Очна ставка за Алексиев: Писанчев vs. Лазаров

Изтеклият документ, че известни бизнесмени, банкери, магистрати, политици, неудобни на властта и ръководни фактори в държавни институции се оказват оперативно интересни и обект на подслушване покрай придобилия известност преди няколко седмици скандал с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев - е бил даден от къртица в МВР, а не в ДАНС.

Защо звездите падат, а Луната - не? Отговарят децата

"Големите надежди" показа нови пет талантливи българчета. Кои са най-запомнящите се бели на четвъртфиналистите и как довършват поговорката "Който пее, ..." - отговарят децата

Привличаме кадри в туризма от Молдова и Сърбия

България е туристическа и земеделска страна. След като вече е създадена голяма материална база, трябва да се подобри и качеството на персонала в...

Наближава втората конференция на Кофас по управление на риска

/КРОСС/ Наближава втората конференция на Кофас по управление на риска, която ще се проведе на 10.04.2014 г. в зала Сердика на хотел Шератон от 9:30ч. Събитието ще бъде разделено на три панела: В първия участие ще вземат Георги Ангелов - Главен икономист, „Отворено общество"; Жан-Мари Деманж - Икономически съветник, Посолство на Франция в България; Грегор Силевич, Главен икономист за регион Централна и Източна Европа, Кофас; Ирена Тодорова - Д-р по политически науки, НБУ. Те ще обсъдят темата за политическа несигурност и преодоляването на рискове. Във втория панел, озаглавен "Секторни политики и реформи" участие ще вземат: Красин Димитров - Заместник-министър на икономиката и енергетиката; Стефан Дьолае - Председател на УС, Френско-българска търговска камара; Борил Иванов -Председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС); Александър Потюх - Директор продажби на Промет Стийл за Централна и Източна Европа Третият панел носи мето "Иновации и конкурентоспособност". Участници: Георги Брашнаров - Председател на Управителния съвет на БАСКОМ; Елена Маринова - Президент на Мусала софт; Ася Баева - Изпълнителен директор на Уникредит факторинг; Милена Виденова - Управител на Кофас България; Цветан Симеонов - Председател на БТПП    

Варненският районен съд наложи "пробация" на непълнолетен за кражба на телефон и портмоне

С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, Районният съд във Варна наложи наказание „пробация“ на непълнолетен за извършена битова кражба, съобщиха от институцията за Moreto.net. 15-годишният ученик С. Г. бе признат за виновен, че на 26 юли миналата година в близко до Варна село отнел мобилен телефон със зарядно устройство и портмоне със сумата от 498 лева.

ГЕРБ и БСП с равен брой председателски места в районните избирателни комисии


ГЕРБ и БСП ще имат по 15 председателски места в районните избирателни комисии (РИК) за евроизборите в края на май, съобщи днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той обяви, че ГЕРБ ще получи 7 заместник-председатели и 9 секретари в районни комисии, а БСП – 9 заместници и 7 секретари. ДПС ще има 1 председател, 18 заместници и 12 секретари, а "Атака" - нито един председател, 28 заместници и трима секретари. Решенията на РИК се подписват от...

ЦСКА ще обяви публичен конкурс за модернизация на "Българска армия"


ЦСКА ще обяви около лятото публичен конкурс за ремонт и модернизация на стадион "Българска армия", заяви главният акционер Александър Томов.

"Ако "ЦСКА Завинаги" имат инвеститор, ние сме отворени. Най-вероятно в следващите два месеца ще обявим публичен конкурс за стадиона. Нека участват. Всеки трябва да участва, всичко ще е открито. Нека всички да предложат, феновете да видят какви проекти се предлагат. Ние ще го направим чрез публично открит търг", каза Томов.

Той каза,...

Хотелиери в Северна Гърция ще учат български

Синдикатът на хотелиерите и собствениците на таверни в Северна Гърция ще организира курсове по изучаване на български език, обяви председателят на организацията в Комотини Аргирис  Аргиропулос. Според него причината е засиления интерес на гръцките предприемачи към българския е заради очаквания бум на туристи след отварянето на ГКПП Синдикатът на хотелиерите и собствениците на таверни в Северна Гърция ще организира курсове по изучаване на български език, обяви председателят на организацията в Комотини Аргирис Аргиропулос. Според него причината е засиления интерес на гръцките предприемачи към българския е заради очаквания бум на туристи след отварянето на ГКПП "Маказа-Нифея".

Трябват 5 млрд. лв. за смяна на стари водопроводи

Около 12 млрд. лв. инвестиции са необходими в следващите 10 години, за да може водоснабдяването и пречистването на води в България да отговаря на европейските стандарти. Огромната сума е записана в стратегията за ВиК сектора за периода 2014-2023 г., която правителството прие вчера. Приемането и изпълнението на стратегията е едно от условията на Около 12 млрд. лв. инвестиции са необходими в следващите 10 години, за да може водоснабдяването и пречистването на води в България да отговаря на европейските стандарти. Огромната сума е записана в стратегията за ВиК сектора за периода 2014-2023 г., която правителството прие вчера. Приемането и изпълнението на стратегията е едно от условията на

Откриха модерно отделение по образна диагностика в МБАЛ Свиленград


Утрамодерно отделение по образна диагностика бе открито в свиленградската болница днес.
Мултидетекторния компютърен томограф и дигиталния рентген струват 4 милиона лева, а средствата са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие“ на Европейския съюз.
В МБАЛ - Свиленград по проект на тази програма са доставени общо 39 апарата. Утрамодерно отделение по образна диагностика бе открито в свиленградската болница днес. Мултидетекторния компютърен томограф и дигиталния рентген струват 4 милиона лева, а средствата са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие“ на Европейския съюз. В МБАЛ - Свиленград по проект на тази програма са доставени общо 39 апарата.

България няма да отстъпи пред ЕК за финансирането на градските планове, обяви Терзиева


Пред комисаря по регионална политика Йоханес Хан отстоявах позицията ни 67 града да бъдат включени за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Става дума за финансиране от общо 1 млрд. евро по една от осите на тази оперативна програма. За да бъде получено то, условие е тези градове да имат планове за градско възстановяване и развитие.

Спорът колко градове ще се...

Горски дебнат бракониер, превозващ дървесина с лодка

Горски стражари и полиция са дебнали в продължение на няколко дни мъж, извозвал с лодка добита при бракониерска сеч дървесина през язовир Горски стражари и полиция са дебнали в продължение на няколко дни мъж, извозвал с лодка добита при бракониерска сеч дървесина през язовир "Кърджали", съобщи директорът на Регионалната дирекция на горите в Кърджали Фикри Рамаданов. Хайките срещу нарушителя били извършени по сигнал. Според него бракониерът сечал дървета в района на с. Тополчане. Дърв

От догодина - директна връзка между летището и Централна гара

/КРОСС/ По време на официалната церемония по откриването на строителните дейности за рехабилитацията на Централна жп гара София кметът на столица Йорданка Фандъкова изтъкна важността на ремонта. "След една година ще има връзка между летището и Централна гара. Затова ремонтът на гарата е от изключителна важност", каза кметът. По думите й София видимо се обновява, а проектът за обновяване на гарата ще допринесе за това столицата ни да има европейски вид. "Този проект всъщност е част от общите усилия за обновяването на нашия град. Допреди 2 години булевардите и улиците пред Централна гара бяха отблъскващи. С минаването на метрото и строителството му до гарата видяхме обновените булеварди, построените велоалеи и тротоари, новото осветление. В момента се изгражда участъка от метрото до летището. И всъщност този проект, за този участък от метрото, създава истинска интермодалност - нещо, което е съвременна, ефективна форма за организация на транспорта", каза още тя. Кметът заяви, че общината е насочила усилия и към пространството пред гарата, което също скоро ще придобие европейски вид.    

Windows 8.1 се връща към клавиатурата и мишката (видео)


Една от основните критики към Windows 8 от самото начало е промененият интерфейс и пракратичността му при използване с клавиатура и мишка. Именно затова новият стартов екран остава недолюбван от компютърните потребители, които масово го заобикалят и разчитат само на традиционния десктоп.

В опит да спечели потребители и да подобри представянето на платформата Microsoft подготвя поредно обновление. То обръща особено внимание на потребителите с традиционни компютри. Тези, които разчитат...

Централна гара-София - европейски вид след година и половина

По време на ремонта влаковете ще вървят по разписание

    


България ще изнася царевица и люцерна за Китай

Подадени са общо 12 протокола за износ към Китай. Това съобщи на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.
Вече са утвърдени протоколите за износ на царевица и люцерна. Подадени са протоколи за износ на мляко и млечни продукти към Китай. С отварянето и вдигането на покупателната способност на китайската икономика се Подадени са общо 12 протокола за износ към Китай. Това съобщи на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Вече са утвърдени протоколите за износ на царевица и люцерна. Подадени са протоколи за износ на мляко и млечни продукти към Китай. С отварянето и вдигането на покупателната способност на китайската икономика се

Явор Гечев: България ще изнася царевица и люцерна за Китай

Подадени са общо 12 протокола за износ към Китай. Това съобщи на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.
Вече са утвърдени протоколите за износ на царевица и люцерна. Подадени са протоколи за износ на мляко и млечни продукти към Китай. С отварянето и вдигането на покупателната способност на китайската икономика се Подадени са общо 12 протокола за износ към Китай. Това съобщи на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Вече са утвърдени протоколите за износ на царевица и люцерна. Подадени са протоколи за износ на мляко и млечни продукти към Китай. С отварянето и вдигането на покупателната способност на китайската икономика се

Конституционният съд образува делото срещу указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд образува в четвъртък дело срещу указа на президента Росен Плевнелиев за разпределението на квотите в ЦИК. За докладчик е определена съдия Стефка Стоева, която е избрана за член на КС от съдийската квота.   "В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", заяви преди ден зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП). В жалбата, подписана от 117 депутати и внесена в сряда, се казва, че "президентът предписва на Народното събрание критерии, въз основа на които то да формира ръководството на ЦИК, т.е. въвежда 3 правила, които ги няма в Изборния кодекс и с това президентът се изявява като законодател.   Според БСП и ДПС позицията на президента по "недвусмислен начин показва", че указът му не се съобразява с изискванията на Изборния кодекс, а само с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност на политическите сили.   "Тези разбирания, за съжаление, се разминават с разума и буквата на Изборния кодекс", се казва в жалбата.   Основен проблем в искането е, че в него не се посочва как точно държавният глава е нарушил конституцията. Обяснението на управляващите е твърде витиевато. Те цитират чл. 4, ал. 1 от основния закон, който прогласява принципа на правовата държава. В него се казва, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната   Изводът на депутатите е, че именно чрез нарушението на Изборния кодекс, който е закон, президентът е нарушил и конституцията, и принципа на правовата държавата.   Вероятността КС да събори указа на държавния глава е малка. Ако това обаче се случи, би имало огромни политически последствия. БСП, ДПС и "Атака" ще се опитат да стартират процедура по импийчмънт на Плевнелиев, защото ще е доказано, че той е нарушил конституцията. Но този мотив няма да е достатъчен, защото според чл. 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на техните функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на основния закон.   Пред Mediapool бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че дори ако Плевнелиев е изчислил грешно разпределението на квотите в ЦИК, указът му е дефектен, но той не може да бъде обжалван пред КС.   Гочев допълни, че указите на президента могат да бъдат атакувани пред КС само за нарушение на основния закон. В случая обаче може да става дума най-много за нарушение на Изборния кодекс, а не на конституцията. КС може да преценява само за конституционосъобразността, а не за законосъобразността на президентските укази.   Политическият скандал избухна заради спорния член в Изборния кодекс на Мая Манолова, предвиждащ партийните квоти да се делят само между редовите членове на ЦИК, но да не важат за ръководството. Управляващите твърдят, че държавният глава е нарушил текста за разпределението на местата в ЦИК, като е изчислил квотите на парламентарните партии спрямо целия състав на комисията, а не само върху назначаваните от него 15 членове. Плевнелиев се аргументира, че ЦИК не е двукамерен орган и не може да се дели на ръководство и членове. Според президентския указ ГЕРБ получи един мандат в ЦИК повече за сметка на ДПС. Тази "несправедливост" бе поправена междувременно с промени в изборния закон, внесени от ГЕРБ и съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 члена, с което ДПС получава трети човек в комисията.

Липсват желаещи да оглавят Фонда за лечение на деца в чужбина

Засега няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), овакантен след оставката на д-р Ива Станкова, съобщи bTV. Здравният министър Таня Андреева определи липсата на желаещи да заемат поста като нещо „много тъжно".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Станкова ще изп Засега няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), овакантен след оставката на д-р Ива Станкова, съобщи bTV. Здравният министър Таня Андреева определи липсата на желаещи да заемат поста като нещо „много тъжно". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Станкова ще изп

Кметът на Своге спъна съда – влезе в болница

Съдът не можа да разгледа искането на прокуратурата да отстранят кмета на Свеге Жоро Цветков, на който му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба. Оказа се, че кадърът на ГЕРБ е влязъл в болница и така заседанието беше отложено за 16 април.

Утре температурите почти навсякъде ще са над 20°

Оставайки в предната част на циклон от запад, утре още ще се затопли. Ще бъде със значителна, предимно средна и висока облачност. Дневните температури почти навсякъде ще са над 20°, достигайки на места и до 24-25°. Сутринта ще са между 4° и 9°.

КНСБ иска поне 80 на сто реални заплати

80 на сто реални заплати и 20 на сто бонуси при възнагражденията, поиска шефът на КНСБ Пламен Димитров във Варна. Промяна в Кодекса на труда, според която, бонусите да не надвишават 20 сто от месечно възнаграждение, предложи той.
80 на сто реални заплати и 20 на сто бонуси при възнагражденията, поиска шефът на КНСБ Пламен Димитров във Варна. Промяна в Кодекса на труда, според която, бонусите да не надвишават 20 сто от месечно възнаграждение, предложи той. "Никъде в законовата уредба не е описано как се формира заплащането, което е образувано от основна заплата и плаващи

Будистки храм създаде антитерористичен отряд

Новосъздаденият отряд в храма Линин, който е на 1700 години, се състои от 20 монаси и 20 охранители. Членовете му са екипирани с щитове, лютив спрей и палки

Ева Лонгория: Нямам нужда да раждам

Ева Лонгория е на 39 години и в момента има прекрасен мъж до себе си в лицето на президента на медията Телевиса – Хосе Бастон, но все още не мисли за деца и всъщност не планира да става майка изобщо.

Драги подкрепи европейските акции

Сигналите на президента на ЕЦБ, че банката може да предприеме неконвенционални монетарни стимули, окуражиха инвеститорите

    


Дъмпинг протака проекти за над 40 млн. лв.


Проекти за над 40 млн. лв. се протакат с години и не са изпълнени заради бизнесмен, който на всички обществени поръчки е играл с дъмпингови цени и след това изпълнението им е стопирано. В областната на пътната инсфраструктура това е единствения лош пример за страната, заявиха на брифинг в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Проекти за над 40 млн. лв. се протакат с години и не са изпълнени заради бизнесмен, който на всички обществени поръчки е играл с дъмпингови цени и след това изпълнението им е стопирано. В областната на пътната инсфраструктура това е единствения лош пример за страната, заявиха на брифинг в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава

Първанова: Повече жени на изборите през 2014

/КРОСС/ Днес д-р Антония Първанова е главен лектор в семинар на тема "Жените и изборите - този път ще бъде ли различно?". Той се провежда в рамите на проект финансиран от Европейската комисия за повече жени в европейската политика на изборите през 2014. Сред участниците в дискусията са представители на Европейската комисия, Европейския парламент, експерти на неправителствените организации от държавите членки и жени-кандидат депутати от различни политически партии и държави-членки. Семинарът се организира във връзка с обучението на международна група по проект за жените политици. Сред гостите на събитието са жени кандидат-депутати, като целта е лекторите да разкажат за работата си. По време на дискусиите д-р Първанова сподели личния си опит и трудностите, които е срещнала по време на политическата си кариера. Българският евродепутат наблегна на необходимостта жените да заемат водещи позиции в политическия живот. Тя обърна внимание, че само два пъти в Европейския парламент е имало жена председател от съществуването му, а от общо четиринадесет вицепрезиденти, само трима са жени към момента. В Европейската комисия от 27 комисари, има само 9. Българският евродепутат цитира данни на ЕК от февруари 2014, според които жените са 36% от евродепутатите, а в 28-те държави-членки жените народни представители са едва 27%. "Равенството между половете е необходимост както по отношение на бизнес лидерството, така и на политическо ниво", заяви д-р Първанова

Законът ще дава повече права на потребителите на ток

Народните представители отложиха за петък гласуването на спорните поправки, заради които еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер писа до ресорния министър Драгомир Стойнев

Дълъг спор в НС за изменения в Закона за енергетиката

Народните представители отложиха за петък гласуването на спорните поправки, заради които еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер писа до ресорния министър Драгомир Стойнев

Фондът за лечение на деца харчи средства неефективно

Министерството още чака кандидатури за директор на фонда

    


Кметът: Държавата саботира изграждането на паркинги около Парка

Никакво съдействие не получава Община Варна за изграждането на паркинги около Морската градина, нещо повече – дори направо ни саботира, обяви кметът Иван Портних пред Дарик. От думите му стана ясно, че в Областна администрация нехаят за проблема.

Главният прокурор разпореди проверка на покушенията над журналисти

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички криминални случаи на палежи на имущество на граждани и по-специално на покушенията над журналисти, съобщиха от прокуратурата. Заместник-...

Ще изнасяме царевица и люцерна за Китай

Подадени са общо 12 протокола за износ към Китай. Това съобщи на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, предаде “Фокус”. Вече са утвърдени протоколит...

Варненци с увреждания садиха дръвчета с Бареков

Ръководството на ПП „България без цензура” дари усмивки и дръвчета на лица с умствени увреждания.

Първанов и АБВ на посещение в регион Варна

/КРОСС/ На 4 април 2014 г., петък, президентът Георги Първанов /2002-2012/, Румен Петков, ген. Михо Михов и представители на АБВ ще посетят регион Варна. Програмата на посещението им е следното: 11:30 ч. - пресконференция във Фестивален и конгресен център, гр. Варна - зала 4 15:00 ч. - откриване на регионален офис на АБВ в Девня, кв. „Река Девня" - Георги Първанов и доц. Миглена Темелкова - кандидат за евродепутат от листата на АБВ 16:00 ч. - откриване на регионален офис на АБВ в кв. Девня, Варна - Георги Първанов и доц. Миглена Темелкова - кандидат за евродепутат от листата на АБВ 17:00 ч. - среща с жителите на община Суворово, В. Дол и Ветрино в залата на местното читалище в гр. Суворово 14:30 - 17:00 ч. - откриване на офиси на АБВ в с. Дъбравино, с. Аврен, район „Аспарухово"- ул. „Кирил и Методий" 3, район „Владиславово", район „Одесос" - Румен Петков, ген. Михо Михов, Емил Кало 17:00 ч. - среща на ген. Михо Михов и Румен Петков с офицерите и сержантите от запаса в зала „Европа" на Фестивален и конгресен център, гр. Варна 19:30 часа - концерт на Николина Чакърдъкова на площад „Независимост", гр. Варна Снимка: Булфото, всички права запазени

Няма кандидати за шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина

Засега няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), овакантен след оставката на д-р Ива Станкова, съобщи bTV. Здравният министър Таня Андреева определи липсата на желаещи да заемат поста като нещо „много тъжно Засега няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), овакантен след оставката на д-р Ива Станкова, съобщи bTV. Здравният министър Таня Андреева определи липсата на желаещи да заемат поста като нещо „много тъжно". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Станкова ще изп

В ЦИК се разбраха за РИК-овете: по 15 шефа за ГЕРБ и БСП

За първи път ЦИК с пълно съгласие ще назначи съставите на РИК-те, т.е. има единодушие за разпределението на ръководството им. Това обяви говорителят на комисията Александър Андреев.

TBI Bank получи висока оценка и сертификат с кредитен рейтинг BB

/КРОСС/ БAKP - Агенция за Кредитен Рейтинг присъди на TBI Bank сертификат с дългосрочен рейтинг на финансова сила „ВВ" със „стабилна" перспектива и краткосрочен такъв „В". Рейтингът е базиран на цялостен детайлен анализ на дейността на банката и оценка на различни финансови и бизнес параметри. Използвана е официално приетата от БАКР методология за присъждане на рейтинг на финансова сила на банка. „Рейтинговата оценка е признание за устойчивото развитие на TBI Bank и финансовата ни стабилност. Трите увеличения на акционерния капитал се оценяват позитивно от рейтинговата агенция, тъй като те подкрепят разрастването на финансовата институция и показват подкрепата, на която тя може да разчита от страна на акционера. В същото време това е резултат на политиката ни за силен фокус върху клиента, нарастващите инвестиции в областта на клоновата мрежа и кредитирането на дребно, високо ниво на обслужване и е отражение на усилията на професионалния и динамичен мениджърски екип и персонал.", коментира Цветан Петринин, главен изпълнителен директор на TBI Bank. В аргументите за присъдения кредитен рейтинг БАКР посочва: - Поддържането на стабилно ниво на обща капиталова адекватност. Капиталовата база отчита увеличение в размер на 78.6%. Нивата на общата капиталова адекватност и адекватността на капитала от първи ред през декември 2013г. са над минимално изискуемите през 2013г.- Високи нива на обща ликвидност

Заради корупцията Европарламентът призова да се преосмисли финасирането на България


Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция спрямо България и сериозно да разгледа въпроса дали в страната е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР.

Европарламентът изразява дълбока загриженост от липсата на напредък по мониторинговия механизъм, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и...

Алекс Алексиев ще се кандидатира за независим евродепутат


Съветникът на бившия премиер Филип Димитров - Алекс Алексиев, който от години живее в САЩ, ще се кандидатира за независим евродепутат. Това е обявил Алексиев пред агенция "Фокус".

Алексиев е син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев, емигрант е в САЩ от 1965 г., научен сътрудник е в института "Хъдсън", дълги години е работил в корпорация RAND, председател е на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София....

Никой не иска да е шеф на Фонда за лечение на деца

/КРОСС/ "Засега няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), овакантен след оставката на д-р Ива Станкова", това заяви здравният министър Таня Андреева. Тя определени липсата на желаещи да заемат поста като нещо „много тъжно". "Никой не иска да се заеме с отговорността, в ролята си на наследник на подалата оставка д-р Ива Станкова и това се случва винаги, когато в дадена институция се е създало напрежение", посочи още министърът. Станкова ще изпълнява пълномощията си до 7 април. Не е ясно обаче какво ще се стане, ако до тази дата не се намери кандидат за нейния пост. Тя отрече името на доц. Владимир Пилосов, който е част от Обществения съвет към Фонда, да е спрягано за директор. Д-р Ива Станкова подаде оставка по лични причини шест месеца след назначаването си като директор на фонда. Решението й дойде, след като родители на болни деца и пациентски организации поискаха тя да се оттегли.  

Съветник на бившия премиер Филип Димитров - Алекс Алексиев, ще се кандидатира за независим евродепутат


Съветникът на бившия премиер Филип Димитров - Алекс Алексиев, който от години живее в САЩ, ще се кандидатира за независим евродепутат. Това е обявил Алексиев пред агенция "Фокус".

Алексиев е син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев, емигрант е в САЩ от 1965 г., научен сътрудник е в института "Хъдсън", дълги години е работил в корпорация RAND, председател е на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София....

ЕК: 90 на сто от ромите в България напускат училище преждевременно

Около 90 на сто от ромите в България, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия напускат училище, без да са завършили своето образование, съобщи Европейската комисия. В някои държави половината деца от ромски произход остават изолирани, се допълва в съобщението. Предоставянето на възможност за качествено образование не е само въпрос на човешки права, коментира в навечерието на утрешния Европейски ромски съвет еврокомисарят Андрула Василиу, цитиран от БТА.   Според нея обучението е единственият изход от бедността и изключването на милиони роми.   ЕК отбелязва, че от 2011 г. за ученето на ромите е осигурено финансиране чрез Европейския обществен фонд. За 2013-2014 г. ЕК е предоставила един милион евро по програмата за обучение на ромите родители, които да разберат защо децата им, особено момичетата, трябва да останат в училище.   Утре предстои да бъде оценено доколко националните стратегии за приобщаване на ромите спомагат за подобряването на живота на най-голямата малцинствена общност в ЕС.   Предвижда се на утрешната среща да говорят и председателят на ЕК Жозе Барозу, румънският президент Траян Бъсеску, вицепремиерът Зинаида Златанова и министри от държави от ЕС.   Сред участниците от неправителствения сектор е председателят на фондацията "Отворено общество" Джордж Сорос.

Хванаха двама руснаци, готвили отвличане на кандидат-президент в Украйна

Службата за сигурност на Украйна е арестувала в Лвовска област двама руснаци, които трябвало да вземат за заложници няколко украинци, сред които и кандидат-президент на Украйна, съобщиха от пресцентъра на СБУ, цитиран от агенция УНИАН.

Последен квартет с Филип Сиймур Хофман

Два месеца след смъртта на големия американски актьор Филип Сиймур Хофман в българските кина тръгва един от последните филми с негово участие. Става въпрос за музикалната драма “Последен квартет” от 2012-а, показана за пръв път у нас по време на фестивала за независимо кино SoIndependant. 
Хофман е част от великолепен актьорски състав, включващ Два месеца след смъртта на големия американски актьор Филип Сиймур Хофман в българските кина тръгва един от последните филми с негово участие. Става въпрос за музикалната драма “Последен квартет” от 2012-а, показана за пръв път у нас по време на фестивала за независимо кино SoIndependant. Хофман е част от великолепен актьорски състав, включващ

Москва обвини Киев в "политическа цензура"

/КРОСС/ Властите на Украйна нарушиха международните задължения в областта на свободата на СМИ, като не допуснаха на територията на страната руски журналисти. Това заяви, представителят на руското Министерство на външните работи Константин Долгов, съобщи ИТАР-ТАСС.«Това е неуважение и нарушение на задълженията на Украйна по въпросите за свободата на медиите. Тези акции изискват адекватна и твърда реакция от страна на профилните международни структури, в това число и от представителите на ОССЕ. Подобни акции заслужават най-сериозна оценка. Ние разчитаме, че такава оценка ще последва от страна на госпожа Дуня Миятович (представителя на ОССЕ по въпросите за свободата на СМИ)», каза Долгов.«Това е поредната възмутителна акция в духа на политическата цензура, която за съжаление бе установена в Украйна», добави още той.

ЕЦБ не промени лихвите въпреки ниската инфлация в еврозоната

След края на заседанието си в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от 0.25% въпреки четиригодишното дъно на инфлацията в еврозоната през март от едва 0.5% и оставащите в сила рискове за дефлация в региона.   За последно банката изненадващо понижи основната лихва с 25 базисни пункта до 0.25% на заседанието в началото на ноември 2013-а година, като това представлява рекордно дъно на основната лихва на ЕЦБ от старта на еврозоната през 1999-а година.   Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.   ЕЦБ остави без промяна депозитната лихва на нула (0,00%), въпреки че някои анализатори и икономисти виждаха макар и малка вероятност за въвеждане на "отрицателна" лихва по депозитите. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка.   ЕЦБ запази без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва от 0.75%. За последно банката понижи тази лихва с 25 базисни пункта на своето заседание в началото на ноември.   Днешното решение на ЕЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари и предполага, че европейските централни банкери остават спокойни относно тяхната оценка, че няма риск от дефлация, разчитайки, че ценовият натиск в еврозоната ще започне да се повишава постепенно без допълнителна помощ от страна на банката.

Европейският парламент реши - край на роуминга в ЕС

Европейският парламент гласува днес да се сложи край на таксите за роуминг при телефонни разговори след декември месец 2015 г. Комисарят по телекомуникации Нели Клрус коментира решението на парламентаристите, заявявайки: "Това решение е за гражданите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване