Шатката убит след бягството му от затвора, бащата на Кръвта "издал" смъртни присъди и на Сиси и Психото?

Бандитът Николай Николов-Шатката (на снимката вляво) е бил ликвидиран часове след бягството от Софийския затвор, твърдят хора от ъндърграунда. 46-годишният затворник е бил примамен да излезе навън, за да бъде очистен, по думите им. Той е основният свидетел срещу бандата за мокри поръчки "Килърите 3", което коствало живота му, пише в. "Всеки ден".

Бащата на Райко Кръвта-Бай Васо бил издал смъртни присъди и на другите двама предатели - Асен...

Продължава

"Литекс" се доближи на точка от ЦСКА след победа срещу "Ботев"


Футболистите на "Литекс" разбиха гостуващия "Ботев" (Пловдив) с 3:0 и утвърдиха мястото си в първата тройка на А група.

Ловешкият тим събра 69 точки, като се доближи на една точка от втория ЦСКА и се откъсна с пет пред пловдивчани. 

Симеон Славчев откри резултата през първото полувреме, а Вилмар Джордан добави две попадения през втората част. "Литекс" спечели 20-ата си победа в 36 мача и нанесе най-тежкото поражение на "Ботев" от началото на сезона. 

Отборът на...

Всяка бюлетина с номер, ще го късат и пускат в отделна кутия

Всяка бюлетина ще има номер в долния десен ъгъл. След като избирателите попълнят вота си, преди да пуснат бюлетината в урната, член на избирателната комисия ще откъсва номера. Листчетата с номерата ще се поставят в отделна кутия, която ще е непрозрачна и по-малка от урните. Това съобщиха вчера говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Всяка бюлетина ще има номер в долния десен ъгъл. След като избирателите попълнят вота си, преди да пуснат бюлетината в урната, член на избирателната комисия ще откъсва номера. Листчетата с номерата ще се поставят в отделна кутия, която ще е непрозрачна и по-малка от урните. Това съобщиха вчера говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия

Ал Раян класира УПЦН на полуфинала в Бело Оризонте

Ал Раян (Доха, Катар) с Матей Казийски загуби с 2:3 (19:25, 20:25, 25:17, 25:18, 11:15 от УПЦН (Сан Хуан, Аржентина), последния мач от груповата фаза на Световното клубно първенство по волейбол в Бел...

Страшна гледка във Варна: Гълъби умират, докато летят

В района на Стоматологията в морския ни град е разпръсната отрова за гълъби, алармира Animal Hope.

Версия: Сержантът от НСО се гръмнал от любов

Сержант от Националната служба за охрана (НСО) се застреля със служебния си пистолет. 32-годишният Момчил Тодоров не е оставил предсмъртно писмо. Негови колеги отрекоха мотивите му да са свързани с работата. По непотвърдена информация гардът от НСО имал напоследък лични проблеми, свързани с приятелката, при която живеел в столичния квартал “Белите Сержант от Националната служба за охрана (НСО) се застреля със служебния си пистолет. 32-годишният Момчил Тодоров не е оставил предсмъртно писмо. Негови колеги отрекоха мотивите му да са свързани с работата. По непотвърдена информация гардът от НСО имал напоследък лични проблеми, свързани с приятелката, при която живеел в столичния квартал “Белите

Обраха музея в Разград за 50 секунди

Монети от римско време са били откраднати при нощен обир в Историко-археологическия музей “Абритус” в Разград. Според разследващите престъплението било извършено само за 50 секунди. По първоначални данни стойността на загубите е около 20 хиляди лева, има щети и по самия обект. Музеят е бил охраняван от частна фирма.

Жалба спира третия лъч на метрото

Фирма оспорва метода
на изграждане, няма
опасност от загуба на пари
Жалба спря временно процедурата за избор на изпълнители, които да строят част от третия лъч на метрото.


Поръчката беше обявена в края на март. Тя е за централния подземен участък от третия лъч, който е с дължина 7 км и има 7 метростанции. Те са по трасето: бул. Фирма оспорва метода на изграждане, няма опасност от загуба на пари Жалба спря временно процедурата за избор на изпълнители, които да строят част от третия лъч на метрото. Поръчката беше обявена в края на март. Тя е за централния подземен участък от третия лъч, който е с дължина 7 км и има 7 метростанции. Те са по трасето: бул. "Вл. Вазов",

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев

 Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев, който е на посещение в България. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на двустранното сътрудничество, парламентарната дипломация и кризата в Украйна.

 
 
Председателят на парламента приветства госта и оцени визитата му като възможност за задълбочаване на културните и образователните отношения между двете страни. Михаил Миков заяви, че България цени изключително отношенията си с Русия, които имат дълбоки исторически корени, а днес почиват на прагматизъм и равноправие. Един от основните приоритети за нас остава развитието на търговско-икономическите отношения, подчерта Михаил Миков.
 
 
Основно място в разговора бе отделено на събитията в Украйна. В тази връзка председателят на Народното събрание информира госта за приетото днес от Комисията по външна политика становище, в което се изразява дълбока тревога от задълбочаването на кризата, довело до нови жертви. Гостът представи позицията на своята страна по кризата и изрази опасения относно негативните последствия от нея в европейски и глобален план.
 
 
Михаил Миков акцентира върху изразения в становището на парламентарната външна комисия призив за възобновяване на четиристранния женевски диалог, който спешно да обсъди механизъм за прилагане на мерките, насочени към деескалация на напрежението в Украйна.
 
 
Председателят на парламента изрази загрижеността на българската страна за възможно нарушение на баланса на енергийни източници в региона. В тази връзка той потвърди интереса на България за реализиране на проекта „Южен поток“.

Махат бариерите в Слънчев бряг през лятото

Отпада въвеждането на пропускателен режим в Слънчев бряг от 1 юни, съобщиха вчера от Съюза на собствениците в курорта. Това става по разпореждане на окръжната прокуратура в Бургас.

Българин задържан за убийството на жена в Гърция

/КРОСС/ Гръцката полиция е задържала българин и грък, които са заподозрени, че са пребили до смърт жена в Канца, Северна Атика, съобщи вестник "Катимерини".Според следователите на 1 май жената е била пребита от двамата мъже по време на кавга, която е излязла извън контрол. Мъжете са живеели в една къща с жертвата.Жената е починала няколко часа след приемането си в болницата, пише "24 часа".

"Ятото" търси 100 000 потребители през май

 В рамките на месец май "Ятото" (Yatoto.com) опитва да постигне непостигана преди от българска социална мрежа цел - да увеличи четири пъти броя на своите потребители, достигайки до внушителните за България 100 000 души. Ако успее, "Ятото" ще удвои месечната награда в конкурса и тя ще стане 30 000 лева още през юни.

Целта на сайта е да привлече вниманието на обществото върху своята мисия, свързана с безвъзмездно подпомагане на български неправителствени организации. Към момента на платформата са регистрирани близо 40 от най-големите организации, изпълняващи мисии по болезнени за българското общество теми като образование, деца, лишени от родителски грижи, защита на околната среда и животните, опазване на културно-историческото наследство, бедност и други.

За да стимулира допълнително потребителите си, в рамките на месец май "Ятото" ще даде 2 билета в конкурса за всяка успешна покана към нов за сайта потребител.

В рамките само на няколко дни, близо 800 нови потребители се присъединиха към "Ятото".

“Знаем, че сайтът има нужда от много работа, знаем, че имаме много да наваксваме и работим върху това. Държим да знаете, че правим "Ятото", изпитвайки щастие в сърцата, че усилията на шепа хора в екипа ни и невероятната подкрепа на нашите партньори правят възможен всеки ваш статус “Днес съм щастлив/а, защото...”, посочват от платформата в официално обръщение към своите потребители.

Лекари нападат Касата за непрозрачно финансиране на болници

Ден преди събора на 9 май, Българският лекарски съюз не информира по адекватен начин и по стар обичай лекарското съсловие за най-актуалните въпроси, които трябва да се решават, коментира д-р Андрей Кехайов, делегат на лекарския събор.

За втори път дадоха награди на името на Васа Ганчева

Наградите на името на тв журналистката, преводач и публицист Васа Ганчева бяха присъдени за втори път. Те са за телевизионно творчество, тв критика и преводи от скандинавски езици, съобщи сестра й проф. Вера Ганчева. Получиха ги Костадин Костов, студент по журналистика, Росица Цветанова, магистър по скандинавистика, и Весела Кръстева, репортер в Наградите на името на тв журналистката, преводач и публицист Васа Ганчева бяха присъдени за втори път. Те са за телевизионно творчество, тв критика и преводи от скандинавски езици, съобщи сестра й проф. Вера Ганчева. Получиха ги Костадин Костов, студент по журналистика, Росица Цветанова, магистър по скандинавистика, и Весела Кръстева, репортер в

Ръководството на парк „Странджа” поръчало сайт за 400 000 лв.

София /КРОСС/ Ръководството на природен парк „Странджа" е предвидило колосалната сума от 320 000 лева без ДДС за „ремонт и разширяване" на електронния сайт на защитената местност, предупредиха от Национална асоциация „Българско Черноморие". Крайната сума с начисления данък ще нарасне до 384 000 лв, което еколозите определиха като недопустимо.Сред останалите неща, които ще бъдат покрити със сумата, са „превод на страницата на английски език" и „изграждане на цялостна система за електронно представяне и подпомагане на дейности с хардуерно и софтуерно обезпечаване".Последното включва закупуването на два мощни и извънредно скъпи сървъра, каквито по никакъв начин не са необходими нито за администрацията на парка, нито за поддръжката на нейния сайт.В обществената поръчка е поставено изискване сървърите да имат видеоплатка с вушителните 400 ядра, каквито се използват за направата на специалните ефекти в холивудските суперпродукции, и които по никакъв начин не биха допринесли за по-качествената работата на сайта. Има изискване и за доставка на 10 таблета, снабдени със защита срещу удари, прах и вода.Не по-малко смущаващи са изискванията към кандидатите, които имат право да участват в бездруго странния конкурс

Сирийските бунтовници взривиха хотел "Карлтън" в Алепо

 Сирийските бунтовници взривиха днес известния хотел "Карлтън" в Алепо.

При атентата са загинали най-малко 14 войници и бойци от подкрепящите режима милиции, които са се настанили в сградата от началото на конфликта в Сирия, предаде Франс прес.

"Най-малко 14 войници от правителствените войски и помощните части бяха бяха убити, когато бунтовнически ислямистки бригади взривиха историческия хотел "Карлтън" в Стария град на Алепо", съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека.

За целта те са взривили голямо количество експлозиви, разположени в тунел, прокопан под сградата. По-рано беше съобщено за 50 загинали, както и за втора експлозия в квартал Ас Сувейка.

Сирийската държавна телевизия съобщава, че хотелът е бил напълно разрушен. Унищожени са и околните исторически сгради.

Видеоклип, разпространен от Ислямския фронт, основната бунтовническа коалиция, поела отговорността за атентата, показва огромна гъба с цвят на охра, издигнала се край известната цитадела на Алепо.
 

Хотел "Карлтън", разположен срещу входа към цитаделата, беше едно от най-луксозните заведения в бившата икономическа столица на Сирия, докато тя не беше опустошена от боевете. Той имаше историческа част - някогашна болница от 19-и век - към която е било достроено модерно крило, с общо 90 стаи.

Старата част на Алепо, подобно на целия град, е разделена между бунтовниците и лоялните на режима сили. Цитаделата, която датира от 13-и век, се намира в частта, контролирана от правителствените сили на юг от разделителната линия.

В опитите си да доближат силите на президента Башар ал Асад, бунтовниците използват и експлозиви, взривявайки сгради. Гражданската война в Сирия достигна Алепо, втория по големина град в страната, през лятото на 2012 г., след офанзива на бунтовниците, които се опитват да свалят режима на Асад.

Разград мина “Ипсуич” и чудото ДВС

Третата поредна шампионска титла на “Лудогорец” надмина постижения на английски и холандски тимове, влезли за първи път в историята си в елита със злато.

Холандският ДВС (Амстердам) шокира Европа през 1963-та. Отборът от предградията стига като на шега за първи път в I лига и я печели! Тимът си проправя път до четвъртфинал в Купата на шампионите Третата поредна шампионска титла на “Лудогорец” надмина постижения на английски и холандски тимове, влезли за първи път в историята си в елита със злато. Холандският ДВС (Амстердам) шокира Европа през 1963-та. Отборът от предградията стига като на шега за първи път в I лига и я печели! Тимът си проправя път до четвъртфинал в Купата на шампионите

Членове на Конгреса на САЩ ще бъдат наблюдатели на изборите в Украйна

/КРОСС/ Членове на Конгреса на САЩ ще отидат за президентските избори в Украйна на 25 май в качеството на наблюдатели, съобщи конгресменът Кристофър Смит по време на заседание, предаде ИТАР-ТАСС. От своя страна помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд заяви, че подготовката за изборите е една от темите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери е обсъдил по време на телефонен разговор с министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк. По думите на Нуланд "на места като Славянск провеждането на избори би било сложно". Припомняме, че ЦИК на Украйна съобщи преди няколко дни, че за президентските избори са регистрирани общо 611 официални наблюдатели, включително 558 души от шест международни организации и 53 - от четири страни - САЩ, Япония, Франция и Литва. Издаването на съответните документи за наблюдатели приключи на 19 май.    

Хърватите ще работят до сряда

Хърватското правителство гласува законопроект за опазване на работни места, като работната седмица се намали.

Прибраха 20 GSM-а от от затворите

София /КРОСС/ 20 GSM-а, внесени нелегално, са били иззети през шестте почивни дни от шест затвора в страната, научи "Стандарт". Внезапните проверки са били извършени от шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков и ресорния зам.-министър Илия Ангелов.Решението за проверките беше взето, след като двама затворници избягаха от Софийския затвор, а един от Бургаския ги последва дни по-късно. Междувременно предварителните анализи сочат, че трябва да има промяна в смените на надзирателите и те най-вероятно ще преминат от 24-часови на 12-часови дежурства.

Лекари очакват нови проблеми с парите за здраве

 Болниците ще разполагат едва с около 70% от бюджетите си в следващите месеци, прогнозират лекари. Според болнични шефове основна причина била липсата на прозрачност в разпределението на средствата, предаде NovaNews.bg.

Медиците недоволстват и срещу политиката на Българския лекарски съюз (БЛС). Настояват браншовата организация да оттегли подписите си от договорите с НЗОК.

Лекарският съюз свиква извънреден събор утре във Варна, на който ще се решава дали да започне масови протести на 15 май.

Лекари обаче настояват на събора да не се поставят организационни въпроси, а да се вземат конкретни решения за задълбочаващите се проблеми в системата.

"Болниците трябва да бъдат готови средно между 25 и 30% от дейността, която отчитат, да не се заплаща, което ги въведе в много лоша ситуация. Те не трябва да плащат на свои договорни партньори, някои дори няма да плащат пълния размер на месечното възнаграждения на персонала си”, обясни шефът на болницата "Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

"Препоръките към Лекарския съюз са да не върви след събитията, а да улови пулса на здравеопазването. В крайна сметка те трябва да застанат и да кажат, че искат прозрачност, да знаят за какво се харчат парите”, заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

"Част от делегатите на предстоящия събор ще предложат актуализация на Националния рамков договор в частта за финансиране на болничната помощ, защото в момента НЗОК взема решения, а БЛС мълчи“, каза д-р Андрей Кехайов - делегат на събора и бивш председател на съсловната организация, предаде БНР.

"С тези действия и бездействия Лекарският съюз води към унищожаване на организацията и е необходима обективна преоценка за участието ни в здравната система. Дали ръководството ще има смелост да си оттегли подписите, защото очевидно те са участвали в подписването на нещо, което не беше споделено на Събора“, допълва Кехайов.

Силно земетресение хвърли Мексико сити в паника

Трусът прекъснал електричеството на някои места в столицата, стотици хора са по улиците

Скобата в мисленето ни

Който не е идвал в София, той не е разбрал, че има проблем с паркирането. Обаче освен него има поне два още по-сериозни проблема – мисленето на голямата маса от хората, придвижващи се с коли, и пословичното безобразно отношение на държавния служител към служебните му задължения.

Бареков: Проклет да съм, ако продам "България без цензура" на Доган

Заклевам се да бъда проклет, ако продам „България без цензура“ на Ахмед Доган. Това обяви лидерът на ББЦ и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Николай Бареков пред препълнената зала на Драматичния театър във Видин. По-рано през деня той обвини Волен Сидеров, че се е продал на ДПС, а след БСП и ГЕРБ са сторили това. Заклевам се да бъда проклет, ако продам „България без цензура“ на Ахмед Доган. Това обяви лидерът на ББЦ и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Николай Бареков пред препълнената зала на Драматичния театър във Видин. По-рано през деня той обвини Волен Сидеров, че се е продал на ДПС, а след БСП и ГЕРБ са сторили това.

Бареков: Проклет да съм, ако продам "България без цензура" на Доган (обновена)

Заклевам се да бъда проклет, ако продам „България без цензура“ на Ахмед Доган. Това обяви лидерът на ББЦ и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Николай Бареков пред препълнената зала на Драматичния театър във Видин. По-рано през деня той обвини Волен Сидеров, че се е продал на ДПС, а след БСП и ГЕРБ са сторили това. Заклевам се да бъда проклет, ако продам „България без цензура“ на Ахмед Доган. Това обяви лидерът на ББЦ и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Николай Бареков пред препълнената зала на Драматичния театър във Видин. По-рано през деня той обвини Волен Сидеров, че се е продал на ДПС, а след БСП и ГЕРБ са сторили това.

Задържаха българин, пребил жена до смърт в Гърция

Гръцката полиция е задържала българин и грък, които са заподозрени, че са пребили до смърт жена в Канца, Северна Атика, съобщи вестник "Катимерини".  Според следователите на 1 май жената е била пребита от двамата мъже по време на кавга, която е излязла извън контрол. Мъжете са живеели в една къща с жертвата. Гръцката полиция е задържала българин и грък, които са заподозрени, че са пребили до смърт жена в Канца, Северна Атика, съобщи вестник "Катимерини". Според следователите на 1 май жената е била пребита от двамата мъже по време на кавга, която е излязла извън контрол. Мъжете са живеели в една къща с жертвата.

Надежда Узунова от БНТ вече в Нова тв, ще чете късните новини

Късните новини на Нова тв ще са с още един водещ. Това е журналистката Надежда Узунова, която доскоро беше водеща на следобедния блок на БНТ 1 Късните новини на Нова тв ще са с още един водещ. Това е журналистката Надежда Узунова, която доскоро беше водеща на следобедния блок на БНТ 1 "Още от деня". Преди това тя е работила 5 г. като редактор и автор в "Панорама", била е и криминален репортер в държавната телевизия. Тя ще чете новините в 23,30 ч от 12 май и ще се редува през седмица с

Първи случай на вируса МЕРС в Ливан

 Ливан е регистрирал първия случай на смъртоносния коронавирус "МЕРС". 

Човекът, носител на вируса, е бил освободен от медицинско наблюдение след признаци на възстановяване, съобщиха източници от здравното министерство на страната. 
"Днес един от пациентите в болницата беше диагностициран като "носител на вируса", се казва в изявление на министерството. 
Саудитска Арабия е най-силно засегната от болестта. Там са регистрирани още четири смъртни случаи, с което броят на жертвите достигна 121 души. За първи път вирусът се появи в Саудитска Арабия през септември 2012 г.

И "Черноморец" изпадна, "Славия" се спаси

Два кръга преди края на сезона в Два кръга преди края на сезона в "А" група окончателно станаха ясни всички изпадащи отбори. Очаквано до "Любимец", "Пирин" (Гоце Делчев) се нареди "Черноморец". Бургазлии паднаха с 0:1 при гостуването си на "Славия". С победата "белите" са недостижими на последното място над чертата. Изпадането на "Черноморец" бе предопределено още в миналия

МОК с рекордна сделка за правата на Олимпийските игри

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет (МОК) предостави на NBC Universal (NBCU) телевизионните права за територията на САЩ за Игрите до 2032 г. NBC получава възможността да използва всички медийни платформи на територията на Щатите, включително ефирна телевизия, абонаментни и кабелни мрежи, интернет и мобилни устрайства. Срещу това МОК получава $7.65 млрд, плюс бонус от $100 млн., който да бъдат целево използван за промотиране на олимпизма и олимпийските ценности в периода 2015 - 2020 г. Сделката е най-мащабната и дългосрочна в историята на олимпийското движение, като сумата ще бъде използвана за подпомагане на международните спортни федерации и организационните комитети на всяка олимпиада. "Договорът е прекрасна новина за цялото олимпийско движение, тъй като осигурява дългосрочна финансова стабилност", заяви Томас Бах, който водеше преговорите от страна на МОК. "Олимпиадите са най-значимото социално, културно и спортно събитие в историята на човечеството. Ето защо за нашата компания е чест и привилегия да го представяме на американските зрители", каза от своя страна Брайн Робъртс, изпълнителен директор на NBC Universal.  

Калоян Паргов: Събитията в Одеса са недопустими

Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа – 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин.

За 24 часа Румънеца и Енчев превръщат млада изпълнителка в звезда

Румънеца и Енчев и екип от професионалисти в различни области правят риалити формат, който започна в 11 часа тази сутрин. Те имат на разположение 24 часа, в които да създадат песен, текст, музика, аранжимент, видео, фото сесия, медийно разпространение и изпълнение пред публика на вече готовото парче. Румънеца и Енчев и екип от професионалисти в различни области правят риалити формат, който започна в 11 часа тази сутрин. Те имат на разположение 24 часа, в които да създадат песен, текст, музика, аранжимент, видео, фото сесия, медийно разпространение и изпълнение пред публика на вече готовото парче.

Създадоха миниатюрен комикс върху човешки косъм

 Най-малката комикс книжка е изрисувана върху човешки косъм и може да бъде прочетена единствено с микроскоп, пише в. "Дейли мирър".

Микротворбата е със заглавие "Хуана сплотява планетата".

Комиксът е с 12 картини, разказващи за момиче, което прави най-различни неща - от засаждане на дърво до музикални изпълнения.

Уникалната поредица е била изрисувана със специална техника, използваща фокусиран йонен лъч, който изпраща частици материя върху повърхността на крехкия косъм.

Творението е дело на организаторите на срещата на необичайния хардуер и софтуер, която ще се проведе в Хамбург на 27 юни.

Калоян Паргов: Събитията в Одеса са недопустими

Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа – 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин. Такива зверства са немислими и недопустими. Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа – 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин. Такива зверства са немислими и недопустими.

Подозрително лице е проникнало в американска база на ВВС

/КРОСС/ Подозрителен човек е проникнал в базата на американските военновъздушни сили в Доувър (Делауеър). Според съобщения в местните медии, неизвестният се издирва, а в базата е обявена тревога. Всички входове към военния обект са затворени. Служителите са посъветвани незабавно да си намерят прикритие. Базата в Доувър е един от най-големите военни товарни авиотерминали в САЩ.

Сирийските бунтовници взривиха голям хотел в Алепо

При атентата са загинали най-малко 14 войници и бойци от подкрепящите режима милиции, които са се настанили в сградата от началото на конфликта в Сирия

Сирийските бунтовницит взривиха голям хотел в Алепо

При атентата са загинали най-малко 14 войници и бойци от подкрепящите режима милиции, които са се настанили в сградата от началото на конфликта в Сирия

ГЕРБ внесе в НС искане за оставката на Мая Манолова

 Искане за оставка на Мая Манолова като зам.-председател на 42-рото Народно събрание внесе в деловодството на парламента парламентарната група на ГЕРБ.

Пред медиите депутатът от опозицията Снежана Дукова обясни, че "вчера и днес поведението на Манолова е надминало всички норми и правила, които изисква дълбоко уважаваната институция – Народното събрание".

Според ГЕРБ зам.-председателят Мая Манолова си позволява "да неглижира присъствието в залата на опозицията, да запушва уста, да наказва, да осъжда, да манипулира, да прекъсва", както и да гледа в ляво, като неглижира поведението на депутатите в центъра и по никакъв начин не дава дума на тези в дясното пространство на пленарната зала.

"Единственото достойно нещо, което би могла Мая Манолова да направи, е да подаде оставка", посочи Дукова. Депутатът от ГЕРБ стигна по-далеч и дори обяви, че колегите на Манолова от "Коалиция за България" нееднократно са били унижавани от нейното желание за бърза писта за кариерно развитие. Опозицията няма лично отношение към поста, а единствено към лицето Мая Манолова, посочи Дукова. Манолова бърка арената на 42-рото Народно събрание със селския мегдан на кюстендилско и с дупнишката правна школа, която няма нищо общо с принципите на парламента, категорична бе Дукова.

Подобно искане от опозицията отправят не за първи път по отношение на Мая Манолова.

Причина за възмущението на ГЕРБ днес станаха дебатите по Закона за МВР, който депутатите разглеждат на второ четене в пленарна зала.

Джакпотът не падна

За играта 6/42 очакваната сума ще е 818 000 лева

Българин задържан за убийството на жена в Гърция

Гръцката полиция е задържала българин и грък, които са заподозрени, че са пребили до смърт жена в Канца, Северна Атика, съобщи вестник Гръцката полиция е задържала българин и грък, които са заподозрени, че са пребили до смърт жена в Канца, Северна Атика, съобщи вестник "Катимерини". Според следователите на 1 май жената е била пребита от двамата мъже по време на кавга, която е излязла извън контрол. Мъжете са живеели в една къща с жертвата.

Калоян Паргов: Събитията в Одеса са недопустими

Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа – 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин. Такива зверства са немислими и недопустими. Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа – 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин. Такива зверства са немислими и недопустими.

1217 агропроекта залежават вече година

Българската администрация постави своеобразен рекорд по затлачване на европроекти за селските райони. 1217 инвестиции за селски туризъм и микропредприятия чакат одобрение вече година. 8 месеца се бавят други 937 проекта за модернизиране на стопанства - изграждане на плодни градини, модернизиране на преработвателни предприятия и др. Българската администрация постави своеобразен рекорд по затлачване на европроекти за селските райони. 1217 инвестиции за селски туризъм и микропредприятия чакат одобрение вече година. 8 месеца се бавят други 937 проекта за модернизиране на стопанства - изграждане на плодни градини, модернизиране на преработвателни предприятия и др.

Бареков: Проклет да съм, ако се продам на Доган

Заклевам се да бъда проклет, ако продам „България без цензура“ на Ахмед Доган, обяви Николай Бареков в Драматичния театър във Видин. По-рано днес той обвини Волен Сидеров, БСП и ГЕРБ, че са се продали на ДПС. Наричат ме популист - нека съм популист - че искам да извадя българския народ от бездната на бедността. Аз съм патриот, каза още Бареков. Сидеров извърши най-голямото предателство, превърна се в мекере, защото продаде партията си и българските патриоти на Лютви Местан и ДПС, категоричен е лидерът на „България без цензура“. Тези хора не са лоши, защото са турци, а защото са крадци, грабители на българския народ, за да строят палати, допълни бившият журналист. За какво са им тези пари, които заграбиха от хората, за какво ще ги харчат, колко години мислят, че ще живеят. Тези пари няма да им донесат щастие. За да получите щастие, работете за хората, призова още Бареков. Аз искам да вляза във властта по начина, по който съм влязъл, и да си тръгна по същия начин, каза той. Срещу мен са партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС, които си имат патерици. Тези партии са моите опоненти. Избирайки нас на евроизборите - с цел предсрочни парламентарни избори, вие ще получите ново правителство с нов лидер в мое лице. Аз съм готов, заяви лидерът на ББЦ. Бареков зададе четири въпроса към пълната зала, като обясни, че това е една бърза социология: „Искаме ли предсрочни парламентарни избори?“, „Искаме ли ново правителство?“, „Искате ли ББЦ на власт?“, „Искате ли Бойко Борисов в затвора?“, обърна се лидерът на ББЦ. На тази хлебарка Борисов, краят ще му бъде следният – ще го смачкам. Той открадна парите за магистрали, естакади, нито метър път не беше положен в Северозападна България, вашите пари отидоха, за да се откраднат милиарди за софийското метро. 3,5 млрд. отидоха там, от които откраднаха 2 млрд. Но най-много откраднаха от майките, децата, хората с увреждания и възрастните хора, обърна се към видинчани Бареков.

Паргов: Събитията в Одеса са недопустими

/КРОСС/ "Тук сме в качеството си на граждани със съвест, които не приемат в двадесет и първи век, в навечерието на една голяма дата за Европа - 9 май, да ставаме свидетели на едни ужасяващи гледки и събития недалеч от нас, в Украйна. Там хора бяха убити по най-варварски начин. Такива зверства са немислими и недопустими." Това заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на бдението в памет на загиналите в Одеса. „Днешното мълчаливо бдение със запалени свещи пред представителството на ЕК в София идва да покаже, че Европа трябва да има по-особено отношение към проблема в Украйна и че ескалацията на напрежението, която се допусна в последните седмици, няма да доведе до решаване на този въпрос, а по-скоро диалогът и мирното решаване на проблема са пътят, по който трябва да се върви, защото живеем в едно цивилизовано общество", добави още той. „Това се случва в рамките на Европа, Украйна е част от този континент, тя е гранична държава с Русия. Разбираме геополитическите реалности и стълпновения, но в случая ЕС трябва да задава тона на отношенията в конфликта", категоричен бе Паргов. По думите му в случая ставаме свидетели на отношенията между две големи и велики държави САЩ и Русия и ние като българи няма как да забравим своите пристрастия към Русия, тъй като нашата свобода е извоювана с нейна помощ не само през далечната 1878, но и в навечерието на 9 май - деня на победата

ЦИК показа бюлетината за евроизборите

 Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха пред медиите образец бюлетината за изборите за Европейски парламент.

Според новите правила от лявата страна на бюлетината ще бъдат изписани имената на партиите или коалициите, а вдясно са номерата на кандидатите.

Там ще бъдат отпечатани 17 квадратчета, които отговарят на броя на членовете на Европейския парламент, които има право да излъчи страната ни. На 25 май ще гласуваме с „Х" и „V", задължително със син химикал.

От ЦИК увериха, че бюлетините се отпечатват единствено в печатницата на БНБ и обясниха, че ежедневно осъществяват контрол по отпечатването.

"Реалният размер на бюлетината е утвърден с технически образец и няма как да го съобщим. Тя е малко по-дълга от лист А4. Готовите бюлетини се получават от печатницата на БНБ.

Това става в присъствието на упълномощени представители от съответната областна администрация, членове на Районната избирателна комисия, Министерство на финансите и ЦИК. На място ще ги получат и транспортирането до съответните области е въпрос от организационно-техническата подготовка, свързана с изборите”, допълни тя.

От комисията информираха и за сроковете, свързани с изборите на 25 май, предаде Агенция "Фокус”.

Важна дата е 10 май, когато изтича възможността българските граждани, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места, да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес.

Заявлението се подава в общината по настоящ адрес писмено или чрез електронно заявление на страницата на общината.

Освен това изтича и срокът за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място.

"Такова удостоверение се издава на кандидатите, на членовете на Централната избирателна комисия и Районните избирателни комисии, наблюдателите, като с това удостоверение биха могли да гласуват в секцията избрана от тях, т.е там, където ще бъдат наблюдатели, съответно членовете на Районната избирателна комисия и на ЦИК – в мястото, където се намира”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"17 май е срокът, в който гражданите, ако установят непълни данни или грешки в избирателните списъци, могат да заявят отстраняването им в съответната община”, допълни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Паника в Мексико след земетресение с магнитуд 6,4

Силно земетресение с магнитуд 6,4 разтърси Мексико Сити, разлюлявайки сградите и причинявайки паника сред жителите на града.

Президентът в Берлин: Играта на „периферия“ и „Велики сили“ не е решение

Ситуацията в Украйна и въпроси от европейския дневен ред в контекста на кампанията за избор на членове на Европейския парламент обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Германия Йоахим Гаук, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Главният секретар на МВР ще се назначава от правителството

 Главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок пет години. Това реши парламентът при приемане на второ четене на текстове от Закона за МВР.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра. Главният секретар и заместникът му трябва да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и да притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Главният секретар ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности.

Главният секретар е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него.

Според опозицията промените в изискванията за назначаване на главен секретар са отстъпление от постигнатото досега. Веселин Вучков (ГЕРБ) посочи, че измененията са непрофесионални и вредни. Залагате изключително нисък праг на професионални изисквания, не може човек със седем години професионален стаж да управлява такава система, каза той и добави, че предлагат минималния стаж да е поне 12 години.

ГЕРБ настояват и да остане сега действащото правило главният секретар да се предлага от правителството и да се назначава с указ на президента. Това позволява балансиране на институциите, обясни Вучков. Депутатът предложи да се предвиди възможност главният секретар да бъде освобождаван предсрочно от длъжност при системно неизпълнение на служебните си задължения.

Предложенията на ГЕРБ бяха отхвърлени. Красимир Янков (Коалиция за България) отбеляза, че назначаването на главен секретар с указ на президента е формален акт, който има политически бекграунд. Янков посочи, че седем години е само минималният стаж, а главният секретар може да бъде служител и с 12 и 15 години стаж.

За охрана на стратегически обекти от полицейски органи може да се сключват договори между МВР и заинтересованите лица, реши още парламентът.

Договорите за охрана на стратегически обекти ще се сключват от структурите на МВР след разрешение на министъра на вътрешните работи. В досегашният закон беше предвидена възможност за сключване на договори за охрана от полицейските органи, включително със сигнално-охранителна техника, на обекти, но без да се уточнява точно на какви.

В новия закон депутатите записаха, че МВР може да сключва договори със заинтересованите лица за охрана, включително и със сигнално-охранителна техника, от полицейските органи на обекти, ползвани или собственост на държавна структура, която има функции във връзка с осъществяване на държавна власт; държавни недвижими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; и обекти, ползвани или собственост на държавни музеи по смисъла на Закона за културното наследство.

Договорите за охрана на изброените обекти ще се сключват след разрешение на Министерския съвет. За охрана от полицейските органи на спортни състезания или други масови прояви, съпровождане на официални лица или товари, както и на други мероприятия или дейности с краткосрочен характер, може да се сключват договори между МВР и заинтересованите лица. Приходите и разходите от горепосочените дейности ще се отчитат по бюджета на МВР.

По предложение на Коалиция за България депутатите удължиха за трети път днес заседанието си - този път до 22 ч.

БСП и ГЕРБ в нова схватка: Кой е фалшификаторът?

ГЕРБ и БСП цял ден се драпаха по една или друга тема в парламента. Искрите прехвърчаха и при събирането на кворум. Хората на Бойко Борисов представиха пълномощно за поименна проверка, но социалистите се сопнаха, че подписът на него е фалшифициран. От ГЕРБ пък репликираха и попитаха Кирил Добрев "кой у е дал пълномощно през 2009 година в рамките на предизборната кампания да злоупотреби с данните на милиони хора?

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване