Приз и заплаха за смърт за Малала

Пакистанката Малала Юсуфзай получи тазгодишната награда “Сахаров” на Европарламента за свобода на мисълта, предаде АФП. Призът е заради битката  за правото на сънародничките  да се образоват, която едва не коства живота. Конкуренти на 16-годишната Малала за наградата бяха Едуард Сноудън, разкрил тайните шпионски програми на САЩ. Пакистанката Малала Юсуфзай получи тазгодишната награда “Сахаров” на Европарламента за свобода на мисълта, предаде АФП. Призът е заради битката за правото на сънародничките да се образоват, която едва не коства живота. Конкуренти на 16-годишната Малала за наградата бяха Едуард Сноудън, разкрил тайните шпионски програми на САЩ.

Вигенин против обвързването на роми и Шенген

“Това са два съвсем отделни въпроса - влизането в Шенген и проблема с българските граждани във Франция”, каза пред “Труд” говорителят на МВнР Йвайло Кашканов. Вигенин и Фабиюс разговаряха в четвъртък в Париж. По време на разговора Вигенин е подчертал също стремежа на София Франция да се превърне в наш стратегически партньор. “Това са два съвсем отделни въпроса - влизането в Шенген и проблема с българските граждани във Франция”, каза пред “Труд” говорителят на МВнР Йвайло Кашканов. Вигенин и Фабиюс разговаряха в четвъртък в Париж. По време на разговора Вигенин е подчертал също стремежа на София Франция да се превърне в наш стратегически партньор.

Президентът на Малави уволни цялото правителство

Джойс Банда, президентът на Малави, с един замах уволни цялото правителство, съобщава „Ройтерс". Според агенцията, това се дължи на избухналия в страната корупционен скандал. Новият състав на кабинета ще бъде обявен допълнително. Банда бе избрана на президентския пост през април 2012 година. След изборите тя продаде самолет за 13 млн. долара и 60 луксозни автомобила, за да помогне на бедните.

Иран пуска три спътника в космоса през 2014

Иран ще пусне три спътника в космоса до края на 2014 година, съобщава Press TV. Планира се Иран да изведе построените в страната спътници „Тадбир", „Шариф" и „Нахид" на орбита на 20 март 2014 година с помощта на ракетата-носител "Сафир B1". По-рано бе съобщено, че с поредната иранска „жива капсула" в космоса ще полети персийска котка.

Реформаторският блок подготвя връщане на казуса "Пеевски" в Конституционния съд

Реформаторският блок обсъди възможностите да се внесе ново искане до Конституционния съд за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в четвъртък. По думите й това се налага, защото очевидно "предишният въпрос (за несъвместимостта на Пеевски) им се е сторил (на конституционните съдии) неясен и избягват отговора". "Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория", каза Кунева. Право да сезират Конституционния съд имат с подписи минимум 48 народни представители, Министерският съвет, президентът, главният прокурор и двете върховни съдилища. Реформаторският блок ще предложи на президента Росен Плевнелиев да стане вносител на новото искане до КС, като за целта още в петък сутринта представители на Гражданския съвет на блока ще отидат при държавния с готовото предложение, стана ясно от разпространено вечертна съобщение. Според Димитър Делчев от ръководството на ДБГ Конституционният съд трябва да каже ясно дали Народното събрание може да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев. Според адвокат Йонко Грозев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен - премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. "Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота", напомни той. "Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността - институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира Грозев. По думите му партиите в Народното събрание само се измъкват като казват, че не може да се коментира решението на КС. "Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задкулисието управлява държавата", каза адвокатът. Меглена Кунева съобщи още, че "Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация.

Реформаторският блок обмисля да върне казуса "Пеевски" в Конституционния съд

Реформаторският блок обсъжда възможностите да се внесе ново искане до Конституционния съд за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. По думите й това се налага, защото очевидно "предишният въпрос (за несъвместимостта на Пеевски) им се е сторил (на конституционните съдии) неясен и избягват отговора". "Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория", каза Кунева. Право да сезират Конституционния съд имат с подписи минимум 48 народни представители, Министерският съвет, президентът, главният прокурор и двете върховни съдилища. Не е ясно как Реформаторският блок ще стигне до подаване на нова жалба, която, освен всичко останало трябва да бъде формулирана с различен от първия въпрос за несъвместимостта на заеманите постове от Делян Пеевски. Според Димитър Делчев от ръководството на ДБГ Конституционният съд трябва да каже ясно дали Народното събрание може да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев. Според адвокат Йонко Грозев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен - премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. "Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота", напомни той. "Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността - институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира Грозев. По думите му партиите в Народното събрание само се измъкват като казват, че не може да се коментира решението на КС. "Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задкулисието управлява държавата", каза адвокатът. Меглена Кунева съобщи още, че "Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация.

Сесилия: Бих се срещнала с медсестрите в България

“Бих била възхитена да се върна в България, защото реално не видях нищо, освен асфалта на летището. Ще се радвам да се срещна със сестрите.” Това призна в интервю за Дарик радио Сесилия Атиа , бившата съпруга на френския президент Никола Саркози. През юли 2007 година тя измъкна от Либия осъдените на смърт 5 български медицински сестри. “Бих била възхитена да се върна в България, защото реално не видях нищо, освен асфалта на летището. Ще се радвам да се срещна със сестрите.” Това призна в интервю за Дарик радио Сесилия Атиа , бившата съпруга на френския президент Никола Саркози. През юли 2007 година тя измъкна от Либия осъдените на смърт 5 български медицински сестри.

Джена се видяла в чудо от медиите

Фолк певицата Джена призна, че е обидена на медиите, които в последните месеци са писали врели-некипели за нея.

Избухна генератор на стадиона, където трябва да домакинства Испания


Провеждането на мача от световните квалификации между Испания и Беларус е под въпрос заради изгърмял генератор на стадион "Иберостар" в Майорка.

Испанските медии съобщават, че се е получила "тежка електрическа повреда " на стадиона, който трябва да домакинства двубоя в петък вечер.

Един от трите генератора за резервно захранване е гръмнал, а трима души са ранени, от които двама сериозно. Хората са работили по таблото на паркинга край стадиона в момента, когато аварията се...

Увеличава се дефицитът на Здравната каса

Ако от бюджета на Здравната каса се вземат 2%, които чрез частните осигурителни фондове се дават за болниците, извънболничната помощ няма да издържи. С тези думи директорът на касата д-р Румяна Тодорова коментира предложените по-рано днес от здравния министър промени в модела на финансиране в сектора. Тодорова, която не бе запозната с идеята, обясни, че за да се реализира тя, първо трябва да се уточни по какъв начин застрахователите ще бъдат включени в Закона за здравното осигуряване. Според шефа на касата ако тази стъпка не се прецизира, преди...

Премиерът на Либия бе отвлечен за няколко часа

Либийският премиер Али Зейдан беше освободен, след като беше отвлечен за няколко часа от бивши бунтовници, съобщи пред Франс прес либийският външен министър Мохамед Абделазиз.

Новият данък "Москвич" - с неясен ефект

ГЕРБ срещу промените, Йордан Цонев ги защити

    


Плевнелиев благодари: Благородство е да помогнеш на бежанците

Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център“ в Русенския университет

Вчера гледах репортаж по телевизията, в който е показана една жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, мъжът й е убит във войната. Питам аз: Tова ли е рискът за България? Това ли е тази част от мюсюлманска армия, по определението на една политическа парламентарно представена сила, която заплашва България? – попита в Русе държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на хората, които са дали помощи за бежанците: “Благодаря за благородството, за събраните помощи, за силните послания на хиляди български семейства в подкрепа на тези, които имат нужда”

Плевнелиев призова гражданите да са на висотата на своята отговрност : “да докажем, че сме европейци и институциите да си носят отговрността”.

В Русенския университет Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център“. Сградата е дарение на университета от канадския строителен предприемач и филантроп с български произход Игнат Канев и от неговото семейство, които бяха гости на тържествения ритуал.

Страната ни има нужда от израстването на ново поколение предприемчиви българи, заяви президентът.

Рецептата е да надграждаме и да строим, а не да разваляме. Рецептата е „Върви народе възродени”, а не „Радка Пиратка”. Точно преди 6 месеца, през март месец, България навлезе в една нова фаза на нестабилност, проблемите се увеличиха и ние всички ги виждаме. Те са ясни. Точно преди 6 месеца тук на един страничен паркинг в Русе г-н Канев, проф. Белоев, кмета и достойни българи стартираха това, което ние днес откриваме като „Канев Център”.

Плевнелиев сравни значението на дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви преди 136 години, които дариха на българския народ сградата на най-старото висше училище в България.

В България има богати хора, които са забогатели по правилата и където и да работят и каквото и да правят, го правят, защото виждат смисъла в това да бъдат посветени на работата си, на семействата си, но и на общността и на Родината, обърна се Росен Плевнелиев към присъстващите на церемонията.

Статията "Плевнелиев благодари: Благородство е да помогнеш на бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Шестима арестувани и множество нарушения на реда след протеста в столицата вчера

Множество нарушения на обществения ред е имало по време на вчерашния протест в столицата, съобщават от МВР. Шестима младежи са били отведени в столични районни управления. Протестиращи са оказали съпротива на органите на реда, блъскали униформените, обръщали по пътя си контейнери за смет, използвали пиратки и са имали непристойно и арогантно поведение.

Осиновителите ще имат право на отпуск за гледане на дете до петгодишна възраст

Осиновителите ще имат право да ползват едногодишен отпуск за отглеждане на дете и адаптацията в семейна среда до навършването му на пет години. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, приети на първо четене от парламента в четвъртък. Предложението бе внесено от БСП. То обаче се отнася до случаите на пълно осигуряване на детето. В момента жените осиновителки могат да ползват отпуск до навършване на две години на детето или както е за жените с родени деца. След двегодишна възраст осиновените деца попадат за отглеждане в детската градина и това затруднява процеса на адаптация, обясни Захари Георгиев, един от съставителите на проектозакона. Според предложените промени в трудовия кодекс, до шестия месец от деня на осиновяването грижата за детето ще се поема задължително от майката осиновителка, а по-късно отпускът ще може да бъде преотстъпен на бащата. Осиновителите ще имат право и на втори едногодишен период, през който да си останат вкъщи и да получават обезщетение за отглеждането на децата, гласят още проектопромените. Този допълнителен отпуск се предвижда за случаите, когато детето не бъде настанено в детско заведение след изтичането на първоначалния адаптационен период. Допълнителната година за адаптация ще може да се използва през времето, което остава на детето до навършване на 5-годишна възраст. След това обаче родителят ще трябва да се върне на работа. ГЕРБ като цяло подкрепиха предложените мерки, но с уговорката, че трябва да се преразгледат ограниченията по възраст и типът на осиновяването, като препоръчаха да се разгледат и възможностите за въвеждане на някакъв отпуск и при така наречените непълни форми на осиновяване. Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров също подложи на съмнение необходимостта от ограничение във възрастта на осиновените деца. "Считаме, че отпуск за адаптация при осиновяване трябва да се дава и за децата над 5-годишна възраст", заяви Лазаров. Авторите на предложението за промени увериха останалите депутати, че възрастта 5 години не е случайно подбран момент от развитието на децата. След навършването й всяко дете трябва задължително да бъде записано в предучилищна група, затова отпуск за осиновителите от този момент нататък не се предвижда, обясни мотивите за ограничението Корнелия Нинова. Нинова заяви също така, че прилагането на тези промени не би следвало да натовари бюджета. По нейни сметки за въвеждането на мярката ще са необходими малко над 1 млн. лв. Вносителите на проекта дори прогнозират икономически ползи за държавата, но същевременно са категорични, че "най-важното са децата и тяхната съдба". В крайна сметка законопроектът получи официалната подкрепа на социалното министерство. Оттам обаче препоръчаха текстовете в него да бъдат подложени на сериозни обсъждания между първо и второ четене. Според Лазар Лазаров промените в закона ще дадат допълнителен тласък на процеса по деинституционализиране на децата, който, по думите му, е започнал не през 2010, а през 2005 г. и дори тогава е вървял с по-ускорени темпове, затваряни са били повече домове и броят на децата е намалявал по-осезаемо. Според цитираните от зам.-министъра данни, за времето между 2005 и 2009 година са затворени 24 специализирани домове за деца, при което броят им в страната е намалял от 161 на 137. В началото на периода в домове са живели 9776 деца без родители, а през 2009 техният брой е бил 6730. През следващите години детските социални институции намаляват до 122, а децата, настанени в тях, са 4127. Годишната издръжка за едно дете в социален дом е 6 106 лв. - около 500 лв. месечно, изчисляват от Агенцията за социално подпомагане, като тези пари покриват храна, облекло и други разходи на децата.

Екокоалицията: Тезите за неясноти в концесионния договор за Банско не оправдават липсата на контрол


Твърденията за неясноти в концесионния договор с Юлен АД не може да са оправдание от страна на държавата, с което тя да мотивира своя отказ от търсене на отговорност на нарушителите заради незаконно изграждане на обекти в ски зона "Банско" в Национален парк "Пирин". Това обявиха от коалицията "За да остане природа в България" след като изложиха пред журналисти в четвъртък данни и документи, опровергаващи четирите най-лансирани тези на вече три поредни правителства досега за неясноти в...

Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече ще могат да ползват отпуск по майчинство от една година за адаптация на детето в семейството. Това приеха на първо четене депутатите, предаде Poligraff.net. Аргументът на вносителите – депутатите от левицата Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева, е, че ще се стимулира осиновяването на по-големи деца, а за времето на отпуска детето ще се адаптира в семейната среда. Изчисленията сочат, че това би струвало годишно малко над 1 млн.лв. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст.

След използване на отпуска и ако детето не е в забавачка, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но пак най-късно до навършване на 5 години на детето. След шестия месец от деня на предаване на детето и до 5-годишната му възраст от отпуска може да се ползва бащата-осиновител. Горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6 106 лева или около 500 лева месечно – за храна, облекло и други разходи. При сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата, но най-важното са децата и тяхната съдба, аргументират се депутатите.

Според ГЕРБ предложенията правата да важат само при пълно осиновяване и за деца до 5 години са дискриминационни. От партията подкрепят регламентиране на отпуск за адаптация, но според тях е нужен нов законопроект, който да визира правото на този вид отпуск и при т.нар. непълни осиновявания, както и да отпадне изискването до навършване на 5 години на детето.

Бившият президент на Пакистан отново в ареста

/КРОСС/ Бившият президент на Пакистан генерал Первез Мушараф, който е обвиняем по делото за убийството на бунтовническия лидер от провинция Балучистан Акбар Бугти, отново е задържан под стража, съобщава „Ройтерс".Припомняме, че в сряда Върховният съд на Пакистан пусна бившия държавен глава под гаранция. Той нямаше право да излиза от дома си половин година, а освобождаването му струваше 20 000 долара, или 2 млн. рупии.

Задържаният след снощните протести е пуснат от ареста


Драган Илиев, който беше задържан по време на протестите против кабинета на Пламен Орешарски в София в сряда, е обвинен в хулиганство, извършено с особена дързост, научи "Дневник" от неговия адвокат Калин Ангелов. По - рано днес двайсетина  души се събраха пред Първо районно полицейско управление в София с искането МВР да освободи задържания.

Двайсет и осем годишният студент по философия в Софийския университет беше арестуван при един от сблъсъците между протестиращите и полицията в...

Няма да има запазени за подизпълнители 30% от строителната поръчка

Парламентът одобри на първо четене в четвъртък промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) внесени от правителството. Между двете четения обаче ще има сериозни промени от внесения първоначален вид. Това стана ясно от разразилия се дебат, който беше в сряда и заради него гласуването на законопроекта беше отложено с ден. Заради големите разногласия по законопроекта, които ядосаха вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева, парламентът даде рекордно дълъг срок за внасяне на предложения между двете четения – 18 дни. Обикновено срокът е 7 дни. Промените в ЗОП, наречени "революционни" от Бобева, имаха за цел да помогнат на малките и средни предприятия и да ограничат монопола на големите в отделните браншове. За това беше въведено изискването при поръчките за строителство за над 2.64 млн. лв. подизпълнителите да получават не по-малко от 30% от обема работа. Предвиждаше се още в случай, че главният изпълнител не плаща на наетите подизпълнители, те да си получават парите директно от възложителя. Тези поправки бяха направени заради проблемите при строителството на магистралите "Тракия" и "Марица". Срещу това обаче скочиха депутати от БСП и ГЕРБ. Според Страхил Ангелов от БСП не може главният изпълнител, който е внесъл гаранции, да се задължава да работи с подизпълнители. Предложените от правителството промени не решават основния проблем с обжалването на търговете, което бави усвояването на европейските фондове, посочи Ангелов. По тази причина той ще предложи при обжалване на обществена поръчка този, който я оспорва, да внесе до 3% от стойността на поръчката. Противниците за вдигането или въвеждането на нови изисквания при обжалване на поръчки се аргументират, че така се ограничава достъпът до правосъдие. Според Ангелов обаче това не може да бъде аргумент, защото таксата за обжалване, която предлага, е равна на гаранцията за добро изпълнение на проекта. Ако нямаш тези средства, значи участваш в обществена поръчка с някакъв друг мотив, аргументира се Ангелов. Въпреки проведените многобройни срещи и дискусии с бизнеса по промените в ЗОП, Ангелов смята, че те не са били достатъчни и ще настоява между двете четения в парламента да има нова широка обществена дискусия. Бобева обеща още веднъж да прегледат с премиера Пламен Орешарски и министрите спорните текстове и ако трябва, да ги оттеглят.

Орешарски се чувствал прекрасно, влизайки през задния вход или блокади


"Прекрасно се чувствам". Това отговори премиерът Пламен Орешарски на въпрос на "Дневник" как се чувства, когато трябва всеки път да влиза през задния вход или през блокади.

Попитан докога ще издържи така, той каза: "До края на мандата".

На въпрос дали е нормално в една европейска столица да има толкова много полиция през целия ден, министър-председателят отвърна, че за това трябва да се питат хората, които протестират цял ден.

При коментар, че протестиращите не...

Партито Cocoon на Свен Вет пристига от Ибиса в София на 23 ноември


Едно от най-популярните партита на Ибиса, носещо името Cocoon и наложено от Свен Вет, ще гостува в зала "Фестивална" в София на 23 ноември заедно с диджеите Алехандро Мосо и Мартинес, съобщиха организаторите на събитието от "Метрополис".

Партито, освен електронна музика, включва множество танцьори, специална декорация, авторски визии и разбира се, неговия създател Свен Вет, който е един от редовните посетители на България през последните 15 години.


Историята на...

До месец съдът се произнася за общинската зоонаредба във Варна

Тричленен състав на Административен съд – Варна днес разгледа производство, образувано по жалба на четири неправителствени организации срещу раздел 5 на Общинската наредба за отглеждане на домашни животни. Повод за жалбата обаче е глобата, наложена по същата наредба, на възрастна жена, която трябва да плати 50 лв.

Контрапротестиращи искат оставката и на Фандъкова

За пореден ден пред сградата на президентството се събраха защитници на кабинета. Този път освен оставката на Росен Плевнелиев, те поискаха и кметът на София Йорданка Фандъкова да си тръгне от "Московска" 33, съобщи bTV.

Протестът започна по класическата схема - със знамена, музика и искане за незабавна оставка. След като изляха гнева си към За пореден ден пред сградата на президентството се събраха защитници на кабинета. Този път освен оставката на Росен Плевнелиев, те поискаха и кметът на София Йорданка Фандъкова да си тръгне от "Московска" 33, съобщи bTV. Протестът започна по класическата схема - със знамена, музика и искане за незабавна оставка. След като изляха гнева си към

Топлофикациите искат нов ценови модел

Няма да се промени цената за крайния потребител, обещават те

    


Британското правителство с нов по-строг законопроект за имиграцията

Британското правителство представи нов законопроект за имиграцията, с който се надява по-лесно да бъдат експулсирани нелегални имигранти и да се попречи на мигранти да ползват социални придобивки, на които нямат право, съобщи ДПА. Премиерът консерватор Дейвид Камерън се опитва да реши проблема с имиграцията, след като социологическите анкети сочат, че антиимигрантската Британска партия на независимостта (БПН) иззема гласове от Консервативната партия. Проектът лишава от възможност нелегални имигранти да откриват банкови сметки, а наемодателите на жилища ще бъдат задължени да проверяват имигрантския статус на наемателите си. Като част от усилията за намаляване на "здравния туризъм" новата законова мярка ще изисква от временните мигранти, напр. студенти от чужбина, да правят вноски в националната здравна служба. Според промените броят на аргументите, въз основа на които имигрантите могат да обжалват съдебното решение за репатриране, се съкращава от 17 на четири. Така ще бъде намален броят на хората, които се позовават на Европейската конвенция за правата на човека, за да осуетят своето депортиране от Великобритания. Законопроектът идва след 12-годишни безуспешни опити на британското вътрешно министерство да експулсира радикалния мюсюлмански духовник Абу Катада. Той се позовава на правозащитното законодателство, за да не бъде депортиран в Йордания, където ще бъде съден за тероризъм. Според новите правило екстрадираните престъпници ще могат да обжалват едва след екстрадицията си от Великобритания. Министърът на вътрешните работи Тереза Мей каза пред Би Би Си, че законопроектът цели да направи по-трудно за нелегалните имигранти да остават в Обединеното кралство. Тя е обещала до парламентарните избори през 2015 г. имиграцията от страни нечленки на ЕС във Великобритания да спадне до под 100 хиляди годишно. През 2012 г. техният брой е бил 176 хиляди, припомня ДПА, цитирана от БТА.

НСО вози премиера в кола без "Гражданска отговорност"

Служебният Мерцедес на Националната служба за охрана (НСО), в който се вози премиерът Пламен Орешарски, няма сключена застраховка "Гражданска отговорност" от почти три години. Това показва справка на Mediapool по регистрационния номер на автомобила в сайта на гаранционния фонд, която потвърди появилата се в социалната мрежа Фейсбук информация, че премиера се придвижва в кола без задължителната застраховка. Според данните от гаранционния фонд последната валидна полица на черния Мерцедес с регистрационен номер СА4562НА е изтекла на 6 ноември 2010 г. Табелата на премиерската кола за последно бе нееднократно уловена в кадър покрай антиправителствения протест в петък, когато демонстранти първо обсадиха Софийската градска галерия в градинката пред Народния театър, а впоследствие сериозно затрудниха движението на кортежа по улиците "Гурко" и "Раковски". Именно на това кръстовище министър-председателят за кратко се оказа блокиран, докато наобиколилите го полицаи успят да разчистят пътя му за отстъпление. Според Закона за движение по пътищата шофирането на кола без сключена застраховка "Гражданска отговорност" води до временно отнемане на шофьорската книжка на водача и спиране на возилото от движение до представяне на валидна полица. Глобата за това провинение е от 400 до 600 лева за физически и от 2000 до 5000 лева за юридически лица. Друг е въпросът колко често служителите на "Пътна полиция" се осмеляват да спират и проверяват автомобил на НСО. Особено, когато в него се вози самият министър-председател. В същото време гардовете от службата са известни с доста рисковото си шофиране и честите пътни инциденти, които провокират.

Любка Качакова: София да реши с референдум съдбата на бездомните кучета

- Законът за защита на животните трябва да позволи възможността местните власти да избират дали да отглеждат бездомните кучета с години в приюти, или да се разреши тяхната евтаназия по хуманен начин, както е в другите европейски страни. Те да бъдат прибирани в приюти за 3 месеца, снимките им да бъдат качени в сайтове и да бъдат обявени за осиновява - Законът за защита на животните трябва да позволи възможността местните власти да избират дали да отглеждат бездомните кучета с години в приюти, или да се разреши тяхната евтаназия по хуманен начин, както е в другите европейски страни. Те да бъдат прибирани в приюти за 3 месеца, снимките им да бъдат качени в сайтове и да бъдат обявени за осиновява

Шефът на ДАНС отрече да има заплаха за националната сигурност

София /КРОСС/ За момента не сме идентифицирали такава - така председателят на ДАНС Владимир Писанчев отговори на въпрос дали има заплаха за националната сигурност от броя на сирийските бежанци у нас. След като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, той все пак призна, че съществува проблем с бежанците от Сирия, защото страната ни до момента не се е сблъсквала с такава вълна от емигранти. За държавата е трудно да приеме много бежанци, нямаме ресурс да работим с всички тях, за да знаем какви са тези хора, каза той и добави, че е била създадена добра организация с всички други институции, работят заедно и вече имало "известни резултати".Писанчев добави, че "в ДАНС работят по въпроса и когато се идентифицира нещо такова, реагират мигновено", припомняйки за четиримата задържани.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Шефът на ДАНС отрече да има заплаха за националната ни сигурност

София /КРОСС/ За момента не сме идентифицирали такава - така председателят на ДАНС Владимир Писанчев отговори на въпрос дали има заплаха за националната сигурност от броя на сирийските бежанци у нас. След като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, той все пак призна, че съществува проблем с бежанците от Сирия, защото страната ни до момента не се е сблъсквала с такава вълна от емигранти. За държавата е трудно да приеме много бежанци, нямаме ресурс да работим с всички тях, за да знаем какви са тези хора, каза той и добави, че е била създадена добра организация с всички други институции, работят заедно и вече имало "известни резултати".Писанчев добави, че "в ДАНС работят по въпроса и когато се идентифицира нещо такова, реагират мигновено", припомняйки за четиримата задържани.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Протестиращите пред НС, пияни и дрогирани, обръщат кофи и вандалстват

 Шестима са отведени в полицията докато  траеше  снощният протест в София, съобщиха от МВР. В тълпата е имало хора от футболни агитки, или криминално проявени, на които явно им е казано от някого да отидат там, или са решили да вандалстват, като го пишат на общата сметка на тълпата.

От общо 400 души, които се опитаха да блокират движението пред Министерския съвет, а после да съборят загражденията пред Народното събрание, доста са се държали провокативно и арогантно. Те открито предивзиквали полицаите, обиждали ги, псували ги и ги блъскали. Като след това наддавали викове, че те ги блъскат, пишат от пресцентъра.

По пътя си ти хвърляли пирататки, бомбички, събаряли или обръщали кофи за смет и цели контейнери с боклук, дори се опитали да мятат тежки предмети по минувачи или витрини. арести пеевскиШестима са арестувани за хулиганско поведение, а след това двама от тях спешно са били прибрани в софийския изтревзител заради измереното ниво на алкохол в кръвта им, съответно 4,3 и 3,11 промила.  Останалите четирима имат досиета в полицията за кражби, притежание на наркотици и хулигански прояви.  В момента МВР подготвя доклад в прокуратурата.

От младите и интелигентни протестиращи вече не остана и следа. Тълпа от пенсионери-реститути, с озъбени от злоба лица и пияни младежи – това е лицето на протеста днес. Нормалните хора осъзнаха, че защитават интересите на олигарсите и бавно и полека се отдръпнаха от сцената. Платените барабанчици и горите актриси вече няма да излизат, понеже хонорорите свършиха. В момента се използва крими контигнента и озлобените старци, притежатели на имоти в центъра, които някой излъгал, че ще има национализация и пак ще им вземат къщите и магазините. Жалко за България!



http://skandalno.net


 

Мониторинговият доклад за България и Румъния излиза в края на януари

В края на януари 2014 година мониторинговият доклад за България и Румъния ще излезе, потвърди официално днес Европейската комисия. Докладът бе обявен за края на годината. България имаше предимство пред Румъния с година време за даване на политическа оценка, докато северната ни съседка бе под контрол 6 месеца. Дали по тактически причини или заради коледните празници, но докладите за България и Румъния ще излязат в края на януари. Говорителят на Комисията Марк Грей поясни пред bTV, че не става въпрос за отлагане, а по-скоро за традиция. Наблюдатели смятат, че докладът излиза през януари, за да не се появяват спекулации около редовната среща на върха и проблемът с влизането в безвизовата зона на двете страни. Френски дипломати заявиха миналата седмица, че не се очакват много добри оценки за...

ЕСО отказа да бъде оператор на електроенергийната борса

ЕСО отказа да бъде оператор на електроенергийната борса, която трябва да заработи у нас. Компанията е оттеглила от ДКЕВР заявлението си за получаване на такъв лиценз, каза Еленко Божков, член на регулатора. Писмото за отказ е подадено миналата седмица лично от новия изпълнителен директор на ЕСО Валентин Колев. Според Божков оттеглянето на държавната компания от енергийната борса не е проблем, защото може да бъде заменена от всяко друго държавно или частно дружество, което отговаря на изискванията. Ситуацията към момента обаче може да забави въвеждането на борса за ток в България, съобщи "Стандарт".

Контрапротестът поиска оставката и на кмета на столицата

За пореден ден пред сградата на президентството се събраха защитници на кабинета. Този път освен оставката на Росен Плевнелиев, те поискаха и кметът на София Йорданка Фандъкова да си тръгне от За пореден ден пред сградата на президентството се събраха защитници на кабинета. Този път освен оставката на Росен Плевнелиев, те поискаха и кметът на София Йорданка Фандъкова да си тръгне от "Московска" 33, съобщи bTV. Протестът започна по класическата схема - със знамена, музика и искане за незабавна оставка. След като изляха гнева си към

Крайнодесните първа сила във Франция

Анкетата е направена, веднага след като партията на Марин льо Пен събра почти 50% в местни частични избори в началото на октомври. Агенция Ifop, която интервюирала 1893 гласоподаватели на 4 октомври, казва, че изследването бележи повратна точка, защото е първа сила в електоралните нагласи за национален вот. На второ място с 22% е десницата. Анкетата е направена, веднага след като партията на Марин льо Пен събра почти 50% в местни частични избори в началото на октомври. Агенция Ifop, която интервюирала 1893 гласоподаватели на 4 октомври, казва, че изследването бележи повратна точка, защото е първа сила в електоралните нагласи за национален вот. На второ място с 22% е десницата.

Бедствено положение в Омуртаг заради безводие

Заради авариите по водопровода градът дни наред е без вода и се снабдява с водоноски

Ювентус се разделя с Погба

Президентът на Ювентус Андреа Аниели заяви, че клубът трудно ще задържи в редиците си френския полузащитник Пол Погба. Младокът напусна Манчестър Юнайтед, след като се оказа ненужен на „Олд Трафорд“ и след трансфера си в Торино не спира да впечатлява с изявите си. „Старата госпожа“ вече започна преговори за нов договор с футболиста, но босът на „бианконерите“ е настроен песимистично. „Ако трябва да разсъждавам от гледна точка на футболистите, трябва да кажа, че Италия вече не е крайна точка за тях, а по-скоро транзитна. Опитвам се да мисля, как...

Стягат глоби и за пияни пешеходци

БСП готви да удари с глоби освен пияните шофьори и пияните пешеходци и велосипедисти. Такова предложение към закона за движение по пътищата ще внесе соцдепутатката Татяна Буруджиева.

Протестиращи пак дебнат Орешарски, той влиза в "Шератон" през задния вход

Министър-председателят Пламен Орешарски отново беше посрещнат от протестиращи, този път на срещата му с Гръцкия бизнес съвет. Премиерът, благодарение на охраната си, отново финтира недоволните от политиката на кабинета и влезе през задния вход на хотел „Шератон", съобщи БТВ.

Преди събитието имаше засилено полицейско присъствие, а самият вход на Министър-председателят Пламен Орешарски отново беше посрещнат от протестиращи, този път на срещата му с Гръцкия бизнес съвет. Премиерът, благодарение на охраната си, отново финтира недоволните от политиката на кабинета и влезе през задния вход на хотел „Шератон", съобщи БТВ. Преди събитието имаше засилено полицейско присъствие, а самият вход на

Учител по химия поема ВиК Разград

Мястото на Стоянов заема Евгени Ганев, който е 43-годишен

Пак засада за Орешарски, дебнат го до "Шератон"

Министър-председателят Пламен Орешарски отново беше посрещнат от протестиращи, този път на срещата му с Гръцкия бизнес съвет. Премиерът, благодарение на охраната си, отново финтира недоволните от политиката на кабинета и влезе през задния вход на хотел „Шератон Министър-председателят Пламен Орешарски отново беше посрещнат от протестиращи, този път на срещата му с Гръцкия бизнес съвет. Премиерът, благодарение на охраната си, отново финтира недоволните от политиката на кабинета и влезе през задния вход на хотел „Шератон", съобщи БТВ. Преди събитието имаше засилено полицейско присъствие, а самият вход на

Галерия “Поморие” представя Антон Кънчев

Антон Кънчев ще открие на 17 октомври 2013 г. своя изложба от 18:00 часа в Галерия „Поморие”. Младият, но вече утвърден художник е роден в гр.Сливен през 1970 година. Завършил е Художествена академия в София през 1996 г. в класа на професор Овчаров, а живопис при професор Греди Асса. Започва работата си като учител по рисуване в Сливен, а от 2000 година е на самостоятелна практика. Участвал е в колективни изложби в Сливен, Варна и София. Автор е на картините в хотелски комплекс “Национал Палас” гр.Сливен, хотел “Кредо” гр.Сливен и комплекс “Ел Дорадо” гр.Поморие. Картините му се радват на голям интерес сред любители и колекционери на картини.

Anton_Kanchev

Договарянето на тавана на дълга на САЩ в последната минута е много опасно

Това заяви пред сенатска комисия финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю

Информация за ЕС в час на класния ръководител

Областният информационен център ще изпрати писма до директорите на учебни заведения с предложение за съвместно провеждане на Часове на класния ръководител. Инициативата е насочена към учениците от горните класове, които да научат за съществуването на центъра и възможностите да кандидатстване по европрограмите. “Искаме учениците да научат, че имаме библиотека и ако им бъде поставена задача да подготвят есе на определена европейска тематика – тук могат да намерят литература, а ние да им помогнем", каза Маринела Събева, ръководител на ОИЦ-Габрово....

Огън и обиди посрещнаха националите в Армения

Арменците съвсем не се проявиха като любезни домакини – това установи българската делегация при пристигането си в Ереван за последното гостуване от световните квалификации.

Й. Георгиева: Финансовите стимули не са водещите за задържането на кадри

„От липсата на квалифицирани кадри страда най-много IT секторът“, посочи експертът

    


Михалевски: Мотивите за вота на недоверие не са за политика

София /КРОСС/ Председателят на парламентарната комисия, която се занимава с въпросите на регионалната политика Димчо Михалевски заяви пред БНР, че е право на опозицията да вкарва вот на недоверие, но внимателно е прочел мотивите и не ги смята като мотиви за политика.Това са мотиви, които описват кой кого е уволнил, какво бил приел или не е приел. Това не е политика. А темата за регионалната политика касае живота на всеки един от нас. Различията между регионите силно се задълбочават. Това са съществените неща и аз не ги видях в мотивите на ГЕРБ. Да искаш вот на недоверие за една политика, когато в ключовите сфери на бившето министерство нищо не си придвижил напред, това е несъстоятелно. Ако трябва по 8-те точки в мотивите на ГЕРБ, трябва да направим анализ, повече от тях ще са за предишното управление. Това изяжда парламентарно време за нещо много важно. Ние сме подготвили пакет от закони, които целят да подобрят инвестиционната среда в страната, посочи той. По повод изнесената информация за това, че ЕК спира средствата по два важни инфраструктурни проекта Михалевски каза, че това е пример как се цели да се внуши нещо на публиката с един чисто технически въпрос. Има един много по-съществен въпрос, който трябва да разгледаме. Предстои зимата, ние трябва да усвояваме огромно количество европейски средства, които все повече се оказват единствени като капиталови разходи, които генерират работни места

Тодорживкови бисери сътворява зам.областният на Благоевград

В същност, прилагателното име „епизоотична" произлиза

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване