Туристическата ни база е прекрасна, време е да помислим и за работната ръка

/КРОСС/ Държавните органи неглижират туризма като проспериращ отрасъл. Вече 20 години, пък и повече, винаги се твърди, че туризмът е приоритет на държавата, но наяве не е така. Туризмът е почти на 100% частен и може би това предопределя такова отношение. Това каза за БНР Веселин Налбантов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според него в много висши училища се преподава туризъм, но той е отдалечен от практиката: Ние не стоим на едно место, но държавата за това е държава да регулира някои неща. По целия свят, по който съм ходил, децата от 15-годишна възраст вече работят в тези отрасли - хотелиерство, ресторантьорство и т.н. При нас аз едва не бях осъден когато бях взел едно момиче, което вече е семейна, по настояване на майка й и баща й. Това, разбира се, няма да реши проблема с работната ръка. Имаме много училища и ние вече бранша ходим и търсим форми, по които да си сътрудничим, но, всичко това нерегламентирано, без стратегия, някак си не се получава, каза Налбантов. Ние сме туристическа и земеделска страна и е време да развием туризма. България има потенциал да привлече и всеотдайни работници от диаспорите си в Молдова, Украйна и Сърбия, смята специалистът. Според него, след като вече е създадена оляма материална база, трябва да се подобри и качеството на персонала. Държавата неразумно позволи да се строи на път и под път. Всички знаем, че това е така, но вече е факт. Имаме една голяма и добра материална база

Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток

В пленарната зала възникна спор за това дали да плащаме сметката си за ток, която оспорваме заради надписване, или да откажем плащането, ако се съмняваме, че електроразпределителното дружество ни мами. По време на дебатите на двата законопроекта на БСП за промени в Закона за енергетиката от ГЕРБ се обявиха против неплащане от страна на потребителите до изясняване на спора, защото това ще доведе до по-малко приходи за ЕРП-тата.

Бареков: Защо ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка до Филип Златанов

Приветстваме решението на съда относно ефективната присъда на Филип Златанов, но защо истинските подбудители и извършители ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка? Пита лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. 
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Филип Златанов е поредната жертва Приветстваме решението на съда относно ефективната присъда на Филип Златанов, но защо истинските подбудители и извършители ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка? Пита лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Филип Златанов е поредната жертва

Бареков: Защо ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка до Филип Златанов

Приветстваме решението на съда относно ефективната присъда на Филип Златанов, но защо истинските подбудители и извършители ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка? Пита лидерът на Приветстваме решението на съда относно ефективната присъда на Филип Златанов, но защо истинските подбудители и извършители ИФ, ЦЦ, ББ и РП не са на подсъдимата скамейка? Пита лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Филип Златанов е поредната жертва

Екатерина Закова: Вината на Златанов е установена безспорно

"Констатациите, които бяха направени в доклада, който изнесе комисията и беше приет в НС, напълно съвпадат и се материализират в произнесената днес присъда на Филип Златанов, бивш шеф на КПУКИ". Това зави пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по

Ужас! Релсите по пътя за Кулата се крепят на косъм! СНИМКИ И ВИДЕО

Инфраструктурата на БДЖ е в трагично положение и това вече не е тайна. Читатели на BNews.bg обаче се натъкнаха на фрапиращи случаи на разхлабени до неузнаваемост болтове на железопътните релси, които крият пряка опасност за живота на пътуващите с влак - и веднага ни сигнализираха.

Стартира конкурсът за наградите „Джон Атанасов“

/КРОСС/ Днес, 3 април, стартира конкурсът за наградата на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов. Отличията „Джон Атанасов" на Президента на Републиката за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии ще бъде връчено от държавния глава за дванадесета поредна година. От 2003 година насам призът „Джон Атанасов" отличава постиженията на талантливи млади български учени, чиито изобретения имат висок приложен потенциал. Конкурсът се провежда в три категории - Награда за обещаващ млад изследовател, Грамота за прилагане на научни постижения и проекти с висока обществена стойност и Грамота за ученици и техните преподаватели. За първи път всички участници, достигнали до финалния етап на конкурса, ще имат възможност да участват в менторски или в стажантски програми, а носителите на отличията „Джон Атанасов" - в научен проект на утвърден екип от специалисти. Така младите таланти ще имат шанс да участват в процеса на създаване на ново знание в академичните среди и в приложението на иновативни изобретения в практиката на реалния бизнес и в ежедневието на хората. Крайният срок за кандидатстване за отличията е 6 август 2014 година.

Британският гигант Kingfisher поиска да купи Mr Bricolage

Kingfisher (KGF) предложи 275 млн. евро, за да купи френската Mr Bricolage, която има магазини и в България, предаде Reuters.

Британската компания Kingfisher e номер 1 в Европа сред веригите магазини за стоки за дома от типа "направи си сам".

В четвъртък от компанията обявиха, че са започнали преговори с основните акционери на Kingfisher за изкупуване на акциите им. Kingfisher е предложила да придобие общо 68.1% от капитала на Mr Bricolage на средна цена от 15 евро на акция. Впоследствие компанията планира да предложи същите услоия и на миноритарните акционери.

Така сделката би била на обща стойност около 275 млн. евро.

От Kingfisher прогнозират, че целият процес вероятно ще приключи в края на финансовата 2014/2015 г.

Самарас: Гърция остави зад себе си най-лошото

/КРОСС/"Гърция остави зад себе си най-лошото", заяви министър-председателят Андонис Самарас в интервю за "Ройтерс" и обяви, че правителството му вече обсъжда пускането на облигации в близките три месеца. "Гърция се завърна", посочи Самарас и наблегна на факта, че преди две години страната му е била в центъра на икономическа нестабилност в района. "Бяхме една нестабилна страна в един относително стабилен район, сега ситуацията е съвсем различна - Гърция се е стабилизирала както политически, така и икономически, и има растяща нестабилност около нея", отбеляза гръцкият премиер. Самарас коментира и завръщането на Гърция на пазарите, като разясни, че времевият момент ще зависи от условията на пазарите. "Не изключваме вероятността да излезем на пазарите много по-рано, може би през първата половина на 2014 г.", допълни той. "Стигнахме до дъното и сега се намираме във възход, който е в самото начало, най-значимите думи сега са стабилност и растеж, не бива да се изпуска тази посока, напред и докрай, няма да вървя на зигзаг", обобщи гръцкият премиер.  

Национално турне Wickeda & The Top Stoppers

Цяла България вече тръпне в очакване на най-лудото и неочаквано музикално турне на годината. Неповторимите WICKEDA и хип-хоп формацията THE TOP STOPPERS стартират своята национална обиколка този уикен...

Томов: ЦСКА вече е стабилен финансово, направихме велико дело


Александър Томов обяви, че клубът е спасен, финансово стабилен, и определи свършената работа за велико дело. Той каза, че въпросът с лиценза е окончателно решен след погасяването на част от задълженията и преструктурирането на друга.

"ЦСКА е с положителен счетоводен баланс и вече е на зелена светлина. Но само това не е достатъчно. Целта ни е клубът да си върне европейският имидж", заяви Томов, представен от пресаташето на червените като главен акционер в ЦСКА.

Той обясни,...

Александър Томов: Лицензът на ЦСКА е спасен


Идеолотът на настоящото управление на ЦСКА Александър Томов заяви, че въпросът с лиценза на клуба е окончателно решен след изплащането на всички необходими за това задължения.

"ЦСКА е с положителен счетоводен баланс и вече е на зелена светлина", допълни Томов. Той причисли към изпълнените цели и обезпечение на задълженията към Националната агенция по приходите.

Томов представи имената на Петър Манджуков, Ивайло Манджуков и Емил Данчев като желаещи да купят голям пакет...

Плевнелиев: НАТО промени България и целия ни регион за добро

/КРОСС/ „Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион за добро", заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО" в София. "В бързо променящия се свят НАТО остава основният източник на стабилност", каза Росен Плевнелиев. Той определи Алианса като основна опора, която позволява укрепването на демокрацията и гарантирането на свобода и стабилност. Плевнелиев отбеляза, че разширяването на НАТО е отново на дневен ред, като България силно подкрепя политиката на отворени врати на Алианса. По думите на Росен Плевнелиев, приемането на България в НАТО преди десет години е не само държавнически акт на постигане на стратегическа цел на България, но е изцяло в интерес на следващото поколение. Президентът изказа благодарност на всички български политици и държавници, които са работили и са постигнали членството на страната ни в Организацията. В словото си президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-смисленият въпрос, който политиците трябва да си задават преди всяко свое действие, е как то ще се отрази на децата на България. „Как ще се отрази на следващото поколение, ако продължим да зависим от един доставчик на газ. Добре ли е за децата на България, ако системно недофинансираме Българската армия и нейните способности", попита държавният глава

Лекарският съюз: Здравната каса да публикува в интернет как харчи парите си

Всеки месец на интернет страницата на Здравната каса да бъде публикувана пълна информация за това как се харчи бюджетът на институцията. За това настояха от Българския лекарски съюз в писмо до директора на касата д-р Румяна Тодорова, в което уточняват, че плащанията на болниците и разходите за лекарства се осъществяват напълно непрозрачно.

Заякова: Вината на Златанов е установена безспорно

/КРОСС/ "Констатациите, които бяха направени в доклада, който изнесе комисията и беше приет в НС, напълно съвпадат и се материализират в произнесената днес присъда на Филип Златанов, бивш шеф на КПУКИ." Това зави пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, по време на дейността й Екатерина Заякова. Тя обясни, че присъдата е произнесена по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс, за извършени престъпления по служба, свързани със злоупотреба и превишаване на власт или нарушаване на служебни задължения. "Това, което показва ефективната присъда от три години и половина, при положение, че текстът на закона предвижда до 5 години, означава, че доказателствата са безспорни и установени по безсъмнен начин. Те доказват една вина в горната граница на предвиденото в текста наказание", каза още тя. Според нея от това могат да се направят няколко извода. На първо място по нейно мнение действително е извършено престъпление с една висока обществена опасност

Започва първият от 40 години насам основен ремонт на централната гара в София (видео)


След няколко неуспешни опита през годините днес започна ремонтът на централната жп гара в София.

Според правилата на конкурса, който беше обявен за ремонт на гарата, спечелилият го ще трябва за 26 месеца да модернизира сградата, пешеходния подлез, да постави нови перонни покрития и настилки, да изгради външен и вътрешен подземен паркинг, да повиши енергийната ефективност на сградата. Конкурсът беше спечелен от обединение между "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено...

Започва първият от 40 г. насам основен ремонт на Централна гара в София


След няколко неуспешни опита през годините днес започна ремонтът на центрланата жп гара в София.

Според правилата на конкурса, който беше обявен за ремонт на гарата, спечелилият го ще трябва за 26 месеца да модернизира сградата, пешеходния подлез, да постави нови перонни покрития и настилки, да изгради външен и вътрешен подземен паркинг, да повиши енергийната ефективност на сградата. Конкурсът беше спечелен от обединение между "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено...

Британска мегаверига иска да погълне Mr Bricolage

Kingfisher преговаря за дяловете на основните акционери във френската верига, предлага по 15 евро за акция

    


Русия иска НАТО да обясни за контингента в Източна Европа

Москва очаква “не просто отговор, а отговор, основан изцяло върху зачитане на правилата, съгласувани с нас“, заяви Сергей Лавров

Европарламентът призова Брюксел да затегне кранчето за България

Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали у нас е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР.
Като аргумент са посочени: „дълбоката загриженост на Европарламента от липсата на Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали у нас е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР. Като аргумент са посочени: „дълбоката загриженост на Европарламента от липсата на

19-годишна плува с вързани ръце и крака

19-годишната Ана Ломинадзе плува 25 м с вързани с белезници и вериги ръце и крака в Тбилиси. Тя направи това, за да постави нов рекорд на Гинес.
Виж снимките на 19-годишната Ана Ломинадзе плува 25 м с вързани с белезници и вериги ръце и крака в Тбилиси. Тя направи това, за да постави нов рекорд на Гинес. Виж снимките на

Прието: Без роуминг в ЕС

Европейският парламент (ЕП) гласува отпадането на роуминг тарифите от декември 2015 г. Това е част от по-широкообхватна законодателна инициатива на...

Иновация ще ни показва какво се случва около нас, докато вървим и пишем на телефоните си

Вече може да си отдъхнете, защото вървенето и използването на телефон, ще бъде по-безопасно и няма да ни разсейва. Apple патентова система, която...

Пътни проекти за над 30 млн. лв. стартираха в Смолянско

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева възобнови строителството на околовръстното шосе на Чепеларе и направи първа копка за...

Играчите на "Локомотив" (Пловдив) обявиха бойкот


Футболистите на "Локомотив" (Пловдив) обявиха бойкот заради нарастващото напрежение и несигурност за бъдещето на клуба.

Тази сутрин играчите на Александър Станков отказаха да тренират. Те се появиха на терена и след една обиколка се прибраха в съблекалнята.

Според неофициална информация, "железничарите" не са получили последните си две месечни заплати.

По-рано днес почетният президент на "Локомотив" Христо Бонев обясни, че няма никаква информация от и за...

"Газпром" увеличи още повече цената на газа за Украйна - до 485$


Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че ще увеличи още цената на природния газ за Украйна. "Ройтерс" коментира, че това става само два дни след поскъпването с над 43% на горивото за Украйна и допълнително притиска икономиката на западния руски съдед, която и без това е на ръба на фалита.

Новата цена ще бъде 485$ за 1000 кубически метра и ще започне да бъде прилагана през април, след въвеждането на нови износни мита.

Милер съобщи новината на среща с руския...

Леки понижения за индексите на Wall Street след серията макроданни*

Търговският дефицит на САЩ нарасна неочаквано през февруари, докато през март активността в сектора на услугите се ускори

    


Опасват Пазарджик с камери за видеонаблюдение за 200 хил. лв.

Община Пазарджик започва изграждането на система за видеонаблюдение на територията на града, съобщи кметът Тодор Попов. Местата, където ще бъдат поставени камерите ще се определят от експерти на областната полицейска дирекция с оглед на индентификационните потребностти, като възлови кръстовища, обясни градоначалникът. Община Пазарджик започва изграждането на система за видеонаблюдение на територията на града, съобщи кметът Тодор Попов. Местата, където ще бъдат поставени камерите ще се определят от експерти на областната полицейска дирекция с оглед на индентификационните потребностти, като възлови кръстовища, обясни градоначалникът.

Европарламентът иска решителна позиция на Европейската комисия по фондовете за България


Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали у нас е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР.
Като аргумент са посочени: „дълбоката загриженост на Европарламента от липсата на Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали у нас е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР. Като аргумент са посочени: „дълбоката загриженост на Европарламента от липсата на

Вузът на италианския елит набира варненски студенти

Един от най-реномираните италиански университети Università Cattolica del Sacro Cuore ще проведе информационна среща във Варна на 8 април от 19:00 часа в х-л Голдън Тюлип. UCSC е най-големият частен университет в Европа с 42 000 студенти и бази в Милано, Рим, Бреша, Пиаченца, Кремона и Кампобасо.

Мариан Кюрпанов изригна: Не съм гей, обожавам жените!

Моделът Мариан Кюрпанов се ожали в социалната мрежа, че го мислят за гей.

Руни: Не съм симулирал

"Швайнщайгер можеше да ме контузи", оправда се нападателят на Манчестър Юнайтед

    


Къща в село Левски и фургон в Игнатиево са изгорели

Вчера около 10:45 часа, е получен сигнал за пожар в къща в с. Левски, общ. Суворово. Причина за възникване на инцидента е небрежност при боравене с открит огън. Няма пострадали хора. Изгорели са 60 кв. м. покривна конструкция, съобщиха от пожарната за Moreto.

Injusa - бебешка триколка 3 в 1 Сити Трайк

http://bebe-best.com

Направете път!!! Зад Вас бързо приближава детска триколка Injusa City Trike. Красива, удобна и привлекателна тази детска триколка е подходяща за деца от 6 месеца до 3-4 годишна възраст.

С нея можете да се разхождате навсякъде - по паркове и градини, пред...

Продължава

Предлагат до 20% от месечния доход да идва от бонуси и премии

80% от получавания месечен доход на един работник да бъде гарантиран чрез основната заплата, а останалото да е плаващи възнаграждения като бонуси и...

Чрез писмо на Бинев НФСБ настоя за допълнителни промени в Изборния кодекс

/КРОСС/ Във връзка с дебатите за промени в Избирателния кодекс в полза на ГЕРБ, от патриотичния фронт около ПП НФСБ настояват за допълнителни промени в Изборния кодекс. "Избирателният кодекс има нужда от поправки, защото в сегашното му състояние той е невалиден- нарушават се задължителни европейски правила, Конституцията и препоръки за демократичност на избирателната система. Той бе приет след едно фиктивно обществено обсъждане, до което най-голямата извънпарламентарна сила - патриотичният съюз около ПП НФСБ не бе допуснат. В него участваше само назначената и удобна опозиция." Това се казва в отвореното писмо, което Слави Бинев изпрати до Миков, Манолова, Орешарски и медиите в България. "В резултат безспорен факт е Новият Изборен кодекс страда от недопустими нарушения, които го правят нищожен:- Лисабонският договор дава правомощия на ЕП да определи правила за европейските избори. В тези правила ЕП изрично забранява да има праг над 5% за допускане на партия в разпределението на мандатите за ЕП. В България според метода на изчисление на мандатите на новия ИК тази граница е 5, 9!- Нарушена е препоръката на Венецианската комисия, според която минималният срок за промяна на Изборния кодекс трябва да бъде поне 1 г. преди изборите, а в България го приеха 2 месеца преди изборите- Беше приета поправка в закона, според която опозицията не може да има свой член във всички избирателни комисии - ЦИК, РИК, СИК

ЕП иска спиране на евромилиардите за корумпирана България

Европейският парламент призова Европейската комисия сериозно да разгледа въпроса дали да не бъдат спрени всички еврофондове за България. Препоръката, която няма задължителен характер, е записана в приетия днес доклад на комисията по бюджетен към ЕП за изпълнен на годишният бюджет на Евросъюза за 2012 г.

В специална точка, озаглавена „Липса на напредък в България“, докладчикът Маркус Пийпер (ЕНП) припомня остро критичния мониторингов доклад за България от януари тази година и предлага ЕК да преразгледа генерално евросубсидиите за страната.

„Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“, пише в доклада.

„Ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове", коментира днес координаторът на групата на ЕНП в бюджетната комисия Ингеборг Гресле на пресконференция в Брюксел.

"ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат", каза Гресле. И добави: проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм.

"Трябва да построим политическа система. Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие", каза Гресле.

Найденов: Членството на България в НАТО е въпрос на идентичност

/КРОСС/ "Присъединяването на България към НАТО е въпрос на цивилизационен избор, продиктуван от нашата европейска идентичност и споделянето на евроатлантическите ценности на свободата, демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и пазарната икономика. В този смисъл членството в Алианса е и въпрос на идентичност." Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 3 април, при откриването на двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО", посветена на 10-та годишнина от членството на Република България в Алианса, която се провежда в Централния военен клуб в София. Министър Найденов заяви, че присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор е рационален и прагматичен избор за възможно най-надеждно гарантиране на интересите ни в областта на сигурността и отбраната и на външната ни политика. „Безспорно преди десет години ние постигнахме успех, който ще определи бъдещото развитие на нашата държава за десетилетия напред. Трябва обаче да си дадем сметка, че присъединяването ни към Алианса беше само спирка от един дълъг път, по който предстои още много да вървим", каза той. Министърът на отбраната припомни, че годините преди приемането на страната ни за член на НАТО са били решаващи за започването на реална трансформация на системата за отбрана, така че тя да бъде адекватна на новите реалности и в крайна сметка да заслужи доверието на българското общество

Неефективното харчене е причината за скандала във Фонда за лечение на деца

Министерството на здравеопазването още чака кандидатури за директор на фонда

    


Томов: Манджукови подадоха ръка на ЦСКА

/КРОСС/ Въпросът с лиценза на ЦСКА е разрешен, увери днес Александър Томов и успокои червените фенове На пресконференция на стадион "Българска армия" Томов обясни, че клубът вече е финансово стабилен и че е постигнал целите си за покриване на преките изисквания за решаване на най-спешните финансови проблеми. Томов разкри, че една от най-богатите фамилии у нас - семейство Манджукови, е подало ръка на ЦСКА. "С тяхно разрешение обявявам публично, че Петър Манджуков и синът му Ивайло помагат на ЦСКА. Те са едни от големите ни акционери. Познаваме ги като големи фенове на ЦСКА. Мога да ви разкрия и за Емил Данчев и негови представители. Става дума за по-солидни порции акции", заяви Томов. "Радвам се, че феновете не вярват на писанията. Вече се разбра, че не сме мошеници. Работим за доброто на ЦСКА, клубът вече е финансово стабилен. Приказките в началото за нулева година вече не важат, защото сме в челото в "А" група, гоним високи цели", добави Томов.  

ПРОМОЦИЯ

Лаптоп HP ProBook 455, A8-4500M, 15.6", 8GB, 750GB

Лаптоп HP ProBook 455, A8-4500M, 15.6", 8GB, 750GB - Може и на изплащане през TBI

Божидар Павлов е новият главен финансов мениджър на „ЕКО България”

Той работи в „ЕКО България” от юли 2006 г., като доскоро отговаря за финансовото планиране и анализ в компанията

Изложбата „Подай ръка на дете с аутизъм” беше открита в НС

/КРОСС/ Изложбата „Подай ръка на дете с аутизъм" беше открита в Народното събрание. Експозицията е под патронажа на Комисията по здравеопазването в българския парламент и се организира по инициатива на Пациентски организации „Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се" и Карин дом - Център за деца със специални нужди, обучителен и ресурсен център - гр. Варна. Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание Нигяр Джафер отбеляза, че е изключителна привилегия, макар и чрез изкуството си, децата с аутизъм да присъстват в сградата на Народното събрание, защото те възприемат света по различен начин и изискват много любов, доверие и време. По думите й трябва да се направят законодателни промени от здравна, социална и образователна гледна точка. Децата с аутизъм могат да бъдат виртуозни в изпълнението на сложни задачи, но нямат способността да се справят с прости неща и ние трябва да ги подкрепим, посочи Нигяр Джафер. Председателят на Комисията по образованието и науката Ваня Добрева допълни, че трудностите на децата аутисти не бива да се забелязват само на Световния ден за информация по проблемите на аутизма. Тя увери присъстващите, че законодателната институция ще работи всеотдайно за равнопоставеността на децата със специални образователни потребности. Тези деца искат да открият и да дарят любовта, която се намира в сърцата им, подчерта Ваня Добрева

Дума по дума със Силви Вартан

Б.р. - автобиографичният роман „Дума по дума“ на Силви Вартан е увлекателен набор от наблюдения, мисли, емоции и впечатления, композирани така, че да осигурят на читателя код към личността на най-обичаното „йе-йе момиче“ в България. „Все пак си оставам оптимистка“, обобщава тя, „когато си дадем труд да опознаем другия, ни става ясно, че в основата си всички сме еднакви, независимо от разликите в културата и произхода. Усещам го в пълна мяра всеки път, щом замина на турне: пея пред безкрайно разнообразна публика из целия свят, но емоцията всеки път си е същата, както и радостта да бъдем заедно.“  Силви Вартан е световноизвестна френска певица и киноактриса, родена в България. На седем годишна възраст тя напуска родината си, а десет години по-късно записва първата си песен в Париж. Тя е не просто една от гранд дамите на френската музика, а борбена и чувствителна жена, покорила интереса на милиони почитатели по света с неоспорим талант, елегантно сценично присъствие и благородство на духа. На 23 април в София ще се състои премиера на книгата с участието на самата Вартан. На 24 април в зала 1 на НДК тя ще изнесе поредния си концерт в България, на който ще представи легендарния албум „Силви в Нешвил“. Следва откъс от книгата в превод на Венелин Пройков.

Absence

Отсъствие
Отсъствието е непоносимо, жестоко е за онези, които остават. Във всекидневието то е най-тежко. Когато човек обича едни хора, изпитва потребност те да са до него. Поради моя занаят често пътувам и съм далеч от семейството си. Още от шестнайсетгодишна съм все нанякъде. Да, аз си избрах работата, обичам да съм на турне, да обикалям по света, но мигът на отпътуването винаги е за мен извънредно болезнен. Като разкъсване. Като отзвук от първото ми голямо отпътуване в посока към Франция. Подир много постъпки, въртели и страхове родителите ми бяха получили всички документи, необходими, за да заминем. Настъпи големият ден. Цялата рода се изсипа на перона, за да ни изпрати – бабите и дядовците ми, чичо Андре и леля Мия, която тихомълком пъхна някаква храна в чантата на мама. Аз бях толкова възбудена при мисълта, че се качвам във влак, че никого не виждах. Купето празно, аз си нагласих в него моята кукла Франсет, всичко ми харесваше, мама току снове между прозореца и нашите места, наглася плетения сандък и нещата ни. Обаче изведнъж вратите щракнаха и не знам аз ли, или баща ми и майка ми ме задърпаха към прозореца, понесоха ме натам да се сбогувам. В този напрегнат миг на трескаво суетене аз направо си отсъствах, бях другаде, и ето че сред облака пушек и грохота на тръгващия локомотив виждам дядо, с когото не съм се сбогувала, когото не съм целунала, който сигурно ме е търсил, докато чакахме. Моят дядо, скъпият ми приятел от детинство, който със звука на своя акордеон ме запали по музиката, който ми късаше круши от градината си и ми даваше швейцарските си цветни моливи… Едва диша, тича след влака, лицето му е обляно в сълзи, стъклото е помежду ни, очите ми се взират в неговите и разбирам, че никога вече няма да го видя, искам да му извикам „обичам те“, но думите глъхнат в гърлото ми. Влакът ускорява ход, ето че не го виждам. Не му казах „сбогом“.

Accordéon

Акордеон
Първият ми музикален спомен е особеният звук на дядовия акордеон – това беше инструментът на мъжете в рода ни, баща ми и брат ми също свиреха.
Всеки път, когато нашите канеха приятели, баща ми пееше и свиреше на акордеона. Затова ставам много сантиментална, когато чуя акордеон.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=09oU2BMzjAU[/youtube]
Aimer

Да обичаш
Разбира се, в мисълта на всеки първата дума е глаголът „обичам“, който свързваме със страстта, с нежността, с ...

Верано Азур розе спечели златен ритон на Винария 2014

/КРОСС/ Пет Златни ритона бяха дадени на тържествената церемония на 2 април вечерта в Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението. Спечелилото вино е произведено от собствени лозови масиви с контролиран добив, по класическа технология за производство на бяло вино от червено грозде. Сортът, използван за производството на Verano Azur Rose 2012 е Cabernet Sauvignon. Верано Азур е нов, модерен бранд , който отскоро се продава на пазара. Технолозите, създали това прекрасно вино разказаха, че VeranoAzur се произвежда от грозде, добивано от лозови масиви в региона на гр. Съединение. Дизайнът на бутилките и етикетите, както и вкусовите характеристики на всички продукти от серията, се доближават по стил до вината от Нов Свят. Ракии и винено бренди се състезаваха за приза „Голямо отличие", който е равностоен на винения Оскар, но се нарича „Златна фиала". В тази категория, голям златен медал спечели Пещерска гроздова ракия на "Винпром Пещера". Продуктът се прави от грижливо подбрани гроздови селекции, собственост на "Винпром Пещера" АД и висококачествени дестилати, които създават характерния й мек и хармоничен вкус. „Пещерска Гроздова" е емблема за традицията в качеството на българската ракия, което я прави №1 у нас. До момента Пещерска има спечелени множество златни медали и отличия от Винария и от престижни международни конкурси

Журналисти обсаждат МВР в подкрепа на Генка Шикерова

Журналисти излизат на протест пред сградата на МВР в 9:30 часа сутринта в петък в израз на солидарност с водещата на сутрешния блок по bTV Генка Шикерова. В нощта срещу сряда колата й беше запалена за втори път.

Конституционният съд образува дело за указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд образува дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК. Делото на КС е под № 6 от тази година. Искането е за обявяване на противоконституционност на указа на президента от 20.

Денят в снимки

Заек в германско поле и Жизел Бюндхен на бразилско ревю

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване