Остров „Света Анастасия“ посреща първите си гости на 15 май

Остров „Света Анастасия“ отваря врати за посетители на 15 май. С кораба „Кук“ ще пътуват първите желаещи да разгледат най-новата туристическа атракция на Бургас. Плавателният съд разполага с 210 пасажерски места, две палуби, закрита ресторантска част. Цената на билета е 9 лв. за възрастни в двете посоки, 6 лв. – за учащи и пенсионери и безплатно за деца до 7 г. и хора с увреждания. Билети ще се продават на място, в самия кораб, а тръгването е от Моста.

Корабът ще започне с три курса на ден със следното разписание:

Тръгване от Бургас                                                     Връщане от Острова

10:00 ч.                                                                               12:30 ч.

13:30 ч.                                                                               16:00 ч.

17:30 ч.                                                                               20:00 ч.

На Острова ще могат да акостират също частни лодки и яхти, като за приставане те ще  заплащат такса от 12 лв.

Междувременно Община Бургас води преговори и със собственици на други туристически кораби, които също да се включат в превоза на пътници  в активния летен сезон.

Повече за обектите, които могат да се посетят на Острова, предлаганите услуги, цени, работно време, правилник на пристана може да намерите на сайта: http://anastasia-island.com/

Резервации се приемат на телефон: 0882 00 4124 и по е-мейл: reservations@gotoburgas.com

Серена Уилямс стигна четвъртфинал в Мадрид с победа №650 в кариерата си


Миналогодишната шампионка Серена Уилямс спечели убедителна победа с 6:2, 6:3 срещу испанката Карла Суарес Наваро и се класира за четвъртфиналите на турнира в Мадрид.

Американката постигна 650-ата победа в професионалната си кариера и стана десетата тенисистка в историята с подобно постижение. Tя достигна тази граница след 768 мача.

Уилямс се доближи само на една победа от своята сестра Винъс, която заема десетото място във вечната класация с 651.

Пред двете...

Търсят се играчи за Евро 2014 при диабетиците

Българска Асоциация Диабет регистрира футболния си отбор за поредно участие в аматьорски турнир DIAEURO 2014.

Турнирът е от 1 септември в Унгария по правилата на футзал. Отборът ни набира нови попълнения между 18 и 40 години, с диабет.

За контакт - email адреси: badiabet@abv.bg и kirili@abv.bg (Кирил Илиев - треньор на тима). 
За повече инфо Българска Асоциация Диабет регистрира футболния си отбор за поредно участие в аматьорски турнир DIAEURO 2014. Турнирът е от 1 септември в Унгария по правилата на футзал. Отборът ни набира нови попълнения между 18 и 40 години, с диабет. За контакт - email адреси: badiabet@abv.bg и kirili@abv.bg (Кирил Илиев - треньор на тима). За повече инфо

Бердих спря Гришо в Мадрид

/КРОСС/ Григор Димитров отпадна от турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Хасковлията загуби от световния №6 Томаш Бердих с 6:3, 3:6, 2:6 след близо два часа игра. За място на полуфинала чехът ще играе с победителя от мача Рафаел Надал (Исп) - Ярно Ниеминен (Финл).

Москва пуска модна линия в чест на бойците от Крим и Източна Украйна

В чест на Деня на победата 9 май руското министерство на отбраната пуска в продажба фирмена продукция с марките В чест на Деня на победата 9 май руското министерство на отбраната пуска в продажба фирмена продукция с марките "вежливи хора" и "Армия на Русия", съобщиха от ведомството. Първите продукти ще бъдат пуснати в много градове на страната на специални павилиони още днес. На тях ще се продават фланелки и други модни артикули с логото "Вежливи хора" и

Незаконни бараки в Слънчев бряг


Нови незаконни бараки никнат като гъби в Слънчев бряг. Сковават ги с тесли тайно през нощта, алармира хотелиерът Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в комплекса.
“Няма на кого да се оплачем”, казва хотелиерът. За последно миналата сряда той и негови колеги писали писмо до Агенцията по приватизация, Нови незаконни бараки никнат като гъби в Слънчев бряг. Сковават ги с тесли тайно през нощта, алармира хотелиерът Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в комплекса. “Няма на кого да се оплачем”, казва хотелиерът. За последно миналата сряда той и негови колеги писали писмо до Агенцията по приватизация,

България проучва опита на Франция в планинския туризъм

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с президента на клъстер "Montagne" Ксавие Гало-Лавале и обсъди с него сътрудничеството между България и Франция в развитието на планинския и ски туризъм. "Убедени сме, че страната ви има много голям потенциал да разгърне планинските си зони за четири сезона така, че те да не бъдат само ски курорти", подчерта гостът. Според него България има изградена култура, опит и история в планинските дейности и те трябва да се използват максимално, за да бъде конкурентна на международните пазари. Зам.-министър Ботев акцентира, че е от особено значение да се анализира спецификата на региона, което поставя нови качествени изисквания пред туристическата индустрия. Г-н Лавале изтъкна, че Франция би била много щастлива да предаде своя над 100-годишен опит за устойчивото на туристическата дестинация България. Експертът посочи като големи плюсове стратегическото географско положение на нашата държава и големия социален ефект за развитието на туристическия отрасъл в области с голяма безработица и по-ограничена професионална реализация на хората. Той поясни, че в района на Рила например има потенциал за откриване на 7000-10 000 работни места. За България това е чудесна възможност да създаде на своя територия истинска международна туристическа дестинация и с качествен продукт да конкурира други страни, при това с перспектива за няколко десетилетия напред

Проклятието “Анчелоти” съсича “Реал” (Мадрид)

Шампионското проклятие “Карло Анчелоти” се стовари върху “Реал”. “Кралете” (най-вероятно) се сбогуваха с титлата с 1:1 в отложен мач срещу “Валядолид” навън.

Италианецът е прочут треньор, два пъти е печелил Шампионската лига, а на 24 май с три трофея може да изравни Боб Пейсли (“Ливърпул”) във вечната класация. Но за 19 г. в занаята Анчелоти е с Шампионското проклятие “Карло Анчелоти” се стовари върху “Реал”. “Кралете” (най-вероятно) се сбогуваха с титлата с 1:1 в отложен мач срещу “Валядолид” навън. Италианецът е прочут треньор, два пъти е печелил Шампионската лига, а на 24 май с три трофея може да изравни Боб Пейсли (“Ливърпул”) във вечната класация. Но за 19 г. в занаята Анчелоти е с

Министър Стойнев: "Южен поток" ще бъде реализиран на всяка цена

Реализирането на проекта "Южен поток" на всяка цена и осъществяването на газовите връзки с Гърция и Турция още до края на тази година са приоритет на правителството. Проектът ще бъде осъществен въпреки усилията на опозицията да му попречи.

НАБЧ: Парк “Странджа” дава 320 бона за ремонт на сайта си

Скандалната сума от 320 000 лева дава ПП “Странджа” за ремонт и разширение на електронния си сайт. Обществена поръчка е обявена на 11 март т.г. като част от   проект с името „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“, съобщиха от Национална асоциация „Българско Черноморие”. Тя включва разширяване на интернет страницата на парка, превеждането й на английски език, както и изграждане на цялостна система за електронно представяне и подпомагане на дейности с хардуерно и софтуерно обезпечаване на стойност 320 000 лв. без ДДС. Крайната сума с начислено ДДС става 384 000 лв. НАБЧ счита, че е недопустимо и повече от скандално да се плащат толкова много пари за ремонт на един обикновен сайт, при положение, че цената на нов такъв струва стократно по-евтино. Неясно защо ръководството на ПП “Странджа” настоява да притежава и два собствени сървъра!? Отгоре на всичко те трябва да са и супермощни. Според заданието сървърът трябва да има и видеоплатка с вушителните 400 ядра! Подобни мощни устройства се използват основно в Холивуд за производство на 3 D суперпродукции от типа на “Аватар”. Интересно е, какво са намислили да правят в парк “Странджа” с такава извънземна техника и защо изобщо им е необходима тя? Към обществената поръчка има и още едно смущаващо изискване – за доставка на 10 таблета, каквито в България, а и в по-голямата част на света няма. Според изискванията таблетите трябва да са противоударни, противоводни, противопрахови – с една дума извънземни!

Не по-малко смущаващи са изискванията към кандидатите, които имат право да участват в този странен конкурс. Например, ръководителят на екипа трябва да е завършил специалност Геодезически информационни системи, да има 7 годишен стаж и завиден опит в защитени територии. От него се иска да покаже и надеждни препоръки, но не от кой да е, а от възложители на обществени поръчки.

НАБЧ проведе серия консултации с водещи компютърни специалисти и вносители на компютърна техника, които считат, че условията на обществената поръчка са скандално дискриминационни. Според експертите по хардуер и софтуер дори и най-големите фирми в бранша не могат да изпълнят така зададените условия. Поради което възникна сериозно съмнение дали победителят в конкурса вече не е известен.

НАБЧ внесе официална жалба до КЗК с искане да започне разследване за провеждане на конкурс при крайно дискриминационни условия. За изхода от проверката ще ви уведомим допълнително.

Припомняме, че целият проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа” е на стойност 7 821 000 лв. без ДДС. Екипът и ръководителят на екипа, управляващи програмата, по закон получават 10% от стойността или 782 100 лв. без ДДС.

Ръководството на ПП „Странджа” явно не знае какво става, но полага подписи под поръчки. В същото време историческият план за управление на парка години наред е в положение “изготвя се” от Фондация „Биоразнообразие”, която е част от прословутата коалиция „За да остане природа в България”.

Гръцки бизнесмени местят производствата си у нас заради ниските данъци

10-процентният плосък данък се явява един от основните фактори, които привличат гръцки инвестиции у нас. Това стана ясно от думите на Домостенис...

Цветанов: Тези избори ще дадат оценка на днешното управление

/КРОСС/ „България се нуждае от промяна на днешното статукво, което я отдалечава от това, което правехме по време на нашето управление. Изпускат се възможности да се възползваме от солидарността на европейската общност и парите, които се дават на България за развитие на общините". Това заяви днес в Бяла Слатина председателят на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Той припомни неизпълнените от социалистите обещания за разкриване на нови работни места и данните, които днес доказват увеличение на безработните с нови 40 000 души. „По програмите за временна заетост имаше хиляди заети, а днес в общините ангажират по двама или пет човека", посочи още Цветанов. „Тези избори ще дадат оценка на днешното управление. Малките партии могат да обещават много, като Сидеров, който преди година говореше за 500 лв. минимална пенсия и 1000 лв. минимална заплата. Ние говорим за реални неща, поемаме отговорността да защитаваме интересите на българските граждани в Европейския съюз", посочи заместник-председателят на ГЕРБ. Той призова жителите на Бяла Слатина да гласуват активно в изборния ден, за да има висока избирателна активност и така да се противодейства на схемите за купуване на гласове

Мултиетническата Одеса се бори с последиците от деня на убийствата

Одеса - само като чуеш името, си представяш ексцентричен оазис на толерантност и многообразие и царско пристанище с имперско величие, обезсмъртено във филм.   Но може ли един град, останал завинаги свързан с клане на цивилни от преди повече от век, да не стане известен като мястото, където регионалните вълнения в Украйна прераснаха в национален конфликт?   Величествените Потьомкински стълби, които се спускат от елегантния център на Одеса към пристанището, получили името си от централната си роля в съветския пропаганден филм на Сергей Айзенщайн "Броненосецът Потьомкин", би трябвало да са пълни с туристи и моряци.   Вместо това, по-малко от седмица след като най-малко 37 проруски активисти загинаха в горяща сграда след уличен бой с футболни фенове, скандиращи антируски възгласи, стълбите са напълно пусти, а Одеса се страхува за идентичността си, както като главното гражданско пристанище на Украйна, така и като пристан на толерантността.   "Миналата година по това време, това място бе пълно с туристи и моряци. Сега няма кой да купува пощенски картички и сувенири", каза 68-годишният Валентин Попов, докато подреждаше няколко пощенски картички. "Всички трябва да дойдат, за да видят стълбите".   Кадрите от "Броненосеца Потьомкин" - как бебешка количка се търкаля надолу по стълбите посред тълпи, бягащи от дулата на царските войници по време на Революцията от 1905 г., майка пада на земята, умирайки - са сред най-известните в историята на киното.   "Украйна е като това безпомощно дете в количката, която лети надолу по стълбите", каза Попов.   Той имаше предвид, че прозападните сили, които свалиха от власт проруския президент през февруари, са били безсилни да попречат на Русия да завземе украинския Кримски полуостров, който се намира малко по-нагоре по черноморското крайбрежие, или да попречи на добре въоръжените милиции да установят контрол над големи части от предимно рускоговорящата Източна Украйна - докато войските на Москва стоят в готовност от другата страна на границата.   Одеса - която е известна със своята смесица от руснаци и украинци, араби и арменци, грузинци и българи, евреи и татари - винаги се е чувствала "различна", имунизирана срещу опростенчески предразсъдъци и нетолерантност - макар че голямата й еврейска общност неведнъж преживява погроми през 19 век. "Горди с различията"   Одеса може да е предимно рускоговоряща, за разлика от по-голямата част на Западна Украйна, но нейните жители не искат и да чуят за идеята, че градът сега може да се превърне в арена на етнически конфликт.   Мария Попова, главен редактор на излизащ на български език вестник и депутат от Партията на регионите, която преди оглавяваше Виктор Янукович, каза, че има 133 народности, "горди с различията", които живеят във и около едномилионния град. "Одеса не познаваше кръвопролития", посочи тя. "Трябва да търсим компромис, иначе ще има гражданска война".   Одеса е малко татарско селище, преди императрица Екатерина Велика да основе град на това място през 1794 г., който става четвъртият по големина в имперска Русия от 19 век - и е свободно пристанище през голяма част от това време.   Едно от най-големите опасения е, че руските сили може да нахлуят в източната част, за да завземат цялото черноморско крайбрежие, и Украйна да остане без излаз на море. Загуба на Одеса с нейните две пристанища, включително голям петролен терминал, ще бъде голям удар.   Руският президент Владимир Путин, обвиняван от Запада, че подклажда сепаратизъм на изток, заяви от своя страна, че няма никакви планове за територията на Украйна извън Крим, и обеща вчера да направи всичко възможно за намаляване на напрежението в Украйна. Но възгласите на демонстрантите "Одеса е руски град" от края на миналата седмица разтревожиха мнозина.   Новият областен губернатор на Одеска област Ихор Палица, назначен на поста, след като Киев уволни цялото командване на полицията и окръжно ръководство, каза при встъпването си в длъжност, че не идва за силова конфронтация и обяви създаването на кръгла маса за уреждане на различията.   "Задачата ни е да покажем, че всички - украинци, руснаци и чужденци - можем да живеем в Одеса", заяви той.   Поне засега насилието спря и няма никакви признаци да се разпространява навън като вълненията, заливащи Източна Украйна.   Но животът е далеч от обичайното в този град с трилентови булеварди и величествена архитектура, варираща от руски имперски през италиански и френски до неокласически стил. Животът е спрял   Концерт на Потьомкинските стълби и танци на крайбрежната алея по случай честванията на годишнината от победата във Втората световна война бяха отменени. Властите имат опасения, че събитието - което поставя въпроси за отношенията на Украйна с бившия й имперски господар на север - може да породи ново насилие.   Украинският вътрешен министър също така поиска за остатъка от сезон 2014-2015 г. професионалните футболни отбори от Одеса, наред с други, да преместят мачовете си в други по-малко нестабилни градове и да не пускат зрители на стадионите.   Насилието от миналия петък, при което имаше стрелба с огнестрелно оръжие и петролни бомби, избухна, след като привърженици на два отбора преминаха през града, скандирайки антируски лозунги и се сбиха с проруски активисти.   Киев изпрати в Одеса специализиран отряд на милицията на основата на "граждански активисти", за да замени местното командване, за което властите казаха, че не само е толерирало, но и е сътрудничило с радикали.   35-годишният Ганем Фаяд, който е избягал от родния си град Хомс в Сирия преди три години, за да потърси убежище в Одеса и 10 000-та й арабска общност, свързва надеждите си със Запада.   "Сирия беше далеч; Европейският съюз е на прага на Украйна и Европа няма да може да се справи с милионите бежанци, ако започне голям конфликт - затова ще направят всичко, за да възпрат това".   Тигран, 28-годишен етнически арменец, който продава слънчеви очила на сергия в центъра на Одеса, каза, че "ако просто ни оставят на мира", градът сам ще намери решение.   "Можем да седнем и да говорим за това, можем да постигнем разбирателство", каза той.   "Така се прави в Одеса - говорим и си стискаме ръцете, и продължаваме напред".   По БТА

Ясни са първите резултати от работата на инсталацията в "Хан Богров"

Налице са първите резултати от работата на компостиращата инсталация в „Хан Богров“. След като тя започна работа в началото на годината към днешна...

Благотворителен концерт „Нашето училище е нашата гордост"

/КРОСС/ На 9 май 2014 г. от 17.00 в Зала 11 на Националния дворец на културата ще се проведе тържествено честване по повод 120-годишнината на 61 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий" в София. На събитието ще присъстват настоящи и бивши ученици, учители и родители, представители на институции. Сред поканените бивши възпитаници на училището са: Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование - София град, Габриела Наплатанова, журналист в БТВ, Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП София. Концертът „Нашето училище е нашата гордост" е благотворителен за подпомагане на обзавеждането на компютърния клуб на училището.  

Украйна в тревожно очакване на 9 май

В колата са открити още 43 пластмасови бутилки

Свлачище заплашва да откъсне Кранево

/КРОСС/ Пътят Варна-Дуранкулак е застрашен от свлачища. Земята пропада от две години, а след последните продължителни валежи, свличането на земна маса се е активирало.Около спирка „Панорама" и спирка „Фара" има сериозни пропадания. Ако се стигне до затваряне на пътя, туризмът в Кранево е застрашен.„Искам да помоля тези господа, които се занимават и отговарят за тези пътища, да го вземат присърце, тъй като тази основна артерия е икономически много важна", призова Стефан Няголов, собственик на семеен хотел в Кранево.Хората, които живеят във вилната зона, също се страхуват да не попаднат в капан. „Ние сме точно в центъра на свлачището. И може би с хеликоптери трябва... Като че ли Господ може само да ни помогне тука, защото си е страшно - с малки деца сме, пътят пропада, къщите пропадат", оплака се Валентина Пеева, която е един от засегнатите собственици на имоти.Проблемният участък е на територията на община Аксаково. Оттам не изключват възможността пътят да бъде затворен. „Последният свлачищен отстъп се намира на 40-50 метра от този път, републикански път, който е много важна артерия", обясни директорът на дирекция „Защита на населението" в община Аксаково Стоимен Крумков.В момента се извършва геодезическо обследване на терена, но дали и кога ще бъде укрепено свлачището, не е ясно

Соколов е №1 на световното

Отбори с българи спечелиха мачовете си на световните клубни първенства по волейбол. 

Цветан Соколов бе звездата на мача “Тренто” - УПЦН (Сан Хуан), като отбеляза 26 точки за 3:2 (-23, 23, 36, -22, 11). Така италианците запазиха шанс за второто място и полуфинал, но трябва катарският “Ал Райан” с Матей Казийски да победи аржентинците, а “Тренто” Отбори с българи спечелиха мачовете си на световните клубни първенства по волейбол. Цветан Соколов бе звездата на мача “Тренто” - УПЦН (Сан Хуан), като отбеляза 26 точки за 3:2 (-23, 23, 36, -22, 11). Така италианците запазиха шанс за второто място и полуфинал, но трябва катарският “Ал Райан” с Матей Казийски да победи аржентинците, а “Тренто”

Тези луди, луди фенове!

Вижте хората, които не се спират пред нищо, за да се появят на терена


Малки хористи катастрофираха, няма ранени деца

Лека кола със софийска регистрация се е ударила в автобуса на хор „Бодра песен”, който е пътувал за Гърция на турне. Инцидентът е станал на 7-ми километър край Шумен. Шофьорът на леката кола е пострадал и е откаран в болница. Няма други пострадали.

Нигерия поиска помощ от ООН заради отвлечените ученички

Лично Бан Ки-мун ще съдейства в преговорите с Боко Харам

Д-р Евгени Кирилов се срещна с тракийци в Поморие

KirilovКандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България д-р Евгени Кирилов се срещна с членове тракийско дружество „Одринска епопея“ в Поморие. Обсъден бе въпроса за изготвяне на резолюция за правата на тракийските бежанци. В дискусията бяха засегнати и проблеми от регионален характер. Коментирана беше кризата в Украйна, евентуалните последици за страната ни от развоя на събитията там и отношението на политическите партии в България към ситуацията. Зададени бяха и много въпроси, касаещи работата на един депутат в Европейския парламент, неговите преки задължения и отговорности.

Греков инициира създаването на работна група за борба с нерегламентирания внос

/КРОСС/ Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков инициира създаването на работна група за борба с нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци и храни. В работната група ще участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Българска агенция по безопасност на храните, агенция „Митници" и Национална агенция по приходите.  

Най-богатият българин: 49-годишен, зодия Дева

Профилът на българина, декларирал най-висок доход за 2013 г., е мъж на 49 години от София с доходи от над 6 млн. лв. годишно, съобщиха от НАП.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 9 май - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Ген.Гурко" №3,7,13,29, ул.

Бареков: Волен Сидеров се продаде на ДПС

Комисията за Плевнелиев обслужва "Атака", каза в Бойчиновци Николай Бареков
Комисията за разследване на президента Росен Плевнелиев и срещата му с ръководството на EVN беше по наша инициатива, но в този вид, избрана от коалицията Станишев, Сидеров, Местан, тя обслужва изцяло интересите на "Атака". "Сидеров се продаде на ДПС". Комисията за Плевнелиев обслужва "Атака", каза в Бойчиновци Николай Бареков Комисията за разследване на президента Росен Плевнелиев и срещата му с ръководството на EVN беше по наша инициатива, но в този вид, избрана от коалицията Станишев, Сидеров, Местан, тя обслужва изцяло интересите на "Атака". "Сидеров се продаде на ДПС".

Правят продължение на култовия "Купонджийки"

Един от най-интересните филми за изминалата година ще има продължение. Става въпрос за разкошния арт трилър на “Купонджийки”. Авторското бижу на провокатора с камера Хармъни Кроийн предложи аморален, подривен и сатиричен поглед към парти културата на съвременните американски младежи. Филмът мимикрираше под формата на младежко забавление, но Един от най-интересните филми за изминалата година ще има продължение. Става въпрос за разкошния арт трилър на “Купонджийки”. Авторското бижу на провокатора с камера Хармъни Кроийн предложи аморален, подривен и сатиричен поглед към парти културата на съвременните американски младежи. Филмът мимикрираше под формата на младежко забавление, но

На 9 май на Земята ще паднат отломки от съветски военен спътник

Отломки от съветски военен спътник "Космос-1242", летящ в околоземна орбита от 23 години, ще изгорят в атмосферата над Тихия океан в нощта на 9 май, съобщи представител на Войските за въздушно-космическа отбрана на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.   Според полковник Алексей Золотухин специалистите от Главния център за разузнаване на космическата обстановка към споменатите войски непрекъснато следят изменението в параметрите на орбитата на фрагментите от космическия апарат "Космос-1242".   Военните специалисти прогнозират, че отломките на спътника ще излязат от орбита над акваторията на Тихия океан в 01.51 часа московско време /00.51 часа българско време/ на 9 май.   Окончателното време и място на падането на фрагментите може да бъдат променени под въздействието на външни фактори.   Съветският космически апарат "Космос-1242" беше изстрелян на 27 януари 1981 година от космодрума Плесецк с ракета-носител "Восток-2М". Срокът на активното съществуване на космическия апарат в орбита завърши на 15 май 1982 година, припомня агенцията.

Рекламират най-вредните храни

Половината телевизионни реклами на продукти за ядене са на енергийни бомби, установи британско изследване. То е проверило 1500 храни, предназначени за деца, които са били рекламирани по време на европейското първенство по футбол.
Половината от тях са съдържали над 500 калории на 100 грама. С такива продукти балансираното хранене е невъзможно, Половината телевизионни реклами на продукти за ядене са на енергийни бомби, установи британско изследване. То е проверило 1500 храни, предназначени за деца, които са били рекламирани по време на европейското първенство по футбол. Половината от тях са съдържали над 500 калории на 100 грама. С такива продукти балансираното хранене е невъзможно,

Amazon е абсолютен лидер в онлайн продажбите през 2013 г.

Онлайн продажбите на Amazon са повече от продажбите на 9-те други големи фирми за онлайн търговия в САЩ взети заедно, съобщава „Машабъл“. ...

ЕЦБ може да вземе мерки в подкрепа на икономиката на еврозоната през юни


Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изрази сериозни опасения от повишаването на курса на еврото, предаде ДПА.

Укрепването на валутния курс в контекста на ниска инфлация и слаба икономическа активност е причина за сериозни притеснения, заяви днес на пресконференция Драги, представяйки подробности от заседанието на управителния съвет на банката.

Той предупреди, че валутният курс, наред с отслабването на световното търсене и геополитическото...

Руски вицепремиер с европейска забрана минава през България?

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, който е в черния списък на ЕС, е бил принуден да заобиколи Украйна по време на полет към Молдова. Самият Рогозин се оплака в Twitter за случилото се. &bdqu...

Миков бистри синтаскиса; езиковеди не му харесват фонетиката

Беседа по синтаксис изнесе на подопечните си парламентарният шеф Михаил Миков в НС по повод начина, по който от ГЕРБ са формулирали искането си за оставката на заместничката му и съпартийка Мая Манолова.

Григор Димитров загуби в три сета от Томаш Бердих в Мадрид

Григор Димитров стигна до осминафиналите в тазгодишното издание на Мастърса в Мадрид, където загуби в три сета от поставения под №6 Томаш Бердих от Чехия. На корт „Аранча Санчес Викарио“ Григор Димитров спечели първия сет с 6:3, но загуби останалите два с 3:6, 2:6.
Следващият противник на Бердих ще се излъчи от мача между Рафаел Надал и финландеца Григор Димитров стигна до осминафиналите в тазгодишното издание на Мастърса в Мадрид, където загуби в три сета от поставения под №6 Томаш Бердих от Чехия. На корт „Аранча Санчес Викарио“ Григор Димитров спечели първия сет с 6:3, но загуби останалите два с 3:6, 2:6. Следващият противник на Бердих ще се излъчи от мача между Рафаел Надал и финландеца

Бареков: Волен Сидеров се продаде на ДПС

Комисията за Плевнелиев обслужва Комисията за Плевнелиев обслужва "Атака", каза в Бойчиновци Николай Бареков Комисията за разследване на президента Росен Плевнелиев и срещата му с ръководството на EVN беше по наша инициатива, но в този вид, избрана от коалицията Станишев, Сидеров, Местан, тя обслужва изцяло интересите на "Атака". "Сидеров се продаде на ДПС".

Президентът вече не назначава главсек на МВР

Главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Досега това ставаше с указ на президента.

Милионерите у нас се топят с всяка изминала година

Милионерите у нас се топят с всяка изминала година. Това поне сочат данните на Националната агенция по приходите (НАП), обявени в четвъртък.   Доходи над 1 млн. лв. за миналата година са обявили 147 души, показват обработените до момента декларации на физическите лица. За сравнение през 2012 г. техният брой е бил 248, а през 2011 г. - 254 души.   Общо 305.3 млн. лв. са заработили 147-те българи, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв. От тях 114 млн. лв. са спечелени по трудови и приравни правоотношения. Други 71 млн. лв. са от доходи от стопанска дейност като едноличен търговец, а 55 млн. лв. от прехвърляне на имущество.   Най-много – над 6 млн. лв., през миналата година е заработил 49-годишен столичанин зодия Дева, съобщи НАП. В топ десет попада и една дама.   Според обработените до момента декларации най-много милионери има в София – 66, следва Варна с 15 граждани с доходи от над един милион лева и Бургас с 11. В Добрич милионерите са седем, в Пловдив – шест, а в Хасково - двама.   За сравнение през 2012 г. нито един жител на Бургас и Пловдив не беше декларирал доходи над 1 млн. лв. Най-много милионери – 111, бяха с постоянен адрес в столицата, във Варна – 30, в Добрич – 16, в Стара Загора – 11.   Засега в 5% от близо 2 млн. данъчни декларации са открити грешки. Най-много са допуснатите неточности при изчисляване на дължимия данък. Ако вписаната сума е по-малка от дължимата, инспекторите ще проверят дали това не е опит за укриване на данък. Имало и хора, които закръглявали данъка математически правилно, но в свой ущърб. Например, ако дължимата сума е 77.95 лв., вписвали 78 лв. вместо 77 лв., както е правилно.   Друга допусната грешка са платежни нареждания за внесен данък, в които не е вписан БИН код. Причината е, че до февруари, когато бе отменена единната сметка, всички преводи се правеха с един код, а сега има 4 - за данък, здравни вноски, осигуровки и лихви.   Глобата за неподадена данъчна декларация е до 400 лв. За грешни данни в декларациите, наказанието стига до 500 лв. При технически грешки наказание няма.   За неплатен до 30 април данък наказанието е основният лихвен процент плюс 1/365 от дължимото за всеки ден просрочие.

32-годишна жена се хвърли от жилището си в София

32-годишна се хвърли от жилищния блок, в който живее и падна върху автомобил "паяк" на Центъра за градска мобилност, потвърдиха от МВР за БГНЕС.

Отрова мори гълъби край Стоматологията във Варна, алармират екоактивисти

В района на Стоматологията е разпръсната отрова за гълъби. От няколко дни пернатите губят равновесие летейки и падат, при което биват нападани от котки, гларуси, кучета и хора, алармират от природозащитната организация Анимал хоуп Варна чрез страницата си във Фейсбук, научи Moreto.

Григор Димитров загуби в три сета от Томаш Бердих в Мадрид

Григор Димитров стигна до осминафиналите в тазгодишното издание на Мастърса в Мадрид, където загуби в три сета от поставения под №6 Томаш Бердих от Чехия. На корт „Аранча Санчес Викарио“ Григор Димитров спечели първия сет с 6:3, но загуби останалите два с 3:6, 2:6.
Следващият противник на Бердих ще се излъчи от мача между Рафаел Надал и финландеца Григор Димитров стигна до осминафиналите в тазгодишното издание на Мастърса в Мадрид, където загуби в три сета от поставения под №6 Томаш Бердих от Чехия. На корт „Аранча Санчес Викарио“ Григор Димитров спечели първия сет с 6:3, но загуби останалите два с 3:6, 2:6. Следващият противник на Бердих ще се излъчи от мача между Рафаел Надал и финландеца

IBF нареди на Кличко да се бие с Кубрат Пулев в следващия си мач


Следващият мач на Владимир Кличко трябва да бъде за защита на титлата от Кубрат Пулев, нареди Международната боксова федерация (IBF).

Новината бе съобщена от промотъра на българския боксьор "Зауерланд" в Twitter. Кобрата е официалният първи претендент за пояса на световния шампион в тежката категория на IBF.

Пулев си осигури позицията още през август 2013 г. с победа по точки над американеца Тони Томпсън. "Това се нарича закъснял подарък за рождения ден", заяви Пулев,...

Световната банка: С регулациите за търговските вериги бъркате подхода


Моделът за борба с нелоялните търговски практики чрез промени в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ и въвеждане на понятието "значителна пазарна сила" е рисков и може да навреди на българския пазар и дори на потребителите. Това са един от изводите в доклад на Световната банка наречен "В отговор на нелоялните търговски практики в България".

Документът е изготвен по поръчка на българското правителство и разпратен до медиите от ПР агенция. 

Изводите в доклада са, че...

Бареков: Волен Сидеров се продаде на ДПС

Комисията за Плевнелиев обслужва "Атака", каза в Бойчиновци Николай Бареков.

Депутатите на работа до 20.00 часа

Парламентът удължи работното си време до 20.00 часа. Предложението беше на депутата от ПГ на Коалиция за България Красимир Янков. „За” гласуваха 62 народни представители, „против” – 17, един се въздържа.

ГЕРБ с 8 депутати в ЕП при над 60% избирателна активност, предрече Цветанов

/КРОСС/ "Вървяхме на прав път, но спряха развитието ни. Въпреки това, нека на 25 май направим първата стъпка към предсрочни парламентарни избори, за да има повече европейски средства и препитание за младите хора в България". Това каза кандидатът за евродепутат на ПП ГЕРБ Андрей Ковачев на среща с жителите в селоТърнава, община Бяла Слатина. На посещението присъстваха заместник- председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цетан Цветанов и кандидатите за членове на европейския парламент инж. Владимир Уручев и Ева Паунова. Цветан Цветанов подчерта, че ако на предстоящите избори има над 60% избирателна активност, ГЕРБ ще получи 8 депутата в ЕП, а ДПС няма да получи нито един. „Ако ГЕРБ има нов управленски мандат, изграждането на читалище в с. Търнава ще е сред приоритетите на народните представители от областта, защото управляващите Ви ощетиха, разпределиха 500 млн лв. само между общини, които ще осигурят гласове на БСП и ДПС", посочи Цветанов. Инж. Уручев сподели с присъстващите, че врачанския регион е много скъп за него, защото тук са преминали неговият живот и кариера. „Всичко, което съм постигнал в своята дейност като евродепутат е било с мисълта за Вас и отново бих работил, с още по-голямо усърдие", заяви Уручев. Той призова присътващите да глусват с № 18 в интегралната бюлетина, за да покажат, че са достойни граждани и искат България да продължи да се развива

Близо 60 процента от гражданите на ЕС не се интересуват от европейските избори

Шестима от всеки десетима граждани на Европейския съюз "не са особено заинтересувани" от изборите за Европейски парламент по-късно този месец въпреки значителните усилия за популяризиране на вота, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от БТА.   В анкетата на Ипсос-МОРИ, проведена през април, са участвали 8833 души от 12 държави на ЕС - Белгия, Великобритания, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция, съобщи Ройтерс.   От участниците в проучването 62 процента са заявили, че или "въобще не" се вълнуват от изборите между 22 и 25 май, или са "не чак толкова" заинтересувани от тях. Само 35 процента са казали, че със сигурност ще гласуват, което е доста под 43-те процента средна избирателна активност на миналите европейски избори през 2009 г.   Допитването е отчело най-голям изборен ентусиазъм в Белгия (53 процента), където гласуването е задължително, следвана от Франция (44 процента) и Холандия (41 процента), а най-слабо желание за гласуване са показали избирателите във Великобритания(27 процента) и Полша (20 процента).   Според проучването германският канцлер Ангела Меркел се ползва с най-голямо обществено одобрение от европейските лидери - 51 процента от анкетираните са изразили положително мнение за нея. На второ място е британският министър-председател Дейвид Камерън с 35 процента одобрение. Най-непопулярен е френският президент Франсоа Оланд с 20 процента одобрение и 32 процента неодобрение.

ЦИК показа умален вариант на бюлетината за евровота

София /КРОСС/ ЦИК показа умален вариант на бюлетината за изборите за Европейски парламент, която ще бъде малко по-голяма от лист А4. От съображения за сигурност точният й размер и вид обаче се пазят в тайна, посочиха от комисията. "Бюлетините вече се печатат и това се случва изключително и само в печатницата на Българската народна банка, като колеги от ЦИК всеки ден осъществяват контрол", заяви на пресконференция говорителят на комисията Камелия Нейкова.Готовите бюлетини ще се получават от печатницата на БНБ в присъствието на членове на съответната областна управа, представители на Районната избирателна комисия, членове на ЦИК и Министерство на финансите. Транспортирането ще се охранява от МВР.Пред медиите от комисията показаха и основния разяснителен клип за начина на гласуване в изборния ден. Той е около минута и ще се излъчва в телевизионния ефир от следващата седмица. Основната разлика е свързана с нововъведението за номерация на бюлетините, която влезе в сила с новия Изборен кодекс. Секциите за гласуване извън страната ще бъдат 165 в 35 страни. Днес са приключили консултациите с парламентарно представените партии и партиите, които имат членове в Европарламента за съставите на членове на районите избирателни комисии, които трябва да бъдат определени 10 дни преди изборите. До този момент за наблюдатели на изборите са се регистрирали 12 неправителствени организации и общо 6927 наблюдатели

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване