Д-р Хаус ще пее в София през лятото

Британският актьор и музикант Хю Лори (Hugh Laurie), известен най-вече с ролята си на доктор Грегъри Хаус от сериала House M.D, ще изнесе концерт в България на 11 юли 2014. Според официалния му сайт той ще представи музикалната страна на своята личност пред българската публика с концерт в зала 1 на НДК. Британският актьор и музикант Хю Лори (Hugh Laurie), известен най-вече с ролята си на доктор Грегъри Хаус от сериала House M.D, ще изнесе концерт в България на 11 юли 2014. Според официалния му сайт той ще представи музикалната страна на своята личност пред българската публика с концерт в зала 1 на НДК.

Кунева води листата на РБ за евроизборите

Другият фаворит за първото място Светослав Малинов от ДСБ се нареди веднага след лидера на Движение България за гражданите

Автомобил ще чете мислите на водачите

/КРОСС/ Швейцарският федерален технологичен институт и Peugeot разработват инфрачервена камера, която ще бъде насочена към лицето на шофьорите в автомобилите, съобщава Business Insider. Целта е да се разработи софтуер, който да поддържа проследяване на лицеви изражения в реално време. Той ще има редица приложения, като едно от тях ще е разпознаване на умора. Ако технологията бъде развита успешно, колата ще може да "разчита" състоянието на водачите и ще променя настройките за сигурността.

Диабетът намалява обема на мозъка

/КРОСС/ Диабетът намалява обема на мозъка, което води до влошаване на паметта и мисловния процес. Това твърдят американски учени, провели серия от проучвания. За изследванията си те са наели 1 400 доброволци на средна възраст 80 години. Оказало се, че в хода на заболяването при доброволците е констатирано намаляване на обема на мозъка с 2.9%. С 4% пък намалява хипокампусът, отговорен за запомнянето на наскоро случили се събития. Впоследствие човек постепенно губи краткосрочната си памет. Подобни процеси могат да се появят при диабетици , които са в напреднала възраст.Експертите са установили още, че развитието на диабет на възраст 45-60 години повишава до 85% риска от развитие на микроинсулт.

Д-р Хаус с концерт в София през лятото

Британският актьор и музикант Хю Лори (Hugh Laurie), известен най-вече с ролята си на доктор Грегъри Хаус от сериала House M.D, ще изнесе концерт в България на 11 юли 2014. Според официалния му сайт той ще представи музикалната страна на своята личност пред българската публика с концерт в зала 1 на НДК. Британският актьор и музикант Хю Лори (Hugh Laurie), известен най-вече с ролята си на доктор Грегъри Хаус от сериала House M.D, ще изнесе концерт в България на 11 юли 2014. Според официалния му сайт той ще представи музикалната страна на своята личност пред българската публика с концерт в зала 1 на НДК.

Tesco навлиза на индийския пазар

Тesco подписа договор за съвместно предприятие с Trent Hypermarket Limited (THL). По този начин британският супермаркет стана първата...

Бареков разширява коалицията

София /КРОСС/ Има още доста формации, които искат да се присъединят към "България без цензура". Една от формациите е Съюзът на свободните демократи. Това обяви пред Дарик лидерът на "България без цензура" Николай Бареков . Той изтъкна, че Коалицията между „България без цензура", ВМРО и земеделците, ще се разширява.Движение „Гергьовден" ще се присъедини към коалицията, категоричен бе Бареков.„В коалиционния съвет „България без цензура" тежи колкото и ВМРО, и земеделците. На този етап „Гергьовден" подписват с нас, за да представяме техните интереси като наши в коалицията и до европейските избори поемаме ангажимента да подпишем коалиционно споразумение и с тях, то да стане четворно. Надяваме се то да е и по-голямо, има доста център-дясно партии, които проявяват желание и разговаряме с тях. Аз се надявам ние като центристки субект да запълним една голяма празнина в политическото пространство", коментира още той.Лидерът на "България без цензура" ще кандидатства за Европарламента. „Ние трябва да позиционираме нашия съюз в голямото европейско семейство. И може да се окаже, че нашите евродепутати, колкото и да са те, могат да натежат решително в избора на следващата Европейска комисия. Затова ние вече стартирахме разговори с няколко европейски партии

Лавров ще оглави руската делегация за срещата по ядрена безопасност

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров ще оглави делегацията на Русия за срещата на върха по въпросите на ядрената сигурност. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Русия. Събитието ще се проведе на 24 и 25 март в Хага.Предстоящата среща на върха, която се провежда по идея на СЩА, ще бъде трета. Министерството на външните работи заяви, че Русия се е присъединила към всички основни международни правни механизми в областта на ядрената сигурност: Конвенцията за физическа защита на ядрения материал и нейните изменения и допълнения през 2005 г., и Международната конвенция за борба с ядрения тероризъм.По-рано бе съобщено, че в Хага Лавров ще се срещне с ръководителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кери.

И „Гергьовден“ се присъедини към коалицията на "България без цензура"

Коалицията между „България без цензура", ВМРО и земеделците, ще се разширява, обяви Николай Бареков, председател на „България без цензура" пред „Дарик". И добави, че и движение „Гергьовден" ще се присъедини към нея.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

 „В коалиционния съвет „България без це Коалицията между „България без цензура", ВМРО и земеделците, ще се разширява, обяви Николай Бареков, председател на „България без цензура" пред „Дарик". И добави, че и движение „Гергьовден" ще се присъедини към нея. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „В коалиционния съвет „България без це

Борисов и Местан се канят чрез медиите на среща в Кърджали


Ние сме длъжни с Лютви Местан да изпием на центъра едно кафе, но това не значи коалиция, обяви в Кърджали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Само минути по-късно пресцентърът на ДПС разпространи покана от лидера на партията към Борисов за среща следобед в ресторант "Ориентал".

"И аз днес излизам в Кърджали и го казвам пред всички хора, че българските мюсюлмани трябва да са мост с ДПС, които са наши противници в парламента... Ние сме длъжни с Местан да слезем...

Ученици от Варна измислиха как да заселим нова планета

юбопитството на човечеството го тласка към нови светове. Ще дойде време да напуснем своята къща Слънчевата система и да живеем на други планети, които ще превърнем в свой дом. Тези думи описват идеята, която подтиква няколко ученици от Варна да създадат проект за заселването ни на друга планета.

Европейска награда за римски археологически обект в Пелопонес

На 5 май във Виена ще бъдат раздадени награди на проекти за запазване на културното наследство в Европа

прочети повече

Очаквано: Кунева оглави листата на РБ, след нея е Светослав Миланов

Лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева оглави листата на Реформаторския блок за евроизборите на 25 май.

Очаквано Кунева води листата на реформаторите

Меглена Кунева е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите.

Отчаян варненец заплашва, че ще се самоубие

Варна /КРОСС/ Мъж заплашва, че ще скочи от прозореца на жилищна сграда на ул. „Цани Гинчев" 16 във Варна. Три полицейски екипа са на мястото на инцидента. 33-годишният мъж замерва от прозореца на жилищната сграда с бутилки и заплашва, че ще скочи, тъй като животът му бил провален.На мястото на драмата е и леля му, която се опитва да го придума да се успокои. Според свидетели буйствата започнали от около три дни. Снощи нервите на мъжа ескалирали. Той се покатерил, стъпил на климатик и счупил съседен прозорец. Инцидентът станал в около 19,45 часа. Днес обаче мъжът е още по-разстроен. Съседи говорят, че се касае за любовна драма.Мъжът се показва ту от прозореца на 3-ия, ту от прозореца на 4-ия етаж. Полицаите за момента пазят дистанция, уговарят го да се успокои. Униформени се опитват да накарат родителите да си приберат децата от площадката пред блока, където мъжът заплашва да свърши с живота си.В момента към мястото на инцидента пътува специалист от Института по психология към МВР, съобщава Petel.bg.

Ясни са първите четирима от евролистата на ГЕРБ

Борисов зове за общ щаб на десните партии

    


Първанов: В случая с ЦИК, президентът не подходи прецизно

Институциите в България са в остър конфликт. Той се вижда във всяка стъпка, която предприемат управляващите и това влияе негативно върху развитието на страната. Това заяви пред журналисти в Казанлък...

Местан чукна среща на Борисов в Кърджали

София /КРОСС/ Готов съм да бъда домакин. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по повод анонса на Бойко Борисов, че очаква да бъде поканен на кафе в Кърджали от Местан. „Ние с г-н Борисов в „Бояна" сме пили кафе, какво остава за Кърджали. Тогава заради нелепа случайност, аз бях некакен гост, а той - неволен домакин. Сега съм готов да си разменим ролите. Т.е. готов съм да бъда неволния домакин", посочва Местан.„Очаква се да пристигна в Кърджали към 16:30 часа, срещата ми с актива е от 17:30 часа в кв. "Възрожденци", ресторант "Ориентал".Предвид на анонса му, че оттук нататък срещите му ще бъдат само публични, мисля, че ресторант "Ориентал" е добро място за среща между Местан и Борисов", подчертава лидерът на ДПС.

Нови предмети открити от спътник в Индийския океан

Китай разполага със спътникови снимки на нови плаващи предмети, които може да са от изчезналия преди две седмици Боинг 777 на Малайзия Еърлайнс, съобщиха малайзийските власти.

Президентът защити с две формули разпределите квоти в ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев защити указа си за разпределение на политическите квоти за членове на Централната избирателна комисия /ЦИК/ като публикува в събота двете методики, по които са правени изчисленията и които дават едни и същи резултати. Според тях ГЕРБ трябва да получи седем места в ЦИК, "Коалиция за България“ - 6, а ДПС и "Атака“.   Това предизвика недоволството на БСП и ДПС, които оставиха ГЕРБ без зам.-председател в ЦК, но партията на Бойко Борисов отново ще предложи свой кандидат, а в събота на кафе с лидера на ДПС Лютви Местан Борисов успя да осигури подкрепата му за кандидатурата на ГЕРБ за зам.-шеф в избирателната комисия. Преди срещата си с Местан обаче Борисов се възмути: "Тези, които ги бихме десет пъти на избори, те ще ни оставят само с шест човека в ЦИК - на каква база? Ако и тези им се виждат много, тогава да ги вземат всичките. Ние сме се явявали десет пъти и десет пъти сме ги били на всички избори.   "Но няма как, след като дори и червените социологически агенции вече не крият, че ГЕРБ е пред БСП, ние да имаме по-малко хора от полагащите ни се по закон. Единственото, което искаме, е изборите да се проведат прозрачно. И няма как да ни обвинят в друго, защото предложихме за член на ЦИК и Цветозар Томов, който всички знаете колко ни е критикувал", добави председателят на ГЕРБ.   Според Росен Плевнелиев, отвъд креативното калкулиране, изборната комисия в България не може да бъде разделяна заради въображението на един или друг законотворец. В нея има не 15, а 19 членове, каза президентът в отговор на призива от ДПС и БСП да намали квотата на ГЕРБ в новоназначената ЦИК.   Председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ще изпрати писмо до Венецианската комисия, председателя на Европейската комисия, еврокомисаря по правосъдието и парламентарните групи в Европейския парламент за грубото погазване от президента на върховенството на закона с решението си да отнеме едно място в ЦИК на ДПС в полза на ГЕРБ - партията, която го е издигнала за държавен глава. Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна се оплака от това, че партията му бе оставена без зам.-шеф в ЦИК на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.   В публикувано на сайта на Президентството съобщение се посочва, че в съответствие с принципа на политическия плурализъм Изборният кодекс предвижда в ЦИК да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори.   Държавният глава припомня, че Изборният кодекс предвижда ЦИК да се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Той посочва още, че ръководството на ЦИК, което се избира от парламента не е самостоятелно обособен орган и всички в комисията имат равен глас при приемане на актове.   "Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции“, посочва Плевнелиев, след като в четвъртък парламентът остави ГЕРБ без зам.-председател, а комисията с 18 членове заради спор дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия й брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в НС.   Плевнелиев обяснява, че запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента, то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание, допълва той.   "Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама. Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание“, пише още в изявлението.   При назначаването на членовете на ЦИК държавният глава се е съобразил с този принцип и запазил съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както предвижда ал. 8 на чл. 46 от Изборния кодекс. В цитираната алинея препратката към ал. 7 се отнася само за начина на формиране на ръководството. Липсва текст, който да предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън ръководството, посочва президентът.   Според държавния глава, единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове. Законът предвижда в случай, че разпоредбите са неясни, те да се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби на тълкувания акт, на целта му и на основните начала на правото на Република България.“Едва ли има съмнение, че целта при формиране на всички предвидени в кодекса колективни органи, е пропорционалното представителство, отразяващо волята на българските избиратели“, завършва съобщението.   В Приложената към него методика за изчисляване на разпределението на членовете на ЦИК са разгледани два варианта. При първия се разделя броят на народните представители от съответната парламентарна група на всички 240 депутати и полученото частно е умножено по броя на членовете на ЦИК, които са 17, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите с евродепутати, но без участие в Народното събрание.   Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, КБ – 84 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Изчислението е:   ГЕРБ (97 : 240) х 17 = 6.8708 КБ (84 : 240) х 17 = 5.95 ДПС (36 : 240) х 17 = 2.55 АТАКА (23 : 240) х 17 = 1.6291   При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в комисията ГЕРБ трябва да има 7 места, „Коалиция за България“, а ДПС и „Атака“ - по две.   Във втория вариант изчисленията са правени към момента на формиране на ЦИК март 2014 г. Броят на депутатите от съответната парламентарна група е разделен на членовете на парламентарните групи – 236, и полученото частно е умножено по 17-те членове на ЦИК.   Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, КБ – 83 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Така сметките са:   ГЕРБ (94 : 236) х 17 = 6.7711 КБ (83 : 236) х 17 = 5.9788 ДПС (36 : 236) х 17 = 2,.932 АТАКА (23 : 236) х 17 = 1.6567   Така първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в ЦИК Отново се получава, че ГЕРБ трябва да има колкото и при първия вариант на пресмятане.

Борисов: Да ни вземат всички членове в ЦИК, щом им се виждат много

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да промени указа си за назначаване на членове на Централната избирателна комисия /ЦИК/, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че на партията се полага да има председател на ЦИК или поне на зам.-шеф, тъй като ГЕРБ е била първа на изборите и има най-голяма група в Народното събрание.   Държавният глава защити своето разпределение като публикува методиката, по която е пресметнато коя политическа сила колко представители трябва да има. В нея изчисленията са правени по два варианта, като и двата стигат до извода, че ГЕРБ трябва да получи седем места в ЦИК, "Коалиция за България“ - 6, а ДПС и „Атака“ - по две.   Въпреки това миналия четвъртък ГЕРБ остана с шестима души в ЦИК и без зам.-шеф.   "Тези, които ги бихме десет пъти на избори, те ще ни оставят само с шест човека в ЦИК - на каква база? Ако и тези им се виждат много, тогава да ги вземат всичките. Ние сме се явявали десет пъти и десет пъти сме ги били на всички избори", възмути се Борисов в събота в Кърджали, където партията му ще обяви евролистата си.   "Но няма как, след като дори и червените социологически агенции вече не крият, че ГЕРБ е пред БСП, ние да имаме по-малко хора от полагащите ни се по закон. Единственото, което искаме, е изборите да се проведат прозрачно. И няма как да ни обвинят в друго, защото предложихме за член на ЦИК и Цветозар Томов, който всички знаете колко ни е критикувал", добави председателят на ГЕРБ.   Според Росен Плевнелиев, отвъд креативното калкулиране, изборната комисия в България не може да бъде разделяна заради въображението на един или друг законотворец. В нея има не 15, а 19 членове, каза президентът в отговор на призива от ДПС и БСП да намали квотата на ГЕРБ в новоназначената ЦИК.   Председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ще изпрати писмо до Венецианската комисия, председателя на Европейската комисия, еврокомисаря по правосъдието и парламентарните групи в Европейския парламент за грубото погазване от президента на върховенството на закона с решението си да отнеме едно място в ЦИК на ДПС в полза на ГЕРБ - партията, която го е издигнала за държавен глава. Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна се оплака от това, че партията му бе оставена без зам.-шеф в ЦИК на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.   В публикувано на сайта на Президентството съобщение се посочва, че в съответствие с принципа на политическия плурализъм Изборният кодекс предвижда в ЦИК да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори.   Държавният глава припомня, че Изборният кодекс предвижда ЦИК да се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Той посочва още, че ръководството на ЦИК, което се избира от парламента не е самостоятелно обособен орган и всички в комисията имат равен глас при приемане на актове.   "Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции“, посочва Плевнелиев, след като в четвъртък парламентът остави ГЕРБ без зам.-председател, а комисията с 18 членове заради спор дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия й брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в НС.   Плевнелиев обяснява, че запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента, то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание, допълва той.   "Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама. Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание“, пише още в изявлението.   При назначаването на членовете на ЦИК държавният глава се е съобразил с този принцип и запазил съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както предвижда ал. 8 на чл. 46 от Изборния кодекс. В цитираната алинея препратката към ал. 7 се отнася само за начина на формиране на ръководството. Липсва текст, който да предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън ръководството, посочва президентът.   Според държавния глава, единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове. Законът предвижда в случай, че разпоредбите са неясни, те да се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби на тълкувания акт, на целта му и на основните начала на правото на Република България.“Едва ли има съмнение, че целта при формиране на всички предвидени в кодекса колективни органи, е пропорционалното представителство, отразяващо волята на българските избиратели“, завършва съобщението.   В Приложената към него методика за изчисляване на разпределението на членовете на ЦИК са разгледани два варианта. При първия се разделя броят на народните представители от съответната парламентарна група на всички 240 депутати и полученото частно е умножено по броя на членовете на ЦИК, които са 17, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите с евродепутати, но без участие в Народното събрание.   Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, КБ – 84 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Изчислението е:   ГЕРБ (97 : 240) х 17 = 6.8708 КБ (84 : 240) х 17 = 5.95 ДПС (36 : 240) х 17 = 2.55 АТАКА (23 : 240) х 17 = 1.6291   При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в комисията ГЕРБ трябва да има 7 места, „Коалиция за България“, а ДПС и „Атака“ - по две.   Във втория вариант изчисленията са правени към момента на формиране на ЦИК март 2014 г. Броят на депутатите от съответната парламентарна група е разделен на членовете на парламентарните групи – 236, и полученото частно е умножено по 17-те членове на ЦИК.   Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, КБ – 83 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Така сметките са:   ГЕРБ (94 : 236) х 17 = 6.7711 КБ (83 : 236) х 17 = 5.9788 ДПС (36 : 236) х 17 = 2,.932 АТАКА (23 : 236) х 17 = 1.6567   Така първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в ЦИК Отново се получава, че ГЕРБ трябва да има колкото и при първия вариант на пресмятане.

Президентът защити разпределянето на членове в ЦИК и отказа да го промени

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да промени указа си за назначаване на членове на Централната избирателна комисия /ЦИК/ и защити своето разпределение като публикува методиката, по която е пресметнато коя политическа сила колко представители трябва да има. В нея изчисленията са правени по два варианта, като и двата стигат до извода, че ГЕРБ, като чийто представител Плевнелиев стана държавен глава, трябва да получи седем места в ЦИК, „Коалиция за България“ - 6, а ДПС и „Атака“ - по две.   Отвъд креативното калкулиране, изборната комисия в България не може да бъде разделяна заради въображението на един или друг законотворец. В нея има не 15, а 19 членове, каза президентът в отговор на призива от ДПС и БСП да намали квотата на ГЕРБ в новоназначената ЦИК, каза Плевнелиев пред БНТ.   Председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ще изпрати писмо до Венецианската комисия, председателя на Европейската комисия, еврокомисаря по правосъдието и парламентарните групи в Европейския парламент за грубото погазване от президента на върховенството на закона с решението си да отнеме едно място в ЦИК на ДПС в полза на ГЕРБ - партията, която го е издигнала за държавен глава. Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна се оплака от това, че партията му бе оставена без зам.-шеф в ЦИК на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.   В публикувано на сайта на Президентството съобщение се посочва, че в съответствие с принципа на политическия плурализъм Изборният кодекс предвижда в ЦИК да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори.   Държавният глава припомня, че Изборният кодекс предвижда ЦИК да се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Той посочва още, че ръководството на ЦИК, което се избира от парламента не е самостоятелно обособен орган и всички в комисията имат равен глас при приемане на актове.   „Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции“, посочва Плевнелиев, след като в четвъртък парламентът остави ГЕРБ без зам.-председател, а комисията с 18 членове заради спор дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия й брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в НС.   Плевнелиев обяснява, че запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента, то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание, допълва той.   „Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама. Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание“, пише още в изявлението.   При назначаването на членовете на ЦИК държавният глава се е съобразил с този принцип и запазил съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както предвижда ал. 8 на чл. 46 от Изборния кодекс. В цитираната алинея препратката към ал. 7 се отнася само за начина на формиране на ръководството. Липсва текст, който да предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън ръководството, посочва президентът.   Според държавния глава, единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове. Законът предвижда в случай, че разпоредбите са неясни, те да се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби на тълкувания акт, на целта му и на основните начала на правото на Република България.“Едва ли има съмнение, че целта при формиране на всички предвидени в кодекса колективни органи, е пропорционалното представителство, отразяващо волята на българските избиратели“, завършва съобщението.   В Приложената към него методика за изчисляване на разпределението на членовете на ЦИК са разгледани два варианта. При първия се разделя броят на народните представители от съответната парламентарна група на всички 240 депутати и полученото частно е умножено по броя на членовете на ЦИК, които са 17, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите с евродепутати, но без участие в Народното събрание.   Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, КБ – 84 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Изчислението е:   ГЕРБ (97 : 240) х 17 = 6.8708 КБ (84 : 240) х 17 = 5.95 ДПС (36 : 240) х 17 = 2.55 АТАКА (23 : 240) х 17 = 1.6291   При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в комисията ГЕРБ трябва да има 7 места, „Коалиция за България“, а ДПС и „Атака“ - по две.   Във втория вариант изчисленията са правени към момента на формиране на ЦИК март 2014 г. Броят на депутатите от съответната парламентарна група е разделен на членовете на парламентарните групи – 236, и полученото частно е умножено по 17-те членове на ЦИК.   Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, КБ – 83 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Така сметките са:   ГЕРБ (94 : 236) х 17 = 6.7711 КБ (83 : 236) х 17 = 5.9788 ДПС (36 : 236) х 17 = 2,.932 АТАКА (23 : 236) х 17 = 1.6567   Така първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в ЦИК Отново се получава, че ГЕРБ трябва да има колкото и при първия вариант на пресмятане.

Федерер и Джокович стартираха с очаквани победи в Маями

Маестрото се справи с Карлович, докато Ноле - с Шарди

    


Плевнелиев: Принципът за съотношението в ЦИК е спазен

Според президента в текстовете Изборния кодекс няма основание ръководството на комисията - председателят, двамата зам.-председатели и секретарят, да се изключва при определянето на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции

35 загинаха при катастрофа между два автобуса и два камиона в Пакистан

Най-малко 35 души загинаха и 20 бяха ранени при верижна катастрофа в югозападен Пакистан, при която се сблъскаха и един след друг започнаха да горят два автобуса и два камиона. Сред жертвите според местната полиция има и жени и деца, съобщиха световните медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Най-малко 35 души загинаха и 20 бяха ранени при верижна катастрофа в югозападен Пакистан, при която се сблъскаха и един след друг започнаха да горят два автобуса и два камиона. Сред жертвите според местната полиция има и жени и деца, съобщиха световните медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Мъж и жена се борят за живота си след зверска катастрофа в Пловдив

Мъж и жена са с опасност за живота след катастрофа в Пловдив, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал на кръстовище между бул. "Никола Вапцаров" и ул. "Димитър Талев".

Цветанов е политикът с най-груба намеса в работата на съдебната система, обяви Нели Куцкова


Няма период, в който политици да не са се месили на съдебната власт и в някои случаи и при някои представители на съдебната власт това е било успешно, но Цветан Цветанов е политикът с най-грубо и примитивно отношение към съдебната система и сега горчиво съжалява. Това заяви в ефира на БиТиВи съдия Нели Куцкова. Според нея всички политици трябва да минат през съда, за да разберат необходимостта от презумпцията за невинност.

Куцкова припомни, че Цветанов непрекъснато е давал становища...

Цветанов е политикът с най-група намеса в работата на съдебната система, обяви Нели Куцкова


Няма период, в който политици да не са се месили на съдебната власт и в някои случаи и при някои представители на съдебната власт това е било успешно, но Цветан Цветанов е политикът с най-грубо и примитивно отношение към съдебната система и сега горчиво съжалява. Това заяви в ефира на БиТиВи съдия Нели Куцкова. Според нея всички политици трябва да минат през съда, за да разберат необходимостта от презумпцията за невинност.

Куцкова припомни, че Цветанов непрекъснато е давал становища...

Звезда на Левски пиян на тренировка

Бастос дошъл на тренировката в нетрезво състояние. Той миришел на алкохол и залитал в съблекалнята и по време на заниманието.

Русия си търси 16 млрд. долара от Украйна

Руският премиер Дмитрий Медведев намекна за възможно увеличение на цената на природния газ за Украйна

    


Очаквано Кунева оглави листата на реформаторите, следват я Малинов, Лукарски и Исмаилов


Очаквано лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Това беше решено на днешното разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщи агенция "Фокус".

Втори в листата е досегашният евродепутат Светослав Малинов, който е и зам.-председател на ДСБ.

На трета позиция е лидерът на СДС Божидар Лукарски, следва го председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман...

Бареков: И „Гергьовден“ се присъедини към коалицията ни

Коалицията между „България без цензура Коалицията между „България без цензура", ВМРО и земеделците, ще се разширява, обяви Николай Бареков, председател на „България без цензура" пред „Дарик". И добави, че и движение „Гергьовден" ще се присъедини към нея. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „В коалиционния съвет „България без це

ЦИК няма проблем за референдум и избори 2 в 1 през май

София /КРОСС/ Ако могат да се спазят сроковете за решение за произвеждане на референдум по изборни въпроси и те бъдат насрочение заедно с вота за Европейски парламента на 25 май, това не би затруднило Централната избирателна комисия (ЦИК) да ги организира заедно. Това заяви пред Дарик председателят на новата ЦИК Ивилина Алексиева.В момента ГРАО проверява подписката на над 500 000 души, събрани от Инициативния комитет начело с проф. Георги Близнашки, а Народното събрание има срок до 10 юни да се произнесе. В същото време парламентът още не се е произнесъл по предложението на президента Росен Плевнелиев за свикване на национално допитване по три въпроса - мажоритарен избор на част от депутатите, електронно и задължително гласуване.Алексиева обеща сериозен контрол върху отпечатването, доставката и съхранението на изборните книжа и бюлетините.По думите й предвиденото в закона експериментално машинно гласуване следва да бъде в секционни избирателни комисии близо до София, за да може ЦИК да следи и контролира процеса.Алексиева заяви още, че няма да се дават пари на калпак по повод т.нар. медийни пакети, които предвиждат по 40 000 лв. за медийната кампания на партиите, които не получават държавна субсидия. ЦИК ще плаща на медиите, няма да дава пари на политическите субекти, каза още тя

Според Румен Овчаров дълговете на НЕК са стигнали 4 млрд. лева

Според бившия икономически министър от времето на Жан Виденов и след това и в тройната коалиция Румен Овчаров дълговете на Националната електрическа компания са стигнали 4 милиарда лева, а със заплахата да отнемат лиценза на ЕРП-тата управляващите ги изнудват за пари, с които предизборно да закърпят някои дупки в енергетиката.

Серхио Рамос: Няма криза в "Барса", просто другите вече не ги е страх


Защитникът на "Реал" (Мадрид) и испанския национален отбор отхвърля твърденията, че "Барселона" е в криза. По думите му има друг фактор, който води до слабите резултати на шампиона.

"Говори се за криза в "Барселона", но те са на финал за Купата на краля, на четвъртфинал в Шампионската лига и на четири точки от водача в първенството. Това, което се промени, е страхът, който другите имаха към "Барса", каза Рамос.

Мнението му идва в часовете преди големия мач между двата...

Николай Бареков: Вечерта на 25 май ще поискаме предсрочни избори

Коалицията между „България без цензура“, ВМРО и земеделците, ще се разширява. Това каза в интервю за предаването на Дарик радио „Седмицата” Николай Бареков, председател на „България без цензура“. Той заяви, че и движение „Гергьовден“ ще се присъедини към партията му.

Защо Станишев дълбае пропаст между хората, попита Борисов


"Кой иска да ни вземе Кърджали? Кой е този някой, на когото трябвало да благодарим, че не ни го е взел? За какво изобщо говори Станишев?" Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали пред над 150 младежи от структурите на младежката партийна организация от Южна България, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди дни в интервю за национален ежедневник лидерът на БСП Сергей Станишев заяви: "Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична...

Листата на реформаторите - първа Кунева, след нея Малинов, Лукарски и Исмаилов

Меглена Кунева е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Втори е Светослав Малинов, евродепутат, заместник-председател на Демократи за Силна България. Следват Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и други. Това беше решено на разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

"Въпросът кой днес движи българската полити Меглена Кунева е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Втори е Светослав Малинов, евродепутат, заместник-председател на Демократи за Силна България. Следват Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и други. Това беше решено на разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок. "Въпросът кой днес движи българската полити

37 заболели от варицела само за седмица във Варна

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Регистрирани са 28 заболели лица от чревни инфекции срещу 41 за предходната седмица.

Кличко иска ЕС и САЩ да наложат „болезнени за Путин” икономически санкции на Русия

Виталий Кличко смята, че нахлуването на Русия в Украйна и окупацията на Крим са унищожили системата за европейска сигурност, а Путин е нарушил всички норми на международното право, предаде УНИАН. ЕС ...

Подпалиха тръстиката в езерото в квартал "Калкас" - СНИМКИ

Подпалиха тръстиката в езерото до манастира в пернишкия квартал "Калкас". Пожарът възникна днес около 11 часа, предаде репортер на ZaPernik.com.

Не се налага намесата на пернишките огнеборци, тъй като запаленият огън е контролиран.

"Пожарът е контролиран. Прави се всяка година, за да не се замърсява езерото от изгнила тръстика. Това е правило при риболова.", каза собственикът на езерото.

Мъжът се беше подсигурил с пожарогасители в...

Продължава

Руска полиция ескортира напускащи Крим украински войници

Руските ВМС са завзели единствената украинска подводница

    


Тимошенко: Украйна бързо ще си върне Крим

По думите й сега украинските власти и украинските военни трябва да направят всичко възможно Русия да не направи нито една крачка в територията на континентална Украйна

Очаквано - Кунева води листата на Реформаторския блок за евроизборите

Меглена Кунева е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Втори е Светослав Малинов, евродепутат, заместник-председател на Демократи за Силна България. Следват Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и други. Това беше решено на разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Меглена Кунева е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Втори е Светослав Малинов, евродепутат, заместник-председател на Демократи за Силна България. Следват Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и други. Това беше решено на разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок. "Въпросът кой днес движи българската полити

Ангел Найденов: Русия нарушава териториалната цялост на Украйна

„Имаме действия на Русия, които представляват нарушаване на териториалната цялост и на независимостта на Украйна. Това е една позиция, която беше изразена, подкрепена, заявена в рамките на различните международни форуми и на министри, в които участва България, в Европейския съюз и в НАТО", каза Ангел Найденов, министър на отбраната, в интервю за „Д „Имаме действия на Русия, които представляват нарушаване на териториалната цялост и на независимостта на Украйна. Това е една позиция, която беше изразена, подкрепена, заявена в рамките на различните международни форуми и на министри, в които участва България, в Европейския съюз и в НАТО", каза Ангел Найденов, министър на отбраната, в интервю за „Д

ЕСО ограничава ВЕИ мощностите в Западна България

На 22.03.2014 г., за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. по искане на ЕСО ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ.

Попова за случая в Лясковец: Да не се бърза с оставките

Велико Търново /КРОСС/ Преди да се искат оставки по случая в Лясковец, първо трябва да се направи анализ какво и как се случило. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея вероятно има ведомствени и оперативни проблеми при провеждане на спецакцията, но по-важното сега е да се направят правилните изводи след оценка на ситуацията. „Нека да оставим по-назад говоренето кой пръв трябва да подава оставка и кой е виновен", коментира вицепрезидентът.Тя определи трагедията като много тежка и изказа съболезнования на семейството на убития командос Емил Шарков.

Крим обърка и футбола

Русия и Крим вече се смятат за едно цяло, но Украйна и светът не ги смятат. Какво обаче става с кримския спорт? Специално във футбола личи българска връзка. Двата елитни тима на полуострова са с наши треньори - Николай Костов е в “Таврия”, а Ангел Червенков е в “Севастопол”.
“Първо трябва да завършат всички политически процедури - каза генсекът на Русия и Крим вече се смятат за едно цяло, но Украйна и светът не ги смятат. Какво обаче става с кримския спорт? Специално във футбола личи българска връзка. Двата елитни тима на полуострова са с наши треньори - Николай Костов е в “Таврия”, а Ангел Червенков е в “Севастопол”. “Първо трябва да завършат всички политически процедури - каза генсекът на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване