"Абу Даби Етиад" помага на "Ер Берлин"

 Втората по големина германска авиокомпания "Ер Берлин" (Air Berlin), която среща икономически трудности, обяви в неделя вечерта, че задейства изпълнението на план за рекапитализация на стойност 450 милиона евро до края на годината, след като излезе на загуба през 2013 година.

Като част от този план авиокомпанията "Абу Даби Етиад" (Abou Dhabi Etihad), която притежава около една трета от капитала на "Ер Берлин" от 2011 г., ще подпише акции за 300 милиона евро, съобщи германската компания, цитирана от АФП.
Освен това "с цел по-нататъшно укрепване на финансовата структура, "Ер Берлин" ще издаде акции минимум за 150 милиона евро", добавя съобщението.
След рекапитализацията, която включва и разширяване на падежа на част от дълговете, сегашната структура на дялово участие остава непроменена.
През 2013 г. "Ер Берлин" излезе "на червено" с нетна загуба 315,5 милиона евро срещу нетна печалба в размер на 6,8 милиона предходната година, пише АФП.

Научна конференция за папите българофили Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ в БАН

/КРОСС/Ден след канонизацията за светци на папите българофили Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ у нас ще се проведе тържествена научна конференция в тяхна чест. Събитието е от 11.00 часа в Големия салон на БАН, в рамките на което ще бъде представен сборникът „Българският папа". Архиепископ Анджело Джузепе Ронкали - папа Йоан ХХІІІ и България". Сборникът съдържа приветствените слова на официалните гости и докладите на участниците в конференцията в чест на 50-годишнината от края на понтификата на папа Йоан ХХІІІ, проведена на 5 юни 2013 г. в БАН, каткто и ценни фотографии, илюстриращи различни страни от дейността на Ронкали в България през 1925 - 1934 г. Приложени са и много снимки от конференцията в негова чест, проведена на 5 юни 2013 г. В конференцията ще се включат Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките, епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх на католиците от източен обред и председател на епископската конференция в България, архиепископ Януариюш Болонек, Апостолически нунций на Св . Престол в София, Месемврийски архиепископ Лорис Каповила, личен секретар на папа Йоан ХХІІІ, отец Бернар Ардура, председател на Папския комитет за исторически науки и на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, е дадена висока и справедлива оценка за личността и делото на архиепископ Анджело Джузепе Ронкали - папа Йоан ХХІІІ и за неговата симпатия към българския народ

Българите гостоприемни към туристите, към бежанците - не

Сирийски журналист коментира прогонването на бежанци от с. Розово


Днес да почерпят

Атанас Ташков, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 38 г.

Арх. Борислав Борисов, общински съветник в Столичния общински съвет, 59 г.

Проф. Ангел Станков, цигулар, носител на Ордена на Британската империя, 66 г.

Чл. кор. Атанас Ковачев, архитект, 60 г.

Димитър Петров, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 49 г.

Иван Кулеков, писател сатирик, 63 г. Атанас Ташков, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 38 г. Арх. Борислав Борисов, общински съветник в Столичния общински съвет, 59 г. Проф. Ангел Станков, цигулар, носител на Ордена на Британската империя, 66 г. Чл. кор. Атанас Ковачев, архитект, 60 г. Димитър Петров, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 49 г. Иван Кулеков, писател сатирик, 63 г.

Кметове ще съдят държавата заради екопроекти

Преди десетина дни около 50-ина кметове получиха известия за общо 130 млн. лв. санкции заради нарушения при обществените поръчки по проекти за канализация, водопроводи и пречиствателни станции. Голяма част от инфраструктурата се строи в момента. Някои градоначалници като тези на Варна, Бургас, Габрово, Монтана, София вече мислят да ги атакуват Преди десетина дни около 50-ина кметове получиха известия за общо 130 млн. лв. санкции заради нарушения при обществените поръчки по проекти за канализация, водопроводи и пречиствателни станции. Голяма част от инфраструктурата се строи в момента. Някои градоначалници като тези на Варна, Бургас, Габрово, Монтана, София вече мислят да ги атакуват

Торнадо взе жертви в САЩ

Броят на жертвите не е потвърден

"Сименс" предлага евроизход на "Алстом"

Германската индустриална компания "Сименс" (Siemens) е предложила на френската "Алстом" (Alstom) този уикенд да поеме дейностите в енергетиката, пожелани от американската "Дженерал Електрик" (General Electric), срещу сума в брой и социални гаранции за работните места.

"Сименс" добавя към предложението и някои от своите транспортни дейности, както и гаранция за работните места във Франция, се казва в писмо, което АФП можа да види в неделя.
"Ние сме убедени, че това предложение е уникална възможност да се създадат два силни европейски шампиона с цел глобално лидерство в областта на енергетиката и транспорта", казва управляващият "Сименс" Джо Кайзер на този на "Алстом" в писмо, изпратено в събота и след среща между двамата през февруари.
В подробностите "Сименс" предлага да изкупи в брой дейността на Алстом в областта на топлинната енергетика, възобновяемите енергийни източници и преноса на енергия ("енергопреносната мрежа"), оценявани общо на около "10 до 11 милиарда евро".
Германският индустриалец казва още, че е "готов"да отстъпи на "Алстом" част от транспортната си промишленост, а именно изграждането на високоскоростните влаковете ICE и локомотивите. Метровлаковете не са част от предложението. 
Говорител на "Сименс" не пожела да коментира или да потвърди съдържанието на това писмо пред АФП.
Той само препрати към комюнике на компанията, в което в неделя сутринта съобщава, че е споделила с "Алстом" своята готовност за обсъждане на стратегически въпроси, повдигнати от бъдещо сътрудничество" , отказвайки да разкрие повече подробности.
Като се има предвид загрижеността изразена от френското правителство по повод съобщенията за евентуално изкупуване от американската "Дженерал Електрик" на енергийното производство на "Алстом", от страна на "Сименс" управляващият твърди, че има финансови средства и може да стане "без социални последици за двете компании".
След извънреден съвет на управата на "Алстом" в неделя, компанията отбеляза вечерта, че продължава "обмислянето на стратегия" до сряда сутринта, отбеляза АФП.

Трима в болница след катастрофата в Кресненското дефиле

Трима са пострадалите от катастрофата вчера на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, 55-годишна жена е в реанимация, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Маскирани обраха автосервиз в София и пребиха охранителите

Трима маскирани и въоръжени мъже са нахлули снощи в автосервиз на „ЕМ Комплект 33” в квартал „Павлово”. Очевидци разкват, че нападението е станало в офиса на фирма на „Околовръстно шосе”.

Все още издирват изчезналото семейство в придошлите води

/КРОСС/Четвърти ден днес продължава издирването на изчезналото семейство в придошлите води край хасковското село Винево. Засега търсенето е безрезултатно и затруднено от мътната вода. В издирвателната акция са включени над 250 доброволци от 6 околни села и водолази. От вчера водите на язовира, в който се предполага ,че са били отнесени телата, се изпускат. Ако се прецени, от Пловдив ще бъде извикан водолазен екип, възможно е и ново включване на екипи от планинската служба със следово куче. В четвъртък късно вечерта 4-членно семейство от Кърджали бе отнесено от пороите край селото. В петък по обяд бе открито тялото на 55-годишна жена. Засега обаче от мъжа й, дъщеря им и 4-годишното им внуче няма и следа. В същото време стана ясно, че 350 безработни ще бъдат ангажирани с почистване на наводнените миналата седмица общини Ружинци и Чупрене. Въпреки че обстановката постепенно се нормализира, бедственото положение в двете видински общини остава.  Засегнатите продължават да чистят домовете си, а от днес могат да подават заявления за еднократна помощ от 325 лева. До дни трябва да започне и описването на щетите от наводненията. И днес на много места ще превалява дъжд, придружен от гръмотевици.  Най-слаби ще бъдат преваляванията по поречието на Дунав. Ще преобладава облачно време и ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт, е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН

Мнозина пострадали след торнадо в САЩ

Голям брой хора са пострадали при преминаване на торнадо над град Вилониа в американския щат Арканзас, предаде Ройтерс. 

Агенцията се позова на говорител на шерифството в окръг Фокнър, който обаче на посочил колко са пострадалите. 

Торнадото поразило и съседния град Мейфлауър, на 35 км от щатската столица Литъл Рок . 

Според очевидец фуния с диаметър 800 м е прекосила междущатската магистрала номер 40 към 19,30 ч. местно време. 

АП допълва, че голямо торнадо, образувало се снощи край Литъл Рок, се е придвижвало ниско до земята с около 50 км/ч в североизточна посока, като е нанесло материални щети в няколко предградия на града. 

Телевизионни кадри показаха повредени сгради и транспортни средства, но засега оттам няма данни за убити и ранени. По-рано тази нощ бе съобщено за двама убити от торнадо в малко градче в щата Оклахома, след което бе уточнено, че загиналият е един. 

В неделния ден най-малко 12 бури торнадо са преминали през централните и южните щати на САЩ, оставяйки след себе си повредени сгради, повалени дървета и изпокъсани електропроводи, обобщават агенциите.  

Четвърти ден издирват семейството край Винево

Вече четвърти ден издирват телата на семейството, което беше пометено от водния ад в село Винево, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В Македония преизбраха и управляващата партия, и сегашния си президент

 Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ си осигури трети мандат, след като спечели състоялите се в неделя парламентарни избори. 

При проведените едновременно с тях президентски избори победител стана досегашният държавен глава Георге Иванов.  

Резултатите, съобщение от Държавната избирателна комисия (ДИК) на базата на 93,97% от преброени бюлетини, сочат че

управляващата партия на премиера Никола Груевски получава подкрепата на 43,13% от избирателите – 442 399 души. 

За СДСМ на Зоран Заев са гласували 255 967 души, или 24,95%. За Демократическия съюз на интеграция на Али Ахмети – 142 099 души, или 13,85 %. 

Демократическата партия на албанците (ДПА) получава 61 157 гласоподаватели, или 5,96%, а ГРОМ – 28 995 души (2,83%). За НДП са гласували 15 409 (1,53%), а за ВМРО-НП на Любчо Георгиевски – 15 409 (1,5%). 

Всички останали политически формации и коалиции получават под един процента подкрепа. 

На втория тур на президентските избори

досегашният македонски президент Георге Иванов получи подкрепата на 505 687 души,

а кандидатът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Стево Пендаровски – на 372 886 гласоподаватели, съобщиха ДИК на базата на 95,90% обработени бюлетини. 

Георге Иванов

Продължава делото за убийството на 18-годишната Стефка Маджарова

/КРОСС/В Окръжен съд Пловдив и днес продължава делото за убийството на 18-годишната Стефка Маджарова. Обвинен за престъплението в нощта на 12 юни миналата година е нейният бивш приятел Владимир Костадинов. Предишното заседание на първи април бе отложено заради претърпени операции на коляното му, заради които той заяви, че не може да се концентрира върху процеса. Родителите на убитата девойка предявиха отделни искове за по 500 000 лв. всеки. Бащата Николай Маджаров каза, че не иска "кървавите" пари, но целта му е убиецът „завинаги да остане без нищо и да страда, докато е жив". Единственото, което вече искам е той да получи доживотна присъда без право на замяна, за което му пожелавам дълъг живот", каза тогава бащата на Стефка. 23-годишният Владимир Костадинов отрича да е убил бившата си приятелка, чието тяло бе изхвърлено в река Чая. Той поддържа версията, че тя се е подхлъзнала, а той след това дори направил неуспешен опит да я спаси.Неговият адвокат обаче не отрече, че ако в рамките на процеса фактите по делото безспорно покажат неговата виновност, то не е изключено Владимир да се признае за виновен. Делото е насрочено за три поредни дни.  

Розово - цветът на оскотяването

Срам и позор. Само с тези две думи може да се опише това, което се случи в казанлъшкото село Розово. Най-доброто и най-хубавото в България според жителите му. Накратко – три семейства от Си...

Огнян Георгиев ни отвежда „Отвъд Хоризонта“

Хоризонтът е границата между земята/водата/ и небето. Хоризонтът е там, където погледа ни достига своя предел. Отвъд него са неограничените възможности на нашето въображение. Не всеки си позволява да ...

Фенове на Левски към футболистите: Скоро отивате заслужено на бунището

За пореден път фенове на Левски разкритикуваха футболистите, които не спират да подобряват негативни рекорди през този сезон. Ето какво съобщение се появи на страницата във Фейсбук на "Фонд Секто...

Безплатен вход в НИМ на 6 май

Националният исторически музей обявява безплатен вход за посетителите на музея на 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщи директорът на Националния исторически музей, професор ...

Тронът привлече хиляди и създаде популярен фолклор на финала на престоя си в България

Последният ден от Турнето на трона се превърна в истински хепънинг на площад Батенберг (мястото на бившия Мавзолей) в София. Рицари, герои от Game of Thrones, вещици и други фентъзи и сай-фай персонаж...

Националките чакат Кузюткин за лагера в Тетевен

Женският ни национален отбор тръгва на лагер в Тетевен и очакват с тях да е и селекционера Владимир Кузюткин. Както вече стана ясно, руският спец е в родината си и чака работна виза за България. Проце...

Части от Варна без вода днес

Поради възникнала втора авария без вода днес ще бъдат абонатите на ВиК Варна в местностите Добрева чешма, Телевизионна кула, Лозите, Розмарин, Манастирски рид, Черноморска панорама и с.Куманово. Вод...

Слабо земетресение до Перник

Трусът е с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер


92 българи са загинали при трудови злополуки през 2013

/КРОСС/На 28 април е Световния ден за трудова безопасност и здраве при работа. Тази година ще почетем 92 българи, загинали при злополуки през 2013. По този повод в църквата „Света Неделя" в София ще бъде извършена заупокойна богослужба. След това ще бъде отслужен Молебен за здравето и безопасността на всички български трудещи се. В Пловдив Световният ден ще бъде отбелязан с поставянето на паметна плоча на загиналите при трудови злополуки пред зала "Строител" в район „Северен". Монументът е дело на склуптура Атанас Карадечев. С благословението на патриарх Неофит богослужение запострадалите при такива инциденти ще се проведе от 11.00 ч. встоличната митрополитска катедрала "Св. Неделя". След службатаще има и молебен за здравето и безопасността на всички българскитрудещи се. Най-много инциденти е имало в преработващата промишленост, транспорта и строителството. Основните причини са нарушаване на технологичните изисквания, неправилна организация на работата и недостатъчни мерки за безопасност. През миналата година трудовите злополуки у нас са намалели с 8.6% спрямо 2012 г., обаче смъртните случаи са се увеличили. През 2012 г. починалите по време на работа са с 10 по-малко, сочат данните на Националния осигурителен институт.  

Българка в Италия чака по опашки срещу заплащане

Била освободена от стоматологичен кабинет, където работила 20 г.


350 безработни се включват в почистването след наводненията

350 безработни се включват в почистването на наводнените миналата седмица общини Ружинци и Чупрене, съобщава "Нова телевизия".
Обстановката там постепенно се нормализира, но бедственото положение в двете видински общини остава.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Засегнатите продължават да 350 безработни се включват в почистването на наводнените миналата седмица общини Ружинци и Чупрене, съобщава "Нова телевизия". Обстановката там постепенно се нормализира, но бедственото положение в двете видински общини остава. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Засегнатите продължават да

Сепаратистите пуснаха един от пленените членове на ОССЕ

Един от пленените наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Славянск е освободен, съобщава „Нова телевизия“, която има кореспондент в Източна Украйна. Пуснатият е наблюдател от шведски произход, който е имал лека форма на диабет и се е нуждаел от медицинско лечение. Вчера проруски настроените сепаратисти заловиха трима наблюдатели на ОССЕ и заявиха готовност пред украинските власти да ги разменят срещу задържани проруски активисти. В неделя се появи информация, че освен задържани, наблюдателите на ОССЕ са били и жестоко бити. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) дори разпространи информация, че проруските активисти смятат да използват тримата наблюдатели като жив щит срещу украинските власти. За да оправят тази информация, сепаратистите показаха пред медиите тримата задържани. Самите те са съобщили, че не гледат на себе си като на пленници. Заради извънредната ситуация вчера в Украйна пристигна делегация на ОССЕ, която да преговаря за освобождаването на задържаните в Славянск пленници.

Какво да очакваме от "Деня на финансовия страшен съд" за европейските банки

Въображаемата криза ще разтърсва близо шест месеца банковата индустрия на Стария континент


Енергийният регулатор ще обсъди отнемането на лицензите на трите ЕРП-та.


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще проведе открито заседание, за да обсъди отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про". 

Това ще е второ заседание по темата след като преди две седмици Националната електрическа компания (НЕК), по чийто сигнал започна процедурата, представи нови документи в регулатора, а на компаниите -  доставчици на ток,  беше дадено време да се запознаят с тях. 

Държавната НЕК...

Международен ден на танца в Русенската опера

/КРОСС/На 29 април, от 19 часа в залата на Русенската опера, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с танцова гала вечер със звездите на Националния балет Веса Тонова, Марта Петкова, Емил Йорданов и специалното участие на Силвия Томова. На сцената на Русенската опера ще се изявят още солистите Милен Харалампиев, Стоян Фъртунов и Антон Иванов, кордебалета на Държавна опера-Русе и младите възпитаници на балетния клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов", децата на Танцово студио „Фрийдъм" и талантите на Русенската формация за модерен балет „Мираж". В първата част на концерта ученици от първи до 11-и клас - специалност „Класически танц" към НУИ „Проф. Веселин Стоянов", Русе, ще представят спектакъла за малки и пораснали деца „Пипи дългото чорапче" по романа на Астрид Линдгрен, хореография и режисура на Деница Анчева. Малките артисти от танцово студио „Фрийдъм" ще изпълнят два танца: „Разболяване" и „Русалии". Танците, спечелили редица престижни призове в множество национални и световни първенства, са част от последния танцов спектакъл на студиото и са фрагмент от миниатюрата „Русалии" (стар български обред)

Преглед на печата - 28 април

Изборите за европейски парламент за водеща тема за вестниците в понеделник. „За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Канарски остров напълно сам си произвежда тока

Малкият и неизвестнен испански остров Ел Хиеро от Канарските острови ще стане първото оградено от океан късче земя, което напълно ще задоволява нуждите си от ток със собствено производство. То ще идва от ВЕЦ-ове и вятърни електроцентрали.

Събитията в Украйна ще катализират създаването на европейски енергиен съюз

Русия няма интерес да спира доставките на газ за Европа, според енергийния експерт Атанас Тасев


350 безработни помагат в почистването след наводненията

350 безработни се включват в почистването на наводнените миналата седмица общини Ружинци и Чупрене, съобщава 350 безработни се включват в почистването на наводнените миналата седмица общини Ружинци и Чупрене, съобщава "Нова телевизия". Обстановката там постепенно се нормализира, но бедственото положение в двете видински общини остава. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Засегнатите продължават да

Пенгезов се явява пред съда в качеството си на обвиняем

/КРОСС/Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е призован да се яви днес в качеството на обвиняем. Причината е злоупотреба с европейски средства, предназначени за изграждане на софтуер. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. В отговор на това Пенгезов заяви, че прокуратурата действа болшевишки, Делян Пеевски му е оказвал натиск чрез адвокати, а Цветан Цветанов е оказвал натиск върху съда. Разследването е започнало през 2010 година. От януари 2013 година до сега са разпитани 81 свидетели. По същото разследване миналата седмица беше привикан и съдията от Военноапелативния съд в столицата Петър Петков. Пенгезов, който бе военен съдия с ранг генерал-лейтенант, е ръководил проект за развитие на софтуерна програма за военните съдилища в София и Плевен през 2008 година, финансиран със средства на ЕС. Става дума за 375 000 евро. Според прокуратурата е имало заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Изпълнението на проекта е дадено на експерти, а по-късно са отклонени и средства от него. Веселин Пенгезов свърза делото с кандидатурата си за нов мандат като председател на Софийския апелативен съд.  

Бадемите горят мазнините и свалят кръвната захар

Ядките имат висока хранителна стойност и са богати на протеини


Банка взе дома на Опиц заради сина му

Банка остави семейството на Йордан Опиц на улицата, тъй като взе дома му. Това разкриват негови приятели и съседи.

И в Луганск обявиха „народна република“

Демонстрантите в източния украински град поставиха ултиматум на управляващите в Киев

Майката на Петко Петков да бъде освидетелствана иска прокуратурата

/КРОСС/Районният съд в Горна Оряховица ще разгледа днес искането на прокуратурата за настаняване в психиатрична болница на 76-годишната Стефанка Савова от Лясковец. Обвинителите смятат, че майката на стрелеца Петко Петков трябва да бъде освидетелствана, за да се установи способна ли е да дава показания по образуваното срещу сина й разследване за убийство на спецполицай.

Преглед на печата от 28 април


Държавно управление

Сега

Хазартните игри получили щедър подарък от хазната
Пропуск в закона освобождава от такси организаторите на лотарии и бинго

Започват споровете за Кодекса на труда
Утре е първият сблъсък в тристранката по над 30 предложения на бизнеса и синдикатите за промени в основния трудов закон

Фирмите от Северозапада ще кандидатстват с предимство за пари от ЕС
Правителството пусна за обсъждане стратегия за най-бедния регион в...

РПГ атакува корумпираните магистрати – огласява ги на „стена на позора“

 „Настояваме за прозрачност и справедливост в българската политика, противопоставяме се на репресията и политическия натиск върху хората с различно мислене и считаме, че Бойко Борисов и функционерите от ГЕРБ трябва да понесат своята отговорност в съдебна зала.

В продължение на четири години България беше управлявана еднолично с репресии в името на интересите на ГЕРБ, превърнали издевателствата над бизнеса в железен механизъм за доходи.“ С тези думи вчера председателят на Движение за справедливост – РПГ Николай Цонев откри учредителната среща на старозагорския клуб на гражданското движение на репресирани граждани от политиката на ГЕРБ.

„Ние сме си решили личните проблеми със съдебната система. Искаме да помогнем на тези, които тепърва ще попаднат в менгемето на подкупни властници и ще търсят справедливост", подчерта главната цел на Движението бившият шеф на областна дирекция на МВР - Стара Загора и член на РПГ ген. Тончо Михайлов.

Начинът да се преборим с безобразията на властимащите е като назовем поименно отговорниците. Започваме от корумпираните магистрати – имената на поръчковите следователи, прокурори и съдии ще „лъснат“ на публични места в различни градове, на своебразни „стени на позора“, категоричен бе друг от РПГ-ейците - кметът на Гълъбово Николай Тонев. Той припомни за съдебният процес срещу него, който се провали с гръм и трясък, но продължи няколко години и струва на държавата 4 млн. лв.

Минути след като поддръжниците на Движението тръгнаха на символично шествие по улиците на Стара Загора, представителите на ръководството на ГЕРБ, водени от Цветан Цветанов, приключиха партийната си среща в съседен хотел и напуснаха Града на липите по обходен маршрут, демонстрирайки нежелание да се срещнат с репресираните от тях.

Макар и бягайки от открита среща с Николай Цонев, Цветанов успя да се оплаче публично от оказвана репресия срещу ГЕРБ.

Противниците на киевското правителство обявиха независимост в град Луганск

/КРОСС/ Противниците на киевското правителство обявиха независимост в източния украински град Луганск, съобщи украинското радио „Свобода". Огласен беше и въпросът, който ще бъде поставен на референдум на 11 май. Жителите на областта ще трябва да отговорят подкрепят ли провъзгласяването на държавната самостоятелност на Луганската република. Сепаратистите се заканиха, че ще преминат към неуточнени „активни действия", ако до утре властите в Киев не изпълнят исканията им, а те са: подкрепа за референдума, амнистия за участниците в протестите и признаване на руския език за държавен. В случай на „агресивни действия" от украинското правителство, така нареченият Върховен съвет на луганската република ще поиска „миротворци" от Русия. Екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е в град Славянск, Източна Украйна, за да преговаря за освобождаването на европейските военни наблюдатели, задържани от проруските сепаратисти. Вчера един от наблюдателите - шведски гражданин, беше освободен заради лека форма на диабет. В плен остават 7 души - трима германци, поляк, чех, датчанин и техният преводач. Самообявилият се за кмет на града Вячеслав Пономарьов обяви задържаните за военопленници, но гарантира тяхната безопасност. Междувременно дне се очаква Съединените щати и Европейският съюз да наложат нови санкции на Русия заради Украйна

Гришо се върна в Топ 15 след триумфа в Букурещ

Григор Димитров се върна в Топ 15 на световния тенис след вчерашния си триумф на турнира от категорията "АТР 250" в Букурещ. Най-силният български тенисист спечели титлата след победа срещу миналогодишния шампион Лукаш Росол (Чехия) със 7:6 (2), 6:1 след час и 20 минути игра. За първи път родителите на Гришо Димитър и Мария наблюдаваха на живо как синът им триумфира на финал на АТР турнир на пълния с българи корт. След победата днес 22-годишният Димитров вече има 2200 точки и заема 14-ото място, от което изпадна до 16-ата позиция след загубата си от Давид Ферер в Монте Карло. "Моето семейство никога досега не ме беше виждало как печеля АТР турнир. Това бе специален момент за тях, особено за баща ми. Майка ми пък плачеше през цялото време, беше много емоционална, което дори ме изненада", сподели Димитров на пресконференцията след мача. За хасковлията това е третата титла в кариерата му след Стокхолм и Акапулко и втора за сезона. "Чувствам се чудесно. Лукаш е страхотен тенисист, удря топката много добре и направи някои невероятни удари, но аз успях да спечеля важните точки. Работих здраво за тази титла, а най-доброто тепърва предстои. За финала трябваше да повиша нивото си в сравнение с показаното в предишните мачове на този турнир. Знаех, че трябва да го направя, особено след края на първия сет. Лукаш е тенисист, който може да прави невероятни уинъри. За мен бе удоволствие да играя пред легенди като Илие Настасе. Работих много здраво, за да започна да печеля тези титли, полагайки големи усилия и време, и правейки много жертви, но си заслужаваше Ще дам всичко от себе си, за да започна да печеля и най-големите турнири. Развълнуван съм, а сега ще имам няколко дни да се подготвя за турнирите в Мадрид, Рим и Ролан Гарос", допълни той.

Един район около Варна без ток в днес

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия днес - 28 април - понеделник без електрозахранване ще са следните места в област Варна: - от 09:00 ч.

Седем загинали загинали при торнадо в САЩ (видео)

Най-малко седем души са станали жертва на разразило се в няколко американски града торнадо, съобщава The Guardian. В неделя сутрин в щата Aрканзас се е образувал буреносен вятър, който бързо е прераснал във вихрушка. Торнадото е преминало през градовете Вилония и Мейфлауър. Стихията е нанесла много щети, разрушила е къщи, изкоренила е дървета. На места силната буря е успяла да преобърне автомобили, заедно с хората в тях. Движението по много пътни артирии на Вилония и Мейфлауър е затруднено. В неделя в южните и централни щати на САЩ преминаха няколко върхушки. Има сведения за един загинал в Оклахома. Ветровете са нанесли сериозни щети и в съседните на Арканзас щати.

САЩ планират нови санкции срещу близки до Путин бизнесмени

Ако бъдат ударени четири от най-големите банки, това ще предизвика сеизмични вълни в икономиката на Русия, твърди сенатор


Последното писмо на Джейлян: Майко, аз се женя, не плачи

Насечената с брадва от 18-годишния Мерт Мехмед Джейлян е имала сериозен приятел в Холандия. Бил от района на Джебел, но работел в чужбина. Пред свои приятели Джейлян разказвала, че е влюбена в него. Във Фейсбук е написала: "Майко, аз се женя, не плачи. Не е някой чужд. Татко, може да не е документирано, но той е в сърцето ми".

ДКЕВР решава за лицензите на ЕРП-тата (обновена)

/КРОСС/ Всички дружества искат увеличение на цените, нашата работа е да анализираме техните разходи и тогава да вземем решение. Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Боян Боев. Предложенията на енергодружествата вече са получени в ДКЕВР. По думите на Боев работната група все още анализира и не може да се каже какво е средното искано повишение на цените. „Не съм видял предложение за намаляване на цените", коментира той. На днешното си заседание комисията не взе решение за лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, а вместо това даде отсрочка на дружествата до 12 май да се запознаят с новите данни, които НЕК предостави за задълженията им. Бих се радвал да електроразпределителните дружества да успеят да уредят отношенията си с НЕК, коментира Боев. Ще разберем дали доброволното им споразумение ще се отрази на процедурата, каза още той. От думите му стана известно, че в ДКЕВР са постъпили 36 млн. лева за първото тримесечие от таксата за "зелена" енергия". „Все още са при нас, когато получим указания, следва да ги предоставим в държавния бюджет", каза още председателят на регулаторната комисия. През март комисията откри процедура по отнемане на лицензите на трите дружества, след като те не платиха на НЕК над 347 млн. лв. дългове. ЕРП-тата обаче оспорват сумата и твърдят, че са я прихванали от задължения на НЕК към тях

ДКЕВР решава за лицензите на ЕРП-тата (обновена)

/КРОСС/Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си за процедурата за отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про заради задълженията им към Националната електрическа компания.  ДКЕВР уважи желанието на EVN България Електроснабдяване ЕАД (EVN EC) за отлагане на откритото заседание на комисията, за да може дружеството да се запознае с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства.  Процедурата срещу ЕРП бе открита преди месец с мотива, че трите дружества дължат на НЕК близо 350 млн. лв., неплатени, според ДКЕВР, от на НЕК. Според дружествата, средствата са прихванати законно, като компенсация за скъпата зелена енергия. Решението да се открие производството по лицензите дойде след остри реплики от страна на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и на някои депутати от управляващото мнозинство, които упрекнаха фирмите-крайни снабдяващи с електричество, в саботиране на НЕК. ЧЕЗ и ЕВН вече предложиха варианти за постигане на разбирателство по търговските спорове с НЕК.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване