Кабинетът сложи отново съпруга на Ирина Бокова на шефско място в ЕБВР

Стефка Славова, директорът за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), е сменена най-неочаквано с решение на правителството, взета на подписи на 17 април тази година.   Самата Славова не е била уведомена нито, че се готви смяната й, нито, че такова решение е било взето. Мандатът й за поста още не е изтекъл, след като започна през февруари 2010 г. Дотогава тя е първият член на Борда на директорите на банката от България, както и председател на комитета по бюджет.   На мястото на Славова правителството предлага Калин Митрев, който вече е бил на този пост два мандата. Той е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.   Пред БНР в четвъртък Славова коментира изненадата си от уволнението и липсата на всякакви мотиви за него.   "Решението беше взето от МС на 17 април, аз разбрах за него една вчера (23 април), няма мотивация", заяви Славова.   "Самото решение е много странно. Пристигнах в България миналата седмица, бях в София цяла седмица, имах срещи в Министерството на финансите, на икономиката, както и с вицепремиера Бобева. Разговарям често с нея, знам ,че са доволни, тя каза, че върша отлична работа", продължи експертката.   "Ако имаше някаква мотивация, то е, че това е политическо назначение. Използва се моментът, че България и Полша правят ротация. Критики определено не е имало, аз работя добре с този кабинет. Дори е странно за мен, защото бях част от екип за подготвяне на нова стратегия. Поисках неколкократно срещи с премиера Орешарски и с финансовия министър, отказани бяха такива срещи. Очаквах решението да мине на редовно заседание на МС. В случая нямаше такова. Считам себе си за професионалист, те го знаят и може би затова нямаше мотиви", заяви още тя.   Самата Славова сменя Калин Митрев на поста, когато ГЕРБ идва на власт. Сега става обратното.   Митрев е първият шеф на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов, след което Виденов го изпраща в ЕБВР. На ръководни позиции в ЕБВР Митрев е и по времето на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.   Митрев е близък до Сергей Станишев и до депутата от БСП и икономически вицепремиер в кабинета на Виденов Румен Гечев.

Откриват изложба с авторски графики на Васил Петров в БНР

/КРОСС/ На 25 април, петък, от 14:00 ч. в мраморното фоайе на БНР ще бъде открита изложба с авторски графики на Васил Петров. Обичаният певец ще се срещне с журналистите около рояла, за да изпълни свои композиции специално за представителите на медиите.    

Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат: Паркирането в Борисовата градина - само с карта

- Защо ще се поставят пиломати (автоматични прегради за коли, б.а.) на входовете на Борисовата градина, г-жо Георгиева?
- През почивните дни в градината от към бул. "Драган Цанков" и ул. "Незабравка" влизат и паркират нерегламентирано десетки автомобили. Работим с един-единствен "паяк", чийто капацитет не е голям (12 коли на ден), и не можем да от - Защо ще се поставят пиломати (автоматични прегради за коли, б.а.) на входовете на Борисовата градина, г-жо Георгиева? - През почивните дни в градината от към бул. "Драган Цанков" и ул. "Незабравка" влизат и паркират нерегламентирано десетки автомобили. Работим с един-единствен "паяк", чийто капацитет не е голям (12 коли на ден), и не можем да от

Путин: Акцията в Източна Украйна е престъпление с последствия

Руският президент Владимир Путин заяви, че изпращането на военни в Източна Украйна от властите в Киев е престъпление срещу собствения им народ, което "ще има последствия", предаде Риа Новости.

20 % от българите живеят с под 213 лв. месечно

Всяко пето домакинство в страната ни живее в крайна бедност и не може да задоволи минимума от нуждите си. Това показват данни за първите три месеца на годината на синдиката КНСБ, който има практиката да изследва издръжката на живот на българите.

Гробът на Руфинка става туристическа атракция

/КРОСС/Гробът на героинята от прочутата родопска песен „Руфинка болна легнала" става туристическа атракция. След като изрови историята на изпятата трагедия и възстанови гроба на момата, сега Недко Пашамов се е заел да търси спонсори за асфалтиране на 3.5 км черен път до родното й село Попрелка. За ремонта на отсечката са необходими поне 200 000 лв., пише "Преса". „Гърците от камъни правят туризъм, а ние не можем да предложим историята си. Заради лошия път много малко хора стигат до Попрелка, а местните цял живот не са видели асфалт", казва Пашамов, който е председател на занаятчийската камара в Смолян. Той има намерение да регистрира сдружение на името на Руфинка, което да развива дейност в полза на туризма в родното й място. Чрез него ще се ремонтира пътя до селото, ще се облагороди гроба и ще организира събор за млади таланти, които ще се надпяват на поляните в селото с Руфинкината песен. Приказно красивата девойка Руфие Чакалова си отишла от този свят преди да навърши 20 години. В момата се влюбил Асан Кичуков от съседната махала Надарци. Двамата били от заможни семейства, сгодили се и решили да се оженят, но коварна болест покосила младата родопчанка напролет. Мъката на цялото село след смъртта й е изплакана в тежка народна песен. Единствено на гроба на Руфинка цъфти бяла кандилка - цвете, събрало силата на майчината любов и скръбта на жената, изгубила едничката си рожба

Оливия Уайлд роди момченце

/КРОСС/ Звездата от американския сериал „Доктор Хаус" Оливия Уайлд стана майка. Първородният син на актрисата и годеникът й Джейсън Съдейкис се е появил на бял свят на 23 април. "Дами и господа! Отис Александър Съдейкис напусна сградата (сградата съм аз)", написа щастливата майка на профила си в Twitter. Информация за това къде е било раждането и как се чувства актрисата не се съобщава. Малкият Отис избърза с две седмици с появата си. Терминът на актрисата бе за 4 май. Припомняме, че Уайлд и Съдейкис се сгодиха в началото на миналата година, а скоро стана ясно, че актрисата чака бебе. Именно това накара двойката да отложи сватбената си церемония за след появата на бебето.

"ЦКБ Сила" отпразнува своята 20-годишнина

Пенсионноосигурително дружество "ЦКБ Сила" отпразнува рождения си ден, като се похвали с 400 000 осигурени лица и над 700 млн. лв. по личните партиди...

Увеличават началната заплата на младите учители от 1 юли

Обсъжда се увеличението да е между 30 и 50 лв., съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова


Джокович ще става татко!

Тенисистът обяви новината във Facebook


Нийл Кларк: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

/КРОСС/ Известният западен публицист и журналист от The Guardian Нийл Кларк разсъждава по темата за двойния стандарт на американското правителство Объркан съм. Преди няколко седмици на Запад ни казваха, че окупирането на правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво, че хората, които го правят, са „продемократични“ протестиращи – тъй ги наричаха политическите ни лидери и журналистическият ни елит. Правителството на САЩ предупреди украинските власти да не употребяват сила срещу „продемократичните“ протестиращи, независимо от снимките, показващи някои от тях като неонацисти, замерящи полицията с коктейли „Молотов“, рушащи статуи и палещи сгради. Няколко седмици по-късно ни се казва, че хората, окупиращи правителствени сгради в Украйна, не са „продемократични“ протестиращи, а наопаки -“терористи“ и „сепаратисти“. Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари, а много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе абсолютно неприемлива през януари, а е приемлива сега? Повтарям: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне? Антиправителствени протестиращи в Украйна през зимата бяха посетени от видни западни политици, вкл. сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от ДД, те раздаваха курабийки

БНБ прие наредби за управление на рисковете в банките

Управителният съвет на Българската народна банка прие на свое заседание наредби за изменение и допълнение на Наредби № 2, 4, 11 и 20 на БНБ, както и нови наредби за капиталовите буфери и за управление на рисковете в банките, съобщиха от БНБ.

СЕМ посочи кои медии ще бъдат наблюдавани и как

Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент.

Петко Деведжиев е новият директор на ОД на МВР-Кърджали

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за директор на ОД на МВР-Кърджали  е назначен комисар Петко Деведжиев. Днес новият директор беше представен пред ръководния състав от зам.министъра на вътрешните работи Йордан Грамов.
Петко Деведжиев е роден на 13.05.1964 година в Кърджали. През 1987 година е завършил Академията на МВР с Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за директор на ОД на МВР-Кърджали е назначен комисар Петко Деведжиев. Днес новият директор беше представен пред ръководния състав от зам.министъра на вътрешните работи Йордан Грамов. Петко Деведжиев е роден на 13.05.1964 година в Кърджали. През 1987 година е завършил Академията на МВР с

Арменският президент обвини Турция в пълно отричане на геноцида

Арменският президент Серж Саркисян обвини Турция в Арменският президент Серж Саркисян обвини Турция в "пълно отричане" и непризнаване на масовите убийства на арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид, предаде Франс прес. Вчера Анкара за първи път изказа съболезнования за трагедията, но в официалното изявление на Реджеп Ердоган се подчертаваше,

Купете си списанието на стилист Капанов "Прическа и стил" - вече и с sms за 1.20 лв.

В MediaMall.bg вече може да закупите електронно списание "Прическа и стил" на стилист Капанов в PDF формат - включително като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg скоро ще могат да се закупуват архивни броеве на списанието.
От 1 май 2014 г. списание „Прическа и стил” започва да излиза изцяло в електронен вариант. В MediaMall.bg вече може да закупите електронно списание "Прическа и стил" на стилист Капанов в PDF формат - включително като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg скоро ще могат да се закупуват архивни броеве на списанието. От 1 май 2014 г. списание „Прическа и стил” започва да излиза изцяло в електронен вариант.

Произведение на Роулинг става сериал

/КРОСС/ Американският телевизионен канал HBO и BBC ще екранизират романа на Джоан Роулинг „Вакантен пост". Т. нар. „роман за възрастни" от създателката на книгите за Хари Потър ще бъде се появи на малкия екран като минисериал, като общата му продължителност ще бъде три часа. Със сценария се е заела Сара Фелпс. Режисьор на сериала ще бъде Джони Кембъл, а самата Роулинг ще е един от продуцентите на проекта. Действието ще се развива в „идилично английско селце с много противоречия". Работата по сериала ще започне това лято в Югозападна Англия.    

Пътуваме в миналото с Google

Вече 7 години продуктът на Google – Google Street View е достъпен за потребители, а света вече се е променил до голяма степен. Сега обаче към...

Среден (3) получи България за грижата си за децата


Среден (3). Това е оценката на "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата децата?", който беше представен днес от неправителствената Национална мрежа за децата. Оценката по скалата за оценяване значи незадоволително развитие и ограничен позитивен ефект за децата.

Докладът проследява държавните ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства през изминалата година. Той разглежда пет тематични области: детско участие, образование, семейство, здраве и детско...

Цецо Соколов пред Радио Доломити: Имам още 2 години договор с Тренто, искам да продължа да играя и да печеля

Изобщо не ме интересуват слуховете по мой адрес и по специално комерсиалните. Това заяви българският национал Цветан Соколов, тази сутрин по италианското Радио Доломити. "Винаги гледам да изпълня...

КНСБ: 20% от домакинствата живеят под линията на бедност

20% от домакинствата в страната живеят под линията на бедност. Това е едно леко намаление спрямо същия период на миналата година, заяви Виолета Иванова, изследовател в Института за синдикални и социал...

Виктория Джумпарова остана без приятел и дом

Тази вечер в Къртицата 2, Мисия „Перфектна памет” ще раздели супергероите по двойки, за да изпита бързината на ума и възможностите на паметта им. Различни текстове, задачи, забърза...

Новият главен архитект с идея за "Максуда"

Новият главен архитект на Варна Виктор Бузев има идея за бъдещето на „Максуда", която смята да отправи като официално предложение към кметската администрация. Това разкри най-новият член в екипа на кмета Иван Портних в предаването „Зала Пленарна" на Дарик.

Михаела Филева с рецитал на международния фестивал "Откритие 2014"

Михаела Филева и Никнейм, етноджаз формацията Михаела Филева и Никнейм, етноджаз формацията "Лот Лориен", Християна Дънкова и Амира са българските изпълнители, които тази година ще присъстват на наградите на международния попфестивал "Откритие". Той ще се проведе на 17 и 18 май на сцената на театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Там Филева и Никнейм ще представят баладата "Има ли начин".

Папазов инспектира новостроящата се част от АМ „Струма“

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов направи днес работна инспекция на новостроящата се част от АМ „Струма". В проверката участваха и заместник-министър Петър Киров, експерти от Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт", на бенефициента и др. Министър Данаил Папазов инспектира единият (от общо два) тунела, които се изграждат в рамките на лот 2 (Дупница - Благоевград). Проверката установи, че вече са положени и първите пластове асфалт на един от обектите на трасето - в близост до пътен възел Бобошево. Констатирано бе, че изпълнителят работи с добри темпове. Очаква се приключването на археологическите проучвания по част от обектите, за да може строителството да обхване цялото трасе. В тази връзка министър Папазов проведе среща с археолози, които работят по проекта. Те се ангажираха, че ще направят всичко възможно за приключване на проучванията в най-кратки срокове, за да освободят цялото трасе на строителите. По време на инспекцията на лот 4 (Сандански - Кулата) министър Данаил Папазов подчерта, че очаква по-голяма активизация от строителя по време на летните месеци. По думите му трябва да се направи всичко възможно за приключване на строителството в най-кратки срокове. „Със започването на летните месеци се активизира движението посока от и до Гърция, затова трябва да се осигури бързо и удобно придвижване", допълни министър Папазов

Футболистите на "Берое" се включиха в маратона на четенето


Футболистите на "Берое", водени от треньорския си екип начело с Патър Хубчев, се включиха в Маратона на четенето за Международния ден на книгата и авторското право в сряда вечерта. Старозагорци обявиха, че целта им е била да привлекат вниманието на децата към книгите.

"Цялото участие на клуба в кампанията цели да насърчи четенето сред подрастващите, да създаде интерес у тях към книгите, да привлече вниманието им с примера на техните идоли. С включването си в тазгодишния Маратон на...

Операцията, която постави началото на края на войната

През юни светът ще отбележи 70 години от Десанта в Нормандия


Tiesto идва за внушително парти на летище "София"

Събитието ще даде старт на фестивала Solar summer

Благой Найденов стана световен шампион по бокс за младежи

Той спечели златото пред десетки зрители и цигански оркестър


Борисов обсъди възможностите за бизнессътрудничество с ОАЕ

/КРОСС/ През 2015 г. Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) ще открият директен полет на Арабските авиолинии до София. Това стана ясно по време на срещата между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на икономиката на ОАЕ инж. Султан Саеед Ал Мансури. Срещата се проведе днес в Дубай и бе организирана благодарение на посланика на ОАЕ в Брюксел Сюлейман Хамид Алмазруи, който е в Емирствата специално за посещението на делегацията на ПП ГЕРБ, и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. В срещата участваха още народните представители от ГЕРБ и бивши министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Лиляна Павлова и Делян Добрев. „Директните авиолинии ще бъдат първата стъпка към разширяване на сътрудничеството между ОАЕ и България. Това ще доведе до увеличаване на потока от туристи, както и увеличаването на бизнес контактите между двете страни", посочи Борисов. Той припомни, че след посещението му в Катар като министър-председател на България, Катарските авиолинии също са разкрили директен полет от емирството до София. Бойко Борисов и инж. Султан Саеед Ал Мансури се обединиха около тезата, че България и ОАЕ трябва да работят за възстановяване на сътрудничеството в областта на земеделието и храните, което е било най-активно през 70-те и 80-те години. Министърът на икономиката на ОАЕ съобщи, че още през октомври ще посети България, заедно с бизнес делегация

Кмет отказа по-висока заплата

Кметът на Димитровград Иво Димов отказа заплатата му да бъде увеличена с 410 лева. Това се случи на вчерашната сесия на местните общинари, след като шефът им Стефан Димитров внесе докладна за повишението. Размерът трябваше да бъде закръглен на 2000 лева месечно.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с Кметът на Димитровград Иво Димов отказа заплатата му да бъде увеличена с 410 лева. Това се случи на вчерашната сесия на местните общинари, след като шефът им Стефан Димитров внесе докладна за повишението. Размерът трябваше да бъде закръглен на 2000 лева месечно. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с

Кметът Ванков пред Фрог: Бедственото положение е овладяно, чакаме Миков

Кметът на наводнената община Ружинци Венцислав Ванков успокои, че бедственото положение е овладяно. „Чакаме в 3 часа да дойде председателят на Народното събрание г-н Миков, за да вземем решение какво да правим. Обадете се тогава”, заяви пред Фрог нюз Ванков.

Симеон Едуард с първа награда от „Златна пролет“ 2014

/КРОСС/ Симеон Едуард, с авторската си песен „In the light", е носителят на първата награда от тазгодишното издание на конкурса за нова поп и рок музика на Българското национално радио - „Златна пролет". Галавечерта по връчването на наградите на 23 април 2014 г. в София лайв клуб се превърна отново в истинско музикално събитие. Пред публиката бяха представени 12-те номинирани песни, които демонстрираха завидно стилово и тематично разнообразие, а обявяването на наградените бе красива кулминация на конкурса и за участниците и за гостите - колеги, специалисти, меломани и приятели на поп и рок музиката у нас. 45-то издание на конкурса за нова поп и рок музика „Златна пролет" събра откровенията на 61 песни - нови, оригинални и различни - букет от съвременните търсения на българските творци в забавния жанр. БНР отстоява традицията да съхранява, продуцира и популяризира българската музика, а „Златна пролет" - останала най-старият действащ конкурс в България, се опитва всяка година да бъде стимул автори и изпълнители да създават модерни и качествени песни

От препиване се дебелее

Гуляите през уикенда допринасят за консумацията на допълнителни 6300 калории, сочи ново проучване

Окръжен прокурор изгоря покрай Ситнилски

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев получи дисциплинарно наказание "освобождаване от административна длъжност". Наказанието е във връзка със СРС-скандала от лятото на миналата година, когато в една медия изтекоха разговори на Ванчев с колегата му Емил Христов и Камен Ситнилски и Румен Боев във връзка с избора на членове на ВСС от прокурорската квота.

Откриха двойка черни дупки

/КРОСС/ Американски, китайски и германски учени откриха свързана двойка черни дупки. Дуетът се намира в галактиката SDSS J120136.02 300305.5, на 2 млрд. светлинни години от Земята. Откритието е направено с помощта на телескопа XMM-Newton на Европейската космическа агенция. Обикновено откриването на двойка черни дупки е изключително трудно, защото никакво излъчване не издава присъствието им. Учените от Института по радиоастрономия към обществото "Макс Планк", начело с Щефани Комоса, са засекли уникалните космически обекти благодарение на това, че те са разкъсали на части с гравитационните си полета близка звезда."В Космоса може да има цяла редица неактивни галактики, в центъра на които има бинарни черни дупки. Но е изключително трудно да се открият, тъй като никакво излъчване не издава присъствието им", каза Комоса. Учените смятат, че единствената възможност да се открият нови двойки черни дупки , е да се изчака, докато разкъсат някоя звезда. Именно в процеса на унищожаването й газът се нагрява толкова силно, че излъчва светлина на много дълги вълни, включително и рентгенови.

Стоян Братоев: Една стотинка не е отклонена от строежа на метрото

- Г-н Братоев, наскоро между общината и правителството имаше полемика около финансирането на третия лъч на метрото. Ще има ли средства за строителството му?
- Метрото е стратегически обект от националната сигурност и от 2000 г. досега всички правителства са давали средства за неговото строителство и съфинансиране. Сега общината поиска средства от - Г-н Братоев, наскоро между общината и правителството имаше полемика около финансирането на третия лъч на метрото. Ще има ли средства за строителството му? - Метрото е стратегически обект от националната сигурност и от 2000 г. досега всички правителства са давали средства за неговото строителство и съфинансиране. Сега общината поиска средства от

Икономиката на Испания отчете най-бързия ръст от шест години

През първото тримесечие БВП се е разширил с 0,4%, сочат данни на централната банка


Двама мъртъвци на столичния "Дондуков" по едно и също време

Двама столичани починаха на столичния булевард Двама столичани починаха на столичния булевард "Дондуков" почти по едно и също време, видя репортер на "24 часа". Първият - мъж на възраст между 50 и 60 години е починал в автомобила си мерцедес буквално пред сградата на Министерски съвет. За щастие той е успял да спре преди фаталния край и по чудо не се е стигнало до щети или жертви.

Облачността и преваляванията продължават и утре

През нощта ще се задържи облачно с валежи от дъжд, по-значителни в западните и планинските райони. Минимални температури между 9° и 14°. И утре ще има значителна облачност с превалявания, но валежите постепенно ще отслабват, а по-късно и ще спират.

Джоди Фостър се ожени за приятелката си

Само година била необходима на Двукратната носителка на "Оскар" за най-добра актриса ,Джоди Фостър, да се убеди, че нейната партньорка Александра е човекът, с когото иска да сподели живота си.

563,41 лв. месечно са нужни за издръжка на живот

563,41 лева на човек от 4-членно семейство са необходими за издръжка през първите три месеца на годината. Това означава, че месечно едно домакинство...

Животинска жестокост! Злобно куче обезобрази възрастен мъж в квартал Църква

Куче е нахапало възрастен мъж в пернишкия квартал "Църква". Инцидентът се случил на Великден, съобщи пред ZaPernik.com кметът на "Църква" Румен Петков.

Местният жител е бил нападнат на улица в квартала от домашно куче. Цялото тяло на пострадалия е нахапано. Човекът е около 60-годишен и все още се възстановява. Мъжът има рани по краката, корема и ръцете.

Кучето е собственост на жена от "Църква". Местните описват животното като...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване