Tеди Велинова крои коварни планове за бъдещето

На моделката й харесало да не прави нищо, а да се изявява по медиите, и решила да си осигури още по-добър живот.

Акциите на Twitter се сринаха със 17%

През последното 3-месечие на 2013 г. Twitter е понесла $ 511 млн. загуба. След оповестяването на отчета акциите на компанията се сринаха със 17%.

Това сочи отчетът на компанията, публикуван вчера, 5 февруари. Загубата е колосална в сравнение с аналогичния период на 2012 г., когато Twitter е бил на минус едва 8,7 млн. долара. Приходите за четвъртото тримесечие на 2013 г. са били 243 млн. долара - над два пъти повече в сравнение с аналогичния период на 2012 г., когато приходите са били 112 млн. долара.

Според отчета, към края на 2013 г. от услугите на Twitter са се възползвали средно 241 млн. души месечно - с 30% повече в сравнение с края на 2012 г. В последното тримесечие на 2013 г. обаче бройката е започнала прогресивно да намалява. Докато преди това към социалната мрежа ежемесечно са се присъединявали 16 млн. нови ползватели, то в последното тримесечие на миналата година те са били 9 млн. месечно.

Отчетът за четвъртото тримесечие на 2013 г. е първият, публикуван от Twitter, след като компанията пусна свои акции на борсата. Компанията обаче го пусна предвидливо след края на вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса. На извънборсовите търгове цената на акциите на Twitter падна с 17%. Очаква се при отварянето на Уолстрийт по-късно днес спадът да се репродуцира, по всяка вероятност чрез т.нар. "гап"

Близнашки: Да направим референдума задължителен

/КРОСС/Инициативен комитет от интелектуалци започна да събират подписи, които да внесат в парламента, за да може депутатите да дадат "зелена светлина" за референдум. „Ядрото на този комитет са университетски преподаватели и интелектуалци", заяви в ефира на Нова телевизия проф. Георги Близнашки и съобщи, че започват серия разговори с ГЕРБ и Реформаторския блок и се надява те да ги подкрепят. „Целта е да стане ясно, че тези искания на президента имат широка подкрепа в обществото", заяви проф. Георги Близнашки.В качеството си на председател на Инициативния комитет, който събира подписи в подкрепа на референдума, проф. Близнашки обясни мотивите за инициативата и пред БНР.Направихме го, защото видяхме, че мнозинството не е склонно да прави референдум. Замисълът ни е да направим референдума задължителен като съберем 500 000 подписа. Има гражданска енергия, която ще намери своя канализиран израз. Ще съберем подписите и ще подкрепим идеята. Не смятаме, че сега трябва да се променят въпросите. Впоследствие могат да се търсят политически решения. Ако съумеем да го направим в кратки срокове, ще може референдумът да бъде произведен заедно с европейските избори, каза професор Близнашки. Наясно сме, че управляващите имат ресурс да отлагат. Но това ще бъде в тяхна вреда. Ние искаме само да бъде чут гласът на българските граждани, каза още проф. Георги Близнашки

YouTube затяга контрола върху преброяването на гледанията на клиповете


Публикуването на видео клипове в YouTube е източник на прехрана за много хора. Те печелят от съпътстващите видеото реклами и за някои от тях е единствен източник на доходи, при това добри.

Разбира се, колкото по-гледано е едно видео, толкова повече приходи от реклама генерира то. Това кара създателите на съдържание понякога да злоупотребяват и изкуствено да "помпат" брояча на гледанията на видеата.

"Когато лоши актьори се опитат да изиграят системата и изкуствено да...

Инсталация след трагедията

Пожароизвестителна инсталация вече ще има в старческия дом в Хасково. За съжаление, след като тримата възрастни мъже там се задушиха.
Странно е, че в дом за възрастни и болни няма подобни устройства, които гарантират сигурността на хората там от пожари. Вярно, пушачът е този, който е причинил белята, но ако имаше устройство, с което да се извести Пожароизвестителна инсталация вече ще има в старческия дом в Хасково. За съжаление, след като тримата възрастни мъже там се задушиха. Странно е, че в дом за възрастни и болни няма подобни устройства, които гарантират сигурността на хората там от пожари. Вярно, пушачът е този, който е причинил белята, но ако имаше устройство, с което да се извести

2 години след опустошителното наводнение в Бисер

На 6 февруари се навършват 2 години от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима, от които са от село Бисер и оставило без дом няколко десетки семейства.

Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, вълната заля цялото село. Водата потопи първите етажи на къщите, много от тях се срутиха. Издавени бяха много животни от дворовете на хората. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград. Но най-тежко бе положението в село Бисер.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева, като 1000 000 лева от тях са дарение от ПП ГЕРБ, 294 291 лева са набрани от кампанията на Българската национална телевизия, а 1 026 424 лева са дарени от корпоративни и индивидуални дарители.

БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер. В момента 32 нови къщи в селото са готови, построени с набраните от БЧК средства.

Президентът Росен Плевнелиев връчи медали "За заслуга" в борбата с бедствия и аварии по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев и Атанас Атанасов. След трагедията правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур.

Олимпиади за политическа употреба

Спортът е продължение на политиката с други средства. Така днес би могла да се перифразира максимата на Клаузевиц за връзката между войната и политиката. Което пък недвусмислено показва колко се е променило човечеството за тези двеста години - сега борбата не е за завладяване на територии, а за управление на хора, на техните Спортът е продължение на политиката с други средства. Така днес би могла да се перифразира максимата на Клаузевиц за връзката между войната и политиката. Което пък недвусмислено показва колко се е променило човечеството за тези двеста години - сега борбата не е за завладяване на територии, а за управление на хора, на техните

Берба обикаля 2,2 кв. км в Монако с такси

Димитър Бербатов е разгледал Монако от задната седалка на такси, разкри местната агенция “Фуут”. Българинът поръчал колата в събота, часове след трансфера си в тима от княжеството.

Монако е всичко на всичко 2,2 квадратни километра, но явно Бербатов не е искал да бие на очи сред местните от първия ден в града-държава. Едва ли се притеснява от раз Димитър Бербатов е разгледал Монако от задната седалка на такси, разкри местната агенция “Фуут”. Българинът поръчал колата в събота, часове след трансфера си в тима от княжеството. Монако е всичко на всичко 2,2 квадратни километра, но явно Бербатов не е искал да бие на очи сред местните от първия ден в града-държава. Едва ли се притеснява от раз

Колцентрове на комунални компании товарят телефонни сметките

/КРОСС/ Колцентровете на комуналните компании товарят сметките за телефон, въпреки информация, че обаждането е на цената на един градски разговор. Обикновено на интернет страниците си повечето дружества съобщават, че клиентите могат да направят справка именно на тази цена.Единични са случаите, в които дружествата са уточнили, че цената на разговора зависи и от тарифния план на съответния потребител в зависимост от това на кой телекомуникационен оператор е абонат обаждащият се гражданин.13,64 лв. например може да струва справка за сметката на парно в колцентъра на „Топлофикация София", съобщава „Телеграф". В най-добрия случай при обаждане от стационарен телефон обаждането би излязло 3,69 лв. Оказва се, че сметката набъбва, докато клиентите слушат сигнала „В момента всички линии са заети. Вашето обаждане е важно за нас, моля изчакайте". При повечето оператори това може да продължи десетки минути. Цената на един разговор към клиентския телефон на „Софийска вода" зависи от индивидуалния тарифен или абонаментен план на клиента към съответния оператор и от времевата зона. От „Енерго-Про" уточняват, че при обаждане от фиксирана мрежа, независимо от кое населено място се обажда клиентът, разговорът се таксува на цената на един селищен разговор. Разликата в цената на обаждане на клиент от друго населено място се покрива от електроразпределителното дружество.

Двама от най-известните лекари, на които вярваме, акушираха лично и станаха баба и дядо

Проф. Асен Николов (на снимката), ръководител на катедра по акушерство и гинекология в Медицинския университет и шеф на родилна зала в Майчин дом, и неонатологът д-р Нина Яръкова съпреживяха в буквалния смисъл раждането на своята първа внучка. Момиченцето се появи с професионалната подкрепа на своите баба и дядо. Едни от най-добрите ни специалисти Проф. Асен Николов (на снимката), ръководител на катедра по акушерство и гинекология в Медицинския университет и шеф на родилна зала в Майчин дом, и неонатологът д-р Нина Яръкова съпреживяха в буквалния смисъл раждането на своята първа внучка. Момиченцето се появи с професионалната подкрепа на своите баба и дядо. Едни от най-добрите ни специалисти

3 милиона гърци нямат здравни осигуровки

Безработните в Гърция получават помощи само за две години и мнозина не смогват да плащат здравните си вноски.

Безплатното съдействие, предлагано от хуманитарни организации, е вариант, но не и решение на проблема, съобщава Дойче веле. В клиниката на хуманитарната организация "Лекари на света" в Атина пациентите не плащат такса за прегледа. И лекарствата са безплатни - набавянето им става чрез дарения. Медицинските сестри, лекарите и санитарите работят на доброволни начала - в свободното си време и без заплащане.
Константинос, който се придвижва с патерици, споделя, че освен болното коляно има и стомашна язва. "Цяло щастие е, че тук не трябва да плащам за лекарствата и прегледите", казва той. 60-годишният Константинос е от пациентите, които поради липсата на средства нямат здравна осигуровка. "Получавах инвалидна пенсия, но после просто я спряха и ми казаха да си търся работа. Каква работа да започна, като съм инвалид?", пита той.
Без пенсия, без работа - в Гърция това означава и без пари за вноски в здравната каса. Безработните получават държавни помощи за максимум две години, оттам нататък не могат да разчитат на подкрепа - освен на помощ от семейството или на социалните кухни. Тези, които в продължение на години са без работа и поради това не могат да плащат вноските си в здравната каса, остават и без здравна осигуровка. Такава е съдбата на много гърци.
Теодорос Параскевопулос от гръцката опозиционна партия "Сириза" бие тревога: "Три милиона души нямат здравни осигуровки, това е една четвърт от гръцкото население". Гръцкото правителство твърди, че тази цифра е завишена, но дори да е така, не може да се отрече, че все повече хора остават без право на медицинско обслужване: не получават лекарства в аптеките, болниците не ги приемат.
Психотерапевтът Александрос Сувацис работи на доброволни начала поне по осем часа седмично в клиниката на "Лекари на света". Знае предостатъчно истории за болни хора, за които държавните болници остават затворени: "Случаите стават все повече. При нас идват мнозина, предимно по-възрастни, които спешно се нуждаят от операция. Държавните болници отказват да ги приемат, защото нямат здравна осигуровка. Ако ние не им помогнем, ще трябва да понасят болките си".
Теодорос Параскевопулос казва, че са му известни случаи на пациенти, които са починали, защото им е отказана здравна помощ в болница. Той настоява правителството незабавно да приеме закон, който да задължава болниците и лекарските кабинети да оказват медицинска помощ на хората без здравни осигуровки. Такъв закон трябва да се приеме спешно, защото въпросът е на живот и смърт, в буквалния смисъл на думата: "Време няма - нужни са незабавни мерки, за да може всеки човек да има правото на здравно обслужване", категоричен е Параскевопулос.

Турският парламент засили контрола върху интернет

Приетите законови поправки оценени като стъпка към цензура

    


Зеленчуците и плодовете в Турция поевтиняха заради спора с България

Заради затрудненията в износа турските производители засипаха със зеленчуци и плодове вътрешния пазар. 

Цената на доматите падна двойно, поевтиняха и други зеленчуци и плодове.

Така обаче се подбива производствената стойност и производителите търпят големи загуби, заяви председателят на турската Асоциация на износителите на плодове и зеленчуци Мустафа Сатъджъ.

Десетки турски тирове от една седмица са блокирани на границата с България заради спора с разрешителните за транзитните превози. 

Стоките, с които са натоварени, са главно плодове и зеленчуци, предназначени за европейските страни, и ще започнат да се развалят, ако кризата продължи още, каза Саталджъ. 

Турската информационна агенция "Доган" разпространи информацията, че български митничари започнали да продават на турските шофьори разрешителни за транзитен превоз на черно. 

Агенцията цитира няколко турски шофьори, които твърдят, че един брой от този документ се продавал за 1600 евро.


Юрист: Затворите няма да станат по-пълни с новия Наказателен кодекс

"Затворите няма да станат по-пълни с новия Наказателен кодекс. Не знам защо се вдигна такъв шум около промените". Това каза пред БНТ д-р Стоян Стойков - преподавател по наказателно право в СУ и участник в работната група, изготвила проекта. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Стажантите с трудов договор в новия трудов кодекс

Всички стажанти ще работят на трудов договор, ако бъдат приети промени в Кодекса на труда, които ще бъдат гласувани на първо четене в парламента. Според едно от предложенията, стажуващите ще работят с наставник и ще се ползват със същите права пред работодателя, както и работещите на трудов договор.

Депутатите ще разгледат три варианта за промени в Кодекса на труда – на ГЕРБ, на "Атака" и на Министерски съвет.

В законопроекта на правителството е заложена и възможността работникът да прекъсва трудовия си договор чрез онлайн заявление или с писмо до инспекцията по труда, но само в случаите, в които работодателят не може да бъде открит.


Въвеждат нови правила в онлайн търговията

Потребителите, които пазаруват по интернет или участват в он-лайн търгове, ще получат повече права, ако бъде приет нов законопроект, който депутатите ще гласуват на първо четене днес.

Законопроектът предвижда клиентите да могат да връщат стоки и да се отказват от услуги до 14 дни след сключването на договор от разстояние. Изключение правят услугите, които са изпълнени веднага след сделката, стоките с малък срок на годност, с нарушена опаковка или тези, които не могат да се ползват повторно след връщането им.

Също така търговците ще бъдат задължени да поставят на видно място в офертите си проектодоговорна информация, в която да указват по какъв начин потребителят може да се откаже от сделката. Забранява се и сключването на договори по телефона без подпис или писмено съгласие от страна на потребителя.

Законопроектът урежда и регулирането на бързите кредити – за такива ще се смятат суми до 400 лева.


Приемат бюджета на Варна за тази година

Комисията по финанси ще разгледа и приеме бюджета на Община Варна за тази година. Той е с макрорамка от 222 млн. лв. - с 11 млн. лв. повече в сравнение с 2013-та. В бюджета са заложени пет основни приоритета - запазване на данъчните ставки и намаление на част от тях, развитие на здравеопазването, образованието, социалната политика и амбициозна капиталова програма.

СОС гласува рекорден за София бюджет

/КРОСС/ Столичният общински съвет ще гласува бюджета на София за 2014 година. Той е в размер на 1 милиард и 465 милиона лева, като 712 милиона лева са заложени в мащабна за града капиталова програма. Като цяло рекорден бюджет. Приоритетите са същите като при предишните години - инфраструктура, транспорт, екология и образование. Много важна подробност в бюджета е рекордната капиталова програма от 712 милиона лева. През 2014-та ще бъдат направени пет пъти повече неща в града. Всичките тези пари ще бъдат инвестирани в София. 67 на сто от тези средства са по оперативните програми и са безвъзмездни, обясни председателят на бюджетната комисия към СОС Орлин Алексиев. Общинските съветници от БСП заявиха, че няма да подкрепят бюджета за 2014 година, защото липсва план-стратегия за развитието на София.  

ГЕРБ внесе трети вот - не очакват да успее, но щял да е полезен

Темата е за провала на кабинета във вътрешната сигурност и обществения ред

    


Ламбо надъхва червения конгрес от първите редове

Легендарният актьор и депутат от левицата Стефан Данаилов ще бъде на конгреса на БСП тази събота. И ще надъха своите за победа на евроизборите. "Ламбо е добре, чуваме се често, не е вярно, че е забравен от хората от партията", съобщил соцлидерът Сергей Станишев по повод на спекулации в интернет, че Данаилов бил забравен от съпартийците си.

ГЕРБ търси отговори за Бисеров, ДПС - за Борисов и Петното в новосформираната комисия

Бисеров е случай, който не вълнува само ГЕРБ, а и цялото общество. Този човек не е обикновен депутат, 20 години е ръководел страната, писал е закони и е бил в Съвета по национална сигурност. Това заяви Веселин Вучков от ГЕРБ по повод създаването на парламентарна комисия по случая Христо Бисеров в сутрешния блок ... Бисеров е случай, който не вълнува само ГЕРБ, а и цялото общество. Този човек не е обикновен депутат, 20 години е ръководел страната, писал е закони и е бил в Съвета по национална сигурност. Това заяви Веселин Вучков от ГЕРБ по повод създаването на парламентарна комисия по случая Христо Бисеров в сутрешния блок ...

В новата комисия ГЕРБ търси отговори за Бисеров, ДПС - за Борисов и Петното

Бисеров е случай, който не вълнува само ГЕРБ, а и цялото общество. Този човек не е обикновен депутат, 20 години е ръководел страната, писал е закони и е бил в Съвета по национална сигурност. Това заяви Веселин Вучков от ГЕРБ по повод създаването на парламентарна комисия по случая Христо Бисеров в сутрешния блок ... Бисеров е случай, който не вълнува само ГЕРБ, а и цялото общество. Този човек не е обикновен депутат, 20 години е ръководел страната, писал е закони и е бил в Съвета по национална сигурност. Това заяви Веселин Вучков от ГЕРБ по повод създаването на парламентарна комисия по случая Христо Бисеров в сутрешния блок ...

Преглед на печата, четвъртък, 6 февруари

СЕГА: Съдът прати единната данъчна сметка в историята Конституционният съд отмени като противоконституционни ключови законови текстове, с които бе...

Божинов се отказва от €4,5 млн., за да играе за "Левски"

Днес "сините" имат контрола срещу Теплице в Кипър от 15 часа

    


Пожар изпепели огромна къща и 4 скъпи коли

Един човек пострада при голям пожар в столичния квартал Симеоново снощи. Пламъците напълно унищожиха къщата и четири скъпи коли.

Фейслифтът на BMW X3 идва с модернизирана визия и нови дизели

BMW Х3 се появи през 2003 г. и за последните над 10 години моделът бе реализиран в тираж от над 1 млн. автомобила. Второто поколение на X3 дойде през 2010 г., а това е фейслифт на модела. одина впечат...

Македония въведе химическа кастрация за педофили

Македонският парламент гласува промени в Наказателния кодекс, които предвиждат химическа кастрация за педофилите, предаде БГНЕС. Управляващото мнозинство прие промените, които драстично увеличават н...

Лондон: Една независима Шотландия ще трябва да има своя валута

Британският министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл не смята, че в случай на излизане на Шотландия от състава на Обединеното кралство чрез референдум, тя ще може д...

Женските и мъжките кошмари – прилики и разлики

Всички хора, независимо от пола им, сънуват лоши сънища, които ги карат да изпитват страх, паника, ужас. Понякога кошмарите са толкова интензивни и обсебващи, че предизвикват сериозни разстройства на ...

Божинов се отказва от 4,5 милиона евро заради Левски

За да подпише с Левски, Валери Божинов трябва да се откаже от претенциите си към Спортинг, пише "Меридиан мач". Нападателят се съди с лисабонския гранд, след като клубът го уволни дисциплина...

Проф. Георги Близнашки: Организираме подписка за предложението за референдуми

Предложенията на президента за референдуми по важни въпроси съвместно с провеждане на избори, за електронно гласуване и за включване на мажоритарен вот ще бъдат подкрепени от инициативен комитет. Идея...

Да сложим ли хикса на Изборния кодекс?

Управляващи и опозиция в яростен спор за изборните промени

    


Читателски Дневник: Ту има, ту няма (по повод депутатските заплати)


Коментарът е на студента от Американския университет в България Даниел Пенев, изпратен до рубриката "Читателски Дневник". Публикуваме го със съкращения и редакция.

От ноември насам народните представители предоставиха на българското общество нови доказателства, че политиката у нас е една абсурдно-трагична постановка. Въпреки антиправителствените протести в продължение на месеци, въпреки студентската окупация, въпреки критиките на Европейската комисия, нашите народни представители,...

Захари Бахаров чака покана за "Берлинале"

/КРОСС/Едно от най-важните събития за европейското и високото световно кино стартира днес в германската столица. Каймакът на кинаджиите се събира на "Берлинале" за десет дни за 64-ти път. Над 400 филма ще бъдат представени в различните категории. 20 от тях са в основната конкурсна програма и ще трябва да си разделят седем "Сребърни мечки", но само един ще взема голямата "Златна мечка". Най-запалените киноманите се редят пред касите от дни, за да се сдобият с ценните билети. Честта на Източна Европа на феста защитават Кипър, Турция и Русия. Българско участие няма, но все пак имаме наш актьор, който чака покана за червения килим в Берлин. Захари Бахаров се разписа с малка роля в новия режисьорски проект на Джордж Клуни. "Пазителите на наследството" (The Monuments Men) е в програмата на феста, а в него участват Мат Деймън, Кейт Бланшет и Бил Мъри. Историята е за екип, който има задачата да открие откраднатите от нацистите произведения на изкуството. Екипът на филма се събра вчера в Ню Йорк за официална премиера. "Берлинале" започва с една дълго чакана премиера - новата работа на Уес Андерсън "Гранд хотел "Будапеща" най-накрая ще ще се срещне със зрителите. Нетрадиционният режисьор отново е събрал любимите си чудаци за новото си кино приключение. Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Оуен Уилсън, Едуард Нортън и Джейсън Шуорцман отново застават пред камерата на Уес. Действието се развива между двете световни войни

Ще промени ли опасността от дефлация курса на политиката на ЕЦБ?

Драги има четири варианта - количествени улеснения, намаляване на лихвата, отрицателни депозитни проценти или да не прави нищо

    


ЕСО е новият собственик на преносната мрежа

/КРОСС/ ЕСО е новият собственик на преносната мрежа. От вторник следобед Електроенергийният системен оператор (ЕСО) работи като самостоятелно дружество. Тогава документите за отделянето му от Националната електрическа компания (НЕК) бяха вписани в Търговския регистър, пише в. „Монитор". Решението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за отделянето на ЕСО от НЕК, както го изисква Третият енергиен пакет, е взето на 11 декември миналата година. Седмица по-късно разрешение това да се случи даде и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).Преносната мрежа и прилежащите й активи вече са собственост на ЕСО. Общата стойност на активите, които НЕК прехвърля на оператора, е около 2,1 млрд. лв. Става въпрос за около300 подстанции и 14 222 км далекопроводи високо напрежениеС отделянето си от НЕК операторът става и титуляр по всички договори - за присъединяване, пренос, за доставки, застрахователни договори и други. Освен активите към ЕСО ще бъде прехвърлен и персонал на НЕК. Според подадените документи става въпрос за 126 служители на електрическата компания.Наред със сериозните активи, които придобива, ЕСО става длъжник и по всички заеми, отпуснати на НЕК за електропреносната система. Става въпрос за два кредита - единия с Европейската банка за възстановяване и развитие, а другия - с Европейската инвестиционна банка

Въвеждат нови правила в онлайн търговията

/КРОСС/Потребителите, които пазаруват по интернет или участват в он-лайн търгове, ще получат повече права, ако бъде приет нов законопроект, който депутатите ще гласуват на първо четене днес. Законопроектът предвижда клиентите да могат да връщат стоки и да се отказват от услуги до 14 дни след сключването на договор от разстояние. Изключение правят услугите, които са изпълнени веднага след сделката, стоките с малък срок на годност, с нарушена опаковка или тези, които не могат да се ползват повторно след връщането им. Също така търговците ще бъдат задължени да поставят на видно място в офертите си проектодоговорна информация, в която да указват по какъв начин потребителят може да се откаже от сделката. Забранява се и сключването на договори по телефона без подпис или писмено съгласие от страна на потребителя. Законопроектът урежда и регулирането на бързите кредити - за такива ще се смятат суми до 400 лева.  

Навършват се 2 години от трагедията в село Бисер

Навършват се 2 години от трагедията в село Бисер. На 6 февруари 2012 г. стената на язовир „Иваново“ се пропука и няколкометрова вълна заля населеното място. 10 души загинаха, а десетки домове бяха наводнени. Жителите на селото ще отбележат с панихида паметта на загиналите.

Ламбо надъхва социалистите на конгреса

/КРОСС/ Легендарният актьор и депутат от левицата Стефан Данаилов ще бъде на конгреса на БСП тази събота. И ще надъха своите за победа на евроизборите. "Ламбо е добре, чуваме се често, не е вярно, че е забравен от хората от партията", съобщи за "Стандарт" в сряда соцлидерът Сергей Станишев по повод на спекулации в интернет, че Данаилов бил забравен от съпартийците си. Станишев даде да се разбере, че Ламбо ще бъде на първите редове на конгреса на БСП на 8 февруари в зала 1 на НДК. Близки до семейството на актьора споделиха, че Станишев редовно разговарял с Данаилов не само по партийни теми. Ламбо бе на лечение във Франция, но вече се чувствал във форма и нямало да пропусне най-висшия форум на партията. Особено при ситуацията с паралелната листа на АБВ. На конгреса обаче няма да присъстват 13-те азбукари, от които Националният съвет на БСП свали политическо доверие преди дни. Според правилата на червените хората около Георги Първанов нямат право да участват в партийните пленуми и конгреси, докато им трае наказанието. Както вече стана ясно, социалистите отложиха представянето на листата от кандидати за евродепутати. Засега се знае само, че представянето й ще бъде в присъствието и на общия кандидат на Партията на европейските социалисти за президент на ЕК - сегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. А соцлидерът ще е водач на своите

Мая Вапцарова представя премиерно филма си за Слънчевия часовник край Ангел войвода

„Преди да тръгне времето” е заглавието на най-новия филм на режисьорът Мая Вапцарова. Лентата ще бъде представена премиерно в Хасково на 7 февруари от 16:00 часа в читалня №1 на регионалната библиотека.

Във филма, Вапцарова разказва за най-древните часовници, които са съществували по време на протоцивилизациите и които са по-стари дори от мексиканските. Находките са били открити и документирани край село Ангел войвода. Тезата на авторката за Слънчевия часовник на 5 000 години предизвика оживени коментари в средите на археолози и астрономи.

Според специалистите от Регионалния исторически музей обаче става въпрос за жертвеник, върху който са пренасяни в дар на боговете животни. Археологическият обект е датиран от ранножелязната епоха и е използван за светилище, категорични са местни археолози.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес да почерпят

Аврам Аврамов, алпинист, ръководител на експедицията "Еверест ''84", 81 г.

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, бивш зам.-министър на отбраната, 56 г. 

Веселин Балевски, бизнесмен, бивш национал по футбол, 55 г.

Иван Гарелов, журналист, тв водещ, 71 г.

Ген. Иван Чобанов, бивш директор на Национална служба "Сигурност", 63 г. 
Аврам Аврамов, алпинист, ръководител на експедицията "Еверест ''84", 81 г. Валентин Радев, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, бивш зам.-министър на отбраната, 56 г. Веселин Балевски, бизнесмен, бивш национал по футбол, 55 г. Иван Гарелов, журналист, тв водещ, 71 г. Ген. Иван Чобанов, бивш директор на Национална служба "Сигурност", 63 г.

Кой е виновен за кризата между превозвачите в Турция и България?

Според Миролюб Столарски причината се крие в личната амбиция на шефа на Асоциацията на турските превозвачи

    


Кои са най-ефективните вятърни паркове в България

В областите Варна и Добрич, както и по билото на Стара планина, производството на единица мощност е най-голямо

    


Природозащитници сезират главния прокурор за "Странджа"

/КРОСС/Днес природозащитници ще сезират главния прокурор за бездействието на институциите по казуса с парк "Странджа". Подготвя се и национален протест на 11 февруари срещу решението на Върховния административен съд в полза на общия устройствен план на Царево, който разрешава инвестиции по Южното Черноморие. От Министерството на околната среда и водите вече потвърдиха, че ще изпратят указание към регионалната екоинспекция в Бургас за спиране на всякакви инвестиционни намерения. Ако до дни проблемът не намери адекватно решение, екоорганизации са готови да сезират и европейските институции.

Връщат разпределението за младите лекари

/КРОСС/ Разпределение след дипломирането, подобно на това от соцвремената, ще позволи на младите лекари да специализират практически. Предлага се още малките болници да обучават специализантите в първите две години, а след това да ги изпращат за още три в някоя от университетските или в големите многопрофилни болници. Тази възможност за задържане на докторите по места и обезпечаването на лечебните заведения в малките градчета с медици ще предложат от Българския лекарски съюз (БЛС) да бъде включена в екшънплана към Националната здравна стратегия за периода 2014 - 2020 година. В него ще бъдат описани всички мерки и срокове, с които ще се изпълнява стратегията. Тя ще бъде обсъдена днес на здравната комисия в Народното събрание не само от депутатите, но и от представители на съсловните и пациентските организации, съобщи за „Монитор" заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Идеята е обучението по специалност да започва в болници, които макар и малки, ще имат оторизирани лекари за такова обучение.Тези медици ще играят ролята на супервайзери. Така младите лекари не само ще специализират, но и ще работят на щат и получават заплата в малката болница в първите две години от обучението си

Стажантите да работят на трудов договор, обсъжда парламентът


Всички стажанти у нас да работят на трудов договор. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които депутатите ще гласуват на първо четене днес.

Промените, внесени от правителството, са мотивирани с нуждата да се подкрепи младежката заетост. Според проектозакона младежи, завършили поне средно образование и без стаж и опит, ще могат да се назначават на трудов договор с условие за стажуване. Такъв договор ще може да се сключва само веднъж с едно лице и за срок между 6 месеца и 1...

Газовото находище в Кнежа вдигна с 25% акциите на фирма

Информацията в медиите за откритите нови запаси на природен газ и кондензат в България в землищата на село Бреница, община Кнежа, област Плевен, повишиха акциите на фирма "Проучване и добив на нефт и газ". Ръстът има само днес е 25% и се търгуваха до 9.60 лв. за брой.

ГЕРБ нападна Моника Станишева: Защо властта мълчи за европарите?

Хората на Борисов искат комисия да разследва отпуснатите й евросредства

    


Обсъждат нов модел за финансиране на здравната система

/КРОСС/ Здравната комисия в парламента ще обсъжда предложения от правителството изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система в проекта на Национална здравна стратегия 2014-2020 г. Идеята е да отпадне монополът на Здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. В новата стратегия не се предвижда увеличаване на здравните вноски. За сметка на това ще се търсят варианти за повишаване на събираемостта на вноските. В новата стратегия се предвижда още да бъде приет и списък със защитени болници, които няма да се закриват поради стратегическото им значение за системата значение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване