40 км опашка на "Капитан Андреево" и "Лесово"

/КРОСС/ Блокадата от тирове на граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Лесово" остава, съобщиха от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Близо 40 километра достига опашката от чакащи камиони от българска страна. Турските шофьори затвориха границата в знак на протест срещу засиления контрол над тежките камиони в България, заради зачестилите инциденти с тирове.   Превозвачи от българска страна не очакват разрешаване на казуса в близките 10 дни заради започване на парзниците по случай Байряма в Турция.    

Забраняват соята в каймата

Забраняват слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостени мръвки с до 1% сол. Върху етикетите им ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви.

ВМА може да спре приема на цивилни пациенти

Военномедицинска академия може да спре приема на цивилни пациенти, а от 1 ноември ще бъде въведена и такса за избор на екип в размер до 900 лева.

Най-добрите български ракети идват за „Бургас къп“

От 12 до 20 октомври на кортовете в Парк Езеро ще се проведе тенис турнирът „Бургас Къп“. Спортната надпревара е включена в спортния календар на Община Бургас за 2013 г. и се организира от Българска Федерация по Тенис и Тенис клуб „Черноморец“ – Бургас.

В турнира ще участват едни от най-добрите ни тенисистки – Дия Евтимова, Изабелла Шиникова, Виктория Томова, Вивиан Златанова, Александра Караманолева, Далия Зафирова и др. Главен съдия ще бъде Михаела Тестибан от Румъния.

Турнирът ще започне в събота от 10.00 часа с квалификациите. Основната схема поединично и двойки – ще започне във вторник. Мачовете ще се провеждат между 10.00 и 17.00 часа.

Финалът на двойки ще бъде в петък /18.10.13/ от 14.30 часа, а финалът поединично – в неделя от 11.00 часа.

 

Българите са най-добрите фалшификатори на еврото

/КРОСС/ Българските фалшификатори са номер едно по производството на неистински банкноти от 200 и 500 евро. Това съобщи вчера директорът на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването Бойко Найденов.Залавяните до момента у нас купюри са с изключително високо качество и са почти като оригинала, пише в. Монитор.„90% от фалшивото евро се произвежда в Италия, у нас и в страни от черноморския регион обаче се правят 200 и 500-еврови банкноти с много високо качество, но те са малко като количество. Едни престъпни групи са се специализирани да произвеждат банкноти от 20 и 50 евро, а други - с висок номинал.Има 10-степенна скала за оценка на качеството на фалшификация - за 20 и 50 евро оценката е 5, което означава, че не са много добри фалшификати, но за 200 и 500-евровите банкноти степента на фалшификация е 9-9,5%, тоест са почти като оригиналните", обясни Найденов.Фалшивото евро у нас се прави на офсет. Този печат е популярен, тъй като в страната има много такива печатници, част от които фалираха и специалисти от тях са започнали да работят за престъпни групи, каза Бойко Найденов. Той съобщи още, че всеки месец в Европа залавят 50-60 000 фалшиви евра, но никой не знае колко се произвеждат и въртят в оборот.По интернет могат да бъдат поръчани компоненти за изработването на менте евро, например холографският знак може да бъде доставен от Китай, каза още Найденов

Вълкът избухна: Институцията Левски бе поругана от качулки и Батков

Спортният директор на Левски Наско Сираков, който преди два дни подаде оставката си, изригна в национален ефир и остро нападна Тодор Батков и случващото се в "синия" клуб. В сутрешния блок на БНТ, легендарният голмайстор говори по всякакви теми, включително уволнението на Славиша Йоканович, случилото се с Ивайло Петев, несполучливите трансфери на Левски и феновете.

Нощ на прилепите ще се проведе в Бургас

''Нощта на прилепите'' ще бъде отбелязана в Бургас, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците БДЗП - Бургас. 
По повод на събитието ще има различни забавления: прилепна гимнастика, детектор за разпознаване на звуците, издаващи прилепите, арт работилници, изложба и конкурс за модел на прилеп.

Специално за ''Нощта на прилепите'' ще при ''Нощта на прилепите'' ще бъде отбелязана в Бургас, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците БДЗП - Бургас. По повод на събитието ще има различни забавления: прилепна гимнастика, детектор за разпознаване на звуците, издаващи прилепите, арт работилници, изложба и конкурс за модел на прилеп. Специално за ''Нощта на прилепите'' ще при

Авариен ремонт на водопровода на ул. "Ген. Столетов" в Кюстендил

"Кюстендилска вода" ЕООД започва изкопни работи по ул."Ген. Столетов" в Кюстендил. Причината е авария във водопровода.Живеещите в района ще бъдат с нарушено водоподаване, съобщават от водното дружество....

Opel модернизира Meriva

Компактният ван е получил нов дизелов мотор

    


Колебание в цената на златото

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,4%, след което поскъпна с 0,5% и се търгуваше за 1 303.47 долара за тройунция в 10:47 ч. на борсата в...

Организират дарителска акция

Ротаракт клуб и Ротари клуб Поморие съвместно с Община Поморие и Общинско Предприятие „Социално обслужване” – гр. Поморие, организират:

I. ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ СИРИЯ

от 12.10.2013 до 26.10.2013 г. се събират следните дарения:

Памперси, адаптирано мляко за бебета, детски каши, дамски превръзки, тоалетна хартия, сапуни, шампоани,спално бельо, захар, брашно, олио, ориз, боб, леща, макарони, бисквити, вафли, конфитюр, пастет, лютеница, тенджери, тигани, тави, прибори за хранене за еднократна употреба

Акцията се извършва всеки ден в следните хранителни магазини:

- „Аралия” – кв. „Св. Георги” – „Черно Море”

- „Гранд” – аптеки „Тилия”

- „Мега” – аптека „Сана” кв. „Св. Георги”

- „Стиб”

Всеки желаещ дарител отделно маркира и заплаща избрания от него продукт и поставя касовата бележка в специални кутии, разположени на касовите възли на магазините.

II. ТРАДИЦИОННАТА СИ ДРИТЕЛСКА АКЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА:

- употребявани (запазени и почистени) и нови дрехи и обувки;

- блокчета за рисуване и боички, химикали, моливи, фулмастери и др. ученически пособия;

- футболни и волейболни топки за игра, федербали и др. занимателни игри;

- интересни книги за деца и младежи от 3 до 24 години;

Събраните дарения са предназначени за подпомагане на:

1. Център за настаняване от семеен тип, с. Бата – деца от 3 до 14 години.

2. Социално Учебен Професионален Център, с. Бата – младежи и девойки над 14 г.

3. Дом за възрастни с физически увреждания – с. Горица.

Акцията ще се проведе на 26.10.2013 г. (събота) от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Пансионата и Клуб на пенсионера кв.”Св.Георги” ул.”Смирна”№1.

Организаторите се обръщат към всички с молба за съпричастие и подкрепа към нуждаещите се деца, младежи и възрастни хора, преди настъпването на студените зимни дни, съобщиха от Ротари Клуб Поморие

 

Ленъкс Люис е готов да тества Кличко за 100 милиона долара


Ленъкс Люис обяви, че води преговори за връщане на ринга, за да се бие с някой от братята Кличко срещу 100 милиона долара. 

48-годишният англичанин, който преди години беше абсолютен световен шампион в най-тежката категория, е получил предложение за 50 милиона долара от промотъри по време на мача на Владимир Кличко с Александър Поветкин в Москва в събота.

Тази сума се въртеше в пространството последния път, когато се говореше за неговото завръщане на ринга, но Люис очаква...

ВМА пред спиране на приема на цивилни пациенти

Военномедицинската академия може да спре приема на цивилни пациенти. Такава мярка е предвидена в оздравителния план на болницата, чиито дългове правителството отказа да покрие, преди да получи план за реформи. Пациентите са шокирани от теоретичната възможност болницата да стесни контингента си и да затвори врати за „цивилните", съобщава bTV.
Военномедицинската академия може да спре приема на цивилни пациенти. Такава мярка е предвидена в оздравителния план на болницата, чиито дългове правителството отказа да покрие, преди да получи план за реформи. Пациентите са шокирани от теоретичната възможност болницата да стесни контингента си и да затвори врати за „цивилните", съобщава bTV.

Победителят в учителския конкурс на "Детски Дневник" подари наградата на учениците си


Наградата от конкурса "Най-добрият учител, когото познавам" на "Детски Дневник" ще отиде при възпитаниците на учителя Мария Кушлова от детска градина "Радост" в град Свищов. Това съобщи в писмо до редакцията победителят в надпреварата Нина Кирякова. 

Още когато обявихме, че нейния текст - "Учителят, който умее да иска и дава прегръдки", е спечелил най-много гласове от читатели, тя уведоми редакцията, че отстъпва ваучера за пазаруване в магазин ИКЕА на стойност 100лв. на педагога,...

Йончев и заместникът му отиват в Милано на работна среща по "URMA"

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев и неговият заместник Мирослав Михайлов ще участват в заседание на направляващия комитет по проект „Градско- селски партньорства в метрополните зони /URMA /, който ще се поведе в италианския град Милано, област Ломбардия. Работната им програма предвижда още среща с партньорите и семинар. Проектът URMA стартира през януари 2012 г. Той се финансира по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG ІV С. В проекта участват девет партньори от шест държави членки на ЕС - България, ...

Общината няма правомощия за настаняване на бежанците

В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете.

Фандъкова разкритикува правителството заради бежанците

/КРОСС/ Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя за по-добра комуникация между институциите относно мерките и действията, които трябва да се предприемат, за да може столицата и другите градове в страната да се справят с бежанската вълна от Сирия. В сутрешния блок на БТВ тя призна, че Столична община няма никакви правомощия относно настаняването и приемането на бежанци на територията на града и че общината не е участвала в решението да бъдат разкрити новите два бежански центъра във „Враждебна" и „Военна рампа". Няма създадената организация, за да се приеме това голямо предизвикателство за страната, липсва достатъчната комуникация между институциите за по-добрата координация при решаването на този голям хуманитарен проблем, разкритикува правителството Фандъкова. По думите й към момента над 2000са вече бежанците в трите центъра на територията на града; има и около 2000 души,настанени на адреси извън центровете. Аз лично настоявам за повече спокойствие, по-добър контрол при настаняването на бежанците и грижата за тяхното здраве, както и по-доброто съблюдаване на реда и закона в местата, където се намират бежанските центрове, заяви Йорданка Фандъкова. Надявам се ситуацията да не излезе извън контрол, каза още тя.  

Фандъкова: Столична община няма правомощия за настаняването на бежанците

Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството и на премиера Пламен Орешарски два нови центъра в София - центровете във „Враждебна Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. „Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството и на премиера Пламен Орешарски два нови центъра в София - центровете във „Враждебна" и „Военна рампа", които ...

Twitter изпреварва по популярност сред юношите в САЩ Facebook

Платформата Twitter детронира Facebook като най-харесвана социална мрежа сред американските тийнейджъри, става ясно от проучване на американска бизнес банка. Изследването на банка Piper Jaffray показва, че 26% от 8600 запитани американски тийнейджъри предпочитат Twitter срещу 23% - Facebook и нейната платформа за споделяне на снимки Instagram. Изследване, проведено в началото на годината от същата банка показва, че между 30 и 33% от същите юноши са предпочитали тогава Facebook пред Twitter. Според същото изследване Twitter, Facebook и Instagram...

Държавата се зае да успокоява, че бежанците не са заплаха

След като дни наред създаваха напрежение с непрекъснати оплаквания, предупреждения и мрачни прогнози, институциите в България се заеха в четвъртък да успокояват обществото, че няма опасност с бежанците и те не представляват заплаха за националната сигурност, както преди дни обяви военният министър Ангел Найденов. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не вижда "драматична ситуация" с бежанците и че правителството и институциите имат план за действие. Успокоителни изказвания дойдоха и от МВР, ДАНС и Агенцията за бежанците. Дoкато Столичният общински съвет провеждаше извънредно заседание с основен лайтмотив да не бъдат изпращани повече бежанци в столицата, държавният глава даде за пример телевизионен репортаж за жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, чийто мъж е бил убит във войната, и попита риторично дали това е рискът за България. "Това ли е тази част от "мюсюлманска армия" - по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва България. Тази жена, безпомощна, с убит мъж и с четири деца? Спомняме ли си историята на България от стотици години - история на бежански вълни и на едни институции, които са помагали. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци", заяви държавният глава. Той за пореден път каза, че когато има основание и предпоставки, ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. "Вярвам, че правителството има свой план за действие и че институциите са посветени на решаването на тази тема, като компетентно и със съответната отговорност взимат решения и действат", каза още Плевнелиев. Според МВР от началото на годината в България са влезли близо 7000 бежанци, а до края на годината броят им може да достигне 11 000. Правителството в лицето на военния министър Ангел Найденов обяви, че те представляват заплаха за националната сигурност, а само преди ден вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че "положението в България е изключително сериозно и са необходими извънредни мерки". В четвъртък председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев заяви обаче, че няма опасност за националната сигурност. "Над 35 години съм бил в армията и мога да кажа, че няма опасност за националната сигурност във връзка с бежанците", заяви Чирпанлиев. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев от своя страна посочи, че институциите са създали необходимата организация, за да се справят, и за момента не са идентифицирани нелегални имигранти, които да застрашават националната сигурност. До момента българските власти са задържали четирима, които се проверяват дали биха били потенциална заплаха, каза Писанчев. "Правим всичко възможно да реагираме. Много малко хора за прекалено много хора", така той отговори на въпрос дали има проблем с броя на агентите, които работят в тази посока. В момента агенцията търси хора с арабски език. "Не сме се сблъсквали с такива проблеми като такава бежанска вълна и за нас е проблем на ресурс да отделим изведнъж толкова много хора", обясни той. На този фон столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че правителството трябва да има по-добра координация с общината по отношение на мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна у нас и решението да бъдат разкрити два нови дома за настаняване в София. Столичната община не иска повече бежанци Фандъкова заяви в четвъртък, че Столичната община не иска да се откриват в града още бежански лагери, а във вече съществуващите да се осигурят адекватни условия. "Капацитетът на столицата очевидно е запълнен", каза тя и добави, че през септември с решение на правителството са били разкрити два нови центъра за настаняване на бежанци - във "Враждебна" и "Военна рампа", без това да е съгласувано с общината. Кметът коментира още, че трябва да се осигури по-голяма сигурност в града и да се мисли не само за настаняването на бежанци, но и за самата организация по настаняването и за това, което се случва след придобиването на статут "бежанец". Според нея патрулите около центровете за настаняване на бежанци в София не са достатъчни и попита дали подлежат на контрол кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси. "След като получихме информация, че в София са настанени 66 % от бежанците, влезли в страната, аз настоявам на София да се гледа специално", посочи Фандъкова. Бежанците не носят престъпност По време на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет заместник-вътрешният министър Васил Маринов пък успокои, че минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци. Той съобщи, че 90 процента от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен. Следващите центрове няма да бъдат разкривани в София, а в Момчилград и в Харманли, за да се облекчи ситуацията в столицата. Маринов каза, че сирийците-бежанци в цялата страна са 3860, от които 2000 са жени и деца. Фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове. Липса на преводачи и лекари Маринов посочи, че има сериозен проблем с липсата на преводачи и лекари в бежанските центрове. Той каза, че има предложение да се осигурят сирийски лекари, които да бъдат 24 часа на разположение за бежанците. "Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет”, отбеляза заместник-министърът. Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев успокои, че няма проблеми към момента за изхранването на бежанците, които са настанени в центрове. Според него най-необходимото сега е да се направи ремонт на двата бежански центъра в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". Чирпанлиев съобщи още, че чрез бюрата по труда в Агенцията за бежанците ще се наемат технически сътрудници на граждански договор, които ще се занимават с процедурите по регистрация, интервюиране и превод на документите на бежанците. Целта е процедурата по даване на статут на бежанец да се съкрати на 21 дни, защото тя в момента отнема около 5 месеца. БЕХ: Проблем със служителите в домовете за настаняване От Българския хелзинкски комитет (БХК) пък алармираха, че служители на Държавната агенция за бежанците заплашват бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Представители на организацията са посетили бежанските центрове в столичните квартали Военна рампа и Враждебна на 3 и 8 октомври и са констатирали редица смущаващи факти. "Множество хора от центъра във Враждебна свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там", казват от БХК. Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. "Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК)", отбелязват от комитета. БХК изброява защо са протестирали настанените в двата центъра чужденци. Основно причините са заради безобразните битови условия. Във Враждебна, например, тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Които могат, сами ходят до болница, където пък им отказват преглед заради липса на преводач. От организацията са установили също, че липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората. Няма котлони, няма уреди за притопляне на храна. Храната е недостатъчна. Няма маси, нито елементарна мебелировка. Хората се перат със студена вода и сушат дрехите по околните дървета. Сходно е положението и в центъра във Военна рампа, казват от БХК. Почти не се мяркат хора от Държавната агенция за бежанците. "БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във Враждебна с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора“, информирали БХК. "В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й", предупреждава неправителствената организация.

Държавата се зае да упокоява, че бежанците не са заплаха

След докато дни наред създаваха напрежение с непрекъснати оплаквания, предупреждения и мрачни прогнози, институциите в България се заеха в четвъртък да успокояват обществото, че няма опасност с бежанците и те не представляват заплаха за националната сигурност, както преди дни обяви военният министър Ангел Найденов. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не вижда "драматична ситуация" с бежанците и че правителството и институциите имат план за действие. Успокоителни изказвания дойдоха и от МВР, ДАНС и Агенцията за бежанците. Дoкато Столичният общински съвет провеждаше извънредно заседание с основен лайтмотив да не бъдат изпращани повече бежанци в столицата, държавният глава даде за пример телевизионен репортаж за жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, чийто мъж е бил убит във войната, и попита риторично дали това е рискът за България. "Това ли е тази част от "мюсюлманска армия" - по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва България. Тази жена, безпомощна, с убит мъж и с четири деца? Спомняме ли си историята на България от стотици години - история на бежански вълни и на едни институции, които са помагали. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци", заяви държавният глава. Той за пореден път каза, че когато има основание и предпоставки, ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. "Вярвам, че правителството има свой план за действие и че институциите са посветени на решаването на тази тема, като компетентно и със съответната отговорност взимат решения и действат", каза още Плевнелиев. Според МВР от началото на годината в България са влезли близо 7000 бежанци, а до края на годината броят им може да достигне 11 000. Правителството в лицето на военния министър Ангел Найденов обяви, че те представляват заплаха за националната сигурност, а само преди ден вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че "положението в България е изключително сериозно и са необходими извънредни мерки". В четвъртък председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев заяви обаче, че няма опасност за националната сигурност. "Над 35 години съм бил в армията и мога да кажа, че няма опасност за националната сигурност във връзка с бежанците", заяви Чирпанлиев. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев от своя страна посочи, че институциите са създали необходимата организация, за да се справят, и за момента не са идентифицирани нелегални имигранти, които да застрашават националната сигурност. До момента българските власти са задържали четирима, които се проверяват дали биха били потенциална заплаха, каза Писанчев. "Правим всичко възможно да реагираме. Много малко хора за прекалено много хора", така той отговори на въпрос дали има проблем с броя на агентите, които работят в тази посока. В момента агенцията търси хора с арабски език. "Не сме се сблъсквали с такива проблеми като такава бежанска вълна и за нас е проблем на ресурс да отделим изведнъж толкова много хора", обясни той. На този фон столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че правителството трябва да има по-добра координация с общината по отношение на мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна у нас и решението да бъдат разкрити два нови дома за настаняване в София. Столичната община не иска повече бежанци Фандъкова заяви в четвъртък, че Столичната община не иска да се откриват в града още бежански лагери, а във вече съществуващите да се осигурят адекватни условия. "Капацитетът на столицата очевидно е запълнен", каза тя и добави, че през септември с решение на правителството са били разкрити два нови центъра за настаняване на бежанци - във "Враждебна" и "Военна рампа", без това да е съгласувано с общината. Кметът коментира още, че трябва да се осигури по-голяма сигурност в града и да се мисли не само за настаняването на бежанци, но и за самата организация по настаняването и за това, което се случва след придобиването на статут "бежанец". Според нея патрулите около центровете за настаняване на бежанци в София не са достатъчни и попита дали подлежат на контрол кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси. "След като получихме информация, че в София са настанени 66 % от бежанците, влезли в страната, аз настоявам на София да се гледа специално", посочи Фандъкова. Бежанците не носят престъпност По време на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет заместник-вътрешният министър Васил Маринов пък успокои, че минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци. Той съобщи, че 90 процента от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен. Следващите центрове няма да бъдат разкривани в София, а в Момчилград и в Харманли, за да се облекчи ситуацията в столицата. Маринов каза, че сирийците-бежанци в цялата страна са 3860, от които 2000 са жени и деца. Фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове. Липса на преводачи и лекари Маринов посочи, че има сериозен проблем с липсата на преводачи и лекари в бежанските центрове. Той каза, че има предложение да се осигурят сирийски лекари, които да бъдат 24 часа на разположение за бежанците. "Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет”, отбеляза заместник-министърът. Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев успокои, че няма проблеми към момента за изхранването на бежанците, които са настанени в центрове. Според него най-необходимото сега е да се направи ремонт на двата бежански центъра в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". Чирпанлиев съобщи още, че чрез бюрата по труда в Агенцията за бежанците ще се наемат технически сътрудници на граждански договор, които ще се занимават с процедурите по регистрация, интервюиране и превод на документите на бежанците. Целта е процедурата по даване на статут на бежанец да се съкрати на 21 дни, защото тя в момента отнема около 5 месеца. БЕХ: Проблем със служителите в домовете за настаняване От Българския хелзинкски комитет (БХК) пък алармираха, че служители на Държавната агенция за бежанците заплашват бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Представители на организацията са посетили бежанските центрове в столичните квартали Военна рампа и Враждебна на 3 и 8 октомври и са констатирали редица смущаващи факти. "Множество хора от центъра във Враждебна свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там", казват от БХК. Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. "Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК)", отбелязват от комитета. БХК изброява защо са протестирали настанените в двата центъра чужденци. Основно причините са заради безобразните битови условия. Във Враждебна, например, тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Които могат, сами ходят до болница, където пък им отказват преглед заради липса на преводач. От организацията са установили също, че липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората. Няма котлони, няма уреди за притопляне на храна. Храната е недостатъчна. Няма маси, нито елементарна мебелировка. Хората се перат със студена вода и сушат дрехите по околните дървета. Сходно е положението и в центъра във Военна рампа, казват от БХК. Почти не се мяркат хора от Държавната агенция за бежанците. "БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във Враждебна с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора“, информирали БХК. "В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й", предупреждава неправителствената организация.

Плевневлиев: Няма драма с бежанците, майка с деца не може да е заплаха

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не вижда "драматична ситуация" с бежанците, а "едно достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ". Дoкато Столичният общински съвет провеждаше извънредно заседание с основен лайтмотив да не бъдат изпращани повече бежанци в столицата, държавният глава даде за пример телевизионен репортаж за жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, чийто мъж е бил убит във войната и попита риторично дали това е рискът за България. "Това ли е тази част от "мюсюлманска армия" - по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва България - тази жена, безпомощна, с убит мъж и с четири деца. Спомняме ли си историята на България от стотици години - история на бежански вълни и на едни институции, които са помагали. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци", заяви държавният глава. Той за пореден път каза, че когато има основание и предпоставки, ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. "Вярвам, че правителството има свой план за действие и че институциите са посветени на решаването на тази тема, като компетентно и със съответната отговорност взимат решения и действат", каза още Плевнелиев. На този фон столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че правителството трябва да има по-добра координация с общината по отношение на мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна у нас и решението да бъдат разкрити два нови дома за настаняване в София. Според МВР от началото на годината в България са влезли близо 7000 бежанци, а до края на годината броят им може да достигне 11 0000. Правителството в лицето на военния министър Ангел Найденов обяви, че те представляват заплаха за националната сигурност. Това твърдение обаче бе отхвърлено в четвъртък от председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. "Над 35 години съм бил в армията и мога да кажа, че няма опасност за националната сигурност във връзка с бежанците", заяви Чирпанлиев. В същото време продължават да излизат тревожни информации за лошите условия, при които живеят бежанците в България. От Българския хелзинкски комитет съобщиха, че служители на Държавната агенция за бежанците са заплашвали бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Столичната община не иска повече бежанци Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в четвъртък, че Столичната община не иска да се откриват в града още бежански лагери, а във вече съществуващите да се осигурят адекватни условия. "Капацитетът на столицата очевидно е запълнен", заяви Фандъкова. Тя коментира, че през септември с решение на правителството са били разкрити два нови центъра за настаняване на бежанци - във "Враждебна" и "Военна рампа", без това да е съгласувано с общината. Тя коментира още, че трябва да се осигури по-голяма сигурност в града и да се мисли не само за настаняването на бежанци, но и за самата организация по настаняването и за това, което се случва след придобиването на статут "бежанец". Според нея патрулите около центровете за настаняване на бежанци в София не са достатъчни и попита дали подлежат на контрол кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси. "След като получихме информация, че в София са настанени 66 % от бежанците, влезли в страната, аз настоявам на София да се гледа специално", посочи Фандъкова. Бежанците не носят престъпност По време на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет заместник-вътрешният министър Васил Маринов съобщи, че минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци. Той съобщи, че 90 процента от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен. Следващите центрове няма да бъдат разкривани в София, а в Момчилград и в Харманли, за да се облекчи ситуацията в столицата. Маринов каза, че сирийците-бежанци в цялата страна са 3860, от които 2000 са жени и деца. Фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове. Липса на преводачи и лекари Маринов съобщи, че има сериозен проблем с липсата на преводачи и лекари в бежанските центрове. Той каза, че има предложение да се осигурят сирийски лекари, които да бъдат 24 часа на разположение за бежанците. "Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет”, отбеляза заместник-министърът. Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев успокои, че няма проблеми към момента за изхранването на бежанците, които са настанени в центрове. Според него най-необходимото сега е да се направи ремонт на двата бежански центъра в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". Чирпанлиев съобщи още, че чрез бюрата по труда в Агенцията за бежанците ще се наемат технически сътрудници на граждански договор, които ще се занимават с процедурите по регистрация, интервюиране и превод на документите на бежанците. Целта е процедурата по даване на статут на бежанец да се съкрати на 21 дни, защото тя в момента отнема около 5 месеца. БЕХ: Проблем със служителите в домовете за настаняване От Българския хелзинкски комитет (БХК) пък алармираха, че служители на Държавната агенция за бежанците заплашват бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Представители на организацията са посетили бежанските центрове в столичните квартали Военна рампа и Враждебна на 3 и 8 октомври и са констатирали редица смущаващи факти. "Множество хора от центъра във Враждебна свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там", казват от БХК. Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. "Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК)", отбелязват от комитета. БХК изброява защо са протестирали настанените в двата центъра чужденци. Основно причините са заради безобразните битови условия. Във Враждебна, например, тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Които могат, сами ходят до болница, където пък им отказват преглед заради липса на преводач. От организацията са установили също, че липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората. Няма котлони, няма уреди за притопляне на храна. Храната е недостатъчна. Няма маси, нито елементарна мебелировка. Хората се перат със студена вода и сушат дрехите по околните дървета. Сходно е положението и в центъра във Военна рампа, казват от БХК. Почти не се мяркат хора от Държавната агенция за бежанците. "БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във Враждебна с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора“, информирали БХК. "В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й", предупреждава неправителствената организация.

Плевневлиев: Няма драматична ситуация с бежанците, майка с деца не може да е заплаха

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не вижда "драматична ситуация" с бежанците, а "едно достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ". Дoкато Столичният общински съвет провеждаше извънредно заседание с основен лайтмотив да не бъдат изпращани повече бежанци в столицата, държавният глава даде за пример телевизионен репортаж за жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, чийто мъж е бил убит във войната и попита риторично дали това е рискът за България. "Това ли е тази част от "мюсюлманска армия" - по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва България - тази жена, безпомощна, с убит мъж и с четири деца. Спомняме ли си историята на България от стотици години - история на бежански вълни и на едни институции, които са помагали. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци", заяви държавният глава. Той за пореден път каза, че когато има основание и предпоставки, ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. "Вярвам, че правителството има свой план за действие и че институциите са посветени на решаването на тази тема, като компетентно и със съответната отговорност взимат решения и действат", каза още Плевнелиев. На този фон столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че правителството трябва да има по-добра координация с общината по отношение на мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна у нас и решението да бъдат разкрити два нови дома за настаняване в София. Според МВР от началото на годината в България са влезли близо 7000 бежанци, а до края на годината броят им може да достигне 11 0000. Правителството в лицето на военния министър Ангел Найденов обяви, че те представляват заплаха за националната сигурност. Това твърдение обаче бе отхвърлено в четвъртък от председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. "Над 35 години съм бил в армията и мога да кажа, че няма опасност за националната сигурност във връзка с бежанците", заяви Чирпанлиев. В същото време продължават да излизат тревожни информации за лошите условия, при които живеят бежанците в България. От Българския хелзинкски комитет съобщиха, че служители на Държавната агенция за бежанците са заплашвали бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Столичната община не иска повече бежанци Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в четвъртък, че Столичната община не иска да се откриват в града още бежански лагери, а във вече съществуващите да се осигурят адекватни условия. "Капацитетът на столицата очевидно е запълнен", заяви Фандъкова. Тя коментира, че през септември с решение на правителството са били разкрити два нови центъра за настаняване на бежанци - във "Враждебна" и "Военна рампа", без това да е съгласувано с общината. Тя коментира още, че трябва да се осигури по-голяма сигурност в града и да се мисли не само за настаняването на бежанци, но и за самата организация по настаняването и за това, което се случва след придобиването на статут "бежанец". Според нея патрулите около центровете за настаняване на бежанци в София не са достатъчни и попита дали подлежат на контрол кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси. "След като получихме информация, че в София са настанени 66 % от бежанците, влезли в страната, аз настоявам на София да се гледа специално", посочи Фандъкова. Бежанците не носят престъпност По време на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет заместник-вътрешният министър Васил Маринов съобщи, че минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци. Той съобщи, че 90 процента от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен. Следващите центрове няма да бъдат разкривани в София, а в Момчилград и в Харманли, за да се облекчи ситуацията в столицата. Маринов каза, че сирийците-бежанци в цялата страна са 3860, от които 2000 са жени и деца. Фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове. Липса на преводачи и лекари Маринов съобщи, че има сериозен проблем с липсата на преводачи и лекари в бежанските центрове. Той каза, че има предложение да се осигурят сирийски лекари, които да бъдат 24 часа на разположение за бежанците. "Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет”, отбеляза заместник-министърът. Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев успокои, че няма проблеми към момента за изхранването на бежанците, които са настанени в центрове. Според него най-необходимото сега е да се направи ремонт на двата бежански центъра в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". Чирпанлиев съобщи още, че чрез бюрата по труда в Агенцията за бежанците ще се наемат технически сътрудници на граждански договор, които ще се занимават с процедурите по регистрация, интервюиране и превод на документите на бежанците. Целта е процедурата по даване на статут на бежанец да се съкрати на 21 дни, защото тя в момента отнема около 5 месеца. БЕХ: Проблем със служителите в домовете за настаняване От Българския хелзинкски комитет (БХК) пък алармираха, че служители на Държавната агенция за бежанците заплашват бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Представители на организацията са посетили бежанските центрове в столичните квартали Военна рампа и Враждебна на 3 и 8 октомври и са констатирали редица смущаващи факти. "Множество хора от центъра във Враждебна свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там", казват от БХК. Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. "Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК)", отбелязват от комитета. БХК изброява защо са протестирали настанените в двата центъра чужденци. Основно причините са заради безобразните битови условия. Във Враждебна, например, тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Които могат, сами ходят до болница, където пък им отказват преглед заради липса на преводач. От организацията са установили също, че липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората. Няма котлони, няма уреди за притопляне на храна. Храната е недостатъчна. Няма маси, нито елементарна мебелировка. Хората се перат със студена вода и сушат дрехите по околните дървета. Сходно е положението и в центъра във Военна рампа, казват от БХК. Почти не се мяркат хора от Държавната агенция за бежанците. "БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във Враждебна с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора“, информирали БХК. "В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й", предупреждава неправителствената организация.

Столичната община не иска нови бежанци, а адекватни условия за сегашните

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в четвъртък, че Столичната община не иска да се откриват в града още бежански лагери, а във вече съществуващите да се осигурят адекватни условия. "Капацитетът на столицата очевидно е запълнен... Аз лично настоявам за повече сигурност и спокойствие, превенция на престъпността... Да се осигуряват адекватна организация, контрол при настаняването и здравна грижа, това е важно", каза тя пред бТВ часове преди Столичният общински съвет да се събере на извънредно заседание по проблемите с и на бежанците в София, на което са поканени да присъстват и представители на държавните власти.   Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на СДВР Асен Спиридонов, председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанелиев и омбудсманът на страната ни Константин Пенчев са поканени да участват. Само Пенчев засега е потвърдил участие в заседанието.   Над 2000 бежанци са настанени в трите разкрити лагера в София - жк.“Овча купел“, Военна рампа и кв.“Враждебна“, което е над капацитета на столицата и полицията в града вече отчита ръст на престъпността в регионите, където са бежанците. Проблем е и това, че чуждите граждани живеят при крайно тежки условия – без отопление и храна, натъпкани по 30 души в стая. Фандъкова описа това като хуманитарен проблем, който се осъзнава от жителите на съответните квартали, но те също така са притеснени за спокойствието и децата си.   "Столичната община предприе вече редица мерки, които хората поискаха от нас, най-вече осигуряването на повече полицейско присъствие около центровете. Но нашият ресурс е ограничен. Аз съм насочила половината от ресурса на Общинска полиция само за контрол върху този процес, но това не е достатъчно", коментира столичният кмет.   Тя допълни, че в самите центрове Агенцията по бежанците трябва да създаде адекватни условия, защото това е част от превенцията на престъпност навън. "Трябва да имат осигурената храна, осигуреното отопление. Ние лично се притесняваме, моите екипи при обиколките установяват, че недостатъчно мерки се предприемат по отношение на пожарната безопасност, особено в центъра във Враждебна", посочи кметът.   Тя отбеляза още, че иска да се подобри комуникацията с държавната власт, тъй като за откриването на двата нови лагера в София – във "Враждебна" и Военна рампа, общината научила от медиите. "Страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия, ясен план", допълни Фандъкова.   Нейната надежда е, че след като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е признал, че липсата на комуникация с кметовете е грешка или проблем на кризисния щаб, който е на национално ниво, комуникацията с местните власти ще стане по-добра. "Аз неколкократно заявявах, че концентрацията на бежанци в едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове. Те нямат статут, те са приети, дали са регистрирани, кой ги е регистрирал, кой контролира този процес...", продължи кметът на София.   Засега България не предвижда да затваря границата с Турция заради бежанците, повтори за пореден път военния министър Ангел Найденов пред ТВ7. Според него е необходими президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради проблема с бежанците. Очаквайте подробности

Извънредно заседание на Столичния общински съвет заради бежанците

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди на извънредно заседание ситуацията с настаняването на бежанци в София.  Над 2000 бежанци са настанени в трите разкрити лагера в жк.“Овча купел“, Военна рампа и кв.“Враждебна“, по данни на Агенцията за бежанците. Настанените живеят при крайно тежки условия – без отопление и храна, натъпкани по 30 души в стая. Съветниците настояват повече бежанци да не се настаняват в столицата заради риск за сигурността за живеещите в района. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на СДВР Асен Спиридонов, председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанелиев и омбудсманът на страната ни Константин Пенчевса поканени да участват. Към момента единствено Пенчев е потвърдил, че ще вземе участие в дебатите по проблема. Засега България не предвижда да затваря границата с Турция заради бежанците, повтори за пореден път военния министър Ангел Найденов пред ТВ7. Според него е необходими президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради проблема с бежанците.

Износът с ръст от 7% за август, вносът със спад от 6%

За първите осем месеца на годината износът се увеличава с 8%, а вносът се понижава с 0,3%

    


Четири общини обсъждат проекта за регионално депо

Общо събрание на Регионалното сдружение «Регионален център за управление на отпадъците» ще се състои на 10 октомври в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Поводът за заседанието е тревожната ситуация с проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Поканени за участие са министърът на околната среда и водите, кметовете на общините, участващи в сдружението – «Тунджа», Стралджа, Нова Загора и Сливен, както и областните управители на Ямбол и Сливен.   На заседанието ще бъде представен доклад за напредъка по проекта, щ...

Днес във Варна консултират хора над 65 години с психични проблеми

Днес - 10 октомври за пореден път Световната здравна организация съвместно със Световната федерация за психично здраве отбелязват – Световния ден на психичното здраве. Тази година е под мотото “Психично здраве и възрастните хора”. По данни на СЗО населението в световен мащаб застарява бързо.

Пак спряха водата източно от стадион "Ивайло"

Районът източно от стадион "Ивайло" във В. Търново остава без вода заради авариен ремонт на водопроводната мрежа, съобщиха от "ВиК Йовковци. Без водоподаване до 14,00 часа ще са жителите на града до Кооперативния пазар. По същота причина вода в района нямаше и вчера преди обяд.От дружеството се извиняват за причинените неудобства. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.  ...

Бареков: Кой назначи Росен Плевнелиев?

/КРОСС/ "Кой е оторизирал някого да назначава министри?Кой назначи Росен Пленелиев?", попита Николай Бареков и продължава:" Кой назначи Росен Плевнелиев за министър на регионалното развитие и благоустройството, кой назначи Росен Плевнелиев за президент, това е втори въпрос? Искате ли да ви дам НЕточния отговор - Бойко Борисов". Познавам историята, участвал съм донякъде в нея, и за пореден път жестоко се разкайвам. Скъпи приятели, не Бойко Борисов назначи Росен Плевнелиев, а някой друг. Кой е той? За да ви бъде по-лесно и да повярвате колко изобретателни са българските олигарси в своето задкулисие, ето ви три възможни отговора: а) Цветелина Бориславова б) Иво Прокопиев в) Кристалина Георгиева г) фалшивите бюлетини на изборите през 2011 г. Кой от тези тримата е оторизиран от българския народ да назначава министри?  

Операта отбелязва 200 години от рождението на Верди

Държавна опера - Стара Загора ще отбележи 200-годишнината от рождението на композитора Джузепе Верди с поставяне на серия от негови произведения. Юбилеят се отбелязва на 10 октомври, а за същия ден е предвидено поредното представление на едно от най-емблематичните произведения на Верди - „Травиата".В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се представи очарователното сопрано Яница Нешева, в ролята на Алфред ще слушаме Марк Фаулър. Дебют в този спектакъл ще направи Здравко Лазаров , който ще има удоволствието да дирижира „ Операта на...

Въоръжени отвлякоха либийския премиер от хотел

Въоръжени мъже отвлякоха либийския премиер Али Зейдан от хотел в Триполи, съобщи Ройтерс.

Той е бил отведен в неизвестна посока, съобщиха от правителството на страната.

„Лидерът на преходното правителство Азли Зейдан бе отведен в неизвестна посока по неизвестни причини от група мъже, за които се предполага, че са бивши бунтовници Въоръжени мъже отвлякоха либийския премиер Али Зейдан от хотел в Триполи, съобщи Ройтерс. Той е бил отведен в неизвестна посока, съобщиха от правителството на страната. „Лидерът на преходното правителство Азли Зейдан бе отведен в неизвестна посока по неизвестни причини от група мъже, за които се предполага, че са бивши бунтовници", се казва в

Бивш депутат съди кмета на Варна за клевета

Варненският районен съд ще заседава по делото за клевета, заведено от бившия депутат от ГЕРБ Павел Димитров срещу кмета на морския град Иван Портних. Поводът за процеса е изявление по време на предизборната кампания, в което градоначалникът казва по адрес на бившия си съпартиец „Той няма избор, все пак бизнесът му зависи от това кой ще е кмет. От бъдещия градоначалник зависи дали г-н Димитров ще запази местата за продажба на сладолед, пуканки и царевица, които има из града. Очевидно не може да разчита на мен, затова и е намерил цената, която да...

Днес е Световният ден на психичното здраве

На днешния ден - 10 октомври се чества Световният ден на психичното здраве. Целта му е да  насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението и да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и др. Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората и изтощението; депресията, неврозите, тревожността и страховете, комплексите и др. Психичното здраве е особен вид душевно благополучие, равновесие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши, позволява му без напрежение и успешно да общува с другите хора, ражда у човека не само желание да бъде активен, но и да се развива, да ...

5 повода да се скараш с половинката

Дори и най-спокойните и разбиращи се двойки имат своите малки проблеми и караници. Ето кои са най-честите проблеми, които стават повод за скандал в една връзка:  На първо място е лошият навик да прехвърляш вината върху другия. Тези спорове са съвсем нормални и възникват когато този, който е виновен не иска да признае грешката си. На второ място е пиенето, с което по-често прекаляват мъжете. Единственото нещо по-лошо от мъж, който пие е жена, която му брои колко е изпил. "Въпросът "Колко изпи" определено е чудесен повод за начало на спор, но специалистите препоръчват на мъжете да отговорят това, което жената иска да чуе. Силният пол пък се оплаква от прекомерните разходи, които половинките им правят за шопинг. За мъжете просто е необяснимо как жените могат да похарчат космически сум...

Русия: НАТО се провали в Либия

Като провал определи операцията на НАТО за свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи и нейните последствия председателят на комисията по външна политика на държавната дума Алексей Пушков, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Неговият коментар беше по повод отвличането на министър-председателя на Либия Али Зейдан в четвъртък сутринта от хотела в столицата Триполи, където живее. След като световните агенции разпространиха новината, че отговорност за похищението е поела групировката Оперативна клетка на либийските революционери /ОКЛР/, Пушков написа в блога си в Туитър: "Власт на военизираните групировки вместо власт на народа: в Либия "неизвестни" лица отвлякоха премиера по "неизвестни" причини и го откараха в "неизвестна посока... В НАТО се гордеят с операцията в Либия и ...

Мъж инсценира похищението си, за да купонясва на ергенско парти

Мъж инсценира собственото си похищение, за да може да отиде на ергенското парти на свой приятел. Рохелио Андаверде от Тексас се уговорил със свои приятели да го отвлекат, защото жена му не го пускала на ергенско парти. Маскирани и въоръжени с бутафорни пистолети, приятелите на Рохелио нахлули в дома му и го "отвлекли" пред очите на ужасената му съпруга, пише БГНЕС. Те натикали Рохелио в багажника на автомобила, с който пристигнали, след което отпрашили право към ергенското парти. Изплашената съпруга тутакси позвънила в полицията, откъдето предприели издирване на "похитения". Рохелио цяла нощ купонясвал, като се върнал у дома си чак на сутринта. На жена си той обяснил, че похитителите му го пуснали. В полицията обаче не повярвали на Рохелио и му предявили обвинения в даване на лъжливи по...

Станишев: Аргументите по новия вот на недоверие са нелепи

Като "нелепи" определи мотивите за втория вот на недоверие към кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев. Самият Станишев заяви, че се е надявал най-сетне да види някакви смислени аргументи от страна на "опозицията", но, за съжаление, това не е станало. "Особено пък ГЕРБ да внасят вот за регионална политика, след като за 4 години регионалните диспропорции в стандарта на живот на българите, в инфраструктурното развитие се задълбочиха. Това го знае всеки в България. След като ГЕРБ, за разлика от повече от 10 други европейски страни, не отстояха при преговорите за новата финансова перспектива допълнителни средства за България именно за регионално развитие за най-бедните региони, те да внасят вот на тази тема направо е смешно и жалко", заяви Станишев, цитиран от Агенция "Фок...

Станишев: ГЕРБ се явяват на поправителен по правене на вот на недоверие

"Очевидно ГЕРБ се явяват на поправителен по правенето на вот на недоверие", заяви пред журналисти в парламента Сергей Станишев. „Видяхте колко нелепо беше поведението им в първия вот на недоверие. Те дори не можаха да формулират и обосноват една теза. Да не говорим за това, че се стигна до абсурдна и небивала практика в целия свят тези, които искат вота на недоверие, да бягат от него", заяви Станишев. "Надявам се най-сетне да чуем някакви аргументи от ГЕРБ и да се научат да бъдат опозиционна политическа сила. Прочетох мотивите на вота на недоверие – много са нелепи", допълни Станишев, предаде „Фокус”. „Особено пък ГЕРБ да внасят вот за регионална политика, след като за 4 години регионалните диспропорции в стандарта на живот на българите, в инфраструктурното ...

Извънредно заседание на Общински съвет – „Тунджа”

Общинският съвет при община "Тунджа"ще се събере днес на извънредно заседание. Председателят Кирчо Карагьозов свиква съветниците в 10.00 часа. В дневния ред са включени четири точки за разглеждане - одобряване на бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности; разрешаване изработването на проект за изменение на Подробен устройствен план; даване на съгласие за партньорство при подготовката и реализацията на проект „Топъл обяд” по Програма „Топъл обяд” на Партньорска мрежа за благотв...

Представят стихове на барда Христо Граматиков

Продължава 16-то издание на Есенни литературни празници Бургас.  От 18.00 ч. в зала “Петя Дубарова” на Морскотро казино е премиерата на “Ще идвам пак” избрани стихове на бургаския бард Христо Граматиков. Те ще бъдат представени от Ивета Маркова и Ваньо Вълчев. Есенните литературни празници продължават до края на месеца, съобщи Агенция Фокус

Износът с ръст от 7% за август, вносът със спад от 6%

За първите осем месеца на годината износът се увеличава с 8%, а вносът се понижава с 0,3% на годишна база

    


ВМА може да спре приема на цивилни пациенти

Военномедицинската академия може да спре приема на цивилни пациенти. Такава мярка е предвидена в оздравителния план на болницата, чиито дългове правителството отказа да покрие, преди да получи план за реформи. Пациентите са шокирани от теоретичната възможност болницата да стесни контингента си и да затвори врати за „цивилните Военномедицинската академия може да спре приема на цивилни пациенти. Такава мярка е предвидена в оздравителния план на болницата, чиито дългове правителството отказа да покрие, преди да получи план за реформи. Пациентите са шокирани от теоретичната възможност болницата да стесни контингента си и да затвори врати за „цивилните", съобщава bTV.

Без вода в четвъртък

Поради извършване на аварийни ремонти без вода до 17:00 ч. ще останат улиците "Еманоил Манолов","Добруджа","Омуртаг","Баждар","Тракия","Алеко Константинов",кварталите "Бойката","Златари" и село Стомонеци....

Втори вот срещу нас - нелепо и жалко е, отсъди Станишев

"ГЕРБ искат да отклонят вниманието от тефтерчето на Златанов"

    


Държавата загърби 160 деца с левкемия, министър реагира след публикация на "Труд"

Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат алтернатива. 
Родителите на болните българчета вече са на края на силите си. Отникъде не виждат помощ, а и не могат постоянно сами да покриват спасението на децата си. За тези майки и бащи времет Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат алтернатива. Родителите на болните българчета вече са на края на силите си. Отникъде не виждат помощ, а и не могат постоянно сами да покриват спасението на децата си. За тези майки и бащи времет

Мъж спира влака Бургас-София със сигнал за бомба, бие и началничката на влака

На 08.10.т.г. около 23.20 ч. в «Транспортна полиция» – Бургас е получено съобщение от 31 годишна жена – началник на влака, пътуващ от Бургас – София, за това, че във влака непознат мъж безпричинно й нанесъл няколко удара. Според думите на жената, в купето, където пребивавала, влязъл непознат мъж, който заявил, че във влака има терористи и поставена бомба. Жената се опитала да го успокои, но непознатият се нахвърлил отгоре й с плесници. На ж.п. гара Карнобат мъжът е задържан от полицейските служители, като е установено, че това е 41 годишният А.А. от Бургас. Малко преди задържането си А.А. се обадил на тел. 112 и подал сигнал за поставено взривно устройство във влака, с който се придвижвал, поради което на ж.п. гара Сливен влакът е спрян и е извършена щателна проверка за съмнителни вещи или предмети. Такива не са открити и след близо едночасово закъснение влака продължил към София. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа в полицията, като по случая е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда и неверно телефонно повикване.

Сираков: Батков не може да вземе сам решение за „Левски“, парите идват и от Иво Тонев

„Тодор Батков не може да вземе сам решение в „Левски „Тодор Батков не може да вземе сам решение в „Левски" за нищо. Човекът, с когото е водил всички разговори за финанси и пари, е Иво Тонев. Към мен личното отношение на Иво Тонев беше прекрасно. Такива са фактите. Аз не знам кой е собственикът. Тодор Батков казва, че той е собственикът". Това заяви подалият оставка спортен директор на „Левски" ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване