Лекари отказали помощ на британец, бит в Слънчев бряг. Болницата в Бургас: Няма такъв случай (обзор)

Британец лежи с кръвоизлив на мозъка в интензивното отделение в болница на Острова, след като бил нападнат в Слънчев бряг на ваканция в България, съобщава Би Би Си.
Българските лекари отказали да окажат спешна помощ на 27-годишния Адам Просър от графство Суонзи, тъй като нямал европейска здравна карта. Британец лежи с кръвоизлив на мозъка в интензивното отделение в болница на Острова, след като бил нападнат в Слънчев бряг на ваканция в България, съобщава Би Би Си. Българските лекари отказали да окажат спешна помощ на 27-годишния Адам Просър от графство Суонзи, тъй като нямал европейска здравна карта.

Михаил Константинов: Евроизборите - нито катастрофа на БСП, нито суперуспех за ГЕРБ

Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или пък е супер успех за ГЕРБ - двете неща не са верни. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия, в предаването „Панорама" по БНТ. 
 „Резултатът на БСП е съвсем среден за последните Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или пък е супер успех за ГЕРБ - двете неща не са верни. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия, в предаването „Панорама" по БНТ. „Резултатът на БСП е съвсем среден за последните

Цветан Цветанов пое към Софийския затвор

Златомир Иванов, но не Баретата и Цветан Цветанов, но не бившият вътрешен министър, и още осем техни авери, участвали в организирана престъпна група за изнудвания, палежи, телесни повреди вече са приведени в Софийския затвор, след като Апелативният спецсъд ги остави зад решетките.

Илия Баташки сяда в стола на Таня Андреева?

/КРОСС/ Имената на няколко пловдивски политици се завъртяха в рулетката за нови министри.Премиерът Пламен Орешарски потвърди, че ще има ремонт на кабинета. Очаква се до дни той да проведе консултации с БСП и ДПС и да реализира персоналните промени в правителството. Таня Андреева и Анелия Клисарова са първите сложени на дузпата. От състава на правителството отпада и Искра Михайлова, която става евродепутат. Хаосът в здравеопазването и бунтът в „Спешна помощ" най-вероятно ще бутнат д-р Таня Андреева. Министърката е недолюбвана от шефката на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер. Дори за наследник на Андреева се спрягаше Джафер. Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче вчера категорично обяви, че движението няма да иска повече министри при ремонт на кабинета. Шефът на МВР болницата доц. д-р Илия Баташки е сред вариантите, които се обсъждат. Бившият червен депутат има дълъг стаж като директор на двете големи болници под тепетата - МБАЛ "Пловдив" и УМБАЛ "Свети Георги". А преди да оглави Медицинския институт в силовото ведомство, Баташки ръководеше МБАЛ "Св. Пантелеймон". Възможно е шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова, която е сестра на евродепутата Илияна Йотова, също да се окаже кандидатура за здравен министър, пише "Марица".

Патриарсите Неофит и Кирил не са обсъждали обтегнатите отношения между Русия и Украйна

/КРОСС/ Въпросът за обтегнатите отношения между Русия и Украйна не е бил обсъждан по време на едноседмичната визита на патриарх Неофит и водената от него църковна делегация в Руската патриаршия. По време на посещението му в Москва и Санкт Петербург главата на Българската православна църква за първи път отслужи Света литургия за Светите братя Кирил и Методий в най-големия руски православен храм "Христос Спасител", както и панихида на гроба на руския император Александър Николаевич, известен като Цар освободител на страната ни от османското робство.За първи път по оценка на членовете на българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит в Русия, московският патриарх Кирил е дал висока оценка на делото на Светите братя Кирил и Методий и българския характер на делото им в запазването на славянската азбука, превърнала се в основна за много православни народи от Изтока.Негово светейшество московският патриарх с голяма почит и признателност към българския народ говори за заслугите, които той има за запазване на славянската писменост и за братското отношение в много случаи, когато е имало нужда от взаимна подкрепа, коментира промяната в руската църковна позиция българският патриарх Неофит.Ставащото между Русия и ЕС и обтегнатите отношения не са били в центъра на разговорите между двамата патриарси Неофит и Кирил

Седмокласник преби съученичка в час

Седмокласник от димитровградското СОУ „Васил Левски“ набил съученичка в час по български език и литература, докато класът правел контролно. 13-годишният Златимир нанесъл редица юмруци на момичето, защото то не искало да си предава работата навреме.

Маршът "Велик е нашият войник" официално е обявен за химн на Българската армия

„Велик е нашият войник“ е един от най-популярните български маршове и военни песни, някога марш на Двадесет и трети шипченски полк, понастоящем е химн на Българската армия. Воинск...

Как да кажеш с графити "Мондиалът да върви по дяволите" (ГАЛЕРИЯ)

Бразилският народ в продължение на цяла година влиза в конфронтации с властта, за да изрази протеста си срещу провеждането на световното първенство в страната, и най-вече срещу големите харчове на пра...

Томов се насълзи пред акционерите, смени Дейвис като шеф

Новият председател на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов се разплака пред събранието на акционерите на клуба, когато обяви, че европейският лиценз е получен. “Не може да си представите колко усилия ни костваше това”, каза политикът. Факт е - Томов е човекът, с чиито усилия ЦСКА вече се връща в европейския футбол.

Последният пирон в ковчега Новият председател на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов се разплака пред събранието на акционерите на клуба, когато обяви, че европейският лиценз е получен. “Не може да си представите колко усилия ни костваше това”, каза политикът. Факт е - Томов е човекът, с чиито усилия ЦСКА вече се връща в европейския футбол. Последният пирон в ковчега

Лиса Стенсфийлд идва с мъжа си Йън Девъни

Лиса Стенсфийлд ще пристигне у нас със съпруга си Йън Девъни. Певицата идва утре, за да изнесе концерт на 1 юни в зала 1 на НДК.
Тази вечер британската певица трябва да излезе пред публиката в Болоня, а утре има шоу във Виена. Тя и нейният екип обикалят из Европа със специален автобус. Екипът  от около 20-ина човека включва турмениджъ Лиса Стенсфийлд ще пристигне у нас със съпруга си Йън Девъни. Певицата идва утре, за да изнесе концерт на 1 юни в зала 1 на НДК. Тази вечер британската певица трябва да излезе пред публиката в Болоня, а утре има шоу във Виена. Тя и нейният екип обикалят из Европа със специален автобус. Екипът от около 20-ина човека включва турмениджъ

Волейболистите победиха трудно Австралия в контрола


Националеният отбор по волейбол постигна труден успех над Австралия с 3:2 (25:17, 27:29, 23:25, 25:14, 16:14) в официалната контролна среща между двата отбора.

Мачът в столичната зала "Христо Ботев" беше генерална репетиция за възпитаниците на Камило Плачи преди следващите кръгове от Световната лига.

Българите поведоха, но можеха да допуснат обрат като този срещу САЩ във втория си двубой от турнира. Те обаче изравниха и спечелиха тайбрека.

Националите взеха...

БГ сирене и бира за Лиса Стенсфийлд

/КРОСС/ Лиса Стенсфийлд, британската кралица на соула, си е поръчала бутилка елитно френско шампанско в гримьорната преди концерта си в зала 1 на НДК в неделя. Тя пристига от Виена с автобус още тази вечер. За музикантите от бенда й са подготвени най-доброто българско бяло и червено вино, както и различни видове нашенска бира, каквито те са пожелали да вкусят. В бекстейджа за целия екип ще има разпъната трапеза с плата от френски и български сирена, месни деликатеси и специалитети, както и очакваната шопска салата, пише Стандарт. Лиса води със себе си световно признати музиканти. На сцената за двучасовия концерт ще излязат 10 души. Йън Девъни, съпругът на Стенсфийлд, ще застане на кийборда и ще се изяви и като беквокал. Зад другите клавиши ще бъде Дейвид Оливър, на ударните Дейвид Джованини, бас е Дейвид Мантовани, а Марк Котгроув отговаря за перкусиите. Солата на китарата ще са дело на Тери Вюис, саксофонът и флейтата на Майкъл Донели ще придадат колорит на парчетата, а Джон Трикел ще се погрижи за тромпета. Ще чуем хитовете на Лиса и парчета от новия й албум "Seven", с който разтърси градовете, през които премина турнето й.  

Излишният вот на недоверие

Очаквано четвъртият вот на недоверие към правителството не мина. Въпросът как ще продължи политическият живот оттук нататък и каква ще е съдбата на правителството не е маловажен. Но на него не може да се отговори с натиск, нито с насилие.

МВФ отпусна заем от 3,4 млрд евро на Гърция

 Международният валутен фонд отпусна заеми на стойност 3,4 милиарда евро на Гърция с една година закъснение спрямо планирания график в спасителния план за страната от 2012 г. 

 
Зелената светлина на Управителния съвет на МВФ, който представлява неговите 188 държави членки, беше забавена заради трудните преговори между Атина и Тройката кредитори, които включват също Европейската централна банка и Европейската комисия. 
Теоретично тримесечните заеми на фонда за Гърция трябваше да са на стойност 1,7 милиарда евро, но сумата беше удвоена заради забавянето, обясни неотдавна говорител на МВФ. С новия транш изплатената от фонда сума на Атина в рамките на международната спасителна програма от 173 милиарда евро достигна 11,6 милиарда евро. В замяна на това Гърция предприе драстични мерки за икономии. 
През април Гърция успя да се завърне на дълговия пазар, което свидетелства за относително възвръщане на доверието на инвеститорите.

Михаил Константинов: ГЕРБ има един единствен съюзник - реформаторите

Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или пък е супер успех за ГЕРБ - двете неща не са верни. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия, в предаването „Панорама Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или пък е супер успех за ГЕРБ - двете неща не са верни. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия, в предаването „Панорама" по БНТ. „Резултатът на БСП е съвсем среден за последните

Съдии отказват да гледат дела

Има тревожна тенденция съдии да отказват да гледат дела с абсурдни мотиви, съобщи зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова. Тя обясни, че през последната година се е натъкнала на над 100 случая, когато магистрати си правят отвод със странни доводи като този, че подсъдимият отправя нападки към тях.
“Някои например... Има тревожна тенденция съдии да отказват да гледат дела с абсурдни мотиви, съобщи зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова. Тя обясни, че през последната година се е натъкнала на над 100 случая, когато магистрати си правят отвод със странни доводи като този, че подсъдимият отправя нападки към тях. “Някои например...

Цената на тока с 0,66% надолу от юли

Цената на тока от 1 юли ще намалее средно с 0,66% за цялата страна, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За клиентите на ЕВН намалението на тарифата е средно с 1,3%, за тези на Енерго Про – с 1,17%, а за клиентите на ЧЕЗ е предвидено увеличение с 0,30 на сто.

Таня Андреева: Не бих работила в Спешна помощ

Не бих работила в Спешна помощ поради ред причини, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в интервю пред БНТ. Тя определи състоянието на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) като много лошо, но "за това са виновни директорите им, а не държавата". Причината е, че министерството не може да следи и контролира ЦСМП-тата и тяхната техническа база, вина на директорите е, ако не информират държавата за нуждите и липсите на ведомствата им, каза Андреева. Според нея от години наред държавата няма ясен план за развитие на ЦСМП-тата, но от 3 месеца насам Министерството на здравеопазването е успяло да създаде основата, на която да се стъпи за бъдещото реформиране на Спешна помощ. Таня Андреева посочи, че за последно нови линейки са били закупени по времето на управлението на Тройната коалиция, а сегашното правителство ще е следващото, което ще обновни автопарка на Спешна помощ. По казуса с поисканата оставка на директора на ЦСМП София д-р Георги Гелев Андреева каза, че той не носи вина за конкретния случай с починалата фотографка заради закъснението на линейката, но че за последните 16 години, в които той е шеф, сигналите и оплакванията всяка година се повишават. „Проблемът ни с д-р Гелев не е личен, а системен“, заяви министърката. Тя сподели, че има „редица причини лекарите да защитават директора си“, но че няма да ги коментира в момента, защото все още се изясняват. Андреева сподели единствено, че една от тях е натиск от страна на директора на ЦСМП София спрямо някои лекари от Спешна помощ, за да излезнат да протестират в негова защита. Министърката каза, че е получила информацията за натиска от нейни служители в министерството. На въпроса дали д-р Гелев е виновникът за състоянието на Спешна помощ в България, Таня Андреева изрази мнението си, че „всички, които са били част от Спешна помощ, носят вина“ - директори, лекари, цялостната организация. Накрая тя обеща, че Министерството на здравеопазването ще модернизира над 35 медицински центъра, както и ще закупи между 50 и 60 линейки.

Михаил Константинов: Коалиция между ГЕРБ и БСП? Защо не?

По моя информация успехът на БСП е среден, по-добър е от 2009 г. Но ще има предсрочни избори, заяви математикът проф. Михаил Константинов в „Панорама”. Есента не е единственият вариант, в който да се мисли за предсрочни избори. Докато има парламентарна подкрепа, правителството ще съществува в променен или непроменен вид. Изборите могат да консолидират поддръжката в парламента. Изборите не водят от зло към добро, заяви от своя страна политологът Живко Георгиев.

Станишев е в списъка на ЦИК с евродепутати, Пеевски - не

 Централната избирателна комисия оповести новите представители на България в Европейския парламент в следващите 5 години.

Това са: Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев от ГЕРБ. От Коалиция за България в ЕП отиват Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински.

От ДПС представители в ЕП ще бъдат Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. В ЕП ще бъдат също Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ББЦ, както и Светослав Малинов от Реформаторския блок.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева изрази надежда избраните в Европейския парламент да представят достойно страната ни там. Тя благодари на органите на държавното и на местното управление, на медиите и на неправителствения сектор, за съдействието при провеждането на "едни законосъобразни, честни и свободни избори".

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че мандатът на избраните членове на Европарламента започва да тече седем дни преди първата му редовна сесия. Тя е насрочена за 1 юли 2014 година.

До 23 юни тези евродепутати, които са в парламента, запазват качеството си на народни представители.

Нейкова уточни, че днес ЦИК е разгледала изявление на Делян Пеевски, с което той е заявил, че не желае да бъде избран за член на ЕП. По тази причина е взето решене за заличаването му от листата на ДПС. На негово място е влязъл следващия кандидат в листата на партията, каза Нейкова.

По отношение на казуса около Сергей Станишев говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от Dariknews.bg коментира, че мандатът на всеки един европейски депутат започва 1 седмица преди датата на първото заседание на ЕП, което е насрочено за 1 юли.

До 23 юни Сергей Станишев има време да подаде заявление за напускане на парламента, обясни Нейкова.

По-рано днес Станишев заяви, че ще подаде такова заявление в срок.

Предсрочните избори може и да не са точно тази есен, смята социолог


Есента не е непременно единственият вариант, в който може да се мисли за предсрочни избори, коментира в студиото на "Панорама" по БНТ социологът Живко Георгиев.

Правителството и парламентът биха приключили с мандата си, ако се случат някои от необходимите предпоставки. Но докато има парламентарна подкрепа за сегашното правителство, то ще съществува в променен или непроменен вид. Нещо повече, аз имам сериозни основания да мисля, че изборните резултати могат да консолидират...

Спасяваме се сами на 83 плажа

Това лято почиващите ще се спасяват сами на 83 плажа. Причината е, че ивиците не са охраняеми и за тях няма сключени нито концесионни, нито наемни договори. Това стана ясно вчера от думите на регионалния министър Десислава Терзиева.

Проф.Константинов: Очаквам за първи път съюз между ЕНП и ПЕС

/КРОСС/ „Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото последните избори са катастрофа за БСП и огромен успех за ГЕРБ. Сравнете резултатите от всички евроизбори и ще видите. Нови избори ще има, ако държавните структури спрат да работят", заяви в ефира на БНТ Михаил Константинов. По думите му, резултатите на БСП и ДПС абсолютно съответстват на предишните двата евровота - те си запазват и влиянието, и евромандатите. Ще има нови избори, ще има нов кабинет, ако тези структури престанат да работят. Ако по някакъв начин те започнат да работят - избори няма да има, посочи той. „Изборите са нещо, което дава 4-годишен мандат. Българите трябва да запомнят следното - когато избират български парламент това е за 4 г., а не след първата година да ревнат, че не им харесва. За когото са гласували, това са получили. И сега, когато има избори, изборът им е за 4 години, ако кабинетът върши работа, ще управлява. Това е световната практика. Ако кабинетът се издъни - избори", каза още той. Относно вероятните коалиции в бъдещия кабинет проф. Константинов заяви, че ГЕРБ имат един естествен съюзник в лицето на Реформаторския блок, но не изключва варианта за широка коалиция между БСП и ГЕРБ. По думите му, резултатите от евроизборите са показали, че близо 1/3 от евродепутатите са евроскептични. „Тази 1/3 може да нанесе сериозни поражения на ЕС

Цветанов: Съдът решава под натиска на БСП

БСП “ударили” бившия вътрешен министър и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов с осъдителната му присъда от 4 години затвор. Това заяви самият той вчера. Запитан кой иска да го уязви, Цветанов каза: “Политическите ни опоненти, които управляват държавата с това задкулисие. На първо място в момента - БСП. На второ място - всички онези, които го... БСП “ударили” бившия вътрешен министър и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов с осъдителната му присъда от 4 години затвор. Това заяви самият той вчера. Запитан кой иска да го уязви, Цветанов каза: “Политическите ни опоненти, които управляват държавата с това задкулисие. На първо място в момента - БСП. На второ място - всички онези, които го...

Няма оставки след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП

 Ако очаквате новина, свързана с оставки, ще ви разочаровам, заяви пред журналисти говорителят на БСП и министър на отбраната Ангел Найденов, след продължилото повече от пет часа заседание на ИБ на партията, на което са били анализирани изборните резултати от евровота.

От ръководството на БСП отчитат тежко разочарование от резултатите, но доминиращото убеждение било, че не се случило нищо фатално. Ангел Найденов съобщи, че

ИБ няма да поиска вот на доверие от Националния съвет на БСП.

Няма да предприемем подобна стъпка, не бягам от своята отговорност. Това което предстои е приключване на анализа и на разговорите с министър-председателя и с ДПС и провеждане на заседание на Националния съвет, каза той.

Ако председателят на партията или Националният съвет преценят, че е необходима друга форма на носене на отговорност, това е тяхно право, коментира той.

Единици са исканията за оставки, предложенията за смени, настояванията за оттегляне, много повече са писмата и декларираната подкрепа, заяви Ангел Найденов. Той съобщи, че вече са

започнали разговори и консултации между БСП, ДПС и министър-председателя Пламен Орешарски.

Предстои да бъде определен пълният преговорен екип от БСП, който заедно с председателя на партията, ще продължи разговорите, както за по-ясното очертаване на необходимите политики, така и за оценка на дейността на правителството за първата година от неговата работа.

Станишев показа изключително твърд тон към кабинета

на провелото се извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията, научила агенция БГНЕС от отлично информирани източници от "Позитано". Станишев не е показал никакви отстъпления, за което е бил подкрепен от съпартийците си, но е заявил ясно, че са необходими промени в политиката на правителството, които много ясно да покажат на обществото, че БСП е управляващата партия.

Лидерът на левицата не е пропуснал да отбележи напълно неадекватната медийна политика на кабинета. На заседанието той е бил упълномощен да направи промени в бюрото на партията, които най-вероятно ще станат ясни още през следващата седмица, когато се очаква да има и пленум на БСП.

"Членовете на Изпълнителното бюро са настояли Станишев да не проявява никакво отстъпление, а тези, които настояваха за неговата оставка като Илияна Йотова и Янаки Стоилов, са се свили и не са получили никаква подкрепа от колегите си в бюрото"

Експерт предлага съвместна мисия на НАТО и Русия в Източна Украйна

/КРОСС/ Бившият шеф на НАТО генерал Харалд Куят предложи в източната част на Украйна да действат съвместни стабилизационни сили на НАТО и Русия по аналог на косовския KFOR. В интервю за Deutschlandfunk Куят заяви, че украинската армия не е в състояние да успокои Югоизточна Украйна, дипломатическите усилия са се оказали неуспешни, а Русия , дори и някога да е контролирала опълченците, сега не може да упражни ефективно влияние върху тях."Ние трябва да прибегнем до средствата, утвърдени в миналото. Също така трябва да избегнем ситуация, в която Русия няма да има друг избор, освен да отиде за въоръжена интервенция за стабилизиране на ситуацията", каза бившият шеф на НАТО, цитиран от „Дойче веле". "Трябва да направим нещо, за да се възстанови стабилността и тези мерки трябва да се предприемат съвместно с Русия, иначе нещата няма да се получат. В тази ситуация ми се струва разумно да се приложи моделът, използван в Косово. Тогава ние ангажирахме KFOR - международен стабилизационен контингент от западни и руски войски", каза пенсиониран немски генерал.Според него, първоначално трябва да се осъзнае, че по дипломатически път няма да се постигне нищо. Той също така подчерта, че споменатият по-горе модел на действие е съвсем реалистичен.

Нов протест срещу кабинета премина по жълтите павета

София /КРОСС/ Недоволни от управлението на кабинета на премиера Пламен Орешарски отново се събраха на протест пред Министерския съвет. Освен национални трибагреници на протеста се развяваха и партийни знамена.По-късно протестът се превърна в шествие, което по бул. „Цар Освободител" стигна пред сградата на Народното събрание.

Полиция блокира столичен мол

/КРОСС/ Мол „Парадайс" в столичния квартал „Хладилника" е блокиран от полиция, прилежащите улици са затворени, а по бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна" са се образували задръствания, съобщава News.bg По непотвърдена засега информация, става дума за сигнал за бомба. На мястото са пристигнали най-малко 10 патрулни коли. Според полицаите, става дума за проблем в паркинга и достъпа до него е блокиран.  

Половин България не вярва на правителството

Мнозинството българи нямат доверие в кабинета, както и в премиера Пламен Орешарски. Това показва проучване на „Галъп”, направено по поръчка на bTV. 46% от участниците в изследването заявяват категорично, че не се доверяват на намеренията и плановете на правителството. Кабинетът се ползва с подкрепата на едва 17.5 на сто от респондентите. Според данните от прочуването, най-яростните критици на кабинета са младите - на възраст между 18 и 24 години, хората със средно и по-високо образование, както и жителите на София. Най-голямо доверие в правителството имат възрастните - на 75 и повече години. Подкрепящите кабинета "Орешарски" са предимно жителите на селата и тези с основно и по-ниско образование. Пламен Орешарски се ползва с одобрението на 20% от интервюираните. Това са основно пенсионери, живеещи на село и без образование. 42% от гражданите категорично нямат доверие на премиера, показва още проучването на "Галъп".

Теди Москов иска да нахлуе в тв риалити и да му дръпне шалтера

Режисьорът Теди Москов, който на 24 май получи награта Режисьорът Теди Москов, който на 24 май получи награта "Аскеер" за режисурата си на спектакъла "Професия лъжец", държи всичките си златни награди в гаража. Бърза да уточни, че те не са от злато, само така се казва, и моли апашите да не разбиват гаража му. Като човек, който цял живот е бягал от реализма, за нищо на света не би станал режисьор

Години на устойчиво, динамично и успешно развитие

 Заводите на „Идеал Стандарт – Видима” АД са гръбнакът на компанията Идеал Стандарт Интернешънъл.

 

Компанията е първата в сектора, която ще дари на 500 домакинства, пострадали от наводненията в Сърбия, комплекти за обзавеждане на баня.

 

„Вече 80 години „Идеал Стандарт – Видима” АД създава за хората - години на опит, традиция, иновативност, подобряване и усъвършенстване на процеси и продукти, развитие на хора”, с тези думи инж. Красимир Копчев, Изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима” АД откри пресконференцията, посветена на 80-годишнината.

Той представи ключови моменти от историята на компанията, предопределили нейното устойчиво, динамично и успешно развитие - 1952 г., когато започва усвояването и производството на санитарна арматура; първият джойнт – венчър през 1992 г.;  инвестицията на „зелено” на „Американ Стандарт” през 1996 – 1997 в най-големия и модерен завод за санитарна керамика в България, създаването на Дистрибуционен център през 2006 г. и ключови за компанията структури: Европейски център за информационни технологии, Център за финансова отчетност и Оперативен център Supply Chain.

 „Всичко това красноречиво показва, че основен наш актив са хората. В компанията работят близо 3100 работници и служители. „Идеал Стандарт – Видима” се нарежда сред най-големите работодатели в България и ключов работодател в региона”, подчерта той и продължи, че здравето и безопасността на работещите са ключов приоритет за компанията, като се прилагат редица международни стандарти и най-добри практики.

„Изключително важен приоритет за нас е и отговорното отношение към околната среда и природните ресурси”, каза още инж. Копчев.

Той съобщи, че общият размер на инвестициите в „Идеал Стандарт – Видима” АД за периода 1992 – 2013 г. е над 120 млн. евро. Само за 2013 г. са инвестирани близо 6 млн. лева, като най-значимите са в развойна дейност към 2 млн. лева и нова инсталация за производство на месинг блок - 2 млн. лева. За 2014 г. компанията планира да бъдат направени 4 млн. лева инвестиции.

Изпълнителният директор обяви, че динамиката в производствените обеми за периода 1992 – 2013 г. е най-значителна. Производственият обем е нараснал 9 пъти от 1992 г., когато са произведени 800 000 бр. фитинги. За 2013 г. са произведени общо фитинги и керамика - 7,2 млн. изделия.

В изказването си инж. Копчев засегна и социалните ангажименти на компанията в различни области на обществения живот – здравеопазване, образование, култура, изкуство. Той соъбщи, че „Идеал Стандарт – Видима” АД е първата компания от сектора, която се отзовава на пострадалите от наводненията в Сърбия. „В момента сме в координация с Червения кръст за доставка на 500 комплекта за обзавеждане на бани (санитарна арматура и керамика), с което вярвам ще помогнем на 500 домакинства”.

За развитието на компанията през годините говори и Валентин Ганев, директор на завода за санитарна керамика. Той сподели, че на всеки 5 години компанията преминава през своеобразни цикли на усвояване на нов опит и надграждане на своите производствени и организационни практики. „Първият от тези цикли бе през 1997-1998 година с построяването на Завода за 

санитарна керамика. С реализирането на този проект бе усвоен един нов вид производство за нашия регион – керамичното. Последваха няколко години на успешно развитие и доказване - период, през който заводите в Севлиево постигнаха всички основни показатели за качество и ефективност за компанията.” Валентин Ганев заяви, че един от поводите за гордост, че в Севлиево са двата най-големи центъра за Развойна дейност в рамките на Идеал Стандарт Интернешънъл. В тях работят над 60 висококвалифицирани инженери, като за изминалата 2013 година са пуснати 828 нови изделия и кодове за крайните клиенти.

„Лично според мен, нашите най-големите успехи дойдоха благодарение на прилагането на принципите на т.нар. Lean производство в нашата организация”, заяви директорът за производство на санитарна керамика. Той допълни, че този нов подход е допринесъл за значително повишаване на производствената гъвкавост: „Постигаме ниво на ефективност на производствения процес, който все още е мечта за много фирми в бранша. Благодарение на всички успехи изброени до тук, днес с чувство на гордост можем да кажем, че заводите на „Идеал Стандарт – Видима” са гръбнакът на компанията Идеал Стандарт Интернешънъл”.

На пресконференцията присъстваше и Марк Макрей, Вицепрезидент Човешки ресурси и Комуникации. Той даде висока оценка за компанията: „Българското подразделение има важно място в нашата компания – 1/3 от служителите работят в нея и със своите знания, умения и професионален опит допринасят за успеха й. Неслучайно ние сме инвестирали над 120 млн. евро”.

Важността на България за компанията Идеал Стандарт Интернешънъл бе подчертана и от Лазар Лазаров, Директор Търговска организация – Клъстър България. Той изтъкна, че от Севлиево се ръководят продажбите в 12 държави: от Източна Европа, през Балканския полуостров до Прибалтийските републики, а от началото на 2014 година Хърватска и Словения. На тези пазари компанията оперира с луксозната марка JADO, Ideal Standard - емблемата на компанията и Vidima - българската марка.

По време на изказването си Лазар Лазаров подчерта, че „зелената” идея е силно застъпена и в иновативните технологии в продуктите, като уточни: „Приемаме като наш дълг нашите продукти да осигуряват възможно най-малко изразходване на природни ресурси, да бъдат безопасни както и енергоспестяващи. Новите продукти, които пускаме на пазара с т.н. „студен старт” представляват още по-забележителна стъпка към икономичното изразходване на ценни ресурси като вода и енергия.”

Освен иновативните технологии в своите продукти, с които компанията се гордее, Лазар Лазаров представи и новите продукти, които ще бъдат пуснати на българския пазар - колекцията DEA, серията Tempo, иновативни смесители с технология „студен старт” - Ceraplan и нововъведения в колекциите Connect, Strada, Melange, Vidima Posh, SevaFlow and SevaFresh.

Търговският директор обяви, че по повод 80-годишнината на компанията са стартирали няколко промоции в търговската мрежа и интерактивна игра във фейсбук страницата „Помощ! Ремонтирам банята”.  „Надяваме се, че така ще зарадваме любителите на нашите марки и ще запомнят нашата годишнина”, заяви той и завърши: „Като лидер на българския пазар ние винаги се стремим да удовлетворяваме нуждите и на най-взискателните клиенти, предлагайки им цялостни решения за дома.”

В последната си контрола България би Австралия

/КРОСС/ Българският национален отбор по волейбол записа труден успех срещу Австралия в официалната контрола в зала "Христо Ботев". Момчетата на селекционера Камило Плачи се наложиха над Кенгурата с 3:2 (25:17, 27:29, 23:25, 25:15, 16:14). Най-резултатен за тима ни бе Данаил Милушев с 22 точки, капитанът Тодор Алексев завърши с 20, а Тодор Скримов с 18. За гостите Едгар постигна 34 точки. Това бе последна проверка за българите преди подновяването на мачовете от Световната лига. Следващия уикенд "лъвовете" са домакин на бронзовия медалист от европейското първенство Сърбия. Срещите са в събота и неделя (7 и 8 юни) от 20,00 часа в Арена Армеец в София. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Бойко Борисов пред "Труд": Цветанов вече е канонизиран

След присъдата - Цветан Цветанов вече е канонизиран в ГЕРБ. Той е жертва. Това каза пред Труд лидерът на ГЕРб Бойко Борисов ден, след като състав на Софийския градски съд обяви бившия вицепремиер и заместник на Борисов в партията Цветан Цветанов за виновен по обвинение, че шест пъти е отказал използване на СРС срещу бившия антимафиот №1 във Велико След присъдата - Цветан Цветанов вече е канонизиран в ГЕРБ. Той е жертва. Това каза пред Труд лидерът на ГЕРб Бойко Борисов ден, след като състав на Софийския градски съд обяви бившия вицепремиер и заместник на Борисов в партията Цветан Цветанов за виновен по обвинение, че шест пъти е отказал използване на СРС срещу бившия антимафиот №1 във Велико

Съдии с отвод по дело за опит за убийство на прокурорски син

Врачанският съд си направи отвод по делото за опит за убийство на син на бивш прокурор, сега съдия от Враца, и то ще се гледа в Монтанския окръжен съд.

През август м.г. пияна компания се скарала с Павел Вътов, на 25 г, който работел като охранител в дискотека в Бяла Слатина. Станало меле и един от посетителите извадил нож и наръгал в гърдите... Врачанският съд си направи отвод по делото за опит за убийство на син на бивш прокурор, сега съдия от Враца, и то ще се гледа в Монтанския окръжен съд. През август м.г. пияна компания се скарала с Павел Вътов, на 25 г, който работел като охранител в дискотека в Бяла Слатина. Станало меле и един от посетителите извадил нож и наръгал в гърдите...

За първи път през лятото ще бъдат обезопасени част от неохраняемите плажове

 Новата политика, която аз лично декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяването на режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провеждане на прозрачни открити процедури. През октомври и ноември ще обявим процедури за концесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Когато един инвеститор има дългосрочен ангажимент той инвестира в облагородяването и опазването на ивицата, обясни Терзиева и допълни, че с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ става възможно отдаването и на части от морския плаж. Новото е, че вече големите плажни ивици можем да ги отделяме на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха заявители за концесия, защото големите плажове изискват много големи концесионни такси и нямаше икономическа изгода и възвръщаемост. Надявам се промените да доведат до повишаване на интереса към плажове, към които в момента не е имало, допълни регионалният министър.

На този етап на концесия са дадени само плажовете към които има инвеститорски интерес, останалите години наред имат проблем с обезопасяването, а част от тях са посещаеми. Просто държавата нямаше как да осигурява водното спасяване поради липса на законов регламент. С измененията на ЗУЧК вече имаме такава възможност, информира министърът.

Броят на неохраняемите плажове е 83. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат кои от тях да се обезопасят с по 1-2 поста през юли и август. Съвместно с кметовете по места те трябва да идентифицират посещаемите места, разясни Терзиева. Областните управители трябва да предоставят в МРР схема с обозначени участъци, които ще бъдат обезопасени. Тази схема се одобрява от министъра на регионалното развитие. Според Терзиева приоритетно ще се обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които има възможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. На неохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.

Действащите концесионни договори са 58 бр., а договорите за отдаване под наем – 39 бр. Приходите за 2013 г. са около 14 млн.лв., а прогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е заради сключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които през миналия сезон 2013 са били неохраняеми като „Иканталъка 2”, „Чайка-север”, „Червенка”, „Созопол-Буджака” и „Каваците-север“.

50% от приходите от договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа. Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до плажовете. Също и за поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответната община. Почистване и извозване на отпадъците от морските плажове, обявени за неохраняеми.

Останалите 50% от приходите отиват в държавния бюджет. Съгласно промените в ЗУЧК от тях 10% се разпределят на областните управители на Добрич, Варна и Бургас. Средствата може да се разходват по няколко направления:

·         Обезпечаване на водно спасяване на неохраняемите плажове, съгласно схема, предложена от областния управител и одобрена от министъра на регионалното развитие;

·         Поставяне на предупредителни табели;

·         Санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответна община в областта, за чиито плажове няма сключен никакъв договор за концесия или наем.

Министърът бе категорична, че и тази година ще има засилен контрол от страна на МРР върху изпълнението на ангажиментите от страна на наемателите и концесионерите. Утвърден е графикът за извършване на проверки. 

Списъкът с неохраняемите плажове е публикуван на страницата на МРР и е достъпен чрез следния линк: http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=5427.

Бултрасите докараха тежки наказания на Ботев

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз се произнесе по случая с ексцесиите, предизвикани от феновете на Ботев Пловдив във финала за Купата на България на стадион "Лазур" в Бургас.

Сравнение между прогнозите на социолозите и резултатите от изборите

Преди изборите обещах да напиша този текст, а никак не ми се пише. Изключително много ценя българските социолози и ги смятам за много кадърни и точни. Някои от тях са мои преподаватели в Университета, научили са ме на много и никак не искам да ги маскаря. Въпреки това смятам, че е нужно да се опише перверзията, в която участваха социолозите в последната година, за да им се напомня всеки път, когато се изкушат да се впускат в подобни преживявания. За първи път, откакто наблюдавам избори, професията на социолога е толкова унизена. Социология нямаше. Имаше опорна точка, с която трябваше да се облъчи избирателя, за да се легитимира купуването на гласове и фалшифицирането на изборите. Тук трябва да направя едно огромно уточнение, защото не всички агенции са еднакви: Две социологически агенции работиха честно и през цялото време измерваха тенденции, които бяха реалистични и се доказаха в изборите. Това са Алфа рисърч и Екзакта . Втората група не е еднородна. Там има агенции, които очевидно имат грешка в методиката, породена от новата изборна ситуация, в кяото факторът купуване на гласове и корпоративен вот не е отчетен. Други пък очевидно използват данните за надъхване на електората и предпочитат ролята си на партийци вместо на социолози, но това не се случва за първи път. Винаги имам едно наум, когато чета изследванията на Юрий Асланов (Афис), но съм сигурен, че все пак е направил коректно изследване, само представянето пред журналистите трябва да се слуша с повишено внимание и да се вглеждаш по-дълбоко в данните. Трети пък откровено объркаха социологията с проституцията и лично аз всеки път се питах правили ли са изобщо изследвания или само са разтръбили опорните точки. Поводът, по който обещах да напиша този текст е това изследване. Правено е на 9 март 2014 г. от Института за модерна политика на Борислав Цеков . В това изследване няма почти нищо вярно. Според института на Цеков първи са БСП с 4 пъти и половина по-висок резултат от ДПС, а ДПС са чак четвърти след Бареков, като хващат почти същият процент като АБВ. В текстовото обяснение на изследването се казва, че евродепутати ще имат между 3 и 5 партии. Т.е. че е много вероятно вероятно ДПС да няма нито един евродепутат. Реформаторският блок остава зад АБВ, няма никакъв шанс за мандат и има почти същия процент като Атака, която от своя страна изпреварва НФСБ два пъти и половина. Данните на ИМП сочат, че 25,7% няма да гласуват, а 11,5% още не са решили за кого да гласуват. Тук няма да търсим под вола теле и да обясняваме, че негласувалите всъщност са 65%, защото това разминаване е характерно за всички изследвания на всички избори и не зависи от професионализма на социолозите. Но за да получим сравними с изборния ден данни, следва да извадим тези 37,2% негласуващи и да преизчислим дадените в графиката резултати за партиите като ги умножим с коефициент 1,45. Получава се следният резултат: БСП - 27,2% ГЕРБ - 26,1% ББЦ - 11,6% ДПС - 6,2% АБВ - 5,7% РБ - 5,2% Атака - 4,4% НФСБ - 1,7% А ето и истинските резултати от изборите: Вместо да изостават с 1%, ГЕРБ бият БСП с 11,5%. Вместо да са четвърти на ръба на бариерата, ДПС са трети на процент и половина от втория и за малко да го изместят. Вместо АБВ да са пети с шанс за място е Европарламента, на тяхно място са Реформаторския блок, които Цеков твърдо бе закотвил под чертата. Вместо предречените й 4%, Атака има под 3 и не само, че не изпреварва 2 пъти и половина НФСБ, а е зад него. В изследването има и едно голямо вярно попадение - процентът на ББЦ е улучен доста точно. Месец по-късно - на 16 април 2014, Борислав Цеков публикува друго "изследване": В него за "достоверност" все пак ГЕРБ изпреварва с няма и процент БСП, но въпреки очевидните настроения сред обществото, останалите опорни точки остават същите: - Разликата между първия и втория е в рамките на статистическата грешка. - Бареков бие ДПС, които са на ръба - Реформаторският блок е под чертата - Пред РБ вече са и Атака, които са на ръба да вкарат депутат и вече изпреварват над 3 пъти и половина преките си конкуренти от НФСБ. Тук си позволявам едно леко отклонение и малка подсказка как по косвени белези да разбирате кога данните са напълно измислени. Процентът на хората, които не са решили за кого да гласуват е спаднал на 2,7% - с над 4 пъти за един месец. Първо резултат, в който само 2% се колебаят няма да получите и на въпроса "С колко лъжички захар пиете кафето си?". И второ - в социологията чудеса за един месец не се случват. Да се промени един резултат четирикратно е невъзможно. На 16 май ИМП публикува нова прогноза. В нея пак "БСП надмина ГЕРБ, Бареков по-напред от ДПС" . Цеков не е единственият, който вещаеше подобни резултати. Залпово това направиха и други. Опорните точки винаги бяха едни и същи: БСП е пред ГЕРБ и Бареков е пред ДПС. Реформаторският блок е малко под чертата и ще похабите гласа си, ако го пуснете за него. Ако все пак искате да гласувате рисково - по-добре за АБВ. На 15 май "Медиана" - една далеч по-утвърдена и авторитетна агенция от ИМП, публикува почти идентични данни: „Медиана“: БСП бие ГЕРБ, Бареков изпреварва ДПС. БСП води пред ГЕРБ с 3%, а Бареков бие ДПС чувствително. Все пак на Реформаторския блок е даден шанс 50/50 да мине чертата - почти колкото НФСБ, които все пак са изпреварили Атака. АБВ са чак на 8 място - изпреварени от Атака и НФСБ. За " Сова Харис " постоянно БСП водят пред ГЕРБ с 3% от септември насам. В изследване, публикувано във в. "Преса" на 16 септември 2013 г. , БСП има 20,9 срещу 17,9 за ГЕРБ и 6%. Макар и правено като изследване за парламентарни, а не европейски избори,  проучването е шокиращо невярно. Ако се извади процентът на полебаещите се и заявяващите, че няма да гласуват и данните се прекалкулират в реален резултат, излиза, че БСП води пред ГЕРБ с 5%. И това на фона на огромните летни протести. В продължение на 8 месеца данните почти не се променят. В изследване на "Сова харис" , отново публикувано във в. "Преса" но вече съвсем скоро - на 1 май, БСП взема 19,2%, срещу 17% за ГЕРБ и 6,2% за ДПС. Почти колкото ДПС събира Бареков с 5,5%, а не много далеч с 4,1 е Реформаторският блок. Ето графика на три проучвания на " Сова харис": Ето графика на трите проучвания на "Сова Харис" за февруари, март и април 2014 г., публикувани във в. "Преса". За да са сравними данните с изборния ден, процентите на партиите трябва да се умножат с около 1,62 за февруари, с 1,54 за март и с 1,66 за април. В прогнозите на "Сова Харис" има няколко верни и няколко съвършено неверни неща. Така се прави и обичайният анализатор на ТВ7 Васил Тончев добре знае това. Трябва да има и нещо вярно, за да минат важните 3 опорни точки: - БСП изпреварва ГЕРБ - Бареков изпреварва ДПС или е почти колкото него. - Реформаторският блок е на ръба и гласът за него може да отиде нахалос. Невярно е още, че: - Има тройна разлика между БСП и ДПС. Ако беше вярно БСП трябваше да има 52% на 25 май или ДПС само 6%. - Атака изпреварва АБВ - Атака изпреварва НФСБ двойно и тройно - Символичният процент "Други", но тази грешка е разбираема, защото играчите още не са идентифицирани Верните неща са: - Процентът на ББЦ е улучен изключително точно. - Процентът на ГЕРБ е прогнозиран изключително точно през февруари и март и почти вярно през април. - В 2 от месеците процентът на РБ е улучен много точно. Затова още по-изненадваща е драстичната разлика в средния месец март. Галъп повтаря почти същите грешки. Вижте проучването от 13 февруари 2014 г. : Същите тези: - БСП води пред ГЕРБ - Бареков и ДПС са равни - Разликата между БСП и ДПС е 3 пъти в полза на Столетницата и то само, защото АБВ краде гласове, иначе щеше да е 4 пъти - Реформаторският блок е на ръба В защита на Галъп трябва да се отбележат 2 неща - че много точно прогнозира трагичния процент на Атака и че през февруари наистина имаше избухване на АБВ, което после затихна. И отново в защита на Галъп трябва да се отбележи, че данните за март навлизат във верните тенденции и имат само 2 генерални грешки, които са общи за всички социолози - ниският процент за ДПС и високия за БСП: Но все пак има много верни неща и те са принципни: ГЕРБ бие БСП, ДПС е пред Бареков, АБВ и Атака твърдо са под чертата. Има само едно съвършено невярно твърдение - че Реформаторският блок не влиза и ще вземе на изборите едва 3,1%. Неточните данни на Галъп и съвсем неверните на Института за модерна политика (ИМП) обаче влизат в най-цитирания ресурс за социологически прогнози - Poll Watch . Това не е собствена анкета, а обединение на проучванията на 3 агенции. Данните добиват някаква близост до истината най-вече заради Алфа рисърч , която през целия период бе почти единствената, която коректно следеше тенденциите. Още на 26 януари Алфа рисърч прогнозира, че ГЕРБ води с поне едно депутатско място на БСП, че ДПС има поне 3 места (четвъртото беше на кантар цял ден след изборите), че Реформаторският блок твърдо минава бариерата и че АБВ отмъква 20% от електората на БСП. Поради датата на изследването в него има неизбежна грешка - ББЦ току що е обявен като проект и не е включен пълноценно в анкетата. Това обяснява и високият процент на АБВ, която точно тогава според всички агенции избухва рязко. Алфа рисърч познава почти всички тенденции и в изследването си от 28 февруари : - ГЕРБ е преди БСП - ДПС е преди Бареков - Реформаторският блок влиза - НФСБ е преди Атака - За пръв път е отбелязан значителен процент за "други" партии и кандидати Голямата грешка на Алфа рисърч е, че продължава да прогнозира сигурен мандат за АБВ, поставяйки го на четвърто място пред ББЦ, но дори тук отбелязва тенденцията за спад при АБВ. ( За да са сравними данните на това изследване с деня на изборите, резултатите на партиите трябва да се умножат с коефициент 1,5.) Единствената друга агенция, която прогнозира победа на ГЕРБ е " Екзакта ", с директор Лидия Йорданова, доскоро директор на закрития от управляващата коалиция Национален институт за изследване на общественото мнение ( НЦИОМ ). В прогнозата на Екзакта рисърч е най-голямата разлика между ГЕРБ и БСП - 4,5%. Агенцията прогнозира минимална преднина на ДПС пред Бареков, сигурно влизане на Реформаторския блок и равни шансове на АВБ да мине чертата или да остане малко под нея. Оправданията след вота От Борислав Цеков (ИМП) досега не сме чули обяснение. Случва се. Веднъж на 10 пъти се случва да сбъркаме с много, каза Васил Тончев от "Сова Харис", докато приемаше Златния скункс от "Господари на ефира". Навсякъде сме уцелили резултата с изключение на резултата на БСП, който е отчайващо нисък и никой не успя да го предвиди. Никой не хвана централното – ножицата между първия и втория, коментира Първан Симеонов от Галъп пред Би Ти Ви. Кольо Колев от "Медиана" обясни грешката с ниската активност . Получи се Фейсбук ефектът, при който 2000 души заявяват, че ще отидат на протест, а накрая се появяват 100 души”, обясни Колев. Докато получаваше своя Златен скункс от "Господари на ефира", Колев обеща, че ще си го сложи на видно място, за да го вижда всеки път, когато прави изследвания. Пред Би Ти Ви Колев казва още нещо изключително важно: Всички колеги сега се чудят какво да правят, правят равносметки, какви нови методики да използват, да преосмислят. Границата е при професионализма. Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има агенции, които не бъркат, но лъжат. Политиците искат да сложат намордник на социологическите агенции. Грешка или манипулация? Че всички агенции надцениха БСП и подцениха ДПС е факт. Причините за това са 3. 1. Социологията не се фокусира върху контролирания и корпоративен вот, който беше важен фактор. 2. Очевидно има грешка в методиката, която изкривява социологическите данни от селата в полза на БСП и в ущърб на ДПС. Третата причина изисква много по-дълго обяснение и трябва да го започнем отдалеч. Седмица преди изборите, на 18 май 2014 г.  Юрий Асланов (Афис) , член на Висшия съвет на БСП, казва: " ГЕРБ печели при висока избирателна активност, БСП – при средна и ниска ". Да, така е. Ниската избирателна активност е причината разликата между ГЕРБ и БСП да е само 11%. Всички видяхме какво стана при високата избирателна активност, последвала порциите на Доган през 2009 г. При висока активност разликата между ГЕРБ и БСП щеше да е двойна, а процентът на ДПС да се доближи до прогнозирания от няколко агенции. Обясненията, че електоратът на БСП се е дръпнал изненадващо в последния момент или че при по-висока активност левицата ще събере повече гласовем са пълни глупости. Всъщност резултатът на БСП не е нито нисък, нито изненадващ. Твърди го математикът проф. Михаил Константинов , макар и няколко дни след изборите : Митове и легенди са твърденията, че има срив в резултатите на левицата, както и че има ръст при ДПС, заяви Михаил Константинов в коментар за резултатите от вота през 2014 и ги сравни с тези от изборите през 2007 и 2009 г. На изборите през 2009 г. БСП взима 17,7% - по-малко от сегашните 18,9%. Гласовете наистина са 748 хил., но при над 4,2 млн. гласували. На предишните избори за европейски парламент през 2009 г. БСП печели по-нискък процент, отколкото сега - 18,5. Гласовете са малко повече - 476 хил., но при 2,6 млн. гласували. Ако погледнем разбивката на вота по възраст, ще забележим, че 37% от избирателите на БСП са на възраст над 60 години. В България на година умират около 110 хил. българи, повечето на възраст над 60 г. С други думи БСП губи около 37 хил. души от потенциалния си електорат по естествен път. В електорална възраст влизат около 70 хил. души, сред които около 7 хил. са вероятни избиратели на БСП. Така БСП губи по около 30 хил. гласоподаватели годишно. Следователно реалистични очаквания са БСП да има около 350 хил. гласа - със 120 хил. гласа по-малко от предишните европейски избори. Тогава БСП е събрала 476 хил. при 2,6 млн. гласували. Дълбоко не мога да повярвам, че Михаил Константинов е могъл да направи тази сметка, а всички останали не са се сетили чрез нея косвено да верифицират прогнозите си. Обяснението е друго. В проучванията на общественото мнение има 2 познати и важни феномена. Социолозите се страхуват от тях и се опитват да ги минимализират. Манипулаторите, точно обратно - много ги обичат и ги използват за целите си. Това са Самосбъдващото се пророчество и изявлението, че гласуваш за престижния кандидат Ако всички твърдят, че Кончита Вурст ще спечели Евровизия, зрителите научават името й и запомнят, че е сред фаворитите. Отварят някое клипче в You Tube да чуят песента й. На някои Вурст ще се хареса, на повечето - не, но даже и тези, които не са я харесали ще я коментират като модна тенденция, с което и тези, които никога не са я чували, ще я научат. Ако кажеш, че БСП има 350-400 хил. гласа и ще вземе 15%, вече няма какво да се коментира. Затова трябва да се пророкува, че Столетницата ще е първа и ако лъжата се повтори 100 пъти, тя все повече ще се доближава до истината. Ефектът се усилва от феномена, че хората декларират, че ще гласуват за силния, моден и авторитетен кандидат. Неособено активните и с хилаво мнение избиратели, казват на анкетьорите, че избират победителя БСП. Още повече, че са управляващи, а кой знае дали тоя анкетьор не е пратен от ОФ-то да преброи опозицията. Така дори агенциите, които нямат намерение да манипулират, получават изкривени данни. Частен случай на този феномен е драматичното разминаване между прогнозите и резултатите на ДПС и десните партии, което социолозите отчитат на всеки вот. Отговорът, че ще гласуваш за ДПС е може да се изтълкува, че си турчин или ром, че си от провинцията и имаш ниско образование. На всичко отгоре те е страх да не би някой да прави списъци за нов Възродителен процес. Затова огромен процент избиратели на ДПС традиционно послъгват (или по-скоро дават конформистки отговори) в анкетите. В изборния ден обаче отиват пред урните и гласуват. Точно обратното - престижно е да каже, че си от ДСБ или РБ. Намекваш, че си умен и красив, живееш в центъра на София, имаш висше и може би даже си хващал Костов за шлифера. А в изборния ден решаваш, че не си струва да се омешаш с плебса и изобщо не гласуваш. Този феномен донякъде обяснява защо всички агенции подцениха вота за ДПС, но обяснява и нещо много по-важно - опорната точка, че гласът за Реформаторския блок ще изгори. Като по даден знак всички (без Алфа рисърч, която единствена даваше верни прогнози) започнаха да твърдят, че Реформаторският блок е на ръба, даже под него и се доближава до Атака. След огромните летни протести това очевидно не беше вярно и Алфа рисърч го казваше. След което медии и тролове започваха да обясняват, че Алфа рисърч е агенция на Реформаторите и затова надува процентът им. И понеже десният гласоподавател вече много пъти е усещал на свой гръб надценените заради феномена на престижния отговор прогнози, реши, че и този път може гласът му да отиде нахалос. За да не изгорят гласовете им, много от избирателите на РБ гласуваха за ГЕРБ. С което допълнително увеличиха процентът му и направиха прогнозите за паритет с БСП още по-смешни. За първи път на тези избори обаче имаше опорна точка, че избирателят на БСП трябва да се изкара умен, красив и образован. В изследване от 16 април 2014 г. на АССА-М , с директор близкия до БСП Михаил Мирчев , се твърди, че: " В София ГЕРБ изпреварва БСП с 2% ". Твърди се, че за ГЕРБ ще гласуват 28%, за БСП - 26%, а за Реформаторския блок - 11%. Ето реалните резултати за София. 23 МИР: 24 МИР 25 МИР Разликата между ГЕРБ и БСП не е 2%, а 2 пъти. Реформаторският блок бие Столетницата в един от трите райони, в другата са почти равни, само в третия изостава с малко, но там пък ГЕРБ бие БСП 2 пъти и половина. А според АССА-М трябвае разликата между БСП и РБ да е два пъти и половина в полза на Столетницата. Изследването на Михаил Мирчев беше второто, след злополучния експеримент на ИМП, заради което обещах, че ще напиша сравнение на всички прогнози и реални резултати след изборите, а ако неправомерно съм се усъмнил у г-н Мирчев, публично ще му се извиня. Да се твърди, че БСП има колкото ГЕРБ в столицата, е като да се сравняват митингът на "Цариградско шосе" с контрапротеста на Петното пред Президентството. БСП никога не се е и доближавала до водещата дясна партия в столицата. Напротив - борила се е за второто място с по-малката дясна партия. Резултатите от София на изборите в неделя са почти идентични с резултатите от 2009 г . Тогава Синята коалиция бие БСП в един район, във втория има равенство. Само в 25 МИР (работническите квартали и селата) БСП е втора с преднина пред Сините, но за сметка на това губи с тройна разлика от ГЕРБ. Защо да очакваме, че през 2014 г. ще е различно? Основали сме нови ТКЗС-та и сме докарали селяните от селата или с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС сме привлекли млади избиратели към левицата? Глупости на квадрат, чиято единствена цел е да се покаже, че не е задължително да си на село, стар, беден и неграмотен за да гласуваш за БСП. Видите ли - и в центъра на София ще гласуват за Партията, ние също сме млади умни и красиви, а най-добрите от нас са пипали Станишев за пеша. 15/15 опроверга напълно тази безумна митологема, а демографските характеристики на избирателите са почти идентичени с изборите от предишните години. За да се променят е нужна нова политика, а не нови опорни точки. Дежа вю Пак се сещам за думите на Васил Тончев, че се случва веднъж на 10 пъти социолозите да бъркат и си спомням изборите от 1990 г. Тогава ген. Любен Гоцев беше казал, че на БСП е нужно да спечели с 50% плюс само един глас отгоре. А по това време всички бяха седесари - Пламен Орешарски, Волен Сидеров, даже Лютви Местан под името Владимир Зидаров беше водач на листата на СДС в Кърджали. Накрая знаете ли какво стана? БСП спечели точно с толкова, колкото беше казал ген. Гоцев. ------------ Всички прогнози на социолозите можете да видите, ако последвате линка "Прогнозите на социолозите" в секция "Горещи теми" в дясната част на сайта

Старокин остава в “Левски”

Орлин Старокин ще остане в “Левски”. Универсалнитя футболист прие условията за нов договор. Очертава се Старокин да стане втория “син” с изтичащ договор, който да бъде подновен. 

Валери Божинов подписа вчера за срок до края на годината. Заплата на звездата ще малко над досегашната, която бе 15 000 лв. 

Божинов подписа с изпълнителния директор Орлин Старокин ще остане в “Левски”. Универсалнитя футболист прие условията за нов договор. Очертава се Старокин да стане втория “син” с изтичащ договор, който да бъде подновен. Валери Божинов подписа вчера за срок до края на годината. Заплата на звездата ще малко над досегашната, която бе 15 000 лв. Божинов подписа с изпълнителния директор

Малките и технологичните акции претърпяха загуби в днешната сесия

Wall Street приключи седмицата със смесени настроения заради по-лошите данни за потребителските разходи в САЩ


В Деня на детето – благотворителен базар "ПОДАРИ МЪНИЧКО ВЪЛШЕБСТВО" в подкрепа на недоносените деца в България

 Фондация „Нашите недоносени деца“ има удоволствието да Ви покани на благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство” в подкрепа на недоносените деца в България. Базарът ще се проведе на 1 юни 2014 г., неделя, от 10:00 до 17:00 ч. при Голямата поляна в Южен парк (вход откъм бул. „Гоце Делчев”).

Базарът „Подари мъничко вълшебство” ще даде възможност да се почете Деня на детето по един забавен, но и социално отговорен начин – чрез подкрепа на каузата на недоносените деца в България. Ще има много изненади за малки и големи – прекрасни, оригинални, ръчно изработени предмети, красиви и много вкусни сладки и бонбони, книжки за малки и пораснали деца, картички, уникални бижута, сувенири... и още много, много красоти, предоставени от невероятните творци, доброволци към Фондацията.

Всички събрани средства от базара „Подари мъничко вълшебство” ще се изразходват за закупуване на жизненонеобходима апаратура и оборудване за неонатологичните отделения, в които са настанени най-крехките дечица. До момента Фондацията е направила дарения за над 20 неонатологични отделения в цялата страна, които включват: гнезда за кувьози, перфузори, пулскосметри, кислородни палатки, информационни табла в подкрепа на кърменето (съвместно с Националната Асоциация Подкрепа за Кърмене), завивки, електронни везни.

Нека заедно да подкрепим бебетата, родени твърде рано и твърде малки! Нека подарим мъничко вълшебство на най-малките и уязвимите.

Ще се радваме да се присъедините към нашия празник на благотворителността!

 

 

За Ваше улеснение, можем да осигурим родители и недоносени деца, които да разкажат личните си истории, в посочен от Вас час на контактите по-долу.

 

 

За контакт:
Димитрина Младенова

Тел: 0877 61 90 10

Email: office@premature-bg.com

26 агенти на разпит по третото дело срещу Цветанов

26 агенти от ДАНС, някои от тях под прикритие, и служители на МВР ще бъдат разпитани по третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 
Само 17 часа след като получи 4 г. затвор за отказани СРС-та, бившият министър пристигна в 9 ч вчера в същата зала, в която бе осъден.
Новото дело срещу него е за неупражнен контрол върху... 26 агенти от ДАНС, някои от тях под прикритие, и служители на МВР ще бъдат разпитани по третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Само 17 часа след като получи 4 г. затвор за отказани СРС-та, бившият министър пристигна в 9 ч вчера в същата зала, в която бе осъден. Новото дело срещу него е за неупражнен контрол върху...

Избори в Тайланд ще има най-рано след 14 месеца, обяви военната хунта


Избори в Тайланд ще бъдат произведени най-рано след 14 месеца, предадоха световните агенции, като цитираха ръководителя на военната хунта, извършила преврата по-рано този месец, генерал Прают Чан-оча.

Генералът посочи, че преди да се произведат избори, трябва да бъдат извършени реформи.
В първото си пряко обръщение към народа, след като обяви преврата на 22 май, Прают Чан-оча призова противниците на хунтата да не организират протести, защото това ще забави процеса на връщане на...

Министърът по въпросите на ветераните в САЩ подаде оставка

/КРОСС/ Министърът по въпросите на ветераните в САЩ Ерик Шинсеки подаде оставка. Решението му да се оттегли от поста идва на фона на скандала, свързан със сериозни пропуски в медицинското обслужване на пенсионираните военнослужещи. По-рано президентът Барак Обама призна, че нарушенията са били открити "на много места" в страната и ги определи като "неприемливи".Съдейки от изявленията на президента, Белият дома няма претенции лично към Шинсеки. Той е ветеран от войната във Виетнам и е на поста от 2009 година, т.е. от първия мандат на Обама. Въпреки това, оставката му бе нужна, за да се притъпи скандалът, донесъл сериозни политически проблеми за демократичната "партия на властта" на Обама в навечерието на изборите за Конгреса.Самият скандал избухна, след като стана известно, че в Аризона най-малко 40 бивши военнослужещи са починали, чакайки нужната помощ в здравни заведения. От опозицията веднага заявиха, че политическата отговорност за случая трябва да се поеме от Белия дом.

“Ботев” отказа да даде 1 млн. за национал

“Ботев" отказа да плати 1 млн. евро на “Динамо" (Букурещ) за румънския национал Драгош Григоре (27 г.). Новият спортен директор Димитър Димитров-Херо преценил, че сумата не отговаря на класата на централния защитник, който ще играе за Румъния в контролите в Швейцария с Албания на 31 май и Алжир на 4 юни. 

От “Динамо" били склонни да свалят ценат “Ботев" отказа да плати 1 млн. евро на “Динамо" (Букурещ) за румънския национал Драгош Григоре (27 г.). Новият спортен директор Димитър Димитров-Херо преценил, че сумата не отговаря на класата на централния защитник, който ще играе за Румъния в контролите в Швейцария с Албания на 31 май и Алжир на 4 юни. От “Динамо" били склонни да свалят ценат

Малко момче разплака Неймар на тренировка (ВИДЕО)

Малко момче с огромна страст към футбола, но с невъзможност да се отдаде на любимото си занимание трогна бразилския национален отбор, а звездата Неймар докара до сълзи. Малчуганът, който страда от мус...

Французи срещу Льо Пен

Хиляди младежи излязоха вчера на протест срещу настъплението на френската крайна десница, след като Националният фронт на Марин льо Пен се оказа победител на евроизборите в страната.
Протести имаше не само в Париж, но и в Руан, Нант, Марсилия, Нанси, Страсбург. В столицата се събраха 8000 души. Това е много по-малко от мобилизацията от 1 май 2002 Хиляди младежи излязоха вчера на протест срещу настъплението на френската крайна десница, след като Националният фронт на Марин льо Пен се оказа победител на евроизборите в страната. Протести имаше не само в Париж, но и в Руан, Нант, Марсилия, Нанси, Страсбург. В столицата се събраха 8000 души. Това е много по-малко от мобилизацията от 1 май 2002

И тази вечер протестът се събра срещу Орешарски

Протест срещу правителството имаше и тази вечер.

Симов: ГЕРБ няма да успее да възкреси протестите

/КРОСС/ „Чух, че наричат случая с Момчил Неков техническа грешка, но според мен е политическа грешка. В БСП витаеше усещането, че трябва да се направи така, че хората да не ползват преференцията. Сега имаме една партия, която се опитва да възкреси протестите - ГЕРБ, но не смятам, че ще успеят в това си намерение. В момента въпросът е не дали ще има предсрочни избори, а кога ще бъдат", коментира журналистът Александър Симов в предаването „Оригиналът" по TV7. „Ще има медиен интерес към БСП. Риск винаги има. Но има и риск избирателите на БСП, които са си останали вкъщи, тотално да отпишат партията", добави Симов. „В рамките на този парламент е невъзможно да има някакво съгласие. Но не вярвам, че и в следващия е възможно да се постигне такова", допълни той в ефира на TV7.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване