Анчелоти: Ще бъде невероятно да спечеля Шампионската лига в първия си сезон с Реал

Треньорът на Реал (Мадрид) Карло Анчелоти даде интервю пред списание „Champions". Специалистът говори за очакванията му от Шампионската лига, начина на игра на Реал и за трудностите, ко...

Карат испанчетата да помагат вкъщи със закон

Децата в Испания скоро могат да бъдат задължени да помагат в домакинската работа. Това предвижда законопроект, който беше одобрен от парламента, предаде БГНЕС. Мярката, която ще бъде част от по-гол...

Три обекта край стадиона в Натал ще са готови след Мондиала

Три обекта, считани от голямо значение за Натал няма да са готови до започването на Световното първенство по футбол, съобщава бразилски сайт. Изданието се позовава на Министерство на блогоустройствот...

Майката на Мерт: Не вярвам синът ми да е убил Джейлян и Джейда

Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед, не вярва синът й да е извършител на деянието.
„Вчера сутринта отидох пак до жилището на Джейлян да видя дали има нещо ново по случая и видях майката на Мерт на терасата на жилището си, което е наблизо. Казах й, видя ли, какво е направил твоят син, твоят наркоман, Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед, не вярва синът й да е извършител на деянието. „Вчера сутринта отидох пак до жилището на Джейлян да видя дали има нещо ново по случая и видях майката на Мерт на терасата на жилището си, което е наблизо. Казах й, видя ли, какво е направил твоят син, твоят наркоман,

McDonald’s разрешава сандвичи с ГМО продукти в ЕС

Доставчиците на пилешко месо на веригата може да използват за изхранването на животните ГМО фураж, пише Spiegel


FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"


Пътуваме повече към съседните балкански страни

Българите пътуват все повече към съседните балкански страни. През месец март е регистрирано увеличение към пътуванията в Македония, Турция и Гърция....

Затрупан от стена в Симитли е с гръдна травма в болница

23-годишният Ануш О. от град Симитли е настанен в МБАЛ-Благоевград с травма на гръдния кош, след като бе затрупан по обяд днес от паднала върху него тухлена стена, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Неизвестен застреля проруския кмет на Харков

Предполага се, че зад нападението стоят украински националисти

БНБ печата бюлетините за евровота

БНБ ще отпечата бюлетините за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май. Представители на финансовото министерство и ЦИК ще контролират процеса.

С топовни салюти посрещат големите ветроходи във Варна

Традицията да бъдат посрещани големите ветроходи още в залива, родена преди 30 години с първото приставане на баркентината “Калиакра” във Варна, ще бъде продължена от най-малките ветроходци в морската столица, научи Moreto.net. Над десет малки състезателни яхти от класовете “Оптимист”, “420” и “Лазер” на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев Порт Варна” ще излязат във Варненския залив на 30 април за да посрещат пристигащите участници в SCF Black Sea Tall Ships Regatta’2014.

Над 90% от студентите подценяват рисковете при търсене на работа в чужбина


Девет от всеки десет български студенти са невнимателни към клаузите в договорите, когато търсят временна работа в чужбина, а това ги поставя в риск от трудова експлоатация, показа проучване на международната неправителствена организация "Кампания А21", проведено сред 1140 студенти от 7 университетски града в страната в периода март - април 2014 г.

В рамките на проучването, проведено по време на "Национални дни на кариерата" в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново,...

Джони Деп пазари цял остров за любимата си Амбър

/КРОСС/ След като купи брошка за 40 хиляди долара на любовницата си Амбър Хърд, сега американският актьор Джони Деп планира да дари любимата си, вече съпруга, с цял остров. Според слуховете сватбеният подарък на Амбър е хавайският остров Кауай. Но това съвсем не означава, че Джони Деп се е кротнал, твърдят злите езици, провокирани от присъствието му на парти без половинката си и от купонджийския му нрав. Джони Деп е известен с луксозните си покупки. Преди две години той стана собственик на дворец от XVII в. във Венеция и огромно имение във Великобритания. Преди време звездата от "Карибски пирати" похарчи £2.7млн. за къщата на Ванеса Паради, която се намира на една от най-луксозните улици в Холивуд.

Обама обяви новите санкции срещу Русия


Президентът на САЩ Барак Обама обяви нови санкции срещу няколко руски граждани в опит да принуди президента Владимир Путин да спре да раздухва проруския бунт в Източна Украйна, съобщи "Ройтерс". Но той допълни, че засега ще изчака с мерките, които ще бъдат насочени срещу цели сектори от руската икономика.

В понеделник сепаратистите продължиха да разширяват действията си с окупирането на административни сгради в Константинивка - още един град в Източна Украйна. Освен това в Харков бе...

Покушение срещу кмета на Харков

Подкрепящият сепаратистите кмет Харков Генадий Кернес е бил прострелян около 11:00 часа местно време, съобщиха руски и украински медии.
Бизнесменът е в болница с опасност за живота.
Според местни информационни сайтове, неизвестен нападател е прострелял Кернес в гърба, докато кметът е тичал в парка.
На 13 март т.г. Подкрепящият сепаратистите кмет Харков Генадий Кернес е бил прострелян около 11:00 часа местно време, съобщиха руски и украински медии. Бизнесменът е в болница с опасност за живота. Според местни информационни сайтове, неизвестен нападател е прострелял Кернес в гърба, докато кметът е тичал в парка. На 13 март т.г.

Изневяра, хомосексуални връзки и хазарт са "най-неморалното поведение" в света

/КРОСС/ От употребата на алкохол, през вземането на противозачатъчни и секса преди брака до изневярата и еднополовите връзки - всяка религия, националност, държава и регион вижда своите пороци по различен начин. Има ли обаче такива неморални постъпки, които да имат еднаква тежест? Или пък такива, които навсякъде по света са социално приемливи? Изследователският център Pew Research Center събира мненията на хора от 40 държави от всички региони на света за това кои неща според тях са социално приемливи или не. Резултатите са на базата на телефонни запитвания и интервюта лице в лице, проведени през първата половина на 2013 г. В проучването са взели участие съпрузи, хора, които изневеряват, които играят хазарт, хомосексуалисти, употребяващи алкохол и др. Резултатът - въпреки културните и етническите различия все пак някои прегрешения остават универсални. Проучването според британския в. "Телеграф" разкрива големите разлики в социалното поведение между страните от Изтока и Запада, между Европа, Азия, Близкия изток и Африка. Такива морални провинения според повечето хора, независимо от коя част на света са, са извънбрачните връзки. Средно 78% от анкетираните са отговорили, че според тях те са неморална постъпка, като застават начело на класацията. Повече от 60% от анкетирани в почти всяка от държавите са посочили именно този отговор като социално неприемлив. Изключение прави само Франция, където "едва" според 47% това е морален проблем

Покушение срещу кмета на Харков: Простреляха го в гърба

Кметът на Харков Генадий Кернес е прострелян в гърба, лекари се борят за живота му, съобщиха УНИАН и ИТАР-ТАСС. Информацията е потвърдена от пресслужбата на Харковския градски съвет.

Простреляха кмета на Харков, лежи в болница с опасност за живота

Подкрепящият сепаратистите кмет Харков Генадий Кернес е бил прострелян около 11:00 часа местно време, съобщиха руски и украински медии.
Бизнесменът е в болница с опасност за живота.
Според местни информационни сайтове, неизвестен нападател е прострелял Кернес в гърба, докато кметът е тичал в парка.
На 13 март т.г. Подкрепящият сепаратистите кмет Харков Генадий Кернес е бил прострелян около 11:00 часа местно време, съобщиха руски и украински медии. Бизнесменът е в болница с опасност за живота. Според местни информационни сайтове, неизвестен нападател е прострелял Кернес в гърба, докато кметът е тичал в парка. На 13 март т.г.

"Фрайбург" най-после прекрати договора на Гара Дембеле


Германският футболен клуб "Фрайбург" най-после успя да се раздели с централния нападател Гара Дембеле. Малийският национал имаше договор до лятото на 2015 г., но контрактът е прекратен по взаимно съгласие, обяви спортният директор Йохен Зайер.

Дембеле беше привлечен във "Фрайбург" от "Левски" през 2011 г. срещу рекордните за клуба 2.3 милиона евро. Целта на тогавашния треньор Маркус Зорг беше малиецът да заеме мястото на върха на атаката при евентуален трансфер на Папис Демба...

Изборните резултати в Македония отдалечават страната от ЕС според експерти

Изборните резултати в Македония отдалечават съседката ни от ЕС. Това обяви в сутрешния блок на ТВ "Европа" посланикът на България в Македонияв периода 2001-2005 Александър Йорданов. Според него България и съседните на Македония страни членки на ЕС трябва да подпомогнат процеса на европейска интеграция на македонците.

Кметът на Харков е тежко ранен след покушение


Кметът на източния украински град Харков Генадий Кернес е ранен тежко, след като е бил прострелян в гърба от неизвестен нападател, съобщи руската икономическа агенция РБК. Информацията е потвърдила прессекретарката на градоначалника Татяна Грузинская.

Инцидентът е станал днес, докато Кернес е правел традиционния си джогинг. Той е бил откаран в болница, а в момента лекарите се борят за живота му.

От украинското министерство на вътрешните работи обявиха, че започват...

В хотел "Плиска" в София горя пожар, няма пострадали


Пожар е горял преди обед в сградата на неработещия хотел "Плиска" в София съобщи БНР. Няма пострадали. 

От МВР са съобщили пред радиото, че огънят е избухнал след инцидент в подземията на сградата. На място са били изпратени три противопожарни автомобила, които са локализирали и загасили пламъците за минути.

Било е спряно и електричеството в района.

Хотел "Плиска" е построен в края на 60-те години и в продължение на години беше използван като база на националния...

„ЕРА България“ отчита активност на жилищния пазар

/КРОСС/ На 25 и 26 април в София специалистите от „ЕРА България" реализираха открит семинар на тема „Ключови области на управление, важни за успеха на една компания за недвижими имоти" и традиционната инициатива „Ден на отворените врати". По време на свободната обиколката на недвижими имоти от „ЕРА България" отбелязаха, че наблюдават активност на жилищния пазар. Доказателството, за което е фактът, че за последните 6 месеца времето за продажба на един имот в София е спаднало от 93 дни на 69. Средната продажна цена в столицата е 53 000 евро. Купувачите имат все по-високи изискванията по отношение на качеството на строителството, разположението, локацията и други специфични условия, като инфраструктура или близост до спирки на метрото. „Повечето клиенти предпочитат предварително да разполагат с 50% от продажната цена на имота, за остатъка разчитат на банков кредит. Над половината от потенциалните купувачи отговарят на критериите за кредитиране и имат реални очаквания по отношение на изискваните от банките", сподели на „Деня на отворените врати" Теодора Димитрова, управител на „ЕРА България".Наблюденията на експертите на компанията показват, че продължава тенденцията хората да купуват жилищен имот, защото възнамеряват да живеят в него. Случаите, в които целта е препродажба или инвестиция са по-редки

ДКЕВР даде на ЕРП срок за становища по процедурата за отнемане на лицензиите

/КРОСС/ Държавната комисията за енергийно и водно регулиране проведе днес открити заседания относно решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия" на „Енерго - Про Продажби" АД, „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД и „ЧЕЗ Електро България" АД. Определеният от комисията срок, в който трите ЕРП имат възможност да предоставят своите становища във връзка с откритите процедури, с оглед на представените нови доказателства, е 12 май. По време на откритото заседание на комисията на 7 април, на Енерго - Про Продажби" АД, „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД и „ЧЕЗ Електро България" АД бяха връчени нови доказателства по случая, предоставени от Националната електрическа компания (НЕК ЕАД). За да имат дружествата време да се запознаят с тях, ДКЕВР насрочи открити заседания за 28 април.  

Лейди Би за първи път показа сина си в ефир

Скандалната певица се завърна в медийното пространство след отпуск по майчинство и представи 10-месечната си рожба Крис и новия си сингъл.

МВФ повиши очакванията си за растежа на Китай до 7,5%

Негативен нюанс в представянето на Поднебесната империя е бързият растеж на кредитирането от небанкови институции


"Разговор" между бебоци събра над 15 милиона гледания в интернет

Разговор между близначета разбуни духовете в интернет и събра на 15 милиона гледания.
Бебоците си говорят на неразбираем за нас език, очевидно разговорът им е разгорещен.
Малките бърборанковци са на видима възраст около годинка, но това не им пречи да са „звезди“. 
Вижте видеото Разговор между близначета разбуни духовете в интернет и събра на 15 милиона гледания. Бебоците си говорят на неразбираем за нас език, очевидно разговорът им е разгорещен. Малките бърборанковци са на видима възраст около годинка, но това не им пречи да са „звезди“.  Вижте видеото

Пламен Орешарски: Усилията за заплати са преди всичко усилия за ефективност

Усилията за заплати са преди всичко усилия за ефективност и конкурентоспособност. Много е важно да задвижим икономическия растеж. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на организираната от КНСБ Национална тристранна конференция за “Заплащането на труда в България“. Премиерът изтъкна, че темата за заплащането на труда може да се разглежда като елемент от политиката на доходите на всяко правителство. В същото време нивото на работните заплати е важен фактор на конкурентната способност на икономическите системи. „Едно е безспорно – заплащането има отношение към икономическото развитие“, добави премиерът.

Г-н Орешарски изтъкна, че като водещ елемент от политиката на доходите, нивото на заплащане предопределя състоянието на вътрешното търсене, а от тук оказва влияние и върху темповете на икономически растеж. „Тази зависимост е толкова по- силна, колкото е по- затворена една икономическа система. Неслучайно за дълги исторически периоди теорията на търсенето господстваше в практическата икономика и върху нея се градяха управленските програми от кейнсиански тип, сигурно до края на 70-те години на миналия век“, отбеляза премиерът. Той добави, че дори в апогея на неокласическия модел, след фалита на Лимън брадърс и последвалите мощни кризисни проявления, в първите си реакции фискалните власти на водещите икономики в света прибягнаха към изпитаните системи на фискални стимули и поощрения, за да предпазят от разпад икономическите си системи.

На второ място министър-председателят изтъкна, че като фактор за поддържане на конкурентоспособност на икономиката, динамиката на нивата на работните заплати трябва да се затваря в ръста на производителността на труда. „Периодите на изпреварване следва да се отбягват или да се допускат само като изключение в ролята на корекции на формирани по- рано асиметрии“, каза министър-председателят. По думите му развитието на глобалната криза в Европа е дала примери как страни, допуснали бързи ръстове на работните заплати, губят своята конкурентоспособност, в сравнение с други страни, които на по- ранни етапи са се въздържали от по- агресивна политика по доходите. Според министър-председателя илюстрацията с европейските икономики е особено поучителна на фона на склонността на икономическите съюзи с единна валута да изпадат в дисбаланси, особено когато същите не отговарят на съответните критерии за оптимални валутни зони.

Г-н Орешарски изтъкна, че особено опасни са ситуациите на инкасирани външноикономически дисбаланси в страни с фиксирани валутни курсове. Поради това, че девалвацията не може да се прояви като инструмент на противодействие на дисбалансите, ролята на такъв се поема от корекции в номиналното ниво на работните заплати. „Едно бих казал доста трудно от обществено-политическа гледна точка действие“, коментира премиерът.

На четвърто място министър-председателят подчерта, че при равни други условия, динамиката на работните заплати предопределя инфлационните проявления в икономиката. „Вярно е, върху инфлацията оказват влияние комплекс от фактори. Но също така е вярно, че ръстът на доходите е една от водещите предпоставки. В редица случаи непремереното широко мащабно покачване на работните заплати води до поява на засилващ се инфлационен натиск. Същият от своя страна обезсмисля постигнатите номинални увеличения на работните заплати“, обясни министър-председателят.

Премиерът Орешарски акцентира върху връзката между нивото на заплащане на труда и равнищата на заетост. По думите му можем да си представим за момент работните места у нас, разкрити от външни предприемачи, като загубени работни места в страните-източник на съответните инвестиции, с основен движещ мотив – диференциацията в нивата на работните заплати.

Г-н Орешарски отбеляза, че върху заплащането на труда оказва влияние и типа, и нивото на данъчната тежест. В страни с по- високи персонални данъчни ставки равнището на работните заплати превишава това в аналогични по степен на икономическо развитие страни с по- ниски подоходни данъци.

„Ако погледнем от тази гледна точка ситуацията в нашата страна, можем да направим няколко извода. Първо – равнището на работните заплати в България е най – ниското в ЕС. Това обяснява в известна степен и сравнително най – динамичните темпове на покачване на работните заплати в последните десет години. Голямата заварена дистанция обаче ни позиционира все на последните места“, изтъкна премиерът. По думите му ситуацията е сходна и ако се погледна като относителен дял в добавената стойност. Вносните машини, суровини и технологии на международни цени не оставят голям коридор за маневри с нивото на работните заплати.

„За съжаление споделяме последните места и по редица други производствени и технологични показатели. Производителността на труда се допълва от важни параметри като енергоемкост, трудоемкост, технологично равнище. Същите не растат с темповете, които ни се иска, не на последно място и поради затрудненията пред развитието на стопанската и инвестиционната активност“, каза премиерът.

Министър-председателят напомни, че България не е член на Еврозоната, но от 16 години прилага фиксиран към еврото курс. По това тя плътно се доближава до ситуацията на по- слабите страни от Еврозоната. „Това означава, че всяка по- интензивна динамика по отношение на трудовото заплащане ще рефлектира в по- малка или в по- голяма степен в загуба на конкурентоспособност“, поясни г-н Орешарски.

Според премиера насложилата се дефлация от миналата и от тази година, а вероятно и в следващите една-две, динамиката на работните заплати като че ли не заплашва устойчивостта на ценовото равнище. Дори се създава външно впечатление, че по-агресивна политика по отношение на доходите би могла да противодейства на дефлационната тенденция, но заплашва конкурентоспособността на производството. При по- отчетливо увеличаващи се разходите за труд, при намаляващи или постоянни цени на изделията и услугите, ще се формират асиметрии на корпоративно равнище със заплахи за разширяване на безработицата.

Като пети извод премиерът отбеляза, че равнището на заплащане в България зависи от съответните нива в съседните страни от региона и страните от други икономически зони със сходна степен на развитие при сравними условия. „Засега скромното ниво на преки чуждестранни инвестиции, установено в последните години, не показва сравнителни преимущества у нас, въпреки ниските разходи за труд и сравнително най- ниското пряко данъчно облагане“, каза премиерът.

На шесто място министър-председателят отбеляза ниското подоходно облагане в България, което частично смекчава голямата разлика в заплащането спрямо средните европейски стойности. „В този смисъл персоналният подоходен данък и неговото равнище е не само благоприятстващ остатъчния разполагаем доход на домакинствата, но също така и подкрепящ конкурентоспособността на икономиката“, каза министър-председателят.

Според премиера е необходима политика на умерено покачване на работните заплати, съобразено с други кореспондиращи фактори във всеки конкретен период от развитието. Г-н Орешарски напомни, че от началото на годината беше повишена минималната работна заплата. „Ще продължим тази политика в рамките на ангажиментите в управленската програма“, добави министър-председателят. Той обърна внимание, че от настоящата година се въведе и още една мярка в областта на доходите, засягаща най- ниско доходните групи – връщане на платените през годината лични данъчни вноски върху дохода от труд на тези, чиито възнаграждения са равни или по- ниски от минималната работна заплата. „С тази мярка по същество държавата поема реално част от трудовите разходи на бизнеса индиректно, поради което тя не затормозява конкурентоспособността ни“, обясни премиерът.

 

Пожар горя до бившия столичен хотел "Плиска"

Пожар горя до бившия столичен хотел Пожар горя до бившия столичен хотел "Плиска". Огнената стихия е избухнала в китайския ресторант. Няма пострадали хора, съобщи Фокус. Пожарът е потушен към 11:00 часа. Нанесени са само материални

Организират благотворителен концерт под надслов „За Елена от приятели” във Варна

Първа езикова гимназия организира благотворителен концерт под надслов „За Елена от приятели”, който ще се проведе на 29.04.2014 г. от 17:30 часа в Аулата на Икономическия университет – ул. „Княз Борис I” 77, научи Moreto.net. Елена Христова Колева е на 19 години.

"Левски" се раздели с Рафаел Бастос


Ръководството на "Левски" обяви официално предсрочната разделя с бразилския плеймейкър Рафаел Бастос.

Прекратяването на отношенията между двете страни е станало по взаимно съгласие, съобщи сайтът на сините.

Бастос пристига на стадион "Георги Аспарухов" в средата на февруари със свободен трансфер, когато подписа договор до края на календарната 2014 г.

Бразилският футболист записа участие само в десет мача за "Левски" през пролетта и не оправда очакванията на...

Размириците в Бразилия може да повлияят на играчите, смята Сколари

Селекционерът на страната-домакин на световното първенство – Бразилия, Луис Фелипе Сколари, допуска, че ширещото се масово недоволство на бразилския народ може да се отрази неблагоприятно на...

Сколари: Готов съм със състава, напрежение няма

Луис Фелипе Сколари е смятан за един от хората, носещ най-голяма отговорност в Бразилия през 2014 г. - годината на Световното първенство! ТСелекционерът на националния отбор е спокоен и уверен, че раб...

Прокуратурата ще поиска доживотен затвор за двойния убиец от Джебел

Окръжната прокуратура в Кърджали ще поиска доживотен затвор за 18-годишния абитуриент от Джебел, който умъртви с особена жестокост млада жена и невръстното й дете в Джебел, и ги ограби. Още днес Св...

Европейските либерали се разграничиха от кандидатурата на Пеевски за евродепутат

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад се е провалил в опита си да убеди либералната партия в България ДПС да не слага в листата си за евроизборите един доста про...

Ливърпул привлeча супер талант

Един от най-обещаващите футболисти в Англия Адам Лалана ще смени със сигурност клубната си принадлежност през лятото. Той ще играе за Ливърпул. Новината е на вестник "Дейли Стар", който се ...

Дивизиева няма притеснения, но остава в отпуск до изясняване на случая с европроекта

Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването. Това каза пред БГНЕС ръководителят на политическия ...

Мюфтийството продължава да се бори за зелен терен в Карлово

Главно мюфтийство обжалва решението на Районен съд в Карлово, което на първа инстанция присъди спорен терен, намиращ се зад читалище "Васил Левски" в Карлово, да остане на общината. Мюфтийс...

Излезнаха цените на билетите за финала на Купата на България

Финалът за Купата на България между Ботев Пловдив и Лудогорец ще се играе на стадион "Лазур" в Бургас, стана ясно от съобщение на Професионалната футболна лига. Мачът е насрочен за 15 май (ч...

"Разговор" между бебоци събра над 15 милиона гледания в интернет

Разговор между близначета разбуни духовете в интернет и събра на 15 милиона гледания.
Бебоците си говорят на неразбираем за нас език, очевидно разговорът им е разгорещен.
Малките бърборанковци са на видима възраст около годинка, но това не им пречи да са „звезди“. 
Вижте видеото Разговор между близначета разбуни духовете в интернет и събра на 15 милиона гледания. Бебоците си говорят на неразбираем за нас език, очевидно разговорът им е разгорещен. Малките бърборанковци са на видима възраст около годинка, но това не им пречи да са „звезди“.  Вижте видеото

Дете се задуши, притиснато от прозореца на кола

Нелепа смърт намери 6-годишно дете по време на игра. Инцидентът станал в плевенското село Беглеж, съобщиха от полицията.

Изявленията на Берлускони ме отвратиха, призна Жан-Клод Юнкер

"За германците концлагерите никога не са съществували", каза експремиерът на Италия

Египет осъди на смърт лидера на „Мюсюлмански братя”

/КРОСС/ Поредно масово дело в Египет осъди на смърт 683 членове на „Мюсюлмански братя", сред които и лидерът на движението Мохамед Бадие, съобщава ВВС.Осъдените са обвинени в нападение срещу полицейско управление в Миниа през 2013 г., при което е убит полицай.Съдебният състав преразгледа и 529-те смъртни присъди, произнесени през март, като 492 от обвиняемите бяха осъдени на доживотен затвор.Методите и скоростта, с която работи египетският съд, предизвикаха критиките на много правозащитни организации и ООН.Според Human Rights Watch делата обикновено отнемат часове, а съдът не позволява на адвокатите на защитата да се изказват. Комисарят на ООН по човешките права осъди предишните две дела, като ги нарече „нарушение на международното законодателство по човешките права".Властите започнаха преследване срещу "Мюсюлмански братя" след свалянето на президента Мохамед Морси от военните през юли м.г.По-рано тази седмица египетският духовник Ясер Бурхами издаде фетва, която разрешава на мъжете да оставят жените си да бъдат изнасилвани, в случай че животът им е застрашен, съобщава „Ал Арабия". Предишен религиозен текст, дело на същия проповедник, дава право на мъжете да убиват жените си, в случай че ги хванат в момент на прелюбодеяние.

Нелепо: Дете се задуши в кола

Дете почина при нелеп инцидент в село Беглеж, Плевенско, съобщиха от полицията. По време на игра 6-годишното дете си поставило главата в процеп на частично свалено стъкло на предна лява врата на паркирана кола. Тя била собственост на чичо му, който бил в автомобила.

Необяснимият страх на ЕС да разкрива корупцията

Колко чист е ЕС, се пита в публикация в сп. "Икономист"


Португалия може да излезе от спасителната програма без превантивен кредит

Рекордно ниската доходност по държавните облигации вдъхва доверие на институциите в страната


Изневяра, хомосексуални връзки и хазарт са "най-неморалното поведение" в света


От употребата на алкохол, през вземането на противозачатъчни и секса преди брака до изневярата и еднополовите връзки – всяка религия, националност, държава и регион вижда своите пороци по различен начин. Има ли обаче такива неморални постъпки, които да имат еднаква тежест? Или пък такива, които навсякъде по света са социално приемливи?

Изследователският център Pew Research Center събира мненията на хора от 40 държави от всички региони на света за това кои неща според тях са социално...

Башар Асад се кандидатира за трети президентски мандат

/КРОСС/ Башар Асад официално е внесъл кандидатурата си за нов президентски мандат, предаде „Асошиейтед прес", цитирайки сирийски правителствен говорител. Изборите за нов държавен глава на арабската република са насрочени за 3 юни. Башар Асад вече има два седемгодишни президентски мандата зад гърба си, след като встъпи в длъжност на 17 юли 2000 година, а през 2007-а отново спечели доверието на сънародниците си, въпреки че според много международни организации изборите и в двата случая са били манипулирани. Регистрацията на кандидатите започна от 22 април. Според приетия през 2011 г. нов изборен закон всеки кандидат за президент трябва да си осигури подкрепата на най-малко 35 депутати от парламента. Желаещите да се изправят срещу Асад трябва да бъдат на възраст над 40 г. и да са живели в Сирия през последните 10 години.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване