Надал продължава уверено към 1/4-финалите в Мадрид, Мъри отпадна


Миналогодишният шампион и трикратен носител на трофея Рафаел Надал победи финаландския ветеран Ярко Ниеминен с 6:1, 6:4 и се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. 

Лидерът в световната ранглиста приключи мача за 79 минути и записа втори пореден убедителен успех, след като в първия си двубой разби Хуан Монако с 6:1, 6:0 за 68 минути. 

Надал направи три пробива в първия сет, в който загуби само един гейм, а във втората част поведе с 3:0. В този...

Бдение в София: Да почетем мъчениците на Одеса!

Група софиянци излезе в центъра на столицата на мълчаливо бдение за жертвите в Одеса. Неформалната гражданска инициатива, организирала се във във Фейсбук, се събра пред представителството на Европейската комисия у нас в навечерието на деня на Европа.

Знаците, че сексуалният ви живот е в застой

Как отново да нагорещите страстите в леглото


Електронното здравеопазване - факт до края на месеца

Електронното здравеопазване ще стане факт до края на май. В момента се подготвят документите за него. Това заяви министърът на здравеопазването Таня...

Първи случай на вируса МЕРС в Ливан

Ливан е регистрирал първия случай на смъртоносния коронавирус "МЕРС".

Мъж, убил двете си жени, си потърси нова половинка в риалити шоу

/КРОСС/ Мъж от Турция, убил две от бившите си интимни приятелки, обяви в телевизионно предаване, че си търси нова приятелка, съобщи "Хюриет дейли нюз". 62-годишният Сефер Чалънак признал, че е убил предишните си две приятелки, но сега е готов да се впусне в нова връзка. Той дори определил себе си като "най-честният човек, търсещ нова съпруга". Чалънак два пъти е освобождаван от затвора, без да излежи целите си присъди заради амнистия от правителството. Първата си жена убил, защото я ревнувал прекалено много. Втората му жертва пък е била негова любовница, която така и не изпълнила обещанието си да се разведе, за да е само негова. Нежеланието й за развод отнело живота й.  

Ваня Щерева на разпит заради панда

Закачка с панда за Свети Валентин донесе на Ваня Щерева призовка за разпит в Четвърто РПУ в столицата. Писателката и приятелят й Алекс писали показания, че не издирват, нито отглеждат в дома си екземпляр от защитения вид.

В Канада монтираха първия автомат за продажба на марихуана

В канадския град Ванкувър бе инсталирана първата вендинг машина за медицинска марихуана. Употребата на леката дрога в страната е разрешена, ако по предписание и с одобрението на лекар. Канада официално последва стъпките на САЩ и инсталира първата вендинг машина за медицинска марихуана на своя територия.

За 24 часа Румънеца и Енчев превръщат млада изпълнителка в звезда

Фотосесията на певицата Краси Иванова вече е факт. Тя застана пред обектива на Георги Неделчев. Краси, която е сестра на победителката в Фотосесията на певицата Краси Иванова вече е факт. Тя застана пред обектива на Георги Неделчев. Краси, която е сестра на победителката в "Сървайвър" Нели Иванова, е главен герой в 24-часов проект на Румънеца и Енчев. Двамата певци и екип от професионалисти правят риалити формат, чрез който само за ден създават песен, текст, музика, аранжимент,

Пишман крадец забрави документите си на местопрестъплението

Варна /КРОСС/ Каръшка кражба приключи с ефективна присъда. На година затвор се споразумя 20-годишен младеж и районния съд за кражба на 47 лева на монети. През нощта на 25 ноември м. г. в денонощен магазин за хранителни стоки на ул. „Калитин" във Варна младият човек влязъл като клиент и поискал от продавачката да му продаде три бутилки с бира. Жената заключила касата и влязла в склада зад щанда. В този момент младежът затиснал вратата на склада и опитал със сила да отвори касата на магазина. След като не успял, видял монетника на рафта под тезгяха, изсипал стотинките в ръцете си и си тръгнал. За беда обаче забравил върху щанда в магазина портфейла с документите си. Продавачката успяла да излезе от склада, забелязала разпилени по пода монети и чуждия портфейл, в който намерила личната карта на крадеца и две издадени на негово име ученически карти за пътуване с БДЖ. 20-годишният мъж е многократно осъждан за подобни посегателства. Одобреното от съда споразумение е окончателно и влиза в сила веднага, пише petel.bg.

Украйна спря самолета на Рогозин

/КРОСС/ Самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин не е бил допуснат във въздушното пространство на Украйна, предаде Интерфакс-Русия. „Оказа се, че ще летим до Кишинев за 4,5 часа - през България и Румъния. Украйна не ни пусна през своето пространство", написа Рогозин в „Туитър". „Добре, че Украйна не е Русия, иначе щяхме да летим 20 часа", добави той.    

14-годишен загина зад волана на джип

14-годишно дете загина в катастрофа, причинена от самото него, съобщава Нова телевизия. Въпреки възрастта си и въпреки че няма книжка, тийнейджърът седнал зад волана на джип, за да повози брат си и още едно момче. Невръстният шофьор обаче изгубил контрол над управлението и джипът се преобърнал в нива край шосето. Катастрофата станала на остър завой край село Дърманци. 14-годишното момче било без предпазен колан и изхвърчало през предното стъкло, а джипът буквално се стоварил отгоре му. Загинало на място. Майката на загиналото момче работи в Англия. 16-годишният му брат и другото момче, което се возело с тях, са с тежки травми и са настанени в болница.

Пакистан успешно изстреля нова балистична ракета

/КРОСС/ Пакистан извърши успешно изпитание на нова ракета „земя-земя" с малък обсег, способна да достави ядрена бойна глава на разстояние до 290 километра, съобщиха военни източници, цитирани от „Асошиейтед прес". Оръжието, носещо името „Хатф III", бе изстреляно в последния ден на провежданите от началото на май мащабни военни учения. Шефът на въоръжените сили генерал Рахел Шариф изрази задоволството си от „професионализма на войниците" и заяви, че въоръжението на Пакистан покрива „високи стандарти за надеждност", като може успешно да отблъсне всяка вражеска агресия.  

Санкциониран руски вицепремиер лети през България до Молдова


Оказывается, нам лететь до Кишинева 4,5 часа. Через Болгарию и Румынию. Украина через свое пространство не пропускает) @medinskiy_vr

— Dmitry Rogozin (@Rogozin) May 8, 2014

Самолет на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който е пътувал за Кишинев, не е бил допуснат до въздушното пространство на Украйна и е трябвало да заобикаля през Черно море, съобщи агенция "Интерфакс".

"Оказва се, че до Кишинев трябва да летим 4.5 часа. През България и Румъния. Украйна не...

5 правила за срещите, които трябва да избягвате

Никакъв секс на първа среща, но на трета може


Български борец с победа за света

Георги Вангелов донесе една от трите победи за отбора на света срещу САЩ в двубоя по свободна борба на емблематичния площад “Тайм скуеър” в Ню Йорк. Бронзовият медалист от Евро 2013 при юношите надделя в зрелищна битка над Нейшън Гарет с 5:4 в най-леката кат. до 57 кг, въпреки горещата подкрепа на публиката за аса на домакините. Шоуто, което бе под Георги Вангелов донесе една от трите победи за отбора на света срещу САЩ в двубоя по свободна борба на емблематичния площад “Тайм скуеър” в Ню Йорк. Бронзовият медалист от Евро 2013 при юношите надделя в зрелищна битка над Нейшън Гарет с 5:4 в най-леката кат. до 57 кг, въпреки горещата подкрепа на публиката за аса на домакините. Шоуто, което бе под

Парламентът във ваканция от 14-ти до 23-ти май

Народните представители гласува парламентът да не работи от 14 до 23 май. По предложението гласуваха 74 депутати, от тях 73 „за”, „против” – един, пре...

Видео: Бой на журналисти в телевизионно студио заради Сирия



Спор за Сирия между гостите на телевизионно предаване в Йордания се разгорещи толкова, че завърши със сбиване и трошене на декора в студиото.

Инцидентът стана в телевизия 7 Stars между журналистите Шакир ал Джохари и Мохамед ал Джоаси, които имат противоположни възгледи за сирийската криза, разказва "Ротерс". 

Водещият на "Между противоположни гледни точки" Зухаир ал Азза се опита да ги успокои, но двамата му гости вече бяха започнали да си разменят нападки.

Шарапова достигна ¼-финалите на турнира в Мадрид

/КРОСС/ Мария Шарапова се класира на четвъртфиналите на турнира по тенис в Мадрид. Поставената под номер 8 в основната схема рускиня победи австралийката Саманта Стосър с 6:4, 6:3 за час и половина.В спор за място на полуфинал Шарапова ще се изправи срещу втората в схемата На Ли от Китай.

БЧК-Варна награди 30 свои активисти

По повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май, областният съвет на БЧК – Варна, награди 30 свои активисти и партньори на организацията. Това стана на церемония пред църквата „Свети Николай Чудотворец”. Велислав Цеков, дългогодишен деятел на водното спасяване (ВС), бе удостоен със сребърен медал „Български Червен кръст“.

Финансовите резултати на Tesla разочароват

Надеждите на компанията са насочени към пазара в Китай


Гърция ще плаща пенсии на българи, работили там

Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите, работили там. Това заяви външният министър на страната Евангелос Венизелос след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Моето задължение сега като външен министър е да Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите, работили там. Това заяви външният министър на страната Евангелос Венизелос след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Моето задължение сега като външен министър е да

Катастрофа! Две коли се размазаха при опасния завой след Лукойл - СНИМКИ

Две коли са се ударили на пътя до опасния завой след Лукойл, в посока Перник, съобщи читател до zaPernik.com.

Вероятната причина за ПТП-то е мократа хлъзгава пътна настилка.
Катастрофата е станала около 19:15ч.Все още не е ясно дали има пострадали.

Една от колите – Опел, е ударила няколко пъти мантинелата и е със смазана предница и задна част. Другата кола - софийски Ровър е разбита отпред.

В участъка на опасния...

Продължава

Кметицата на Гърмен погази решение на Общинския съвет

/КРОСС/ Нов скандал е на път да взриви "спокойствието " в общинска администрация Гърмен. Кметицата Минка Капитанова погази грубо решение на общинския съвет и даде старт на работата на комисия за избор на фирма, която да изпълни обществена поръчка за ремонт на пътища и улици в общината на стойност 1,700 000 лева. Капитанова не уважила решение на общинския съвет от 30 март, в което тя се задължава да покани за участие в работата на комисията 2-ма общински съветници. Вчера Капитанова поискала с писмо от председателя на ОБС М. Адем да определи двама съветници за работата на комисията днес. "Рано тази сутрин занесох при секретарката писмото с определените съветници, комисията започна работа в 14 часа. Определените съветници бяха пред вратата на залата, където трябваше да се разглеждат документите за участие в търга за поръчката, но не бяха поканени, тъй като кметът не е разпоредил. Попитах техническия секретар на общината и секретаря на кмета, защо съветниците са извън комисията и ми бе отговорено, че писмото е на бюрото на кмета Капитанова и не е входирано, разказа председателят на общинския съвет М. Адем. ОБС шефът заяви, че ще свика извънредно заседание на общинския съвет, на което сезира местните парламентаристи за случилото се. Какви са били мотивите на кмета на община Гърмен няма да коментираме, факт е че Капитанова за пореден път взема еднолични решение, без да се съобрази с решението на ОБС

Вече завърших, ами сега?

Как да вземете решение накъде да поемете след бала


"168 часа": Разтърсващата история на една жена: Дъщеря ми вече е на девет години и все още не знае, че е осиновена

Бела Чолакова
Бела Чолакова "Казвам се Анелия, от Пазарджик съм и съм осиновителка", казва жена, която е осиновила дете. Истината е, че днешната ни героиня не се казва Анелия и не е от Пазарджик. И макар името и градът да са променени по нейна молба, всичко останало в нейната история е истинско - и страховете детето й да не понесе удари, заради това,

11 общини край София искат връзка с метрото

Кметове на 11 общини, намиращи се близо до София, искат достъп до метрокръговете на столицата. Те са се обединили в регионално сдружение "Общини център" и настояват Столична голяма община да осигури удобство на пристигащите от провинцията работници.

Новак: Украйна ще плаща авансово за руския газ

/КРОСС/ Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че Русия въвежда режим на авансово плащане за газа, доставен на Украйна. Това се посочва в доклад, публикуван на сайта на Министерството на икономиката. "В съответствие с разпоредбите на параграфи 5.1.5 и 5.8 от договора за доставка на газ от 2009 г. между ОАО"Газпром" и Нафтогаз Украйна" неизпълнението на задълженията води към автоматичен преход от 1 юни 2014 г. доставките на газ за Украйна да бъдат предплащани", каза Новак. На 7 май изтече срокът, в който украинската страна трябваше да плати за доставения руски газ. От март тази година от страна на "Нафтогаз Украйна" не е направено нито едно плащане. Общият дълг на Украйна към днешна дата е 3,508 милиарда долара, се казва в доклада на енергийното министерство.    

Започна кампанията за президентските избори в Сирия

Започна кампанията за президентските избори в Сирия. Върховният конституционен съд преся подалите заявления за участие 24 кандидати и така за фактическото състезание останаха трима кандидати - действащият президент Башар Асад, 43-годишният комунист от Алепо Махер Абдел-Хафиз Хаджар и Хаса Абдел Илахи ан-Нури, бивш министър, сега бизнесмен, лидер на Националната инициатива за реформи.

Новата шефка на Сметната палата: Критикуват ме, защото не съм партиен член

Критиките на опозицията срещу мен бяха заради това, че за първи път Сметната палата ще бъде оглавена от лице, което не е партиен член. Освен това се възстановява колегиалното начало при вземането на решения, каза по БНТ новият председател на палатата Лидия Руменова.

Електронното здравеопазване става факт до края на май

/КРОСС/ "Предстои електронното здравеопазване да стане факт до края на май." Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на среща с депутати от Коалиция за България, лекари, директори на болници, симпатизанти на БСП. "Тази почти една година беше тежка, не само по отношение на общественото настроение, в което работи правителството, но и заради тежкото наследство, което екипът на Министерството на здравеопазването наследи от предходното управление на ГЕРБ", категорична бе д-р Андреева. "За последните четири години нищо съществено не се е случвало. Системата е в много тежка криза, почти няма нищо, за което да се каже, че е добре и всеки го знае", допълни министърът и добави, че до края на тази година 35 центъра за Спешна помощ ще бъдат модернизирани и ще заработят с модерна апаратура. Министърът заяви и, че се наблюдава напредък в спешната помощ, като обясни, че се е направил обстоен анализ на всички центрове за спешна помощ. "До края на тази година 35 центъра за спешна помощ в страната ще бъдат модернизирани, ще заработи съвременна апаратура, има и предварителни договори за обучение на наши специалисти в областта на спешната помощ в Израел и Германия. Въпреки това, работещите в спешната помощ открояват два основни проблеми-финансирането и условията на труд", допълни тя.  

"168 часа": Наследникът на Вапцаров: Филмът е пълен с неточности. Той е бил антифашист, а не комунист

Лиляна Кайкова
Документалният филм на режисьора Костадин Бонев Лиляна Кайкова Документалният филм на режисьора Костадин Бонев "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" показа скандални факти за живота на поета, с които обаче наследниците му не са съгласни. Племенникът на Вапцаров заяви за първи път пред "168 часа" своята позиция по темата. Той разкрива истините и измислиците за Никола,

"Славия" победи "Черноморец" и запази мястото си в А група


Футболистите на "Славия" спечелиха минимална домакинска победа с 1:0 срещу "Черноморец" и гарантираха мястото си в А група през следващия сезон. Единственото попадение вкара Радослав Василев от дузпа още в шестата минута. 

С успеха столичният тим събра 49 точки и се откъсна с пет пред бургазлии, които ще се завърнат в Б група след седем последователни сезона в елита. 

В предишните шест години "Черноморец" се представяше много стабилно и неизменно завършваше в първата...

Киев спря самолет с Рогозин, той върти през България

Украйна не допусна във въздушното си пространство самолета, в който е пътувал руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на път за Кишинев. Той ще лети над България и Румъния.

Предстоящи събития в страната за утре, 9 май

/КРОСС/ София.От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. София. От 10:00 часа в сградата на ОДМВР- София, ул. „Гео Милев"№ 71, ще се проведе официалното отриване на традиционния турнир по стрелба с пистолет, който вече 18 години се провежда в памет на загиналите при изпълнение на служебния си дълг майор Йордан Бинев, младши лейтенант Красимир Трошанов и младши лейтенант Ангел Ангелов. София. От 10:00 часа на площад Ларго заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров ще открие изложба „Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 в кадри". София.От 10:30 часа в района на паметника на Незнайния войн Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 9 май, в официалната церемония по повод Деня на Европа. София. От 11:00 часа в столичния „Гранд Хотел София", ул. „Гурко" № 1, зала „Сердика", етаж. 1, Българският олимпийски комитет ще подпише 4-годишен договор за партньорство с нов официален спонсор. София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция по случай Пето юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София'' 2014. София. От 12:00 часа в обществената зона на Терминал 2 Летище София ще бъде домакин на концерт на Софийската филхармония, който е част от отбелязването на Деня на Европа. София

Русия “отрази” ядрен удар

Под личното ръководство на главнокомандващия въоръжените сили Владимир Путин Русия демонстрира предпразнично на 8 май могъществото на стратегическите си ракетни войски, въздушно-космическата си отбрана, стратегическите бомбардировачи и бойния си флот.
Три междуконтинентални, квазибалистична “Искандер”, Под личното ръководство на главнокомандващия въоръжените сили Владимир Путин Русия демонстрира предпразнично на 8 май могъществото на стратегическите си ракетни войски, въздушно-космическата си отбрана, стратегическите бомбардировачи и бойния си флот. Три междуконтинентални, квазибалистична “Искандер”,

Електронното здравеопазване ще е факт до края на месеца

Предстои електронното здравеопазване да стане факт до месец май, като в момента се подготвят документите за него. Това каза по време министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на срещата с лекарите във Военномедицинска академия (ВМА).
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Предстои електронното здравеопазване да стане факт до месец май, като в момента се подготвят документите за него. Това каза по време министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на срещата с лекарите във Военномедицинска академия (ВМА). Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Литекс припомни за комплекса на Ботев извън Пловдив

Литекс разгроми с 3:0 Ботев (Пловдив) в последния мач от 38-ия кръг на "А" група.Така след като по-рано през деня станаха ясни четирите изпадащи отбора, след двубоя в Ловеч вече няма въпроси...

Румен Петков: Противниците на "Южен поток" не защитават българския интерес

Нямаме яснота по отношение на стратегическия интерес на България в енергийния сектор. Това заяви едно от лицата на АБВ в дискусионно студио на ТВ7 Румен Петков. Според Петков „Южен поток&am...

Иванка Петрова: Докато съм жива, ще помагам в памет на сина си


- Вие заедно с дядо Добри сте един от големите призьори на инициативата на “24 часа” “Достойните българи на годината”. Как се чувствахте на церемонията, г-жо Петрова?
- Беше много вълнуващо. Не очаквах, че тъкмо аз ще съм призьорът сред толкова много номинирани добротворци, извършили геройства, спасявали човешки живот.
- Защо да не бъдете вие? - Вие заедно с дядо Добри сте един от големите призьори на инициативата на “24 часа” “Достойните българи на годината”. Как се чувствахте на церемонията, г-жо Петрова? - Беше много вълнуващо. Не очаквах, че тъкмо аз ще съм призьорът сред толкова много номинирани добротворци, извършили геройства, спасявали човешки живот. - Защо да не бъдете вие?

Електронното здравеопазване ще е факт до края на месеца

Предстои електронното здравеопазване да стане факт до месец май, като в момента се подготвят документите за него. Това каза по време министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на срещата с лекарите във Военномедицинска академия (ВМА).
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Предстои електронното здравеопазване да стане факт до месец май, като в момента се подготвят документите за него. Това каза по време министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на срещата с лекарите във Военномедицинска академия (ВМА). Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Литва и „Газпром” се договориха за цената на газа

/КРОСС/ Литовската компания Lietuvos dujos постигна споразумение с „ Газпром" за намаление на цената на природния газ. Това бе съобщено от премиера на страната Алгирдас Буткявичюс. "Вчера бе подписано споразумение между Lietuvos dujos и "Газпром" за нова цена на природния газ , което ще действа в рамките на срока на договора, т.е. до 31 декември 2015 година. Новата цена влиза в сила от 1 юли", каза Буткявичюс пред репортери. Премиерът не уточни с колко ще се понижи цената на газа, но каза, че тя ще бъде конкурентна в сравнение с тази в съседните страни.Информацията бе разпространена и от Lietuvos dujos. От компанията обаче също не посочват с колко точно ще поевтинее синьото гориво. Единственото, което става ясно обаче, е, че преговорите с „Газпром" са били „дълги и сложни". По-рано литовски медии, позовавайки се на неофициални източници съобщиха, че намалението може да бъде до 20%. Това означава, че е възможно цената да падне до 370 долара за 1000 кубически метра.

Задържаха двама при опит за кражба от магазин за хранителни стоки във Варна

На 6 май е получен сигнал за извършен опит за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. "Неофит Рилски" в гр. Варна, чрез опит за взломяване входната врата на обекта, съобщиха от полицията за Moreto.net. След проведени оперативно – издирвателни дейности са установени и задържани за срок от 24 часа извършителите: Г.

ЕС е длъжен да говори със силен глас за Украйна

Плевнелиев: Случилото се в Крим е неприемливо


Пакистан успешно изстреля нова балистична ракета

Оръжието може да доставя ядрени бойни глави на 300 километра

Световната банка смята, че мерките срещу търговските вериги ще навредят на пазара

Моделът за борба с нелоялните търговски практики в България чрез промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и въвеждане на понятието "значителна пазарна сила” е рисков и може да навреди на българския пазар. Този извод прави доклад на Световната банка по повод внесените от депутатите от БСП Корнелия Нинова и Румен Гечев законови поправки, които би трябвало да ограничат лошите практики в търговските вериги у нас, но бизнесът смята, че ще доведат до вдигане на цените на стоките и всъщност ще навредят на потребителите.   Общите изводи в доклада, изготвен по поръчка на българското правителство, са, че предложените законови поправки може да доведат до несигурност на пазара и да претоваряг Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да е вреден, а не градивен.   Според експертите на банката въвеждането на понятието "значителна пазарна сила” е не само уникален подход в Европа, но е и много вероятно значително да затрудни КЗК от гледна точка на капацитет и ресурси. В доклада се посочва, че "изместването на фокуса на органа по защита на конкуренцията от антитръстовите му функции може да даде обратен резултат”.   Въз основа на анализа експертите на Световната банка предлагат шест варианта за борба с нелоялните търговски практики, които са "по-уместни” от предлаганите от Нинова и Гечев мерки. Сред тях са използването на търговското законодателство и съда, британският модел с Кодекс за поведение и приемане на национално законодателство в съответствие с разглежданите правила на ниво Европейски съюз относно нелоялни търговски практики.   Според доклада "използването на търговските съдилища за справяне с нелоялни търговски практики е най-приложим и ефективен вариант за България.” В анализа се казва „...търговското право е предназначено точно за спорове между страни по нарушаване на договор или непочтени търговски взаимоотношения. За сравнение, конкурентната политика е насочена преди всичко към мерки спрямо поведения, които влияят на целия пазар – а не на няколко пазарни участници....Освен това, прилагането на мерки, съгласно конкурентната политика, се основава на доказателства за нанесена вреда на потребител или на цялостното икономическо благосъстояние”.   Изводът на експертите на банката е, че "изборът да се набележат мерки в отговор на нелоялните търговски практики в рамките на конкурентната политика не е очевиден и е обвързан с рискове". "Трудно е да се подкрепят аргументи в полза на решение в рамките на конкурентната политика при положение, че не са ясни последиците на предложените защитни мерки върху благосъстоянието на потребителя”, смятат анализаторите на Световната банка   "Изводите на експертите на Световната банка до голяма степен съвпадат с нашето становище, че предложените промени в ЗЗК са рискови и могат да доведат до много негативни последици за българския пазар", коментира доклада изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той припомни, че според неговата организация поправките ще доведат до повишаване на цените на стоките за българските потребители и ще навредят силно на малките и средните български производители.

Стейси Кийблър желае щастие на Джордж Клуни

Тя е доволна, че бившият ѝ е намерил жена, за която иска да се ожени


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

- Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева получи обвинение по аферата ОПАК.
 

- Парламентарната комисия по външни работи у нас се противопоставя на налагането на санкции срещу Русия, ако те засягат гражданите на Европейския съюз. Това гласи становище на комисията, което...

Доставките на газ през Украйна могат да спрат

Има реална заплаха за прекъсване на доставките на газ през Украйна. Това заяви в Русе извънредният посланик на страната у нас Микола Балтаджи,...

Москва разшири санкциите срещу САЩ и Канада

Лукашевич поясни днес, че Москва не налага санкции на толкова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване