Русия смята, че НАТО няма достатъчно средства за прехвърляне на войски в Източна Европа

/КРОСС/ Източник от руското отбранително министерство е заявил пред медиите, че във ведомството не са склонни да драматизират ситуацията с възможното прехвърляне на войски на НАТО в Източна Европа, предаде „Интерфакс". „Поддържането на постоянен контингент в Източна Европа е съпроводено със значителни финансови разходи и ние смятаме, че те не са по силите на бюджета на Алианса", е казал източникът. В резултат на повишеното напрежение между Русия и Украйна НАТО ще трябва да обмисли да разположи за постоянно свои войски в Източна Европа, заяви вчера главнокомандващият силите на Алианса в Европа ген. Филип Брийдлав, цитиран от Reuters. НАТО организира няколко краткосрочни ротации на военни част и екипировка в Източна Европа, но те ще приключат в края на годината. На пресконференция в канадската столица Отава ген. Брийдлав заяви, че според него ще се наложи да се обмисли разполагането на военни сили за постоянно. Предстои това да бъде обсъдено от лидерите на страните от пакта, добави той.  

КНДР: Ядрени опити и ракетни изпитания – всяка година

 Пхенян ще извършва ежегодно ядрени опити и ракетни изпитания в отговор на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, заяви заместник-посланикът на Северна Корея в ООН И Дон-ил, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„Ядрените ни опити и ракетните ни изпитания ще бъдат ежегодни, защото с такава честота се извършват и военните маневри с участието на САЩ и на Южна Корея, които наричат тези маневри „планови“. 

Така и нашите опити ще бъдат „планови“, посочи севернокорейският представител за заседание на Съвета за сигурност на ООН. 

Запитан дали Пхенян подготвя поредно ядрено изпитание, И Дон-ил каза: „Сами ще разберете!“

Изказването на севернокорейския представител обаче беше прекъснато на 15-ата минута от 40 полагащи се от представителя на делегацията на Южна Корея, председателстваща заседанията на Съвета за сигурност през май. 

Това породи протестите на севернокорейския дипломат, но думата не му беше дадена отново.

Лудогорец шампион на България за трети пореден път

Лудогорец е новият стар шампион на България, след като вчера разградчани взеха нужната им точка, за да поставят поредния рекорд в родния футбол.  За трета поредна година тимът на Кирил Домусчиев доминира над всички останали български отбори и грабна победата.  Титлата дойде, след като Лудогорец победи с минималното 1:0 Локомотив Пловдив, с което си осигури купата два кръга преди края на сезона в "А" група.  Третата година на върха е и най-успешна за тима на Лудогорец. Разградчани успяха да достигнат до 1/8 финал на Лига Европа, където за жалост отпаднаха от отбора на Валенсия.  След седмица отбора от Разград ще има шанс да спечели и купата на България във финалната среща срещу Ботев Пловдив. В края на вчерашния двубой лудогорци заслужено празнуваха на терена  заедно с ръководството и феновете. На 18 май официално ще бъде връчена и шампионската титла на отбора. 

Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена

От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента


НКЖИ: Състоянието на жп линиите се проверява ежедневно

/КРОСС/Ежедневно се правят обходи за проверка на състоянието на железния път и съоръженията към него, увери инж. Златин Крумов, зам.-генерален директор на НКЖИ. Повод за коментара му бе зрителски сигнал до Нова ТВ за опасно разхлабени болтове на релсите в участък от жп линията между гара Клисура и гара Стряма. „Още вчера изпратихме наш екип, който провери на място и установи проблема веднага. Не е допустимо при нас да се появяват такива дефекти", каза още Крумов и добави, че моментално и двата проблемни крепежа са подменени. Според специалистите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" дефектът е възникнал вероятно през почивните дни, въпреки че и тогава служителите на НКЖИ правят обходи.

Служител на НСО се е самоубил

 Служител на Националната служба за охрана (НСО) се е самоубил с личното си оръжие, информира БНР

Мъжът, чиято самоличност за момента не се разкрива, е посегнал на живота си около 21 ч. в столичния квартал „Белите брези“. 

Самоубилият се е около 30-годишен.

Тялото му е открито на улица „Нишава“, където се предполага, че е домът му. 

Без полицаи с "паяците" в София от 1 юни

Контролът по паркирането ще се поеме от пеши и мобилни блюстители на реда, подчинени на общината, които ще бъдат викани по сигнал

11 общини около София искат достъп до столичното метро

Кметовете им настояват близо до метрокръговете в "Люлин" и "Младост" да бъдат изградени паркинги, които да поемат пътникопотока от провинцията


15 май: Световен протест на служителите във веригите за бързо хранене

 Служителите в заведенията за бързо хранене по целия свят ще организират световен протест на 15 май, за да настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде Франс прес, като се позова на представители на протестното движение от Ню Йорк. 

Служителите на заведенията от типа на „Макдоналдс“, „Бъргър Кинг“, Кей Еф Си и „Уендис“ са се договорили да започнат протестното си движение на 15 май със стачка в 150 американски града и с протестни действия в 33 страни по света, сред които Япония, Бразилия, Мароко и Италия. 

Протестът ще обхване шест континента. 

В САЩ служителите на заведенията за бързо хранене искат заплата от 15 долара на час,

което е двойно повече от минималната федерална заплата от 7,25 долара на час, която сега се дава в много вериги от заведения за бързо хранене. 

Около 200 служители на заведения за бързо хранене започнаха за първи път протести в Ню Йорк през 2012 г., а след това тяхното движение се разпростря в над сто американски града. 

Сега протестът на служителите в сектора на бързото хранене се организира от Международния съюз на работещите в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневата промишленост и сходни браншове (UITA), обединяващ 396 синдиката в 126 страни и общо 12 млн. служители.

Иран отмени блокирането на WhatsApp в страната

Решението за блокадата на услугата е предизвикало спор между ресорната комисия и президента Хасан Рухани


Моуриньо за първи път ще завърши сезон без трофей

Португалецът неизменно печелеше поне по едно отличие от 2002/03 насам


Fiat инвестира 5 млрд. евро в Alfa Romeo

Моделната гама на компанията ще бъде разширена с осем модела


Ангел Джамбазки: Делят ни на русофили и русофоби, а трябва да сме българофили

Българското правителство няма позиция по кризата в Украйна. Това каза по време на дебат в "Дневен ред" по ТВ7 зам.-председателят на ВМРО и втори в евролистата на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Ангел Джамбазки. Той добави, че партията, която държи управленския мандат - БСП, е в шизофренична ситуация - от една страна се опитва да запази симпатизантите Българското правителство няма позиция по кризата в Украйна. Това каза по време на дебат в "Дневен ред" по ТВ7 зам.-председателят на ВМРО и втори в евролистата на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Ангел Джамбазки. Той добави, че партията, която държи управленския мандат - БСП, е в шизофренична ситуация - от една страна се опитва да запази симпатизантите

Спретнаха втора дисциплинарка на прокурор Костов

Второ предложение за наказание на шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов ще внесе във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава в. „Монитор”, позовавайки се на източници от държавното обвинение. Очаква се то да бъде за оказване на натиск от страна на Костов над негови подчинени.

15 май: Световен „фаст фуд“ протест

Протестът ще обедини служителите в заведения за бързо хранене на шест континента; работниците искат за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Бразилските полицаи стачкуват, заплашват с нов протест по време на световното по футбол


Тридесет и седем дни преди началото на Световното първенство по футбол федералната бразилска полиция организира 24-часова стачка, предадоха световните агенции.

Полицаите настояват по-високи заплати и по-добри условия на труд и заплашват да повторят стачката си по време на самия световен футболен шампионат.

Полицаите в Бразилия получават от 7500 до 12 800 реала брутна заплата /2400-4100 евро/ в зависимост от стажа.

Според полицията тези пари не стигат и ежегодно...

Страхът на българската граница

 В края на месец април правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" публикува доклад за отношението към бежанците в България, от който става ясно, че българските граничари са задържали хора на българска територия и незабавно са ги връщали в Турция без необходимите процедури и без възможност да подадат молби за убежище, често чрез използването на прекомерна сила. В документа се твърди, че някои от случаите са направо брутални. С подобни твърдения излезе по-рано и организацията "Бордър Мониторинг". В отговор на тежките обвинения българският министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев изтъкна преди няколко дни следното: "Няма случаи на насилие над нелегални имигранти, напротив – граничните полицаи често спасяват човешки живот. Не сме получили нито една забележка от "Фронтекс" за цялостна работа, включително за евентуално упражнено насилие спрямо задържаните на границата нелегални имигранти". Според Йовчев, обвиненията са "тежки лъжи и клевети срещу България". Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пък обяви, че правозащитниците по "нагъл, циничен и лъжлив начин заблуждават общественото мнение". Дали обаче това е истината?

 

Красимир Кънев

 

Неудобните свидетели

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев не вярва на нито една дума на вътрешния министър Йовчев. "По време на нашите проверки в приемните центрове задържаните също казваха, че са били бити. Нещо повече, някои от тях са били изтезавани с електрошокове", подчертава Кънев. Според него "тактиката" на "силово изблъскване" на търсещите убежище в България бежанци е факт. Тя е описана от множество свидетели в България и Турция. А според доклада на "Хюман Райтс Уоч", нейни жертви са станали поне 500 чужденци. Кънев разяснява, че тя включва насилствено натоварване на заловените на браздата мъже, жени и деца в превозни средства и изблъскването им на турска територия. "То е съпроводено от стрелба във въздуха и побоища предимно над мъжете, но има и случаи на пребити жени", посочва Кънев.

"Това, че българската полиция бие българите е доказано отдавна. По време на неотдавнашна анкета на Българския хелзинкски комитет в затворите например стана ясно, че между 20 и 30 на сто от затворниците са били бити по време на задържането си. Около тези хора често е имало роднини, а понякога и адвокати. Щом полицаите не се смущават да бият дори когато е възможно да се намерят много свидетели срещу тях, то какво остава за затънтените места на границата, където на практика е възможно всичко?!", пита Кънев. Според него, свидетелствата за побоите над бежанците звучат съвсем правдоподобно. Той обяснява, че те описват едни и същи силови прийоми за контрол и изтезания, независимо че са събирани от хора, идващи от съвсем различни държави (Сирия, Афганистан, Алжир или Мароко), и които са били настанени в отдалечени един от друг български лагери – от Елхово и Любимец на турската граница до пернишкото село Ковачевци.

Красимир Кънев разказва, че по време на инспекциите на Българския хелзинкски комитет в местата за настаняване на кандидатите за убежище на българо-турската граница експертите са се натъкнали на истински римейк на ужасилите света преди четири десетилетия "стадиони на Пиночет" – превърнатите в затвори от режима на чилийския диктатор спортни съоръжения. В една зала за баскетбол в Елхово например в малки килии с решетки са били събрани над 500 мъже, жени и деца. "Сега тази зала е празна, защото хората са преместени, а нови попълнения от търсещи закрила в България бежанци вече няма заради прилаганото на границата "силово изблъскване" на нуждаещите се от хуманитарна подкрепа хора", посочва Красимир Кънев.

Той уточнява, че заловените на българската граница нелегални имигранти нямат статут на бежанци в Турция, тъй като Анкара признава за бежанци само хора, бягащи от Европа. "Първата възможност на бягащите от Сирия или Афганистан хора да получат бежански статут е налична на границата на Европейския съюз с Турция. По силата на Дъблинските споразумения, България има задължението да приема и настанява бежанците, преминаващи границата ѝ. Вместо това, в редица случаи към тези хора се прилага насилие с цел да бъдат върнати обратно в Турция. По този начин се уврежда международният имидж на България или поне това, което е останало от него", изтъква председателят на Българския хелзинкски комитет.

 

Според БХК, България е получила доста по-високи помощи за бежанците в сравнение със страни като Турция, Ливан и Йордания, които са по-тежко засегнати от бежанския проблем

 

Къде отиват парите за бежанците?

Само през последните шест месеца за настаняване и изхранване на бежанците на българска територия София е получила 3.6 милиона евро от Европейската комисия, 2.4 милиона евро от Европейския бежански фонд, 1 милион евро от чешкото правителство и 50 хиляди евро от Словакия. Отделно Върховният комисариат на ООН за бежанците е превел на България 3.6 милиона долара само за изхранване на търсещите убежище в страната. По изчисления на Българския хелзинкски комитет, България получава значително по-голяма помощ за 13-те хиляди хора на нейна територия със статут на бежанци и на кандидати за убежище в сравнение с доста по-тежко засегнатите от бежанската вълна съседи на Сирия – Турция, Ливан и Йордания. "Петмилионният Ливан например не е по-богат от България, но там убежище са намерили поне 1.5 милиона сирийци. В Ливан обаче не хленчат по този повод", подчертава Красимир Кънев, който наскоро е бил на посещение в тази страна.

Награждават изявилите се доброволци и деятели на БЧК-Варна

8 май е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Българският Червен кръст е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което преди няколко месеца чества 150 години хуманитарна дейност на местно и глобално ниво.

Ангел Джамбазки: Делят ни на русофили и русофоби, а трябва да сме българофили

Българското правителство няма позиция по кризата в Украйна. Това каза по време на дебат в Българското правителство няма позиция по кризата в Украйна. Това каза по време на дебат в "Дневен ред" по ТВ7 зам.-председателят на ВМРО и втори в евролистата на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Ангел Джамбазки. Той добави, че партията, която държи управленския мандат - БСП, е в шизофренична ситуация - от една страна се опитва да запази симпатизантите

Стари трикове


Политическата ситуация уж е нова, а в кампанията за евроизборите виждаме предимно стари трикове. Основните политически играчи се движат в обичайния си стилов и концептуален диапазон – бодро каканижене, редуващо се със страховити погледи изпод вежди към въображаемия противник. Тук-там се появява нещо екстравагантно, което при по-внимателно вглеждане се оказва обаче претоплена манджа.

Например г-н Андрей Райчев, който се беше зарекъл да не прави политически коментари, в предаването...

Какво трябва да направи НАТО

 Украинската криза ще принуди НАТО да преосмисли собствената си стратегия. Досега Алиансът залагаше на т.нар. оперативна армия, която може да оперира и извън територията на страните-членки, например в Афганистан. Тази стратегия даде отражение и върху решенията за въоръжаване и оборудване на европейските въоръжени сили. Те съкратиха числения състав на армиите, но пък създадоха мобилни военни части, които бързо могат да бъдат изпратени в отдалечени точки по света. В хода на това преструктуриране германската армия например намали значително броя на танковете и артилерията и отмени задължителната военна повинност. Същевременно обаче увеличи логистичните и транспортните си капацитети. Дали това не беше прибързан ход?

Изведнъж отново се разпали дискусия за евентуална руска заплаха или дори атака по източния фланг на НАТО. Сценарий, който дълго време бе позабравен. Вярно, че основната задача на Алианса е защитата на страните-членки от евентуални нападения, но досега сякаш подобен вариант не бе вземан насериозно. НАТО винаги се е стремяло към възможно партньорско отношение с Русия. Днес обаче вече знаем, че за съжаление това партньорство не функционира.
"Сплашването" отново излиза на мода
От края на Студената война насам руското ръководство винаги е смятало НАТО за антируски съюз. Това отношение не се е променило и до днес. Сега натовските държави ще трябва да се заемат интензивно със защитата от евентуални руски атаки. Броенето на танкове и оръдия беше излязло от мода. Но ето, че от няколко седмици насам генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отново заговори за "сплашване" на руските войски, както и за "способността и непреклонната воля на НАТО да защитава източните си съюзници" от евентуални нападения, разбирай балтийските държави, Полша и Румъния.

След войната в Грузия натовските стратези редовно обмислят подобни сценарии, но никой не поставяше политически акцент върху тях. САЩ също изтеглиха голяма част от войските си в Европа, докато Русия реформира и преоборудва своите конвенционални и ядрени въоръжени сили. Според главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, Русия е разположила танкова бригада по западната си граница, която може бързо да превърне военните си учения в реални бойни действия. Подобно е и мнението на Международния институт за стратегически изследвания. В момента обаче НАТО няма как да отговори на този руски ход. За тази цел бойните единици първо трябва да бъдат предислоцирани от САЩ и Западна Европа на Изток.

Досега всички вярваха, че вече няма пряка военна заплаха от страна на Русия. Ситуацията обаче се промени коренно. Най-късно на срещата на върха на НАТО през септември Алиансът трябва да даде отговор на промененото положение. Плановете за отбрана трябва да бъдат преработени бързо.

По време на визитата си в Брюксел през март, американският президент Обама вече зададе насоката: европейците трябва да увеличат разходите си за отбрана. Русия все пак е увеличила военния си бюджет с почти една трета, докато европейците години наред съкращават своите. Впрочем след войните в Ирак и Афганистан САЩ също се опитват да пестят, но въпреки това американският военен бюджет е десет пъти по-голям от руския. Всъщност политиците в Европа се радваха, че по време на финансовата криза можаха драстично да съкратят военните разходи. Европейските граждани обаче трябва да знаят, че това ще излезе скъпо и ще натоварва държавните бюджети през следващите години.

А ядрените оръжия?

В контекста на новата ситуация, възникнала от украинската криза, НАТО няма как да се осланя само на конвенционалните оръжия. Към тактиката на "възпиране" спадат и ядрените оръжия. Русия е ядрена сила и както и преди възприема ядрената сила САЩ като основен противник в многополюсния свят. Русия модернизира ядрения си арсенал и дори разположи ядрени ракети в ексклава Калининград на границата с Полша и Литва. В началото на годината Русия изпробва в Европа и крилати ракети, които могат да носят и ядрени бойни глави. А това е нарушение на договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Алиансът все още не е отговорил на предизвикателството.

В замяна на това НАТО се опитва да модернизира малкото останали в Европа ядрени бойни глави. Алиансът работи и върху създаването на противоракетен щит над Европа, който първоначално трябваше да предпазва южната периферия от нападения от Иран или други страни. Противно на първоначалното планиране, противоракетният щит ще трябва сега да гарантира защита и от руски оръжия. НАТО трябва да проведе стратегическа дискусия и да разработи нова отбранителна концепция. Предизвиканата от Русия криза в Украйна го принуждава към такъв ход. Алиансът трябва да реагира, ако не иска да загуби доверието.

Впрочем, вчера (06.05.) главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав обяви, че Алиансът ще трябва да обмисли постоянно разполагане на войски в Източна Европа заради повишеното напрежение в региона.

Турция строи нова стена по сирийската граница

/КРОСС/ Турция е започнала да строи нова стена по отсечка от югоизточната си граница със Сирия, в опит да се бори срещу контрабандата, нелегалната миграция и заплахата от бойците на „Ал Кайда" в редиците на сирийските бунтовници, съобщава Reuters. Бетонни плочи са изникнали през последните дни по протежение на малко повече от километър по хълмовете на провинция Хатай - ивица земя, смятана от Дамаск за отнета й след Първата световна война територия, осеяна със селца, където процъфтява търговията през граница на всякакви стоки - от горива до цигари.От началото на продължаващата вече три години гражданска война в Сирия Турция поддържа политика на отворени граници със своята съседка и неведнъж е обещавала да не променя това. По този начин тя осигурява снабдителен път за сирийските бунтовници и път за спасение на бежанците. Тази политика обаче си има своята цена - процъфтяване на контрабандата и растящ брой сирийци, които, принудени от войната да търсят разнообразни начини за препитание, сноват през границата извън официалните гранични пунктове. Това засилва предизвикателствата за осигуряване на 900-километровата граница, а турските власти отдавна търпят критики за това, че не полагат достатъчно усилия, за да спрат влизането на чуждестранни джихадисти в Сирия, и така поставят целия регион дори под още по-голям риск

Битката за Одеса тепърва започва

 Хората в Одеса са объркани. След "черния петък" от 2 май въпросите около трагедията, която се разигра на този ден, са все още повече от отговорите. При сблъсъците между проруски и проукраински активисти загинаха около 40 души, повечето от които станаха жертва на пожара в Дома на профсъюзите. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи междувременно, че чуждестранни следователи щели да спомогнат за разкриването на обстоятелствата около тази трагедия.

Под повърхността

За разлика от източноукраинските региони Донецк и Луганск, където въоръжени проруски активисти поемат контрола над все повече градове и институции, в Одеса нещата изглеждаха дълго време спокойни. Под повърхността обаче очевидно тлеят раздиращи противоречия. Още на 1 май неизвестни лица свалиха украинския флаг от Дома на областната управа, а на негово място издигнаха знамето на региона. Малко известната проруска организация "Младо единство" пък обяви, че иска референдум, който да осигури на региона повече автономия. Лидерът на организацията - 28-годишният Антон Давидченко, беше задържан от украинските тайни служби и в момента се намира в следствения арест.

И още: в средата на април беше съобщено, че проруски сили в Одеса са обявили "Народна република", по подобие на тази в Източна Украйна. Въпросната информация бе опровергана само няколко дни по-късно, а проруските активисти заявиха, че искат единствено повече автономия в рамките на Украйна. Голяма част от хората в региона очевидно се солидаризират с подобно искане. Според допитване, проведено от Киевския социологически институт, 78 на сто от хората, живеещи в региона на Одеса, са против присъединяване към Русия.

От месеци насам в Одеса се провеждат демонстрации - протестират както проруски, така и проукраински активисти. Всички тези прояви протичаха сравнително мирно, но сега положението се промени драматично - по време на изстъпленията на 2 май проруски демонстранти стреляха с пистолети, убити бяха множество проукраински активисти. В интернет вече се разпространяват заплахи за нови убийства.

В памет на загиналите на 2 май

Значението на Одеса

По всичко изглежда, че Одеса е на път да се превърне в следващото огнище на напрежение. Причините за това са от историческо, икономическо и военно естество. Да започнем с историята: Подобно на анексирания от Русия полуостров Крим, Одеса винаги е играла значима роля в руската история. Градът, основан през 1794 година по времето на Екатерина Велика, бързо се развива като търговска метрополия. В безброй руски народни песни Одеса е възпявана като "перлата на Черно море". Две трети от населението на милионния град са украинци, около 30 на сто са етнически руснаци.

Що се отнася до икономиката, Одеса е третият по полемина град в Украйна и най-важното черноморско пристанище на страната. Оттам потеглят корабите с най-важните експортни стоки. Оттам започва и петролопроводът, стигащ до Броди в Западна Украйна. По него всъщност би трябвало да тече каспийски петрол към Европа, но досега той е използван само за доставки в обратна посока - на руски нефт към Украйна. Предвидено е край Одеса да се изгради и терминал за втечнен газ - по този начин правителството в Киев иска да намали зависимостта си от руските доставки.

И не на последно място: Одеса има и важно военно значение. След загубата на Севастопол на полуостров Крим, новата централна база на украинските военноморски сили ще се намира именно в Одеса.

Какво предстои?

Всички тези планове ще се окажат застрашени, ако украинското правителство изгуби контрола над Одеса. Експерти в Киев предупреждават, че загубата на пристанищния град би уязвила Украйна много повече, отколкото евентуалната загуба на Източна Украйна.

Украински медии съобщават за стотици проруски активисти, които били докарани от Крим в Одеса. Задачата им била да дестабилизират черноморския град. Хората в Одеса са разтревожени и от един друг факт: Приднестровието се намира само на 100 километра. В тази област, отцепила се от Република Молдова, са разположени руски войници. От което следва, че с войските си в Приднестровието и тези на полуостров Крим Москва би могла да притисне не само Одеса, но и цяла Южна Украйна. С други думи: битката за Одеса тепърва започва

Ice Cream с първи голям концерт

Групата с шоу на 18 май в столицата


Днес да почерпят

Анета Сотирова, актриса.

Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда.

Жоржета Чакърова, актриса.

Мая Ценова, преводач, арабист.

Мая Христова, посланик в Азербайджан, бивш изпълнителен директор на БЕХ, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Борисов.

Мустафа Сали К Анета Сотирова, актриса. Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда. Жоржета Чакърова, актриса. Мая Ценова, преводач, арабист. Мая Христова, посланик в Азербайджан, бивш изпълнителен директор на БЕХ, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Борисов. Мустафа Сали К

Това не е дебат, а мач по кеч

 Кампанията вече е белязана от балканските синдроми на нашите политици.

Това вече се случва. Заканите в персонален план: "Тези ще ги бия", "Аз като се върна..." и т.н. В момента наблюдаваме мачовска размяна на закани като преди мач по кеч. Сигурно сте виждали този полувъзрожденски опит за театрална постановка преди американските мачове за кеч, когато разни хора със странни имена си говорят глупости и се заплашват един друг. При нас е същото. Появяват се едни хора, които казват: аз, докато той е председател ще го бия; ако бях аз, досега да съм построил вече "Южен поток". Леят се някакви такива юначества, а други раздават кюфтета и кебапчета, козунаци. Това си върви.

Българските политици са започнати с европейските теми, но друг е въпросът, доколко те са решили да обсъдят тези теми с българските избиратели. Голяма част от кандидатите за евродепутати са си поставили за цел да се говори за българските проблеми.

Причината да се избягват евротемите се крие в това, че нашите политици се убедени, че българските граждани не се интересуват от темите в Съюза, а в голяма степен се интересуват от нерадостния си делник. Затова са решили, че ще спечелят повече, ако говорят по вътрешнополитически въпроси. Това е нещо, като да отидете на опера и все пак да предпочетете в антракта да обсъждате резултата от мача Байерн Мюнхен-Реал Мадрид.

Дебат за членството на България в Европейския съюз е необходим единствено на хора като "Атака". Те се нуждаят от такъв разговор. За тях все още не е ясно дали трябва да сме в Европейския или Съветския съюз. Този дебат могат да го проведат помежду си или ако спечелят малко повече пари в Подмосковието.

Парламентът ще обсъжда създаване на комисия „Плевнелиев"

/КРОСС/Депутатите ще обсъждат предложението на ПГ на "Атака" за създаване на анкетна комисия, която да проучва всички факти и обстоятелства за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР и "нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица". Очаква се идеята на Сидеров да бъде подкрепена и от управляващите. Акцент в предложената от „Атака" комисия е да се разследва среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН. Държавният глава вече обясни, че при посещението си в Австрия през март е приел поканата на инвеститора за разговор, за да обсъдят проблемите между НЕК и ЕРП-тата, заради които се обсъжда отнемането на лицензите им. Вчера премиерът Пламен Орешарски призна, че също е имал подобна среща, но по друга тема - строежа на Горна Арда.  

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си ...

Пенсионната реформа трябва да бъде продължена

Нейков: Бизнесът да каже каква квалификация да притежават кадрите му


Жена за малко да роди на стадиона в Дупница, кръсти бебето Марек

Бременна в деветия месец фенка на футболния тим "Марек" за малко да роди на стадион "Бончук" в Дупница по време на ключов мач. 24-годишната Десислава отишла да гледа срещата с отбора на Добруджа заедно със съпруга си Димитър, защото скоро се очаквало да роди и решила, че може в близко време да не й се удаде шанс да присъства наживо. В най-напрегнатия момент от двубоя водите й изтекли. Десислава и Димитър успели да стигнат навреме до болницата, където им се родил син. Без колебание те му дали името на любимия си отбор Марек. Агитката на тима посетила новороденото в болницата и го посрещнала със знамена на изписването. Малкият Марек вече е обявен за талисман на отбора. Той донесъл късмет на футболистите, които след резултат от 0:0 успели да се класират за А група.

Фонд "Земеделие" намери още 4 млн. лева за животновъдите

Стопаните ще получат парите си в периода от 8 до 23 май


Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

/КРОСС/Днес е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. По този повод в цялата страна ще има различни събития и дарителски кампании. В столицата ще се проведе среща на дарители и партньори. Сред официалните гости ще бъдат посланици на държави, подкрепили БЧК в хуманитарното подпомагане на бежанците в България. Сред гостите се очаква да бъдат още и представители на правителството и неправителствени организации, както и ръководители на медии. 8 май ще отбележат и доброволците от Българския червен кръст в Шумен. Събитето ще се състои от 12,00 часа пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев". Младежите от БЧК ще направят демонстрация на първа лекарска помощ, ще има и музикална програма. Приветствие към всички съпричастни със световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ще поднесе председателя на БЧК д-р Николай Чобанов. Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец ще бъде отбелязан и във Враца. Регионалната организация, заедно със своите доброволци, съмишленици и партньори организира тържество в Синята зала на Младежки дом Враца, от 11:30 ч. Организацията на БМЧК в Кърджали е една от водещите в страната. Тази година тя отбелязва своя стогодишен юбилей.  23 деятели, доброволци и приятели на Областния съвет на БЧК-Пловдив бяха наградени за заслуги в навечерието на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май

Романо Проди: Какво общо имат САЩ с Украйна?

 Бившият премиер на Италия и бивш председател на ЕС Романо Проди разкритикува политиката на Евросъюза по отношение на Украйна.

"Решенията, които ЕС се налага да вземе във връзка със ситуацията в Украйна, не трябва да наливат вода във воденицата на САЩ по отношение към Русия. Какво общо имат изобщо САЩ с Украйна?", заяви Проди на международна конференция в италианския град Фиезоле, посветена на проблемите на ЕС.

"Проблемът се състои в това, че Европа е разделена. ЕС генерира предложения, но после не ги реализира. Евросъюзът не успява да демонстрира единство. Ако Европа беше единна, кризата в Украйна вече да беше разрешена", отбеляза бившият италиански премиер и шеф на Еврокомисията.

По-рано Проди нееднократно заяви, че украинската криза би могла да бъде разрешена при съвместни действия на ЕС и Русия. "Украйна не е нито на Русия, нито на ЕС. Украйна трябва да се превърне в мост между тях", е категоричното мнение на италианският политик. 

Машина от думи

По-лесно е да напишеш стихотворение, отколкото разказ, а да не говорим за роман. И това е така заради чисто техническия детайл със свободното време, търпението и волята за работа часове наред. Съще...

Тържествена церемония по връчването на ХХ-ти ежегодни награди "Золотая Муза"

За 20-ти път ще се проведе церемонията по връчването на наградите "Золотая муза" Събитието ще се състои на 12 май, от 18 ч. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. Най-изт...

Кои са малките същества?

Разсмиващ змей. Колекционерка на понеделници. Сапунено семейство. Разносвачи на ухания... Плеяда от чудати създания, които ще ти подарят случки. Защото няма нищо по-лековито и трепетно за човек от ...

Учени създадоха организъм с несъществуваща в природата ДНК структура

Екип от американски специалисти от Изследователския институт Скрипс в Ла Джола под ръководството на Флойд Ромесбърг след 15-годишен труд създаде жив и способен да се възпроизвежда полусинтетичен орган...

Меси: Много велики играчи не са били световни шампиони

Лео Меси често е упрекван, че играе много по-силно в Барселона, отколкото в националния отбор на Аржентина. Донякъде критиците имат право. Достатъчно е да сравним статистиката му с екипа на каталунцит...

Ценно дарение от Германия пристига в Ловеч

За 11 май в Ловеч ще бъде докарана пожарна, която е подарък от Съюза по спортни площадки и места за отдих на поколенията в Ерфурт. Закупен е от Пожарната служба в града по инициатива на председателя...

Седмо издание на "Кариера в България. Защо не?"

Сдружение „Тук-Там” и Back2BG за седма поредна година обединяват сили за реализацията на най-големия и успешен кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина - &bdquo...

Робен: Юнайтед ще са късметлии, ако вземат Ван Гаал

Звездата на Байерн Мюнхен Ариен Робен смята, че Манчестър Юнайтед трябва да направи всичко възможно, за да подпише с Луис ван Гаал. В момента „червените дяволи“ временно са ръково...

Калфин: КСНС за Украйна трябва да има и да се реши ще пращаме ли войски

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) трябва да бъде свикан. Това заяви лидерът на листата за европейските избори на АБВ Ивайло Калфин. Според него съдържанието на позицията на странат...

Opel ще прави автомобили за Австралия и Нова Зеландия

Моделите ще се произвеждат в Европа с популярната на Зеления континент марка Holden


Служител на НСО се самоуби с личното си оръжие

Служител на Националната служба за охрана се е самоубил тази нощ с личното си оръжие, съобщи БНР.
По първоначална информация, инцидентът е станал около 21:00 часа в столичния квартал "Белите брези".
Самоубилият се е около 30-годишен. Тялото му е открито на улица "Нишава", където се предполага, че е домът му. Служител на Националната служба за охрана се е самоубил тази нощ с личното си оръжие, съобщи БНР. По първоначална информация, инцидентът е станал около 21:00 часа в столичния квартал "Белите брези". Самоубилият се е около 30-годишен. Тялото му е открито на улица "Нишава", където се предполага, че е домът му.

Служител на НСО се е самоубил с личното си оръжие


Служител на НСО се е застрелял с личното си оръжие през изминалата нощ в София, предаде БНР.

Инцидентът е станал около 21 часа в столичния квартал "Белите брези". Самоубилият се е около 30-годишен, тялото му е открито на улица "Нишава", където се предполага, че е домът му.

Все още няма данни за самоличността му.


Депутатите ще спорят трябва ли анкетна комисия да разследва връзките на ЕРП-тата с политици


Парламентът ще обсъжда днес трябва ли да се създаде временна анкетна комисия, която да проучи дейността електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии.

Предложението е внесено от БСП и "Атака". В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че комисията има за цел да уронва престижа на президента Росен Плевнелиев, и по-удачно би било да се...

Самоуби се служител на НСО

Служител ан Националната служба за охрана се е самоубил тази нощ с личното си оръжие, съобщи БНР.Според първите информации, това се е случило в апартамент в столичния квартал „Белите брези”.

Служител на НСО се е застрелял с личното си оръжие (обновена)

/КРОСС/Служител на НСО се е застрелял с личното си оръжие през изминалата нощ в София. Инцидентът е станал около 21.00 часа в столичния квартал "Белите брези". Тялото му е открито на улица "Нишава" в София. Според информация на БНР самоубилият се е 32-годишния Момчил Тодоров. Служителят на Националната служба "Охрана" се е самопрострелял снощи около 21 часа.  

Служител на НСО се е застрелял с личното си оръжие

/КРОСС/Служител на НСО се е застрелял с личното си оръжие през изминалата нощ в София. Инцидентът е станал около 21.00 часа в столичния квартал "Белите брези". Самоубилият се е около 30-годишен, тялото му е открито на улица "Нишава", където се предполага, че е домът му. Все още няма данни за самоличността му.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване