Подпалвач се представя за гард на Бойко

“Отървахме се, селото миряса. Няма кражби, свършиха палежите!” Това казват с облекчение хората от шуменското село Риш. Някои от тях дори не вярват, че най-сетне законът е приложен с пълна сила и техният съселянин Димитър Иванов (25 г.) ще лежи 8 години в затвора. 
Наказанието бе наложено на Димитър от Шуменския окръжен съд за три умишлени палежа. “Отървахме се, селото миряса. Няма кражби, свършиха палежите!” Това казват с облекчение хората от шуменското село Риш. Някои от тях дори не вярват, че най-сетне законът е приложен с пълна сила и техният съселянин Димитър Иванов (25 г.) ще лежи 8 години в затвора. Наказанието бе наложено на Димитър от Шуменския окръжен съд за три умишлени палежа.

Сноудън се срещна с информатори на ЦРУ, ФБР и НСА

/КРОСС/ Тайна среща между Едуард Сноудън, служител ят на WikiLeaks Сара Харисън и информатори на организацията в ЦРУ, НСА, ФБР и в американското министерство на правосъдието се е провела на 9 октомври в Москва. Това съобщава WikiLeaks на страницата си в Twitter. Организацията обещава скоро да публикувам снимки от срещата. След срещата информаторите са транспортирани до САЩ.  

Комисията за спецслужбите отхвърли параграф 12

ГЕРБ и ДПС са били против връщането, само БСП "за"

    


Силвио Данаилов обмисля ново дело срещу ФИДЕ заради "пладнешки обир"


Президентът на Българската федерация по шах (БФШ) обмисля да заведе ново дело срещу ФИДЕ. Той е ядосан след избора на Порто Карас за домакин на световното първенство за младежи през 2015 г.

Гръцкият курорт беше избран в надпревара с Албена и Анталия. Претенциите на Данаилов са, че победата е била подарена на Порто Карас.

По думите му в последния момент от международната федерация (ФИДЕ) са обявили, че ще спечели кандидатът, който е получил най-малко забележки. "Критериите...

Данаилов обмисля ново дело срещу ФИДЕ заради "пладнешки обир"


Президентът на Българската федерация по шах (БФШ) обмисля да заведе ново дело срещу ФИДЕ. Той е ядосан след избора на Порто Карас за домакин на световното първенство за младежи през 2015 г.

Гръцкият курорт беше избран в надпревара с Албена и Анталия. Претенциите на Данаилов са, че победата е била подарена на Порто Карас.

По думите му в последния момент от международната федерация (ФИДЕ) са обявили, че ще спечели кандидатът, който е получил най-малко забележки. "Критериите...

Върбан Боксьора едва ходи, родата заварди съда

Роднините на Върбан Борисов-Боксьора, задържан при акция „Опасните“, започват да се събират още от днес и да се подготвят за утрешното заседание, на което ще бъде разгледана мярката му за неотклонение.

Изплащат 11,5 млн. лв. от субсидиите за тютюн

Тютюнопроизводителите ще получат част от субсидиите си в размер на 11,5 млн. лв. още през тази година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.Средствата ще бъдат изплатени до няколко седмици от Държавния фонд "Земеделие"-Разплащателна агенция след приключването на всички задължителни проверки, е заявил заместник-министър Бюрхан Абазов на среща с Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010. Това става след одобрението на Европейската комисия за отпускане на Национални доплащания за 2013 г. за България и приетото решение на ...

239 страници е проектът за нов Изборен кодекс

239 страници е проектът за нов Изборен кодекс. Предлагаме изборите да са в един неработен ден за цялата страна и ЦИК да има задължение да се занимава с реда и отпечатването на бюлетините, заяви на заседание в НС председателят на Временната комисия за изработване на Нов изборен кодекс Мая Манолова, предаде БГНЕС. Следващата седмица в четвъртък изтича 3-месечният срок за изработване на проекта. Текстът се обсъжда днес глава по глава. Участие в заседанието вземат и членовете на Обществения съвет към комисията, чието становище също ще бъде обсъдено. Манолова предложи да се изготви доклад за дейността на комисията и изрази надежда новият Изборен кодекс да бъде приет до края на годината от НС. Новият Изборен кодекс определя условията и реда за провеждане на изборите в България, оспо...

Приходната агенция има нов зам.-шеф

Георги Търновалийски е новият заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Със заповед  на...

Разбиха схема за фалшиви шофьорски книжки

От 110 листовки, 38 са с предварително отбелязани отговори. Схемата за манипулиране на теоретичния изпит на кандидатите за шофьори е разкрита и прекратена от новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

Родители на осиновени деца до 5 г. ще получават майчинство

Родители, които осиновят дете на възраст до 5 години, ще имат право на платен отпуск за период от 365 дни от деня на предаването му за осиновяване до изтичане на този срок, но най-късно до навършване на 5 г. на детето.

Сливен - първенец по брой донори

Сливен /КРОСС/ Екипът по донорство в областната болница на Сливен е безупречен. Това заяви председателят на Болничното настоятелство към МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен - Надя Вълчева, на пресконференция по повод 12 октомври - Деня на донорството и Седмицата по донорство. Тя поздрави ръководството на болницата и лекарите, които с професионализма си доказват смисъла на каузата и благодарение на тях Сливен е на първо място в страната по брой донори - общо три. За тази година в България има седем донорски ситуации, като две от тях са от сливенската болница. Третата ситуация е била през 2011 г. Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен д-р Васислав Петров заяви, че Координаторът на екипа по донорство - д-р Николай Иванов, е получил покана да стане член на Националния съвет по донорство. „Донорството спасява живот и решава човешки съдби. Все още не сме използвали целия капацитет на обществото в това отношение. Дарителите, които през тази година ние успяхме да подготвим за този благороден жест, спасиха човешки животи", каза д-р Петров.Д-р Николай Иванов информира, че за тази година освен два донорски случая, е имало и два отказа от близките. Според него в сливенска област има възможност за една година да се осигуряват около 6 донора, ако обществото има нагласа и готовност. Той благодари на д-р Петров за оказаното съдействие и заяви, че вината на другите болници, които не са подавали донори, е в тяхното ръководство

Иво Ангелов взе поредния Голям чек

Иво Ангелов бе премиран с 20 000 лева от Корпоративна търговска банка за световната титла по борба класически стил в категория до 60 кг.

Борисов: Мартенс имаше важна роля в историята на Белгия и Европа

/КРОСС/ Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов изпрати съболезнователни телеграми до ръководството на ЕНП и семейството на г-н Вилфред Мартенс.„Вилфред Мартенс не само беше много добър приятел на България, но и ценен и уважаван лидер на ЕНП, който имаше важна роля в историята на Белгия и Европа. Той ще бъде запомнен като решаващ, виден и влиятелен европеец, верен на убежденията си и постоянен в целите си. Беше чест за мен да го познавам и получа неговата подкрепа, той ще ни липсва изключително много", пише Борисов в писмото си до действащия председател на ЕНП г-н Джоузеф Дол и до генералния секретар Антонио Лопес.Председателят на ПП ГЕРБ изразява своите съболезнования и към роднините на Вилфред Мартенс.

Осиновителите на дете до 5 години ще могат да ползват майчинство

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на едногодишен платен отпуск по майчинство. Това предвиждат промените в Кодекса на труда. Досега семейства, които осиновят дете, можеха да ползват отпуск по майчинство или бащинство, само ако то няма навършени две години.

Георги Търновалийски е новият зам.-директор на НАП

/КРОСС/ Георги Търновалийски е новият заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Със заповед от вчера, 9.10.2013 г. на финансовия министър г-н Търновалийски оглавява ресора „Събиране", в който влизат дирекциите „Събиране", „Интрастат", „Централното звено за връзка" и „Държавни вземания". Търновалийски е дългогодишен служител на НАП Пловдив. Заемал е длъжности от инспектор по приходите до директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението" в периода от 2006 до август 2009 г. От началото на октомври приходното ведомство има и нов главен секретар. Това е Гавраил Забуртов, който изпълняваше същата функция в НАП за периода от 2003 до 2012 г.

Концерт за 95 камбани, пиано и 200 ударни

Изненадващ концерт ще има тази събота в комплекс “Камбаните” в софийския квартал “Младост”, известен преди като монумент “Знаме на мира”. Събитието с начален час 10,30 ч ще представлява уникален музикален експеримент с всичките 95 камбани, събрани навремето от 70 страни, едно пиано и над 200 ударни. Ще свирят професионалните музиканти от Изненадващ концерт ще има тази събота в комплекс “Камбаните” в софийския квартал “Младост”, известен преди като монумент “Знаме на мира”. Събитието с начален час 10,30 ч ще представлява уникален музикален експеримент с всичките 95 камбани, събрани навремето от 70 страни, едно пиано и над 200 ударни. Ще свирят професионалните музиканти от

В конкурсите, посветени на празника на тиквата, са излъчени победители

  За девети път Община Севлиево отличи победителите в конкурсите обявени по повод  празника на тиквата. В конкурса „ТИКВА НАЙ-..., НАЙ-...” за всяка обявена категория, журито отличи следните победители: За Най-малка  тиква наградата получи ОДЗ “ Слънце”, сграда 2 За Най-нестандартна тиква - Иван Василев, гр. Севлиево За Най-красива  тиква - Румяна Велкова, гр. Севлиево За Най-дълга  тиква – Мехмед Юсеинов Занков За Най-голяма тиква – Иванка Трифонова, с. Агатово Победители са излъчени и в конкурса „ТИКВЕНИ ФАНТАЗИИ”  в категориите рисунка и при...

Безупречна работа на екипа по донорство в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

Екипът по донорство в областната болница на Сливен е безупречен, заяви Надя Вълчева - председателят на Болничното настоятелство към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен. Тя поздрави ръководството на болницата и лекарите, които с професионализма си доказват смисъла на каузата и благодарение на тях Сливен е на първо място в страната по брой донори – общо три. За тази година в България има седем донорски ситуации, като две от тях са от сливенската болница. Третата ситуация е била през 2011 г. Изпълнителният директор на болницат...

ЕРП прогнозира влошено качество на тока и аварии

С последните промени в цените на тока през август електроразпределителните дружества в България останаха без средства за инвестиции. Това може да доведе до влошаване на качеството на тока и аварии в системата.

Изплащат 11,5 млн. лв. от субсидиите за тютюн

Тютюнопроизводителите ще получат част от субсидиите си в размер на 11,5 млн. лв. още през тази година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.Средствата ще бъдат изплатени до няколко седмици от Държавния фонд "Земеделие"-Разплащателна агенция след приключването на всички задължителни проверки, е заявил заместник-министър Бюрхан Абазов на среща с Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010. Това става след одобрението на Европейската комисия за отпускане на Национални доплащания за 2013 г. за България и приетото решение на ...

Забранява се кадмий в батериите на електроуредите

Европарламентът гласува в четвъртък закон, забраняващ използването на токсичното вещество кадмий в преносимите батерии и акумулатори на безжичните електрически инструменти, като бормашини, отвертки и триони. Ограничението влиза в села от 31 декември 2016 г. Депутатите добавиха и клауза за забрана на използването на живак в батериите тип 4копче“ от есента на 2015 година.   Целта на това законодателство е да се даде възможност за по-евтин преход за всички по веригата и да се осигури по-добра защита за околната среда и човешкото здраве“, заяви докладчикът Владко Панайотов (АЛДЕ, България). Според него това ще доведе до иновации в областта на батериите, материалите и рециклирането.   Парламентът добави забраната на живак за батериите тип "копче“, използвани в часовници, играчки и дистанционни управления, които често не се изхвърлят на местата за разделно събиране и така се увеличава рискът от замърсяване на околната среда.   Новите правила ще позволят съществуващите батерии и акумулатори да бъдат продавани до изчерпване на количествата. Производителите ще трябва да изработват уредите, така че да се гарантира, че използваните батерии и акумулатори могат да бъдат лесно отстранени, в най-лошия случай — от специалист.   Когато забраната влезе в сила, използването на никел-кадмиеви (NiCd) батерии ще бъде позволено само в системите за извънредни ситуации и осветление, като например аларми, и в медицинското оборудване. При останалите уреди, те ще бъдат заместени най-вече от литиево-йонни (Li-Ion) батерии и акумулатори.   Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите, съгласно регламента REACH за химичните вещества.   Гласувано бе и изменение на съществуващата Директива за батериите, която забранява пускането на пазара на преносими батерии и акумулатори, включително вградени в устройства или продукти, които съдържат тегловно повече от 0,002%, с изключения за определени категории продукти. Поправката ще прекрати освобождаването от този режим на безжичните електрически инструмент от 31 януари 2016 г.

Истина или лъжа: Орлин Павлов с гадже македонка

Орлин Павлов бил влюбен в македонка, пише жълта медия. С нея поп певецът се запознал покрай фотосесия за македонски мобилен оператор. Всъщност именно красавицата снимала Павлов. Засега Орлин не желае да разкрива подробности около взаимоотношенията си с новата си тръпка. Той искал първо връзката им да се задълбочи. 

Лъжа е. Не съм забивал Орлин Павлов бил влюбен в македонка, пише жълта медия. С нея поп певецът се запознал покрай фотосесия за македонски мобилен оператор. Всъщност именно красавицата снимала Павлов. Засега Орлин не желае да разкрива подробности около взаимоотношенията си с новата си тръпка. Той искал първо връзката им да се задълбочи. Лъжа е. Не съм забивал

Апаши се изгавриха с Цветан Цветанов

/КРОСС/ Апаши обраха жилището на майката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в столичния квартал "Надежда".Кражбата е установена вчера от собствениците. Установено е, че бравата на апартамента не е разбита по стандартния начин. Предполага се, че е отключена с преправен ключ или шперц. Извършен е оглед на мястото. До момента няма задържани по случая, предаде БНР.

Блокадата падна, шофьорите се сбиха

Бой между турски тираджии предизвика напрежение на граничен пункт Капитан Андреево. По наша информация турските шофьори са се сбили на трета бариера на пункт Капитан Андреево. Според полицията двамата са се сбили за място. Според друга информация причина за сбиването е временното отваряне на бариарата на турския пункт, с което на българско са допуснати около 20 автомобила от Турция. Това пък е било разчетено като размекване от турските шофьори чакащи на българско. Поверяваме и иноформацията за побой над служители на държавната автомобилна админ...

Химическите експерти в Сирия до момента посетили три обекта

ООН възложи задача на организацията да унищожи химическите оръжия

Вуковар - раненият град

Когато в началото на юли отидох с колеги до Вуковар, градът кипеше от строителна дейност. Обновяваха се улици, обществени сгради, жегата беше наситена от прахоляк и чувство на обновление. Белезите от войната обаче се набиваха на очи. Една част от къщите си стоят с раните от куршуми, други са кат ...

Нарязаха гумите на опел и го заляха с боя

Лек автомобил „Опел” осъмна със срязани гуми, съобщават от полицията. Колата е била паркирана в кв. “Родина”. Гумите са нарязани с остър предмет, а автомобилът е бил залят със зелена боя. Според тъжителя нанесените щети са на стойност около 600 лева. По случая е образувано досъдебно производство....

МВР: България е на ръба с парите за бежанци

Държавата отрече да има проблем с изхранването на сирийските бежанци, след като хуманитарни организации алармираха за недостиг на храна. Зам.-вътрешният министър Васил Маринов обаче призна, че "парите не стигат за никъде".

Пловдивски таксиджии плашат с блокади

/КРОСС/ Таксиметрови шофьори в Пловдив протестираха срещу готвени промени в нормативната уредба в бранша.Протестиращите поискаха минимална тарифа от 60 ст. на километър, както й да не бъдат задължавани да плащат патентен данък. Те са против внесеното предложение в Министерство на транспорта, според което всяка година трябва да се явяват на психотест, да защитават удостоверенията си за шофьор на такси на три години, както и ограничението колите им да не работят, след като станат на 10 години.Те се заканиха да блокират Пловдив, възлови междуградски пътни артерии и гражданско неподчинение. Дори се заговори, че шофьорите официално ще подкрепят протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Ако не ни чуят ще сбъркат много сериозно, предупредиха таксиджиите.

Куцанка, ластик, „Не се сърди, човече”...

  Петдесет деца от детска градина „Ран Босилек” и училище „Любен Каравелов” играха игри от недалечното минало. Инициативата на сдружение „Младежки глас” беше посрещната от тях с огромен ентусиазъм. Ластик, куцанка и „Не се сърди, човече” превзеха вниманието основно на по-малките. За учениците от основното училище младежите бяха приготвили народна топка, федербал (бадминтон) и познавателни игри. Всички деца и ученици получиха лакомства, шапки, ключодържатели и играчки от детството от отминали години.

Nissan обяви цените на Terrano

Достъпния кросовър на японците ще стартира от 11 400 евро

    


Велико Търново се подготвя за зимния сезон

Изготвен е график и е създадена организация

Плевнелиев: Няма драма с бежанците

/КРОСС/ Към момента не виждам драматична ситуация с бежанците. Нещо повече, аз виждам едно достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ, заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев и благодари на хилядите български семейства, които събират помощи за бежанците.Държавният глава коментира, че в историята на България е имало много бежански вълни и институциите са помагали на тези хора. В резултат всяко четвърто семейство у нас е на бежанци.Той не вижда риск за страната ни.  Плевнелиев заяви, че правителството има своя план за действие, който е бил ревизиран, и вярва, че институциите ще действат отговорно. А що се отнася до Консултативния съвет по национална сигурност - ще го свика, когато има основание и предпоставк за това."За мен е важно Консултативният съвет по национална сигурност да не бъде говорилня, да не свършва след пресконференцията и да няма никакви действия и следствия след това. Очаквам правителството да даде ясни и категорични индикации, защото темата беше договорена на предишния Съвет по националния сигурност и това беше темата за реформата в сектор сигурност. Съветът е заседавал и по друг начин, той е доказал пред очите на нацията своята ефективност, докато с последното заседание няма как да се гордея", коментира Плевнелиев.Държавният глава коментира и внесения по-рано днес нов вот на недоверие от страна на ГЕРБ

С 35% по-малко пари за болниците до края на годината

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

За последното тримесечие на годината болниците ще могат да получат 65% от необходимите им средства. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова по време на изслушване пред парламентарната здравна комисия. 

Общият дефицит в края на годината е 137 млн. лева, като 90 млн. от тях са за онкоболните, обясни Тодорова. Това е необходимата сума след освобождаването на резерва на НЗОК, уточни тя.

Има вероятност подобно на миналата година да бъдат събрани повече здравни вноски от предвиденото и така ще може да се покрие част от необходимата сума. Едва в края на годината обаче ще разберем има ли преизпълнение и на каква сума ще може да се разчита, допълни Тодорова.  

Ясно е, че няма как да кажем на болниците да не приемат пациенти или да работят на капацитет 65%, а не може да се изчака и до края на годината, за да се разбере дали ще има допълнително средства от здравни вноски, коментираха народните представители. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов припомни, че съюзът е предсказал такъв дефицит още в началото на годината.

Не вярвам тази сума да изненадва някого, имайки предвид, че само за онколекарства в бюджета на НЗОК са заложени половината на реално необходимите. 

Единствената възможност за справяне със ситуацията е актуализация на бюджета на Касата, посочи министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Управителят на Касата увери, че още на следващия Надзорен съвет на 15 октомври ще бъде обсъдено да се направи предложение за актуализация, което да бъде обсъдено с министъра на финансите и да бъде внесено в парламента.

Този бюджет и тези проблеми са ни наследство от ГЕРБ, подчерта председателят на здравната комисия Нигяр Джафер. Уверявам ви, че се търсят всички възможни техники и механизми бюджетът на болниците да не бъде орязан с 35%. Имаме и уверението на премиера Пламен Орешарски, че ще бъде намерено разрешение, каза тя.

Статията "С 35% по-малко пари за болниците до края на годината" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пробация за жена, продавала стоки менте на Златни пясъци

7 месеца пробация при двете задължителни мерки и 2 пъти седмично периодичност на регистрацията по настоящ адрес – такова наказание наложи Районният съд на 44-годишна търговка за престъпление против интелектуалната собственост. Наказанието бе наложено след одобрено от съда споразумение.

София преля от бежанци, праща ги на юг

Българският червен кръст прекратява кампанията за набиране на дрехи за сирийските бежанци. Това съобщиха от БЧК. Причината е, че вече са събрани достатъчно дрехи от частни дарители.

Вигенин е уверил френския си колега, че България работи активно по интеграцията на ромите


България работи активно за решаване на проблема с интеграцията на ромите. Това е заявил външният министър Кристиан Вигенин пред френския си колега Лоран Фабиюс по време на посещението си във Франция, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

България си дава ясна сметка за различните аспекти на този проблем и смята, че той може да бъде ефективно разрешен с конструктивно сътрудничество и взаимодействие на държавите членки, на Европейския съюз, и продължаващата...

На живо в zaPernik.com политици се карат за крепостта Кракра Ленд

 На живо от Община Перник излъчваме дебати за състоянието на крепостта Кракра. Общински съветници дебатират актуалната визия на крепостта.


Продължава

Дариха операционни маси на Очна болница

С две нови операционни маси, германско производство, разполага вече екипът на Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна. Те са предоставени от община Варна и са на стойност 36 000 лв. „Благодаря на д-р Руслан Тошев и на неговия екип за отговорната и професионална работа при лечението на пациентите. В условията на криза община Варна полага много усилия да е в помощ на здравеопазването. Вярвам, че догодина средствата, които бяха заложени за закупуване на модерен микроскоп, ще бъдат осигурени и нужната апаратура ще бъде...

7 от ПМГ "Вазов" с максимален брой точки от математически турнир

С поредните награди от математически турнир се върнаха възпитаници на ПМГ „Иван Вазов”- Димитровград. В първото издание на новоучреденото състезание за ученици от 2 до 12 клас в Южна България „Д-р Светлозар Дойчев” в Стара Загора от 29 участвали с награди са 27 от децата на гимназията. 7 от тях са класирани на първо място и то с максималния възможен брой точки: Даниел Емилов Иванов от V клас, Валентина Емилова Стефанова от VI клас, Недена Николаева Кръстева от

БЧК осигури дрехи за бежанците

Българският червен кръст разполага с достатъчно дрехи от частни дарители, съобщават от организацията. Тази информация бе разпространена след извършена оценка на нуждите от хуманитарна помощ за бежанците. В складовете на организацията е натрупан резерв, който е достатъчен към този момент. При промяна на ситуацията БЧК ще стартира нова кампания в подкрепа на нуждаещите се....

Търси се бяла врана в политиката

Чакаме нещо ново на политическия клон...

Оркестър от Ирак в програмата на Есенните музикални дни

С концерт на симфоничен оркестър от град Ербил, Кюрдска автономия, Ирак, продължава програмата на Есенните музикални дни от 18.30 ч. днес в общинския драматичен театър „Апостол Карамитев”. Оркестърът е основан през 1997 година от група преподаватели, академици и музиканти, с подкрепата на Министерство на културата на регион Кюрдистан в Ирак. Изпълнява както европейска класическа музика, така и народна кюрдистанска. Изнасят концерти както в Ирак, така и зад граница. Това е първото им гостуване в Димитровград....

Над 60% от нарушенията са на турски тирове, отчете българската администрация


Над 60% от нарушенията, установени от автомобилната администрация при последните планови проверки, са на турски тирове. Това съобщи изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Представители на турските превозвачи тази седмица блокират границата с България в знак на протест срещу несправедливото според тях отношение на българските власти. Турските шофьори се оплакват, че са подлагани на целенасочени проверки, а...

Филм на Орсън Уелс направи премиера след десетилетия в неизвестност


Too Much Johnson, един от първите филми на Орсън Уелс (1915-1985), направи премиерата си 75 години след създаването си, а това се случи на фестивала за нямо кино в Парденоун, Италия.

През последните три десетилетия 40-минутната лента се е считала за изгубена при пожар, но е намерена през 2008 г. в склад в същия град. Реставрацията се извършва в Ню Йорк и отнема пет години.

Сниманата, но непоказвана пред публика комедия от 1938 г. е част от многото проекти, по които Уелс...

Уникално: Бургаски професор откри как сами да си правим ток

/КРОСС/ Можем да произвеждаме ток без гориво с помощта на хладилни уредби и климатични инсталации. Те ще работят даром на този, който ги е построил.Инсталацията ще работи без ток, тя си произвежда ток и се захранва. Това представлява иновативната технология на проф. Димитър Митев, който е с над 30 години преподавателски стаж във ВХТИ "Асен Златаров" в Бургас. Той обаче обясни, че засега му е отказвано финансиране за откритието, като основните виновници за това са българските учени.Целта е да заменим всички електросилови системи, ползващи гориво, които произвеждат електрическа енергия, в това число и механична, с машини, работещи без гориво, обясни проф. Митев.Ще се използва хладилна уредба или климатична инсталация. Необходимо е да се създаде симбиоза между тях и цикъла „БК" на Ренкин.Притежателят на хладилна уредба, която работи с тази технология, получава от 1 до 5-6 пъти мощността на двигателя на хладилната уредба, като енергията може да се използва за собствени нужди и да се подава в електрическата система. Студът му остава подарък.Притежателят на симбиоза от климатик и „БК" на Ренкин ще може да получава електроенергия в зависимост от мощността на климатика и приложения способ, от 3 до 10 и повече киловата, необходими за удовлетворяване на домашни нужди.„Може да се произвежда ток вкъщи от 5 до 10 киловата

Над 300 творби се състезават в Конкурс за литературно творчество и журналистика

Над 300 творби на деца от цялата страна ще се борят за призовете на Шестия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”. Това стана ясно след изтичане на крайния срок за предаване на материалите от участниците в литературния форум, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство. Той е част от календара на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе. Различното от предходните издания на конкурса е, че тази година бяха обявени теми по раздели. За литературно творчество темата ...

6-ма задържани след протеста вчера

Шестима са отведените в полицията по време на снощния протест в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване