Турция, Канада и Япония въведоха санкции срещу Русия

Всички руски кораби, преминаващи през Босфора, ще бъдат блокирани, ако Русия не промени позицията си за Крим. Това заяви по телефона турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на руския президент Владимир Путин. Ответни мерки след референдума в автономната република, който не бе признат от международната общност, предприеха и Канада и Япония.

15-годишен движи по пернишките улици без шофьорска книжка и с крадени вещи

Пернишки полицаи задържаха 15-годишно момче за шофиране на автомобил без книжка и крадени вещи в него, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Около 22:40 часа, на ул. „Ю. Гагарин” в пернишкия квартал „Изток” бил спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 15-годишно момче. При проверка на колата полицаите открили авто сиди и автокасетофон, за които момчето не дало смислени обяснения за произхода...

Продължава

Крис Браун остава в затвора поне до края на април

Певецът наруши пробацията си, бил добър с оръжията

    


ВиК операторите променят цените на водата само веднъж годишно

ВиК операторите ще могат да променят цените на водата само веднъж в годината. Това предвижда изменението и допълнението на Наредбата за регулиране на...

Кристиан Вигенин: Не приемам тезата, че България е малка, незначителна и трябва да стои отстрани


В понеделник Съветът на външните министри на Европейския съюз взе решение за това да наложи санкции срещу 21 висши служители от Крим и Русия, отговорни за ескалацията на напрежението в Украйна, навлизането на руски сили на територията на страната и провеждането на т.нар. референдум за присъединяването на Крим. По този повод "Дневник" потърси за коментар външния министър Кристиан Вигенин. Питахме го за ситуацията от гледна точка на ЕС и на България. Той отговори на въпросите писмено след...

Г8 изхвърли Русия от групата

Ние решихме да прекратим участието на Русия

Реал с протоколен реванш, Челси ще трябва да се труди

"Сините" от Лондон ще трябва да заслужат мястото си на 1/4-финалите в ШЛ в сблъсъка с Галатасарай, Реал (Мадрид) ще се обиграва срещу Шалке.

БСП и ГЕРБ с извънредни пресконференции

/КРОСС/ От партийните централи на БСП и ГЕРБ обявиха извънредни пресконференции днес. БСП очаква медиите в 14 часа, а за час по-късно обявиха брифинга си по повод напрежението и проблемите в сектор „Енергетика" от ГЕРБ.     

"Пирогов" организира пролетни кардиологични прегледи тази събота


В първия ден от астрономическата пролет - 22 март - или тази събота, Многопрофилната болница "Пирогов" в София организира кампания за хора със сърдечни проблеми. В рамките на инициативата "Пролетни кардиологични дни в Пирогов" специалисти от отделенията по кардиология и инваизвна кардиология в болницата ще приемат и преглеждат пациенти безплатно.

Смяната на сезоните поставя сърцето на изпитание, затова и лечебното заведение е избрало този момент за кампанията си, обясняват от там....

Гледането на телевизия при децата може да доведе до затлъстяване

Висенето пред екрана води до емоционални и семейни проблеми

    


Въоръжен мъж обра бензиностанция в Търговище


Маскиран и въоръжен мъж е обрал бензиностанция в Търговище тази нощ. При инцидента няма пострадали хора, уточнява БНР. Нападателят е насочил пистолет срещу дежурния служител, който му дал около 600 лева. 

Ограбената бензиностанция се намира в кв. "Запад", в близост до средно училище и непосредствено до околовръстния път. 

Това е втори обир в бензиностанцията за две години. Предишния път нападателят, взел част от оборота и гориво, беше открит и задържан.


Саудитска просякиня стана милионерка преди смъртта си

100-годишна просякиня от Саудитска Арабия станала милионер преди смъртта си, пише магребската версия на американския интернет портал "Хъфингтън пост", позовавайки се на саудитски медии.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Ейша, която била незряща, прекарала над 50 години от живота си, 100-годишна просякиня от Саудитска Арабия станала милионер преди смъртта си, пише магребската версия на американския интернет портал "Хъфингтън пост", позовавайки се на саудитски медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Ейша, която била незряща, прекарала над 50 години от живота си,

До дни решават съдбата на Кичатов

След само 2 съдебни заседания Апелативният съд е готов да се произнесе по делото срещу украинеца Алексей Кичатов за убийството на сънародника му Юрий Кутепкин. До този момент беше разпитан оперативният работник в тогавашната НСБОП Бисер Кръстев и бяха изискани СРС-та по делото Луканов, тъй като в хода на разследването на убийството на бившия премиер било установено, че обвиняемият е замесен в екзекуцията на на Кутепкин.

Украйна няма да се присъединява към НАТО, обяви Яценюк

Арсений Яценюк обеща най-широки пълномощия на отделните региони

Националната награда "Бисерче вълшебно" провокира българските деца

/КРОСС/ За втора поредна година Националната награда "Бисерче вълшебно" ще провокира българските деца да изберат своята любима книга. Проектът, който е уникален за България, e организиран от фондация "Детски книги" и едноименния сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на "Аз чета" (www.azcheta.com). Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години. Кампанията по гласуването тази година ще стартира на 19 март (сряда) от 11:00 ч със специално събитие в Американския център на Столична библиотека. Организаторите и техни гости ще демонстрират как ще се осъществява гласуването, ще бъдат изказани мнения на библиотекари, учители и родители за влиянието на наградата във възпитанието на децата като читатели. В рамките на събитието ще бъдат представени още и първите посланици на наградата - ученици от столични училища.  

Лора Караджова надяна годежен пръстен?

Щерката на Данчо Караджов, която напоследък спретна доста пиянски изцепки, може би ще се похвали с вълнуваща новина за себе си.

Награждават победителите в конкурса за есе „Дисциплината – дълг и свобода” във Варна

Победителите в общинския конкурс за есе на тема „Дисциплината – дълг и свобода” ще бъдат наградени днес от 17 ч. в зала „Варна” на общината, съобщиха за Moreto.net. Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт“ и дирекция “Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ за първи път обявиха инициативата по повод въвеждането на обучение по въпросите на отбраната в училищата.

Екълстоун обеща по-шумни болиди във Формула 1, иначе ще страдат отборите


Промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун обеща и постави като приоритет намирането на начин болидите "да звучат повече като състезателни автомобили".

Изказването на британеца идва след заплахите от организаторите на Гран при на Австралия, че ще разглеждат по-тихите болиди като нарушение на техния договор за домакинство.

Те възнамеряват да търсят правата си, защото "зрителите са останали разочаровани" и са били "лишени от част от шоуто". Според тях това дори има потенциала...

Прокуратурата не видя престъпление в изтеклите записи с Иван Тотев

Проверката на Окръжната прокуратура в Пловдив не показа данни за престъпление на кмета на Пловдив - Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство, съобщиха от държавното обвинение.
Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, Проверката на Окръжната прокуратура в Пловдив не показа данни за престъпление на кмета на Пловдив - Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство, съобщиха от държавното обвинение. Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията,

General Motors изтегля над 1,5 млн. коли за корекция на три проблема

Американският гигант ще изразходи около $300 млн. за решение на дефектите

    


Арабска просякиня стана милионерка преди смъртта си

100-годишна просякиня от Саудитска Арабия станала милионер преди смъртта си, пише магребската версия на американския интернет портал 100-годишна просякиня от Саудитска Арабия станала милионер преди смъртта си, пише магребската версия на американския интернет портал "Хъфингтън пост", позовавайки се на саудитски медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Ейша, която била незряща, прекарала над 50 години от живота си,

Меси и Моуриньо отново са най-добре платените във футбола


Звездата на "Барселона" Лионел Меси се завърна на първо място в класацията за най-добре печелещите футболисти, а мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо остава лидер при треньорите с най-високи приходи за пета поредна година.

Четирикратният носител на "Златната топка" оглави класацията на списание "Франс футбол" за четвърти път. Той беше начело три пъти поред между 2010 и 2012 г., а само през миналата година отстъпи първата позиция на Дейвид Бекъм.

През последната година Меси...

Пак ще проверяват Цветанов за бебето във фризера

Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа на СГП да образува дело срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за използване на информация от специални разузнавателни средства извън целите на наказателното производство. Става дума за PR акцията, която Цветанов си устрои на 3 декември 2010 г., когато публично от парламентарната трибуна прочете информация, събрана със СРС за лекари от Горна Оряховица, които Цветанов обвини, че са извършили престъпление.

Колко струва месечно на НЗОК намалението за пенсионери

Това става ясно от писмо на директора на касата д-р Румяна Тодорова до ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), в което се посочва, че сумата е отпусната от Здравното ведомство на 12-ти март

Домашен арест за "кокаиновия крал" Брендо

Разследването се забавило дълго, пък и той нямало да се укрие

    


Прокуратурата не откри престъпление в изтеклите записи с кмета на Пловдив

Проверката на Окръжната прокуратура в Пловдив не показа данни за престъпление на кмета на Пловдив - Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство, съобщиха от държавното обвинение.
Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, Проверката на Окръжната прокуратура в Пловдив не показа данни за престъпление на кмета на Пловдив - Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство, съобщиха от държавното обвинение. Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията,

Лудогорец заминава утре за Валенсия, 2300 фенове го подкрепят

Лудогорец заминава за Валенсия с чартърен полет от София в сряда (19 март). Самолетът на отбора ще излети от терминал 1 в 9:30 часа. Очаква се тимът да бъде на летището около 8:00.Утре Лудогорец ще пр...

Роджърс засипа със суперлативи Стивън Джерард

Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс за пореден път похвали капитана на отбора Стивън Джерард."Той е страхотен професионалист, за нас той е идеален капитан. Той винаги е фокусиран и под напреже...

Херо, Петев и Стоичков в битка за Ботев

Наставникът на Черноморец Бургас Димитър Димитров е получил много добра оферта да поеме Ботев Пловдив. Според източници, собственикът на пловдивския клуб Цветан Василев е предложил на Херо изключителн...

Принцесата на вълците

Сама в света, Софи мечтае да бъде специална, но никога не би могла да си представи това, което я очаква. На училищна екскурзия в Русия Софи и двeте ѝ приятелки се оказват на грешния влак. Спасява ги ...

Русия и Крим подписаха за присъединяването, Путин заплаши с отмъщение Запада

Руският президент Владимир Путин и официални лица на кримските власти подписаха договора за присъединяването на Крим към Руската федерация, съобщи РИА Новости, цитирана от „Фокус”....

Не дадоха ход на делото срещу Станишев

Софийски градски съд не даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Съдът разпореди преписът да бъде изпратен в Народното събрание и насрочи дата за делото ...

Психичноболен тормози хората в с. Вълчек, обича да пали слама

Във видинското село Вълчек има един човек, който не е добре психически, каза за Радио “Фокус”- Видин Веселин Василев, кметски наместник на селото. Има сериозен проблем, но аз като ...

Роби Уилямс записва парче с баща си

40-годишният Роби Уилямс, който през ноември миналата година покани баща си Пийт Конуей да изпълнят заедно негова песен по време на концерт, този път е решил да запише съвместно парче с татко си. &qu...

Британката Къртни Лав и нашенка от село Нова махала знаят къде е изчезналият самолет

/КРОСС/ Рокаджийката Къртни Лав като че ли ще се окаже най-близо до разгадаването на голямата мистерия около безследно изчезналия на 8 март самолет на Малайзийските авиолинии между Куала Лумпур и Пекин, който все още не е намерен. Къртни публикува във Facebook странен пост - снимка на океанска вода, върху която са надраскани сякаш на Paint разни червени линии. Към това вдовицата на Кърт Кобейн (Kurt Cobain) е написала следното: "Не съм експерт, но ако се вгледате внимателно, ще видите, че това изглежда като самолет и нефтен разлив".   "Знам къде е изчезналия малайзиски боинг", сензационно обяви и ясновидката от баташкото село Нова махала Севинч Балакчъ. Според Севинч в случая със самолета няма никаква мистерия, но това ще се разбере едва когато летателният апарат бъде открит. Жената твърди, че има и друга информация за самолета, но за момента не бива да я оповестява. За съжаление много лоши неща са се случили на борда на тази машина. Има толкова страдание. Никой няма право да долива масло в този огън, допълва Севин ч. На въпроса дали ще бъдат намерени и оцелели пътници или хора от екипажа, тя уклончиво отговаря: „Дай боже".    

Британката Къртни Лав и нашенка от село Нова махала знаят къде е изчезналия самолет

/КРОСС/ Рокаджийката Къртни Лав като че ли ще се окаже най-близо до разгадаването на голямата мистерия около безследно изчезналия на 8 март самолет на Малайзийските авиолинии между Куала Лумпур и Пекин, който все още не е намерен. Къртни публикува във Facebook странен пост - снимка на океанска вода, върху която са надраскани сякаш на Paint разни червени линии. Към това вдовицата на Кърт Кобейн (Kurt Cobain) е написала следното: "Не съм експерт, но ако се вгледате внимателно, ще видите, че това изглежда като самолет и нефтен разлив".   "Знам къде е изчезналия малайзиски боинг", сензационно обяви и ясновидката от баташкото село Нова махала Севинч Балакчъ. Според Севинч в случая със самолета няма никаква мистерия, но това ще се разбере едва когато летателният апарат бъде открит. Жената твърди, че има и друга информация за самолета, но за момента не бива да я оповестява. За съжаление много лоши неща са се случили на борда на тази машина. Има толкова страдание. Никой няма право да долива масло в този огън, допълва Севин ч. На въпроса дали ще бъдат намерени и оцелели пътници или хора от екипажа, тя уклончиво отговаря: „Дай боже".    

Рокаджийката Къртни Лав има хипотеза за изчезналия самолет

/КРОСС/ Рокаджийката Къртни Лав като че ли ще се окаже най-близо до разгадаването на голямата мистерия около безследно изчезналия на 8 март самолет на Малайзийските авиолинии между Куала Лумпур и Пекин, който все още не е намерен. Къртни публикува във Facebook странен пост - снимка на океанска вода, върху която са надраскани сякаш на Paint разни червени линии. Към това вдовицата на Кърт Кобейн (Kurt Cobain) е написала следното: "Не съм експерт, но ако се вгледате внимателно, ще видите, че това изглежда като самолет и нефтен разлив".    

Тютюнопроизводители стават наемници в Гърция, у нас трудът им остана неоценен

Истинско преселение на български земеделци към Гърция ще стартира само след няколко дни. Хората ще работят на тютюневите ниви, защото у нас тази година трудът им остана неоценен, съобщава bTV.
Гръцки земевладелци обиколиха селата около Гоце Делчев и Сатовча, за да си "харесат" наемници. Първата вълна гурбетчии тръгва до дни. Истинско преселение на български земеделци към Гърция ще стартира само след няколко дни. Хората ще работят на тютюневите ниви, защото у нас тази година трудът им остана неоценен, съобщава bTV. Гръцки земевладелци обиколиха селата около Гоце Делчев и Сатовча, за да си "харесат" наемници. Първата вълна гурбетчии тръгва до дни.

Петър Стоянович: Създаваме културна полиция

Черпим опит от Италия, работим с МВР, ДАНС и прокуратурата България да се сдобие с полиция по въпросите на културата, съобщи министърът на културата

Създават полиция по въпросите на културата

Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата. Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович. Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата. Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович.

3,4 г. решетки за бизнесмен, сгазил с джипа си работник

3 години и 4 месеца в затвора ще лежи 37-годишен бизнесмен от Сливен, който на 1 август м.г. сгази работник, който ремонтирал пътя. Съдът лиши К.К. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.

Гледна точка: Русия може и да не спре след Крим

Въпросът с присъединяването на Крим към Руската федерация е основна тема както за руските, така и за западните медии

Тютюнопроизводители стават наемници в Гърция, у нас трудът им остана неоценен

Истинско преселение на български земеделци към Гърция ще стартира само след няколко дни. Хората ще работят на тютюневите ниви, защото у нас тази година трудът им остана неоценен, съобщава bTV.
Гръцки земевладелци обиколиха селата около Гоце Делчев и Сатовча, за да си Истинско преселение на български земеделци към Гърция ще стартира само след няколко дни. Хората ще работят на тютюневите ниви, защото у нас тази година трудът им остана неоценен, съобщава bTV. Гръцки земевладелци обиколиха селата около Гоце Делчев и Сатовча, за да си "харесат" наемници. Първата вълна гурбетчии тръгва до дни.

1,4 млн. лв. струвала на Здравната каса намалената такса за пенсионери през януари

Почти 1, 4 млн. лева е превела Здравната каса на общопрактикуващите лекари, за да компенсира заплащаната от пенсионери потребителска такса през месец януари. Това става ясно от писмо на директора на касата д-р Румяна Тодорова до ръководството на Българския лекарски съюз, в което се посочва, че сумата е отпусната от Здравното ведомство на 12-ти март.

Математическа формула за успешна връзка

На пръв поглед математиката и любовта нямат нищо общо, но изследване за трайността на връзките доказва обратното. В него се включват 2000 души и резултатът е откриването на формула за успешната връзка, съобщава Дарик.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Ако искате да разберете колко ще трае На пръв поглед математиката и любовта нямат нищо общо, но изследване за трайността на връзките доказва обратното. В него се включват 2000 души и резултатът е откриването на формула за успешната връзка, съобщава Дарик. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Ако искате да разберете колко ще трае

Дългова война между ЕРП-тата и държавата с неясен изход за цената на тока

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди ултиматума на министър Драгомир Стойнев към трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) да платят на "Националната електрическа компания" (НЕК) 318 млн. лв. дължими суми, от ЕВН съобщиха, че са направили "жест" и са превели по сметката на държавната компания 32 милиона лева краткосрочно финансиране. Това заяви на специална пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер, който подчерта, че така участват в осигуряването на ликвидност за закъсалата НЕК. От ЧЕЗ съобщиха, че още в понеделник са превели дължими 8.072 млн. лв. на НЕК, а до края на месеца предстоят още две плащания. От НЕК обаче обявиха, че не могат да приемат получените от ЕВН 32 млн. лв., тъй като в платежното нареждане за сумата пишело, че е за "префинансиране", което означавало заем. Следвайки закона, компанията не можела да приеме това плащане. Освен това парите били малка част от размера на задължението на "ЕВН Електроснабдяване" към НЕК, а плащанията на ЧЕЗ били по текущи фактури. Държавната компания продължава да смята, че задълженията на трите ЕРП ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно дадените от ДКЕВР още миналата седмица указания. По думите на Золфелнер НЕК дължи на ЕВН 144 млн. лв. за купувания ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и отделно са прихванати 104 млн. лв., дължими от НЕК. Парите или лицензите?! По-рано през деня регулаторът потвърди намерението да започне процедура по отнемане на лицензите на трите ЕРП -та, ако не преведат на НЕК прихванатите 318 млн. лв. от свои плащания към държавната фирма, която от своя страна има да им плаща за зелената електроенергия. Освен това на ЕВН и "Енерго-Про" са наложени максималните по закон санкции от 1 млн. лв., а с подобна глоба ще се сдобие и ЧЕЗ до края на седмицата. Председателят на ДКЕВР Боян Боев даде да се разбере, че наказанията са именно заради прихващането на сумите. Санкциите обаче може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Регулаторният шеф каза още, комисията ще реши в сряда на закрито заседание дали да премине към отнемане на лицензите на ЕРП-тата, според това дали са платили исканите от тях пари. Срокът, поставен от енергийния министър Стойнев, е 18 март. Шефът на ДКЕВР призова ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да включат всичките си разходи в новите ценови предложения, които трябва да внесат до края на март. Боев не се ангажира дали предявените разходи ще бъдат признати и дали това би довело до поскъпване на тока, чиято цена през 2013 г. бе свалена два пъти с по около 5 процента и трети път нощната тарифа с 10 процента, а дневната – с 1 на сто. Станишев нарече ултиматума на Стойнев "правилна и справедлива политика” Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече "правилна и справедлива политика” ултиматума на съпартиеца му Драгомир Стойнев към ЕРП-тата. "Това, което прави много последователно и министерството, и ръководството на БЕХ и на НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице, които са изключително тежки и никой не си затваря очите за това и наред с това да защити интересите на държавата и на потребителите. Това е правилна и справедлива политика”, заяви Станишев на пресконференция във вторник. Според данните, изнесени от ресорния министър Стойнев, трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 320 млн. лв., след като спрели да плащат задълженията си, за да компенсират, по думите му – своеволно, загубите си. През миналата година дружествата бяха принудени два пъти да намалят цената на тока за битовите потребители. "Защитават се интересите на държавата, за това чрез промени в закона се даде възможност ДКЕВР да вземе решения в полза на гражданите”, заяви Станишев и напомни, че още в началото на сегашното управление били изнесени "стряскащи данни” за състоянието на НЕК. Жест на добра воля, но претенциите на ЕРП-тата остават Золфелнер обяви, че преводът е за 32 млн. лв., просто защото ЕВН няма повече в момента. Той определи плащането като жест на добра воля и заяви, че компанията не се отказва от своите права относно вземанията се от НЕК, която към момента продължава да дължи на ЕВН 144 млн. лв. Представителят на австрийската компания припомни, че след промяна на методиката за компенсиране на разходите за закупуване на енергия от ВЕИ през юли 2012 г., ДКЕВР е дала право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕРП-тата са платили на зелените централи за изкупувана от тях енергия. Така разходите на "ЕВН Електроснабдяване" за периода от тогава фактурира на НЕК 248 млн. лв., от които обаче е получила само част. Отмяната на тази методика от ВАС връща старото положение и на това основание дружеството си прихваща от своите плащания към НЕК 104 млн. лв. Практиката за поддържане на дължими средства е законоустановена в целия Европейски съюз, подчерта Золфелнер. Той припомни още, че ЕВН води дело срещу България в арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон именно заради тези невъзстановени разходи за зелен ток от страна на НЕК. Писма до ДКЕВР и НЕК без реакция от година и половина Йорг Золфернер каза също, че неговата компания от 1 юли 2012 г. досега е написала 105 писма, от които 51 до ДКЕВР, а останалите до други държавни институции, относно проблема. Компанията многократно е представяла пред регулатора тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на ЕРП-тата, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими. Въпросът бе поставян и пред всеки от шестимата нови председатели на ДКЕВР и седмината нови изпълнителни директори на НЕК за последните 20 месеца, каза Йорг Золфелнер. От ЧЕЗ обявиха, че "една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации". Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на независимата ДКЕВР, допълва в официално съобщение компанията. Тя също обясни, че е поискала от комисията да включи в цените на тока разходите за зелена енергия в заявлението от средата на миналата година, когато бе второто поевтиняване на тока. Искане от ЧЕЗ за кредит виси без отговор от регулатора девет месеца В изпълнение на лиценза си и за да се предотвратят възможни усложнения в сектора, на 8 юли 2013 г. “ЧЕЗ Електро България“ официално е поискало от ДКЕВР да одобри процедура по избор на банка за теглене на кредит за оборотно финансиране, за да купува преференциалната енергия, съобщиха от компанията. И досега обаче регулаторът не е дал становище. Междувременно "ЧЕЗ Електро" приключва 2013 г. със загуба от 16.4 млн. лв. На 10 февруари т.г. ЧЕЗ е поискала от ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на снабдителното дружество всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство. Междувременно компанията е изпратила поредица от писма до НЕК с искане да си плати сумите, последното от които е в края на миналия месец. Доставчикът за Западна България изразява безпокойството си от публично отправените обвинения, които, макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат съществено негативно влияние върху акциите на двете дружества на ЧЕЗ в България, които се предлагат на фондовата борса. През 2013 г. ценните книжа на ЧЕЗ у нас паднаха след като в началото на годината срещу компанията започна процедура по отнемане на лиценза й от тогавашния състав на ДКЕВР, която в края на лятото бе прекратена, заради липса на достатъчно основания за прилагането на тази крайна мярка. "Загрижени сме за създалата се ситуация. Проблем в енергийния сектор съществува и ние нееднократно сме сезирали писмено и устно компетентните органи, Очакваме възникналия проблем да се реши конструктивно, професионално и прозрачно при пълна равнопоставеност на всички участници в процеса“, коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал. Според компанията създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение- снабдяване. Декапитализирането на крайните снабдители би се отразило негативно на стабилността на цялата енергийна система на България и всички потребители, посочва се още в съобщението на чешката ЧЕЗ. Снабдителите не могат да изиграят ролята на бушон, пазещ отрасъла От "Енерго-Про" още в понеделник казаха, че прихващането на дължими от нея суми към НЕК не е незаконно и ако не е била задържала 46.3 млн. лв. от парите, е нямало да може да осъществява дейността си. В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че държавата може да си върне ЕРП-тата и имала пари за целта. 67 на сто от електроразпределителната мрежа бе приватизирана в края на 2004 г. като от сделката в хазната тогава влязоха над 700 млн. евро, а при продажбата на остатъчния пакет по времето на ГЕРБ - още 245 млн. лв. От думите на Стойнев така и не стана ясно откъде точно държавата ще намери финансов ресурс за изкупуване на трите дружества, ако все пак настоящите им собственици решат да се разделят с тях. Преди година, малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка след протести през февруари най-вече заради високите цени на ток и парно, срещу ЧЕЗ бе започната процедура по отнемане на лиценза заради нарушения при сключване на договори, която обаче бе прекратена от кабинета на Орешарски заради недостатъчно основания. Сегашните закани срещу ЕРП-ата се превръщат в дежурните от страна на властта, след като в средата на 2009 г. при идването на власт на ГЕРБ в трите компании бяха пратени прокуратура, ДАНС, отново имаше одит от ДКЕВР и постоянно се дискутираше отнемането на лицензите им. В момента се извършват подобни проверки в трите дружества, за които преди време Боян Боев каза, че ще завършат с глоби от страна на ДКЕВР. Окончателното решение за тях се очаква в средата на април, но отсега нагласите в регулатора са за още санкции срещу трите дружества. Боев смята също така, че прихващането на исканите от НЕК 318 млн. лв. е незаконно и също е нарушение на лицензите на ЕРП-тата. ДКЕВР: Дайте си разходите, ние ще решим за цената В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР, каза регулаторният шеф. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но каквито и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР. Той призна, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи. "След като дружествата предявят пред нас тези разходи, ние следва да си свършим работата - да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, както твърдят дружествата, да видим как те ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена", заяви Боев, цитиран от БТА. По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.

ЕРП-тата частично се издължават на НЕК, без да е ясно дали и кога тя ще им плати

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди ултиматума на министър Драгомир Стойнев към трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), от ЕВН съобщиха, че са направили "жест" и са превели по сметката на Националната електрическа компания (НЕК) 32 милиона лева краткосрочно финансиране. Това заяви на специална пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер, който подчерта, че така участват в осигуряването на ликвидност за закъсалата НЕК. Той уточни, че НЕК дължи на ЕВН 144 млн. лв. за присъединяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и са пристъпили към прихващане на 104 млн. лв., дължими от НЕК. От ЧЕЗ съобщиха, че още в понеделник са превели дължими 5.4 млн. лв. на НЕК, а до края на месеца предстоят още два превода. Преди това ДКЕВР потвърди намерението да започне процедура по отнемане на лицензите на трите ЕРП -та, ако не преведат на НЕК прихванатите 318 млн. лв. от свои плащания към държавната фирма, която от своя страна има да им плаща за зелената електроенергия. Освен това на ЕВН и "Енерго-Про" са наложени максималните по закон санкции от 1 млн. лв., а с подобна глоба ще се сдобие и ЧЕЗ до края на седмицата. Председателят на ДКЕВР Боян Боев даде да се разбере, че наказанията са именно заради прихващането на сумите. Санкциите обаче може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Регулаторният шеф каза още, комисията ще реши в сряда на закрито заседание дали да премине към отнемане на лицензите на ЕРП-тата, според това дали са платили исканите от тях пари. Срокът, поставен от енергийния министър Стойнев, е 18 март. Шефът на ДКЕВР призова ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да включат всичките си разходи в новите ценови предложения, които трябва да внесат до края на март. Боев не се ангажира дали предявените разходи ще бъдат признати и дали това би довело до поскъпване на тока, чиято цена през 2013 г. бе свалена два пъти с по около 5 процента и трети път нощната тарифа с 10 процента, а дневната – с 1 на сто. Станишев нарече ултиматума на Стойнев "правилна и справедлива политика” Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече "правилна и справедлива политика” ултиматума на съпартиеца му Драгомир Стойнев към ЕРП-тата. "Това, което прави много последователно и министерството, и ръководството на БЕХ и на НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице, които са изключително тежки и никой не си затваря очите за това и наред с това да защити интересите на държавата и на потребителите. Това е правилна и справедлива политика”, заяви Станишев на пресконференция във вторник. Според данните, изнесени от ресорния министър Стойнев, трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 320 млн. лв., след като спрели да плащат задълженията си, за да компенсират, по думите му – своеволно, загубите си. През миналата година дружествата бяха принудени два пъти да намалят цената на тока за битовите потребители. "Защитават се интересите на държавата, за това чрез промени в закона се даде възможност ДКЕВР да вземе решения в полза на гражданите”, заяви Станишев и напомни, че още в началото на сегашното управление били изнесени "стряскащи данни” за състоянието на НЕК. Жест на добра воля, но претенциите на ЕРП-тата остават Золфелнер обяви, че преводът е за 32 млн. лв., просто защото ЕВН няма повече в момента. Той определи плащането като жест на добра воля и заяви, че компанията не се отказва от своите права относно вземанията се от НЕК, която към момента продължава да дължи на ЕВН 144 млн. лв.. Представителят на австрийската компания припомни, че след промяна на методиката за компенсиране на разходите за закупуване на енергия от ВЕИ през юли 2012 г., ДКЕВР е дала право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕРП-тата са платили на зелените централи за изкупувана от тях енергия. Така разходите на "ЕВН Електроснабдяване" за периода от тогава фактурира на НЕК 248 млн. лв., от които обаче е получила само част. Отмяната на тази методика от ВАС връща старото положение и на това основание дружеството си прихваща от своите плащания към НЕК 104 млн. лв. Практиката за поддържане на дължими средства е законоустановена в целия Европейски съюз, подчерта Золфелнер. Той припомни още, че ЕВН води дело срещу България в арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон именно заради тези невъзстановени разходи за зелен ток от страна на НЕК. Писма до ДКЕВР и НЕК без реакция от година и половина Йорг Золфернер каза също, че неговата компания от 1 юли 2012 г. досега е написала 105 писма, от които 51 до ДКЕВР, а останалите до други държавни институции, относно проблема. Компанията многократно е представяла пред регулатора тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на ЕРП-тата, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими. Въпросът бе поставян и пред всеки от шестимата нови председатели на ДКЕВР и седмината нови изпълнителни директори на НЕК за последните 20 месеца, каза Йорг Золфелнер. От ЧЕЗ обявиха, че "една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации". Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на независимата ДКЕВР, допълва в официално съобщение компанията. Тя също обясни, че е поискала от комисията да включи в цените на тока разходите за зелена енергия в заявлението от средата на миналата година, когато бе второто поевтиняване на тока. Искане от ЧЕЗ за кредит виси без отговор от регулатора девет месеца В изпълнение на лиценза си и за да се предотвратят възможни усложнения в сектора, на 8 юли 2013 г. “ЧЕЗ Електро България“ официално е поискало от ДКЕВР да одобри процедура по избор на банка за теглене на кредит за оборотно финансиране, за да купува преференциалната енергия, съобщиха от компанията. И досега обаче регулаторът не е дал становище. Междувременно "ЧЕЗ Електро" приключва 2013 г. със загуба от 16.4 млн. лв. На 10 февруари т.г. ЧЕЗ е поискала от ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на снабдителното дружество всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство. Междувременно компанията е изпратила поредица от писма до НЕК с искане да си плати сумите, последното от които е в края на миналия месец. Доставчикът за Западна България изразява безпокойството си от публично отправените обвинения, които, макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат съществено негативно влияние върху акциите на двете дружества на ЧЕЗ в България, които се предлагат на фондовата борса. През 2013 г. ценните книжа на ЧЕЗ у нас паднаха след като в началото на годината срещу компанията започна процедура по отнемане на лиценза й от тогавашния състав на ДКЕВР, която в края на лятото бе прекратена, заради липса на достатъчно основания за прилагането на тази крайна мярка. "Загрижени сме за създалата се ситуация. Проблем в енергийния сектор съществува и ние нееднократно сме сезирали писмено и устно компетентните органи, Очакваме възникналия проблем да се реши конструктивно, професионално и прозрачно при пълна равнопоставеност на всички участници в процеса“, коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал. Според компанията създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение- снабдяване. Декапитализирането на крайните снабдители би се отразило негативно на стабилността на цялата енергийна система на България и всички потребители, посочва се още в съобщението на чешката ЧЕЗ. Снабдителите не могат да изиграят ролята на бушон, пазещ отрасъла От "Енерго-Про" още в понеделник казаха, че прихващането на дължими от нея суми към НЕК не е незаконно и ако не е била задържала 46.3 млн. лв. от парите, е нямало да може да осъществява дейността си. В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че държавата може да си върне ЕРП-тата и имала пари за целта. 67 на сто от електроразпределителната мрежа бе приватизирана в края на 2004 г. като от сделката в хазната тогава влязоха над 700 млн. евро, а при продажбата на остатъчния пакет по времето на ГЕРБ - още 245 млн. лв. От думите на Стойнев така и не стана ясно откъде точно държавата ще намери финансов ресурс за изкупуване на трите дружества, ако все пак настоящите им собственици решат да се разделят с тях. Преди година, малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка след протести през февруари най-вече заради високите цени на ток и парно, срещу ЧЕЗ бе започната процедура по отнемане на лиценза заради нарушения при сключване на договори, която обаче бе прекратена от кабинета на Орешарски заради недостатъчно основания. Сегашните закани срещу ЕРП-ата се превръщат в дежурните от страна на властта, след като в средата на 2009 г. при идването на власт на ГЕРБ в трите компании бяха пратени прокуратура, ДАНС, отново имаше одит от ДКЕВР и постоянно се дискутираше отнемането на лицензите им. В момента се извършват подобни проверки в трите дружества, за които преди време Боян Боев каза, че ще завършат с глоби от страна на ДКЕВР. Окончателното решение за тях се очаква в средата на април, но отсега нагласите в регулатора са за още санкции срещу трите дружества. Боев смята също така, че прихващането на исканите от НЕК 318 млн. лв. е незаконно и също е нарушение на лицензите на ЕРП-тата. ДКЕВР: Дайте си разходите, ние ще решим за цената В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР, каза регулаторният шеф. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но каквито и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР. Той призна, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи. "След като дружествата предявят пред нас тези разходи, ние следва да си свършим работата - да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, както твърдят дружествата, да видим как те ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена", заяви Боев, цитиран от БТА. По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.

Ултиматумът към ЕРП-ата "парите или лицензите" е гарниран с глоби по 1 млн. лв.

Издаденият от държавата ултиматум към ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ да платят прихванати от тях по стари дългове на НЕК 318 млн. лв. до края на работния ден във вторник или ще започне процедура по отнемане на лицензите им за извършване на дейност е гарниран с две наказателни постановления за по 1 млн. лв. към първите две компании и подготвяно подобно за ЧЕЗ. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след заседание на регулатора във вторник.   Той потвърди обявеното предишния ден от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев намерение срещу трите дружества да започне процедура за отнемане на лицензите им, тъй като според държавата те незаконно са задържали свои плащания към "Националната електрическа компания" (НЕК) заради дължими от самата нея суми към електроразпределителните предприятия (ЕРП). ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" обаче твърдят, че това не е незаконно, а последната компания в понеделник обяви, че ако не е била задържала 46.3 млн. лв. от парите, е нямало да може да осъществява дейността си, тъй като тези пари са били дължими от НЕК за изкупена зелена енергия, но не са включени в цената на тока за бита, която през миналата година бе намалена на три пъти.   Преди година, малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка след протести през февруари най-вече заради високите цени на ток и парно, срещу ЧЕЗ бе започната процедура по отнемане на лиценза заради нарушения при сключване на договори, която обаче бе прекратена от кабинета на Орешарски заради недостатъчно основания.   Сегашните закани срещу ЕРП-ата се превръщат в дежурните от страна на властта, след като в средата на 2009 г. при идването на власт на ГЕРБ в трите компании бяха пратени прокуратура, ДАНС, отново имаше одит от ДКЕВР. В момента се извършват подобни проверки в трите дружества, за които преди време Боян Боев каза, че ще завършат с глоби от страна на ДКЕВР.   Сега става ясно, че вече комисията е издала наказателни постановления за ЕВН и "Енерго-Про" в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателното постановление на ЧЕЗ. В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев.   Според него ЕРП-ата нямат право да си прихващат дължими суми от свои плащания. В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР, каза регулаторният шеф. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред ДКЕВР, те директно си ги прихващат и това е незаконосъобразно.   Каквито и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР, смята Боев. По думите му, сега и моментът тези претендирани разходи да бъдат представени в заявленията на дружествата за новия ценови период от 1 юли 2014 г. Той призна, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи.   Крайният срок за подаване на заявленията е 31 март и дружествата още не са ги подали. Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г. , поясни Боев.   "След като дружествата предявят пред нас тези разходи, ние следва да си свършим работата - да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, както твърдят дружествата, да видим как те ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена", заяви Боев, цитиран от БТА. По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.   На въпрос дали това ще доведе до увеличение на цените на тока за бита от 1 юли тази година, Боев не даде конкретен отговор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване