ЕК против плащането на 50% от разходите за лечение

Здравната система в България трябва да бъде реално реформирана и българските пациенти да имат реален достъп до качествено здравеопазване и да не заплащат сами над 50% от разходите си за лечение, пише в писмо Натали Шаз, началник отдел в Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ в Европейската комисия.

Без балове в училищата на 24 и 25 май

В училищата, в които има избирателни секции за евровота, не трябва да се провеждат никакви мероприятия на 24 и 25 май - нито в дворовете, нито в самите сгради. Това е написала в писмо до директорите им шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.
По нареждане на МВР това важи за всички училища, в които ще се гласува, трябваше да... В училищата, в които има избирателни секции за евровота, не трябва да се провеждат никакви мероприятия на 24 и 25 май - нито в дворовете, нито в самите сгради. Това е написала в писмо до директорите им шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. По нареждане на МВР това важи за всички училища, в които ще се гласува, трябваше да...

Базел разсипа от бой Валенсия в Лига Европа

  Базел разсипа от бой Валенсия в Лига Европа Базел разсипа от бой Валенсия в първия 1/4-финал от Лига Европа. Швейцарците победиха испанския си съперник с 3:0, въпреки че резултатът спокой...

Порто смачка Севиля за скромното 1:0 в първия 1/4-финален мач

  Порто смачка Севиля за скромното 1:0 в първия 1/4-финален мач С гол на Елаким Мангала в 31-ата минута Порто победи Севиля с 1:0 в първи 1/4-финал от Лига Европа. Отборът на Луиш Кастро то...

Късен гол на Бонучи успокои Юве за реванша с Лион

  Късен гол на Бонучи успокои Юве за реванша с Лион Ювентус победи с 1:0 като гост Лион в първи 1/4-финален мач от Лига Европа и направи важна крачка преди реванша на стадиона в Торино, кой...

Вигенин: „Южен поток“ ще има, но със забавяне

"Като цяло, никой не поставя проекта „Южен поток“ под въпрос, но, във време, когато политическите отношения станаха по-сложни, може да има отражение върху скоростта, с която се намират решения", заяви в интервю за "Ройтерс" външният министър Кристиан Вигенин.

Подготвителната работа така или иначе трябва да бъде извършена. От тази гледна точка не виждаме голяма заплаха за реализирането на този проект, но подчертавам - на този етап."

България, която енергийно е почти изцяло зависима от Русия би имала голяма полза от газопровода, но след анексирането на Крим от Русия бъдещето му е под въпрос, обяснява агенцията.

Вигенин уточнява, че преговорите между Европейската комисия и Москва са замразени, но техническите проучвания по "Южен поток" си продължават. Той отхвърля твърдения, че може "Южен поток" в крайна сметка да свършва в България, а не да достига до Италия и Централна Европа, понеже подобна промяна би го направила икономически безсмислен.

"Ройтерс" оценява думите му като по-оптимистични в сравнение с тези на Паоло Скарони - главен изпълнителен директор на италианската "Ени" (акционер в "Южен поток"), според когото бъдещето на проекта е "някак мрачно".

България подкрепа и други проекти като Трансадриатическия газопровод (ТАР) за газ от Азърбайджан, както и енергийния коридор Север-Юг на ЕС, но нито един от тях няма да донесе бързо решение на проблема ни, казва Вигенин. Страната е ускорила усилията си за разнообразяване на енергийните доставки, обмисля закупуване на втечнен газ от Катар или Израел и подкрепя строителството на терминал за разтоварване на такъв газ в Гърция, обяснява въшният министър. "Но въпреки тези мерки, в момента и за обозримо бъдеще нямаме друг източник освен този на руски газ и това е реалността, с която трябва да живеем."

72.72% от банковия капитал в България е притежание на чужди финансови институции

 Създаването на две нови държавни банки ще подпомогне растежа на индустрията у нас, посочват авторите на "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025"

 

Около 72.72% от банковия капитал в България към днешна дата е притежание на чужди финансови институции, се казва в "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.", която до дни ще излезе от печат. Авторите са водещи икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина. Книгата е с издател "Атлас Финанс" АД  и има за цел да формира политики по нова индустриализация на страната ни в периода до 2025 г. Инициативата за отпечатването на книгата е на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация на България.
За да има специализирани кредитори за новата високотехнологична индустриализация на България и ускоряване на икономическия растеж, авторите на книгата предлагат да се създадат две нови банки. Те трябва да стартират с най-малко 51% държавно участие, на принципа на публично-частното партньорство.

"Индустриалбанк" АД ще бъде специализирана банкова институция, като идеята е преимуществено да кредитира компании от секторите за високи технологии, фармация, както и проспериращи компании от „историческата промишленост”. Втората финансова институция - "Банка Биохран", ще има да цел да преодставя кредитен ресурс на хранително-вкусовата индустрия, в т.ч. етерично-маслената индустрия, биохрани и биоземеделие, биотехнологии, балнео, уелнес и СПА туристически компании.

В тези две банки трябва да бъде насочена цялата свободна парична ликвидност от държавните фирми и НАП. Тези банки под държавна гаранция ще могат да набират средства, както от страната, така и отвън за реиндустриализация под формата на облигации, смятат авторите на "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025". Новите банки ще функционират като самостоятелни финансови институти за финансиране на новата индустриализация чрез приоритетни отрасли и технологични ниши с висока добавена стойност.

 

"България има опит в създаването на отраслови банки. През 1987 г. започва децентрализацията на БНБ - създават се първите отраслови търговски трезори. От някогашните клонове на Централната банка година-две по-късно се появяват и първите частни трезори. Първата между тях е „Минералбанк”. През май 1989 г. с пари от Централната банка са създадени търговските трезори „Балканбанк”, „Стопанска банка”, Банка „Електроника”, Банка „Биохим” и други. Тогава се създават специализирани отраслови търговски банки за дългосрочно кредитиране само на съответните отрасли", се припомня в "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025".

Управлението на банките трябва да е двустепенно, като в надзорния съвет да доминират държавните органи. Капиталът на двете банки трябва да е адекватен на целта да се привлекат и управляват големи активи.

Бъдещ приоритет ще е изравняването на управляваните банкови активи от български банки и тези с чуждо участие. В настоящия момент активите на българските банки са около 17 милиарда или 27.28% от всички банкови активи. Това означава, че липсва връзка между националния промишлен и националния финансов контрол.

 

"Като се позовем на практиката на САЩ, Франция и Германия е уместно след пет години работа на отрасловите финансови институци, посредством БФБ-София  чрез Първично публично предлагане (IPO)  да бъдат продадени голяма част от акциите им, като държавата запази минимален дял от капитала и се позволи на гражданите при преференциални условия да закупят акции",  се посочва в "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025".
Електронен вариант на книгата може да бъде изтеглен от сайтовете www.financebg.com, www.atlasfinance.bgwww.atlasnet.bg и www.bg-wiki.org.

"Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025" ще излезе от печат под общата  редакция  на д-р  ик. Петър  Нейчев, dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев и проф. д-р ик. Асен Конарев, а авторите са: проф. д-р Ангел Гроздин, проф. д-р ик. Асен Конарев, доц. д-р Анастасия Шопова, ст.н.с. Владимир Рибаров, маг. юр. Венелин Йорданов, ст.н.с. д-р Георги Лафчиев, ик. Гинка Милушева-Калайджиева, маг. юр. Димитър Гишин, маг. Иван Божурин, д-р инж. Иван Нейчев, инж. Иван Петров, маг. Маргарита Лозанова, проф. д-р Начко Радев, инж. Нина Бояджиева, маг. Огнян Дечев, д-р ик. Петър Нейчев, инж. Петър Стайков, ик. Петя Иларионова, маг. Райна Бонева, инж. Стефан Гълъбов, dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев, маг. ик. Тихомир Тодоров, инж. Христо Христов и инж. Чавдар Младенов.

 

Почина Ганка Бешева, изкачила най-високите върхове на Европа

На 73-годишна възраст почина Ганка Бешева, една от най-изявените алпинистки в Пловдив, дългогодишен служител във ВСИ, съобщи marica.bg. Член на националния женски отбор по алпинизъм, тя е изкачила най-високите върхове на Европа и Балканите - Монблан, Елбрус, Мусала, Олимп. Ганка Бешева е съпруга на известния алпинист и писател доц. Сандю Бешев.
На 73-годишна възраст почина Ганка Бешева, една от най-изявените алпинистки в Пловдив, дългогодишен служител във ВСИ, съобщи marica.bg. Член на националния женски отбор по алпинизъм, тя е изкачила най-високите върхове на Европа и Балканите - Монблан, Елбрус, Мусала, Олимп. Ганка Бешева е съпруга на известния алпинист и писател доц. Сандю Бешев.

Бившият зам-министър научил за смъртта на сина си към 1 през нощта

Синът на бившия зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на ГЕРБ Димитър Георгиев - Юлиян, загина при катастрофа в София в сряда вечерта, както Синът на бившия зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на ГЕРБ Димитър Георгиев - Юлиян, загина при катастрофа в София в сряда вечерта, както "24 часа онлайн" вече писа. 20-годишният студент от Техническия университет карал мотора си по бул. “Симеоновско шосе”, когато към 21 ч го връхлетял мерцедес.

Хипер мерки за първите израелски туристи

Тази вечер при изключително засилени мерки за сигурност пристигнаха първите туристи от Израел. До засилване на мерките за безопасност се стигна след терористичния атентат на 18 юли 2012 година при който загинаха петима израелски граждани и един българин.

Президентът: Не съм се облагодетелствал

По-рано днес Софийски градски съд призна Филип Златанов за виновен по обвинението, свързано с Росен Плевнелиев - сигналът, който Златанов не е предоставил за публикуване

Десислава Терзиева ще подпише Споразумение за консултантски услуги със Световна банка

 Утре, 04.04.2014 г., министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и постоянният представител на Световна банка за България, Чешката Република и Словакия Маркус Репник ще подпишат Споразумение за предоставяне на консултантски услуги.

 

Уважаеми колеги,

Церемонията ще се състои от 12.00 часа в заседателната зала на четвъртия етаж в сградата на Министерството на регионалното развитие.

Руската икономика в капана на Кримската криза

В момента стратегията на Путин влияе отрицателно на руската икономика

Съдът предложи на варненец да сключи брак, за да отърве затвора

Варненец може да избегне затвора, ако сключи граждански брак с майката на децата си, пише сайтът Petel.bg.
Това стана ясно на предварително изслушване по дело, заведено срещу 25-годишен мъж от село Синдел. Преди три години той заживял с момиче, ненавършило 16 г. Двойката делила общо домакинство, водела съвместно съжителство, Варненец може да избегне затвора, ако сключи граждански брак с майката на децата си, пише сайтът Petel.bg. Това стана ясно на предварително изслушване по дело, заведено срещу 25-годишен мъж от село Синдел. Преди три години той заживял с момиче, ненавършило 16 г. Двойката делила общо домакинство, водела съвместно съжителство,

Глобиха Марин льо Пен, раздавала фалшиви листовки

/КРОСС/ Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен беше глобена днес с 10 000 евро за фалшиви листовки, предаде Ройтерс. Листовките били раздавани от сътрудници на нейния Национален фронт на парламентарните избори през 2012 г., а на тях бил изобразен съперникът й от крайната левица Жан-Люк Меланшон. Целта им била да покаже как Меланшон неправомерно уж агитирал на арабски език. Снимката на политика била придружена от надписа: "Няма бъдеще за Франция без араби - гласувайте за Меланшон". Льо Пен беше призната за виновна в измама заради кампанията, но адвокатът й каза, че тя възнамерява да обжалва решението на съда.  

Министър Десислава Терзиева стартира пътни проекти за над 30 млн. лв. в Смолянско

 Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева рестартира строителството на околовръстното шосе на Чепеларе и направи първа копка за рехабилитацията на 14 км от пътя Чепеларе-Соколовци.

В Чепеларе министър Терзиева заяви, че ще се изградят над 4 км нов път, като инвестицията е на стойност 10.5 млн. евро, осигурени по програма „Транзитни пътища V”.

„Амбицията е строителството да приключи за една година“, заяви Терзиева. Проектът е започнат преди повече от 10 години, но резултатът го виждате – път няма, а хиляди хора са принудени да търпят неудобства“, обясни министърът.

Изграждането на околовръстния път ще осигури изцяло ново трасе от входа до изхода на Чепеларе, ще изведе автомобилния трафик от центъра на града и ще подобри пътната безопасност в района. От новия път ще се възползват не само жителите на Чепеларе, но и туристите, пътуващи за Пампорово, както и бизнесът в региона. Трасето е важно и за останалите 9 общини в областта, чиито жители ще могат да го използват като основна пътна връзка с Пловдив.

В Чепеларе министър Терзиева съобщи, че с 1 млн. лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството, започва благоустройството на главната пешеходна улица "Васил Дечев" и ремонт на ул."Беломорска".

Министерството на регионалното развитие ще отпусне и още 700 хил. лв. за реконструкция на водопроводната мрежа в село Павелско. „Целта ни е да отремонтираме старата, заради която трите най-големи села в община Чепеларе – Павелско, Хвойна и Орехово, както и смолянското село Белев дол       всяка година през лятото и есента са на воден режим“, заяви Десислава Терзиева. 

Фирмите за бързи кредити: Бутат ни в сивия сектор

Целият пазар на бързите заеми, който се оценява на около 2 млрд. лв., може да влезе в сивия сектор и да бъде заменен от незаконни лихвари. В опит да оцелеят някои компании ще започнат да включват допълнителни застраховки и гаранции към кредитите, което ще направи формирането на цената по-непрозрачно. Целият пазар на бързите заеми, който се оценява на около 2 млрд. лв., може да влезе в сивия сектор и да бъде заменен от незаконни лихвари. В опит да оцелеят някои компании ще започнат да включват допълнителни застраховки и гаранции към кредитите, което ще направи формирането на цената по-непрозрачно.

Октай Енимехмедов си пожела политическа кариера

"Искам да бъда депутат или длъжностно лице, което се занимава с държавни въпроси… Всяко едно място, на което човек може да бъде полезен на интересите на народа. Готов съм да поема такава отговорност”, заяви Октай Енимехмедов в интервю пред Нова ТВ.

Не мога да скрия, че в бъдеше искам да видя генерали от турски произход в България, добави Енимехмедов, който през февруари 2013 г. нападна с газов пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган по време на конгреса на движението.
"Точно, когато говореше за гражданския контрол, се появи Октай, гражданина, и му насочи пистолет в главата и му показа, че не е толкова недостижим",  каза Енимехмедов, след като отговори утвърдително на въпроса дали е гледал записа от нападението над Доган. 

Октай Енимехмедов не се чувства унизен от това, че днес политиците се правят, че той не съществува, въпреки всичките му опити да влезе в диалог с тях. „Показах им, че не трябва да се взимат много на сериозно… Сега ме игнорират, след време може аз да ги игнорирам”, каза той.

Майли Сайръс ще пострада от санкциите срещу Русия

Майли Сайръс е на път да стане жертва на въведените от САЩ санкции срещу Русия, предаде Газета.ру.
Американската попзвезда и актриса има концерт във Финландия през май. Той е планирана на стадион, собственост на холдинг, контролиран от руските бизнесмени Генадий Тимченко и Аркадий и Борис Ротенберг. Майли Сайръс е на път да стане жертва на въведените от САЩ санкции срещу Русия, предаде Газета.ру. Американската попзвезда и актриса има концерт във Финландия през май. Той е планирана на стадион, собственост на холдинг, контролиран от руските бизнесмени Генадий Тимченко и Аркадий и Борис Ротенберг.

Десислава Терзиева: Готови са интегрираните планове за градско възстановяване и развитие

 Пред комисаря по регионална политика Йоханес Хан отстоявах позицията ни 67 града да бъдат включени за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Министър Терзиева припомни, че в понеделник е провела техническа среща с еврокомисаря, като една от темите на разговор е била оперативните програми. „Информирах еврокомисар Хан за хода на сегашната Оперативна програма „Регионално развитие”, както и мерките, които предприемаме за следващата - „Региони в растеж”. С Европейската комисия продължават разговорите, че трябва да се финансират проекти в  67 града, посочи още министър Терзиева.

Тя припомни, че експерти от ЕК са препоръчвали в неформални разговори градовете да се намалят на 6-7 вместо 67 или поне да отпаднат тези от 4-то ниво. „Това, което ние говорихме с комисар Хан в понеделник, бе как да се намери начин да защитим интегрирания подход за регионално развитие и да запазим 67-те града в списъка за финансиране. Продължаваме технически да разговаряме с Комисията и не отстъпваме от това, броят на градовете да бъде 67, така, както са били внесени от правителството на ГЕРБ”, подчерта министърът.

Десислава Терзиева изрази учудване от внушенията на президента Росен Плевнелиев по отношение на проведената среща между нея и еврокомисаря Хан и опроверга неговото изказване, определяйки го като несъстоятелно. „Напротив, ЕК е наясно и ние с нейните представители имаме едни и същи цели – намаляване на различията между регионите чрез растеж и създаване на работни места”, заяви Терзиева.

Регионалният министър съобщи, че вече са готови  интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на 36 града, като са проведени обществени обсъждания. Тези планове са предпоставка за осигуряване на финансиране на градовете от приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Терзиева отбеляза, че е  осигурено финансиране  за изработването на интегрираните планове и на останалите 31 града, които са от 4-то ниво. „В момента се възлагат и общините ги изработват. Всичко правим планово, в съответствие с изискванията на ЕК.”

Почина една от най-изявените ни алпинистки - Ганка Бешева

На 73-годишна възраст почина Ганка Бешева, една от най-изявените алпинистки в Пловдив, дългогодишен служител във ВСИ, съобщи marica.bg. Член на националния женски отбор по алпинизъм, тя е изкачила най-високите върхове на Европа и Балканите - Монблан, Елбрус, Мусала, Олимп. Ганка Бешева е съпруга на известния алпинист и писател доц. Сандю Бешев.
На 73-годишна възраст почина Ганка Бешева, една от най-изявените алпинистки в Пловдив, дългогодишен служител във ВСИ, съобщи marica.bg. Член на националния женски отбор по алпинизъм, тя е изкачила най-високите върхове на Европа и Балканите - Монблан, Елбрус, Мусала, Олимп. Ганка Бешева е съпруга на известния алпинист и писател доц. Сандю Бешев.

Нападателят на Доган: Искам да стана депутат!

Нападателят на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган Октай Енимехмедов поиска да стане депутат.

Ето листата на НФСБ

Листата на Национален фронт за спасение на България за изборите за Европейски парламент.

Продават на търг предмети от Титаник

/КРОСС/ Предмети от Титаник, сред които анотиран план на кораба за целите на разследването, вещи на пътниците и парче от голямото стълбище, ще бъдат предложени на онлайн търг, съобщи аукционната къща RR Оукшън, цитирани от АФП. Същевременно едно от най-примамливите неща на търга е последното писмо, написано на борда на Титаник. То е написано от Естер Харт през следобеда на неделя, 14 Апр 1912. Няколко часа по-късно Титаник се сблъсква с айсберга. В писмо до майка си Харт говори за проблемите, които има със стомаха и за това как е преминал денят й. Продажбата на 240 предмета, свързани с една от най-известните морски катастрофи, ще се състои от 17 до 24 април и аукционната къща в Бостън, щата Масачузетс, се надява тя да донесе между 700 000 и един милион долара. Най-скъпият предмет (25 000 долара) е сребърна купа, подарена на 29 май 1912 г. от една от оцелелите Маргарет Браун, на капитана Артър Рострън, който командвал кораба Карпатия, спасявал оцелелите. Малко парче от стъпало на голямото стълбище, взето в дните след катастрофата, е с начална цена от 1000 долара. Корабът Титаник потъна на 15 април 1912 г. край бреговете на Нова земя, Канада, след като се сблъска с айсберг, при което загинаха около 1500 души.  

ЦИК е на път да получи още един човек от ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има 20, а не 19 членове, както е сега, ако промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, бъдат приети и на второ четене. Със 73 гласа “за” от опозиционната партия и 31 от ДПС поправката вчера бе приета на първо четене от парламента. Депутатите от левицата и трима от “Атака” гласуваха “против” промяната. Пети Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има 20, а не 19 членове, както е сега, ако промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, бъдат приети и на второ четене. Със 73 гласа “за” от опозиционната партия и 31 от ДПС поправката вчера бе приета на първо четене от парламента. Депутатите от левицата и трима от “Атака” гласуваха “против” промяната. Пети

Министър Терзиева ще присъства на въвеждането в експлоатация на нови тролейбуси на столичния градски транспорт

 Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на 8 нови тролейбуса по линии на столичния градски транспорт, по покана на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. 

Събитието ще състои утре, 4 април, от 10 часа на пл. „Александър Невски“ (пред централния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“).
Превозните средства са първия транш от договорените общо 50 тролейбуса по проект „Интегриран столичен градски транспорт“, изпълняван по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. 
 

Британци: В Банско се живее по-добре от Париж

Банско е по-добро място за живеене от Париж, твърди класация на британския вестник “Дейли Телеграф”. “Много британски инвеститори изгоряха в популярния български ски курорт. Но сега, когато се установиха трайни цени, хората преоткриват чара на града, в който можеш да караш ски, да дишаш чист въздух и да ядеш като цар далеч по-евтино, Банско е по-добро място за живеене от Париж, твърди класация на британския вестник “Дейли Телеграф”. “Много британски инвеститори изгоряха в популярния български ски курорт. Но сега, когато се установиха трайни цени, хората преоткриват чара на града, в който можеш да караш ски, да дишаш чист въздух и да ядеш като цар далеч по-евтино,

Президентът: Не съм се облагодетелствал

Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може да не реагира в случай, когато пряко е засегнато името му. Това с...

Убит е борецът за права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг

Мартин Лутър Кинг Младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става...

Резултати от 1/4-финалите в Лига Европа

  Резултати от 1/4-финалите в Лига Европа Първите мачове от 1/4-финалите в Лига Европа бяха изиграни днес. Ето всички резултати и голмайстори: АЗ АЛКМААР – БЕНФИКА 0:1 0:1 Едуар...

Дони събира „Щурците” и ФСБ

Двучасово шоу, три биса и над 5000 души публика, чиято възраст варираше от 5 до 70 г. – така изглежда в цифри концертът на „Фондацията” в НДК завчера. Супергрупата на Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански създаде усещане за празник сред три поколения фенове.

Нов зам.-министър на правосъдието

Последните две години Маринов е бил адвокат в Русенската адвокатска колегия

Абортирала ученичка зарови плода в двора си

Ученичка на 16 години от шуменското село Златар, бременна в петия месец, абортирала в дома си и заровила плода в градината на дома си на по-малко от педя дълбочина. 
За скандалния случай постъпил сигнал до полицията във Велики Преслав и в сряда разследващи и съдебен лекар открили трупчето на момченце, което тежало под 600 грама. Ученичка на 16 години от шуменското село Златар, бременна в петия месец, абортирала в дома си и заровила плода в градината на дома си на по-малко от педя дълбочина. За скандалния случай постъпил сигнал до полицията във Велики Преслав и в сряда разследващи и съдебен лекар открили трупчето на момченце, което тежало под 600 грама.

Президентът иска яснота по "тефтерчето"

Президентът Росен Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу нещо производство, се казва в разпространено от „Дондуков" 2 съобщение след произнесената днес присъда за бившия председател на комисията Филип Златанов.

Бербатов иска да участва във филм, готов е да живее на улицата

/КРОСС/ Нападателят на Монако Димитър Бербатов даде интервю пред клубната телевизия на тима. Българският нападател говори както за играта си, така и за личния си живот. Сподели, че семейството му много харесва Монако, а самият той може и на улицата да живее, само и само да играе. "Чувствам се страхотно, защото всички, като се започне от играчите, треньора и останалите, които работят за клуба се отнасят много добре с мен и ме посрещнаха отлично. Аз съм малко срамежлив и не говоря много, но всички бяха много добри. И вече, когато започнахме да тренираме и да играем можех да покажа какво мога. За момента се чувствам много добре и нещата се развиват чудесно за мен и отбора", сподели българинът. На въпрос дали на семейството му му харесва Монако Бербатов заяви, че не само то, но и той самият харесват града, което за него било от изключително важно значение. "Мисля, че няма някой, който да не го харесва. Морето, хората, магазините, яхтите. Формула 1 ще бъде тук също. Ако трябва да бъда честен обаче за мен няма значение къде живея, стига да играя футбол. Мога да живея на улицата, само и само да играя", каза още той. "Играя така, както съм го правил през целия си живот. Опитвам се да правя различни и красиви неща, да играя както виждам аз нещата и мисля, че се справям доста добре", отговори той на въпрос как би описал играта си. „Не мисля, че трябва да бъда сравнявам с Ерик Кантона

Волейболният Миньор с втора победа от плейофите

Миньор Перник надигра като гост УНСС с 3:2 (25:18 ; 17:25 ; 25:22 ; 22:25 ; 11:15). Честито, Перничани!

Варненец може да избегне затвор, ако сключи граждански брак

Варненец може да избегне затвора, ако сключи граждански брак с майката на децата си, пише сайтът Petel.bg.
Това стана ясно на предварително изслушване по дело, заведено срещу 25-годишен мъж от село Синдел. Преди три години той заживял с момиче, ненавършило 16 г. Двойката делила общо домакинство, водела съвместно съжителство, Варненец може да избегне затвора, ако сключи граждански брак с майката на децата си, пише сайтът Petel.bg. Това стана ясно на предварително изслушване по дело, заведено срещу 25-годишен мъж от село Синдел. Преди три години той заживял с момиче, ненавършило 16 г. Двойката делила общо домакинство, водела съвместно съжителство,

Надписана с 50% сметка за ток няма да се плаща

Ако сметката за ток е по-висока с над 50% от средната за последните 6 месеца, клиентът може да възрази срещу нея и да не я плаща до получаването на отговор от енергото. Текстът бе обсъден от депутатите вчера като част от промени в закона за енергетиката, предложени от Явор Куюмджиев от БСП. Гласуването е днес едновременно с втори проект за Ако сметката за ток е по-висока с над 50% от средната за последните 6 месеца, клиентът може да възрази срещу нея и да не я плаща до получаването на отговор от енергото. Текстът бе обсъден от депутатите вчера като част от промени в закона за енергетиката, предложени от Явор Куюмджиев от БСП. Гласуването е днес едновременно с втори проект за

Кризата в Гърция си каза думата - повечето младежи живеят с родителите си

/КРОСС/ Младите гърци, които пострадаха тежко от кризата, остават все повече в семейното жилище. През 2012 г. 73% от гърците между 20 и 29 години продължавали да живеят при родителите си. През 2010 г. те са били 68%, докато средното равнище в ЕС е около 55%. В първите години от новия век децата в Гърция традиционно са напускали семейното гнездо, след като се оженят. Но с кризата старите навици се върнали и семейството служи като предпазна мрежа. В действителност рецесията засяга главно младите, тъй като 58,6% от хората на възраст между 15 и 24 години са били без работа през 2013 г., припомня УНИЦЕФ. Заради икономическото положение гърците имат по-малко деца отпреди. През 2011 г. раждаемостта е била 1,43 деца на жена спрямо 2,01 във Франция, например. По данни на Евростат през 2012 г. 27% от гръцките деца са живели в домакинство с ниски доходи, на прага на бедността и в положение на остри материални лишения. През 2011 г. в подобно положение са били 23% от младите гърци, съобщи Нова тв.  

Кризата си каза думата - повечето гърци живеят при родителите си

/КРОСС/ Младите гърци, които пострадаха тежко от кризата, остават все повече в семейното жилище. През 2012 г. 73% от гърците между 20 и 29 години продължавали да живеят при родителите си. През 2010 г. те са били 68%, докато средното равнище в ЕС е около 55%. В първите години от новия век децата в Гърция традиционно са напускали семейното гнездо, след като се оженят. Но с кризата старите навици се върнали и семейството служи като предпазна мрежа. В действителност рецесията засяга главно младите, тъй като 58,6% от хората на възраст между 15 и 24 години са били без работа през 2013 г., припомня УНИЦЕФ. Заради икономическото положение гърците имат по-малко деца отпреди. През 2011 г. раждаемостта е била 1,43 деца на жена спрямо 2,01 във Франция, например. По данни на Евростат през 2012 г. 27% от гръцките деца са живели в домакинство с ниски доходи, на прага на бедността и в положение на остри материални лишения. През 2011 г. в подобно положение са били 23% от младите гърци, съобщи Нова тв.  

Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Иновативна салфетка, иновативна луксозна кутия, иновативни сладки, иновативна стойка за слънчобран, креативни мебели, иновативна хотелска брава, иновативен речник за мобилни устройства, иновативна туристическа агенция и дори иновативна фокус група.... И така неясно с какви фокуси са раздадени над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма "Конкурентоспособност".   Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.   За скандала се разбра по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете.   Проблемът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации говорим в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.   Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.   Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което според юристи е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.   Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случая и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма "Конкуретоспособност". Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.   Като две капки вода   Най-екзотичното нововъведение е за "внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група". От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране.   "Инфо клас" ООД за проекта си "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 83.50 точки и 352 125 лева безвъзмездно финансиране. Докато преводаческата агенция "Ф.П.и Ко" ЕООД за проект "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 82.50 т. и 187 200 лева финансиране.   Според консултантски компании най-вероятно двата проекта са изготвени от един и същ консултант, като е приложена схемата copy-paste. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.   Абсурдите не свършват дотук. Мажоритарният собственик на "Инфо клас" Тодор Велев печели още един проект – "еВиза" за 236 250 лв., но с фирма "Перфект плюс", на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.   Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма "Ф.П. И Ко" Радинка Дякова е купила дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева от "Бизнес консулт груп" през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.   Да подпомогнем близките   Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си.   Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът според юристи е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.   Така съпругът и печели проект с дружеството "Централна енергоремонтна база" за "разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара". Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.   Финансиране получава и проект на ЕТ "Симеон Белелиев", който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект "Внедряване на иновативен продукт на световно ниво - smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара". Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.   Двойно финансиране   "АДД България" печели малко над 2 млн. лв. с проекта "внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси". Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.   Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.   Но "АДД България" не е случаен кандидат. Управител на дружеството е Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район "Източен", пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.   В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.   И иновативен автосервиз   "Алком ЕСС" пък печели финансиране от 293 289 лв. с иновации в автосервиз. Проектът на компанията е "повишаване на ефективността и конкурентоспособността на "Алком ЕСС" ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга".   Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившият шеф на Столичният общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ - Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.

Спор ДПС-БСП за тока

Между 4 и 5 млрд. лв. инвестиции трябва да направят енергийните компании, за да получават клиентите им качествен ток. 

Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Рамадан Аталай и председател на енергийната комисия към парламента по време на днешното обсъждане на промени в Закона за енергетиката, предложени от БСП. Те ще бъдат гласувани на първ Между 4 и 5 млрд. лв. инвестиции трябва да направят енергийните компании, за да получават клиентите им качествен ток. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Рамадан Аталай и председател на енергийната комисия към парламента по време на днешното обсъждане на промени в Закона за енергетиката, предложени от БСП. Те ще бъдат гласувани на първ

ДАНС не подслушвала депутати


Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не подслушва и не разработва депутати, увери председателят на ДАНС Владимир Писанчев, цитиран от БНТ. Днес той беше изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите по искане на депутатите от БСП Георги Кадиев и Георги Свиленски.

Имената на двамата, както и на бизнесмени и магистрати, фигурираха в документи, публикувани в новинарски сайт, от които се разбираше че са подслушвани разговорите им с общинския съветник от ГЕРБ...

Елизабет II се срещна с папа Франциск I

Преди срещата с главата на римокатолическата църква, кралицата и съпругът й принц Филип обядваха с президента на Италия Джорджо Наполитано

Строителството по курортите ще има и в разгара на сезона

/КРОСС/ Строежи и ремонти по Черноморското крайбрежие вече ще могат да се правят и в разгара на сезона, стига местната община да одобри подобно решение.Това стана ясно днес, след гласуване в парламентарната комисията по регионална политика на текстове от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене. Досега законът забраняваше да се извършва строителство и ремонт между 15 май и 1-ви октомври в населените места по морето. В същото време за курортните селища във вътрешността на страната нямаше такова ограничение, което кметовете от Черноморието приемаха като проява на дискриминация. Кметът на Поморие и негови колеги, които бяха на днешното заседание, изразиха задоволство от тази промяна, която престои да бъде гласувана в Народното събрание, уточни БНТ.  

Нашенец снима с Кийфър Съдърланд

Нашенецът, станал популярен с участието си в "Африка: Звездите сигурно са полудели", е балкански шампион по плуване и освен английски, говори свободно испански и италиански. В момента основно работи и живее в Лондон.

Отбелязваме 135 години от първата конституция

Приемането на Търновската конституция преди 135 години ще бъде отбелязано с няколко научни конференции, с издаването на монографии по темата и с безплатни концерти под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков.
В четвъртък в Народното събрание бяха валидирани юбилейни марки. Миков отбеляза, че в пощенското филателно издание е вписано ус Приемането на Търновската конституция преди 135 години ще бъде отбелязано с няколко научни конференции, с издаването на монографии по темата и с безплатни концерти под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков. В четвъртък в Народното събрание бяха валидирани юбилейни марки. Миков отбеляза, че в пощенското филателно издание е вписано ус

“Дондуков” 2: Президентът не е облагодетелстван

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу нещо производство. Това се казва в разпространено от „Дондуков" 2 съобщение след произнесената днес присъда за бившия председател на комисията Филип Златанов. „Напротив - това прекратяване вреди на репутацията на държавния глава", отбелязват от президентството. Златанов беше осъден на 3,5 години затвор във връзка с повдигнатото му обвинение за престъпление по служба. Той беше обвинен именно, че е осуетил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев, както и че е използвал комисията, за да разчиства сметки с неудобни хора по време на управлението на ГЕРБ. „Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може да не реагира в случай, когато пряко е засегнато името му", се казва в разпространената от президентството позиция. „Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента", се казва още в съобщението.  

Конституционният съд на Турция разпореди вдигане на забраната за достъп до "Туитър"

Конституционният съд на Турция постанови, че забраната на правителството на достъпа до социалната мрежа "Туитър" представлява нарушение на правата на гражданите. Съдът нареди забраната да бъде отменена, изпращайки съобщение до телекомуникационния регулатор TIB и Министерството на транспорта и комуникациите „да направят необходимото”, съобщи НТВ.

Специалисти сме на отворените вратички

Ние, българите, отдавна сме доказали, че обичаме да действаме на принципа на отворените вратички. По този начин много от нарушителите искат да отърват наказанието за престъпления и нарушения, които са извършили. Адвокатите им пък си прибират апетитните хонорари. Пример за това е спорната Наредба 30 за реда за установяване употребата на алкохол

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване