурата, полицията и родителите на наркозависимите. Представителите на прокуратурата вече се обявиха против, а родителите на наркозависими едва ли искат децата им да влязат в затвора, вместо да се лекуват. Върховният касационен съд като цяло обяви проекта за НК за безсмислен.

Георги Миланов стана №1 във Висшата лига

Националът Георги Миланов стана третият футболист на ЦСКА (Москва) през сезона, заслужил приз за №1 в руското първенство. Българинът спечели наградата за 21-ия кръг най-вече заради страховития гол при 1:0 над “Зенит” в дербито в столицата. 

Точният термин е “Най-ценния играч”, сиреч - MVP. Гласуването е организирано от Руската професионална лига Националът Георги Миланов стана третият футболист на ЦСКА (Москва) през сезона, заслужил приз за №1 в руското първенство. Българинът спечели наградата за 21-ия кръг най-вече заради страховития гол при 1:0 над “Зенит” в дербито в столицата. Точният термин е “Най-ценния играч”, сиреч - MVP. Гласуването е организирано от Руската професионална лига

Кметът и зам.-кметът на Тетевен са обвинени в злоупотреба със служебно положение


Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Тетевен Милен Милев и заместникът му, който отговаря за финансите на общината, Детелин Пърлев.

Кметът и заместниците му бяха задържани за 24 часа вчера от служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС.

Обвинението е за злоупотреба със служебно положение, информира БНТ. Според него в периода април 2012 – август 2013 година двамата са ощетили общината, като са прекратили предсрочно договор за доставка на хранителни...

Държава и бизнес, НПО-та и медии търсят вярната посока за българското образование

София /КРОСС/ Представители на държавата и бизнеса, неправителствени организации, медии и граждани ще търсят вярната посока за българското образование на конференцията „Образование и бизнес", която ще се проведе на 24 март тази година в Sofia Event Center. Сред участниците във форума ще бъдат вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на образованието Анелия Клисарова, заместник-председателят на Българската академия на науките и бивш министър на образованието чл.-кор. проф. Николай Милошев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, председателят на Българска стопанска камара и изпълнителен директор на „Овергаз" Сашо Дончев, председателят на Агенция по заетостта Асен Ангелов и други експерти.Инициативата бе подета от Медийна група Bulgaria ON AIR и онлайн групата Investor, а форумът се организира в партньорство с Bloomberg. По този повод специален участник и модератор на обобщаващия панел „Медиите - ключ в отношенията между бизнеса и образователната система" ще бъде Джонатан Феро от телевизия Bloomberg, Лондон. Конференцията е разделена на 4 панела, по време на които последователно ще бъде дадена думата на представителите на образованието, бизнеса и така ще се пресекат гледните точки, за да бъдат намерени решения на наболелите проблеми в сферата

До 15 май се подават заявленията за директни плащания

Кандидатите за директни плащания в тазгодишната кампания могат да подават заявления до 15 май, съобщи фонд "Земеделие". Закъснелите могат да подават молби до 9 юни, но със санкция от 1 % за всеки ден закъснение.

Документите се подават в Общинските служби "Земеделие". Новите бланки са публикувани на сайта на ДФ "Земеделие" www.dfz.bg, в менюто "Д Кандидатите за директни плащания в тазгодишната кампания могат да подават заявления до 15 май, съобщи фонд "Земеделие". Закъснелите могат да подават молби до 9 юни, но със санкция от 1 % за всеки ден закъснение. Документите се подават в Общинските служби "Земеделие". Новите бланки са публикувани на сайта на ДФ "Земеделие" www.dfz.bg, в менюто "Д

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Тетевен

Милен Милев и неговият заместник са привлечени като обвиняеми за извършени длъжностни престъпления за периода април 2012 – август 2013 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване