Камерън: Шистовият газ е ключът към намаляване на зависимостта от Русия

Великобритания трябва да активизира добива и проучването за шистов газ, за да намали зависимостта си от руския газ, каза британският премиер. Дейвид Камерън, който се срещна със световните лидери, за ...

Легенди видяха завръщането на "Рома"

"Рома" се завръща в Шампионската лига след три сезона без участие в най-силния турнир на континента. Събитието не е изненада, след като през цялото първенство на Серия "А" римляните вървят втори, но с победата над "Торино" - 2:1, мястото в топ 3 е гарантирано.

Нещо повече - победният гол на Алесандро Флоренци в последните секунди на добавеното в "Рома" се завръща в Шампионската лига след три сезона без участие в най-силния турнир на континента. Събитието не е изненада, след като през цялото първенство на Серия "А" римляните вървят втори, но с победата над "Торино" - 2:1, мястото в топ 3 е гарантирано. Нещо повече - победният гол на Алесандро Флоренци в последните секунди на добавеното в

Гуардиола: Благодаря на Байерн, че изживявам това

"В началото на сезона не мислех, че ще бъдем толкова добри"

    


200 000 българи „са изсипани" допълнително в последното преброяване

/КРОСС/Шефът на Националния статистически институт Ренета Инджова е установила редица нарушения при последното преброяване на населението на страната. Тя сигнализира за поредица нарушения, които манипулират данните, като уточни, че това не е умишлено, а поради некачествено свършена работа.  200 000 души са изсипани допълнително, лежерно, без да са спазени признаците и правилата. Вкарвани по този начин, те влизат като едночленни домакинства, заяви тя в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. Предстоят корекции и нови изчисления. Инджова отказа да коментира какви биха могли да бъдат последиците от неточното преброяване на предстоящите избори. Инджова призна, че е решила да говори именно сега, тъй като се появиха версии за нейното отстраняване от института. Аз няма да позволя да изляза от този институт от задната врата, няма да позволя да съм марионетка, категорична бе тя. По думите й не става въпрос за някаква отмъстителност, а за начин на работа. Те така работят, каза Инджова и допълни: „Но аз няма да позволя с мен така да се работи. Ренета Инджова отказа да влиза в спорс бившата шефка на статистиката Мариана Коцева, по чието време е било проведено преброяването.

Луксозните имоти на Карибите отново набират популярност сред купувачите

Заради кризата цените на някои острови се сринаха с над 30 на сто спрямо 2007 г.

    


Какво е празникът на Търново без звъна на камбаните на 22 март?

Всяка година дойде ли 22 март, за мен няма по-радостно събитие. Та нали това е денят на моя роден град Велико Търново! Макар че отдавна не живея в този толкова красив град, винаги на тази дата си припомням как в детските ми години баба Велика ме обличаше празнично и първо отивахме на черква. Знам като търновка колко ни е скъпа на всички нас тази Всяка година дойде ли 22 март, за мен няма по-радостно събитие. Та нали това е денят на моя роден град Велико Търново! Макар че отдавна не живея в този толкова красив град, винаги на тази дата си припомням как в детските ми години баба Велика ме обличаше празнично и първо отивахме на черква. Знам като търновка колко ни е скъпа на всички нас тази

Секат смъртоносно горите и в Странджа и Стара планина

В момента природата на България се унищожава зверски. „Отидете и вижте в Самоковско, в Малко Търново, секат и Стара планина. В момента се сече на голо. Не е санитарна сеч, нищо не остава там", заяви проф. Михаил Константинов. Вчера BNews съобщи за ужасяваща сеч в 2 защитени местности във Варненско.

Цветанов застава на подсъдимата скамейка и по второто дело

В Софийския градски съд започва и второто дело, по което бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов застава на подсъдимата скамейка. За сряда е насрочено първото заседание по него. Това е делото, по което прокуратурата обвинява Цветанов в длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева - пари от бюджета на МВР.

Л. Ганев: Б. Манджуков никога нямаше охрана

Нямам никакви обяснение защо бе убит Борислав Манджуков, заяви по НТВ Любо Ганев. Той заяви, че не е забелязал никаква промяна в стандарта на живот на Манджуков в последно време.

Георги Близнашки: Референдумът трябва да се проведе, макар и след евроизборите

/КРОСС/ Референдум по изборните въпроси заедно с евроизборите на 25 май няма да има, защото срокът за вземането на такова решение изтече вчера, а това не стана, каза проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за провеждането на референдум в интервю за БНТ. ГРАО проверява събраните 570 хиляди подписи и макар че проверката се е проточила, референдумът трябва да се проведе, дори и да не е на 25 май. Събраните подписи бяха внесени в парламента на 10 март. Законовият срок за проверка на достоверността им в ГРАО и за произнасяне е три месеца, т.е. най-късно началото на юни. Евроизборите са на 25 май. Датата за допитването се определя с указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум.

Манджуков е имал връзка със службите и над него е имало чадър, твърди Данов

/КРОСС/ Убитият в столицата варненски бизнесмен Борислав Манджуков е имал връзка със службите и над него е имало чадър, твърди бизнесменът Веселин Данов. Според Данов от 1998 година до сега Борко Манджуков, както го нарича той, е изкарал не по-малко от 40 - 50 милиона, като еднане малка част от тях са давани по направления,на тези, които са го създали и тези, които са защитавали. На въпрос кои хора са го създали, той отговори: "Това са същите хора, които са създали Емо Кюлев, лека им пръст, Илия Павлов и другите" и допълни, че на този въпрос могат да отговарят службите. Виждате, че на тях краят им е един и същ, посочи Данов.  По думите на Веселин Данов над Маджуков е имало повече от обявените висящи дела и такива, които не са образувани дори, свързани с имотни измами, реализирани чрез заложните му къщи. Във Варна един единствен прокурор - Лазаров - се опита да вдигне пердето и да махне чадъра,но му попречиха, по простата причина, че негови колеги нямат интерес от това, а и някои хора от полицията. Знаете, че срещу пари се отварят много врати, а и се затварят много усти, заяви Данов.  Връзката му с БСП той обясни с оскъдно финансниране на изборни кампании и с близки отношения с Петър Димитров. Той, между другото, беше стиснат, допълни бизнесменът. Данов твърди, че Манджуков е спекулирал с връзки и контакти, които реално не е имал, дори и с роднинска връзка с Петър Манджуков, което да не е вярно

Шофьор предизвика катастрофа в Хасково и избяга

Жена е настанена в болницата след инцидента

    


Хакери взимат пари от банкомати чрез изпращане на SMS


Хакери са открили начин да теглят пари от банкомати единствено като им изпращат SMS-и, съобщава специализираното издание за киберсигурност SC Magazine. Инженери на компанията за антивирусен софтуер Symantec са засекли дейността на хакерите, за която се смята, че е започнала през октомври 2013 г.

За да могат да правят това обаче, хакерите първо трябва да заразят банкомата с предварително подготвен компютърен вирус. Той се казва Ploutus, като има няколко варианта за неговото...

Испания: Референдум в Каталуния би бил незаконен

Според испанския Конституционен съд автономната област няма право едностранно да свиква допитване до гражданите си по въпроса за самоопределението

Новият вулканичен остров край Япония е нараснал 70 пъти

Островът се образува след изригване на подводен вулкан...

Капитанът на изчезналия Боинг 777 със сериозни психопроблеми

Капитанът имал проблеми, споделил, че животът му се руши и бил ужасно разстроен заради съпругата си.

Facebook залага на виртуалната реалност

Социалната мрежа придобива производителя на очила за игри Oculus за 2 млрд. долара

    


Иля Пономарьов - единственият депутат, гласувал против анексирането на Крим


За Иля Пономарьов руският парламент е доста самотно място. Той е единственият депутат, гласувал против анексирането на Крим, разказва "Ройтерс".

Либерал-демократическата партия на Владимир Жириновски иска да изгони 38-годишния депутат от Думата, понеже е гласувал "против държавата". Наложи се един от висшите членове на партията да напомни на Жириновски, че депутатите не могат да бъдат гонени заради начина, по който гласуват.

Пономарьов заяви, че гласуването миналата...

Няма постъпили плащания в сметките на НЕК от ЕРП-тата

Дружествата нямат официална позиция какви ще бъдат действията им

    


Страстно фламенко и огнени танци покориха София

Със страстно фламенко и огнени танци от Севиля Испанският национален балет покори за втори път българската публика в изпълнената до краен предел зала 1 на НДК.

 

Две години след първото си гостуване в София виртуозните танцьори отново пренесоха зрителите в слънчевата си родина и ги накараха да следят със затаен дъх всяко тяхно движение. Подът на сцената се нажежи до червено под огнените стъпки на балетистите, които пресъздадоха фламенкото в най-чистия му вид с постановката "Грито". Взрив от емоции, пресъздадени с поглед, изражение на лицето и страстни движения на тялото, така най-кратко може да се определи всеки един танц в тази първа част от спектакъла в индивидуално, дуетно или ансамблово изпълнение. Пищните костюми, някои от които тежащи цели 15 кг заради дългия шлейф, потракването на кастанетите в огнения ритъм на танца и великолепната музика на живо в изпълнение на седем изключителни инструменталисти превърнаха "Грито" в истинска наслада за сетивата.

Във втората част от спектакъла "Севилска сюита" балетистите потопиха зрителите в атмосферата на южния испански град. Под сиянието на севилската луна, която символично изгря на сцената, те разказаха чрез уникалните изразни средства на традиционния испански танц 11 истории за любов, страдание, копнеж и борба на тореадора с непокорния бик. Всяко едно изпълнение на страстните испанци беше посрещано с бурни аплодисменти и викове браво от зрителите, а малко преди последното падане на завесата всички бяха на крака, за да изразят подобаващо признателността си за незабравимия спектакъл. Той започна с минута мълчание в памет на бившия испански премиер Адолфо Суарес, който почина в неделя.

Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО и е обявен за ценност на човечеството. Той е смятан за най-добрия посланик на испанската култура по света. Балетът има награда за най-добро чуждестранно шоу в нюйоркската Метрополитен опера, в Япония получава Награда на критиката, в Мексико Сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 г. и 2010 г. Националният балет е удостоен с "Награда театро де Рохас" за най-добро танцово изпълнение, а през август 2010 г. Международният фестивал "Cante dе Las Minas La Unión" му присъжда извънредна награда заради великолепния начин, по който съхранява и разпространява фламенкото.

В Приднестровието свалили украински безпилотен самолет

Самолетът нарушил въздушното му пространство

    

Гуинет Полтроу и Крис Мартин се разделят

/КРОСС/ След 10 години брак Актрисата Гуинет Полтроу и съпругът й - вокалистът на Coldplay Крис Мартин, се разделят, предаде Reuters.  „С изпълнени с тъга сърца решихме да се разделим", заявява двойката в сайта на Полтроу. „Стигнахме до заключението, че въпреки че се обичаме много, ще останем разделени. Все пак ние сме и винаги ще бъдем семейство и в много отношения сме по-близки откогато и да било", добавят те. 41-годишната Полтроу, която спечели „Оскар" за най-добра актриса за „Влюбеният Шекспир", и 37-годишният британски певец Мартин са женени от декември 2003 г. и имат две деца - Епъл и Моузес

Иван Хиновски: Българската енергетика е в безизходица

"Дори и цената на тока да скочи рязко, при свитото потребление ефектът върху системата ще е малък"

    


Дал ли е Сноудън секретни военни документи на руснаците?

Някои поверителни военни документи, които са били на разположение на Едуард Сноудън, вероятно се намират в ръцете на Русия, заявиха американски конгресмени, цитирани от Франс прес.

През лятото Русия даде убежище на бившия сътрудник на американските тайни служби. 

„95% от информацията, с която той се е сдобил, е с военен характер – информация едновременно тактическа и стратегическа, която, според нас, е в ръцете на руснаците“, каза републиканецът Майк Роджърс, председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. 

Конгресменът се аргументира с таен доклад на Пентагона, който не бил огласен публично, но в него анализаторите на американското правителство отбелязват, че цялата или част от информацията, до която се е добрал Сноудън, може сега да е в ръцете на руските разузнавателни служби. 

„Въпросът е не дали той е под влиянието на руските разузнавателни служби днес: за всички е ясно, че е така.

Въпросът е кога е започнало това“,

каза Роджърс. „Не мога да твърдя, че съм видял Сноудън да предава тази информация, но той е там“, каза на свой ред колегата му демократ Дъч Рапърсбъргър. 

„Познавам руснаците. Сигурен съм, че руснаците са получили цялата тази информация“, добави той. 

Сноудън, бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, упорито отрича да е предал документи на Русия, Китай или която и да било чужда държава. 

През октомври миналата година той обясни пред в. „Ню Йорк таймс“, че е предал всички документи на журналисти в Хонконг и

не е изнесъл нищо в Русия. 

„Вероятността руснаците или китайците да са получили тези документи, е нулева“, увери той. 

Според доклада на Пентагона, на който се позовава Майк Роджърс, Сноудън е откраднал 1,7 млн. секретни документа, отбелязва АФП.


300 земетресение за седмица люлеят северно Чили

Повече от 300 земетресения са люлели чилийския северен бряг през миналата седмица, като учените не могат да кажат дали поредица не предшества голяма трагедия в района, предаде Асошиейтед прес.

НСА си връща още един терен край Равда

След решение на Върховния касационен съд съдия-изпълнител ще въведе ръководството на Националната спортна академия във владение на терен от близо 3 декара, попадащ на територията на водната тренировъчна база в Равда. Той се намира на първа линия на морето, на 10 метра от кея и върху част от него вече е издигнат 4-етажен хотел, по който в момента се извършват довършителни работи.

Ще срем строителството и ще ограничим достъпа до сградата, каза мениджърът на Спортната база доц. Христо Константинов: При всички случаи ще поставим ограждения, защото владението предполага имотът да се охранява, да няма достъп на външни лица, да няма рискове и да се върнат старите функции, каквито е имал от 1974-та година досега.

С наши средства започнахме изграждането на път, който да осигури достъпа на студентите до кея, заяви инвеститорът на обекта Георги Георгиев. Той каза още, че няма да допусне поставяне на ограда до имота: Адвокатите ми работят по този казус и всеки момент ще внесат документите, които са нужни. В скоро време сигурно ще заведем отново дела. Те спорят за някакъв владелчески иск, те нямат документ за собственост. Това което говорят, че ще събарят сгради, огради, това не може да стане.

47 апартамента от жилищния комплекс вече са продадени на чужди граждани, пише КРОСС.

Любо Ганев: Борислав Манджуков никога не се ходеше с охрана

„Познавам се с Борислав от доста години и дори да е дължал пари на хора, както се твърди, той имаше добър бизнес. Надали това е причината за убийството му”, каза пред Нова телевизия Любо Ганев, бивш волейболист и близък приятел на Борислав Манджуков. Във въпросната злощастна вечер двамата е трябвало да отидат на кино. „Познавам се с Борислав от доста години и дори да е дължал пари на хора, както се твърди, той имаше добър бизнес. Надали това е причината за убийството му”, каза пред Нова телевизия Любо Ганев, бивш волейболист и близък приятел на Борислав Манджуков. Във въпросната злощастна вечер двамата е трябвало да отидат на кино.

Изслушват ЕРП-тата в парламента

Енергийната комисия в парламента ще изслуша представители на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО във връзка със състоянието на електроразпределителните дружества,...

Във Венецуела арестуваха трима генерали – според властите готвели държавен преврат

Трима венецуелски генерали са арестувани по подозрения, че готвят метеж, съобщи президентът Николас Мадуро, който повече от месец и половина е изправен пред бурни улични протести, предаде Франс прес. 

„Задържахме трима генерали от сухопътните войски и военновъздушните сили, които бяха разследвани,

трима генерали, които възнамеряваха да вдигнат бунт срещу законно съставеното правителство“,

заяви Мадуро на среща на външните министри от Съюза на южноамериканските държави в Каракас. 

Според президента тримата военни „са пряко свързани с някои части от опозицията“ и вече са изправени пред военен трибунал. 

По думите на Мадуро че опитът за държавен преврат е бил разкрит благодарение на добросъвестни офицери. 

Властите в Каракас се борят да възстановят електроснабдяването в преобладаващата част от столицата,

след като преди повече от 14 часа то беше прекъснато от горски пожар, съобщи Асошиейтед прес. 

Спирането на тока парализира метростанции, принуди много учреждения и фирми да прекратят работа и обърка пътното движение. Токът спря миналата нощ, след като пожар унищожи далекопроводи, съобщи министърът на електричеството Хесе Чакон Ескамильо. 

Властите смятат, че той е предизвикан умишлено, тъй като е избухнал към 10 ч. вечерта, а не следобед, когато пламват повечето горски пожари. Стихията продължава да бушува в националния парк Варайра Репано. 

В социалистическата държава имаше големи прекъсвания на електричеството през 2012 и 2013 г. Властите твърдяха, че те са плод на саботаж, а опозицията –  че са

резултат от некомпетентността на управляващите,

припомня АП. 

Върховният съд на Венецуела пък осъди кмета на град Сан Кристобал Даниел Кабльос на

една година затвор и го лиши от правомощията му на градоначалник.

Той беше признат за виновен за гражданско неподчинение и одобрение на действията на участниците в протестните шествия, издигнали барикади по улиците. 

Кабельос бе арестуван миналата седмица от агенти на разузнавателната служба, които изпълниха решение на съда на щата Тачира, в който се намира град Сан Кристобал. 

В щата Тачира, на границата с Колумбия, антиправителствените протести, които започнаха във Венецуела в средата на февруари, бяха най-ожесточени. Безредиците, в които активно участват студенти, започнаха тъкмо в Тачира, където студентите от местния университет излязоха на първата голяма демонстрация с искания властите да гарантират сигурността пред лицето на ширещата се престъпност. 

По-рано във вторник президентът Николас Мадуро каза, че от 12-ти февруари броят на жертвите на организираните от опозицията вълнения е 35 души.


Румънски пенсионери осъдиха държавата си

Стотици хиляди румънски пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си, след като трима възрастни граждани осъдиха държавата,съобщи в. "Евениментул зилей".

Маскирани атакуваха с палки и ножове пловдивски бизнесмен

Маскирани мъже атакуваха с метални палки и ножове пловдивския бизнесмен Радослав Керанов. Нападението е извършено на улица „Петко Д. Петков”, съобщи БТВ. Това е недалеч от дома на потърпевшия. Побоят е осъществен в ранните часове на деня, когато Керанов се е прибирал в жилището си.

Премиера на книгата на д-р Карталов в Радио „Ватикана"

/КРОСС/Радио „Ватикана" в Рим утре ще е домакин на представянето на новата книга на италиански език на младия български философ д-р Кирил Карталов. Изданието представя непознати факти за апостолическата мисия на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България (1925-1934) от историко-дипломатическа гледна точка и се основава на продължително и задълбочено изследване на личния архив на Ронкали, съхранен във Ватиканските архиви. Карталов е българинът, който е най-близко до папата - той е член на престижния Папски комитет за исторически науки, в който членуват около двайсетина избрани от цял свят учени. „Събирането на информация за монсеньор Ронкали, познат като българския папа (папа Йоан XXIII), ми отне около 3 години. Щастлив съм, че успях да се докосна до информация, която малцина могат да прочетат в оригинал. Това ме върна години назад в моята родина по време на Третото българско царство, и то през погледа на един духовник, който скоро ще бъде обявен за блажен." Това сподели за „Преса" младият учен. Последните три години д-р Карталов е бил допуснат да чете в секретните архиви на Ватикана, където се пазят пълните записки на Ронкали, в които той говори с много голяма любов за България и 9-те години, в които е бил у нас. Книгата е от две части и в нея има много любопитни подробности за ролята на католическия духовник около сватбата на цар Борис III с Йоана Савойска, както и за кръщението на Мария Луиза Българска

Националка: Имаме обратни футболистки

Липсата на интерес провали дискусия за дискриминацията в спорта, организирана от Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Медийният интерес бе оскъден, а и голяма част от поканените гости също не дойдоха. Затова пък на опропастената среща се появиха... привържениците на “Славия”.

“Вие не сте поканили правилните хора!”, обявиха ултрасите. Запита Липсата на интерес провали дискусия за дискриминацията в спорта, организирана от Съюза на българските журналисти (СБЖ). Медийният интерес бе оскъден, а и голяма част от поканените гости също не дойдоха. Затова пък на опропастената среща се появиха... привържениците на “Славия”. “Вие не сте поканили правилните хора!”, обявиха ултрасите. Запита

Приднестровието: Свалихме украински безпилотен самолет

Властите в проруския Приднестровски сепаратистки район на Молдова заявиха, че са свалили украински безпилотен самолет, извършващ разузнавателна мисия, предаде Асошиейтед прес. 

Информационната агенция на Приднестровието – „Новости ПМР“ съобщи, че разузнавателната служба на района е свалила безпилотния самолет на 23 март. 

Рускоезичният район се отцепи от Молдова през 1990 г. Там има около 1500 руски войници, разположени, за да охраняват стотици тонове оръжия. 

Според агенцията безпилотният самолет „бил изпратен от територията на Украйна от хора, близки до украинската служба за сигурност и Mинистерството на отбраната“. 

Тя посочва, че самолетът навлязъл нелегално в Приднестровието, нарушавайки въздушното му пространство. 

Агенцията подчертава, че властите в района запазват правото си „да използват всички налични средства“, за да защитят територията си, която не е международно призната, но е подкрепяна от Русия.


Преглед на варненския печат - 26 март

Чака ни нова бежанска вълна, този път от Афганистан. Това предупреждава в-к “Народно дело”, като цитира евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Тя направи тези прогнози във Варна, като се обоснова за очакванията с мотива, че предстои изтегляне на чуждестранните контингенти от Афганистан до 2015 година.

Бъдещето на Кара дере тъне в неясноти

Почти цяло лято има опънати палатки. Няма крайбрежни капанчета, барове, шезлонги и чадъри. Любителите на подобни плажове искат Кара дере да си остане непроменен. За част от жителите на Бяла на Кара дере се събират “хипита нудисти” и “наркомани”, които замърсяват плажа и гората. Проблем за местните е, че къмпингарите нямат тоалетна. Почти цяло лято има опънати палатки. Няма крайбрежни капанчета, барове, шезлонги и чадъри. Любителите на подобни плажове искат Кара дере да си остане непроменен. За част от жителите на Бяла на Кара дере се събират “хипита нудисти” и “наркомани”, които замърсяват плажа и гората. Проблем за местните е, че къмпингарите нямат тоалетна.

Мойс: Аз съм виновен за състоянието на Юнайтед

"Имахме шанс да се върнем в мача, но вторият гол реши всичко"

    


НСА си връща още един терен край Равда

/КРОСС/След решение на Върховния касационен съд съдия-изпълнител ще въведе ръководството на Националната спортна академия във владение на терен от близо 3 декара, попадащ на територията на водната тренировъчна база в Равда. Той се намира на първа линия на морето, на 10 метра от кея и върху част от него вече е издигнат 4-етажен хотел, по който в момента се извършват довършителни работи. Ще срем строителството и ще ограничим достъпа до сградата, каза мениджърът на Спортната база доц. Христо Константинов: При всички случаи ще поставим ограждения, защото владението предполага имотът да се охранява, да няма достъп на външни лица, да няма рискове и да се върнат старите функции, каквито е имал от 1974-та година досега. С наши средства започнахме изграждането на път, който да осигури достъпа на студентите до кея, заяви инвеститорът на обекта Георги Георгиев. Той каза още, че няма да допусне поставяне на ограда до имота: Адвокатите ми работят по този казус и всеки момент ще внесат документите, които са нужни. В скоро време сигурно ще заведем отново дела. Те спорят за някакъв владелчески иск, те нямат документ за собственост. Това което говорят, че ще събарят сгради, огради, това не може да стане. 47 апартамента от жилищния комплекс вече са продадени на чужди граждани.  

Днес да почерпят

Проф. Андрей Пантев, историк, депутат от “Коалиция за България” в 39, 40 и 41 НС, 75 г.

Проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет-София, председател на Съвета на ректорите, 60 г.

Веселин Боришев, фоторепортер, 47 г.

Деяна Костадинова, секретар по социални политики, младежта и спорта на президента Росен Плевнелиев. 

Димит Проф. Андрей Пантев, историк, депутат от “Коалиция за България” в 39, 40 и 41 НС, 75 г. Проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет-София, председател на Съвета на ректорите, 60 г. Веселин Боришев, фоторепортер, 47 г. Деяна Костадинова, секретар по социални политики, младежта и спорта на президента Росен Плевнелиев. Димит

Обама в Брюксел при безпрецедентни мерки за сигурност

/КРОСС/Американският президент Барак Обама от снощи е в Брюксел. Очаква се срещите му в европейските институции и в централата на НАТО да преминат главно под знака на събитията в Украйна. За Обама визитата в белгийската столица е първа, откакто е президент на Съединените щати, а за местните служби за сигурност тя е най-сериозното предизвикателство от 2005-а година, когато там беше неговият предшественик Джорд Буш. Дългоочакваната визита на американския президент ще продължи около едно денонощие и ще бъде посветена главно на еспанзионистичните амбиции на Русия - най-вече към Украйна, но и към страни като Грузия и Молдова. Обама ще очаква от европейските си партньори подкрепа за по-твърд курс към Москва, и на този фон далеч на заден план ще остане друга важна тема, белязала отношенията Брюксел-Вашингтон - подслушването на европейски лидери. Вместо този въпрос се очаква Барак Обама да разговаря с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет за бъдещото търговско споразумение, което се разчита да увеличи значително обмена на стоки и услуги между Евросъюза и Щатите. В момента той е 2.7 милиарда долара на ден. Прогнозите са, че нарастването му ще дръпне напред икономическия растеж от двете страни на Атлантика и ще отвори стотици хиляди работни места. Срещата на Барак Обама с Жозе Барозу и Херман ван Ромпуй ще продължи около час и половина. Очаква се те да поискат износ на втечнен газ от Америка, който да намали зависимостта на Евросъюза от Русия

Любо Ганев: Борислав Манджуков не се движеше никога с охрана

Нямам никакви обяснение защо бе убит Борислав Манджуков, заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия Любо Ганев.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Той заяви, че не е забелязал никаква промяна в стандарта на живот на Манджуков в последно време. Нямам никакви обяснение защо бе убит Борислав Манджуков, заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия Любо Ганев. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Той заяви, че не е забелязал никаква промяна в стандарта на живот на Манджуков в последно време.

Няма да има референдум с евровота през май

Вчера е бил последният срок, когато можеше да се вземе такова решение

    


Спират делата за собствеността на вакъфските имоти

/КРОСС/ Делата за собствеността върху джамиите и други вакъфски имоти спират. Причината е висящ спор между хората на Недим Генджев и Главното мюфтийство, съобщава „Преса".Мюфтийството е поискало 29 имота в цялата страна. Според кметове обаче бройката надхвърля 80. Част от процесите вече са решени на първа инстанция. Но законът е категоричен - процесът се спира, когато в друг съд се разглежда дело, от което зависи правилното решаване на спора.В Софийския апелативен съд (САС) има такова висящо дело. В него Генджев оспорва, че мюфтийството е наследник на бившите мюсюлмански имоти.Висящ спор между мюсюлманското ханефитско изповедание, привърженик на което е Недим Генджев, и Главното мюфтийство може да стопира всички дела за собственост върху джамии и други вакъфски имоти. Според мюфтийството те имат претенции към 29 имота в страната. Според кметове бройката надхвърля 80.Законът е категоричен - производството се спира, когато в същия или в друг съд се разглежда дело, чийто изход е от значение за правилното решаване на спора. Това гласи чл. 229, ал. 1, т. 4 от Гражданския процесуален кодекс.А проверка на „Преса" установи, че в Софийския апелативен съд (САС) има такова дело. То е образувано по жалба на представляващия ханефитско-то изповедание Али Байрактар срещу решение на столичния съдия Николай Марков от 4 юни 2013 г., съобщиха от САС

Нова технология генерира 3D модел на човешкото лице само по образец от ДНК

Учените разработиха нова технология, която позволява създаването на триизмерен модел на човешкото лице по определен участък на генетичния код на неговото ДНК. Автори на идеята са група учени от универ...

СГС започна второто дело срещу Цветан Цветанов, за присвояване на 50 хил. лева

Софийски градски съд даде ход и на второто дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС. Това е делото, по което прокуратурата обвинява Цветанов в длъжностно присвояване в особ...

Три бройки от Venom GT World’s Fastest Edition

Преди около месец и половина писахме, че Hennessey Venom GT успя да запише максимална скорост от 435,1 км/ч на пистата на космическия център „Кенеди“. С това американският супер ав...

Кримските бойни делфини ще служат в руските ВМС

Кримските бойни делфини ще служат във Военноморския флот на Русия, предаде РИА Новости. В севастополския държавен океанариум се подготвят да започнат обучението на животните по нова програма. По-ран...

Отрядите за самоотбрана в Севастопол се разпускат

Кметът на Севастопол Алексей Чалий нареди разпускането на отрядите за самоотбрана, действащи досега в града, предаде радио „Голос России”. „Във връзка с влизането на гра...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване