"Кримска пролет": Толкова дълго очаквахме това

Няколко хиляди жители на Симферопол празнуваха на площада

    


Нови техники удрят крадците по джоба

Ако крадецът иска да влезе някъде, няма сила, която да го спре. От години изобретатели и охранители се опитват да опровергаят тази стара максима - къде с успех, къде не. Но те казват, че са доволни, дори когато прават възможно най-труден достъпа на апашите.
Новите системи за сигурност удрят крадците по джоба пряко, като им пречат да задигнат Ако крадецът иска да влезе някъде, няма сила, която да го спре. От години изобретатели и охранители се опитват да опровергаят тази стара максима - къде с успех, къде не. Но те казват, че са доволни, дори когато прават възможно най-труден достъпа на апашите. Новите системи за сигурност удрят крадците по джоба пряко, като им пречат да задигнат

Положителна перспектива за Кипър от Moody's

Запазването на Caa3 се обяснява с устойчиви рискове

Продават сандвичи с марихуана до гимназия в Ловеч

Полицаи затвориха закусвалня, която на метри от гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I" в Ловеч предлагала не само обикновени сандвичи, но и такива с марихуана. Учениците използвали лаконичното „един голям сандвич" и срещу 12,50 лв. получавали пликче с канабис в закуската. Традиционният сандвич без „весела гарнитура" струвал 2,50 лв.

Властта търси аргументи за неприемането на референдума в Крим

България трябва да стои на безопасна дистанция от проблемите в Украйна. За България няма някаква пряка опасност и нищо катастрофично не е надвиснало над държавата ни. Просто е необходимо да бъдем по-внимателни и по-разумни. Това азва в интервю за BPost.bg експертът по сигурността Димитър Йончев.

Как централните банкери на Фед тълкуват бъдещите насоки на Йелън?

Според някои подходът е неправилен, а според други - в унисон с очакванията, че лихвите ще бъдат повишени шест месеца след края на количествените улеснения

    


22 март - Световен ден на водата

През 2050 г., още 2 милиарда души ще бъдат без достъп до вода и енергия

Три деца се взривиха, учител се поболя от показен арест

Моралните щети, които ми нанесоха, не могат да бъдат възстановени. Мога да кажа само, че съм удовлетворен от решението на независимия съд, защото освен задължения, гражданите имат и права, каза директорът на дома за деца, лишени от родителска грижа в Крумовград Светослав Дайов. Той осъди прокуратурата на две съдебни инстанции за нанесени неимуществени вреди от повдигнато му незаконно обвинение.

Важно е къде учат децата

Може и да изглежда смешно, че деца на по 4-5 години тръгват по уроци, за да ги приемат в елитна детска градина или училище. (Виж 2-а и 3-а стр.)
 Но онези българи, които искат да видят децата си изучени, и то с диплома от престижен университет в България или в чужбина, отдавна са наясно, че трябва да започнат от самото начало. 
И затова са готови Може и да изглежда смешно, че деца на по 4-5 години тръгват по уроци, за да ги приемат в елитна детска градина или училище. (Виж 2-а и 3-а стр.) Но онези българи, които искат да видят децата си изучени, и то с диплома от престижен университет в България или в чужбина, отдавна са наясно, че трябва да започнат от самото начало. И затова са готови

Човешкият нос може да различи 1 трилион миризми

Човешкият нос може да различи 1 трилион миризми, твърдят американски учени.

Досега се смяташе, че можем да помиришем около 10 000 аромата, пише Би Би Си. Нови изследвания, обаче показват, че човешкият нос превъзхожда очите и ушите по отношение на броя на дразнителите, които може да различи.

Учените от Университета Рокфелер в Ню Йорк смятат, че използваме само малка част от обонятелните си способности.

Човешкото око използва три светлинни рецептора, които работят заедно, за да виждаме до 10 милиона цвята. Ухото може да чуе почти половин милион различни тона. Досега се смяташе, че носът със своите 400 обонятелни рецептора може да различи само 10 000 миризми.

Теорията, която изследват учените в Университета Рокфелер не е нова, датира от 1927 г. Те са провели поредица от експерименти, които да определят колко добре се справят хората в различаването на различни комбинации от 128 молекули на различни миризми. Така те пресъздават голяма част от аромати, които варират от трева до цитрусови плодове. Молекулите са разделени на случаен принцип на групи от 10, 20 или 30, за да се създадат непознати миризми.

26-те участници в изследването е трябвало да идентифицират една миризма от три проби- две с еднакъв аромат и една с различен. Учените за стигнали до заключението, че човек може да различи 1 трилион миризми.

Въпреки това, обаче животните продължават да имат два, дори три пъти по-добро обоняние от нас, защото по-голяма част от мозъка им отговаря за това.

Японец е следващото препятствие за Григор

Японецът Кеи Нишикори ще е следващото препятствие за Григор Димитров на тенис турнира в Маями. 

Двубоят от третия кръг е в неделя. Двамата имат само един изигран мач, спечелен от азиатеца през миналата година. Григор и Кеи познават отлично играта си един на друг, защото често тренират заедно, а в началото на 2013-а дори си партнираха на двойки. Японецът Кеи Нишикори ще е следващото препятствие за Григор Димитров на тенис турнира в Маями. Двубоят от третия кръг е в неделя. Двамата имат само един изигран мач, спечелен от азиатеца през миналата година. Григор и Кеи познават отлично играта си един на друг, защото често тренират заедно, а в началото на 2013-а дори си партнираха на двойки.

Днес ще бъде слънчево и топло

Днес ще е слънчево и топло. В Източна България ще духа слаб източен вятър. След обяд от запад ще се появи висока облачност, която няма да промени слънчевия характер на времето. Максималните температури ще са между 18° и 23°.
В София около 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, Днес ще е слънчево и топло. В Източна България ще духа слаб източен вятър. След обяд от запад ще се появи висока облачност, която няма да промени слънчевия характер на времето. Максималните температури ще са между 18° и 23°. В София около 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН,

Пътна обстановка в страната - 22 март

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Пенко Гелев в приказния свят на "Вълшебната флейта"

"Имам богато въображение и от него черпя идеите за образите на героите. Обичам да рисувам и го правя по цял ден". Това каза художникът Пенко Гелев пред БГНЕС при откриването на "Приказния свят на "Вълшебната флейта" в илюстрациите на Пенко Гелев" .

В изложбата, включваща над 150 дигитални отпечатъци, оживяват героите от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт, по която сопраното Ина Кънчева решава да напише книга. Картините на Гелев се отличават с елегантен рисунък и точно композиционни решения, а наситени с фигури, архитектурни елементи и детайли, потапят в сложни култури.

Гелев разказа, че проектът за книгата и илюстрациите са вървели успоредно и докато художникът е рисувал, Ина Кънчева е писала. Не е имало много време за вдъхновение, защото всяка една от илюстрациите е рисувана по няколко седмици, а целият процес е продължил близо 8 месеца.

"Пенко Гелев притежава необикновена фантазия и същевременно се концентрира във всеки детайл, който е изключителен и съвършен. – Независимо дали става дума за гримаси, или за лице, той го прави по невероятен начин", каза скулпторът и илюстратор проф. Георги Чапкънов при откриването на експозицията в НХГ.

"Пенко издържа големия тест на българските деца, които са специални, особени , много талантлив и в същото време много будни. Ние вече се радваме много голяма популярност и успех и чрез тях спечелихме възхищението на родителите", каза оперната певица Ина Кънчева, чиято идея за написване на книгата е породена от желанието да изгради по-голям интерес и вкус към четенето и слушането на качествени образци от световното литературно и музикално наследство. "Нека книгата влезе във вашия дом и да ви накара да слушате невероятната музика на Моцарт, а чрез всички фантастични герои, поезията да бъде част от живота, защото колкото и животът да е прекрасен, изкуствата са тези, които го възпяват",призова Ина Кънчева.

Според сопраното "Приказка за вълшебната флейта" третира западноевропейската култура, но в същото време творбата е превърната във фентъзи от Пенко Гелев, което се вписва в световните стандарти . Това случва чрез мащабността и изключително прецизните детайли, а цветовете, които художникът създава не са само от нашето измерение.

Слънчева събота, подходяща за разходки и игри в парка

Днешната събота ще е слънчева, топла и подходяща за разходка. Максималните температури ще са между 18° и 23°. В София около 19°.  В Източна България ще духа слаб изто...

Ще има ли война за Арктика?

Канадците се възприемат като горда северна нация. На новите банкноти от 50 канадски долара е изобразен ледоразбивачът "Амундсен", който е същевременно и изследователски кораб. "Северът ...

Къде спират водата в София

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на...

Супермоделът Карли Клос показва своя първи дом в Уест вилидж

Нюйоркският апартамент на красавицата струва почти 2 милиона щатски долара

    


Нов модел на лихвите по заемите

Лихвите по потребителските и ипотечните кредити за граждани ще се определят по изцяло нов модел, който ще влезе в сила след три месеца. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента късно в четвъртък. Те приеха на второ четене промените в Закона за потребителския кредит. На пазара обаче цари пълна неяснота как новите разпоредби ще се Лихвите по потребителските и ипотечните кредити за граждани ще се определят по изцяло нов модел, който ще влезе в сила след три месеца. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента късно в четвъртък. Те приеха на второ четене промените в Закона за потребителския кредит. На пазара обаче цари пълна неяснота как новите разпоредби ще се

Кадиев и Свиленски викат шефа на ДАНС на разпит

Депутатите от левицата Георги Кадиев и Георги Свиленски настояват шефът на ДАНС Владимир Писанчев да даде обяснения пред ресорната парламентарна комисия за изтекла справка от СРС, в която те са споменати.

И прокурорите с кандидат за съдебен инспектор

И Асоциацията на прокурорите в България също издигна свой кандидат за главен съдебен инспектор. Номинацията е за шефа на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Атанас Гебрев.
Писмо с предложението е изпратено до председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков. В него се иска кандидатурата да бъде внесена за обсъждане в... И Асоциацията на прокурорите в България също издигна свой кандидат за главен съдебен инспектор. Номинацията е за шефа на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Атанас Гебрев. Писмо с предложението е изпратено до председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков. В него се иска кандидатурата да бъде внесена за обсъждане в...

Папата към мафиотите: спрете да вършите зло

Папа Франциск призова мафията да "спре да прави зло" на среща с роднини на жертвите, с която искаше да докаже, че Католическата църква се противопоставя на организираната престъпност.

Над хиляда души присъстваха на молитва с папата в църквата близо до Ватикана, където бе изложен списък с имената на 842 жертви на мафията, сред които и убити малки деца.

"Мъже и жени на мафията…променете начина си на живот. Спрете да вършите злото, променете се", изтъкна Светият отец. "Все още има време да избегнете края си в ада, където ще попаднете, ако продължите да вървите по този път", предупреди той мафиотите в страната. Той им каза също да се откажат от "кървавите си пари", които "не могат да бъдат взети в рая."

Франциск "иска да стане ясно, че Божията истина и мафията, Божията истина и корупцията, Божията истина и незаконността не могат да вървят ръка за ръка", коментира отец Мрачело Коци, зам-председател на антимафиотската асоциация "Либера".

По-рано тази седмица бе съобщено, че мафията е убила 3-годишно дете и майка му като отмъщение, че майката е нарушила обещанието да мълчи за деянията на престъпниците. "В списъка с жертвите има имена на най-малко 80 непълнолетни. Няма мафия, която да не убива деца, мафията винаги е убивала деца", каза още отец Коци.

Презентация на тема „Сравнително-правен анализ на уредбата на несъстоятелността на физическите лица в държавите-членки на Европейския съюз

Презентация на тема „Сравнително-правен анализ на уредбата на несъстоятелността на физическите лица в държавите-членки на Европейския съюз, както и в държави извън ЕС, които прилагат англосаксонската правна система” ще бъде представена в Народното събрание.

Презентацията ще бъде на 26 март 2014 г., от 14.00 часа в зала „Изток”. Тя е подготвена от стажантската програма за законодателни проучвания в Народното събрание.

Проучването е заявено от Комисията по правни въпроси на Народното събрание с оглед идеята за евентуално законодателно уреждане на фалита на физическите лица. Темата ще бъде представена пред членове на Комисията по правни въпроси, Комисията по икономическа политика и туризъм, Комисията по бюджет и финанси, Комисията по труда и социалната политика и представители на Министерски съвет.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в парламента на Украйна Антон Киссе. В разговора участваха председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов. Антон Киссе е в София по покана на Сергей Станишев.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна е споделил тревогите и надеждите на българската общност, една от най-големите общности в Украйна. Според българите в Украйна най-важното е да се постигне политическо успокоение и деескалация на напрежението – както във вътрешен план, така и в отношенията Украйна – Русия.

Моята главна цел и моето послание е всяка държава, която приема резолюция, по-дълбоко да изучи реалната ситуация в Украйна и да отчита и настроенията на българите там, каза пред журналисти Антон Киссе. В това напрегнато време една дума, неправилно написана, или една запетая създава допълнително напрежение, желателно е това напрежение да го няма, добави той.

На срещата в българския парламент Антон Киссе е получил уверение, че спокойствието на българите в Украйна, техният мирен живот и защитата на правата им, в това число и развитие на културната идентичност на българите, са основна грижа за България по отношение на ситуацията в страна. Важно е те да се чувстват защитени и да знаят, че интересите им са важни за нас, отбеляза пред журналисти Сергей Станишев.

Благодарен съм, че в това тежко време имаме сериозна подкрепа от България, заяви председателят на Асоциацията на българите в Украйна. Той допълни, че организацията постоянно поддържа връзка с българското външно министерство и посещението на министър Кристиан Вигенин в Украйна е дало позитивен знак на българската общност в Украйна. Той отбеляза, че днес политическият елит в страната търси възможност за стабилизация и изрази надежда, че заедно ще стигнат до разрешаването на проблемите. Според него само трезвият подход в момента ще даде възможност за стабилизиране на ситуацията. Антон Киссе благодари на българските журналисти и на всички български политически и други организации, с които Асоциацията поддържа връзка.

Преглед на печата - 22 март

24 часа: Съучастник в убийство на трима полицаи 18 години на свобода 3 май 1996 г., четирима полицаи са пратени да проверят кой обикаля край дома на уплашена лекарка от МВР в столичния кв. "Люлин". Жертвата Юлия Машалова се оплакала, че покрай тежкото бракоразводно дело на сина й, снахата е пратила рекетьори.

Руските заводи на "Форд" не са стреснати от американските санкции

Американските санкции срещу Русия няма да се отразят върху работата на руските заводи на "Форд", обяви изпълнителният директор на автогиганта Марк Фийлдс.

"Засега смятаме, че те (санкциите) няма да ни засегнат силно", каза той. Фийлдс добави, че руският пазар непрекъснато се разраства и в компанията се надяват в бъдеще Русия да стане най-големият европейски пазар на "Форд".
Компанията има три завода в Русия – един в Ленинградска област и два в Татарстан. Годишно от конвейрите им излизат 120 000 коли, включително популярният в Русия "Форд Фокус". Компанията планира да увеличи продукцията до 300 000 броя коли годишно.

Депутатите ще почиват три пъти до евровота

Депутатите ще имат по-дълга пролетна почивка от учениците. Избраниците на народа ще бъдат във ваканция три пъти - за Великден, за Гергьовден и преди евровот. До изборите на 25 май народните представители няма да ходят на работа общо 23 дни, а децата ще пропуснат уроците 18 дни.

ОССЕ изпраща за шест месеца наблюдатели в Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) постигна съгласие да изпрати свои наблюдатели в Украйна, съобщиха световните агенции. Решението взе днес Постоянният съвет на организацията.

Офисите на наблюдателите ще бъдат в десет украински града - Херсон, Одеса, Лвов, Ивано-Франковск, Харков, Донецк, Днепропетровск, Черновци, Луганск и Киев, където ще е централата.

Мисията първоначално ще се състои от 100 души, цивилни специалисти, но при нужда броят им може да достигне 400, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. ДПА съобщи, че числеността на мисията може да е до 500 души.

Мандатът на мисията не обхваща Крим, но в документа на ОССЕ се казва, че районите, в които може да бъдат разположени наблюдатели, в бъдеще може да бъдат променени.

Изпращането на наблюдатели на ОССЕ в Европа бе обсъждано и на вчерашната среща в Москва на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с руския външен министър Сергей Лавров.

Мандатът на мисията на ОССЕ е шест месеца, съобщи Ройтерс.

Споразумението за изпращане на наблюдатели на международната организация бе постигнато след няколко неуспешни опита от последните седмици, за което според западни дипломати вина носи Русия. Целта на мисията е да се помогне за намаляване на напрежението в Украйна.

Руският представител в ОССЕ Андрей Келин приветства вземането на важното решение. "Ние мислим, че може да става дума за първата стъпка към намаляване на напрежението в този регион", заяви той пред журналисти, предаде Франс прес.

Русия е готова да назначи наблюдатели в рамките на мисията, добави Келин. Той изключи възможността работата на ОССЕ да се разпростре и върху Крим.

"Мандатът на мисията е напълно ясен и произтича от геополитическата реалност. От днес Крим е част от Руската федерация".

"Това не е краят на кризата, но е стъпка, която подкрепя нашите усилия за деескалация", заяви в изявление германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи Ройтерс.

"Ситуацията в Украйна остава нестабилна и опасна. По тази причина наблюдателите трябва да свършат работата си възможно най-бързо", добави той. Самият Щайнмайер ще посети Украйна утре.


Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян подариха прекрасна вечер на перничани

Зрителите чуха песен, която някога била забранявана, защото имала сексуален подтекст. Недялко Йорданов разказа как намерил начин рождените дни на жена му да му излизат без пари.

Вечният спектакъл "Не остарявай, любов" събра стотици зрители в Двореца на културата в Перник. Поетът Недялко Йорданов и музикантът и композитор Хайгашод Агасян подариха една прекрасна вечер на перничани.

Публиката съпреживя една поезия, истинска като самия живот и една музика, идваща от душата. Тандемът изпълни много от незабравимите песни, които знаят и пеят вече поколения българи- "Не остарявай, любов", "Песничка за музиканта",...

Продължава

Истина или лъжа: Георги Мамалев напуска театъра, започва бизнес с аптеки в Гърция

Георги Мамалев напуска театъра и ще емигрира с цялото си семейство в Гърция, писа жълт всекидневник преди дни. Според изданието той ще се занимава с фармация и ще започне нов бизнес с аптеки. Напоследък актьорът бил много разочарован от условията на живот у нас, допълва жълтият вестник. И това била причината да зареже кариерата си в театъра.
Георги Мамалев напуска театъра и ще емигрира с цялото си семейство в Гърция, писа жълт всекидневник преди дни. Според изданието той ще се занимава с фармация и ще започне нов бизнес с аптеки. Напоследък актьорът бил много разочарован от условията на живот у нас, допълва жълтият вестник. И това била причината да зареже кариерата си в театъра.

Яценюк предупреди украинците за скъпия газ

Украйна ще трябва да купува от Русия газ дори срещу 500 долара за 1000 кубика, ако такава цена бъде установена, заяви премиерът Арсений Яценюк по местна телевизия.

"Нашата страна е изцяло енергийно зависима от Русия, сега просто е невъзможно да се откажем от руския газ", констатира той на столичното летище след завръщането си от Брюксел. "Продължаваме преговорите, за да получим газ от страните-членки на ЕС, цената на газа от Европа ще бъде със 150 долара по-ниска от руския", добави той.

Не са спазени два принципа

Дали е противоконституционна процедурата по избор на състава на ЦИК ще каже Конституционният съд (КС). Въпросът не е до нарушения - измеренията са по-широки и е въпрос на взаимодействие между висшите държавни органи.
Изборният кодекс е ясен - той залага формирането на ЦИК на два принципа: разделност и поредност.
Ръководството се избира от Дали е противоконституционна процедурата по избор на състава на ЦИК ще каже Конституционният съд (КС). Въпросът не е до нарушения - измеренията са по-широки и е въпрос на взаимодействие между висшите държавни органи. Изборният кодекс е ясен - той залага формирането на ЦИК на два принципа: разделност и поредност. Ръководството се избира от

Бразилското правителство вкарва армията в Рио де Жанейро

Бразилското правителство взе решение да разположи армейски части в Рио де Жанейро заради изострилата се в града криминогенна обстановка.

Това съобщиха губернаторът на щата Рио де Жанейро Сержиу Кабрал и федералният министър на правосъдието Едуарду Кардозу. Решението бе взето след среща преди това на губернатора с президентката Дилма Русеф. Сержиу Кабрал докладва за обстановката във фавелите (бедните райони) на Рио де Жанейро, където групировки на наркомафията извършиха серия от нападения срещу пунктовете на т.нар. миротворческа полиция. При едно такова нападение във фавела Мангиньос бяха ранени трима полицаи. При това престъпниците, атакуващи обикновено нощем, бяха спряли тока, за да действат изцяло под укритието на тъмнината.
Мярката на бразилските власти е предприета три месеца преди старта на световното първенство по футбол.

В университета трябва да се влиза и излиза трудно

Григорий Вазов: Студентите, ВУЗ-овете и бизнесът говорят на различни езици

    


Св. свщмчк Василий, презв. Анкирски

Свещеномъченик Василий претърпял много страдания и преследвания от арианите при цар Констанций (337–361 г.). В това време той се прочул като голям ревнител на православието и истински паст...

Световен ден на водата

Днес (22 март) е Световният ден на водата. Той води началото си от Конференцията за околната среда и развитието на ОНН, проведена на 22 март 1992 г. в Рио де Жанейро. На този ден световните лидери и...

На тази дата: Братя Люмиер показват първия си филм


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 22 март 1895 г. братята Луи и Огюст Люмиер показват първия филм, заснет с конструиран от тях апарат, който е едновременно камера и прожекционно устройство. Филмчето, наречено "Излизане от...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет. 

Акцентите днес:


Кого санкционира ЕС?

На срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък вечерта лидерите на страните членки включиха още руски представители в списъка с лица, на които налагат санкции и така техният брой достигна 33. 

Според ДПА и АФП лицата са:

-  Сергей Глазиев, съветник на президента Путин. Той е санкциониран, защото „публично е призовавал за анексирането на Крим“;

- председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин, защото са оказали подкрепа за „разполагането на руски войски в Украйна“;

- вицепремиера Дмитрий Рогозин;

- директорът на държавната новинарска агенция „Россия сегодня“ (Русия днес) Дмитрий Кисельов;

- Владислав Сурков – съветник на Путин;

- Сергей Иванов – шеф на президентската администрация и бивш министър на отбраната;

- Елена Мизулина – депутат от Държавната дума и вносител на предложението за приемането на Крим и Севастопол в Руската федерация;

- Александър Носатов и Валерий Куликов – зам.-командири на руския Черноморски флот;

- Игор Турченюк – командир на руските сили в Крим;

- Михаил Малишев – председател на изборната комисия в Крим;

- Валерий Медведев – председател на изборната комисия в Севастопол.

Тези лица нямат право да получават входни визи и на авоарите им е наложен запор на територията на съюза.

Някои от споменатите в списъка на ЕС са включени и в списъка със санкции на САЩ, отбелязва ДПА.

Вчера американският президент Барак Обама обяви, че налага санкции Сергей Иванов – един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин и ръководител на администрацията му, бивш министър на отбраната и като него бивш кадър на КГБ; председателят на Думата Сергей Наришкин; съветникът на Путин – Андрей Фурсенко; първият зам.-началник на президентската администрация Алексей Громов; директорът на държавната жп компания Владимир Якунин; началникът на специалните служби на армията генерал Игор Сергун; олигарсите и банкерите Генадий Тимченко, Аркадий и Борис Ротенберг, директорът на банка „Россия“ Юрий Ковалчук, смятан за "банкера на Путин".

Днес Путин коментира с учудване и ирония списъка с персонални санкции на САЩ.

„Типични московци“, каза Путин по адрес на Ковалчук, Тимченко, и братята Ротенберг, предаде ИТАР-ТАСС. „Тъкмо те – вежливи хора в камуфлажни дрехи и маски, с автомати“, заяви той, намеквайки, че нито един от тях няма нищо общо със събитията в Крим и Украйна.

Той отбеляза и че фамилните им имена са „някак си странни“. Ковалчук и Тимченко са разпространени фамилни имена сред украинците, а Ротенберг е еврейска фамилия.

Вицепремиерът Рогозин също реагира днес на това, че фигурира в списъка на ЕС с имената на санкционирани руски висши чиновници. По думите му даже и „всички страни по света“ да му бяха наложили санкции, това няма да се равнява „и на една песъчинка от кримска земя“, предаде ИТАР-ТАСС.


Credit Suisse плаща 885 млн. долара на Агенцията за жилищно финансиране на САЩ

Швейцарската банка е обвинена, че преди кризата е продавала некачествени ценни книжа на щатските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac

    


ДПС преядоха с власт и трябва да почиват на резервната скамейка

ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление. Определението "преяждане с власт" си е точно на мястото и ДПС трябва да почиват на резервната скамейка. Това заяви Георги Първанов, президент на България (2002–2012 г.) и лидер на АБВ, по време на посещението си в старозагорското село Братя Даскалови, съобщиха от пресцентъра на формацията.

АБВ няма да се коалира с ДПС, заяви Георги Първанов и уточни, че "Атака" също е сред политическите сили, с които АБВ не би влязла в коалиция.

"С партия "Атака" коалиция не е далновидна, защото те не са сериозни, не са последователни, не са стабилен партньор, могат да взривят държавата във всеки един момент и от това не се печели."

Първанов е на мнение, че има разлика между Тройната коалиция и сегашната Тайна коалиция. Той добави, че по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила.

Според Първанов България има нужда от стабилно, предсказуемо управление и съгласие. Той припомни годините от времето, когато беше лидер на БСП:

"Бяхме на колене, бяхме смачкани, бяхме пребити от бой, ако щете. Но, въпреки всичко, ние не тръгнахме да правим политика на инат. Ние и дори с Костов, с когото бяхме толкова непримирими в отношенията си, се разбрахме за пет-седем точки – предмет на национално съгласие и мърдане от тях нямаше. А сега какво, като се предложи нещо, другите – добро или лошо, те са против, не е важно каква е идеята, важно е кой го предлага", каза Първанов.

Той коментира и скандалите с определянето на състава на ЦИК: "Ако бях по-снизходителен, щях да кажа, че е детинска игра – президент и парламент да си правят такива махленски номера. Това е престъпление, това е обидно за държавата. Така не се управлява."

По време на срещата си с жителите на Братя Даскалови Георги Първанов каза, че никога не използва думата "враг" по отношение на политически опонент и в живота се старае да бяга от такова понятие.

Първанов каза още, че се надява АБВ да спечели достатъчно подкрепа на предстоящите избори и да се види, че АБВ е най-перспективната сила.

"Надявам се на парламентарните избори да спечелим, т.е., ние да определяме коалицията. Иска ни се да управляваме самостоятелно и аз смятам, че най-доброто за една държава е да има самостоятелно управление. Опитът обаче показва, че в България сме много разпилени като политическа подкрепа и затова трябва да имаме добра коалиционна култура. Онзи, който ви каже – аз няма с никого да правя коалиция – или ви лъже, или има нещо друго предвид", посочи Първанов.


Може и да наложим вето на тежки санкции срещу Русия

Премиерът Пламен Орешарски днес не изключи напълно възможността България да наложи вето на тежки икономически санкции от страна на ЕС срещу Русия.

В отговор на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на тежки санкции срещу Русия в областта на икономиката, премиерът заяви, че на този свят всичко е възможно.

"Трябва да се търси решение на кризата, добро за всички страни - за ЕС, Украйна и за гражданите на Русия. Запазваме надеждата, че украинската криза ще продължи на масата на преговорите, защото санкциите, както и в много други случаи в исторически план, не носят ползи на никого от участниците", коментира той.

Премиерът съобщи, че нашата страна е представила предварителен разчет в работен порядък на ЕК за възможните щети за България от налагането на икономически санкции срещу Русия.

"Продължаваме работата по изготвянето на цялостен многовариантен списък - в зависимост от обхвата на санкциите и ефектите за нашата страна, правим необходимото. Такива анализи имат предварителен характер, защото не знаем бъдещото развитие", уточни той.

По повод темите от завършилия двудневен Европейски съвет в отговор на въпроси на български журналисти премиерът отбеляза, че връзката между газопроводите на България и Румъния, чието откриване предстои, ще намали малко българската зависимост в енергийните доставки. Връзката с Румъния не е с много голям капацитет, а и румънските възможности за доставки на газ не са много големи. Ще намали зависимостта в не много голяма степен, поясни премиерът.

По неговите думи съществуващите връзки към газопроводите на Гърция и Турция биха могли при определени условия да работят двупосочно. В плановете ни е да изградим втора връзка с Гърция, както и втора връзка със Сърбия, добави той. Съвсем наскоро започнахме работа за газова връзка с Турция, тя е далеч по-надеждна в краткосрочен план и е инструмент за потенциална диверсификация на доставките, заяви Орешарски.

В отговор на въпрос премиерът заяви, че не разглежда сценарии да бъдат спрени доставките на газ за България (както през 2009 г.),

но отбеляза, че се обсъждат различни варианти.

Попитан дали е необходимо да се мисли по-сериозно за изграждането у нас на терминал за втечнен газ, Орешарски заяви, че по-сериозно може за се мисли за връзката към гръцката газопреносна мрежа, за да бъде ползвано изграденото в Гърция подобно съоръжение. Той изрази съмнение в икономическата обосновка на строежа на такова скъпо съоръжение в Черно море.

Усилията за подобряването на енергийната ефективност са условие за подобряване на конкурентоспособността, както и за по-малка зависимост от доставчиците на енергийни ресурси, които и да са те, включително Русия, каза още Орешарски. По думите на премиера свързването на България с електропреносната мрежа на ЕС би повишило възможностите ни за износ на ток.


22 март в историята

235 г. — Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. — Гордиан I и неговия син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. — Матилда Булонска става кралица на Англия. 1312 г. — Формално е ликвидиран Орденът на Тамплиерите на събора във Виен.

Изнудват ЕРП-тата, за да закърпят дупките до изборите

В България е национален спорт да плюем ЕРП-тата, но в момента дружествата се изнудват, за да се приберат от тях пари, с които да се закърпят дупките в сектора до изборите. Това коментира в интервю за Дарик радио бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Според Овчаров няма да се стигне до отнемане на лиценза на дружествата, защото задълженията не са основание за подобна крайна мярка.

По думите му ДКЕВР се е превърнала едва ли не в говорител на НЕК, като вместо да балансира всички интереси в системата, регулаторът козирувал. Преди година Бойко Борисов отнемаше лицензи и намаляваше цените на тока, напомни Овчаров по повод отношенията държава-ЕРП-та.

Според него проблемът е друг, изключително дълбок и е чисто финансов. "Това, че ДКЕВР не е направила така, че НЕК да има пари да плати на едните и на другите, не е отговорност на ЕРП-тата. Можем да ги понаплюем сега. Но НЕК е българска. Това не й пречи към края на миналата година да има 2,8 млрд. задължения, пък сега ми каза някой, че оперативните са вече над 4 млрд. Ако е така, значи на НЕК лицензът отдавна трябва да е отнет, лицензът на "Топлофикация-София" пък няма какво да говорим", коментира Овчаров.

"Даже и регулаторът да отнеме лицензите, няма международен съд, който да каже, че тези лицензи са отнети от независим регулатор. Провалът е до голяма степен предизвестен и той иска много тежки мерки. Нали разбирате, че едно увеличаване на цената от 15-20% е политически невъзможно да бъде поето от която и да било политическа сила, особено с такава политическа подкрепа, но въпросът е защо поне не се направиха малките стъпки", посочи още Румен Овчаров.

Според него има няколко стъпки, които могат да доведат до финансово укрепване на системата, но те не са направени. Една от тях е НЕК да получи възможност да изнася електроенергия и да печели от това. Другата е да бъдат проверени всички нововъведени ВЕИ-та, защото поне половината от тях не отговарят на изискванията на закона, каза още бившият енергиен министър. Като трети възможен, но неприложен ход, той посочи предоговарянето на условията, при които работят американските централи.

"Очевидно никой обаче не смее даже да повдигне въпроса пред Големия брат", заяви още Овчаров.


Успешно лечение на второ дете, родено със СПИН

Американски лекари спряха развитието на вируса на СПИН у новородено само 4 часа, след като то се пръкна на бял свят.

Плевнелиев: Да правим разлика между Русия и Кремъл

"Да правим разлика между Русия и Кремъл", призова президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ тази вечер.

"Насилствено присъединяване от една държава на части от територията на друга независима държава чрез нарушаване на международното право, това се случи пред очите на целия свят. Ние всички видяхме как Русия изпрати войски. Под зоркия поглед на руските войници бе организиран незаконен локален референдум, на база на който Русия анексира част от територията на независима Украйна", заяви Плевнелиев.

"Европейският дневен ред се базираше на това, че след Втората световна война всеки знаеше какво другият няма да направи, имаше червени линии. Сега Русия знае какво ние няма да направим, но ние не знаем Русия на какво още е способна", допълни държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че позицията му е базирана на международното право. Той изтъкна, че трябва да си даваме сметка, че

България има своето семейство – ЕС.

"Българското малцинство и българите, където и да са по света, ще бъдат най-защитени тогава, когато България е силна и интегрирана в един силен Европейски съюз", подчерта президентът. Той допълни: "За мен е повече от важно да кажем, че

България няма да признае анексирането на Крим, че Крим е част от Украйна, а Украйна е Европа".

Плевнелиев беше категоричен, че българският народ ще оцени честната позиция на българските политици. "Ние не можем да стоим в ъгъла на европейската политика, да се крием, да се снишаваме, да чакаме да премине поредната буря, защото някога ще ни се наложи да крещим", заяви президентът.

"Притеснен съм, че някои български депутати, които обявиха, че България никога няма да се кара с ЕС и никога няма да се кара в Русия, като че ли още не са разбрали, че ние си имаме семейство и от 7 години сме член на Европейския съюз", категоричен бе държавният глава.

"Питам се, ако руското малцинство в Латвия, което е 25%, спретне два-три протеста, обадят се на Москва, оттам изпратят войски и анексират част от територията на Латвия, която е член на нашето семейство, тогава пак ли няма да се караме? Ще седим ли в ъгъла, поставени в собствения си исторически срам - да не защитаваме ценностите, законността и да се разхождаме с екселски таблици кой и колко, и защо, когато става въпрос за твоето семейство и твоите ценности", допълни още Плевнелиев.

Междувременно Би Би Си излъчи интервю с българския държавен глава Росен Плевнелиев за предаването "Хардтолк". Плевнелиев е разговарял с журналистката Зейнаб Бадауи по време на своето посещение във Великобритания.

В разговора с водещата родният президент говори предимно за отношенията между Запада и Русия и за мерките срещу Москва. Пред Би Би Си Плевнелиев заявява категорично:

"Крим е и ще бъде украинска земя. А Украйна е и ще бъде Европа". (Вижте цялото интервю на Зейнаб Бадауи с Росен Плевнелиев тук).

Борбата за надмощие в ЦИК

Относно скандала с Централна избирателна комисия (ЦИК) Плевнелиев заяви, че

категорично няма да промени указа си.

По-рано днес Сергей Станишев заяви по време на пресконференция, че "най-разумното е президентът да промени своя указ, да спази закона и на тази основа и политическите партии в парламента да изберат още един заместник-председател на ЦИК.

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава назначи по един член на ЦИК, номиниран от "Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.


Кога и как ще спре да се върти колелото на историята


"Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма ..."
Георги Димитров

Гледам новата анимирана карта на Европа за последните хиляда години. Под звуците на драматична музика, държавите като шарени локви набъбват и намаляват, явяват се други локви, някои стари преливат в езера или съвсем пресъхват...Не е имало мир през тези хиляда години. Никога досега в историята на Европа не е имало мир. А сега мирът продължава вече 70 години почти в цяла Европа....

9 общини и 2 клъстера подписаха меморандум за развитието на „Тракия икономическа зона“

Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на Област Пловдив подписаха в КЦМ кметовете на общините Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, председателят на общинския съвет на Стамболийски,  зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев, председател  на УС на „Клъстер проектиране и строителство” и Красимир Стоянов, зам.-председател на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”.

9-те общини и 2-те сдружения декларираха общата си воля за съвместна работа и активна подкрепа на инвестиционната инициатива за реализация на мега проекта „Тракия икономическа зона“. В Меморандума е записано, че чрез развитието на икономическата зона, която обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив, ще се постигнат стратегическите цели:

·         Развитие на регион Пловдив

·         Подобряване мобилността на работната сила

·         Осигуряване достъп до работни места в индустриални, логистически и търговски обекти

·         Подобряване на обществената, жилищната и бизнес средата

 

„Сега ние продължихме процеса  на обединяване на публично-частните действия в привличането на инвеститори и разкриване на нови работни места, започнат през месец май миналата година. Тогава 8 общини подписаха Меморандум за сътрудничество при разработването и изграждането на железопътен ринг за развитието на Пловдивски регион“, коментира инж. Пламен Панчев. Според него включването на двата клъстера към публично-частното партньорство ще допринесе  „Тракия икономическа зона“ да се превърне в средище за високотехнологичните компании. Квалифицираната, а не евтината работна ръка ще привлича инвеститорите. 

„Днешното споразумение ще улесни проектирането и изграждането на индустриални, логистически и търговски обекти“, смята доц. д-р инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД бе домакин на подписването на Меморандума.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване