Невзривила се граната е открита на мястото на покушението над кмета на Харков

На мястото, където е извършено покушение над харковския кмет Генадий Кернес, е открита невзривила се граната, съобщава ИТАР-ТАСС.
„На мястото, където е паднал той е открита граната, с издърпана халка, която по щастлива случайност не се е взривила”, заяви бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин. На мястото, където е извършено покушение над харковския кмет Генадий Кернес, е открита невзривила се граната, съобщава ИТАР-ТАСС. „На мястото, където е паднал той е открита граната, с издърпана халка, която по щастлива случайност не се е взривила”, заяви бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин.

Изложбата „Войни светци” гостува във Варна по повод 6-ти май

Изложбата „Войни светци” ще бъде открита във Военноморския музей на 30 април 2014 г. в 11:00 ч, съобщиха от музея за Moreto.net. Само няколко дни след най-големия християнски празник Великден, в изложбената зала на музея, чрез 28 икони и щампи на воини светци, ще бъде представено героичното като част от православната иконография.

Искам да ви дам работни места и достойни заплати

За първи път България има партия на младите хора, каза лидерът на ББЦ Николай Бареков пред препълнената зала с млади хора в Хасково. Това е поредната спирка от турнето на коалицията с участието на ЗНС, ВМРО, "Гергьовден".

Такси остана без предница при катастрофа в центъра на София

София /КРОСС/ Таксиметров автомобил остана без предна броня при катастрофа в центъра на София. Инцидентът е станал около 15 часа днес на кръстовището на булевардите "Пенчо Славейков" и "Витоша". Няма информация за пострадали при пътно транспортното произшествие. Вероятно таксито се ударило в задницата на друг автомобил, който не бе на мястото на инцидента. Снимки: Булфото, всички права запазени

Счетоводна грешка за 4 млрд. долара осуетява капиталовите планове на BoA

Втората по големина американска банка ще трябва да намали сумата, предвидена за обратно изкупуване на акции и увеличение на дивидента


Хюсменова твърди, че не е говорила за Пеевски с кандидата на АЛДЕ за Еврокомисията


Водачът на листата на ДПС за Европейския парламент и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова опроверга инфорамция, публикувана от брюкселското издание EurActiv. Тя заяви, че не е разговаряла с лидера на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента Ги Верхофстад за мястото на депутата Делян Пеевски в листата на Движението.

Днес брюкселската медиа писа, че Верхофстад се е провалил в опитите си да убеди ДПС да не поставя Пеевски в листата си. Бившият белгийски премиер, който е кандидатът на АЛДЕ за председател на Европейската комисия, е предал посланието си и в директен разговор с Филиз Хюсменова, както и в телефонен разговор с председателя на българската партия Лютви Местан.

"Тъй като моето име е цитирано, се чувствам длъжна да опровергая твърдяното в публикацията. Заявявам, че г-н Верхофстад не е разговарял лично с мен по темата за листата на ДПС, хората в нея и тяхното подреждане, включително и за г-н Пеевски. Също така по никакъв друг начин не е изпращал послание към мен по тези въпроси", казва Хюсменова в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС.

"Неприсъщо е за водача на либералите в Европарламента и кандидат на АЛДЕ за председател на Европейската комисия да взема отношение и да налага мнението си по вътрешнопартийни въпроси, дори те да касаят бъдещата група на либералите в Европейския парламент. АЛДЕ не прилага двойни стандарти", гласи още текстът.

Хюсменова настоява, че от пресслужбата на политическата група още преди седмица са изпратили съобщение до някои медии, в което се казва, че всяка партия има правото самостоятелно да подрежда листата си с кандидати за евродепутати.

Според източници на EurActiv Верхофстад е заявил, че ако бъде избран за член на Европарламента, Пеевски не трябва да се надява на никакви постове като председател на комисии в парламента или делегации и към него отношението ще бъде като "депутат от задните редици".

Дивизиева: Нямам притеснения; оставам в отпуск

Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването.

Тодор Вълчев с първа правнучка, Елена Вълчева - с първа внучка, а нашата Доротея - с първа дъщеря

Елена е името на първата правнучка на професор Тодор Вълчев (на снимката заедно с дъщеря си Елена Вълчева), бивш управител на БНБ. Девойката с перфектни мерки 48 см и 2,7 кг се роди с помощта на проф. Асен Николов, шеф на родилната зала в Елена е името на първата правнучка на професор Тодор Вълчев (на снимката заедно с дъщеря си Елена Вълчева), бивш управител на БНБ. Девойката с перфектни мерки 48 см и 2,7 кг се роди с помощта на проф. Асен Николов, шеф на родилната зала в "Майчин дом". Вчера в чест на красивото момиченце празнуваха куп приятели на "24 часа" - PR асът Елена

Невзривила се граната откриха на мястото на покушението над харковския кмет

На мястото, където е извършено покушение над харковския кмет Генадий Кернес, е открита невзривила се граната, съобщава ИТАР-ТАСС.
„На мястото, където е паднал той е открита граната, с издърпана халка, която по щастлива случайност не се е взривила”, заяви бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин. На мястото, където е извършено покушение над харковския кмет Генадий Кернес, е открита невзривила се граната, съобщава ИТАР-ТАСС. „На мястото, където е паднал той е открита граната, с издърпана халка, която по щастлива случайност не се е взривила”, заяви бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин.

Майката на стрелеца от Лясковец няма да влиза в лудница

Велико Търново /КРОСС/ Майката на стрелеца от Лясковец Стефанка Савова няма да бъде настанена в психиатричната болница в Церова кория. Днес делото за задължителното й настаняване бе прекратено. Магистратите в Горна Оряховица решиха въз основа на показанията на свидетелите и експертизата на вещото лице, че жената не се нуждае от допълнителни психиатрични изследвания и от лечение в специализирана болница.На заседание, продължило над 4 часа, съдът реши, че Стефанка може да се върне към нормалния си начин на живот и я освободи от задължителни прегледи и събеседване с психиатър, въпреки че не взема под внимание подписката, която тя донесе със себе си, в която повече от 100 човека са се подписали, че тя е напълно нормална и не е луда. Прокуратурата в Горна Оряховица ще обжалва решението на съда и в срок от 3 дни ще внесе нов иск, пак за психиатрична експертиза, вече в окръжния съд във Велико Търново.

48-часова стачка в лондонското метро

Тази вечер започва 48-часова стачка на лондонското метро. Стачката ще започне от 23 часа българско време и ще продължи до 23 часа в сряда. Служителите на метрото протестират срещу плановете за съкращаване на 950 работни места, главно на гишетата за билети.

Младите старозагорски социалисти готови за предизборната битка

Над 170 млади социалисти, представители на младежките организации в областта, изразиха готовност да работят за победата на БСП на европейските избори. Това стана ясно по време на обучение, което се проведе през уикенда на Старозагорските минерални бани.

Майката на стрелеца от Лясковец отърва лудницата

Не е нужно Стефанка Савова да бъде освидетелствана и вкарана в психиатрична клиника, постанови Районният съд в Горна Оряховица.

Сколари: Протестите могат да се отразят на отбора ни


Селекционерът на бразилския национален отбор Луиш Фелипе Сколари заяви, че ако по време на световното има протести, те могат да повлияят отрицателно на отбора му. Той се изказа критично за организацията.

"Протести по време на първенството може да има. Не съм против, ако са мирни и спокойни. Това е демократично, всеки има право да изкаже мнението си. Но не смятам, че световното първенство е най-подходящо за такива протести. Могат ли те да окажат влияние върху отбора. Да, дори много",...

Румънското правителство увеличи военните разходи

/КРОСС/ Румънското правителство увеличава военните си разходи заради кризата в Украйна. Това заяви министър-председателят на страната Виктор Понта."Допълнихме бюджета за отбрана за тази година със 700 милиона леи (217,4 милиона долара) , което представлява 0,2% от БВП", каза той. По думите му тези средства ще бъдат използвани за закупуване на въоръжение и оборудване за армията, по-голямата част от които ще бъдат придобити от местни предприятия от отбранителната промишленост.Понта увери , че Румъния има достатъчно резерви в случай на ескалиране на напрежението в Украйна. "Ние имаме парични резерви, в случай че ситуацията в Украйна се влоши. Правителството без никакви проблеми и без помощта на ЕС ще гарантира изплащането на пенсии, заплати и работата на държавните органи", каза ръководителят на румънския кабинет. В същото време той разкритикува изявлението на президента Траян Бъсеску, че Румъния не разполага с достатъчно резерви в случай на мобилизация, тъй като безработицата е изгонила в ЕС значителна част от работната сила."Не трябва да има паника. Да се говори за резервисти е несериозно", отбеляза премиерът.

Анна Янева: Работим за възстановяване на българската индустрия

Усилията на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) са насочени приоритетно към създаване на необходимите условия и предпоставки за...

Анна Янева: Работим за възстановяване на българската индустрия

Усилията на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) са насочени приоритетно към създаване на необходимите условия и предпоставки за...

Сергей Цветарски поема временно НСИ

Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба. Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 година.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба. Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 година. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Мандатът на Инджова в НСИ изтече; има временен ръководител

Зам.-председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на агенцията със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април.

Сергей Цветарски е новият временен ръководител на НСИ

Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба. Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 година.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба. Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 година. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Армията ще съкрати поне 1300 души до края на годината


Около 1300 военнослужещи и цивилни служители  трябва да бъдат съкратени от армията до края на 2014 г., заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в Асеновград, предаде БНР. Той уточни, че най-много ще са освободените от Сухопътни войски и по-конкретно от състава на бригада "Логистика", която отговаря за складовете.

Част от съкращенията е трябвало да станат през 2013 г., но са се забавили, тъй като в тези бази се съхраняват големи количества боеприпаси, имущество, въоръжение и...

Задържаха варненец с голямо количество марихуана

На 27 април, около 01:30 часа, в гр. Варна, на кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Хаджи Димитър", е извършена специализирана полицейска операция, научи Moreto.net. При извършване на полицейска проверка на П.

91% от студентите в риск от експлоатация

Очакват нереално висока заплата, не четат какво подписват


Украинските граничари ще стрелят без заповед срещу руски войници

Украинските граничари получиха разрешение да откриват огън срещу руски военни при навлизане на руски войски в Украйна, съобщи УНИАН. Съгласно реда за отслужване на служба, всички погранични пунктове се явяват военни постове. При възможно нападение или провокации близо до военен пост военните имат право да използват оръжие, посочи началникът на отдела за връзка с медиите на украинската гранична служба Олег Слободян. Миналата сряда стана ясно, че над 600 км от границата с Русия ще бъдат снабдени с ровове и други средства за задържане на противника и предотвратяване на проникване на войска на територията на Украйна, ако се наложи. Ден по-късно руският президент Владимир Путин заплаши Украйна със сериозни междудържавни последици заради провеждането на антитерористична акция в Славянск, при която загинаха петима души. Щом властта в Киев изпраща армията срещу народа, това е много сериозно престъпление срещу народа. Това е наказателна операция и тя ще има последствия, в това число и на междудържавно равнище, подчерта Путин.

Досегашният заместник на Ренета Инджова стана временен председател на НСИ

Сергей Цветарски е определен за временен председател на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.   Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 г. Цветарски е заместник-председател на НСИ.   След изтичането на мандата на г-жа Ренета Инджова като председател на НСИ, той ще ръководи института до назначаването на титуляр, се казва в съобщението.   С промяна в Закона за НСИ председателят на НСИ не се избира от Народното събрание, а се назначава от министър-председателя.

Гена Трайкова: Ще продължа да разказвам истории

Гена Трайкова е едно от най-емблематичните лица от ефира. Вече 14 години чаровната водеща и екранният й партньор Венелин Петков излизат всяка вечер, за да разкажат пред цяла България новините от света...

Джаред Лето иска да направи собствен филм

Джаред Лето търси нови роли в киното след успеха на "Клубът на купувачите от Далас". "Преглеждам и чета сценарии. Това е интересно, защото с години не бях чел сценарии преди "Клуб...

Фенове чакаха 3 часа на опашка за снимка с Трона в София

Железният престол привлече стотици фенове и дори създаде популярен фолклор на финала на престоя си в България.

Градски рейс избухна в движение в Пловдив

Автобус 26, пълен с хора, се запали в движение днес следобед в Пловдив. Очевидци разказаха, че се чул гръм като от бомба. Шофьорът реагирал веднага и отворил вратите. Ужасените пътници за минути изскочили навън, помислили, че е избухнал взрив. Цяло чудо е, че при блъсканицата никой не е пострадал. Няма и обгазени от гъстия пушек, Автобус 26, пълен с хора, се запали в движение днес следобед в Пловдив. Очевидци разказаха, че се чул гръм като от бомба. Шофьорът реагирал веднага и отворил вратите. Ужасените пътници за минути изскочили навън, помислили, че е избухнал взрив. Цяло чудо е, че при блъсканицата никой не е пострадал. Няма и обгазени от гъстия пушек,

Волен Сидеров осъди Валери Симеонов за обида към българите

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров осъди Валери Симеонов, съпредседател на Национален фронт за спасение на България, който нарече стотици хиляди българи „лумпени, прости и тъпи хора, малоумници”. Решението на Бургаския окръжен съд е окончателно и без право на обжалване.

Проруски кмет се бори за живот след куршум от снайперист (ОБЗОР)

Проруският кмет на Харков Генадий Кернес бе прострелян от снайперист и се бори за живота си в болница, предаде НТВ.
В същото време привържениците на федерализацията на Украйна превзеха сградата на кметството в Константиновка и вече контролират над 12 града в източната част на страната. Кернес (54 г.) бил прострелян преди обяд, докато спортува. Проруският кмет на Харков Генадий Кернес бе прострелян от снайперист и се бори за живота си в болница, предаде НТВ. В същото време привържениците на федерализацията на Украйна превзеха сградата на кметството в Константиновка и вече контролират над 12 града в източната част на страната. Кернес (54 г.) бил прострелян преди обяд, докато спортува.

БРАВО! Пернишката фирма "Експресстрой" дари 16 000 лева на спорта в града

Пернишката фирма "Експресстрой" дари 16 000 лева на спорта в града, научи "За Перник".

"Разбрахме за инициативата на народния представител Станислав Владимиров за подкрепа на пернишкия спорт и решихме да се включим с каквото можем", каза собственикът на фирмата Христо Тодоров.

"Експресстрой" дарява 16 000 лева. 10 000 лева от тях ще отидат за футболния клуб "Миньор", а 6 000 лева за детския баскетболен отбор в...

Продължава

Подсъдим за убийство: Трябваше да натопя двама, отказали пари на Бойко за изборите

Братът на Стоян Стоянов Ивайло обещал 200 000 лв. на подсъдимия за убийството Стоян Петров, ако той помогне да намерят бизнесмена.
Това разкри в съда днес Стоян Петров ,който за пръв път даде обясенния от началото на процеса.
Пред магистратите той разказа скандалната си версия, че е бил принуден да натопи другите трима подсъдими - Галин Костов Братът на Стоян Стоянов Ивайло обещал 200 000 лв. на подсъдимия за убийството Стоян Петров, ако той помогне да намерят бизнесмена. Това разкри в съда днес Стоян Петров ,който за пръв път даде обясенния от началото на процеса. Пред магистратите той разказа скандалната си версия, че е бил принуден да натопи другите трима подсъдими - Галин Костов

Хюсменова: Не съм разговаряла с лидера на АЛДЕ за Пеевски

/КРОСС/ Г-н Ги Верховстад, лидер на групата та Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ в Европейския парламент, не е разговарял лично с мен по темата за листата на ДПС, хората в нея и тяхното подреждане, включително и за г-н Пеевски. Също така по никакъв друг начин не е изпращал послание към мен по тези въпроси. Това заяви евродепутатът и зам.- председател на ДПС Филиз Хюсменова по повод появилото се днес на интернет страницата на EurActiv твърдение на неназован източник, че лидерът на АЛДЕ е разговарял с нея относно номинацията на Пеевски.„Неприсъщо е за водача на либералите в Европарламента и кандидат на АЛДЕ за председател на Европейската комисия да взема отношение и да налага мнението си по вътрешнопартийни въпроси, дори те да касаят бъдещата група на либералите в Европейския парламент. АЛДЕ не прилага двойни стандарти. От пресслужбата на политическата група още преди седмица изпратиха съобщение до някои медии, в което се казва, че всяка партия има правото самостоятелно да подрежда листата си с кандидати за евродепутати", посочва Хюсменова.

Чобанов има резерви към удължаване на платеното майчинство

Според икономическия министър Стойнев на този етап също не е необходимо 2-годишното платено майчинство да се променя


Искат пари от футболистите на "Левски" за юбилея

И Станимир Стоилов, треньорът на “Ботев”  (Пд), ще дари пари за юбилея на “Левски”. “Сините” събират отвред - от фирми, от фенове...
От тръста “Синя България” обаче призоваха и футболистите да се включат в подкрепа. 
“Нямаме информация, че играчи от сегашния отбор са взели участие - каза Васил Колев от организацията. - Нека го направят, защото сл И Станимир Стоилов, треньорът на “Ботев” (Пд), ще дари пари за юбилея на “Левски”. “Сините” събират отвред - от фирми, от фенове... От тръста “Синя България” обаче призоваха и футболистите да се включат в подкрепа. “Нямаме информация, че играчи от сегашния отбор са взели участие - каза Васил Колев от организацията. - Нека го направят, защото сл

Съкращават 1300 военни до края на годината

Те ще са основно охранители складове със стара техника


Стивън Спилбърг ще режисира "Г.Д.В." по Роалд Дал


Стивън Спилбърг ще режисира нов игрален филм - екранизация на известната творба за деца на Роалд Дал "Големият добър великан", известна още като "Г.Д.В.", предаде Би Би Си.

Режисьорът на филмите "Челюсти" и "Близки срещи от третия вид" ще започне снимките му в началото на 2015 г., а според представителите на наследниците на Роалд Дал филмът ще излезе в кината през 2016 г., когато се отбелязва и 100-годишнината от рождението на писателя.

Книгата, която за първи път е...

Словакия и Украйна подписаха газово споразумение

Словакия и Украйна подписаха споразумение, с което Киев ще има достъп до европейските газови доставки и ще намали зависимостта си от Русия.

Отговорът ни ще бъде болезнен за САЩ, закани се Русия

Мерките на Вашингтон само щели да увеличат напрежението около Украйна

Сергей Цветарски поема временно НСИ

София /КРОСС/ Зам.-председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на агенцията. Това става със заповед на министър-председателя от 26 април. След изтичането на мандата на г-жа Ренета Инджова като председател на НСИ, г-н Цветарски ще ръководи Института до назначаването на титуляр.

Филмът за българския рок „Млада кръв 2” с премиера във Варна

Кино-премиерата на втората част от документалната трилогия за българския рок „Млада кръв 2” на режисьора Петър Даскалов ще бъде във Варна, научи Moreto.net. Официалното представяне на филма пред публика е на 19 май от 19 часа в Концертната аула на Икономическия университет.

Трима от "Протестна мрежа" заведоха дело за клевета срещу шеф в КТБ

Трима членове на "Протестна мрежа" заведоха дело за клевета срещу Любомир Денев, който е член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ).   Проблемът възникна след интервю на Денев пред вестник "24 часа", в което Антоанета Цоневa, Асен Генов и Николай Стайков от "Протестна мрежа" са описани като "клеветници" и "набедители". Интервюто на Денев бе реакция на сигнала до прокуратурата на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев.   Шефът в КТБ обвини протестиращите срещу правителството за връзка с "бизнес кръгове“, внушавайки неморални подбуди при внасянето на сигнала в прокуратурата.   "Подобни твърдения са некоректни и целят да дискредитират нас като граждани и да окажат натиск върху прокуратурата“, смятат членовете на "Протестна мрежа".   Те заявяват, че вестникът е публикувал право на отговор, но той не е бил последван от извинение или отговор на призива им за посочване на "подбудителите“ им. Това ги е накарало да заведат и делото за клевета.   "Ние твърдо стоим зад мнението, че подобни действия са опит за сплашване на гражданите да се обръщат към българското правосъдие, което е тяхно право и дори задължение", заявяват Цонева, Генов и Стайков.   Сигналът им срещу Пеевски, Бареков и Василев бе внесен в прокуратурата на 25 февруари тази година. "В него са предоставени данни, които навеждат на съмнение, че тримата са извършили закононарушения като търговия с влияние, пране на пари, конфликт на интереси и други", припомня сайтът "Норешарски".   Вносителите обявиха, че няма да публикуват пълния текст на сигнала, за да не се пречи на нормалната работа на прокуратурата.   Копия от сигнала бяха изпратени на всички 33 партньорски служби на ДАНС, както и до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Симеонов: Ще обжалвам решението на съда

Бургас /КРОСС/ Спечеленото на ІІ инстанция дело от Волен Сидеров е обжалваемо на ІІІ инстанция - Върховен касационен съд, тъй като е за сума от 10 000 лева, поради което делото е триинстанционно. След получаване на официалното уведомление за решението на Бургаския окръжен съд ще обжалваме пред Върховен касационен съд. Това съобщи съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов по повод разпространеното по-рано днес от „Атака" съобщение, че лидерът на партията Волен Сидеров е осъдил политическия си опонент Валери Симеонов. От пресцентъра на НФСБ припомнят, че срещу Валери Симеонов са заведени 20 (двадесет) дела за непозволено увреждане от 20 депутати на ПП „Атака". На първа инстанция в Бургаския районен съд всички дела са спечелени от Валери Симеонов (20 броя). Към настоящия момент на ІІ инстанция (Бургаски окръжен съд) - окончателно са спечелени 13 дела без право на обжалване и решенията са влезли в сила. По-долу прилагам списък на спечелените дела. Спечеленото на ІІ инстанция дело от Волен Сидеров е обжалваемо на ІІІ инстанция - Върховен касационен съд, тъй като е за сума от 10 000 лева, поради което делото е триинстанционно. След получаване на официалното уведомление за решението на Бургаския окръжен съд ще обжалваме пред Върховен касационен съд. Интересно е, че същия състав на БОС е потвърдил решенията на БРС, с които са отхвърлени исковете по 4 от 13 окончателно спечелени от Валери Симеонов дела

И Синята Надежда пусна агитация в youtube

И евродепутатката и емблема на Синьо единство Надежда Нейнски пусна предизборно агитклипче в мрежата за споделяне youtube.

Вашингтон замрази активи на избрания строител на "Южен поток" у нас

САЩ замразиха в понеделник активите на тяхна територия на руската компания "Стройтрансгаз", за която информирани източници твърдят, че е избрана да изгражда българския участък на газопровода "Южен поток", но смесеното дружество за реализацията на проекта у нас и икономическото министерство мълчат по въпроса, докато "Газпром" обяви, че строежът ще започне през лятото.   На "Стройтрансгаз" и пет нейни дружества е забранено и да прави бизнес със САЩ като част от разширяването на санкциите срещу Русия заради анексирането на полуостров Крим от Украйна. Главният акционер в "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко вече е обект на предишните санкции на САЩ и са му забранени посещенията там, но сега е засегната и тази негова компания, както и още 16 руски компании, сред които "Трансойл" и "Волга груп", където Тимченко също има участие.   На фона на предприетите нови санкции срещу руските компании българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев упорства за реализацията на проекта "Южен поток", макар да не е ясно как това ще започне през лятото при положение, че все още "Южен поток България" не обявява кой е спечелил процедурата за избор на компания, която да проектира, достави оборудването и построи българското трасе на газопровода. Поръчката за 3.3 млрд. евро е най-голямата за българския пазар, след конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене", където крайната оферта бе само малко по-висока от тази за "Южен поток" – 3.997 млрд. евро.   Отделно от това Европейската комисия обяви преговорите с Русия по привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство за замразени и нееднократно предупреди България, че не само експлоатацията на тръбата, но и поръчките за строежа трябва да отговарят на евростандартите. Миналата седмица дори в Брюксел имаше по въпроса среща между Стойнев и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, след която двете страни дадоха противоречива информация за разговора.   В понеделник Стойнев отново коментира пред журналисти в Хасково, че реализирането на проекта "Южен поток“ означава за България сигурност на доставките, работа за бизнеса и 5 000 работни места и точно това бил обяснил на Йотингер, с когото се срещнал, не за да му казва "да". Той обвини предишните управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че "играят безотговорно като залагат политически бомби пред реализацията на проекта и дезинформираха комисаря Йотингер".   Стойнев цитира данни от изследване на "Галъп Интернешънъл", според което 52% от българските граждани смятали, че изграждането на "Южен поток" е в интерес на България. Само 17% били на обратното мнение. Проучването е представително за българите над 18 г., допълни той.   Според министъра "Южен поток“ е европейски проект и усилията на сегашното правителство са насочени към това той да се реализира.   Докога ще имаме политици, които козируват на Европа, пита икономическият министър. По неговите думи изборите са за това – да изпратим в Европа наши представители, които там да се борят за нашите интереси, а не да казват "да“ на всичко.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване