Съветът НАТО-Русия заседава на 2 юни

/КРОСС/ Заседание на Съвета НАТО-Русия ще се проведена на 2 юни. Това съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. "Ще проведем среща на Съвета НАТО-Русия в понеделник", каза той. Информацията бе потвърдена и от руският постоянен представител а Алианса.

Политолог: Мнозинството в парламента не е разклатено

/КРОСС/ "Мнозинството в парламента не се е разклатило. Пред него е предизвикателството да помогне да се преформатира екипът на управление, което може да предизвика сътресения. Ще има раздвижване в БСП, която е водещата партия. Никой не е изключил като вариант Сергей Станишев да остане в Брюксел. Но това е въпрос на сложни решения вътре в Партията на европейските социалисти ПЕС." Това коментира в NEWSROOM политологът Димитър Димитров. Борислав Цеков от Института за модерна политика добави, че е било нормално днешният вот на недоверие към кабинета "Орешарски" да не мине. "След европейските избори нямаше някаква много голяма промяна спрямо предходните. Няма европейска практика след лоши европейски избори да има последствия на национално ниво. Така стана във Франция и Великобритания", защити тезата си Цеков. Според него е нормално ДПС да отвори темата за ремонт на кабинета. "Но ако не се води по-различна и по-активна политика, каквито и промени да направят, няма да се удължи животът на това управление", каза още Борислав Цеков. По думите на Димитър Димитров е изключително рисково за БСП да тръгне на избори в този си състав. "Нищо няма да се промени. Няма много добро решение за социалистическата партия", смята политологът. "Положението е много мъгливо", каза Димитров по повод евентуална бъдеща среща между Сергей Станишев и Лютви Местан

ВАС не прие уволнението на Камен Ситнилски

Върховният административен съд отмени решението на Висшия съдебен съвет, с което Камен Ситнилски беше дисциплинарно уволнен.

Италианско пристанище спечели търг да разглоби Коста Конкордия

Мога да потвърдя, че...разглобяването на кораба ще стане на италианско

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката за вестниците на Ирена Кръстева


Комисията за защита на конкуренцията очаквано разреши сделката, при която майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева продава притежаваните от нея вестници - част от компанията "Нова Българска Медийна Група Холдинг". 

За купувач беше обявен "Media Maker Limited", ирландско дружество, учредено от бизнесмена Патрик Халпени.

Обект на сделката са дяловете на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" в дружествата "Телеграф" ЕООД, "Монитор" ЕООД, "Политика днес" ЕООД,...

Варна е единствената българска спирка от световното турне на Лондонския Шекспиров театър

Най-голямото събитие в международната селекция на Международния театрален фестивал „Варненско лято” е емблематичната пиеса „Хамлет“ на Лондонския Шекспиров театър „Глобус“. Той ще бъде игран единствено на 3 юни като част от световното турне на групата, което започна на 23 април – датата, която се приема за рожден ден на великия творец, обясни в ефира на Дарик Варна главният координатор на фестивала Асен Терзиев.

ЦИК обяви българските евродепутати

Централната избирателна комисия официално обяви имената на седемнадесетте български представители в Европейския парламент. Място в него намират...

В Румъния задържаха лекари за незаконен трафик на човешки клетки

/КРОСС/ Румънските власти разкриха случай на нелегален трафик на човешки клетки и на сурогатно майчинство в частната болница "Атина" в Тимишоара, собственост на Ятрас Костантинос. В Румъния медицинският стандарт за асистирана репродукция с използване на сурогатна майка не е узаконен. По-рано днес прокурори на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма задържаха 51-годишния Ятрас Костантинос, обвинен в създаване на организирана престъпна група и незаконен трафик на човешки клетки, както и 45-годишния Папа Хариклея, директор на лаборатория, съдействал в процедурите по изваждане и имплантиране на яйцеклетки. Задържани са също и двама румънски лекари - гинеколози. Прокурорите са установили до момента 12 сурогатни майки от Румъния, Унгария и Словакия. Седем от тях са отведени за изслушване, както и двойките, които са замесени в процедурата по инвитро оплождане с тях. Двойките, които са се възползвали от услугите на частната болница, са били от Румъния, Унгария, Норвегия, Гърция. Сурогатните майки са получавали по около 340 евро месечно. В други случаи медицинският персонал набирал млади жени, срещу сумата от 300 евро за една процедура по даряване на яйцеклетка. Случаят се разследва, съобщава БНР.    

КЗК одобри сделката за продажбата на медиите на Ирена Кръстева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на медии, собственост на Ирена Кръстева, на ирландското дружество Media Maker Limited, съобщава Investor.bg. Капиталът на придобиващото дружество е изцяло в ръцете на един собственик – Патрик Халпени.
Според анализите на антимонополния регулатор сделката не представлява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на медии, собственост на Ирена Кръстева, на ирландското дружество Media Maker Limited, съобщава Investor.bg. Капиталът на придобиващото дружество е изцяло в ръцете на един собственик – Патрик Халпени. Според анализите на антимонополния регулатор сделката не представлява

Медведев: Украйна съобщава, че е погасила част от газовия дълг, чакаме потвърждение

/КРОСС/ Украинската страна заявява, че е погасила част от дълга си за газ. Москва чака потвърждение на платежа, каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. По думите му Русия трябва първо да се увери, че Киев наистина е платил за газа, и тогава "ще бъде друга история"."Преговорите в Берлин продължават. Доколкото зная, няма значителни резултати, но нашите украински партньори казаха, че определена част от сумата е погасена", каза Медведев. Но ангажиментът се счита за изпълнен не към момента на изпращане на парите, а в момента на внасянето им по сметката на кредитора - на сметка на доставчика на газ "Газпром" . По-рано еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че „Нафтогаз Украйна" е прехвърлил по сметката на „Газпром" 786 милиона щатски долара.

Седмокласник преби съученичка в час

Седмокласник от СОУ „Васил Левски“ в Димитровград преби своя съученичка по време на час по български език, съобщи bTV. Преподавателката по български език Росица Георгиева обаче е категорична, че такъв инцидент в часа не е имало. Боят станал преди две седмици по време на контролно по български език. В края на часа един от учениците решил да влезе в ролята на учител и наредил на всички да го гледат в очите. Аз му казах, че не искам, защото не ми е никакъв. Тогава той дойде при мен и започна да ме удря, разказва пострадалата ученичка Нели Янева. Преподавателката по български език Росица Георгиева отрича да е имало бой в часа й. „Дори и да са се закачили по някакъв повод, той по принцип си е закачко, няма проблем, с всичките деца по някой път е правил, но по време на междучасията“, каза Георгиева. Според съученичка на пострадалата Нели учителката е видяла случилото се и е започнала да пита защо се бият, като повтаряла, че не трябва да бъдат агресивни. Педагогическият съветник в училището Недялка Ангелова обясни, че побойникът първоначално е отрекъл да е ударим момичето. След това обаче признал за случилото се, но бил категоричен, че ударите му не били такива, че да се получат синини като тези върху ръката на Нели. Казал и че съжалява за случилото се. След боя Нели, която е болна от астма, започва да получава кризи, като се стига и до намесата на лекар. Така и родителите на момичето разбират за боя в училището, а безразличието на учителката ги ядосва допълнително. Преподавателката ми каза, че тук редовно се бият и удрят, за какво съм тръгнала да подавам жалби, обяснява майката на Нели Валентина Георгиева. Директорът на училището Антон Иванов пък е категоричен, че майката е в правото си да подаде жалба. Тя праща детето си и очаква от нас да се грижим за него, да опазваме живота му, допълва Иванов. По думите му преподавателката по български език най-вероятно ще бъде наказана със забележка, а от следващата седмица с пострадалото дете ще работи психолог.

Маргарита Попова: Президентската институция не казва кой да си подава оставката

Президентската институция не взема страна в политическите спорове, не казва кой да си подава оставката и кога да има избори, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова в петък.   "Президентската институция чува какво приказват политиците, политическите партии и обединява и насърчава да се извадят най-важните неща като приоритет и да се знае, че когато и да има избори, който и да дойде на власт, ще има две, три или едно-единствено нещо, за което всички политици - и парламентарно представени, и извънпарламентарно представени сили ще работят, за да се движи държавата напред", каза Попова.   Тя добави, че "всички политически вождове и водачи трябва да се съберат, крайно време е, на едно място. Да седнат на масата в парламента и да си кажем всички заедно кои са задачите, които са приоритет за държавата ни в момента, от какво българският народ има най-голяма нужда".   Попова обвини политиците, че влизат във властта с неясна мотивация.   "И ако всеки знае с каква мотивация влиза в политиката, а тя не може да бъде друга, освен родината, държавата, народа, тогава ще бъде по-лесно. Питайте ги, кой с каква мотивация влиза, навсякъде, във всички институции, без значение - парламент, правителство, политическа партия, президентска институция. Питайте ги с каква мотивация искат да станат началници", каза Попова, цитирана от БНР.   В петък тя посети Павликени по повод откриването на Четвъртия национален детски фестивал на социалните домове "Като звездите", който за втора поредна година се провежда под неин патронаж.

КЗК разреши ирландецът Патрик Халпени да купи медиите на Ирена Кръстева

Комисията за защита на конкуренцията е установила, че придобиването на капитала на седем български предприятия от страна на Патрик Халпени чрез компанията "Медия Мейкър Лимитид", Ирландия, не представлява концентрация между предприятия, съобщиха от комисията.   На практика решението на антимонополния орган дава възможност сделката за продажбата на медиите, собственост на Ирена Кръстева чрез нейното дружество "Нова българска медийна група", да бъде финализирана.   Така компанията на Патрик Халпени, повоче известен като Пади Халпени, ще стане собственик на вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика Днес“, издателствата "Експрес БГ“, "Пресмаркет“ и "Компакт Меридиан“, което издава спортния вестник "Меридиан мач“, под шапката на "Нова българска медийна група".   Допълнително в сделката е включена и издателската къща „Борба“ от Велико Търново, в която собствеността на капитала е разпределена по равно между „Нова българска медийна група“ и Николай Томов.   Дружеството, което издава регионалния вестник "Борба", се представлява от Кръстева и Томов. Media Maker Limited ще придобие само 50% от капитала на издателската къща, става ясно от съобщението на КЗК.   Механизмът на придобиване предвижда осъществяването на прехвърлянето да стане чрез създаване на ново българско търговско дружество – Media Maker Limited, се казва още в решението на КЗК.   Едноличният собственик на Media Maker Limited Патрик Халпени не влиза за първи път в българския медиен пазар. Той е бивш изпълнителен директор на групата Communicorp, собственик на няколко радиа, сред които BG Радио, Radio 1, Nova, NRJ (Енержи), Вероника и др.

„Галъп”: 46% от българите не вярват на правителството

Според проучване на агенция „Галъп”, направено по поръчка на bTV, мнозинството българи нямат доверие в кабинета, както и в премиера Пламен Орешарски. 46% от участниците в изследването заявяват категорично, че не се доверяват на намеренията и плановете на правителството. Кабинетът се ползва с подкрепата на едва 17.5 на сто от респондентите.

Лятото иде и в телевизиите

За някои хора изборите приключиха. Други се готвят за нови. 
Извън политиката, на тв екрана, изборите са нонстоп. Всеки ден хиляди хора гласуват с дистанционното, а големите медии се надпреварват да се хвалят коя е била по-гледана. Според различните агенции, които мерят зрителския интерес, резултатът е различен. Досущ както социологическите За някои хора изборите приключиха. Други се готвят за нови. Извън политиката, на тв екрана, изборите са нонстоп. Всеки ден хиляди хора гласуват с дистанционното, а големите медии се надпреварват да се хвалят коя е била по-гледана. Според различните агенции, които мерят зрителския интерес, резултатът е различен. Досущ както социологическите

САЩ удвоиха размера на военната помощ за Украйна

/КРОСС/ За последните три месеца американското правителство е удвоило размера на военната помощ за Украйна, обяви посланикът на САЩ в източноевропейската държава Джефри Пайет. "През последните три месеца сме удвоили размера на бюджета на военната помощ за Украйна. Особен акцент е поставен върху повишаването на боеспособността на украинските гранични служители и техните възможности да защитават границите на тяхната страна. Надявам се, че тази помощ ще продължи да се разширява", каза още Пайет, цитиран от УНН. Според американския дипломат, следващата седмица делегация на Пентагона ще пристигне в Украйна, за да обсъди най-доброто използване на американската военна подкрепа.  

ЦИК обяви 17-те, №15 отива в Европарламента

Възможно е комисията да поиска промяна на Изборния кодекс

Йотингер: Справедливата цена на газа за Украйна е до 390 долара


Евокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че приемливата цена на руския газ за Украйна е между 350 и 390 долара за хиляда кубически метра, съобщи агенция "УНИАН". Настоящата цена, обявена от "Газпром" е 485 долара.

"Това е разумната цена", заяви Йотингер. Комисарят призова Украйна да изпълни условията на разгласеното в понеделник споразумение, според което тя трябва да плати на Русия 2.5 милиарда долара до 7 юни.

2 милиарда от тях трябваше да бъдат...

Станишев е в списъка на ЦИК с евродепутати, Пеевски - не

Лидерът на БСП, който заяви, че няма да става евродепутат, има време до 23 юни да подаде заявление за напускане на Европарламента

Потайният клуб “Билдерберг” стана на 60 години

В датската столица Копенхаген при закрити врати започна годишната среща на основания преди 60 години елитен клуб "Билдерберг", наричан от привърженици на конспиративни теории "правителство в сянка". В нея участват 140 висши представители от политиката, службите за сигурност, бизнеса и медиите от Северна Америка и Европа. В датската столица Копенхаген при закрити врати започна годишната среща на основания преди 60 години елитен клуб "Билдерберг", наричан от привърженици на конспиративни теории "правителство в сянка". В нея участват 140 висши представители от политиката, службите за сигурност, бизнеса и медиите от Северна Америка и Европа.

Връщат телефон 150 за спешни случаи

Държавата ще възстанови известната допреди няколко години линия 150 за спешни медицински случаи. Министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че ще има паралелна телефонна линия 150, за да се улесни работата на спешната помощ.

TLC почита Мая Анжелоу

/КРОСС/ По повод кончината на известната американска писателка и поетеса Мая Анжелоу TLC представя няколко поредни епизода с нейно участие утре, 31 май. От 11:00 ч. започва разговора на Опра Уинфри с поетесата и защитничка на гражданските права, Мая Анжелоу в „Неделни разговори за душата: Опра и д-р Мая Анджелоу - първа част". Тогава Опра разговаря със своята наставничка, писателката д-р Мая Анджелоу, за последната ѝ книга и отношенията ѝ с нейната майка. От 12:00 ч. Разговорът продължава с втората част на поредицата „Неделни разговори за душата: Опра и д-р Мая Анджелоу - втора част". Следва откровеното интервю писателката в „Опра представя: майсторски клас: Мая Анджелоу" с начален час 13:00. В него легендата д-р Мая Анджелоу описва травмиращи събития от своето детство. Чуйте разказа за смелостта, която успява да намери у себе си, за да ги преодолее.

Защо трябва да спрете да се страхувате от стареенето

7 основателни причини да приемете гордо остаряването


Седмокласник преби съученичка пред учителка

Нов случай на агресия в училище. Седмокласник от Димитровград преби съученичка по време на час по български език. Инцидентът е станал пред очите на учителката, тя обаче отрича да е видяла. Инспекторатът по образование и Закрила на детето работят по случая.

Светлите спални водят до затлъстяване

Сънят в прекалено осветена стая увеличава риска от натрупване на излишни килограми, установи британско проучване.

Велосипедист с козел на гърба стана хит в YouTube

Видео клип, в който етиопски велосипедист се придвижва с козела си на гръб, стана глобален хит в интернет, съобщи "Дейли мирър". Във филмчето се вижда как жител на Адис Абеба се разкарва по улиците, въртейки педалите, докато на гърба му, с предни лапи върху гърдите на колоездача, необезпокоявано и хладнокръвно пътешества рогатото животно.

Европейците отбелязват Деня на съседа

/КРОСС/ Днес е Европейският ден на съседите - празник, основан през 2000 г. в Париж. Идеолог на любопитното мероприятие е французинът Атанас Перифан, който в момента е координатор на Европейския ден на съседите и президента на Европейската федерация на местния съюз. Празникът има над 1 200 партньора от повече от 30 страни. Перифан е убеден, че подобен ден е необходим, за да отпразнуваме заедно духа на единството и сплотеността.Oтбелязването на Деня на съседа е много просто - трябва време, за да се уведомят всички съседи i удобно място, на което да могат всички събрали се да седнат на масата и да празнуват. От особена важност е всеки гост да донесе домашно приготвени лакомства за празничната трапеза.

Наистина ли е мъртъв Уолтър Уайт?

Миналата есен станахме свидетели на края на един от най-успешните сериали в по-новата история на телевизията . Финалът на Breaking Bad („В обувките на сатана“) уж беше достатъчно у...

Принцът на Монако и съпругата му чакат дете

Принц Албер II и съпругата му Чарлийн съобщиха в кратко комюнике, че очакват бебе в края на годината, информира АФП. Двойката сключи брак през юли 2011 г. на пищна церемония в почетния двор на княже...

Ще летим за 45 минути от Варна до Истанбул

Днес на терминал 2 на Летище Варна се състоя откриване на въздушната линия Варна – Истанбул. На събитието присъстваха зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията А...

Една отслабена Франция може да предвещава края на Европа

Истинското земетресение беше падането на Берлинската стена. Четвърт век по-късно Европа продължава да е разтърсвана от вторични трусове. Владимир Путин иска да съживи съветската империя. Франция изпитва трудности в Европа, доминирана от обединена Германия. Руският президент е обречен в крайна сметка да се провали, но през това време може да причини поразии. Франция се измъчва, вместо да признае, че Европа сега принадлежи на някой друг.   Европейските лидери си въобразяваха, че животът след комунизма ще продължи до голяма степен като преди. ЕС ще приеме новите демокрации от изтока. Единна валута ще отслаби господството на германската марка и ще закотви Германия в съществуващия европейски ред. Така беше преди време.   Изборите за Европейски парламент миналата седмица не бяха точно популисткия погром, за какъвто превъзбудено говорят някои медии. Все пак протестът, насочен срещу елита, имиграцията и в някои случаи ЕС, беше достатъчно явен. Във Франция, Великобритания и Дания ксенофобската десница постигна значителен успех. На други места гневният вот се разпредели между левицата и десницата. Популистите и евроскептиците сега държат 30 процента от местата в парламента на ЕС. Путин приветства подобните нему и също толкова неприятните си съмишленици националисти.   Изненадата е, че се очакваше някой да се изненада от резултата. Континентът преживява пет мрачни години на понижаващ се жизнен стандарт, растяща безработица и налагани от държавите икономии. С изключение на Ангела Меркел в Германия Европа не е благословена с лидери, които вдъхват доверие на хората.   Замислените за друга епоха социални системи се огъват под натиска на глобализацията. Едва ли е учудващо това, че доста голям дял от избирателите са склонни да смятат тези избори за безплатен шанс да натрият носа на политиците от мейнстрийма.   Лидерите на ЕС не бива да изпадат в самодоволство. Съюзът трябва да обръща внимание на всекидневните тревоги на обикновените граждани и да се въздържа от намеса в дребните п детайли на националния живот. Би било много жалко, ако сега политиците отхвърлят това послание, избирайки федералист от старата школа като Жан-Клод Юнкер да оглави Европейската комисия.   Въпреки това техническите подробности на европейската интеграция са по-маловажният въпрос. Несигурността и неравенствата, които произтичат от глобализацията, не са грешка на ЕС. Ако има нещо, което да критикува сериозно, то е, че съюзът не успява да намери икономическа и политическа стратегия, която да покаже, че страните членки биха изпаднали в доста по-тежко положение, ако са сами.   Това бяха по-скоро национални, отколкото европейски избори. Големите трусове станаха във Франция и Великобритания: Националният фронт (НФ) на Марин льо Пен изтласка десноцентристкия Съюз за народно движение (СНД) и социалистите на президента Франсоа Оланд съответно на второ и трето място, а Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фараж събра най-много гласове на изборите във Великобритания.   Социологическите проучвания във Франция показаха, че избирателите на НФ са имали много по-голямо желание да ударят шамар на елита и са били много по-заинтересувани от имиграцията и заетостта, отколкото от техническите процедури в Брюксел. Поддръжниците на ЮКИП също бяха най-обезпокоени от имиграцията и икономиката.   Резултатите във Франция са несравнимо по-важни - и не просто защото усмивката на Льо Пен не прикрива фашистките и антисемитски корени на НФ. Великобритания от известно време се отдалечава от своя континент. Ако тя напусне, останалата част от ЕС би понесла тежък, но не и фатален удар. За разлика от нея Франция е стожер. Без Франция еврото и целият европейски проект биха рухнали без чужда помощ.   Продължителното цупене на няколко френски правителства започва да прави немислимото мислимо. Ако говорите с германски политици, ще видите, че те не се занимават прекалено много с испанския дълг или италианската вялост. Страната, за която те наистина се тревожат, е Франция. Германия знае по-добре от мнозина какви са опасностите от прекаленото увеличаване на мощта на Берлин.   Основополагащата сделка на ЕС уравновесява германската икономическа сила с френското политическо водачество. Прословутият локомотив на интеграцията имаше двама машинисти. Дори след германското обединение президентът Франсоа Митеран се чувстваше достатъчно окуражен, за да каже, че повече Европа означава повече Франция. Даже през 90-те години на 20 век настроенията бяха повлияни повече от надежда, отколкото от очакване. След две десетилетия на слабо представяне в икономически план това вече звучи съвсем глупаво.   Изкушението е да бъде обвинен Оланд. Справедливо е да се каже, че той пропиля първите две години от своето президентство, преструвайки се, че има безболезнен начин за подсилване на отдавна залитащата френска икономика. Тази година Оланд обеща промяна на подхода, но се прокрадват съмнения дали той притежава необходимата решителност, за да осъществи реформите и да възстанови конкурентоспособността на страната.   Оланд е само поредният такъв лидер. Предшественикът му Никола Саркози обеща "скъсване" с модела на държавен контрол и планиране на икономическите политики. На практика Саркози предизвика само леко вълнение.   Минаха повече от 30 години, откакто Франция имаше балансиран бюджет, и изглежда почти толкова, откакто безработицата беше доста под 10 процента. За съжаление, Националният фронт - партия, която е колкото неприятна, толкова и неспособна да предложи решения - се облагодетелства от вот срещу икономическия провал.   Странното е, че Франция не е някакво продънено корито в икономически план, както представят нещата мнозина англофони. Тя има висока производителност, компании от световна класа, умели работници и - на фона на общата картина в Европа - по-добър демографски профил от повечето страни. Проблемът е, че държавата има твърде голяма роля, а обществените и социални системи са твърде негъвкави.   Преди всичко на Франция й липсва лидер с необходимата политическа сила и откровеност, за да оправи нещата. Вотът за Льо Пен беше силно предупреждение за опасностите от бездействието. Популистите няма да срутят ЕС. Но една омаломощена Франция може да го направи.   По БТА

Командироват лекари от цялата страна в София

/КРОСС/ Екипи от Спешна помощ в цялата страна ще бъдат командировани в София. Мерките са налагат заради оставките на работещите в линейките в столицата, съобщава „Преса". До следобед едномесечно предизвестие за напускане в защита на предложения за уволнение директор д-р Георги Гелев бяха подали точно 100 служители. От тях 31 са на лекари. „Ще назнача изпълняващ длъжността, докато д-р Гелев се върне на работа, защото очевидно след 4 месеца болнични организацията в Спешната помощ в София още повече се е влошила", заяви здравният министър Таня Андреева. „Знаете ли защо няма екипи? Защото д-р Гелев отказва да ги назначи. Още днес ще обявя конкурси за набиране на служители в ЦСМП София и ще видите дали няма да има желаещи", заяви пред „Преса" здравният министър. Тя разкри, че е получила сигнали от работещи в Спешната помощ, че има натиск да излязат на протест. Той бил „включително и политически".    

ВСС: Няма натиск по делото на Цветанов

Висшият съдебен съвет (ВСС) коментира изявленията за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Публикуваме становището на ВВС по темата: "Във връзка с публични изявления на представители на ръководството на политическа партия ГЕРБ за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на партията Цветан Цветанов, заявяваме следното: Висшият съдебен съвет намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти.

Маги Желязкова и Георги - влюбени и неразделни

Маги Желязкова и половинката й Георги буквално са неразделни.

ДКЕВР повишава цените за НЕК и ЕСО

ДКЕВР призна невъзстановените разходи на ЕРП-тата и НЕК за изкупуване на електроенергия от ВЕИ

„Атака“ не бе руски проект, обяви Капка Георгиев

„Атака" стартира като коалиция от всички възможни националистически партии и категорично не бе руски проект", заяви бившата активистка на „Атака".
Капка Георгиева в предаването „Лица в лице" по bTV в опит да обясни краха на националистическите партии в изборите за Европарламент в България.

„Националистическите партии у нас са длъжни да се рефор „Атака" стартира като коалиция от всички възможни националистически партии и категорично не бе руски проект", заяви бившата активистка на „Атака". Капка Георгиева в предаването „Лица в лице" по bTV в опит да обясни краха на националистическите партии в изборите за Европарламент в България. „Националистическите партии у нас са длъжни да се рефор

Директорът на Фондация "Пикасо": Никой не е длъжен да финансира музея ви


Родната къщата на Пикасо в Малага е един от многото негови музеи по света. Тя е далеч по-малка от основния за града Museo Picasso Malaga и от оригиналния й интериор не е останало почти нищо - възстановена е чрез въображението на специалисти по епохата, след като е била купена от общината в края на 80-те.

Хосе Мариа Луна Агиляр е директор на Фондация "Пикасо", която стопанисва къщата-музей. Когато поема управлението й преди 3 години, общинското финансиране е намалено, а тя е засенчена...

Клипче на велосипедист с козел на гърба стана хит в мрежата (видео)

Видео клип, в който етиопски велосипедист се придвижва с козела си на гръб, стана глобален хит в интернет, съобщи "Дейли мирър". Във филмчето се вижда как жител на Адис Абеба се разкарва по улиците, въртейки педалите, докато на гърба му, с предни лапи върху гърдите на колоездача, необезпокоявано и хладнокръвно пътешества рогатото животно.

Задържаха трима във Варна с наркотици

При извършване на полицейска проверка вчера на ул. «Наум» на Д.К. на 22 г. от гр. Варна, неосъждан, са намерени два броя хартиени пакетчета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. По-късно веществото е установено установено като наркотична субстанция, съобщиха от пресцентъра н а полицията за Moreto.

ЦИК обяви евродепутатите

ЦИК обяви имената на българските евродепутати.

Отнемат имоти за над 1,2 млн. лв. от майката на ромски лидер

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе иск за отнемане на имущество на стойност 1 227 366 лв. от Наталия Миланова - майката на ромския лидер Илия Илиев от ДРОМ, съобщиха от ведомството.
Тя е призната за виновна с окончателна присъда за участие в организирана престъпна група за трафик на хора. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе иск за отнемане на имущество на стойност 1 227 366 лв. от Наталия Миланова - майката на ромския лидер Илия Илиев от ДРОМ, съобщиха от ведомството. Тя е призната за виновна с окончателна присъда за участие в организирана престъпна група за трафик на хора.

Британците лъжат поне по 3 пъти на седмица

Едва 14% от от поданиците на кралицата се смятат за честни


Да помогнем на Ева, за да може да прегръща детето си!

Eва Иванова e на 33 години от София, майка на момиченце на 5. Младата жена се бори с коварна болест - рак на гърдата от 4 години. Тя се нуждае от спешна животоспасяваща имунотерапия в Израел, която струва 60 000 евро, а сумата е непосилна за семейството й. 

Вече близо четири години Ева е в тежък двубой с болестта, но през последните седмици Eва Иванова e на 33 години от София, майка на момиченце на 5. Младата жена се бори с коварна болест - рак на гърдата от 4 години. Тя се нуждае от спешна животоспасяваща имунотерапия в Израел, която струва 60 000 евро, а сумата е непосилна за семейството й. Вече близо четири години Ева е в тежък двубой с болестта, но през последните седмици

ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски

Заместник-главният прокурор бе уволнен от ВСС на 13 март 2014 г.

100-те манекенки: Сватба ще има!

Според близки до двойката кандидатки пускали лъжливи слухове, току виж имали по-голям шанс да се доберат до богаташа.

ЦИК обяви имената на 17-те български евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева обяви имената на избраните кандидати за членове на ЕП от Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус". „На мен се пада честта да обявя един от най-важните актове, които ЦИК прие. С решение номер 575 ЕП от 30 май 2014 година ЦИК обявява за избрани членове на Европейс Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева обяви имената на избраните кандидати за членове на ЕП от Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус". „На мен се пада честта да обявя един от най-важните актове, които ЦИК прие. С решение номер 575 ЕП от 30 май 2014 година ЦИК обявява за избрани членове на Европейс

Екоминистерството с по-ниски корекции по общинските проекти

Финансовите корекции за някои общини по проектите им по Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат отменени или понижени. Санкциите бяха наложени от...

Великобритания включи дрогата и проституцията в измерването на БВП

Очаква се проститутките и наркодилърите да подпомогнат Великобритания с 10 милиарда лири след промените, които страната прави в начина на измерване на икономиката си. Страната обяви, че за първи път ще включи проституцията и незаконните наркотици (вноса, производството и потреблението - бел. прев.) в официалните национални сметки, пише вестник "Файненшъл таймс" в петък, цитиран от БТА.   Инициативата е една от промените, планирани за септември, които ще прибавят до 5 % към британския брутен вътрешен продукт (БВП). Септемврийското преразглеждане ще промени официалния размер и формата на икономиката, а освен това ще пренапише съвременната икономическа история, отбелязва изданието.   Великобритания не е единствената, която актуализира начина на измерване на икономиката си в отговор на международните стандарти. Миналата седмица италианската статистическа служба съобщи, че ще започне да включва, наред с други дейности, и продажбата на кокаин и проституцията. Миналата година САЩ пък разшириха дефиницията си за инвестиции, което увеличи техния БВП за 2012 година с 3,6 %.   При първия си опит да измери незаконна дейност, различна от контрабандата (на алкохол и цигари - бел. прев.), британската Национална статистическа служба обяви, че проституцията ще прибави 5,3 милиарда лири към БВП за 2009 година, а нелегалните наркотици - 4,4 милиарда лири.   Според изчисленията на статистическата служба всяка от общо 60 879 проститутки е обслужила по около 25 клиенти седмично през 2009 година при средна тарифа 67,16 лири.   Освен това е пресметнато, че във Великобритания 38 000 души са на хероин, а продажбите на наркотика възлизат на 754 милиона лири при цена на улицата от 37 лири на грам.   Общо промените, обявени вчера, ще увеличат равнището на БВП от 2009 година с 33 милиарда лири или 2,3 %. Националната статистическа служба все още не е изчислила ефектите за последвалите години. Други промени, които ще отразят новите международни стандарти, приети от всички страни членки на ЕС, ще бъдат обявени през юни.   Нов начин на измерване на "нестопанските институции, обслужващи домакинствата" - като благотворителни организации - ще прибави цели 24 милиарда лири или 1,7 % към БВП от 2009 година.   Хората, които си строят собствени къщи, ще допринесат с 4 милиарда лири или 0,3 %.   Джо Грайс, главен икономически съветник в националната статистическа служба, заяви: "С развитието и еволюирането на икономиките се развива и статистиката, която използваме, за да ги измерваме".   "Тези подобрения се случват в световен мащаб и ние работим с нашите партньори в Европа и по-широкия свят по един и същ дневен ред. Тук във Великобритания тези реформи ще помогнат на Националната статистическа служба да продължи да предоставя най-добрата възможна икономическа статистика", допълни съветникът.   Според европейските статистически насоки незаконните трансакции, в които всички страни дават съгласието си, трябва да се включват в измерванията на икономиката. Великобритания ще се присъедини към Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия, като прибави проституцията и незаконните наркотици към своя БВП.   Те обаче не се оказаха лесни за измерване. Националната статистическа служба пресмята броя на проститутките във Великобритания през 2004 година, като екстраполира броя от проучване в Лондон през онази година. След това прави предположения за броя на клиентите, с които се среща една проститутка седмично, броя на седмиците, заработени всяка година и плащането на клиент.   Най-накрая се допуска, че проститутките са се увеличили във времето в съответствие с размера на мъжкото население на възраст над 16 години.   "Това е слабо предположение въз основа на пазара на проститутски услуги", признава статистическата служба в анекс към доклада. "Необходимо е, тъй като нямаме редовни данни за броя на проститутките".   Използвана е и информация от Холандия, за да се вземе предвид, че проститутките харчат еквивалент на 125 евро годишно за дрехи и 0,50 евро на клиент за презервативи през 2007 година.

ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски

/КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) обяви на първа инстанция за нищожно решението за уволнението на Камен Ситнилски като член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Решението е било взето с два на един гласа. Председателят на състава - Наталия Марчева от своя страна е подписала решението с особено мнение. Съдът приема, че ВСС не може да уволни свой член с по-малко от 17 гласа в полза на това решение. Както е известно ВСС освободи Ситнилски с 16 гласа.      

Киев си върна части от Източна Украйна

Опълченците пък опровергаха слуховете за разкол в редиците им, след като 10-ина местни бойци бяха прогонени от лагера им в Донецк от батальона “Восток”, съставен главно от чеченци и руснаци от Северен Кавказ. Неотдавнашната поява сред опълченците на обучени бойци от населената предимно с мюсюлмани Чечня разпали страховете от ескалация на конфликта. Опълченците пък опровергаха слуховете за разкол в редиците им, след като 10-ина местни бойци бяха прогонени от лагера им в Донецк от батальона “Восток”, съставен главно от чеченци и руснаци от Северен Кавказ. Неотдавнашната поява сред опълченците на обучени бойци от населената предимно с мюсюлмани Чечня разпали страховете от ескалация на конфликта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване