Община Поморие с награда „Иновативна СПА дестинация на България”

По време на първия Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм /БСБСПА/в Хисаря, се състоя официалната церемония по връчване на наградите за иновации на асоциацията. През месец март деветчленно жури с представители на БСБСПА отличи Община Поморие с наградата „Иновативна СПА дестинация на България”. Тя беше връчена на заместник-кмета Илия Джингов от кмета на община Хисаря инж. Пенка Ганева.

За първи път тази година БСБСПА връчва своите награди за иновации в областта на медикъл СПА и СПА туризма, за да отличи нови технологии и продукти, креативни идеи и постижения. Категориите са избрани така, че бъдат отражение на развитието на СПА бизнеса в България.

Балнеохотел Поморие беше отличен с награди в две категории – „Иновативен медикъл СПА хотел” и „Иновативна комплексна СПА програма с натурални български продукти „Съкровищата на България”.

Победителите получиха правото да кандидатстват за наградите на Европейската СПА асоциация/ЕСПА/, където в шест категории България взе четири отличия. Сред наградените отново е Община Поморие, която получи приза „Иновативна СПА дестинация на Европа”. Наградата бе връчена на кмета Иван Алексиев по време на 19-ия годишен конгрес на ЕСПА в Дания.

 

По-хладно, но с по-малко валежи в събота

През следващото денонощие времето ще бъде твърде хладно за края на май. Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява. Но в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да спират, а към края на деня и облачността да намалява. Вятърът ще бъде умерен от запад. През следващото денонощие времето ще бъде твърде хладно за края на май. Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява. Но в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да спират, а към края на деня и облачността да намалява. Вятърът ще бъде умерен от запад.

ВСС за обвиненията след присъдата на Цветанов: Недопустимо!

В свое становище Висшият съдебен съвет (ВСС) коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. От институцията разпространиха становище до обществеността, в което изразяват възмущение от изказаните мнения.

С Т А Н О В И Щ Е

Във връзка с публични из В свое становище Висшият съдебен съвет (ВСС) коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. От институцията разпространиха становище до обществеността, в което изразяват възмущение от изказаните мнения. С Т А Н О В И Щ Е Във връзка с публични из

ВСС за обвиненията на Цветанов: Не приемаме обвиненията за външен натиск

В свое становище Висшият съдебен съвет (ВСС) коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. От институцията разпространиха становище до обществеността, в което изразяват възмущение от изказаните мнения.

С Т А Н О В И Щ Е

Във връзка с публични из В свое становище Висшият съдебен съвет (ВСС) коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. От институцията разпространиха становище до обществеността, в което изразяват възмущение от изказаните мнения. С Т А Н О В И Щ Е Във връзка с публични из

Екоминистерството отменя финансовите корекции на някои общини

/КРОСС/ Екоминистерството ще отмени или намали финансовите корекции за някои общини по проектите им по Оперативна програма "Околна среда". Санкциите бяха наложени заради нарушения в процедурите при обществените поръчки.Всички общини, на които са наложени санкции, са изпратили възражения. Екоминистерството продължава преразглеждането на финансовите корекции върху проектите на общините. Отменена е санкцията за проекта по програма "Околна среда" за община Костинброд, на която бе наложена най-високата корекция.По наши предварителни данни, вече не говорим за суми от около 180 милиона лева, както преди около месец и половина, а в порядъка около 20-30 милиона лева, обясни заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.След като Европейската комисия спря европейските средства по програма "Околна среда" в края на миналата година, на общините не са превеждани от март и средства от бюджета за изпълнените дейности. Но според ръководителя на управляващия орган на програма "Околна среда" Спиридон Александров строителните работи не са прекратени: Част от подобрението на системите за управление и контрол е да проверим и последния сертификат на база на новите системи за управление и контрол. Ние сме в разговори с Министерство на финансите, за да може да бъдат осигурени някакви средства, с които да бъдат извършени плащанията на общините

В Пакистан се интересуват от слънчогледа, млечните и розовите ни продукти

"Радвам се, че контактите в областта на земеделието между България и Пакистан зачестиха. Министерството на земеделието и храните ще продължи да работи в посока за ускоряване на отношенията между двете страни, за да може сътрудничеството да прерасне в срещи между реалния бизнес и реалната търговия".

ВЕИ бизнесът скочи срещу идеите на ДКЕВР

Производителите не искат зелената енергия да бъде намалена с 50 на сто

Русе се сдоби с Музей на комикса

Кандидатстват за рекордите на Гинес за най-дълъг комикс

Бум на пътните инциденти с велосипедисти отчитат във Варна

Бум на пътните инциденти с велосипедисти отчитат спешните медици и полицаите във Варна. Само за изминалите 24 часа са регистрирани две катастрофи с колоездачи. Възрастни мъж и жена постъпиха в болница с контузия и фрактура на подбедрица заради невнимателни шофьори.

Пазарът на таблети се забавя

Смартфоните с големи екрани подкопават продажбите на таблетите, смятат от IDC


Отнеха имущество на майката на герберски общинар за над 1 млн. лв.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе иск за отнемане на имущество на стойност 1 227 366 лв. от Наталия Миланова., която е майка на лидера на ромското движение ДРОМ и бивш градски съветник от ГЕРБ в столицата Илия Илиев.

Издали актове за над 1 милион лева заради пушене на закрито

За периода от 1 юни 2012 г. до 22 май 2014 регионалните инспекции са издали 1752 наказателни постановления на обща стойност 1 070 350 лв. заради нарушения на забраната за пушене на закрито, съобщи bTV, позовавайки се на данни от здравното министерство.

При общо 409 923 проверки на 393 168 обекта са издадени още 2576 предписания и са съставени 23 За периода от 1 юни 2012 г. до 22 май 2014 регионалните инспекции са издали 1752 наказателни постановления на обща стойност 1 070 350 лв. заради нарушения на забраната за пушене на закрито, съобщи bTV, позовавайки се на данни от здравното министерство. При общо 409 923 проверки на 393 168 обекта са издадени още 2576 предписания и са съставени 23

Продават на търг ръкописи и рисунки на Джон Ленън

Аукционът ще се състои на 4 юни в Ню Йорк. Дотогава желаещите могат да разгледат колекцията в офиса на тръжната къща

Азербайджан се реваншира на Португалия с 3:1

Португалия загуби с 1:3 (27:25, 23:25, 18:25, 14:25) от Азербайджан на квалификацията за Европейско първенство в Баку. Това бе реваншът на домакините за загубата в първия турнир в София. Най-резултат...

Проверки 3 в 1 пазят морето от замърсяване

Морска администрация, Басейнова дирекция и РИОСВ ще действат съвместно при получаване на сигнал за замърсяване в морето. Тройните проверки вече са факт, като с тях се избягва забавянето за препращане на информацията от институция до институция заради различните им правомощия.

Слон си направи "селфи"

Слонът успял да се щракне, след като посетител на парка изпуснал айфона си и Латабе докоснал тъчскрийна му с хобот

Ето го макета за паметника на Пеци!

Восъчен макет на паметника на легендарния “щурец” Петър Гюзелев, който ще бъде издигнат в Рок алеята на славата в Каварна, вчера бе представен в София. Статуята е уловила Пеци Гюзелев в характерната му поза с китара зад главата, която наподобява ореол, обясни авторът на проекта Георги Чапкънов. В дясната ръка сякаш държи микрофон, но в същото време Восъчен макет на паметника на легендарния “щурец” Петър Гюзелев, който ще бъде издигнат в Рок алеята на славата в Каварна, вчера бе представен в София. Статуята е уловила Пеци Гюзелев в характерната му поза с китара зад главата, която наподобява ореол, обясни авторът на проекта Георги Чапкънов. В дясната ръка сякаш държи микрофон, но в същото време

Бюрхан Абазов се срещна с посланика на Пакистан

/КРОСС/ „Радвам се, че контактите в областта на земеделието между България и Пакистан зачестиха. Министерството на земеделието и храните ще продължи да работи в посока за ускоряване на отношенията между двете страни, за да може сътрудничеството да прерасне в срещи между реалния бизнес и реалната търговия". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща в МЗХ с посланика на Пакистан Н. Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар и парламентарния секретар по отбраната на Пакистан г-н Чаудри Икбал. Зам.-министър Абазов заяви, че предстои подготовка на проекти на двустранни документи за сътрудничество между Аграрния университет в Пловдив и Аграрния университет в пакистанския град Файсалабад, както и между Селскостопанската академия и Пакистанския съвет за земеделски изследвания, които бяха обсъдени по-рано този месец на среща на министър Димитър Греков с посланика на Пакистан Н. Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар. Очаква се проектите на текстовете да бъдат предложени от българска страна. „Едни от основните експортни пера на България са слънчогледът, млечните и розови продукти, които представляват интерес за пакистанската страна. На днешната среща поставяме база за по-нататъшни разговори по отношение на износа на тези продукти", подчерта зам.-министър Абазов

Евродепутатите на България и Гърция

Колко депутати и към коя от партиите в европейския парламент вкараха българите и гърците

прочети повече

Събраха над 1 милион лева от глоби заради пушене на закрито

За периода от 1 юни 2012 г. до 22 май 2014 регионалните инспекции са издали 1752 наказателни постановления на обща стойност 1 070 350 лв. заради нарушения на забраната за пушене на закрито, съобщи bTV, позовавайки се на данни от здравното министерство.

При общо 409 923 проверки на 393 168 обекта са издадени още 2576 предписания и са съставени 23 За периода от 1 юни 2012 г. до 22 май 2014 регионалните инспекции са издали 1752 наказателни постановления на обща стойност 1 070 350 лв. заради нарушения на забраната за пушене на закрито, съобщи bTV, позовавайки се на данни от здравното министерство. При общо 409 923 проверки на 393 168 обекта са издадени още 2576 предписания и са съставени 23

Спират движението на "Лъвов мост" и "Мария Луиза" от 4 юни

Движението по Лъвов мост и по бул. "Мария Луиза" ще бъде спряно от 4 юни заради изграждането на кръстовище и последния етап на тунела, съобщи в зам.-столичният кмет по транспорта Любомир Христов. Автомобилите ще могат да се движат след 45 дни.

Майка и син загинаха в опит да извадят телефон от тоалетна

Мъж и майка му загинаха в китайската провинция Хенан при опит да извадят телефон от тоалетна, съобщава Франс Прес, цитирана от РИА Новости.
Млада жена изпуснала новия си мобилен апарат в тоалетна на двора. Съпругът й скочил в опит да го извади, но изгубил съзнание от отровните изпарения. На помощ се притекла майката на мъжа, Мъж и майка му загинаха в китайската провинция Хенан при опит да извадят телефон от тоалетна, съобщава Франс Прес, цитирана от РИА Новости. Млада жена изпуснала новия си мобилен апарат в тоалетна на двора. Съпругът й скочил в опит да го извади, но изгубил съзнание от отровните изпарения. На помощ се притекла майката на мъжа,

Сърдитите европейски гласоподаватели показаха жълт картон на Брюксел

"Решени да положим основите за все по-тясно сближаване на европейските народи...", се казва в Римския договор, с който тръгна европейският проект през 1957 г. Когато се пише историята на Европейския съюз, много е вероятно 2014-а да се окаже не по-малко значима дата, защото това е годината, когато европейските избиратели казаха на своите лидери да се откажат от благородните намерения, с които преди повече от половин век започнаха амбициозния си проект, и които оттогава формираха европейската политика.   Макар че се очакваше силен антиевропейски вот, мащабите му се оказаха шокиращи. Във Франция Националният фронт (НФ) на Марин льо Пен се оказа победител с 25 на сто от гласовете. Британската партия за независимост (ЮКИП) постигна още по-добър резултат - 27 на сто. Почти 40 процента от гръцкия вот отиде за евроскептични или открито расистки партии. Около 30 на сто от местата в следващия Европейски парламент ще бъдат за антиевропейски партии или за такива, които са срещу сегашното статукво. Френският премиер Манюел Валс с право нарече тези резултати "политическо земетресение". Просперитетът срещу демокрацията   Преките политически последствия сами по себе си могат и да не са твърде значими. В рамките на Европарламента популистите вероятно толкова ще се карат помежду си, че 70-те процента проевропейски депутати могат да продължат по обичайния си консенсуален начин. Но дългосрочните последици могат да се окажат огромни. Европа се изправя пред вероятността Великобритания - където управляващите консерватори обещаха референдум за членството в ЕС след следващите парламентарни избори - да напусне Евросъюза. Той може и да преживее евентуалното британско изтегляне. Но ако Франция избере антиевропеец от сорта на госпожа Льо Пен и излезе, това ще е краят на европейския проект.   Позицията "ще го преживеем някак си" - типичният подход на Брюксел при кризи - този път не е опция, защото ако ЕС не се промени доброволно, то избирателите ще му наложат промяна. За да реагират на тяхната враждебност, европейските лидери ще трябва първо да анализират причините за нея.   Национализмът очевидно е фактор. Посланието, че избирателите не искат чужденци да им нареждат какво да правят, прозвуча силно и ясно от платформите на партии като ЮКИП и НФ, и това не е първият вот на неприемане. Французите и холандците отхвърлиха проекта за конституция на ЕС през 2005 г., а ирландците отхвърлиха заместилия го документ - Лисабонския договор - през 2008, след което бяха накарани да се явят на поправителен вот.   Друг мотив е враждебността враждебността към имигрантите. Повечето от антиевропейските партии са и против чужденците. Негодувание срещу ЕС се надигна след разширяването му на изток и след като работници от по-бедните страни-членки заминаха на Запад.   Най-накрая, голям катализатор на недоволството е състоянието на икономиката. Следва да се отбележи, че французите, чиито лидери не могат да се справят със стагнацията, са много по-недоволни от германците, чиято икономика се възстановява добре. Във Великобритания засега може и да има растеж, но фактът, че нейната икономика отбеляза толкова остър спад в резултат на кризата обяснява роптаенето срещу нейното правителство.   Има две възможни решения за проблемите на Европа: икономически просперитет и повече демокрация, което практически означава връщане на пълномощия на държавите и институциите, на които избирателите вярват. Двете цели често съвпадат, но не винаги.   Има много сфери на националния живот, в които Брюксел трябва да се меси по-малко. Много от излишната бюрокрация трябва да бъде изкоренена и много правила да бъдат зачеркнати. На националните правителства трябва да им бъде върната свободата да определят конкретни разпоредби в областта на социалната политика и пазара на труда - отпуските за гледане на дете, работното време и така нататък. Пълномощията на Европейския парламент трябва да бъдат намалени, а националните правителства да получат повече права при определяне на общото законодателство на ЕС. Такива реформи могат да бъдат направени, поне като начало, без да се прибягва до дългата (и рискована) процедура за промяна на основополагащите договори.   Просперитетът и демокрацията обаче се сблъскват в две области. Първата е имиграцията. Да, страните трябва да имат повече свобода да ограничават "социалния туризъм", който предизвиква толкова голямо негодувание. Правилата могат да бъдат затегнати, за да бъде по-трудно за имигрантите да искат социални помощи. А по-бедните нови кандидати за ЕС трябва да подлежат на по-дълги преходни периоди с ограничена свобода на движение.   Но"четирите свободи" - на движение на стоки, услуги, капитал и труд - са в основата на единния пазар. Отхвърлянето на която и да е от тях не само ще постави под въпрос смисъла на цялото начинание, но ще даде тласък и на икономическата стагнация, която е сериозна причина за сегашното недоволство.   Единният пазар поражда втората група конфликти. В някои области, като например гъвкавостта на пазара на труда, "по-малко Брюксел" ще подпомогне растежа. Но не във всички. Еврокризата показа, че еврозоната се нуждае от банков съюз, който съсредоточава голяма власт. И най-голямата надежда за растеж е в разширяването на единния пазар. Следващата Европейска комисия трябва да отстрани пречките пред търговията с услуги, енергия и пред дигиталната икономика. Друг приоритет е да има повече споразумения за свободна търговия, като се започне с Америка.   Отварянето на европейската икономика ще подразни някои избиратели (и ще изплаши някои политици), но алтернативата - години на икономическа стагнация - неизбежно ще обрече европейския проект. В търсене на ръководство   Евроскептиците твърдят, че Европа не може да се промени, което може да се окаже и вярно. Но първоначалната реакция на националните лидери е окуражителна. Германският канцлер Ангела Меркел и сегашният президент на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу призоваха комисията да играе по-скромна роля. Френският президент Франсоа Оланд казва, че ЕС се е откъснал много от хората и трябва да ограничи силата си. В Италия Матео Ренци получи солидна подкрепа за реформи. Британският премиер Дейвид Камерън от години настоява за орязване на пълномощията на Брюксел, като в същото време ратува за по-широк общ пазар. Другите европейски лидери ще направят добре да възприемат неговите идеи, а след това да се преструват, че не са дошли от Великобритания.   Първата работа е да бъде избран нов председател на Европейската комисия, готов да извърши радикални промени.   Кандидатът на привържениците на приемствеността (и на федералистите) - Жан-Клод Юнкер от Люксембург, се ползваше с подкрепата на госпожа Меркел. Но тя изглежда е разбрала, че просто не може да не се променя нищо.   Нашият избор би бил Кристин Лагард - французойката, която сега ръководи МВФ - умен и смел външен човек, който знае как да се бори с дълбоко вкоренени интереси. Ако тя стане председател, Англия е по-вероятно да остане в ЕС. Ако иска да оцелее, ЕС има нужда от подобно ръководство. А въпросът сега е именно за оцеляване. По БТА

България на решето от брутални иманяри

"Водещи български археолози получиха високо признание за своите постижения на тържествена церемония в град Сандански, където на 26 май бе открита 53-ата национална археологическа конференция..." Това пише в новините от сайта на Министерството на културата. Не че археолозите не заслужават награди, но ако ги попитате, със сигурност ще ви кажат, че... "Водещи български археолози получиха високо признание за своите постижения на тържествена церемония в град Сандански, където на 26 май бе открита 53-ата национална археологическа конференция..." Това пише в новините от сайта на Министерството на културата. Не че археолозите не заслужават награди, но ако ги попитате, със сигурност ще ви кажат, че...

ВСС нахока Цветанов за изказванията му срещу съда

Висшият съдебен съвет се възмути от изказванията на зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, че по осъдителната присъда срещу него има оказан натиск върху съда.

Русия не е получила никакви пари от Украйна за газа въпреки срока

По думите му Русия не е готова да намали цената на газа за Киев

Божинов остава на „Герена” още една година

/КРОСС/ Нападателят на Левски Валери Божинов преподписа договора си с клуба за още една година. Бившият нападател на "Ювентус", "Манчестър сити", "Спортинг" (Лисабон) и "Парма" се присъедини към "Левски" през февруари с контракт до края на сезона. Божинов имаше оферти от турски отбори.28-годишният футболист не бе играл от пролетта на 2013 г. Той взе участие в 14 мача на сините и отбеляза шест гола, основно в заключителната фаза на шампионата.

Слагат спасители на част от неохраняемите плажове

/КРОСС/ Спасители ще наблюдават 30 от неохраняемите досега плажове по българското Черноморие през юли и август. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която подчерта, че държавата е отделила 1 милион лева за водно спасяване по най-посещаваните плажове в областите Бургас, Варна и Добрич. Все още обаче не е ясно кои точно ще бъдат 30-те плажни ивици. По думите на Терзиева това ще бъдат най-вече градските плажове, като за тях ще са необходими около 120 спасители.От общо 83 плажа, които ще са неохраняеми през летния сезон, 30 вече ще бъдат под зоркото око на спасителите. Това са местата, към които не е имало интерес нито за концесия, нито за наемане.„Обезопасяването включва организирането на водно спасяване на най-посещаемите участъци от неохраняемите плажове за периода юли-август. Например Дуранкулак, Шабла, това са плажове, които досега не са били обезопасявани. Става въпрос за 1-2 поста на определени граници от тези плажове, защото някои са дълги по 1 километър", уточни тя.По думите й общините Бургас, Добрич и Варна ще трябва да определят кои са най-посещаваните неохраняеми плажове. Заплащането на спасители ще бъде за сметка на държавата, а достъпът до тях ще остане напълно безплатен.„Посетителите няма да плащат никакви такси. Те си имат право на достъп, ще се спазват абсолютно тези правила и ще следиме и ще контролираме нито концесионери, нито наематели да спират достъпа чрез заплащане на някакви такси

В разговор с Ердоган Путин изразил загриженост за югоизточната част на Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е обсъдил в телефонен разговор с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган ситуацията в Украйна. Според прессъощение на Кремъл, руският държавен глава е изразил безпокойство от наказателната операция в югоизточната част на Украйна, предава ИТАР-ТАСС. Разговорът е бил иницииран от турската страна. "Владимир Путин подчерта, че е сериозно загрижен във връзка с продължаващата наказателна операция в югоизточната част на страната и изрази надежда, че новото украинско ръководство ще спре използването на сила срещу цивилното население. Държавният глава заяви също, че се надява Киев да установи пряк диалог с представителите на регионите", се казва в изявление. Руският лидер многократно е говорил за необходимостта да се сложи край на наказателните военни операции в югоизточните райони на Украйна.  

JP Morgan е шампион по глоби

Американската банка JP Morgan е шампион по глоби. За по-малко от година тя трябвало да плати 14 милиарда долара глоба по две отделни дела, съобщава френският вестник "Фигаро".

Болниците дават на съд фиксираните бюджети

Държавни, общински и частни болници днес внесоха жалба във Върховния административен съд срещу твърдите бюджети на болниците, които бяха въведени с постановление на Министерския съвет. Надеждата на болничните директори е или съдът да спре постановлението, или правителството да го отмени - в противен случай фалитите били неизбежни.

В сряда затравят Лъвов мост за 45 дни

45 дни ще е затворен за движение Лъвов мост, докато бъде завършен ремонтът на моста, който трябва да го превърне в кръстовище на две нива. Това съобщи зам.-кметът по транспорт Любомил Христов. Движението по Лъвов мост ще бъде спряно на 4 юни и ще бъде пуснато отново в средата на юли. Част от трамваите ще се движат по ул. "Козлодуй" до обръщалото в "Орландовци", а друга част от маршрутите ще бъдат пренасочени по бул. Христо Ботев, обясни Христов. Колите ще се движат по бул. "Сливница" и по ул. "Козлодуй".  Подробности за промените в движението ще има в сайта на Столичната община, на Центъра за градска мобилност, както и на спирките на градския транспорт. Продължава и ремонтът на бул. "Цариградско шосе". Току-що положената нова настилка на бул. "Цариградско шосе" при 4-ти километър в София се премахва от строителната фирма и ще бъде сменена с нова. От 1 юни ремонт ще има и на надлеза към летището. Свободни за преминаване ще са платната, които се намират в южната част на моста т.е. от страната на ж.к. „Младост". Ремонтните дейности ще започнат по северната част на моста, от страната на ж.к. „Дружба". Завършването на ремонта на моста на Четвърти километър закъснява с две седмици заради обилните дъждовете, обясни Христов.

ВСС защити съда от нападките на Цветанов и ГЕРБ

Съдиите нарекоха вчерашните думи на бившия министър „публично унижение”

Украински войници са обстрелвали автобуси с деца, пътуващи за Крим

/КРОСС/ Автобуси, които са превозвали деца от Славянск (Донецка област) към Крим, са били обстреляни от украинските сили за сигурност, предава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на прессекретаря на народния кмет на града Вячеслав Пономарьов. В резултат на обстрела не е имало пострадали. Според изданието децата са прекарали и 5 часа на контролно-пропускателен пункт, но в крайна сметка са успели да преминат границата.    

Лаверн: Неков е техническа грешка, питайте „Сделка или не"

Смятам, че е нормално една управляваща партия, особено в коалиция, да получи наказателен вот, коментира загубилата евровота Достена Лаверн.

SpaceX представиха иновация сред космическите кораби (ВИДЕО)

Компанията SpaceX представи космическия си кораб Dragon V2, който в най-скоро време до 3 години ще превозва американски астронавти до Международната...

SpaceX представиха иновация сред космическите кораби (ВИДЕО)

Компанията SpaceX представи космическия си кораб Dragon V2, който в най-скоро време до 3 години ще превозва американски астронавти до Международната...

Лазар Груев не очаква явна политическа пропаганда при избора на негов приемник

"Не, не очаквам изборът на нов председател на Върховния касационен съд да се случи така, както стана с избора на главен прокурор", коментира в петък ръководителят на ВКС Лазар Груев, чийто мандат изтича през есента на тази година. По време на отчета си за целия мандат той бе помолен да коментира дали очаква партиите да изкажат явна подкрепа за някой от кандидатите в предстоящата процедура, както се случи с явната подкрепа на ГЕРБ за Сотир Цацаров.   По неофициална информация на Mediapool имената, които се сочат за мястото на Груев са три. Едното е на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, второто е на зам.-шефа на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, а третият неофициален претендент е новоизбраната ръководителка на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. И тримата биха се ползвали с подкрепата на сегашното мнозинство във Висшия съдебен съвет, но е въпрос на предварителна договорка кой да бъде изтласкан на преден план.   В същото време има нагласа и Съюзът на съдиите в България да излъчи свой кандидат за позицията. Груев призна, че не може да бъде фактор в този избор. “Моето участие е един глас и едно красноречие”, каза той.   В отговор на въпрос: “Готви ли се нещо (по време на избора за нов шеф на ВКС), от което после да ни е срам, г-н Груев?”, той отговори лаконично: “Не дай, Боже”.   ВСС се отдалечава от магистратите   По време на своя отчет за седемте години на поста Лазар Груев открои и множество проблеми за решаване пред съдебната власт. Един от тях е, че Висшият съдебен съвет губи пряката връзка с магистратите. Подобно обвинение се отправя и от Съюза на съдиите в България. Груев каза, че във ВСС не е прието неговото предложение всеки от членовете на съвета да поеме отговорност за определен район в страната и да съдейства за решаване на проблемите на място.   “Сега хвърчат едни писма, а проблемите на място са много различни”, каза Груев.   Според него реформата в съдебната власт е необратим процес. Той обаче допълни, че има случаи, в които тя върви с две крачки напред и после се прави една назад. Като пример Груев даде приемането на концепция за наказателната политика по времето на правителството на ГЕРБ, което бе отменено от кабинета “Орешарски”. “Накрая бе приета концепция от 3 страници без особен смисъл”, каза Груев.   Той постави въпроса дали изобщо правителството и ВСС изпълняват стратегията за съдебна реформа, която бе приета преди 3 години.   Не исках да влизам в скандали   Лазар Груев често е бил обвиняван от съдийската гилдия, а и от медиите, за своите витиевати послания и дипломатичен тон при явни посегателства срещу независимостта на съдебната власт от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Подобни обвинения има и сега при положение, че силният човек във ВСС е главният прокурор Сотир Цацаров.   Груев заяви, че е предпочел да бъде дипломатичен, отколкото да влиза в скандали, от които съдебната власт би пострадала повече.   “Единият подход е силовият подход. Другият е на спокойно изложените аргументи и любовта. Аз не мога да се изразявам по-остро. Важно е какво и кога казваш. Но бях единствен и без подкрепата на тогавашния ВСС, когато бяха най-острите нападки срещу съдиите. Оставах малцинство, когато се правеха предложения за председатели на апелативни съдилища, но съветът невинаги избираше тези, които предлагах”, каза Груев.   Той заяви, че винаги е поставял своя имидж на второ място пред имиджа на хората, с които работи. Пословичен стана неговият скандал с Цветан Цветанов, при който тогавашният вътрешен министър го заплаши образно с избиване на зъби, след като Груев го призова към мълчание. Преди няколко дни Цветанов се извини на съдиите, но след като бе поставен в ситуацията на подсъдим.   “Както не съм коментирал нападките, така няма да коментирам и извинението”, каза шефът на ВКС.   Успехите   Извън интригите около бъдещия ключов избор в съдебната система Лазар Груев отчете в петък мандата си като успешен. Пред медиите той изчете обещанията от концепцията си, която представи пред ВСС през 2007 година, когато бе избран.   Груев обяви за най-голямо свое постижение активизирането на тълкувателната практика на ВКС, която има за цел да намали противоречивите решения на българските съдилища. Той припомни, че през 2007 година ВКС е излязъл само с две тълкувателни решения, но до края на мандата те ще станат близо сто.   Другите успехи, както ги отчете Груев, са активизиране на участията на ВКС във всички по-важни промени в законодателство, увеличаване на броя на съдебни помощници, специализацията на съдиите. Председателят на ВКС допълни, че съдът е станал много по-прозрачен в своя работа.   “Всяка година всеки български съд – от Малко Търново до ВКС – публикува свой годишен отчет за своята работа и провежда годишно отчетно събрание, което е отворено за всички, които биха искали да присъстват. Няма друга институция, която да прави това”, каза Груев.   Като неуспех той посочи неумението си да накара съдиите от ВКС да работят като един екип, осъзнавайки общата си отговорност за реформата в съдебната система.

Видео от Европарламента: Самотният път е на висока цена




"Основателите на ЕС щяха да се обърнат в гроба: със засилването на евроскептицизма някои подлагат на съмнение самата идея за Европейския съюз", разказва видеорепортаж на EuroparlTV. Този епизод търси отговори на въпросите какво ще се случи, ако антиевропейската идея завладее Европейския парламент и каква ще бъде цената на т.нар. не-Европа.

Видеото обръща внимание на част от постиженията на ЕС, от които държавите членки биха се лишили в случай, че европейското семейство...

Над 1 млн. лева глоби за пушене на закрито

За две години са извършени 406 923 проверки

Китайци загинаха в опит да извадят телефон от тоалетна

Мъж и майка му загинаха в китайската провинция Хенан при опит да извадят телефон от тоалетна, съобщава Франс Прес, цитирана от РИА Новости.
Млада жена изпуснала новия си мобилен апарат в тоалетна на двора. Съпругът й скочил в опит да го извади, но изгубил съзнание от отровните изпарения. На помощ се притекла майката на мъжа, Мъж и майка му загинаха в китайската провинция Хенан при опит да извадят телефон от тоалетна, съобщава Франс Прес, цитирана от РИА Новости. Млада жена изпуснала новия си мобилен апарат в тоалетна на двора. Съпругът й скочил в опит да го извади, но изгубил съзнание от отровните изпарения. На помощ се притекла майката на мъжа,

Рекордна аудитория за сутрешния блок на Нова ТВ

Според данните на независимата, международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, вчера сутрешния блок на Нова „Здравей, България” е отчел рекорден дял от зрителската аудитория, съобщават от телевизията.   За цялата история на предаването, това е първият случай, в който делът сред активното население (18-49 години) достига 43%. Според данните на независимата, международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, вчера сутрешния блок на Нова „Здравей, България” е отчел рекорден дял от зрителската аудитория, съобщават от телевизията. За цялата история на предаването, това е първият случай, в който делът сред активното население (18-49 години) достига 43%.

НСИ: Броят на лекарите в България расте

Според данните на статистиката в края на 2013 г. на 10 хиляди души население се пада с един лекар повече, отколкото преди две години

Повишило се е нивото на реките Осъм, Янтра и Искър

Община Шумен въвежда 24-часови дежурства заради обилните валежи

"168 часа": Дни след Шливата още двама пандизчии избягали

Затворът в Бургас, който се превърна в нарицателно място за нарушения и корупция, ще се превърне в истински Затворът в Бургас, който се превърна в нарицателно място за нарушения и корупция, ще се превърне в истински "Биг брадър". В него до края на годината ще бъдат инсталирани 300 нови наблюдателни камери. В момента в пандиза има не повече от десет камери, които гледат към двора и част от общите помещения.

Рекордна аудитория за сутрешния блок на Нова ТВ

Според данните на независимата, международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, вчера сутрешния блок на Нова „Здравей, България” е отчел рекорден дял от зрителската аудитория, съобщават от телевизията.   За цялата история на предаването, това е първият случай, в който делът сред активното население (18-49 години) достига 43%. Според данните на независимата, международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, вчера сутрешния блок на Нова „Здравей, България” е отчел рекорден дял от зрителската аудитория, съобщават от телевизията. За цялата история на предаването, това е първият случай, в който делът сред активното население (18-49 години) достига 43%.

Смъртта на лявото управление в енергетиката или какво показва последното решение на ДКЕВР


Анализът е публикуван в сайта на Института за пазарна икономика.

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от вчера, 29 май 2014 г., прилича на опит да се напише епикриза "за пред хората" на смъртник, който е на път да си отиде от този свят поради някаква срамна болест.  Смъртникът, разбира се, е управлението на БСП и коалиция. Безизходицата настъпва засега само в един отрасъл - енергетиката. И решението е доказателство за този факт.
...

30 от неохраняемите плажове ще имат спасители през юли и август

30 от неохраняемите плажове по българското Черноморие ще имат спасители през юли и август, съобщи „Дарик". Един милион лева са средствата, които държавата е отделила, за да има водно спасяване по най-посещаваните плажове в областите Бургас, Варна и Добрич.

Кои точно ще бъдат 30-те плажни ивици, предстои да се уточни. Министърът на регионалното р 30 от неохраняемите плажове по българското Черноморие ще имат спасители през юли и август, съобщи „Дарик". Един милион лева са средствата, които държавата е отделила, за да има водно спасяване по най-посещаваните плажове в областите Бургас, Варна и Добрич. Кои точно ще бъдат 30-те плажни ивици, предстои да се уточни. Министърът на регионалното р

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване