Биреното коремче повишава опасността от деменция

Хората с много мазнини в областта на корема са изложени на 3,5 пъти по-голям риск да страдат от загуба на паметта и деменция на късна възраст, установиха американски учени.

Премиерът на Украйна: До 2-3 години може да спрем вноса на руски газ


В близките години Украйна може напълно да се откаже от вноса на природен газ от Русия заради това, че не е доволна от условията на действащите договори, заяви премиерът Микола Азаров в интервю за руския телевизионен канал "Россия 24".

По думите му при такава цена за газа Киев е принуден да съкращава покупките и да разнообразява източниците си, купувайки от други пазари. 

Освен това някои топлоцентрали преминават на въглища, а страната вкарва в експлоатация собствени...

МОСВ призна за незаконни писти и лифтове в Банско, прокуратурата мълчи

 Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на свой ред призна, че в ски зона Банско има редица незаконни писти и въжени линии. Министерството обаче няма решение как да постъпи с тях.

Това става ясно от писмо на министерството до природозащитните организации по повод във връзка със сигнала им до Върховна административна прокуратура за допусната безстопанственост при строителството на ски-зоната в национален парк „Пирин“. Писмото на Михайлова, изпратено в края на август, бе представено днес от екокоалицията „За да остане природа в България“.

За въпросните незаконни обекти, част от които са строени в частично или пълно нарушение на екозаконите, се знаеше още при предишното правителство, когато в отговор на запитвания на природозащитната коалиция по Закона за достъп до обществена информация екоминистерството призна за такива лифтове и писти. Въпреки това концесионерът на ски зоната фирма „Юлен“ и до момента твърди, че всички обекти са напълно изрядни.

В писмото си до екоорганизациите, представяйки обобщения списък с пистите и въжените линии, построени в нарушение, министър Михайлова посочва, че всички те са строени в периода 2002 – 2007 г. Въпреки че са строени в нарушение върху държавната зема, която в националния парк е с най-висока степен на защита – изключителна държавна собственост, министерството не е издало актове за незаконното строителство. За малка част от незаконните обекти са издадени актове, но административният съд в Разлог ги отменя, коментираха еколози.

По повод искането на природозащитниците да се потърси отговорност на лицата в министерството, допуснали нарушенията с действия или с бездействието си, министърът отговаря кратко, че „лицата, които в този период пряко са разглеждали въпроси и документация, свързани с концесията (…) вече не са служители на МОСВ“, „не намираме основания за търсене на отговорност от настоящи служители на МОСВ за допуснати нарушения в периода до 2007 г.“. Това, че не са служители на министерството в момента не ги оневинява, коментира екологът Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа).

От юни до сега Прокуратурата не е дала никакъв отговор на сигнала на екоорганизациите, посочи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Държавата съзнателно абдикира от правомощията си в случая, смята адвокат Свилен Овчаров. По думите му, държавата е в правото си да иска конфискация на съоръженията, построени незаконно върху държавната земя и „да си назначи лифтаджии“ или директно да разпореди премахване на незаконните обекти.

Списък на незаконните обекти

1. Сред напълно незаконните обекти, описани в писмото на министъра, например е 1.7 километровата писта „Плато 1“. Тя не фигурира нито в концесионния договор, нито в устройствения план на ски зоната от 2001 г., нито в неговото частично изменение

2. За ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, и за лифта „Железен мост – Платото“ екоминистерството не разполага с никакви съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, които са задължителни. И трите обекта не фигурират в първоначалния териториално устройствен план на ски зоната, послужил за основа на концесионния договор. Те са включени в изменението му от 2005 г., заменяйки други обекти в ТУП-а. При това лифтът е построен преди актуализацията на плана, посочи адв. Любомир Костадинов от WWF.

3. Резервоарът за вода в местността „Бъндеришка поляна“ в ски зоната с вместимост 15 000 кубика, не е предвиден в плана и в концесионния договор. Той бил включен в годишната инвестиционна програма на „Юлен“ за 2003 г., която е съгласувана от екоминистерството. Същата година фирмата е внесла за съгласуване проекта в министерството, но ведомството в момента не е наличен отговор, нито документи за задължителните екооценки.

4. Според плана и договора, „Юлен“ е можела да изгради една чайна в местността „Платото“. Вместо това концесионерът построил две, като за втората няма нито съгласувателни документи в министерството, нито данни кога е построена. Втората обаче е изгоряла при пожар през 2010 г. и същата година фирмата внесе за съгласуване проект за възстановяване на заведението. Тогава ръководството на министерството отказа с мотив недопустимост на обекта.

5. Действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“ не фигурира никъде – нито в договора, нито в първоначалния ТУП, нито в спорната му актуализация от 2005 г. Министерството не разполага и с документи да е бил съгласуван.

Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.



 

Кунева предлага: По-малко депутати и без зам.-министри

Партията й започва консултации за промяна в Конституцията

    


Кунева предлага: Без зам.-министри и по-малко депутати

Партията й започва консултации за промяна в Конституцията

    


Орешарски влезе през задния вход на бизнес форум, отпред го чакаха протестиращи

Министър-председателят Пламен Орешарски отново беше посрещнат от протестиращи, този път на срещата му с Гръцкия бизнес съвет. Премиерът, благодарение на охраната си, отново финтира недоволните от политиката на кабинета и влезе през задния вход на хотел „Шератон", съобщава bTV. Преди събитието имаше засилено полицейско присъствие, а самият вход на „Шератон" беше блокиран от два кордона полицаи, благодарение на които Орешарски успя да премине. Събитието с участието на премиера е в зала на "Шератон", като на отсрещната врата имаше залепен надпис...

Менков: Някой се опитва да ме отстрани като адвокат на Цветанов

София /КРОСС/ Никога не сме имали любовна връзка със съдия Димитрина Ангелова. Това заяви пред bTV адвокатът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Менко Менков. Юристът изрази готовност да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже твърденията си. Припомняме, че днес съдийката по делото си направи отвод по искане на прокуратурата. Мотивът е публикации в медиите за близки отношения между Ангелова и адвокат Менко Менков, който е защитник на Цветанов по делото за възпрепятстване на използването на специални разузнавателни средства.Днес заведох трите молби за неимуществени вреди към изданията, които твърдят, че със съдия Димитрина Ангелова имаме любовни отношения. Съдия Ангелова заяви, че никога не е имало такова нещо. Прокуратурата иска отвод, въпреки че заявиха днес, че твърдението за любовна връзка между нас не е достоверно, коментира адвокатът. По думите му това е опит той да бъде отстранен като защитник на Цветан Цветанов. Много случайност стават закономерности, подчерта той. Менков, който пое и делото срещу Богомил Манчев за усвояване на крупни суми от НЕК, повдигна и друга тема - за това, че една и съща следователка - Царева, работи по делата и срещу Цветан Цветанов, и срещу Станимир Флоров и срещу Богомил Манчев. Тази следователка Роза Царева е следовател по делото на Цветан Цветанов, на Станимир Флоров и по това на Богомил Манчев. Нямам впечатление тя да е много силна следователка

Двама загинаха след падане на лекомоторен самолет в Украйна

Двама души са загинали в резултат на падане на лекомоторен самолет в близост до село Скулин във Волинска област западната част на Украйна, предаде РИА Новости. 

„Установено е, че в около 05.00 часа на територията на гражданско летище се е разбил самолет. Вследствие на инцидента са загинали двама души Двама души са загинали в резултат на падане на лекомоторен самолет в близост до село Скулин във Волинска област западната част на Украйна, предаде РИА Новости. „Установено е, че в около 05.00 часа на територията на гражданско летище се е разбил самолет. Вследствие на инцидента са загинали двама души", посочва се в съобщение на местната

Орешарски отново избяга от протестиращите

След като по-рано днес от Министерски съвет обявиха, че в 17 часа премиерът ще се срещне с представители на гръцкия бизнес, протестиращи бързо се организираха в социалните мрежи

Орешарски влезе на бизнес среща през задния вход

След като по-рано днес от Министерски съвет обявиха, че в 17 часа премиерът ще се срещне с представители на гръцкия бизнес, протестиращи бързо се организираха в социалните мрежи

Съветници питат откъде са парите за проект за преместване на ОДК - Варна

Общинските съветници от комисията по наука и образование към местния парламент решиха да бъде отправено запитване до кмета на Варна Иван Портних и председателя на Общинския съвет Иван Луков за това има ли решение за преместване на Общинския детски комплекс, както и откъде са парите за изготвянето на проекта.

Найденов успокоява, че военните пилоти са подготвени

Военният министър Ангел Найденов заяви, че пилотите от българските Военновъздушни сили са годни и подготвени да летят. Той бе изслушан в четвъртък от парламентарната комисия по отбрана. Найденов призна обаче, че армията не разполагаме с необходими технически средства за подготовка на летците - барокамера и центрофуга. Той каза, че очаква да бъде завършена независима експертиза за техническата годност на барокамерата и финансови разчети за това колко ще струва изпращането и подготовката на български пилоти в технически центрове в чужбина. Ще направим съпоставката и във възможно най-кратки срокове ще взема необходимото решение, посочи Найденов. "Разчитаме на Комисията по отбрана за осигуряването на необходимите финансови средства, защото става въпрос за сериозни суми. Стойността на центрофугата е над 50 млн. лв., на барокамерата – около 8 млн. лв. Допълнително са необходими инфраструктура, хора. "Става въпрос за придобиване на нещо, което към момента не можем да си позволим. Трябва да осигурим условия за подготовка и преподготовка на българските пилоти. Няма да позволим да бъде застрашена подготовката и преподготовката”, каза още Найденов.

ВМА въвежда платени услуги заради дълговете си

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че спирането на свободния прием на пациенти във Военномедицинска академия е краен вариант, и болницата вече е предприела определени действия за намаляване на дълговете си. По думите му предприетите мерки не са от тези, които "могат да предизвикват адмирации", но са необходими - заплащане при избор на екип и заплащане на различни услуги. "Очевидно това ще натовари пациентите, но същевременно трябва да си даваме сметка, че има задължения, които трябва да бъдат намалявани", каза Найденов. Освен това ще се поиска от здравното министерство да заплати разходите на ВМА по обслужване на пациенти за спешна и неотложна медицинска помощ. Общата задлъжнялост на болницата е 91 млн. лв., от които 55 млн лв. са просрочени задължения. В края на септември правителството отказа занапред да покрива дълговете на болницата безусловно, като според премиера Пламен Орешарски има "проблем с мениджмънта, а не със задълженията" и вече ще бъдат отпускани допълнителни средства към болницата само под условие, че ще бъдат извършвани реформи в лечебното заведение.

ВМА ще намалява дълговете си с натоварване на пациентите

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че спирането на свободния прием на пациенти във Военномедицинска академия е краен вариант, и болницата вече е предприела определени действия за намаляване на дълговете си. По думите му предприетите мерки не са от тези, които "могат да предизвикват адмирации", но са необходими - заплащане при избор на екип и заплащане на различни услуги. "Очевидно това ще натовари пациентите, но същевременно трябва да си даваме сметка, че има задължения, които трябва да бъдат намалявани", каза Найденов. Освен това ще се поиска от здравното министерство да заплати разходите на ВМА по обслужване на пациенти за спешна и неотложна медицинска помощ. Общата задлъжнялост на болницата е 91 млн. лв., от които 55 млн лв. са просрочени задължения. В края на септември правителството отказа занапред да покрива дълговете на болницата безусловно, като според премиера Пламен Орешарски има "проблем с мениджмънта, а не със задълженията" и вече ще бъдат отпускани допълнителни средства към болницата само под условие, че ще бъдат извършвани реформи в лечебното заведение.

Изборът на сладолед показва какви сме в любовта

Любителите на ванилов сладолед са страстни любовници

    


Михайлова: Чрез вота ще покажем пропуските на ГЕРБ

София /КРОСС/ Чрез внесения от ГЕРБ вот на недоверие ще можем да покажем как виждаме регионалното развитие и какви са пропуските в тази област през последните 4 години. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Вотът на недоверие е един похват за управляващите, чрез който може да изразим тезите си. Този вот е дебат, в който можем да покажем какви пропуски е направено в регионалното развитие, посочи тя. Попитана какво е отношението й към ГМО, Михайлова заяви, че е твърд противник за използването им, особено като се включват в храната на човека. Имаме един строг закон, който да контролира това да няма в страната ни ГМО, заяви екоминистърката. Тя уточни, че много трудно може да се следи какво засява всеки, и че има компетентни органи, които да следят какво и къде се засява. Отговорността не е само на Министерство на околната среда, там има Агенцията по храните, има зърнопроизводители и т.н. Убедена съм, че бъдещето на българското земеделие е екологичното и чисто земеделие, подчерта тя. Коментирайки темата за шистовия газ, Михайлова заяви, че има мораториум и тя е гласувала за него. Ние имаме най-крайната форма на забрана. Българското правителство не обсъжда отпадането на този мораториум, каза още тя. Искра Михайлова обясни, че се работи по нова форма на бюджета и ще бъде създаден Национален фонд, който да финансира различни проекти, които гарантират заетост и растеж, а проектите по околна среда са точно такива.

Най-големите футболни клубове преговарят за създаването на европейска Суперлига


Най-големите европейски клубове активно преговарят за създаването на европейска Суперлига в следващите пет години, съобщи президентът на турският "Галатасарай".

Турнирът може да замени настоящата Шампионска лига, когато договорът на Европейската клубна асоциация с УЕФА изтече през 2018 г.

Унал Айзал и президентът на "Ювентус" Андреа Аниели вече разкриха част от идеята Шампионската лига да бъде заменена от турнир с участието на най-силните 20 отбора.

Концепцията...

БСП и ДПС с паритет в Пловдивско

Конфликтът започнал да назрява след назначението на

Везенков на 1/2-финал за купата на Гърция

Младият талант Александър Везенков ще играе на полуфинал за купата на Гърция по баскетбол, след като в солунското дерби “Арис” победи домакина ПАОК със 71:63. 203-сантиметровият българин отбеляза 2 точки.


“Победихме, защото се държахме като отбор, бяхме като един юмрук - заяви Везенков. - Доказахме, че в такива битки най-важна е страстта, жела Младият талант Александър Везенков ще играе на полуфинал за купата на Гърция по баскетбол, след като в солунското дерби “Арис” победи домакина ПАОК със 71:63. 203-сантиметровият българин отбеляза 2 точки. “Победихме, защото се държахме като отбор, бяхме като един юмрук - заяви Везенков. - Доказахме, че в такива битки най-важна е страстта, жела

Бедствено положение в Омуртаг заради липсата на вода

Утре сутринта в областната управа в Търговище ще има съвещание

Орешарски се чувствал прекрасно, ползвайки задните входове

Премиерът Пламен Орешарски обясни пред журналисти в четвъртък, че може да издържи до края на мандата си да бъде освиркван и да влиза на срещи през задния вход и с полицейски кордони. Коментарът му дойде след края на среща с Гръцкия бизнес форум в столичния хотел "Шератон", за който се наложи да влезе през задния вход заради събрали се протестиращи, докато полицейски служители разположиха два кордона пред главния вход на сградата в центъра на София.   Влизайки през задния вход министър-председателят избегна повторение на блокадата на кортежа ме преди ден на излизане от столичната градска галерия, където бе за откриване на изложба. Орешарски вече натрупа опит да бъде приклещван от недоволни от управлението му, които му приложиха същия прийом и на излизане от интервю в Българската национална теливизия, но бе спасен от гардовете си от Национална служба "Охрана".   "Прекрасно се чувствам, защото има толкова много неща да се свършат в държавата", заяви Орешарски в отговор на журналистически въпрос след срещата с гръцките бизнесмени в четвъртък как се чувства, когато трябва всеки път да влиза през задния вход или през блокади. "Ако тези хора можеха да го свършат, да го бяха свършили в последните четири години", допълни той.   Премиерът заяви още, че може да издържи така до края на мандата. На въпрос дали е нормално в една европейска столица да има толкова много полиция през целия ден, министър-председателят отвърна, че за това трябва да се питат хората, които протестират цял ден.   "Сигурно не е нормално, но питайте хората". При коментар, че протестиращите не искат той да е премиер, Орешарски първо попита: "Кой не иска да съм премиер?", а след това заяви: "За това нещо има избори... Ако сме нормална европейска държава, има избори".   Той отказа и коментар на решението на Конституционния съд да остави Делян Пеевски в парламента. По повод внесения от ГЕРБ втори вот на недоверие, премиерът заяви, че не се е запознал с мотивите. Той обаче допълни, че му се струва, че вносителите на вота "прибързват".   "Като премиер Орешарски ще бъде запомнен с това, че научи всички задни входове и изходи", побърза да напише предшественикът му от ГЕРБ Бойко Борисов.

Орешарски влезе през задния вход за бизнес форум, докато полиция пазеше главния

Министър-председателят Пламен Орешарски използва задния вход на столичния хотел "Шератон", за да се включи в четвъртък в среща с Гръцкия бизнес съвет, докато полицейски кордони бяха разположени край главния вход на мястото на събитието. Безпрецедентните за участие на премиер в бизнес форум мерки вероятно са породени от злополучното попадане в блокада от протестиращи на кортежа на Орешарски след откриване на изложба във вторник. Сегашното му участие в "Шератон" отново събра недоволни от управлението на кабинета, но и такива, които го подкрепят. "Като премиер Орешарски ще бъде запомнен с това, че научи всички задни входове и изходи", побърза да напише предшественикът му от ГЕРБ Бойко Борисов. Освен кордоните от полицаи от двете страни на главния вход на мястото на събитието, униформени бяха разположени и по цялата ул. "Съборна", от която в крайна сметка подходи премиерът, за да влезе в хотела. Той използва входа откъм църквата ротонда "Свети Георги" зад "Шератон". Събитието е в зала "Средец" на "Шератон", а на вратата на срещуположната зала - "Сердика" - е бил залепен картон с надпис "Оставка", който своевременно е бил свален от служители на НСО, които забраниха снимки на репортерите. Според сайта "NOрешарски" жена от протестиращите е успяла да влезе в хотела и да залепи надписа. Тя е успяла да избяга от хотела, преди някой от охраната да реагира.

Орешарски влезе пред задния вход за бизнес форум, докато полиция пазеше главния

Министър-председателят Пламен Орешарски използва задния вход на столичния хотел "Шератон", за да се включи в четвъртък в среща с Гръцкия бизнес съвет, докато полицейски кордони бяха разположени край главния вход на мястото на събитието. Безпрецедентните за участие на премиер в бизнес форум мерки вероятно са породени от злополучното попадане в блокада от протестиращи на кортежа на Орешарски след откриване на изложба във вторник. Сегашното му участие в "Шератон" отново събра недоволни от управлението на кабинета, но и такива, които го подкрепят. "Като премиер Орешарски ще бъде запомнен с това, че научи всички задни входове и изходи", побърза да напише предшественикът му от ГЕРБ Бойко Борисов. Освен кордоните от полицаи от двете страни на главния вход на мястото на събитието, униформени бяха разположени и по цялата ул. "Съборна", от която в крайна сметка подходи премиерът, за да влезе в хотела. Той използва входа откъм църквата ротонда "Свети Георги" зад "Шератон". Събитието е в зала "Средец" на "Шератон", а на вратата на срещуположната зала - "Сердика" - е бил залепен картон с надпис "Оставка", който своевременно е бил свален от служители на НСО, които забраниха снимки на репортерите. Според сайта "NOрешарски" жена от протестиращите е успяла да влезе в хотела и да залепи надписа. Тя е успяла да избяга от хотела, преди някой от охраната да реагира.

Букмейкъри: Малала Юсуфзай е с най-големи шансове да спечели Нобела за мир

/КРОСС/ Най-големи шансове да спечели Нобеловата награда за мир има 16-годишната пакистанка, правозащитник и борец за правата на жените Малала Юсуфзай, която миналата година бе ранена от талибаните. Това съобщи в четвъртък британският букмейкър WilliamHill. Шансовете на Малала се оценяват на 4 към 7. На второ място букмейкърите подреждат конгоанския гинеколог Денис Муквеге, спасил хиляди жени от изнасилване по време на войната в Конго. Шансовете му са оценени като 6:4 . На трето място е поставен разобличителят на американските специални служби Едуард Сноудън. Според букмейкърите шансовете му са 20 към 1. Сред потенциалните лауреати на наградата за 2013 г. място намират основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж , бившият президент на САЩ Бил Клинтън , информаторът на WikiLeaks Брадли Манинг и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Тази година сред номинираните има само една организация - Facebook . Шансовете й да спечели наградата са оценени на 50 към 1 .Нобеловата награда за мир ще бъде обявен в Осло на 11 октомври. Церемонията по награждаване ще се проведе на 10 декември в Осло. Размерът на премията е в размер на 8 милиона шведски крони (1,1 милиона щатски долара) .

Цитат на деня: Медийните операции на Пеевски са равни на "Фейсбук" за България


"Операциите, които Делян Пеевски направи в някои медии, са равносилни на "Фейсбук" за България. Като толкова много го мразят, да пробват да ги направят те" - това заявява депутатът от БСП Христо Монов в коментар пред "Медиапул" за Делян Пеевски.

Електронното издание публикува днес анкета с народни представители от различни партии, които са помолени да коментира изявлението на оттегления шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Делян Пеевски, че е успял човек. В...

ДАНСwithme продължава с пълна сила, има задържан

Около 400 протестиращи са блокирали движението на площад „Независимост", съобщи Фокус. Движението по булевардите „Цар Освободител" и „Александър Дондуков" е блокирано. Протестиращите бият на барабани, надуват вувузели и свирки, и се чуват скандирания „оставка". Те са издигнали плакати, част от които гласят „Партийната държава ни отвращава" и „Оставка". И тази вечер на протеста има много граждани с велосипеди. В района има засилено полицейско присъствие. Протестиращи има и пред сградата на Президентството. Част от протестиращите на площад „Независимост" по-рано очакваха министър-председателя Пламен Орешарски пред задния вход на хотел „Шератон", откъдето той излезе от срещата с представители на гръцкия бизнес у нас. Протестиращите б...

Вдигат цената на тока, ако Законът за енергетиката бъде изменен, предупреждават от Енерго-про

Внесеният на 20 септември 2013 г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗИДЗЕ) предвижда 8 промени, които касаят дейността на електроразпределителните дружества в България. ЕНЕРГО-ПРО приветства целта на законопроекта да създаде рамка от конкретни правила и мерки за гарантиране на потребителски права.

От днес – нов шеф на „Водоснабдяване Дунав“

Нов управител има от днес „Водоснабдяване Дунав“. Евгени Ганев е на 43 години, завършил е Университет „Проф. д-р Асен Златарев“-Бургас, специалност „Биотехнологии“. Работил е в „Балканфарма“, а на новата си длъжност идва от учителско място в ПГХТБТ“Мария Кюри“.   Предишният управител на държавното дружество Красимир Стоянов е освободен от поста, като не е ясно дали остава на работа в системата. ...

Обявиха бедствено положение в Омуртаг заради безводието

Бедствено положение заради липсата на вода обяви Кризисният щаб в Община Омуртаг. Това съобщи кметът на града Неждет Шабан. Бедственото положение ще продължи до нормализиране на ситуацията след отстраняване на авариите по водопровода от Кипилово към град Омуртаг. Заради авариите  градът се снабдява с водоноски. Вече пети ден градът е без вода. Причина за това са над 40 аварии по дългото 42 км. трасе  от водоизточника в сливенското село Кипилово до Омуртаг. В неделя към трасето от 42 км ще бъдат насочени 8 аварийни групи, подсилени с допълнител...

"Ди пресе": Кабинетът "Орешарски" отдавна се е дискредитирал

Моделът "Пеевски" излезе от мода. България се промени и съмнителните типове вече не са секси, пише австрийският вестник "Ди Пресе" по повод скандала около завръщането на Делян Пеевски в парламента. Дори и да надживее този скандал, кабинетът "Орешарски" вече отдавна се е дискредитирал, добавя вестникът. Тази и други медийни публикации по темата цитира в четвъртък "Дойче веле". Той отново е в играта, пише австрийският "Дер Щандарт" по адрес на най-оспорвания български депутат, пояснявайки иронично, че партийният му лидер Лютви Местан го е помолил отново да дойде на работа. Това обаче едва ли означава, че Пеевски ще се мярка по-често в пленарната зала, предрича изданието и припомня, че през миналия законодателен период депутатът е пропуснал близо 90% от заседанията. "Липса на елементарен политически усет" Завръщането на Пеевски в парламента след съответното решение на Конституционния съд отново възпламени българския протест, който беше поддържан през цялото лято, макар и в силно намалена форма, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Според изданието, управляващите социалисти вече на няколко пъти демонстрират липса на елементарна политическа тактичност - и то не само във връзка с номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, но и по отношение на оспорвания член 12 от Закона за досиетата, защитаващ ръководни сътрудници на тайните служби от осветяване на евентуалното им агентурно минало. Австрийският "Ди Пресе" също информира за завръщането на Пеевски в парламента, като поставя акцента върху голямото обществено недоволство, породено от този факт. "За мнозина Пеевски е олицетворение на "манталитета на самообслужващия се политик", който е широко разпространен в България, коментира авторката на статията Юта Зомербауер. "Не само външно той отговаря на клишето за лакомата уста. Досегашната кариера на Пеевски навежда на мисълта, че възходът му се дължи не на неговите квалификации, а предимно на добрите му връзки. Именно срещу тези мрежи от непроницаеми връзки се бунтуват сега протестиращите в София. Включително и поради това, че всеки българин добре познава тази схема - страдайки, но и облагодетелствайки се от нея. Всеки българин се опитва да се възползва във всекидневието си от своята лична мрежа от връзки - например за по-бърз преглед при лекар, за по-добри шансове за нова работа, за място в детската градина и т.н. Личните връзки са неформалната смазка в една държава, която очевидно не функционира безупречно", коментира Юта Зомербауер. За прехода и мутрите Пеевски, пише по-нататък тя, е един от онези представители на политическата класа, за които се смята, че ако не се бяха възползвали така демонстративно от връзките си, щяха да са нищо и никой. И макар Пеевски да продължава да се ползва с депутатски имунитет, неговият модел на професионално издигане е вече дискредитиран. В началните години на прехода съдби като неговата бяха нещо обичайно. Състояние с неясен произход и стремително възкачване от криминалните среди: това бяха типичните белези на т.нар. "мутра" - онзи социален хибрид между бизнесмен и мошеник, между мускули и тлъстини. За мнозина мъже тези типове бяха пример за подражание, а немалко жени ги смятаха за "мъжкари от класа". Само че ценностите се промениха, а съмнителните типове вече не са секси. Образованата средна класа вече не е съгласна да се примирява с тези "мафиотски" практики. Дори и да успее да надживее скандала около Пеевски, кабинетът "Орешарски" вече отдавна се е дискредитирал, тъй като бива възприеман като защитник на този политически модел, заключава коментарът на "Ди Пресе".

Комисията по етика ще обсъжда жеста на Чуколов със средния пръст друг път


Комисията по вероизповедания и парламентарна етика, ръководена от Пламен Славов (БСП), скоропостижно закри заседанието си днес, без да изслуша гражданите, възмутени неприличния жест на депутата от "Атака" Десислав Чуколов. В петък на излизане от парламента Чуколов се обърна към протестиращите пред служебния вход на Народното събрание, като им показа среден пръст, съобщиха в социалните мрежи участници в протеста, а в понеделник десет граждани внесоха сигнал до председателя на парламента Михаил...

Сталоун вдига палат в Созопол

Холивудският ас Силвестър Сталоун не само снима у нас филмите си, но и има намерение и да живее в България. Според добре осведомени източници екшън звездата вече е купил суператрактивен парцел в местността Буджака край Созопол и смята да вдига край морето лятна резиденция.

Насърчават младите да стават учители

Учителите, които карат допълнителни квалификационни курсове, ще получават повече пари и ще имат възможността да израстват по-бързо в кариерата. Това заяви министърът на културата Анелия Клисарова по време на изслушване на Стратегия за развитие на педагогическите кадри пред образователната парламентарна комисия. Това според Клисарова е част от мерките да се насърчават младите хора да стават учители. По думите й чрез новата стратегия младшият учител ще става старши за 5 години, а не както досега за 10 години. Предвижда се да има и стажант-учител...

Община Варна проверява спешни училищни ремонти

Няколко варненски училища са поискали от общината спешни ремонти на хидроизолации или топлоизолации за половин милион лева. Прекомерно високите стойности на предварителните финансови разчети за аварийните поправки станаха причина за свикване на работна среща в община Варна.

Вместо с ДПС левицата се оказа по-близка с ГЕРБ за изборния кодекс

ДПС, което неведнъж е изтъквало, че е партньор на мандатоносителя на управлението - БСП, показа, че има сериозни различия с него. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на временната комисия за изработване на Изборен кодекс.   Неофициално пред Mediapool бе направено признанието, че доста по-близки в някои виждания социалистите са с ГЕРБ, отколкото с партньорите от Движението за права и свободи.   Тема със съществени различия се оказа преференциалният вот, за който настояват и от ГЕРБ, и от БСП. По време на заседанието на изборната комисия в четвъртък стана ясно, че всички парламентарни групи в пленарната зала ще подкрепят пропорционалната избирателна система, за която се гласува с интегрална бюлетина.   Тук обаче дойде и едното разминаване между ДПС и БСП. От социалистическата партия настояват преференцията да бъде 5 или 7 процента. Срещу предложението на Мая Манолова обаче възрази народният представител Четин Казак. По думите му преференцията не трябва да е ниска, тъй като се променя волята на избирателя, ако прагът е нисък.   По неофициална информация ГЕРБ са склонни да подкрепят за интегрална бюлетина с преференции от 7 на сто, като сметките на БСП показват, че с гласовете на двете партии тази идея може да мине.   Друга идея, в която социалистите и опозицията са на по-скоро близки позиции, е въвеждането на активна регистрация. Според проекта за Изборен кодекс, това ще се случи на два етапа. Първият ще бъде създаване на списък за активна регистрация на евровота.   "Всички, които са гласували на изборите за европейски парламент, ще послужат за основа на въведената впоследствие активна регистрация, и останалите граждани ще могат да се дописват”, обясни Манолова.   Идеята й обаче отново бе посрещната остро от депутата от ДПС Четин Казак. "По този начин се предпоставя изготвените списъци да се използват срещу самите гласуващи", заяви народният представител, според когото така могат да бъдат притискани избиратели.   Друга тема, която не бе одобрена от Движението за права и свободи, е идеята ЦИК да бъде професионална. Според проекта на ИК, разработен от експерти на парламента и Мая Манолова, Централната избирателна комисия трябва да бъде с мандат, а членовете й да работят само това.   "Е, какво ще правят във време, когато няма избори”, попита Четин Казак, а Манолова го посъветва да изложи възраженията си писмено.   От проведеното заседание на комисията, която трябва да се събере само още веднъж, преди да приключи дейността й, стана ясно, че БСП и ДПС са на едно мнение само по темата за "чавката”.   "Предвиждаме да се гласува както със знак Х, така и с "чавка”, обясни Манолова проекта за законовите текстове, а тези й думи не срещнаха отпор от ДПС. От движението настояват отдавна, че избирателите не трябва да бъдат ограничаване в начина на обозначаване на вота си.

Вместо с ДПС левицата се оказа по-близка с позиции на ГЕРБ за изборния кодекс

ДПС, което неведнъж е изтъквало, че е партньор на мандатоносителя на управлението - БСП, показа, че има сериозни различия с него. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на временната комисия за изработване на Изборен кодекс.   Неофициално пред Mediapool бе направено признанието, че доста по-близки в някои виждания социалистите са с ГЕРБ, отколкото с партньорите от Движението за права и свободи.   Тема със съществени различия се оказа преференциалният вот, за който настояват и от ГЕРБ, и от БСП. По време на заседанието на изборната комисия в четвъртък стана ясно, че всички парламентарни групи в пленарната зала ще подкрепят пропорционалната избирателна система, за която се гласува с интегрална бюлетина. Тук обаче дойде и едното разминаване между ДПС и БСП. От социалистическата партия настояват преференцията да бъде 5 или 7 процента. Срещу предложението на Мая Манолова обаче възрази народният представител Четин Казак. По думите му преференцията не трябва да е ниска, тъй като се променя волята на избирателя, ако прагът е нисък.   По неофициална информация ГЕРБ са склонни да подкрепят за интегрална бюлетина с преференции от 7 на сто, като сметките на БСП показват, че с гласовете на двете партии тази идея може да мине.   Друга идея, в която социалистите и опозицията са на по-скоро близки позиции, е въвеждането на активна регистрация. Според проекта за Изборен кодекс, това ще се случи на два етапа. Първият ще бъде създаване на списък за активна регистрация на евровота.   "Всички, които са гласували на изборите за европейски парламент, ще послужат за основа на въведената впоследствие активна регистрация, и останалите граждани ще могат да се дописват”, обясни Манолова.   Идеята й обаче отново бе посрещната остро от депутата от ДПС Четин Казак. "По този начин се предпоставя изготвените списъци да се използват срещу самите гласуващи", заяви народният представител, според когото така могат да бъдат притискани избиратели.   Друга тема, която не бе одобрена от Движението за права и свободи, е идеята ЦИК да бъде професионална. Според проекта на ИК, разработен от експерти на парламента и Мая Манолова, Централната избирателна комисия трябва да бъде с мандат, а членовете й да работят само това.   "Е, какво ще правят във време, когато няма избори”, попита Четин Казак, а Манолова го посъветва да изложи възраженията си писмено.   От проведеното заседание на комисията, която трябва да се събере само още веднъж, преди да приключи дейността й, стана ясно, че БСП и ДПС са на едно мнение само по темата за "чавката”.   "Предвиждаме да се гласува както със знак Х, така и с "чавка”, обясни Манолова проекта за законовите текстове, а тези й думи не срещнаха отпор от ДПС. От движението настояват отдавна, че избирателите не трябва да бъдат ограничаване в начина на обозначаване на вота си.

Денис Ризов на гости при Нели Хаджийска

Домашен купон, вино и ципура на пара - ето такава вечер си организираха водещите на Домашен купон, вино и ципура на пара - ето такава вечер си организираха водещите на "Търси се" Нели Хаджийска (най-вдясно) и Меги Димчева (най-вляво) заедно с Денис Ризов, който е продуцент на предаването им. Във вторник тримата работят по едно от бъдещите издания на "Търси се", а след това са поканени в дома на Хаджийска. Няколко часа след

Техническа грешка отложи делото за клевета срещу кмета на Варна

Техническа грешка стана причина да бъде отложено делото, заведено за клевета от бившия депутат от ГЕРБ Павел Димитров срещу кмета на Варна Иван Портних. Повод за частната тъжба на Димитров са думи на настоящия кмет в национален вестник, свързани с места за пуканки и сладолед, собственост на Димитров.

ПИБ придоби "МКБ Юнионбанк"

След придобиването на "МКБ Юнионбанк" ЕАД активите на ПИБ ще достигнат над 8,5 милиарда лева

Още 650 млн. лв. в бюджета за догодина иска социалното министерство

Социалното министерство ще поиска с 650 милиона лева повече в бюджета за следващата година, обяви ресорният министър Хасан Адемов по време на блиц-контрол на заседанието на социалната комисия. Около 390 милиона лева от тази сума са за нови разходи, свързани с планираното вдигане на майчинството на 340 лева, въвеждането на швейцарското правило и новия таван на пенсиите от 840 лева. Предвиждат се двойно повече пари за програми за заетост, обясни още Адемов. По думите му преговорите с финансовото министерство предстоят. За активни политики на паз...

17-годишен разби с полицейска палка главата на съученик

17-годишен разби с полицейска палка главата на свой съученик след жесток бой в Благоевград, пише struma.com.

Двамата си пуснаха кръв за любовта на ученичка от Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

След побоя нападателят избягал. Полицаите обаче го открили в жилището му в квартал "Запад", където намерили и "оръжието" 17-годишен разби с полицейска палка главата на свой съученик след жесток бой в Благоевград, пише struma.com. Двамата си пуснаха кръв за любовта на ученичка от Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". След побоя нападателят избягал. Полицаите обаче го открили в жилището му в квартал "Запад", където намерили и "оръжието"

ГЕРБ прибързват с вота на недоверие, смята Орешарски

Премиерът не се притеснява от протестиращите

    


Тийнейджър спука главата на съученик с полицейска палка

Благоевград /КРОСС/ 17-годишен тинейджър разби с полицейска палка главата на свой съученик след жесток бой в Благоевград. Двамата си пуснаха кръв за любовта на ученичка от Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".След побоя нападателят си плюл на петите. Полицаите обаче го сгащили натясно в жилището му в квартал "Запад", където намерили и "оръжието" - полицейската палка.Работата по изясняване на случая продължава. С младежите ще работят инспектори от Детска педагогическа стая, пише struma.com.

Нов завод за авточасти в Русе разкрива 500 работни места

Петстотин души ще бъдат назначени в нов завод за авточасти в Русе, чиято първа копка беше днес. Инвеститор е германската компания "Витте аутомотив" (WITTE Automotive), която се занимава с производството на дръжки за врати, ключалки и заключващи системи за автомобили. Дъщерното дружество "ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД е обявено за инвеститор клас Петстотин души ще бъдат назначени в нов завод за авточасти в Русе, чиято първа копка беше днес. Инвеститор е германската компания "Витте аутомотив" (WITTE Automotive), която се занимава с производството на дръжки за врати, ключалки и заключващи системи за автомобили. Дъщерното дружество "ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД е обявено за инвеститор клас

Орешарски пак блокиран от протестиращи, влезе през задния вход

Премиерът Пламен Орешарски беше принуден да влезе през задния вход на хотел "Шератон" в София заради блокада на протестиращи. Това се случва за втори път в последните дни.

Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества

Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества. Това стана ясно на дискусия, посветена на глава "Топлоснабдяване" в Закона за енергетиката, организирана от ресорната парламентарна комисия. Въпреки че от гражданските организации настояха за тази възможност, дори ако това означава в един блок един единствен апартамент да ползва парно, от топлофикационните дружества и енергийното министерство защитиха тезата, че към момента подобна възможност не може да бъде осъществена заради състоянието на системата. Според енергетика от граждан...

Турски тираджии набиха наш на границата

Блокадата по българо-турската граница беше вдигната. Малко преди това обаче турски тираджии пребиха наш шофьор.

Тийнейджър разби главата на съученик с полицейска палка

17-годишен разби с полицейска палка главата на свой съученик след жесток бой в Благоевград, пише struma.com.

Двамата си пуснаха кръв за любовта на ученичка от Националната хуманитарна гимназия 17-годишен разби с полицейска палка главата на свой съученик след жесток бой в Благоевград, пише struma.com. Двамата си пуснаха кръв за любовта на ученичка от Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". След побоя нападателят избягал. Полицаите обаче го открили в жилището му в квартал "Запад", където намерили и "оръжието"

Намаляват депозита за участие в изборите

София /КРОСС/ В проекта на Изборния кодекс предлагаме преференциалният вот да е по преценка на гражданите, а не задължителен. Това заяви председателят на Временната парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова по време на обсъждане на конкретните текстове от проекта. По думите на Манолова 5% праг за преференциалния вот е разумна граница. Има въпроси за това как ще се съчетае преференциалното гласуване с интегралната бюлетина. Една от възможностите е гласуването за партия да е с една бюлетина, а преференциите да са с други. Има и други варианти, обясни Манолова. Проектът предвижда още машинното гласуване да се въведе в населени места с над 20 000 избиратели. Първоначално машинното гласуване ще се въведе успоредно с хартиеното гласуване. Ще се гласува с интегрална бюлетина със серийни номера, на кочани. Печатането на бюлетините ще става под контрола на Министерството на финансите и ще се извършва в печатницата на БНБ. Връщаме възможността да се гласува освен със знак „Х", с т.нар. „чавка" - „V", обясни Манолова. Тя допълни, че от последните избори е станало ясно, че голям брой от недействителните бюлетини са били именно поради това, че хората са гласували по навик със стария знак, а не с „Х". Предвижда се методиката за определяне на мандатите ще присъства като приложение към Изборния кодекс, стана ясно още от думите на Манолова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване