Бебешкият пубертет идва с "няма" и "не искам"

Чували ли сте, че има пубертет и в невръстна възраст? Детето на около две години сякаш нарочно не слуша родителите си, демонстративно проявява опърничавост, често сменя настроенията си. Вилнее като пършинг, а когато не се угоди на капризите му, скубе и дори удря родителите си. Донякъде предпоставка за това извънконтролно поведение са първите изискв Чували ли сте, че има пубертет и в невръстна възраст? Детето на около две години сякаш нарочно не слуша родителите си, демонстративно проявява опърничавост, често сменя настроенията си. Вилнее като пършинг, а когато не се угоди на капризите му, скубе и дори удря родителите си. Донякъде предпоставка за това извънконтролно поведение са първите изискв

Как мушкатото може да ни помогне в борбата с ХИВ?

Може ли лекът за страшния вирус да се крие в градината ни…

    


Кралицата забрани на Кейт минижуп

 
Британската кралица Елизабет Втора поиска от Кейт Мидълтън да промени облеклото си и да увеличи дължината на полите и роклите си. Нейно Величество затегна още повече и режима на светските изяви на внука си Уилям и съпругата му.
Бижутата на Кейт ще се превърнат в скромни акценти, предимно камъни от личната колекция на Елизабет.   Британската кралица Елизабет Втора поиска от Кейт Мидълтън да промени облеклото си и да увеличи дължината на полите и роклите си. Нейно Величество затегна още повече и режима на светските изяви на внука си Уилям и съпругата му. Бижутата на Кейт ще се превърнат в скромни акценти, предимно камъни от личната колекция на Елизабет.

Невменяема майка гледа 7 деца, едно умира, социалните слепи

Потресаващ случай на безхаберие от страна на личен лекар и социални служители излезе наяве в Разградско. През януари 2012 г. 6-месечно бебе от с. Печеница почина от недохранване. Разследването срещу майката е спряно, защото експертиза показала, че майката е невменяема и не може да носи наказателна отговорност. През цялото това време обаче отговорните институции пишат в заключенията си, че всичко в семейството със 7 деца върви по мед и масло.

"Бързите кредити" влизат в парламента

Депутатите ще регулират кредитите под 400 лева

    


"Чистят" избирателните списъци

Държавните и общинските власти се заеха да чистят избирателните списъци за евровота, независимо че още не е гласуван нов Изборен кодекс и не е насрочена дата, установи проверка на "Труд"....

Два слаби труса в Рила

Земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 5,54 ч. тази сутрин с епицентър на 15...

Сменят настилката по бул. "Цариградско шосе"

Рехабилитацията на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов" тръгва през март. В нея влиза цялостно саниране на надлезите при 4-ти км...

Без жертви при катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 11 тежки катастрофи с 16 ранени, съобщиха от пресцентъра на МВР. За района на София са станали 107 леки и 5 тежки катастрофи със 7 р...

Световните пазари – а сега накъде?

Пазарните участници видимо претеглят рисковете, които предоставиха новите икономически реалности

    


Италия ни връща монети на Александър Македонски

Ценна колекция предмети с културно-историческа стойност ще бъде върната от Италия на България на специална церемония в Рим, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров

Франция приема смешно малко сирийски бежанци

"Амнести интернешънъл": Пристигнали са само 35 до 70 сирийци

    


Без жертви по родните пътища

16 души са ранени при ПТП-та през денонощието

    


Солени мъфини от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Део и ябълката на раздора - Елена

Блондинът не криел симпатиите си към колежката от хип-хоп бандата Ice Cream и навсякъде разказвал колко талантлива е младата певица. Приятели и колеги дори се шегували с него, че явно му върви на жени с фаталното име Елена.

Две земетресения в Кефалония и Патра за една нощ

Трусът на Йонийския остров бе от 4,2 степен по скалата на Рихтер, а на полуостров Пелопонес - от 3,7

прочети повече

Две слаби земетресения близо до София

Трусовете са от степени 2 и 3 по скалата на Рихтер

    


КСНС постигна единодушие по стратегическите приоритети

За първи път от години само два часа бяха нужни на членовете на Консултативния съвет по национална сигурност да постигнат съгласие по важна за страната тема, предаде репортер на БГНЕС.

Членовете на КСНС приеха с единодушие (макар и "Атака" да излязоха с особено мнение) стратегическите приоритети на страната на споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014 – 2020 г. Те подчертаха, че е особено важно в проекта на Споразумението за партньорство да бъдат заложени мерки за преодоляване на неравенството. "Следва да бъдат подкрепени мерките, насочени към развитие на модерната инфраструктура, електронното управление, енергийната ефективност и диверсификацията, както и за извеждането на балансирано развитие на селското стопанство, като ключов сектор в българската икономика", изтъкват те.

Според тях особено важно е да се подкрепи повишаването на конкурентоспособността на българската икономика чрез развитието на иновационни екосистеми, технологични центрове и паркове, което ще осигури връзката между образованието, науката и бизнеса. Следва да се обърне и сериозно внимание на балансираното развитие на регионите и на политиките за заетост и повишаване на доходите на българските граждани.

Консултативният съвет за национална сигурност се обедини и около следните предложения до държавните органи и институции. Първото от тях е към кабинета. Министерският съвет трябва да организира и проведе информационна кампания за разясняване на проекта на Споразумение за партньорство – приоритети, финансиране, срокове. Изпълнението на Споразумението за партньорство в контекста на Националната програма за развитие България 2020 трябва да се отчита ежегодно пред обществеността. Всички институции трябва да работят последователно за ефективно и прозрачно изпълнение на Споразумението за партньорство, като запазват и надграждат необходимия за това капацитет, смята КСНС.

В доклада, представен от вицепремиера Зинаида Златанова по време на днешното заседание на КСНС се подчертава, че в Споразумението за партньорство са формулирани четири приоритета, свързани с изразходването на европейските средства през периода 2014-2020 г. Първият приоритет е свързан с образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж, вторият с научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, третият със свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, а четвъртият – с добро управление и достъп до качествени обществени услуги.

До средата на месец февруари 2014 г., преди започване на официалните преговори с Европейската комисия, се планира ново публично събитие, на което да бъде представена най-актуалната версия на Споразумението за партньорство и резултатите от проведеното през януари обществено обсъждане.

Пред КСНС премиерът Пламен Орешарски коментира, че всички приоритети от програмата България 2020 намират място в управленската програма на настоящото българско правителство и по преобладаваща част от тях се работи, а по други са набелязани конкретни политики, мерки и инструменти за тяхната реализация. Той изтъкна, че споразумението за партньорство с ЕК 2014-2020 съдържа както приоритетите от програмата България 2020, така и от Правителствената програма, като е постигнато съответствие с насоките от Стратегията Европа 2020.

Според предварителните разчети на Министерството на финансите, разполагаемият ресурс за изпълнение на политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г. възлиза на близо 28 милиарда лева или над 10% от прогнозния БВП за периода. Тук са включени индикативно планираните средства от държавния бюджет, както и средствата от ЕС.

След заседанието на КСНС премиерът заяви, че е удовлетворен от проведената дискусия и от заключенията на КСНС. Удовлетворен съм от това, че всички членове на КСНС се обединиха около разбирането, че това е доста надпартийна задача, казано най-малкото, доста важна задача, каза премиерът. Той посочи, че това му дава по-голяма увереност, че има широка подкрепа на предстоящите за стартиране и официални разговори с ЕК за финализиране на споразумението за партньорство. Орешарски обясни, че дори и резервите на Волен Сидеров са били по-скоро концептуални, а не по отношение на приоритетите. Орешарски, че всички тези цели са много добри, но изпитва известно съмнение дали това е начинът за тяхното постигане, обясни премиерът.

Самият Сидеров обясни: "Аз изразих особено мнение не за друго, защото в позицията на КСНС има написани добре звучащи неща, но те няма как да станат, ако не променим колониалния модел на България, а този анализ го нямаше в двата доклада(на премиера Пламен Орешарски и на вицепремиера Зинаида Златанова-бел.ред.)", каза той. Сидеров иска правителството да постави пред ЕК въпроса за ядрените мощности в България.

Лидерът на левицата Сергей Станишев след заседанието на КСНС също изрази удовлетвореност от постигнатото съгласие на съвета. "През следващия програмен период има планирани близо 1 млрд. евро за мерки за заетост, квалификация, борба с бедността", подчерта той. Станишев посочи, че за първи път има оперативни програми в проекта, които са насочени към образование, иновации и наука. "500 млн. евро са предвидени за тази оперативна програма и това е много важно, ако искаме да имаме конкурентна икономика и действително да догонваме ЕС", каза той. Лидерът на социалистите изтъкна и че на този етап близо 200 млн. евро са планирани за здравеопазване. Той посочи, че е необходима много работа, за да се продължи това ускоряване на еврофондовете, което се вижда в последните 7-8 месеца. "Тъй като рязко скочиха средствата, които са не само договорени, но и разплатени и сертифицирани от ЕК", каза той.

Томислав Дончев, който беше отговорен за средства от ЕС в кабинета "Борисов" пък коментира нуждата от финансиране с европейски средства на електронно правителство и електронното правосъдие. По Кохезионната политика очакваме от ЕС 7, 475 милиарда евро без националното съфинансиране, тоест малко повече пари през този програмен период. Разчетите, направени през последната година показват, че те са достатъчни да бъдат финансирани и "Хемус" и тунела под "Шипка", включително и електронното правителство и електронното правосъдие, коментира още той.

Европейските банки имат експозиции за 3 трлн. долара към развиващите се пазари

Сред тях попадат BBVA, Erste Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered и UniCredit, а сумата е четири пъти по-голяма от тази на американските банки

    


Европейските банки имат експозиции за 3 трлн. долара към развиващите се пазар

Сред тя попадат BBVA, Erste Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered и UniCredit, а сумата е четири пъти по-голяма от тази на американските банки

    


Бил Гейтс напусна поста си в Майкрософт

Майкрософт обяви, че създателят на компанията Бил Гейтс напуска поста си на председател на борда и ще бъде съветник. Новият генерален директор на софтуерния гигант е Сатя Надела.

Гейтс "ще посвети повече време на компанията" с новата си роля на "технически съветник", се казва в изявлението на компанията.

Роденият в Индия Надела, третият поред генерален директор на Майкрософт, преди заемаше поста на вицепрезидент на звено Cloud and Enterprise.

"Във време на трансформации, няма по-подходящ, който да поведе Майкрософт, от Сатя Надела. Сатя е доказан лидер с инженерни способности, бизнес визия и способност да сплотява хората. Неговата визия за това как технологията ще бъде използвана по целия свят е точно това, от което Майкрософт се нуждае в момент, когато компанията навлиза в следващата фаза на иновация и растеж", казва Бил Гейтс в изявлението на компанията.

"Майкрософт е една от малкото компании, които правят революция в света на технологиите. За мен няма по-голяма чест от това да бъда избран за лидер на компанията. Възможностите пред Майкрософт са необятни, но за да ги използваме, трябва да сме ясно съсредоточени, да се развиваме по-бързо и да продължим да се променяме. Голяма част от работата ми ще бъде да увелича нашата способност да предлагаме иновативни продукти на нашите клиенти по-бързо",каза Надела, който наследи поста на пенсиониралия се Стив Балмър.

В миналото Надела е бил президент на звеното за сървъри и инструменти на компанията.

Той е родом от Хайдерабад, Индия, учи в университетите на Уисконсин, Чикаго и Бангалор.

Личните лекари искат проверка "пенсионер"

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поиска от НОИ да се осигури възможност за проверка дали пристигналият пациент е пенсионер. Мярката е необходима, защото от тази година...

Откриха газ до Кнежа

Находище на природен газ е открито край Кнежа. Доказаните запаси към момента са 14,49 млн. куб. м природен газ и 5176 куб. м кондензат, съобщиха от компанията "Проучване и добив на нефт и газ&...

Въвеждат тел. 112 и в Русия

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев утвърди разпределянето на 553,67 млн. рубли /около 11,700 млн. евро между 9 региона на страната за 2014 г. за създаване на национална система за спешно реагиран...

Стати Статев: Не може държавата да сваля студентските такси под определен минимум

Преди шест години държавата намали участието си във висшето образованиена един човек – от 963 лева с една трета, като по новата сума две трети се покрива от студентите. Сега, ако държавата н...

Уникални мартеници радват очите в Етнографския музей

Уникални мартеници, плод на фантазията и познанията на дамите от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти вече радват очите на всички, които прекрачат прага на Етнографския музей в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

За седма поредна година майсторките изложиха своите ръчно изработени традиционни първомартенски модели в залите на музея. Именно там от днес до 8 март всеки ще може не само да взаимства готови идеи от изложените модели, но и да закупи мартенички за своите близки и любими хора. По-сръчните ще могат да участват в изработването на мартеници по традиционни и съвременни технологии. Графикът на работилничките ще бъде предварително обявен във фейсбук и на http://iefem.blogspot.com/.

"Освен бяло и червено, в Северозападна България у малките момчета може да се види и мартеница, изработена от светло синьо и бяло. Червеното, което се използва също е различно в различните краища на страната. Червеното в Пиринския край и в цяла Македония е различно, защото хората и темпераментът им са различни. При родопчаните червеното трябва да си отива с пембето", обясни Цветанка Абаджиева от задругата. "Мартеницата има защитна функция, мартеница се слага и на къщата", напомни тя.

"Почти цялата година ми отнема изработването на мартениците и за намирането на подходящите материали, правя по 100-150 бройки от модел, още на трети март започвам с новите идеи", разказа Елизабета Иванова, член на задругата на майсторите, която за първа година участва в базара, но от 12 години прави и продава мартеници. "Сестрата на една моя приятелка правеше мартеници и покрай нея тръгнаха нещата и при мен. Реших, че ще направя по-хубави мартеници от тези, които се продават по сергиите и пазарите", сподели тя. "В една традиционна мартеница трябва да има най-вече бяло и червено, от там насетне може да се добави всичко, което ви хареса", посъветва тя. Елизабета твърди, че всички модели са й любими. "Не знам от къде ми идват идеите, все едно съм родена с тях, имало е случаи, в които ставам през нощта заради някоя идея за мартеница, те са ми като деца, толкова ги обичам", сподели още тя.

Децата са непослушни. Защо?

Често лъжат по инерция, за да не им се карат родителите

    


Преглед на печата от 5 февруари


Държавно управление

Сега

Здравната каса остава монополист поне до 2016 г.
Кабинетът "Орешарски" предлага спорната мярка за официално доплащане в болниците

Орешарски обеща по 9 млрд. лв. инвестиции годишно за по-богата България
След съвет при президента усвояването на еврофондовете вече е "надпартийна задача"

Синдикатите поставиха ултиматум на кабинета за Кодекса на труда
Да се работи на 15 години е скандално, обяви КНСБ по повод...

Трескава подготовка за шоуто на Армин ван Бюрен

Само 3 дни делят феновете от спектакъла, предизвикал вълна от емоции сред почитателите на електронната музика по света – Armin Only Intense.

Точно на 7 февруари в зала "Арена Армеец", след едногодишна подготовка, екип от над 30 души, начело с холандския диджей Армин ван Бюрен, ще представи на българската публика единственото шоу, което съчетава в себе си театър и 6-часов непрекъснат диджей сет.

Процесът по строежа на сцените вече започна и ще продължи до деня на събитието.  За да бъде спектакълът още по-грандиозен, специално за изграждането му пристигнаха няколко тира с видео екрани, звукова и светлинна техника от Белгия и Румъния.

"Обединяването на електронната музика с театралното изкуство е наистина голямо предизвикателство, което носи със себе си и огромен риск. Риск, който ние приехме с ентусиазъм, отговорност и желание, но и риск, който ни доведе до изумителния резултат, който ще видите съвсем скоро", споделя Сандър Ренмен -творчески директор на Armin Only Intense.

"Най-голямото, най-щурото и най-скъпото шоу, което някога съм правил", допълва още за шоуто Армин.

"Много се гордея с този проект. Той поставя нов етап в кариерата ми и означава много за мен", допълва още популярният диджей.

Истерията  на феновете около шоуто продължава да расте не само във всички краища на България, но преминава и отвъд границите на страната ни. Като единствената локация на Балканите, част от световното турне на Армин, столичната зала "Арена Аремеец" ще се превърне в най-предпочитаната дестинация за петъчната вечер. Над 15 автобуса с почитатели от Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора и други близки до нас държави са заявили своето присъствие.

За да се осигури допълнителен брой места за всички желаещи, които искат да видят  зрелищното шоу на живо, ще бъдат отворени и трибуните в залата.

Достъпът до трибуните ще се осъществява с обикновен билет, който ще може да бъде закупен и на място от касите на зала „ Арена Армеец“. Вратите на залата отварят в 19:30 часа, а спектакълът започва точно в 21:00 и ще продължи до 03:00 часа.

Всички плащания по време на събитието ще се извършват с фестивални карти, които ще бъдат раздавани на място. Осигурените гардероб и паркинг са безплатни, но с ограничен капацитет.

Аrmin Only Intense е шоу с изцяло нов, нестандартен и свеж подход. Единственото по рода си парти в подобен мащаб, правено някога от диджей, събира едни от най-добрите изпълнители, танцьори, акробати, огромен набор от специални визуални ефекти, за да остави без дъх публиката по време на 6-часовия парти-концерт, разгърнат на 3 сцени.

"От първоначалната идея до крайния резултат, който ще видите на 7-ми февруари тук в зала "Арена Аремеец", ни отне повече от година усилена работа. В динамичния, но силно вдъхновяващ процес, се включи екип от близо 30 човека от всички краища на света - Dennis de Bruin, изпълнителен продуцент на шоуто, известният театрален режисьор Jos Thie и творческият гений Сандър Ренмен, заедно с някои от най-забележителните осветители, хореографи, оператори и визуални 3D специалисти, са само част от професионалистите, които направиха всичко това възможно", Даниеле Стокман, тур мениджър на Armin Only.


Либия заяви, че е унищожила целия си химически арсенал

Либийското външно министерство обяви, че всичките запаси на страната от химически оръжия, вкл. бомби и снаряди с иприт, са напълно унищожени, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на външните работи Мохамед Абделазиз направи това съобщение днес - няколко дни след приключването на мисията по ликвидирането на химическия арсенал, останал от времето на режима на Муамар Кадафи.

"Либия е напълно освободена от всякакво наличие на химически оръжия, които могат да представляват заплаха за хората, околната среда или съседните райони",

каза министърът, цитиран от либийската национална информационна агенция.

Още през 2004 г.,преди Кадафи да бъде свален и убит, Либия декларира, че разполага с 25 тона горчичен газ (иприт) и 1400 тона съставки за производството на химически оръжия. Освен това режимът в Триполи обяви, че притежава над 3500 авиационни бомби, годни за оборудване с химически бойни глави, както и с три инсталации за производство на химически оръжия, припомня АП.

Вчера в. "Ню Йорк таймс" писа, че през последните три месеца САЩ и Либия дискретно изцяло са унищожили остатъците от химическия арсенал на режима на Кадафи.

Според вестника за целта е била използвана преносима инсталация за изгаряне на стотиците бомби и артилерийски снаряди с горчичен газ, които Вашингтон се
опасяваше, че може да попаднат в ръцете на терористи. Освен това операцията е помогнала за изпробване на тази технология, имайки предвид далеч по-мащабния план за ликвидиране на химическия арсенал на Сирия, коментира вестникът.


На 5 февруари рожден ден имат

Ангел Симеонов, колекционер на българско изобразително изкуство

Антони Дончев, пианист и композитор

Акад. Валентин Бобевски, композитор и диригент

Елин Топузаков, помощник-треньор на ПФК Ангел Симеонов, колекционер на българско изобразително изкуство Антони Дончев, пианист и композитор Акад. Валентин Бобевски, композитор и диригент Елин Топузаков, помощник-треньор на ПФК "Левски", бивш футболист Емил Велев-Кокала, футболен треньор Ирина Флорин, поп певица Йордан Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс"

941 евро е средната пенсия в Гърция

941,59 евро е средната пенсия в Гърция. Разходите за изплащане на парите за старост са достигнали 2,3 млрд. евро през януари.

От гръцкото министерство на труда, социалното осигуряване и благоденствието съобщиха, че броят на пенсионерите в страната миналият месец е намалял до 2,64 милиона от 2,66 милиона през декември 2013 г.
1343 пенсии продължават да се изплащат на лица, които са починали. Техните досиета ще бъдат изпратени до местните пенсионни органи за разследване.
Последната ревизия на пенсионната система направена от министерството показа, че над 1,32 милиона души получават една пенсия, 921 841 - по две пенсии, а 316 905 - по три отделни пенсии. Общият брой на пенсиите, изплатени през януари пък, е достигнал 4,43 милиона, показват още данните. От тях 10 077 са били изплатени на чуждестранни граждани

Прогрес М - 22М доставя на МКС златни рибки

Изпълнението на руската космическа програма през 2014 г. започва на 5 февруари със старта на космическия товарен кораб Прогрес М - 22М. Той ще достави на Международната космическа станция (МКС) над 2,5 тона товари, включително контейнери със златни рибки за експеримента "Аквариум - AQH", заяви пред РИА Новости представител Роскосмос.

Изстрелването на кораба Прогрес М - 22М с ракета носител Союз – У е насрочено за 20:23 московско време от космодрума в Байконур. Скачването е предвидено да стане след шест часа – на 6 февруари в 02:26 ч.
Провеждането на експеримента " Аквариум - AQH " е планирано да бъде извършено на американския сегмент от МКС, в японския модул Kibo, в аквариума JAXA Aquatic Habitat ( AQH ). Други биологични обекти, изпратени на МКС, са ларви на комари и плоски дъждовни червеи, посочват от Роскосмос.
Целта на руско-японската програма " Аквариум - AQH " ще бъде изследване на въздействието на космическите полети върху стабилността на затворената екологична система и нейните съставни единици - растения , животни и риби - в условията на микрогравитация. Освен това учените очакват да получат нови данни за възможно дългосрочно съхранение на яйца на нисши ракообразни и определяне на тяхната способност да се реактивират след космическите полети.
Информацията, получена в резултат на експеримента, е от голямо значение както за фундаменталната наука, така и за работата по създаването на системи за поддържане на живота на космически екипажи на базата на биологичния цикъл на веществата.
Прогрес М - 22М също ще достави на МКС гориво за поддържане на станцията в орбита, оборудване, храна, вода и въздух за космонавтите, научна апаратура за експериментите. Става въпрос за американски, европейски и японски товари, които се доставят по силата на търговска договореност.

Суонзи уволни Михаел Лаудруп

Датчанинът бе изгонен след загубата от Уест Хям

    


Предстоящи събития в страната за днес, 5 февруари

/КРОСС/  ***София.От 09:00 часа започва редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 10:00 часа ще започне заседание на Министерски съвет. ***София. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в двудневна конференция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов на тема: „Приносът на въоръжените сили на Република България в реализирането на Инициативата на НАТО за свързаност на силите". Участие в конференцията ще вземе и министър-председателят Пламен Орешарски. ***София. От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои представяне на коалиционните партньори на Политическа партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ" с председател Илиана Раева за участие в изборите за представители на Република България в Европейския парламент. ***София. От 12:00 часа в борсовата зала (зала 13 на НДК) ще се проведе брифинг на ССБ. ***София. От 12:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на проф. Николай Овчаров: „В Румъния по стъпките на Христо Стоичков и в търсене на последната столица на Средновековна България". ***София. От 12.30 часа в залата на „Леге" 10 ще се проведе пресконференция на тема: Позицията на групата на БСП за „Проектобюджет 2014" на Столична Община.В пресконференцията ще вземат участие Калоян Паргов (Председател на ГС на БСП), Желю Бойчев (народен представител от групата на БСП), Милка Христова (Председател на групата общински съветници на БСП)

Бразилия на тъмно заради токов удар

Над 6 милиона души останаха във вторник без електричество в 11 от 27-те щата на Бразилия, включително федералният столичен окръг, Сао Пауло, Рио де Жанейро, съобщиха от Националната електрическа компания.

Електроснабдяването било прекъснато в резултат на късо съединение по електропроводите в щата Токантинс. Аварията вече е напълно отстранена. "Благодарение на системите за защита, които сработили, е избегнато масово прекъсване на тока", посочи изпълнителният секретар на Министерството на енергетиката Марсио Цимерман . Той подчерта, че прекъсванията не са пряко свързани с увеличаването с над 10 на сто на потреблението на електроенергия заради жегите.
В Рио де Жанейро януари се оказа най-горещият месец през последните 30 години. Температурата в града е средно 36 градуса по Целзий. Необичайно горещо е и в Сао Пауло, където поради ниските нива на водата в язовирите водноелектрически централи не могат да работят с пълен капацитет.
Проблеми от такъв характер привличат вниманието във връзка с предстоящото от 12 юни до 13 юли световно първенство по футбол. То ще се проведе в 12 града на най-голямата страна в Южна Америка , много от които са на значителни разстояния един от друг.

Аржентина срещу инфлацията

Кристина Киршнер, която е президент на Аржентина, призова във вторник от телевизионния екран синдикатите да преразгледат исканията си за заплати от последните преговори, докато страната е под ударите на неконтролируема инфлация.
От седмици насам икономистите предупреждават, че рязко вдигане на заплатите единствено ще захрани още повече инфлацията, която надхвърля 20% за 6 години.
През 2013 година нарастването на заплатите бе в рамките на 20 и 25%, докато инфлаицята достигна 25%, според частните икономически институти, 11% според правителството, обвинявано от Международния валутен фонд, че манипулира икономическите индикатори.
Във вторник вечерта президентката обяви увеличение на пенсиите със 17 процента през 2014 г., за да компенсира инфлацията и утрояването на помощите за учащите се.

Тя даде да се разбере, че може да се преразгледа политиката за субсидиране на разходите за вода, електрозахранване и газ, тръгвайки от констатацията, че от скромните заплати може да се спестява в долари, след вдигането през последната седмица на драстичните ограничения върху обмяната на валута.
Икономистите не спират да препоръчват на Аржентина мерки за икономии, твърдейки, че публичният дефицит поддържа голяма инфлация.
Освен инфлацията, друго голямо безпокойство на Аржентина е намаляването на фискалния резерв, който за три години от 52 милиарда долара стигна 28 милиарда заради дефицита в енергийния баланс, скъпата политика на подкрепа на аржентинското песо и финансирането на дълга.

НС обсъжда дали да удължи срока на комисията "Мишо Бирата"

През тази парламентарна седмица депутатите ще обсъждат проект на решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка на скандалния телефонен разговор между Бойко Борис...

Изборният кодекс ограничава все повече гражданското влияние върху изборния процес

Почти напълно ще бъдат ограничени възможностите на гражданското общество да влияе пряко на изборния процес, пише вестник „Сега”, визирайки вчерашното гласуване на второ четене във ...

Любовта и гените

Ще бъдете ли щастливи в семейния живот? Това зависи включително от биологичните фактори, става ясно от изследване, публикувано от Association for Psychological Science.Преди няколко века любовта обикн...

Признание в Щатите за Любомир Левчев

Преди броени дни "Вашингтон индипендънт" публикува рецензия за излязлата в Америка стихосбирка на Любомир Левчев "Кон със зелени крила", илюстрирана от Стоимен Стоилов. Ето какво е споделила за големия наш поет критичката Грейс Кавалиери: Това е голяма книга във всяко отношение. Левчев е от дълги години водещ български поет, а Стоилов - прославен български художник, и двамата си подхождат по съвършен начин. Живописта е омайваща и обезпокояващо красива - приказни светове, митове, символи и фантазия. И стихотворенията, които се намесват в атмосферата с нeвъзмутим централноевропейски темперамент. Това е философията на света с неговите любови, нежни и жестоки сълзи, и трудно спечелен хляб, но предадени с език, на който не можеш да устоиш. Слово и картини за условията на човешкото съществуване, преживени с всички възможни чувства. От Каприз № 6: /Там моята младост зове:/ Любов,/ колко много ми даде!/ Любов,/колко много ми взе!.

Над 2,3 млрд. лева нужни за модернизация на армията

Парите ще трябва да бъдат вложени до 2020 година

    

Над 2,3 млрд. лева нужни за модернизация на армията ни

Парите ще трябва да бъдат вложени до 2020 година

    

Легалният добив на въглища скочи срещу незаконните миньори в Перник

Настояваме държавата да направи преглед на всички раздадени минни концесии. От години немалко от тях стоят неизползвани, а в същото време има работещи фирми, които могат да отворят нови работни места и да осигурят принаден продукт, каза шефът на фирма "Въглища-Перник".

Въглищата са чист продукт с най-много данъци и държавата има какво да направи, за да се осигури реализацията им на наши пазари. Вместо въглища може да се изнася ток от централите, които не...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване