Младежи създават гражданска неправителствена организация за развитието и в помощ на Перник

Младежите въстанали срещу изсичането на горите в планината Голо бърдо създават неправителствена гражданска организация, научи ZaPernik.com.

"В момента се подготвят документите. Не искаме да ни обвързват с партии, затова ще сме неправителствена организация. Ще помагаме на нуждаещите се хора при бедствия и ще изграждаме площадки в града.", сподели Мартин Илиев, който е инициаторът на протестите срещу поголовната сеч в Голо бърдо. Все още се обмисля името на...

Продължава

Дейвид Камерън праща топ политици при Бареков

Ще увеличим социалните плащания с по-голям бюджетен дефицит, обяви Бареков.

Израел замрази преговорите с палестинците

Заради споразумението между „Хамас" и „Фатах"

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Кризисният щаб в община Ружинци обяви бедствено положение за срок от месец.

Няма опасност от преливане на язовири, собственост на "Напоителни системи", увери министър Греков.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов заяви, че чрез посредник е получавал "съобщения" за...

Стойнев: "Южен поток" не нарушава европейската правна рамка

Проектът "Южен поток" не нарушава европейската правна рамка. Съвместно с Европейската комисия ще търсим решение за либерализацията на пазара на електроенергия. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който се срещна днес с еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Светлозар Лазаров: В автокъщата на Орлин Алексиев не сме търсили наркотици, а документи


Финансови средства на Столична община, а не на Общинска банка, чрез едно търговско дружество – „Чистота”, са пренасочени към фирми на Матей Боев, който според един бивш вътрешен министър е част от „Кокаинови крале”. Това каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице” Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР. Финансови средства на Столична община, а не на Общинска банка, чрез едно търговско дружество – „Чистота”, са пренасочени към фирми на Матей Боев, който според един бивш вътрешен министър е част от „Кокаинови крале”. Това каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице” Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР.

Община Варна назначи 100 човека за косене на районите и Морската

В общинската фирма по озеленяването са назначени допълнително 100 човека, които да участват в активното косене на петте района в града и на Морската градина. Екипи на предприятието вече са започнали да извършват дейността. Това обяви кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Жителите на графство Корнуол стават национално малцинство

Жителите на Корнуол традиционно говорят на келтски език

Кортни Кокс с режисьорски дебют на фестивала Трайбека

Филмът "Точно преди да си тръгна", отбелязващ първата изява зад камера на Кокс, е "изключително личен"

Акциите на AstraZeneca поскъпнаха силно въпреки спада на тримесечната печалба

Приходите на фармацевтичната компания в Китай скочиха с 22% на фона на спекулациите, че Pfizer може да я закупи


Благой Найденов стана световен шампион

София /КРОСС/ Благой Найденов спечели шампионската титла в категория до 81 килограма на Световното първенство по бокс за младежи в София. Във финалната среща той победи по точки младежкия шампион на Азия Вадим Казаков от Казахстан с единодушно решение на съдиите - 3:0 (29:28, 30:27, 30:27).Младият ни талант се боксира отлично и напълно заслужено стигна до големия успех. Така Найденов прибави световна титла към европейската си от 2012 г. и записа най-значимото постижение в своята кариера.

Въоръжен грабеж в "Павлово", задигнали 30 000 лева

По разследването на въоръжен грабеж от тази вечер работи столичната полиция. Новината беше съобщена официално от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал в столичния квартал "Павлово". Според...

Скоро ще освободим американския журналист, казват в Славянск

Американският журналист, задържат от пропуските сепаратисти в източния украински град Славянск, скоро ще бъде освободен, заяви лидерът на местните бунтовници, предаде БГНЕС. Саймън Островски, репор...

Станишев: ЕС дава, но в кошара не вкарва

С възгласи победа и БСП посрещнаха лидерът на партията Сергей Станишев в Димитровград. С членове и симпатизанти той обсъди важността на предстоящите евроизбори, съобщиха от пресцентъра на партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
 Станишев заяви, че ЕС дава, но в кошара не вкарва. С възгласи победа и БСП посрещнаха лидерът на партията Сергей Станишев в Димитровград. С членове и симпатизанти той обсъди важността на предстоящите евроизбори, съобщиха от пресцентъра на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Станишев заяви, че ЕС дава, но в кошара не вкарва.

Сергей Станишев: ЕС дава, но в кошара не вкарва

С възгласи победа и БСП посрещнаха лидерът на партията Сергей Станишев в Димитровград. С членове и симпатизанти той обсъди важността на предстоящите евроизбори, съобщиха от пресцентъра на партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
 Станишев заяви, че ЕС дава, но в кошара не вкарва. С възгласи победа и БСП посрещнаха лидерът на партията Сергей Станишев в Димитровград. С членове и симпатизанти той обсъди важността на предстоящите евроизбори, съобщиха от пресцентъра на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Станишев заяви, че ЕС дава, но в кошара не вкарва.

Ключови политици на Дейвид Камерън на крака при „България без цензура“

Ще увеличим социалните плащания с по-голям бюджетен дефицит, обяви Бареков
Дейвид Камерън изпраща най-ключовите си политици в Европейския парламент на крака при "България без цензура". Това съобщи лидерът на партията Николай Бареков пред радио К-2. След часове у нас пристигат Мартин Каланан, председател на групата на Европейските консерватори и Ще увеличим социалните плащания с по-голям бюджетен дефицит, обяви Бареков Дейвид Камерън изпраща най-ключовите си политици в Европейския парламент на крака при "България без цензура". Това съобщи лидерът на партията Николай Бареков пред радио К-2. След часове у нас пристигат Мартин Каланан, председател на групата на Европейските консерватори и

„Столипиново" се вдига на бунт

Пловдив /КРОСС/ Бунт и улични протести готвят жителите на най-големия ромски квартал у нас - „Столипиново" в Пловдив. Причината е, че утре сутринта жандармерия и багери влизат в квартала, за да бутнат 70 незаконни обекта.В мащабната операция по премахването на нелегалните постройки попадат лавки, фризьорски салони, гаражи, автосервизи и магазини за хранителни стоки. От общината уточниха, че те не отговарят на никакви изисквания - нито на Регионалната здрава инспекция, нито на Агенцията по храните. За повечето обекти не са плащани данъци, нямат и разрешителни за търговска дейност.Днес по обед голяма част от собствениците на нелегалните обекти доброволно започнаха да бутат павилионите си. Още преди два месеца всички са получили предупредителни протоколи за акцията. Местната власт възнамерява на мястото на нелегалните търговски обекти да изгради зелени паркове с пейки, съобщи Нова телевизия.

Пресякоха канал за трафик на синтетична дрога от Холандия

София /КРОСС/ Спецполицаи и митничари пресякоха канал за трафик на синтетична дрога от Холандия към България. На 19 април 2014 г. при специализирана операция на служители на Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с органи на Митница - Русе и Гранична полиция - Русе и под ръководството на Окръжна прокуратура - Русе, е пресечен канал за трафик на синтетична дрога от Холандия към България. При опит да бъдат внесени в страната през ГКПП "Дунав мост" - Русе са заловени 1,239 кг „екстази" във вид на таблетки.По случая е образувано досъдебно производство. Задържано е едно лице - български гражданин, на което е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" и му е повдигнато обвинение по чл. 242 от НК.Приблизителната стойност на заловения наркотик е около 37 000 лв.

Ключови политици на Дейвид Камерън на крака при „България без цензура“


Ще увеличим социалните плащания с по-голям бюджетен дефицит, обяви Бареков
Дейвид Камерън изпраща най-ключовите си политици в Европейския парламент на крака при Ще увеличим социалните плащания с по-голям бюджетен дефицит, обяви Бареков Дейвид Камерън изпраща най-ключовите си политици в Европейския парламент на крака при "България без цензура". Това съобщи лидерът на партията Николай Бареков пред радио К-2. След часове у нас пристигат Мартин Каланан, председател на групата на Европейските консерватори и

Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП "България без цензура" в Пловдив


Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП "България без цензура" в град Пловдив в Исторически музей - зала „Съединение” на адрес: пл. „Съединение 1”, съобщиха от пресцентъра на партията.  Събитието ще се проведе на 25 април от 16:00 Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП "България без цензура" в град Пловдив в Исторически музей - зала „Съединение” на адрес: пл. „Съединение 1”, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се проведе на 25 април от 16:00

Министър Греков: Засиленият контрол осигурява по-добро качество на храните

„Засиленият контрол, който осъществяваме осигурява по-добро качество на храните, които се предлагат на българския пазар”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриване на Националната дискусия „Да – на българските храни” в НДК, организирана от Българския медиен съюз.

Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП "България без цензура" в Пловдив


Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП Николай Бареков ще присъства на Учредяване на младежката структура на ПП "България без цензура" в град Пловдив в Исторически музей - зала „Съединение” на адрес: пл. „Съединение 1”, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се проведе на 25 април от 16:00

Станишев: „Южен поток" е от изключителна важност

Димитровград /КРОСС/ С възгласи победа и БСП посрещнаха лидера на партията Сергей Станишев в Димитровград. С членове и симпатизанти той обсъди важността на предстоящите евроизбори. Станишев заяви, че ЕС дава, но в кошара не вкарва. "Има различни виждания за този съюз. Например десните защитават едрия капитал, а за социалистите приоритет са работните места и справянето с безработицата, особено младежката", заяви Станишев. Местните жители използваха и възможността да поставят инфраструктурни проблеми от региона, като състоянието на пътя Димитровград-Симеоновград, негодната за пиене вода в Меричлери, нуждата от пречиствателна станция и др. Лидерът на БСП припомни, че през юни ще има преглед на изпълнението на публично инвестиционната програма на правителството и при възможност ще има пренасочване на средства. По-рано през деня Станишев се срещна с ръководството на „Неохим" - Димитровград, което заяви, че основният въпрос за тях е сигурността и цената на газа. В тази връзка Станишев посочи, че от изключителна важност е проектът „Южен поток", чиято реализация ще даде възможност за разговори и за цената на газа.

Диалектна карта на БАН простря България на три морета

Диалектолозите от Института за български език при БАН създадоха електронна Карта на диалектната делитба на българския език. Картата показва основните диалектни области по цялата българска езикова територия, далеч надхвърляща държавните ни граници. Иновацията на Института за български език при БАН представя българския диалектен език в неговите историко-географски граници. Има разлика между езикова територия и държавна територия, уточни доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН. Езиковедите планират в бъдеще с натискане на клавиша на картата да могат да се чуят образци от многобройните местни говори, съобщава БНР. Картата на диалектната делитба на българския език е достъпна на адрес:  http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/

Ключови политици на Дейвид Камерън на крака при „България без цензура“

Дейвид Камерън изпраща най-ключовите си политици в Европейския парламент на крака при "България без цензура". Това съобщи лидерът на партията Николай Бареков пред радио К-2.

Мартин Шулц иска по-силна Европа, за да й вярват хората

“Или всички губим, или всички печелим. За първи път от основаването му пропадането на Европейския съюз като проект е една реалистична възможност. Аз няма да съм хрисим председател. Ще бъда председател, който ще направи всичко по силите си, за да възвърне доверието на хората в европейската интеграция. “Или всички губим, или всички печелим. За първи път от основаването му пропадането на Европейския съюз като проект е една реалистична възможност. Аз няма да съм хрисим председател. Ще бъда председател, който ще направи всичко по силите си, за да възвърне доверието на хората в европейската интеграция.

Не знаете за кого да гласувате? Открийте отговора в EUvox2014

В платформата европейските граждани отговарят на 30 въпроса от областите на политиката, икономиката и обществото. Системата ги сравнява с позициите на партиите и показва на потребителите до коя от тях се намират по-близо.

прочети повече

Заради кризата: Условията на труд в ЕС се влошават

31% от българите са доволни от условията си на труд


Ще предложат на общинския съвет в Перник, петима млади перничани да следят за сечта в Голо бърдо

На сесията на пернишкия общински съвет във вторник ще бъдат предложени петима перничани да следят за сечта в Голо бърдо, научи ZaPernik.com.

На вчерашната общинска сесия присъстваха младежите, въстанали срещу поголовната сеч на горите в Голо бърдо. Те очакваха да се стигне до точката за Голо бърдо, по която искат да предложат петима от тях да бъдат контрольори на планината.

"Ние искаме контрольорите да бъдат политически необвързани хора, които милеят за...

Продължава

5 г. решетки за извратения дядо Хоши, насилил 2 деца

5 години ще лежи зад решетките 74-годишният Благой Маджарски от Симитли, който принуждавал две деца едновременно да задоволяват едновременно сексуалния му нагон, за което им плащал по 10 лв.

Областният на Варна препоръча проверки на колективните договори в здравеопазването

Областният съвет за тристранно сътрудничество препоръчва проверки във връзка със спазването от общинските медицински управители на задълженията им за сключване и прилагане на колективен трудов договор (КТД), в това число и на общинския КТД.

Бърни Екълстоун отрече обвиненията в подкуп пред съда в Мюнхен


Промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун отрече да е давал подкуп покрай продажбата на спорта при показанията си пред съда в Мюнхен, предаде "Ройтерс".

Днес беше даден ход на делото, което заплашва да сложи край на дългогодишното господство на 83-годишния британец начело на спорта.

Прокуратурата обвинява милиардера в даване на подкуп от 44 млн. щатски долара на бившия германски банкер Герхард Грибковски с цел насочване на продажбата на Формула 1 към предпочитаната от...

За разлика от ЕК, Стойнев не вижда проблем за "Южен поток"

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, а Европейската комисия е била погрешно информирана от ГЕРБ, че приетите на първо четене законодателни промени целят да извадят проекта от обхвата на европейското законодателство. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драговир Стойнев в четвъртък след разговор в Брюксел с еврокомисаря Гюнтер Йотингер.   Срещата се проведе заради заплахата от стартиране на две наказателни процедури срещу България – една заради "Южен поток" и втора - заради опита да бъдат отнети лицензиите на евлектроснабдителните дружества. България върви в правилна посока за спазване на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода, каза Стойнев след разговора с Йотингер. Той допълни, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в закона за енергетиката. "Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново да бъде спрян. Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром", са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа", каза министърът. Неофициално от Европейската комисия коментираха пред Mediapool, че еврокомисарят Йотингер не е бил грешно информиран и е наясно с готвените поправки в енергийния закон за "Южен поток". Това е било казано достатъчно ясно, за да бъде разбрано от министър Стойнев. От Еврокомисията не скриха, че са изненадани от интерпретациите му на разговора с Йотингер. Еврокомисарят е дал да се разбере, че България има проблем не само с морската част на газопровода, но и с наземната, тъй като не са спазени европейски изисквания. Съгласно законовите поправки, внесени от двама депутати от левицата, морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), ще се счита за интерконектор, а не за газопровод. По този начин проектът на "Газпром" ще бъде изключен от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС. В началото на април ЕК е изпратила писмо до Стойнев и говорител на еврокомисаря Йотингер тогава коментира, че след като бъде получен отговор, ще се решава за евентуални бъдещи действия. От кабинета на Йотингер не коментираха какъв е резултатът от срещата, но съобщиха, че предстои още една среща на комисаря с министър Стойнев преди промените да бъдат гласувани на второ четене.   ЕК посочва, че европейското законодателство се прилага за инфраструктура под юрисдикцията на ЕС – в случая българските териториални води и изключителна икономическа зона. Дължината на наземния участък от т.нар. "морски газопровод" е без значение за оценката на ЕК по предложените законодателни промени. Освен това ЕК има принципни притеснения относно междуправителствените споразумения на България и останалите европейските страни, през които е планирано да мине газопровода, и Русия. В края на миналата година ЕК заяви, че тези споразумения не отговарят на европейското законодателство, поради което засегнатите страни от ЕС упълномощиха еврокомисаря Йотингер да преговаря с Русия да се изготвят правила за експлоатация за "Южен поток" в съответствие с правилата на ЕС, които могат да служат като основа за адаптиране на междуправителствени споразумения.   Ако "Южен поток" бъде изграден в нарушение на европейските закони, включително и по отношение на обществените поръчки по проекта, или ако бъде експлоатиран в нарушение на европейските правила, ЕК заяви, че ще предприеме необходимите стъпки, за да осигури прилагането на законодателството на ЕС.   През март, след задълбочаването на кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия, ЕК обяви, че замразява преговорите с Москва за "Южен поток". Преди седмица Европарламентът гласува с огромно мнозинство резолюция за спиране на проекта. Въпреки това българското правителство продължава да твърди, че строителството на наша територия ще започне още тази година, а според шефа на "Южен поток България" Игор Елкин, това ще стане през май или юни.   Стойнев обяснил, че законовите промени не са окончателно приети   Министър Стойнев не коментира целия комплекс от проблеми, свързани с проекта, като от обясненията му се разбра единствено, че експертните разговори между София и Брюксел ще продължат и че евентуалните предложения за промени в закона ще бъдат обсъдени с ЕК преди второто четене в българския парламент.   "Разбира се, съгласен съм - трябва да се спазва европейското законодателство. Затова и обясних подробно на комисар Йотингер, че законодателните промени още не са приети. Те са на първо четене. Опозицията в България може да предостави свои предложения в рамките на дебата. Ние ще се съобразим с тях, ако, разбира се, са адекватни. Нормално е когато един газопровод, който идва от трета страна към Европа, да има преден терминал на сушата. В морето няма как да има достъп на трета страна", коментира Стойнев пред български репортери в Брюксел и отново повтори, че "морската част на "Южен поток" по нищо не се отличава от сега действащите и от бъдещите газопроводи, които ще се правят към Европа".   Притесненията на ЕК са, че планираните поправки изключват от действието на европейското законодателство приемния терминал на бъдещия газопровод, който ще минава под Черно море и ще излиза от него на варненския бряг. Така на терминала, който е на българска, а следователно и европейска територия, няма да имат достъп доставчици различни от "Газпром", а това нарушава Трети енергиен пакет на ЕС. Стойнев е обяснил на Йотингер, че друго решение е технически невъзможно.   "Комисарят Йотингер е бил информиран, че приемният терминал ще бъде на 20-ия километър на територията на Република България. А той ще бъде на втория километър. Разбирате , че разликата е огромна и тогава си задаваме въпроса защо по-рано не може да се присъедини трета страна. Аз обясних на комисаря Йотингер, че ако технически е възможно трета страна да има достъп до тръбата на 300-400-500 метра дълбочина или на 50 метра дълбочина под морското равнище, ние ще се съобразим. Ако технически е възможно да се изгради приемен терминал в морето, ние ще го направим. Но за съжаление това не е направено", разясни Стойнев.   Запитан има ли шанс ЕК да се съгласи, че част от газопровода на територията на България всъщност е интерконектор, министърът отговори: "Не, не може да става дума за интерконектор. Пак казвам, газовата директива важи за територията на ЕС. Тя не може да важи за един газопровод, който идва от трета страна и който завършва на 2-ри километър на българска територия".   Министърът е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен холдинг и "Газпром" за сухопътната част от газопровода на българска територия. "На първата среща експертите не са имали забележки", информира той.   Опозицията иска да саботира проекта и да го провали   По думите му опозицията иска да саботира проекта и да го провали, както преди е провалила АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александуполис".   "Представителите на опозицията желаят да саботират проекта, защото за тях сега са важни европейските избори. Те казват, че тези избори са за Европа или против Европа. Аз казвам, че тези избори са за България. Искаме ли България да остане само членка, която казва "да“ и да се съгласява с всичко. Или искаме да се борим за националните си интереси. Да бъдеш член на ЕС не означава да казваш на всичко "да“. Ние имаме национални политики, ние имаме национални интереси, ние имаме и национални решения и ги отстояваме", коментира Стойнев. Обърнах внимание на комисаря, че изцяло изпълняваме изискванията на ЕК за либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е през 2015 г. да имаме пълна либерализация на този пазар, заяви той.   Чрез либерализирания пазар ще има по-добри цени на елекроенергията за българското население, каза Стойнев и припомни, че вече са факт намалението на таксата за пренос и достъп, намаляването на студения резерв от 1040 МВт на 500 МВт, както и отделянето на ЕСО от НЕК. Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, каза Стойнев. Той повтори, че договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара. Не можем да бъдем конкурентни, коментира министърът, като уточни, че този въпрос е залегнал при срещата му с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня. Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем. Министърът заяви, че неговото желание и желанието на правителството е да има либерализиран енергиен пазар в България.

Стойнев след среща с Йотингер: "Южен поток" няма да бъде прекратен

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, а Европейската комисия е била погрешно информирана от ГЕРБ, че приетите на първо четене законодателни промени целят да извадят проекта от обхвата на европейското законодателство. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драговир Стойнев в четвъртък след разговор в Брюксел с еврокомисаря Гюнтер Йотингер.   Срещата се проведе заради заплахата от стартиране на две наказателни процедури срещу България – една заради "Южен поток" и втора - заради опита да бъдат отнети лицензиите на евлектроснабдителните дружества.   България върви в правилна посока за спазване на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода, каза Стойнев след разговора с Йотингер, цитиран от БНР.   Той каза, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в закона за енергетиката. Според него, представители на опозицията у нас са дали на Гюнтер Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.   "Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново да бъде спрян. Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром", са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа", каза министърът.   Съгласно законовите поправки, внесени от двама депутати от левицата, морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), ще се счита за интерконектор, а не за газопровод. По този начин проектът на "Газпром" ще бъде изключен от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.   В началото на април ЕК е изпратила писмо до Стойнев и говорител на еврокомисаря Йотингер тогава коментира, че след като бъде получен отговор, ще се решава за евентуални бъдещи действия.   От кабинета на Йотингер не коментираха какъв е резултатът от срещата, но съобщиха, че предстои още една среща на комисаря с министър Стойнев преди промените да бъдат гласувани на второ четене.   От обясненията на Стойнев се разбра, че експертните разговори между София и Брюксел ще продължат и че евентуалните предложения за промени в закона ще бъдат обсъдени с ЕК преди второто четене в българския парламент.   Засега по думите на министъра ЕК няма забележки относно наземната част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.   Притесненията на ЕК са, че планираните поправки изключват от действието на европейското законодателство приемния терминал на бъдещия газопровод, който ще минава под Черно море и ще излиза от него на варненския бряг. Така на терминала, който е на българска, а следователно и европейска територия, няма да имат достъп доставчици различни от "Газпром", а това нарушава Трети енергиен пакет на ЕС.   Стойнев каза пред репортери в Брюксел, че е обяснил на Йотингер, че друго решение е технически невъзможно.   "Комисарят Йотингер е бил информиран, че приемният терминал ще бъде на 20-ия километър на територията на Република България. А той ще бъде на втория километър. Разбирате , че разликата е огромна и тогава си задаваме въпроса защо по-рано не може да се присъедини трета страна. Аз обясних на комисаря Йотингер, че ако технически е възможно трета страна да има достъп до тръбата на 300-400-500 метра дълбочина или на 50 метра дълбочина под морското равнище, ние ще се съобразим. Ако технически е възможно да се изгради приемен терминал в морето, ние ще го направим. Но за съжаление това не е направено", разясни Стойнев.   По думите му опозицията иска да саботира проекта и да го провали, както преди е провалила АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александуполис".   Министърът е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен холдинг и "Газпром" за сухопътната част от газопровода на българска територия. Обърнах внимание на комисаря, че изцяло изпълняваме изискванията на ЕК за либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е през 2015 г. да имаме пълна либерализация на този пазар, заяви Стойнев.   Той отчете, че според препоръките на ЕК от миналата година, България е намалила таксите за износ на енергия, студения резерв в областта на производството на ток, отделени са Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания. Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, каза Стойнев. Той повтори, че договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара. Не можем да бъдем конкурентни, коментира министърът, като уточни, че този въпрос е залегнал при срещата му с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня. Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем. Министърът заяви, че неговото желание и желанието на правителството е да има либерализиран енергиен пазар в България.

Ръст на туристи по проекта "Новото тракийско злато"

/КРОСС/ 120% е увеличението на нощувките в Източните Родопи, където през последните пет години работи българо-холандският проект "Новото тракийско злато". 17 хиляди туристи са посетили района на Източните Родопи само през 2012 година. За последните пет години благодарение на проекта "Новото тракийско злато" интересът на туристите и посещенията в семейните хотели и ферми за биоземеделие са нарастнали в пъти. Посещенията са основно от индивидуални туристи и малки организирани групи със специални интереси.До края на юни ще заработи нов интерактивен сайт, който ще дава пълна информация за района. Предвижда се и възможност за онлайн планиране на пътувания на туристите за подбор на маршрутите, посещения на атракциите, избор на водач, както и за резервации, съобщи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм по проекта.Резултатите от петгодишната работа по проекта ще бъдат представени на посетителите на място от 26 до 27 април, съобщи БНР.

Златен Благой Найденов! Грабна световената титла по бокс за младежите


България има световен шампион по бокс за младежи! Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 кг на първенството, провеждащо се в столичната зала "Арена Армеец".
Талантът ни победи по точки младежкия шампион на Азия Вадим Казаков от Казахстан с единодушно решение на съдиите, които му отсъдиха 3:0 гласа (29:28, 30:27, 30:27). България има световен шампион по бокс за младежи! Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 кг на първенството, провеждащо се в столичната зала "Арена Армеец". Талантът ни победи по точки младежкия шампион на Азия Вадим Казаков от Казахстан с единодушно решение на съдиите, които му отсъдиха 3:0 гласа (29:28, 30:27, 30:27).

Благой Найденов стана световен шампион по бокс при младежите!


България има световен шампион по бокс за младежи! Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 кг на първенството, провеждащо се в столичната зала България има световен шампион по бокс за младежи! Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 кг на първенството, провеждащо се в столичната зала "Арена Армеец". Талантът ни победи по точки младежкия шампион на Азия Вадим Казаков от Казахстан с единодушно решение на съдиите, които му отсъдиха 3:0 гласа (29:28, 30:27, 30:27).

Санирането с европари тръгна с две сгради в София, още 180 догодина

С над двегодишно закъснение обновяването на жилищните блокове тръгна с две сгради в София, а още 180 ще бъдат санирани догодина. Това стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие (МРР).   Дълго чаканата обществена поръчка за саниране на 180 сгради е с прогнозна стойност над 46.6 млн. лв. Тя е разделена на седем позиции – по една за всеки планов район плюс София. Предвижда се за една позиция да бъдат избрани няколко изпълнители, като за целта ще бъде подписано рамково споразумение, става ясно от публикуваната обява.   Принципно Еврокомисията е против възлагането на строителни дейности чрез рамкови споразумения. Това стана ясно при изпълнението на водния цикъл на Сливен, когато Йордан Лечков реши да приложи този иновативен подход в строителството, но Брюксел отказа да одобри парите и рамковият договор беше развален.   Не е искано становище на Еврокомисията дали рамково споразумение е допустимо при санирането на сгради, казаха от регионалното министерство пред Mediapool. Оттам не очакват да имат проблем, защото двата случая са коренно различни. При санирането има количествено-стойностни сметки за всяка сграда, обясниха от МРР.   Крайният срок за подаване на офертите е 5 юни. Фирмите могат да кандидатстват по една или няколко обособени позиции. Победителите ще бъдат избрани по най-ниска цена. Крайният срок за обновяването на 180-те жилищни блока в цялата страна е 31 октомври 2015 г., става ясно от обществената поръчка.   Близо една трета от блоковете ще бъдат санирани в София   Най-много жилищни блокове – 56, ще бъдат обновени в София.   В ход е санирането на две жилищни сгради. Едната е блок 10 на ул. "Чарлз Дарвин" 3 в район "Изгрев", а другата е блок 17 в жк. "Захарна фабрика" на район "Илинден". Сградите трябва да бъдат обновени за 120 дни.   Изпълнител на строителните дейности е "Билдинг компани", която е собственост на бившия общински съветник от ДПС в община Гърмен Бисер Узунов. Договорът с него е за 250 192 лв. с ДДС.   Компанията му ще направи топлинно изолиране на външните стени на двете сгради в столицата и ще подмени дограмата. Ще бъде направено топлинно изолиране на покрива, пода, ще се подменят и тръбите за топлата вода.   За останалите 54 сгради в София тепърва предстои да бъде избран изпълнителят. Прогнозната стойност на поръчката е 14 млн. лв., като санирането за тях най-вероятно ще започне догодина.   В най-западналия регион обновяват само осем сгради   Най-малко сгради ще бъдат санирани в най-бедния регион на ЕС – Северозападният, показва обществената поръчка. Там е планирано да бъдат обновени осем жилищни сгради, като прогнозната стойност е за 2.16 млн. лв. Сградите са във Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Лом.   Най-много жилищни блокове ще бъдат обновени в Южен централен район – 39, като прогнозната стойност е над 10 млн. лв. В този район са включени градовете Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Велинград, Карлово и Панагюрище.   В останалите четири района ще бъдат обновени по около двайсетина жилищни блока.   В Северен централен район са предвидени 17 сгради във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Свищов. Прогнозната стойност на поръчката е 4.33 млн. лв.   В Североизточния район са заложени 21 блока във Варна, Добрич, Търговище, Шумен. Прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв.   В Югозападния район е планирано обновлението на 21 сгради в Благоевград, Дупница, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник; Петрич. Прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв.   В Югоизточния район ще бъдат санирани 20 сгради в Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Казанлък. Прогнозната стойност на поръчката е 5.2 млн. лв.   Двойно по-голям интерес спрямо бюджета   Интересът към програмата за обновяване на жилищни сгради с европейски пари значително надхвърли възможностите й. Подадените заявления за интерес са около 400, докато според тръжните условия ще бъдат обновени около 180 сгради.   Одобрените блокове, за които не стигат парите по този проект, ще бъдат прехвърлени за финансиране със средства по "Региони в растеж". По новата оперативна програма бюджетът за енергийна ефективност е увеличен седем пъти спрямо изминалия програмен период и средствата са около 360 млн. лв. до 2020 г.   Бюджетът на настоящия проект за обновяване на домовете е 50 млн. лв., като средствата идват от оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Изпълнението на проекта върви изключително мудно и тромаво, защото всяко правителство, което дойде на власт, задължително сменя правилата.   В началото на март домоуправители дори се заканиха да протестират на жълтите павета, защото повече от година парите на хората стоят блокирани в Корпоративна търговска банка, която обслужва проекта.

Турчинов пак даде зелена светлина на армията за Източна Украйна

Часове след като Киев обяви, че спира "временно" антитерористичната си операция в Източна и Югоизточна Украйна, изпълняващият дължността президент на бившата съветска република Александър Ту...

34-ти в света сме според Глобалния индекс на мира

За съставянето на класацията се взимат предвид много параметри, сред които степента на престъпност в страните, отношенията със съседните държави, терористичните атаки и броят на самоубийствата

Сирия се раздели с 92,5% от химичния си арсенал

/КРОСС/ Към настоящия момент 92,5% от химическите оръжия на Сирия са изнесени от страната и унищожени. Това съобщи в профила си в Twitter специалният координатор на съвместната мисия на ОЗХО и ООН Зигрид Кааг. "92,5% от сирийското химическо оръжие е изнесено от територията на страната и унищожено. Призовавам властите да направят последна стъпка в тази посока", се казва в изявлението на Кааг. Припомняме, че на 4 март сирийските власти представиха план, съгласно който износът на химическия арсенал от страната ще приключи в края на месец април.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 25 април - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Ген.Колев" №82,84,86,88, ул.

Убиецът от Враца спипал жена си да флиртува в скайпа?

Врачанката Клавдия, която се прости с живота си без време пред очите на децата си, вероятно е била убита в пристъп на ревност заради разкрит нейн флирт с мистериозен мъж в скайпа.

Внимание! Ваксини срещу бяс при дивите хищници връхлитат пернишко от небето, не трябва да се пипат

От 23 април 2014 година Българската агенция по безопасност на храните стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 8 специално оборудвани самолета.

Машините ще изхвърлят над 1 500 000 броя ваксинални примамки над територията на областите: София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен,...

Продължава

Айсберг-гигант се счупи от Антарктида и потегли в океана

Учените наблюдават огромен айсберг, който се е отчупил от ледник на Антарктида и сега се насочва към открити води в Южния океан. Отчупването му е станало на 13 ноември 2013 г. от антарктическия Pine Island и е заснето от спътник на НАСА.

Държавата ще помогне на пострадалите от наводненията

Социалното министерство ще прецени как да стане това


МВР ще пази чуждите туристи с брошури и повече преводачи

Туристите да са доволни и да харчат много пари, пожела посланик Алън


Нито един клуб няма да бъде изключен от евротурнирите заради финансовия феърплей


Няма клубове, които са заплашени с изключване от европейските клубни турнири през следващия сезон заради нарушаване на правилата на финансовия феърплей, обяви президентът на УЕФА Мишел Платини.

През януари европейската федерация поиска от 76 клуба, чиито имена не бяха съобщени, да предоставят допълнителна информация относно счетоводния си баланс по подозрения, че са натрупали по-големи загуби от допустимите.

В момента комисията за финансов надзор към УЕФА разследва тези...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване