Спецакция удари престъпна мрежа за пране на пари

Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, бе проведена вчера в България, Великобритания, ЮАР и Испания. Това съобщиха от прокуратурата на Република България.

ЕС може да облекчи условията по гръцкия дълг

Матуритетът на заемите може да бъде удължен, а лихвите - понижени

    


Фонд "13 века България" връчва литературна награда за български роман на годината

/КРОСС/ През май Национален дарителски фонд "13 века България" ще връчи за трети пореден път Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България". Участие в конкурса могат да вземат български романи, издадени през 2013-а година. Романите ще бъдат предоставени на комисия, определяща шестимата финалисти, от които ще се излъчи лауреата на наградата. Крайният срок за предоставянето на книгите в шест екземпляра е 15-и март 2014-а година в административната сграда на фонда.  

Хванаха Буркана с близо 2 кг дрога

Криминалисти задържаха 41-годишния Б.С. - Буркана за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщи struma.bg. Специализираните полицейски действия криминалистите от областната дирекция и РУ"Полиция" в Кюстендил осъществиха вчера с участието на наблюдаващ прокурор. Общото количество на наркотичните вещества - марихуана, Криминалисти задържаха 41-годишния Б.С. - Буркана за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщи struma.bg. Специализираните полицейски действия криминалистите от областната дирекция и РУ"Полиция" в Кюстендил осъществиха вчера с участието на наблюдаващ прокурор. Общото количество на наркотичните вещества - марихуана,

Нова правителствена програма ще бори корупцията

Правителството смята да изработи поредната програма за борба с корупцията, като в центъра й ще бъде орган, който да контролира усилията на всички институции. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, след като два доклада на Европейската комисия потвърдиха липсата на резултати в борбата с корупцията в България и провала на проекти като БОРКОР. В доклада http://www.mediapool.bg/koruptsiyata-e-navsyakade---ot-darzhavnite-porachki-do-izborite-news216336.html си за състоянието на корупцията в ЕС по-рано тази седмица Брюксел препоръча на София да се осигури ефективна координация между институциите и да бъдат предпазени от политическо влияние. Дали този орган, който предстои да ги обедини, ще бъде нов или ще се използва вече съществуваща структура е въпрос в аванс и когато бъде идентифициран, ще бъде дадена по-конкретна информация, обясни премиерът. Той коментира и предложението на президента Росен Плевнелиев следващите избори да бъдат комбинирани и с национални допитвания. "Референдумът е демократична форма и допълва демократичните инструменти, стига да не се злоупотребява с тях", каза премиерът. Външни практики, които той проучил, показвали, че в страните, където най-често има допитвания, се осигурява достатъчно дълго време за дискусии и почти няма случаи този срок да е по-кратък от 6 месеца.

Република БГ: Проведеният КСНС доказва политическата безидейност на управляващите

/КРОСС/ ПП "Република БГ" излезе с позиция относно провелия се вчера Консултативен съвет по национална сигурност. Партията осъжда неспособността на участващите в него политически представители да дефинират конкретните за сигурността на страната проблеми. Ето и пълния текст на позицията: "Проведеният вчера, 4 февруари 2014 г., при президента на републиката Консултативен съвет по национална сигурност показа за пореден път неспособността на участващите в него политически представители да дефинират конкретните за сигурността на страната проблеми. Ние отчитаме, че политиците, в чиито дневен ред присъстват най-вече компромати и разединения, са неспособни да се обединят и да излязат със стратегически решения по истински важните за страната въпроси. Политическа партия „Република БГ" определя състоялия се дебат и формулираните решения като безспорен израз на политическа безидейност. Разгледаните там въпроси за икономическите основи на националната сигурност могат да бъдат определени като фасада, зад която управляващи и опозиция, пред лицето на държавния глава постигнаха съгласие за разпределение на средствата, които България ще получи от Европейския съюз до 2020 година. От становището и предложенията на Консултативния съвет по национална сигурност не стана ясно какви са конкретните мерки, които според участниците трябва да бъдат предприети за изпълнение на осемте стратегически приоритета в Националната програма за развитие: България 2020

You’ve got mail по гръцки

Издатели, писатели и политици основаха общ фронт срещу либеларизирането на книжния пазар в Гърция.

прочети повече

НЕК и ЕСО си разделиха собствеността

С фактическото отделяне на двете дружества България изпълнява своите задължения по енергийната директива на ЕС

    


Хасково и Верея 0:0

 Мачът на „Хасково 2009 “ с „Верея“завърши 0:0. Двата отбора имаха по няколко възможности за гол, но не успяха да вкарат нито един.

 

Диян Лозев и Димитър Алексиев показаха добра игра. Вратарят на червено-белите Николай Банков също отлично се справи.

 

В неделя  хасковлии  заминават на лагер край морето. Те ще тренират в Поморие. По време престоя е предвидена една контрола – с Черноморец, която ще  се играе  на 12 февруари.

 

Лагерът ще приключи в събота, когато на връщане хасковлии ще се изправят в  поредната контрола с Ботев Гълъбово.

  Хасково Новини

Секторът на услугите в САЩ се ускори до 4-месечен връх през януари

PMI индексът се покачи до 56,7 пункта от 55,7 пункта през декември

    


Осем претърсвания в Пловдив при международна операция

На територията на четирите държави - България, Великобритания, ЮАР и Испания, са задържани общо 20 души

"Топлофикация - София" няма да обжалва пред ДКЕВР общите условия


"Топлофикация - София" няма да обжалва приетите от ДКЕВР вчера нови общи условия на дружеството, въпреки че има законова възможност. Новите общи условия ще имат положителен ефект върху потребителите. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет.

Той припомни, че общинският съвет, който е принципал на "Топлофикация - София", взе решение за отпадане на лихвите върху прогнозните дялове през февруари миналата година. По-късно на дружеството беше вменено да разпише нови общи...

Спипаха Буркана с близо 2 кг дрога

Криминалисти задържаха 41-годишния Б.С. - Буркана за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщи struma.bg. Специализираните полицейски действия криминалистите от областната дирекция и РУ Криминалисти задържаха 41-годишния Б.С. - Буркана за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщи struma.bg. Специализираните полицейски действия криминалистите от областната дирекция и РУ"Полиция" в Кюстендил осъществиха вчера с участието на наблюдаващ прокурор. Общото количество на наркотичните вещества - марихуана,

Зам.-шеф в митниците остана месец на поста

Орешарски имал "неблагоприятна" информация за Румен Данев

    


Поскъпват магистралните такси между Атина-Солун

От днес влизат в сила нови, по-високи такси по автомагистралата между Атина и Солун, като водачите на леки автомобили ще трябва да се бръкнат допълнително между 80 и 90 евроцента, съобщават гръцките медии в сряда. Цените на магистралните такси за леките автомобили в района на Пеласгия се увеличават от 2,70 на 3,50 евро, а тези в Мосхохори скачат от 3,10 на 3,50 евро. Магистралните такси остават на същите цени за водачите, плащащи по електронен път.

ЕС даде шест месеца на САЩ да махнат визите за българи

Европейската комисия е призовала САЩ да вдигнат визовите ограничения за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, чиито граждани все още се нуждаят от виза, за да пътуват до страната, отбелязва Euroactive. Повечето граждани на страните в ЕС пътуват без визи до САЩ, Канада или Австралия.

Само медсестри и фелдшери ще идват с линейките

Само медицински сестри и фелдшери ще се возят в линейките при повиквания за Спешна помощ, а лекарите ще чакат в болницата, обясни един от авторите на новата концепция за Спешната помощ проф. Милан Миланов.

Продажбата на 85 картини на Хуан Миро в Лондон е отменена заради съдебен спор


Продажбата на 85 картини на испанския художник Хуан Миро в Лондон от правителството на Португалия е спряна заради съдебен спор, предаде Би Би Си.

Държавата доби произведенията на изкуството, оценявани на 49 млн. долара, като част от активите на португалската банка BPN, която бе национализирана през 2008 г..

Тяхната продажба на търг трябваше да се състои във вторник, в лондонската аукционна къща Christie's, но е била отказана именно от там заради "спор пред португалския...

Затворник заплашва, че ще се самозапали

Бургас/КРОСС/Арестант, който изчаква присъда от Бургаския окръжен съд в едно от крилата на бургаския затвор, се е залял със запалителна течност и заплашва всеки момент да си драсне клечката, пише Флагман.Бг. Пандизчията се казва Господин Димитров - Закса. Това не е първият му опит да се самозапали. В края на октомври мъжът вдигна на крак надзиратели, линейки и полиция при опита да сложи край на живота си. Какво е правил кибрит в лишен от свобода - никой от управата тогава не е споделил. Според съкилийниците му мъжът е на границата да се самозапали, защото за пореден път управата се е изгаврила с него. Многократните му жалби и мoлби са били демонстративно късани пред всички надзиратели, а на Закса са отказани искания, които по всякакъв начин потъпквали правата на човека. Сред тях са лечение, молба да си смени личните документи, които са изтекли и отказ да се ожени зад решетките. Любимата на господин Стоянка е от Търговище и опитите и да се свърже с управата на затвора са били напразни. "Ще се запаля, защото не издържам. Ще липсвам само на дъщеря си", били думите на затворника. "В Бургаския затвор има невиждана корупция и тя не е на ниските, а на високите нива. Вземат се пари за всичко - за освобождаване, за осигуряване на по-добра килия, за закрила. Тези, които нямат да си плащат, ги мачкат. Не мога да издържа повече в тази среда. Ще се запаля". Такива обяснения даде за Флагман.бг затворникът Господин Димитров-Закса

Над 70 млн.лв. за новите политики на МРР в секторите пътища и ВиК

/КРОСС/ Министерският съвет одобри разходи в размер на 70 170 хил.лв. от публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите" (ПИП) за изпълнение на новите политики на Министерство на регионалното развитие в секторите пътища и ВиК. С така предвидените средства министърът на регионалното развитие ще започне да реализира на практика новите политики за борбата с безводието и за подобряване на състоянието на малките пътища със средства от държавния бюджет. С днешното решение на МС се одобряват допълнителни разходи за изпълнение на проекти и програми за целите на ПИП по бюджета на МРР в размер на 20 милиона лева за програмата за решаване на проблема „Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места". Липсата на инвестиции във ВиК сектора през последните години доведе до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, увеличаване на процента на загуби на вода и до необходимостта от въвеждане на режим на водоснабдяване в редица населени места. В тази връзка Министерството на регионалното развитие финализира разработването на програмата за борба с безводието за 2014 г. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор, което не се е случвало от години

Мащабна операция срещу прането на пари удари и България

Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, бе проведена вчера в България, Великобритания, ЮАР и Испания. Това съобщиха от прокуратурата на Република България. 
Членовете на престъпната група, за дейността на която се води разследването, са заподозрени, че са предоставяли услуги по изпиране на пари на по-голяма организация, Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, бе проведена вчера в България, Великобритания, ЮАР и Испания. Това съобщиха от прокуратурата на Република България.  Членовете на престъпната група, за дейността на която се води разследването, са заподозрени, че са предоставяли услуги по изпиране на пари на по-голяма организация,

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Перник и още 11 града на страната

Наднормено запрашава на въздуха е измерено вчера в 12 града в страната, съобщава Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Несебър, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян и София.

Стойностите са между 1.01 и 2.1 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са във Враца.

Швейцария отказа облагане на депозити на гърци в местни банки

Швейцария е отхвърлила искане на Гърция за облагане на депозитите на гърци в швейцарски банки. Отказът е бил даден от швейцарския финансов министър Евелин Видмер-Шлюмпф, която бе на посещение в Атина, съобщават гръцките вестници, цитирани в сряда от БТА. "Съкровището", което гръцкото правителство търси от 2011 г. насам на швейцарска територия, ще остане "скрито" в трезорите на страната, след като Видмер-Шлюмпф каза "не" на гръцкото искане за облагане със задна дата на банковите влогове на гърци в Швейцария, коментира в. "Етнос". Ако Атина държи на решение по модела на Великобритания, шансовете да бъдат събрани данъци от "тайните" гръцки авоари в швейцарските банки се изпаряват. Споразумението между Гърция и Швейцария за това банково облагане ще се превърне в споразумение за размяна на информация и данни. Моделите, прилагани в миналото в швейцарски банки, вече се смятат за остарели и трябва да се ориентираме към друга форма, която възнамеряваме да въведем, казала швейцарската министърка на финансите. Тя изразила желанието на Швейцария за обмяна на сведения занапред с Гърция относно банковите депозити, но дала да се разбере, че британският модел не може да бъде приложен по отношение на Гърция. Гърция се надява от това облагане на депозитите в хазната да влязат 800 милиона евро. Предполага се, че гърци държат в швейцарски банки между 30 и 60 млрд. евро, които ако се обложат, ще могат да донесат очакваните приходи на държавата. Част от тези авоари обаче са с недеклариран произход. Атина иска споразумението да бъде същото, каквото Швейцария е подписала с други страни от еврозоната. Швейцария обаче е заинтересована да запази банковата тайна, за да продължи да привлича авоари отвън. Споразумението е нужно на Гърция, за да напълни държавните фондове, но и за да покаже на практика, че сериозно напредва по пътя на реформите и в борбата срещу ширещото се в страната неплащане на данъци.

Турското правителство предлага отмяна на специалните съдилища

Турското правителство ще предложи законопроект за реформа на съдебната система, който предвижда премахване на специалните съдилища, произнесли в последните години осъдителни присъди срещу стотици в...

Директор на "Дънди Прешъс" си тръгна, Слави Бинев казва, че е заради негов сигнал

Досегашният директор корпоративни и външни отношения и член на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” Алекс Нестор е напуснал поста си. Новината беше потвърдена от ...

Загубихме от Португалия с 0-2 за "Фед къп"

България отстъпи на Португалия с 0-2 в първия си двубой от група "D" на първа група на Евроафриканската зона на „Фед къп". В първия мач Изабелла Шиникова бе надиграна с 6-3, 1...

Ръководството на ЦИК ще се избира от парламента, а членовете - от президента

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) - председател, двама заместник-председатели и секретар, ще се избира от парламента, а останалите членове ще се назначават с указ на президент...

Mъри не остана по-назад от Левски, падна от руснаци

Ботев (Пловдив) загуби четвъртата си контролна среща на кипърска земя с 1:2 от руския Енисей. "Жълто-черните" бяха изненадани с 2 гола през първото полувреме, на Иванов и Галаш, след грешки ...

Борисов: Кой изтегли искането на Атака за рестарт на Белене?

Искането било изтеглено от дневния ред в последния момент, което породи спекулации за промяна в позицията на партията

НС не разгледа искането на "Атака" за рестарт на "Белене"

Искането било изтеглено от дневния ред в последния момент, което породи спекулации за промяна в позицията на партията

Сидеров отново поиска рестарт на "Белене"

Лидерът на "Атака" внесъл искане за рестарт на проекта в днешния дневен ред на парламента, след което изненадващо го оттеглил

София става голяма строителна площадка с инвестиции за над 700 млн. лв.

София отново ще се превърне в голяма строителна площадка напролет. Строителите влизат в паркове, булеварди, детски градини и около НДК. Продължава и разширението на метрото. Най-после трябва да започне и действителното изграждане на прословутия завод за отпадъци. Капиталовата програма на Столичната община предвижда над 700 млн. лв. инвестиции. Бюджетът предстои да бъде одобрен от Столичния общински съвет в четвъртък. Две трети от средствата за капиталовата програма са европейско финансиране. Останалите са заеми от Европейската инвестиционна банка и общинския бюджет. Освен инфраструктурата другите приоритети в бюджета са транспортът, екологията и образованието. "Последователни сме в тези политики и се надявам, че резултатът вече е видим. 2013 г. беше основно година на проектирането, а 2014-а ще е година на строителството", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Напролет тръгват ремонтите на големите булеварди и вътрешнокварталните улици За ремонт на основните улици, по които върви масовият градски транспорт, са планирани 123.8 млн. лв. По думите на Фандъкова това е почти три пъти повече в сравнение с 2013 г. Подготвяната през миналата година програмата за цялостни ремонти на улици и булеварди за 100 млн. лв. заем от ЕИБ през тази ще започне да се изпълнява. През пролетта при благоприятни климатични условия се предвижда да започнат ремонтите по бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до Околовръстното шосе. Ще бъдат ремонтирани и прилежащите съоръжения - пет моста и пет пешеходни подлеза. Продължава поетапният ремонт на бул."Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов" заедно с надлезите при 4-ти км и бул. "Александър Малинов". Тази година трябва да приключи и цялостното обновление на бул."Витоша". До края на юли трябва да приключи и изграждането на кръстовището на две нива при Семинарията. В момента заради строителството преминаването е затруднено и шофьорите се мъчат. "Затова поисках строителите да работят с удължено работно време, така че до края на юли трябва да сме приключили", каза Фандъкова. Освен за основните булеварди средства са предвидени и за ремонта на над 30 малки квартални улици. За тях са заделени 7 млн. лв. До края на годината трябва да бъдат преасфалтирани улиците "Шумака" и "Ягода" в кв. "Симеоново", ул. "601" кв. "Княжево", ул. "Любен Каравелов", ул. "Витиня" в район "Подуяне", ул. "Никола Генадиев" в ж.к. "Младост", ул."Денкоглу" в с. Балша, улици "3004", "3005" и "Гоце Делчев" в район "Люлин", улица към детска градина в Герман, улици при социален дом в район Подуяне. Продължава и програмата за обновяване на тротоарите. За това са предвидени 2 млн. лв., като средствата няма да отидат само за центъра, но и по кварталите, обеща Фандъкова. Тя отчете, че за последните две години са обновени 40 км тротоари. Ремонтът на пространството около НДК Плановете на общината са напролет да започне и обновлението на пространството около НДК. В момента тече процедурата по избор на изпълнители за всеки един от лотовете. В търга участват 15 обединения и консорциума. По проекта се предвижда възстановяване на настилките, тротоарите и велоалеите около парка, уличното и парково осветление, фонтана и водните каскади, направа на автоматизираната поливна система, засаждане на дърветата и цветните площи. Ще бъдат монтирани и две обществени тоалетни. Ще се постави и видеонаблюдение. Напълно нов облик пространството около НДК трябва да има до средата на 2015 г. Пълна промяна и за Борисовата градина Пълна промяна е планирана и за Борисовата градина, където от няколко години текат ремонтни дейности на парче. За целта предстои да бъде обявен архитектурен конкурс, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. За напролет обаче е предвидено подмяна на настилките на главния вход на Борисовата градина. Нови детски градини и ремонт на стари За решаване на проблема с недостига на места в детските градини общината е заложила 16 млн. лв. собствени средства за ремонт и строителство на 14 нови забавачки. Отделно кандидатства за финансиране от държавата по новата инвестиционна програма с два проекта по 15 млн. лв. С тези средства е планирано да се направят още 12 детски градини, спортни зали и училищни дворове. В плана е заложено и изграждането на 56 км канализация и 20 км водопроводна мрежа. Продължава разширението на метрото Тази година трябва да започне разширението на метрото от бул. "Джеймс Баучер" към ул. "Сребърна". Продължава строителството на подземната железница към бизнес парка и летището. Всички тези отсечки по план трябва да са готови през 2015 г. Здравеопазването – новият приоритет Здравеопазването е новият приоритет, на който ще започне да се набляга от тази година. За целта Фандъкова предлага на съветниците да назначат ресорен заместник-кмет – ген. Стоян Тонев, който доскоро беше шеф на Военно-медицинската академия. Той ще има за задача да изработи специална стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Приоритет е спешната помощ, като амбициите на общината са да си направи свои звена. И за разкош – културна столица Тази година е особено важна за София, защото през септември ще е ясно кой град ще бъде избран за културна столица на Европа през 2019 г. От самото начало на своята подготовка София заложи на устойчивите проекти и инициативи, чиито резултати променят нашия град чрез културата и изкуството. Те се харесват не само на столичани, но и на туристите, които все по-често избират София като интересна дестинация, смята Фандъкова. За това и културни фестивали като "София диша" и други ще продължат да получават подкрепа от общината.

Закриването на комисията за тържищата щяло да повиши спекулата при търговците

Закриването на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) ще доведе до вакуум при контрола по проверките на пазарите у нас. Това заяви...

Джон Тери остава в Челси за още една година

/КРОСС/ Джон Тери е готов да подпише нов едногодишен договор с Челси и да проведе на "Стамфорд Бридж" и следващия сезон, пише "Дейли Мейл". Споразумението на капитана на "сините" изтича в края на юни, като седмичната му заплата е 150 000 паунда. 33-годишният Тери искаше продължение с две години, но от клуба не правят компромис за никой и политиката е на играчи над 30 години да се предлагат 12-месечни договори. В крайна сметка Тери се е съгласил на това и се надява да започне 17-ия си сезон с екипа на Челси през август.  

ЕС променя дипломатическия курс към Куба и се стреми към подобряване на връзките

Европейският съюз ще приеме решение този месец да разшири отношенията с Куба и това ще бъде забележително отваряне към комунистическата страна след вдигането на дипломатическите санкции срещу нея през 2008 г., съобщава Ройтерс, като се позовава на неназовани информирани източници. Външните министри на 28-те страни от ЕС ще дадат зелена улица на 10 февруари за преговори с Хавана за специално търговско споразумение за увеличаване на търговията, инвестициите и за диалог по човешките права. То може да бъде постигнато до края на 2015 г. "Куба иска капитали, а Европейският съюз иска влияние", казал участник в преговорите, отказал да бъде назован поради деликатността на въпроса."Такова сътрудничество може да стане прелюдия към нещо много по-голямо." Други двама души, запознати с преговорите, заявили пред Ройтерс, че в Брюксел е постигнат консенсус да се даде тласък на пазарно ориентираните реформи, започнати от кубинския президент Раул Кастро, и да се позиционират европейските компании при евентуален преход към икономика с повече капиталистически елементи в по-далечно бъдеще. Затоплянето с Европа настъпва, след като Куба пожъна дипломатически успех миналата седмица на срещата на върха на Латинска Америка и Карибите в Хавана. На нея 33 страни от региона подкрепиха правото на своите съседи  да избират политическите си системи - победа за Куба, която е единствената еднопартийна държава в Западното полукълбо. Взети заедно, тези стъпки на ЕС и на страните от Латинска Америка открояват затоплящите се отношения с Куба, в остър контраст със САЩ, които й наложиха икономическо ембарго през 1962 г., след като година преди това скъсаха  дипломатическите отношения. Вашингтон оказваше натиск върху Европа и Латинска Америка да изолират кубинското правителство, но сега не се опитва да блокира новите усилия на ЕС, съобщили източници, близки до преговорите. В американско-кубинските отношения напоследък също се проявява по-прагматичен тон и представители на двете страни говорят за подобряване, но американската позиция остава практически замразена след облекчаването на условията за пътуване на кубинци през 2011 г. Според правителството на САЩ Куба трябва да подобри зачитането на човешките права и да освободи от затвора американския бизнесмен Алън Грос, осъден на 15 г. за опит да създаде незаконна комуникационна мрежа на острова. Ще се придържаме и занапред към балансиран подход в търсенето на необходимите промени, които да подобрят положението, но в същото време ще продължим да изразяваме нашата загриженост по проблемите на човешките права", съобщи пред репортери миналата седмица Бен Роудс, заместник-съветник на президента Обама по националната сигурност. Първоначалният ефект от споразумението ЕС-Куба ще бъдат скромен, но то ще има огромно символично значение за ЕС, чиито отношения с Куба бяха сериозно обтегнати, след като съюзът й наложи санкции през 2003 г. заради арестуването на 75 дисиденти от Хавана. Макар че ЕС вдигна санкциите през 2008 г., нормализацията на отношенията се оказа сложен процес заради възраженията на Полша и Чехия, свързани с комунистическото им минало. Според източници, близки до разговорите, двете страни вече подкрепят споразумение с Куба. Хавана отхвърли "общата позиция" на ЕС за Куба, приета от Евросъюза през 1996 г. в защита на човешките права и демокрацията. Проявявайки нетърпение от сегашното положение, Холандия изпрати своя външен министър в Хавана през януари. Това бе първото посещение на висш холандски представител след кубинската революция през 1959 г. и то бе в нарушение на политиката на ЕС за ограничаване на визити на високо равнище. Испания - бивша колониална сила в Латинска Америка и Карибите, също настоява за промяна на подхода, след като боледуващият дългогодишен кубински лидер Фидел Кастро предаде властта на по-малкия си брат Раул през 2008 г. Някои страни от ЕС смятат "общата позиция" от 1996 г. за остаряла, защото 18 правителства от ЕС имат двустранни споразумения с Куба, разминаващи се с тази позиция, което прави трудно съюзът да говори в един глас. Въпреки това испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо твърдо настоява общата позиция да остане в сила, докато Европейската комисия преговаря по споразумението за сътрудничество. "Ако Европа  държи да има присъствие, когато в Куба настъпи преход, ЕС трябва да се задейства отсега. Правилно е да задвижим диалога сега, за да не се окаже, че ни няма, когато преходът започне", казва пред Ройтерс Карлос Маламуд, шеф на  центъра за латиноамерикански изследвания в мадридския мозъчен тръст "Реал Институто Елкано". Споразумение за сътрудничество, каквото ЕС е използвал в миналото като инструмент за укрепване на отношенията с Централна Америка и Азия, вероятно няма да даде силен тласък на търговията, защото Куба изнася много малко за Европа. Освен пури и ром, кубинските стоки не представляват голям интерес за ЕС. Но Брюксел смята, че развитието на деловите отношения е най-добрият начин да се оказва натиск за промяна в Куба. Евросъюзът е най-големият чуждестранен инвеститор в Куба и вторият й търговски партньор след Венецуела. Една трета от туристите на острова всяка година идват от ЕС. Куба откри специална икономическа зона по китайски модел и подготвя нов закон за чуждестранните инвестиции. Тя търси външни инвестиции за новите пристанищни съоръжения в Мариел Бей, за да се възползва от строящото се разширение на Панамския канал. По БТА

112 нарушения са извършили ГЕРБ с Авиотряд 28

Сметната палата посочи 112 доказателства за нарушения при ползване на правителствения Авиоотряд 28 от времето на управление на ГЕРБ. В резултат на извършения одит за заявяването и изпълнението на полетите от Авиоотряд 28 е направен анализ и оценка, и са формирани изводи за законосъобразността на управленските решения по заявяването и изпълнението на полетите за периода от 1 август 2009 г. до 31 март 2013 г., съобщиха от Сметната палата.

"Ролинг Стоунс" на сватбата на Джони Деп

Актьорът ги поканил, въпреки че с Амбър искат скромно парти

    


Андреева ще съди Атанасова за клевета

"Нито една обществена поръчка не е правена на тъмно", отсече министърът

    


Спецакция удари България, Великобритания, ЮАР и Испания за пране на пари

Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, бе проведена вчера в България, Великобритания, ЮАР и Испания. Това съобщиха от прокуратурата на Република България.  Членовете на престъпната група, за дейността на която се води разследването, са заподозрени, че са предоставяли услуги по изпиране на пари на по-голяма организация,

Съдът наложи постоянен арест на педофил от Дебелец

/КРОСС/ Великотърновският районен съд наложи постоянен арест на 37-годишния Деян Йорданов от град Дебелец заради склоняване на деца да се разголват в интернет. След подаден от родители сигнал полицията установила, че от есента на миналата година той изпращал чрез Фейсбук покани за приятелство на малки момичета, а после ги убеждавал да се свържат с него по скайп и да се разголват пред камерата. При задържането му в края на миналата седмица стана ясно, че има поне три такива опита с момичета на възраст от 10 до 13 години, но разследването продължава. Миналата година Деян Йорданов получи едногодишна условна присъда и хиляда лева глоба за качен в интернет заснет от него клип на събличащо се 12-годишно момиче.  

Ресторантьори във Варна не искат връщане на цигарите

Има по-важни въпроси в страната от този дали тютюнопушенето трябва да се разреши отново в заведенията. Това каза пред „Черно море“ шефът на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Георги Найденов. Той бе помолен да коментира поредния опит, който готвят депутати, да се либерализира забранителният режим за тютюнев дим на закрити обществени пространства.

Британска акция срещу пране на пари включи и претърсвания в Пловдив


Международна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, включи и претърсвания в България, но не доведе до арести, се разбира от съобщение на българската прокуратура. 

Операцията е ръководена от британската агенция за престъпността и е проведена на територията на четири държави, между които и ЮАР и Испания. Подозрението на британските разследващи са, че членовете на престъпната група са прали парите на по-голяма организация, занимаваща се с различни престъпления, между...

Списание сравни Гуинет Полтроу с Ким Чен-ун

Между актрисата и изданието "Венити Феър" се заформя студена война

Американци и руснаци залагат на все по-яки брони

Напоследък най-големите армии в света определено се ориентират към все по-яки и все по-тежки бронирани машини. И което е особено интересно - голяма част са в класа 4х4. След Ирак янките категорично се отказаха от слабичките хамъри и минаха на огромните МРАП. Високопроходимите джипове вършеха добра работа в пустинните полета край Басра и в тесните Напоследък най-големите армии в света определено се ориентират към все по-яки и все по-тежки бронирани машини. И което е особено интересно - голяма част са в класа 4х4. След Ирак янките категорично се отказаха от слабичките хамъри и минаха на огромните МРАП. Високопроходимите джипове вършеха добра работа в пустинните полета край Басра и в тесните

Шофьори отнесоха 7 акта и 7 фиша за неправилно паркиране и спиране на пътното платно в централната градска част на Перник

14 водачи на моторни превозни средства са глобени вчера за неправилно паркиране, съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.

Акцията е проведена от служители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Перник за времето от 11:00 до 16:00 часа. Основно контролът е осъществен в централната градска част на областния център. Съставени са 7 акта за административни нарушения и 7 фиша. Основно са за неправилно паркиране и спиране на пътното платно,...

Продължава

ГЕРБ разкри скандални назначения в природни паркове

В "Българка" и в "Национален Балкан" новите шефове били от ДПС

    


Авиоотрядът летял за мачове, сериали и хора в нужда

Доклад на Сметната палата показа редица нарушения в звеното

    


Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи

Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи. Това стана на специална церемония в олимпийското село „Маунтин вилидж”, близо до зоните за сноуборд и алпийски ски, предаде КРОСС.

Домакините организираха впечатляваща програма по посрещане на българската делегация, в началото прозвуча олимпийският химн. Самото вдигане на флага бе предшествано от приветствие на зам.-кмета на селото – Алексей Немов, световна легендите в гимнастиката. 37-годишният Немов, който е 4 пъти олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996 и Сидни 2000, пожела „Добре дошли!” на нашите олимпийци и покани на сцената генералния секретар на БОК Белчо Горанов, който също поздрави присъстващите. Двамата размениха подаръци – от българска страна домакините получиха лъвче талисман, а пък олимпийският ни отбор бе дарен с огромна матрьошка.
Гвардейски части внесоха националния флаг и го издигнаха под звуците на българския химн. След това доброволци подариха на всеки един олимпиец чифт плетени ръкавички за спомен с логото на Олимпиадата в Сочи. След нашата церемония последваха тези на Доминика и Латвия.

Програмата завърши със снимки пред специалния кът, където всеки оставя автограф и свое послание към Игрите.
На издигането на знамето присъстваха и част от състезателите пристигнали тази сутрин в Сочи с втората група български олимпийци. Владимир Зографски със своя баща Емил пътуваха от Мюнхен и вече се настаниха в Маунтин Вилидж. Влади е с лека настинка, но се оправя, взима само аспирин. Двамата ще направят утре първите пробни опити на олимпийската шанца, на която миналата година Зографски се нареди 14-и в старт за световната купа. В петък са официалните тренировки, а в събота квалификацията, която включва два пробни опита и един състезателен, който ще се определи 50-те участници на финала в неделя.

В Сочи вече са и тримата биатлонисти Мирослав Кенанов, Иван Златев и Десислава Стоянова с техния треньор Красимир Дочев се появиха на Игрите направо от Европейското първенство в Нове Место.

В четвъртък вечер за Сочи с полет през Истанбул от София в 21.25 ч. потеглят Александра и Виктор Жекови, знаменосецът Мария Киркова и олимпийското аташе Екатерина Дафовска.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване