Лавров плаши с грузински сценарий

 Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че ако интересите на неговата страна в Украйна бъдат накърнени, реакцията на Москва ще бъде като при събитията в Грузия през 2008 г. Тогава Русия води кратка война с бившата съветска република, довела до обявяването на независимост на Абхазия и Южна Осетия, предадоха световните агенции.

 

“Ако нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат

 

атакувани  директно

 

както например стана в Южна Осетия, аз не виждам друг начин освен да отговорим, зачитайки международното право”, заяви Лавров. В интервю за телевизия Russia Today руският първи дипломат посочи, че “шоуто” в Украйна се ръководи от САЩ. “По време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Киев беше съобщено, че се подновява антитерористичната операция. А началото на тази операция съвпадна с посещението в Украйна на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова аз нямам причина да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу”, подчерта Лавров. В същото време той заяви, че Русия ще пресича всякакви опити за разпалване на гражданска война в Украйна. “Онези, които съзнателно водят страната към

 

разпалване на гражданска война

 

и очевидно се надяват да предизвикат сериозен кръвопролитен конфликт, се занимават с престъпна политика и ние не само осъждаме тази политика, но и ще я пресичаме”, закани се Лавров и допълни: “Нищо от това, за което се разбрахме в Женева, не е изпълнено от властите в Киев. Да, те разработиха проектозакон за амнистия, но този документ не засяга политическите затворници”. “Всеки път, получавайки обаждания от Джон Кери с думите “вие трябва, вие трябва...”, ние разбираме колко далеч се намират САЩ от Украйна”, подчерта Лавров. Той зави, че Украйна е само една от проявите на нежеланието на американците да отстъпват в геополитическата битка.

"Столипиново" пред бунт заради операция по събарянето на нелегалните търговски обекти

90% от всички сгради в пловдивския квартал "Столипоново" са незаконни. Общината не може да премахне тези, в които живеят хора, тъй като така ще наруши правата им, но местната власт в Пловдив възнамерява да проведе мащабна операция по събаряне на нелегалните търговски обекти.
В петък сутринта цялата западна страна на улица „Крайна" в "Столипиново" 90% от всички сгради в пловдивския квартал "Столипоново" са незаконни. Общината не може да премахне тези, в които живеят хора, тъй като така ще наруши правата им, но местната власт в Пловдив възнамерява да проведе мащабна операция по събаряне на нелегалните търговски обекти. В петък сутринта цялата западна страна на улица „Крайна" в "Столипиново"

Канбера: Няма намерени останки от "Боинг 777-200"

Властите на Австралия опровергаха съобщения, че намерени около град Огъста неидентифицирани предмети може да са от изчезналия преди 7 седмици малайзийски "Боинг". Това каза в интервю за австралийската радио и тв компания Ей Би Си ръководителят на националната служба за безопасност на транспорта Мартин Долън, след като се запозна със снимките, които полицията направи.

Гуардиола: След този мач съм по-голям оптимист за реванша


"След този двубой съм по-голям оптимист за мача в Мюнхен", каза треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола пред ZDF. Баварците отстъпиха с 0:1 срещу "Реал" (Мадрид) в Испания в първата среща от полуфиналите в Шампионската лига.

"Поздравления за "Реал", спечелиха първите 90 минути и на нас ни остава вторият двубой в Мюнхен. Искахме да контролираме мача с притежание на топката, но ни липсва голът. Ще опитаме във втората среща", каза Гуардиола.

По думите му съперникът е много...

Германия подготвя руските спецчасти

 Американските власти обвиняват своите натовски съюзници и най-вече Гер­мания за това, че рус­­­ките действия в Ук­­райна и Крим завариха Запада неподготвен, съобщи днес популярният интернет сайт “Дейли бийст”. Особено раздразнение във Ва­­шингтон предизвиква изграденият от немския военен концерн “Райн­метал” център за бойна подготовка на руските сухопътни войски в Му­­лино край Нижни Нов­город.

Този център още не е открит, но според сайта американски официални лица твърдят, че там Германия подготвя руските сили вече от няколко години. “Светът беше шокиран, когато руските сили със специално назначение нахлуха в Крим с
най-модерни технологии
драстично подобрена оперативна подготовка и с такава оперативна сигурност, че дори американските разузнавателни служби не разбраха какво се подготвя. Правителството и конгресните лидери във Вашингтон се чудят как така изведнъж руските спецоперации станаха толкова добри, толкова бързи, без никой да забележи”, обяснява сайтът и свързва този стремителен напредък на руските спецчасти с помощта, която Москва е получила от Запада.
Според интернет изданието подписаният от “Райнметал” през  2011 г. контракт с Русия е
за $140 млн. и в центъра в Мулино
могат да се обучават 30 000 руски бойци годишно. Партньор на германския концерн е руската държавна от­­бранителна фирма  “Обо­­­­­ронсервис”. Изграденият от германците център е по модел на същия, използван от Бундесвера, и се смята за “най-модерната система от този тип в света”. “Райнметал” разглеждал този  контракт като предвестник на още няколко бъдещи проекта “в светлината на плановете за модернизация на екипировката на рус­ките въоръжени си­­ли”.
“Достойно за съжаление е, че германски компании директно подкрепяха и обучаваха руските военни дори по времето на атаката срещу Украйна”, казал висш чиновник от Сената пред “Дейли бийст”. “Правителството на САЩ трябва да призове нашите натовски съюзници да прекратят военните си връзки с Русия още сега, докато руснаците не напуснат Украйна, включително Крим”, добавя  той.
“Поглеждайки назад”, американците “изразяват гняв и  възмущение по повод на съвместната работа на германците с  руските военни”, макар да признават, че “е трудно да бъдат  открити безспорни доказателства”. Както твърдят сега  американските специалисти, в това число от разузнаването и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, още навремето никой във Вашингтон не обърнал внимание на  документите, свидетелстващи за “революционните преобразувания” в руската армия.
В. “Вашингтон Таймс” излезе със статия за екипировката и  оборудването на елитните руски сили, продължава изданието. “Те имат потресаващи нови гранатомети. Шлемовете им са по-добри от нашите, бронежилетките - също”,  твърди Скот Трауд - производител на въоръжения от щата Вермонт.
А друг експерт по въоръженията - генералът от резерва Робърт Скейлс, цитиран от вест­ника, признава, че “ако съдим по  видеозаписите, които гледах, при тях (руснаците), нещата вървят  добре, а при нас - зле”.

Нумероложки: БСП с предимство на евроизборите

/КРОСС/ "Нумерологичната конфигурация на 25 май не е добра за единични играчи и носители на редукция на числото 1." Това казаха в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" астроложките и занимаващите се с нумерология Бистра Копанарова и Мариана Добранова. "Шестицата е в най-добра конфигурация за този ден, на който са изборите, затова БСП има малко предимство пред останалите", прогнозираха астроложките. За АБВ те направиха прогноза, че числото им дава стабилност, но създава и проблеми и те ще трябва да разчитат на стари лаври. "Двойката на „Атака" е сложно число, свързано е с противопоставяне, зависи на какво ниво на съзнание ще се ползва", добави Бистра Копанарова. "При „България без цензура", както и при ДПС числото води до три. Между двете формации обаче има съществени разлики. Тройката е стабилна структура и я наричаме Числото на Меркурий, тя е едно от добрите числови съчетания при редуциране", заявиха гостенките в студиото на сутрешния блок. "Най-късметлийското число, съчетано с 25 май, е трудно да се определи, защото има влияние и на някои планети като Марс. Но може да се прогнозира, че редуцираната шестица и двете тройки- БСП, „България без цензура" и ДПС, имат най- добри шансове", категорични бяха Бистра Копанарова и Мариана Добранова. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Марин Марковски: Хората нямат психиатри, липсва църква

/КРОСС/След убийствата на деца в Поморие и Русе, вчера във Враца мъж уби съпругата си и се простреля пред децата. В тази връзка Нова тв потърси отговор на въпросите какво се случва в човешката психика и какво провокира убийците от последните дни. "Има ред проявления в човешкото поведение, които маркират една нездрава психика. Говорим за патология на характера. Съществото, убило собственото си дете, не може да се нарече човек. Няма детска реакция, която може да предизвика подобна агресия. Това е израз на такъв емоционален примитивизъм, какъвто вероятно няма дори у животните", коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. "Това е една ужасяваща статистика, която не може да не притеснява всички хора. Мизерия, стрес, напрежение, конкретни психологически проблеми - всичко това се натрупва и кара човек да извърши подобно нещо. Хората нямат психиатри, липсва църква и духовник, който да им обърне внимание", коментира адвокат Марин Марковски. Във връзка с това, че съседите на убитата Пламена от Русе са знаели за това, че е малтретирана, но не са подали сигнал, Марковски заяви, че според него хората не искат да се месят, за да нямат проблеми. "В Закона за закрила на детето, ако някой не подаде информация, когато знае, че има насилие над дете, той се глобява от 500 до 1000 лева. Проблем е обаче, че няма глобени поради мързела на чиновниците и нежеланието да работят", допълни адвокатът.

Пернишка охранителна фирма пази апетитен имот в София, върху който трябва да строи Пашата

Зам.-кметът на столичната община „Възраждане" Калин Янчев е набъркан в жестока далавера с боса на СИК Румен Николов - Пашата. Пред „Всеки ден" свидетели на аферата твърдят, че при поредната си врътка прочутият като Остап Бендер на София управник е гушнал 100 бона подкуп. Парите били дадени от собственика на апетитна сграда на пъпа на столицата Иван Ненчев, върху която трябвало да кацне нов бизнес център. Строител на обекта била фирма на сикаджията. Оттам идвала...

Продължава

Успешните политици ходели по нумеролози и астролози

Шестицата е в най- добра конфигурация в деня на изборите и затова БСП има малко предимство пред останалите, твърдят астроложки по БТВ. Според тях нумерологичната конфигурация на 25 май не била добра за единични играчи и носители на редукция на числото 1.

Фестивалът Tribeca поглежда към тъмната страна на биткойна

Нов филм разказва историята на Чарли Шрем, който е обвинен в нелегални сделки с биткойни


"Столипиново" пред бунт - утре събарят нелегалните търговски обекти

90% от всички сгради в пловдивския квартал 90% от всички сгради в пловдивския квартал "Столипоново" са незаконни. Общината не може да премахне тези, в които живеят хора, тъй като така ще наруши правата им, но местната власт в Пловдив възнамерява да проведе мащабна операция по събаряне на нелегалните търговски обекти. В петък сутринта цялата западна страна на улица „Крайна" в "Столипиново"

Руски металургичен гигант заплашва Европа

 Най-голямото руско стоманодобивно дружество ­ Новолипецкият металургически комбинат (НЛМК) ­ е заплашил, че ще закрие хиляди работни места в Европа, ако бъдат предприети нови санкции срещу Москва. За това съобщават белгийските медии, като се позовават на писмо от края на март, изпратено до няколко европейски правителства и до Европейската комисия.

 

Уточнява се, че руското

 

дружество поддържа два завода в Белгия

 

където са заети над 1000 работници, а общо в Европа от НЛМК заплата получават близо 3000 души. Комбинатът има представителства освен това в Италия, Франция и Дания.

 

Собственик на 86% от НЛМК е руският олигарх Владимир Лисин. Фирмата му внася в Европа суровина за стомана, която след това обработва до висококачествен продукт, използван в строителството, енергетиката и автомобилостроенето в ЕС.

 

ЕК обяви неколкократно, че се подготвя третият етап от санкциите срещу Русия заради събитията в Украйна. Това трето равнище предвижда налагането на тежки икономически ограничения срещу Москва, но от комисията уточниха, че за да бъдат утвърдени, те трябва да получат единодушната подкрепа от всички 28 държави в ЕС.

 

Междувременно Централната банка на Русия може да задължи международните картови оператори

 

да плащат всяко тримесечие гаранции

 

Мярката се предвижда в поправка в законопроекта за националната платежна система, който вече е одобрен от финансовата комисия на руския парламент.

 

По този начин Москва се опитва да реагира на санкциите от страна на международните системи Visa и MasterCard, срещу банка „Русия” и СМП Банк. Предполага се, че гаранцията ще бъде определен процент от акциите за трансакция, които операторите прибират от клиентите си. Сумата няма да се удържа, в случай че чуждите картови оператори построят своя инфраструктура в Русия. За самоволно нарушаване на принципа на непрекъснатост на плащанията новият закон дава право на руската Централна банка да конфискува 10% от сумата на удържаната гаранция.

 

Руски депутати са споменали, че въпросните разпоредби могат да бъдат включени и в готвените изменения на закона за Централната банка.

Честит рожден ден на Лили Иванова

Певицата вече е 53 години на голямата сцена


Лавров плаши Киев с грузински сценарий


КИЕВ - Русия заплаши Киев с действия като тези в Грузия през 2008 г. и настоя Киев да прекрати антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде АФП.
Предупреждението на Москва е в отговор на нейното подновяване, наредено във вторник вечерта от и.д. президент Олександър Турчинов. КИЕВ - Русия заплаши Киев с действия като тези в Грузия през 2008 г. и настоя Киев да прекрати антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде АФП. Предупреждението на Москва е в отговор на нейното подновяване, наредено във вторник вечерта от и.д. президент Олександър Турчинов.

Започва туристическото изложение "Вашата ваканция" в Бургас

/КРОСС/61 общини, хотелиери, неправителствени организации и туроператори от България, Гърция, Турция и Италия ще участват в туристическото изложение „Вашата ваканция " в Бургас. В Морското казино ще бъдат показани археологически обекти, забележителности, древни ритуали и туристически услуги. Това е 14-то издание на туристическата борса, която се организира от Бургаската регионална туристическа асоциация. В продължение на 14 години туристическата борса "Вашата ваканция" се посещава от хиляди бургазлии и представители на туристическия бранш. Богата и вълнуваща програма съпътства форума, каза управителят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Емилова. Нашият акцент тази година ще бъде религиозен културен туризъм. Ние от няколко години работим за създаване на религиозни културни маршрути и включването им в международни мрежи. Един от тези маршрути е пътят към Йерусалим. Председателката на Международната асоциация "Пътят към Йерусалим" професор Анна Трону ще бъде наш гост. Тъй като нашата идея е да обединим Адриатическото крайбрежие и пътят на поклониците оттам към Йерусалим с Черноморското крайбрежие, каза Емилова, цитирана от БНР. В програмата на туристическата борса са включени презентации и възстановки, певчески и танцови изпълнения. Страната ни ще бъде представена с информационен щанд. Изложението ще премине под патронажа на министерството на икономиката и енергетиката, Община Бургас и областната администрация в града

Facebook вече има над 1 милиард мобилни потребители

 Най-голямата социална мрежа достигна още един ключов етап в развитието си. Компанията обяви в отчета си за първото тримесечие, че активните потребители на Facebооk от мобилни устройства са 1.01 милиарда, съобщава Techcrunch. Резултатът показва, че мобилната употреба на платформата се изравнява с използването й от настолни компютри. 
Активните мобилни потребители на мрежата дневно за първото тримесечие са 609 милиона. Facebook ги дефинира като “регистрирани потребители на социалната мрежа, които влизат или се регистрират във Facebook чрез уеб страницата или мобилно устройство, използват приложението Messenger или споделят съдържание във Facebook през трети сайтове, които са свързани със социалната мрежа”. 
Интересно е да се отбележи, че потребителите, които използват Facebook само чрез мобилните си устройства почти са се удвоили за една година и сега наброяват 341 милиона. Ако към тази цифра се прибавят потребителите на WhatsApp и Instagram, които са притежание на Facebook, тя ще се увеличи до 800 милиона. 

Земетресение разлюля и Якоруда

Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер бе регистрирано тази сутрин около 02:26ч. Епицентърът на труса е около 17 км от Якоруда, в централната част на Рилската сеизмична зона, съобщи проф. Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния институт на БАН, цитиран от "Фокус". Трусът е бил с дълбочина от 2 км и няма данни да е усетен от жителите Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер бе регистрирано тази сутрин около 02:26ч. Епицентърът на труса е около 17 км от Якоруда, в централната част на Рилската сеизмична зона, съобщи проф. Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния институт на БАН, цитиран от "Фокус". Трусът е бил с дълбочина от 2 км и няма данни да е усетен от жителите

Броят на жертвите от потъналия ферибот достигна 169

133-ма пътници продължават да са в неизвестност

Дядо и баба загинаха при пътни инциденти във Великотърновско

Мъжът вървял по пътното платно, а жената пресичала неправилно


Земетресение 6,6 разтресе о-в Ванкувър

Трус с магнитуд 6,6 разлюля късно в сряда канадския остров Ванкувър в Тихия океан, съобщава Геофизичната служба на САЩ.

Издирват автомобил, блъснал 4-годишно дете във Варна

4-годишно дете е блъснато от автомобил, докато пресича между две паркирали коли на ул. „Баба Тонка“ във Варна, съобщиха за Днес+ от полицията. Инцидентът е станал през изминалото денонощие. Детето е с контузии, за живота му няма опасност.

Дончев: Членството в ЕС е най-важната тема преди вота

 Цялата жега по усвояване на европарите се прехвърля на общините. Това, че се прехвърля вината на правителството на ГЕРБ е някаква опорна точка всичко да се прехвърля на предишни правителства.

Това заяви кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ. Той определи като опит да се удари най-важното звено в процеса – общините. Той отрече договори да са сключвани само с общини на ГЕРБ, всичко зависело от големината на селищните места. За един и същ дефект едната община е получила санкция от 5%, а друга от 25%, заяви Дончев и посочи, че в това също прозирала политическа пристрастност.

"Можеше още в началото на годината да се направи преглед на изпълнението на проектите и да се започне на чисто. Сега с тези санкции на места в някои общини ще трябва да спрат строително монтажните работи, да бъде спряно осветлението или да бъдат затворени детски градини. В момента драмата е между правителството и местните власти", каза Дончев.

"Южен поток" е тема, по която може да се говори до обяд. По начина, по който се случва в България, е в противоречие с европейската позиция. Южен поток ще присъства в предизборната дискусия, увери кандидатът за евродепутат. Ще направим такава кампания, че в предизборната надпревара да има идейни принципи, увери той. "Има редица европейски теми. Преди да се стигне до лявото и дясното в Европа първо трябва да се проведе разговор за членството ни в Европа - какво е нужно на Европа, какво е мястото на България. След това можем да говорим за националните политики.

На кабинета след изборите ще му е още по-трудно, защото ще има силен белег на недоверие към него, смята Дончев.

Земетресение разлюля и Якоруда

Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер бе регистрирано тази сутрин около 02:26ч. Епицентърът на труса е около 17 км от Якоруда, в централната част на Рилската сеизмична зона, съобщи проф. Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния институт на БАН, цитиран от Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер бе регистрирано тази сутрин около 02:26ч. Епицентърът на труса е около 17 км от Якоруда, в централната част на Рилската сеизмична зона, съобщи проф. Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния институт на БАН, цитиран от "Фокус". Трусът е бил с дълбочина от 2 км и няма данни да е усетен от жителите

Ивилина Алексиева: Фалшификацията на подписите е въпрос за работата на партиите

/КРОСС/ "Фалшификацията на подписите не е въпрос за работата на ЦИК, а за работата на политическите сили." Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева в ефира на ТВ7. "Това, което се случи в обществото за мен е един оздравителен процес. Трябваше да се даде светлина. То е дисциплиниращо по отношение на партиите и коалиците, които от тук насетне ще събират подписи", допълни Алексиева. "На ден идват между 50 и 100 сигнала, всички тях изпращаме към КЗЛД и прокуратурата, за да продължи разследването", обясни тя. Според нея, няма механизъм за отстраняване на партии от евровота поради използване на лични данни за регистрация без съгласието на гражданите. По думите й обаче резултатите от сигналите, които се подават в момента, ще бъдат обявени по-късно и ако са истинни, ще се съобщи след изборите, така че тези подписи няма да бъдат заличени. "На базата на сигнали не можем да заличаваме", категорична бе шефката на ЦИК. Изборният ден започва в 6 часа и приключва в 19 часа. Ако в 19 часа има избиратели, които не са упражнили правото си на вот и са пред избирателната секция, само те ще могат да гласуват, но до 20 часа, обяви председателят на ЦИК. Тя уточни с какъв знак и къде трябва да отбелязваме партията, която искаме да подкрепим. Тя отрази, че един от възможните знаци, с който може да гласуваме е с „Х" или с „V" - чавка

САЩ и НАТО обвиниха Русия, че генерира напрежение в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че не спазва международното Женевско споразумение за успокояване на напрежението в Украйна и я заплаши с нови санкции, а НАТО определи заплахите на Москва, че ще използва военна сила, като "обезпокоителни". Кремъл обаче продължава да игнорира международната общност, като външният министър Сергей Лаврова обяви, че "далеч не всички са си направили изводите от уроците на Студената война" и обвини САЩ, че се държат като "победители" и не се съобразяват с Русия. САЩ и ЕС опитаха да направят "цветна революция" в Украйна, операция за противоконституционна смяна на режима, заяви още Лавров САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в края на миналата седмица, според което проруските сепаратисти в Източна Украйна трябваше да свалят обсадите на правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Киев и Вашингтон обаче обвиниха Москва, че не изпълнява поетите ангажименти. Обама не вярва, че санкциите ще променят намеренията на Путин Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че до момента Русия не спазва нито духа, нито буквата на Женевското споразумение. "Продължаваме да виждаме злонамерени въоръжени мъже да окупират сгради, да тормозят несъгласни с тях хора, да дестабилизират региона и не сме видели Русия да се намесва да ги откаже от тези действия", каза Обама по време на посещението си в Япония. Той добави, че ако Русия продължава в този дух, ще има последствия и нови американски санкции срещу нея, като припомни, че вече въведените наказателни мерки "оказват влияние на руската икономика". Обама отбеляза още, че САЩ трябва да си осигурят подкрепата на съюзниците си, за да се гарантира, че ще се окаже допълнителен икономически натиск. В същото време той призна, че нови санкции може да не променят геополитическите намерения на руския президент Владимир Путин. В Европейския съюз обаче все още няма консенсус за налагането на икономически реакции срещу Москва. Част от страните разчитат на руски енергоизточници и се боят, че нарастването на натиска над Москва може да навреди на собствените им икономики, отбелязва Асошиейтед прес. "Важно е да се подчертае, че в целия този процес целта ни е да променим сметките на Путин, че предпочитаме да решим нещата по дипломатически път и че от санкциите Русия страда най-много, но те са вредни за световната икономика", посочи президентът на САЩ. НАТО: Завоалираните заплахи на Русия засилват напрежението НАТО също обвини Русия, че генерира напрежение в Украйна и заяви, че заплахите на Русия, че ще използва военна сила са обезпокоителни. "Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилват напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушават духа на споразумението от Женева", заяви заместник-генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес. На този фона напрежението в Източна Украйна не намалява и отново властите съобщиха за атаки на проруските сепаратисти. В сряда руският външен министър Сергей Лавров заплаши, че ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна. Съединените щати от своя страна отхвърлиха като нелепи обвиненията на Лавров, че финансират или ръководят антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде Франс прес. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки определи като легитимен отговор действията на украинските власти срещу незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната част на страната. Правителството на Барак Обама проучва молба на Киев за оръжейна помощ от Вашингтон, съобщи Псаки. Тя обаче подчерта, че е малко вероятно искането да бъде изпълнено. "Нашият подход е по-скоро към деескалация, не смятаме, че има военно решение... Има окупация на място, не смятаме, че трябва да засилваме напрежението с руснаците", аргументира се Псаки. Москва обвини Запада за липсата на доверие Руският външен министър Сергей Лавров обаче продължава да отхвърля всички обвинения към Москва. "Нерешаването на ключови проблеми, съществуващи във военно-политическата сфера в Европа, настояването все нови и нови страни, в това число бивши републики на СССР, задължително да бъдат в НАТО, всичко това в последните месеци като в капка вода се отрази на ситуацията в Украйна, където САЩ и ЕС опитаха - дайте да наричаме нещата с истинските им имена, още повече, че сме сред учени, а не на дипломатически прием - да осъществят поредната цветна революция", заяви Лавров в реч при откриването на Глобален университетски форум. Според него работата за създаване на климат на доверие в Европа е била принесена в жертва на политиката за сдържане на Русия. "Обвиненията по адрес на Русия, в това число, че тя, откликвайки на свободното волеизявление на кримчани, както се твърди, е подкопала духа на партньорство в Европа, не струват дори колкото хартията, на която са написани", каза министърът. Според Лавров "е достатъчно да си спомним истеричната антируска пропаганда, която заливаше САЩ и Европа дълго преди украинските събития, стремежа с всички сили да се очерни Олимпиадата в Сочи". "Тогава не стана дума за нито един украински проблем", каза той. Министърът заяви също, че САЩ се държат като победители и не се съобразяват с Русия. "Вместо това западните ни партньори, преди всичко САЩ, се опитват да се държат като победители в студената война и се преструват, че по европейските въпроси може да не се съобразяваш с Русия и да предприемаш действия, нанасящи преки вреди на интересите на Руската федерация". Той добави, че многобройните предложения и инициативи на Москва, насочени към изграждане на истинско партньорство, към укрепване на принципа на неделимост и сигурност в евроатлантическото пространство постоянно се натъквали на стена от неразбиране. "В резултат бяха пропуснати уникални възможности за действително превъзмогване на разделението на Европа", каза Лавров.

НАТО: Заплахите на Русия за военна намеса увеличават напрежението

НАТО е обезпокоен от заплахите на Русия, че ще използва военна сила срещу Украйна, заяви заместник-генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес. Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилват напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушават духа на споразумението от Женева, заяви представителят на НАТО. В сряда руският външен министър Сергей Лавров заплаши, че ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна. Съединените щати от своя страна отхвърлиха като нелепи обвиненията на Лавров, че финансират или ръководят антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде Франс прес. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки определи като легитимен отговор действията на украинските власти срещу незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната част на страната. Правителството на Барак Обама проучва молба на Киев за оръжейна помощ от Вашингтон, съобщи Псаки. Тя обаче подчерта, че е малко вероятно искането да бъде изпълнено. Новите управляващи в Украйна обявиха, че възобновяват антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти, окупирали правителствени сгради в Източна Украйна, заради отказа на Москва да изпълни Женевското споразумение. САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в края на миналата седмица, според което проруските сепаратисти в Източна Украйна трябваше да свалят обсадите на правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Киев и Вашингтон обаче обвиниха Москва, че не изпълнява поетите ангажименти.  

НАТО: Заплахите на Русия за военна намеса увеличава напрежението

НАТО е обезпокоен от заплахите на Русия, че ще използва военна сила срещу Украйна, заяви заместник-генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес. Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилва напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушава духа на споразумението от Женева, заяви представителят на НАТО. В сряда руският външен министър Сергей Лавров заплаши, че ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна. Съединените щати от своя страна отхвърлиха като нелепи обвиненията на Лавров, че финансират или ръководят антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде Франс прес. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки определи като легитимен отговор действията на украинските власти срещу незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната част на страната. Правителството на Барак Обама проучва молба на Киев за оръжейна помощ от Вашингтон, съобщи Псаки. Тя обаче подчерта, че е малко вероятно искането да бъде изпълнено. Новите управляващи в Украйна обявиха, че възобновяват антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти, окупирали правителствени сгради в Източна Украйна, заради отказа на Москва да изпълни Женевското споразумение. САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в края на миналата седмица, според което проруските сепаратисти в Източна Украйна трябваше да свалят обсадите на правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Киев и Вашингтон обаче обвиниха Москва, че не изпълнява поетите ангажименти.  

Как се пръкнаха 250 000 мързеливи българи

Преди около 100 години попаднах на летен пионерски лагер. Помня, че все валеше и сервираха “азбучна супа” – вместо макарони или юфка в нея плуваха малки буквички. Гребнеш с лъжицата – от нея те гледа букварът в различни словесни комбинации, невинаги прилични. Имахме и един малък хулиган, Гошко. Много обичаше да се втренчи в лъжицата и да се прови Преди около 100 години попаднах на летен пионерски лагер. Помня, че все валеше и сервираха “азбучна супа” – вместо макарони или юфка в нея плуваха малки буквички. Гребнеш с лъжицата – от нея те гледа букварът в различни словесни комбинации, невинаги прилични. Имахме и един малък хулиган, Гошко. Много обичаше да се втренчи в лъжицата и да се прови

Пат Бюканън: Едва ли Путин иска да върне българите под властта на Москва

 Сега след като Владимир Путин осъществи безкръвната анексия на Крим и намекна, че неговата армия може да премине границата, за да защити руснаците в Източна Украйна, във Вашингтон настъпи оживление, обсъждайки въпроса за изпращането на войски в Източна Европа. Но ако ние не сме си загубили акъла, няма да започнем война с Русия заради земи, които нито един президент никога не е смятал за важни за Америка.

В действителност, ако Путин присъедини Източна и Южна Украйна чак до Одеса, той просто ще възстанови руската власт над територия, която е принадлежала на Русия, откакто първият президент на САЩ Джордж Вашингтон положи клетва, та чак до заклеването през 1989 г. на Джордж Буш старши (или до разпада на СССР - бел.ред.).

Това не е довод в полза на това да игнорираме действията на Русия. Но това е довод да анализираме кое е важно, а кое не е, кое представлява заплаха за нас, а кое не и коя е реалната сдържаща сила, пречеща за възраждането на съветската империя. Преди да изпратим своите войски в Европа, както това направи преди 65 години Хари Труман /1945-1953/, нека си зададем един въпрос: наистина ли американската армия, която никога не е преминавала Елба и не е воювала с Червената Армия, е унищожила съветската империя и разрушила Съветския Съюз? Не. Народите на Източна Европа и СССР бяха освободени благодарение на волята си и решимостта да бъдат свободни, самостоятелно да решават своята съдба, а също така да създадат или възстановят своята държава, изхождайки от историята, езика, културата и етническата си принадлежност. Национализмът разруши империята. А Михаил Горбачов пусна тези страни на свобода, защото Русия не желаеше да запази империята си със силата на принуждението и самата Русия искаше да бъде част от свободния свят.

Не е изключено, че Путин няма нищо против да върне руснаците в Украйна и Беларус обратно в състава на Великорусия. Но едва ли има някой, който да вярва, че той иска да върне под властта на Москва румънците, българите, поляците, унгарците, чехите или словаците? Путин разбира, че неговият собствен рейтинг, достигащ почти 80%, е пряко свързан с мнението за него като националист, който е готов да се противопостави на американците и техните претенции за архитекти на новия световен ред. И най-големият съюзник на Америка в този свят след Студената война е национализмът, а не НАТО, пълен с хрантутници. Именно национализмът даде свобода на угнетените страни, разцепи Съветския Съюз, раздели на две Чехословакия и на седем страни Югославия. Национализмът накара чеченците да направят опит да се отделят от Москва, абхазците и южните осетинци да излязат от състава на Грузия, а жителите на Крим да кажат довиждане на Киев. И тъй като именно национализмът раздели на части съветската империя и СССР, той също така ще попречи за нейното възраждане. Ако Путин започне интервенция и присъедини цяла Украйна, а не само Крим и Изтока, където руснаците са мнозинство, неговата страна ще се сблъска със същата съпротива в окупираната Западна Украйна, каквато днес наблюдаваме в Дагестан, Ингушетия и Чечня. И Путин разбира това.

Но ако Източна Украйна заяви на изборите през май своето намерение да се отдели и присъедини към Русия или да стане самостоятелна държава, защо ние автоматично трябва да се обявим срещу това? Та нали ние самите сме горди наследници на борците за независимост от 1776. Ако срамежливо наблюдаваме стремежа на Шотландия да се отдели от Англия, Каталуния от Испания, Венеция от Италия и Фландрия от Белгия, защо отделянето на Донбас от Украйна трябва да бъде проблем за нас, особено ако всичко това става по демократичен път.

Национализмът е естествен враг на империите и изглежда, че днес той навсякъде е в подем. Утвърждаването на китайския национализъм /Пекин претендира за острови, които Япония е окупирала преди повече от сто години/ предизвика възраждането на японския национализъм, който спеше зимен сън от края на Втората световна война. Засилването на национализма в Япония доведе до подем на антияпонския национализъм в Южна Корея. Най-големият враг на Китай днес е азиатският национализъм. Индия с негодувание говори, че Китай държи територии, отнети по време на войната отпреди половин век, а също така увеличава своето военно присъствие в Индийския океан. Териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море доведоха до възраждането на антикитайски настроения във Виетнам и на Филипините. В Западен Китай уйгурите прибягват до насилие и дори терор, опитвайки се да отделят Синцзян-Уйгурския автономен район от КНР и се надяват, че ще успеят да го превърнат в независим Източен Туркестан. Национализмът на кюрдите, които бяха съюзници на Америка по време на "Буря в пустинята", днес заплашва единството на Турция, Сирия, Ирак и Иран.

По време на майските избори за Европарламент навярно ще усилят своите позиции Партията на независимостта във Великобритания, Националният фронт на Марин Льо Пен във Франция, Партията на свободата на Герт Вилдерс в Холандия и други националистически партии, които в последно време се укрепват в цяла Европа. Можем да кажем, че те като ехо повтарят Путин. Ако той не желае Украйна да влезе в ЕС, то те желаят техните страни да излязат от ЕС.

Сепаратизмът и национализмът са в подем. Централизацията и глобализацията са минало. Ражда се нов свят. Едва ли това е приятна новина за транснационалните елити, борещи се с климатичните промени и глобалното икономическо неравенство. Но е трудно да разберем каква заплаха се крие във всичко това за истинските интереси на американския народ

Нумерология на европейските избори в България

Българинът твърди, че е вярващ човек, но практиката показва, че суеверието му определя съзнанието. Християните ходят при ходжи да им развалят магии, които го правят в противоречие с мюсюлманската догма. Хора с кръстчета живеят по законите на фъншуй и нумерологията. Силно набожни хора постят, но си четат хороскопа. Защо очакваме в политиката да е ра Българинът твърди, че е вярващ човек, но практиката показва, че суеверието му определя съзнанието. Християните ходят при ходжи да им развалят магии, които го правят в противоречие с мюсюлманската догма. Хора с кръстчета живеят по законите на фъншуй и нумерологията. Силно набожни хора постят, но си четат хороскопа. Защо очакваме в политиката да е ра

Галкин: Трябва да помним колко е страшна войната, а не да я отричаме

/КРОСС/ Руският Национален Комитет по Черноморското икономическо сътрудничество, Продуцентски център на I международен младежки фестивал на страните от Черноморското икономическо сътрудничество, Представителството на Россотрудничество в България, Асоциацията на българските градове и региони, а също не на последно място Руски културно-информационен център в София, организираха редица мероприятия, посветени на Международния ден на космонавтиката. Темата е озаглавена "ПЪРВИТЕ В КОСМОСА". На официалното откриване на 10 април от 18.00 ч., в Голямата зала на РКИЦ присъства първият космонавт на България Георги Иванов, който на същата дата чества юбилей - 35 години от деня на съвместния му полет с руския космонавт Николай Рукавишников. По този повод се проведе и концертът „Полет в небесата" на Заслужилия артист на Русия Борис Галкин и певицата Ина Разумихина. Концертът на двамата талантливи и популярни в Русия артисти, вдигна публиката на крака, която прие радушно чудесното им творчество. Пред вестник „Русия днес - Россия сегодня" Галкин и Разумихина, споделиха за своето творчество.Борис Сергеевич Галкин (род. 19 септември 1947, Ленинград) - съветски и руски актьор, режисьор, сценарист, продуцент, Заслужил артист на Руската Федерация (1999). Завършил театралната академия „Б. Щукин" през 1969 година, а през 1977 завършва режисьорски висщ.ш театрален курс в ГИТИС. Изявява се в театъра и киното, има роли в над 40 филма

Започва Седмица на съвременното украинско кино в София


Седмица на съвременното украинско кино започва от днес, 24 април и ще продължи до 28 април, включително. Неин домакин ще е Дом на киното, което е и организатор заедно с посолството на Украйна В България и любезното съдействие на режисьора Васил Барков. Официалното откриване тази вечер е от 20:30 ч. с документалния филм на Константин Коновалов от 2014 г. на име "Шевченко. Експедиция".


Действието в него се развива през 1848 г., когато на борда на шхуната "Св. Константин" по...

Преглед на печата, четвъртък, 24 април

СТАНДАРТ: Цените на жилищата тръгнаха нагоре Цените на жилищата отново тръгнаха нагоре, като през първото тримесечие на годината са нараснали с...

Джоди Фостър сключи брак с приятелката си

Двукратната носителка на „Оскар“ за първи път призна публично, че е лесбийка в емоционална реч миналата година

Порои заляха села, отнесени са мостове и къщи

Обстановката постепенно започва да се нормализира след падналите порои в Белоградчишко и Монтанско, съобщи пред БНТ кметът на село Ружинци Венцислав Ванков.

Печалби за еврото след силните данни за бизнес климата в Германия

Инвеститорите се оказаха изненадани от решението на Новозеландската централна банка да повиши ставката по овърнайт депозитите


Vivacom ще инвестира 2 млн. лв. в социално ангажирани проекти през 2014 г.

Образователните инициативи са основният фокус в стратегията за корпоративна социална отговорност на оператора


Българин арестуван в Кипър за изнасилване на украинка

Жената отишла в дома му по обява за продажба на кучета


Алекс Алексиев ще обжалва решението на ЦИК: Kандидатурата ми не е удобна на управляващите

Регистрацията на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев за изборите на 25 май е недействителна, обяви Централната избирателна комисия.
Според ЦИК Алексиев не отговаря на изискването да е живял последните 6 месеца в България или в друга европейска страна.
Той заяви пред БНТ, че ще обжалва решението, което според него е политическо. Регистрацията на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев за изборите на 25 май е недействителна, обяви Централната избирателна комисия. Според ЦИК Алексиев не отговаря на изискването да е живял последните 6 месеца в България или в друга европейска страна. Той заяви пред БНТ, че ще обжалва решението, което според него е политическо.

Джоди Фостър се ожени за приятелката си

51-годишната Фостър и Хедисън, на 44 години, са се врекли във вечна вярност през уикенда

Дончев: Драмата е между правителството и общините, а не между БСП и ГЕРБ

/КРОСС/„Европейската комисия спря парите на България по ОП "Околна среда" в края на миналата година. Пет месеца виждаме какви мерки взимат от кабинета, за да възстановят плащанията. Грешките следват една след друга. Основната им опорна точка, е че за всичко са виновни ГЕРБ." Това каза в сутрешния блок на БНТ Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ за европейските избори. „Несериозно е да се каже, че договори са били сключвани само с населени места с кметове на ГЕРБ. Наложените санкции определено обаче следват партийноквотен принцип. Получава се така, че на тези, на които не са дадени пари, ще им бъдат взети някакви. Някои общини са получили санкции от 5%, а други са с по 20% глоби. Проектите са минали множество проверки, специално тези за София - през ВАС, някои са писани от Европейската банка, има одит на Европейската комисия и други верификации и изведнъж на някого му хрумва, че може да си съчинява проблем и да решава собствените си такива за сметка на общините", каза още Дончев „Можеше още в началото на годината държавата да признае този дефект и сумата да е много по-малка от тази, която се коментира в момента. Плащанията по ОП „Околна среда" вече щяха да са възстановени. Става дума за големи проекти, които са в изпълнения. Някои дейности може да спрат, а с това и да се нарушат спокойствието и сигурността на гражданите. Най-лошото нещо, което може да направи едно правителство е да воюва с гражданите си

Стартира завършващата фаза по реконструкцията на закрития пазар в Шумен

Предвижданията за последната фаза на реконструирането на обекта включват и  изграждане на 5 магазина с разгърната площ от 200 кв. м. „Следващият ни проект е изграждането на живот...

Смрад в кухнята на българската политика

Ако някой си е мислил, че одобряването на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил най-нечистоплътният момент в политиката напоследък, какво ще каже за бъдещата му кариера в Европейския ...

В Алжир скочиха на М'Боли заради мача с Левски

Вратарят на ЦСКА Райс М'Боли бе обвинен за представянето си във вечното дерби с Левски. Нападките обаче не дойдоха от ръководството и спортно-техническия щаб на „армейците", а от медиит...

Бекенбауер с поредна критика към Гуардиола

Легендата на Байерн Мюнхен Франц Бекенбауер не остана безразличен към загубата, която баварците регистрираха в първия полуфинален мач за Шампионската лига срещу Реал Мадрид (0:1). Футболният специалис...

Площад Възраждане в Габрово вече е с безплатно Wi-Fi покритие

От 17 април, площад „Възраждане“ в областния град Габрово се превърна във Wi-Fi точка с безплатен интернет достъп, информираха от местната общинска администрация. Инициативата е...

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент, предаде &bdq...

Лятно езиково приключение за деца с преподаватели от Великобритания, с много спорт

Ако все още не сте намерили лятно забавление за Вашите деца, Express English Language Training (EELT) организира през лято 2014 британска академия във ваканционно селище Русалка, Каварна, където децат...

Кокала сменя Станков начело на Локо

Локомотив (Пловдив) може да има нов треньор съвсем скоро. Според "Тема Спорт" Сашо Станков обмисля да напусне клуба. Различни спекулации го пращат в Китай, където Станков работи преди няколк...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване