Любим виц на Моисей Стойчев

Любим виц на Моисей Стойчев
Студент пита:
- Професоре, какво казвате на завършилите студенти, които срещате в реалния живот?
- Два чийзбургера и средна кола, Любим виц на Моисей Стойчев Студент пита: - Професоре, какво казвате на завършилите студенти, които срещате в реалния живот? - Два чийзбургера и средна кола,

Орешарски: В спора с ЕРП-тата ще следваме плътно закона

Ние ще следваме плътно закона, всички институции, които са замесени в този спор между ЕРП-тата, доставчика на ток и независим регулатор, чиито действия се оспорват в съда. Законът е този, който трябва да бъде критерият за решаване на този спор. Това каза премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на австрийския бизнес в София.

Австрия е традиционен икономически партньор на България, каза още министър-председателят. Той изтъкна значението на австрийските инвестиции за страната ни и изрази надежда, че ще има и нови.

По време на срещата министър-председателят запозна австрийската бизнес общност с основните политики, които следва правителството.

"Имаше разностранни въпроси в сферата на данъчното облагане, фискалната стабилност в контекста на необходимостта от икономически растеж, туризма, здравеопазването, образованието", добави премиерът.

Той изтъкна добрите практики на Австрия по отношение на дуалната система и професионалното обучение. Министър-председателят отбеляза и работата на кабинета по отношение на електронното правителство. Според него чрез електронизацията ще се противодейства на административни забавяния и на други негативни тенденции.

По темата за реиндустриализацията премиерът Орешарски акцентира върху необходимостта в страната ни да протече процес, при който да се повиши делът на индустрията в БВП. Според него това може да се постигне, като се насърчава частният сектор да инвестира в индустрията, при възможност – във високотехнологичната индустрия.

"Финансовата стабилност е изключително важна, но ако няма растеж, тя не е устойчива. Трябва да има нормално икономическо развитие и в някаква степен държавата да се грижи за това", каза още премиерът.


Без промяна в данъци и такси за софиянци до 2017 г.

Разходите намаляват, общината не предвижда нови заеми

    


Софиянци без промяна в данъци и такси до 2017 г.

Разходите намаляват, общината не предвижда нови заеми

    


ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД СТАРТИРАНЕТО НА КАМПАНИЯ НА МУЗИКАУТОР

„Днес сме се събрали, за да дадем началото на една позитивна кампания на МУЗИКАУТОР“. Така Ясен Козев, председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР, откри днес пресконференцията, организирана от сдружението.


По думите на изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР - Иван Димитров, кампанията си поставя три основни цели – да се подкрепи държавата с експертиза, да се насърчат авторите, за да творят в България и да получават адекватно заплащане за своя труд, и да се докаже, че тук може да се създаде механизъм за защита на музикалното съдържание, който да бъде адекватен и реципрочен на световния.

„Кампанията ще бъде обвързана с това да получаваме и препращаме сигнали за нарушения, подадени от ползватели, автори и обикновените граждани“, каза още Димитров. „Ще се опитаме тези сигнали да бъдат транспонирани в законодателството, защото те ще дадат една база и мотивация за институциите да променят регламентите, по който работят. Освен това те ще насърчат самите автори да произвеждат повече съдържание“, допълни Димитров.

 

По думите на председателя на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР - Ясен Козев, идеята е да се създаде един открит форум. Сигнали ще могат да се подават на имейл адрес – signali@musicautor.оrg.


Според Димитров, през последните няколко месеца в България се наблюдава законодателно раздвижване, което синхронизира българското законодателство с позитивни европейски практики. По думите му, това се налага по няколко причини, сред които е и „Списък 301” на американското правителство. „Той поставя България в една негативна класация по отношение на защитата на интелектуалната собственост и в частност авторските права. Това провокира националните институции – Народното събрание и Министерството на културата да търсят различни форми за промяна на тази негативна тенденция.”, заяви Димитров.


С последните промени в Закона за авторското право и сродните му права МУЗИКАУТОР беше легитимирана като единствена отганизация, която има правото да събира възнаграждения за авторите от публично изпълнение на музика. Това е важно за представителите на бизнеса, за да не се подвеждат от нелегитимни организации. „Един от важните акценти днес е да обясним на ползвателя, че когато плаща авторски начисления на организацията ЕАЗИПА (Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права), той всъщност не се обръща към правилния адресат и тези пари не отиват за българския автор, според текстовете в закона”, заяви Иван Димитров.


Участниците в пресконференцията коментираха и наскоро сключения договор с МУЗИКАУТОР и YouTube, благодарение на който български и международни

композитори, автори на текст и аранжори ще генерират приходи от платформата и в България. Генерираните приходи за авторите ще са определен процент от  приходите от реклами, които текат преди, след и по време на видеоклиповете, публикувани в платформата.


„Това, че ние сме сключили договор с YouТube, означава, че ние сме припознати като международен партньор. Това, че ние сме сключили договор със Столична община, при провеждането на концерти на нейна територия да се съблюдава спазването на авторско право, предполага, че институциите гледат на нас като на упълномощената организация да събира пари от концерти. В този ред на мисли е важно да се подчертае –МУЗИКАУТОР е единствената организация и договори следва да се сключват с нея“, заяви Димитров.


По темата говори и Магдалена Сотирова, управленчески партньор и съдружник в „Монте мюзик”. По думите ѝ порочна практика е общините в България, в договорите си, да задължават изпълнителите лично да изчистят авторските права. „За съжаление, много наши колеги не са запознати със своите права и се подписват под този договор. Не е редно държавата и представляващите я да се опитват да избегнат нещо, което е регламентирано в закона. Браво на Столична община, дано да я последват повече общини”, каза още Сотирова.


Освен институционално, МУЗИКАУТОР подкрепя авторите и финансово. „В момента тече сесия на Културния фонд на дружеството, по линия на която авторите могат да кандидатстват за финансиране на своите проекти“ – заяви Гергана Турийска. Освен това, възрастните членове на сдружението могат да се възползват от подпомагането, което предлага културния фонд на МУЗИКАУТОР, допълни Кирил Маричков.


„В рамките на кампанията, на 23 април смятаме да организираме Ден на отворени врати в МУЗИКАУТОР", заяви Стоян Михалев. В Световния ден на авторското право експертите от МУЗИКАУТОР ще са на разположение  и ще отговарят на въпросите на младите таланти, на бизнеса и медиите. По този начин МУЗИКАУТОР ще демонстрира, че помага за информираността на обществото и повишава чувствителността на хората към проблемите на авторите.

За МУЗИКАУТОР:

 

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.


 

 

 

 

***

 

 

За МУЗИКАУТОР:

 

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.


Честит рожден ден на Анелия Димова

Днес рожден ден празнува Анелия Димова от отдел Днес рожден ден празнува Анелия Димова от отдел "Документация". Тя винаги е старателна в работата си. Желаем да е много здрава и

ФОТОИЗЛОЖБА „ОЧИТЕ НА НАДЕЖДАТА“

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България в партньорство със сдружения “Алианс за регионални и граждански инициативи (АРГИ)“ и „Комън степ“ организират фотоизложба под надслов „Очите на надеждата”, посветена на децата - бежанци в Сирия.

Изложбата ще бъде открита от представителят на ВКБООН за България г-н Роланд - Франсоа Вейл на 26.03.2014 г.(сряда) от 17.00 часа в сградата на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, бул. “Васил Левски“ 88. Експозицията ще може да бъде разгледана от столичани и гостите на града до 15.04.2014г.

Фотоизложбата е заснета на сирийска територия от фотографа Васил Къркеланов и журналиста Нидал Хлайф. В нея са отразени трудностите и болката на сирийските деца, които преживяват големи страдания и същевремемно тя отразява силният им стремеж към живот и надеждата за по-добро бъдеще.

 


"Союз" не можа да се скачи с МКС, отлага се с два дни

Скачването на космическия кораб "Союз" с Международната космическа станция (МКС), насрочено за днес в 07:04 московско време, е отложено с два дни, съобщиха от Центъра за управление на полетите. Причината е, че компютърът не е подал команда за задействане на двигателите за ориентация.

Властта преобрази Сметната палата

Въпреки отпора срещу прекрояването на Сметната палата властта успя да се наложи. Одитната институция се връща към модела “широка колегия”, състояща се от девет членове, които са равнопоставени, решиха депутатите вчера по време на второто четене на законопроекта за институцията. С това се отменя реформата на ГЕРБ от 2011 г. Въпреки отпора срещу прекрояването на Сметната палата властта успя да се наложи. Одитната институция се връща към модела “широка колегия”, състояща се от девет членове, които са равнопоставени, решиха депутатите вчера по време на второто четене на законопроекта за институцията. С това се отменя реформата на ГЕРБ от 2011 г.

Жертвите на свлачището в САЩ са 24 до сега

Жертвите на свлачището в северозападната част на американския щат Вашингтон станаха 24, след като бяха извадени още 10 трупа от руините в град Осо, на 90 км северно от Сиатъл, предаде АФП.

Щангите намериха спонсор

Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) е на път да намери спонсор. Водят се разговори с голяма българска фирма, но от централата не разкриха името. Очаква се финализиране на преговорите след европейското в Израел (5-13 април). И в зависимост от резултатите в Тел Авив ще се определят параметрите.
“Хората са много сериозни, надявам се ни Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) е на път да намери спонсор. Водят се разговори с голяма българска фирма, но от централата не разкриха името. Очаква се финализиране на преговорите след европейското в Израел (5-13 април). И в зависимост от резултатите в Тел Авив ще се определят параметрите. “Хората са много сериозни, надявам се ни

Религиозен календар за 26 март

Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари
Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на Предтеча. Неговото име - Гавриил, значи “сила Божия”. Светите отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е п Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на Предтеча. Неговото име - Гавриил, значи “сила Божия”. Светите отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е п

И двамата отвлечени сътрудници на ООН в Йемен са освободени

И двамата служители на ООН, отвлечени вчера в Йемен, са освободени, потвърди пресслужбата на световната организация .

Fitch понижи рейтинга 9 руски компании и 15 банки

Сред тях са компаниите „Атоменергопром", "Газпром", "Лукойл"

ООН потвърди за освободения си служител в Йемен

ООН официално потвърди освобождаването на единия от двамата свои служители, които бяха отвлечени във вторник в столицата на Йемен Сана.

Аваков нареди да бъдат разпитани лидерите на „Десен сектор”

Активисти на „Десен сектор” обвиниха вътрешния министър

Борсата в Токио пое нагоре в сряда сутринта

Токийската фондова борса започна деня в сряда с покачване, задвижено от инвеститорите, които купуват, за да получат право на дивиденти за фискалната 2014. Сряда е крайният срок да го направят.

Няма да налагаме вето в ЕС при санкции срещу Русия

България няма да наложи вето, ако ЕС вземе решение за икономически санкции спрямо Русия заради кризата в Украйна. Това каза премиерът Пламен Орешарски вчера след среща между представители на правителството и на българо-руската търговска палата.
“Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС”, каза Орешарски. България няма да наложи вето, ако ЕС вземе решение за икономически санкции спрямо Русия заради кризата в Украйна. Това каза премиерът Пламен Орешарски вчера след среща между представители на правителството и на българо-руската търговска палата. “Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС”, каза Орешарски.

На 26 март рожден ден имат

Иван Искров, управител на БНБ, бивш депутат

Проф. Андрей Пантев, историк, бивш депутат

Член-кор. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицински университет - София

Деяна Костадинова, секретар на президента Росен Плевнелиев по социални политики, младежта и спорта

Димитър Станчев, бизнесмен и Иван Искров, управител на БНБ, бивш депутат Проф. Андрей Пантев, историк, бивш депутат Член-кор. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицински университет - София Деяна Костадинова, секретар на президента Росен Плевнелиев по социални политики, младежта и спорта Димитър Станчев, бизнесмен и

Възобновиха издирването на следи от изчезналия "Боинг"

Австралия възобнови днес сутринта търсенията на останки от изчезналия малайзийски "Боинг-777-200" в Индийския океан след 24-часово прекъсване.

В Йемен отвлякоха двама служители на ООН

Силите за сигурност са обкръжили къщата, където са били отведени похитените

"Сити" отново унижи "Юнайтед" - 3:0

"Манчестър Сити" отново унижи "Манчестър Юнайтед" и го срази с 3:0 на неговия стадион "Олд Трафорд". За първи път от 1937-а година "червените дяволи" са на 15 точки зад градския съперник. В първия мач за сезона "Сити" спечели с 4:1 на своя стадион.

"Юнайтед" спечели единствено срещу "Арсенал" - 1:0 от борещите се за титлата отбори. "Артилеристит "Манчестър Сити" отново унижи "Манчестър Юнайтед" и го срази с 3:0 на неговия стадион "Олд Трафорд". За първи път от 1937-а година "червените дяволи" са на 15 точки зад градския съперник. В първия мач за сезона "Сити" спечели с 4:1 на своя стадион. "Юнайтед" спечели единствено срещу "Арсенал" - 1:0 от борещите се за титлата отбори. "Артилеристит

Титлата на "Байерн" през обектива на "Франс Прес"

"Байерн" спечели 24-ата шампионска титла на Германия. Триумфът дойде рекордно бързо, а последният мач бе победа с 3:1 над "Херта" като гост.

Представяме ви най-интересните кадри на агенция "Франс прес" от двубоя в Берлин.
"Байерн" спечели 24-ата шампионска титла на Германия. Триумфът дойде рекордно бързо, а последният мач бе победа с 3:1 над "Х "Байерн" спечели 24-ата шампионска титла на Германия. Триумфът дойде рекордно бързо, а последният мач бе победа с 3:1 над "Херта" като гост. Представяме ви най-интересните кадри на агенция "Франс прес" от двубоя в Берлин. "Байерн" спечели 24-ата шампионска титла на Германия. Триумфът дойде рекордно бързо, а последният мач бе победа с 3:1 над "Х

Тимошенко: Да избием тези проклети руснаци!

"Това минава всякакви граници. По дяволите, трябва да хванем оръжията и да избием проклетите руснаци заедно с лидера им." Това казва бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко в запис на телефонен разговор, който запали скандал в Украйна и Русия, след като беше публикуван в интернет, а скоро след това и излъчен в руските медии. По време

“Левски” глобен с 5000 лева

Дисциплинарната комисия на БФС глоби “Левски” с 5000 лева, а “Ботев” - с 3000 лева, за реванша от четвъртфиналите за купата на България. “Канарчетата” победиха с 2:0 в Коматево и се класираха след 1:3 в първия мач.

Пловдивчани са наказани за поведението на феновете и хвърлени предмети, а “сините”- за хвърлени опасни за здравето предмети и за з Дисциплинарната комисия на БФС глоби “Левски” с 5000 лева, а “Ботев” - с 3000 лева, за реванша от четвъртфиналите за купата на България. “Канарчетата” победиха с 2:0 в Коматево и се класираха след 1:3 в първия мач. Пловдивчани са наказани за поведението на феновете и хвърлени предмети, а “сините”- за хвърлени опасни за здравето предмети и за з

"Байерн" шампион за 24-и път, Неделев дебютира за "Майнц"

"Байерн" дебютира за 24-и път с титлата на Германия. Баварците спечелиха с 3:1 като гост на "Херта" и с това гарантираха титлата.

Никога преди отбор не бе печелил титлата в Бундеслигата в 27-ия кръг. В шампионския мач "Байерн" имаше 74 процента владеене на топката и 93 на сто успеваемост при пасовете. За първи път от 45 години "Байерн" празнува "Байерн" дебютира за 24-и път с титлата на Германия. Баварците спечелиха с 3:1 като гост на "Херта" и с това гарантираха титлата. Никога преди отбор не бе печелил титлата в Бундеслигата в 27-ия кръг. В шампионския мач "Байерн" имаше 74 процента владеене на топката и 93 на сто успеваемост при пасовете. За първи път от 45 години "Байерн" празнува

"Рома" измъкна 2:1 срещу "Торино" в мач номер 700 на Тоти


Футболистите на "Рома" спечелиха 20-ата си победа за сезона, като се наложиха с 2:1 срещу "Торино". Успехът дойде трудно с гол на Алесандро Флоренци в продължението.

Така "вълците" отпразнуваха мач номер 700 на капитана си Франческо Тоти. Опитният нападател игра до 70-ата минута, когато беше заменен от Адем Ляич.

"Рома" събра 67 точки и се утвърди на второто място. Отборът от Рим изостава с 11 от шампиона "Ювентус", но води с девет пред третия "Наполи".
...

Китай бесен за боинга: Къде е доказателството?

Разгневени роднини на пътници от изчезналия малайзийски боинг протестираха вчера пред посолството на Малайзия в Пекин с плакати “Искаме истината”, “Къде са доказателствата” и “Правителството на Малайзия - убийци”.
Роднините - около 200 души, хвърляха по посолството бутилки и щурмуваха вратата. Те настоявали да се видят с посланика. Стигна се до сб Разгневени роднини на пътници от изчезналия малайзийски боинг протестираха вчера пред посолството на Малайзия в Пекин с плакати “Искаме истината”, “Къде са доказателствата” и “Правителството на Малайзия - убийци”. Роднините - около 200 души, хвърляха по посолството бутилки и щурмуваха вратата. Те настоявали да се видят с посланика. Стигна се до сб

Излетя следващата смяна за орбиталната станция МКС

Транспортният космически кораб Съюз (Союз ТМА-12М), който бе изстрелян в нощта срещу сряда (23:17 часа, бълг.вр.) от космодрума Байконур, Казахстан, с тричленен руско-американски екипаж вече е на планираната орбита. Очаква се в 05:04 часа българско време той да се скачи с Международната космическа станция, съобщи ИТАР-ТАСС.

НСИ: Преброяването на населението е пълно с грешки

Неверен е и броят на домакинствата и сградите. Резултатите за етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на хората са “груба манипулация, която поражда редица спекулации”. Това се казва в критичен доклад на Националния статистически инситут (НСИ), изпратен до европейската статистическа служба Евростат. Изводите означават, че ЦИК Неверен е и броят на домакинствата и сградите. Резултатите за етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на хората са “груба манипулация, която поражда редица спекулации”. Това се казва в критичен доклад на Националния статистически инситут (НСИ), изпратен до европейската статистическа служба Евростат. Изводите означават, че ЦИК

Изритаха Русия от Г-8. Лавров: Не е трагедия (обзор)

Американският президент Барак Обама и съюзниците му от Г-7 прекратиха участието на Русия в групата на икономически най-развитите страни, предаде Си Ен Ен. Те анулираха срещата на върха на Г-8, която трябваше да се състои през юни в Сочи, за да санкционират Москва за анексирането на Крим. 
Лидерите на най-развитите страни ще се срещнат като Г-7 Американският президент Барак Обама и съюзниците му от Г-7 прекратиха участието на Русия в групата на икономически най-развитите страни, предаде Си Ен Ен. Те анулираха срещата на върха на Г-8, която трябваше да се състои през юни в Сочи, за да санкционират Москва за анексирането на Крим. Лидерите на най-развитите страни ще се срещнат като Г-7

Тодор Неделев дебютира в Бундеслигата с 15 минути при 1:3 срещу "Брауншвайг"


Българският национал Тодор Неделев изигра първите си минути в Бундеслигата. Той се появи на терена в 75-ата минута на мача, който неговият "Майнц" загуби с 1:3 от последния "Брауншвайг".

Нападателят се появи на мястото на Юлиан Кох. Когато Неделев влезе в игра, резултатът беше 1:2, но две минути след това Доминик Кумбела отбеляза втория си гол в срещата.

Резултатът е разочароващ на "Майнц", който се бори за място в евротурнирите. Отборът на Неделев е седми с 41 точки и е...

В Афганистан нападнаха дома на кандидат за президент

Ашраф Гани е американски възпитаник, работил е в Световната банка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване