Нередност в изборния процес

Докладвам за неотворила секция към 6.50. Секцията се намира в гр.София, кв.Лозенец, секция 55

в неделя – НЕ

въпросът много се политизира. и много хора ще отидат с политически бръмбари в главата си. въпросът касае силни икономически интереси. и много хора ще се поддадат на манипулации и ще отидат поддикнати от сметки. вероятно не малка част ще са емоционални като мен и ще вземат решението по-скоро със сърцето си, но ...

Идеалната предизборна платформа

От какво страдат предизборните програми на партиите през годините на демокрацията? Освен от това че са абсолютно еднакви, тези програми страдат от липса на политическа фантазия и на загриженост към хората. Така и така никоя пария не си изпълнява предизборната програма, поне може да я напише малко по-вълнуваща, че на избирателите хем да им стане драго, хем да се поразмечтаят малко. Избирателите питат всяка партия: „Какво ще ни обещаете?”, а партиите вече двайсет и кусур години обещават все едни и същи скучни неща. И все гледат да говорят като експерти, че да ги помислят за много умни и за много достойни да управляват. Грешка! Експертите са хора на заплата и тях партиите ги наемат, след като спечелят властта. Министърът на здравеопазването, например, не е нужно да е лекар, както и министърът на земеделието не е нужно да е земеделец. Но това е тема на друг, по-скучен разговор.

Мили партии, когато пишете предизборните си програми, вие разговарятe с избирателите си, приласкавате ги и галите душите им. Напишете програмите си прочувствено и интригуващо. Не е достатъчно да обещаеш на един човек, това което той иска да му обещаеш и очаква да му обещаеш. Майсторлъкът е да обещаеш на човека такова нещо, че да го смаеш, да не е очаквал, че ще му го обещаеш и дори да не е смеел да си представи, че може да му се обещае нещо такова! Ето това е висшият пилотаж в писането на предизборни програми!

Понеже, за разлика от повечето българи, аз обичам политическите партии, смятам да им предложа една предизборна програма, пък която партия първа я припознае, нека си е за нея. Обещавам й, че ще пожъне голяма разпознаваемост, голям електорален интерес и голяма изборна победа. И така, ето я програмата по сектори и политики:


Социална политика

В центъра на вниманието – неработещият! Помощите за безработни ще бъдат в размер един път и половина размера на средната работна заплата. Майчинството ще бъде 8 години, като майката през целия период на майчинството ще получава двойно заплатата си – веднъж от работодателя, веднъж от държавата. Възрастта за пенсиониране ще се намали до 30 години за мъжете и 25 години за жените, като всеки пенсионер при пенсионирането си ще става акционер в предприятието, в което е работил. Който навърши пенсионна възраст, без да е започвал работа, ще получава двойна пенсия!


Здравеопазване

Ще превърнем клиничните пътеки в клинични магистрали! Ще разкрием многопрофилни болници във всяко селище, независимо от броя на жителите му, а в по-рядко заселените райони ще разкрием и междуселищни многопрофилни болници. Ще реимбурсираме виаграта и ще финансираме лазерната епилация и педикюра. Наред с личния лекар ще въведем и лична медицинска сестра, която ще се избира по ЗОП от агенциите за менекени и фотомодели. Ще направим средната продължителност на живота 250 години и ще гарантираме сексуална активност през 90% от нея!


Образование

Всеки българин – висшист! Ще направим висшето образование безплатно и задължително. Социално слабите и безработните ще бъдат признати за висшисти по право и по рождение. Който не желае да посещава учебно заведение, било защото му е далече, било защото си има друга работа или било защото го мързи, ще получава висше образование служебно. Висшето образование ще носи 50% надбавка върху заплатата и пенсията. Ще насърчаваме откриването на частни университети, които, ако не съберат достатъчно студенти, ще бъдат финансово подпомагани от държавата. Към всяка междуселищна многопрофилна болница ще разкрием университет!


Култура

От духовно към материално богатство! На всеки български висшист (тоест на всеки българин – вж. „Образование”) ще разкопаем по един античен амфитеатър, за да може да го показва на чужденци срещу заплащане. Всяка българска висшистка, която заяви желание за кариера в областта на поп-фолка ще получава безвъзмездно от държавата по килограм и половина силикон. Към междуселищните многопрофилни болници и университети ще разкрием субсидирани театрални трупи.


Правосъдие и вътрешен ред

Репресивните институции – приятели на гражданите! Ще заловим олигарсите и ще им вземем парите. Ще вкараме политиците в затвора. С парите на олигарсите ще построим затвори, за да има къде да вкарваме политиците. Ще построим необитаеми села и жилищни квартали с напълно обзаведени къщи и апартаменти, за да могат битовите престъпници да ги ограбват, без да притесняват гражданите-висшисти. След всеки обир ще преобзавеждаме жилищата, а крадците няма да вкарваме в затвора, защото затворите ще са пълни с политици. По парковете и градинките ще разхвърляме безплатни надуваеми кукли за изнасилвачите и ексхибиционистите. Куклите ще бъдат както от женски, така и от мъжки пол, за да няма дискриминирани.


Икономика, енергетика и финанси

За всеки българин – петролен кладенец! Ще направим всички хора богати и едновременно с това – всеки човек по-богат от останалите, защото богат е само онзи, който е по-богат. В края на втората година от нашия мандат всеки българин-висшист ще притежава триетажна къща с двор от 5 декара, в който ще има петролен кладенец. Целият първи етаж на къщата ще е нощен клуб с еротични танцьорки на пилон. Танцьорките, разбира се, ще бъдат на държавна издръжка. На третия етаж на къщите ще монтираме малка безвъзмездна АЕЦ, в случай че избирателят реши да ползва петрола си от двора за нещо друго. Ще се справим с безработицата, като към всяка междуселищна многопрофилна болница, всеки междуселищен университет и всяка междуселищна субсидирана театрална трупа открием държавен завод с много работни места! Който българин-висшист е затруднен да ходи на работа в прилежащия си държавен завод, ще си получава заплатата вкъщи с пощенски запис.


Земеделие

За повече принадена стойност в земеделието! Ще насърчаваме производството на земеделска продукция с висока принадена стойност. За тази цел ще раздадем на всеки българин-висшист безплатен посадъчен материал за марихуана и бял мак. За онези българи-висшисти, които по една или друга причина не желаят да отглеждат марихуана и бял мак и да ги реализират на световните пазари, ще гарантираме изкупуването на каквото там пожелаят да отглеждат – било люти чушки, било бонзаи за биомаса, било теменужки. На онези българи-висшисти, които не желаят да отглеждат нищо, ще раздадем безвъзмездна селскостопанска земя, която после ще вкараме в регулация и на нея ще построим междуселищни многопрофилни болници, университети, субсидирани театрални трупи, затвори за политици и държавни заводи.


Отбрана

Ще възродим строителни войски! Ще възстановим строителни войски, с което драстично ще намалим себестойността на магистралите и ще дадем професия и бъдещ поминък на внушителни маси от българи-висшисти.


Дуги

В областта на регионалното развитие всеки българин-висшист ще има право на персонална магистрала до триетажния си дом с петролен кладенец на двора. Финансира се от държавата. Екология. Ще осигурим на всеки българин-висшист персонални квоти парникови емисии, които той ще може да използва по два начина: или персонално, тоест безнаказано да отделя метан от личния си метаболизъм, или да ги търгува от свое име и за своя сметка. Транспорт, съобщения и електронно правителство. Всеки българин-висшист ще има персонално електронно правителство с персонален електронен министър-председател. Физическо възпитание и спорт. Ще изградим зали за табла и бридж-белот със средно по 12 000 седящи места в близост до всички междуселищни многопрофилни болници, университети, субсидирани театрални трупи, затвори за политици и държавни заводи. Външна политика. Ще разширим границите на България до Виена, Букурещ, Атина и Диарбекир. Ще преместим столицата и институциите в Константинопол (Истанбул), само митницата ще оставим в Солун. И такива ми ти работи…


Ето това, мили партии, е предизборната платформа, която аз написах безвъзмездно за вас. Ако искате, възползвайте се от нея, ако не искате – недейте. Притеснявате се, че няма да я изпълните? Че вие няма да изпълните и скучните платформи, които си пишете сами! Така, както ви предлагам, поне е по-ярко и по-вълнуващо. Така поне електоратът ще има за какво да си мечтае няколко седмици. И без друго не възнамерявате да дадете на лектората нищо, дайте му поне безплатни мечти. Мисля, че той, електоратът, заслужава, ако не друго, то поне сладки сънища. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен!


Призвание: възраждане на един позабравен жанр

Днес си спомних колко много обичахме с приятелите ми в училище книгите игри - взимахме назаем стари от батковци и братовчеди, разменяхме си, сравнявахме постиженията си. И си спомних с книга игра в едната ръка, с химикалка в другата, с бели листи и кутия със зар близо до мен. Новият сборник "Призвание: Герой!" събуди един добре заспал звяр...

Няма да се спирам подробно на сетинга на трите разказа игри, включени вътре, защото за всеки от вас той ще е различен при всяко преминаване - заровете и възможността за ролево изиграване вършат чудеса. Давам обаче голямо 7+ на Ал Торо за това, че в "Зомбокалипсис" дава шанс на всеки да играе като себе си, дори, ако е от София, да изживее изцяло случващото се в... мола на Стамболийски. Не по-малко интересно е и превъплъщението като болярския син Ахрин в "Зарево над Кордоба" и като ефрейтор Мандрейк в "Падението на Мрак" (нямам никаква идея защо последните две са с разменени места на корицата, очвидно подредена по хронологичен ред). 

Да, тук нямаме високи литературни постижения, краткостта на отделните игри в сборника се е отразила и на описателността и сложността на задачите, но все пак възможните комбинации, дължащи се на различните критерии и оценки от дневниците на всяка игра, правят разходката между "главите" достатъчно вълнуваща. И най-хубавото - така и така се връщаш на предната глава, когато те убият, накрая авторите сякаш се смиляват и ти дават все пак да получиш положителна оценка за играта си, като преизчислиш точките си по коефициент спрямо броя умирания. Priceless. Е, това не ми попречи да се справя като "негър във филм на ужасите" (цитат от оценката в книгата) при изиграването на "Зомбокалипсис", но пък не го бях правил поне от 10-тина години.

Няма обаче да си кривя душата, че най-голямото бижу в "Призвание: Герой!" е интервюто с може би най-добрия автор на жанра у нас от апогея му в средата и края на 90-те - Майкъл Майндкрайм. Там той сега гледа на своите над 30 книги игри от позицията си на зрял мъж и... се извинява на читателите си, че не се е справил по-добре. Е, ще имаме възможност да видим нова книга игра от него по-късно тази година, така че стискам палци този път да се хареса сам на себе си. 

Стискам много сериозно палци и на ентусиастите, които възраждат книгите игри у нас, защото знам колко много хора покрай играенето се приучиха да четат истинска литература. А това е целта, нали така? Game on!

Ревю за "Призвание: Герой!" и при Книжен Жор.

Вземи тази книга с отстъпка!





Sean Lennon, Yoko Ono and Arun Ghandi visited franking contaminated areas in PА

After being invited to visit Pennsylvania by residents who have experienced the impacts of fracking, my son Sean and I decided to go see the harms of fracking up close. Our friend Susan Sarandon came with us, and we had the incredible honor of being joined by Mahatma Ghandi's grandson, Arun Ghandi, as well. We also invited members of the media.

ЕСПЧ: авторски права v свобода на изразяване

На  10 януари 2013  съдът в Страсбург се произнесе по делото  Ashby Donald and others v France.

За първи път в съдебно решение по същество ЕСПЧ изяснява, че осъдителна присъда за нарушаване на авторски права може да се разглежда като намеса в правото на свобода на изразяване, предвидено в чл.10 ЕКПЧ.

Според първи коментари,  вече няма да е достатъчно  да се оправдае намеса в свободата  на изразяване само на основание, че е била нарушена разпоредба на авторскоправно законодателство. Решението  Ashby Donald  изисква в бъдеще при обосновката  на защитата на авторските права да се взема предвид  и   гледната точка на защитата на свободата на изразяване .
В конкретния случай  няма нарушение на чл.10, но по-важно е създаването на стандарт, според който съдът ще проверява дали е налице баланс между двете защитени ценности.

защитата на основното право на собственост, която включва правата, свързани с интелектуалната собственост, трябва да бъде балансирана със защитата на други основни права, включително правото на свобода на изразяване и информация, гарантирано от член 10 ЕКПЧ. 


ЕСПЧ: авторски права v свобода на изразяване

На  10 януари 2013  съдът в Страсбург се произнесе по делото  Ashby Donald and others v France.

За първи път в съдебно решение по същество ЕСПЧ изяснява, че осъдителна присъда за нарушаване на авторски права може да се разглежда като намеса в правото на свобода на изразяване, предвидено в чл.10 ЕКПЧ.

Според първи коментари,  вече няма да е достатъчно  да се оправдае намеса в свободата  на изразяване само на основание, че е била нарушена разпоредба на авторскоправно законодателство. Решението  Ashby Donald  изисква в бъдеще при обосновката  на защитата на авторските права да се взема предвид  и   гледната точка на защитата на свободата на изразяване .
В конкретния случай  няма нарушение на чл.10, но по-важно е създаването на стандарт, според който съдът ще проверява дали е налице баланс между двете защитени ценности.

защитата на основното право на собственост, която включва правата, свързани с интелектуалната собственост, трябва да бъде балансирана със защитата на други основни права, включително правото на свобода на изразяване и информация, гарантирано от член 10 ЕКПЧ. 


Български учени ще се срещнат с Барозу заради злоупотребите във ФНИ

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е поканил наши учени на среща в Брюксел. Поводът е скандалът за 14,8 млн. лева за наука, който се вихри от месеци. Заедно със съветничката си Ан Глоувър Барозу той иска да чуе притесненията на учените около управлението на Фонд “Научни изследвания” (ФНИ).

Нека духът и костите на цар Самуил намерят покой…

На 6 октомври през следващата 2014 г., която неусетно, но сигурно приближава (!), ще се навършат 1000 години от смъртта на един от най-великите българи в нашата, а и в европейската история – цар Самуил (997-1014 г.). Надали е нужно да се убеждаваме, че става дума за годишнина на личност, която има своето съкровено място в сърцето на всеки българин; която провокира нашия възможно най-автентичен патриотизъм и преклонение пред далечното минало! От друга страна, със съжаление можем да отбележим, че в една съседна държава същата личност получава „етикети“, които са в пълен дисонанс с историческата истина! И че, уви, поне засега няма изгледи за отказ от тази дълбоко погрешна политика – една забележителна фигура на българин, на български владетел да бъде представяна за „македонски цар“ и дори за „борец против бугарската власт“…

Кажи се сърбинъ, раатъ да видишъ!

Ако въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония някой каже публично, че е българинъ, веднага го гонятъ отъ работа! Ако някой каже, че е сърбинъ - какъвто е случаятъ съ едно сръбско даскалче отъ Бѣлградъ, Игоръ Доневъ - веднага получава право за посланикъ. За да вземешъ българско гражданство въвъ Вардарска Македония, тѣ очаква вѣчна безработица. Да се декларирашъ, че си сърбинъ - веднага или говорителъ на една отъ сръбскитѣ партии, или дипломатъ.

Съд на ЕС: кратки репортажи

Стана известно решението на Съда по дело C-283/11 Sky Österreich GmbH/Österreichischer Rundfunk (ORF).

Директивата за аудиовизуалните медийни услуги  дава възможност на всички телевизионни оператори, установени в Съюза, да изготвят кратки новинарски репортажи за събития от значителен обществен интерес в случаите, в които отразяването на събитията е предмет на изключителни права.

Sky Österreich  излъчва по сателит кодираната цифрова телевизионна програма  Sky Sport Austria  и придобива изключителните права за отразяването  на австрийска територия на срещите от Лига Европа за сезони 2009/2010 г. до 2011/2012 г.

ORF (обществената телевизия) има правото да изготвя кратки новинарски репортажи.

Запитването  до Съда е дали Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, доколкото тя ограничава възможността за финансова компенсация до разходите, пряко възникнали във връзка с предоставянето на достъп до сигнала, е съвместима с Хартата на основните права на Европейския съюз, която гарантира правото на собственост и свободата на стопанската инициатива.

Да. Съдът отговаря, че Хартата допуска това ограничение. Свободата на стопанската инициатива   може да бъде предмет на многобройни видове намеса на публичната власт, които са в състояние да въведат, поради причини, свързани с общия интерес, ограничения за упражняването на стопанската дейност.

Заключение на Генералния адвокат

Решение на Съда


Съд на ЕС: кратки репортажи

Стана известно решението на Съда по дело C-283/11 Sky Österreich GmbH/Österreichischer Rundfunk (ORF).

Директивата за аудиовизуалните медийни услуги  дава възможност на всички телевизионни оператори, установени в Съюза, да изготвят кратки новинарски репортажи за събития от значителен обществен интерес в случаите, в които отразяването на събитията е предмет на изключителни права.

Sky Österreich  излъчва по сателит кодираната цифрова телевизионна програма  Sky Sport Austria  и придобива изключителните права за отразяването  на австрийска територия на срещите от Лига Европа за сезони 2009/2010 г. до 2011/2012 г.

ORF (обществената телевизия) има правото да изготвя кратки новинарски репортажи.

Запитването  до Съда е дали Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, доколкото тя ограничава възможността за финансова компенсация до разходите, пряко възникнали във връзка с предоставянето на достъп до сигнала, е съвместима с Хартата на основните права на Европейския съюз, която гарантира правото на собственост и свободата на стопанската инициатива.

Да. Съдът отговаря, че Хартата допуска това ограничение. Свободата на стопанската инициатива   може да бъде предмет на многобройни видове намеса на публичната власт, които са в състояние да въведат, поради причини, свързани с общия интерес, ограничения за упражняването на стопанската дейност.

Заключение на Генералния адвокат

Решение на Съда


Резолюция на ПАСЕ: Свободата на медиите в Европа

На 24 януари 2013 Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е приела Резолюция 1920/2013 за състоянието на свободата на медиите в Европа.

ПАСЕ припомня стандартите за независимост на обществените медии, прозрачност на собствеността, социална защита на журналистите.

България е изрично спомената в контекста на отговорността за засягане на доброто име  – без  конкретни позовавания на казуси.

Заслужава да се отбележи Грузия, където според резолюцията министър-председателят имал идеи да промени медийния закон и  да слее обществената телевизия с частната телевизия на жена си.

 

 


Резолюция на ПАСЕ: Свободата на медиите в Европа

На 24 януари 2013 Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е приела Резолюция 1920/2013 за състоянието на свободата на медиите в Европа.

ПАСЕ припомня стандартите за независимост на обществените медии, прозрачност на собствеността, социална защита на журналистите.

България е изрично спомената в контекста на отговорността за засягане на доброто име  – без  конкретни позовавания на казуси.

Заслужава да се отбележи Грузия, където според резолюцията министър-председателят имал идеи да промени медийния закон и  да слее обществената телевизия с частната телевизия на жена си.

 

 


Демократичен вестник, бр.1 /2013

Излезе брой 1 (06) за януари 2013 г. на Демократичен вестник. Вестникът отбелязва на първа страница датата 1-ви февруари – ДЕН НА НАЦИОНАЛНА ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА. На стр. 4, под заглавие „ПОКЛОН НА ГОРЯНИТЕ... ВМЕСТО МУЗЕЙ“, Мариана Мелнишка пише: „Докато в Берлин, Прага и Гданск показват на ученици и туристи експонатите на потисничеството и борбата при диктатурата под съветски контрол, в София рекламират като туристическа атракция една художествена маска на диктатурата на пролетариата и продават фланелки с ликовете на убийци.“

Резолюция на ПАСЕ: мониторингът ще продължи

На 22 януари    в Страсбург в рамките на Първата част от редовната си сесия за 2013 г.  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която се продължава  пост-мониторинговия диалог с България.

По-точно, областите се редуцират до три: реформа на съдебната система, промяна на Избирателния  кодекс, свобода на медиите и прозрачност на тяхната собственост.

Макар правителството да извежда като новина споменатия в текста съществен напредък,  Съветът на Европа  в заглавие информира за продължаването на мониторинга въпреки постигнатия напредък.  Въпрос на гледна точка.

Италианският делегат Волонте  в  доклада си   (т.123-133) маркира основните проблеми в медиите – непрозрачна собственост, държавно субсидиране на вестници, незавършен преход на държавната телевизия към обществена, поръчкова журналистика.

Вицепремиерът изрази пред БНТ  становището на управляващите, че българските делегати в ПАСЕ, подкрепили продължаването  на мониторинга, действат във вреда на България.


Резолюция на ПАСЕ: мониторингът ще продължи

На 22 януари    в Страсбург в рамките на Първата част от редовната си сесия за 2013 г.  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която се продължава  пост-мониторинговия диалог с България.

По-точно, областите се редуцират до три: реформа на съдебната система, промяна на Избирателния  кодекс, свобода на медиите и прозрачност на тяхната собственост.

Макар правителството да извежда като новина споменатия в текста съществен напредък,  Съветът на Европа  в заглавие информира за продължаването на мониторинга въпреки постигнатия напредък.  Въпрос на гледна точка.

Италианският делегат Волонте  в  доклада си   (т.123-133) маркира основните проблеми в медиите – непрозрачна собственост, държавно субсидиране на вестници, незавършен преход на държавната телевизия към обществена, поръчкова журналистика.

Вицепремиерът изрази пред БНТ  становището на управляващите, че българските делегати в ПАСЕ, подкрепили продължаването  на мониторинга, действат във вреда на България.


BG цифров преход: за по-пряко и през Съда на ЕС

ЕК реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради разрешенията за използване на спектър за цифрова наземна телевизия.

Как започна цифровият преход

Регламентацията на този цифров преход е работа на правителството на Станишев. Самото издаване на разрешенията е в края на мандата, заедно с  промени в регулаторите. Конституционният съд тогава прие  решение, обявяващо част от регламентацията за противоконституционна, но то не повлия върху издадените разрешения. Тогава на аналогово-цифровия небосклон заблестя Ирена Кръстева,  която още не беше уведомила обществеността, че каквото се чете на екран, не се помни и на компютрите се играят главно игри. Тогава парламентът дълго поправя ЗРТ, докато стане  подходящ за интересите на прилежащи на правителството олигарси.

Как продължи: усвояване на модела

Още през  2010 имаше реакция от Брюксел – писмо от ЕК със същите изводи, които се съдържат в съобщението от вчера.  Но вместо новото управление  след изборите да гарантира прозрачна недискриминационна основа на цифровия преход, то пое щафетата.  С цел да усвои модела, не да го промени.

Европейската комисия монотонно започна да предупреждава, че процедурата е порочна – юли 2010, май 2011 – и че

предоставянето на честоти за електронни съобщителни услуги трябва да се основава на обективни, прозрачни, недискриминационни и пропорционални критерии.

От писмата на ЕК се вижда как това правителство  защитава модела на предходното:  ЕК  “не споделя оценката, направена от българските власти, че „чрез предоставяне на по-голям капацитет на предприятията се осъществява възможност за предлагане на повече канали с разнообразие на съдържанието (…)“.  Логично.  Председателят на КРС Божков, чрез когото предишното правителство насочи  цифровия преход в днешната посока, получи втори мандат. За да се завърши успешно процеса на овладяване на инфраструктурата по правилен начин.

Препозиционирането не мина без медийни войни.  А медийните войни не минаха без участие на властта. Отново през 2010 законодателят се погрижи за прилежащия бизнес при промените в ЗРТ. Троицата майка-дете-банка е във възход.  Заемането на позиции и разместванията продължават, при трудни ситуации се намесва лично самият премиер (Ние ще ги подпомогнем), (Добре, че премиерът се намеси).

ЕК: същността на проблема

Преди година  се появи мотивираното становище на ЕК. В него централно място заема  констатацията на ЕК, че и този път законите в България се прилагат ад хок, в зависимост от конкретните лица:

През 2009 според българските власти ограничението е обосновано от необходимостта да се предотврати нарушението на конкуренцията от страна на НУРТС и разширяването на неговия инфраструктурен монопол, който би включил използването на мултиплексите за сметка на конкуренцията.

Аргументът, че абсолютната забрана е била абсолютно необходима, за да се предотврати операторите на мрежи да контролират мултиплексите, се опровергава от факта, че операторът на излъчващата мрежа НУРТС  е поел контрола
над два мултиплекса през 2010 г.  Сценарият, който, според българските власти, е трябвало да бъде предотвратен чрез   ЗЕС, се е осъществил по-късно.

Прекрасно наблюдение на комисията за същността на проблема:  в  България монополът е заплаха само когато го осъществява друг.

Провалът на вътрешните механизми за контрол

Тече процес на трансформации, преобразува се собственост,  прехвърлят се  разрешения. Според ресорния заместник.министър  нямало нищо особено:

Няма нищо особено в ситуацията – фирма А продава нещо на фирма Б. Ролята на регулатора в случая е да види дали в този процес на продажба, на прехвърляне са спазени всички законови изисквания за това. Нашата роля е с всички механизми на гражданското общество, медиите например, да контролираме крайния резултат от този процес.

Медиите например (освен ако са медиите, контролирани от фирми А и Б).   Медиите имат значение, но цифровият преход е в това състояние въпреки (или поради)

Прилагането на вътрешните механизми не води до справедливост, прозрачни и недискриминационни процедури  и върховенство на закона като всеобща равна мяра.  Това е проблемът – делото пред Съда на ЕС е само симптоматика.

Делото

  • Делото ще отнеме време.
  • Не делото ще промени начина, по който работят институциите тук.
  • Ако някога се стигне до решение срещу България, ще плащаме двойно – освен със свобода, и с пари.

По темата от днес: Нямам представа кои са собствениците


BG цифров преход: за по-пряко и през Съда на ЕС

ЕК реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради разрешенията за използване на спектър за цифрова наземна телевизия.

Как започна цифровият преход

Регламентацията на този цифров преход е работа на правителството на Станишев. Самото издаване на разрешенията е в края на мандата, заедно с  промени в регулаторите. Конституционният съд тогава прие  решение, обявяващо част от регламентацията за противоконституционна, но то не повлия върху издадените разрешения. Тогава на аналогово-цифровия небосклон заблестя Ирена Кръстева,  която още не беше уведомила обществеността, че каквото се чете на екран, не се помни и на компютрите се играят главно игри. Тогава парламентът дълго поправя ЗРТ, докато стане  подходящ за интересите на прилежащи на правителството олигарси.

Как продължи: усвояване на модела

Още през  2010 имаше реакция от Брюксел – писмо от ЕК със същите изводи, които се съдържат в съобщението от вчера.  Но вместо новото управление  след изборите да гарантира прозрачна недискриминационна основа на цифровия преход, то пое щафетата.  С цел да усвои модела, не да го промени.

Европейската комисия монотонно започна да предупреждава, че процедурата е порочна – юли 2010, май 2011 – и че

предоставянето на честоти за електронни съобщителни услуги трябва да се основава на обективни, прозрачни, недискриминационни и пропорционални критерии.

От писмата на ЕК се вижда как това правителство  защитава модела на предходното:  ЕК  “не споделя оценката, направена от българските власти, че „чрез предоставяне на по-голям капацитет на предприятията се осъществява възможност за предлагане на повече канали с разнообразие на съдържанието (…)“.  Логично.  Председателят на КРС Божков, чрез когото предишното правителство насочи  цифровия преход в днешната посока, получи втори мандат. За да се завърши успешно процеса на овладяване на инфраструктурата по правилен начин.

Препозиционирането не мина без медийни войни.  А медийните войни не минаха без участие на властта. Отново през 2010 законодателят се погрижи за прилежащия бизнес при промените в ЗРТ. Троицата майка-дете-банка е във възход.  Заемането на позиции е в ход, при трудни ситуации се намесва лично самият премиер (Ние ще ги подпомогнем), (Добре, че премиерът се намеси).

ЕК: същността на проблема

Преди година  се появи мотивираното становище на ЕК. В него централно място заема  констатацията на ЕК, че и този път законите в България се прилагат ад хок, в зависимост от конкретните лица:

През 2009 според българските власти ограничението е обосновано от необходимостта да се предотврати нарушението на конкуренцията от страна на НУРТС и разширяването на неговия инфраструктурен монопол, който би включил използването на мултиплексите за сметка на конкуренцията.

Аргументът, че абсолютната забрана е била абсолютно необходима, за да се предотврати операторите на мрежи да контролират мултиплексите, се опровергава от факта, че операторът на излъчващата мрежа НУРТС  е поел контрола
над два мултиплекса през 2010 г.  Сценарият, който, според българските власти, е трябвало да бъде предотвратен чрез   ЗЕС, се е осъществил по-късно.

Прекрасно наблюдение на комисията за същността на проблема:  в  България монополът е заплаха само когато го осъществява друг.

Провалът на вътрешните механизми за контрол

Тече процес на трансформации, преобразува се собственост,  прехвърлят се  разрешения. Според ресорния заместник.министър  нямало нищо особено:

Няма нищо особено в ситуацията – фирма А продава нещо на фирма Б. Ролята на регулатора в случая е да види дали в този процес на продажба, на прехвърляне са спазени всички законови изисквания за това. Нашата роля е с всички механизми на гражданското общество, медиите например, да контролираме крайния резултат от този процес.

Медиите например (освен ако са медиите, контролирани от фирми А и Б).   Медиите имат значение, но цифровият преход е в това състояние въпреки (или поради)

Прилагането на вътрешните механизми не води до справедливост, прозрачни и недискриминационни процедури  и върховенство на закона като всеобща равна мяра.  Това е проблемът – делото пред Съда на ЕС е само симптоматика.

Делото

  • Делото ще отнеме време.
  • Не делото ще промени начина, по който работят институциите тук.
  • Ако някога се стигне до решение срещу България, ще плащаме двойно – освен със свобода, и с пари.

Ако не ви стигам тук…

пощенски кутии

Сигурна съм, че нямате търпение да прочетете новите постове тук и винаги тръпнете в очакване какво съм ви написала! Добре де, дори това изречение да беше чиста ирония, надявам се, че съдържанието, което избирам за блога ви допада и съм сигурна, че мога да ви дам още :) Ето така се роди последното ми начинание, а именно – месечния нюзлетър на “Васи ли?!”

Истината е, че постоянно попадам на ново съдържание, което си струва споделянето, но нямам сили и възможност да пиша за всичко. Доста от нещата споделям във Facebook страницата на блога, но тъй като линковете там имат кратък период на полуразпад, ми се искаше да подчертавам по сериозно най-интересните неща. Затова от началото на следващия месец ще се забавлявам и с един нюзлетър, в който можете да видите най-любопитните 5-10 неща, които може да сте пропуснали.

Нюзлетърът е своеобразно продължение на серията “Топ няколко”, за която просто не ми стига време всяка седмица. В него няма да присъстват почти никакви постове от блога – за тях можете да се абонирате по RSS или Email. Отделно, планирам там да разиграваме и малко билети за събития или интересни книжки, но за това има време.

И за да завърша цялото това писане, просто ви каня да се абонирате – не забравяйте да отбележите какъв тип материали ще са ви най-интересни, за да настроя съдържанието подобаващо още от първия път!

___
снимка: Danny Oosterveer

The post Ако не ви стигам тук… appeared first on Васи ли?!.

Аецка бламира Борисов за АЕЦ “Белене”, гласувайки с краката си

Не знам чисто юридически дали един личен блог попада в категорията „медии” и поради тази причина му е забранено днес да агитира как да се гласува на утрешния ядрен референдум. Знам поне, че ми позволено да размишлявам.
Размишлявайки в деня за размисъл около АЕЦ „Белене”, срещу която се съгласявам доброволно да не агитирам, избирам обаче да агитирам с „не” по отношение на Аецка Цачева. Така я нарекох отдавна- признавам, в разрез с добрия вкус, който повелява да не се заиграваме с имената на хората. Но Цецка Цачева си го „изпроси” с изявите си на ниво фабричен партиен секретар, агитирайки за АЕЦ „Белене” с примитивния аргумент, че била родом от онзи регион и искала работни места за съгражданите и съселяните си, сякаш става дума за някаква обикновена фабрика, а не за гигантски стратегически проект с трансгранично значение ( особено в случай на авария!), способен да навреди икономически или радиоактивно на милиони хора.
Цачева е еманация на цялата властова обърквация и в нейното бягство от гласуването се оглежда кадровата нищета на ГЕРБ, излъчил на върха на върховната власт, каквато е законодателната, недоразумение като нея.
Ето какво пише ( лоялният иначе към всяка власт, включително и към тази) в. „Стандрат”:
„Задгранична командировка спаси парламентарната шефка Цецка Цачева от референдума за ядрената енергетика. През уикенда тя ще е в Ирландия на 49-та сесия на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).
Така Цачева се измъква от неудобството да пусне бюлетина на 27-и. В края на миналата година тя публично обяви, че ще гласува с “Да” на референдума. След това обаче премиерът Бойко Борисов пусна директива на ГЕРБ да се гласува с “Не”.
Цялата администрация на Народното събрание е била впрегната да “намери подходящ форум за участието на Цачева в чужбина в деня на вота”, разказаха от ПГ на ГЕРБ запознати с организацията на пътуването на Цачева, пише БГНЕС.
На форума в Ирландия България ще бъде една от страните с най–високопоставено институционално присъствие. Сесиите на КОСАК се провеждат два пъти годишно в съответната страна, председателствуваща Съвета на ЕС, и всеки национален парламент е представен от 6 члена на парламента. Така не се изисква задължителното присъствие на председателят му. Повечето от страните ще бъдат представлявани от шефове на комисии по външните работи и европейските въпроси.
В официалната информация от парламента се казва, че “в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия“.
Ако трябва да обобщя, на практика излиза, че в лично качество Цачева агитира с поведението си срещу указанието на Бойко Борисов да се гласува с „не, не, не”. Гласувайки с краката си тя го бламира. Това не ми причинява болка, признавам ( второ признание тук!), но ме кара да се чудя с какво Цачева е толкова ценна, освен със своята удобна за изпъкващия лидер посредственост, че да не я последва съдбата на един Трайчо Трайков- ако не като прогонване от поста ( макар Борисов да е в състояние да нареди съответното гласуване на неговите си избранници , които редовно нарича „моите депутати”), то поне като някаква форма на публично порицание за нейното антипартийно поведение срещу ГЕРБ и в полза на БСП.

Въпросът има и своята формална страна. Цачева е в тройката на най-важните постове в държавата и изпраща послание за разнобоя в управлението по най-важния конкретен проблем в рамките на целия управленски мандат на ГЕРБ. Ако и това не е ясно, да го формулирам кратко: Цачева символизира провала на партията си на концептуално ниво. От „случая Цачева” най-ярко се вижда генезиса на раздвоеното съзнание на герберите между навиците на червената гравитация и дясната претенция, опакована в Борисовия целофан.

Sero venientibus ossa

За закъснелите гости остават само кости.(лат.)

 ... ако не са изхвърлили вече и тях и въобще ти отворят вратата. :)


Картина на турския художник Gürbüz Doğan Ekşioğlu



"Джобни" телескопи може да осигурят междупланетна връзка

Группа энтузиастов из Planetary Resources, главной целью которых является добыча полезных ископаемых на астероидах, представила прототип "караманного" космического телескопа.
Прототипа на малкия телескоп Arkyd-100 се събира на обикновена маса и тежи само около 11кг.

НА МКС бе проведен експеримент по дозареждане на спътник с гориво

Съвместна група експерти от НАСА и Канадското космическо агентство разработва проект по създаване наплатформа за дозареждане на космически спътници с помоща на МКС. За МКС това направление е съвършенно ново и потенциално открива огромни възможности за целият космически отрасъл, тъй като позволява значително да се увеличи срока на полезно действие на много спътници.

НА ДЪНОТО

Колко тихо и страшно е долу, на дъното, гдето сбират се тъжните черни съдби. Там се срещат бедняци, отдавна потънали и клошарите пълнят свойте мръсни торби. Там кашонът ти става и маса, и ложе. Там торбичка с лепило предлага ти рай. И не питаш напушен: “Къде си, о Боже!”, щото даже лепилото има си край. Там се ходи на гробища. Нощем, във мрака. Хапваш жито, бонбони. И кажеш “Амин”. Сбираш денем бутилки. И напразно очакваш милостиня от някой богат господин. Там те гонят от църквата. Пазят си храма, да не би по палтата да плъзнат бълхи. Там процежда ти поп: “Хайде, дим да те ...

Foursquare за iOS вече дава избор – Apple Maps или Google Maps

Photo 2013-01-26 07.27.14 пр. об.

С последния ъпдейт на foursquare отпреди няколко дни, 5.4.2., се промъкна нещо ново и интересно. Когато изберете някой бар, хотел, ресторант и пр. в социалната мрежа и имате нужда от напътствие как да стигнете до него, мобилното приложение ще ви пита кой навигатор да зареди. Предложенията са две – Apple Maps и Google Maps. Разбира се, за да имате тази опция, първо трябва да сте си инсталирали Google Maps.

Foursquare за iOS вече дава избор - Apple Maps или Google Maps

Прави впечатление обаче леко зацикляне при Google Maps. При първото зареждане приложението на Google пита от каква позиция тръгвате, като не предлага само “Current location”. За целта просто пуснете отново foursquare, изберете “Directions” и отново “Google Maps”. Този път “Current location” вече ще си е на мястото, както и няколко предложения за маршрут.

Обичам да имам и двете навигационни приложения на разположение. Понякога Apple Maps се справя по-добре от Google Maps в намирането на адреси в София. От точките от интерес (POI) така или иначе почти не се вълнувам, щом си имам foursquare. Което ми напомни за слуха, че Apple ще си партнират с foursquare в размяната на информация и допълването на Maps.

Булсатком има планове за собствен спътник

Поредния сапунен мехур .. или истина - Булсатком ще имат свой телекомуникационен спътник. Всичко е почти готово , изстрелването се очаква за 2015г.

Ново: Facebook предлага кои брандове да харесате

Ново: Facebook предлага кои брандове да харесате

Ново: Facebook предлага кои брандове да харесате

Facebook въвежда все нови и нови неща по дизайна и функционалностите на Timeline. Наскоро писахме за очакваните промени на Facebook  ”Timeline”, както и едно страхотно предложение от дизайнера Фред Нерби за цялостен редизайн на Facebook. От Facebook постоянно търсят начини да ни накарат да натискаме “Like” под повече страници.

Новото от Facebook, което забелязахме, е въвеждането на възможност да харесате и други страници, предложени от Facebook, след като харесате дадена Facebook страница на бранд. След като натиснете бутона “Like” под голямата снимка, се показва нов ред с малки снимки на други Facebook страници на брандове, които можете да харесате. Задържайки мишката над някоя от снимките, ще видите прозрачно предложение за харесване (“Like”) на тази страница. С един клик вие вече сте харесали и нея. Facebook прави предложение за харесване на нови страници по подобие на харесаната от вас и според вашите интереси и локализация – информация, която Facebook е събрал и анализирал.

От дясната страна на лентата с предложения има и възможност да разгледате всички страници и да изберете кои бихте харесали.

Ето няколко примера с Facebook страници на известни брандове, Мтел, HP и Porsche и какво ни предлагат от Facebook да харесаме, след като сме харесали тяхната Facebook страница с натискане на бутона “Like”:

Мтел преди “Like” 

Мтел

Мтел след “Like”

Мтел

Wikipedia става достъпна без интернет

Wikipedia става достъпна без интернет

Wikipedia става достъпна без интернет

Американската Wikimedia Foundation, която на практика е нестопанската организация, стояща зад проекти като Wikipedia, Wiktionary, Wikimedia Commons, Wikidata, Meta-Wiki и други, направи изключително интересна крачка. Според създателите на най-популярната свободна енциклопедия и Open Source платформа, Wikipedia, потребителите в интернет трябва да имат достъп не само до базова информация, но и до знанията, които са ни необходими, за да се усъвършенстваме. Това е причината Wikipedia да си партнира с мобилния оператор VimpelCom и по този начин да стане достъпна платформа дори без достъп до интернет.

Open Source платформата Wikipedia и нидерландския мобилен оператор VimpleCom, който е шести по големина в света, са сключили сделка, която ще позволи на множество потребители по света да достигнат до полезния източник на информация и без да им е необходима връзка с интернет. Това е част от програмата на Wikimedia Foundation, Wikipedia Zero, която има за цел да допринесе за споделянето на полезна информация, част от световната образователна система.

Мобилната компания VimpleCom се подвизава под имена на брандове като Beeline в Русия, Kyvstar в Украйна, Wind в Италия и Германия, Djezzy в Алжир, Mobilink в Пакистан, Banglalink в Бангладеш и други. На този етап платформата и мобилната компания ще огреят държави от Източна Европа, Азия и Африка, но за наше голямо съжаление България не е в това число. Ето и включените държави, които ще могат да достигат до Wikipedia, без да се нуждаят от интернет, а единствено трябва да са клиенти на компанията: Русия, Италия, Украйна, Казакхсатан, Узбекистан, Таджикистан, Армения, Грузия, Киргизстан, Камбоджа, Лаос, Алжир, Бангладеш, Пакистан, Бурунди, Зимбабве и ЦАР.

Снимка: Wikipedia

Зеленa салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер

Малко е раничко за зелени салати, но е раничко и времето да се затопля така лъжливо предпролетно в края на януари. Сега пак заваля сняг, както си му е редът всъщност, но в отминалите дни със слънце, топъл ветрец и чуруликащи птички ми дойде желанието за нещо различно от зеле, моркови и кисели мариновани зеленчуци. Така си устроих мимолетно пролетно тържество със зелена салата и паста с аспержи. Само десертът не можах да докарам съвсем пролетен, но и ароматът от консервираните диви  ягоди свърши добра работа за позаспалите ми от еднообразие сетива.

За десерта ще ти разкажа по-късно, защото първо ми се иска да представя успешната комбинация от продукти за салатата. Възможно е парчетата ябълки да ти заприличат на картофи, както смяташе Вальо през цялото време на снимките, до моментът, в който не опита салатата. Това объркване ми подсказа, че и с варени картофи ще се получи вкусно, но като че ли предпочитам ябълките, особено с дресинга със сирене. В него присъства ябълков сайдер за аромат, който може и да се избегне, но ако проявяваш интерес, повече информация за видовете, които се предлагат у нас може да прочетеш в блога на Пламен.

Беконът не е много, но е напълно достатъчен да придаде вкус и хрупкава нотка към свежата маруля и сладките ябълки. Освен това той ми напомня и че все още времето за активно приготвяне на зелени салати е далече. Когато се затопли, надали ще имам желание да го добавям в салатата си, но сега ролята му в комбинацията ми се струва идеална.

Зелена салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер

Адаптирано от книгата British Cooking.

Посочените дози са за 4 порции.

За салатата:

  • 30 мл зехтин (2 супени лъжици)
  • 50 г бекон, нарязан на тънки къси лентички
  • 1 ябълка, нарязана на кубчета
  • 1 глава маруля или същото количество смесени зелени салати
  • лимонов сок на вкус
  • сол и прясно смлян шарен пипер на вкус

За дресинга:

  • 150 г заквасена сметана
  • 15 мл ябълков сайдер (1 супена лъжица)
  • 50 г сирене камембер, нарязано на дребни кубчета
  • 1 чаена лъжица ябълков оцет

В тиган с незалепващо покритие, на умерен огън се загрява 1 супена лъжица зехтин. Добавят се лентичките бекон и се запържват за 3-4 минути или докато се зачервят и станат хрупкави. Разбъркват се периодично, за да се сготвят равномерно. Към бекона се добавят парчетата ябълки и се готвят 2-3 минути докато омекнат. Разбъркват се внимателно, за да не се раздробят, когато започнат да омекват. Отстраняват се от огъня и се оставят настрана.

За дресинга в малка тенджерка се смесват заквасената сметана, сайдерът, камемберът и оцетът. Загряват се на слаб огън като се разбъркват често докато сместа се загрее и сиренето започне да се топи. Сместа не трябва да завира, затова се следи силата на котлона. Трябва да се получи сос, като е възможно в него да останат парченца от кората на сиренето. Не е проблем да останат, но по желание може сосът да се прецеди. Охлажда се.

Марулята се измива под студена течаща вода и се подсушава. Накъсва се на парчета и се овкусява с останалия зехтин, лимонов сок, сол и пипер на вкус. Разпределя се в четири сервизни чинии. Върху марулята се разпределят беконът с ябълките. Салатата се залива с дресинга и по желание се поръсва с още прясно смлян шарен пипер.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Зеленa салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Референдумът, без който не може

Няма българин, пътувал или работил в чужбина, който да не е констатирал, че пътната мрежа на България не е европейска. Нито настилката е качествена, нито пътните знаци са достатъчно видими. Иначе ги има, но не са нито както във Франция, нито както в Германия. В близко бъдеще същото мнение ще се отнася и за българските институции. Има ги, но ефектът от дейността им е различен от този на европейските. По неразбираеми причини, Брюксел упреква само правосъдната система. Магистратите и прокурорите отговарят, че спазват стриктно Конституцията, и спорът приключва с поредния критичен доклад. Шенген се отлага отново и „потенциалните инвеститори” отлитат към по-сигурни географски ширини.

Защо (този път) ще гласувам

Максим Проданов

kozloduyПри парламентарни и местни избори – и да гласуваш, и да не гласуваш, в края на деня ставаш горд собственик на „представител“. Подаръкът не е особено желан – ако не си го намразил още от първия ден, то четири години са достатъчно време да ти се доповръща от него. Когато отвориш кутията, от нея изпълзява цяла банда мънички, непознати „представители“, които се пръсват из страната и превземат всичко, което мирише на власт. Този процес се повтаря автоматично на всеки няколко години, а „представител“ може да бъде избран и от смехотворно малък дял от населението.

От друга страна, референдумът, като пряко решение по реален въпрос, се нуждае от 500,000 подписа, за да бъде произведен и не по-малко гласове от тези на миналите парламентарни избори (в случая 60.2%), за да бъде признат. Освен, че е добра причина да не се гласува на парламентарни избори, тази недомислица отвори вратичка за някои политици (избрали, без да осъзнават иронията, имена като „демократи“ и „граждани“) да призоват избирателите си да бойкотират референдума, за да намалят избирателната активност. Първият ти шанс да гласуваш в демократичен референдум, макар и с „не“ – и да вземеш да го бойкотираш. Освен, че е пълен срам, това осакатява и всеки следващ опит за подобно допитване.

Парламентарните банди, които неправилно наричат себе си „политически партии“ (буквално “граждански дялове”) не се интересуват от мнението ни, освен когато въпросът е „коя от нас харесваш най-много“. При самия мирис на референдум обаче, сякаш нещо в „мозъка“ им прещрака и те изведнъж започнаха да се интересуват от нашето мнение:

- Ето вижте, нашата опозиционна банда се интересува от мнението ви. Затова свика референдума и ви призовава да гласувате с „да“.
- Не! Нашата управляваща банда се интересува повече от мнението ви! Затова слушайте какво казваме и гласувайте с „не“!
- А пък нашата малка банда се интересува толкова много от мнението ви, че ви съветваме въобще да не го изразявате – така ще ви чуят най-добре!

На последните два избора съвсем съзнателно не гласувах. Не съжалявам за това. Достатъчно ми е да погледна към уродливите елементи в която и да било партия, за да се убедя, че при всеки възможен избор ме е очаквала голяма доза срам. Сега обаче би ме било срам да пропусна първия шанс да гласувам за нещо различно от банда безлични глупаци, които 4 години да мислят вместо мен.

Не ме е срам и да споделя и причината да гласувам „за“. За мен тя се свежда до това, че щат не щат, гореспоменатите „представители“ ще трябва да гледат на тази инвестиция като на неприкосновена народна собственост с десетилетия напред. Доказателство за това е, че дори родните гении на грабителството не успяха да сведат до фалит или да приватизират АЕЦ Козлодуй, от който страната ни извлича ползи вече близо 40 години. Дори хората, които успяха да претършуват всяко кътче на икономиката ни, не можаха да унищожат този неминуемо печеливш държавен бизнес. Машината за енергия върши своята работа от 1974 година насам и няма изглед да се разделим с нея в скоро време. Самата мисъл ме кара да изгарям от кеф и злорадство.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване