Три деца се взривиха, учител се поболя от показен арест

Директорът на дома в Крумовград, където преди години се взривиха 3 деца, много тежко преживял факта, че е докаран с белезници в съдебната зала. Наложило да постъпи на лечение в психиатричната болница в Кърджали, където прекарал 111 дни. Плачел непрекъснато, не говорел дори с близките си. Той осъди прокуратурата за 6000 лв. Директорът на дома в Крумовград, където преди години се взривиха 3 деца, много тежко преживял факта, че е докаран с белезници в съдебната зала. Наложило да постъпи на лечение в психиатричната болница в Кърджали, където прекарал 111 дни. Плачел непрекъснато, не говорел дори с близките си. Той осъди прокуратурата за 6000 лв.

Изложение на hi-tech стоки правят китайци в Пловдив

На 24 март в 11 часа кметът на Шънджън Цин Ксу и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открият „Седмица на Шънджън - Произведено в Шънджън“ в Новотел Пловдив. Изложението ще продължи до 26 март /до обяд/ в конгресния център на хотела. Всеки желаещ може да разгледа изложените таблети, смарт телефони, смарт плейъри, фотоапарати, камери.

Изложението представя лицето на Китай по света чрез високотехнологичните стоки, създадени в китайския мегаполис.

„Произведено в Шънджън“ се провежда паралелно с Българо-Китайския бизнес форум, който ще бъде открит в 9.30 часа на 24 март в конферентна зала „Пловдив“ в Новотел Пловдив.

Организатори на престижното събитие са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/.

Китайският посланик в България Н. Пр. Уей Дзинхуа ще открие форума. Кметовете на Пловдив и Шънджън ще подпишат споразумението за побратимяване между двата града. Следобед от 14 до 16 часа ще се проведат двустранни бизнес срещи. Подробна информация за тях българските бизнесмени могат да намерят в сайта на Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие  www.bg-china-partners.com и сайта на Община Пловдив www.plovdiv.bg.         

Форумът „Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“ ще срещне над 50 от най-успелите китайски бизнесмени – собственици и генерални директори на компании, световни лидери в своя бранш, с представители на български фирми. В града под тепетата ще дойде ръководният състав на автомобилостроителя „BYD", класиран на първо място сред 100-те най-силни компании в света в научно-технологичната сфера от американското списание Business Week. Отличниците в редовете на частния китайски бизнес China Construction Bank, производителите на електроника „Хуауей" и ZTE също ще са тук.

По време на форума те ще научат повече за възможностите за инвестиране в „Тракия икономическа зона“, обединяваща 6-те индустриални зони в района на Пловдив. Градът под тепетата се очертава като Мека на китайския бизнес.

* Шънджън в цифри:

         Площ: 1,991.64 кв.км.

         Постоянни жители: 10,547,400

         БВП: над 200 млрд. USD

         БВП на глава на населението: около 19,500 USD

         Един от Топ 10 градове в Азия според Fortune 2011/2012

         Класиран на 2-ро място в класацията за Най-конкурентоспособните градове в света на The Economist за 2012

         2-ро място с класацията на Forbes за Най-добър град за Бизнес в Китай за 2011

         8 от 100-те най-богати личности в Китай от класацията на Forbes “Forbes China Rich List” са от Шънджън

         Инвестиции в развойна дейност като процент от БВП: 3.81%

         Над 2000 високотехнологични компании, както и 189 от фирмите във Fortune 500 са ситуирани в града, включително IBM, Walmart, Microsoft и др.

         Шънджън заема четвърто място в Китай по общия размер на икономическото производство.

Прогноза за времето - 22 март

През деня ще е слънчево и топло. В Източна България ще духа слаб източен вятър. След обяд от запад ще се появи висока облачност, която няма да промени слънчевия характер на времето. Максималните температури ще са между 18° и 23°. Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е близко до средното за месец март.

Григорий Вазов: В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно

Студентите, университетите и бизнесът говорят на различни езици, защото няма кой да ни обедини, смята ректорът на ВУЗФ

    


Как Йордания спечели от бежанците

Сирийските бежанци са опасни! Те ще ни ограбват домовете, ще разбиват и магазини, ще ни заразяват с опасни болести и ще изнасилват жените. Това се приказваше в кварталните кръчми и кафенета, а по-късно и в някои български медии, щом първите бегълци от режима на Башар Асад пристигнаха в България. Традиционното българско гостоприемство посрещна Сирийските бежанци са опасни! Те ще ни ограбват домовете, ще разбиват и магазини, ще ни заразяват с опасни болести и ще изнасилват жените. Това се приказваше в кварталните кръчми и кафенета, а по-късно и в някои български медии, щом първите бегълци от режима на Башар Асад пристигнаха в България. Традиционното българско гостоприемство посрещна

ОСЕМ БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ ЩЕ СТАРТИРАТ НА СВЕТОВНОТО ПО СКИ

Швейцария ще приеме над 240 колеги – участници в 61-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ).

Осем български журналисти–скиори ще участват в 61-ото Световно първенство по ски за журналисти, което се провежда от 22 до 29 март в швейцарският курорт Шампери. Мястото е част от една от най-големите ски-зони в света – швейцарско-френската Порт дьо Солей, разполагаща с над 650 км маркирани писти.
Отличното представяне на България, приела преди осем години в Банско „белия керван” на журналистите,  несъмненият престиж на Български ски клуб на журналистите (БСКЖ)  и отличните ни резултати, особено в ски- бягането, станаха причина световният клуб да определи такава висока квота участници от България.
Представители на Нова телевизия, bTV, Българско национално радио, Bulgaria ON AIR, СБЖ, в. „Лична драма” и др. заминават с любезното съдействие на официалния вносител на Форд, Мото-Пфое и верига спортни магазини SLS, като ще премерят сили с над 240 свои колеги от 32 страни от Европа, Северна Америка, Азия и дори Африка. Състезанията се провеждат в дисциплините гигантски слалом и ски-бягане (класически стил) за мъже и жени, съответно на 5 и 2,5 км.
По пътя до Швейцария, колегите ще тестват новия Ford Kuga в очакваните сурови алпийски условия, а екипировката с последните състезателни модели ски „Росиньол”, е осигурена от веригата спортни магазини SLS.

Умира Панайот Хитов

Панайот Иванов Хитов е български хайдутин, националреволюционер и четнически войвода. Роден е през септември 1830 година в град Сливен. През 1858 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две год...

Повече износ на ток, но на по-ниска цена

Приходите от износ на ток намаляват въпреки премахването на „цветните добавки“ от таксата за пренос

    


С/Н Повече износ на ток, но на по-ниска цена

Приходите от износ на ток намаляват въпреки премахването на „цветните добавки“ от таксата за пренос

    


ЕС отменя банковата тайна


Отмениха банковата тайна в Европейския съюз на среща на върха в Брюксел. Чрез новоприетия закон всички 28 членки ще могат да обменят информация за клиенти и техните доходи помежду си.
Участниците в срещата успели да убедят Люксембург и Австрия да се откажат от банковата тайна. Двете страни са единствените, които не бяха дали своето съгласие. Отмениха банковата тайна в Европейския съюз на среща на върха в Брюксел. Чрез новоприетия закон всички 28 членки ще могат да обменят информация за клиенти и техните доходи помежду си. Участниците в срещата успели да убедят Люксембург и Австрия да се откажат от банковата тайна. Двете страни са единствените, които не бяха дали своето съгласие.

Актьорите от хитовия сериал „Ало, Ало!“ и актьорите-дублажисти участваха в основаването на Клуб на почитателите на „Ало, Ало!“ в България

На 19 март в E-motion Club бе основан Клуб на почитателите на „Ало, Ало!“ в България.

 

Събитието беше със специалното участие на английските актьори и техните колеги, направили дублажа на български език.

 

„Любимците на всички почитатели на „Ало, Ало!“ са в България по покана на преводача на сериала Златна Костова. А гостуването им при нас е резултат на скромното ни желание да направим Клуб на почитателите на „Ало, Ало!“ в България. Клубът ще се събира веднъж месечно, ще се прожектират избрани сцени от сериала и ще се забавляваме отново и отново с любимия сериал.“ разказа Тихомир Тодоров, управител на E-motion Club.

 

Преводачът Златна Костова нарече актьорите от „Ало, Ало!“ свои кумири и сподели, че от 10 години се е опитвала да се свърже с тях. След запознанството им в Лондон миналата година е започнала да търси съмишленици, за да ги доведе в България.

 

Английският сериал е изключително популярен в България и само ограничен кръг фенове успяха да присъстват. Организаторите бяха подготвили видео визитки на актьорите с откъси от любими епизоди. Емблематичните сцени, реплики от които са навлезли в ежедневието (като например „Слушайте внимателно, няма да повтарям“ и „Добрутро“), разсмяха дори английските гости.

 

Актьорите-дублажисти (Ева Демирева, Венета Зюмбюлева, Иван Райков, Стефан Димитриев, Веселин Ранков) бяха представени, като всеки от тях демонстрира промяната на гласа си, когато влиза в различните роли.

 

Английските гости заявиха, че според тях „Успехът на сериала в България се дължи на перфектния превод и на перфектния дублаж. Ние знаем, че да се дублира е изключително умение и благодарим на колегите от България.“

 

Любимците на публиката Хелга (Ким Хартман), Хер Флик (Ричард Гибсън), Ивет (Вики Мишел), Мими (Сю Ходж), Грубер (Гай Сайнър), Крабтрий (Артър Бостром) се чувстваха изключително комфортно в Английския салон на E-motion Club и вечерта продължи до късно в непринудени разговори с българските им колеги и почитатели.

 

 

E-motion Club е най-големият Bar&Play клуб в България. Разположен е на 1000 кв.м. площ и предлага съчетание на всички любими занимания. Разделен е на три просторни салона и разполага с отлични билярдни маси, снукър маси, електронни датс мишени, touch-screen маси за интерактивни игри, Xbox 360 Kinect (интерактивна игра, в която тялото ви се сканира и ви пренася директно в играта, където вие се превръщате в супер герой или поп звезда), библиотека, специална уиски витрина.


Гришо започна с победа участието си в Маями

Българинът даде сет на Монтанес, но спечели срещата

    


Визитата на Обама в Европа ще покаже изолацията на Русия

Щяло да стане очевидно, че международната общност подкрепя Украйна

    


В хладилника на Есил Дюран винаги има по 2 домашни ястия

Есил Дюран не е от жените, които говорят с досада за къщната работа. Напротив, тя чакала с нетърпение момента да поддържа свое домакинство. Имала дълъг бохемски период, когато била пътуващ артист и животът  минавал по хотелите. “Всичко ми се поднасяше – организирани вечери, закуски. А това започна да ме притеснява, особено след като прехвърлих опре Есил Дюран не е от жените, които говорят с досада за къщната работа. Напротив, тя чакала с нетърпение момента да поддържа свое домакинство. Имала дълъг бохемски период, когато била пътуващ артист и животът минавал по хотелите. “Всичко ми се поднасяше – организирани вечери, закуски. А това започна да ме притеснява, особено след като прехвърлих опре

Мачовете през уикенда

Димитър Бербатов се появи до треньора на “Монако” Клаудио Раниери на пресконференцията преди ключовия неделен мач с “Лил” от първенството. Двубоят може да узакони мястото на тима от Княжеството в Шампионската лига, тъй като съперникът е пряк конкурент. “Монако” е втори с 62 точки, а третият “Лил” има 53. При успех на домакините в неделя, 8 кръга пр Димитър Бербатов се появи до треньора на “Монако” Клаудио Раниери на пресконференцията преди ключовия неделен мач с “Лил” от първенството. Двубоят може да узакони мястото на тима от Княжеството в Шампионската лига, тъй като съперникът е пряк конкурент. “Монако” е втори с 62 точки, а третият “Лил” има 53. При успех на домакините в неделя, 8 кръга пр

Румънската звезда Алекс Мика идва за горещ концерт

Изпълнителят на хита Dalinda ще пее у нас на 28 март

    


Ива Софиянска облече тениска с надпис МоМа, означава модерна мама

Ива Софиянска облече бяла тениска, на която има рисунка на майка с дете и надпис Ива Софиянска облече бяла тениска, на която има рисунка на майка с дете и надпис "МоМа - модерна мама". Тя си направи снимка с нея и я публикува в личния си профил във фейсбук. Сега е в отпуск по майчинство, за да гледа 4-месечната си дъщеря Мая. В социалната мрежа фотосът е харесан от над 170 приятели на

Любен Стоев гледа града отгоре и го рисува

Цикълът картини Цикълът картини "Другият град - поглед отгоре" - живописни творби от последните няколко години, графики и инсталации на Любен Стоев, може да се види до 28 март в галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. Братът на известния кинорежисьор Джеки Стоев за пореден път показва с четкатка си острия си усет за социалния живот у нас.

С парола „Един голям“ получаваш сандвич с марихуана

Преглед на най-интересните теми от печата на 22 март

    


Спипаха кражби на ток в Пампорово

Масови кражби на ток бяха разкрити в Пампорово след проверки на мобилни групи на полицията и ЕВН. Вече са уличени 7 хотела и ресторанти, на които чрез манипулиране на електромерите са спестявани сметки за електричество. 5 от тях са в Пампорово, а два в Чепеларе. Последно с шашма в елекромера е разкрит СПА комплекс в Пампорово. Вече е заловен Масови кражби на ток бяха разкрити в Пампорово след проверки на мобилни групи на полицията и ЕВН. Вече са уличени 7 хотела и ресторанти, на които чрез манипулиране на електромерите са спестявани сметки за електричество. 5 от тях са в Пампорово, а два в Чепеларе. Последно с шашма в елекромера е разкрит СПА комплекс в Пампорово. Вече е заловен

Младеж стреля в автобус в Бруклин

Застреляният е 39-годишният доминиканец

САЩ помагат със сонарно оборудване в диренето на самолета

Ако до 3 седмици не се открият черните кутии, той няма да бъде намерен

    

Американско оборудване за подводно наблюдение дири изчезналия самолет

Ако до 3 седмици не се открият черните кутии, самолетът никога няма да бъде намерен

    


Венгер с мач №1000 начело на "Арсенал" и нов договор

В официален мач №1000 ще ръководи днес В официален мач №1000 ще ръководи днес "Арсенал" френският мениджър Арсен Венгер. "Топчиите" гостуват на лидера в английската Висша лига "Челси". Домакините имат 4 т. аванс пред съперника си, който обаче е с мач по-малко. В досегашните си срещи начело на "Арсенал" Венгер е записал 572 победи, 235 равенства и 192 загуби. Той пое "артилеристите"

Най-предпочитаните острови в Азия

Кои са едни от най-добрите места за почивка в азиатския континент?

    


На 22 март рожден ден имат

Асен Блатечки, актьор

Д-р Веселин Дяволов, началник-отделение Асен Блатечки, актьор Д-р Веселин Дяволов, началник-отделение "Високорискова бременност" - СБАЛАГ "Майчин дом", София Виолета Бахчеванова, актриса Георги Стоев-Джеки, кинорежисьор Димитър Германов, кмет на Приморско Жан Виденов, преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, премиер на България (1995-1997),

Бивш треньор на ЦСКА канен в 4-а лига

4-дивизионният германски 4-дивизионният германски "Магдебург" води преговори с бившия треньор на ЦСКА Павел Дочев. В клуба са решили през лятото да се разделят с Андреас Петерсен и да заложат на българина. С Дочев вече е проведен разговор, а в близко време предстои нов, съобщава "Кикер". За последно той работи в "Пройсен" (Мюнстер), но малко след началото на сезона в

Мач №11 на Багата преместен в щастливо за него място

Датата и мястото на мач №11 в ММА кариерата на Благой Иванов-Багата бяха преместени.

Полуфиналният сблъсък на българина от световния шампионат на веригата Датата и мястото на мач №11 в ММА кариерата на Благой Иванов-Багата бяха преместени. Полуфиналният сблъсък на българина от световния шампионат на веригата "Белатор" срещу американеца Лавар Джонсън ще се проведе на 11 април в казино "Печанга" в Темекула, Калифорния. Мястото е щастливо за Багата. На 13 септември миналата година той се завърна

Пожар изпепели хотел, четирима загинали

Четирима души загинаха и осем пострадаха при пожар в хотел в град Пойнт-Плесънт-Бийч, щата Ню Йорк.

Изчезналият боинг е возил литиево- йони акумулатори

Малайзия е поискала от Пентагона специално оборудване, което да се използва за подводно издирване на изчезналия боинг

30 000 лв. глоба за изкупени жп части

Екоинспекцията в Шумен е санкционирала с 30 000 лв. фирма "Алтметал" ЕООД - Попово за изкупуването на елементи от железопътен път, без сертификат за произход. Наказателно постановление подлежи на обжалване пред районен съд до седмица, уточняват от РИОСВ-Шумен.
Фирмата бе уличена в нарушението в средата на месец януари след подаден сигнал от полици Екоинспекцията в Шумен е санкционирала с 30 000 лв. фирма "Алтметал" ЕООД - Попово за изкупуването на елементи от железопътен път, без сертификат за произход. Наказателно постановление подлежи на обжалване пред районен съд до седмица, уточняват от РИОСВ-Шумен. Фирмата бе уличена в нарушението в средата на месец януари след подаден сигнал от полици

Котка на премиер изяде паун


Трима полицаи бяха уволнени, след като не успели да опазят пауна на пакистанския премиер от котката му и тя го изяла, пише в. “Хинду”. Един от градинарите намерил останките на пауна в двора, където птиците се разхождали на спокойствие.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Трима полицаи бяха уволнени, след като не успели да опазят пауна на пакистанския премиер от котката му и тя го изяла, пише в. “Хинду”. Един от градинарите намерил останките на пауна в двора, където птиците се разхождали на спокойствие. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Добре дошъл, Крим!

Аркадий Бабченко. Снимка: личен архив

Ами, здравейте, скъпи кримчани! Радваме се да ви видим. И в първите редове на нашето писмо да ви поздравим с това, че сте участвали в последния референдум в живота си. Повече такива „волеизявления” няма да имате. Повече няма да избирате – нищо и никога. Нищо и никога. Даже цвета на бордюрите в родния си двор. Запомнете това веднага.

Второ, можете да се сбогувате с телевизията си.

Довиждане, преки предавания, ток шоу и обсъждания. Здравей, мръсотия, трупове, дебили и урино-полови шеги. Само Кисельов (проправителствен руски журналист и ТВ водещ, директор на руската държавна информационна агенция „Русия днес” („Россия сегодня”), който на 17 март 2014 г. заяви в ефир, че „Русия може да превърне САЩ в радиоактивна пепел” – б. р.), само хардкор!  Хайде на преките линии с Путин.

Трето, наборната армия. Това е изцяло отделна тема. За 23 години окупация вие разбира се вече сте забравили какво значи да взимат децата ви войници. Няма нищо. Ще си припомните. А особено ще си припомните, когато децата ви в нашата – сори, сега вече във вашата – армия започнат да умират от болести, от които никой в света не е умирал през последните 100 години. От пневмония например. След кримския климат да служиш чак в Кунашир (най-южният остров от Курилските острови, които са във владение на Русия, но се принадлежността им се оспорва от Япония – б. р.). А, да, и надписът „Кавказ-сила” изглежда добре на обръсната глава.

Между другото, запишете си веднага това адресче: http://mright.hro.org/

Това е Фонд „Право на майката”, който вече 20 г. се занимава с помощ за семействата на загинали военнослужещи. За мината година Фондът е помогнал на семействата на 2 465 загинали военнослужещи. От тях между другото 20% са самоубийства, 20% довеждане до самоубийство, 15% от заболяване и 5% от побой. Като цяло – „не плачи, моми-и-иченце!”

А, да, инвалидните пенсии на войнишките майки, отпускани като компенсация за загубата на главата на семейството, в Русия се равняват на 40 долара. Правилно чухте. И ще ви трябват години, за да ви я отпуснат. Добре дошли в нашата съдебна система.

Въобще, разговорът за съдебната система е дълъг, затова само ще ви напомня: разпалването на омраза, оскърблението на чувствата на вярващите, оправданието на тероризма, екстремистките изказвания, клеветата – всичко това са углавни престъпления.

Отричането на историята, блокирането на пътя на гражданите, несанкционираното събиране на повече от петима души, аморалното поведение – всичко това и още много, много други! – са административни престъпления.

Е, с нашите казаци вече сте се запознали, доколкото разбирам. Красавци са, нали? Е, нищо, нищо. Ама вие не сте видели поповете ни.

При нас, впрочем, понастоящем тече федерална програма за повишаване на духовността и за скрепяването на духовните връзки. Под лозунга „Да вмъкнем черква във всяка празнина”. Така че там, където сте си мислили, че до вас ще има детска градина или транспортен възел – ще си имате черква. Точно, както е сега при мен – под прозореца ми на празното място около Московското околовръстно шосе тъкмо вкарват една вместо пътен възел. Тук всяка сутрин има задръствания и хич не ни трябва пътен възел, трябва ни именно църква. Нищо, с времето и това ще разберете.

И да – отделният ред в квитанция при заплащането за храма – това вече е като пито-платено. Общината на Електростал (град в Русия, Московска област, с население ок. 150 000 д. – б.р.), автор на тази духовна иновация, ще ви научи.

Между другото, като заговорихме за квитанции – при нас върви реформа на жилищно-комуналното стопанство. Вече около 10 г. И току-толку започна нов етап. Така квитанцията за жилището ви скоро ще е около 5 000 рубли примерно.

Дипломация и сигурност след Крим - нов световен ред

“В сърцата и умовете на хората Крим винаги е бил неделима част от Русия”, заяви тази седмица Владимир Путин пред руския парламент. Той анексира полуострова със смайваща скорост и ефикасност, подкрепен от смазващо мнозинство на референдума.

Истината е, че Путин е сила, която поражда нестабилност и спорове. Основополагащият акт на неговия нов ред бе да преначертае граница с аргументи, които биха могли да бъдат използвани, за да разпалят териториални спорове на десетки места по света. Дори и повечето кримчани да искат да се присъединят към Русия, референдумът бе фарс.

Сегашното поведение на Русия често бива поставяно в тесните рамки на начало на нова студена война с Америка. Всъщност то поражда по-голяма заплаха за страните навсякъде, защото Путин прегази с танк съществуващия световен ред.

Прегръдката на Родината

Външната политика се развива циклично. Разпадането на Съветския съюз доведе до неоспорвано превъзходство на Съединените щати и агресивно отстояване на американските ценности. Но напомпан от високомерието на Джордж Буш, този “еднополюсен свят” се задави в праха на Ирак.

Оттогава Барак Обама се опитва да наложи подход на по-голямо сътрудничество, изграден на възгледа, че Америка може да се съюзи с други страни, за да посрещнат общи проблеми и да изолират злосторниците.

Този подход се провали с гръм и трясък в Сирия, но показа някои признаци на успех с Иран. Макар и в по-умерена форма, именно американското влияние държи морските пътища отворени, границите - зачитани, и международното право - спазвано в общи линии. От тази гледна точка постсъветският ред е смислен.

Сега Путин го руши. Той облича превземането на Крим в одеждата на международното право. Твърди например, че свалянето на правителството в Киев означава, че той вече не е обвързан с договора, гарантиращ границите на Украйна, който Русия подписа през 1994 г., когато Украйна се отказа от ядрените си оръжия.

Но международното право се опира на принципа на наследяване на правата и задълженията на правителствата от техните предшественици. По подобен начин той се позова на принципа, че трябва да защити своите “сънародници”, тоест всеки, който той реши да определи като руснак, без значение къде е. Напук на всички доказателства, той отрече, че военнослужещите без опознавателни знаци, които установиха контрол над Крим, са руснаци.

Тази комбинация от закрила и хитруване е формула за интервенция в която и да било страна с някакво малцинство, не само руско.

Размахвайки изфабрикувани историйки за украински фашисти, заплашващи Крим, той не спази принципа, съгласно който намеса в чужбина трябва да бъде използвана само в краен случай, когато наистина ножът е опрял до кокала. Той изтъква бомбардировките на НАТО над Косово през 1999 г. като прецедент, но те последваха ужасяващо насилие и изтощителни усилия в ООН, които Русия блокира. Дори тогава Косово не бе, както Крим, незабавно анексирано, а се отцепи девет години по-късно.

Новият ред на Путин, накратко, е изграден върху реваншизъм, дръзко пренебрегване на истината и извъртане на закона, така че той да означава онова, което е изгодно на управниците. Това не е никакъв ред.

За съжаление, твърде малко хора го разбират. Много са страните, които негодуват от превъзходството на Америка и морализаторстването на Запада. Но те ще узнаят, че новият ред на Путин е далеч по-лош.

Малки страни процъфтяват в отворена система на правила, макар и несъвършени. Ако правото е на страната на силния, има много неща, от които да се страхуват, особено като се наложи да се борят срещу агресивна регионална сила.

По-големите страни, особено новите гиганти сред изгряващите сили, не са изправени пред толкова голяма заплаха от тормоз. Но един свят на анархия, изпълнен с недоверие, ще нарани всички тях. Ако международните споразумения се окажат безсмислени, Индия може по-лесно да бъде въвлечена във въоръжен сблъсък с Китай за ...

Крайнодесните искат нова революция в Украйна

Рано или късно Киев ще започне преговори с Москва за обезщетение заради прехвърлянето на Крим в състава на Руската федерация, пише “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Украйна ще преразгледа цените на газа, тока и водата за Крим, но няма да блокира доставките, уверил Серхий Соболев, лидер на парламентарната група на “Баткившчина”. “Човек от ръководството на партията на Юлия Тимошенко фактически представя сметка на руския бюджет за снабдяването на част от Русия”, пояснява вестникът.

Киев се опитва да получи един вид откуп за Крим, което добре се вписва в логическото развитие на руско-украинския конфликт - след фазата на въоръжено противопоставяне започва икономическа. Вчера руска компания съобщи, че й се налага да спре доставките на кримски вина в Русия заради спънки от украинските митници, а в руския град Липецк бе блокирана дейността на украинска фирма.

Позицията на Киев се мени заради разцепление сред привържениците на Майдана. “Умерените” като премиера Арсений Яценюк и лидера на партията УДАР Виталий Кличко иска диалог с Русия, но позицията им дразни радикалните националисти от “Десен сектор” и “Свобода”, готвещи се за военна конфронтация с Русия. Много скоро властта ще се опита да ги усмири, и то с помощта на Запада, смята руската правозащитничка Мария Баст.

Реалната конфронтация тепърва започва: Украйна има нужда от руски газ, Русия - от украинската газотранспортна система, Крим - от достъп до украинската инфраструктура, посочва московският бизнесаналитик Григорий Бирг.

“Комерсант” коментира намерението на Киев да въведе визов режим с Русия, огласено от Андрий Парубий, председател на украинския съвет за национална сигурност и отбрана. Премиерът Яценюк побърза да се разграничи от идеята - според него визовият юрежим ще стане наказание не за Русия, а за милионите украинци, заминаващи на гурбет във федерацията, пише изданието.

Според киевски експерти новите власти в Украйна правят политически демарш, но не са подготвили нужната процедура и може да става дума само за опростен режим с издаване на визи на границата.

Миналата година в Украйна са влезли над 10 милиона руски граждани. Шестте украински консулства във федерацията физически не могат да осигурят толкова визи. При това Киев трябва да се готви за симетричен отговор от Москва - визи за украинците. Това силно ще затрудни работещите постоянно в Русия 3 милиона украински граждани, които пращат вкъщи 20-30 милиарда долара годишно, добавя всекидневникът.

В редакционен коментар “Независимая газета” разглежда влиянието на руско-украинската криза върху дейността на т. нар. извънсистемна опозиция - непарламентарни и нерегистрирани сили. На фона на включването на Крим в Русия политическият дневен ред във федерацията се опростява до крайност: доминиращ мотив става нагласата срещу Запада. Присъединяването на територии се тълкува като перване по носа на Вашингтон и Брюксел, безсилни да отвърнат на Русия с каквото и да било.

Отношението към влизането на Крим в Русия става определящ фактор за всеки политик и обществен деец: ако го подкрепяш, си патриот, ако не - значи си предател, маршируващ в петата колона и управляван от Запада. Каквото и да говорят вече опозиционери за корупцията, битовите услуги, икономическата криза, данъците - за онова, което всъщност си е политиката, може да им отвърнат с демагогия: “Съгласувахте ли своята критика с Вашингтон като позицията си за Крим?” - обобщава вестникът.

В Южна и Източна Украйна се готвят протести с искане за референдуми по статута им. Проруски движения настояват или за отцепване на регионите им от Украйна, или за федерализация на страната, разказва “РБК дейли”.

Активисти на протестни движения споделят планове за нови митинги срещу властта на Киев през уикенда в Одеса, Донецк, Луганск и други градове. Не описват конкретни механизми, с които да подтикнат Киев към референдум, но твърдят, че ситуацията в градовете им е нажежена. “Чакаме властите да направят стъпка. ...

В Близкия изток Путин е герой

Протест срещу Путин и Асад в Ню Йорк. Снимка: нпр

Курсът на руския президент Владимир Путин на конфронтация със Запада среща голямо одобрение в Близкия изток. А Русия и там иска да се издигне до позициите на старата велика сила.

* * *

Сирийският президент Башар ал Асад дори изпрати поздравителна телеграма на Кремъл. Реакцията на Путин по украинската криза е легитимна и има за цел “да създаде балансиран и прозрачен свят, в който суверенитетът на държавите и правото на самоопределение на народите да се уважава”, написа диктаторът от Дамаск. Той похвали “мъдрата политика и рационалния подход” на руското ръководство “предвид опитите за преврат на терористичните екстремисти срещу законността и демокрацията”.

Но макар и никой друг близкоизточен автократ да не се въодушеви да изкаже такива странни хвалебствия, курсът на Путин на конфронтация със Запада предизвиква одобрение и в други столици в региона.

Не само Сирия и Иран, които от десетилетия се възприемат като бастиони на съпротивата срещу господството на Запада, но и Ирак и Египет кокетничат с мускулестия мъж в Кремъл - развой, който може коренно да промени баланса на силите в Ориента. Защото не само в съседна Украйна, но и в Близкия изток Русия се стреми към някогашната роля на великата сила СССР през Студенатавойна - на политически покровител и надежден оръжеен доставчик.

Западът и арабският свят от своя страна може да се отчуждят един от друг. Откакто започна Арабската пролет, отношенията на САЩ със съюзниците им в региона страдат, докато Русия и Китай печелят престиж - не на последно място защото не повдигат въпроса за човешките права. Държавите от Залива се ядосаха на Вашингтон заради неговото сближаване с Иран и колебанията му за военна намеса в Сирия. Иракският премиер Нури ал Малики вече не крие, че постоянните съвети на Белия дом му лазят по нервите.

Външният министър на Египет Набил Фахми говори дори за “заплаха за отношенията”, откакто Барак Обама отложи доставките на бойни самолети след свалянето от власт на Мохамед Морси. Тази реторика среща популярност сред народа в долината на Нил. Сред всички прослойки на населението се ширят най-бурни теории на конспирацията по отношение на Америка, за която се твърди, че искала да разпокъса Египет и да не му даде да надига глава.

Оръжие и петрол

Все повече се харесва съзнателното и непукистко поведение на Путин на световната сцена да действа на контра. Асад продължава да получава от Москва военното оборудване, от което диктаторът се нуждае за кървавата си гражданска война. Дори първото задгранично пътуване на новия силен човек край Нил, фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси, не бе до Европа или САЩ, а до Русия, от където веднага се върна у дома с оръжеен договор за два милиарда долара.

Същевременно Египет отхвърля с необичайна острота критиките на Запада за жалкото състояние на човешките права в страната. Миналата седмица външното министерство повика посланиците на 19 европейски страни, сред които и ръководителя на германската мисия, и упрекна държавите им в намеса във вътрешните работи на Египет. Ако това не се коригира, ще “нанесе като последствие сериозни вреди на отношенията”.

Дори Иран се надява да извлече полза от украинската криза и с помощта на Москва да отслаби западния режим на санкции. Защото съвсем неотдавна Русия сключи договор с Иран, който осигурява на Техеран износа на 500 000 барела петрол на ден за Москва, които ще носят по 1,5 милиарда долара на месец. В замяна Иран иска да купи още два руски атомни реактора и руски оръжия, както и да възложи поръчка за строителство на железопътна линия. Ако договорът влезе в сила, Техеран може с един удар да увеличи с 50 процента поотслабналите си петролните сделки, което ...

Сред афери и скандали - местни избори във Франция

Франс прес

Французите гласуват на 23 март за първи път след избирането на Франсоа Оланд за президент през май 2012 г. на общински избори. Те се очертават трудни за управляващите социалисти, чиято популярност е рекордно ниска, въпреки че десницата също има проблеми.

В национален план вотът се подготвя в зловреден климат, белязан от ожесточените нападки между политическите представители на левицата и десницата за респективните им “афери” - подозрения за трафик с влияние и злоупотреба с доверие вдясно, обвинения в политически шпионаж и лъжи вляво, след като стана ясно, че бившият френски президент Никола Саркози е бил подслушван.

Все пак е трудно да се прогнозира какво влияние ще окажат върху вота тези скандали, които от две седмици са водеща новина за френските медии. “Тежестта на местните въпроси доминира в нагласите за гласуване и в залозите”, казва Бернар Сананес от института Се Ес А.

Според допитване на института ИФОП 87 процента от французите не вярват, че скандалите ще променят техния вот на местните избори, макар мнозинството от тях да смятат, че те оказват негативно влияние върху политическата класа като цяло.

От засада Националният фронт, френската крайна десница, която издигна рекорден брой кандидати за тези избори, се надява да извлече облаги от всичко това и да спечели между 10 и 15 общини. Сега партията почти отсъства от местното управление.

Председателката на НС Марин льо Пен, която получи 17,9 процента на президентските избори, призова французите да отхвърлят кандидатите на “системата”, която “е на път да окаля френския политически живот”.

Над една трета от французите казват, че споделят идеите на НФ, така че кандидатите на партията в няколко десетки града може да стигнат до втория тур на 30 март. Така НФ би лишила десницата от възможността за отклоняване на гласове и би дала възможност няколко сегашни кметове на левицата да останат на власт.

“Има обезпокоителни сигнали за мнозинството, но допитванията до общественото мнение не вещаят за момента катастрофално поражение на левицата”, обобщава Жером Фурке от ИФОП.

Очаква се Социалистическата партия да запази повечето големи градове, сред които Париж, в който за първи път ще има дамски дуел за кметския пост между бившата министърка на екологията на Никола Саркози Натали Косюско-Моризе, на 40 години, и социалистката Ан Идалго, на 54 години, заместничка на сегашния кмет Бертран Дьоланое, сочена за фаворитка в допитванията.

СП обаче вероятно ще загуби повече общини с население над 10 000 жители, отколкото ще спечели.

“Никога не е имало победа на управляващия лагер на избори в средата на президентския мандат”, припомнят в СП, чиито представители от “тежката артилерия” се готвят за промени в правителството, смятани за неизбежни след местните избори, за да се вдъхне енергия на задъхващия се екип.

Според допитване на института Те Ен Ес Софрес от края на януари 30 процента от избирателите искат да използват този вот, за да изразят недоволството си от социалистите на власт в контекста на рекордна безработица и непосилни данъци.

“Трябва да се възползваме от тези избори, за да кажем стоп на Франсоа Оланд”, подчертава непрестанно Жан-Франсоа Копе, председател на Съюза за народно движение - основната политическа формация в дясно.

Но според експертите наказателният вот може преди всичко да се превърне в наказателно въздържане от гласуване, след като на местните избори през 2008 г. имаше исторически ниска избирателна активност /66,5 процента на първи тур и 65,2 процента на втория тур/.

“Нашите проучвания дават основание да прогнозираме ниска избирателна активност в сравнение с 2008 г., дори доста по-ниска”, уверява Брис Тентюрие от социологическия институт ИПСОС.

Ниската избирателна активност, от която се страхува СП, може да засегне също и част от електората на партията Съюз за народно движение, опетнена от поредица скандали, в които се оказа замесен нейният лидер ...

Гневът на Русия - заради Студената война

Асошиейтед прес

Кримската криза е нещо повече от спор дали стратегическият черноморски полуостров трябва да бъде руски или украински. В корена й лежи по-съществен проблем: тлеещото недоволство на Русия от начина, по който Западът се отнася с нея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Най-голямата болка на Русия е включването в НАТО не само на бившите съюзници от съветския блок, като Полша и Румъния, но също и на трите балтийски републики, които бяха част от Съветския съюз - Латвия, Литва и Естония. Капката, от която чашата преля, бе решението на Европейския съюз да притегли Украйна по-близко към Запада чрез споразумение за политическо асоцииране. Именно този ход отключи веригата от събития, довели до свалянето на проруския украински президент и в крайна сметка до анексията на Крим от Русия.

Руският президент Владимир Путин направи преглед на историята след Студената война в речта си по повод анексирането на Крим, като обвини Запада, че е лъгал Русия и е пренебрегвал интересите й в годините след рухването на СССР. “Непрекъснато се опитваха да ни притиснат в ъгъла за това, че отстояваме своята независимост, че назоваваме нещата с истинските им имена и не сме демагози. Но има граници. И в случая с Украйна нашите западни партньори пресякоха линията. Те се държаха грубо, безотговорно и непрофесионално”, каза Путин.

Малцина западни наблюдатели и изследователи на отношенията Изток-Запад са склонни да търсят извинения за действията на Путин в Украйна - военното завземане и набързо организирания референдум за независимостта на Крим или спешното анексиране на стратегическия полуостров. Но се налага схващането, че украинската криза е сигнал за решение на Кремъл, че над “20-годишните опити да се изградят по-добри отношения със Запада са се оказали провал”, каза Кийт Дардън, професор по международни отношения в Американския университет във Вашингтон.

Бързото завладяване на Крим от Русия, казва Джак Матлок, американски посланик в Москва в края на Студената война, трябва да се разглежда в контекста на начина, по който Вашингтон третираше отношенията с Москва след разпадането на Съветския съюз. “Наложилият се възглед, че Западът е предизвикал разпадането на СССР и така е спечелил Студената война, е погрешен. Всъщност Студената война приключи с преговори, от което спечелиха и двете страни”, писа Матлок в статия във “Вашингтон пост”. Проблемът е, че след разпадането на Съветския съюз САЩ “искаха да третират Русия като губеща страна”, подчертава той. Разширяването на НАТО с балтийските страни и на Балканите беше “дипломатически еквивалент на ритник в слабините”, добави Матлок.

Стратегическите и емоционалните връзки на Русия с Крим са особено дълбоки. Кремъл разглежда Украйна като ключов елемент в опитите му да създаде Евразийски съюз - алианс от бивши съветски републики по модела на Европейския съюз. Населението на Крим е предимно руско, а Кремъл е наел там за дълъг срок база за своя ултраважен Черноморски флот. Хиляди руски военни са дислоцирани отдавна на полуострова. Русия също така е разположила значителни сили край източната украинска граница - индустриален район с голямо руско население, което би приветствало възстановяване на властта на Кремъл.

Западна и Централна Украйна, напротив, нямат търпение да се освободят от вековното господство на Русия и да се присъединят към ЕС и НАТО. Малцина можеха да предвидят, че отказът на тогавашния руски президент Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС ще доведе до многомесечни масови протести и в крайна сметка до бягството на Янукович в Русия. На негово място дойде прозападно правителство, което пое контрола над Украйна - страна с размерите на Франция. Много от членовете му бяха сред лидерите на протестите.

Според Уейн Мери от Американския съвет за външна политика Путин е възприел това като “гигантско унижение”. “Той реши: Няма да ...

Загадка с мумифициран труп на жена

Мумифицирано тяло на жена бе открито в жилище в Буенос Айрес от съседка, която не я е виждала над 10 години, съобщи полицията.

Религиозен календар за 22 март

Св. свщмчк Василий, презв. Анкирски
 През IV в. в град Анкира се ширела арианската ерес. Император Юлиан преследвал християните, чийто пастор бил св. Василий. За дързостта и отказа му да се отрече от православната вяра, Василий бил хвърлен в тъмница и жестоко измъчван. Разгневеният император заповядал всеки ден да одират седем ремъка от кожата на Св. свщмчк Василий, презв. Анкирски През IV в. в град Анкира се ширела арианската ерес. Император Юлиан преследвал християните, чийто пастор бил св. Василий. За дързостта и отказа му да се отрече от православната вяра, Василий бил хвърлен в тъмница и жестоко измъчван. Разгневеният император заповядал всеки ден да одират седем ремъка от кожата на

Бразилското правителство вкарва армията в Рио де Жанейро

Бразилското правителство взе решение да разположи армейски части в Рио де Жанейро заради изострилата се в града криминогенна обстановка.

Ескорт рокери посрещна Рос дъ Бос

Рос дъ Бос (първият от дясно на ляво) от Рос дъ Бос (първият от дясно на ляво) от "Меноуър" е сред рок музикантите, които пристигнаха вчера на летище София. Днес ще дойдат и останалите участници в "Метъл ол старс", които ще забият в неделя в зала "Арена Армеец". Тази вечер рок легендите ще се срещнат с фенове в столичен

Яценюк предупреди украинците за скъпия газ

Украйна ще трябва да купува от Русия газ дори срещу 500 долара за 1000 кубика, ако такава цена бъде установена, заяви премиерът Арсений Яценюк по местна телевизия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване