Какво е бъдещето на партийния лидер на социалистите?

Лидерът на социалистите е категоричен: той няма да става нито еврокомисар, нито евродепутат. Вероятно няма. Само че по причини, съвсем различни от тези, които изтъква. След Ги Спиталс, Вили Клаас и Рудолф Шарпинг Партията на европейските социалисти /ПЕС/ просто не може да си позволи обвиненията, че си затваря очите пред още един скандал.

Миналата седмица Сергей Станишев коментира вероятността да бъде излъчен за еврокомисар от квотата на България. Не го питаха дали има такива намерения, той сам повдигна темата, като се позова на два факта - че в страната се спекулира с това предположение и че премиерът Орешарски вече е уточнил какъв ще бъде следващият европейски комисар от България: еднакво отдалечен от всички партии. Тоест, никакъв партиен лидер не би се побрал в това определение.

Подтекстът на едно изявление

Цитиран от Агенция "Фокус", Станишев подчерта точно това и добави изрично, че не иска да става еврокомисар: "Много ясно съм заявявал, че не това е моята политическа амбиция. Моята амбиция и моята отговорност е дадем възможност това правителство да реализира своята програма".

В това изречение нещо не е наред. Амбицията да държиш Орешарски на власт и амбицията да ръководиш политиката на цял континент в определена област определено не могат да се противопоставят една на друга. Все едно Станишев да беше казал, че няма амбициите да изкачва Еверест, защото трябва да обядва.

 

Има ли Станишев и други амбиции освен да държи Орешарски на власт?

 

Другият аргумент, даван предимно от политици на БСП, има още по-ненадеен характер: Станишев няма защо да става европейски комисар, защото това би означавало да се самопонижи. Да бъдеш шеф на европейските социалисти било повече, отколко да си комисар на ЕС. И в тази аргументация нещо не е наред. Еврокомисарството нито е повече, нито е по-малко от европейския партиен пост. Това е изпълнителната власт на ЕС, тя не е обвързана с партийния живот. Общото между двете е само готовността да участваш в управлението.

Целият сюжет около евентуалното европейското комисарство изглежда твърде подреден, но зле осъществен - като започнем от ненадейния парламентарен въпрос по тема, извън общественото внимание, минем през подходящия за цитиране отговор на премиера и завършим с отрицателния отговор на Станишев по въпрос, който изобщо не е задаван.

Накъде след ПЕС?

По-вероятно е Станишев просто да не знае какво да прави със себе си след като слезе от върха на ПЕС. Няма никаква формална пречка той да навлезе в изпълнителната или законодателната власт на ЕС. Но ако това не се случи, причината надали би била в неговото лично нежелание.

Европейските леви политици просто не могат да си позволят повече грешки от вече направените. Станишев все пак е първият лидер на ПЕС, който вътре в страната си влезе в съюз с представители на крайната десница. И поредният, който е свързван от пресата със финансови скандали.

През 90-те години на миналия век двама последователни лидери на ПЕС - Ги Спиталс и Вили Клаас - се оказаха не просто замесени в скандали, но и ефективно осъдени след обвинение, свързано с подкупи.

Спиталс, който почина преди две години, беше осъден на символична глоба и на забраната да заема обществена длъжност в продължение на 5 години заради така наречения "пасивен подкуп". Същата забрана беше наложена и на Вили Клаас, който ръководеше ПЕС от 1992 до 1994 г. Рудолф Шарпинг, който пое от него поста (1995-2001), също беше замесен в скандал, покрай който беше уволнен и като министър на отбраната на Германия.


Пожар изпепели къща и коли в Симеоново

Един човек пострада при голям пожар в столичния квартал Симеоново снощи. Пламъците напълно унищожиха къщата и четири скъпи коли. Мъжът веднага бе транспортиран за лечение в болница. За щастие, той ...

Пиле с чедър и рулца от раци

Необходими продукти: пилешки гърди морска сол бял пипер 50 гр чедър 2 листа бекон 15 мл зехтин 100-150 гр броколи 1 с. л. масло ¼ пилешки или зеленчуков бульон   за чушк...

2 млн. българи в чужбина ще четат книги на български език

С началото на новата година, екипът на Orange center стартира амбициозно начинание – собствен онлайн магазин в европейската платформа Amazon.co.uk на световния лидер в онлайн търговията Amaz...

Свещеник събира подписи срещу задължителните ваксини

Откривам подписка срещу задължителната ваксинация, съобщи сливенският православен свещеник Евгени Янакиев. Родителите трябва да имат право на избор дали рожбата им да бъде ваксинирана, или не - каза д...

Къде и кога ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. От скоро се посочват и часовите пояси за отделните стоянки. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:

Цял ден

бул. Рожен - надлез Надежда

бул. Вл....

Марияна Кукушева, шеф на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите: 5% ДДС за основни храни

Марияна Кукушева, шеф на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите:
1. Очакваме правителството да започне подготовка за въвеждане на диференцирана ставка от 5% на ДДС за хляба и оттам на 10 основни хранителни продукта. Това е начинът да се ликвидира сивият сектор. Съкратените приходи от диференцирания ДДС ще бъдат увеличени два пъти от Марияна Кукушева, шеф на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите: 1. Очакваме правителството да започне подготовка за въвеждане на диференцирана ставка от 5% на ДДС за хляба и оттам на 10 основни хранителни продукта. Това е начинът да се ликвидира сивият сектор. Съкратените приходи от диференцирания ДДС ще бъдат увеличени два пъти от

САЩ: В директните самолети за Сочи може да има бомби

Авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че Терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в СА Авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че Терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес. Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в СА

САЩ: Възможни са бомби в директните самолети за Сочи

Авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че Терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в СА Авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че Терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес. Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в СА

КНСБ: Предложенията на работодателите унищожават Кодекса на труда

Представителите на синдикатите са готови за по-радикални мерки, ако предложенията на БСК бъдат приети

    


Пътната обстановка на 6 февруари

Температурите са между –12 С° до +7 С°

Янукович уволни началници на спецслужбите в размирните райони


Президентът Виктор Янукович уволни ръководителите на няколко регионални управления на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) изключително в райони, където през последните седмици имаше бурни протести.

Кадровите промени засягат лвовското, черкаскското, волинското и полтавското регионални управления на СБУ. В две от тези области - в Лвов и в Полтава, се стигна до превземане сградите на областните администрации. Във Волинска област протестите доведоха до оставка на губернатора Борис...

Прокуратурата да каже всичко за тефтера на Златанов

Президентът Росен Плевнелиев коментира в Панагюрище факта, че в тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е и неговото име, предаде БНР. "Моят апел към прокуратурата е: Моля, покажете всичко. Защото това, че някой си служител, в някаква комисия е решил да не се произнесе по същество, всъщност не облагодетелства, а точно обратното – ощетява българския президент. Повече от ясно е, че той не е бил в конфликт на интереси. Излезте и го кажете публично", каза Росен Плевнелиев. 

Президентът и  Сдружението на българската отбранителна индустрия обсъдиха проблемите в отбранителния бранш. ''Държавата може да отделя процент от средствата за отбрана за разработката и създаването на нова специална продукция. За целта обаче е необходимо да бъдат планирани нуждите през следващите години, за да може браншът да бъде адаптивен'', предложиха представителите на сдружението. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров допълни, че един от основните проблеми днес пред фирмите в сектора е подготовката на специалисти за отбранителната индустрия. От организацията настояха за по-активна работа на българската външна политика, която да подпомага бизнеса в по-активното му представителство в чужбина. Държавният глава пое ангажимент да окаже подкрепа на фирмите от бранша, като насърчи международните им контакти.

''Необходимо е също така да продължи работата по внедряването на Стратегия за българската отбранителна индустрия, за да бъдат по-добре защитени фирмите от сектора в условията на тежка международна конкуренция. Към момента годишният обем на сектора у нас възлиза на около 300 млн. евро. Много малко е необходимо, за да може той да достигне до 500 млн. евро. Това обаче не може да се случи без целенасочена държавна политика'', беше посочено на срещата от представителите на сектора. От бранша подчертаха и желанието си за по-активно участие в процедурите за доставка на специална продукция за Министерството на отбраната. Българските фирми имат много силни позиции в разработката и производството на оптика, информационни и комуникационни системи, радиолокационни системи и други.

Плевнелиев открои значението на дейността на Сдружението за развитието на българската отбранителна индустрия. "Армията трябва да намери своята специализация и фокус. Това страната ни успешно може да направи съвместно със страните от региона", коментира президентът. ''Кооперирането е един от начините България да получи допълнителни възможности за повече финансиране и технологии и по линия на НАТО'', смята държавният глава. В коментар пред журналисти в Панагюрище президентът отново напомни, че реформата в образованието и приемането на Закона за средното професионално образование са едни от основните инструменти в подкрепа на успешните български компании. ''Отбранителната индустрия създава над 15 хиляди работни места и се развива позитивно - ръстът на сектора надвишава този на националната икономика'', допълни президентът. "Не бива да очакваме нито ЕС, нито някоя друга голяма сила да дойде и да ни създаде богатството и работните места. Държавата трябва да може да отваря врати и да създаде благоприятна среда за бизнеса", коментира Росен Плевнелиев.


Студ скова САЩ и Европа, хорат чупят леда с брадви

Снежни бури връхлетяха различни части на САЩ и Европа. Над 1 милион души останаха без електричество. На места хората са принудени с брадви да чупят леда, за да счупят ледените окови, в които попаднаха автомобилите им.

Филм за човешките права без пари днес

Днес в Дома на киното всеки ще може да гледа безплатно филма на Данис Танович “Епизод от живота на събирача на желязо”. Прожекцията е организирана от фондация “Арт Фест” и “Български фонд за жените” и е част от инициативата “В изкуството сме заедно!”. След киното ще има дискусия на тема “Образованието при ромските жени - митове и реалност”, с водещ Днес в Дома на киното всеки ще може да гледа безплатно филма на Данис Танович “Епизод от живота на събирача на желязо”. Прожекцията е организирана от фондация “Арт Фест” и “Български фонд за жените” и е част от инициативата “В изкуството сме заедно!”. След киното ще има дискусия на тема “Образованието при ромските жени - митове и реалност”, с водещ

"Ранобудните студенти" свикват протест заради депутатските заплати


Днес в 18 часа пред Министерски съвет отново ще има протест. Този път поводът е повишението на заплати на депутатите, след като те ги "размразиха".

Поканата за демонстрацията е от "Ранобудните студенти" и гласи: "Годината е 2007. Министър-председател Сергей Станишев. Министър на финансите Пламен Орешарски. След 40 дни стачка правителството решава едва-едва да покачи учителските заплати с... 80лв.

Годината е 2013-2014. За седем месеца протести управляващата партия реши, че...

Милиарди потънаха в джобовете на определени хора

"Никога не е било съставяно ново правителство на БСП. На Конгреса взехме решение да се сформира новото правителство, но то не беше направено. Провеждани бяха задкулисни срещи зад гърба на българското правителство. Очевидци изнесоха информация. Тези срещи са в грубо нарушение на устава на БСП. Така коментира днес по БНР политическата ситуация от преди 17 години Румен Гечев, депутат от "Коалиция за България" и един от министрите в кабинета "Жан Виденов". Той си припомни, че тогава "дори изпълнителното бюро не се свика на 3 февруари или на 4-ти сутринта. Властта се предаде на ОДС с цел да се спасява гражданският мир. Но това, което не се спаси са активите на държавните фирми за милиарди левове, които потънаха в джобовете на определени хора. Нямаше да се стигне до никаква гражданска война ако беше изпълнено решението на Конгреса за второ правителство. Нещата в България щяха да се развият по друг начин.

     

Георги Първанов:

Връщането на мандата преди 17 години беше най-разумният вариант

Връщането на мандата преди 17 години беше най-разумният вариант, от който печелеше Социалистическата партия, България и българите. Това каза днес пред журналисти Георги Първанов, президент на Република България (2002 - 2012), на въпрос - имаше ли друга възможна стъпка преди 17 години, освен връщането на мандата.

„Имаше много възможни варианти, но мисля, че това беше най-разумният, най-балансираният вариант, от който печелеше и социалистическата партия, като мандатоносител и, което е най-важно - спечелиха България и българите”.

Попитан, дали тогава той е върнал мандата, или президентът Петър Стоянов не му го е дал, и кога го е върнал всъщност, Първанов отговори: „Ние не сме връщали нищо, просто не оставихме папката с имената на министрите, като по този начин, във формално конституционното разбиране на процеса, не сме реализирали мандата. Някой път мога да покажа и папката с имената на министрите. Отказът си е наш и той беше обоснован на няколко последователни заседания на парламентарната група, на Изпълнителното бюро, на всички ръководни органи на партията”.

На въпрос - каква е ролята на Николай Добрев, Първанов посочи, че тя е изключителна. „Николай Добрев положи неимоверни усилия да направи един качествен кабинет от доказани професионалисти, да направи програма за управление, която, към онзи момент, беше много силна и работеща. В крайна сметка, всичките му анализи, и той ги призна честно, показаха, че няма икономическа база да се възроди управлението, няма дипломатическа подкрепа, парламентарната група по това време вече беше ерозирана, рухваше. Можеше да има нов, по-тежък провал, крах на управлението, който да има много тежки последици за държавата”, заяви още Първанов.

Георги Първанов участва в дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“ по покана на Младежка историческа общност.



Антоний Гълъбов:

България се държи като азиатска периферия на Европа

"Част от БСП настояваше да не бъде връщан мандатът. Имаше твърдо ядро и то настояваше със сила да бъдат овладени протестите и да бъде наложено второ правителство на БСП. Смятам, че имаше реален риск да се стигне до сблъсъци. Няма никакво съмнение, че там имаше говорители на твърдото разбиране, че законът трябва да се наложи, че ситуацията трябва да се овладее със сила. Стилистиката на реакцията срещу Първанов е същата като реакцията срещу Трайчо Костов". Това заяви днес по БНР политологът д-р Антоний Гълъбов в коментар на събитията от 4-ти февруари 1997-а година

"БСП имаше възможност да пожелае успех на АБВ. За съжаление нищо подобно не видяхме. Рефлексите от 10-и ноември и от 4-ти февруари изобщо не са преодолени. Големият въпрос е доколко ще успеем да удържим на европейския формат. Златанова е доволна, че докладът за корупцията е "брилянтен". Качеството на европейската интерграция на България ясно показва какво е качеството на демокрацията в страната. За голяма част от нашите избиратели изборите през май ще бъдат "за" или "против" сегашното управление. Европейските теми ще отсътсват от тези избори. България се държи като азиатска периферия на Европа".


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.
 
Ето акцентите от емисията днес:

Топъл, но облачен четвъртък

Мъглите и ниската облачност в Дунавската равнина ще се задържат през почти целия ден и там ще остане с отрицателни дневни температури. Ниската облачност над Източна България ще се разкъса и намалее до слънчево. Още сутринта от запад над страната ще се появи средна и висока облачност, която до вечерта ще обхване и Централна България. Към края на ден Мъглите и ниската облачност в Дунавската равнина ще се задържат през почти целия ден и там ще остане с отрицателни дневни температури. Ниската облачност над Източна България ще се разкъса и намалее до слънчево. Още сутринта от запад над страната ще се появи средна и висока облачност, която до вечерта ще обхване и Централна България. Към края на ден

Облачно, но топло. Градусите стигат 8°

Мъглите и ниската облачност в Дунавската равнина ще се задържат през почти целия ден и там ще остане с отрицателни дневни температури. Ниската облачност над Източна България ще се разкъса и намалее до слънчево. Още сутринта от запад над страната ще се появи средна и висока облачност, която до вечерта ще обхване и Централна България. Към края на ден Мъглите и ниската облачност в Дунавската равнина ще се задържат през почти целия ден и там ще остане с отрицателни дневни температури. Ниската облачност над Източна България ще се разкъса и намалее до слънчево. Още сутринта от запад над страната ще се появи средна и висока облачност, която до вечерта ще обхване и Централна България. Към края на ден

6 февруари в историята

1623 г. — Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. — Масачузетс става 6-я щат на САЩ. 1819 г. — Британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур. 1840 г. — С подписване на договор между представители на британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия.

Дадоха Северната тангента на главния прокурор

Казусът „Северна скоростна тангента“ стигна до главния прокурор. Жителите на няколко квартала се оплакаха, че им обезщетяват земята с жълти стотинки. От ВМРО настояват прокуратурата да се ангажира и да встъпи в спора като страна, защото има прекалено много неизвестни около отчуждаването на парцелите.

3 милиона гърци нямат здравни осигуровки

Безработните в Гърция получават помощи само за две години и мнозина не смогват да плащат здравните си вноски.

Шуменка осъди общината за неравен тротоар

Пенсионерка от Шумен, която се спъна в неравен тротоар с липсващи плочки и счупи ръката си, осъди окончателно община Шумен да  плати 3000 лева. Решението е на окръжния съд в Шумен от преди ден, след като преди него и районният съд реши, че кметството е виновно за неподдържания тротоар.
Оттам обаче обжалвали с надежда да “съборят” претенцията на по Пенсионерка от Шумен, която се спъна в неравен тротоар с липсващи плочки и счупи ръката си, осъди окончателно община Шумен да плати 3000 лева. Решението е на окръжния съд в Шумен от преди ден, след като преди него и районният съд реши, че кметството е виновно за неподдържания тротоар. Оттам обаче обжалвали с надежда да “съборят” претенцията на по

Сегашното управление е по-добро от това на ГЕРБ

"Създадената комисия за Христо Бисеров в Народното събрание звучи смешно. Аз не вярвам в обвиненията срещу него. Следствието ще определи истината. Начинът, по който се случиха нещата с него, будят недоумение". Това каза днес в предаването "Лице в лице" по бТВ Стефан Софиянски. "Според мен референдумът е инструмент в ръцете на слабия политик и държавник. Нито Сергей Станишев, нито Бойко Борисов се разбра какво искат за АЕЦ "Белене". Единственият начин да няма задължително гласуване е като направим референдум. Аз съм твърдо "за" за задължителното гласуване. БСП и ДПС са против и могат само да спечелят от евентуален референдум по тази тема. Президентът беше част от бившото управление. ГЕРБ управляваха 4 години и можеха да направят гласуването задължително. Те държаха цялата законодателна и изпълнителна власт. Сега е смешно да искат референдум на петата година. Хвани Станишев, удари Борисов. Това съм го повтарял няколко пъти", коментира Софиянски предложението на Росен Плевнелиев за референдум.

"Задължителното гласуване минава през промени в Конституцията. Това е едно парче от промяната на Конституцията. Според мен искането за референдум е флиртуване с избирателите", категоричен беше той. "Апокалипсис няма да има. Икономиката е в застой и това е лошото. От управлението на тройната коалиция държавата е в застой. Бойко Борисов и Симеон Дянков след това, се оправдаваха само със световната икономическа криза. Другите държави напреднаха много, а ние сме в постоянен застой от години. Това се дължи на факта, че имаме слаби управленци", разясни Софиянски. "Пламен Орешарски е стиснат и на това се дължи на съпротивата срещу него. Този човек е бил навсякъде. Аз го назначих за зам.-финансов министър, защото прецених, че има нужните качества. Това политически лашкане обаче му пречи много. Той е зависим от БСП и ДПС. Не мога да преценя какви компромиси прави с "Атака". Едно е сигурно - сегашното управление е по-компетентно от предишното", каза още бившият кмет на София.


"Почистване" на Петното в парламента

ГЕРБ иска отговори за Бисеров, ДПС - за Борисов и Петното

    


78-годишен пренася кокаин като "муле" в Колумбия

Испански пенсионер на 78 години стана най-старото "муле" в Колумбия, както популярно наричат трафикантите, пренасящи наркотици в тялото си, съобщиха от националната полиция.


Хосе Мола, родом от Барселона, бе задържан на международното летище в Богота с близо 30 капсули кокаин в тялото. Неговото нервно поведение и несвързани отговори са привлекли вниманието на агентите, които са го накарали да мине през рентген. При прегледа е установено, че 78-годишният старец пренася около 400 г кокаин. Той е приет в болница, където да изкарат кокаина от тялото му и след това - изпратен към затвора Пикота в Богота. Като цяло случаите на "мулета" старци са малко. Полицаи от службата за борба с наркотиците заявиха, че неговата възраст няма да му помогне за по-лека присъда.

Проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен!

Андреева: Здравно неосигурените да имат право само на спешна помощ

    


Теле курбан за 2 години трагедия в Бисер

ПУСНИ УТРЕ Теле ще бъде пренесено в жертва за 2-годишнината от трагедията в харманлийското село Бисер днес, съобщи кметицата Златка Вълкова.
На 6-ти февруари 2012-та година след рязко затопляне на времето ледени блокове скъсаха дигата на язовир Иваново и милиони кубици вода образуваха цуноми. По пътя си то все взе ПУСНИ УТРЕ Теле ще бъде пренесено в жертва за 2-годишнината от трагедията в харманлийското село Бисер днес, съобщи кметицата Златка Вълкова. На 6-ти февруари 2012-та година след рязко затопляне на времето ледени блокове скъсаха дигата на язовир Иваново и милиони кубици вода образуваха цуноми. По пътя си то все взе

САЩ: В самолетите за Сочи може да внесат взрив в туби от паста за зъби

По данни на американските спецслужби, в тубичките с паста в ръчния багаж на пътниците може да бъдат поставени вещества, от които директно на лорда да бъдат направени взривни устройства. ..

Арсений Яценюк готов да стане премиер на Украйна

"Готови сме да подкрепим Яценюк, ако се кандидатира за премиер. Няма обаче да участваме в сформирането на кабинет, докато президент е Виктор Янукович", заявяват от партията на Виталий Кличко УДАР

Една независима Шотландия ще трябва да има своя валута

Британският министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл не смята, че в случай на излизане на Шотландия от състава на Обединеното кралство чрез референдум, тя ще може да влезе във валутен съюз с Лондон.

Като причина той посочи множеството бюрократични забавяния, с които би се сблъскала новосъздадената държава в такъв случай. "Запазването на английската лира в една суверенна Шотландия, на каквото набляга местното правителство, е крайно сложно и ненадеждно начинание. То би изисквало множество споразумения между Лондон и Единбург както в икономически, така и в политически план.

Като се отчита сложността на този процес, аз практически съм сигурен, че в края на краищата Шотландия би била принудена да използва собствена валута. Сред мерките, необходими за запазване на лирата от Единбург, британските експерти цитират въвеждане на строги фискални правила, за да се намалят рисковете, които неизбежно ще възникнат в ранните етапи в икономиката на една независима държава.

Най-общо това означава загуба на част от суверенитета, което пък поставя под въпрос самата необходимост от отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Референдума за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември. Ако населението в болшинството си го подкрепи, то суверенитетът на Шотландия ще бъде обявен на 24 март 2016 г. Дотогава Единбург и Лондон ще трябва да сключат споразумения за условията на отделянето от Великобритания.

Товарният кораб "Прогрес" се скачи с МКС

Товарният космически кораб "Прогрес М-22М" се скачи успешно с Международната космическа станция /МКС/, съобщиха Роскосмос.

"Прогрес" носи на борда си над 2,5 тона товари, в това число контейнер със златни рибки за руско-японския експеримент "Аквариум-AQH". Експериментът ще се проведе на територията на американския сегмент на МКС в японския модул Kibo в аквариума JAXA Aquatic Habitat (AQH). Освен рибки с "Прогрес" пристигат и други биологически видове, като личинки на комари и плоски дъждовни червеи.

Целта на "Аквариум-AQH" ще бъде изследване на въздействието на космическите полети върху стабилността на затворената екологична система и нейните съставни единици - растения, риби и пр. - в условията на микрогравитация. Освен това учените очакват да получат нови данни за възможно дългосрочно съхранение на яйца на нисши ракообразни и определяне на тяхната способност да се реактивират след космическите полети.

"Прогрес" е докарал и гориво за поддържане на МКС в орбита, оборудване, храна, вода и въздух за космонавтите, както и научна апаратура за други експерименти. С товарния космически кораб на станцията пристига и микроспътникът "Часки", създаден от студенти. Спътникът ще бъде изведен в космоса през пролетта, като задачата му е да транслира детски обръщения към извънземни цивилизации.

Понастоящем на МКС се намират руските космонавти Олег Котов, Сергей Рязански и Михаил Тюрин, американските астронавти Майкъл Хопкинс и Рик Мастракио, както и японският астронавт Коичи Ваката.

Давутоглу отложил визитата си в България заради Сочи

Турското външно министерство опроверга спекулации в пресата

    


Колко струват билетите за Олимпиадата и на какво са готови феновете, за да се уредят?

Москва /КРОСС/. Колко струват билетите за състезанията на Олимпийските игри и на какво са готови феновете, за да посетят с нетърпение очакваните събития? Отговор на тези въпроси потърси кореспондент на РИА „Новости".През последните дни в главния център за продажба на билети, намиращ се в сградата на сочинската гара, е препълнено с фенове. Елена Романова, жителка на града, казва, че преди месец е било значително по-лесно да се уредиш с билет. „Купих част от билетите на 7 януари и тогава седях на опашка точно 5 минути", - споделя жената. Сега поради повишения интерес работното време на касите е удължено до 23 ч. Средно билет за спортно събитие на Олимпиадата струва 3 хиляди рубли, или около 63 евро. Някои предвидливи туристи пристигат в Сочи, вече въоръжени с билети и паспорти на фенове.

Прогноза за времето - 6 февруари

Днес времето ще е почти тихо време с минимални температури между минус 2 и минус 7°, в Североизточна България до минус 10°, в София минус 3°. Мъглите и ниската облачност в Дунавската равнина ще се задържат през почти целия ден и там ще остане с отрицателни дневни температури.

Aston Martin изтегля 17 хил. коли заради китайска пластмаса

Британският автопроизводител Aston Martin обяви, че ще изтегли 17 590 коли заради заводски дефект в подложката на педала на газта.

Въпросната подложка е произведена в Китай, като при плъзване на крака на водача по нея автомобилът може рязко да ускори. Ще бъдат изтеглени коли с ляв волан, произведени от края на 2007 г. до края на 2013 г., както и такива с десен волан, производство май 2012 - декември 2013 г. В съобщението на автокомпанията се подчертава, че мярката е с цел превенция, тъй като до момента няма информация за нещастни случаи, за които е спомогнал китайският пластмасов детайл.

Предпоследно: Жълтите павета остават

С остър тон и бурни дебати премина вчера общественото обсъждане на резултатите от конкурса за нова визия на центъра на столицата. Спечелилите проекти предвиждат Градската градина да стигне до двореца, жълтите павета да бъдат махнати, а бул. “Цар Освободител” да се потопи в тунел. 
Нова настилка е заложена на пл. “Александър Невски” - част от плочк С остър тон и бурни дебати премина вчера общественото обсъждане на резултатите от конкурса за нова визия на центъра на столицата. Спечелилите проекти предвиждат Градската градина да стигне до двореца, жълтите павета да бъдат махнати, а бул. “Цар Освободител” да се потопи в тунел. Нова настилка е заложена на пл. “Александър Невски” - част от плочк

Земетресение в Япония, 5.6 по Рихтер

Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер е било регистрирано в североизточната част на главния японски остров Хоншу.

Епицентърът на труса е бил в Тихия океан, на 40 км под морското дъно, в близост до крайбрежието на префектура Мияги. Земетресението е било усетено от жителите на общо 7 японски префектури. Не се съобщава за пострадали и разрушения. По данни на Националното метеорологическо управление на Япония, няма опасност от възникване на цунами.

Г-н Йовчев, предлагам ви сделка


Препубликуваме призива на Илиан Василев, разпространен във "Фейсбук" с негово разрешение. Заглавието е на "Дневник".

До Господин Йовчев

ТИР се запали в Прохода на Републиката

ТИР се самозапали рано тази сутрин в Прохода на Републиката. Пожарът е загасен бързо и няма пострадали. Инцидентът стана около 05.50 часа в района на Мишеморков хан. Минути след 7 часа, движението в...

Връщат разпределението за лекарите

Разпределение след дипломирането, подобно на това от соцвремената, ще позволи на младите лекари да специализират практически. Предлага се още малките болници да обучават специализантите в първите две ...

МВР предупреждава за нов вид измама

МВР предупреди днес за нов вид измама. Проектът за изменение на Наказателния кодекс, който предвижда задължителна регистрация на старинни вещи над 50 години, би могъл да послужи като удобен претекст на измамниците да проникнат в домовете на хората, използвайки тяхното незнание или страх от евентуално наказание

 Важно е да се знае, че това е само проектозакон, който все още не е влизал за гласуване на първо четене, а е все още на етап обсъждане.

Жител на с. Боженица, общ. Ботевград, е подал сигнал за четирима непознати мъже, които проявили нездраво любопитство за притежаваните от него и съселяните му старинни и ценни вещи, представяйки се за „комисия“, която трябва да ги регистрира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Непознатите наблегнали на промяната в Наказателния кодекс, която предвижда наказание за всеки, който не е декларирал притежаваните от него ценности, по- стари от 50 години. Проявената мнителност от страна на мъжа осуетила намеренията на четиримата, които бързо напуснали селото.

Веднага след опита за измама в с. Боженица, в РУП- Ботевград са взети незабавни мерки - уведомени са кметовете на всичките 12 села в общината, които от своя страна да предупредят жителите. Полицейските инспектори са посетили всички пенсионерски клубове, където са обърнали внимание за завишена бдителност по отношение на новия вид опит за измама. Същите мерки ще бъдат приложени и на територията на останалите 11 районни управления „Полиция“ в Софийска област.

От МВР съветват:

"Не допускайте в домовете си непознати под какъвто и да е предлог. Бъдете изключително предпазливи и не споделяйте за притежаваните от вас старинни и ценни вещи. При всяко възникнало съмнение за измама, дори и минимално, не предприемайте самоволни действия, а веднага се свържете с най- близкото районно управление „Полиция“, тел. 112 или кмета на населеното място, в което живеете".


Българите напускат остров Кефалония след труса (снимки)

Още една трудна нощ изкараха жителите на гръцкия остров Кефалония, тъй като вторичните трусове продължават. Хората, които станаха свидетели как домовете им “изчезват” след двете големи земетресения, засегнали йонийския остров, вече 9 дни прекарват нощта на кораби, в градски автобуси, игрища, автомобили и набързо стъкмени бараки и палаткови лагери. Още една трудна нощ изкараха жителите на гръцкия остров Кефалония, тъй като вторичните трусове продължават. Хората, които станаха свидетели как домовете им “изчезват” след двете големи земетресения, засегнали йонийския остров, вече 9 дни прекарват нощта на кораби, в градски автобуси, игрища, автомобили и набързо стъкмени бараки и палаткови лагери.

Откачат радиатори за две неплатени сметки

"Топлофикация-София" ще откача радиаторите на абонатите, които не са платили две или повече сметки. Това гласят новите Общи условия на компанията, които бяха приети от ДКЕВР.

След като изтече срокът за плащане на втората поредна сметка, от "Топлофикация-София" ще трябва да уведомят абоната лично или с писмо с обратна разписка, че предстои преустановяване на топлоснабдяването му. От датата, на която клиентът е бил уведомен или е получил предупредителното писмо, той ще има минимум 7 дни за да се издължи и да избегне откачането на радиаторите. Ако и през това време не си плати сметките, служителите на "Топлофикация-София" вече ще имат пълното право да прекъснат топлоснабдяването му.

Освен това новите Общи условия на дружеството задължават абоната да допусне служителите на топлофикацията в дома си, за да откачат радиаторите и да затапят тръбите с пломби. Освен парното обаче те ще спират и топлата вода в жилището на длъжника. Радиаторите ще бъдат откачени от щранговете, които ще бъдат запушени. Топлата вода пък ще се спира чрез затапване на щранга преди водомера на клиента. И в двата случая за целта не може да се използват кранове, чрез които след това абонатът да може сам да си пусне отново парното и топлата вода. При плащане на всички задължения след това от "Топлофикация-София" са длъжни отново да закачат радиаторите в жилището и да свържат тръбата за топла вода към вътрешната система на апартамента. Стойността на услугата и всички съпътстващи разходи по спирането и пускането на парното и топлата вода като източване на системата на блока, пълненето й след това, изразходваната вода и т.н. ще трябва да се плати от абоната.

Всички тези мерки обаче все още не са влезли в сила, тъй като това става в срок от 30 дни след публикуването им в национален ежедневник. От "Топлофикация" може да ги обжалват в 14-дневен срок, но от принципала й Столичен общински съвет обявиха, че няма да го правят.


Гласът на бизнеса

На 11 февруари в НДК по инициатива на премиера Пламен Орешарски ще се проведе национален форум "Правителство - бизнес". За участие в него са поканени всички бизнес организации и всички медии. Предприемачите ще могат лично да отправят своите питания, препоръки и предложения към Орешарски и екипа му. От кабинета гарантират, че всеки въпрос ще получи отговор - в залата, по време на дебатите или писмено. 12 министри имат готовност да участват в 4 големи дискусии. Пламен Орешарски, заместниците му Даниела Бобева и Цветлин Йовчев, както и финансовият министър Петър Чобанов ще дават разяснения за растежа и стабилността на икономиката, за привличането на чужди инвестиции. Министрите Драгомир Стойнев, Хасан Адемов, Ангел Найденов, Анелия Клисарова и шефът на банката за развитие Димо Спасов ще отговарят на въпроси по икономическата и социална политика, увеличението на работните места. За да говорят за бъдещето на регионите ни и развитието на инфраструктурата, пред бизнеса ще застанат Десислава Терзиева, Данаил Папазов, Иван Данов и Искра Михайлова. Земеделският бранш ще подложи на кръстосан разпит Димитър Греков и шефа на фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

Тъй като "Стандарт" се е доказал като вестник на бизнеса, в дните преди форума се ангажираме да публикуваме въпросите и предложенията на предприемачите към кабинета. На страниците ни ще намерят място както представители на големите компании, така и на малките и средни фирми. Готови сме да дадем думата и на всички бизнес сдружения и организации от различните браншове.

Държавата дундурка БДЖ, мащеха е за частниците

Властта да не ходи в Китай на екскурзия, а с конкретни проекти

Доц. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи

България има спешна нужда от реална дългосрочна транспортна политика. Днес повече от всякога, тъй като берем горчивите плодове от липсата й особено в сухопътния транспорт.

* На първо място - крайно време е да се спре политиката, която се води още от първия министър на транспорта в кабинета на ГЕРБ - Александър Цветков, и до днес в областта на интермодалните превози. Без стратегия за тяхното развитие се инвестира в разработване на проекти за изграждане на терминали в Русе, Варна и на други места. Проектът в Русе беше спрян от КЗК. Русе изобщо няма нужда от нов интермодален терминал. Там и сега има няколко терминала с огромен капацитет. За Варна сега ще се прави нов проект за терминал, и то при положение, че отдавна има готови два проекта. Така само се харчат пари и научен потенциал без ясна идея какво ще се постигне с това. Варна има нужда от логистичен парк, от развитие на фериботните връзки с Русия и други страни, а не от интермодален терминал.

* Второ - крайно време е да се спре негативната практика в НКЖИ, където всички усилия се насочват към усвояването на средства по проекти без план за развитие. Модернизират се жп линии без никаква обвръзка със сегашни и бъдещи потоци товари и пътници. Така само се усвоят парите по проектите, без абсолютно никаква визия за бъдещето.
Всички искат да са строители и комисионери.

А България има много по-голяма нужда да влага в логистика - да се търсят товари, да се сключват дългосрочни договори за тяхното привличане, т.е. - да се прави транспортна политика. Нещо, с което никой не се занимава. И ако кабинетът иска да се закрепи, трябва да провежда дългосрочна транспортна политика.

* Трето - беше открит Дунав мост 2 - добре! Но по него все още не се движи влак. Защо? Вече и влаковете на "Дойче бан" и "ДБ Шенкер" от и към Гърция вместо по новия мост на Видин се пренасочват по 10-и коридор през Скопие.

* Четвърто - още преди повече от два месеца беше оповестено, че всички проблеми с Турция са разрешени, а сега се оказа, че не са.

След като не сме разрешили най-важните си транспортни проблеми със съседните страни - какво по-голямо доказателство от това, че у нас всичко се прави на парче, без цялостна дългосрочна транспортна политика?!

* Пето - крайно време е държавата да престане да дундурка само БДЖ и да бъде мащеха за частните жп превозвачи. Те вече превозват 40% от всички товари с влакове и разполагат с нов подвижен състав. Още повече че плащат редовно инфраструктурните такси на НКЖИ и така я стабилизират, докато БДЖ бави плащанията и я тегли към дъното.

* Шесто, крайно време е на посещение в Китай вече да се ходи не само на екскурзии, от които се връщаме с гръмки, но мъгляви обещания, а с подготвени транспортни проекти.

Така че транспортният бизнес има нужда не от фалшиви обществени съвети, а от реални дългосрочни комплексни транспортни политики.

Поправките в закона да стават след дискусия

Доц. д-р Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара, директор на Колежа по туризъм и преподавател в Икономическия университет Варна

Правителството обеща предизборно, че ще подходи отговорно към туризма и че още миналата есен трябваше да има министерство на туризма. Не само че това не стана, но и думата туризъм отпадна от името на ресорното ведомство, което се казва само Министерство на икономиката и енергетиката.

Другият проблем е, че вече сме в новия програмен период 2014-2020. Може и да има кратък вариант за стратегия на отрасъла, но трябва да има 7-годишен планов документ за развитието му. Ще припомня, че туризмът е един от най-значимите отрасли, който носи над 3 млрд. евро годишни приходи.

През март м. г. се прие Законът за туризма и веднага започнаха промени и кърпежи в него. Да, ако се налагат поправки, трябва да има предварително широко обсъждане по тях. Например тезата районирането да става с нормативен акт е неиздържана. Или НПО-тата да управляват регионите. Те възникват и работят на доброволчески принцип. А и районирането на Черноморието веднага ще доведе до търкания, меко казано, между Северното и Южното.

Всички беди идват от обществените поръчки

Държавата да осъзнае, че предприемачите движат икономиката, а не социалните програми

Никодим Войнов, собственик на млечната фирма "Войнов и сие" - Монтана

Всички беди за бизнеса, а и за страната идват от закона за обществените поръчки. Повече от 20 години нито едно правителство не пожела да го направи такъв, че да служи на бизнеса. Всяко си оставяше вратички да се намесва в поръчките в свой интерес. Всички поръчки се печелят от определени фирми, близки до управляващите, независимо кои са те. Дори ги раздробяват, за да може повече техни хора да се облагодетелстват. От това положение идва и голямата корупция у нас.

Ако си мислите, че една обикновена фирма с техника може да спечели поръчката за обновлението на водния цикъл на Монтана, например, жестоко се лъжете. Не всички имат достъп до обществените пари. Аз продавам млякото си на друг, който не е производител, но той зарежда болницата. Защото е спечелил обществената поръчка. По този начин се източват болници, заведения, фирми, общини. От години у нас бизнес правят само фирмите, които получават обществените поръчки. Друг бизнес у нас няма.

Що се отнася до Северозапада, то само с намаление на данъците няма да се получи ново развитие. Нека държавата осигури ток, вода, път до дадено населено място и тогава бизнесът сам ще дойде в него. Да се освободи от данък печалба, но при условие, че инвестира в изостанал район и наеме работници от него. Защо всички инвестират в София, а в Северозападна България - не? Защото при нас няма инфраструктура. Ако реша да си изградя цех в някое от селата, аз трябва да започна от прекарване на вода, ток, канал, за които само разрешителните ще отнемат много време и пари.
Държавата трябва да осъзнае, че икономиката се движи от бизнеса, а не от социалните програми. Сега се дават прекалено много пари за хора, които не искат да работят. Ако наемете работници от бюрото по труда, те ще ви смаят с леността си. Това са хора, които не искат да работят. Затова хем има хора, записани на борсата, хем фирмите изнемогват за квалифицирани работници. Кадърният работник сам си намира работа, него го търсят. Ако фирмата му фалира, веднага го взема друга.

Всички тези дефекти на обществото могат да бъдат преодолени със законодателни промени. Досега не съм видял воля за това.

70% български стоки в магазина

Йордан Вачев, собственик на месопреработвателната компания "Лалов и Вачев" ЕООД, Враца. Произвежда продукти с марката "Майстор Цветко"

- Да се приеме закон или поне наредба, с която да се регламентират минимум 70% български стоки в магазините. Големите хранителни магазини сега предлагат 70 процента млечни и месни вносни продукти, което се отразява негативно на българските производители. Предлаганият режим е въведен в редица европейски страни и той не противоречи на европейските регламенти.

- Правителството трябва много по-осезателно да подпомага семействата с две, три и повече деца, за да се справим с демографския срив.

Как ще ни защитите от монополите?

Младен Матеев, изпълнителен директор на "Изида" ООД, Добрич

Най-големият проблем за фирмите от хранително-вкусовата промишленост са монополите. За мен най-важно е българският бизнес да знае как правителството ще му гарантира защита от тях. Под монополи разбирам енергодоставчиците и доставчиците на мобилни услуги и картелите между тях, както и чуждите големи търговски вериги, които са на пазара у нас. От тяхна страна отношението към доставчици и производители, които са български, е коренно различно. На това мнение са и много колеги, като всички сме убедени, че има диференцирано отношение към българския производител. Трябва да има защита на родното производство.

Искаме да падне валутният борд

Настояваме за разумни цени на тока за индустрията

Людмил Александров, изпълнителен директор на "Радомир Метал Индъстрийз" АД

От доста време и на предишни правителства сме предлагали да се предприемат действия по премахване на валутния борд. Така реалният курс на лева ще стимулира износа и ще ограничи вноса, включително и на селскостопанска продукция. За тежката индустрия е важно да се въведе временен мораториум върху повишаване на цените на енергоносителите.

Ние смятаме, че е възможно цената на електроенергията да падне с 40%, а на природния газ - с 30%. Според нас излишната енергия, вместо да се изнася на ниски цени - 30-35 евро/MWh, може да се продава на българските предприятия на същата цена. При по-щателна ревизия себестойността на еленергията на основните производители и снабдители на еленергия може да се минимизира, като стане от 3 до 5%. Печалбите на НЕК и "Булгаргаз" също може да се ограничат в рамките на 2-3%. Настояваме пред правителството да се преустанови практиката на субсидиране на населението от индустрията чрез по-ниски цени на електроенергията. От години отправяме искане да се намалят цените на електроенергията за предприятия, присъединени директно към електропреносната мрежа 110kV, защото и до момента те са изравнени с цените на ЧЕЗ за средно напрежение 20 kV. За индустрията е важно и да има нова методика за определяне цените на природния газ, основана на цените на европейските борси. Металургичната индустрия, към която се числи и нашият завод, трябва да има директен достъп до производители на електроенергия и това трябва да се уреди законодателно. Ние смятаме, че БЕХ трябва да се ликвидира, защото това е структура, създадена в противоречие с антимонополното законодателство с цел укриване на разходите на НЕК и "Булгаргаз", преразпределение на средствата и е източник на корупционни практики.

Държавата би могла да ни бъде в помощ, като се разработи механизъм за запазване на висококвалифицираните работници в експортноориентираните фирми. Може да се помисли и за данъчни облекчения, в това число местни данъци и такси, за фирми, работещи в региони с висока безработица.

Специално за "Радомир Метал Индъстрийз" ще бъде от полза, ако се създаде държавен резерв и военновременни запаси от ковани прокати от различни марки стомана с размер от ф 300 мм до ф 1000 мм при месечен обем от около 1500 тона. При възлагане на целева държавна поръчка на фирмата ни за производство на около 20 000 тона ковани прокати от различни марки с размери ф 300 до ф 1000 впоследствие бихме могли да ги изкупуваме обратно при влагането им в производството на детайли с окончателна механообработка.

Дайте шанс на родното ноу-хау

Правете кръгли маси по градовете и ще чуете страшни неща

Красимир Върбанов, собственик на фирма "Квел"

63-годишният плевенски бизнесмен Красимир Върбанов е собственик на фирмата "Квел", основана през 1991 г. като инженерингова в областта на контрола на достъпа, видеонаблюдението. В последните 5 г. се занимава със зелена енергия. В сливенското село Твърдица е построил прототип на т.нар. интелигентна къща, в която са вложени супермодерни технологии и може да се контролира дистанционно. Според него фирмите като неговата са подложени на геноцид. Ето какво има да каже Върбанов на министрите:

Правителството трябва да обърне внимание на постигнатите разработки от български фирми и да стимулира производството. Има много интересни разработки на световно ниво, но те събират прах по рафтовете най-вече заради политиката на банките. Финансират разработки само на базата на ипотека и за нищо друго. Само в Плевен има 4-5 фирми със собствено ноу-хау, нашата е известна с къщата в Твърдица и с други иновации. В чужбина се чува за нас, в България - не. За съжаление битува един черен анекдот: правата на малкия и средния предприемачи са единствено да плаща на банки, да плаща данъци и да умре.

Ние пускаме тук всяка чужда фирма да зарибява пазара и да запълва нишите на пазара, а българските са блокирани. Към наша разработка имат интерес арабски инвеститори от Кувейт и Оман. Оказа се обаче, че за да започне да работи там фирмата "Квел", трябва да внесе 200 хил. долара банкова гаранция.

Първо трябва да се направи така, че парите от специализираните фондове да отиват при тези, които действително имат нужда от финансиране. Парите са някъде горе, разработките са в малки и средни фирми на ръба на оцеляването. А европейските средства потъват в банките. Фирмите нямат пари за патентоване, за ток и телефон. И не е вярно, че лицензионните режими се облекчават. Ако ме поканят на една среща, първо бих поставил въпроса да се направят по тези въпроси кръгли маси в големите градове и министрите ще чуят страшни неща.

Ще се подпомагат ли младите за първо жилище?

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания КредитЦентър

Следя активната роля на подкрепящите правителството партии по отношение на промени в законодателството, касаещи банковото и небанковото кредитиране.

- Планира ли правителството да подготви пакет от мерки за подпомагане на младите семейства да закупят първото си жилище с кредит?

Откриването на 250 000 работни места е едно от важните обещания на този кабинет, а виждаме ръст на безработицата през последните месеци.

- Как ще се стимулира бизнесът от всички сектори да назначава нови служители и едновременно с това правителството ще се бори с работодателите, които не осигуряват служителите си на реалните им възнаграждения?

- С какво се различава в действията си този кабинет, представен ни като експертен, от предишните политически кабинети, които ни управляваха?


Жалват ни се от съдии, не и от министри

Харчите милиони, а нищо не работите. Критики в този стил от години валят по адрес на известния като БОРКОР Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Оправдани ли са нападките? И може ли БОРКОР да бъде ефективно оръжие в битката с корупцията? "Стандарт" потърси директора му Бойко Великов.

* Министерствата да направят одит на информационните си звена
* Лобизмът е проблем, аз съм работил по такъв законопроект
* Всеки гражданин може да подаде сигнал при нас
* Известни юристи ще работят при нас на хонорар

- Г-н Великов, наскоро станахте шеф на БОРКОР, към който имаше доста критики. Какви са вашите приоритети?

- Структурата е Център за превенция и противодействие на корупцията, а БОРКОР е информационно-аналитичната система. На първо място за мен най-важен приоритет е финализирането на този комплексен модел БОРКОР. По тази аналитична система се работи повече от 2 г. В нея държавата е вложила 7,5 млн. лв. На 17 февруари немската фирма ще ни представи окончателно системата - така, както е разработена от нея по договор, а до края на март трябва да приключим с обученията и тестванията. Вторият приоритет е работата по законопроекти и постановления, които ни предоставя Министерски съвет. Допълнително вече работим и по действащи закони.

- Обикновеният човек не разбира защо е нужно да има такава информационно-аналитична система. Обяснете защо държавата трябва да харчи пари за това?

- Трябва ясно да заявим, че става дума за информационно-аналитична система, която да разработва анализи по отношение на рисковите зони за корупция. На тяхната база трябва да извеждаме мерки, които да предлагат промени в нормативната уредба, предложения за решения на институциите и конкретни административни решения. Не става дума за субективни анализи, а за специализирани.

- Какво точно представлява системата?

- Чрез системата се набира цялостна информация по определени случаи и по определени сектори. След това се извеждат причини и слаби места за корупция. На тази база се набелязват конкретни мерки. Това е превенция по отношение на корупцията.

- Могат ли и гражданите, освен институциите, да подават сигнали за корупция?

- Да. Вече имам срещи с граждани, които изнасят случаи на корупция в няколко институции. Посочени са конкретни имена на държавни структури.

- Сред тези сигнали има ли такива за политици, министри или други високопоставени лица?

- На този етап - не. Но има сигнал за съдия на окръжен съд.

- На кой съд?

- Не мога към момента да споделя. След всички проверки ще предоставим материалите на съответните органи.

- След доклада на Брюксел за нивото на корупцията у нас ваша задача е да се опитате да изчистите името на страната ни...

- Не бих си позволил такава претенция, защото съм убеден, че противодействието на корупцията не може да бъде във възможностите на един човек. Трябва ни системна и последователна работа в тази насока. И въпросът не е свързан само с кампании около един доклад, с остри критики и апокалиптични картини. Положителното за мен от този доклад е, че бихме могли, на базата на анализа и на другите страни, да видим реално своето място сред държавите членки на ЕС. Докладът е обективен.

- Ако вие трябваше да изготвите доклад, той подобен ли щеше да бъде?

- Мисля, че щеше да се приближава значително до това, което е изнесено. Щеше да има и подобни препоръки. Може би щеше да бъде малко по-богат от гледна точка на примери. Най-голямото разминаване в процентите е по отношение на съдебната система. И това води до силно накърняване на чувството за справедливост у хората.

- Търговията с влияние е част от корупцията. Имали ли сте вече сигнали и може ли Центърът да се занимава и с това?

- Това е пряко свързано с лобизма. Една от критиките в последния доклад на Европейската комисия е свързана със законодателство за лобизма. В България има много спорове относно необходимостта от такъв закон. Аз самият бях вносител на проект, който бе относно установяването и регистрирането на всички, които участват в изработването и приемането на един закон, на всички, които носят отговорност за него. В едно от специализираните звена в Центъра - това за действащи закони, сме се съсредоточили върху три - за концесиите, за подземните богатства и за Черноморското крайбрежие.

- Казахте, че ще каните изявени юристи за консултанти. Имате ли конкретни имена и те срещу заплащане ли ще работят?

- Набелязахме имена на водещи юристи. Има известно безпокойство, изразено от тяхна страна, относно сроковете, в които трябва да се дават становища по законопроектите. Те са много кратки. Разбира се, такъв висококвалифициран труд следва да се заплаща и възможностите са чрез граждански договори. Искаме да има откритост на нашата работа и затова вече публикуваме на интернет страницата си всички наши предложения.

- Ще има ли мейл за обратна връзка?

- Има мейл на Центъра. Освен това, ще правим и коментар за това, което е прието от институциите по нашите предложения.

- Тоест - ще коментирате всичко, което е прието или не по вашите забележки?

- Да. И ще казваме какви рискове се откриват с това, което не е взето под внимание.

- Нещо като одитор на законотворците?

- Претенция е това да бъдем одитори, но желанието ни е да се съобразяват с нашите предложения.

- Кои са уязвимите области, в които ще се съсредоточите?

- Започнахме конкретна работа по европейско финансиране и програми, лекарствена политика и медицинска апаратура, плащания и доплащания в селското стопанство, приватизацията и следприватизационен контрол, подземни богатства.

- Нито една от тези зони обаче не е свързана с най-ниското ниво на корупция - на засегнатите хора...

- Това беше една от дискусиите, която водихме в Центъра. Считаме, че една не малка част от мерките вече се предприемат. Значителното усещане за корупция е в резултат точно на тази масова корупция. Но в същото време трябва да си даваме сметка, че посочените рискови зони са със стратегическо значение и висок финансов ефект за държавата. 4 млрд. са средствата само за 1 г. в сферата на здравеопазването. Например системата за европейските фондове така трябва да бъде изградена, че да се ограничат значително корупционните възможности. Знаем за консултантските фирми, за контролните органи, за конфликтите на интереси и т.н.

- Бихте ли препоръчали служителите на ДФ "Земеделие" да нямат свързани с тях консултантски фирми?

- Това е задължително.

- Те и сега може би нямат на тяхно име, но на жена си, на свекърва си...

- Щом не е забранено от закона, ние трябва в нормативната уредба да намерим възможности, с които да ограничим тези практики.

- Ще го предложите ли?

- Да. Сега работим по една от европейските програми.

- Коя?

- Няма да конкретизирам.

- А ще направите ли ревизия на това, което се е случвало преди вас на този пост?

- Искаме първо проектът БОРКОР да бъде оценен като резултат. Затова сме привлекли "Информационно обслужване", а искаме да привлечем и водещи български учени, които също да оценят тази система. И смятам, че би било редно всяко едно министерство да каже колко средства е изразходвало за последните няколко години за техни информационни системи и колко от тези системи работят.

- Вие ще поискате ли такава справка?

- Ще се опитам в рамките на правомощията, които има Центърът.

- Вие какъв срок давате за себе си, ако все пак системата се провали?

- Знам каква отговорност нося. И лично за себе си съм си поставил такъв срок. Ако за определен период няма резултати, ще преоценя работата си. Иска ми се Центърът да не се влияе от политическата конюнктура.


Стефан Данаилов надъхва червения конгрес

Легендарният актьор и депутат от левицата Стефан Данаилов ще бъде на конгреса на БСП тази събота. И ще надъха своите за победа на евроизборите. "Ламбо е добре, чуваме се често, не е вярно, че е забравен от хората от партията", съобщи за "Стандарт" в сряда соцлидерът Сергей Станишев по повод на спекулации в интернет, че Данаилов бил забравен от съпартийците си. Станишев даде да се разбере, че Ламбо ще бъде на първите редове на конгреса на БСП на 8 февруари в зала 1 на НДК.

Близки до семейството на актьора споделиха, че Станишев редовно разговарял с Данаилов не само по партийни теми. Ламбо бе на лечение във Франция, но вече се чувствал във форма и нямало да пропусне най-висшия форум на партията. Особено при ситуацията с паралелната листа на АБВ. На конгреса обаче няма да присъстват 13-те азбукари, от които Националният съвет на БСП свали политическо доверие преди дни. Според правилата на червените хората около Георги Първанов нямат право да участват в партийните пленуми и конгреси, докато им трае наказанието. Както вече стана ясно, социалистите отложиха представянето на листата от кандидати за евродепутати. Засега се знае само, че представянето й ще бъде в присъствието и на общия кандидат на Партията на европейските социалисти за президент на ЕК - сегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. А соцлидерът ще е водач на своите. През последните дни телефонът на Станишев буквално е прегрял от обаждания от цяла Европа с въпроса кога той и Шулц ще бъдат в съответната държава за откриване на кампаниите на левите партии. "Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост до петък ще има готовност с календара на визитите", уточни Станишев.


Андреева: Скоро проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен

Здравно неосигурените да имат право само на спешна помощ, предлага здравният министър

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване