Осъденият за убийството на Мирослава, Марио Любенов - Заека получи 2 години зад решетките, заради фалшифициране на пари

Марио Любенов-Заека ще лежи две години в затвора за фалшифициране на пари. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и потвърждава присъдата на Софийския апелативен съд.

Заека е подсъдим и за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Полицията открива фалшивите банкноти в дома на Любенов през 2011 г. по време на спецакцията „Автокрадци", съобщи "Дарик".

В понеделник прокуратурата поиска с 3 години по-тежка присъда...

Продължава

Осъденият за убийството на Мирослава, Марио Любено - Заека получи 2 години зад решетките, заради фалшифициране на пари

Марио Любенов-Заека ще лежи две години в затвора за фалшифициране на пари. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и потвърждава присъдата на Софийския апелативен съд.

Заека е подсъдим и за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Полицията открива фалшивите банкноти в дома на Любенов през 2011 г. по време на спецакцията „Автокрадци", съобщи "Дарик".

В понеделник прокуратурата поиска с 3 години по-тежка присъда...

Продължава

Рос дъ Бос от "Меноуор": Знам само, че българките са хубавици

- Рос, причината да водим този разговор е, че през март ще идвате в България за концерта “Метъл ол старс”. Каква е идеята?
- Идеята е на нашия промоутър Гейб Рийд. Той ни събра всички заедно, за да направим суперметълбанда. Всички ще изсвирят едни от най-известните си парчета от миналото, което е много яко. 
- Какво ще изпълните?
- Аз ще свиря п - Рос, причината да водим този разговор е, че през март ще идвате в България за концерта “Метъл ол старс”. Каква е идеята? - Идеята е на нашия промоутър Гейб Рийд. Той ни събра всички заедно, за да направим суперметълбанда. Всички ще изсвирят едни от най-известните си парчета от миналото, което е много яко. - Какво ще изпълните? - Аз ще свиря п

Налагат такса достъп на ВЕИ производителите

От фотоволтаичната асоциация са категорично несъгласни

Еколози внасят сигнал срещу министъра на околната среда и водите

Организират голям общонационален протест на 11 февруари срещу застрояването на Южното Черноморие

    


Февруарски протестиращи от 2013 г. пак излизат на улицата

На протеста ще се поставят проблеми, свързани с "Топлофикация", "Софийска вода", паркирането в столицата, както и с други теми, обявиха организаторите

830 родни джипита работят без да имат специалност

/КРОСС/ 18% от общопрактикуващите лекари у нас или около 830 джипита работят без да имат специалност, а други 40% са в различен етап на специализация.Това съобщи пред Дарик председателят на сдружението доц. Любомир Киров. По силата на Закона за здравето всички лични лекари, които нямат придобита специалност по Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, трябва да прекратят дейността си от юни 2014. За да не се стига дотам, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлагат законови промени, с които срокът за всички лекари, които имат желание да специализират, да бъде удължен. „Цифрите са тези - 41% с придобита специалност, 41% - зачислени и остават 18%, които са около 830 души от общия брой на общопрактикуващите лекари. Проблемите с тези, които са зачислени, са, че някои нямат достатъчно време да приключат специализацията си, отделно вече тези, които нямат и не са зачислени за специалност, трябва да се зачислят", заяви доц. Киров. По думите му цензът е нещо, което осигурява качество. Не можеш да управляваш автомобил, без да си минал курсовете и да имаш съответния документ, че си правоспособен водач, допълни той.  

ЕК няма да въвежда визи за граждани на САЩ

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) опроверга спекулациите, че възнамерява да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС, сред които и България. Говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом - Микеле Черконе, днес поясни, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на ЕК за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ. Комисията отдава голямо значение на принципите на реципрочността и солидарността, поясни говорителят. Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали ЕК ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е не. Държавите от ЕС, които заявят, че не са облагодетелствани от визова реципрочност със САЩ, могат да поискат намесата на комисията. Можем да оценим тези заявления, не автоматично, но задълбочено. След това можем да преценим дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега ЕК няма такива намерения, заяви Черконе. Припомняме, че вчера от Брюксел излязоха с ултиматум към САЩ в срок от 6 месеца да бъдат премахнати визите за гражданите на България, Румъния, Полша и Кипър. Появи се и информация, че ако това не бъде изпълнено, ЕК може да започне да изисква дипломатите на САЩ също да предоставят такива документи.

Проверяват сигнал за оцветяване на водата в района на Морска гара-Варна

Експерти от Басейнова дирекция за Черноморски район и РИОСВ - Варна, съвместно с Регионалната лаборатория при Излълнителна агенция по околна среда, извършиха проверка на място след получен на 6 февруари сигнал за оцветяване на морската вода в района на яхтено пристанище Варна.

Брак без любов или развод – кое наранява повече децата?

Децата са най-ощетени от тези драматични ситуации

    


Дом за деца в риск беше открит днес в Силистра


Дом за деца в риск бе открит днес в Силистра. Проектът е по оперативна програма за регионално развитие, а стойността му е 813 539 лева, съобщи БТА.

Центърът за настаняване от семеен тип ще подслони 14 деца и младежи с увреждания през месец март. Обзавеждането е съобразено с възрастта на децата и техните потребности, има кътове за четене, почивка и активни занимания. Дворът е благоустроен, поставени са детски съоръжения. 

Децата и младежите ще бъдат настанени в центъра със...

Деси развалял черна магия за 1000 лева и опипване

Сексманиакът Десислав Велков е развалял "черна магия" чрез опипване. Младата жена, която го издала на полицията му платила 1000 лв., като при третия сеанс я накарал да се разсъблече и започнал да я опипва, за да разбере кой точно е "омагьосаният орган и да го изцели".

“Атака” на протест срещу новоназначения губернатор

Хасковската структура на „Атака” вдига протест в неделя срещу назначаването на Кадир Исов за областен управител. Недоволните от решението на Министерски съвет ще развеят знамена в 11 часа пред Областна администрация.

От местната структура на „Атака” излязоха с декларация. В нея се казва, че областния управител не трябва да бъде политическо лице, а експерт. Според националистите губернаторът трябва да разбира от проблемите на областта и да бъде еднакво отдалечен от всички партии, информират от партия „Атака”.

Хасково Новини

 

Заради кризата средните предприятия стават малки, а малките - микро, обяви Бобева


Малките и средните предприятия са основна жертва на кризата, която се изразява в неблагоприятни финансови показатели, които достигат до фалити и преминаването на голяма част от тези предприятия в сивия сектор. Това обяви на форум за европейските фондове в помощ на малкия и средния бизнес вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БНР.

Тя съобщи, че през 2012-а година от 309 000 активни малки и средни предприятия 136 800 са декларирали, че не работят и нямат обороти. Наблюдава се ясна...

Кметът на Осло забрани Олимпиадата по време на работа

/КРОСС/ Кметът на норвежката столица Осло забрани общинските служители да гледат Зимните олимпийски игри в Сочи по време на работа, предаде RT. Забраната ще засегне около 55,000 служители в Осло, заяви пред вестник VG Фабиан Станг, член на Консервативната партия и кмет на града. "Tрябва да бъдем малко по-строги. Имаме работа за вършене - за тези, които имат нужда от нас, което ни задължава да наложим определим граници", обясни той. Станг добави, че общинските работници трябва да вършат своята работа сякаш го правят за болни и възрастни хора, служейки на града, а що се отнася до спортните събития - те могат да бъдат гледани на запис. Тази година Норвегия изпрати 134 спортисти в Сочи, които ще се състезават в 12 различни видове спорт. Фактът, че хиляди жители на Осло няма да имат възможност да „викат" за своите състезатели в реално време не беше приет с лека ръка.  

Личните лекари искат законови промени срещу закриването на практиките им

Общопрактикуващите лекари настояха за законови и нормативни промени, с които да се предотврати затварянето на лекарски практики, съобщи bTV. В отворено писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването и до Народното събрание, от националното им сдружение изразиха притеснение, че според сега действащите закони това е неизбежно.

Общопрактикуващите лекари настояха за законови и нормативни промени, с които да се предотврати затварянето на лекарски практики, съобщи bTV. В отворено писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването и до Народното събрание, от националното им сдружение изразиха притеснение, че според сега действащите закони това е неизбежно.

Властите и опозицията се споразумяха за евакуацията на Хомс

/КРОСС/ Режимът на президента Башар Асад и опозицията постигнаха споразумение за евакуацията на сирийския град Хомс, предаде „Франс прес". Цивилните граждани ще могат да напуснат блокирания град в следващите дни. В същото време, заради обсадата, хуманитарната ситуация става все по-затруднена: хората умират заради масов глад и непрестанните атаки. Двете страни се опитаха да договорят достъпа до Хомс по време на конференцията "Женева 2", но до консенсус успяха да стигнат едва сега.

Турция затяга контрола върху интернета в страната

Парламентът прие закон, който ще позволи блокирането на уебсайтове, без да е необходимо съдебно решение

    


Денят в снимки

Прекрасен изглед от Витоша и амурски тигри в Канзас

    


Брюксел критикува Турция за нов закон за интернет и поиска промяната му


Брюксел критикува ясно Турция за проектозакон за интернет. По-строгият контрол върху интернет, който турското правителство въвежда в страната, не съответства на европейските стандарти и трябва да бъде преразгледан, заяви Петер Стано, говорител на еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле, цитиран от ДПА.

"Законът трябва да бъде преразгледан в съответствие с европейските стандарти," каза Стано, пред журналисти в Брюксел. "Турската общественост заслужава повече информация и по-голяма...

Нова идея - единната сметка в НАП ще се дели на четири

Мислим в две основни направления за промяна на единната сметка, заяви финансовият министър Петър Чобанов, предаде БГНЕС. Двете идеи за промени в единната сметка, която вчера беше отменена от Консти...

Кошмарна нощ за треньора ни в шейните

Треньорът на единствения ни състезател в шейните преживя кошмарна нощ в Сочи. Георги Вергов не издържа на зъбобола и в рано сутринта в сряда посети по спешност поликлиниката на олимпийското село. До о...

„Пазители на галактиката“ идват през лятото

Marvel Studios, създатели на глобалните блокбъстър поредици „Железният човек“, „Тор“, „Капитан Америка“ и „Отмъстителите&ldquo...

ЕК: Няма да въвеждаме визи за американци

Европейската комисия опроверга, че възнамерява да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС. Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да Европейската комисия опроверга, че възнамерява да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС. Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да

Равносметка: За 7 месеца 2 млрд. евро инвестиции в икономиката

За 7 месеца работа на правителството в българската икономика са влезли 2 млрд. евро, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от Девня.

ЕП одобри нови права за пътниците в авиокомпании

Авиокомпаниите, действащи на територията на ЕС, ще трябва да отговарят на жалбите от клиенти в рамките на два месеца, в противен случай ще трябва да приемат безусловно исканията им, гласи проектодиректива, одобрена на първо четене от Европейския парламент.

Близо 70% от европейците гледат филми от интернет

Европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията, сочи проучване

Вегетарианците с подписка за безмесни храни в детските менюта

/КРОСС/Бъгарското вегетарианско общество организира подписка в подкрепа на правото на избор на вегетарианците и техните деца. Тя е съсредоточена върху финансираните с бюджетни средства заведения за хранене. В момента например - и според правилника на столовете и бюфетите при училищата - те трябва да осигуряват „разнообразна, питателна и калорична храна" и също така „при необходимост да се организират секции за диетично хранене на болните". И това е - нито дума за нарастващата група на хора, избрали, по една или друга причина, в менюто им да не присъстват месни продукти. Да организираме всички заедно подписка в подкрепа на правото на избор за вегетаринаците и техните деца - подкрепяме идеята да се осигури вегетарианска храна в заведенията, които се финансират с бюджетни средства от държавата, посочват в социалната мрежа организаторите.  Те уточняват, че подписката не е електронна и какви са начините каузата да бъде подкрепена. Тя ще стартира на 13 февруари и ще бъде разпространена в големите градове на страната: София, Бургас, Пловдив, Шумен, Добрич, Варна и Стара Загора.  

Чобанов: Над 540 млн. лв. е върнатото ДДС през декември миналата година

Държавният дълг в края на годината е 14, 1 милиарда лева при допустимо ниво 14, 6 милиарда лева. Дълговете се приемат при определени условия и се съобразяваме с възможностите за погасяването им. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по време на изслушване в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Над 540 млн. лв. е върнатото ДДС Държавният дълг в края на годината е 14, 1 милиарда лева при допустимо ниво 14, 6 милиарда лева. Дълговете се приемат при определени условия и се съобразяваме с възможностите за погасяването им. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по време на изслушване в парламентарната комисия по бюджет и финанси. „Над 540 млн. лв. е върнатото ДДС

Какво (не) знаем за тракийските религиозни вярвания?

Разказва ни ги видният български траколог Димитър Попов

    


Чобанов: Държавният дълг е 14, 1 млрд. лева при допустимо ниво 14, 6

Държавният дълг в края на годината е 14, 1 милиарда лева при допустимо ниво 14, 6 милиарда лева. Дълговете се приемат при определени условия и се съобразяваме с възможностите за погасяването им. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по време на изслушване в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Над 540 млн. лв. е върнатото ДДС Държавният дълг в края на годината е 14, 1 милиарда лева при допустимо ниво 14, 6 милиарда лева. Дълговете се приемат при определени условия и се съобразяваме с възможностите за погасяването им. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по време на изслушване в парламентарната комисия по бюджет и финанси. „Над 540 млн. лв. е върнатото ДДС

Турция изравни на България за "Фед къп" след загуба на Елица Костова


Елица Костова загуби от Чаала Буюкакчай с 6:7 (3), 1:6 в двубоя между първите ракети, а Турция успя да изравни общия резултат в сблъсъка им за "Фед къп".

По-рано днес Изабелла Шиникова даде аванс на България след трисетова победа над Пемра Йозген.

Крайният победител от срещата ще бъде решен от сблъсъка на двойки, в който са заявени Костова и Шиникова срещу Буюкакчай и Йозген.

23-годишната Костова, която заема 242-ото място в световната ранглиста, успя да се...

Пускат жандармерия срещу бандитите по селата

От понеделник части на жандармерията ще се борят с овладяването на битовата престъпност по селата.

Таван на лихвите по бързите кредити ще има в специален закон

Не трябва да смесваме банките и небанковите институции, коментира Йордан Цонев по време на първо четене на Закона за потребителския кредит в бюджетната комисия

    


С 1,2 млн. лв. НАП-Хасково преизпълни плана за януари

12 234 432 лева са събраните приходи от данъци и осигуровки през януари, от старта на кампания за 2014 година, отчете на пресконференция директорът на Приходната агенция в областния град Петър Кръстев. Спрямо миналата година през същия период данъчните са преизпълнили плана с 110 %, като надвишаването е с 1 172 552 лева. Ръстът е основно от събирането на Данък общ доход.

Около 900 000 лв. повече от плана са събрали през 2013 г. от офиса на НАП в Хасково. Данните за изминалата година все още се обработват, но тенденцията е за по-висока събираемост от планираното.

114 000 клиенти са ползвали услугите на хасковския офис на агенцията през 2013 г. 50 755 са подавали данъчни декларации, около 28 500 са проверявали здравния си статус, а близо 14 000 са били в НАП за регистрация на касови апарати, ДДС и др.

От новата услуга за персонален идентификационен код (ПИК) през 2013-а са се възползвали 3 421 клиенти на приходната агенция. От началото на т. г. ПИК са получили 214 данъкоплатци. От тази година се очаква с помоща на персоналния код да могат да се подават данъчни декларации без да се използва електронен подпис. Това ще стане възможно след като бъдат приети законови промени, уточниха от приходната агенция.

Отпадането на единното платежно нареждане, след като Конституционният съд обяви за противоречаща на конституцията промяната в закона, с която бе въведено в употреба несъмнено ще се отрази на работата ни, коментира Петър Кръстев. То бе въведено през миналата година по искане на бизнеса. Положителната страна от въвеждането му бе значителното намаление на плащане на банковите такси от клиентите на НАП. От друга страна единната сметка донесе много негативи сред данъкоплатците, тъй като внасяните от тях суми покриваха натрупани стари задължения, каза още Кръстев. С влизането в сила на решението на Конституционния съд за отмяната на единната сметка се очакват новости.

Мотото на тазгодишната данъчна кампания е „Спестете срещи с НАП”. От началото на седмицата в 19 пощенски станции в областта приемат данъчни декларации. Това са 3 клона в град Хасково и по един във всички по-големи населени места – Харманли, Свиленград, Ивайловград, Любимец, Тополовград, Стамболово, Минерални бани и други, като в Димитровград са дори два – централния и този в квартал „Черноконево”.

Освен в 19-те пощенски станции, гражданите и дружествата могат да подават образци на място в НАП, в салона за клиенти на п“Свобода“ №2, по пощата като писма с обратна разписка или по интернет с електронен подпис. Последният начин дава възможност на дружествата, които декларират дължимото онлайн и го внесат в срок до 31 март, да намалят данъка си с 1%, но не повече от 1 000 лв. Физическите лица при електронно деклариране също се ползват с отстъпка, която за тях е 5 на сто и важи до 30 април.

Срокът за фирмите, които декларират корпоративен данък е 31 март.

Гражданите и едноличните търговци подават годишни данъчни декларации най-късно до 30 април. Указания са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg.

Димитър Димитров

Проучване на ЕК: Филми се свалят от интернет заради липсата на избор

Близо 70% от европейците свалят филми или ги гледат онлайн безплатно, законно или незаконно, сочи проучване на Европейската комисия за поведението на аудиторията по повод на нестихващата полемика за авторските права и новите технологии.   Според проучването 40% от притежателите на смартфони и над 60% от притежателите на таблети гледат филми на тях. В изследването се посочва, че това не е изненадващо, тъй като докато публиката показва голям интерес към филмите като цяло, но често най-близкият киносалон е на разстояние, а изборът от филми — сравнително ограничен. Това показва, че европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи различни видове доходоносни онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията, се прави извод в проучването.   Изследването за поведението на зрителите е проведено в десет страни членки на ЕС - Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Румъния, Литва и Дания. На въпроси за филмовите им навици и предпочитания са отговорили 5000 души на възраст от 4 до 50 години.   Основните констатации в доклада са следните:   - 97% от европейците гледат филми поне от време на време - Европа произвежда над 1000 филма годишно, но повечето от тях се гледат в държавата, в която са направени, и относително малка част се излъчва в чужбина - 68% от запитаните свалят филми безплатно, а 55% гледат излъчвани безплатно филми на компютъра си или на портативно устройство. Обикновено хората, които зареждат безплатно онлайн съдържание, са млади и образовани, живеят в градовете, обичат да гледат филми и се интересуват от филмовото разнообразие, но са недоволни от цената и слабото законно предлагане - 14% от запитаните отговарят, че няма киносалони на по-малко от 30 минути от дома им. Този процент достига 37% в Румъния, 27% в Литва и 16% в Хърватия. - Европейските филми се възприемат като оригинални и следователно провокиращи, публиката обаче критикува техните "мудни или тежки“ сюжетни линии - Преобладават хората, които избират кой филм ще гледат непосредствено преди да отидат на кино, като най-голям маркетингов ефект имат трейлърите - 28% от европейците гледат филми по време на фестивали - Близо 50 % от запитаните са се възползвали от филмови образователни програми, например в училища, университети и киноклубове.

Българите пощуряха по круизите до Куба

Росица Георгиева обясни, че има двоен ръст на българите, които избират за почивка пътуванията с круизи.

Сливат в едно двете спортни общински предприятия във Варна

Общинските предприятия „Спорт за всички" и „Спортни имоти" да се слеят в едно, което да се казва „Спорт". Това решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство, след предложение на кмета Иван Портних. Новата структура ще поеме функциите и ще управлява имотите на двете обединени предприятия.

58% от жителите на планетата били вече мобилни потребители

Cisco публикува последното си изследване на мобилните тенденции, според което през 2013 г. почти 58 процента от световното население са мобилни потребители, съобщи Business Insider. 

Очакването е през 2018 година да бъдат повече от 64 процента. През този период човечеството ще се увеличи с 400 000 милиона души. 

Според изследването общият обе Cisco публикува последното си изследване на мобилните тенденции, според което през 2013 г. почти 58 процента от световното население са мобилни потребители, съобщи Business Insider. Очакването е през 2018 година да бъдат повече от 64 процента. През този период човечеството ще се увеличи с 400 000 милиона души. Според изследването общият обе

Жена пое НЕК

София /КРОСС/ Екатерина Истаткова е новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Това показва решение от 4 февруари, публикувано в Търговския регистър. Досегашният шеф Йордан Желев е получил предложение за по-високоплатена работа в чужбина, което е приел и това е наложило промяната, съобщи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев."Г-н Желев е един изключителен специалист, който получи предложение да работи в чужбина, със заплащане, многократно надхвърлящо това, което ние предлагаме, и съответно той избра да отиде на друго място. Това е причината, и трябва да се замислим за заплащането именно на ръководните кадри в държавните дружества, защото те носят огромна отговорност и наистина са специалисти", коментира министърът.Екатерина Истаткова е в борда на НЕК от края на ноември. Преди да влезе в НЕК, Истаткова работи в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където последно е оглавявала звеното "Икономически анализи и регулаторен одит".

Екстрасенсът Деси остава в ареста

39-годишният екстрасенс Десислав Велков-Деси остава в ареста. Това постанови Районен съд-Стара Загора, съобщи Дарик.

Велков беше задържан на 3 февруари в Стара Загора. Той е привлечен като обвиняем за блудство с 18-годишно момиче, обясни прокурорът Дияна Халачева.

Пред съдебната зала Десислав отрече да е виновен за това престъпление. Той каза 39-годишният екстрасенс Десислав Велков-Деси остава в ареста. Това постанови Районен съд-Стара Загора, съобщи Дарик. Велков беше задържан на 3 февруари в Стара Загора. Той е привлечен като обвиняем за блудство с 18-годишно момиче, обясни прокурорът Дияна Халачева. Пред съдебната зала Десислав отрече да е виновен за това престъпление. Той каза

Свалянето на филми от интернет се дължи на липсата на избор

Близо 70 % от европейците свалят филми или ги гледат онлайн безплатно, законно или незаконно, сочи ново проучване на Европейската комисия за поведението на аудиторията. Според него 40 % от притежателите на смартфони и над 60 % от притежателите на таблети гледат филми на тях. В изследването се посочва, че това не е изненадващо, тъй като докато публиката показва голям интерес към филмите като цяло, често най-близкият киносалон е на известно разстояние, а изборът от филми — сравнително ограничен. Това сочи, че европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи различни видове доходоносни онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията. Проучването на поведението на зрителите се базира на изследване, анализ и интервюта с публиката в десет държави членки — Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Румъния, Литва и Дания. На въпроси за филмовите им навици и предпочитания са отговорили 5000 души на възраст от 4 до 50 години.

Основни констатации:

 

97 % от европейците гледат филми поне от време на време

Европа произвежда над 1000 филма годишно, но повечето от тях се гледат в държавата, в която са направени, и относително малка част се излъчва в чужбина

68 % от запитаните свалят филми безплатно, а 55 % гледат излъчвани безплатно филми на компютъра си или на портативно устройство. Обикновено хората, които зареждат безплатно онлайн съдържание, са млади и образовани, живеят в градовете, обичат да гледат филми и се интересуват от филмовото разнообразие, но са недоволни от цената и слабото законно предлагане

14 % от запитаните отговарят, че няма киносалони на по-малко от 30 минути от дома им. Този процент достига 37 % в Румъния, 27 % в Литва и 16 % в Хърватия.

Европейските филми се възприемат като оригинални и следователно провокиращи, публиката обаче критикува техните „мудни или тежки“ сюжетни линии

Преобладават хората, които избират кой филм ще гледат непосредствено преди да отидат на кино, като най-голям маркетингов ефект имат трейлърите

28 % от европейците гледат филми по време на фестивали

 

 

Близо 50 % от запитаните са се възползвали от филмови образователни програми, например в училища, университети и коноклубове.

Англичанка умря от дрога в Боровец, арестуваха дилър

Областната дирекция на полицията в София разследва смъртта на 33-годишна англичанка, починала в Боровец на 4 февруари. Според една от версиите, по които се работи, жената е починала от свръхдоза некачествен кокаин.

БСП предлага намаление на студентските такси

/КРОСС/ Двойно намаление на студентските такси от 2015 г. предвиждат промени в закона за висшето образование, внесени от депутати от БСП начело със Сергей Станишев. Социалистите предлагат да се върне старият таван на таксите от времето на тройната коалиция - до 30% от издръжката на студент. Сега учещите в университетите плащат две трети от издръжката си на година. „Основната цел на предлагания законопроект е разширяване и гарантиране на равния достъп до висше образование чрез намаляване на размера на таксите за обучение на студентите", посочват в мотивите си вносителите. Председателят на образователната комисия Ваня Добрева (БСП), която също е сред авторите на поправката, коментира пред „Дневник", че мярката е много положителна и е изпълнение на предизборен ангажимент на левицата. Според изчисленията на социалистите 38-те държавни университета биха загубили 19 млн. лв. от намалението на студентските такси. Въпрос на държавна политика от страна на правителството е да се намерят механизми за финансова компенсация на висшите учебни заведения, каза Добрева. Кабинетът да реши как да помогне на университетите - това е въпрос на политическа воля и приоритети, добави тя. По думите й това ще залегне и в новата стратегия за висшето образование, която се подготвя от просветното министерство. Добрева напомни, че в бюджета за тази година са отпуснати допълнителни 21 млн. лв. за висшето образование

Депутатските заплати във фризера, замръзват на 2196 лв.

ГЕРБ внесе предложението, БСП и Атака "за", от ДПС мълчат

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване