Секира за 1200 военни до края на 2014 г.

До края на годината 1200 военни от Българската армия ще свалят пагоните.Съкращението е било заложено през 2010 година в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 година. Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов.

Бареков: Държавата никога не е давала пари за социална политика


Държавата взема пари от хората. Това се случваше и по времето на Бойко Борисов, и сега, когато управлява Пламен Орешарски. Това каза пред работещите в хасковската фирма „Дерони“ лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, съобщиха от партията.
Той обясни, че България е поела ангажимент да поддържа нисък бюджетен дефицит. Държавата взема пари от хората. Това се случваше и по времето на Бойко Борисов, и сега, когато управлява Пламен Орешарски. Това каза пред работещите в хасковската фирма „Дерони“ лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, съобщиха от партията. Той обясни, че България е поела ангажимент да поддържа нисък бюджетен дефицит.

Все по-малко пресни плодове и зеленчуци се ядат в ЕС

Европейците консумират средно на ден едва по 387 г свежи продукти


Греков към израелския посланик: Отворени сме за предложения

София /КРОСС/ България е отворена за всички предложения, които ще доведат до по-тясното сътрудничество между двете държави. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. Двамата обсъдиха възможностите за инвестиции в областта на оранжерийното производство, биохраните и напояването. „Чрез една съвместна инвестиция Израел може да има отлична възможност за утвърждаване на Европейския пазар, а българските производители да получат шанс да реализират продукцията си и навън", отбеляза министърът.Проф. Димитър Греков и посланик Шаул Камиса Раз се обединиха около тезата, че трябва да се работи за осъществяване на повече бизнес-контакти от двете страни и за насърчаване на взаимните инвестиции.

Скоро ще са ясни регламентите за зелените плащания в земеделието

Държавата спешно трябва да вземе решения, свързани с екоизискванията към земеделците


Дончев обвини правителството в геноцид

/КРОСС/ Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев и кандидатите за евродепутати Пламен Борисов и Андрей Новаков се срещнаха с членове и симпатизанти на партията в Община Трън. Те бяха посрещнати от кмета на града Станислава Асенова, която благодари на ГЕРБ за огромната подкрепа, която партията оказва на общината и града през последните години. Томислав Дончев каза, че е дошъл в Трън с основната цел да се запознае с проблемите на местните жители и да съдейства за тяхното разрешаване. Засегнати бяха темите за необходимостта от подобряване на инфраструктурата в района и безработицата. Гражданите на Трън запознаха кандидатите за евродепутати с проблемите, с които се сблъскват от идването на власт на правителството на Орешарски. „Най-лошото, което се случва в момента е този геноцид, който провежда правителството, спрямо общините с кметове от ГЕРБ. Те използват всички възможни начини, за да затрудняват тяхното управление и да орязват бюджетите на тези общини. По този начин обаче те не наказват кметовете, а наказват гражданите", каза водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Той добави, че когато едно правителство наказва гражданите, то не може да очаква нищо добро за вбъдеще. „Най-важното е да дадем на хората това, което искат, а те искат европейски правила в България и достоен и спокоен живот. Нека да съберем цялата си сила и кураж в името на добрия резултат на европейските избори", заяви Пламен Борисов

270 работници от „Ремотекс“ ще си търсят парите

Общо 270 работници от радневското дружество „Ремотекс“ са подали заявления до работодателя си за дължимите им заплати, съобщава БНР. Документите са...

Германският президент критикува правителството на Ердоган на посещение в Турция


Германският президент Йоахим Гаук критикува днес по време на посещение в Турция ожесточението на турското ислямо-консервативно правителство срещу социалните мрежи и печата и конфронтацията му със съдебния апарат, съобщава агенция "Франс прес".

"Ние поставяме (на турските власти) същите въпроси като всички. Дали е трябвало да забраняват Twitter и YouTube", посочи Гаук на пресконференция в Анкара с турския си колега Абдулах Гюл. Германският държавен глава каза, че не разбира защо...

1 300 военни изхвърчат от армията до края на годината

Асеновград /КРОСС/ До края на годината от армията ще бъдат съкратени 1300 военни. Това съобщи в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов. Той уточни, че съгласно плана от 2010 година е трябвало да бъдат съкратени 2 000 души от личния състав, но с промяната от миналата година са "спасени" близо 800 армейци.   „Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО", обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.По думите на Найденов съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. Голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. „То не е на министерството, но ведоомството прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност", коментира той. Днес министър Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

1 300 военни изхвърчат от армията до края на годината

Асеновград /КРОСС/ До края на годината от армията ще бъдат съкратени 1300 военни. Това съобщи в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов. Той уточни, че съгласно плана от 2010 година е трябвало да бъдат съкратени 2 000 души от личния състав, но с промяната от миналата година са "спасени" близо 800 армейци.„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО", обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.По думите на Найденов съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. Голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви.„То не е на министерството, но ведоомството прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност", коментира той. Днес министър Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

"Практикер" отнесе глоба за евтини надуваеми басейни

Глоба в размер на близо 84 хил. лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на „Практикер”, защото продавала надуваеми дюшеци под себестойността им, съобщиха от антимонополната комисия. За нелоялната търговия сигнализирали от конкурентна фирма, уточниха за BNews от КЗК.

Евролибералите не искат Пеевски в редиците си

Ги Верхофстад, лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), се провали в това да убеди ДПС да не поставя в евролистата си противоречивия български депутат Делян Пеевски, пише "ЮрАктив". По думите на Верхофстад, ако Пеевски бъде избран за член на ЕП, българският депутат няма да може да разчита изобщо на АЛДЕ при назначаването му в комисии или делегации и към него ще се отнасят като "депутат от задните банки". ДПС постави на второ място в листата си спорният бизнесмен Делян Пеевски, въпреки критиките в Брюксел и България, пише "ЮрАктив". Верхофстад се опитал да убеди лидерите на ДПС да не създават напрежение с номинацията на Пеевски. Лидерът на АЛДЕ, който е и кандидат за председател на ЕП, е разговарял лично с водача на евролистата на ДПС Филиз Хюсменова и лидера на движението Лютви Местан. Въпреки молбите, от ДПС не послушали съвета на АЛДЕ. Делян Пеевски е втори в листата на ДПС, а след него, отново на избираема позиция според последните социологически проучвания, е зам.-министърът на отбраната Неджми Али, твърди "ЮрАктив".

Протестно шествие по случай 1-ви май организират във Варна

Група млади хора от Солидарен център - Варна и Окупирай с Любов организират протестно шествие по случай 1-ви май. Идеята на събитието е да се привлече вниманието към историческите корени на честването на деня на работника, а именно осъждането на смърт на невинни анархо-синдикалисти по повод масови протести на работници в Чикаго през 1886 година, съобщиха организаторите за Moreto.

Синдикатите настояват до три години средната заплата да стане 40% от европейската

До 2017 г. средната работна заплата да достигне 40 процента от средното равнище за 28-те страни на ЕС, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник на национална конференция, посветена на заплащането на труда. На форума присъстваха лидерите на КТ "Подкрепа", национално представителните работодателски организации. Гости бяха премиерът Пламен Орешарски и министъра на образованието Анелия Клисарова, зам.-министри и правителствени експерти.   Сега средната заплата у нас е 25 процента от европейската, посочи Димитров. От името на КНСБ той поиска и минималната да стане поне 50% от средната за страната.   Синдикатите имат и претенции за ръста на заплатите в бюджетната сфера от догодина. Той трябва да е 15-20% спрямо сегашното равнище. Това е едно от условието в страната да се задържат младите и квалифицирани кадри, смятат те.   "Няма да печем кебапчета, няма да искаме минимална работна заплата от 1000 лева. Ще искаме само реални възможности", каза при откриването на форума Димитров, иронизирайки предизборното поведение и обещания на политици като Николай Бареков или Волен Сидеров.   Покупателната способност на хората изостава от началото на прехода. Минималната работна заплата е под 90 процента от равнището преди 24 година, когато започнаха промените в страната, уточни той.   През последните години потреблението коренно се промени, но има 1.6 млн. българи, които не пресмятат доходите си в достъп до широколентов интернет и в смартфони, а в хляб, мляко и лекарства, каза Димитров. Докато пропастта в доходите не се стесни, пазарната икономика не може да работи, заяви лидерът на КНСБ. Той цитира и позицията на генералния директор на МВФ Кристин Лагард, според която колкото по-голямо е неравенството между доходите, толкова по-слаб ще е устойчивият растеж.   Всички отговорни политици трябва да знаят, че неравенството в заплащането заплашва социалния мир и прави възможни сериозни катаклизми, посочи още лидерът на КНСБ.   Ниската производителност не е единствената причина за ниските доходи. Производителността на труда у нас е 47 процента от средната за ЕС, а заплатата в секторите на производството и на услугите е само 25 процента от средната в ЕС, каза Димитров. Временната заетост у нас води до много по-ниски възнаграждения като разликата в заплатите между хората на постоянен и временен договор достига 3,8 пъти, каза още Пламен Димитров.   Минималната работна заплата у нас ще продължи да се увеличава, но умерено и съобразено, сдържано обеща премиерът Пламен Орешарски, като охлади исканията на синдикатите.   Орешарски изтъкна, че правителството изпълнява обещаната си политика за увеличаване на минималната работна заплата до 450 лева в края на мандата, като в момента тя е 340 лв. Именно в ниската заплата у нас министър-председателят намира обяснението и за най-динамичните темпове на покачването на заплащането на труд през последните десет години, за които страната ни е критикувана от МВФ и Световната банка.   "Рязкото увеличаване на заплащанията предизвиква засилващ инфлационен натиск, а той от своя страна обезценява валутата”, предупреди още Пламен Орешарски и припомни, че все пак сме обвързани във валутен борд.   "Изминалите 16 години показаха, че често се оправдаваме с борда, без да имаме големи основания за това нещо", продължи премиерът.   "Не бива да прехвърляме всичко върху борда, той не ни пречи. Бордът само ни показва, че е един от изкуствените инструменти за смекчаване на дисбалансите и девалвацията не работи - това може би е за добре, защото каква ни е ползата при девалвацията, когато създаваме илюзията, че заплатите растат, но инфлацията също расте", каза той.   "В рамките на борда трябва да бъдем по-внимателни и да не допуснем диспропорциите, защото връщането след това е болезнен процес”, каза още премиерът, като обясни, че това го виждаме в Южна Европа поради това, че не може през девалвацията да заблудим хората – трябва да прилагаме открити рестрикции", изтъкна премиерът.   По думите му "днес нашите икономически агенти са настроени на фиксиран курс и влизането в еврозоната ще промени много малко нещата", каза Орешарски.

Пламен Орешарски: Заплатите у нас растат динамично, но пак са най-ниски в ЕС


"Равнището на работните заплати в България е сред най-ниските в ЕС. Това обяснява в известна степен и най-динамичните темпове на покачване на работните заплати в последните десет години, за което сме критикувани, разбира се. Голямата заварена дистанция обаче ни позиционира все на последни места въпреки тази динамика." 

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на конференция за заплащането на труда у нас, организирана от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). 
...

"Астра Зенека" не приема предложението за преговори с "Пфайзер"


Британската фармацевтична компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) призова днес акционерите си да не предприемат действия във връзка с опита за преговори, предложени от американския й конкурент "Пфайзер" (Pfizer) и заяви, че е убедена в независимата си стратегия, предаде "Ройтерс".

По-рано днес "Пфайзер" съобщи, че през януари е направил предложение за придобиване на "Астра Зенека" за 58.8 млрд. британски лири и отново се е свързал с британския си конкурент на 26 април с искане за...

Станишев се радва на Шулц и Юнкер

Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев изрази задоволство от визитите на левия и на десния кандидат за шеф на Европейската комисия у нас.

Опозицията на пенсионната реформа в Германия се засилва

Двете страни спорят относно икономическите последици от частичното намаляване на пенсионната възраст


Готови сме да управляваме, увери Борисов Меркел

Да продължели да строят и същевременно да пазят финансовата дисциплина

Пътят Струмяни - Илинден е опасен заради свлачище


Свличане на земна маса по планински скат е подкопало пътя Струмяни - Илинденци. Кметът на общината Емил Илиев е изпратил сигнал и работен проект до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (МС).

Скатът е дълъг около 50 метра, а кална земна маса се е свлякла по протежението му. Взети са незабавни, но вменени мерки за обезопасяване на участъка, обаче водата от обилните валежи през последните дни е подкопала и част от пътното платно, и то на...

Цацаров иска ВСС да отстрани Пенгезов от длъжност

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) искания за временно отстраняване от длъжност на шефа на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов и на председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков, съобщиха от държавното обвинение. На 28 април 2014 г. Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения срещу двамата. С постановление на Софийска градска прокуратура от 03.09.2010 год. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че в периода 28.10.2008 - 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, не е изпълнил служебните си задължения във връзка със сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос І - „Добро управление”, подприоритет 1.5 „Прозрачна и ефективна съдебна система”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд по бюджетна линия BG 051PO002/08/1.5 - 01, за изпълнение на проектно предложение с регистрационен номер С08 - 15 - 3/30.07.08г. - „Информационна система за прозрачност във военните съдилища”, с цел да набави облага за другиго и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици - престъпление по чл. 282 ал.1 НК. Според прокуратурата в хода на разследването е установено категорично, че осем от лицата, посочени като спечелили деветте обществените поръчки, са били част от експертния екип по проекта, и същите са били ангажирани по изпълнението още в края на 2008 г. Тези лица са участвали и в обсъждането на проекта и имената им фигурират в протоколите за проведените обсъждания. На 09.01.2009 г. между ръководителя на проекта Веселин Пенгезов и осемте експерта са били сключени граждански договори, за което е определено месечно възнаграждение, без да са проведени каквито и да е процедури за избора им. На 03.04.2009 г. Пенгезов е внесъл в Управляващия орган на оперативна програма "Административен капацитет" Искане за плащане, с което е поискано междинно плащане за направените разноски по изпълнението на проекта в периода от 27.10.2008 г. до 28.02.2009 г. След проверка на приложената документация, експертите от Дирекция "ОПАК" са дали заключение, че разноските за възнаграждения на IT-специалисти за изпълнение на дейностите не следва да се верифицират, тъй като бюджетът за изпълнението на дейност 6 е 182 560 лв., а на дейност 7 е 220 000 лв., и съгласно чл. 14 ал. 1 т. 3 от Закона за обществените поръчки (редакция ДВ бр. 94 от 2008 год.), това налага задължително провеждане на процедура по реда и условията на Закона за обществените поръчки. След като узнал за възникналите проблеми, ръководителят на проекта Веселин Пенгезов изпратил писмо до Мария Дивизиева - директор на Дирекция "ОПАК" и зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, с което поискал съдействие за преодоляване на възникналия проблем. В резултат на писмото и проведени разговори, през месец юни 2009 г. в МДААР, в кабинета на зам.-министър Дивизиева, се състояла среща с представители на бенефициента. На тази среща експерт от ОПАК изказал становище, че съществуват само два възможни законови начина за преодоляване на възникналия проблем - да се сключат трудови договори с вече ангажираните IT-специалисти и експерти или да се проведат обществени поръчки. Макар че това щяло да наруши предварително определения график за изпълнението на проекта, подобно нарушение не би било фатално и не би довело до финансови санкции. Вариантът със сключването на трудови договори категорично бил отхвърлен от представителите на бенефициента, поради липса на щат. Не било прието и предложението за провеждане на процедури по ЗОП. Двата варианта били отхвърлени и поради факта, че с тях се губело финансирането, което е изразходвано до този момент. Ръководителят на проекта – Веселин Пенгезов, категорично отказвал да приеме загуба на финансирането. След отхвърлянето на двата законосъобразни варианта, е взето решение да се изготви документация със задна дата, която да доказва, че са били проведени обществени поръчки и че IT-специалистите и IT-експертите са ангажирани след проведени процедури. Прието било, че е невъзможно да се документира проведена процедура по ЗОП със задна дата. Затова е взето решение двете дейности 6 и 7 да се разбият на поддейности. По този начин бюджетът им няма да изисква провеждане на поръчка по Закона за обществените поръчки, а процедура по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки по чл. 2 - със събиране на три оферти. При така приетия вариант възниквали два проблема. Първият се състоял в това, че изпълнението в този му вид би довело до промяна в изпълнението на дейностите без нарочен анекс. Това съгласно общите правила е категорично недопустимо (чл. 1.1. - Бенефициентът е длъжен да изпълни проекта съгласно проектното предложение и с оглед предвидените в него цели) и би следвало да доведе до финансови санкции. Ръководителят на Управляващия орган поела ангажимент, че това отклонение от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и същото няма да бъде отчетено и санкционирано. Другият проблем възниквал от размера на бюджета по дейност 7, който бил такъв (220 000 лв.), че ако бъде усвоен изцяло, средноаритметичната сума на процедура би надвишавала, макар и незначително, сумата от 50 000 лв., което изключвало провеждане на процедури по реда на НВМОП. Тъй като целта била да се усвои изцяло приетия по проекта бюджет, представителите на бенефициента включили в експертния състав още един експерт, който нямал никакво отношение към вече изграждащата се информационна система. Така общият бюджет по дейност 7 бил разделен между петима експерти, като последният експерт встъпил по проекта малко преди същият да приключи, без да има каквато и да е нужда от него и той не е извършил никаква дейност по проекта. Това е направено с цел бюджетът по всяка от поддейностите да не надвишава 50 000 лв. В изпълнение на приетия вариант, представителите на бенефициента започнали да изготвят документация със задна дата, доказващи провеждането на девет процедури по реда на НВМОП - заповеди от ръководителя за започване на процедурите и тръжните условия, за определяне състава на комисиите, решение за избор на изпълнители, декларации и нови договори със спечелилите процедурите. Във всички случаи победители в процедурите били вече ангажираните по проекта експерти. След като на експертите били връчени новите договори, им било указано да унищожат договорите си от 09.01.2009 год. Междувременно, докато се изготвяла документацията по процедурите, ръководителят по проекта Веселин Пенгезов бил избран за председател на Апелативен съд - София и с анекс от 08.07.2009 год. бил заменен като ръководител по проекта от Петър Петков - председател на Военно - апелативен съд, след освобождаване на длъжността от Веселин Пенгезов. В хода на разследването е установено, че всички подписи в документите по така оформените процедури, са положени от Веселин Пенгезов по време, когато той вече е бил председател на Апелативен съд - София. Установено е, че петте изпълнители, "избрани" при проведените независимо една от друга процедури за изпълнение на дейност 7 са предложили една и съща сума - 44 000 лв. Аритметичният сбор на предложенията на победителите е точно 220 000 лв. Толкова, колкото е и приетият бюджет по тази дейност. "Избраните" изпълнители по дейност 6 също са постигнали синхрон в "независимо" подадените си оферти по "независимо" проведените процедури. И четиримата печелят с оферти от 44 640 лв. Аритметичният сбор на предложенията на победителите е точно 182 560 лв. Толкова, колкото е и приетият бюджет по тази дейност. На основание образуваното досъдебно производство, на 17.12.2012 год. с Решение № РМФ-138 от 17.12.2012 год. на Ръководителя на Управляващия орган по Оперативна програма "Административен капацитет", поради установено наличие на нередност (съмнение за измама) по смисъла на чл. 2, параграф 7 от Регламент № 108382006 год. във връзка с чл. 1, параграф 1, буква "а" от Конвенцията от 26.07.1995 год. за защита на финансовите интереси на Европейските общности при изпълнението на договор № С 08-15-3/27.10.2008 год. "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" е наложена финансова корекция върху заложения бюджет в размер на 100% от заложения бюджет по проекта (733 456, 56 лв.), от които общо 162 478, 31 лв. са изплатени на бенефициента. С постановление на Софийска градска прокуратура от 02.04.2014г. досъдебното производство е изпратено на Военноокръжна прокуратура София, по компетентност, тъй като е установено, че извършителите са военни магистрати. С постановление на ВОП София от 11.04.2014 г. досъдебното производство е прието по компетентност и е образувано досъдебно производство № 60-Пр/2014 г. по описа на ВОП София. На 28.04.2014 год. на Петър Петков е предявено обвинение за извършени престъпления, както следва: І. В качеството му на длъжностно лице по смисъла на чл.93, т.1, б. „а“ от НК – председател на Военно-апелативен съд, в гр. София, при условията на продължавано престъпление, за времето от 19.10.2009 г. до 21.10.2009 г., като извършител в съучастие с генерал-лейтенант Веселин Пенгезов като помагач, присвоил чужди пари -42 217 лева, връчени му в това качество и поверени му да ги управлява, като присвоените средства са в големи размери. ІІ. На 26.11.2009 год. в гр. София, в качеството си на председател на Военно - апелативен съд, управляващ и представляващ юридическо лице – Военно-апелативен съд, като извършител, в съучастие с генерал-лейтенант Веселин Пенгезов, е представил неверни сведения пред Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” към Министерство на финансите - Управляващия орган по Оперативна програма „Административен капацитет”, в нарушение на задължение да представи такива, за да получи Военно - апелативен съд средства, предоставени по Оперативна програма "Административен капацитет" за изпълнението на проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища", договор № С 08-15-3/27.10.2008 год., като неверните сведения са отразени в Окончателен технически доклад от 26.11.2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по реда на чл. 2 ал. 1 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. ІІІ. В периода 29.07.2010 год. - 18.10.2010 год. в гр. София, в качеството си на председател на Военно - апелативен съд, управляващ и представляващ юридическо лице – Военно-апелативен съд, като извършител, в съучастие с генерал - лейтенант Веселин Пенгезов, е направил опит да представи неверни сведения пред длъжностни лица от Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” към Министерство на финансите - Управляващия орган по Оперативна програма „Административен капацитет”, определени от ръководителя на Управляващия орган по ОПАК да извършат проверка на място на документацията по проекта, в нарушение на задължение да представи такива, за да получи Военно - апелативен съд средства, предоставени по Оперативна програма "Административен капацитет" за изпълнението на проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища", договор № С 08-15-3/27.10.2008 год., като неверните сведения се изразяват в това, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури по реда на чл. 2 ал. 1 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки за избор на изпълнители. На 28.04.2014 г. Веселин Пенгезов е обвинен за това, че: І. В периода 28.10.2008 год. - 08.07.2009 год. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл.93, т.1, б. „а“ от НК - „Председател на Военно - апелативен съд“ и като възложител на обществени поръчки, съгласно чл. 7, т. 1, пр. 1 от Закона за обществените поръчки /редакция на разпоредбата - ДВ, бр. 37/2006 год., в сила от 01.07.2006 год./ - „Възложители на обществени поръчки са органите на държавна власт”, като представляващ орган на съдебната власт, която съгласно чл. 8 от Конституцията на Република България е част от държавната власт - „Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна”, не изпълнил задълженията си по служба, като не взел решение за откриване и не провел процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (чл. 16, ал. 8, вр. чл. 14, ал. 1, т. 3, вр. чл. 3, ал. 1, т. 2 вр. чл. 7, т. 1 от Закона за обществените поръчки) за изпълнението на дейност 6 - "Разработване на идеен проект на Информационна система и синхронизирането й с националните документи" и дейност 7 - "Разработване на Информационната система и тестването й в Плевен и София" по проект с регистрационен номер С08 - 15 - 3/30.07.2008 год. - "Информационна система за прозрачност на военните съдилища", финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос І - „Добро управление”, подприоритет 1.5 „Прозрачна и ефективна съдебна система”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд по бюджетна линия BG 051PO002/08/1.5 - 01, при наличие на законови основания за това, и от деянието са настъпили тежки последици - невъзможност да бъдат верифицирани и възстановени от Оперативна програма "Административен капацитет" осъществените разходи при изпълнението на дейност 6 - "Разработване на идеен проект на Информационна система и синхранизирането й с националните документи" в размер на 182 560,00 лв.(сто осемдесет и две хиляди петстотин и шестдесет лева) и на дейност 7 - "Разработване на Информационната система и тестването й в Плевен и София" в размер на 220 000,00 лв.( двеста и двадесет хиляди лева), с общ размер на сумата по двете дейности от 402 560,00 лв. (четиристотин и две хиляди петстотин и шестдесет лева). ІІ. В периода от 08.07.2009г. до 19.10. 2009г. в гр. София, в съучастие, в качеството си на помагач, умишлено улеснил полк. Петър Петков, който в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл.93, т.1, б. „а“ от НК – председател на Военно-апелативен съд, в гр. София, при условията на продължавано престъпление, за времето от 19.10.2009 г. до 21.10.2009 г., е присвоил чужди пари, връчени му в това качество и поверени му да ги управлява, като присвоените средства са в големи размери. ІІІ. На неустановена дата в периода 08.07.2009 год. - 26.11.2009 год. в гр.София в съучастие, в качеството си на помагач, умишлено улеснил полк. Петър Петков, който като извършител на 26.11.2009 год. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице - председател на Военно - апелативен съд, е представил неверни сведения пред Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” към Министерство на финансите - Управляващия орган по Оперативна програма „Административен капацитет”, за да получи Военно - апелативен съд средства, предоставени по Оперативна програма "Административен капацитет" за изпълнението на проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища", договор № С 08-15-3/27.10.2008 год., като неверните сведения са отразени в Окончателен технически доклад от 26.11.2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по реда на чл. 2 ал. 1 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. ІV. В периода 08.07.2009 год. - 29.07.2010 год. в гр. София в съучастие, в качеството си на помагач, умишлено улеснил полк. Петър Петков, който като извършител в периода 29.07.2010 год. - 18.10.2010 год. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице - председател на Военно - апелативен съд, е направил опит да представи неверни сведения пред длъжностни лица от Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” към Министерство на финансите - Управляващия орган по Оперативна програма „Административен капацитет”, определени от ръководителя на Управляващия орган по ОПАК да извършат проверка на място на документацията по проекта, за да получи Военно - апелативен съд средства, предоставени по Оперативна програма "Административен капацитет" за изпълнението на проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища", договор № С 08-15-3/27.10.2008 год., като неверните сведения се изразяват в това, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури по реда на чл. 2 ал. 1 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки за избор на изпълнители. Обвиненията към Петков са по чл. 202, ал.2, т.1 , вр. с чл. 201 от НК вр. чл.26, ал.1 от НК, вр. с чл. 20, ал.2 от НК; по чл. 248а, ал. 3, вр. ал. 2, пр. 1 вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2, пр. 1 вр. с чл. 20, ал. 2 вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Обвиненията към Пенгезов са по чл. 387, ал. 2 пр. 1 – во, вр. ал. 1, пр. 2-ро от НК; по чл.202, ал.2, т.1, вр. с чл. 201 от НК, вр. чл. 26, ал.1 от НК, вр. с чл. 20, ал.4 от НК/; по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2, пр. 1 вр. чл. 20, ал. 4 от НК и по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2 пр. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Спрямо двамата обвиняеми не е взета мярка за неотклонение, поради липса на опасност от укриване.

Свлачище повреди пътя Струмяни-Илинденци

/КРОСС/ Свличане на земна маса по планински скат е подкопала пътя Струмяни-Илинденци. Кметът на общината Емил Илиев е изпратил сигнал и работен проект до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.Обилните валежи през последните дни, силно пресеченият терен в района са предизвикали скорошно свличане на кална земна маса по дългия около 50 метра скат. Водата е подкопала и част от пътното платно и то на опасните завой. Взети са незабавни мерки за временно обезопасяване на участъка, каза кметът на общината Емил Илиев.В един тесен участък между общинския център Струмяни и едно от най-големите села Илинденци се случи това свлачище, което в 50-метров скат в коритото на река Шашка, почти подкопа пътя за село Илинденци.Пострадалият от свлачището път е единствената връзка между общинския център Струмяни и село Илинденци. Сериозен проблем създава и трафикът на тежкотоварни автомобили от местната фирма за добив на мрамор, както и интензивният превоз на дървен материал от започналото наскоро почистване на горски терени. След съгласуване с областната управа до междуведомствената комисия към МС е изпратено спешно искане за финансиране за изграждането на подпорна стена.Проектът предвижда изграждане на 25-30 метрова подпорна стена, която ще бъде много сложна за изпълнение заради 50-метровия скат, съобщи БНР.

Защо толкова хора си водят бележки край Ким Чен Ун


Кои са всички тези хора, които водят бележки до Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, докато той разглежда усмихнат ново футболно игрище в Северна Корея? Защо непрекъснато около него група мъже във военни униформи и костюми държи в ръце малки тефтерчета и съсредоточено записват всяка дума на своя водач?

Снимки с подобно съдържание наскоро бяха разпространени от севернокорейската национална информационна агенция KCNA. На тях Ким Чен Ун инспектира различни обекти в страната заедно със...

Др.Стойнев: "Южен поток" означава и 5000 нови работни места

Реализирането на проекта „Южен поток“ означава за България сигурност на доставките, работа за бизнеса и 5 000 работни места. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в град Хасково, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката

Ромски набези гонят предприемачи от Перник

Предприемачи се изнасят заради ромски набези, алармира Димитър Живков - председател на Камарата на строителите в Перник. По думите му ромите нападат промишлените зони групово и унищожават фирменото имущество. Монтираната сигнално-охранителна техника не може да спре набезите, оплака се строителят, предаде БТА.

Ромите разграбили бившето предприятие "Младен Стоянов", като дори сваляли машини от крановете. Сега се насочили към промишлената зона на бившия...

Продължава

Украйна ще получава газ от Словакия

Украйна и Словакия подписват споразумение, което ще позволи доставка на газ от Западна Европа към Украйна. Очаква се първите количества да започнат да се получават през октомври. Количествата засега са незначителни с оглед на нуждите на украинската икономика от 50 млрд.

Киев дава „Газпром” на съд

/КРОСС/ Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че украинските власти ще дадат под съд „Газпром". Решението е било взето от правителството на страната и "Нафтогаз Украйна". На 28 април на руската компания е била изпратена предарбитражна нота. В рамките на 30 дни „Газпром" трябва да даде ясен отговор по няколко въпроса, включително и за цената на газа. По думите на Яценюк Украйна изисква преразглеждане на редица текстове от контракта си с руската компания.

Цитат на деня: Докога ще имаме политици, които козируват на Европа?


"Докога ще имаме политици, които козируват на Европа?". Този риторичен въпрос отправи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от пресцентъра си, при посещението си в Хасково.

Поводът за това изказване е отново проектът "Южен поток", за чиято важност той отново говори, разказвайки за срещата си с еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

"ГЕРБ и Борисов играят безотговорно, като залагат политически бомби пред реализацията на проекта. Те дезинформираха...

Спонтанен протест: Пернишки медици се надигнаха срещу Здравната каса

„Предлагаме някой от Здравната каса да застане на вратата и да определя кой да се лекува и кой не. За нас това е геноцид спрямо перничани", заявиха медиците

Здравни работници протестираха спонтанно днес в пернишката болница. Недоволството на лекарите е продиктувано от множеството неизплатени дейности от страна на здравната каса. 130 000 лева е неизплатеният труд от касата на пернишката болница за първите три месеца на годината.

„Предлагаме някой от Здравната каса да застане на вратата и да определя кой да се лекува и кой не. За нас това е геноцид спрямо перничани", заявиха медиците, цитирани от Радио...

Продължава

Робин Уилямс се разделя с "вилата на усмивките"

Актьорът иска да продаде огромното си имение в Калифорния


Отрязаха сливата, на която тракторист се обеси заради 5 бона

Дървото, на което увисна Тодор Геврев от Чоба, вече не хвърля сянка в двора на почернената фамилия, съобщи "Марица". Не можем да гледаме как сливата цъфти, а нашия Тодор вече го няма, мълви през сълзи овдовялата Таня. Мълчаливи и мрачни, мъжете запретнаха ръкави и повалиха дървото, под чиито клони е издъхнал Тодор. Дървото, на което увисна Тодор Геврев от Чоба, вече не хвърля сянка в двора на почернената фамилия, съобщи "Марица". Не можем да гледаме как сливата цъфти, а нашия Тодор вече го няма, мълви през сълзи овдовялата Таня. Мълчаливи и мрачни, мъжете запретнаха ръкави и повалиха дървото, под чиито клони е издъхнал Тодор.

Словакия и Украйна подписаха газово споразумение

Словакия и Украйна подписаха споразумение, с което Киев ще има достъп до европейските газови доставки и ще намали зависимостта си от Русия. "Това е важна първа крачка към диверсифициране на изто...

Станишев: Не сме малка държава, която да подритват в Европа

Вече България не е малка държава, която както десните в Европа си мислят, може да се пренебрегва и подритва. Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер посетиха страната ни. България сега е с нови сили и значение в Европа.

Украйна ще получава от Словакия над 3.2 млрд. куб. м газ годишно

Украйна и Словакия подписаха в Братислава меморандум за разбирателство, според който Киев ще получава 3.2 милиарда кубични метра газ годишно. Освен това ще се проучи и възможността да се правят реверсивни доставки и по транзитната тръба, по която руският газ се доставя в Европа. Представител на словашката газотранспортна компания "Юстрийм" (Eustream) съобщи, че през 2015 година обемът за газа до Украйна може да бъде увеличен до 10 милиарда кубични метра. От Европейската комисия уточниха, че за целта може да се наложи не много голямо техническо съоръжаване на газопреносната система. "Юстрийм" ще инвестира в газопровода Вояни-Ужгород, като стойността на проекта се оценява на 21 милиона евро. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер използването на този тръбопровод за реверсивни доставки обаче е "невъзможно без съгласието на "Газпром", тъй като това противоречи на договорните задължения на "Юстрийм". "Ние търсихме отговорен механизъм, чрез който да помогне на Украйна. При това обаче ние трябва да отчитаме и собствените си интереси", каза премиерът на Словакия Роберт Фицо след подписването на документа в Братислава. По-рано Европейската комисия разпространи изявления на председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу и Йотингер, които приветстват подписания меморандум. Годишното потребление на газ в Украйна е над 50 милиарда кубични метра. Киев полага усилия да си осигури алтернатива на доставките от "Газпром", откакто Русия анексира Крим през март и руският газов монополист вдигна цените за синьото гориво за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Прокуратурата: Работим по отвличане, търсим похитителите на Валя!

Бургаската окръжна прокуратура разследва отвличане на изчезналата медсестра от Бургас Валя.

Мария Дивизиева не се претеснява от призовка на съда

Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването. Това казва ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева по повод твърденията за компрометиран европейски проект за създаване на интегрирана система на военните съдилища.

Сергей Станишев: Не сме малката държава, която в Европа да пренебрегват и подритват

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в гр. Попово, общ. Търговище, откриха предизборната кампанията в Дома на културата. „България сега е с нови сили и значение в Европа.
Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в гр. Попово, общ. Търговище, откриха предизборната кампанията в Дома на културата. „България сега е с нови сили и значение в Европа. Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства

16 в ареста след акция на полицията в „Столипиново”

Пловдив /КРОСС/ 16 души са арестувани при мащабна полицейска операция за разпространение на наркотици на територията на пловдивския етнически квартал „Столипиново". Акцията е проведена в края на миналата седмица от служители на ОДМВР - Пловдив. Действията са били планирани и предприети по водено в Шесто РУП досъдебно производство за разпространение на наркотици на територията на пловдивския квартал „Столипиново". В акцията, ръководена от Окръжна прокуратура - Пловдив, са участвали съвместни екипи от служители на шестте полицейски управления в града и колегите им от секторите „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност", „Специализирани полицейски сили" и „Пътна полиция". На организирани пет контролно-пропускателни пункта на входно-изходните артерии на квартала са били проверявани всички преминаващи моторни превозни средства. В жилищния район са претърсени общо 10 адреса - 5 къщи и 5 търговски обекта. При извършените процесуални и следствени действия са били иззети общо 1,977 грама хероин, 6,435 грама марихуана, 125 таблетки ривотрил с общо тегло 21,175 грама, 0,108 грама амфетамин, електронна везна, пари и златни накити. В резултат на специализираната полицейска операция са образувани 7 бързи производства и 2 досъдебни производства за държане и разпространение на наркотични вещества

Пасев: Нямам имоти във Варна и Русе, искам извинение

Бившият шеф на ОП „Спортни имоти“ Петър Пасев отхвърли твърдението, че обитава общинско жилище незаконно. Позицията си той изрази с изказване на общинската сесия само няколко часа след хвърленото към него обвинение от местният депутат Христо Атанасов.

Станишев: Не сме малката държава, която в Европа да пренебрегват и подритват



Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в гр. Попово, общ. Търговище, откриха предизборната кампанията в Дома на културата. „България сега е с нови сили и значение в Европа.
Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в гр. Попово, общ. Търговище, откриха предизборната кампанията в Дома на културата. „България сега е с нови сили и значение в Европа. Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства

Дивизиева: Нямам притеснения за обвиненията

Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването. Това каза пред БГНЕС ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева. Както OFFNews съобщи, прокуратурата има намерение да повдига обвинения срещу нея.  "Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", коментира Дивизиева. Причината е разследването за източване на пари по проект за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. По това разследване днес бяха повдигнати обвинения срещу шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд - полк. Петко Петков.  Пенгезов е обвинен в извършване на общо четири престъпления във връзка с проекта, като в три от тях той е посочен като помагач на полк. Петър Петков за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта.

Станишев: България сега е с нови сили и значение в Европа

Търговище /КРОСС/ Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в гр. Попово откриха предизборната кампанията в Дома на културата. „България сега е с нови сили и значение в Европа. Неслучайно за два дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер, посетиха България", каза Станишев. Той подчерта, че вече България не е малка държава, „която както десните в Европа си мислят, може да се пренебрегва и подритва". Според Станишев е важно българите да гласуват на европейските избори, защото дори един депутат повече от социалистите ще има голяма тежест на европейско ниво.„БСП е единствената партия, която редовно се среща със своите членове и симпатизанти. За 2 години само на мен това ми е 5-та обиколка на страната. За нас е важно да се срещнем с гражданите и да разберем техните проблеми, защото иначе няма как да знаем от какво имат нужда", обясни той.Станишев е категоричен, че подкрепяйки Коалиция за България, това е заявка за подкрепа към правителството, а то за повече от 300 дни е приело повече от 300 мерки. „Правителството на Орешарски за много кратко време свърши много конкретни неща

Режат палеца на прегазения от влак

Щателният лекарски преглед на човека, попаднал под влака в района на Зърнени храни в Благоевград, приключи, съобщи struma.
Той е със счупване на пръстите на единия крак, размазана пета и счупване на подбедрица.
Въпреки че видимо при първоначалния преглед не са установени разкъсни рани със скенер са установени лошите счупвания, казаха лекари. Щателният лекарски преглед на човека, попаднал под влака в района на Зърнени храни в Благоевград, приключи, съобщи struma. Той е със счупване на пръстите на единия крак, размазана пета и счупване на подбедрица. Въпреки че видимо при първоначалния преглед не са установени разкъсни рани със скенер са установени лошите счупвания, казаха лекари.

Европейските консерватори отричат да са канили Бареков в групата си


Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в европарламента отрече информацията, разпространена от "България без цензура" (ББЦ), че партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков е била поканена в групата.

"България без цензура" получи европейско признание месец преди вота за ЕП. Европейските консерватори и реформисти поканиха партията да стане член на тяхната група в Европейския парламент", гласи съобщение, публикувано в петък на интернет страницата на "България...

София плаща първите 20 нови автобуси с пари от общинския бюджет

София вади 13.6 млн. лв. от общинския бюджет, за да преведе аванса по доставката на първите 20 нови автобуса за градския транспорт. Това реши Столичният общински съвет.   София трябва да получи 126 нови автобуси марка "МАН" за 66.55 млн. лв. без ДДС по изпълнението на европроект, финансиран от оперативна програма "Околна среда"(ОПОС).   През ноември 2013 г. Брюксел спря парите по ОПОС заради нарушенията по обществените поръчки, а от март това направи и Министерството на финансите. Така искането на Столична община за превеждане на аванса от 30% е останало неизпълнено.   Съгласно сключения договор с "МАН" до 28 април трябваше да преведем 20% от стойността на договора за да започне компанията производството на автобусите, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.   Първите 20 автобуса трябва да бъдат доставени в София до 180 дни след превеждането на аванса, а останалите 106 до една година, съгласно подписания договор.   Така най-късно през юли би трябвало да пристигнат първите нови автобуси за градския транспорт в столицата. Те ще бъдат достъпни за трудноподвижни пътници, тъй като разполагат със система за накланяне на автобуса на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне и отваряне на вратите. Автобусите са оборудвани с механична рампа за качване на колички. Във возилата има и климатик, за разлика от сегашните автобуси в градския транспорт.

16 арестувани при акция срещу наркодилърите в „Столипиново”

16 души са арестувани при мащабна полицейска операция срещу наркодилърите в пловдивския ромски квартал „Столипиново”, съобщи "Дарик".
Въпреки големия брой задържани, откритата от полицията дрога е в относително скромно количество.
Униформените организирали КПП-та на петте входа на квартала и проверявали всички минаващи превозни средства, 16 души са арестувани при мащабна полицейска операция срещу наркодилърите в пловдивския ромски квартал „Столипиново”, съобщи "Дарик". Въпреки големия брой задържани, откритата от полицията дрога е в относително скромно количество. Униформените организирали КПП-та на петте входа на квартала и проверявали всички минаващи превозни средства,

Отрязаха дървото, на което тракторист се обеси заради шефа си (снимки)

Дървото, на което увисна Тодор Геврев от Чоба, вече не хвърля сянка в двора на почернената фамилия, съобщи Дървото, на което увисна Тодор Геврев от Чоба, вече не хвърля сянка в двора на почернената фамилия, съобщи "Марица". Не можем да гледаме как сливата цъфти, а нашия Тодор вече го няма, мълви през сълзи овдовялата Таня. Мълчаливи и мрачни, мъжете запретнаха ръкави и повалиха дървото, под чиито клони е издъхнал Тодор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване