Строим междусистемните газови връзки приоритетно

Ние сме все още на 95% зависими от внос на руски газ. Това заяви по време на кръгла маса за бъдещето на пазара на природен газ министърът на...

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се върнаха към растеж през февруари

Силният ръст е бил стимулиран от по-значителните разходи за автомобили и пътнически и товарни самолети

    


България е 95% зависима от внос на руски газ

Ние сме все още на 95% зависими от внос на руски газ. Това заяви по време на кръгла маса за бъдещето на пазара на природен газ министърът на...

5,9% праг за евроизбори е противозаконен, скочи НФСБ

Според разпоредбите на ЕС той не може да надвишава 5%

Поетесата Първолета Маджарска представя творбата си "Видях Господ"

Поетесата Първолета Маджарска представи новата си творба "Видях Господ", научи ZaPernik.com.

Видях Господ да огражда със облачни скели Вселената.
Изграждаше нов Рай
с дъждовни стени и светкавично осветление.
Чух дрезгавия вятър на неговия глас
да чупи седефените прозорци
пред прага на дъгата.
Събудих се в нозете на нощта.
Блестяха в тъмното златистите й катинари,
заключили нещастните...

Продължава

Вината за дефицитите в сектор „Енергетика" не трябва да бъде прехвърляна върху ЕРП

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор „Енергетика", които да гарантират независимост на енергийния регулатор. На първа по рода си съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и с Френско-българската търговска камара президентът коментира редица въпроси, поставени от германския и френския бизнес в България. Помолен за коментар на заплахите за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия, президентът критикува прехвърлянето на отговорността за „дупките" в сектор „Енергетика" върху дружествата. „ЕРП формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита Росен Плевнелиев и отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията. Според президента, една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса - липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора. По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента

Цената на газа пада само с 2,73 на сто

/КРОСС/Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да намали от 1 април цената на газа само с 2,73 на сто. Това е размерът, поискан от държавното дружество "Булгаргаз". Заявката на регулатора бе, че ще смъкне цената с почти 5 на сто, което да доведе до свалянето на сметките за парно и топла вода.  Така от 1 април цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз", става 612.80 лв. за 1000 куб. метра. Работна група на ДКЕВР пък предвижда намаляване на цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. Това е посочено в доклад, публикуван на сайта на ДКЕВР, който ще бъде подложен на обществено обсъждане на28 март. Предложението предвижда намаление на преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от "Топлофикация София" със 7.6%, на енергията, произведена от "ЕВН България Топлофикация" - с 1.7%, на електроенергията от топлофикациите в Плевен, Бургас и Варна - съответно с 1.7; 1.6 и 1.5 на сто.  

Залежалият тютюн изкупен до два дни

Експертни комисии вече обикалят районите в Южна България

5 ранени при престрелка между полицаи и ислямисти в Истанбул

Петима ранени при престрелка между полицията и радикални ислямисти в Истанбул.

Чудо във Варна: Коли с вертикално излитане!

Обърканите знаци побъркват хората. Ако органите не могат да се справят с проблема, как да очакваме и обикновения човек да се съобразява с пътните знаци?!

Издирват учителка от Благоевград

/КРОСС/Временният директор на Трето ОУ в Благоевград Васил Чолаков пусна за издирване чрез полицията главния счетоводител на школото Мина Стоицова, съобщава в. „Струма". Куриозното в случая е това, че Стоицова е съпруга на бившия директор на МВР Владо Стоицов. Причина директорът да прибегне до услугите на полицията е фактът, че жената не се явявала на работа от няколко дни, а не е пуснала известие преди това за отпуска. Служители на училището я търсили на домашния й адрес, но там я нямало. Също така не вдигала и телефона си. „Предстои ни плащане на заплати, а имаме и други нужди, които без счетоводител не мога да направя. Може да се наложи да вземем и друг счетоводител, а това е нелепо, след като си имаме. Тя няма разрешен отпуск, така че щом се върне, ще я уволян дисциплинарно", закани се Чолаков. Стоицова е навършила вече възраст за пенсиониране, но се е възползвала от правото си да продължи да работи.  

В Крим са притеснени от ползването на две валути

Гражданите твърдят, че новото положение им създава известни неудобства

    


Никакви санкции не могат да повлияят на руските позиции

/КРОСС/ Никакви санкции не могат да повлияят на руския военно-промишлен комплекс и позициите на Русия на световния пазар за оръжие, смята директорът на Центъра за анализ на световната търговия на оръжие Игор Коротченко. Енергетика, финанси и въоръжението са трите важни сектора за икономиката на Русия, на които лидерите на «голямата седмица» са готови да наложат санкции, в случай на бъдеща ескалация на ситуацията в Украйна. Коротченко отбеляза, че Русия винаги се е сблъсквала с твърди конкурентни противодействия на световния оръжеен пазар. «В този план, ситуацията за нас няма да се промени, то не е нещо ново. Отчитаме факта, че ние при това силно давление през последните няколко години, продължаваме да се държим и да бъдем на второ място, разширявайки географията и обема на доставките. В този смисъл, позицията на Русия на световния пазар е абсолютно устойчива и никакви санкции не могат да разколебаят тази позиция», подчерта Коротченко. Той предложи, в случай на отказ от страна на западните партньори по сглобяването на части и електрониката, Русия да се концентрира по-обстойно върху партньорството си с Китай, който е лидер в производството и сглобяването на подобни детайли. Освен това, Коротченко подчерта, че е много важно да се развиват контактите с Беларус и основните купувачи на руското оръжие, а това са: Индия, Венецуела, Виетнам, Китай и Алжир

Осиновената дъщеря на Ванга: Беше ме страх да я излъжа нещо, за да не ми вика после

Строга, но любвеобилна била пророчицата Ванга като майка. Тя си беше като всички други майки – и подвикваше, и ми пееше, и ме галеше. Това разказа пред bTV осиновената щерка на пророчицата - Венета.
„Аз съм дошла на две години и половина в нейния дом. Когато сутрин станех, закуската ми беше готова и дрехата ми беше изгладена. Строга, но любвеобилна била пророчицата Ванга като майка. Тя си беше като всички други майки – и подвикваше, и ми пееше, и ме галеше. Това разказа пред bTV осиновената щерка на пророчицата - Венета. „Аз съм дошла на две години и половина в нейния дом. Когато сутрин станех, закуската ми беше готова и дрехата ми беше изгладена.

Турция отмени блокирането на Twitter

Турското правосъдие нареди да се отмени блокирането на социалната мрежа Twitter, съобщават местните медии. Преди няколко дни турският президент Абдулах Гюл заяви, че блокирането на Twitter, което предизвика остри критики в Турция и в международен план, скоро ще бъде отменено.

Бургаската полиция издирва 43-годишен мъж

Според полицията Ангел Крумов водел скитнически живот

    


Осиновената дъщеря на Ванга: Беше ме страх да я излъжа нещо, за да не ми вика после


Строга, но любвеобилна била пророчицата Ванга като майка. Тя си беше като всички други майки – и подвикваше, и ми пееше, и ме галеше. Това разказа пред bTV осиновената щерка на пророчицата Венета.
„Аз съм дошла на две години и половина в нейния дом. Когато сутрин станех, закуската ми беше готов и дрехата ми беше изгладена. Строга, но любвеобилна била пророчицата Ванга като майка. Тя си беше като всички други майки – и подвикваше, и ми пееше, и ме галеше. Това разказа пред bTV осиновената щерка на пророчицата Венета. „Аз съм дошла на две години и половина в нейния дом. Когато сутрин станех, закуската ми беше готов и дрехата ми беше изгладена.

ДКЕВР порязва цените и на топлофикации и газоснабдители

След като цените на електроенергията бяха ребалансирани по думите на министъра на икономиката и енергетиката Драговир Стойнев с намалението им на три пъти през миналата година, сега идва ред и на тарифите на топлофикационните и газоразпределителните и газоснабдителните дружества. В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа проекти на решения за намаляване от 1 април 2014  г. на цената на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин между 0.1 и 7.6 на сто за различните дружества, с около 5 процента на тарифите, на които газоснабдителните дружества продават синьото гориво на битовите си клиенти, и между 0.04 и 12 процента за стопанските потребители на газ. В същото време регулаторът реши да пожали обществения доставчик "Булгаргаз" и му намали цената от април само с 2.73 на сто, макар преди ден да смяташе орязването да е с 4.57 процента и бе лансирана и възможността това да доведе до поевтиняване на топлоенергията. Сега обаче от докладите на комисията, публикувани на сайта й, става ясно, че нямало предпоставки за това. За сметка на това обаче ДКЕВР е намерила причини да свали цената на произвеждания от топлофикациите ток, с което ще се облекчат до известна степен плащанията на "Националната електрическа компания" (НЕК), която е на ръба на фалита с 2 млрд. лв. задължения към производители на електроенергия. Намаляването на цената на природния газ за крайните потребители чрез орязване на печалбата на газоразпределителните предприятия пък ще поеме част от планираното поевтиняване през цената на "Булгаргаз". Любопитна подробност е, че само за черити работни дни сформирана по заповед на председателя на ДКЕВР Боян Боев на 20 март работна група успява да анализира цените, разходите и нормата на възвръщаемост на 30 доставчика на природен газ за различните територии в страната. Така на 25 март вече е готов докладът с новите цени на природния газ за крайните потребители.  От него става ясно, че поевтиняването ще дойде от комбинация между свалената цена на "Булгаргаз" и орязването на нормата на възвръщаемост на капитала на дружествата, определяна и като печалба, от сегашните 12.98 на сто на 8 процента за дейностите "разпределение на природен газ“ и "снабдяване с природен газ от крайни снабдители“. Подобен подход, но чрез намаляване на технологичните загуби на електроразпределителните дружества, ДКЕВР приложи и при свалянето на цените на тока миналата година. Така битовите клиенти на газоснабдителните дружества, което са едва около 3 процента от всички енергийни потребители, ще получат с около 5 процента по-ниски цени, а за предприятията, които са големите консуматори поевтиняването може да стигне в някои територии и до 12 на сто. Намалението на цените на произвежданата от топлофикациите електроенергия идва от орязване на таксата им за пренос на тока, става ясно от доклада на работната група на ДКЕВР . Добавката за пренос на произведения ток е намалена с 1 лв. на мегаватчас за седем топлофикации. За 4 дружества има изключения, като най-сериозното е за столичното парно, за дружеството в Казанлък и за "Софиягаз", чиито ставки за транспортиране на електроенергията са свалени с 10 лв., а на снабдителя във Велико Търново – с 2 лв. Най-потърпевша от свалянето на цената на тока й е столичната топлофикация, която в последните седмици е в остър конфликт с министър Стойнев заради дълговете на дружеството към "Булгаргаз" и "Българския енергиен холдинг" зап олзван природен газ за близо 700 млн. лв. Стойнев притиска общината да тегли заем от 500 млн. лв., за да си уреди борчовете, за които обаче местната власт иска да бъдат уточнени като размер, лихви и отписвания. Така в разгара на финансовия спор ДКЕВР смята да свали цената на тока от "Топлофикация-София" със 7.6 на сто. Другото най-порязано дружество е "Топлофикация Казанлък", чиито цени на тока са свити с 5.1 на сто и "Брикел" на Христо Ковачки – с 3.8 процента. На останалите топлофикации намаленията са около 1.7 на сто.

ДКЕВР ще намалява преференциалните цени на тока от топлофикациите

Работна група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда намаляване на цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. Това е посочено в доклад, публикуван на сайта на ДКЕВР. Докладът ще бъде разгледан на обществено обсъждане в ДКЕВР на 28 март. Предложението предвижда намаление на преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от "Топлофикация София" със 7,6 процента, на енергията, произведена от "ЕВН България Топлофикация" - с 1,7 процента, на електроенергията от топлофикациите в Плевен, Бургас и Варна - съответно с 1,7; 1,6 и 1,5 процента. При всички преференциални цени на електроенергията от топлофикации и заводски централи има понижение в порядък до 2 процента като при "Топлофикация София" намалението е най-голямо.

ДКЕВР ще намалява преференциалните цени на тока от топлификациите

Работна група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда намаляване на цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. Това е посочено в доклад, публикуван на сайта на ДКЕВР. Докладът ще бъде разгледан на обществено обсъждане в ДКЕВР на 28 март. Предложението предвижда намаление на преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от "Топлофикация София" със 7,6 процента, на енергията, произведена от "ЕВН България Топлофикация" - с 1,7 процента, на електроенергията от топлофикациите в Плевен, Бургас и Варна - съответно с 1,7; 1,6 и 1,5 процента. При всички преференциални цени на електроенергията от топлофикации и заводски централи има понижение в порядък до 2 процента като при "Топлофикация София" намалението е най-голямо.

Местните избори притискат Оланд за спешни промени в правителство

/КРОСС/ Слабото представяне на управляващите социалисти на първия тур на местните избори във Франция най-вероятно ще ускори процеса по смяната на министри. „През април трябва да бъдат предприети мерки" и „не можем да чакаме до края на май" (когато ще се проведат евроизборите) казва източник на Reuters от администрацията на Оланд, без да уточнява дали смените на министри ще включат и премиера Жан-Марк Еро. При отчетената в неделя рекордно ниска избирателна активност - едва 61,5% - социалистите спечелиха около 40% и така бяха изпреварени от основния дясноцентристки опозиционен блок, който събра 47%. В същото време крайнодесният „Национален фронт" регистрира историческите 7% от гласовете, спечели от раз кметството в северния град Енен-Бомон - в миналото традиционно управляван от леви кандидати - и ще се яви на балотаж в още осем града. Според анализаторите тези резултати са вид наказание срещу правителството и неговия неуспех в борбата с безработицата и отражение на рекордно ниския личен рейтинг на Оланд. Времето, с което разполага президентът за ремонт на кабинета, е изключително кратко, отбелязва Reuters. Това е така, тъй като до 15 април трябва да бъдат представени планът за съкращаване на бюджетния дефицит в рамките на европейския Пакт за стабилност и собственият му план, наречен Пакт на отговорността, насочен към намаляване на разходите за бизнеса. Членове на самото правителство също призоваха за промени

Климатичните промени ще се отразят добре на маслиновите дръвчета

Според изследване на италиански учени, в басейна на Средиземно море, където се произвеждат 97% от маслините в световен мащаб, климатичните промени ще увеличат средно с 4,1% производството и с 9,6% чистата печалба на производителите на маслини

прочети повече

Звездите, които мразят "Туитър"

Според Кийра Найтли и Джулия Робъртс срещите между хората са по-важни от срещите в социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър". Те обвиняват социалните медии в нечовечност

Арабската лига отказа да признае Израел като еврейска държава

Лидерите също осъждат извършваните от сирийското правителство

Четирима отцепници от ГЕРБ отиват при Бареков

/КРОСС/Четирима отцепници от ГЕРБ се присъединиха към партията на Николай Бареков "България без цензура". Решението на Павел Димитров, Иван Петров, Костадин Хаджигаев и Ангел Даскалов бе обявено днес на извънредна пресконференция. Първите трима се отцепиха от ГЕРБ преди изборите и се присъединиха към БАСТА. Днес те обявиха, че напускат партията на бившия земеделски министър при ГЕРБ Мирослав Найденов, за да подкрепят Николай Бареков. Четвъртият - Ангел Даскалов, който бе шеф на велинградската структура на ГЕРБ, напусна партията на Бойко Борисов преди дни. В понеделник той обяви, че излиза от нея. "Тези хора направиха своя личен, идеен и политически избор. В него стои ясното желание на две три - страни, да възстановим демокрацията, парламентаризма и политическото в България. Тези хора от днес, заедно с хората, които стоят и ги подкрепят, стават членове на партия "България без цензура". Това са хората, които са донасяли най-много гласове и успех на своята предишна партия. Те ще бъдат част от нашите предизборни щабове от името на "България без цензура", каза Николай Бареков на пресконференцията. "Идеята в БАСТА беше да бъдем алтернативна на ГЕРБ, на лошите практика, които се случиха там. Останахме верни на тази кауза до преди няколко дни. Оказа се, че БАСТА е патерица на ГЕРБ и Бойко Борисов. Шест месеца след учредяването на БАСТА, нищо не се случва в нея. Никой не желае да се коалира, да се партнира и да си сътрудничим

Гришо: Отивам в България, ще се върна по-силен

Най-добрият български тенисист Григор Димитров обеща повече от достойно представяне на следващия голям турнир, в който ще вземе участие - надпреварата в Монте Карло.Хасковлията отпадна в Маями след тр...

Пената иска юбилеен мач за героите от САЩ'94

Приятелски мач с Германия или Италия – това иска Димитър Пенев по повод 20-годишнината от лудото американско лято, в което България се изкачи до номер 4 в световния връх. Идеята е легендарна...

БСП ще се жалва в Конституционния съд за указа на Плевнелиев за ЦИК

Подготвяме жалба срещу указа на президента Плевнелиев до Конституционния съд. Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред Конс...

Боби Михайлов "прекрати" среща на Стоичков с журналисти

Христо Стоичков не пожела да коментира процесите в българския футбол, както и преизбирането на Борислав Михайлов за президент на БФС. След като чу въпроса за Михайлов, Камата направи култова гримаса и...

Денди влиза в Dancing Stars като рокер

Ексцентричният писател Денди ще покаже пасо добле на зрителите на Нова – утре, от 20.00 часа, но не, както сме свикнали да го виждаме – с изискан костюм, а с рокерски дрехи. Той ...

Издирват 43-годишен мъж от Елхово

ОДМВР – Бургас издирва 43-годишния Ангел Илиев Крумов от Елхово, живеещ в последните години на територията на Каблешково и Слънчев бряг. За последно мъжът е забелязан на ж.п.гара &ndash...

Христо Стоичков даде старт на 12-ата Kamenitza Фен Купа

Новото, 12-о издание на Kamenitza Фен Купа стартира с Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Трифон Иванов и Димитър Пенев. Най-големият и вълнуващ футболен турнир за приятели в България беше открит с ш...

Трима от охраната на Обама пият до безпаметност в Амстердам

Трима агенти на службата, която трябва да пази американския президент – „Сикрет сървис”, са били отстранени от охраняващия екип. Причината – единият е бил намер...

Конституционният съд на Испания обяви за незаконен референдума в Каталуния

Идеята за независимост на автономната испанска област набира все по-голяма популярност

    


Трима охранители на Обама уволнени след пиянска нощ

Трима агенти на службата за охрана на президента на САЩ – Трима агенти на службата за охрана на президента на САЩ – "Сикрет сървис", които е трябвало да охраняват президента Барак Обама в Холандия тази седмица, са били върнати в САЩ и отстранени от длъжност след пиянска нощ, съобщи в. „Вашингтон пост“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Отстраниха от длъжност трима охранители на Обама след пиянска нощ

Трима агенти на службата за охрана на президента на САЩ – "Сикрет сървис", които е трябвало да охраняват президента Барак Обама в Холандия тази седмица, са били върнати в САЩ и отстранени от длъжност след пиянска нощ, съобщи в. „Вашингтон пост“.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Трима агенти на службата за охрана на президента на САЩ – "Сикрет сървис", които е трябвало да охраняват президента Барак Обама в Холандия тази седмица, са били върнати в САЩ и отстранени от длъжност след пиянска нощ, съобщи в. „Вашингтон пост“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Турция отмени забраната на туитър

Турски административен съд в Анкара нареди днес да се отмени решението за блокиране на социалната мрежа Туитър в страната, съобщиха световните медии. Турското управление на телекомуникациите блокира миналата седмица социалната мрежа. Тя беше обвинена от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, че е разпространила обвинения за корупция. Турски административен съд в Анкара нареди днес да се отмени решението за блокиране на социалната мрежа Туитър в страната, съобщиха световните медии. Турското управление на телекомуникациите блокира миналата седмица социалната мрежа. Тя беше обвинена от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, че е разпространила обвинения за корупция.

3 дела висят срещу убития Манджуков

Срещу застреляния в понеделник в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков е имало три, а не 48 висящи дела, каквато беше първоначалната информация, заявява прокуратурата, цитирана от „Правен свят".

Топлото поевтинява от април

Парното в София поевтинява с 3%, в Пловдив - с 1,4%

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия:

Парламентът избра Маргарита Златарева за замeстник-председател на ЦИК.

Референдумът за промяната на изборните правила няма да се проведе заедно с евровота на 25 май.

Фармацевтите в Гърция от днес излизат в безсрочна стачка в знак на протест срещу законопроект за промени в лицензите на...

Ситнилски иска да се върне във ВСС преди края на делото срещу уволнението му

Камен Ситнилски е поискал от Върховния административен съд (ВАС) да спре изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше дисциплинарно уволнен като член на кадровия орган на Темида, съобщи сайтът "Правен свят" в сряда.   Пред ВАС Ситнилски се аргументира, че е отстранен от ВСС общо 6 месеца преди да бъде уволнен, а ограниченията, които е изтърпял "засягат конституционно защитени права и ценности".   В жалбата си срещу решението на съдебния съвет Ситнилски сочи множество пороци на дисциплинарното производство срещу него. На първо място, че е уволнен с по-малко от необходимия брой гласове. Следва това, че самото производство е започнало незаконно въз основа на записи от специални разузнавателни средства, както и че 10 от членовете на ВСС са отказали да си направят отвод.   Според Ситнилски всички, които по някакъв начин са участвали в дисциплинарното производство срещу него, не е трябвало да гласуват за уволнението му.   "В проведеното дисциплинарно производство те са заинтересована страна, имат собствени процесуални права, предвидени в закона, различни от тези на решаващия орган, осъществили активно тези си права – те са призовавани за заседанията на дисциплинарния състав", казва Ситнилски.   Той напомня, че един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарното производство Галя Георгиева след това е станала председател на дисциплинарния състав. Тя дори се "самопризовала" като свидетел срещу Ситнилски за първото заседание на дисциплинарния състав.   Така Галя Георгиева участва по пет различни начина в производството срещу Ситнилски. Първо иска да му бъде образувана дисциплинарка, после ръководи процеса по установяване на вината, свидетелства, предлага уволнението му и накрая гласува дали да бъде уволнен.   Бившият заместник-главен прокурор изтъква, че по време на дисциплинарното производство не е имал равни права с вносителите на предложението. На него не му е била дадена възможност да се запознае с всички материали, като например аудиозаписите от разговорите, веществените доказателствени средства и СРС-та.   Ситнилски допълва, че дисциплинарният състав е обсъждал фактите едностранчиво и тенденциозно. Не са обсъдени всички показания на свидетели, а само онези, които обслужват мнението на тези, които искат уволнението му. Общо шестима души обслужват тезата на дисплинарния състав, докато показанията на 30 души са игнорирани.

Президентството призна – имало е среща на Плевнелиев с EVN

Президентството призна за тайната завера на държавния глава с EVN. Притиснати от фактите, близо седмица след срещата във Виена на Росен Плевнелиев с...

Стоянка Мутафова: Работя, само на пенсия е трудно

 Легендарната актриса продължава
да препълва театралните салони
“На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира”, казва Стоянка Мутафова, която на 2 февруари отбеляза 92-ата си година. Актрисата е канена на гастроли в цялата страна и препълва салоните навсякъде.  Легендарната актриса продължава да препълва театралните салони “На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира”, казва Стоянка Мутафова, която на 2 февруари отбеляза 92-ата си година. Актрисата е канена на гастроли в цялата страна и препълва салоните навсякъде.

Изгубено е кученце в района на местност "Джанавара" във Варна

Изгубено е мъжко кученце смес между чихуахуа и пинчер, съобщи читателка на Moreto.net. Кученцето отговаря на името Мопси. Няма го от 24.03.2014г. сутринта. Изгубено е в района на местност Джанавара, кв.Аспарухово, град Варна. "Моля за помощ да намерим нашия домашен любимец и да направим едно малко момиченце и нейните близки щастливи.

Полицията издирва скитник

angelОДМВР – Бургас издирва 43 годишния АНГЕЛ ИЛИЕВ КРУМОВ от Елхово, живеещ в последните години на територията на Каблешково и Слънчев бряг.

За последно мъжът е забелязан на ж.п.гара – Бургас.

Описание на лицето : Ангел Крумов е на видима възраст около 42-45 години, ръст 170-175 см, слабо телосложение. Води скитнически начин на живот.

ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местоположението на АНГЕЛ ИЛИЕВ КРУМОВ да съобщят своевременно на телефони : 056 / 856 131 или 856 067 или в най-близкото поделение на МВР!

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Димитър Греков и Петър Чобанов до месец правят доклад за състоянието на дружеството

    


НЕК дала на прокурор доставчиците на ток заради неплатените сметки

"Националната електрическа компания" (НЕК) е сезирала прокуратурата заради неплатените от електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" над 347 млн. лв. за закупен ток, тъй като доставчиците си прихващат дълговете на самата НЕК към тях заради зелената енергията. Това стана ясно в сряда от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на неговото изслушване в парламентарната енергийна комисия и това на мениджърите на трите компании по повод спора между тях и обществения доставчик.   В същото време Стойнев призна, че е нужна нова методика за компенсиране разходите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за задължителното изкупуване на тока от възобновяемите енергийни източници. Заради стария документ, който първо бе променен, а после отменен от съда се стигна до сегашното положение срещу ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да бъдат открити процедури по отнемане на лицензите заради неплатените сметки, въпреки че всъщност НЕК им дължи с около 100 млн. лв. повече.   "Длъжен съм, като принципал на дружеството, да търся парите, които ЕРП-ата дължат на това дружество. Трябва да има нормални европейски практики и законодателството да се спазва. НЕК сезира прокуратурата, защото в крайна сметка липсват едни средства. Къде са отишли? Не можем да кажем дали са имали право да ги прихващат, но те липсват в НЕК и те трябва да бъдат платени. Не приемам да не се плащат фактурите към Националната електрическа компания”, заяви министърът.   "Какво ще бъде решението на ДКЕВР е от нейна компетентност, разбира се, че трябва да има разговори, диалог и трябва всички заедно да намерим решение на проблема, а ако трябва да се извикат в парламентарната комисия и предишните комисари на ДКЕВР от 2012 г. и те да кажат какви са им били мотивите при изготвянето на ценовата методика от 2012 г. и защо не са разчели в цените компенсирането на разходите за зелена енергия", посочи Стойнев.   Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай предложи и членовете й приеха на следващо заседание да бъде поканено ръководството на ДКЕВР, както и да бъде изискана цялата кореспонденция между НЕК и трите ЕРП-та от 2012 г. до последните прихващания.   Представителите на ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" декларираха натрупани оперативни загуби заради некомпенсирането на средствата им за зелена енергия и заявиха, че многократно са уведомявали и ДКЕВР, и НЕК за този факт, както и че са подавали заявления до регулатора с искане тези разходи да им бъдат признати, но това не се е случило.   Кремена Стоянова от ЧЕЗ обясни, че компанията е започнала да прави периодични прихващания още в момента, в който се е установило, че заради финансовото състояние на дружеството то е трябвало или да обяви несъстоятелност, или да се направи нещо, за да се поддържа в състояние, което да позволява работата му.   По думите на управителя на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев енергийният регулатор е бил информиран за всички зелени мощности, които предстои да бъдат присъединени към мрежата още преди подаването на заявленията за цените и обсъждането им в периода април-юни 2012 г., когато всъщност става зеления бум на енергийни мощности.   По-рано през деня Стойнев заяви пред журналисти, че не е сериозна заплаха обявеното от австрийската компания ЕВН намерение да заведе съдебен иск в международен арбитражен съд за 1 млрд. евро срещу България заради намерението на държавата да отнеме лиценза на електроснабдителното й дружество у нас и да изземе активите й.   Министърът обяви още, че споровете се решават в съда и отрече да е оказвал намеса върху решението на ДКЕВР да започне наказателните процедури срещу трите електроснабдителни дружества.   "Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ръководството на ДКЕВР. Тя ги е уведомила за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че по никакъв начин не е имало някаква политическа намеса, но в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната", каза Драгомир Стойнев.   Той обаче призна, че дори и да бъдат от отнети лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", дълговете им ще останат в системата. За това трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев. Той не отрече, че цялата история с невъзстановяването на разходите за изкупуване на зелената енергия, които са причина за дълговете между НЕК и трите електроснабдителни дружества, може да доведе до повишаване цената на тока:   Министърът обаче продължава да смята, че на база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества, защото те са взели тези пари. "Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, а народът вече е платил тази цена", добави Стойнев, без обаче да обясни как точно народът ще плати два пъти парите..   В решението си за започване на процедурите ДКЕВР определи седемдневен срок, в който "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-ПРО Продажби" да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Крайният срок изтича в четвъртък за ЧЕЗ и в петък - за ЕВН и "Енерго-Про". Общите им дългове към НЕК са 347.6 млн. лв., от които на "ЕВН България Електроснабдяване" се падат 216.6 млн. лв., на "ЧЕЗ Електро България" - 67.3 млн. лв., и на "Енерго-Про Продажби" - 63.7 млн. лева.

Съдебният милиарден иск на ЕВН срещу България не бил сериозна заплаха

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред журналисти в сряда, че не е сериозна заплаха обявеното от австрийската компания ЕВН намерение да заведе съдебен иск в международен арбитражен съд за 1 млрд. евро срещу България заради намерението на държавата да отнеме лиценза на електроснабдителното й дружество у нас и да изземе активите й.   Миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедура по отнемане на лицензите на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" заради неплатени от тях 347 лв. лв. на НЕК заради дългове на самата електрическа компания към тях. Междувременно стана ясно, че и "Енерго-Про" смята да да защити бизнес интересите си в България пред съд.   Министърът обяви още, че споровете се решават в съда и отрече да е оказвал намеса върху решението на ДКЕВР да започне наказателните процедури срещу трите електроснабдителни дружества.   "Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ръководството на ДКЕВР. Тя ги е уведомила за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че по никакъв начин не е имало някаква политическа намеса, но в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната", каза Драгомир Стойнев.   Той обаче призна, че дори и да бъдат от отнети лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", дълговете им ще останат в системата. За това трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев. Той не отрече, че цялата история с невъзстановяването на разходите за изкупуване на зелената енергия, които са причина за дълговете между НЕК и трите електроснабдителни дружества, може да доведе до повишаване цената на тока:   Министърът обаче продължава да смята, че на база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества, защото те са взели тези пари. "Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, а народът вече е платил тази цена", добави Стойнев, без обаче да обясни как точно народът ще плати два пъти парите..   В решението си за започване на процедурите ДКЕВР определи седемдневен срок, в който "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-ПРО Продажби" да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Крайният срок изтича в четвъртък за ЧЕЗ и в петък - за ЕВН и "Енерго-Про". Общите им дългове към НЕК са 347.6 млн. лв., от които на "ЕВН България Електроснабдяване" се падат 216.6 млн. лв., на "ЧЕЗ Електро България" - 67.3 млн. лв., и на "Енерго-Про Продажби" - 63.7 млн. лева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване