Част от делегатите на предстоящия събор на БЛС предлагат актуализация на рамковия договор

София /КРОСС/ На събора на Българския лекарски съюз (БЛС) ще се дискутират наболели проблеми. Това каза на пресконференция д-р Андрей Кехайов, делегат на събора на БЛС. По думите му има два ключови момента, които би трябвало да се вземат под внимание - обсъждането и взимането на решения лекарите да работят само на един трудов договор, както и фактът, че много от делегатите на БЛС не желаят да участват в работата на висшия форум, поради несъответствието на дневния ред.Той добави, че част от делегатите ще предложат актуализация на Националния рамков договор в частта за финансиране на болничната помощ, защото в момента НЗОК взема решения, а БЛС мълчи. С тези действия и бездействия, лекарският съюз води към унищожаване на организацията и е необходима обективна преоценка за участието ни в здравната система. Дали ръководството ще има смелост да си оттегли подписите, защото очевидно те са участвали в подписването на нещо, което не беше споделено на събора, посочи Кехайов.„В деветте точки, които са предвидени, ние не виждаме актуалните проблеми. Болниците са стигнали исторически размери на дълговете, много от директорите с мъка плащат заплатите си. Започваме с един отчет, в който само първата точка е представена частично на делегатите", каза д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и делегат на събора.

ДАНС ще отнеме допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева


ДАНС ще отнеме допуска до класифицирана информация на шефа на кабинета на министър -председателя Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, съобщиха за "Дневник" от агенцията. По-рано днес тя стана обвиняема по разследване, свързано с оперативна програма "Адмнистративен капацитет". Според държавното обвинение тя е давала неверни сведения за усвояване на пари по европейски фондове.

Армията във Венецуела разруши лагерите на протестиращите


Армията на Венецуела арестува стотици млади активисти, лагеруващи на площади в протест против управлението на Николас Мадуро, съобщи "Ройтерс". Силите за сигурност се опитват да сложат край на все по-силните протести.

Войската организира рейдове срещу импровизирани палаткови лагери, украсени с венецуелски знамена и протестни плакати. Един от тях препречваше движението по една от основните артерии на столицата Каракас.

Министърът на вътрешните работи Мигел Родригез заяви,...

Радомирец изпя „Гълъбье се разгукая" и победи във фолклорната класация на програма "Христо Ботев"

Радомирец стана победител във фолклорната класация на програма "Христо Ботев" - „Надпяване”. Димитър Лукарски е победителя за месец април с изпълнението си на песента „Гълъбье се разгукая”.

Младият изпълнител e роден в София на 11 март 1987, но расте в Радомир, родното място на баща му. Район с богат фолклор и интересни автентични музикални примери, с които Димитър се среща от ранна детска възраст, съобщава радио...

Продължава

Русия ще анализира решението на Югоизточна Украйна да не се отлага референдумът

/КРОСС/ "Кремъл ще анализира ситуацията във връзка с решението на привържениците на федерализацията в украинските Луганск и Донецк да не се отлага провеждането на референдум за статута на регионите." Това е съобщил прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, предаде Гласът на Русия. В сряда Владимир Путин призова привържениците на федерализацията в южните и източните региони на Украйна да отложат планирания за 11 май референдум, за да могат да бъдат създадени условия за диалог по деескалация на ситуацията в страната. Днес обаче в Донецк се е състоял народен съвет, на който било прието решение да бъде проведено гласуването, както било планирано. Аналогичен избор направили и в Луганск.  

Крадци на вода продавали крадената суровина на 20 завода

Мащабна кражба на вода в Асеновград, която беше разкрита от ВиК дружеството в Пловдив, е ощетявала над 20 предприятия в областта. Наглата кражба е текла в продължение на години, а виновен е заводът з...

Монтират арт инсталация на фасадата на НУИ „Добри Христов” във Варна

На 9 май 2014 г. в 11:00 часа в НУИ „Добри Христов” - Варна ще се презентира арт инсталация, ситуирана на фасадата на училището, на ул. „Ст. Караджа” №34, научи Moreto.net. Инициативата, свързана с обучение в областта на художествените инсталации, конструкции и технологични решения се реализира с методическата и техническа подкрепа на екипа на Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС” и Министерство на културата на Република България.

Агаси: Надал е по-велик тенисист от Федерер


Осемкратният носител на титли от Големия шлем Андре Агаси определи испанеца Рафаел Надал като най-великия тенисист за всички времена.

По този начин наля още масло в огъня на дебата дали Роджър Федерер или Надал е номер 1 в историята. Федерер е лидер по титли от шлема със 17 трофея, но по-младият му испански съперник вече има 13. 

"Слагам Надал като номер 1, а Федерер като номер 2", заяви Агаси пред сингапурския вестник Straits Times.

"Федерер четири години...

И във Виена паметник на руския воин осъмна нашарен

Миналата нощ в австрийската столица неизвестни лица са боядисали в цветовете на украинския национален флаг мемориала на съветските воини освободители от нацизма.

60% от европейците не се вълнуват от евровота

Великобритания и Полша най-незаинтересувани, сочи проучване


Неизвестна дама блокира търга за третия лъч на метрото

"Викс груп", която е еднолична собственост на Ангелина Златарска, блокира търгът за строителството на третия лъч на столичното метро. Тя обжалва обществената поръчка като настоява да бъде променен метода на строителството на подземната железница. Това става ясно от жалбата й в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).   До десет дни антимонвополният орган трябва да се произнесе дали да спре поръчката, на която разчитат големите строителни компании тъй като е единствената голяма през тази година, заедно с ремонта на старите участъци на магистрала "Тракия".   По закон КЗК трябва да излезе с решение по жалбата на "Викс груп" в едномесечен срок.   Къртица или австрийски способ   Фирмата "Викс груп" е основана през февруари 2013 г. и не е развивала почти никаква дейност, според Търговския регистър. Собственичката Ангелина Златарска също е малко известна в строителния бранш.   В жалбата до КЗК обаче тя настоява третия лъч на метрото метрото от гараж "Земляне" (Красно село) до бул. "Владимир Вазов" да се строи по австрийски способ, а не както е заложено в проекта чрез щитове с т.нар. машина къртица.   Според проектантите, трасето не може да се строи по австрийски способ, защото минава под река.   Удължаване на сроковете   При всички случаи обжалването на тръжната документация ще доведе най-малко до удължаване на срока за подаване на документите. В момента крайният срок за подаване на офертите е до 12 часа на 29 май, два часа по-късно е предвидено предложенията да бъдат отворени публично.   Търгът е за инженеринг – проектиране и строителство на най-трудната част на третия лъч – 7-те километра под земята от театъра "зад Канала" до гараж "Земляне".   За да върви по-бързо строителството поръчката е разделена на четири обособени позиции, като за всяка ще бъде избран отделен изпълнител. Кандидатите имат право да подадат оферта само за една обособена позиция.   Идеята е един строител да прокопае тунелът по 7-километровото трасе, а други трима да изградят 7-те метростанции, релсите по трасето, вентилацията, захранването на контактната мрежа, автоматиката и т.н. - общо 18 системи от електро-механичната част.   Брюксел редовно дава да пример строителството на софийското метро. Именно под натиска на Еврокомисията проектът получи близо двойно по-голямо финансиране спрямо първоначално отредените му 200 млн. евро от правителството на Пламен Орешарски. В последния вариант на оперативна програма "Транспорт" за него са предвидени 343 млн. евро. Средствата са за строежа на подземния участък и купуването на подвижния състав.

Бивши ченгета и военни ще ловят кокошкари

МВР ще използва услугите на извънщатни сътрудници в борбата с битовата престъпност. Те ще са от всички слоеве на обществото и най-често ще са бивши военни и пенсионирани служители на МВР.

АЕЦ „Козлодуй” спира да плаща дивидент на държавата?

Държавата е на път да се откаже от дивидента от АЕЦ „Козлодуй”, за да бъде пренасочена цялата печалба на дружеството в модернизацията на V и VI блок и изграждането на допълнителната мощност в VII блок. Това стана ясно по време на посещението на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев във Враца.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Фред Флинтстоун и Барни Ръбъл се завръщат

Уил Феръл и Адам Маккей ще продуцират пълнометражен анимационен филм за любимото "Семейство Флинтстоун"

ЕК подготви пакет от икономически санкции срещу Русия

/КРОСС/ Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт съобщи, че Европейската комисия е подготвила пакет от икономически санкции срещу Русия. Съответното изявление бе направено по време на пресконференция в отговор на въпрос дали пакетът от евентуални икономически санкции срещу Русия е готов. "Положихме усилия за подготовката на всички възможни (икономически санкции), какво ще бъде влиянието им и така нататък. Това е поверителен документ. Съветът (на външните министри) ще решава дали да ги приеме, или не", каза той и изрази надежда в близките дни напрежението в Украйна да намалее.

Сега най-много пари трябва да се дават за наука

Ректорският мандат е въпрос на академичната автономност, казва Проф. Иван Мирчев, ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“:

Американци създадоха полусинтетичен организъм с разширен състав на ДНК

Екип от американски специалисти от Изследователския институт Скрипс в Ла Джола под ръководството на Флойд Ромесбърг след 15-годишен труд създаде жив и способен да се възпроизвежда полусинтетичен организъм, който има ДНК с три базови двойки вместо обичайните две базови двойки, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация в сп. "Нейчър".   Генетичната информация на всяко живо създание е вписана в тяхното ДНК под формата на двойна верига от четири основни молекули, така наречените бази или букви. Това са аденин /А/, тимин /Т/, гуанин /G/ и цитозин /C/. Те са така наречените градивни елементи. Тази структура на двойната верига на ДНК е открита преди 60 години от Джеймс Уотсън и Франсис Крик и гореспоменатите базови градивни елементи или букви са организирани по веригите в две базови двойки А-Т и G-C.   Американските учени са решили обаче да обогатят тази структура с базови двойки, които не съществуват в природата. Резултатът е жив полусинтетичен организъм с ДНК с разширен състав.   Първо учените разработили нова базова двойка на основата на две молекули, наречени d5SICSTP и dNaMPT.   После учените синтезирали циркулиращ фрагмент от ДНК, тоест плазмид, съдържащ три базови двойки - двете естествени и едната синтетична. След това учените вкарали този фрагмент в клетките на бактерията Еscherihia coli. За тяхна голяма изненада бактерията успявала да репликира полусинтетичната ДНК доста правилно. Но учените решили да й помогнат още повече, като й осигурили "превозвач" - микроводорасло, което вкарвало по изкуствен път новите молекулярни градивни блокове в клетките.   Според учените този "превозвач" е де факто и лимит за неконтролируемото създаване на нови форми на живот. Защото "превозвачът" действал като прекъсвач - без него новите бази изчезвали от генома на клетката.   Синтетичната биология може да има множество интересни за човека приложения, като създаването на нови медикаменти или нови форми на нанотехнологии.

Руски самолетоносач и ядрен крайцер преминаха през Ламанша

Корабите бяха ескортирани от съдове на британските ВМС

Готви, без да убиваш

Пролетната умора се лекува с прясна храна от новия зелен сезон. Как обаче да я приготвим, така че да запазим витамините й? Стрийте марулята с оцет, за да не дразни стомаха. Априлската умора и депресията се получават от дефицит на витамини и микроелементи, които са останали в наследство от зимата. Не достигат магнезий, калий, манган, цинк, Пролетната умора се лекува с прясна храна от новия зелен сезон. Как обаче да я приготвим, така че да запазим витамините й? Стрийте марулята с оцет, за да не дразни стомаха. Априлската умора и депресията се получават от дефицит на витамини и микроелементи, които са останали в наследство от зимата. Не достигат магнезий, калий, манган, цинк,

Турне за идеи минава през Перник, питат перничани как да се развива региона

От утре започва пътуващата кампания "София 2019 - на турне за идеи" с доброволци, артисти и музиканти в София и Югозападния регион - кандидат за Европейска столица на културата 2019,  съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде БТА.

Инициативата включва поредица от събития и цели да събере от гражданите на Перник, Кюстендил и Благоевград техните очаквания и идеи за положителната промяна на региона.
 

Благотворителна кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков

Дарителската кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков, загинал при изпълнение на служебните задължения на 14 март 2014 г., бе подета от негови колеги и приятели. Водещото желание е подкрепа на съпругата и дъщерята на нашия колега.
С изключителното съдействие на Българската национална телевизия за целите на кампанията бе изработен Дарителската кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков, загинал при изпълнение на служебните задължения на 14 март 2014 г., бе подета от негови колеги и приятели. Водещото желание е подкрепа на съпругата и дъщерята на нашия колега. С изключителното съдействие на Българската национална телевизия за целите на кампанията бе изработен

Създават работна група за борба с нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков инициира създаването на работна група за борба с нерегламентирания внос на плодове,...

Янев: Правителството е слуга на енергийната мафия

В това НС няма воля и желание да се каже и една дума срещу енергийната мафия, а правителството е неин слуга, заяви по БТВ лидерът на РЗС.

Благотворителна кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков

Дарителската кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков, загинал при изпълнение на служебните задължения на 14 март 2014 г., бе подета от негови колеги и приятели. Водещото желание е подкрепа на съпругата и дъщерята на нашия колега, обясняват те.
С изключителното съдействие на Българската национална телевизия за целите на Дарителската кампания в подкрепа на семейството на командос Емил Шарков, загинал при изпълнение на служебните задължения на 14 март 2014 г., бе подета от негови колеги и приятели. Водещото желание е подкрепа на съпругата и дъщерята на нашия колега, обясняват те. С изключителното съдействие на Българската национална телевизия за целите на

Григор Димитров загуби в Мадрид от Бердих в 3 сета

Григор Димитров загуби с 6-3, 3-6, 2-6 мача си срещу Томаш Бердих от третия кръг на "Мастърс"-а в Мадрид и отпадна от надпреварата. мачът продължи час и 50 минути. Въпреки загубата българинът няма да загуби точки за ранглистата, понеже миналата година отпадна на същия етап, като преди това записа знаменатална победа срещу тогавашния №1 Новак Джокович.

Какво комисарят Йотингер напомня на България и министър Стойнев


В писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва, че България не е изпълнила почти нищо в енергетиката от препоръките, дадени й още преди година от Европейската комисия и от Световната банка по искане на служебното правителство, а политическата намеса в сектора продължава  и до днес в разрез с европейските правила. 

В писмото с дата 4 април, чийто пълен текст capital.bg публикува днес, Йотингер...

"Салон на изкуствата" и "Софийски музикални седмици" обединяват програмите си


На 11 май в НДК започва 19-ият "Салон на изкуствата", който и тази година обединява програмата си с фестивала за класическа музика "Софийски музикални седмици" (18 май – 29 юли). Традиционно двете големи събития от столичния културен календар идват с богата програма – оперни, театрални и танцови спектакли, камерни, симфонични и джаз концерти, кино, изложби и детска занималня. Те ще съберат едни от най-добрите представления от страната с гостуващи български и чуждестранни имена от световната...

Парашутист остана невредим след свободно падане от 1500 метра

Парашутист от военновъздушните сили на Перу оцеля при 1500-метрово свободно падане, след като парашутът му не се отвори при скок в южната част на страната, предаде Франс прес.   Сержант Амасифуен Гамара, който е на 31 години, скочил с парашут от военен самолет от височина 1500 метра, но когато се опитал да отвори парашута си, каишката се оплела около врата му и той загубил съзнание.   Засега не става ясно какво е смекчило удара при падането на земята на парашутиста. При преглед във военна болница се оказало, че той не е получил никакви фрактури.

С тестове по български език и математика се започна

4 klasС полагане на тестове по български език и литература и математика за четвъртокласниците в СОУ ”Любен Каравелов” – Несебър започна кампанията по Националното външно оценяване. Тя протича при много добра организация и в спокойна за учениците атмосфера.

Тестът по български език и литература включваше диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Част от задачите бяха с отворен отговор, където явяващите се трябва да проявят творчество.

Изпитната работа по математика съдържаше 19 задачи. 16 от тях бяха с избираем отговор, а три – с пресмятане и записване на решението.

През следващата седмица са другите два изпита от т.нар. „малки матури”. На 12 май е препитването по „Човекът и обществото”, а на 13 май – по „Човекът и природата”.                                                                

Общият брой на четвъртокласниците, подлежащи на Националното външно оценяване в СОУ ”Любен Каравелов” – Несебър е 107.

                                                              Мара МОМЧИЛОВА

Прокуратурата подхвана инцидента край Септември

Пловдив /КРОСС/ Образувано е досъдебно производство за вчерашната тежка катастрофа между ТИР и пътнически влак карй гара Септември. При инцидента пострадаха 10 души, като състоянието на двама от тях е особено тежко. Досъдебното производство е образувано от Транспортна полиция - Пловдив под ръководството на районната прокуратура в Пазарджик. Предстои да бъдат назначени автотехническа и съдебномедицинска експертизи, ще бъдат разпитани и свидетели на тежкия инцидент. Разследването е по текст от наказателния кодекс за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице, в следствие нарушаване на Закона за движение по пътищата. Ако бъдат събрани безспорни доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения на шофьора на ТИР-а.Все още е критично състоянието на 62-годишната жена от Ковачево, която пострада най-тежко при вчерашния сблъсък между пътнически влак и тежкотоварен камион на жп прелез край град Септември. Тя е на командно дишане и има сериозна опасност за живота й. Срещу шофьора на тежкотоварния камион ще бъде образувано досъдебно производство.Тежко остава и състоянието на 37-годишният мъж от Пловдив, който е с черепно-мозъчна травма. Останалите четирима, включително и шофьорът на ТИР-а са стабилни и се възстановяват от травмите.Рано сутринта жп линията Пловдив - София бе отворена за движение. Окръжната прокуратура очаква протокола от разследващите катастрофата, съобщи БНР.

Учим се от Франция как да развиваме планинския ни туризъм

Сътрудничеството между България и Франция в развитието на планинския и ски туризъм обсъдиха заместник-министърът на икономиката и енергетиката...

Русия отговаря със "стоп списък" на санкциите на САЩ и Канада

Украйна не пусна самолета на Дмитрий Рогозин през въздушното си пространство


Проучване сочи, че повечето украинци искат страната им да остане единна държава

Ново социологическо проучване показа, че значително мнозинство от украинците иска страната им да остане единна, цялостна държава, като това мнение се споделя дори от населението на предимно рускоезичните източни райони, където проруски въстаници се борят за автономия, съобщи Асошиейтед прес.   Според публикуваната в четвъртък анкета на вашингтонския изследователски център "Пю" 77 процента от хората в цяла Украйна искат страната да запази сегашните си граници. В Източна Украйна делът на хората, които мислят по този начин, е 70 процента. Само сред рускоезичните жители този дял е доста по-малък - 58 процента, но все пак представлява повече от половината население.   Допитването беше оповестено в момент, когато проруските въстаници обмислят дали да осъществят плана за референдум за автономия.   Допустимата статистическа грешка на анкетата, проведена между 5 и 23 април, е в порядъка на 3,5 процентни пункта.

Лоран Блан преподписа с ПСЖ


Лоран Блан удължи договора си с френския шампион "Пари Сен Жермен" и ще остане треньор на отбора до 2016 г.

Бившият френски национал изведе парижани до втората им поредна титла, след като пое поста през миналото лято. Той получи предложение за едногодишно удължаване на контракта, който трябваше да изтече през юни 2015 г. 

Информациите от Франция гласяха, че ще преподпише веднага след спечелването на титлата, което се случи в сряда. В същото време името му започна да се...

Медии: Все още няма решение за „Женева 2”

/КРОСС/ През последните дни се обсъжда идеята за провеждането на „Женева 2". Това съобщи в Брюксел анонимен високопоставен европейски служител."Има дипломатически контакти. Вече има и реакция от руска страна, но в момента няма никакво решение за провеждане на нова среща в Женева на министерско равнище", каза източникът, цитиран от „Интерфакс". Той отбеляза, че подобна среща не може да се изключи в бъдеще.По-рано бе съобщено, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоява за провеждането на втора международна конференция за разрешаване на ситуацията в Украйна. Той предложи среща в Женева "на която най-накрая ще бъдат взети ясни мерки за урегулиране на конфликта". "Всичко друго би било безотговорно и би означавало повече жертви", подчерта ръководителят на немската дипломация. Той също така заяви, че е необходимо да се засили влиянието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ ), "да й се довери изпълнението на посреднически задачи, организирането на кръгли маси и действия за отслабване на локалните конфликти".Припомняме, че на 17 април, след разговори в Женева, бе одобрен документ, съдържащ стъпките за деескалация на конфликта в Украйна. По време на срещата руската страна бе представена от министъра на външните работи Сергей Лавров, Съединени щати - от държавния секретар на Джон Кери, ЕС - от ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън, а Украйна - от и.д

Срокът за кандидатстване в ясли и детски градини в София изтича днес

Срокът, в който родителите могат да подават документи за кандидатстване в ясли и детски градини в София, изтича днес. Очаква се в петък (9 май)...

Арестуван депутат от градския съвет на Одеса

Издадена е и заповед за арест на началника на одеската полиция Дмитрий Фучеджи, който бе уволнен веднага след инцидента

Срокът за кандидатстване в ясли и детски градини в София изтича днес

Срокът, в който родителите могат да подават документи за кандидатстване в ясли и детски градини в София, изтича днес. Очаква се в петък (9 май)...

Вигенин: Бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС

/КРОСС/ Не съществува съмнение, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, въпросът е не „дали", а „кога". Това заяви министър Кристиан Вигенин на конференцията на министрите на външните работи на ЕС и страните от Западните Балкани, която се проведе днес в Солун. Форумът, състоящ се от две сесии, посветени съответно на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и на транспортните и енергийни връзки между ЕС и региона на Западните Балкани, бе организиран от гръцкото председателство на ЕС, като в него участва и Щефан Фюле, комисар по разширяването и европейската политика за съседство. В своето изказване, посветено на десетата годишнина от началото на процеса по евроинтеграция на Западните Балкани, министър Вигенин подчерта, че присъединяването към ЕС не е само външнополитическо решение, но и избор за посоката на развитие на една държава за поколения напред. В тази връзка изрази задоволство, че Югоизточна Европа твърдо и необратимо е избрала бъдеще в обединена Европа. В сегашния момент ние отново сме изправени пред сериозни икономически и политически предизвикателства, както в глобален план, така и вътре в европейското семейство. Ето защо, подчерта министър Вигенин, по-нататъшното разширяване на ЕС трябва да остане във фокуса на нашите общи усилия

Украйна оспори дължимата цифра за руски газ

Украинското министерство на енергетиката оспори цифрата за задълженията на Киев за руски газ, обявена вчера от "Газпром".

По-беден ли е българинът днес?

Мнозина вярват, че днес българинът е по-беден, отколкото в годините на комунизма. Така ли е наистина? Да, по-беден е - но не толкова откъм материални блага, колкото откъм надежди, твърди Бистра Узунова в коментар за "Дойче веле"

1 година затвор за младеж, откраднал монети от денонощен магазин във Варна

След постигнато в съдебна зала споразумение, Районният съд във Варна наложи наказание от 1 година затвор на 20-годишен младеж за грабеж на монети от денонощен магазин. Деянието е осъществено през нощта на 25 ноември миналата година в денонощен магазин за хранителни стоки на ул.

Честването на Деня на победата: демонстрация на сила от страна на Путин

Руският президент Владимир Путин се готви за демонстрация на сила в петък с тържествата по случай годишнината от победата през 1945 г. над нацистка Германия - удобен случай да позасили патриотизма в страната в разгара на кризата със Запада заради Украйна, пише в четвъртък Франс прес в репортаж от Москва.   Всяка година Русия чества победата на съюзническите сили във Втората световна война на 9 май (капитулацията е подписана Берлин на 8 май късно вечерта, когато в Москва вече е 9 май) с внушителен военен парад на Червения площад в центъра на руската столица.   Това събитие, с което Русия демонстрира възстановената си мощ с ракетни установки, танкове и бомбардировачи, придобива тази година още по-решаващо значение за Кремъл, в момент, когато той взе по-често прибягва до препратки към Втората световна война, когато говори за Украйна.   Москва сравнява насилието в бившата съветска република с най-жестоките нацистки престъпления и обвинява Запада, че си затваря очите.   Руската дипломация публикува в понеделник "Бяла книга", в която описва "масовите" посегателства върху правата на човека, вината за които хвърля върху украинските националисти, илюстрирана с изображения от времето на германската окупация на Украйна през Втората световна война.   Русия не престава да критикува шествие на украински националисти в памет на Степан Бандера - националистически и антисъветски лидер, сътрудничил известно време на нацистите по време на Втората световна война.   Във вторник председателят на Думата (долната камара на парламента) Сергей Наришкин на свой ред заяви, че в Украйна се извършва геноцид, припомняйки няколкото десетки проруски активисти, станали жертва на пожар, предизвикан по време на сблъсъци с украински националисти в Одеса в началото на май. Парад в Крим Кулминацията на честванията се очаква да бъде военният парад в Крим - полуостров в Южна Украйна, присъединил се през март към Русия в резултат на спорен референдум, непризнат от международната общност и произведен под защитата на руски военни, продължава Франс прес.   Присъединяването, осъществено след идването в Киев на проевропейски власти, предизвика най-тежката криза между Русия и Запада от края на Студената война, като при това тя не спира да се влошава с разрастването на съпътстваните от насилие вълнения в Източна Украйна, която вече се намира на ръба на гражданска война.   Според някои руски медии след парада на Червения площад Путин може да отиде в Крим за тържествата, за първи път от присъединяването на полуострова. Запитан от АФП, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че "не знае" дали президентът ще замине за Крим за честванията."За момента това, което е планирано, е участието на президента в парада в Москва", ограничи се да каже той.   Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че би било "жалко такъв ден да бъде използван в подобен контекст на напрежение, за да се организира парад" в Крим, на който да присъства руският президент.   Усложнявайки допълнително нещата, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин - един от руските представители с най-агресивни позиции в украинската криза - ще присъства на честванията в Приднестровието - проруски отцепнически район в Молдова, за който Кишинев има опасения, че може да последва примера на Крим.   Над 25 милиона съветски граждани са загинали във Втората световна война и Русия, съхранявайки традиция от времето на СССР, отбелязва победата над нацисткия режим като символ на патриотизма.   В последните години Путин постави прославата на руския патриотизъм в центъра на своята политика.   "Победата над нацизма беше извоювана с цената на много жертви и тежки изпитания", заяви във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Не бива да допускаме никой да забрави или да използва за политически цели приноса на нашия народ към спасяването на света от заплахата от фашистко поробване", добави той.   В Украйна, където също по традиция се чества победата над нацизма, празненствата за сметка на това ще бъдат скромни, тъй като властите се опасяват от провокации на проруски привърженици в Киев.   Церемония ще се състои на Гроба на незнайния воин, а на един от площадите в украинската столица ще бъде отслужен "молебен за мир", но не е планиран никакъв парад, каза ръководителят на Киевската градска държавна администрация Володимир Бондаренко, цитиран от Франс прес.

Положителни данни за търговията на Китай

Вносът и износът в Китай отчетоха ръст през април, като по този начин намалиха опасенията, че икономиката на страната се забавя. Износът нараства с...

Станишев: Всички българи сме с равни права

/КРОСС/ Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев взе участие в събора на с. Овчарци, където бе посрещнат от местните с кръшни хора. Той заяви пред тях, че във всяка една община живеят български граждани с равни права, за работа, условия на живот и доходи, но трябва да се свърши огромна работа и на практика това да е така и хората да заживеят по-спокойно и предсказуемо. Соцлидерът подчерта, че вече 11 месеца управляващите го правят въпреки всички трудности, които е трябвало да се преодолеят. "За този период успяхме да подкрепим и възрастните хора и майките с малки деца. За всеки човек, на който реално се помогне в социалната сфера или за всеки човек, който намери работа, всичко това има значение, защото за левицата и за социалистите в центъра на вниманието са именно надеждите и борбите на всеки един българин", категоричен бе той. Станишев подчерта, че най-важно е да се върне надеждата на хората, независимо дали живеят в столицата, в общински център или село, защото всички сме българи. Той обясни, че благодарение на Мая Манолова са били извоювани много средства за общината и за областта като цяло. "Това е ясен жест и стремеж да се помогне за премахването на разликата в различния стандарт на живот в различните региони", каза още Станишев.    

За да пази природата, американец не се е къпал цяла година

Американец не си е взимал душ цяла година, като вместо това се е топил в реки и езера или е чакал да завали, за да поддържа личната си хигиена, информира БТА. Роб Грийнфийлд - 27-годишен авантюрист и...

Цветанов: Управляващите изпускат възможности България да се възползва от солидарността на европейската общност

„България се нуждае от промяна на днешното статукво, което я отдалечава от това, което правехме по време на нашето управление. Изпускат се възможности да се възползваме от солидарността на европейската общност и парите, които се дават на България за развитие на общините“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване