Сестра спасява брат си от левкемия

/КРОСС/ Баскетболистът Васил Бамбурски се запознал с племенницата си, докато е прикован на легло в истанбулска болница, където се бори с левкемия. „Това е първото дете в семейството. Когато я видя, брат и каза, че е минал и през ада и през рая. В този момент много го болеше, имаше болки в цялото тяло, но когато хванал ръчичката на племенницата си болките изчезнали", разказва сестрата на Васил Гергана. Срещата между бебето и Васил разплакала не само него и сестра му, но и целия медицински персонал в истанбулската клиника. Баскетболистът Васил Камбурски има надежда за спасение. Предстои другата седмица сестра му да му дари костен мозък. Въпреки, че е родила скоро, Гергана е решена на тази стъпка. „Това е единственият ми шанс. Няма друг", категорична е младата майка. Семейството вече е събрало около 70 000 евро, но се нуждае от още 30 хиляди евро, за да продължи лечението на Васил. Не минава ден, през който майката на Гергана и Васил да не се молят пред иконата на Света Дева Мария за изцеление.  

Григор Димитров отпадна в Мадрид след обрат на Бердих


Григор Димитров допусна първата си загуба срещу Томаш Бердих и за втора поредна година отпадна в осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид.

Българският тенисист започна отлично мача и спечели първата част, но след това допусна обрат и отстъпи с 6:3, 3:6, 2:6 след 1.50 часа игра.

Димитров изигра впечатляващ първи сет, който спечели само за 32 минути. Той пласираше отлични сервиси и доминираше в разиграванията от основната линия, а тази тенденция се запази и в...

Задължиха Кличко да се изправи срещу Кубрат Пулев

Световният шампион в тежка категория Владимир Кличко вече е задължен да се изправи срещу Кубрат Пулев в следващото си излизане на ринга. Преди броени минути стана ясно, че украинецът е получил официално нареждане от Международната боксова федерация (IBF) да осъществи задължителната защита на пояса си срещу българина. Както е известно, Кубрат Пулев е официален претендент на IBF, печелейки това право с победата си срещу американеца Тони Томпсън през миналата година. Желанието на Владимир Кличко беше първо да обедини всички титли на четирите водещи федерации, тъй като той притежава шампионските колани на IBF, WBO и WBA. IBF обаче отхвърли намеренията на Владимир, тъй като той за последно е защитавал титлата си на IBF през юли 2012 година, което е преди доста време. Пулев е номер 1 в световната ранглиста на IBF и затова е задължителен претендент за шампионския колан. "Ще приема това като подарък за рождения си ден", заяви Пулев, който на 4 май навърши 33 години.

Валутните курсове на БНБ за 9 май 2014 година

Валутните курсове на БНБ за 9 май 2014 година

Жена се хвърли от столичен блок, падна под "паяк"

Жената е попаднала под колелата на минаващия отдолу "паяк" на Центъра за градска мобилност

Жена се хвърли от столичен блок

Жената е попаднала под колелата на минаващия отдолу "паяк" на Центъра за градска мобилност

Драгомир Стойнев: Икономическият растеж показва, че сме на правилен път

Отчетеният икономически растеж през последните месеци е показателен за правилния път и новия тип политика, която води сегашното управление. Това...

Москва пуска модна линия в чест на бойците от Крим и Източна Украйна

В чест на Деня на победата 9 май руското министерство на отбраната пуска в продажба фирмена продукция с марките "вежливи хора" и "Армия на Русия", съобщиха от ведомството.
Първите продукти ще бъдат пуснати в много градове на страната на специални павилиони още днес. На тях ще се продават фланелки и други модни артикули с логото "Вежливи хора" и В чест на Деня на победата 9 май руското министерство на отбраната пуска в продажба фирмена продукция с марките "вежливи хора" и "Армия на Русия", съобщиха от ведомството. Първите продукти ще бъдат пуснати в много градове на страната на специални павилиони още днес. На тях ще се продават фланелки и други модни артикули с логото "Вежливи хора" и

Страхът от загуба на работното място води до рекордните влогове в банките

Основният фактор, довел до натрупването на рекордните над 40 милиарда лева влогове на българските домакинства, е страхът да не загубим работното си място. Това обяви в „Добро утро, Европа” икономистът Красен Йотов. Той акцентира на факта, че за икономиката не е добре хората да задържат средствата си вместо да ги инвестират.

ЦИК показа бюлетината за евроизборите

На 10 май изтичат няколко срока, свързани с изборите

На 10 май изтичат няколко срока, свързани с изборите

Дотогава ще може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес и за гласуване на друго място

IBF отсече: Кличко трябва да се бие с Кобрата!

Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си, реши Международната боксова федерация.

Калфин разочарован от неуспеха на НС да приеме единна позиция по конфликта в Украйна

София /КРОСС/ Водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин изрази силно разочарование, че политическите сили в парламента не са постигнали национална и консенсусна позиция по конфликта в Украйна. "Лидерите на парламентарните партии за пореден път доказват неспособността си да търсят компромиси и да формират национални позиции по важни въпроси. За пореден път ДПС бламира своя коалиционен партньор, а ГЕРБ отказа да участва конструктивно в търсенето на компромис. Липсата на парламентарна позиция по конфликта в Украйна поставя страната ни в слаба и уязвима позиция. Както обикновено в такива случаи, цената на политическата неспособност ще бъде платена от българските граждани", категоричен бе той.

Русия няма да остави без отговор санкциите на САЩ и Канада

Кой ще влезе в "черния списък" на Москва обаче остава тайна, за да не "правим шоу", обясняват от руското външно министерство


16,7 милиона туристи са посетили Лондон през 2013 г.

Рекорден брой чуждестранни туристи – 16,8 милиона души, са посетили Лондон през 2013 г., показва официална информация на кметството в британската столица.

Брус Уилис вече е татко на пета дъщеря

Брус Уилис отново стана баща.Съпругата на актьора, 35-годишният топмодел Ема Хеминг, роди в Лос Анджелис второто им дете - момиченце, което кръстиха Евелин Пен Уилис.

Червеният кръст увеличи бюджета си за Сирия до рекордните 160 млн. долара

/КРОСС/ Международния комитет на Червения кръст (МКЧК ) увеличи бюджета за подпомагане на Сирия до 139 милиона франка (160 милиона щатски долара). По този начин работата на хуманитарната организация става най-скъпата за последните 15 години от началото на кризата на Балканите. Преди това МКЧК оценяваше разходите си в Сирия за тази година на 105 милиона франка (120.5 милиона долара)."Безмилостното насилието в Сирия продължава да се отразява негативно на милиони хора, хиляди от които продължават да се борят за оцеляването си", каза по време на пресконференция ръководителят на операциите на Червения кръст в Средния и Близкия изток Робърт Мардини. По думите му жизненоважната инфраструктура е на ръба на колапса, а икономиката е спряла. Във връзка с това „е необходимо спешно Червеният кръст да разшири дейността си в Сирия и в съседните страни, за да удовлетвори най-спешните нужди".Бюджетът за операциите в Сирия и съседните страни се увеличава с 76 милиона франка. По-голямата част от сумата ще бъде използвана за подпомагане на сирийците и бежанците, намерили убежище в Ливан, Йордания, Египет и Ирак.

Станишев: Ще направим всичко възможно всяка година да има увеличение на минималната заплата

/КРОСС/ "Важно е да се промени климата в икономиката, защото това директно рефлектира и върху вас и на вашите заплащания и започнахме да вършим неща, които променят ситуацията." Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при разговор с работниците в дупнишкото предприятие за обувки „Еврошуз". По думите му след разговор с ръководството на фирмата е станало ясно, че има резултат от тези мерки, защото така се получават средства, които позволяват редовно да се плаща заплатата, да има оборотни средства и да се развива предприятието. "Ще направим всичко възможно всяка година да има увеличение на минималната работна заплата. Стъпка по стъпка се опитваме да осъществим промени, за да може да има и работа и доходи, които да са по-високи", каза още той. По думите му това ще продължи да се случва, защото КБ си е поставила за цел и ангажимент минималната работна заплата да достигне поне 450 лв., което ще зависи и от икономическото развитие. "В момента като евросоциалисти разработваме механизъм, като ще настояваме в ЕП да има единен механизъм за договаряне на минималната работна заплата в цяла Европа. Това може да даде много повече възможности за нейното увеличаване", категоричен бе президентът на ПЕС. Според него най-важното е да тръгне икономиката и се прави всичко необходимо в тази посока. Той подчерта, че всяко производство има много ежедневни проблеми със сигурността, безопасността на труда, заплащането

Гърция достига Катар по петролни залежи

Следващата сряда в министерството на околната среда в присъствието на премиера Андонис Самарас и вицепремиера Елефтериос Венизелос, ще бъдат подписани договорите между гръцката държава и консорциумите–изпълнители за проучването на петролни находища в три терена

прочети повече

Варна ще отбележи 9 май - Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма

Община Варна отбелязва Деня на победата над хитлерофашизма с поклонение и шествие Община Варна организира програма по повод Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма, които отбелязваме на 9-ти май, съобщиха за Moreto.net от местната управа.

Ice Cream правят първи самостоятелен концерт

Дни преди първият самостоятелен концерт, група Ice Cream, станаха герои на автомагистрала Тракия, на път за концерт в Пловдив, като спасиха хора от обърнат бус. Като едни съвестни граждани "Ice Cream "се притичват на помощ, заедно с други водачи.

Новият председател на Сметната палата се оправда, че съветвала Станишев само юридически

Причината опозицията да ми се нахвърли е, че никога не съм била партиен член. Това каза новият председател на Сметната палата и бивш съветник на Сергей Станишев професор Лидия Руменова пред БНТ. Важн...

Хари Потър се сгоди

Популярният с ролята си на Хари Потър британски актьор Даниъл Радклиф се сгоди за приятелката си, с която има връзка от две години, предаде БТА. Актьорът е направил предложение за женитба на Ерин Да...

МВР се подсигури с извънщатни сътрудници и по закон

Дейността на полицейските органи по противодействие и опазване на обществения ред ще може да бъде подпомагана от извънщатни сътрудници. Това стана възможно с приети окончателно на второ четене текс...

Славия оцеля, Черноморец изпадна

Славия победи Черноморец Бургас и запази мястото си в А група и следващия сезон. "Белите" не допуснаха поражение на стадиона си в Овча Купел, като надделяха над "акулите" с 1:0. По...

60% от европейците не се интересуват от изборите за ЕП

Шестима от всеки десетима граждани на Европейския съюз „не са особено заинтересувани" от изборите за Европейски парламент по-късно този месец, въпреки значителните усилия за популяризир...

Лекарска апатия пред извънредния събор на БЛС

Колегите не желаят да участват в работата на висшия форум

Арестуваха депутат в Одеса заради екстремизъм

Украинската полиция е задържала депутата от Градския съвет на Одеса Сергей Бовбалан заради събитията от 2 май, когато загинаха 46 души, а около 200 бяха ранени, предаде Интерфакс-Русия.

Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев, който е на посещение в България. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на двустранното сътрудничество, парламентарната дипломация и кризата в Украйна. Председателят на парламента приветства госта и оцени визитата му като възможност за задълбочаване на културните и образователните отношения между двете страни. Михаил Миков заяви, че България цени изключително отношенията си с Русия, които имат дълбоки исторически корени, а днес почиват на прагматизъм и равноправие. Един от основните приоритети за нас остава развитието на търговско-икономическите отношения, подчерта Михаил Миков. Основно място в разговора бе отделено на събитията в Украйна. В тази връзка председателят на Народното събрание информира госта за приетото днес от Комисията по външна политика становище, в което се изразява дълбока тревога от задълбочаването на кризата, довело до нови жертви. Гостът представи позицията на своята страна по кризата и изрази опасения относно негативните последствия от нея в европейски и глобален план. Михаил Миков акцентира върху изразения в становището на парламентарната външна комисия призив за възобновяване на четиристранния женевски диалог, който спешно да обсъди механизъм за прилагане на мерките, насочени към деескалация на напрежението в Украйна

Черно на бяло

Имаме проблем, но той не е пряко свързан с Украйна. Опитът за демократизиране на Украйна е поучителен, защото след като приеха за президент Янукович, с ясното съзнание, че той ще действа като генерал-губернатор на Русия в страната им, украинските граждани не успяха да изградят устойчиви демократични институции. Продължилата повече от десет години криза на легитимността на политическите институции позволи страната да бъде тласната в сегашната дълбока криза. По всичко изглежда, че тя ще завърши с федерализация, но преди това украинското общество ще плати тежка цена, която ще постави траен отпечатък върху бъдещето му. Имаме проблем, но той не е пряко свързан с Руската федерация. През изминалите 13 години, в които се формира и разви Доктрината Путин, мнозина предпочитаха да възприемат руската пропаганда като опит за вътрешна консолидация около някакъв проект на демократизация чрез авторитарен режим. Изписани бяха хиляди томове с разсъждения относно „демокрацията в Русия”. Дори когато пропагандната машина на режима форсира носталгията към Съветския съюз преди пет години, почти никой не очакваше, че Путин ще стигне толкова далеч в амбициите си. Аналитичните центрове на демократичния свят се оказаха напълно неспособни да прогнозират обхвата на промените, извършващи се в Русия. След анексирането на Крим спешно трябваше да бъдат преосмисляни позиции, тъй като, обективно погледнато, Русия днес е актьор с регионално значение, но продължава да представлява глобален риск. Имаме проблем, но той не е пряко свързан със САЩ. Американската политика страда от дълбока липса на смислен проект за лидерство, който надхвърля левичарските призиви и социалния популизъм. Администрацията на президента Обама се оказа неспособна да оцени процесите в Близкия Изток, т.нар. Арабска пролет, както и рисковете, свързани с разгръщането на Доктрината Путин. Огромните надежди, съпътствали избора на Обама през 2008 година, не бяха оправдани. САЩ не формираха нова политическа култура на лидерство в глобална перспектива. Липсата на решителност насърчи враговете на Америка. Това позволи на ислямизма да се опита да представи Исляма като морална алтернатива на глобализацията. Америка не намерили сили нито да се противопостави на войната в Сирия, нито да неутрализира амбициите на Русия да защитава собствените си геополитически интереси. Смъртта на стотици хора от химическо оръжие остана ненаказана. Най-голямата демократична страна в света не успя да разшири пространството на демокрация и сигурност. Напротив, всички наблюдения през последните години показват, че то се свива и губи терен дори и там, където политическата култура предполага по-скоро развитието на демокрация. Имаме проблем, но той не е пряко свързан със състоянието на Европейския съюз. След най-голямото разширяване в историята си ЕС не успя да преодолее кризата на политическо доверие. Социалните групи в неравностойно положение, към които бяха насочени най-много усилия през изминалите години, се оказаха носители на анти-европейски настроения. След десетилетие на олевяване на Европа; на десетки инициативи за нови и още по-сложни регулации, онези заради които бяха правени днес ни обясняват, че Европа била нова империя. Именно тези хора – второ и третото поколение, живеещо на социални помощи, без никога в живота си да е полагало труд, днес са в ядрото на национал-популистките, крайно-леви и крайно-десни политически формации. Те не бяха научени на труд, но бързо разбраха, че трябва да мразят чужденците, особено онези, които не идват от бившите колонии на собствените им страни. Защото те щели да намалят социалните им помощи, а оттам и да ги принудят да положат някакви усилия за собствения си живот. Имаме проблем и той е тук; той е свързан със собствения ни политически елит или по-точно с онази част от него, която днес води истинска война за оцеляването си. Днес, повече от когато и да било, бившата комунистическа номенклатура, назначавана с одобрението на КГБ и Политбюро, представлява истински проблем пред бъдещето на България. Те вече не се крият, както бяха учени десетилетия наред. Не виждат смисъл в продължилата повече от две десетилетия мимикрия на демократично говорене. Маските паднаха. Зад тях се озъбиха същите физиономии. Те се ненавиждат помежду си; продължават да се делят по партизански отряди, кланов и родствен признак, но в един глас са готови да се „борят” за „правдата на Великата съветска страна”. Нито един от тях не иска да живее при Путин. Те искат, повече от преди, да бъдат европейци; да имат достъп до европейските фондове и да пазаруват във Виена, Лондон и Париж. Но, когато става въпрос за собственото им оцеляване, не биха се поколебали да присъединят България към Евразия. Те воюват за себе си и в тази война са готови да жертват бъдещето на България. Черно на бяло. Още в началото на мутацията на тоталитарния режим от съветски тип, който някои продължават да наричат за благозвучие „преход”, българските рубладжии знаеха, че трябва да оцелеят. Направиха го за сметка на житейските перспективи на цяло поколение българи. Превърнаха се в шампиони по оцеляване – БСП е единствената бивша комунистическа партия в Централна и Източна Европа, която оцеля толкова дълго във властта, след края на съветската окупация. Мутираха до „социалисти” с претенции за „закрила на средния и дребен бизнес”, докато се окопаваха в основите на новата българска олигархия. Но днес са готови да бранят новия Съветски съюз с цената на всичко, безогледно и нагло, както винаги са живели и властвали. Черно на бяло. Нямаме проблем с българското общество. Доминиращите нагласи на хората у нас са срещу войната, срещу конфликтите и срещу всичко, което би могло да застраши крехкото равновесие на всекидневния ни живот. Нямаме проблем с „русофили и русофоби”. Това е поредната измишльотина на руската пропаганда и българския й обслужващ персонал. Българските граждани не познават днешна Русия. Те не могат да си представят ужасяващите проблеми на руското общество. Мнозинството от тях не биха искали да живеят в свят, в който Президентът е едновременно образец за мъж, човек, баща и майка. Въпреки че, подобно на руснаците, търсят „силна ръка”, която да „оправи нещата”. Мнозинството от хората у нас са ужасени от необходимостта да признаят очевидното - да приемат, че днешна Русия няма нищо общо с идеологията на Съветския съюз, независимо от потресаващото сходство в нейните имперски амбиции. Българските граждани все още не са готови да казват на черното бяло. Хората у нас не искат да плащат повече от всички други европейски граждани за природен газ, само защото той идва от териториите, завладени някога от Русия. Българските производители не искат да бъдат третирани като колониални доставчици, за чиято стока се изискват по-високи такси и мита. Българските граждани не са съгласни да компенсират чрез данъците си негативния баланс на външнотърговския ни стокообмен с Русия. Те харесват руснаците; убедени са, че руската култура е част от световното културно богатство и вярват, че сме близки по своята история, религия и език. Те просто не искат да бъдат карани да избират между Европа и Азия; между страните, в които са децата им и новата Евразийска империя; между онова, към което се стремят и онова, което смятат че познават. Затова цялата пропаганда, която днес залива българското публично пространство, има само една единствена цел – да съхрани влиянието на онази част от българския политически елит, която е пряко зависима от руското влияние в България. Черно на бяло. Дни преди изборите за Европейски парламент имаме проблем с пропорцията. Мнозинството от представителите на днешния български политически елит светна като коледна украса на тема „Русия”. Имаме проблем с несъразмерното представителство в политическия живот на съвременна България, до което успяха да се доберат внуците, децата и роднините на някогашните радетели на „16-та република на СССР”. Те са готови да повтарят до припадък едни и същи клишета; да заплашват и да се възползват от страха на другите; да разрушат всичко по пътя към собственото си оцеляване. Мужишкото им отношение към властта в съчетание с безогледната им наглост вече създава рискове пред националната сигурност на България. Черно на бяло. Затова е време тази част от политическия елит да не бъде възприемана като разделена на отделни политически партии, окичени с всевъзможни партийни етикети. Няма разлика между БСП, ДПС, Атака, АБВ и ББЦ. В основата на всяка от тези формации винаги е стояла различна структура на един и същи колониален съветски елит. Както знамето на про-руските сепаратисти в Украйна, където вместо бяла, първата лента е черна. Черно на бяло.

Главният секретар на МВР вече ще се назначава от правителството


Главният секретар на МВР вече ще се назначавa от Министерския съвет по предложение на премиера, а не с указ на президента. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на проекта за нов закон за МВР. 
Това е един от спорните текстове, като преди време министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни промяната с разделяне функциите на политическото от професионалното ръководство.
"По този начин министърът на вътрешните работи няма да има възможност да се намесва пряко в...

Ройтерс: Хърватската икономика затъва и след ЕС

Дипломати казват, че страната не е подготвена за ЕС и не получава бонуси от членството, пишат Игор Илич и Зоран Радосавлевич от Ройтерс

Хакнали сайта на ДАНС, агенцията не се усетила

Сайтът на ДАНС се оказа пробит… а агенцията ни за национална сигурност изглежда няма никаква представа.

Световната боксова федерация отсече: Кличко трябва да се срещне с Кубрат Пулев

/КРОСС/ Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си.Това реши Международната боксова федерация (IBF), съобщава ДПА. 38-годишният Кличко първоначално искаше да вземе овакантения от брат си Виталий шампионски колан във версия Световен боксов съвет (WBC), който се отказа заради политически ангажименти в Украйна. За титлата в WBC в събота в Лас Вегас ще се боксират Берман Стивърн (Канада) и Крис Ареола (САЩ). Желанието на Владимир Кличко беше първо да обедини всички титли на четирите водещи федерации, тъй като той притежава шампионските колани на IBF, WBO и WBA. IBF обаче отхвърли намеренията на Владимир, тъй като той за последно е защитавал титлата си на IBF през юли 2012 година, което е преди доста време. Пулев е номер 1 в световната ранглиста на IBF и затова е задължителен претендент за шампионския колан. "Ще приема това като подарък за рождения си ден", заяви Пулев, който на 4 май навърши 33 години. "Наблюдавах Кличко в края на април срещу някакъв боксьор като Липай и Владимир нямаше никакви проблеми. Ако излезе срещу мен на ринга, със сигурност нещата ще бъдат много по-различни за него", заяви българинът, който има 20 победи в 20 мача на професионалния ринг. Промоутърската компания на Пулев "Зауерланд" и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни

Дишаме най-мръсния въздух в Европа

България остава на челно място сред европейските държави в негативната класация на Световната здравна организация (СЗО) за държавата с най-мръсен въздух.

Световната боксова федерация: Кличко трябва да се срещне с Кубрат Пулев! До 14 дни казват кога ще е мача


Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си. Това реши Международната боксова федерация (IBF).
Промоутърската компания на Пулев "Зауерланд" и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни. Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си. Това реши Международната боксова федерация (IBF). Промоутърската компания на Пулев "Зауерланд" и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни.

Община Пловдив облагородява Столипиново с фадроми и багери


Фадроми и багери отново влизат в ромския квартал Столипиново, за да го облагородят, съобщи радио "Фокус" – Пловдив, цитирайки кметът на район "Източен" в града Петър Петров. Тежките машини се използват за подравняване на терен, от който наскоро бяха съборени близо 70 незаконни постройки.

Шест камиона днес са закарали пясък в квартала, на улица "Крайна", започва и насипването му с почва. Пръстта се взима от ремонта на намиращия се наблизо стадион "Христо Ботев".

Мястото при...

Украински военни щурмуват областния съвет в Мариупол

Украински военни щурмуват сградата на областния съвет в украинския град Мариупол, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република. За да се защитят, проруските активисти са запалили барикадите близо до областния съвет и в момента около сградата се вдига гъст дим. Автомобилният трафик и градският транспорт обаче не са спрени. Сградата на областния съвет в Мариупол преминава в ръцете ту на проруските активисти, ту на украинските военни през последните няколко дни. Снощи поддръжниците на федерализацията на Украйна успяха да си върнат контрола над сградата. При последния щурм 10 души от проруските активисти пострадаха заради неизвестен газ в областния съвет, който е използван преди това при щурма на украинските военни. По-рано днес Донецк реши да не отлага насрочения за 11 май референдум за статута на областта, въпреки призива на руския президент Владимир Путин за отсрочка. На 11 май референдум за автономия ще се проведе и в Луганск.

Световната боксова федерация: Кличко трябва да се срещне с Кубрат Пулев!


Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си. Това реши Международната боксова федерация (IBF).
Промоутърската компания на Пулев Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си. Това реши Международната боксова федерация (IBF). Промоутърската компания на Пулев "Зауерланд" и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни.

Асоциация на повикване


Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) публикува снощи на интернет страницата си становище, с което обвинява Съюза на съдиите в България (ССБ), че защитава председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който миналата седмица беше привлечен под наказателна отговорност с четири обвинения (след 4 години следствие!).

Този е смисълът на становището на Асоциацията на прокурорите, зад която е публично известно, че стои висшото ръководство на прокуратурата, доколкото досега...

Дончев: Северозападът заслужава много повече

/КРОСС/ "Ние ще бъдем вашия глас в Европа и съм убеден, че Северозападът заслужава много повече и аз няма да се откажа да работя в тази насока." Това заяви водачът на евролистата на ПП ГЕРБ Томислав Дончев, по време на среща с жителите на Лом. На срещата присъстваха народните представители от ГЕРБ Златко Тодоров и Петър Якимов, кметът на Община Лом Иво Иванов и областният координатор на партията Димитранка Каменова. Томислав Дончев призова присъстващите в камерната зала на читалището да гласуват на 25 май, защото в Европейския парламент България трябва да има опитен отбор, който ще застава твърдо зад интересите на страната. Той сподели, че има самочувствието на капитан на най-добрия и най-силния отбор, но този отбор не би могъл да се справи без помощта на всички, който в деня на изборите ще изберат да гласуват с номер 18.  

Професионалното ръководство на МВР вече изцяло е зависимо от политическото

Професионалното ръководство на МВР официално стана изцяло зависимо от политическото, след като парламентът прие и на второ четене предложението на управляващите – главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър.   Това е една от основните промени в новия Закон за МВР (ЗМВР), чието окончателно приемане управляващото мнозинство ударно форсира след празниците по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев.   Според новоприетите текстове от закона главният секретар на МВР вече няма да встъпва в длъжност с указ на президента, а само след решение на правителството. Професионалният ръководител вече ще има и 5-годишен мандат. Досега тази фигура в силовото ведомство работеше без подобно ограничение, но на практика се сменяше при всяка нова изпълнителна власт.   Това е поредна стъпка към ограничение на правомощията на държавния глава, предприета от управляващите от БСП и ДПС, след като дойдоха на власт през май м.г. и трайно се конфронтираха с президента Росен Плевнелиев, избран като представител на предшествениците им от ГЕРБ. С тази промяна в ЗМВР професионалното ръководство на силовото ведомство на практика остава независимо от изпълнителната власт само на хартия.   Приемането на новите текстове предизвика бурен скандал между управляващите и опозицията още в сряда, когато Кирил Добрев (БСП) обвини колегите си от ГЕРБ, че "50 000 души чакат този закон, а 10 помияри, които са от вашите хора, го саботират". Красимир Ципов (ГЕРБ) пък му отвърна, че истинската цел на мнозинството е окончателното съсипване на МВР. В крайна сметка заседанието бе прекратено, след като се оказа, че в пленарната зала липсва кворум.   Скандалът между ГЕРБ и БСП продължава   Словесните престрелки между двете страни продължиха и в сряда, когато парламентът удължи работата си до 17.00 часа, за да може да гласува повече текстове от законопроекта, внесен от правителството.   Ципов продължи да настоява, че управляващите се готвят да съсредоточат твърде много власт в ръцете на политическото ръководство, отбелязвайки, че не са предвидили "кьораво задължение на министъра на вътрешните работи".   "Опитваме се разумно да ви предупредим какво правите, като приемате тези текстове. Няма кьораво задължение на министъра на вътрешните работи. Дори не желаете да запишете, че министърът предлага и приема бюджета на министерството и отчита изпълнението му", обяви от трибуната депутатът от ГЕРБ.   В опит да аргументира тезата си той даде пример с фиаското, разиграло при опита на МВР да задържи барикадиралия се в дома си в Лясковец Петко Петков в средата на март. Тогава бе убит един служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, а други трима бяха ранени, след което министър Цветлин Йовчев обяви, че ще накаже само служители на средно ръководно ниво.   "Каква е отговорността на ръководството на МВР за Лясковец? По какъв начин по принцип ръководството на МВР ще носи отговорност, защото то няма да я понесе за случая в Лясковец? За съжаление, няма да понесе отговорност нито един отговорен служител, особено от политическото ръководство, нито отговорност по отношение на главния секретар на МВР – висшата професионална фигура. Със следващия текст ще направите висшата професионална фигура част от политическото ръководство", коментира случая Ципов, визирайки именно текста, регламентиращ, че изборът на главен секретар става с решение на правителството.   Кирил Добрев: Цветанов разстрелваше хора от трибуната   "Вие казвате, че даваме прекалено много права на министъра. Преди година имахме министър, който разстрелваше хората от тази трибуна. Той от тази трибуна разстреля няколко политически ваши опоненти, той разстреля български лекари. Той до този момент извинил ли се е на някой от тях, на българските лекари за това, което той свърши? Изборите, които минаха, дадоха гласа на хората от БСП и ДПС. Те имат правото да приемат такива закони, каквито решат. Ваше право е да бъдете опозиция", отвърна му Кирил Добрев.   Социалистът добави, че текстовете от новия ЗМВР се приемат с подкрепата на около 70 души от управляващото мнозинство и, ако опозицията действително иска да се противопостави на гласуването им, би могла да ангажира всичките си представители.   "Около 70 души гласуваме за подкрепа на този или онзи текст. Вие сте 90. Ако влезете в зала, нито един от тези текстове, които ние предлагаме, няма да бъде приет. Това се нарича истинска опозиция, а вие за съжаление не сте такава", допълни Добрев.   Основните съображения на ГЕРБ срещу новия Закон за МВР са, че според тях в него не е уредена дейността на твърде много ведомствени структури и така се дава възможност на министъра и правителството да ги уреждат чрез подзаконови нормативни актове, без изобщо да подлежат на парламентарен контрол.   Ципов се опасява, че структури на МВР ще се местят с решение на МС   "Ами, ако трябва да използвам лексиката на г-н Добрев, трябва да кажа, че 10 набедени експерти от ДАНС желаят да превърнат МВР в придатък на ДАНС и по този начин да го унищожат. Да, хубаво е, че 50 000 служители чакат този закон, но те трябва да знаят и нещо друго – има огромна опасност, тъй като това, което бе прието във вътрешна комисия, дава огромно правомощие на министъра на вътрешните работи, която и да е било сряда от месеца, когато се провежда заседание на МС, част от тези 50 000 служители да разберат, че структурата, в която те работят, е закрита, че те се намират или на улицата, или са преназначени в някаква друга структура", коментира в сряда пред бТВ Красимир Ципов.   Запитан каква е целта на управляващите, опитвайки се да превърнат силовото ведомство в "придатък на ДАНС", депутатът от ГЕРБ заяви, че откакто е създадена агенцията, тя "продуцира скандали".   "Вижте, този закон е най-дълго обсъжданият закон за МВР. Отначало представителите на опозицията започнаха с това, че няма достатъчно публичност, че няма обществен дебат. Този закон е на сайта на МВР от края на месец септември м.г. Той мина през няколко проверки на общественото мнение, в резултат на което някои от текстовете категорично отпаднаха по наше предложение. Това е възможността за работа на второ място. Иначе внушенията, че МВР се превръща отново в ДАНС... Вижте, г-н Ципов, скандалите в ДАНС престанаха да се случват, откакто се смени властта, и това са фактите. Няма ги вече безконтролните СРС-та, които шетаха по българските медии", реагира в студиото на бТВ шефът на вътрешната комисия Атанас Мерджанов (БСП).   Двамата влязоха в остър спор по отношение на регламентирания в новия закон извънреден труд на полицаите, за което от години настояват синдикатите в МВР. Според Ципов не е ясно откъде ще се вземат пари, за да се покрият тези допълнителни разходи на ведомството. Мерджанов пък увери, че те са предвидени и няма да се наложат нови актуализации на ведомствения бюджет заради новоприетите текстове.   "Нека те да са наясно, че те, тези служители, които работят в Дирекция 112, в специалната куриерска служба, в дирекцията, която се занимаваше с противодействието на измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС, в много други структури, важни структури, дирекция "Български документи за самоличност"... Ние не знаем по новия ЗМВР дали то ще издава българските лични документи на българските граждани, или тази дейност ще се осъществява например от някоя фирма, приближена на властта", продължи да настоява Ципов, което провокира Мерджанов на няколко пъти да го обвини, че говори "лъжи".   Истинските автори на законопроекта били "едни стари ченгета от ДС"   В крайна сметка депутатът от опозицията лаконично заключи, че може би трябвало да задава въпросите си на "истинските изготвители на закона", които били "едни стари ченгета от ДС, в момента работещи във висше учебно заведение" на столичния бул. "Цариградско шосе". Запитан дали има предвид т.нар. Библиотекарски университет, Ципов потвърди.   "Ами, специалистите по този въпрос, а именно промените в сектора "Сигурност", в момента работят в една катедра на едно висше учебно заведение... Те са съветници. Те са съветниците на ръководството на МВР, поради това... Проблемът е, че ръководството на МВР в лицето на двамата заместник-министри, единият от които присъства вчера, не взимат въобще думата, не отговарят на каквито и да е било въпроси", добави той.   В крайна сметка нито Ципов, нито Мерджанов уточниха кои са истинските автори на новия Закон за МВР, като социалистът посочи, че причината ГЕРБ да саботира приемането му била, че е трудно "да се признае, че този закон действително е добър и полезен, трудно е да се признае".   В Университета по библиотекознание и информационни технологии действително има катедра "Национална сигурност", в чийто академичен състав личат имената на бившия началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен с прозвището си Митьо Гестапото, министър Цветлин Йовчев, както и на бившия председател на ДАНС по времето на ГЕРБ Константин Казаков.

Около 1000 души са напуснали сирийския град Хомс съгласно споразумението между режима и опозицията

Близо хиляда души са напуснали обсадения сирийски град Хомс. Населеното място през последните години се смята за крепост на бунтовниците, опитващи се да свалят от власт президента Башар Асад. Евакуацията на цивилното население става по силата на споразумение между въоръжената съпротива и силите за сигурност.

Владимир Кличко бе задължен да се бие с Кубрат Пулев

Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва задължително да се изправи срещу българина Кубрат Пулев, реши в четвъртък Международната боксова федерация (IBF). В противен случай той ще изгуби една от трите си титли.   Желанието на украинския боксьор е да обедини четирите шампионски пояса. Заради това Кличко първоначално искаше служебно да вземе овакантения от брат си Виталий шампионски колан във версия Световен боксов съвет (WBC). Това не бе разрешено и за титлата в WBC в събота ще се боксират Берман Стивърн (Канада) и Крис Ареола (САЩ).   Сега и IBF принуди Владимир Кличко да се боксира за техния пояс, защото не е защитавал титлата си от юли 2012 година. Пулев е номер 1 в световната ранглиста на IBF и затова е задължителен претендент за шампионския колан.   "Ще приема това като подарък за рождения си ден", заяви Пулев, цитиран от сайта "Спортал". Българинът вече втора година се опитва да се добере до мач срещу Кличко, но украинецът отбягва сблъсъка.   "Наблюдавах Кличко в края на април срещу някакъв боксьор като Липай и Владимир нямаше никакви проблеми. Ако излезе срещу мен на ринга, със сигурност нещата ще бъдат много по-различни за него", каза Пулев, който има има 20 победи в 20 мача на професионалния ринг.   Агентите на Пулев и Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни. Ако Кличко откаже, той ще бъде лишен от титлата световен шампион в тежка категория на (IBF) и тя ще бъде обявена за вакантна.

Германските депутати искат да разпитат Едуард Сноудън

Опозиционните партии настояват Сноудън да бъде доведен в Берлин

И Донецк решава с референдум да се присъедини ли към Русия

/КРОСС/ Референдумът за статута на Донецка област ще протече в два кръга. Това съобщиха представители на "Донецка народна република". Решението е взето по време на среща на депутати от "републиката".На 11 май жителите на Донецк ще гласуват за признаването независимостта на Донецката народна република. Вторият кръг от референдума ще се проведе на 18 май. На него жителите ще решават дали регионът да се присъедини към Руската федерация.

Превръщат последната къща на Чарли Чаплин в музей

/КРОСС/ Къщата, в която Чарли Чаплин е живял до сетния си дъх, ще бъде превърната в Музей, предаде БиБиСи. Сградата, която се намира на брега на Женевското езеро в Корсие сюр Веве бе закупена от люксембургска компания през 2008 г. В създаването на музея ще участват децата на световноизвестния комик - Майкъл, Юджийн и Виктория. В музея ще бъдат вложени около 68 милиона долара и се очаква да бъде открит след две седмици. Известният британски актьор е живял в къщата до смъртта си през 1977 г.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване