Родни фирми в схема за измами и източване на социалните системи на Белгия и Холандия

/КРОСС/ Европейската мрежа за съдебно сътрудничество "Евроджъст" обяви, че е разбила организирана престъпна група за измами и източване на социалните системи на Белгия и Холандия. В нея са участвали и българи и румънци.Четирима холандци и двама румънци са били заподозрени, че от 2007-а година насам са наели нелегално над 100 румънски работници за строителния сектор в Белгия чрез верига от белгийски и български фирми. Работниците са били или формално командировани от български към холандски компании или регистрирани като самонаети към белгийски фирми. Други белгийски фирми пък са заподозрени, че са използвали тези румънски работници в нарушение на изискванията за временна заетост.Разследването е започнало в белгийския град Гент през 2012-а година, при проведената вчера съвместна операция на български, белгийски, румънски и холандски служби е било предотвратено унищожаването на важни доказателства. В четирите страни са били разпитани 42-ма души и претърсени 19 жилища и 30 строителни обекта, гласи съобщението на "Евроджъст", в което не се споменава за арестувани. В операцията в Белгия са участвали 70 полицаи и 60 социални иннспектори, предаде БНР.

Бележник 2014: Експерти и млади хора предлагат малки стъпки към голямата промяна в живота на децата на България

 Национална мрежа за децатa представи популярната версия на ежегодния доклад „Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“.  Той оценява изпълнението на ключови държавни ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства.

За първи път тази година Национална мрежа за децата представи две версии на Бележника. Популярнатацели да ангажира родители, учители, лекари, социални работници, както и всички хора, които се вълнуват от проблемите на децата в България. Традиционният експертен доклад е насочен към държавните институции и специалистите, които работят в сферата на политиките за деца и семейства.

 

Популярната версия и 5-те кратки филмчета, озвучени от известни актьори и журналисти, представят някои от най-спешните за решаване проблеми и отправят препоръки за преодоляването им. Чрез тях повече хора ще научат каква е актуалната ситуация с правата на децата в България; ще разберат как биха могли да помогнат всички български деца да имат семейство, сигурен дом, достъп до качествено образование, ефективна здравна грижа и приятелско към децата правосъдие.

Друга новост в Бележник 2014 е, че той включва и  младежка гледна точка към проблемите за правата на децата у нас. 10 младежи, които са доброволци и клиенти на организациите-членове на Национална мрежа за децата, са провели собствени проучвания и интервюта с представители на държавни институции, неправителствени организации и различни експерти, за да оценят напредъка на държавата в 5 конкретни ангажиментa: (Не)функционират ли училищните съвети на децата?, Кои са най-често срещаните проблеми при приемните родители?, Ефективна ли е работата на психолозите в училище?, Какви са предимствата и недостатъците на учебния план през погледа на ученици и учители? и Наличие и ефективност на „сините стаи“.

„Популярното издание представя многото нерешени проблеми в българското законодателство, отнасящо се до децата в България и показва как чрез малки стъпки можем заедно да допринасяме за подобрение на живота им в училище, когато са болни или са жертва на престъпление. Целта ни е да подчертаем ролята на всеки от нас в голямата промяна, от която се нуждае животът на българските деца. Надяваме се, че цялото общество ще обърне внимание на най-наболелите проблеми и правителството ще им даде приоритет, за да не бъде същата и следващата година оценката ни.“ – каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Двете версии на Бележник 2014 могат да бъдат изтеглени в pdf формат от нашия интернет сайт:www.nmd.bg






Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна.Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.


Здрава Стоева

Експерт „Маркетинг и връзки с обществеността“

Т: 02 988 82 07/02 444 43 80

M: 088 641 30 73

бул. „Витоша“ №58, ет. 4, 1463 София


Малайзия публикува доклада за изчезването на боинга

/КРОСС/ Премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак обяви, че предварителният доклад за изчезването на Boeing 777-200 ще бъде публикуван следващата седмица, съобщи CNN. Докладът вече е изпратен на експертната комисия на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Припомняме, че малайзийският боинг, изпълняващ полет от Куала Лумпур до Пекин, изчезна от радарите в нощта на 8 март. На борда му имаше 239 души.

Маджо погребал баща си през март. Опелото пазено в тайна - градове го охранявали

Починал е бащата на Младен Михалев – Маджо. Йордан Михалев е погребан в Силистра, а на погребението е присъствал и самият Маджо. Близки на семейството потвърдиха скръбната вест пред „Блиц“ и уточниха, че погребението е било в края на март.
То протеколо почти инкогнито. Запознати твърдят, че голям отбор бодигардове са охранявали изпращането на Починал е бащата на Младен Михалев – Маджо. Йордан Михалев е погребан в Силистра, а на погребението е присъствал и самият Маджо. Близки на семейството потвърдиха скръбната вест пред „Блиц“ и уточниха, че погребението е било в края на март. То протеколо почти инкогнито. Запознати твърдят, че голям отбор бодигардове са охранявали изпращането на

Дъжд с градушка наводни пътни участъци в Ловешко

Пороен, но краткотраен дъжд, придружен със силен вятър, гръмотевици и на места – с градушка, се е изписал и върху Пловдив; изключително тежко остава положението в три общини от област Видин – Чупрене, Ружинци и Брегово

РАП ИДОЛЪТ FAT JOE СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ СИ СИНГЪЛ JUST ANOTHER DAY В JIM BEAM CLUB СТУДЕНТСКИ ГРАД

 Пионерът на черните партита в страната Jim Beam Club Студентски град за пореден път посрещна на сцената си една от звездите на световната Hip-Hop & RnB сцена-Fat Joe. Изявата на хитовия изпълнител бе чакана месеци наред с нетърпение от многобройните му фенове най-вече поради факта, че това беше първото му гостуване в страната. Сред тях бяха и попзвездата Мария Илиева и рапърът Криско, които се бяха настанили във ВИП-сектора на клуба часове преди старта на концерта.

       Рапидолът кацна в София вчера в късния следобяд след своя изява в Германия, съпровождан от личния си DJ и поддържащ MC, като веднага след кратка почивка в изискан апартамент в петзвезден хотел се отправи към Студентски град. Кортежът от лимузини пристигна малко след полунощ в Jim Beam Club, където в специално подготвената луксозна гримьорна го очакваха марков алкохол, екзотични плодове и скъпо шампанско. Fat Joe демонстрира завиден професионализъм, като излезе на сцената под съпровода на взривяващо интро точно в уречения час.  Плейлистът на скандалния рапър буквално взриви публиката, тъй като в него бяха включени знакови негови хитове от самото начало на кариерата му до наши дни, както и специално подготвени ремикси на множеството му колаборации с други звезди на Hip-Hop & RnB  жанра като Chris Brown и Ja Rule. В момента, в който многобройните почитатели на звездата бяха достигнали до върховата точка на екстаза, Fat Joe изненадващо представи за първи път съвсем прясната си продукция “Just Another Day”, реализирана в сътрудничество с Rick Ross, French Montana и Tiara Thomas. Композицията безспорно притежава мощен хитов потенциал, тъй като съчетава класическото рап звучене на Източното крайбрежие с кадифените вокали на Tiara Thomas.

       След края на концерта Fat Joe се наслади за кратко на купона в Jim Beam Club, като между наздравиците с присъстващите родни звезди не пропусна да се снима с много от своите почитатели, както и да раздаде няколко автографа. Феновете му бяха приятно изненадани от факта, че славещият се с острия си език и безкомпромисен характер латинорапър въпреки късния час и натрупаната умора след натовареното му европейско турне, ги допусна до себе си и им позволи да се докоснат до частица от славата му.

Санирането почна с 2 години закъснение

С близо две години закъснение санирането на жилищни сгради по оперативна програма “Регионално развитие” най-после започна.
 Ще бъдат обновени два малки блока в столичните квартали “Изгрев” и “Захарна фабрика”, съобщи министерството на регионалното развитие.
Обитателите на двете сгради първи успяха да се снабдят с всички документи и да съберат С близо две години закъснение санирането на жилищни сгради по оперативна програма “Регионално развитие” най-после започна. Ще бъдат обновени два малки блока в столичните квартали “Изгрев” и “Захарна фабрика”, съобщи министерството на регионалното развитие. Обитателите на двете сгради първи успяха да се снабдят с всички документи и да съберат

Бионсе по-влиятелна от Обама, Путин и Меркел


Поппевицата Бионсе изпревари 26 световни политически лидери и се озова на корицата на влиятелното американско сп. “Тайм”, което обяви за 11-и пореден път списъка на най-влиятелните хора на планетата.
По традиция 100-те личности в списъка са разделени в 5 категории - титани, пионери, артисти лидери и икони. Бионсе води подредбата на титаните. Поппевицата Бионсе изпревари 26 световни политически лидери и се озова на корицата на влиятелното американско сп. “Тайм”, което обяви за 11-и пореден път списъка на най-влиятелните хора на планетата. По традиция 100-те личности в списъка са разделени в 5 категории - титани, пионери, артисти лидери и икони. Бионсе води подредбата на титаните.

Маджо погребал баща си през март. Опелото пазено в тайна, градове го охранявали


Починал е бащата на Младен Михалев – Маджо. Йордан Михалев е погребан в Силистра, а на погребението е присъствал и самият Маджо. Близки на семейството потвърдиха скръбната вест пред „Блиц“ и уточниха, че погребението е било в края на март.
То протеколо почти инкогнито. Запознати твърдят, че голям отбор бодигардове са охранявали изпращането на Починал е бащата на Младен Михалев – Маджо. Йордан Михалев е погребан в Силистра, а на погребението е присъствал и самият Маджо. Близки на семейството потвърдиха скръбната вест пред „Блиц“ и уточниха, че погребението е било в края на март. То протеколо почти инкогнито. Запознати твърдят, че голям отбор бодигардове са охранявали изпращането на

Лили Иванова се покри за ЧРД

Естрадната прима Лили Иванова потъна вдън земя за рождения си ден. Певицата изключи телефона си, за да пропусне вълната от поздравления на приятели и почитатели. В късния следобед на 24 април рожденичката, която вчера официално навърши 75, включи мобилния си апарат, но не вдигаше на непознати номера.

Отвлеченият в Славянск американски журналист е освободен?

/КРОСС/ Американският журналист Саймън Островски, който бе отвлечен от сепаратисти в Източна Украйна, е освободен. По телефона той е заявил, че се чувства добре, въпреки че е бил малтретиран, след като бе похитен в понеделник в Славянск, съобщи "Франс прес". „Ден и половина след похищението те махнаха превръзката от очите ми и развързаха ръцете ми, след което започнаха да се отнасят нормално с мен. Мисля, че съм бил специално следен от сепаратистите. Те имаха моя снимка, търсили са ме. Когато ме освободиха, просто дойдоха до мен и ми казаха: Вземай си нещата и се махай", обясни журналистът път за Донецк, веднага след като напусна Славянск.В Донецк той е очакван от екип на неговата медия VICE News. Според информация, публикувана в сайта gazeta.ru., самообявилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов е отрекъл новината за освобождаването на американския журналист. "Това не е вярно, никой не сме пускали. Аз ясно изразих своите искания", каза Пономарьов.

МВР погва измамница, излъгала, че знае къде е Валя

/КРОСС/ Полицията в Бургас ще заведе дело срещу измамница, която се свързала със семейството на изчезналата медсестра Валентина Иванова и дни наред го заблуждавала, че знае къде е.Непознатата се опитвала да изнудва за пари притеснената фамилия, разкриха разследващи. Най-нагло тя подхранвала надеждите на родителите, които отказват да приемат версията, че 25-годишната красавица се е самоубила. "Валя щеше да ми остави писмо", казва майка Пенка и добавя: "Призовете главният секретар на МВР да дойде тук. Дъщеря ми е отвлечена, има замесен трети човек."От полицията потвърдиха, че са викали майката и други близки на разпит. "За съжаление, версията, по която работим, е една, и тя е самоубийство. Проверяваме обаче всеки сигнал", каза източник от МВР.Медсестрата изчезна минути след полунощ на 15 април. Днес преди обяд във фейсбук се появи изненадващо съобщение от жена, представяща се като Тереза Бориславова Яйчева, което гласеше: "Успокойте се, момичето е открито."Няколко часа по-късно приятелят на Валя - Валентин Георгиев, пусна съобщение, че информацията е невярна и издирването продължава, пише „24 часа".

Спешна помощ покрива 76 на сто от общините

Спешна помощ ще има в 76 % от общините в България. По този начин ще се реши основният проблем с достъпа до този тип медицинско обслужване. Това стана ясно по време на дискусията "Спешната помощ - от проблемите към решенията", която се проведе в Бургас с участието на здравния министър д-р Таня Андреева.

Погват измамница, лъгала, че знае къде е Валя

Полицията в Бургас ще заведе дело срещу измамница, която се свързала със семейството на изчезналата медсестра Валентина Иванова и дни наред го заблуждавала, че знае къде е.
Непознатата се опитвала да изнудва за пари притеснената фамилия, разкриха разследващи. Най-нагло тя подхранвала надеждите на родителите, които отказват да приемат версията,... Полицията в Бургас ще заведе дело срещу измамница, която се свързала със семейството на изчезналата медсестра Валентина Иванова и дни наред го заблуждавала, че знае къде е. Непознатата се опитвала да изнудва за пари притеснената фамилия, разкриха разследващи. Най-нагло тя подхранвала надеждите на родителите, които отказват да приемат версията,...

„За ВЪЗРАЖДАНЕ на българската култура“

 Популярни творци от музикалните среди ще връчат предложенията си за промени в Закона за авторското право и сродните му права в Министерството на културата

 

Посланието „За ВЪЗРАЖДАНЕ на българската култура“ обедини редица музиканти, които застават зад каузата да бъдат създадени стабилни законови предпоставки за развитието на българската културата.

 

Нетрадиционният начин на общуване с държавните органи е продиктуван от желанието на българските творци да заявят волята си за създаване на оптимален механизъм за защита на авторските им права.

 

Връчването на предложенията на авторите ще се състои на:

 

25 април (петък) от 11:00 часа

пред Министерството на културата,

гр. София, бул. Александър Стамболийски 17.

 

 

 

Сред участниците ще бъдат Кирил Маричков, Иван Лечев, Румен Бояджиев, Ясен Козев, Калин Вельов, Гергана Турийска, Васил Гюров, Георги Енчев, Георги Арнаудов, Стоян Михалев, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, Рут Колева, музикантите от Акага, БТР, Остава, ръководството на Музикаутор и други.

 

 

 

 

 

За потвърждение и повече подробности:

Ирена Бекярова

тел.: 0884 506 610

имейл: press@musicautor.org

Азис разходи златни маратонки в Сен Тропе

Според слуховете, Азис си е купил яхта във френския град, а също и малка вила на брега на морето.

Border Monitoring: Български граничари са пребили сирийка и децата й

Правозащитната неправителствена организация Border Monitoring Bulgaria (BMB) алармира за насилие над бежанци, търсещи убежище в България. На 21 април в организацията е постъпил сигнал за пребита от полицeйски служители майка от сирийски произход с четири деца на българо-турската граница. Майката, която се е опитвала да премине на българска територия заедно с четирите си деца (на 10, 17, 22, 24 години), разказва: „Първоначално полицията поседя с нас, приеха ни и ни казаха, че ще ни отведат в бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха мило. След това обаче ни върнаха край турската граница и започнаха да ни бият. Дори 10-годишният ми син не беше пощаден; хвърлиха ме на земята, без да ми помогнат да се изправя...те залавят хора от селата и ги връщат (през границата).“ Семейството е настанено в турска болница: майката е със счупен крак, а едното й дете е с пукнато ребро. Случаи на насилие над бежанци са регистрирани и преди, твърдят от Border Monitoring Bulgaria.

Защо Европейският съюз ще оцелее

Форбс/ Стратфор

Европейският съюз вече от половин десетилетие е на колене, люшкайки се от ниски до негативни нива на икономически растеж и страховито високи нива на безработица. Резултатът беше частично разделение на Европа на държави, главно северни, които се справиха с кризата, и държави, главно на юг, които в някои случаи бяха изправени пред катастрофа, близка до статистическите нива от времето на Голямата депресия.

На югоизток Гърция беше най-тежко пострадалата страна, а България периодично е на ръба на политически хаос. Тези разделения на свой ред са огледално отражение на някогашните географски империи: Каролингската, Пруската, Хабсбургската, Византийската и Османската.

Национализмът, който често се проявява под формата на крайнодесни антимигрантски партии, също изживява възраждане - обезпокоителен знак, че са живи демоните на миналото, за които европейските елити смятаха, че са надмогнати по време на Студената война и най-вече през годините след рухването на Берлинската стена. Очевидно, тези промени се дължат до голяма степен на икономическата криза. Но не само, някои от тези явления са свързани с човешката психология.

Норман Маня, румънски писател в изгнание и преподавател в колежа “Бард”, описва как “съвременният свят е изправен пред своята самота и своите отговорности без илюзията на защитната зависимост или на фиктивната утопична свързаност”, така че, според него, всякакви видове изключващи, наподобяващи племенния начин на мислене нагласи оцеляват през 21 век и позволяват на хората да намерят смисъл в някакъв тип защитна група за солидарност. Имаме склонност да асоциираме това поведение с племенни или религиозни бунтове на места като Близкия изток или Африка, но и икономически западащата Европа не е имунизирана срещу такива мрачни развития.

Разбира се, национализмът сам по себе си не е лош, както обяснява изследователят от университета в Мериленд Владимир Тисманяну в книгата си от 2012 г. “Дяволът в историята: комунизъм, фашизъм и някои поуки от двадесетото столетие”: “Той (национализмът - бел. ред.) често се описва като архаичен, антимодерен, традиционалистки, накратко реакционен. Други интерпретации”, продължава Тисманяну, “го разглеждат като движеща сила за модернизиране на освобождението, идеология за колективна еманципация и източник на човешко достойнство и гордост.”

Имахме възможност да наблюдаваме облагородяващата страна на национализма в някои аспекти на украинското въстание срещу властта на неоцаристка Русия под управлението на Владимир Путин. Видяхме и реакционната страна на национализма в антиимигрантските движения в Европа. Понеже населението на Европа застарява, с течение на времето ще бъдат нужни все повече имигранти, за да осигуряват работници на европейските икономики. Така че, можем да очакваме крайнодесният плам да продължи, дори да се засили.

Причините да бъдем песимисти за европейския проект са няколко. Тромавата бюрократична машина в Брюксел, яхната от съревноваващи се национални интереси, е малко вероятно да достигне реформаторската енергия, небоходима за връщане на континента към здравия и устойчив растеж. Разликите в развитието между например Северна Европа, Иберийския полуостров и Балканите са твърде дълбоки, че да очакваме в обозримо бъдеще да се оформи Европа на една скорост.

През 21 век, без значение какво говори в момента президентът Барак Обама, САЩ, които са заети с Азия и Близкия изток, е малко вероятно да предоставят на Европа същия вид закрила в сферата на сигурността, какъвто й бяха предоставили през десетилетията след Втората световна война. Най-сетне, самото отчуждаване, характерно за постмодерния начин на живот, който има предвид Маня, ще изисква оцеляване на групови идентичности, които твърде често ще бъдат реакционни.

Наистина, в геополитиката необходимостта е по-важна от желанието. Икономически слабата и все по-яростно националистическа Европа - при това недостатъчно закриляна от САЩ - е олицетворение на бюрократични, психологически и стратегически необходимости. И все пак, дори желанието да не е по-важно от необходимостта, то все пак има голямо значение. Тъкмо това е причината Европейският съюз да има ...

Екзекуторът на Владислав Караилиев - Десислав Аспарухов ексклузивно пред zaPernik.com!

Лидерът на СДС Перник Десислав Аспарухов поиска оставката на досегашния председател ОС Перник Владислав Караилиев и го бутна от власт, след гласуване на съветниците на Перник. Какво каза Д. Аспарухов пред "За Перник" ден след оставката на годината, четете в интервюто:

Вие сте човека, който поиска и успя да реализира оставката на бившия председател на Общинския съвет? Доволен ли сте, че Владислав Караилиев падна от власт?
Това ще кажат перничани, чиято огромни очаквания бяха да се промени обстановката в Общинския съвет. Огромното напрежение, което бе между гражданите на Перник и Общинския съвет бе заради председателя. Мисля, че отговорихме на очакванията на огромна част от пернишкото общество. Телефонът ми не спира да звъни, в...

Продължава

За марихуаната и съдебните решения с любоФФ

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Преди време, когато медиите обявиха, че болен от множествена склероза е оправдан на първа инстанция, след повдигнато му обвинение за това, че е отглеждал две растения у дома си от чиято листна маса е приготвял извлек за лична употреба, ма не с идеята да фръкне мисловно нанякъде, а за да облекчи симптомите от иначе тотално нелечимата множествена склероза, ние лично бурно аплодирахме решението на съдия Галя Маринова от Районен съд Ловеч.

За съжаление, тогава така и не ни остана време да напишем нещо по въпроса. Аплодирахме решението, не само защото беше правилно и законосъобразно, а заради смелостта на съдия от малък съдебен район да постанови подобно, изключително непопулярно решение не само в правните среди, но и в управленските такива.

Независимо, че през България минава транзит дрога в количества кораби и тирове, у нас борбата с нарко търговията представлява преследване и осъждане на наркомани и най-любимата ни част – ученици, студенти и прочие млади люде хванати с по един или дори с по половин джойнт?

И всичко това на въпреки факта, че по цял свят медицинската марихуана се използва все по-широко, а дори в консервативна и доста задръстена Америка в отделни щати се продава свободно за лична употреба.

Повод за днешното ни дразнение е „новината“, че окръжния съд в Ловеч е отменил оправдателната присъда и е постановил решение с което е осъдил подсъдимия, като му е наложил наказание глоба в размер на 1000лв.

Не смятаме да задаваме, иначе сакралния въпрос за чий @@@ е тази присъда и какво точно се постига с нея.

Дори няма да питаме, тва дали е правосъдие изобщо, след като безспорно е установено, че подсъдимия не се е друсал, а е облекчавал симптомите от тежко и нелечимо заболяване.

И няма да го направим, не защото не знаем, че НК казва: „държане“ на наркотични вещества, а защото това решение няма смисъл, но пък за сметка на това е в пълен комфорт с мнението по въпроса на властта. Не бихме се учудили въобще ако съвсем скоро състава постановил осъдителното решение рязко се издигне в кариерата, щото у нас, така стават тия неща.

Дори, няма да споменаваме, че практикуващите юристи у нас масово не вдяват, че зад всеки един казус, стои не купчина хартия, а човешка съдба.

Не.

Ще ни се да зададем един риторичен въпрос от сорта на:

-А вие защо биете негрите?

Eй така, от скука.

На първо място, въпросният подсъдим Марин Калчев преди да се заеме с домашното отглеждане на марихуана е бил клиент на някой местен дилър.

Т.е. ако си беше купувал кротко необходимия му жмел нямаше да се прочуе със страшна сила.

Нямаше да му разбиват къщата униформени гавази и сега нямаше да е осъждан престъпник. Хем на никой не му дреме, дали си купува хероин или марихуана, която дори не пуши. Важното е да си плаща по трасето на свободния пазар.

Съвсем скоро, след като спира да си купува от пазара някой се усеща, щото тва не е ядрена физика и като спреш да си пазаруваш, явно си почнал да се занимаваш със земеделие в домашни условия, щото определено излиза по на сметка за ползвателите ако и това да бърка в джоба създадената стройна пазарна организация

След което „законът“ със страшна сила ти се стоварва върху главата.

И рязко от нелечимо болен се превръщаш в осъден престъпник, отглеждал наркотици у дома.

И те така.

На вас оставяме размислите по темата: кой, защо, как и прочие.

п.с. Псилютно сме убедени, че с тази осъдителна присъда нарко разпространението в района на Ловеч и околията не само се е видяло в чудо, но и е изчезнало изобщо.

От блога на Николай Хаджигенов, адвокат

Студената война ще се върне задълго

По мнение на “Новие известия” твърдото противостояние между Русия и САЩ може да се проточи задълго. Новата Студена война между нашата страна и САЩ, признаци за която бяха отчетливо видни през всичките последни няколко години, сега е близка като никога, пише руското издание

Вчера от Русия беше изгонена първият секретар на посолството на Канада Маргарита Атанасов. Представител на руското външно министерство го нарече отговор на изгонването от Канада на заместника на руския аташе Юрий Безлер. Руският дипломат свърза демарша на Отава, както и отказа на канадски визи за редица руски дипломати, с “деструктивната антируска позиция на канадските власти във връзка със събитията в Украйна и Крим”.

“Ако аналогична размяна на “любезности” (тоест изгонване на дипломати не за шпионаж, а фактически заради несъгласие с външнополитическия курс) последва и между Русия и САЩ, ще може да се каже, че отношенията между двете страни са се върнали във времената на Съветския съюз”, твърди изданието.

То уточнява, че призракът на новата Студена война между Москва и Вашингтон се е появил много преди референдума в Крим. След кратковременното “разведряване”, свързано с идването на власт на Барак Обама, отношенията между двете страни приблизително от 2011 година (от времето на свалянето на Муамар Кадафи в Либия и началото на гражданската война в Сирия) постоянно се влошаваха.

Обаче дори в пика на това влошаване (зимата и пролетта на 2013 година, когато един след друг започнаха да се късат двустранни договори, действали в течение на много години) противоборството между Русия и Америка, независимо от твърдата реторика и от двете страни, изглеждаше като на игра.

По-скоро и двете държави си даваха вид, че се борят помежду си. Ярък пример е прословутият закон “Дима Яковлев” и свързаната с него шумна кампания в Русия. По любопитно стечение на обстоятелствата руските власти се загрижиха за борбата с платеното осиновяване на руски деца в САЩ тъкмо след като в Америка бяха предприети цяла редица мерки, които фактически ликвидираха този бизнес. Но след кримските събития изглежда че и двете страни се нахвърлиха една срещу друга на сериозно, смята вестникът.

В Деня на защитника на отечеството 23 февруари на митинг в Севастопол Алексей Чалий беше провъзгласен за “народен кмет” и се появи съобщение за създаване на отряди за самоотбрана от доброволци. И буквално същия ден в САЩ се първи път се заговори за санкции срещу Русия. Последваха три президентски указа - на 6, 16 и 20 март със списъци на конкретни лица, срещу които се въвеждат санкции - замразяване на банкови сметки и собственост. Американските списъци се оказаха доста по-внушителни от приетия от ЕС.

Вярно, във всички укази се подчертава, че става дума именно за физически лица и техните активи, не и за компании, които те може да управляват, което отваря за засегнатите бизнесмени възможност за маневриране. Освен това се подразбира американска финансова блокада за посочените лица без сътрудничество с други държави.

Посланикът на Швейцария в Русия Пиер Хелг в интервю за вестника заяви, че неутралната страна не се е присъединила към санкциите, а само е въвела някои ограничения, за да не може да бъде използвана за заобикалянето на санкциите. “Европейците, така да се каже, се стараят да пуснат напред САЩ, за да видят, какъв ще бъде ефектът от санкциите”, отбеляза за изданието политологът Алексей Макаркин.

Според “Новие известия” Москва изглежда вече е начертала “червената линия”, след която ще последва твърд отговор. “Ако Канада или НАТО предприемат безумни постъпки, като санкции срещу наши банки, разбира се, ще се наложи да отвърнем със същото”, заяви за агенция Блумбърг руският посланик в Канада Георгий Мамедов. Потенциални жертви на руския отговор може да има много. Броят на американските компании, работещи в Русия, е огромен, макар ...

Стоянович отиде при Вартан с букет градински лалета

София /КРОСС/ Хубаво е, че винаги се връщате у дома, госпожо Вартан - с тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович поздрави Силви Вартан по време на репетицията ѝ за концерта в НДК. Минути преди началото на концерта министър Петър Стоянович поднесе букет градински лалета на именитата ни сънародничка и пожела да получи автограф в току-що издадената биографична книга „Дума по дума". Силви Вартан не скри вълнението си от срещата с министъра на културата и благодари за вниманието. „Щастлив съм да Ви приветствам с добре дошла на родна земя и да Ви уверя, че българските Ви почитатели с радост очакват да чуят Вашите красиви песни. Поздравявам Ви за всеотдайността, силата, енергията и любовта, които винаги съпътстват Вашите срещи у дома. Когато пеете химните за истинската любов и носталгия по родния край и близките, Вие носите вдъхновение и обич. Благодаря Ви, че докосвате сърцата на хиляди българи" - с тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович пожела успех на концерта ѝ тази вечер.

Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост

На първо време получаваме 4200 страници негови спомени

Не е задължително да се обясняват имена като Симеон Радев, ама все пак: авторът на „Строители на съвременна България”. След кончината на сина му през 2010 експертите архивари откриват в семейния апартамент 54 кашона и куфара с документи.

Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост и дори като обем. Сензационно ли е? По всички медийни мерки – да. Само че как да се направи от такъв факт българска медийна сензация? Слухът за такава е комай ликвидиран.

Безценното: неизвестни ръкописи и кореспонденция. Най-обемното са спомените. Те ще излязат в 7 тома с по около 600 страници. Почват с ученическите години и стигат до края на септември 1918. Заглавието „Лица и събития от моето време” е оригинално негово.

В първи том като една от петте му части са „Спомени от Македония и Цариград”, основният дял от които се появи през 1967 като „Ранни спомени”. Цочо Билярски и Красимир Каракачанов дешифрират кошмарния почерк на Радев.

„Само с Марко Тотев тъй ще стане” е оригиналната негова реплика – споделена лично от него, Марко Тотев и записана от Симеон Радев в „Лица и събития от моето време”, том 1 (изд. „Захарий Стоянов”).

И тази реплика на вечния кутсузлия няма нищо общо с медийната версия за комарджийството на самия  Тотев, а със съдебното дело по повод на пенсионирането му след кариерата на окръжен управител по Стамболово време. И поводът за репликата е една нула, която се появява криминално в документ с дата 1 февруари. Е, тя станала 10 февруари. Случаят е между куриозитета в спомените на Радев.

След спомените ще чакаме неизвестните „Увод в Строителите на съвременна България”, „Иван Вазов до връщането му от емигрантство. Животопис“, „Великите сенки” – за бележити българи и негови съвременници, книга за Левски, за Освобождението, за дипломатическата история и свързаната с нея кореспонденция, останалите писма.

От Книжен Ъгъл

Защо за Великден не идват туристи на румънското Черноморие

Балчик е една от най-привлекателните дестинации за кулинарните туристи от Румъния. Снимка: Булфото

Имат излаз на едно и също море, а географията, температурата на водата и времето са приблизително еднакви. Въпреки това българското Черноморие привлече за Великден хиляди румънски туристи, докато броят на посетителите на румънското Черноморие бе близо до нула. Иначе в този период плажът в Румъния е една огромна строителна площадка и приют за бездомни кучета.

Трудно можеш да откриеш по Великден турист в румънските черноморски курорти. В Мамая - най-популярният курорт, бяха отворени няколко хотела, но става дума за онези, които работят целогодишно. Някои от тях имаха специални оферти за този период, които включваха спа и екскурзии до туристически обекти в района. В южната част на крайбрежието бездомни кучета и откъртените мазилки заеха мястото на туристите.

“Не сме традиционна дестинация за великденските празници”, уточни Корина Мартин, председателка на Асоциация Крайбрежие-Делта на Дунав. За Великден има малък брой семейства, които искат да прекарат няколко часа или няколко дни на спокойствие на брега на морето. “Румънците ходят в този период по долината на река Прахова, в Буковина или в района на Сибиу. И без това, сезонът се открива официално на 1 май”, подчерта Корина Мартин. Цифрите говорят само по себе си: макар че хотелиерите приготвиха на морето 2 000 места за настаняване, само 10 процента от тях бяха резервирани.

Но, ако във вътрешен план бе катастрофа, курортите по северното черноморско крайбрежие на България бяха предпочитаното от румънците място. Балчик - град, намиращ се северно от Варна, е сред предпочитаните дестинации от румънците. В един от хотелите в Балчик, един поп посети ресторанта, за да благослови приготвената за туристите храна. В Албена дойдоха близо 2 000 румънски туристи, според българската телевизия bTV.

Много стаи вече са запазени от румънци за периода 1-4 май, твърди сайтът новините.ком. Туристите, които избират България казват, че го правят заради по-ниските цени, качествените услуги и развлеченията в района. На румънското крайбрежие, ако времето е лошо, трудно можеш да намериш нещо интересно за правене, за да запълниш двудневна или тридневна почивка.

В северната част на България най-голямата атракция за румънските туристи е Дворецът в Балчик, построен през 1924 г. от кралица Мария. “Туристите идват в Балчик от носталгия, но и защото е чудесен курорт, с живописен залив”, казва Жени Михайлова, директор на Двореца. За туристите в Балчик хотелиерите се подготвиха подобаващо: доведоха дори свещеник, който благослови храната, както и туристите.

Румънските хотелиери казват, че ще вземат реванш по време на миниваканцията около 1 май. В този период на румънското крайбрежие са очаквани над 30 000 туристи, повечето в Мамая. “За 1 май, както обикновено, привличаме голям брой туристи от Румъния, в сравнение с която и да е дестинация, в страната или в чужбина”, заяви Корина Мартин.

Румънското крайбрежие е избягвано заради пет по-значими проблема: липсата на развлекателна инфраструктура, която да компенсира лошо време; високите цени в сравнение с тези на конкуренцията; услугите, от които обикновено има още какво да се желае; липсата на традиции за привличане на туристи и специалните оферти на българското, гръцкото или турското крайбрежие.

Докато румънското крайбрежие изглежда е изгубило битката с българското в привличането на румънски и чуждестранни туристи, Трансилвания се превръща лека-полека в един от най-интересните брандове на европейско равнище. Британски експерти в сферата на туризма твърдят, че след 20 години Трансилвания ще се конкурира с Анталия или с Тоскана. Тази тенденция бе потвърдена вече и от представители на румънски агенции, които привличат чуждестранни туристи. Причините, поради които Трансилвания стана важен туристически бранд, много.

Трансилвания стана известна в целия свят благодарение на романа на ирландеца Брам Стокър “Дракула”. Митът за пиещия кръв вампир привлича всяка година десетки ...

Дълго и мъчително възстановяване заради орязаните заплати в Испания

Ройтерс

Кармен Колядо пере болнични чаршафи в Мадрид от 11 години. Сега почти половината й колеги са уволнени, а 61-годишната жена, която има внуци, пере същото спалното бельо, болнични престилки и кърпи, както преди, но за половин заплата.

Колядо все още работи в страна, в която над една четвърт от работната сила, която наброява 22,7 милиона души, е без работа. Нейната заетост обаче в дългосрочен план не е особено ползотворна самата нея и за Испания.

“Тази зима трябваше за изключвам отоплението. Не мога да си позволя да излизам с приятели и се срамувам да кажа, че се обърнах към 91-годишната си майка да ми помогне да си платя бензина и застраховката на колата,” посочи жилавата, светлокоса работничка.

Новите закони, които правят по-лесно орязването на заплатите и промяната на условията в договорите на служителите, помогнаха на Испания да избегне фалита преди две години. Те позволиха на компаниите да намалят цените и така да се съживи износът.

Промяната на трудовите закони, насърчени от Европейския съюз като част от икономическите промени, които се изискват от най-задлъжнелите страни членки на еврозоната, също промени значително испанското общество и ще има дългосрочни последици, които могат да подкопаят възстановяването.

Работниците с ниски заплати и на краткосрочни договори понесоха основния удар от намаляването на заплатите, създавайки нова подкласа на испанци, които вероятно цял живот ще се борят да намерят стабилна работа.

Според Международния валутен фонд неравенството в заплатите в Испания се е увеличило най-бързо в целия ЕС за периода от 2007 до 2012 година. Това разделение води до засилване на социалното напрежение в страна, която не толкова отдавна излекува раните си от 36-годишна диктатура, приключила през 1975 година.

Неотдавнашно проучване сочи, че подкрепата за двете водещи испански партии рязко ще спадне на предстоящите европейски избори, често възприемани като протестен вот, за сметка на по-малки формации. Причината за това е главно начинът за справяне с икономическата криза.

Тъй като доверието в основните партии намалява, консерваторите могат да изгубят абсолютното си парламентарно мнозинство на следващите парламентарни избори догодина, като така ще стане по-трудно прокарването на все още жизненоважните реформи в един поделен парламент.

Разходи

Въпреки ясните признаци на възстановяване, като се очаква икономиката да нарасне с около 1 % тази година, след като се сви с около 7 %, откакто започна кризата, испанският път към дългосрочен просперитет вероятно ще бъде стръмен, посочват икономисти.

Макар износът да е нараснал до една трета от брутния вътрешен продукт на Испания спрямо 20% преди пет години, икономическото здраве на страната зависи изключително много от разходите на домакинствата, които за същия период се свиха.

Това означава, че Испания трудно ще може да последва примера на Германия, чиито реформи на пазара на труда от 90-те години я направиха икономически локомотив, захранван от износ на висококачествени стоки, а не толкова от вътрешно потребление.

Икономистите се съмняват освен това дали по-евтините, основни стоки, които увеличиха износа на Испания, могат в дългосрочен план да се конкурира с подобни продукти в страни с още по-евтини такива продукти като Турция или Мароко.

Пътят към изхода ще бъде болезнен за Испания и като цяло в краткосрочен план Испания ще бъде една по-бедна страна, посочва Сантяго Карбо Валверде, икономист от университета Бангор в Уелс.

Разходите на домакинствата, основен стълб за ориентираните към услугите икономики като Испания, се свиха с над 11 % след спукването на строителния балон преди шест години. Макар скоростта на свиването да намалява, значително по-ниските заплати означават, че връщането към устойчив растеж може да отнеме години.

Опитът да се засили конкурентоспособността чрез намаляване на заплатите имаше обратен ефект в Испания, посочи Клаус Армингеон, политолог от университета в Берн, Швейцария.

“Орязването на заплатите засяга вътрешното потребление, което се отразява на ...

Сянката на Русия помрачава петата годишнина на “Източно партньорство”

Франс прес

Русия, която не иска да се откаже от влиянието си, разваля празничното настроение около петата годишнина на споразумението “Източно партньорство”, сключено Европейския съюз с няколко бивши страни от СССР.

Европейските ръководители отбелязват тази годишнина днес и утре в Прага, града, където през 2009 г. ЕС даде старт на проекта, замислен като противотежест на руското влияние в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

“Драматичните събития в Украйна ме убедиха, че продължаването на “Източно партньорство” е от ключово значение за развитие на сътрудничеството между ЕС и нашите източни съседи”, заяви вчера чешкият президент Милош Земан.

Проектът, чиято движеща сила са Полша и Швеция, има за задача интегриране на партньорите в европейската икономика, облекчаване на визовия режим и повишаване на енергийната сигурност.

Пет години след началото му обаче, бъдещето на проекта е несигурно и той има нужда от сериозна реформа, казва политологът от Полския институт за международни отношения Елжбета Каца.

“Украинската криза показва, че Русия не е готова за икономическо сътрудничество с ЕС в областта на “Източното партньорство”. Тя възприема европейските проекти като конкуренция и им се противопоставя с всички средства”, отбелязва политоложката пред АФП.

За някои от тези бивши съветски републики партньорството е път към присъединяването им към ЕС, но 28-те изглеждат резервирани към приемането на новодошли, най-вече заради проблема с имиграцията.

Грузия и Молдова парафираха споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на високо равнище на “Източното партньорство” в края на миналата година във Вилнюс. Армения обаче отказа да го направи, точно като Украйна, която все пак отбеляза по-голям напредък към бъдещото си присъединяване.

Отказът на Украйна отприщи проевропейски протести в страната, оказали се прелюдия към сегашната криза, по време на която Кримският полуостров беше присъединен към Русия.

“Чуват се гласове, че “Източното партньорство” е грешка, тъй като насърчава Русия да действа агресивно”, отбелязва директорът на варшавския Център за полско-руски диалог Славомир Дембски.

“Тези хора обаче пропускат да забележат, че Русия не се противопоставя на дадена политика на ЕС, а на демократичната система, отразена във всички дейности на Евросъюза”, подчертава той.

Необходимо преустройство

Новото украинско правителство обеща да продължи по проевропейския път, който не е толкова популярен в други страни от “Източното партньорство”.

“Беларус и Азербайджан проявяват неохота към интегриране в ЕС, и се фокусират върху визовия въпрос”, отбелязва Елжбета Каца.

Според Вит Бенеш, изследовател от Института за международни отношения в Прага, проектът е успешен, защото насочва вниманието на Европа към съседите й на изток, но “резултатите от него са смесени, когато става въпрос за конкретни цели като преговорите по споразуменията за асоцииране”.

“Тези неща не зависят единствено от волята на ЕС да задълбочи интеграцията със съседите си, но и от съответните страни и от натиска, упражняван върху тях от Русия”, допълни той.

Организирана между предишния форум на върха във Вилнюс и следващия, планиран за 2015 г. в Рига, срещата в Прага протича в решаващ момент.

“Изправени сме пред най-тежката криза в Европа от края на Втората световна война”, заяви миналата седмица в европейския парламент еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

“Настъпи моментът да покажем още по-силна и категорична ангажираност към “Източното партньорство”", подчерта той.

Изтъквайки необходимостта от преработване на проекта, експертите имат различни виждания за формата на тази промяна.

“В “Източно партньорство” цари пълна бъркотия. Графикът и съдържанието на проекта се изпаряват яко дим”, казва Ян Техау, директор на базираната в Брюксел фондация “Карнеги” за световен мир. “Трябва да се откажем от политиката на единния подход”, смята той.

“Преди да се правят каквито и да било прогнози за бъдещото развитие и планове за преустройство в “Източно партньорство”, трябва да се изчака резултатът в Украйна”, подчертава Вит Бенеш.

БТА

Стартира обновяването на първите две сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове“

 Стартираха строително-монтажните работи по първите две сгради, които ще бъдат обновени по проект „Енергийно обновяване на българските домове“.

На територията на град София ще бъдат санирани блок №10 на ул. „Чарлз Дарвин“ № 3 в район „Изгрев“ и блок 17 в район „Илинден“, ж.к. „Захарна фабрика“. Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени на сградите, а съществуващата дограма с лоши топлотехнически характеристики ще бъде подменена с нова с рамка от поливинилхлорид и стъклопакет с високо термично съпротивление. Ще бъде направено топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Предвижда се и подмяна на сградна инсталация за горещо водоснабдяване.

Изпълнител на строително-монтажните работи на двата обекта е „Билдинг компани“ ЕООД. Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора за СМР е 250 192.48 лв. с ДДС.

Изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ се финансира с общо 50 109 134,20 лв. чрез Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени общо 180 многофамилни жилищни сгради.

Министерството на регионалното развитие публикува обществена поръчка за избор на изпълнители на строително-монтажните работи по останалите сгради в изпълнение на проекта. Процедурата се провежда по седем обособени позиции – за  шестте района за планиране и за град София. Срокът за подаване на оферти е 05.06.2014 година. Прогнозната стойност на поръчката е 46 622 805 лв. без ДДС.

Документацията за нея може да бъде намерена на интернет страницата на МРР в раздел Профил на купувача: http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=5327

Съдията Пенгезов: Пеевски разпределя баницата. Депутатът Пеевски: Всеки си оправдава греховете с мен (обзор)

“Не мога да повярвам, че ми се случва това, но на тия географски ширини всичко е възможно. И при наличие на болшевишки методи в една стройна организация пак всичко е възможно... Прокуратурата действа болшевишки.” С тези думи шефът на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов описа предстоящото му повдигане на обвинение.
Във вторник той... “Не мога да повярвам, че ми се случва това, но на тия географски ширини всичко е възможно. И при наличие на болшевишки методи в една стройна организация пак всичко е възможно... Прокуратурата действа болшевишки.” С тези думи шефът на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов описа предстоящото му повдигане на обвинение. Във вторник той...

Цветанов: Репресиите по места вече са факт

Стара Загора /КРОСС/ На предстоящите евроизбори опонентите ни ще заложат отново на черния пиар, на ударите под кръста и на популизма, а не на дебата за Европа. Те ще се стремят да удрят по местната власт и по най-добрите кметове на ГЕРБ". Това заяви в Стара Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който проведе среща с актива на партията в града. На нея присъстваха също областният координатор и кмет на Стара Загора Живко Тодоров, кандидатите за евродепутати от ГЕРБ Ева Паунова, Ангел Филипов и Пламен Русев. „Репресиите по места вече са факт, защото управляващите започнаха да налагат финансови корекции на най-добрите общини в България - Бургас, София и др. Има корекции за над 5 млн. лв., което за една по-малка община е пагубно и означава, че през следващите няколко години няма да може да си плати дори тока. Очакванията ни са атаката към нашите кметове да бъде още по-ожесточена през следващата една година, във връзка с предстоящите местни избори. Ние ще дадем цялата си подкрепа за тях, защото са успешни и можещи", категоричен бе Цветан Цветанов. „ГЕРБ ще заложи отново на позитивна кампания през следващия месец, в която ще чертаем перспективата за България, а не на омразата и разделението. Ще заложим на личната комуникация и срещите с хората очи в очи. Всички трябва да сме наясно, че европейските избори са изключително важни, както за предизвикването на предсрочни парламентарни, така и за местните избори догодина", посочи зам

Изобретателят Ерньо Рубик отбеляза 40 години от създаването на прочутото си кубче

Специална изложба в град Джърси Сити, Ню Джърси, отдава почит на иконичното кубче на Рубик по повод 40 години от създаването му. На откриването присъства самият изобретател – унгарецът Ерньо Рубик. Рубик се присъедини към организацията "Либърти Сайънс Сентър" в Джърси Сити и откри изложбата, разкриваща различни аспекти от съществуването на кубчето.

Франция - млади джихадисти искат да воюват в Сирия

Асошиейтед прес

Франция иска да разубеди младите хора да се включат в редиците на ислямистките екстремисти в сирийската гражданска война и планира редица мерки, които отговарят на молбите на родители и целят да защитят страната от завърнали се джихадисти с боен опит.

Обявените вчера мерки включват система, която позволява на подозрителни родители, а може би и учители, да изпратят сигнал до властите. Лицата, заподозрени в желание да отидат да се бият в чужбина, ще бъдат лишени от паспорта си, а имената им ще бъдат включени в европейска база данни за сигурността.

Франция смята, че най-много млади французи се включват в боевете в Сирия в сравнение с всяка друга европейска страна. Проблемът обаче е с континентални мащаби, както и потенциалният риск, че завръщащите се у дома може да внесат терористични умения и да ги използват срещу своята страна.

Вчера френското правителство заяви, че в Сирия в момента има близо 300 желаещи да се бият французи, 130 са на път за там, а други 130 са се завърнали у дома след един или няколко престоя в Сирия, където в продължаващата от три години гражданска война са загинали 150 000 души, а милиони са напуснали домовете си.

Други 25 френски граждани или живущи във Франция лица са загинали на бойното поле в Сирия. Общо 740 души са включени в канали за прехвърляне в Сирия.

Млади хора, някои само на 15 години, включително момичета, са напуснали дома, за да отидат да се бият. Някои бяха намерени от родителите си и върнати в къщи, където са им повдигнати обвинения и са в затвора.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че планът включва превантивни мерки и “репресивни елементи, целящи разбиването на мрежи, които излагат страната ни на рискове”.

В изказване след заседание на кабинета, на което бе одобрен планът, Казньов заяви, че Франция има “волята да използва всички средства да идентифицира вербовчиците и подбудителите на омраза в интернет и да разбие мрежите”.

Франция планира да създаде система за подаване на сигнали за родители, които се боят, че има риск децата им да се захванат с джихад. Родителите ще се свързват с вътрешното министерство, което ще мобилизира социалните служби и системата на образованието.

Казньов не съобщи повече подробности. Не е ясно дали в крайна сметка учителите и родителите няма да шпионират учениците и децата си.

Родители отдавна умоляват правителството да предприеме действия, за да не станат децата им терористи. Някои са помолили правителството да прояви милост към тийнейджъри, примамени в Сирия от пропагандата в интернет. Казньов обаче каза, че заловените при връщането си трябва да бъдат съдени.

Криминалистът Ален Боер реагира с присмех на твърдението, че петте милиона мюсюлмани във Франция - най-многобройното мюсюлманско население в Западна Европа - може да се почувстват опетнени от тези мерки, както стана когато Франция прие закони за забрана на мюсюлмански забрадки в училищата и покриващи лицето була на обществени места. “Когато защитавате една страна, гледате каква е действителността”, каза Боер.

Той сравни новите мерки с оказване на лечение на наркозависимо дете. “Превенцията е като медицинска намеса - грижа за човек в беда”, каза Боер. Боер похвали превантивните елементи на плана, но изрази резерви за останалата му част, особено широко споделяното схващане, че завръщащите се бойци може да са терористична заплаха в своята страна.

Казньов каза, че Франция ще приеме закон, разрешаващ конфискуване на паспорти, за да бъдат спрени хора, заподозрени, че искат да отидат в Сирия. Друг предложен закон би позволил незабавно депортиране на чужденци, ако полицията установи, че са свързани с терористични действия зад граница.

Франция, заедно с европейските си партньори, планира също да увеличи наблюдението си на сайтове, в които се постват видеоклипове и други послания, приканващи към ...

Израел - предпазлив неутралитет в руско-украинския конфликт

Франс прес

Големият фаворит на президентските избори в Украйна Петро Порошенко посети през последните дни Израел. Подчертаната дискретност на посещението показва предпазливия неутралитет, спазван от Израел в битката за надмощие между Русия и Украйна.

“Порошенко се срещна през уикенда с Авигдор Либерман, за да обсъди кризата между своята страна и Русия”, заяви вчера пред АФП говорителят на израелското министерство на външните работи, който отказа какъвто и да е коментар.

По време на престоя си Порошенко разговаря и с президента Шимон Перес. Според всекидневника “Аарец” украинският проевропейски милиардер, който е бивш министър, е оказал натиск върху израелските си събеседници да подкрепят запазването на териториалната цялост на Украйна, изправена срещу Москва.

Израелското ръководство избягваше досега да взема страна в украинската криза. Тази позиция се дължи преди всичко на опасенията, че Русия би могла да създаде “немаловажни проблеми” на Израел, обясни пред АФП израелски дипломат, пожелал анонимност.

“Трябва бъдем много предпазливи, защото Москва има начин да изрази своето недоволство, като достави например усъвършенствани оръжия на Сирия или засили сътрудничеството си в ядрената област с Иран”, подчерта дипломатът. “Това може да постави в опасност нашата сигурност”, посочи той.

Упражнение по балансиране

Това упражнение по дипломатическа еквилибристика се прояви конкретно в отсъствието на израелската делегация по време на гласуването в ООН, осъждащо намесата на Русия в Крим на 27 март, което според медиите предизвика недоволството на САЩ.

Израелските управляващи се оправдаха със стачката, провеждана по същото време от служителите на външното министерство, за да оправдаят отсъствието си.

Но този аргумент изобщо не убеди американските им съюзници, още повече че израелските ръководители след това грижливо се въздържаха от всякакви критики срещу президента Владимир Путин.

САЩ изплащат всяка година военна помощ от над три милиарда долара на Израел и му оказват практически пълна помощ в дипломатически план, особено в ООН, за разлика от Москва.

Според Либерман, който произхожда от Молдова и оглавява националистическа партия, съставена предимно от рускоговорещи, Израел се опитва “да поддържа отношения на доверие както с американците, така и с Русия”.

“Един от приоритетите на бъдещата израелска външна политика е да помогне на Русия и Украйна, две страни, които са приятели с Израел, да нормализират отношенията си”, заяви ръководителят на израелската дипломация по радиото във вторник.

Високопоставеният представител на израелското министерство на отбраната Амос Гилад също призна, че “интересите на Израел и САЩ в областта на сигурността не винаги съвпадат”.

Миналият месец, притиснат от въпроси по време на интервю за американската телевизия “Фокс”, премиерът Бенямин Нетаняху се ограничи да пожелае “украинският въпрос да бъде уреден бързо и лесно”.

За да не шокира прекалено Вашингтон, Нетаняху отмени участието си в предвиден за юни концерт в Санкт Петербург, на който беше поканен от Владимир Путин.

“Уведомихме посолството на Русия в Тел Авив, че Нетаняху няма да може да присъства на подобно събитие при сегашния политически климат. Освен това казахме на руснаците, че се надяваме, че те ще разберат, както и стана”, обясни високопоставен израелски представител, цитиран от “Аарец”.

Израелската предпазливост се обяснява и със съществуването на значителна еврейска общност от 200 хиляди души в Украйна, повечето от които живеят в Киев, както и в Русия (където те са 570 хиляди). Освен това през 90-те години над милион имигранти от бившия СССР се преселиха в Израел.

Единствената израелска намеса в Украйна беше извършена чрез Еврейската агенция, полупублична организация, която обяви през февруари, че е изпратила помощ, предназначена да финансира защитата на украинската еврейска общност срещу антисемитска агресия.

БТА

Преименуваха последния филм от трилогията „Хобит”

/КРОСС/ Смениха заглавието на третата част от филма "Хобит", която режисьорът Питър Джаксън снима по книгата на Джон Р.Р. Толкин "Хобит: Дотам и обратно". Последната част от трилогията ще се нарича "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", съобщи на страницата си във Фейсбук режисьорът. По-рано се планираше последната част от филма да бъде озаглавена „The Hobbit, or There and Back Again". По думите на Джаксън решението е взето заедно със студиото. За първи път той е предложил да се смени заглавието преди една година, но окончателното решение е било отлагано до края на монтажа. В началото на работата по филма се планираше той да е в две части и заглавието „Дотам и обратно" изглеждало напълно подходящо за втората лента. Но впоследствие проектът се разраства до три филма, а пристигането на Билбо в Самотната планина се преместило във втората част. "Името „Дотам и обратно" изглеждаше подходящо за втория от двата филма. Но когато филмът стана от три части заглавието изведнъж престана да е подходящо - все пак Билбо вече е бил там, в пущинака на Смог", коментира Джаксън.

Все повече млади хора идват към църквата

Oтец Божидар Маринов е роден на 8 януари 1966 г. в София. Завършил е Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" през 1996 г. От тогава до 2007 г. е секретар на Софийската духовна семинария. През същата година е ръкоположен в свещенически сан и изпълнява длъжността ефимерий в църквата "Св. Иван Рилски" към Семинарията, където е и преподавател. Женен е.

Бенфика излъга Ювентус, но италианците запазиха шанс за реванша

Португалският гранд „Бенфика”, който вече спечели 33-та титла на страната си, успя да победи италианския шампион „Ювентус” в първия мач от полуфиналния сблъсък ...

„Лукойл Нефтохим Бургас" получи инвестиция клас А

Сертификатът е за инвестиционния проект на стойност 1,5 млрд. долара

Археологическия туризъм ще бъде темата на Черноморски туристически форум във Варна

Археологическия туризъм ще бъде темата на тазгодишния Черноморски туристически форум, който се провежда във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. Той посочи, че през тази година форумът ще се проведе в началото на октомври.

Стоилов готви изненада с новия Тодор Неделев

Треньорът на пловдивския "Ботев" Станимир Стоилов ще се опита да сюрпризира "Левски" с новия Тодор Неделев в мача в събота. Става дума за таланта Серкан Кадир Юсеин, който на 31 март навърши 18 години и дни по-късно подписа договор с "канарчетата" до 30 юни 2017-а. "Имаме футболист, който от година е с нас и вече е готов за първия отбор - каза Стои Треньорът на пловдивския "Ботев" Станимир Стоилов ще се опита да сюрпризира "Левски" с новия Тодор Неделев в мача в събота. Става дума за таланта Серкан Кадир Юсеин, който на 31 март навърши 18 години и дни по-късно подписа договор с "канарчетата" до 30 юни 2017-а. "Имаме футболист, който от година е с нас и вече е готов за първия отбор - каза Стои

Миков отиде при бедстващите във Видинско, обеща помощ от държавата

Председателят на парламента Михаил Миков отиде при бедстващите от наводненията села Плешивец, Гюргич, Горни Лом и Долни Лом и се срещна с най-пострадалите семейства. 
Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите, ангажира се парламентарният шеф. Той вече е разговарял с министър Хасан Адемов и още в петък в пострадалите села ще пристигне Председателят на парламента Михаил Миков отиде при бедстващите от наводненията села Плешивец, Гюргич, Горни Лом и Долни Лом и се срещна с най-пострадалите семейства. Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите, ангажира се парламентарният шеф. Той вече е разговарял с министър Хасан Адемов и още в петък в пострадалите села ще пристигне

Цяло село в бизнес с приемни семейства

Цяло село е в бизнес с приемни семейства. Малките банкоматчета - така на шега майки в хасковското с. Динево наричат питомците си. От 4 г. ромската общност в населеното място постепенно е превърнала в свой поминък отглеждането на чужди деца. Жените в 17 семейства са занимават само и единствено с това. Цяло село е в бизнес с приемни семейства. Малките банкоматчета - така на шега майки в хасковското с. Динево наричат питомците си. От 4 г. ромската общност в населеното място постепенно е превърнала в свой поминък отглеждането на чужди деца. Жените в 17 семейства са занимават само и единствено с това.

Окончателно: Панагюрското злато е на държавата!

Магистратите се мотивираха с данни от регистъра на движимите културни ценности, според които съкровището е регистрирано във фонда на Регионалния археологически музей Пловдив на 29 декември 1949 г. като движима културна ценност и е със статут "национално богатство".

Двама, измамили бивш депутат, влизат в затвора

/КРОСС/ Разградският районен съд произнесе втора осъдителна присъда за измама на бивш депутат. Престъплението е извършено през 2010 г., скоро след последната депутатска година на Даут Осман, народен представител в 40-тия парламент.Като представител на мандрата в село Липник „ИМДО"ООД, чийто управител е съпругата му, Даут Осман се срещнал с двама мъже, които предложили изгодна сделка за износ на бяло саламурено сирене за Германия. Единият се представил за гражданин на Македония под името Илия Николовски, който всъщност се казва Илия Николов и е български гражданин. Във фирмата го завел Румен Станчев от Русе.От мандрата са били натоварени 4995 кг сирене, като стоката е била на стойност 32 467,50 лв. Парите не са преведени, а търговците не се появили повече в мандрата.Миналата есен Николов е осъден на 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода" при първоначално строг режим, а Станчев - на 7 години "лишаване от свобода", също при първоначално строг режим. Освен това трябва да изплати обезщетение на мандрата, включващо стойността на 4995 кг сирене и лихвите от 2010 г. насам.Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Почнаха санирането на първите 2 блока с европари

Започна работата по санирането на първите две сгради в София по проект „Енергийно обновяване на българските домове”, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщиха от регионалното министерство. Кооперациите се намират в кварталите „Изгрев” и „Захарна фабрика”.

Д-р Стойчо Кацаров: НЗОК няма да постигне целите си с унизителни проверки

София /КРОСС/ С тези проверки НЗОК няма да постигне целите си - да се намалят разходите за болнична помощ. Това коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Санкциите, за които говорят, са по-малко от половин процент от изплатените суми за болнична помощ, т.е те са в рамките на статистическите грешки. Не казвам, че не трябва да се правят проверки. Съвсем други мерки трябва да предприеме Касата. Това е милиционерски подход и е унизителен. През 2013 година са отчетени 2 милиона хоспитализации. НЗОК има много по-голям проблем. Тя има преразход на средства за болнична помощ и смята, че с проверки може да го реши. Броят на болните в болниците се увеличи по няколко причини. Първата от тях е, че държавата предприе административни мерки, заради които драстично и необосновано увеличи разходите на болниците. Приеха се 40 медицински стандарта с безумни изисквания. За дейност, която може да бъде изпълнена от един лекар, се назначиха по 6 и по 7. Второ, част от тази дейност би трябва да може да бъде свършена от извънболничната помощ. Контролът би бил най-ефективен, ако се осъществява от този, който я ползва - от болния, посочи той.    

Дарителството в България се развива и върви в правилната посока

Дарителството в България се развива и върви в правилната посока. Това заяви Красимира Величкова от Българския дарителски форум по време на дискусия за това говори ли се свободно в медиите за благотворителност и в кои случаи СЕМ е длъжен да санкционира.

Лили Иванова празнува без фойерверки

Лили Иванова осъмна в къща, пълна с цветя и армагани след рождения й ден. По "Оборище" имаше задръстване от автомобили, които носеха от всички краища на България букети и пакети за певицата.

Божинов: Искам да остана в "Левски" и да бия ЦСКА

“Искам да постигна нещо с “Левски”, но няма как да се случи през тази година. В моята кариера съм побеждавал много големи отбори, но сега ми се иска да победя ЦСКА. Тази година не стана, но се надявам догодина да се получи.” Това заяви нападателят на “Левски” и бивш играч на грандове като “Ювентус” и “Манчестър Сити” Валери Божинов. 

“В момента “Искам да постигна нещо с “Левски”, но няма как да се случи през тази година. В моята кариера съм побеждавал много големи отбори, но сега ми се иска да победя ЦСКА. Тази година не стана, но се надявам догодина да се получи.” Това заяви нападателят на “Левски” и бивш играч на грандове като “Ювентус” и “Манчестър Сити” Валери Божинов. “В момента

ДКЕВР не дава 17% поскъпване на водата в София

ВиК операторът “Софийска вода” е поискал водата в столицата да поскъпне с общо 17% през тази и следващата година. Това показва бизнес планът на дружеството, разгледан от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според изчисленията на столичния концесионер през 2015 г. водата трябва да струва 2,06 лв. за кубик с ДДС при 1,76 лв. с ВиК операторът “Софийска вода” е поискал водата в столицата да поскъпне с общо 17% през тази и следващата година. Това показва бизнес планът на дружеството, разгледан от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според изчисленията на столичния концесионер през 2015 г. водата трябва да струва 2,06 лв. за кубик с ДДС при 1,76 лв. с

Порой наводни пътища в Ловешко

Ловеч /КРОСС/ Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци в Ловешка област, съобщи областният управител Милко Недялков. За половин час е бил затворен пътят София - Варна, в района на село Български извор. Нивото на водата е достигнало 25 см. Екипи на „Гражданска защита", полицията и Областно пътно управление, както и доброволци от селото, са взели участие в отводняването на пътя. Движението в участъка е възстановено. По думите на Недялков положението в района на селата Борима и Старо село в Троянско е сериозно. Пътят между тях е залят от дъжда и затворен за движение. От планината се стича вода около метър и половина. Двете села не са застрашени от заливане от водната стихия, с изключение на една къща, обитавана от възрастна жена. На място екипите на "Гражданска защита" предприемат действия за евакуирането й. За бедственото положение са уведомени кметовете на Ловеч и Троян. Служители на „Гражданска защита" и полицията ще следят ситуацията през цялата нощ, защото има опасност от нови наводнения в отделни райони заради проливния дъжд.

Пороен дъжд с градушка наводни пътни участъци в Ловешко

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци в Ловешка област. За половин час е бил затворен за движение главен път София - Варна, в района на село Български извор. Нивото на водата е достигнало 25 см. Областният управител на Ловеч Милко Недялков съобщи, че в момента е сериозно положението в района на селата Борима и Старо село в Троянско. Пътят между тях е залят от дъжда и затворен за движение. От планината се стича вода около метър и половина. Служители на гражданска защита и полицията ще следят ситуацията през цялата нощ, защото има опасност от нови наводнения в отделни райони заради проливния дъжд.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване