Съдебните заседатели на протест с 10 минути мълчание

Съдебните заседатели застават пред залите. Мълчат 10 минути. След това делото може да започне.
Такава мярка за протест обявиха вчера съдебните заседатели от Софийския районен, Градския и Специализирания наказателен съд. Мълчанието им ще е заради липсата на регламент за правата, задълженията, отговорностите, обучението и тяхната защита от Съдебните заседатели застават пред залите. Мълчат 10 минути. След това делото може да започне. Такава мярка за протест обявиха вчера съдебните заседатели от Софийския районен, Градския и Специализирания наказателен съд. Мълчанието им ще е заради липсата на регламент за правата, задълженията, отговорностите, обучението и тяхната защита от

Можем да станем спа курорт на богатите

/КРОСС/ Неотдавна Българската академия на науките (БАН) предложи национални цели, около които страната ни да се обедини. Какво може да ни издърпа от кризата, как бизнес и наука ще работят заедно и достатъчни ли са парите от Европа за иновации и изследвания, "Стандарт" попита председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. - Акад.Воденичаров, усилено се говори за реиндустриализация. Кои са областите, в които БАН може да подаде ръка на бизнеса?- Да възвърнем нормалния стопански живот в страната е належаща задача. В БАН винаги са се появявали продукти, които след това са били основа на цели клонове от индустрията. Например откритието на акад. Наджаков за фотоефекта в телата, което е в основата на създаването на ксерокса и други подобни методи. Изследванията на акад. Румен Цанев послужиха за основа за откриването на ДНК-кода на човечеството. Методът на акад. Ангел Балевски за леене с противоналягане е най-голямото техническо изобретение в България, намерило място в целия свят. Не искам да говоря, че първите изчислителни машини също са направени от колеги в БАН, първият интернет в България пак е минал през БАН. Винаги колегите от академията са поставяли основа, която трябва да бъде надграждана. Необходимо е индустриалците в България да бъдат подкрепяни и учените да намерят възможност за по-тесни контакти с тях

Двайсет и двама български работници "на черно" открити в Бордо

Двайсет и двама българи, работещи "на черно", бяха открити на строеж в предградие на Бордо, в югозападния френския департамент Жиронд, при операция на полицията, инспекцията по труда и социалните служби, пише вестник "Фигаро", цитиран в четвъртък от БТА. Някои от тях са получавали на ръка по 40 евро на ден, а на други не било плащано от януари, съобщи полицията. При операцията, извършена вчера на строеж на жилищен блок в предградието Аян, е установено, че 22-мата българи са работели без договори за компанията Еко Енджиниринг. Проверката е установила множество други нарушения на кодекса на труда. Българските работници са били изслушани в полицията, но не им е било наредено да напуснат френската територия. Случаят е внесен в прокуратурата на Бордо, а полицейското управление е спряло дейността на фирмата Еко Енджиниринг на строителния обект, добавя "Фигаро".

52 000 са последователите на пирамидата SCI, КЗП глобява собствениците с 10 хил.

Набедената за финансова пирамида компания Save Company International печели от продажбата на продукти и услуги и не раздава бонуси на свои служители за това, че са привлекли клиенти.

Това обясниха собствениците на фирмата на пресконференция в БТА.

Компанията стана популярна, след като единият от собствениците ѝ - пастор Светослав Петров, даде на съд администратора на Фейсбук групата „Игнорирай SCI-спаси приятел“. Пасторът се почуствал лично засегнат от нападките срещу него и компанията му. В деня на съдебното производство обаче той оттегли жалбата си и делото беше прекратено

На пресконференция днес пасторът обясни, че компанията има 150 хил. клиенти, а 52 хил. от тях са си купили нейни продукти. Петров е категоричен, че SCI не печели от входни такси при привличането на клиенти, защото регистрацията им е безплатна. Ако клиентът обаче реши да си купи продукт, най-евтиният от които е 25 евро, тогава в компанията печели. При това условие, клиентът, който е привлякъл нов клиент, взима бонус. От SCI са категорични, че това е световна практика дори в едни от най-реномираните банки.

Днес стана ясно също, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) е наложила глоба от 10 хил. лв. на SCI за нелоялна търговска практика. От компанията обаче са категорични, че проверяващите от КЗП не били установили нарушения.

Пастор Петров, който и досега води неделни проповеди, обясни, че Фейсбук групата срещу компанията му била куха и в нея се публикували предимно обидни коментари срещу него и семейството му. Той се отказал от делото, защото организаторът на групата Константин Ангелов трябвало да разбере, че поетият от него път не е добър за него. Това Пасторът успял да каже това на младежа.

Ръководството на ТЕЦ-Варна: Работим усилено и отговорно, за да бъде удължен животът на електрическата централа

Ръководството на ТЕЦ „Варна“ работи усилено и отговорно, за да бъде удължен животът на електрическата централа във Варна, научи Moreto.net. Проведен бе търг по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за екологизацията на ТЕЦ „Варна“, която ще удължи живота на централата до 2030 г.

Реформаторите: България трябва да стане основател на Европейския енергиен съюз

Газът за потребителите може да падне до 30 %, а на парното – до 20 %. България трябва да се присъедини към Европейския енергиен съюз като негов основател и това да е първото ново европейско присъединяване от 2007 г. насам. Енергийният съюз гарантирано ще намали цената на енергията. Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок Меглена Кунева, водач на листата на блока.

БСП предложи мораториум върху изсичането на гори в Перник, ГЕРБ го отхвърли

БСП предложи мораториум върху изсичането на гори в Перник на днешната извънредна сесия на Общинския съвет.

С гласовете на десницата и най-вече ГЕРБ предложението бе отхвърлено.

Идеята на мораториума бе да се спре поголовното изсичане, най-вече на Голо бърдо, докато не се направи анализ на всичко свързано с дейността по изсичане.

"ГЕРБ искат да режат дървета", казаха от левицата.

"От позицията на Милена Миланова и от гласуването на съветниците на ГЕРБ очевидно е, че...

Продължава

Как 20-годишният Марио Мишев превърна миналото в бъдеще


Много ме е страх да летя със самолет, но всеки път се вълнувам, когато стане време да се връщам в България. Не и когато заминавам - тогава само се страхувам. Не мога да си представя да не съм тук за дълго. 

Така с усмивка, 20-годишният студент по политология Марио Мишев обяснява решението си да остане в България и да се занимава със собствени проекти. Дълго е обмислял да емигрира, а родителите му и досега го приканват, но той е намерил истинска причина да остане и вече е сигурен в...

Гари Каспаров осъди присъединяването на Крим към Русия

Бившият руски световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който е опонент на президента Владимир Путин, осъди присъединяването на Крим към Русия и го нарече нагъл акт на агресия, предаде Франс прес. Според Каспаров това може да застраши цялата система на международно сътрудничество. "Задача номер едно на международната общност е да се увери, че г-н Путин ще бъде принуден да играе шах, защото в шаха има правила", каза бившият световен шампион пред журналисти в Мексико, където представи фондация, носеща името му. Каспаров е на мнение, че САЩ трябва да засилят финансовите санкции срещу руския елит. "Не мисля, че тези хора биха приели толкова драстична променя в начина си на живот", каза Гари Каспаров. Според него Путин не би се поколебал да навлезе в който и да било район, ако сметне, че рускоезични малцинства са в опасност. "Точно това запали искрата на Втората световна война", посочи прочутият шахматист, цитиран от АФП.

Шофьор с 2,41 промила отне предимство и тресна колега

Две коли се сблъскали на кръстовище в курорта Вършец. Инцидентът станал около 20 часа в сряда на пресечката на ул. Две коли се сблъскали на кръстовище в курорта Вършец. Инцидентът станал около 20 часа в сряда на пресечката на ул. "Република" и ул. "Аспарух" в града. Сигнал за катастрофата е подаден на спешния телефон 112. На място е изпратен дежурен автопатрул, който установил, че инцидентът е между лек автомобил "Фолксваген Поло" с монтанска регистрация,

Христо Бонев: "Локомотив" (Пловдив) е пред катастрофа


Почетният президент на "Локомотив" (Пловдив) Христо Бонев заяви, че клубът се движи на автопилот и е изправен пред катастрофа.

Легендата на черно-белите не вижда нищо хубаво в близкото бъдеще на клуба заради продължаващата криза и липса на информация от страна на собственика Константин Динев.

"Напрежението е голямо. Най-лошото е, че има неизвестност каква ще е съдбата на нашия клуб, тъй като нямаме контакт с г-н Динев. Двамата директори нямат никаква информация", обясни...

Мариана Георгиева: Атаките на ГЕРБ са жалка политическа истерия


Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева определи като "жалка политическа истерия" обвиненията на депутати от ГЕРБ, че парите за спортна инфраструктура се насочват към общини на ДПС. Според посочените от нея данни общините на ГЕРБ са на първо място в списъка с планираните за годината инвестиции с общо 43%. Следват БСП с 33% и ДПС с 21%.

"Как се свърза този факт с непристойни за законодателни нападки за безсрамна далавера", попита Георгиева.

Правителството отделя...

Жителите на две варненски села протестират заради спрени автобуси (видео)


Жителите на варненските села Климентово и Генерал Кантарджиево протестират пред Областната управа във Варна заради спрени автобуси до населените им места, предаде БГНЕС. 

От 15 март фирмата, която обслужва линията, е решила да прави курсове само в понеделник и петък. Така живеещите само на 19 километра от Варна не могат да стигнат до работните си места. Цената на автобусния билет е 3.60 лева в едната посока. 

Валсът на левицата с Валс

/КРОСС/Резултатите от местните избори във Франция бяха анализирани мрачно на много места по света. В голяма част от изразените мнения обаче отсъстваше основният момент - това, че френската левица, а и европейската левица изобщо, има концептуален проблем с разчитането на знаците, които хората й дават. Народът наказва левицата за превръщането й в аморфна идеологическа сива маса, която е в състояние да защитава дори и десни идеи, а нелепият отговор на това наказание е инатът нищо да не се промени.Отговорът на Оланд на изборните резултати беше номинацията на Манюел Валс за премиер на страната. Вместо да търси истински завой наляво, ФСП извади от своята банка кадри възможно най-дясната си фигура. Валс се прочу в края на миналата година с яростните изявления срещу ромите - обяви, че те не могат да се интегрират и че трябва да бъдат върнати на България и Румъния. Валс се опита да въздигне своята ксенофобия на някакво псевдоляво идеологическо ниво, като мотивира езика на омразата си с идеята, че той като левичар не можел да гледа картините на мизерия. Автентичните социалисти обаче едно време предпочитаха да се борят с бедността, а не да я гонят в чужбина. Валс е символ на нередното в левицата днес - лявата риторика служи като политическа пудра за идеи, които съвсем не са леви. Под маската на социална политика пък се прокарват откровено десни икономически мерки и резултатът от този разгул на лъжата е пълният разпад на политическите стойности

3,5 години затвор за Филип Златанов от Перник

Съдът призна Филип Златанов за виновен за престъпление по служба, извършено с цел да набави облага за Росен Плевнелиев, срещу когото е имало сигнал в КПУКИ и нанасяне на вреда на Димана Ранкова. Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси получи 3 години и 6 месеца ефективно. Освен това съдът го лишава от правото да заема държавна длъжност за срок от 5 години.

Делото срещу Златанов започна на 31 март в Софийския градски съд и по негово искане тръгна по...

Продължава

САЩ изпращат в Румъния 175 морски пехотинци от силите за реагиране при кризи

Пентагонът съобщи, че увеличава на 675 военни числеността на разположените в Европа сили за реагиране при кризи, като изпраща 175 морски пехотинци в база в Румъния, на фона на напрежение заради анексията на Крим от Русия, предаде Ройтерс. Щабът на тези сили е в Морон, Испания. Те са предназначени предимно за операции в Африка, но могат да бъдат прехвърлени навсякъде, заяви говорител на Пентагона. Решението за увеличаване на числеността на силите за реагиране при кризи с изпращане на морски пехотинци в Румъния е било взето миналата година, преди началото на сегашната криза, каза говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън. В базата "Михаил Когълничану" в Румъния са разположени 265 американски морски пехотинци, които са част от ротационните войски в Черно море. В тази база има и други американски сили. За да изпрати допълнителните военни, Пентагонът получи разрешение от румънското правителство да поддържа в Румъния общо 600 морски пехотинци. Допълнителните 175 души ще бъдат прехвърлени от Кемп Лежьон в Северна Каролина. "Това изобщо не е свързано със сегашната ситуация в Украйна", каза полковник Уорън. Тези войски са подчинени на Африком - командването на силите на САЩ в Африка - и са предназначени да реагират при кризи в целия район, уточни той. Числеността им ще се увеличи от сегашните 500 на 675 души, посочва Ройтерс. Говорителят на Пентагона потвърди, че главнокомандващият на войските на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав обмисля да изпрати в близките дни американски боен кораб в Черно море, за да участва в учения със страни партньори. Той не изключи възможността за учения с украинските военноморски сили, но добави, че програмата за дейността на бойния кораб се уточнява. "Целта е да уверим съюзниците ни в нашия ангажимент към района. Това е пряк резултат от сегашната ситуация в Украйна", посочи той.

ЕС въвежда безвизов режим за Молдова от 28 април

ЕК отбелязва, че в края на този месец молдовските граждани

Достена Лаверн: ЕП трябва да заработи в пряка връзка с националните парламенти

Първата стъпка, която трябва да направим, е Европейският парламент да заработи в пряка връзка с националните парламенти. Времето показа, че компромисът на лявото с десния модел на развитие водят до катастрофални последици, особено в ролята на европейските институции и връзката им с хората.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, Първата стъпка, която трябва да направим, е Европейският парламент да заработи в пряка връзка с националните парламенти. Времето показа, че компромисът на лявото с десния модел на развитие водят до катастрофални последици, особено в ролята на европейските институции и връзката им с хората. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

Достена Лаверн: ЕП трябва да заработи в пряка връзка с националните парламенти

Първата стъпка, която трябва да направим, е Европейският парламент да заработи в пряка връзка с националните парламенти. Времето показа, че компромисът на лявото с десния модел на развитие водят до катастрофални последици, особено в ролята на европейските институции и връзката им с хората.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, Първата стъпка, която трябва да направим, е Европейският парламент да заработи в пряка връзка с националните парламенти. Времето показа, че компромисът на лявото с десния модел на развитие водят до катастрофални последици, особено в ролята на европейските институции и връзката им с хората. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

Най-сексапилната футболистка се завръща на терена

Бразилката Лайза Андриоли ще даде всичко от себе си, за да я вземат в националния отбор по футбол.

ГЕРБ и ДПС прокараха промените в Изборния кодекс, поискани от Местан

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие в четвъртък промените в Изборния кодекс, внесени миналата седмица от ГЕРБ и осигуряващи допълнително място в Централната избирателна комисия (ЦИК) за ДПС.   От партията на Борисов предложението подкрепиха 73-ма, от ДПС - 31. От БСП отказаха да гласуват, а "Атака" даде шарен вот - против и въздържали се.   За пореден път зам.-председателят на парламента и шеф на временната комисия за изработване на изборните правила Мая Манолова повтори позицията си, че промените, предложени от ГЕРБ, са недомислица и са пълни с грешки.   Колежката й от групата на левицата Екатерина Заякова обясни от трибуната, че "кодексът е хубав, при положение че президентът е такъв, какъвто трябва да бъде, и спазва законите и конституцията".   В първото си жарко политическо слово в пленарна зала Заякова реши, че е уместно да сравни поправките в кодекса, внесени от ГЕРБ, с тоалетната хартия "Милде" - "четирипластова, мека и лека".   Промените минаха без коментари от депутатите на ДПС, които безмълвно подкрепиха обслужващото ги решение.   На упреците, отправени от Мая Манолова към ГЕРБ, отговори Цецка Цачева. Тя посочи, че от ГЕРБ никога не са имали претенцията да са безгрешни и да предлагат безупречни текстове. Цачева изтъкна, че "злъчта срещу труда на другите може да се обърне срещу вас".   До промените в Изборния кодекс се стигна, след като избухна конфликт между управляващите от БСП и ДПС и президента Росен Плевнелиев, който при разпределянето на местата в ЦИК зае позицията на ГЕРБ.   В основата на неразбирателството стои фактът, че в кодекса "Манолова" е предвидено партийните квоти да се отнасят само за редовите членове на комисията, но не и за четиричленното й ръководство. Плевнелиев обаче пресметна квотите на базата на целия състав на комисията, включително с ръководството. По този начин ДПС се оказа ощетено с един човек в ЦИК.   Очаквайте подробности

ЧЕЗ: Не искаме поскъпване, а дял в цената на тока

В момента от всеки 100 лв. сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си, отбелязват от електроразпределителното дружество

Губещите от глобализацията

/КРОСС/ Търговските споразумения са тема, която обикновено лесно пренебрегваме, но тя заслужава внимание. Сега текат  преговори  за търговски  договори, които заплашват повечето американци да бъдат губеща страна в процеса на глобализацията. Противоречивите възгледи относно тези споразумения водят до разцепление в редиците на Демократическата партия, нещо което не можем да забележим в реториката на Обама. В своето ежегодно обръщение например, той невъзмутимо говори за „нови търговски партньорства", които „ще създадат повече работни места". Най-злободневното от тях е Тихоокеанското партньорство, или ТТП, което цели да обедини 12 държави и би създало най-голямата зона за свободна търговия в света. Преговорите за ТПП започват още през 2010г. и целят,  според търговския представител на Съединените щати, увеличаване на търговията и инвестициите, чрез намаляване на тарифите и другите търговски бариери. Поради това, че преговорите се провеждат тайно, сме принудени да разчитаме на информация от изтеклите чернови, за  да отгатнем реалните цели на договорките. В същото време американският конгрес представи законопроект, според който Белият дом ще получи нови правомощия за ускорено и улеснено приемане на договори, при които Конгресът просто  гласува  търговските споразумения, без право на ревизии или изменения. По този повод, напълно заслужено, избухнаха спорове

Осъдиха Филип Златанов на 3 години и половина затвор

Софийски градски съд призна за виновен и осъди на 3 години и половина ефективно Филип Златанов, предаде репортер на БГНЕС. Агенцията припомня, че прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Златанов, който стана известен със скандалното си тефтерче - страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято.

Гришо започва срещу Каловелонис за купа "Дейвис"

Григор Димитров ще играе срещу Маркос Каловелонис в първия мач на сингъл между България и Гърция от плейофите за оставане в група 2 на зона Европа/Африка за купа "Дейвис", неофициално светов...

Генерал Ненов избяга от въпросите за оградата с Турция

Командирът на сухопътни войски генерал Нейко Ненов умело финтира журналистите и отклони въпросите им относно оградата по границата с Турция, предаде БГНЕС. Той отказа да каже дали е наказан от минист...

Риана иска да живее с Дрейк

26-годишната Риана и 27-годишният рапър Дрейк са неразделни през последните няколко седмици. "Тя ще се радва да види дали двамата могат да съжителстват, но не иска да го принуждава за нищо. Връз...

Антонио Вутов: Надявам се Любо Пенев да ме извика

Играчът на Удинезе Антонио Вутов изрази оптимизъм относно бъдещето на бившия си тим Левски. Юношеският ни национал до 19 г. вярва, че скоро нещата на "Герена" ще се подобрят.Както е известно...

Якудза си направи официален сайт

Японската мафия Якудза пусна в интернет пространството свой сайт. Онлайн страницата е собственост на най-голямата мафиотска групировка в страната - "Ямагути-гуми", която миналата година пу...

ЕП препоръча на ЕК да внимава за усвояването на еврофондовете от България

Европейският парламент официално прие препоръчителен текст, с който призовава Европейската комисия да се захване по-сериозно с България и усвояването на еврофондовете от нашата страна. Основният въпро...

Две години затвор за кражба на портмоне

Районният съд в Сливен наложи присъда от две години зад решетките за 28-годишен мъж с инициали Й.С. На 13-ти октомври 2013 година той отнема неправомерно дамски портфейл с 240 лева и два мобилни тел...

Българската вълна на „Антистатик”

Българските артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс присъстват представително в програмата на международния форум. На тях е посветен третият фестивален ден на „Антистатик&rdqu...

Какво иска Путин?

/КРОСС/Световната дипломация е на ръба на нервна криза, въпреки данните, че руският военен контингент на границата с Източна Украйна е намален през последните дни. Конфронтацията продължава да е факт и страхът от война си остава, най-вече заради невъзможността да се намери знак на равенство между изострената ситуация и скритите намерения на самодържеца от Кремъл. Въпросът, който всички продължават да си задават, е: „какво иска Путин?"Докъде той смята, че може да стигне в противопоставянето си на Запада? И кога ще бъде реално възпрян? Цялото морално двусмислие на ситуацията се корени във факта, че Европа и САЩ не са готови за открита конфронтация с Русия и Путин го знае. Но и Путин знае, че би било безумие да вкара войски в Украйна - това не е нито Осетия, нито Абхазия. Такава инвазия предполага ответна украинска атака, продължителна „партизанска война", бурна реакция на Запада и дългосрочен провал на Русия. Ето защо новият руски самодържец използва своите войски по украинската граница като разменна монета в голямата дипломатическа игра. Какви други аргументи би могъл да извади Кремъл? Светът, с основание, става все по-дистанциран от „неотразимата привлекателност" на Путиновата „управляема демокрация". Само в екзотични „островчетата на приятелството", като в средите на българското русофилство, все още лелеят мечти как казаците ще напоят конете си от Перловската река

ЧЕЗ заяви, че не иска поскъпване на тока, а справедливост при формиране на цената

Компанията доставчик на ток за Западна България ЧЕЗ опроверга съобщение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като посочи в четвъртък, че не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, а призовава за по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия, което да гарантира интересите на крайните клиенти. Компанията призовава за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията. В законовия срок, в който електроразпределителните дружества трябваше да внесат ценовите си предложения за следващия регулаторен период, който изтече на 31 март, само снабдителят за Югоизточна България ЕВН обяви, че иска поскъпване от 7.9 на сто. Другите две дружества – ЧЕЗ и Енерго-Про -  не съобщиха публично предложенията си. В сряда вечер след заседание на парламентарната комисия по енергетика председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че в ценовите си заявления за новия регулаторен период от 1 юли 2014 г. ЧЕЗ и Енерго-Про предлагат поскъпване на дневната електроенергия с 13-14 процента. Предложенията на трите дружества за увеличението на цените на нощната електроенергия са тези за дневната, умножени по две, добави Боев. От ЧЕЗ обясниха обаче, че през последните години делът на компанията в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. вече е достигнал 0,9%. Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти. Подобна небалансирана структура на цената на електроенергията противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано. С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хиляди километра и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти. Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми  на електроразпределителната мрежа, заявяват от компанията. В предложението на ЧЕЗ са включени намален обем технологични разходи, които компанията очаква да направи при извършване на своята дейност за следващия ценови период. С последното ценово решение от 30 декември 2013 г. ДКЕВР намали признатите технологични разходи на електроразпределителното дружество от 10% на 8%, докато реалното им ниво за 2013 г. е 11,98%. То е постигнато благодарение на инвестираните в електроразпределителната мрежа 728 млн. лева в периода 2005-2013 г. Внесеното от ЧЕЗ предложение цели също покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността по лицензиите, както и на тези, които ще възникнат вследствие на въвеждането на балансиращия пазар. Разходите за балансиране са в размер на 6.5 млн. лева за "ЧЕЗ Разпределение България“ и 34 млн. лева за "ЧЕЗ Електро България“. В предложението си до ДКЕВР сме поискали да се намери справедлив компенсаторен механизъм, съгласно който средствата свързани със законовото задължение на крайните снабдители за изкупуване на енергия от ВЕИ да бъдат справедливо разпределени между всички крайни клиенти, присъединени към електроенергийната система, посочват още от компанияти и добавят, че не е редно само битовите клиенти и малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, да поемат цялата тежест. Предложението на ЧЕЗ е съобразено само с необходимите приходи за изпълнение на лицензионната дейност на дружествата и следват обявените от ЧЕЗ ценови намерения през месец февруари 2014 г. От ЧЕЗ съобщават, че от стъпването си в България през 2005 г. са внесли в българската икономика над 2 млрд. лева. С извършените инвестиции са обновени 30% от електропреносната мрежа, намален е броят на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009-2013 г., присъединени са 70 000 нови клиенти и се предлагат близо 100 вида услуги. В сряда Боян Боев обясни, че в ценовите заявления на дружествата, поне на пръв поглед, не е установено те да са включили некомпенсираните си разходи за "зелена" енергия за минал период, заради чието прихващане възникна спорът с НЕК, довел до начало на процедура за отнемане на лиценза на снабдителрните дружества. Боев посочи, че ценовите заявления на дружествата ще бъдат анализирани и до юни има много време да се установи дали те имат право да искат такова увеличение на цената на тока.

ФАО: Да спрем разхищението на храна

Според организацията с централа в Рим близо 1,3 милиарда тона храна или една трета от световната продукция се разхищава всяка година

Алекс Алексиев се кандидатира като независим евродепутат

Известният анализатор, коментатор и автор на книги Алекс Алексиев - син на убития през 1944 г. поет, художник и издател Райко Алексиев, ще се кандидатира като независим евродепутат, заяви той пред Фокус.
„За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Известният анализатор, коментатор и автор на книги Алекс Алексиев - син на убития през 1944 г. поет, художник и издател Райко Алексиев, ще се кандидатира като независим евродепутат, заяви той пред Фокус. „За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила.

Проф. Евелина Келбечева, историк: У нас шества пародия на историята на комунизма


Проф. Евелина Келбечева е преподавател в департамент "История и цивилизация" на Американския университет в България - Благоевград. Издала е трудове за българската история, включително за комунистически период. Интересите й включват политическата имиграция от България в периода след Освобождението до Първата световна война, историята на българската интелигенция между двете световни войни, Студената война в контекста на Балканите и България, прехода след 1989 г.  и др. През 2013 г. изнася лекции...

Лавров: Поведението на НАТО нарушава споразуменията с Москва

Руският външен министър поиска обяснение от Алианса за решението му да изпрати военни в Източна Европа

    


Да станеш част от екипажа на Регата за 30 дни


За любителите на ветроходството, които искат да се пробват във ветроходството и да усетят корабния живот с всичките му хубави и трудни страни, имат реален шанс да се качат на палубата на ветроход за цял месец и да са част от Регатата тази пролет. Ако се включат в т.нар. Практиканска програма – част от събитието "SCF Black Sea Tall Ships Regatta" 2014, което започва във Варна на 30 април.

Организаторът на събитието - международната организация Sail Training International (STI),...

Русия иска отговори за присъствието на НАТО в Източна Европа

/КРОСС/ Русия е изпратила до НАТО въпроси, свързани с плановете на алианса за подсилване на военното присъствие на територията на източноевропейските страни от блока, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти.  „Очакваме не просто някакви отговори, а такива, които да са основани изцяло на правилата, за които сме се споразумели", уточни руският първи дипломат. Няма никакви правни ограничения за придвижването на руските войски по територията на Русия и нашите западни партньори признават това, каза Лавров в коментар на критиките относно присъствието на руски военни части по границата с Украйна. Не бих искал тази тема да бъде преекспонирана, посочи руският първи дипломат: „Преди всичко трябва да смекчим реториката, която сега излиза извън всякакви рамки, отвъд границите на разумното и за пореден път ни насочва към мисълта, че тези, които се занимават с това, сериозно са се откъснали от реалността". Той потвърди, че един батальон от руските военни части, които са участвали в учение в Ростовска област в близост до границата на Украйна, вече се е завърнал в района на постоянната му дислокация в Самарска област. Същото предстои да се случи и с другите войскови части, след като изпълнят задачите, поставени по време на учението, допълни Сергей Лавров

Колата на Хетфийлд от Metallica спечели награда

В основата на впечатляващия Black Pearl е Jaguar от 1948 г.

    


ЧЕЗ предлагали не скок на тока, а промяна в ценообразуването

Дружеството се оплака, че има най-малък дял по веригата

Двама от задържаните варненци са крали лайсни с парктроници и от други коли

Двама от задържаните трима 18-годишни крадци на лайсни от два леки автомобила "Мерцедес Е320", са установени като извършители на още две идентични кражби, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Лайсни с монтирани на тях парктроници са били откраднати от лек автомобил "Мерцедес С220" и лек автомобил "Мерцедес Е270", паркирани съответно на ул.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 12 ч.:

- Днес започна регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в евроизборите.
- Парламентът одобри предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.
- Продължава сеизмичната дейност в Чили. Нов трус с магнитуд 7.8 по Рихтер удари северната част на страната тази нощ.
- Украинска...

Русия иска конкретни отговори за дейността на НАТО в Източна Европа


Русия е изпратила до НАТО въпроси, свързани с предстоящите действия на алианса в Източна Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти. "Ние очакваме не просто някакви отговори, а такива, които да са основани изцяло на правилата, за които сме се споразумели", уточни руският първи дипломат.

Той коментира още критиките относно присъствието на руски военни части по границата с Украйна, като каза, че Москва има право да размества силите си на своя територия и че те...

Отново 8.2 по скалата на Рихтер разтърси Чили

/КРОСС/Ново, трето поред земетресение с магнитуд 8.2 по скалата на Рихтер разтърси Чили. Епицентърът е бил на 85 км югоизточно от Куя. Властите разпоредиха на населението по западното крайбрежие да се евакуира спешно на безопасно разстояние, тъй като се очаква цунами около 06.40 ч. местно време (12.40 бълг. време). Досега са евакуирани близо 1 милион души. Президентът на страната Мишел Бачелет пристигна в Икике. Първата й спирка там беше при местните рибари, които пострадаха най-много след вълните от цунами. Разрушени са били близо 20 лодки. Въпреки бедствието държавният глава подчерта, че "реакцията на властите и населението е изключително адекватна и местните хора са се държали образцово". Преди това второ силно земетресение с магнитуд 7,8 разтърси северно Чили късно снощи, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Това е най-силният от серията вторични трусове след мощното земетресение с магнитуд 8,2 ден по-рано. Цунами достигна крайбрежието на страната. Вълни от 0, 7 м. са залели бреговете на Арика, Икике, Патаче, Антофагаста, Писагуа и още няколко града. Няма информация за разрушения.Тревогата за опаност от цунами вече е свалена за цялата страна. Хидрографската и океанографската служба към чилийските ВМС призовава гражданите, които вече са евакуирани към безопасни зони, да останат там, докато властите не обявят, че могат да се върнат по домовете си. Службата призовава хората да запазят спокойствие и да следят информацията по официалните канали

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване