Парламентът ще може да отзовава членове на Сметната палата за нарушения на етичния ѝ кодекс


За груби нарушения на Закона за Сметната палата и на етичния ѝ кодекс депутатите ще могат да отзовават членове на одитната институция. С промените, гласувани днес при обсъждането на второ четене в парламента на спорния нов закон, се въвежда възможността членовете на Сметната палата да вземат решение с мнозинство от две трети, с което да предлагат на парламента да прекратява пълномощията на техен колега.

Промяната беше приета с гласовете на БСП и ДПС. От ГЕРБ ги обвиниха, че с новите...

Френската служба за борба с тероризма предотвратила атентат на Лазурния бряг

Френската Служба за координация на борбата срещу тероризма смята, че е осуетила план за атентат на Лазурния бряг, който предстояло да бъде извършен съвсем скоро от мъж, върнал се от джихад в Сирия. Това съобщи днес Франс прес, позовавайки се на добре информиран източник. На 17 февруари в град Мандльо-ла-Напул, близо до Кан, са били открити около 900 грама експлозив. Те били намерени в жилището на 23-годишен мъж, разпитван няколко дни по-рано от полицията за изясняване на самоличността му. Мъжът бил свързан с ислямистка групировка, разпаднала се през 2012 г. Анализите показали, че става дума за ацетонов пероксид, прост експлозив, който може да бъде произведен в домашни условия. Такова взривно вещество е било използвано в атентати като нападението от 2011 г. в мароканския град Маракеш. Веществото било разпределено в три метални кутийки, едната от които с прилепени към нея със скоч болтове и пирони. Мъжът е бил свързан с ислямистката мрежа "Кан-Торси", смятана след вълната от атентати във Франция от 90-те за една от най-опасните терористични групировки. Няколко нейни членове са заподозрени в извършването на нападение с граната срещу еврейски магазин в парижкия квартал Сарсел през септември 2012 г. Тогава мъжът, който готвел сегашния атентат, избегнал последвалите задържания и разпити, довели до разбиването на мрежата.

Йотова: През пролетта и лятото може да има нова бежанска вълна към България

През пролетта и лятото на тази година може да се очаква нова бежанска вълна към България, заяви в Ямбол евродепутатът Илияна Йотова, съобщи Нова тв.
Тежестта по приемането на този поток отново ще падне върху националния бюджет, тъй като през следващия програмен период до 2020 г. за България са предвидени едва 11 милиона евро от Европейския фонд за През пролетта и лятото на тази година може да се очаква нова бежанска вълна към България, заяви в Ямбол евродепутатът Илияна Йотова, съобщи Нова тв. Тежестта по приемането на този поток отново ще падне върху националния бюджет, тъй като през следващия програмен период до 2020 г. за България са предвидени едва 11 милиона евро от Европейския фонд за

Илияна Йотова: Очаква се нова бежанска вълна към България

През пролетта и лятото на тази година може да се очаква нова бежанска вълна към България, заяви в Ямбол евродепутатът Илияна Йотова, съобщи Нова тв.
Тежестта по приемането на този поток отново ще падне върху националния бюджет, тъй като през следващия програмен период до 2020 г. за България са предвидени едва 11 милиона евро от Европейския фонд за През пролетта и лятото на тази година може да се очаква нова бежанска вълна към България, заяви в Ямбол евродепутатът Илияна Йотова, съобщи Нова тв. Тежестта по приемането на този поток отново ще падне върху националния бюджет, тъй като през следващия програмен период до 2020 г. за България са предвидени едва 11 милиона евро от Европейския фонд за

Майка заля детето си с вряла вода и го уби

Момченце на 2,5 години е починало, след като майка му го заляла с гореща вода, за да "му помогне да се изходи". Трагедията се разиграва в град Ираклио, на остров Крит. Детето е прието в болница с тежки изгаряния по тялото.

Швейцария заема предпазлива позиция по санкциите срещу Русия

Неутрална Швейцария зае предпазлива позиция в украинската криза, като заяви, че няма да да допусне да бъде "мамена" от онези, които искат да заобикалят западните санкции срещу Русия, но не отиде по-далеч и не обяви свои собствени мерки, предаде Ройтерс. САЩ, ЕС и Канада замразиха авоарите и наложиха визови забрани на високопопоставени руски служители заради анексирането на украинската Кримска република от Москва. Но Швейцария, която е световен център за частно банкиране и популярна дестинация за руския елит, се опасява от въвеждане на мерки, които могат да компрометират неутралитета й или да накърнят близките й търговски отношения с Москва. "Правителството реши, че Швейцария при необходимост ще вземе необходимите мерки, за да не бъде мамена с цел избягване на сегашни и бъдещи санкции на международната общност", се казва във внимателно формулирано изявление, публикувано на правителствения уебсайт. Това означава, че санкциите, наложени от ЕС, ще се прилагат и в Швейцария заради членството й в Шенгенската зона за свободно движение, се уточнява в документа. Швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер каза на пресконференция, че 33-мата руснаци и жители на Крим от списъка на ЕС на подлежащите на санкции руски граждани няма да могат да кандидатстват за шенгенски визи чрез Швейцария. В зависимост от развитието на ситуацията правителството си запазва възможността да приложи в по-пълен обем санкциите на ЕС и САЩ.

С еко инициатива откриват ден на отворените врати в защитеното жилище в кв. "Изток"

Организират Ден на отворените врати с провеждане на еко инициатива в двора на "Защитено жилище” – Перник, на улица "Луганск" в квартал "Изток". Стартът на деня на отворените врати ще започне утре (27 март) от 10 часа.

Поканени за участие в Деня на отворените врати са лицата, ползващи услугите в Дневният център за възрастни хора с увреждания – град Перник, младежите с увреждания от съществуващото повече от 3 години в...

Продължава

Лек автомобил блъсна четирима на тротоар в София

При катастрофата няма тежко пострадали и няма опасност за живота на блъснатите хора. И четиримата са приети в "Пирогов" за подробни изследвания

Украйна ще повиши цената на газа в страната с 50%


Украйна ще увеличи цената на газа за крайните потребители в страната с повече от 50%  от 1 май, съобщи "Ройтерс".

Държавната газова компания "Нафтогаз" ще създаде график за постепенни увеличение на цената до 2018 г.

Мярката се взима в отговор на изискванията на Междунаордния валутен фонд. Очаква се увеличението да бъде посрещнато с неодобрение от повечето украинци, свикнали със субсидираните цени на газа от съветския период.

Временното правителство на Арсений...

Варненски младежи бяха наградени за благотворителна дейност

На 22-ри март, малко след като пукна първа пролет, Икономически университет - Варна стана за осма поредна година домакин на едно събитие, което имаше за цел да отличи най-значимите неща, случили се в града ни през изминалата 2013. В традиционната класация по проекта „Време Варна” между повече от 1000 събития, с награда бяха удостоени едва 16 в различни категории.

Водещите индекси в Европа се повишиха за втори пореден ден

Опасенията на инвеститорите относно случващото се около Украйна изглежда отшумяват

    


Обама призова Европа към енергийна независимост

Той отбеляза предимствата на шистовия газ и каза, че очаква Украйна да кандидатства скоро за НАТО

Няма опасност за четиримата блъснати на спирка

Няма опасност за живота на четиримата, ударени от автомобил на бул. "Стамболийски" и пазара "Д. Петков", съобщиха от "Пирогов", където са настанени пострадалите.
В момента се правят подробни изследвания на майката с двете й дъщери (11 г. и 17 г.) и мъж на 57 години. Вече е ясно състоянието на по-голямата дъщеря - 17-годишното момиче е без Няма опасност за живота на четиримата, ударени от автомобил на бул. "Стамболийски" и пазара "Д. Петков", съобщиха от "Пирогов", където са настанени пострадалите. В момента се правят подробни изследвания на майката с двете й дъщери (11 г. и 17 г.) и мъж на 57 години. Вече е ясно състоянието на по-голямата дъщеря - 17-годишното момиче е без

Плевнелиев поиска медийна регулация и повече средства за обществените медии

Медийната регулация не трябва да бъде разглеждана като цензура върху медиите, а като въвеждане на общи правила, които биха направили журналистите по-свободни и независими. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия Клаудио Капон и с генералните директори на БНТ и БНР - Вяра Анкова и Радослав Янкулов, цитиран от прессекретариата на държавния глава.   Росен Плевнелиев е припомнил, че всички страни в челните позиции в международните класации за качество на медийната среда имат работеща медийна регулация и отново е призовал за дискусия по медийното законодателство у нас.   Държавният глава е поздравил генералните директори на българските публични медии, които "в много трудна среда запазиха демократичния и честен подход" при изпълнението на обществените им функции.   "Дълбоко уважавам тяхната работа, защото въпреки бюджетните ограничения, БНТ и БНР работят независимо, обективно, дават думата на всеки и не крият политиците", е заявил Росен Плевнелиев.   Клаудио Капон е посочил, че недофинансирането остава основно предизвикателство пред обществените медии. Българските публични телевизия и радио получават едва една четвърт от средното за ЕС публично финансиране, което е около 30 евро на глава от населението, е отбелязал Капон. Той е допълнил, че с развитието на технологиите нуждите от финансиране на инвестиции за цифровизация и за модерно оборудване на обществените медии нарастват още повече.   Президентът Плевнелиев се е обявил за увеличение на средствата за БНТ и БНР.   "Бюджетите на обществените медии не са достатъчни и допълнителното им съкращаване година след година ще ги осъди на тежко съществуване", е предупредил държавният глава.   По думите му, инвестициите в културни и образователни програми, които в дългосрочен план имат многократна възвръщаемост, няма как да се реализират при сегашното равнище на финансиране на обществените медии у нас.

Кардашиян получи 10 ресторанта като сватбен подарък

/КРОСС/ Рапърът Кание Уест купи на годеницата си Ким Кардашиян 10 ресторанта от веригата Burger King , съобщава Gawker. Според изданието покупката се явява сватбен подарък за бъдещата госпожа. Кание вече притежава няколко ресторанта от веригата в Обединеното кралство, Италия и Франция. Според Gawker ресторантите се намират в Европа, защото Старият континент бил мястото, където Кание виждал приятелката си - далеч от риалити шоутата. Кание и Ким се сгодиха на 22 октомври миналата година. Преди да пристъпят към важната крачка, те се сдобиха с момиченце, което нарекоха Норт. Сватбата на завездната двойка се очаква през тази година

ЕС и САЩ са обсъдили енергийни санкции срещу Русия и сигурността на енергетиката в Европа


Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Съединените щати и Европейския съюз обсъждат възможността за въвеждане на санкции срещу руския енергиен сектор, ако Москва навлезе в Украйна, предаде "Ройтерс". В общо изявление след срещата ЕС-САЩ лидерите на двете страни обявиха, че ЕС трябва да подобри енергийната си сигурност и Съединените щати ще съдействат за това.

"Това, което правим сега, е да се координираме около възможността за допълнителни, по-дълбоки санкции, ако Русия продължи...

Пощенска банка: Раздвижване на ипотечното кредитиране през 2014 г.

По-доброто представяне на икономиката през миналата година с отчетения ръст от 0.9%, а с него и на доходите е довело до ръст на търсенето на ипотечни заеми с по-голям размер. Това показват данните на Пощенска банка. Прогнозите са тази тенденция да се засили през 2014 г.   Докато заемите до 20 хил. евро се свиват от 44.8% през 2012 г. до 40% през 2013 г., отпуснатите кредити между 20 хил. евро и 80 хил. евро се увеличават с между 0.9% и 2.3%, показват данните на банката.   Според анализа им най-големите "печеливши" от подобряването на икономиката са били именно хората с по-високо образование, което им е позволило да не загубят работата си и/или да увеличат доходите си. Над 60% от теглилите заем през миналата година са били с висше образование, докато едва 0.1% са с основно, показват данните на Пощенска банка.   Другата тенденция е, че кредитите в лева стават все по предпочитани, като едва 10% са изтеглили заеми в евро през 2013 г. Обяснението е в по-голямото намаление на лихвите по кредитите в лева – с 0.6 процентни пункта спрямо тези в евро – с 0.32 процентни пункта.   Въпреки че средните цени на жилищата като цяло в страната продължиха да падат и през 2013 г. на годишна база, темпът им на спад е двойно по-нисък в сравнение с предходната година. В София и големите градове дори се наблюдава ръст на средните цени. Това говори за повишаване на интереса към покупката на жилище, а оттам - и за по-висок потенциал за ръст на пазара на ипотечните кредити в следващите месеци, смятат от Пощенска банка.   Другите позитивни сигнали са увеличение на започнатото ново строителство на жилищни сгради, както и ръстът на броя на жилища, за които са издадени разрешителни за строеж. Според експертите на банката това е сигнал за възстановяването при жилищното строителство, защото се наблюдава за първи път от началото на кризата.   Като цяло пазарът на ипотечни кредити бележи лек спад от 0.56% на годишна база към края на декември 2013 г. и възлиза на близо 9.39 млрд. лв. Това показва статистиката на БНБ.

"Обикновени доказателства" откриха десетото издание на фестивала "София ъндърграунд"


С изложбата "Обикновени доказателства" на Дан Тенев в "The Fridge и Хаспел" снощи, 25 март, започна десетото издание на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство "София ъндърграунд" (Sofia Underground). Това е своеобразен юбилей за един от първите фестивали за съвременно изкуство у нас, който, макар и с прекъсвания, от 1997 г. насам успява да намери различни форми, пространства и партньори за превъплъщение.

След множество перипетии тази година фестивалът отбелязва десетото...

Дъщерята на узбекистанския президент е под арест

Баща й заповядал на 20-30 човека да обискират апартамента й, след като тя поискала да отиде да се лекува в Израел, тъй като се опасявала, че докторите в Узбекистан може да я убият

НЕК е сезирала прокуратурата за прихващането на пари от ЕРП-тата


Националната електрическа компания (НЕК) е сезирала прокуратурата за прихващанията на суми, които извършват електроразпределителните дружества. Това съобщи, цитиран от Би Ти Ви,  министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на изслушване по темата в парламентарната Комисия по енергетика.

Заради прихващанията миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  обяви, че започва процедура по прекратяване на лицензите на трите...

Хамас отваря границата между Газа и Египет за 3 дни

Хамас, която е на власт в Ивицата Газа, обяви, че границата на блокираната територия с Египет ще бъде отворена след 50-дневно затваряне. Египет има строго ограничен достъп за преминаване през грани...

Превземането на Крим излиза скъпо

Икономическото положение в Крим е напрегнато. Русия планира да подкрепи региона финансово и поиска от собствените си граждани да отидат на почивка в региона. Държавният Аерофлот вече вписа маршрута ...

Положението с въоръжението и бойната техника в армията е критично

Правителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2013 г. и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме. С доклада правителството информира народните предст...

Родители бесни! Манджата плаща последна стипендиите на ученици

Родители, чийто деца учат в ПГОТ "Свети Иван Рилски" или, както е известно сред пернишките ученици - Манджата са бесни, заради забавяне на стипендии, съобщиха те до ZaPernik.com.

"Детето ми не е взела стипендията си за месец март, а на останалите училища в Перник вече са преведени стипендиите за февруари и март.", оплака се родител.

"От училището им казали, че толкова пари са им отпуснали от Министерство на просветата. Сега децата ни...

Продължава

М. Менков пред Фрог: Свидетел по делото трябвало да е обвиняем, а не Цветанов

Близо два часа бе разпитван свидетелят Детелин Димитров по второто дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ощетяване на МВР с 50 000 лева. Свидетелят бе призован в съда в качеството си на служител, отговарящ за информацията в ГДБОП и председател на дисциплинарната комисия, занимаваща се с производството на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, срещу когото има повдигнато обвинение.

Ботев изпусна Черно море, две греди спасиха варненци

Ботев Пловдив не успя да победи Черно море в мач от 29-ия кръг на "А" група. Двата тима завършиха 1:1 на базата на "жълто-черните" в Коматево, а домакините могат да съжаляват повече за пропуснатата победа. Ботев бе по-активният отбор през всичките 90 минути, но чистите положения пред вратата на Китанов не бяха твърде много.

Енерго-Про реши да съди държавата заради "умишлени загуби"

Доставчикът на ток в Североизточна България - чешката “Енерго про”, е задействала процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Това съобщиха пред “Труд” от компанията. Още в средата на миналата година ЕВН, която доставя ток в Южна България, заведе дело срещу страната ни в същия съд.

Няма опасност за блъснатите на спирка майка, дъщери и мъж

Няма опасност за живота на четиримата, ударени от автомобил на бул. Няма опасност за живота на четиримата, ударени от автомобил на бул. "Стамболийски" и пазара "Д. Петков", съобщиха от "Пирогов", където са настанени пострадалите. В момента се правят подробни изследвания на майката с двете й дъщери (11 г. и 17 г.) и мъж на 57 години. Вече е ясно състоянието на по-голямата дъщеря - 17-годишното момиче е без

Кола рани четирима на столичен тротоар

Четирима души са били пометени, докато са били на тротоара, от лек автомобил.Инцидентът е станал на бул. „Александър Стамболийски” и бул. „Димитър Петков” в София около 16.00 часа, съобщи пресцентърът на МВР.

Призрачният Сочи

След Олимпиадата градът е по-пуст от всякога

    


Нина Дюлгерова: САЩ има нужда повече от Европа, отколкото обратното

Американската шистова дипломация отново е в ход, твърди преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър"

    


За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms. Тя е в PDF формат и съдържа 27 страници, на които може да намерите най-актуалните съвети за зеленчуците, овошките, лозите и цветята, публикувани във вестник "Хоби фермер".

Няма да се провежда референдум заедно с изборите на 25 май

Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия.
Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот.
От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът, Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия. Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот. От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът,

Съдът в Кърджали отхвърли имотен иск на Главното мюфтийство


Окръжният съд в Кърджали отхвърли иска на Главното мюфтийство за собствеността на спортната площадка "Спартак" в града, съобщи БНР. 

Според изнесените пред съда данни собственици на терена са били четири физически лица, а не мюсюлманската общност. Парцелът е отчужден за строеж на площадката и е записан в регистрите на община Кърджали. Според магистратите исканият от мюфтийството имот не е същият като отчуждения. 

Сега съоръжението се използва за летни представления,...

Катастрофирала кола помете жена с деца в София /снимки/

София /КРОСС/ Два леки автомобила - Сеат и Субаро, се сблъскаха при светофара на булевардите „Стамболийски" и „Димитър Петков" с столицата. След удара Сеат-ът е отнесъл бетонните колчета на тротоара. По автомобила са нанеснеи големи щети. При инцидента е пострадала жена с две деца, които след минути са откарани с автомобил на „Спешна помощ" към болница. Органите на „Пътна полиция" разследват причините за инцидента.Междувременно от "Пирогов" съобщиха, че майката и двете й деца, както и 57-годишен мъж, са докарани в болницата. В момента им се правят подробни изследвания. Няма опасност за живота им. Ясно е състоянието на по-голямата дъщеря. 17-годишното момиче без наранявания и не се налага да остава в болницата. На останалите пострадали продължават да им се правят изследвания. Снимки: Булфото, всички права запазени

Георги Иванов: Бяхме уморени, но с воля и характер спечелихме точката (видео)


Треньорът на "Черно море" Георги Иванов-Гонзо смята, че резултатът от мача с "Ботев" е справедлив. Варненци стигнаха до 1:1 при гостуването си в Коматево.

"Закономерно спечелихме точката. "Ботев" владееше играта, но и ние имахме положения. Бяхме уморени и заради това съм доволен, че момчетата показаха воля и характер, за да спечелят точката", каза Иванов.

"Липсваше ни шанс срещу ЦСКА при дузпата и гредата, а сега пропуснахме чисто положение и срещу "Ботев". Голяма част...

Георги Иванов-Гонзо: Бяхме уморени, но с воля и характер спечелихме точката


Треньорът на "Черно море" Георги Иванов-Гонзо смята, че резултатът от мача с "Ботев" е справедлив. Варненци стигнаха до 1:1 при гостуването си в Коматево.

"Закономерно спечелихме точката. "Ботев" владееше играта, но и ние имахме положения. Бяхме уморени и заради това съм доволен, че момчетата показаха воля и характер, за да спечелят точката", каза Иванов.

"Липсваше ни шанс срещу ЦСКА при дузпата и гредата, а сега пропуснахме чисто положение и срещу "Ботев". Голяма част от...

Над 500 книги-подаръци и театър за Седмицата на детската книга във Варна

Седмица на детската книга с любими герои на живо, театър, концерти и много подаръци започва в Grand Mall в началото на април. Във Варна за пръв път се провежда маратон от арт-събития за малките читатели и техните родители. Седмицата започва на 2 април – рождения ден на великия приказник Ханс Кристиян Андерсен и Международен ден на детската книга и изкуствата за деца.

"Студената война" на арабските държави


Двудневната среща на върха на 22-те страни членки на Арабската лига завърши с обещание за "решителни съвместни усилия" с цел преодоляване на споровете, които разделят региона. При все това, за момента не изглежда търканията между тях да са се уталожили, което кара френския вестник "Монд" да заговори за своеобразна "студена война" между регионалните сили Катар и Саудитска Арабия.

Изострянето на взаимоотношенията между тях започна в началото на месеца, когато Саудитска Арабия,...

Хиновски: 300-те млн. от ЕРП-тата са капка в морето от дългове на НЕК

София /КРОСС/ Тези 300 милиона от ЕРП-тата са капка в морето от дългове на НЕК. Какво ще правим след с останалите дългове на националното дружество, попита пред Нова телевизия председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Той обясни истината за тези 317 милиона - това било така нареченото взаимно прихващане, което в западната практика е общоприето. НЕК дължи на зелените производители 1.6 милиарда и ЕРП-тата просто са прихванали част от тази сума, която НЕК трябва да плати. Те са платили на зелените производители и са извадили от цената, която те са купили от НЕК електроенергия. Грешката в цялата процедура е, че липсва документиране чрез един протокол за това взаимно прихващане.Дружествата дължат на НЕК, НЕК дължи на тях - в момента правителството и НЕК се опитват да докажат е, че дружествата просто не са спазили правило 835, буква В, точка 12, взимайки си парите и по тази причина ще им вземат лиценза. Това каза от своя страна бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Аз се надявам да не се стигне до ситуация държавата ни да бъде осъдена да плаща колосални суми, които пак ще трябва да плащаме ние, добави бившият министър. Според Трайков трябва да има безусловна либерализация на пазара, но тя ще доведе до поскъпване на цената за битовия потребител. Вместо да се оптимизират мините, се сваля цената на въглищата, а се вдига цената на тока. Убеден съм, че хората в НЕК се изчервяват от това, което прави държавата, каза още той

Перничанка от Германия поде Великденска кампания за децата от дома в Дрен и за възрастни хора

Благотворителна великденска акция в Перник поде българката Снежана Мьоклин във Фейсбук. Призива на Снежана, която живее в Германия, е отправен към всички перничани да зарадват децата от Дома за деца без родители " Радост" в село Дрен, както и възрастни хора в неравностойно положение . Кампанията ще продължи до 15 април.

До момента по сметката, обявена за дарение от хора, живеещи в чужбина са се събрали малко над 700 евро.Нито един човек от Перник обаче не...

Продължава

Фирми, свързани с Корпоративна банка, ще ремонтират Цариградско шосе

Фирми, свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), ще ремонтират участък от 2.5 км на бул."Цариградско шосе" на цената на строителство на нова магистрала в продължение на две години. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Столична община.   Заради започващия ремонт на участъка от бул."Г.М.Димитров" до бул."Александър Малинов" се въвежда временна организация на движението от четвъртък – 27 март.   Висока цена   Отсечката ще бъде ремонтирана от ДЗЗД "Градска магистрала", в което влизат "Интегрирани пътни системи" АД (40%), "Инфраструктурна компания" АД (30%), "Калистратов груп" ООД (20%) и "Рутекс" ООД (10%). Те спечелиха търга с цена от 10.5 млн. лв. за 2.5 километра.   Това прави средно по 2.1 млн. евро на километър, на каквато цена бяха построени новите участъци от магистрала "Тракия". Това не е прецедент, защото обикновено почти всички пътни ремонти на софийските улици излизат на цената на нова магистрала. По правило пък търговете обикновено се печелят с една от най-високите оферирани цени откакто кмет стана Йорданка Фандъкова, но срещу това не протестира никой в Столичния общински съвет, включително и съветниците от БСП, които иначе са в опозиция.   В същото време досега зам.-кметът по транспорт Любомир Христов така и не успя да даде смислено обяснение защо печелят като правило най-скъпите оферти и какви са причините за скъпите ремонти. Дежурните думи на Фандъкова са, че "евтиното строителство не винаги означава качество".   Връзката КТБ   "Интегрирани пътни системи" (ИПС) и "Инфраструктурна компания" са свързани с Корпоративна търговска банка, в която мажоритарен собственик е Цветан Василев.   Преди да бъде трансформирана от ЕООД на АД, регистрацията на ИПС беше на софийската ул. "Дебър 17". Там дълги годни беше централата на финансовата къща "Бромак", която е еднолична собственост на Цветан Василев и чрез нея той държи мажоритарния пакет в КТБ.   Според Търговския регистър ИПС е собственост на "Евробилд проект", което е собственост на "Юлинор", което на свой ред е на Юлия Илиева. По цялата тази верига има връзки с КТБ. Самото ИПС има вписани залози само в полза на КТБ, а по отчет общият дълг към финансови институции е 35 млн. лв.   "Инфраструктурна компания" е наследник на дъщерното й "ИПС инфраструктури", което също получава финансиране от КТБ .   Ремонтът   Строителните дейности на участъка от бул."Цариградско шосе" включват надлеза при разклона за бул."Г. М. Димитров", надлез над бул. "Александър Малинов", пешеходния подлез при Окръжна болница.   Освен това ще бъде направен ремонт на централните и локални платна на булеварда.   Строителните дейности включват още и ремонта на подлеза "Царевец" на Орлов мост, който се извършва в момента.   Строителството ще стане на няколко етапа в продължение на две години, за да не се затруднява движението по булеварда. Първият етап включва надлеза при "Г. М Димитров".   Временната организация за движение   Заради ремонта на надлеза от четвъртък 27 март до 31 март пред и зад надлеза се затварят левите ленти на всяко платно в протежение на 50 м.   За времето на ремонта се въвежда ограничение на скоростта във всяка посока от 80 на 40 км в час.   По настояване на кмета Йорданка Фандъкова на обекта ще се работи с удължено работно време включително в почивните дни, е посочено в съобщението.   На 1 април (вторник) започва основният ремонт на пътното платно в посока Пловдив на надлеза при бул. "Г. М.Димитров". Движението в двете посоки ще се осъществява в платното посока център. Срокът за изпълнение е 45 календарни дни.   От 16 май се обръща движението и се затваря платното в посока център.   Предвижда се около 15 май 2014 г. да започнат строителни работи по надлеза по бул. "Цариградско шосе" над бул. "Александър Малинов".

Станимир Стоилов: Играем добре, но прекаляваме с последния пас (видео)


Старши треньорът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов изрази задоволство от представянето на своите футболисти при домакинското равенство с "Черно море" (1:1). 

Бившият национален селекционер заяви, че отборът му е доминирал и е играл с правилната нагласа, но не се е възползвал от шансовете си. Той добави, че не е доволен единствено от крайния резултат на мача, който остави "Ботев" на пет точки от ЦСКА в битката за Лига Европа. 

"Имахме и игрово, и психологическо...

Берлин разкритикува заканите на Тимошенко за Путин

Има граници в говоренето и мисленето, което не бива да бъдат прекрачвани, заяви правителствения говорител

Плевнелиев: Медийната регулация не е цензура, а въвеждане на ясни правила

Медийната регулация не трябва да бъде разглеждана като цензура върху медиите, а като въвеждане на общи правила, които биха направили журналистите по-свободни и независими. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон и с генералните директори на Българската Медийната регулация не трябва да бъде разглеждана като цензура върху медиите, а като въвеждане на общи правила, които биха направили журналистите по-свободни и независими. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон и с генералните директори на Българската

Референдум няма да се проведе заедно с изборите на 25 май

Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия.
Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот.
От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът, Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия. Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот. От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът,

Станимир Стоилов: Играем добре, но прекаляваме с последния пас


Старши треньорът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов изрази задоволство от представянето на своите футболисти при домакинското равенство с "Черно море" (1:1). 

Бившият национален селекционер заяви, че отборът му е доминирал и е играл с правилната нагласа, но не се е възползвал от шансовете си. Той добави, че не е доволен единствено от крайния резултат на мача, който остави "Ботев" на пет точки от ЦСКА в битката за Лига Европа. 

"Имахме и игрово, и психологическо...

ВСС се ядоса на Ситнилски

София /КРОСС/ Изявленията на Камен Ситнилски са неверни и тенденциозни. Те нанасят вреди не само на публичния образ на Висшия съдебен съвет, но и на цялата съдебна система и на всеки магистрат. Това заявиха от ВСС по повод телевизионно интервю на Ситнилски, излъчено на 25.03.2014г. по bTV, в което дисциплинарно освободеният от длъжност член на съвета отправя публични обвинения, че ВСС е нестабилен, че членовете на Съвета „гласуват не благодарение на свободно избраната си воля" и в дейността си „възприемат указания на чужди на съдебната система лица". Тези твърдения уронват авторитета на Висшия съдебен съвет и поставят под съмнение независимостта на съдебната власт в България.От там допълват, че дейността на ВСС е публична и прозрачна. „Остро възразяваме срещу всеки опит тя да бъде свързана със задкулисие или с нерегламентирани зависимости. Подобни внушения са изключително опасни не само за стабилността на съдебната власт , но подкопават и устоите на държавността", подчертават от ВСС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване