Погват незаконните бараки и фургони във Варна

Проверка на всички временни търговски обекти, които не са отразени в схемата за преместваеми обекти на територията на Варна, поискаха съветниците от комисията по архитектура. Проверката ще се осъществи от районите кметове и представителите на общинската администрация.

Лавров: Кризите в Украйна и Сирия бяха изкуствено създадени с цел смяна на режима

/КРОСС/ Кризите в Сирия и Украйна бяха създадени изкуствено с цел смяна на режима в тези страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща със словенския си колега Карл Ерявец. "Сега на преден план излизат на тежките кризи, създадени по спорен път, в Сирия, Либия, Ирак, както и в Украйна, със същите мотиви - в резултат на линията за смяна на режима", цитира думите му РИА "Новости".Според Лавров трябва да се търси път за преодоляване на тези кризи. "Основното е да се откажат от насилието и всички да са готови на диалог без предварителни условия", подчерта Лавров.    

Извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП

На извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП ще бъдат гласувани промени в състава му, съобщи БНР. В него влизат по право лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов, който беше избран на мястото на Анна Янева, назначена за заместник-министър на икономиката и енергетиката.Другото попълнение е лидерът на младежката организация на БСП Вероника Делибалтова.

Селски кмет бори безработицата с томбола

На 120 безработни той трябва да разпредели от 2 до 4 работни места

Момиче от Ловеч спечели международен конкурс на ЮНЕСКО

Тя е наградена с първо място в конкурс за детска рисунка


Изпълнителното бюро на БСП заседава извънредно

/КРОСС/ Изпълнителното бюро на БСП ще заседава извънредно в този час. Ще бъдат гласувани промени в състава му, съобщава БНР. В него влизат по право лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов, който беше избран на мястото на Анна Янева, назначена за заместник- министър на икономиката и енергетиката и лидерът на младежката организация на БСП Вероника Делибалтова, избрана на мястото на Явор Гечев, който стана заместник-миниистър на земеделието и храните. По-рано днес депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев каза в интервю за Нова телевизия, че трябва да има оставка на Изпълнителното бюро и решение за предизвикване на извънреден конгрес. Според него това може да стане в рамките на три месеца. Всички усещаме, че има някакъв проблем в БСП. Партията не може да излезе на следващите избори без промени. Кадиев смята, че вероятно следващата събота ще бъде свикан Национален съвет на партията. По думите му било добре всички областни съвети в страната да проведат заседания и да изпратят свои делегати с мандат да представят исканията си.  

Американски конгресмени призоваха НАТО да купи предназначените за Русия френски бойни кораби


 Представители на Конгреса на САЩ призоваха Франция да прекрати сделката за продажба на два кораба клас "Мистрал" на Русия и ги продаде или отдаде под наем на НАТО, съобщи "Ройтерс".

"Сделката ще изпрати явно послание до Владимир Путин, че съюзниците на НАТО няма да позволят повторение на събитията през последните месеци", заявиха те в писмо до генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмесен.

САЩ и някои европейски държави приканват Париж да не продава високотехнологичните...

Бюджетът на ЦСКА ще е над 8 млн. лева, обяви Томов


Бюджетът на футболния ЦСКА ще е над 8 млн. лева за предстоящия сезон, обяви главният акционер в клуба и досегашен президент в сянка Александър Томов.

На проведеното днес акционерно събрание е било решено бившият политик да заеме поста на председател на Надзорния съвет на червените вместо Лорънс Дейвис, който напуска.

За заместник на Томов е определен бизнесменът Петър Манджуков, който вече съобщи за полученото уверение от УЕФА за лиценза на ЦСКА в Лига Европа. Останалите...

Четиризнаци проплакаха във Варна

Бебетата са заченати без допълнително стимулиране или инвитро

Агенция по безопасност на храните: Пернишките абитуриенти не се оплакаха от храната на празника им

Нито едно нарушение не е констатирано в заведенията за обществено хранене в областта около абитуриентските празници.

За разлика от Перник, където нарушения няма, в столичните заведения бяха открити огромно количество продукти не само с влошен външен вид, но и плесенясали. Те са били унищожени от инспекторите по безопасност на храните. Директорът на Областната Агенция по безопасност на храните д-р Татяна Вангелова уточни, че контролните органи са засилили...

Продължава

КЗК отмени търг на Столична община за събиране на отпадъци

В условията на обществената поръчка липсва съществена информация, свързана с разходите по чистотата


Руски военни вече се обучават за експлоатацията на "Мистрал"

Въпреки натиска Франция не се отказва от доставката на хеликоптероносачите за Москва


"Атака" не подкрепяла правителството, а работата на парламента

Ние не крепим правителството, не го подкрепяме, подкрепяме работата на парламента. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов след вота на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски.   Той показа графика от гласуването в пленарна зала на вота на недоверие, от която се вижда, че депутатите от "Атака" не са участвали в него.   "И при избора на правителството, и в други случаи не сме гласували. Нашата платформа е - това Народното събрание трябва да работи, а на управляващите е отговорността за всичко, което се случва", каза още проф. Станилов.

Нетаняху навивал оцелял от Холокоста да се кандидатира за президент

/КРОСС/ Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е опитвал на няколко пъти да убеди носителя на Нобеловата награда за мир и оцелял по времето на Холокоста Ели Визел да се кандидатира за президент на Израел, съобщават местни медии.Визел споделя, че Нетаняху е разговарял с него три пъти, опитвайки се да го убеди да издигне кандидатурата си за поста. "Защо трябва да бъде президент? Това не е за мен", каза Визел.Мандатът на настоящия президент Шимон Перес ще приключи в края на юли, в навечерието на 91-вия му рожден ден.Президентските избори в Израел ще се проведат на 10 юни. Кандидати за поста са бившите председатели на парламента Реувен Ривлин и Далия Ицик, бившият министър на отбраната Бенямин бен Елиезер и бившият финансов министър Меир Шитрит. Другите двама кандидати са бившата съдийка от Върховния съд Далия Дорнер и нобеловият лауреат и преподавател в Израелския технологичен институт Дан Шахтман.    

Дъжд, гръмотевици и температури до 36 градуса през юни

/КРОСС/ Mного дъжд, гръмотевици и температури до 36 градуса ни очакват през юни. За началото на лятото синоптиците прогнозират слънчево време, слаби ветрове, но и с доста дъждове и гръмотевици. Средномесечните температури през месец юни ще бъдат обичайни за този период от годината. В равнините те ще варират от 11 до 29 градуса. По високите полета месечната температура ще достигне 24 градуса, а най-ниските стойности ще са между 8-9 градуса. По Черноморието температурите ще напомнят за лятото и слънчевите дни ще привлекат много туристи по плажовете. Температурата на морската вода в началото на месеца ще бъде около 16-17 градуса, като за всеки 3-5 дена ще се покачва с още един градус. В края на месеца, температурата на морската вода ще надвишава 22-24 градуса. За Варна - 27 градуса, а за Бургас - 29 градуса. По високите части от планините месец юни ще предложи средни температури от около 19-20 градуса, като най-ниските ще са в рамките на 4-9 градуса, най-високите около 19-25. Не забравяйте, че дори и през юни температурата през нощта в планината пада доста рязко и с над 10 градуса. В Пампорово температурите ще бъдат идентични с тези на Витоша - около 20 градуса, а в Банско ще се радват на градус-два по-топло време. През първите 10 дена на месец юни се очакват по-интензивни валежи от нормалните за месеца, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 22-23 градуса

Смляха от бой британски турист

Британски турист влезе в интензивното, след като е бил нападнат в България, съобщава Би Би Си.

27-годишният Адам Просър от графство Суонзи, Южен Уелс, бил излязъл с приятелката си Кейли Харисън, когато, по думите й, били нападнати от група мъже в курорта “Слънчев бряг”. Наложило се Просър да се прибере у дома за лечение, след като лекари в България отказали да го лекуват без здравноосигурителна карта. При побоя Просър е получил подуване и кръвоизлив в мозъка и фрактури на черепа.

19-годишната Харисън твърди, че също е била нападната, когато се опитала да помогне на приятеля си. Състоянието на пострадалия вече е стабилно, но заради атаката двамата млади са решили вече да не пътуват в чужбина. /КРОСС/

 

България е 28-ма в света за подходящи инвестиции

България се нарежда на 28 място в класацията за най-подходящите държави за чуждестранни инвестиции според американското списание за политика и финанси Foreign Policy. Това място бележи известен спад за държавата ни, тъй като миналата година България заемаше 20-о място.

Отсвириха петъчния контрол – залата празна

От 5 до 20 депутати уважиха петъчния парламентарен контрол. След гласуването на вота на недоверие към кабинета "Орешарски" повечето от народните избраници си спестиха питанията към част от министрите, сред които Цветлин Йовчев и Десислава Терзиева.

Официално: Божинов преподписа с Левски

Валери ще продължи да носи синята фланелка


Фондация "Моят Град" ще открие нова детска площадка на 1 юни


Фондация "Моят Град" Ви кани да присъствате на официалното откриване на новоизградената детска площадка за деца до 3 годишна възраст в столичния Зоопарк.  Събитието ще се състои на 01.06.2014 г. /неделя/ от 10:30 часа, точно една година след началото на кампанията за набиране на средства, отбелязано с благотворителен концерт.

Игралната площадка е изцяло тематична, със съоръжения в ярки цветове и във формата на животни. Съоръженията отговарят на действащите нормативни изисквания и са...

У нас на 250 души се пада по един лекар

/КРОСС/ Според данни на Националния статистически институт в края на 2013 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 28 937 лекари, като в сравнение с 2012 г. броят им се е увеличил с 1%, а в сравнение с 2011-а - с 2%. Като това се комбинира със спада на населението, се оказва, че ако през 2011 г. на 258 души се е падал по един лекар, през 2013 г. 250 души средно имат по един доктор. При зъболекарите има още по-голям ръст. В края на 2013 г. те са били 7247 - увеличение с 8% в сравнение с 2012 г. и с 9% спрямо 2011 г. Така в края на 2013 г. на 10 000 души се падат по 39,9 доктори и 10 зъболекари. Но показателят за осигуреност с лекари по области варира драстично - от 25,8 до 52,2 на 10 000 души, като докторите са най-много там, където има медицински университети и медицински болници (виж графиката). Най-много общопрактикуващи лекари има в Сливен - 8,3 на 10 000 души, двойно по-малко са в Разград - 4,1 на 10 000 население. България е сред лидерите в ЕС по болнични легла - 644,9 на 100 000 души при средно 538,7 за общността, като данните са за 2011 г. Повече от нас има само в Германия (822,2), Австрия (764,7), Литва (744,1), Унгария (718,7), Чехия (683,6) и Полша (654,7). По предварителни данни на НСИ към края на 2013 г. в страната има 342 заведения за болнична помощ с 49 522 легла. В сравнение с 2012 г. легловият фонд на болниците се е увеличил с 2,4%, което се дължи предимно на увеличения брой легла в многопрофилните болници

Директорът на ОУ "Свети Иван Рилски" Бойко Свиленов си направи експеримент с учениците

Ученици и преподаватели от Основното училище „Свети Иван Рилски“ бяха евакуирани от сградата тази сутрин, след като системата за ранно известяване на пожари се включи. Тя бе монтирана преди седмици, като превенция на материални загуби и най-вече – за ограничаване на потенциалната опасност да пострадат хора.

Точно в 10 часа в Основно училище „Св. Иван Рилски“ се включи пожаропредизвестителната система. Учениците бяха инструктирани...

Продължава

Изследване на трайната интеграция на бежанците в България

Повече от половината бежанци у нас не са запознати с правата си, показва изследване, направено по проекта „Да продължим заедно”. Като основна своя необходимост 32 процента от тях са посочили получаването на сигурност и закрила. Статут търсят 24 процента, а 22 на сто от бежанците са посочили като основна потребност финансовата обезпеченост и необходимостта от работа. Това стана ясно на пресконференция на Агенция за бежанците и фондация Ви Арт в БТА. Повече от половината – 54 процента определят начина си на живот у нас като удовлетворяващ. На 18 на сто от анкетираните бежанци пребиваването у нас не се харесва. 6 процента от хората определят живота си в България като труден.

Изследването за трайната интеграция е проведено с лица, получили статут на бежанец и/или хуманитарен (субсидиарен) статут. Целта му е да се анализира до каква степен те са подготвени за влизането си в приемащата общност и какви са необходимите предпоставки за улесняването на тяхната социална и културна интеграция. При изследването са използвани два метода за набиране на информация. Първият е пряка анкета (50 бр.), а вторият – интервю (30бр.). Въпросите и при двата подхода са идентични, като при интервютата е търсена директната комуникация с бежанците на техния майчин език. Част от изводите на изследването са, че основни пречки пред интеграцията са липсата на информираност /комуникация/ и негативна нагласа към бежанците в приемащата общност, недостатъчната подкрепа от страна на институциите след получаването на закрила /статут/, липса на координация и система между институциите за подпомагане на процесите на интеграция и последващо развитие. Като мерки за подобряване на процесите на интеграция бяха посочени изграждането на единна, комплексна система за събиране и анализ на данни за имиграцията и интеграцията на централно ниво, и изготвянето на местни планове за действие. Изпълнителите на проекта предлагат да се инициира процес на сътрудничество на общинско равнище между представители на държавните власти, бизнеса, обществото, да се насърчават инициативи за интеграция, които да водят до по-устойчива трудова заетост, да се обмислят специални програми за децата. В рамките на проекта – български преподавателки работиха с най-малките деца от семейства на бежанци. Беше създадена занималня, в която децата играеха, рисуваха, пееха и учеха български. Преподавателките споделиха, че те са изключително отворени за нови знания, любопитни са и с тях се работи много приятно. Учителките препоръчват обаче да се осигури за всички деца-бежанци обучение по български език и възможности да посещават училище. А местните власти се нуждаят от систематична информация и надеждни данни за определяне на своите подходи за интегриране и грижа за граждани на трети страни. Специален акцент трябва да се постави върху спецификата в интеграцията на жените и децата в приемащите ги общества. Обществото трябва да развива способност за управление на различията, свързани с имиграцията и да повишава социалното сближаване, препоръчаха още от фондацията.

 

 

Всяко лекарство - с бар код и нова опаковка

/КРОСС/ Всяко лекарство, което купуваме в аптеката, ще си има бар код и нова опаковка, с които фармацевтът ще проверява дали не е менте, както и дали не е отваряно нелегално. Това съобщиха от Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Те обединяват усилията си за изграждане на национална система за верификация на лекарствени продукти. Предстои още тази година двете организации да подпишат меморандум за сътрудничество и да започнат консултации за създаването на национална структура за верификация на лекарствени продукти, която да разработи и впоследствие да управлява системата. Целта е от началото на 2018 г. в България да има внедрена система за верификация на лекарствени продукти, която да функционира в синхрон с европейската и да гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани илачи. С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти, Европейският съюз прие Директива за борба с фалшифицираните лекарствени продукти (Директива 2011/62/ЕС), която беше публикувана на 1 юли 2011 г. Лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, ще носят показатели за безопасност като бар код на всяка опаковка, а дизайнът на самите опаковки ще бъде променен, за да се гарантира, че не са отваряни и подправяни

Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

/КРОСС/ „От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация. Отказът от позицията на евродепутат става или чрез писмено заявление до ЦИК, или чрез такова до ЕП и имам ясното намерение да го направя", заявява председателят на БСП Сергей Станишев. „Някои български медии ме изненадаха за пореден път. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място", отбелязва Станишев.

Европарите тръгват към стартиращи фирми на младежи

Млади хора до 29 години ще могат да получат еврофинансиране, за да започнат самостоятелна стопанска дейност


Сирийските бунтовници убиха седем кюрдски деца

Жестокото нападение е станало в населено с кюрди селце

За първи път ще бъдат обезопасени част от неохраняемите плажове

Новата политика, която аз лично декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяването на режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провеждане на прозрачни открити процедури. През октомври и ноември ще обявим процедури за концесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Когато един инвеститор има дългосрочен ангажимент той инвестира в облагородяването и опазването на ивицата, обясни Терзиева и допълни, че с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ става възможно отдаването и на части от морския плаж. Новото е, че вече големите плажни ивици можем да ги отделяме на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха заявители за концесия, защото големите плажове изискват много големи концесионни такси и нямаше икономическа изгода и възвръщаемост. Надявам се промените да доведат до повишаване на интереса към плажове, към които в момента не е имало, допълни регионалният министър.

На този етап на концесия са дадени само плажовете към които има инвеститорски интерес, останалите години наред имат проблем с обезопасяването, а част от тях са посещаеми. Просто държавата нямаше как да осигурява водното спасяване поради липса на законов регламент. С измененията на ЗУЧК вече имаме такава възможност, информира министърът.

Броят на неохраняемите плажове е 83. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат кои от тях да се обезопасят с по 1-2 поста през юли и август. Съвместно с кметовете по места те трябва да идентифицират посещаемите места, разясни Терзиева. Областните управители трябва да предоставят в МРР схема с обозначени участъци, които ще бъдат обезопасени. Тази схема се одобрява от министъра на регионалното развитие. Според Терзиева приоритетно ще се обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които има възможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. На неохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.

Действащите концесионни договори са 58 бр., а договорите за отдаване под наем – 39 бр. Приходите за 2013 г. са около 14 млн.лв., а прогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е заради сключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които през миналия сезон 2013 са били неохраняеми като „Иканталъка 2”, „Чайка-север”, „Червенка”, „Созопол-Буджака” и „Каваците-север“.

50% от приходите от договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа. Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до плажовете. Също и за поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответната община. Почистване и извозване на отпадъците от морските плажове, обявени за неохраняеми.

Останалите 50% от приходите отиват в държавния бюджет. Съгласно промените в ЗУЧК от тях 10% се разпределят на областните управители на Добрич, Варна и Бургас. Средствата може да се разходват по няколко направления:

• Обезпечаване на водно спасяване на неохраняемите плажове, съгласно схема, предложена от областния управител и одобрена от министъра на регионалното развитие;

• Поставяне на предупредителни табели;

• Санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответна община в областта, за чиито плажове няма сключен никакъв договор за концесия или наем.

Министърът бе категорична, че и тази година ще има засилен контрол от страна на МРР върху изпълнението на ангажиментите от страна на наемателите и концесионерите. Утвърден е графикът за извършване на проверки.

Списъкът с неохраняемите плажове е публикуван на страницата на МРР и е достъпен чрез следния линк: http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=5427.

 

КЗК одобри сделката за продажбата на медиите на Ирена Кръстева

Новият собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Меридиан Мач" е ирландското дружество Media Maker Limited


Съдът потвърди оправдателните присъди за убийството на ямболската адвокатка

/КРОСС/ По-малко от месец след старта на делото на втора инстанция и само след едно заседание, Софийският апелативен съд (САС) потвърди оправдателните присъди на Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова, подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това съобщи пред "Правен свят" адвокат Гаврил Благоев, който защитава Атанасова. Тя от години е във Великобритания и делото срещу нея тече задочно, след като тамошните власти отказаха да я екстрадират.Делото се превърна в пословичен пример за тромаво правосъдие - самото убийство бе извършено на 28 февруари 2000 г., а съдебната фаза се проточи вече 10 години. Сега то е пред финал, тъй като се очаква прокуратурата да протестира и тези оправдателни присъди, но вече пред Върховния касационен съд.Ход на делото в САС бе даден на 7 май и тогава стана ясно, че никоя от страните не иска събиране на нови доказателства. Тезата на прокурор Антония Близнакова бе, че няма събрани преки доказателства, но косвените са достатъчно, за да обосноват единствения възможен извод, че подсъдимите Аврамов, Калайджиев и Атанасова са извършителите на убийството. Виждането на държавното обвинение обаче се размина не само с това на състава на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Владимир Астарджиев, но и с позицията на САС

Откриха откраднат автомобил във Варна

Разкрита е кражба на лек автомобил «Смарт», паркиран пред частен дом на ул. «Ана Феликсова», регистрирана на 28 май, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.net. За срок от 24 часа е задържан А.К. на 20 г. от гр. Варна, осъждан.

Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат.

Козметични салони и футбол в Багдад

Иракската столица се възстановява след войната


Направи си сам книга е изнедата на One Design Week

Фестивалът за най-малките ще продължи от 20 до 29 юни в Пловдив

България е най-доброто място за инвестиции на Балканите

България и Македония са двете най-добри държави за инвестиции на Балканите. Това става ясно от тазгодишния доклад на „Форин полици“ за страните с...

Китайка живя 10 години с игли в тялото си

/КРОСС/ Китайка живя 10 години с игли в тялото си. През цялото време тя се оплаквала от болки в тялото, но не знаела какво ги причинява.Едва сега, благодарение на изследване с рентген, Алатан Ся разбрала, че в органите й има игли за шиене. Лекарите са установили, че една от тях е в белия дроб, друга - в бъбрека. Жената има игли и в ставите на краката и в още няколко вътрешни органа. Няколко игли пък са само три сантиметра от сърцето й. Медиците уверяват, че повечето от външните тела могат да се извадят лесно от тялото й. Онези обаче, които се намират в близост до сърцето й, както и в бъбреците и белия дроб, налагат китайката да бъде подложена на сериозна операция. Как всъщност иглите са попаднали в тялото й? Алатан Ся разказва, че бившият й съпруг често я биел. „През 2002 г. го оставих и се преместих да живея с родителите си. Когато един ден мама и татко не бяха у дома, мъжът ми дойде и ме наби толкова много, че изпадах в кома. Родителите ми казаха, че когато са ме намерили, до тялото ми е имало шепа игли. Сигурно ги е вкарвал в тялото ми", подозира тя.

Беглика Фест се завръща с "колективен интелект"

/КРОСС/ След почти две години затишие, през 2014 Беглика Фест се завръща. Фестивалът създаде модел за ежегодно устойчиво събитие, обединяващо отговорността към природата и любопитна за музикалните експерименти и алтернативни начини на живот публика. Още от първото си издание през 2008 година Беглика организира разнообразие от работилници, форуми, презентации, циркова и театрална сцена, планински спортове и игри и разбира се, нова българска и балканска музика. По време на партито, което ще отбележи завръщането на фестивала, Balkan Beats Sofia ще озвучи Маймунарника на 18 юни. Посрещаче Robert Soko, който пристига за пръв път в България специално заради Before Beglika партито и в подкрепа на посланията на Беглика фест, пише timeart.bg. Новата концепция на фестивала се нарича "колективен интелект" и е следствие от новата визия на събитието, което цели да бъде домакин по-скоро на едно новозараждащо се движение от будни и отговорни хора, променящи света си и влияещи положително върху някои от най-наболелите съвременни проблеми, отколкото просто ежегодно събитие за консумация. Според тази концепция, съвременното ни общество се променя най-вече от факта, че вече всеки може да учи от всеки друг и не йерархичните, а мрежовите структури в обществото позволяват на обществата ни да еволюират (или пък не, когато се запазва статукво на "елити" и "управлявани")

Двойно е увеличено изпускането на язовир "Студена" заради обилните валежи

Тридесет литра/кв.м е количеството на падналия валеж в язовирен район "Студена" през тази седмица, съобщи пред БТА началникът на района Бойко Кадуски.

Заради прогнозата за дъждове през последните 4 дни изпусканите водни количества са били
увеличени 2,5 пъти и са достигнали 2 500л/сек. Контролираното източване на питейния водоизточник на Перник започна в средата на май с по 1 000 л/сек. То се променя в зависимост от валежите, обясни...

Продължава

Камило Плачи: Трябва да подобрим играта и да поддържаме високо ниво

Никъде не е написано, че този отбор трябва да се класира за финалите на Световната лига във Флоренция. Това заявява селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Камило Плачи в интервю пред bg...

ЦИК: Само Пеевски е заявил отказ да е евродепутат

Засега само Делян Пеевски е подал искане за отказ от мястото си на депутат в Европейския парламент. С решение Централната избирателна комисия заличава Пеевски от листата на ДПС. На негово място влиз...

Сурово наказание за Ботев (Пловдив)

Дисциплинарната комисия на БФС наложи тежко накание на Ботев (Пловдив). Отборът ще трябв да играе три срещи без публика заради изтъпленията на феновете по време на финала за Купата на България в Бурга...

Бивш съветник на Клинтън обвини Буш във военни престъпления

/КРОСС/ Американският съветник по въпросите на борбата с тероризма Ричард Кларк, който е работил в администрацията на Бил Клинтън, каза в интервю за американската телевизионна програма Democracy Now, че нахлуването на САЩ в Ирак, упълномощено от бившия президент Джордж У. Буш и бившия заместник президент Дик Чейни, е военно престъпление, предава РИА Новости. "Поне за мен е ясно, че някои от нещата, които администрацията на Буш извърши, са военно престъпление. Мисля, че всички ние бихме могли да обсъдим тези действия", каза още бившият съветник на американския президент, който подаде оставка от администрацията на Буш след нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 година. Кларк напомни за съществуването на Международния наказателен съд в Хага, където могат да се заведат дела срещу бивши държавни глави и правителствени ръководители.    

Виновни няма за смъртта на ямболската адвокатка

На втора инстанция Софийският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова, подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, научи BNews.bg.

Управник от Луганск: Войната е заради шистовия газ

КИЕВ - Игор Плотницкий, министър на отбраната на самопровъзгласилата се Луганска народна република, обяви, че войната в Източна Украйна е заради шистовия газ, пишат местни медии.Според Плотницкий най-големите находища са в района на боевете между украинската армия и проруските въоръжени опълченци. Сегашната власт в Киев смятала, че ... КИЕВ - Игор Плотницкий, министър на отбраната на самопровъзгласилата се Луганска народна република, обяви, че войната в Източна Украйна е заради шистовия газ, пишат местни медии.Според Плотницкий най-големите находища са в района на боевете между украинската армия и проруските въоръжени опълченци. Сегашната власт в Киев смятала, че ...

Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат, съобщиха от пресцентъра на БСП. За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат, съобщиха от пресцентъра на БСП. За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Вече работи новата самолетна линия Варна - Истанбул

Бранимир Ботев: Изграждаме международен мост, който ще допринесе за туризма


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване