Части от столицата ще останат на сухо утре

"Софийска вода" ще извръшва ремонтни дейности


Дни на австрийската култура и изкуство в Бургас се откриват на 13 май

С театралната постановка на ГПНЕ „Гьоте” – „Училище – твоето бъдеще!” от Алекса Тисмайер, на 13 май ще бъдат официално открити Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас. Те се организират от Община Бургас, посолството на Австрия в България и Сдружение „Приятели на Австрия в Бургас“.

Бургаската публика ще има удоволствието на 14 май да се наслади на формацията „eXtracello“. Репертоарът на забележителните музиканти включва произведения от Ренесанса, през класиката до джаз поп и рок.

На третия ден /15 май/, посветен на австрийската култура и изкуство, в Бургас ще бъде представен австрийският игрален филм „ШЪРЛИ: ПРЕДСТАВА ЗА РЕАЛНОСТ” на режисъора Густав Дойч. В лентата оживяват 13 картини на Едуард Хопър, които „разказват“ моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли.

Проф. Владко Мурдаров ще представи книгата „Младост между две войни” на Фердинанд Брукнер на 16 май.

Възпитаниците на НУМСИ „Проф. П. ВЛАДИГЕРОВ” ще представят на публиката „Виенска приказка” – концерт – спектакъл с музиката на великите майстори на класицизма на 17 май.

Друг акцент в програмата на дните са „Деветте музи на изкуствата“ на 18 май. В този амбициозен проект, в който се преплитат слово, танц и музика, участват проф. Хикмет Мехмедов, Пепа Седларска, Калина Телянова, Недко Георгиев, Мария Цветкова и Благовеста Рядкова.

На 20 май любителите на театралното изкуство ще имат възможност да се насладят на представлението на Петер Турини „Най-сетне край”.

Вечер, посветена на австрийската литература, са подготвили студио „Митични птици” при НЧ „Любен Каравилов 1940” на 21 май. Ще бъдат представени световните австрийски писатели Елиас Канети, Стефан Цвайг, Томас Бернхард, Елфриде Йелинек.

Финалът в програмата ще е концертът на Симфоничния оркестър на Държавна опера Бургас, с диригент Иван Кожухаров и солист: Йерица Стекласа – сопран /Австрия/, на 22 май.

 

Понижения за индексите при слаб оборот*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 5/21, а при 8 позиции няма промяна


Още един район остана без вода днес

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария се налага спиране на водоподаването в следните райони: -ж.к.Победа до 18 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - висока зона на кв.

Украйна готова за разговори с изтока, но не с "терористи"

Киев чака доказателства за изтегляне на руските войски от границата


Загиналият пешеходец, блъснат от 44 г. помориец, бил руски турист

В резултат на полицейските действия по установяване самоличността на загиналия при катастрофата, осъществена на 03.05.т.г. около 22.52 ч. на пътя Варна – Бургас, в района до магазин «Верона» в близост до разклона за с. Тънково, когато през тъмната част на денонощието и намалена видимост, лек автомобил «Дачия Лоджи», със софийска регистрация, управляван от 44 -годишния  В.М. от Поморие блъска пешеходец, силно миришещ на алкохол, е констатирано, че това е руският турист В.М., 44 -годишен от Москва, отседнал в Слънчев бряг, като самостоятелно почиващ. Трупът на В.М. е откаран в катедра «Съдебна медицина» към МБАЛ – Бургас за аутопсия.

Къща изгоря при пожар в село Винарско

Къщата и обзавеждането са изгорели напълно


Бащата на убитата Джейда: Полицаите ме задържаха и казаха „Ти знаеш, виновен си“!


Орхан, бащата на зверски убитата Джейда от Джебел, научил в ареста, че бившата му съпруга и 7-годишното му дете са заклани. Той попитал полицаите защо му слагат белезници. Получил отговор „Ти знаеш защо, виновен си! Орхан, бащата на зверски убитата Джейда от Джебел, научил в ареста, че бившата му съпруга и 7-годишното му дете са заклани. Той попитал полицаите защо му слагат белезници. Получил отговор „Ти знаеш защо, виновен си!". В съботният следобед, на 26 април, когато в апартамент в Джебел бяха открити труповете на 24-годишната Джейлян и 7-годишната

Венизелос и Вигенин обсъдиха ситуацията в Украйна и отношенията между Гърция и България


Необходимо е провеждането на нова среща в Женева между САЩ, Европейския съюз, Русия и Украйна за разработване на платформа, която да обедини всички политически, социални и национални сили и всички региони на Украйна. Това заяви гръцкият министър на външните работи Евангелос Венизелос след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, предаде БТА.

Според външния министър на Гърция, която председателства Съвета на ЕС, е абсолютно необходимо стабилизирането на ситуацията в...

МОН показва червен картон на Пернишкия университет като отказва дипломи

Европейският политехнически университет (ЕПУ) в Перник, станал известен като П.У.Т.К.А. (Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура), е на път да остане без право да издава легитимни дипломи. По време на управлението на ГЕРБ Народното събрание разреши създаването на университета въпреки известна съпротива от академичните среди, които твърдяха, че още едно висше училище ще дойде прекалено много на България. Въпреки това парламентът даде благословията си и вузът...

Продължава

Миро: Нана има своя характер

"Често спори по време на тренировки по някои въпроси. В крайна сметка обаче ми се доверява, за което ѝ благодаря", казва танцьорът Миро за звездната си партньорка Нана

Разкриха специална Lada Kalina Cross

Модификацията е разработена без участието на АвтоВАЗ


Гърция ще изплаща пенсиите на българи

Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите с трудов стаж в южната ни съседка. Това заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос, след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ.
Между нас няма политически различия, а само технически и социални проблеми, заяви министър Вигенин след срещата. Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите с трудов стаж в южната ни съседка. Това заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос, след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ. Между нас няма политически различия, а само технически и социални проблеми, заяви министър Вигенин след срещата.

Здравният министър обеща видимо подобрение на спешната помощ до година

Модернизацията на спешната  вече е започнала и до края на годината ще се видят първите резултати в центровете за спешна медицинска помощ и отделенията, обяви в четвъртък здравният министър Таня Андреева. ”Ще бъдат изградени поне два-три национални болнични комплекса с оборудване и организация на работа като ”Пирогов”, така че до една година ще имаме реален резултат и хората ще го усетят”, заяви тя пред Нова телевизия. Според нея  основните проблеми в спешната помощ са условията на труд и заплащането. ”Увеличението на заплатите в сектора е факт от началото на тази година, като то ще продължи. В рамките на бюджета, с който разполага Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите, поне по 10% всяка година”, каза Андреева.   Според нея се спекулира с дефицита на медицински кадри в страната и непрекъснатия отлив на специалисти в чужбина. ”В България работят 29 000 лекари. На глава на населението ние отговаряме на европейските стандарти. Дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено”, посочи Андреева.

Пламен Борисов: "Правителството на Орешарски доказа, че е негодно да управлява"

“Трябва ясно и категорично да покажем, че макар и да е поставена в опозиция, ПП ГЕРБ продължава да е най-голямата политическа сила в България. Първата възможност е на 25 май – изборите за депутати за Европейския парламент”, заяви кандидатът за евродепутат Пламен Борисов по време на среща с членовете на клуба на ПП ГЕРБ в Драгичево.

Той допълни, че ако ГЕРБ спечели най-много мандати в европарламента, следващата крачка е предсрочни парламентарни...

Продължава

Миков за кворума: Не е сватба, да се каним

Към 9:04 часа заседанието на Народното събрание стартира, след като бе събран кворум от 122-ма регистрирали се депутати.

Жълти и сини диаманти отиват на търг в Женева

Цветните диаманти са много търсени, защото са изключително редки


Гърция обеща да изплаща пенсиите на българи

Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите с трудов стаж в южната ни съседка. Това заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос, след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ.
Между нас няма политически различия, а само технически и социални проблеми, заяви министър Вигенин след срещата. Гърция има политическа воля да изплати пенсиите на българите с трудов стаж в южната ни съседка. Това заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос, след среща с българския си колега Кристиан Вигенин в Солун, съобщи БНТ. Между нас няма политически различия, а само технически и социални проблеми, заяви министър Вигенин след срещата.

Младежи стават министри от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

24 младежи от страните от Черноморския басейн ще се срещнат в Златни пясъци от днес - 8 май до 10 май, за да обсъдят младежките политики на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и да приемат резолюция на Съвета на министрите с препоръки за координирани действия.

Министър Андреева: В Спешна помощ условията са ужасни

„Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ „Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ". Това заяви пред Нова телевизия ресорният министър Таня Андреева след сигнал на зрители за осемчасово чакане пред спешен кабинет в Пловдив. "Всичко, което показвате и за което сигнализират гражданите,

В Спешна помощ условията са ужасни, призна министър Андреева

„Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ". Това заяви пред Нова телевизия ресорният министър Таня Андреева след сигнал на зрители за осемчасово чакане пред спешен кабинет в Пловдив.
"Всичко, което показвате и за което сигнализират гражданите, „Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ". Това заяви пред Нова телевизия ресорният министър Таня Андреева след сигнал на зрители за осемчасово чакане пред спешен кабинет в Пловдив. "Всичко, което показвате и за което сигнализират гражданите,

Руснак протестира, че химнът на Думата бил като този на Германия


Жителят на Новгород Роман Яковлев поиска от руската прокуратура да потърси отговорност от автора на песента "Избраник на Русия", която е официалният химн на Държавната дума - долната камара на парламента.

Според него тя била обидна да ветераните на Великата отечествена война, тъй като мелодията й силно напомняла на "Песен на германците" - химнът на Германия от десетилетия, от който след поражението през 1945г. само е премахната част от текста.

За Яковлев обидата се състои...

НКЖИ: Възстановено е движението на влаковете между Белово и Септември

Екипи от служители на НКЖИ незабавно започнаха работа по разчистване на жп линията и възстановяване на съоръженията след тежкия инцидент в Септември, съобщиха от компанията.

Местните власти на о. Корсика забраниха чужденци да купуват имоти

Корсиканският парламент се опитва да се пребори с високите цени на имотите


ЦСКА се разбра с "Лех" за 150 хил. евро от трансфера на Тонев


ЦСКА ще получи около 150 хиляди евро от "Лех" (Познан) по трансфера на Александър Тонев в "Астън вила", съобщи вестник "Меридиан мач".

До края на лятото сумата трябва да бъде преведена на траншове по актуалните сметки на червените.

Юристите на "армейския" клуб са се срещнали с представители на "Лех" в Лондон, заради неразбирателството с превода на първите 40 хил. евро от продажбата на Тонев.

Те постъпиха по сметките на фирма на предишния собственик на ЦСКА...

Московчанин загина на пътя Варна-Бургас

Туристът, отседнал в Слънчев бряг, е блъснат от кола


Възстановено е движението по жп линията София–Пловдив след катастрофата между влак и ТИР


Възстановено е движението по жп линията София–Пловдив, след като в сряда тежкотоварен камион се блъсна на жп прелез в пътнически влак, пътуващ по линията София - Пловдив, край град Септември, съобщи "Нова телевизия".

Критично е състоянието на двама от шестимата пострадали, които бяха настанени в болницата в Пазарджик, съобщиха дежурните лекари.

С опасност за живота е 62-годишна жена от пазарджишкото село Ковачево. Тя е пътувала във влака заедно със сестра си. Жената е с...

Експерти от НАТО оглеждат енергийни обекти в Украйна

Експерти от Северноатлантическия алианс са инспектирали украински АЕЦ, газопроводи, ВЕЦ и други важни обекти от енергийната инфраструктура на страната, съобщи в телефонно интервю за агенция Ройтерс представителят на Украйна в НАТО Игор Долгов.

Страхлива индексация на статуквото

Традиционно през април правителството одобрява три стратегически документа, представящи прогнози и намерения за икономическата и бюджетната политика за идните поне 3 години. Става въпрос за Средносрочната фискална рамка 2015-2017 (т.е. де факто проектобюджет за 3 години напред), Националната програма за реформи в изпълнение Традиционно през април правителството одобрява три стратегически документа, представящи прогнози и намерения за икономическата и бюджетната политика за идните поне 3 години. Става въпрос за Средносрочната фискална рамка 2015-2017 (т.е. де факто проектобюджет за 3 години напред), Националната програма за реформи в изпълнение

Арест за мъж, превозвал 42 кг тютюн без бандерол

Стоката е открита при проверка на лек автомобил в Попово


Руски търговци изкупуват българските череши

Наблюдава се огромен интерес към българските череши от руските супермаркети. За доставка на плодовете за Москва ще преговарят търговски от Русия и...

"Лудогорец" е шампион за трета поредна година

Отборът на "Лудогорец" постигна невероятен успех. "Орлите" се наложиха с 1:0 над "Локомотив" (Пловдив) и по този начин си гарантираха първото място в тазгодишния шампионат. Това е третата поредна титла за разградчани.

САЩ изкупува украинския дълг

/КРОСС/ Един от най-големите инвестиционни фондове на САЩ – Franklin Templeton Investments продължава да изкупува дълговете на Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официалните отчети на фонда.За първите три месеца от годината американците са увеличили своя портфейл от дългови книжа на страната с 62 млн. долара и вече притежават украински дълг за 7.6 млрд. долара. По този начин Franklin Templeton Investments вече е собственик на около 43% от целия държавен дълг на Украйна. Фондът е известен сред инвеститорите със своята стратегия, основаваща се на покупка на дългови книжа на проблемни държави. Начело на фонда стои Майкъл Хайзенстеп, известен с прозвището си „ инвеститор срещу тълпите”. Именно той бе в основата на закупуването на над 10% от държавния дълг на Ирландия за около 6 милиарда долара в разгара на икономическата криза, с което допринесе за стабилизирането на тази страна и в края на краищата прибра солидна печалба от операцията. Същата стратегия, приложена към Южна Корея и Унгария, донесе на инвестициите на фонда печалба от близо 16% за 2012 година. Franklin Templeton Investments започна да изкупува украинския дълг още от есента на миналата година, веднага след началото на политическата криза в страната. Влошаването на ситуацията около страната и буксуването на украинската икономика не повлияха на покупките на фонда и той продължава да купува държавния дълг

Служител на НСО от "Постова охрана" се самоуби

Служител на НСО се е самоубил с личното си оръжие снощи към 21 ч.

Пътят на коприната - исторически събития, пламенни емоции и епични приключения

1260 година. Рицар тамплиер с тайнствено тъмно минало, фанатичен монах доминиканец, екзотична дъщеря на татарски хан и много исторически личности оживяват в напрегнато пътуване по Пътя на коприната. З...

Парти за разглезени самотници - разкази за възрастни или поне за онези, които ги е грижа за бъдещето

Представете си как един ден се събуждате и забелязвате, че край вас няма животни. Историите в Парти за разглезени самотници са разказани от името на последните животни, обитатели на нашия безумен свят...

Вияш-Боаш: Хълк няма да се пази за Мондиала

След като участието му на световното първенство е сигурно, нападателят на Бразилия Хълк може да играе пестеливо в оставащите мачове на своя клуб Зенит. Това заподозряха журналистите от "Спорт Екс...

Близка до Фидосова фирма, която ремонтираше парламента, на практика фалира

Фирма "Моском - Ко" ООД, която е близка до бившия депутат на ГЕРБ Искра Фидосова и която спечели през 2009 година обществена поръчка за смяна на дограмата на парламента, е фалирала. Според ...

Бюлетина за евровота с повишена трудност

Екип на "Здравей, България" провери могат ли да прочетат в квартал "Христо Ботев" какво пише на бюлетината

Мерджанов и Ципов се дърлиха по новия закон за МВР

Омръзна ми да изобличавам лъжите на хората от ГЕРБ около приемането на новия Закон на МВР. Това каза в студиото на bTV депутатът от БСП по повод твърдението на Красимир Ципов, че няма предвидени средства в бюджета за извънредния труд на служителите на ведомството по време на протестите в София.

Това да не е сватба, че да каним депутатите от ГЕРБ в зала, отсече Миков

Депутатите събраха кворум навреме за първи път от няколко дни

Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

За това допринася не само конфликтът в Украйна, но и започналото преди него влошаване на икономическата ситуация в страната


Световен протест на служителите в заведения за бързо хранене

Служителите в заведенията за бързо хранене по целия свят ще организират световен протест на 15 май, за да настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, съобщиха световните агенции. Работещите в заведения за бързо хранене са се договорили да започнат протестното си движение със стачка в 150 американски града и с протестни действия в 33 страни по света, сред които Япония, Бразилия, Мароко и Италия. Протестът ще обхване шест континента.  В Съединените щати служителите на заведенията за бързо хранене искат заплата от 15 долара на час, което е двойно повече от минималната федерална заплата. Протестът се организира от международен съюз, обединяващ 396 синдиката в 126 страни и 12 милиона  служители.

Смекчаването на позицията на Кремъл изпрати рублата на 3-месечен връх

Изразената от Путин готовност за диалог със Запада повиши и руския индекс MICEX до близо едномесечен максимум


Студенти събират средства за деца от дом „Княгиня Надежда” във Варна

Група студенти от Икономически университет - Варна организират благотворителна кампания. Средствата събрани от нея ще бъдат предоставени на ДДЛРГ „Княгиня Надежда” – гр. Варна. Във Фейсбук страницата на кампанията (Надежда за деца в сянка) има публикуван списък с нещата необходими на децата за едно нормално ежедневие.

Над 1 тон тютюн е иззет в Кюстендилско

Нелегален тютюн е иззет при още две проверки в Пловдивско


Лекият суров петрол се търгува близо до едноседмичен връх

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгува близо до едноседмичен ценови връх на фона на спекулациите, че запасите от суровината се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване