Най-голямото летище в света ще е в Истанбул

/КРОСС/Турция обяви плановете си да построи едно от най-големите летища в света, на стойност повече от $ 5 млрд., като засилва усилията си за Истанбул като глобален център. За целта дизайнерски екип, воден от лондонската компания Grimshaw, разкри плановете си за шест пистово летище в Истанбул, което може да приеме до 150 милиона пасажери на година. Водещият екип на Grimshaw, който включва и норвежката фирма Nordic Officeof Architecture и лондонското студио Haptic, споделят, че новият терминал номер едно на Истанбул ще стане „най-големия летищен терминал под един покрив", покривайки площ от почти 100 хектара. Ръстът на икономика в Турция с 8.5% през миналата година накара организатора на Истанбулското биенале за дизайн да декларират, че нацията "се нуждае от по-добър дизайн от другите страни", а международното летище в Истанбул е един от многото проекти, които са в програмата на този период на бързо развитие. Описван от дизайнерите като „съвременен и изключително функцонален с уникално чувство за място" терминалът на новото летище ще включва покрив със свод, осеян с капандури. Това ще осигури дневна светлина върху ключови секции от интериора, включвайки чек-ин гишетата, паспортния контрол и магазините. Летището ще се намира на 30 км извън града на брега на Черно море и ще бъде построено в 4 фази, като първата част се очаква да отвори врати през 2018 г. и да обслужва до 90 милиона пътници на година

Селскостопанските производители в Гърция започват безсрочна стачка

Производителите и продавачите на селскостопанска продукция по гръцките пазари започват безсрочна стачка. Те недоволстват от законопроекта за регулиране на работата на уличните пазари и уличната търговия, предаде агенция „Новости".

ББЦ ще се бори за нови социални политики в Брюксел

Ще искаме от Европа повече пари за социални дейности, каза в предизборен дебат зам.-председателят на "Евромайки" Даниела Колева. Кандидатът за евродепутат от ББЦ предупреди още, че всеки глас за Реформаторския блок е глас за Турция.

IBM предлага отворени сървърни платформи за ефективно управление на големи обеми от данни

/КРОСС/ IBM обявява новите Power Systems сървъри, които позволяват на центровете за работа с големи обеми данни да се справят с огромното количество информация с безпрецедентна бързина. Новите Power Systems предложения са изцяло базирани на отворени сървърни платформи.  IBM Power Systems са създадени, за да помагат на бизнес лидерите, които срещат затруднения с управлението на мобилни технологии и големите обеми от данни, генерирани всеки ден онлайн. Новите Power Systems сървъри, базирани на IBM POWER8 технологията, са резултат от инвестиция от 2,4 млрд. долара, над тригодишен труд и позоваването на над стотици патенти на IBM. Power Systems сървърите ползват новия IBM POWER8 процесор, в който са вградени над 4 милиарда микроскопични транзистора и система от кабели с дължина над 20 км. За да помогне на клиентите си да се справят с огромното количество информация, IBM обявява също три нови решения на Power Systems, оптимизирани за индивидуалните изисквания на Big Data и аналитичните решения. Новите системи IBM Solution for BLU Acceleration, IBM Solution for Analytics и IBM Solution for Hadoop са оптимизирани за работа с Power Systems, така че да предоставят бързо полезни насоки за бизнеса от структурирани и неструктурирани бази с данни. Според тестовите резултати на IBM - IBM Power Systems са способни да анализират информация 50 пъти по-бързо в сравнение с последните системи, базирани на x86 сървъри

Лайв на Miguel Migs и Lisa Shaw в Yalta Club

/КРОСС/ Истинска храна за душата е подготвил Yalta Club за феновете на зареждащия електронен саунд за нощта на 10 май. Силен deep house от сърцето на калифорнийския диджей Miguel Migs ще се вплете в кадифения глас на Lisa Shaw на 10 Май в Yalta - един лайв, който ще ни пренесе в друго измерение. Лиза и Мигел работят по много съвместни проекти и са познати и на българската клубна сцена. Завръщането им в Yalta обещава зареждащ deep house сет, преплетен с дълбоки вокали. Колаборацията им е мелодична и свежа, преплитайки soulful house с плътния и неповторим вокал на Lisa. Мигел Мигс излиза от дълбокия ъндърграунд на хаус музиката през `90-те години, за да се превърне в артист, който днес се издига над стилистичните ограничения по начин, който малцина владеят. Музикалните му вкусове не признават граници -Мигел израства с класически рок, блус, фънк и соул, черпи вдъхновение от регето и дъб музиката. Мигел е правил ремикси на имена като Мейси Грей, Лайънъл Ричи и Бритни Спиърс, а в последния му албум чуваме колаборации с джаз и боса-нова певицата Бебел Жилберто, реге легендата Half-Point и диско дивата Evelyn ‘Champagne' King. Топъл, кадифен и страстен - това са само част от определенията за гласа на певицата, текстописец и нео-соул дива Лиса Шоу. Със стабилна кариера от почти две десетилетия зад гърба си, родената в Торонто певица навлиза в ъндърграунд електронна сцена и вече е оставила своя отпечатък с парчета като Аlways и Makin' Love Makin' Music

Енергийният регулатор отложи за 12 май решението за лицензите на ЕРП-тата


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си по отритата процедура за отнемане лицензите на трите електроразпределителни дружества. Това става по искане на самите компании.

В петък от ЕВН поискаха да се отложи заседанието, за да имат възможност да се запознаят  с допълнителните доказателства за дължими от тях суми на НЕК, които държавната компания представи пред регулатора наскоро.

Държавната НЕК твърди, че трите дружества й...

Ситроен се удари в Голф и се преобърна в канавка

Двама със съмнение за комоцио при катастрофа в Радомир.

Катастрофата е станала на 26 април, около 14,30 ч. на входа за гр. Радомир. Лек автомобил „Ситроен”, управляван от 43-годишният Н.С. от гр. Перник загубил управлението над автомобила и се ударил в правомерно движещ се „Фолксваген голф” със софийска регистрация.

В резултат на сблъсъка Ситроен - а се преобърнал в крайпътната канавка. Пострадал е водача на френското возило и...

Продължава

Престъпна група се опита да задигне телефонен кабел в трънско

Трънски полицаи задържаха четирима при опит за кражба на кабели. Сигналът в районното управление е подаден на 26 април, около 22:00 часа, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Неизвестни изкопали около 13 дупки в земеделска земя в село Забелски хан, готвейки се да издърпат и откраднат магистрален телефонен кабел, захранващ дестинацията Трън – Главановци – Стрезимировци. Полицаите атакували района и няколко часа след това белезниците щракнали...

Продължава

Сръбското правителство встъпва в длъжност с обещания за икономически реформи


Парламентът на Сърбия одобри кабинета на Александър Вучич, който се натовари с обещания за тежки икономически реформи и приемане на страната в ЕС към края на десетилетието, съобщи "Ройтерс".

През март лидерът на Прогресивната партия спечели безапелационно изборите, като това беше най-убедителната победа от управлението на Слободан Милошевич насам.

198 депутати от общо 250 в парламента одобриха кабинета на Вучич, чиято основна цел е сближаване на Сърбия с ЕС.
...

"Пирогов" обяви безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца


Болница "Пирогов" обяви, че на 8 май ще има профилактични прегледи и рехабилитация за деца с гръбначни изкривявания (сколиоза). Профилактиката ще проведе под ръководството на началника на Отделението по рехабилитация в спешната болница д-р Красимира Казалъкова.

Прегледите започват в 12 часа, а рехабилитацията в 13. Необходимо е предварително записване на телефон 02/ 91 54 334, между 9 и 12 часа всеки работен ден. Не е необходимо направление от личния лекар, уточняват от "Пирогов"....

Bulgaria On Air стартира документални поредици за образованието у нас

"Влезе в час" ще представя училищния живот, а "Проактивно" - висшето образование


Ромски къщи изникнали върху гробище в Пловдив, строили с паметните плочи


За незаконни ромски къщи, построени върху гробище, сигнализира зрител на bTV от Пловдив. Според него новите заселници на гробището ползват надгробните камъни за строителен материал.
Новият незаконен ромски квартал възникнал в широкия център на Пловдив преди 7 години. Днес вече е гъсто населено гето със стотици жители. За незаконни ромски къщи, построени върху гробище, сигнализира зрител на bTV от Пловдив. Според него новите заселници на гробището ползват надгробните камъни за строителен материал. Новият незаконен ромски квартал възникнал в широкия център на Пловдив преди 7 години. Днес вече е гъсто населено гето със стотици жители.

Трима пияни шофьори са засекли през уикенда пътните полицаи в пернишко

Трима пияни шофьори са засекли през уикенда пътните полицаи в пернишко.

На 26 април, около 11,35 ч. на главен път Е-79, на разклона за с. Старо село бил спрян за проверка лек автомобил „Форд Транзит”, управляван от 57-годишният М.Б. от с. Горна Диканя. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 1, 60 промила. Мъжът отказал кръвна проба и бил задържан за 24 ч.

С 1,50 промила алкохол в кръвта шофирал автомобила си перничанина...

Продължава

На коя опашка се редим

Преди години имаше класация за най-милите спомени от комунизма. Сред изброените челно място заемаше опашката пред магазините. Комунизма го няма, но опашката си остана. Настани се пред училищата. Не че няма места в тях. Напротив! Просто родителите искат най-доброто за децата си. Друг е въпросът, че истерията е напълно излишна и умело подклаждана

Момиче от Кермен загина при катастрофа край Поморие

Поредна катастрофа със загинал на пътя Бургас – Поморие. Инцидентът се е случил в неделя, около 15 ч, информират от бургаската полиция.

Пернишкият рецидивист Дани Млекото открадна златна верижка на 13-годишен

Известният пернишки рецидивист Дани Млекото открадна златна верижка на 13-годишен и преспа в ареста, научи ZaPernik.com.

Криминално проявен перничанин е задържан за грабеж над непълнолетен, съобщават от ОДМВР - Перник. Инцидентът е станал в края на миналата седмица, когато 13-годишно момче се оплакало, че трима познати за него са го пресрещнали в градинката между два жилищни блока на улица „Юрий Гагарин” в пернишкия квартал „Изток” и чрез...

Продължава

Ромско гето изникнало върху гробище в Пловдив, строили с надгробни плочи


За незаконни ромски къщи, построени върху гробище, сигнализира зрител на bTV от Пловдив. Според него новите заселници на гробището ползват надгробните камъни за строителен материал.
Новият незаконен ромски квартал възникнал в широкия център на Пловдив преди 7 години. Днес вече е гъсто населено гето със стотици жители. За незаконни ромски къщи, построени върху гробище, сигнализира зрител на bTV от Пловдив. Според него новите заселници на гробището ползват надгробните камъни за строителен материал. Новият незаконен ромски квартал възникнал в широкия център на Пловдив преди 7 години. Днес вече е гъсто населено гето със стотици жители.

Да изчистим мозъците си за един ден

/КРОСС/ И... замириса на... боклук Замисляли ли сте се, че за чистотата в България отговарят най-нечистоплътните, да не казвам мръсни хора?... Буквално и алегорично. И преди БХК да са написали няколко жалби срещу мен, бързам да направя уточнение. Отдавна проблемът с циганите, да речем, не е етнически, той е цивилизационен. Отдавна проблемът с мутросмените /много е забавно да създаваш нови думи - това е контаминацията между мутра и бизнесмен, че то едното не е модерно пък другото е модерно, ама и двете са нелепи в големи дози/, та... отдавна проблемът с мутросмените не е социален, той е цивилизационен. Боклукът е нещо много значимо за всяко общество. Ако питате детективите, боклукът говори много за човека, за неговата култура, за личния, че и за социалния му живот. За неговия житейски статус, за контактите му, за сексуалните му увлечения. Не случайно около боклука се въртят и много интереси - къде лични, къде държавни, но в никакъв случай не и обществени. Изобщо тази приказка „Сливи за смет" е направо фройдистки труд... Но да си дойдем на думата. Около боклука се въртят много интереси. Помните ли кризата с отпадъците на София от 2009г.? Станишев /премиер/ обяви криза и свика Кризисен щаб. Борисов /кмет на София/ се прибра от Москва /!!!/ и всичко това, заради прекратената концесия на "Чистота-София" АД, "Волф-96" ЕООД и ДИТЦ АД и последвалия бойкот да почистват кофите в столицата. И... замириса на... боклук..

"Ливърпул" представи проекта за разширението на "Анфийлд"


Ръководството на "Ливърпул" представи проекта на KSS Architects за реконструкцията на "Анфийлд", след която стадионът на британския тим ще бъде разширен с 13 000 нови места.

Клубът ще вложи около 150 млн. паунда, за да може да увеличи капацитета на трибуните си от сегашните 45 500 места до 58 000.


След първия етап на разширението клубът ще може да приема 8500 свои привърженици повече на централната трибуна. Решението за това идва, след като отборът имаше планове за...

Откриха близо 16 кг таблетки с кокаин на Капитан Андреево

15,5 кг таблетки, съдържащи кокаин, откриха митническите служители на Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници".

Обвиниха Веселин Пенгезов

Военната прокуратура повдигна обвинение на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за длъжностно присвояване.

Бивши варненски общинари ползват общински жилища незаконно

Да се направи обследване на ведомствения и жилищен фонд на общината, за да се установи дали обитателите отговарят на изискванията за настаняване на нуждаещи се граждани. Това искане отправи общинският съветник Христо Атанасов в частта с питания към кмета на 30-тото заседание на местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Жена се оплака, че е изнасилена от двама

Двама мъже са задържани от полицията в Бяла Слатина след оплакване от жена, че е изнасилена.

НСИ отчита ръст на пътуванията към съседни страни

/КРОСС/ Българите са увеличили пътуванията си към съседните страни през март, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям ръст имат пътешествията към Македония - с 16,1%, Турция - с 11,5 и Гърция - с 1,1%. Общо през месеца пътуванията на българите зад граница са нараснали незначително спрямо година по-рано - с едва 1,5%. Към някои традиционни за екскурзии дестинации се отчита спад. Такъв е случаят с посещенията в Чехия (-16,1%), Франция(-8,7%), Австрия(-7,7%) и Германия(-4,8%). Водеща цел на пътуванията продължава да бъде гостуването, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 44,5%. При чужденците, посетили България, ръстът е малко по-голям - 2,4% над нивото от март 2013 г. Почти половината от чужденците са били от ЕС - 46,6% от всички. По-сериозни ръстове статистиката отчита при посещението на граждани на Италия - с 16,7%, Унгария - с 9,4%, Обединеното кралство - с 9%, Австрия - с 8,3%, Румъния - с 8,3%, Германия - с 6,5% и др. Намалели през месеца, в сравнение с изминалата година, са чужденците от Гърция - със 7,2%, Полша - с 4,3% и др. Малко над 80% от гражданите на Македония са дошли през март с цел почивка или екскурзия. При сърбите делът на тези пътувания е 62,9%, а при руснаците - 62,8%. Служебните пътувания са 46,4% от всички посещения на граждани от Италия и 40,4% - на тези от Австрия.  

Влак прегази човек на гара Благоевград

Влак прегази човек около 11.20 ч. в района на прелеза на гара Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

19-годишна загина при катастрофа

19-годишнo момиче загина при автомобилна катастрофа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.
Инцидентът се е случил на 27 април около 14:45 часа на пътя Поморие – Бургас.
Момичето е пътувало в автомобил, който се е движел с несъобразена скорост.
Шофьорът е 26-годишният М.М. от Попово. Той е загубил контрола над моторното превозно средство 19-годишнo момиче загина при автомобилна катастрофа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Инцидентът се е случил на 27 април около 14:45 часа на пътя Поморие – Бургас. Момичето е пътувало в автомобил, който се е движел с несъобразена скорост. Шофьорът е 26-годишният М.М. от Попово. Той е загубил контрола над моторното превозно средство

Анелия Клисарова: Правим "Тойфел" за българския език

/КРОСС/Тест за владеене на българския език с международна валидност се разработва в МОН по подобие на тестовете за английски "Тойфел" и на сертификатите за владеене на немски, френски, испански и пр. Това съобщи министър Анелия Клисарова по време на конференция във Виена на учителите от българските съботно-неделни училища в Европа и САЩ. Тестовете трябва да бъдат съвместими с т.нар. Европейска езикова рамка, в която досега българският език не участва. Общата европейска референтна рамка за езиците е развита от Съвета на Европа и съдържа три нива на владеене на език - А, В и С, разделени на 6 степени. Чрез нея се признава ниво на знание по езика, необходимо на кандидатите за училища, вузове или професии в различните държави. В МОН вече се подготвят тестовете за нива А1 и В1. Езиковата рамка посочва не колко години се е обучавал човек, а какво ниво на езика владее, уточни проф. Клисарова. Според нея българският е европейски език и трябва да се признава. Наличието на сертификат за владеене не български език ще улесни до голяма степен и записването в българско училище на деца, които са учили езика по съботно-неделни програми в чужбина и при завръщането си искат да продължат да учат у нас или да държат държавна матура. Държавите имат центрове, в които можеш да се явиш и да ти признаят ниво на немски, френски, испански, докато ние нямаме такива за признаване на българския език, каза за ДУМА проф. Клисарова

19-годишно момиче загина при катастрофа

19-годишнo момиче загина при автомобилна катастрофа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.
Инцидентът се е случил на 27 април около 14:45 часа на пътя Поморие – Бургас.
Момичето е пътувало в автомобил, който се е движел с несъобразена скорост.
Шофьорът е 26-годишният М.М. от Попово. Той е загубил контрола над моторното превозно средство 19-годишнo момиче загина при автомобилна катастрофа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Инцидентът се е случил на 27 април около 14:45 часа на пътя Поморие – Бургас. Момичето е пътувало в автомобил, който се е движел с несъобразена скорост. Шофьорът е 26-годишният М.М. от Попово. Той е загубил контрола над моторното превозно средство

Пролетна умора – на какво се дължи и как да противодействаме?

Или как промените около нас се отразяват на организма


Производителите и търговците в Гърция стачкуват

Производителите и търговците на земеделски продукти на откритите пазари в Гърция обявиха стачка в знак на протест срещу законопроект, който служи предимно на интересите на монополите и ще остави без препитание 50 хиляди домакинства.

Възрастен мъж от Сливен бе измамен със 7000 лева

Полицията в Сливен съобщи за поредната жертва на телефонна измама, като в този случай сумата е голяма.  На 25 април 75-годишен дядо е получил телефонно обаждане, в което е въведен в заблужд...

Барнет с травма на бедрото и пропуска Мондиала

29-годишният полузащитник на франкфуртския Айнтрахт и национлния отбор на Швейцария Транквило Барнет ще пропусне остатъка от сезона в шампионата на Германия. Той е получил травма и рискува да не играе...

Прокуратурата подхваща и началника на кабинета на Орешарски

Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски също се оказа забъркана в скандала с Военно-апелативния съд. Според информация на в. "Сега" прокуратурата ще повдигне обви...

Германски съд забрани носенето на хиджаб в училище

Съд в Бавария наложи забрана за носенето на традиционния мюсюлмански хиджаб (яшмак) в училище. Присъдата е по дело, касаещо 18-годишно момиче. Според девойката нейно гарантирано от германската консти...

Азар: Четвъртфинал ще е празник за Белгия

Крилото на Челси и белгийския национален отбор Еден Азар сподели очакванията си за представянето на „Червените дяволи“ на световното първенство в Бразилия. Белгия е в една група с ...

Серхио Рамос: По душа съм централен нападател

Един от лидерите на Реал Мадрид Серхио Рамос разкри в интересно интервю, че е централен защитник, но душата му е на централен нападател. „Човек трябва да се пази от похвалите, да бяга от тя...

Капело събира братушките на 12 май, на 6 юни отлитат за Рио

Руският национален отбор по футбол се събира на 12 май, обяви руският министър на спорта Виталий Мутко. Тогава започва и подготовката на братушките за Световното в Бразилия. "Старши треньорът на...

Опит за пренасяне на 15,5 кг таблетки кокаин бе предотвратен на Капитан Андреево

/КРОСС/ 15,5 кг таблетки, съдържащи кокаин, откриха митническите служители на Капитан Андреево. Опитът за контрабанда на високорисковото наркотично вещество е бил пресечен при влизане от Турция в България на джип с холандска регистрация. По метода на „анализ на риска" превозното средство е отклонено за рентгенов контрол, при който митническите инспектори установяват необичайна плътност на газовата бутилка на автомобила. След демонтиране и разрязване на газовата бутилка митническите служители откриват найлонов чувал, пълен със светлосини таблетки с общо тегло 15,5 кг. При изследванията с полеви наркотест се оказва, че таблетките съдържат наркотично вещество, чиято структура следва да се уточни в специализирана лаборатория. По експертна оценка, стойността на подобни пратки варира в диапазона 0,5-1,5 млн. лв. по цени на съдопроизводството. Митническите инспектори коментират пресечения опит за пренасяне на кокаин в таблетки като уникален. Това е първи такъв случай в практиката на дългогодишни митнически служители на пункта. Автомобилът и шофьорът, холандски гражданин, са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ агент от Териториална дирекция на ДАНС - Хасково.  

Българите са увеличили пътуванията към съседните страни през март


Българите са увеличили пътуванията си към съседните страни през март, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям ръст имат пътешествията към Македония - с 16.1 на сто, Турция - с 11.5 на сто, и Гърция - с 1.1 на сто. Общо през месеца пътуванията на българите зад граница са нараснали незначително спрямо година по-рано - с едва 1.5 процента.

Към някои традиционни за екскурзии дестинации се отчита спад. Такъв е случаят с посещенията в Чехия (-16.1%), Франция...

Театър "Българска армия" отбелязва 6 май с билети на половин цена

/КРОСС/ Театър "Българска армия" отбелязва 6 май - Деня на храбростта и признателността към Българската армия, с 50% намаление за всички свои представления през май. До 6 май всеки зрител ще може да закупи билет на половин цена, научи ДУМА от трупата. На голяма сцена публиката ще може да гледа - на 3 май от 19 ч. - "Секс, наркотици, рокендрол" от Ерик Богосян, на 7 май - "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов", на 8 май - "Много шум за нищо" от Уилям Шекспир, 9 май - "Ромео и Жулиета" от Шекспир, 10 май - "Декамерон" по Джовани Бокачо, 14 май - "Йерма" по Лорка, 15 май - "Железният светилник" от Димитър Талев, 16 май - "Бандитска опера" по Джон Гей, 17 май - "Ножица-трепач" от Бр. Джордън и М. Ейбръмс, 19 май - "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов, 20 май - "Колко е важно да бъдеш сериозен" от Уайлд, 26 май - "Секс, наркотици, рокендрол" от Ерик Богосян, 27 май - "Завещанието на целомъдрения женкар" от Анатолий Крим, 28 май - "Железният светилник" от Д. Талев, 29 май - "Ромео и Жулиета" от Шекспир, 30 май - "Йерма" по Лорка, 31 май - "Ножица-трепач" от Бр. Джордън и М. Ейбръмс. А на камерна сцена "Миракъл" представленията "Откраднати разкази" от Доналд Маргулис на 9 и 27 май от 19.30 ч

Властите на Донецка област призоваха Турчинов за референдум на 25 май

Референдумът няма да задава въпроса за присъединяване към Русия

Орешарски: Рязко покачване на заплатите води до загуба на конкурентоспособност

До две години не можем да стигнем средноевропейските доходи и коментарите в тази посока са несериозни, заяви премиерът


Орешарски: Рязко покачване на заплатите води до загуба на конкуренто-способност

До две години не можем да стигнем средноевропейските доходи и коментарите в тази посока са несериозни, заяви премиерът


Кои са най-неморалните постъпки?

От употребата на алкохол, през вземането на противозачатъчни и секса преди брака до изневярата и еднополовите връзки – всяка религия, националност, държава и регион вижда своите пороци по различен начин. Има ли обаче такива неморални постъпки, които да имат еднаква тежест? Или пък такива, които навсякъде по света са социално приемливи? За това пише в.Дневник.

Изследователският център Pew Research Center събира мненията на хора от 40 държави от всички региони на света за това кои неща според тях са социално приемливи или не. Резултатите са на базата на телефонни запитвания и интервюта лице в лице, проведени през първата половина на 2013 г. В проучването са взели участие съпрузи, хора, които изневеряват, които играят хазарт, хомосексуалисти, употребяващи алкохол и др. Резултатът – въпреки културните и етническите различия все пак някои прегрешения остават универсални. Проучването според британския в. “Телеграф” разкрива големите разлики в социалното поведение между страните от Изтока и Запада, между Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

Такива морални провинения според повечето хора, независимо от коя част на света са, са извънбрачните връзки. Средно 78% от анкетираните са отговорили, че според тях те са неморална постъпка, като застават начело на класацията. Повече от 60% от анкетирани в почти всяка от държавите са посочили именно този отговор като социално неприемлив.

Изключение прави само Франция, където “едва” според 47% това е морален проблем. В рамките на Европа изследването със сигурност потвърждава някои социални стереотипи, продължава в. “Телеграф”. Във Франция повечето хора не смятат за социално неприемливо женените да имат извънбрачна връзка, което е в унисон с вижданията за французите като хора, склонни да имат любовници и извънбрачни връзки.

В същото време скромните британци смятат, че това е социално неприемливо, като 76% от хората не одобряват аферите. В страната, в която наскоро се разрази скандал с президента Франсоа Оланд, за когото се предполага, че е изневерил с актрисата Жули Гайе на дългогодишната си връзка, извънбрачната афера не се смята и за въпрос на морал. 40% от французите не смятат, че изневярата зависи от нравствеността, а за 12% смятат тя е напълно приемлива.

Въпреки първоначалното единодушие по някои от въпросите разликите в зависимост от това къде по света се намирате започват да си проличават още с поставения на второ място проблем. Според 62% от хората хазартът е сериозен проблем. Голяма част от този процент принадлежи на Близкия изток и части от Африка. Също така 25% и по-малко от запитаните във Франция, Канада и САЩ го намират за социално неприемливо.

Драстични различия по въпросите със залаганията има между Близкия изток и Европа. Докато в почти изцяло мюсюлманските държави неодобрението е 82%, на Стария континент то е 38%. На двата полюса остават анкетираните и по въпроса за това дали хазартът изобщо е морален проблем. За 56% от французите например това не е въпрос на моралност или аморалност, докато в Пакистан, Египет или Палестинските територии едва 3-7% смятат, че тази страст не подлежи на морална оценка.

Най-близко до средните нива попада Русия, където 62% не одобряват залаганията. Въпреки немалкия процент на неодобрение Кремъл обмисля да развие хазартните дейности в новоприсъединения Крим. В края на месеца президентът Владимир Путин внесе указ в руската Дума с предложение Крим да стане област със специален статут, в който са разрешени хазартните игри. Официално хазартът в Руската федерация е забранен.

Там за най-неморални се приемат еднополовите връзки, които са със 72% неодобрение. Повече от половината от 40-те анкетирани държави са заявили, че намират отношенията с представители на същия пол за неприемливи – средно 59%. Въпреки това европейските държави и част от Латинска Америка са по-склонни да приемат подобни връзки. Това е така особено в страни като Чехия (56%), Германия (51%), Аржентина (49%) и Чили (45%) където одобрение на хомосексуалните отношения изразява почти половината от населението.

Абортът също събира голям брой неодобрение, като най-много то е в страните от Субсахарска Африка, Латинска Америка и мюсюлманските страни в Азия и Близкия изток. В субсахарските части на Черния континент против прекъсването на бременността са близо 76% от попитаните, докато в Близкия изток те са около 56%. Според изследването няма голяма разлика и в разделението на мнението по полов показател, като жените и мъжете имат сходни мнения.

Страните от Близкия изток показва своите различия в мнението и по отношение на въпроси като тези за секса преди брака и употребата на алкохол.

Средното неодобрение на половите отношения преди брака е 46%, а за употребата на алкохол 42%. Голяма част от този процент идва от мюсюлманските държави, където религията не одобрява тези дейности, а много често младите момичета са омъжвани още в тинейджърска възраст. В страни като Пакистан, Индонезия, Йордания и Египет сексът преди брака и употребата на алкохол имат доста високо неодобрение, като за първото то достига до 97%, а второто – до 94%.

За най-малко неморални се считат почти навсякъде по света употребата на контрацептиви и разводът. Само в Пакистан (65%), Нигерия (54%) и Гана (52%) повече от половината запитани са отбелязали като неморално взимането на противозачатъчни. Майкъл Липка, цитиран от британския “Телеграф”, помощник-редактор на проекта на Pew Research Center, свързан с религията и обществения живот, набляга особено на факта, че африканските страни имат най-негативно отношение към употребата на контрацептиви. Именно в тях ХИВ и СПИН, предавани по полов път, са най-разпространени.

По подобен начин стоят нещата и при разтрогването на брака. Преобладаващата част от анкетираните в 4 от 6 изследвани държави в Африка намират развода за социално неприемлив (Гана – 80%, Уганда – 76%, Нигерия – 61%, и Кения – 59%). На обратния полюс са страните от Европа, където 10% или по-малко от хората в Испания, Франция, Германия и Великобритания мислят, че това да се разделиш със съпруга или съпругата си е нередно.

 

 

 

Две деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Карушари ще бъдат преместени в Перник

Процесът по деинституционализацията на децата и младежите настанени в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Карушари е в ход, съобщи Димитрина Желева директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности” в Община Крушари на съвместна пресконцеренция с кмета Добри Стефанов.

Четири-пет от обитателите на социалното заведение вече за изведени. Те са преместени в центрове за настаняване от семеен тип в Червен бряг и Търговище, като е...

Продължава

Инспектори от Митница Русе предотвратиха изнасянето на колекция от антични монети

/КРОСС/ Трафик на културно исторически ценности беше пресечен на ГКПП-Дунав от Митница Русе при съвместни действия с Гранична полиция. Заловени са общо 53 антични монети при опит да бъдат изнесени от страната в нарушение на Закона за културното наследство. Нумизматичната колекция е била укрита в багажа на пасажер, пътуващ в микробус за Испания. След анализ на риска митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост са насочили превозното средство и пътниците към специализираното хале за щателна митническа проверка. В хода на проверката в черен сак в кашон с хранителни продукти е открит прозрачен полиетиленов класьор с поставени в отделенията му седем монети от сребрист метал с изображения от двете страни. В кожено портмоне под кашона са намерени други найлонови пликчета, съдържащи старинни монети. Според шофьора на микробуса, сакът с ценната находка му е бил даден от 58-годишния Н.Т. Посоченото лице е било незабавно установено и доведено за разпит. Н.Т. признал, че монетите са негови и ги е закупил от непознати лица. Колекцията е представена за експертен оглед на специалист от Русенския исторически музей. По неговото мнение, задържаните монети са от периода от IV век пр. Хр. до IV век сл. Хр. Сред тях са 6 републикански и императорски денари, датирани към I век пр.Хр. и I век сл. Хр., както и една тетрадрахма, датирана ІV век пр. Хр. За някои от тях е необходима допълнителна експертиза за удостоверяване на автентичността им

България между Москва и Брюксел

/КРОСС/Напрежението между Русия и Украйна подчерта разделението в българското общество, което има исторически връзки както с Изтока, така и със Запада. Реакциите варират от симпатия за руснаците до страх от игрите на властта на руския президент Владимир Путин, коментира Deutsche Welle. Българите остават обвързани с Русия чрез своята азбука, религия и история. Въпреки че европейската държава със 7-милионно население не споделя обща граница с Русия, тя продължава дългата и заплетена връзка със своя „голям брат". Кризата в Украйна даде нов импулс на конфронтацията между русофилите и русофобите, която има дълга история в България, коментира Deutsche Welle и добавя, че въпреки че страната е член на Европейския съюз и официално подкрепя позицията на ЕС за Украйна, тя също е зависима от руския газ и се управлява от правителство, доминирано от социалистите, които традиционно са приятелски настроени спрямо Русия. Подкрепата за Путин обаче е отвъд историческите връзки и енергийните доставки. Много от гражданите на най-бедната страна членка на ЕС са разочаровани от членството в Съюза и новата враждебност между Кремъл и Брюксел почти им доставя удоволствие, се посочва в статията. Проевропейските и критичните по отношение на Русия гласове посочват начина, по който Москва в продължение на години третира България като свой анклав. Хиляди руски граждани притежават имоти в България, а руските лобисти са много активни в българските икономика и медии

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване